Bussifanin budjetti remonttiin: "Bussiralli päättyy heti"
![]() |
Bussifani vaihtoi kausarit arvoksi |
Nysse on ihana, paunulaisilla pärjää, Länkkärillä pääsee Julkujärvelle... Mahtavaa, mutta ei pakollista. Vuosikortti nysseen maksaa tänään 395 euroa sisältäen matkoja AB-vyöhykkeillä rajattomasti. Luit oikein, rajattomasti. Noin 33 eurolla kuukaudessa se kuulostaa hyvältä ollakseen totta.
En ole koskaan tarvinnut kiesiä, autolainaa, ajokorttia, katsastusta tai bensiiniä. Aikani ei ole mennyt hukkaan uutisia lukiessa mitä vihervasemmisto tekee seuraavaksi autoilijan puhtaaksi vahingoksi. Koen tässä hetkessä, että etätyö on tullut jäädäkseen, ja toisaalta haluan säästää rahaa. Vuosikortti on johtanut kohdallani järjettömään bussiralliin. Muodostui tarve matkustaa busseilla väsymättömästi jokaisena päivänä vuodesta. Nyt on pakko bussiralli lopettaa, ja muutos on voimassa välittömästi.
Mikäli jatkuvassa rahapulassa olevat ihmiset ovatkin nauramassa budjeteillesi, olet oikeassa suunnassa parempaan huomiseen! Ota ensimmäinen askel, koska jokunen ei uskalla edes sitäkään.
Raha vie minne ikinä haluat, se vie sellaiseen taloudelliseen turvaan, että unohdat palkkapäivän! Kuljettajan roolia rahankäytössä ja elämässä muutenkin ei kuitenkaan pidä koskaan vähätellä.
Kaikkein tyhmintä maailmassa on tehdä samaa mitä ennenkin odottaen erilaisia tuloksia.
Bussifani saapui bussilla Nyssen pisteelle lunastamaan kausiliput
Paunulainen #148 toi bussifanin Tampereen keskustaan puolessa tunnissa Pirkkalasta. Asun jo noin 15 vuotta Tampereen seudulla, joten Nyssen asiakaspalvelupisteen löytäminen ei ole tuottanut minulle minkäänlaisia ongelmia, kunnes oli aika luopua rakkaasta. Rakkaasta kausikortista vuodelle. Tämä oli se hetki, kun sain rahat takaisin niin jonossa olevasta vuosilipusta, kuin meneillään olevasta kaudesta. Tyttö halusi siitä toki hieman rahaa, kuitenkin maksimissaan seitsemän euroa vuoden jaksoa kohti.
Onni onnettomuudessa oli se, että 30 päivän jaksoa kohti seitsemän euroa veloitetaan maksimissaan kuudesti käteismaksua varten, mutta lahjakorttina otetaan vähemmän. Sain suuren summan rahaa, vaikka osan tietysti menetin, toisaalta lasken säästäväni nykyisillä matkoilla. Kausilipulla bussifani on matkustanut hyvin usein omaksi huviksi, ja etätyön maailmassa sitäkin useammin täysin turhaan. Arvolipuilla lasken kuluttavani tuttuihin Nysseihin vuositasolla maksimissaan 120 euroa vuodessa.
Minun ei ole järkevää maksaa 395 euroa rajattomasta huvista, joka johtaa järjettömään bussiralliin. Joskus on tuntunut siltä, että koko päivänä en ole saanut mitään aikaiseksi, koska aika menee busseja pysäytettäessä. Äläkä ymmärrä väärin, rakastan busseja nauttien täysillä bussissa olemisesta. Jatkossa puntaroin tarkasti jokaista matkaa ja suosin vain ja ainoastaan paunulaisia. Tärkeää voisi olla matka Prismaan, johon voin mahdollisuuksien mukaan yhdistää reissun Tokmanniin tai vaikka Postiin.
![]() |
Bussifani sai kahdesta kaudesta 100 euroa arvona ja 450 euroa lahjakorttina |
Pyrin laskemaan bussimatkat sormin, ja miettimään järkevyyttä usein. Hupimatkat jäävät jatkossa varmuudella pois. Sen lisäksi pakollisia menoja jatkossa ovat ne, jolloin täytyy käydä hoitamassa asioita kaupungilla. Joskus tekisin menopaluumatkoja vaikkapa kylpylään tai uimahalliin. Rallia ei siitä enää tule, koska jatkossapa uimahallikäynnit ovat vuosibudjetissa mukana. Uskon pärjääväni talvikaudella 20 euron kuukausibudjetilla, kun taas kesäkaudella Nysseen riittää 10 euroa hilloa.
Jouduin luomaan heti toisen budjetin: pikavuoroliikenteelle. Tässä budjetissa vuodessa saisin nauttia pikavuorojen busseista 120 eurolla. Kovinkaan monia matkoja en pääse tekemään, ja jos kummatkin budjetit menevät yli, on istuttava pöytään ja mietittävä ääneen mistä ne rahat. Toisaalta jos pääsen nipistämään jonkin verran lisää paikallis- tai pikavuororallissa, saisin helposti eniten tarvitsemaani bussimatkaan enemmän resursseja. Nysse-vuosikortti nettilipuilla ei ole toiminut kohdallani.
Vaikeassa tilanteessa koen parhaaksi, että suosin enemmän pyöräilyä, joka on jäänyt vuosikortin takia kesäisin ilman käyttöä. Työllistyminen on luonnollisesti vaikuttanut myös, että aikaa ei ole enää ollut tarpeeksi. Se aika, minkä Facebookitta olemisesta sain, meni joka tapauksessa valtavaan bussiralliin. Jatkossa mietin tarkasti menojani niin paikallisesti kuin koko Suomen laajuisesti. Ulkomaille en mene vaikka maksettaisiin. Uskon, että arvolipuilla ja nettilipuilla pääsen bussiunelmaani toteuttamaan.
Näin elämäni muuttuu muilla osa-alueilla budjetoinnin edetessä
Käytin vuosia sitten Toshlin finanssiohjelmaa päivittäin. Narsisti tuli mukaan kuvioon, ja kyllästyin tilastoimaan järjetöntä kulutusjuhlaa. Vuoden 2018 ja 2019 taitteessa tilanteeni oli huono rahallisesti, vaikka varallisuutta oli jo olemassa. Tänä vuonna softa oli otettava uudestaan käyttöön. Tilanteeni ei ollut sentään toivoton, mutta ruokaan meni helposti yli 200 euroa kuukaudessa. Partureihin tuhlailin satasia vuodessa, koska halusin olla muodikas orja. Tähän lysti loppui. Nytten säästän senttejäkin.
Todellisuus on nyt sitä, että juurikin tämän ohjelman avulla pääsen 20. helmikuuta ja 19. maaliskuuta jakson aikana säästämään 225,34 euroa sen lisäksi, että tulosta lähti jo 150 euroa ihan palkkapäivänä. Tiedän tarkalleen mihin raha uppoaa, ja on hieno tunne nähdä se todellisuus, jossa joka kuukausi oma varallisuus kehittyy parempaan suuntaan. Odotan innolla, että kohta vihreä kansanedustaja kyselee minulta neuvoja talouden hallintaan. Ei näitä ainakaan yläasteella opeteta, ja ehkäpä syystäkin.
Valtio tienaa enemmän sellaisella ihmisellä, joka elää laskusta laskuun, ja saapuu aamuisin työpaikalle ajoissa. Minimalistille riittää vähemmän työtä ja enemmän elämää. Oletko unelmoinut 30-tuntisesta työviikosta, mutta haave kaatui tulojen pudotukseen? Toshlilla voit muuttaa elämäsi suunnan. Noin 200 euron ruokamenoista tipuin muutamassa kuukaudessa 120 euron ruokamenoihin. Nälkää en näe, ja ruokaa on pöydälläni aina. Lähdin reagoimaan tilanteeseen ajoissa, koska varallisuus yhä ensin.
![]() | |
|
Kaupaton elämä on tänä päivänä päämääräni, ja vaikka se kuulostaakin uskomattomalta, niin tämä on totta. Suomessa pärjää 800 eurolla kuukaudessa. Ainahan sitä haukutaan heikkoa sosiaaliturvaa, tai minimalistista palkkaa, mutta toisaalta kukaan ei pakota ostamaan kiesiä tai asuntoa velaksi. Vapailla markkinoilla löytyy tällä hetkellä koko Suomesta satoja alle 600 euron vuokra-asuntoja. Tilanne on monille kuitenkin kestämätön: rahaa ei tunnu löytyvän mistään ja palkankorotuksia ei ole jaossa.
Pyrin budjetoimaan ennen kaikkea siksi, koska tarkoitus on nähdä tilanteeseen pintaa syvemmältä. Yllä olevasta kuvaajasta näkyy selkeästi muutamakin piikki. Ensimmäiset päivät ovat niitä, jolloin maksan vuokran, sähkön ja vakuutuksen. Toinen laskupäivä sijoittuu tavallisesti keskelle kuukautta: silloin maksan puheliittymän DNA:lle ja nettiliittymän Elisalle. Muut päivät ovat sitten Prismaa ja Tokmannia. Huomaat, että joka päivä en tuhlaile, ja joskus tällaisia päiviä on rivissä useitakin.
Entinen narsistikaverini piti suomalaista sosiaaliturvaa suorastaan paskana. Enpä ollut tässä asiassa ihan samaa mieltä: hänellä oli 500 euron puhelin, koti täynnä tavaraa ja 20 euron huippuliittymä. Hän eli käytännössä velkojen maailmassa, ja tuskin saa maksettua sitäkään koskaan, ja ennen kuin kysyt: maksoin useita velkoja hänelle. Se on ollut taloudellista väkivaltaa, ei ystävyyttä. Minulla ei ole velkaa, eikä täällä ole 500 euron superpuhelinta, vaikka löytyy nettovarallisuutta. Mietipä miksi elän näin.
Tärkeimmät budjetit vuodelle 2021 ja eteenpäin
- Kokonaisbudjetti. Tämä on tärkeää. Saatuasi tilin heitä osa jo tässä vaiheessa pois. Oma elämä on tänään sitä, että tuloista riippumatta yritän pärjätä koko kuukauden noin 800 euron summalla. Jos saan tililleni 850, säästän 50. Jos saan tililleni 1250, säästän heti 450. Sivuun heittäminen on mahtavaa, koska pääset työstämään varallisuutta, ja sitten tässä tietysti oppii elämään vähällä.
- Ruokabudjetti. Ruokaa haluan seurata ihan kuukausittain. Työllistyminen vapaille markkinoille aiheuttaa monelle sen, että syödään yli tarpeen, ja muistetaan ostaa kaikkea turhaa. Premium-ruokia ja suuresti kalaa. Jos olisin säästänyt nuo rahat ja syönyt pihisti, olisi minulla vieläkin enemmän varallisuutta tänä päivänä. Tämä muuttuu nyt vain 120 euron ruokabudjetilla.
- Käyttötavarabudjetti. Osta kaikkea uutta, kun vanhassa on muutama hassu naarmu... eipä enää. Käyttötavarabudjetti kuukaudessa on nyt 20 euroa. Vessapaperi, pesuaineet, siivoushanskat, sinä nimeät ne... Mikäli budjetti ylittyy, on tämä aina jostain muusta pois. Jos budjetti alittuu, pääsen kasvattamaan varallisuuttani. Tämä on tavoite juuri nyt, ja tästä syystä haluan elää pihisti.
- Bussibudjetti. Bussibudjetissa vuodelle on varattu 120 euroa paikallisliikenteeseen ja 120 euroa pikavuoroliikenteeseen. Jos jokin puolisko ylittyy, on raha tietysti toisesta puoliskosta pois. Vastaavasti jos joulukuussa 2021 pikavuorobudjetti on kulunut 60 eurolla, voisin ladata Nysse-kortille hieman lisää palkkioksi hyvästä taloudenhoidosta tai lähteä vaikka päiväreissuun.
- Vaate- ja kenkäbudjetti. Olen uusinut vaatteitani hyvään laihtumiseen 2020. Kaikki meni uusiksi. Budjetissa täytyy kuitenkin huomioida vaatteiden kuluminen, ja tänä vuonna jouduin ostamaan pyjaman kulumiseen. Tarkka budjetti on 120 euroa vuodessa, jolla yritän ostaa vain pakolliset, en muotia. Äsken meni boksereita reikiin, joten jouduin ostamaan alennuksesta uusia varastoon.
- Kahvila- ja ravintolabudjetti. Aloitettuani työt, minusta tuli sika. Kävin joka viikko ainakin kerran sushibaarissa. Halusin nauttia tuloista. Olivathan ne kyllä mahtavat! Oma tilipussi ja vauhdilla ravintolaan... En näe ruokaa luksuksena, vaan se on elämän pakkopullaa, mutta toisaalta en halua olla nirsokaan. Hyvällä 120 euron budjetilla voin herkutella sushia muutaman kerran vuodessa.
- Vapaa-aikabudjetti. Kategoriasta löydän 25 euroa. Useimmista budjeteista käyttämättömät varat siirtyvät kohdallani seuraavaan kuukauteen. Näin voisin tehdä tässäkin isompia ostoksia silloin tällöin seuraavista kategorioista: elokuvat ja TV, musiikki, sovellukset, kirjat... koska kirjoja saa kirjastosta ja musiikkipalvelun saan ilmaiseksi, säästän. Nyt on varaa hankkia Viaplay!
Miksi suosittelen budjetointia Toshl Financella kaikille
![]() |
Palkkatuloista jää jopa 50 prosenttia säästöön kun elelee niukasti |
Kommentit