Tiedätkö milloin käytät DNA:n verkkoa väärin?

Kulutus nousee Deezer Premiumilla
Olen DNA:n todella onnellinen asiakas kohta kaksi vuotta, mutta tämä tieto tuli kyllä kuitenkin yllätyksenä, minun liittymässä on todella tarkasti määritellyt käyttöehdot. Jos sinulla on pinkki DNA:n liittymä, saatat tietämättäsi alistaa rakkaan palvelusi sen välittömälle sulkeutumiselle.

Miksi tämä tieto on todella kaukana asiakkaasta? Tiedon mukaan liittymissä on rajoituksia, joiden ylittämisestä voi seurata rangaistus, eli palvelun sulkeminen pahimmillaan. Minulle liittymää markkinoitiin täysin rajoittamattomana, ja on pysäyttävää lukea tällaista tekstiä siitä, että liittymässäni onkin suositus tiedonsiirron kuukausittaiselle loppumäärälle.

Tämän ylittämisestä voidaan asiakirjan mukaan rangaista sulkemalla liittymäni. Lisäksi DNA käyttää tiedoston mukaan liikenteenhallintaa ja silloin ruuhkatilanteessa nopeutta voidaan keinotekoisesti alentaa. Silloin ei voida puhua hyvästä laajakaistasta. Ihmisillä on sellainen mielikuva, että 4G on paras, ja 5G tulee vain parantamaan tätä tilannetta. Kiinteät laajakaistat sen sijaan toimittavat kaiken sisällön lupausten mukaan. Näihin yhteystyyppeihin kannattaisi jokaisen investoida rahalla.

Ostin 4G-liittymän rajoittamattomana

Tein mielestäni hyvät kaupat täysin rajoittamattomasta liittymästä, ja on ihmeellistä että näissä onkin rajoitus, jonka jälkeen liittymän toiminta voi hidastua ruuhka-aikaan. Jos DNA määrittelee verkon ruuhkaisuuden paikallisessa 4G-verkossa, käytännössä nopeuteni voi olla huonompi, mutta vain siksi koska surffailen netissä ihmispaljouden aikaan. Minua ei haittaa, jos palvelu toimii ruuhka-aikaan hyvin, koska asiakkaiden tiedonsiirtonopeutta rajoitetaan verkon kuormituksen mukaan.

En tietääkseni ostanut liittymää, jonka mukaan "Asiakas vastaa siitä, että palvelun käyttö ei aiheuta häiriötä verkolle, mukaan lukien verkon kuormittaminen tavanomaisesta runsaasti poikkeavalla matkaviestinnän määrällä. Puheliittymän tavanomaisesta poikkeavaksi matkaviestinnän määräksi katsotaan meillä yli 10 000 minuuttia puheluita, yli 10 000 kappaletta viestejä tai yli 200 gigatavua tiedonsiirtoa laskutuskauden aikana". Tässä tapauksessa liittymä voidaan sulkea. Niin ei tapahdu, jos sinulla on kiinteä laajakaista, sillä näissä niin liittymän nopeus kuin rajattomuus toteutuu.

Pikaisesti katselin teleoperaattori Elisan ehtoja. Elisa käyttää tätä samaa liikenteenhallintaa palvelun toiminnan takaamiseksi järkevänä kaikille asiakkaille ruuhka-aikaan, mutta heillä ei ollut näin typeriä tiedonsiirron ohjeistuksia lisäksi. Teliallakaan ei vaikuttanut olevan asiaan mitään moitittavaa. Ihme, sillä Telia on ollut aina tiedonsiirtorajojen puolestapuhuja, nyt ei ollut niin. Ihmetellä täytyy, tätä typerää kirjoituksen kukkasta ehdoissa, hyvä DNA! Olet operaattoreista paras salaisuuksissa.
Laadukkaan ja nopean käyttökokemuksen takaamiseksi tasapuolisesti meidän kaikille asiakkaille, DNA varaa oikeuden asiakaskohtaiseen verkon tiedonsiirron kapasiteetin hallintaan. Tämä tarkoittaa liikenteenhallintaa ruuhkatilanteissa niillä asiakkailla, joiden käyttö on ylittänyt kohtuullisen käytön rajan 200 gigatavua kyseisen laskutuskauden aikana. Mikäli käy ilmi, että asiakas on käyttänyt palvelua näiden ehtojen vastaisesti, DNA:lla on oikeus rajoittaa palvelun käyttöä tai sulkea palvelu kokonaan sekä vaatia asiakkaalta korvaus DNA:lle aiheutuneesta vahingosta.
Millaista vahinkoa oikein aiheutamme DNA:lle, kun suoratoistamme laillisesti musiikkia Google Play Musiikista, katselemme asiapitoisen hyviä videoita YouTubesta tai pyöräytämme muutaman kerran kuukaudessa leffan Google Play Elokuvista? On selvää, että suoratoisto kuluttaa paljon dataa kaikkine päivityksineen laitteissa. On myös olemassa perheitä ja ihmisiä, joiden kotiin ei tule mitään kiinteää laajakaistaa tai minun tapauksessa se tulee — mutta Elisan kallis hinta pitää monia loitolla.

Olen tämän mukaan mahtava asiakas DNA:lle, tiedonsiirto on vakiintunut nimittän sadan gigatavun tasolle kuukaudessa ja asun yksin. Käytössä läppäri ja puhelin, josta nettiä jaan, tietokoneelleni. En siis pysty liittymän käytöllä DNA:n rajoja kokeilemaan. Eikä kyllä oikein kiinnostakaan, jos voisin samalla menettää liittymäni käytölläni, mutta vain siksi koska oli tiedonsiirrolle käyttöä! Lähdin kysymään asiaa tutuilta. Heillä on DNA:n 13,90 euroa maksava rajoittamaton 10M/10M 4G. Se on toiminut hyvin ja tiedonsiirtoa on Huawein kotimokkulalla ainakin runsaat 250 gigatavua kuukaudessa.

Heidän liittymää DNA ei ole ainakaan vielä ehtinyt sulkemaan, vaikka sitä käyttää kolme älypuhelinta, tietokone pelilatauksineen ja vielä kaksi 4K-televisiota uusilla ja aivan mahtavilla älyominaisuuksilla. Tiedonsiirtoa on siis paljon. Jään miettimään, onko tämä teksti DNA:n asiakirjoissa totta vai valetta? Miksi liittymää ei suljeta, jos sen käyttö on ylittänyt DNA:n määrittelemän rajan? Miksi liittymä ei ole koskaan ollut tarpeeksi hidas tai ehkä se on sitä jo valmiiksi kohtuullisella 10M-profiililla?

Kyllä näistä rajoituksista toivoisi mainostavan tilausvaiheessa selkeästi ja läpinäkyvästi.

Loppusanat

Vaikka asun internetissä, minun liittymää ei todellakaan uhkaa mikään sulku, ainakaan niin kauan kun käyttö pysyy alle 200 gigatavussa kuukaudessa. Mietin kuitenkin heitä, joilla ei ole mahdollisuutta kunnon kiinteään, eli sitä ei ole, se on liian hidas tai se on liian kallis. Oma veikkaus on, että DNA ei valvo liittymän datan käyttöä mitenkään, mutta epäilen silti miksi pitää tällaista tekstiä ehdoissaan. Epäselvää on myös se, onko jonkun liittymää suljettu tähän kohtaan vedoten, kokemuksia?

Tästä huolimatta jatkan DNA:n palvelun kovaa käyttöä, koska 4G toimii hyvin ja tällä hetkellä saan ruuhka-ajasta huolimatta mittariin 50 megan liittymällä 44M/19M ja vasteaika on myös kohtuullinen eli 27 ms. Noin kaksi vuotta olen nauttinut tästä halvasta liittymästä ja se avaa sivut yhtä nopeasti kuin edellinen liian nopea ja liian kallis kiinteä laajakaista vain Elisalta. Saatan tulla ongelmiin sitten, jos datakäyttö tästä kasvaa, mutta hyvää ja itselleni tarpeellista liittymää en halua suljettavan.

Mietinnässä on ollut laskea nopeutta vain yhteen megaan EU-datalla. Säästäisin puhelinlaskussa jo 10 euroa siinä, että luopuisin paketeista, ja alkaisin maksaa jämptisti käytön mukaan. Vain megan netti riittää musiikin kuunteluun vallan mainiosti, ja voisin avata Elisalle kiinteän laajakaistan vielä joskus, mikäli hyvästä alennuksesta sovitaan. DNA:n yllätys sopimusehdoista sai miettimään toden teolla sitä, että onko 4G:stä mihinkään. Ei se ainakaan rajaton ole, jos siinä on ennalta määritelty raja.

Jos katselet sarjoja Netflixistä, leffoja videovuokraamosta sekä kuuntelet ripauksen suosikkimusiikkia suoratoistona, tiedä tänään tämä: liittymäsi voidaan sulkea, koska käytät sitä hieman liikaa!

Tässä maassa viihteestä nauttiminen voi siis olla hitaampaa tai täysin rangaistavaa.

Emmekä ole edes Pohjois-Koreassa. Ainakaan vielä...

Kommentit

Nimetön sanoi…
Tämä on hyvä huomio!

Onkohan asiaa viety Viestintäviraston arvioitavaksi, rajoittaman kun on rajoittamaton (ja se pitäisi selvästi liittymäehdoissa mainita)?

200 Gt on paljon kuukaudessa, mutta jos paljon käytetään videopalveluita, striimauksia, se voi ehkä ylittyä.

Vaikuttaa, ettei DNA ole enää halvimmasta päästä. Jos katsotaan pelkkiä dataliittymiä, DNA:lla edullisin tällä hetkellä 17,90 €/kk (6 kk ajan), Elisalla tuli joulun jälkeen tarjous 15,90 €/kk (24 kk ajan). Jos siis joku haksahtuu hankkimaan DNA:lta tuon 13,90 €/kk puhelinliittymän ja käyttää sitä vain mobiilireitittimessään, voi käydä kalpaten.
En ole ainakaan itse kirjoittanut tästä virastolle.

Vaihtoehtoja onneksi vielä on liittymissä, mutta kallistuneet aiemmista vuosista. Sitä mukaan varmaan kannattavuuskin on parantunut operaattoreilla, kun keskimääräinen asiakkaille lähetettävä lasku on noussut.
Nimetön sanoi…
Kannattavuutta syö roaming-maksujen poistuminen. Ei tämä (hintojen merkittävät korotukset) millään muulla selity.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000001914123.html
https://www.is.fi/digitoday/art-2000004880083.html

Tämä on valitettavan totta. Minulla on DNA:lla liittymä ennen Roaming-aikaa 200 min, 200 sms ja rajaton 4G 50M. 24,50 euroa kuukaudessa. Nyt sama liittymä maksaa enemmän, 28,90 euroa.

Netti on toki siinä jo 100 Mb/s, mutta täällä ei aina tule edes sitä 50 Mb/s. Joten netin nostaminen on operaattorille edullista - myydäkseen jotain kalliimmalla.

Toki silloin saa sitä EU-dataa, mutten sitä tarvitse. Samalla liittymä poistui uusiomyynnistä. Uudelle asiakkaalle vastaava liittymä on siis kalliimpi hankkia ja se on väärin.
Samsung sanoi…
DNA:lla nykyään muutama halpa liittymä, 3G Äly ja 4G Teho, jos saa alennusta vuodeksi.

Ennen sai paljon halvemmalla kaiken. Nyt tosi kallista EU-datalla.
Liittymän keskihinta tuntuu nyt olevan noin 20-30 euroa kuukaudessa.

Ylöspäin, onneksi itse säästän jakamalla sitä läppärille.

Ei siis tarvetta kiinteälle, joten sitä kautta 21,90 euron kuukausimaksu on naurettavan halpa, kun dataa menee todella paljon kiinteän korvaajana.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia