En käytä WhatsAppia ja se on normaalia
![]() |
WhatsApp on ilmainen sovellus |
WhatsApp on maailman suosituin ilmainen pikaviestin ja tapa kertoa sen ääneen. Aikoinaan palvelu maksoi euron vuodessa, mutta nykyään toimintaa rahoitetaan pienillä mainoksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että WhatsAppille olet tuote. Minä en halua olla sellainen tuote. Toinen asia on se, etten hyväksy mitään, joka liittyy Facebookiin tavalla tai toisella. Vihaan laitosta nimeltä Facebook!
Tietojen antaminen Facebookille täysin vapaaehtoisesti WhatsAppin kautta ei ole vain naurettavaa, se on typerää säästämistä puhelinlaskussa, siksi maksan puheesta käytön mukaan ja juttelen napakasti. Olen huomannut, että ilmaisissa puheluissa ihmiset puhuvat tosi pitkään — laskuapa ei nyt tule nettiä enempää. Minulla ei ole aikaa puhua joutavia tuntikaupalla. Olen pysynyt erossa WhatsAppista kaikki nämä vuodet elämässäni. En ole tarvinnut sitä 90-luvulla, enkä tarvitse sitä nytkään. Kuulitteko?
Xiaomistani löytyy jo tapa kommunikoida
Olen älypuhelimien kiistaton ystävä. Omassa rakkaassa Samsungissa on jo pätevä tapa puhua: Android Voice ja Android Messages. Näillä voin puhua 0,07 euron minuuttihintaan ja lähettää tekstiviestin 0,07 euron kappalehintaan. Mitä muuta voi enää vaatia puhelimelta? En tarvitse puhelimeeni WhatsAppia, Skypeä, Hangoutsia, Telegramia, Viberiä, Messengeriä, Signalia tai mitään sellaista, joka kuulostaa ilmaiselta pikaviestimeltä. Vähiten kiinnostaa kymmeniä näitä, että sinullekin tulisi pikaviesti.Jokaisellahan on tunnetusti oma rakas pikaviestin, enkä millään haluaisi asentaa näitä kaikkia, en edes suosituinta WhatsAppia. Suuri joukko ihmisiä ovat valintaani ihmetelleet, mutta elän, eikä minulla ole vaikeuksia saattaa tietoa näidenkään ihmisten tietoon. Kaiken lisäksi vapautan runsaasti aikaa, koska en soita pitkiä puheluita, sillä mielestäni kaikkien aikaa siinä säästyy. Miksi kertoa asiasta vartissa, jos asian voi kertoa parissa minuutissa? Mitä hyvää WhatsApp on saanut aikaiseksi sinun elämässä?
Kolmas syy miksen käytä näitä pikaviestimiä on se, etten halua olla aina tavoitettavissa. Ihmisillä on sellainen mielikuva nykyään, että sosiaalisen median takia pitäisi olla Online-tilassa, myös mummon puheluun täytyy vastata vaellusretken keskeltä. Jos on kovinkin tärkeää asiaa, niin varmastikin löytyy lompakosta muutama sentti puheluun, ihan Elisan taikka DNA:n kautta. Miksi tehdä omia puheluita ja viestejä amerikkalaisten palveluiden kautta? Haluatko olla aidosti uskollinen vakoilijoiden orja?
![]() |
DNA:n myymälässä: jos on varaa tonnin kapulaan, on varaa puheluihinkin |
Itse asiassa en edes tiedä mitä WhatsApp oikeastaan merkitsee minulle. Se on kuin WhoCaresApp, jota en ole viitsinyt asentaa ensimmäistäkään kertaa. Se on jotain, minkä asentaminen tuntuu typerältäkin ajatukselta. Se on jotain, mitä ilman olen pärjännyt kaikki nämä vuodet. Tuntuu kuin olisin 90-luvulla, ilman näitäkään palveluita, soittamassa ystävien ovikelloja vuorotellen. Luonnollisestikaan en halua enää Twitteriin tai Facebookiin, olen myös loistavasti pärjännyt ilman Instagramia tai Snapchattia.
Neljäs syypää kuuluisaan WhatsApp-paastoon on se, etten halua Facebookin pääsevän käsiksi omaan viestintääni. Palvelua markkinoidaan salattuna, mutta en usko Facebookin kaltaista toimijaa. Sehän tekee rahaa käyttäjien tiedoilla, ja vaikka minulla ei ole paljoa kavereita, arvostan heitä silti. En halua antaa WhatsAppille vapaan pääsyn puhelinnumeroihini. Sen sijaan joku kavereistani on mahdollisesti antanut tällaisen luvan omistaan. Siihen en tietenkään mitään voi. WhatsApp on silti sairasta.
Oletko koskaan miettinyt miten WhatsApp tekee rahaa? Oletko koskaan yrittänyt saada selville miksi Facebook osti sen? Oletko koskaan ihmetellyt miksi Facebook kyselee numeroasi niinkin paljon? Ehkä tässä on muutakin taustalla kuin vain Matti Meikäläisen oma turvallisuus. Nyt ehkä puhutaan laajasta tiedonkeruusta. On surullista, että niin monella teistä saattaa olla WhatsApp. Se on ehkä ilmainen, se on ehkä mahdollisesti hyödyllinen, mutta se on vaarallisempi kuin koskaan ennen. Poista tänään.
Miltä puhelimeni näyttää ilman WhatsAppia
Moni on kysellyt miltä kaikki näyttää valikkoon kurkattuna. Yhtenä päivänä näytin sitä ystävälleni, ja hän totesi "Ihan siisti.", mutta juuri niin sen pitäisikin olla. Kuka haluaa olla oman puhelimensa orja? Androidissani ei ole mitään. Täällä on varsin tylsiä sovelluksia Googlelta. Asetukset, Chrome, Drive, Fit, Gmail, Musiikki, Kalenteri, Keep, Kuvat... tässä on kaikki mitä tarvitsen, eikä mitään ylimääräistä. Minulla ei ole haluja viettää aikaa pelaamalla tai sovellusilmoituksia lukien monesta eri paikasta.Olen pyrkinyt lataamaan vain vähän — ja ennen muuta pyrin neuvottelemaan DNA:n kanssa parhaasta sopimuksesta. Kymmenellä eurolla voi saada kaiken rajattomasti. Fitin asennuksella liikun enemmän, jolloin kyseinen sovellus parantaa minua tuomalla parempaa kuntoa, toimisiko se jopa sinulle. Kolmas sovellus on Speedtest, se on ehkä tylsä, mutta tiedän mistä maksan. En ole koskaan tarvinnut mitään mitä Play Kauppa on yrittänyt ehdottaa. Kaikkein vähiten nopeaa pizzatilauksien mahdollisuutta.
Suosittelen tällaista ratkaisua ihan kaikille käyttäjille. Voit vihdoin käydä Lidlissä ilman, että Facebook kosii tarkastamaan yläasteen kaverin uusinta muijaa. Muijaa, jota et tule koskaan näkemään. Ethän ole nähnyt sitä kaveriakaan noin vuosikymmeneen? Suosittelenpa poistumaan Facebookista. Olen poissa tästä Facebookista jo puolen vuoden ajan, enkä ole kaivannut sitä edes viime perjantaina. Tuntuu, että ilman sitä on kaikki niin paljon herkullisempaa. Saa ostoksetkin tehdä rauhassa lähi-Lidlissä.
![]() |
Puhelimellani kuuntelen lähinnä musiikkia ja seuraan liikuntaa |
Haluan nauttia ajastani, enkä tarvitse jatkuvia häiriöitä bussissakaan, kun yritän kuunnella musiikkia ja katsella ilmaista kuvaa ikkunasta. Tästä syystä olen varma, etten käytä WhatsAppia 2021, 2024 tai 2029. Se on turhaa, koska ilmankin voi elää menettämättä mitään. Olen ehkä poissa WhatsAppista, mutta olen silti tavoitettavissa. Älypuhelimen omistaminen ei pitäisi tarkoittaa sitä, että kaikkea voi asentaa miettimättä, tallennustilan paljous ei ainakaan ole mikään syy toimia tällä tavalla.
Olen pyrkinyt hyväksi todettuun selkeyteen myös jännittävässä tietokoneessani. Chromebookissa ovat tylsät vain esiasennetut pakkosovellukset: Tiedostot, Web Store, Explore, Kamera, Ohje ja Asetukset. Lisäksi olen asentanut Cog-sovelluksen, joka kertoo järjestelmän kuormitusasteen ja muuta vastaavaa tietoa. Teen niin, koska en halua käyttää sotkuisia laitteita. Jos en tarvitse sitä, voin olla lataamattakin. Itse asiassa en edes tuhlaa aikaani etsiessäni näitä asentamisen arvoisia huippusovelluksia.
Tämä olisi minusta yhtä tyhmää kuin verkkokauppojen selaaminen löytääkseen jotain ostettavaa. Saat ehkä tapettua aikaa, mutta olisit voinut keksiä parempaa tekemistä. Tekemistä, joka antaa enemmän. Uskon, että on olemassa myös parempia tapoja kommunikoida ilman WhatsAppia. Se on ehkäpä iso ja tunnettu, mutta se on myös tietyllä tapaa vaarallinen. Et ehkä mieti sitä, mutta nyt pitäisi. Millainen sovellus sotii omia periaatteita vastaan laittamalla keskusteluihin mainoksia. Olet vain tuote.
Käytätkö liikaa WhatsAppia?
Moni on riippuvainen WhatsAppista. Se on monelle elämän suola, ainoa väline kommunikointiin. Jos myönnät olevasi WhatsAppista riippuvainen suosittelen noudattamaan näitä lyhyitä ohjeita.- Poista WhatsApp aamurutiineista. Yritä olla edes silloin ilman. Paasto voi kestää vain muutaman tunnin ajan ja todennäköisesti tulet huomaamaan miten hienosti pärjää ilman sitä lounaaseen.
- Muuta kommunikoinnin tapoja. Jos juttelet työkavereille vain WhatsAppissa, ehkä kannattaa suosia jatkossa kasvokkain tapahtuvaa kommunikaatiota, myös ystävien ja tuttujen kesken.
- Löydä mielekäs harrastus. Se voi olla vain kävelyä tai juoksua kenties metsässä. Pistä puhelin äänettömälle, laita musiikit soimaan ja keskity harrastukseen. Unohda koko WhatsApp!
- Yritä unohtaa WhatsApp. Toisin sanoen tee sen löytämisestä mahdollisimman vaikeaa. Piilota sovellus valikosta tai poista sovelluksen äänet puheluista tai viesteistä. Tee siitä näkymätön.
- Poista WhatsApp puhelimesta. Alussa saatat olla turhautunut, hyvin turhautunut ajoittain, mutta elämäsi jatkuu ja luultavasti viikon jälkeen et tule edes miettimään rakkaan lapsen poissaoloa.
Loppusanat
WhatsApp on itselleni turha, koska maailmassa on useita paljon parempia tapoja jakaa kokemuksia, ja elämän suruja ystävien kesken. Olen iloinen etten ole ainoa, sillä parhaalla ystävälläni ei ole myöskään koskaan ollut WhatsAppia. Olemme ehkä harvassa, mutta meitä on silti olemassa — vain yhden viestin takana. Haluaisin kysyä, mitä oikein menetät, jos poistat WhatsAppin luurista edes yhdeksi viikoksi? Olisiko seuraava reissu luontoon rauhallisempi? Ennen kaikkea saisitko tietää oikeista ystävistä?Niistä ystävistä, jotka tietävät kuinka ottaa yhteyttä, ehkäpä tapaatte kahvikupin merkeissä. Ystävistä, jotka ovat valmiita puheluista maksamaan ilolla. Siitä huolimatta, en ole täysin DNA:n varassa. Ystävät voivat ottaa yhteyttä myös sähköpostilla ja Hangoutsilla, mutta luen nämä viestit vasta kotona. Viime aikoina olen myös miettinyt sitä, kuinka kätevää on joskus lähettää asiansa kirjeellä, vain postimerkin hinnalla. Se on kokemuksena varmasti hauskempi kuin yksikään WhatsApp tai uusin Messenger.
Mitä vielä odotat? Nyt on aika miettiä itseään ja sitä kuinka nauttia ajasta enemmän. Entä jos seuraava puhelusi kestäisi tunnin sijasta vain vartin? Mitä muuta olisit valmis tekemään 45 minuutissa? Mikäli unelmoit, se voi hyvinkin liittyä WhatsAppiin, toteuta se. Teet tästä WhoCaresApp ja siirryt parempiin vaihtoehtoihin. Jos tästä merkinnästä huolimatta jatkat WhatsAppia, kerro ihmeessä miksi. Miten otat yhteyttä ystäviin, joilla ei ole tätä Messengeriä tai edes sitä WhatsAppia? Entäpä työpaikalla?
Oli miten oli, en ole syrjäytynyt ilman WhatsAppia, vaan puhelimeni ääntelee edelleen välillä. Joskus se on puhelinmyyjä, toisinaan ystävän viesti siitä, että huomenna voisi olla yhteistä tekemistä.
Aiotko puhua WhatsAppissa vai oikeassa elämässä? Valinta on sinun.
Kommentit
https://aatenarikka.blogspot.com/
Tonen asia on se, että pitäisi olla globaali tapa saattaa kommunikaatio yhteen, ja sellainen tapa on jo olemassa. Normaalit GSM-viestinnät. On älytöntä, että jokaisella on oma suosikki, ja sinulla tulee olla kaikki, jotta voit jokaiselle viestiä ilmaiseksi.
Olisi hienoa, jos ihmisiä ilman WhatsAppia olisi enemmän, tai edes sellaisia kuten sinä - joka ei sitä käytä työkseen. Niin on paljon parempi, jos ei täysin ilman pärjää.
Toki olisin ottanut Elisan tarjouksen nyt 14,90 eurolla kuukaudessa rajaton 10M ja kaikki paketit ilman kattoa, mutta minulla on määräaikainen sopimus DNA:lle vuoden loppuun.
Mitä tulee itse aiheeseen. Mä tyyliin vihaan watsappia, vaikka mulla se on. Vihaan viestien näpyttelyä, koska haluaisin ennemmin puhua. Valitettavasti muut ihmiset eivät enää tunnu sitä haluavan eli jos poistaisin watsapin, menettäisin yhteyden moniin ihmisiin. Tosin, alkaa tuntumaan, että senkin voisin tehdä. Jos ei halua jutella, onko mitään syytä olla yhteydessä muutenkaan. Sulla on mainioita pointteja facebookista, tietojen urkkimisesta jne. Siitä, onko watsapp eettisesti hyvä, oikeanlainen asia. Voimme varmasti sen allekirjoittaa, että yksityisyyden loukkaaminen on väärin. Yhtäaikaisesti olen aina ollut sellainen, että minua ei kiinnosta, mitä muut ihmiset elämällään tekevät ja jos se on jonkun missio, että haluaa minusta tietoja kerätä niin onnitteluja valitsemalleen tielle. :D
Ohhoh, tulipa jostain syystä jotenkin semi tylyn kuuloinen viesti. Ehkä jutut kuulosti paremmalta mun päässä kuin mitä tekstiin tuli. :D
Hyvä että luit tekstin. Facebook ja muut isot firmat toki hyötyvät siitä, että ihmisiä ei kiinnosta oma tietoturva tai yksityisyys netissä. Skandaaleja on ollut useita Facebookin ympärillä, eikä tämä pahemmin vaikuta käyttäjiin, he tekevät sitä mihin ovat vuosikymmenessä tottuneet - Facebookin avaamiseen aamuin ja illoin.
Minulla ei vieläkään ole WhatsAppia enkä edes työasioissa sitä halunnut käyttää. Siellä suosin Skypen käyttöä, sähköpostia ja työpuhelinta. Eri kommunikoinnin vaihtoehdot eivät mielestäni helpota, vaan vaikeuttavat yhteydenpitoa myös työasioissa.
Kiitos kertaalleen pitkästä kommentista.
Onko minun pakko olla siellä, koska en halua olla siellä.
Mitä mun pitäisi tehdä, voivatko sanoa työsopparin?
Mielipiteitä?
Firma ei voi pakottaa sosiaaliseen mediaan, ellet ole sometiimissä.
Työsopimuksessa ei ainakaan omalla kohdalla lue WhatsApp, Twitter tai Facebook pakollinen. En sosiaalista mediaa käytä ja minulle riittää myös työasioissa työkone, työpuhelin ja siellä olevat valmiiksi tarjottavat Microsoft- ja Telia-ratkaisut.
Vaikka en ole kahteen vuoteen suostunutkaan käyttämään WhatsAppia, joka lienee kaikilla muilla osastollani käytössä, en ole saanut siitä huomautusta. Miksi saisin, ei ketään voi pakottaa somettaa tai WhatsApata firman asioissa. Piste.
Edelleen korostan sitä, että viestintä pitäisi olla hallittua.
Työpaikalla kuin myös henkilökohtaisessa elämässä.
Ei ole optimaalista, jos työntekijän pitää haravoida informaation tulvaa eri paikoista. Tämä nostaa työstressiä ja lisää turhaa kuormitusta töissä. Aina.
Jos joku on some- ja WhatsApp-lakkoiluasi vastaan, niin ota vaikka lopputili.
Sellainen esimies ei arvosta yhtään työntekijän toiveita ja hyvinvointia.
Sinulla on oikeus olla käyttämättä amerikkalaisia vakoilupalveluita, jotka eivät ole tarpeellisia työnteon tai henkilökohtaisen elämän kannalta. Nauti elämästäsi ilman niitä!
Hienoa, että olet edelleen työpaikalla, vaikka selvästi parisen vuotta olet kieltäytynyt tuosta turhakkeesta. Minäkin otan lopputulin, jos Whatsapp tulee pakolliseksi.
Ei voi ymmärtää miksei työasioita voi hoitaa Teamsissa vaan täytyy olla muitakin.
Eläessäni en ole Whatsappia tai somea käyttänyt, enkä muuten käytä!
Suomalaisella sisulla, jukulauta!!!
Saat toki "hullun" maineen, kun et someta, et WhatsAppaa, eikä sinulla ole edes tätä Tik Tokia. En edes tiedä mitä tehdään tuolla Tik Tokilla, mutta väliäkö sillä kun on DNA:n liittymässä €9,90 kuukaudessa rajaton 50 Mb -netti ja rajattomat paketit.
Minua ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa WhatsApp.
En pidä ihmisiä edes ystävinä, jos eivät viitsi muutamaa euroa maksaa, että saavat normaalin puhelun minulle soitettua (tai laitettua vanhanaikaisen tekstiviestin).
Toivon, että postikorttejakin joskus tulisi, mutta eihän niitä kukaan enää laita.
Kaikki kortit tulevat nykyään tunteettomasti WhatsAppissa.
Ja syntymäpäiväonnittelut Facebookissa, joka kertoo vielä päivänkin.
Mutta ei voi mitään, maailma on tällainen.
Kiitos jatkokommentistasi ja hei hei.