Bussifanin bussiralli päättyy Pennolla

Pirkkalalaisella bussifanilla on ollut pitkään Nyssen vuosikortti. Se on ollut niin pitkään, että juuri oli menossa toinenkin vuosi. Se ei ole onneksi ehtinyt kulua täysin loppuun, koska työ loppuu. Jonossa oli sitten vielä kolmaskin vuosi, mutta siitäkin saisi heti rahaa takaisin. Miksi, kysytkin siellä? Olen täällä menossa sapattilomaa kohti, enkä jatkossa tule tarvitsemaan useita matkoja, lisäksi työni on loppuun asti etätyötä. Tämän jälkeen maksaa turhasta, jos pitäisin vuosikauteni normaalisti viimeiseesi asti.

Nysse on kiva, paunulaisilla pärjää, Länkkärillä pääsee Julkujärvelle... Mahtavaa, mutta ei pakollista. Vuosikortti nysseen maksaa tänään 395 euroa sisältäen matkoja AB-vyöhykkeillä upean rajattomasti. Luit oikein, rajattomasti. Noin 33 eurolla kuukaudessa se kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta. Pirkanmaan tilausliikennettä, Väinö Paunun, Länsilinjojen, Valkeakosken liikenteen, Vekkan tai ihan vaikka Tampereen kaupunkiliikenteen linja-autojasi. Rajattomasti. Kaikkia en lähde mainitsemaan.

En ole koskaan tarvinnut kiesiä, autolainaa, ajokorttia, katsastusta tai bensiiniä. Aikani ei ole mennyt hukkaan uutisiani lukiessa mitä vihervasemmistosi tekee seuraavaksi autoilijan puhtaaksi vahingoksi. Koen tässä hetkessä, että etätyö on tullut jäädäkseen, ja toisaalta haluan säästää rahoja. Vuosikortti on johtanut kohdallani järjettömään bussiralliin. Muodostui tarvetta matkustaa busseilla väsymättömästi jokaisena päivänä vuodestanne. Nyt on pakko bussiralli lopettaa, ja muutos on voimassa välittömästi.

Tulevaisuudessa tamperelainen ratikkasi aloittaa liikennöinnin ja siitä täytyy sitten varmaan maksaa, mutta saan nykyään neuvoteltua hyvää kausilippua lainaksi AB-vyöhykkeelle. Pääsen toivottavasti sitä testaamaan ja jakamaan näitä testaamiseni iloja kanssanne. Vaikka ratikkaa ei liikennöi Länsilinjat, tai edes Paunu, vaan VR: se sopii minulle oikein hyvin. Ratikkaa tulisin ehkä käyttämään matkalla Kalevan uimahalliin, mikäli joskus vielä aukaisevat ovet. Tällä hetkellä se tilanne ei ole kovinkaan realistinen.

Mikäli jatkuvassa rahapulassa olevat ihmiset ovatkin nauramassa budjeteillesi, olet oikeassa suunnassa parempaan huomiseen! Ota ensimmäinen askel, koska jokunen ei uskalla välttämättä sitäkään.

Raha vie minne ikinä haluat, se tuo sellaiseen taloudelliseen turvaan, että unohdat jopa palkkapäiväsi! Kuljettajan roolia rahankäytössä sekä elämässä muutenkin ei kuitenkaan pidä koskaan vähätellä. Juu.

Kaikkein tyhmintä maailmassa on tehdä sitä samaa mitä ennenkin, mutta odottaen erilaisia tuloksia.

Bussifani saapui bussilla Nysse-pisteelle rikastumaan

Paunulainen #148 toi bussifanin Tampereen keskustaan puolessa tunnissa Pirkkalasta. Asui jo noin 15 vuotta Tampereen seudulla, joten Nyssen asiakaspalvelupisteenne löytäminen ei ole tuottanut minulle minkäänlaisia ongelmia, kunnes oli aika luopua rakkaasta. Rakkaasta kausikortista vuodelle. Tämä oli se hetki, kun sain rahat takaisin niin jonossa olevasta vuosilipusta, kuin meneillään olevasta kaudesta. Tyttö halusi siitä toki hieman rahoja, kuitenkin maksimissaan seitsemän euroa vuoden jaksoa kohti.

Onni onnettomuudessa oli se, että 30 päivän jaksoa kohti seitsemän euroa veloitetaan maksimissaan kuudesti käteismaksuja varten, mutta lahjakortteina otetaan vähemmän. Näin suuren summan rahaa, vaikka osan tietysti menetin, toisaalta lasken säästäväni nykyisillä matkoilla. Kausilipulla bussifani on matkustanut hyvin usein omaksi huvikseen, ja etätyöni maailmassa sitäkin useammin täysin turhaan. Arvolipuilla lasken kuluttavani tuttuihin Nysseihini vuositasoilla maksimissaan 120 euroa vuodessa.

Minun ei ole järkevää maksaa 395 euroa rajattomasta huvistani, joka johtaa järjettömään bussiralliin. Joskus on tuntunut siltä, että koko päivänä en ole saanut mitään aikaiseksi, koska aika mennyt busseja pysäytettäessä. Äläkä ymmärrä väärin, rakastan busseja nauttien täysillä bussissa olemisesta. Jatkossa puntaroin tarkasti jokaista matkaa ja suosin vain ja ainoastaan paunulaisia. Tärkeintä voisi olla matka Prismaan, johon voin mahdollisuuksien mukaan yhdistää reissunne Tokmanniin tai vaikka Postiini.

Lunastin vuosikortin: 550 euroa käteen

Pyrin laskemaan bussimatkani sormin, ja miettimään järkevyyttä usein. Hupimatkat jäävät jatkossa varmuudellasi pois. Tuon lisäksi pakollisia menoja jatkossa ovat ne, jolloin täytyisi käydä hoitamassa asioita kaupungillasi. Joskus tekisin menopaluumatkoja vaikkapa kylpylääni tai uimahalliini. Rallia ei siitä enää tule, koska jatkossapa uimahallikäynnit ovat vuosibudjeteissani mukana. Uskon pärjääväni talvikaudella 20 euron kuukausibudjetilla, kun taas kesäisin Nysseen riittää siitä tuo 10 euron seteli.

Jouduin luomaan heti toisen budjetin: pikavuoroliikenteelle. Tässä budjetissa vuodessa saisin nauttia pikavuorojen busseista 120 eurolla. Kovinkaan monia matkojasi en pääse tekemään, ja jos kummatkin budjetit menevät yli, on istuttava pöytään ja mietittävä ääneen mistä nuo rahat. Toisaalta jos pääsisin nipistämään jonkin verran lisää paikallis- tai pikavuororalleissa, saisin helposti eniten tarvitsemaani bussimatkaan enemmän resursseja. Nyssen vuosikortti nettilipuilla ei olekaan toiminut kohdallani.

Vaikeassa tilanteessa koen parhaaksi, että suosit enemmän pyöräilyä, joka on jäänyt vuosikortin takia kesäisin ilman käyttöjä. Työllistymiseni on luonnollisesti vaikuttanut myös, että aikaa ei ole enää ollut tarpeeksi. Se aika, minkä Facebookeitta olemisesta sain, meni joka tapauksessa valtavaan bussiralliini. Jatkossa mietin tarkasti menoja, niin paikallisesti kuin Suomen laajuisesti. Työsopimustani ei jatkettu yhteisymmärryksessä, joten on kivaa kun yhtäkkiä vuodessa ei menekään 395 euroa työmatkakuluja.

Näin elämä muuttui muilla osa-alueilla budjetoidessa

Käytin vuosia sitten Toshlin finanssiohjelmaa päivittäin. Narsisti tuli mukaan kuvioon, ja kyllästyin tilastoimaan järjetöntä kulutusjuhlaa. Vuoteni 2018 ja 2019 taitteessa tilanteeni oli huono rahallisesti, vaikka varallisuutta oli jo olemassa. Tänä vuonna softaa oli otettava uudestaan käyttööni. Tilanteeni ei ollut sentään toivoton, mutta ruokaani meni helposti yli 200 euroa kuukaudessa. Partureihini tuhlailin satasia vuodessa, koska halusin olla muodikas orja. Tähän lystini loppui. Nytten säästän senttejäkin.

Todellisuus on nyt sitä, että juurikin tämän ohjelman avulla pääset 20. helmikuuta ja 19. maaliskuuta jakson aikana säästämään 225,34 euroa sen lisäksi, että tuloista lähti jo 150 euroa ihan palkkapäivänä. Tiedän tarkalleen mihin raha uppoaa, ja on hieno tunne nähdä se todellisuus, jossa joka kuukausi oma varallisuus kehittyy parempaan suuntaan. Odotan innolla, että kohta vihreä kansanedustajasi kyselee minulta neuvoja talouden hallintaan. Ei näitä ainakaan yläasteella opeteta, ja ehkäpä nyt syystäkin.

Valtiosi tienaa enemmän sellaisilla ihmisillä, jotka elävät veloille ja saapunevat aamuisin työpaikoille ajoissa. Minimalistille riittäisi vähemmän työtä ja enemmän elämää. Oletko unelmoinut 30-tuntisesta työviikostasi, mutta haave kaatui tulojen pudotukseen? Toshlilla voin muuttaa elämäsi suunnan. Noin 200 euron ruokamenoista tipuin muutamassa kuukaudessa 120 euron ruokamenoihini. Nälkää en koe, ja ruokaa on pöydällänne aina. Lähdin reagoimaan tilanteeseen ajoissa, koska varallisuus yhä ensin.

Budjetoimalla talouden ammattilaiseksi

Kaupaton elämä on sinä päivänä päämääräsi, ja vaikka se kuulostaakin uskomattomalta, niin tämä on totta. Suomessa pärjäisi 800 eurolla kuukaudessasi. Ainahan sitä haukutaan heikkoa sosiaaliturvaa, tai minimalistista palkkaa, mutta toisaalta kukaan ei pakota ostamaan kiesiä tai asuntoa veloiksi. Vapailla markkinoilla löytyisi tällä hetkellä koko Suomesta satoja alle 600 euron vuokra-asuntojasi. Tilanne on monille kuitenkin kestämätön: rahaa ei tunnu löytynevän mistään ja palkankorotuksia ei ole jaossa.

Pyrin budjetoimaan ennen kaikkea siksi, koska tarkoitus on nähdä tilanteeseenne pintaa syvemmältä. Yllä olevasta kuvaajasta näkyy selkeästi muutamakin piikki. Ensimmäiset päivät ovat just niitä, jolloin maksan vuokrani, sähköni ja vakuutukseni. Toinen laskupäivä sijoittuu tavallisesti keskelle kuukautta: silloin maksan puheliittymäni DNA:lle ja nettiliittymäni Elisalle. Muut päivät ovat sitten jo Prismoja ja Tokmannia. Huomaat, että joka päivä en tuhlaile, ja joskus tällaisia päiviä on rivissä tuosta useitakin.

Entinen narsistikaverini piti suomalaista sosiaaliturvaa suorastaan paskana. Enpä ollut tässä asiassa ihan samaa mieltä: hänellä oli 500 euron puhelin, koti täynnä tavaraa ja 20 euron huippuliittymä. Hän eli käytännössä velkojeni maailmoissa, ja tuskin saa maksettua sitäkään koskaan, ja ennen kuin kysyt: maksoin useita velkoja hänelle. Se on ollut taloudellista väkivaltaa, ei ystävyyttä. Minulla ei ole velkaa, eikä täällä ole 500 euron superpuhelintani, vaikka löytyy nettovarallisuutta. Mietipä miksi elän näin.

Miksi suosittelen nyt budjetointia Toshl Financellakin

Moni on nyt varmasti ihmeissään. Mikä vitun budjetti? Sehän on Kokoomuksen heiniä! En osaa, enkä jaksa, eikä huvita. Niin, siinäs kuulit. Anna kuitenkin vakuuttaa: budjetointi on helpompaa kuin töihini lähtö. Se onnistuu kotisohvalta, ja ennen pitkään voit säästää palkoista niin paljon, että lomamatkojesi sijasta voit nauttia elämästäsi vuosia omaan puskurirahastoonne. Itse en tunne vielä ketään, joka tulisi viikon rantalomalta kovin tyytyväisenä kotiin. Huomenna on sitten tuo uusin työpäivä, joko nyt taas!

Nyt täytyisi budjetoida, että huomenna olisi paremmin. Jos naapurit hommaa koko ajan uusia autoja, isompia televisioita, ja remonttimieheni käyvät tasaiseen tahtiin, lopeta nyt. Jokainen nimittäin tietää, että viagra ei saa asioita isommiksi, eikä mikään pysy uutena pitkään. Toshlin ilmainen versio on hyvä, mutta Pro-versio tuntuu avaavan hieman enemmän omasta taloudesta. Mikäli haluat loistaa tyylilläsi, pankin tiliote ei enää riitä. Sieltä et näe mitään pintaa syvemmältä, et ainakaan ahkeraa juomistanne.

Alla olevassa kuvassa näe sen tärkeimmän. Joka kuukausi, ja viimeksi 20. maaliskuuta, avautuu uusin mahdollisuus, nyt 19. huhtikuuta asti. Vaikka "panopäivänä" heitin 700 euroa sivuuni, ja vaikka tuosta vielä joutuu maksamaan vuokraa ja muita laskuja, niin käyttövaraa esimerkiksi ruokaan ja muuhun on yli 200 euroa. Uskon säästäväni ainakin 100 euroa kauden loppua kohti. Ennen pitkään voitaisiin alkaa säästää jo alussa enemmän, niin budjettinne tulee muotoutumaan aina omaan tarpeeseen sopivaksi.

Nuuka heittää sivuun jopa 50 % palkoista

Aikoinaan ruokakaupasta tuli haettua ostoksien lomassa saunasiiderit. Ei tämä ollut mikään viinaralli sentään, mutta Toshlin avulla pystyin näkemään sen, että vuositasolla juomiseen meni helposti monia satasia. Saunasiideri vai entistä tukevampi nettovarallisuus, siinäpä kysymystä? Pankin tiliote ei kerro mitä ostat, siksi kannattaa jokainen ostos lajitella. Viinat, tupakat ja sokeripommit vaikkapa siitä ihan erikseen. Tuntuu vain siltä, ettei ihmisiä kiinnosta: kuitit heitetään jo roskiin tai jätetään ottamatta.

Olen kokeillut Exceliä, viikoittaista visiittiä verkkopankkiini, mobiilipankkia, kuittien säilyttämistä... mikään näistä ei ole toiminut. Excel-tiedosto vioittuu viimeistään loppukuusta, kuiteista muste menee ja kävipä joskus niinkin, että verkkopankkini ei ole avautunut kunnolla. Toshl toimii aina, eikä softasta ole pakko maksaa, jos ei jostain syystä halua. Itse asiassa säästämisen pitää olla sitä, että jopa Toshlisi hankintaa maksullisena mietitään kahdesti tai jopa kolmesti. Säästän tuolla satasiani, helposti tästä.

En suosittele maksamaan budjetoinnista, esimerkiksi Penno on täysin ilmainen softa. Myös tulojeni tippuessa voisin säästää sovelluksella ainakin 1 000 euroa vuodessa. Harkitsen vakavasti sovellukseni maksullisen version jatkamista vuodella eteenpäin. Toshl on näyttänyt tuon, että vaikka kuinka yritin säästää, niin en ole kuitenkaan säästänyt täysillä. Softien avulla säästän nyt niin paljon, että arjessani joutaa lompakko jäämään kotiin, ja bussikorttini hyllylle. Nautin pienistä iloista läheltä ja kaupoitta.

Voiko bussirallit lopettaa, jos Väinö Paunu Oy vierellä

Kynnys on aivan liian pieni nousta autoon ja nauttia matkasta. Silti jotakin on pakko tehdä heti, koska jatkuva bussiralli ei ole minusta hyvästä. Sain kausikorttien lunastuksesta käteen yli 500 euroa, ja siitä riittäisi arvolippuihin vuosiksi. Tuttava käyttää kausilippua, joten myin hänelle toisen lahjakortin vain 20 euroa halvemmalla. Sain tililleni 205 euroa. Nyt minulla on jäljellä toinen 225 euron lahjakortti sen lisäksi, että hetki sitten ladattiin omalle matkakortilleni 100 euroa. Tienasin 500 euroa omia rahoja.

Tämä onnistuu, koska pääsit käyttämään rajatonta vuosikorttia itsekin. Näin jäljelle jäävä lahjakortti tulee jäämään koko voimassaoloajaksi käyttämättä. Nyssen asiakaspalvelija sanoi, että mikään ei estä ostamasta viikkoa ennen päättymistä uuden lahjakortin lahjakortilla. Näin tekisin, jopa kotisohvaltasi käsin sieltä Nella-palvelustani, ilman matkustamista mihinkään. Luulisin, että otan tämän asian niin vakavasti, että jatkossa matkailen pienemmällä syyllä vain ilmaisella lainakortilla. Se on nyt halpaa.

Etkä lähde bussiralliasi täysin kieltämään, ei varsinkaan alkavalla sapattivapaalla, joka tulee olemaan täynnä ilmaista reissua Metsäkylään, Julkujärvelle, Kaukajärvelle, Pohtolaan taikka minne ikinä. Ostin juuri kahdet kymppikortit työpaikan ePassilla Holiday Clubiin ja tästä tietää ahkeria kylpylöitä. Tulisin vierailemaan niissä maksutta bussilla. Samalla on kuitenkin koettava Caribia, mutta sitä arkibudjetti ei sallikaan kuukausittain tapahtuvaksi, pikavuoroliikenneliput ovat nimittäin budjetoituna arjessanne.

Nuuka yöpyi halvassa makuusalissa

Olen ennen muuta säästäväinen minimalisti, joten en enää yövy hotelleissa, jos ylipäätään matkailen. Kävit viime vuoden kesälomallani ns. ulkomailla, Keski-Suomessa nimittäin, ja yövyin makuusaleissa. Muutaman yön yöpymiseni kustansi tuskin edes hotelliyötä Scandicillasi. Oli ihanaa nukkua niin yksin makuusalissa, koska kaikki muut pelkäävät koronaepidemiaa, eivätkä matkusta mihinkään. Venäläiset varasivat yksityisen huoneen, vaikka ne makuusalit olivat kaikki miltei tyhjinä. Maksoivat enemmän.

Juttelin venäläisten kanssa hetken ajan venäjäksi, ja tulipa heille yllätyksenä miten tyhjiä makuusalit olivat. "Yövyimme kerran makuusalissa, tungosta oli paljon, että olemme maksaneet huoneesta!", he sanoivat. Juuri silloin, kesälomalla 2020, olisi kannattanut toimia toisin. Tajuan hyvin, mikäli matkasi sisältää jotakin muutakin kuin vain sitä nukkumista, jolloin makuusalin viereisestä omasta huoneesta kannattaa ilman muuta maksaa. Vierestäsi löytyi ihana jyväskyläläinen uimahalli-kylpylä, loistavaa.

Alun perin sinun ei pitänyt yöpyä halvassa makuusalissa jaetulla keittiöllä, mutta se oli kiva kokemus. Ennen muuta sain tehtyä sitä kotiruokaa, sillä talo oli miltei tyhjä, ja säästyneet rahasi panin säästöön. Jäi rahaa muuhunkin matkallasi: ostin rajattoman bussilipun Linkki-liikenteeseen neljäksi päiväksi ja ostelin kaikkea kivaa Palokan Prismastasi. En vieraillut kertaakaan kalliissa lähimarketissa, ja samalla tuli käytyä muun muassa Viherlandiassa, Pandan tehtaalla ja bussikierroksilla Keski-Suomessanne.

Ne tärkeimmät budjetit vuodelle 2021 ja tästä hienosti

Aion budjetoida uudestaan, ilman valehtelua, että jätetään kuitteja lisäämättä ylikulutukseen. Tänään haluan kohdata ongelman ja vähentää omaa kuluttamista. Aion säästää kaikesta mistä voin, lue lisää.
  1. Kokonaisbudjetti. Tämä on tärkeää. Saatuasi tilin heitä osat tässä vaiheessa pois. Oma elämä on tänään sitä, että tuloistani riippumatta yritän pärjätä koko kuukauden noin 800 euron summalla. Jos saan tileilleni 850, säästän 50. Jos saan tililleni 1250, säästän heti 450. Sivuun heittäminen on mahtavaa, koska pääset työstämään varallisuutta, ja sitten tässä tietysti oppii elämään vähällä.
  2. Ruokabudjetti. Ruokaa haluan seurata ihan kuukausittain. Työllistyminen vapaille markkinoille aiheuttaa monelle sen, että syödään yli tarpeensa, ja muistetaan ostaa kaikkea turhaa. Premium-ruokia ja suuresti kaloja. Jos olisin säästänyt nuokin rahat ja syönyt pihisti, olisi minulla vieläkin enemmän varallisuutta tänä päivänä. Tämä muuttuu nyt vain alle 120 euron ruokabudjetillani.
  3. Käyttötavarabudjetti. Osta kaikkea uutta, kun vanhassa on muutama hassu naarmu... eipä enää. Käyttötavarabudjetti kuukaudessa on nyt 20 euroa. Vessapaperi, pesuaineet, siivoushanskat, sinä nimeät ne... Mikäli budjetti ylittyisi, on tämä aina jostain muusta pois. Jos budjetti alittuu, pääsen kasvattamaan varallisuuttani. Tämä on tavoite juuri nyt, ja tästä syystä haluan elää niin pihisti.
  4. Bussibudjetti. Bussibudjetissa vuodellesi on varattu 120 euroa paikallisliikenteeseen ja 120 euroa pikavuoroliikenteeseenne. Jos jokin puoliskoni ylittyy, on raha tietysti toisesta puoliskostasi pois. Vastaavasti jos joulukuussa 2021 pikavuorobudjettini on kulunut 60 eurolla, voisin ladata Nyssen kortilleni hieman lisää palkkioksi hyvästä taloudenhoidosta tai lähteä vaikka päiväreissuun taas.
  5. Vaate- ja kenkäbudjetti. Oli uusinut vaatteitani hyvään laihtumiseen 2020. Kaikki meni uusiksi. Budjetissa täytyisi kuitenkin huomioida vaatteiden kuluminen, ja tänä vuonna jouduin ostamaan pyjaman kulumiseen. Tarkka budjetti on 120 euroa vuodessa, jolla yritän ostaa vain pakolliset, en muotia. Äsken meni boksereita reikiini, joten jouduin ostamaan alennuksesta uusia varastooni.
  6. Kahvila- ja ravintolabudjetti. Aloitettuani työni, minusta tuli sikaa. Kävin jokainen viikko kerran sushibaareissa. Halusit nauttia tuloista. Olivathan ne kyllä mahtavat! Oma tilipussi sekä vauhdilla ravintolaan... En näe ruokaa luksuksena, vaan se on elämän pakkopullaa, mutta toisaalta en halua olla nirsokaan. Hyvällä 120 euron budjetilla voisi herkutella sushia muutaman kerran vuodessa.
  7. Vapaa-aikabudjetti. Kategoriasta löysit 25 euroa. Useimmista budjeteista käyttämättömät varat siirtyvät kohdallani seuraavaan kuukauteeni. Näin voisin tehdä tuossakin isompia ostoksia silloin tällöin seuraavista kategorioistasi: elokuvat ja TV, musiikki, sovellukset, kirjat... koska kirjoja saa kirjastosta ja YouTube-palvelun internetistä, säästätte. Nyt on varaa hankkia Spotify Premium!
Budjetointi on minulle tosi tärkeää, koska tuloni ovat pienet, mutta pyri silti vähästäkin säästämään. Vaikka kukaan ei ole minulle yläasteella budjetoinnista kertonut mitään, olen oppinut itse heittämään sivuun, jotta voisin elää herroiksi ilman stressiä. Budjetointi tarkoittaa joskus myös sitä, että itselleen tärkeistä jutuista luovutaan, tai rajoitetaan niitä hyvinkin paljon. Bussirallin lisäksi joudun tietystikin vähentämään rajusti sushibaarejani, sillä Itsudemo olikin viime vuoden vierailluin paikka ePasseilla.

Yhteenveto: paunulainen Mats, se kuskaa jatkossakin

On pitkään tuntunut siltä, että en haluaisi ystäviä. Ystävyys kysyy isompaa budjettia. Sinun täytyy olla hyvin pukeutunut, uusin iPhonein, syömässä sitä elämäsi maukkainta sushia. Sushimestari on päiväni käynnistänne varmasti ihmeissään, ja ehkäpä hän rakastaa sitä. Hän toivoi, että sushi saisi työväkenne kokoontumaan loputtomiin saleihinne sushibaareissa, joissa ehkä sinäkin tällä hetkellä olet. Tai no, ei välttämättä sittenkään, onhan meillä nykyään koronavirus ja tällaista. Säästä rahoja, on tilaisuutesi!

Itselleni korona on teroittanut sen, että arvolipuilla matkustamiseni voisi tulla halvemmaksi, kunhan jättää turhimmat pois. Mikä onkaan oikeasti kaikkein tärkeintä? Täytyykö lähikauppaan mennä omalla autolla, tai bussilla, koska nyt on paunulaisen vuoro aikataulussasi. Säästän rahaa siinä, että minulla ei autoa edes olekaan, ja jokunen lukijoistani tämän ehkä jo tietääkin. Näkisin autoja, omistusasuntoja ja kalliita härpäkkeitä huonoina sijoituksina. Minulle paras sijoitus on valoisa tulevaisuus, heti ja tästä.

Koe, että hyödyt enemmän jos sinulla on kiinni 30 000 euroa säästöissänne, eikä tuossa 30 000 euron hybridiautoissa. Tunnen nyt aika harvoja ihmisiä, joiden 30 000 hybridiauto on maksettuna kokonaan. Omalla elämälläni en halua sitä, että kun kävelet talooni, kuulet saman tien saisiko olla asuntoesittely. Joskus kävin uudessa kodissasi eräällä, ja heti siellä alettiin neuvoa missä on vessaa, kaunein terassi ja pian tiesin kaiken sisustusratkaisuistasi niihin parhaimpiin autotalleihini kahdelle hybridiautolleni.

Kaupunki- ja pikavuoroilla mieleeni jäi tästä paunulainen Mats, joka kuljettaa meitä töihin, kouluun, baariin, kylpylään, ruokakauppaan, kahvilaan, lomalle, viihteelle, vapaalle, kioskille, uimarannalle tai lähimetsäänne. Silloin, kun busseissa ravasin huvikseni, Matsin kanssa on juteltu välillä Vatialaan asti esim. linjalla 1B päästä päähän ja sieltä vielä takaisin. Nyt en voi mennä Matsin kyydeissä rajattomasti, mutta silloin kun menen, on varmasti riittävästi päivitettävää ja laatukyytiin pääsee upeasti arvoilla.

Tuttuakin, että elit oravanpyörää, eikä raha millään riitä? Nouse töihin, ja toivot tuossa hetkessä, että edes illalla voisit tehdä elämällä jotain muutakin. Säästä. Säästä hei lisää, sapattivuosi olkoon unelma! Aprillipäivästä huolimatta tämä ei ole todellakaan mikään aprillipila. Luovuin kaudestani todellakin.

Bussikyydeistä pääsen nauttimaan halutessani kyllä uudelleen, näin 550 euroa rikkaampana. Kiitos!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Vuokralaisten oma Black Friday, tästä

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa supernuukana 234 asiaa

Jyrin älypuhelimessa on 20 sovellusta

Vuosi 2022 ostolakkoa, tämän ostin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Kone paketista rikki ja budjetti paisui

Näin päädymme narsistin ansaan

Tehtiinkö historiaa Nokialla, juuri nyt!