Bussifanin bussiralli päättyy Pennolla

Pirkkalalaisella bussifanilla on ollut pitkään Nyssen vuosikortti. Se on ollut niin pitkään, että juuri oli menossa toinenkin vuosi. Se ei ole onneksi ehtinyt kulua täysin loppuun, koska katkaisin sen. Jonossa oli sitten vielä kolmas vuosi, mutta siitäkin sain heti rahat takaisin. Miksi, kysytkin siellä? Olen juuri menossa sapattilomaa kohti, enkä jatkossa tule tarvitsemaan useita matkoja, lisäksi työ on loppuun asti etätyötä. Sen jälkeen maksaisin turhasta, jos pitäisin vuosikaudet normaalisti viimeiseen asti.

Nysse on ihana, paunulaisilla pärjää, Länkkärillä pääsee Julkujärvelle... Mahtavaa, mutta ei pakollista. Vuosikortti nysseen maksaa tänään 395 euroa sisältäen matkoja AB-vyöhykkeillä upean rajattomasti. Luit oikein, rajattomasti. Noin 33 eurolla kuukaudessa se kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta. Pirkanmaan tilausliikennettä, Väinö Paunun, Länsilinjojen, Valkeakosken liikenteen, Vekkan tai ihan vaikka Tampereen kaupunkiliikenteen linja-autoja. Rajattomasti. Kaikkia en lähde mainitsemaan.

En ole koskaan tarvinnut kiesiä, autolainaa, ajokorttia, katsastusta tai bensiiniä. Aikani ei ole mennyt hukkaan uutisia lukiessa mitä vihervasemmisto tekee seuraavaksi autoilijan puhtaaksi vahingoksi. Koen tässä hetkessä, että etätyö on tullut jäädäkseen, ja toisaalta haluan säästää rahaa. Vuosikortti on johtanut kohdallani järjettömään bussiralliin. Muodostui tarve matkustaa busseilla väsymättömästi jokaisena päivänä vuodesta. Nyt on pakko bussiralli lopettaa, ja muutos on voimassa välittömästi.

Tulevaisuudessa tamperelainen ratikka aloittaa liikennöinnin ja siitä täytyy sitten varmaan maksaa, mutta saan nykyään neuvoteltua hyvää kausilippua lainaksi AB-vyöhykkeelle. Pääsen toivottavasti sitä testaamaan ja jakamaan tuota testaamisen iloa kanssanne. Vaikka ratikkaa ei liikennöi Länsilinjat, tai edes Paunu, vaan VR: se sopii minulle oikein hyvin. Ratikkaa tulisin ehkä käyttämään matkalla Kalevan uimahalliin, mikäli joskus vielä aukaisevat ovet. Tällä hetkellä tilanne ei ole kovinkaan realistinen.

Mikäli jatkuvassa rahapulassa olevat ihmiset ovatkin nauramassa budjeteillesi, olet oikeassa suunnassa parempaan huomiseen! Ota ensimmäinen askel, koska jokunen ei uskalla välttämättä sitäkään.

Raha vie minne ikinä haluat, se vie sellaiseen taloudelliseen turvaan, että unohdat jopa palkkapäivän! Kuljettajan roolia rahankäytössä ja elämässä muutenkin ei kuitenkaan pidä koskaan vähätellä.

Kaikkein tyhmintä maailmassa on tehdä samaa mitä ennenkin odottaen erilaisia tuloksia.

Bussifani saapui bussilla Nyssen pisteelle lunastamaan kausiliput

Paunulainen #148 toi bussifanin Tampereen keskustaan puolessa tunnissa Pirkkalasta. Asun jo noin 15 vuotta Tampereen seudulla, joten Nyssen asiakaspalvelupisteen löytäminen ei ole tuottanut minulle minkäänlaisia ongelmia, kunnes oli aika luopua rakkaasta. Rakkaasta kausikortista vuodelle. Tämä oli se hetki, kun sain rahat takaisin niin jonossa olevasta vuosilipusta, kuin meneillään olevasta kaudesta. Tyttö halusi siitä toki hieman rahaa, kuitenkin maksimissaan seitsemän euroa vuoden jaksoa kohti.

Onni onnettomuudessa oli se, että 30 päivän jaksoa kohti seitsemän euroa veloitetaan maksimissaan kuudesti käteismaksua varten, mutta lahjakorttina otetaan vähemmän. Sain suuren summan rahaa, vaikka osan tietysti menetin, toisaalta lasken säästäväni nykyisillä matkoilla. Kausilipulla bussifani on matkustanut hyvin usein omaksi huvikseen, ja etätyön maailmassa sitäkin useammin täysin turhaan. Arvolipuilla lasken kuluttavani tuttuihin Nysseihin vuositasolla maksimissaan 120 euroa vuodessa.

Minun ei ole järkevää maksaa 395 euroa rajattomasta huvista, joka johtaa järjettömään bussiralliin. Joskus on tuntunut siltä, että koko päivänä en ole saanut mitään aikaiseksi, koska aika menee busseja pysäytettäessä. Äläkä ymmärrä väärin, rakastan busseja nauttien täysillä bussissa olemisesta. Jatkossa puntaroin tarkasti jokaista matkaa ja suosin vain ja ainoastaan paunulaisia. Tärkeää voisi olla matka Prismaan, johon voin mahdollisuuksien mukaan yhdistää reissun Tokmanniin tai vaikka Postiin.

Bussifani sai kahdesta kaudesta 100 euroa arvona ja 450 euroa lahjakorttina

Pyrin laskemaan bussimatkat sormin, ja miettimään järkevyyttä usein. Hupimatkat jäävät jatkossa varmuudella pois. Sen lisäksi pakollisia menoja jatkossa ovat ne, jolloin täytyy käydä hoitamassa asioita kaupungilla. Joskus tekisin menopaluumatkoja vaikkapa kylpylään tai uimahalliin. Rallia ei siitä enää tule, koska jatkossapa uimahallikäynnit ovat vuosibudjetissa mukana. Uskon pärjääväni talvikaudella 20 euron kuukausibudjetilla, kun taas kesäkaudella Nysseen riittää 10 euroa hilloa.

Jouduin luomaan heti toisen budjetin: pikavuoroliikenteelle. Tässä budjetissa vuodessa saisin nauttia pikavuorojen busseista 120 eurolla. Kovinkaan monia matkoja en pääse tekemään, ja jos kummatkin budjetit menevät yli, on istuttava pöytään ja mietittävä ääneen mistä ne rahat. Toisaalta jos pääsen nipistämään jonkin verran lisää paikallis- tai pikavuororallissa, saisin helposti eniten tarvitsemaani bussimatkaan enemmän resursseja. Nysse-vuosikortti nettilipuilla ei ole toiminut kohdallani.

Vaikeassa tilanteessa koen parhaaksi, että suosin enemmän pyöräilyä, joka on jäänyt vuosikortin takia kesäisin ilman käyttöä. Työllistyminen on luonnollisesti vaikuttanut myös, että aikaa ei ole enää ollut tarpeeksi. Se aika, minkä Facebookitta olemisesta sain, meni joka tapauksessa valtavaan bussiralliin. Jatkossa mietin tarkasti menojani niin paikallisesti kuin koko Suomen laajuisesti. Ulkomaille en mene vaikka maksettaisiin. Uskon, että arvolipuilla ja nettilipuilla pääsen bussiunelmaani toteuttamaan.

Näin elämäni muuttuu muilla osa-alueilla budjetoinnin edetessä

Käytin vuosia sitten Toshlin finanssiohjelmaa päivittäin. Narsisti tuli mukaan kuvioon, ja kyllästyin tilastoimaan järjetöntä kulutusjuhlaa. Vuoden 2018 ja 2019 taitteessa tilanteeni oli huono rahallisesti, vaikka varallisuutta oli jo olemassa. Tänä vuonna softa oli otettava uudestaan käyttöön. Tilanteeni ei ollut sentään toivoton, mutta ruokaan meni helposti yli 200 euroa kuukaudessa. Partureihin tuhlailin satasia vuodessa, koska halusin olla muodikas orja. Tähän lysti loppui. Nytten säästän senttejäkin.

Todellisuus on nyt sitä, että juurikin tämän ohjelman avulla pääsen 20. helmikuuta ja 19. maaliskuuta jakson aikana säästämään 225,34 euroa sen lisäksi, että tulosta lähti jo 150 euroa ihan palkkapäivänä. Tiedän tarkalleen mihin raha uppoaa, ja on hieno tunne nähdä se todellisuus, jossa joka kuukausi oma varallisuus kehittyy parempaan suuntaan. Odotan innolla, että kohta vihreä kansanedustaja kyselee minulta neuvoja talouden hallintaan. Ei näitä ainakaan yläasteella opeteta, ja ehkäpä syystäkin.

Valtio tienaa enemmän sellaisella ihmisellä, joka elää laskusta laskuun, ja saapuu aamuisin työpaikalle ajoissa. Minimalistille riittää vähemmän työtä ja enemmän elämää. Oletko unelmoinut 30-tuntisesta työviikosta, mutta haave kaatui tulojen pudotukseen? Toshlilla voit muuttaa elämäsi suunnan. Noin 200 euron ruokamenoista tipuin muutamassa kuukaudessa 120 euron ruokamenoihin. Nälkää en näe, ja ruokaa on pöydälläni aina. Lähdin reagoimaan tilanteeseen ajoissa, koska varallisuus yhä ensin.

Tilastot jokaisesta jutusta finanssiohjelmaan: tästä syystä elän herroiksi

Kaupaton elämä on tänä päivänä päämääräni, ja vaikka se kuulostaakin uskomattomalta, niin tämä on totta. Suomessa pärjää 800 eurolla kuukaudessa. Ainahan sitä haukutaan heikkoa sosiaaliturvaa, tai minimalistista palkkaa, mutta toisaalta kukaan ei pakota ostamaan kiesiä tai asuntoa velaksi. Vapailla markkinoilla löytyy tällä hetkellä koko Suomesta satoja alle 600 euron vuokra-asuntoja. Tilanne on monille kuitenkin kestämätön: rahaa ei tunnu löytyvän mistään ja palkankorotuksia ei ole jaossa.

Pyrin budjetoimaan ennen kaikkea siksi, koska tarkoitus on nähdä tilanteeseen pintaa syvemmältä. Yllä olevasta kuvaajasta näkyy selkeästi muutamakin piikki. Ensimmäiset päivät ovat niitä, jolloin maksan vuokran, sähkön ja vakuutuksen. Toinen laskupäivä sijoittuu tavallisesti keskelle kuukautta: silloin maksan puheliittymän DNA:lle ja nettiliittymän Elisalle. Muut päivät ovat sitten Prismaa ja Tokmannia. Huomaat, että joka päivä en tuhlaile, ja joskus tällaisia päiviä on rivissä useitakin.

Entinen narsistikaverini piti suomalaista sosiaaliturvaa suorastaan paskana. Enpä ollut tässä asiassa ihan samaa mieltä: hänellä oli 500 euron puhelin, koti täynnä tavaraa ja 20 euron huippuliittymä. Hän eli käytännössä velkojen maailmassa, ja tuskin saa maksettua sitäkään koskaan, ja ennen kuin kysyt: maksoin useita velkoja hänelle. Se on ollut taloudellista väkivaltaa, ei ystävyyttä. Minulla ei ole velkaa, eikä täällä ole 500 euron superpuhelinta, vaikka löytyy nettovarallisuutta. Mietipä miksi elän näin.

Tärkeimmät budjetit vuodelle 2021 ja eteenpäin

  1. Kokonaisbudjetti. Tämä on tärkeää. Saatuasi tilin heitä osa jo tässä vaiheessa pois. Oma elämä on tänään sitä, että tuloista riippumatta yritän pärjätä koko kuukauden noin 800 euron summalla. Jos saan tililleni 850, säästän 50. Jos saan tililleni 1250, säästän heti 450. Sivuun heittäminen on mahtavaa, koska pääset työstämään varallisuutta, ja sitten tässä tietysti oppii elämään vähällä.
  2. Ruokabudjetti. Ruokaa haluan seurata ihan kuukausittain. Työllistyminen vapaille markkinoille aiheuttaa monelle sen, että syödään yli tarpeen, ja muistetaan ostaa kaikkea turhaa. Premium-ruokia ja suuresti kalaa. Jos olisin säästänyt nuo rahat ja syönyt pihisti, olisi minulla vieläkin enemmän varallisuutta tänä päivänä. Tämä muuttuu nyt vain 120 euron ruokabudjetilla.
  3. Käyttötavarabudjetti. Osta kaikkea uutta, kun vanhassa on muutama hassu naarmu... eipä enää. Käyttötavarabudjetti kuukaudessa on nyt 20 euroa. Vessapaperi, pesuaineet, siivoushanskat, sinä nimeät ne... Mikäli budjetti ylittyy, on tämä aina jostain muusta pois. Jos budjetti alittuu, pääsen kasvattamaan varallisuuttani. Tämä on tavoite juuri nyt, ja tästä syystä haluan elää pihisti.
  4. Bussibudjetti. Bussibudjetissa vuodelle on varattu 120 euroa paikallisliikenteeseen ja 120 euroa pikavuoroliikenteeseen. Jos jokin puolisko ylittyy, on raha tietysti toisesta puoliskosta pois. Vastaavasti jos joulukuussa 2021 pikavuorobudjetti on kulunut 60 eurolla, voisin ladata Nysse-kortille hieman lisää palkkioksi hyvästä taloudenhoidosta tai lähteä vaikka päiväreissuun.
  5. Vaate- ja kenkäbudjetti. Olen uusinut vaatteitani hyvään laihtumiseen 2020. Kaikki meni uusiksi. Budjetissa täytyy kuitenkin huomioida vaatteiden kuluminen, ja tänä vuonna jouduin ostamaan pyjaman kulumiseen. Tarkka budjetti on 120 euroa vuodessa, jolla yritän ostaa vain pakolliset, en muotia. Äsken meni boksereita reikiin, joten jouduin ostamaan alennuksesta uusia varastoon.
  6. Kahvila- ja ravintolabudjetti. Aloitettuani työt, minusta tuli sika. Kävin jokainen viikko kerran sushibaarissa. Halusin nauttia tuloista. Olivathan ne kyllä mahtavat! Oma tilipussi ja vauhdilla ravintolaan... En näe ruokaa luksuksena, vaan se on elämän pakkopullaa, mutta toisaalta en halua olla nirsokaan. Hyvällä 120 euron budjetilla voin herkutella sushia muutaman kerran vuodessa.
  7. Vapaa-aikabudjetti. Kategoriasta löydän 25 euroa. Useimmista budjeteista käyttämättömät varat siirtyvät kohdallani seuraavaan kuukauteen. Näin voisin tehdä tässäkin isompia ostoksia silloin tällöin seuraavista kategorioista: elokuvat ja TV, musiikki, sovellukset, kirjat... koska kirjoja saa kirjastosta ja YouTube-palvelun internetistä, säästän. Nyt on varaa hankkia Spotify Premium!
Budjetointi on minulle tosi tärkeää, koska tuloni ovat pienet, mutta pyrin silti vähästäkin säästämään. Vaikka kukaan ei ole minulle yläasteella budjetoinnista kertonut mitään, olen oppinut itse heittämään sivuun, jotta voisin elää herroiksi ilman stressiä. Budjetointi tarkoittaa joskus myös sitä, että itselleen tärkeistä jutuista luovutaan, tai rajoitetaan niitä hyvinkin paljon. Bussirallin lisäksi joudun tietystikin vähentämään rajusti sushibaareja, sillä Itsudemo oli viime vuoden vierailluin paikka ePassilla.

Ei edes puhuta sushirallista, maksimissaan 30 kertaa kävin, mutta sekin on tietysti liikaa...

Miksi suosittelen budjetointia Toshl Financella kaikille

Moni on nyt varmasti ihmeissään. Mikä vitun budjetti? Sehän on Kokoomuksen heiniä! En osaa, enkä jaksa, eikä huvita. Niin, siinä kuulit. Anna kuitenkin vakuuttaa: budjetointi on helpompaa kuin töihin lähtö. Se onnistuu kotisohvalta, ja ennen pitkään voit säästää palkoista niin paljon, että lomamatkojen sijasta voit nauttia elämästäsi vuosia omaan puskurirahastoon. Itse en tunne vielä ketään, joka tulisi viikon rantalomalta kovin tyytyväisenä kotiin. Huomennahan on sitten se työpäivä, joko taas!

Nyt täytyy budjetoida, että huomenna olisi paremmin. Jos naapurisi hommaa koko ajan uusia autoja, isompia televisioita, ja remonttimiehet käyvät tasaiseen tahtiin, lopeta nyt. Jokainen nimittäin tietää, että viagra ei saa asioita isommiksi, eikä mikään pysy uutena pitkään. Toshlin ilmainen versio on hyvä, mutta Pro-versio tuntuu avaavan hieman enemmän omasta taloudesta. Mikäli haluat loistaa tyylillä, pankin tiliote ei enää riitä. Sieltä et näe mitään pintaa syvemmältä, et ainakaan ahkeraa juomista.

Alla olevassa kuvassa näet sen tärkeimmän. Joka kuukausi, ja viimeksi 20. maaliskuuta, avautuu uusi mahdollisuus, nyt 19. huhtikuuta asti. Vaikka "panopäivänä" heitin 500 euroa sivuun, ja vaikka tässä vielä joutuu maksamaan vuokraa ja muita laskuja, niin käyttövaraa esimerkiksi ruokaan ja muuhun on yli 300 euroa. Tästä uskon säästäväni ainakin 100 euroa kauden loputtua. Ennen pitkään voisin alkaa säästämään jo alussa enemmän, niin budjettini tulee muotoutumaan aina tarpeeseen sopivaksi.

Palkkatuloista jää jopa 50 prosenttia säästöön kun elelee niukasti

Aikoinaan ruokakaupasta tuli haettua ostoksien lomassa saunasiiderit. Ei tämä ollut mikään viinaralli sentään, mutta Toshlin avulla pystyin näkemään sen, että vuositasolla juomiseen meni helposti monia satasia. Saunasiideri vai entistä tukevampi nettovarallisuus, siinäpä kysymys? Pankin tiliote ei kerro mitä ostat, siksi kannattaa jokainen ostos lajitella. Viinat, tupakat ja sokeripommit vaikka sitten ihan erikseen. Tuntuu vain siltä, ettei ihmisiä kiinnosta: kuitit heitetään roskiin tai jätetään ottamatta.

Olen kokeillut Exceliä, viikoittaista visiittiä verkkopankkiin, mobiilipankkia, kuittien säilyttämistä... mikään näistä ei ole toiminut. Excel-tiedosto vioittuu viimeistään loppukuusta, kuiteista muste menee ja kävipä joskus niinkin, että verkkopankki ei ole avautunut kunnolla. Toshl toimii aina, eikä siitä ole edes pakko maksaa, jos ei jostain syystä halua. Itse asiassa säästäminen täytyykin olla sitä, että jopa Toshlin hankintaa maksullisena mietitään kahdesti tai jopa kolmesti. Säästän sillä satasia, aina.

Minulle tämän sovelluksen 20 euroa vuodessa on pieni raha siitä, että säästän tuhansia. Myös tulojen tippuessa voin säästää sovelluksella ainakin 1 000 euroa vuodessa. Harkitsen vakavasti sovelluksen maksullisen version jatkamista vuodella eteenpäin. Toshl on näyttänyt sen, että vaikka kuinka yritin säästää, niin en ole kuitenkaan säästänyt täysillä. Softan avulla säästän nyt niin paljon, että arjessa joutaa lompakko jäämään kotiin, ja bussikortti hyllylle. Nautin pienistä iloista läheltä ja kaupatta.

Yhteenveto: Väinö Paunun Mats kuljettaa vaikka vuosikorttia ei enää ole

On pitkään tuntunut siltä, että en halua ystäviä. Ystävyys kysyy isompaa budjettia. Sinun täytyy olla hyvin pukeutunut, uusin iPhonein, syömässä sitä elämäsi maukkainta sushia. Sushimestari on päivän käynnistänne varmasti ihmeissään, ja ehkäpä hän rakastaa sitä. Hän toivoo, että sushi saisi työväen kokoontumaan loputtomiin saleihin sushibaareissa, joissa ehkä sinäkin tällä hetkellä olet. Tai no, ei välttämättä sittenkään, onhan meillä nykyään koronavirus ja tällaista. Säästä rahaa, tilaisuutesi!

Itselleni korona on teroittanut sen, että arvolipuilla matkustaminen voi tulla halvemmaksi, kunhan jättää turhimmat pois. Mikä onkaan oikeasti kaikkein tärkeintä? Täytyykö lähikauppaan mennä omalla autolla, tai bussilla, koska nyt on paunulaisen vuoro aikataulussa. Säästän rahaa siinä, että minulla ei autoa edes olekaan, ja jokunen lukijoistani tämän ehkä jo tietääkin. Näen autoja, omistusasuntoja ja kalliita härpäkkeitä huonoina sijoituksina. Minulle paras sijoitus on valoisa tulevaisuus, aina.

Koen, että hyödyt enemmän jos sinulla on kiinni 30 000 euroa säästöissä, eikä tuossa 30 000 euron hybridiautossa. Tunnen myös aika harvoja ihmisiä, joiden 30 000 hybridiauto on maksettu kokonaan. Omalla elämällä en halua sitä, että kun kävelet talooni, kuulet saman tien saisiko olla asuntoesittely. Joskus kävin uudessa kodissa eräällä, ja heti siellä alettiin neuvoa missä on vessa, kaunein terassi ja pian tiesin kaiken sisustusratkaisuista niihin parhaimpiin autotalleihin kahdelle hybridiautolle.

Kaupunki- ja pikavuoroilla mieleeni jäi eräs paunulainen Mats, joka kuljettaa meitä töihin, kouluun, baariin, kylpylään, ruokakauppaan, kahvilaan, lomalle, viihteelle, vapaalle, kioskille, uimarannalle tai lähimetsään. Silloin, kun busseissa ravasin huvikseni, Matsin kanssa on juteltu välillä Vatialaan asti esim. linjalla 1B päästä päähän ja sieltä vielä takaisin. Nyt en voi mennä Matsin kyydissä rajattomasti, mutta silloin kun menen, on varmasti riittävästi päivitettävää ja laatukyytiin pääsee upeasti arvolla.

Tuttuakin, että elät oravanpyörää, eikä raha millään riitä? Nouset töihin, ja toivot tuossa hetkessä, että edes illalla voisit tehdä elämällä jotain muutakin. Säästä. Säästä hei lisää, sapattivuosi olkoon unelma! Aprillipäivästä huolimatta tämä ei ole todellakaan mikään aprillipila. Luovuin kaudesta todella.

Matsin kyydeistä pääsen nauttimaan halutessani kyllä uudelleen arvolipulla tai kausilipulla lainaksi.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton