DNA voi sulkea Rajaton 4G -liittymän

Olen DNA-liittymän todella onnellinen asiakas kohta kaksi vuotta, mutta tämä yllättävä tieto tuli kyllä kuitenkin yllätyksenä, minun liittymässä on todella tarkasti määritellyt käyttöehdot. Mikäli sinulla on pinkki DNA:n liittymä, saatat tietämättäsi alistaa rakkaan palvelusi sen välittömälle sulkeutumiselle. Miksi tämä tieto on todella kaukana asiakkaasta? Tiedon mukaan liittymissä ompi rajoituksia, joiden ylittämisestä voi seurata rangaistus, eli rakkaan palvelun sulkeminen pahimmillaan asiakkaalta.

Minulle, kuten ehkä myös sinulle, huoletonta liittymää markkinoitiin täysin rajoittamattomana. On pysäyttävää lukea tällaista tekstiä siitä, että juuri nyt liittymässä on määritelty suositus tiedonsiirron kuukausittaiselle loppumäärälle. Miksi tiedän vasta tänään? Myyntipalvelussa sanottiin monta kertaa, ennen kuin sopimustiivistelmään lopulta suostuin, että voin kuunnella Spotifyä aamusta yömyöhään. Tällaisella käytöllä noin 200 gigatavua tulee vastaan varsin nopealla aikataululla kenelle tahansa.

Tämän ylittämisestä voidaan asiakirjan mukaan rangaista sulkemalla liittymäni. Lisäksi DNA käyttää tiedoston mukaan liikenteenhallintaa ja silloin ruuhkatilanteessa nopeutta voidaan keinotekoisesti alentaa. Silloin ei voida puhua hyvästä laajakaistasta. Ihmisillä on sellainen mielikuva, että 4G onkin paras, ja 5G tulee vain parantamaan tätä tilannetta. Kiinteät laajakaistat sen sijaan toimittavat kaiken sisällön lupausten mukaan. Näihin yhteystyyppeihin kannattaa jokaisen investoida kunnon rahalla.

Olen harkinnut ja ihan vakavasti kiinteään palaamista, koska minulle on tärkeintä, että voin kuunnella tanssimusiikkia ja katsoa 2K-laadun videoita YouTubesta silloin kun haluan. Ei sovi, että joku DNA:lta soittaa ja sanoo, että nyt olisi parasta vähän rajoittaa. Internet on minulle elämäni. Olenpa introvertti, enkä kaipaa ihmisiä, mutta netissä tuo sosiaalinen puoli tulee hoidettua mainiosti. Choralen soidessa ajattelin katsoa datan käyttöä, ja vaikuttaa siltä, että 200 gigatavua ylittyy tässä kuussa reippaasti.
DNA myy rajattomia liittymiä, mutta todellisuudessa niissä onkin raja: liikennöintisuosituksen jälkeen liittymäsi voi käyttöehtojen mukaan hidastua tai jopa irtisanoutua. Mietin vain, että miksi ihmeessä?
Ostamme vain rajattomia, huolettomia, parhaita liittymiä, jotka toimivat 4G:llä supernopeudella. Niin ainakin vakuutetaan, kunnes tuote saapuu hitaampana kotiin. Tästä on pakko maksaa, sanotaan.

Maksan itsekin itseni kipeäksi internetistä puhelimeen ja kohta vuokrakotiin, mutta minkä teet.

Ostin 4G-liittymän rajatta: "Rajattoman määritelmä uusiksi"

Tein mielestäni hyvät kaupat täysin rajoittamattomasta liittymästä, ja on ihmeellistä että näissä onkin rajoitus, jonka jälkeen liittymän toiminta voi hidastua ruuhka-aikaan. Jos DNA määrittelee televerkon ruuhkaisuuden paikallisessa 4G-verkossa, käytännössä nopeuteni voi olla huonompi, mutta vain siksi koska surffailen internetissä ihmispaljouden aikaan. Minua ei haittaa juuri, jos palvelu toimii ruuhka-aikaan hyvin, koska asiakkaiden tiedonsiirtonopeutta rajoitetaan verkon kuormituksen mukaan.

En varmaan ostanut liittymää, jonka mukaan "Asiakas vastaa, että käyttö ei aiheuta häiriötä verkolle, mukaan lukien verkon kuormittaminen tavanomaisesta poikkeavalla matkaviestinnän datamäärällä". Puheliittymän tavanomaisesta poikkeavaksi matkaviestinnän määräksi katsotaan yli 10 000 minuuttia puheluita, yli 10 000 kappaletta viestejä tai yli 200 gigatavua tiedostonsiirtoa laskutuskauden aikana. Muussa tapauksessa liittymä voidaan sulkea. Niin ei tapahdu, jos sinulla on kiinteä laajakaista.

Pikaisesti katselin teleoperaattori Elisan ehtoja. Elisa käyttää tätä samaa liikenteenhallintaa palvelun toiminnan takaamiseksi järkevänä kaikille asiakkaille ruuhka-aikaan, mutta heillä ei ollut näin typeriä tiedonsiirron ohjeistuksia lisäksi. Teliallakaan ei vaikuttanut olevan asiaan mitään moitittavaa. Ihme, sillä Telia on ollut aina tiedonsiirtorajojen puolestapuhuja, nyt ei ollut niin. Ihmetellä täytyy, näinkin typerää kirjoituksen kukkasta ehdoissa, hyvä DNA! Olet teleoperaattoreista paras salaisuuksissa.
Laadukkaan ja nopean kokemuksen takaamiseksi tasapuolisesti meidän kaikille asiakkaille, DNA varaa oikeuden asiakaskohtaiseen verkon tiedonsiirron kapasiteetin hallintaan. Tämä tarkoittaa liikenteenhallintaa ruuhkatilanteissa niillä asiakkailla, joiden käyttö on ylittänyt kohtuullisen käytön rajan 200 gigatavua kyseisen laskutuskauden aikana. Mikäli käy ilmi, että asiakas on käyttänyt palvelua näiden ehtojen vastaisesti, DNA:lla on oikeus rajoittaa palvelun käyttöä, sulkea palvelu sekä vaatia asiakkaalta korvaus vahingosta.
Millaista vahinkoa oikein aiheutamme DNA:lle, kun suoratoistamme laillisesti musiikkia Google Play Musiikista, katselemme asiapitoisen hyviä videoita YouTubesta tai pyöräytämme muutaman kerran kuukaudessa leffan Google Play Elokuvista? On selvää, että suoratoisto kuluttaa paljon dataa kaikkine päivityksineen laitteissa. On myös olemassa perheitä ja ihmisiä, joiden kotiin ei tule mitään kiinteää laajakaistaa tai minun tapauksessa se tulee — mutta Elisan kallis hinta pitää naapureitakin loitolla.

Olen tämän mukaan mahtava asiakas DNA:lle, tiedonsiirto on vakiintunut nimittän sadan gigatavun tasolle kuukaudessa ja asun yksin. Käytössä läppäri ja puhelin, josta nettiä jaan, tietokoneelleni. En siis pysty liittymän käytöllä DNA:n rajoja kokeilemaan. Eikä kyllä oikein kiinnostakaan, jos voisin samalla menettää liittymäni käytölläni, mutta vain siksi koska oli tiedonsiirrolle käyttöä! Lähdinpä kysymään asiaa tutuilta. Heillä on DNA:n vain 13,90 euroa maksava rajoittamaton 10M/10M 4G kotikäytössä.

Heidän liittymää DNA ei ole ainakaan vielä ehtinyt sulkemaan, vaikka sitä käyttää kolme älypuhelinta, tietokone pelilatauksineen ja vielä kaksi 4K-televisiota uusilla ja aivan mahtavilla älyominaisuuksilla. Tiedonsiirtoa on siis paljon. Jään miettimään, onko tämä teksti DNA:n asiakirjoissa totta vai valetta? Miksi liittymää ei suljeta, jos sen käyttö on ylittänyt DNA:n määrittelemän rajan? Miksi liittymä ei ole koskaan ollut tarpeeksi hidas tai ehkä se on sitä jo valmiiksi kohtuullisella 10M-nopeusprofiililla?

Jotkut maksavat netistä nopeustesteihin

Kylläpä näistä rajoituksista toivoisi mainostavan tilausvaiheessa selkeästi ja läpinäkyvästi. Asiakkaan täytyy tietää se, että jos hommaa rajattoman, huolettoman tai vaikka älyttömän liittymän, että tuo ei olekaan täysin rajaton. Onpa liittymässä 10 000 minuuttia puhetta, 10 000 kappaletta viestejä ja 200 gigatavua 4G-dataa. Laki vaatii sitäkin, että alueille, joissa ei kiinteää laajakaistaa ole on pakko tarjota rajatonta mobiililiittymää. Toivottavasti DNA ei sulje liittymiä näissä paikoissa, olisi jo niin noloa.

Pääsisivät varmasti Iltalehteen ja Viestintäviraston omille tutkintalistoille. Jos joskus tulevaisuudessa muutkin operaattorit innostuvat näissä, niin voipi olla, että vuonna 2025 sinulla on liittymä. Liittymä, joka ei kykene tekemään mitään, mitä sinä haluaisit sillä tehdä. Kaiken maailman 4K- ja 8K-laatuja sitä YouTubessa nykyään asustaa, mutta liittymät sahaavat 2000-luvun dataämpäreissä. Luulin, että tuollaiset liikennöintisuositukset olisivat historiaa, mutta kaikkea sitä on, kun tappaa aikaa netillä.

Sanoisin, että ei naurata. Eikä minua naurata sekään, että 4G-verkon takuunopeus on 5 Mb. Eihän sillä tee nykyään mitään, kyllä sen kympistä täytyy lähteä yhtä henkilöä kohti, eikä riitäkään. Moni käyttää Steamia, ja siellä tietokonepeli voi olla kymmeniä gigatavuja, kokeile ladata kolme ja koettelet DNA:n tiedonsiirtorajoja. Mikäli DNA soittaa, muista sanoa olevasi vuodessa 2017. Vuonna 2020 tiedonsiirto tulee räjähtämään käsiin, joten onko silloin tiedonsiirtosuositus 400 gigatavua? Eikä kuule riitä.

Yhteenveto: Realian isännöitsijä selvittää taloyhtiölaajakaistaa

Vaikka asun internetissä, minun liittymää ei todellakaan uhkaa mikään sulku, ei ainakaan niin kauan kun käyttö pysyy alle 200 gigatavussa kuukaudessa. Mietin kuitenkin heitä, joilla ei ole mahdollisuutta kunnon kiinteään, eli sitä ei ole, se on liian hidas tai se on jopa liian kallis. Oma veikkaus on, että DNA ei valvo liittymän datan käyttöä mitenkään, mutta epäilen silti miksi pitää tällaista tekstiä ehdoissaan. Epäselvää on myös se, onko jonkun liittymää suljettu tähän kohtaan vedoten, mitään kokemuksia?

Otin yhteyttä Relian isännöitsijään heti, joka oli sitä mieltä, että tuollainen liikennöintiraja on täysin naurettavaa. Ymmärsi myös, että 28,90 euroa maksava 10 megaa kiinteänä on hieman kallis. Toivetta on satanut muiltakin asukkailta, koska esimerkiksi seinänaapurilla on jatkuvia ongelmia Elisan 4G-kaistan kanssa. Se pätkii, ja välillä ei toimi ollenkaan, vaikka Prepaid on maksettu. Isännöitsijä lupaa selvittää "maksutonta" taloyhtiölaajakaistaa, koska noin saadaan kaapelitelevisiosta säästettyä.

Tästä huolimatta jatkan oman DNA:n palvelun kovaa käyttöä, koska 4G toimii hyvin ja tällä hetkellä saan ruuhka-ajasta huolimatta mittariin 50 megan liittymällä 44M/19M ja vasteaika on kohtuullinen eli 27 ms. Noin kaksi vuotta olen nauttinut tästä halvasta liittymästä ja se avaa sivut yhtä nopeasti kuin edellinen liian nopea ja liian kallis kiinteä laajakaista vain Elisalta. Saatan ajautua ongelmiin sitten, jos datakäyttö tästä kasvaa, mutta hyvää ja itselleni tarpeellista liittymää en halua sentään suljettavan.

Mietinnässä on ollut laskea nopeutta vain yhteen megaan EU-datalla. Säästäisin puhelinlaskussa jo 10 euroa siinä, että luopuisin paketeista, ja alkaisin maksaa jämptisti käytön mukaan. Vain megan netti riittää musiikin kuunteluun vallan mainiosti, ja voisin avata Elisalle kiinteän laajakaistan vielä joskus, mikäli hyvästä alennuksesta sovitaan. DNA:n yllätys sopimusehdoista sai miettimään toden teolla sitä, että onko 4G:stä mihinkään. Ei se ainakaan rajaton ole, jos siinä on ennalta määritelty liikennöintiraja.

Jos katselet sarjoja Netflixistä, leffoja videovuokraamosta sekä kuuntelet ripauksen suosikkimusiikkia suoratoistona, tiedä tänään tämä: liittymäsi voidaan sulkea, koska käytät sitä hieman liikaa! Suomen maassa viihteestä nauttiminen voi siis olla hitaampaa tai parhaimmillaan täysin rangaistavaa.

Emmekä ole edes Pohjois-Koreassa. Ainakaan vielä... talokaistaa odotellessa on hyvä elää.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tämä on hyvä huomio!

Onkohan asiaa viety Viestintäviraston arvioitavaksi, rajoittaman kun on rajoittamaton (ja se pitäisi selvästi liittymäehdoissa mainita)?

200 Gt on paljon kuukaudessa, mutta jos paljon käytetään videopalveluita, striimauksia, se voi ehkä ylittyä.

Vaikuttaa, ettei DNA ole enää halvimmasta päästä. Jos katsotaan pelkkiä dataliittymiä, DNA:lla edullisin tällä hetkellä 17,90 €/kk (6 kk ajan), Elisalla tuli joulun jälkeen tarjous 15,90 €/kk (24 kk ajan). Jos siis joku haksahtuu hankkimaan DNA:lta tuon 13,90 €/kk puhelinliittymän ja käyttää sitä vain mobiilireitittimessään, voi käydä kalpaten.
En ole ainakaan itse kirjoittanut tästä virastolle.

Vaihtoehtoja onneksi vielä on liittymissä, mutta kallistuneet aiemmista vuosista. Sitä mukaan varmaan kannattavuuskin on parantunut operaattoreilla, kun keskimääräinen asiakkaille lähetettävä lasku on noussut.
Anonyymi sanoi…
Kannattavuutta syö roaming-maksujen poistuminen. Ei tämä (hintojen merkittävät korotukset) millään muulla selity.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000001914123.html
https://www.is.fi/digitoday/art-2000004880083.html

Tämä on valitettavan totta. Minulla on DNA:lla liittymä ennen Roaming-aikaa 200 min, 200 sms ja rajaton 4G 50M. 24,50 euroa kuukaudessa. Nyt sama liittymä maksaa enemmän, 28,90 euroa.

Netti on toki siinä jo 100 Mb/s, mutta täällä ei aina tule edes sitä 50 Mb/s. Joten netin nostaminen on operaattorille edullista - myydäkseen jotain kalliimmalla.

Toki silloin saa sitä EU-dataa, mutten sitä tarvitse. Samalla liittymä poistui uusiomyynnistä. Uudelle asiakkaalle vastaava liittymä on siis kalliimpi hankkia ja se on väärin.

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä

Mummolle lahjakortti ja sitten lisää :)