En käytä WhatsAppia ja se on normaalia

WhatsApp on ilmainen sovellus
Olen elänyt tällä planeetalla jo lähes 28 vuotta, mutta yksi asia on täysin varma, en ole koskaan asentanut WhatsAppia omaan puhelimeeni. Muutama henkilö on pyytänyt lisäystä WhatsAppiin, mutta olen joutunut kertomaan, ettei minulla ole sellaista WhatsAppia. Mikä edes on WhatsApp?

WhatsApp on maailman suosituin ilmainen pikaviestin ja tapa kertoa se ääneen. Aikoinaan palvelu maksoi euron vuodessa, mutta nykyään toimintaa rahoitetaan pienillä mainoksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että WhatsAppille olet tuote. Minä en halua olla sellainen tuote. Toinen asia on se, etten hyväksy mitään, joka liittyy Facebookiin tavalla tai toisella.

Tietojen antaminen Facebookille täysin vapaaehtoisesti WhatsAppin kautta ei ole vain naurettavaa, se on typerää säästämistä puhelinlaskussa, siksi maksan puheesta käytön mukaan ja juttelen napakasti. Olen huomannut, että ilmaisissa puheluissa ihmiset puhuvat pitkään — laskua ei nyt tule nettiä enempää. Minulla ei ole aikaa puhua joutavia tuntikaupalla. Olen pysynyt erossa WhatsAppista kaikki nämä vuodet elämässäni. En ole tarvinnut sitä 90-luvulla, enkä tarvitse sitä etenkään nyt.

Xiaomistani löytyy jo tapa kommunikoida

Olen älypuhelimien ystävä. Omassa rakkaassa Xiaomissa tässä on jo pätevä tapa puhua: Android Voice ja Android Messages. Näillä voin puhua 0,07 euron minuuttihintaan ja lähettää tekstiviestin 0,07 euron kappalehintaan. Mitä muuta voi vaatia puhelimelta? En tarvitse puhelimeeni WhatsAppia, Skypeä, Hangoutsia, Telegramia, Viberiä, Messengeriä, Signalia tai mitään sellaista, joka kuulostaa ilmaiselta pikaviestimeltä. Vielä vähemmän kiinnostaa päivitellä kymmeniä näitä.

Jokaisella on tunnetusti oma rakas pikaviestin, enkä millään haluaisi asentaa näitä kaikkia, en edes suosituinta WhatsAppia. Suuri joukko ihmisiä ovat valintaani ihmetelleet, mutta elän, eikä minulla ole vaikeuksia saattaa tietoa ihmisten tietoon. Kaiken lisäksi vapautan runsaasti aikaa, koska en soita pitkiä puheluita, sillä mielestäni kaikkien aikaa siinä säästyy. Miksi kertoa asiasta vartissa, jos asian voi kertoa parissa minuutissa? Mitä hyvää WhatsApp on saanut aikaiseksi sinun elämässä?

Kolmas syy miksen käytä näitä pikaviestimiä on se, etten halua olla aina tavoitettavissa. Ihmisillä on sellainen mielikuva, että sosiaalisen median takia pitäisi olla aina Online-tilassa, myös puheluun täytyy vastata vaellusretken keskeltä. Jos on niin tärkeää asiaa, niin varmasti löytyy lompakosta muutama sentti puheluun, ihan Elisan taikka DNA:n kautta. Miksi välittää puheluita ja viestejä amerikkalaisten palveluiden kautta? Haluatko todella olla näiden tuotteiden orja?

Puhelimia DNA:n myymälässä

Itse asiassa en edes tiedä mitä WhatsApp oikeastaan merkitsee minulle. Se on kuin WhoCaresApp, jota en ole viitsinyt asentaa edes ensimmäistä kertaa. Se on jotain, minkä asentaminen tuntuu typerältä ajatukselta. Se on jotain, mitä ilman olen pärjännyt kaikki nämä vuodet. Tuntuu kuin olisin 90-luvulla, ilman näitä palveluita, soittamassa kavereiden ovikelloja vuorotellen. Luonnollisesti en halua enää Twitteriin tai Facebookiin, olen myös loistavasti pärjännyt ilman Instagramia tai Snapchattia.

Neljäs syy omaan WhatsApp-paastoon on se, etten halua Facebookin pääsevän käsiksi viestintääni. Palvelua markkinoidaan salattuna, mutta nyt en usko Facebookin kaltaista toimijaa. Se tekee rahaa käyttäjien tiedoilla ja vaikka minulla ei ole paljon kavereita, arvostan heitä silti. En halua antaa WhatsAppille vapaan pääsyn puhelinnumeroihini. Sen sijaan joku kavereistani on mahdollisesti antanut tällaisen luvan omistaan. Siihen en tietenkään mitään voi. WhatsApp on silti sairasta.

Oletko koskaan miettinyt miten WhatsApp tekee rahaa? Oletko koskaan yrittänyt saada selvää miksi Facebook osti sen? Oletko koskaan ihmetellyt miksi Facebook kyselee numeroasi niin paljon? Ehkä tässä on muutakin taustalla kuin vain Matti Meikäläisen oma turvallisuus. Ehkä puhutaan laajasta tiedonkeruusta. On surullista, että niin monella teistä saattaa olla WhatsApp. Se on ehkä ilmainen, se on ehkä mahdollisesti hyödyllinen, mutta se on vaarallisempi kuin koskaan ennen.

Miltä puhelimeni näyttää ilman WhatsAppia

Moni on kysellyt miltä kaikki näyttää valikkoon kurkattuna. Yhtenä päivänä näytin sitä ystävälleni, ja hän totesi "Ihan siisti", mutta juuri niin sen pitäisikin olla. Kuka haluaa olla oman puhelimensa orja? Xiaomissani ei ole mitään. Täällä on varsin tylsiä sovelluksia Googlelta. Asetukset, Chrome, Drive, Fit, Gmail, Musiikki, Kalenteri, Keep, Kuvat... tässä on kaikki mitä tarvitsen, eikä mitään ylimääräistä. Minulla ei ole haluja viettää aikaa pelaamalla tai sovellusilmoituksia lukien.

Olen pyrkinyt lataamaan vain vähän — Fleepiä tarvitsen lähinnä ystävälleni kommunikointiin monilla viesteillä. Fleepissä ei ole mahdollisuutta puheluihin. Fitin asennuksella liikun enemmän, jolloin kyseinen sovellus parantaa minua tuomalla parempaa kuntoa, toimisiko se jopa sinulle. Kolmas sovellus on Speedtest, se on ehkä tylsä, mutta tiedän mistä maksan. En ole koskaan tarvinnut mitään mitä Play Kauppa on yrittänyt ehdottaa. Kaikkein vähiten nopeaa pizzatilauksien mahdollisuutta.

Suosittelen tällaista ratkaisua ihan kaikille. Voit vihdoin käydä Lidlissä ilman, että Facebook kosii tarkastamaan yläasteen kaverin uusinta muijaa. Muijaa, jota et tule koskaan näkemään. Ethän ole nähnyt sitä kaveriakaan vuosikymmeneen? Suosittelen jopa poistumaan Facebookista. Olen poissa tästä Facebookista jo puolen vuoden ajan, enkä ole kaivannut sitä edes viime perjantaina. Tuntuu, että ilman sitä on kaikki niin paljon herkullisempaa. Saa ostoksetkin tehdä rauhassa Lidlissä.

Puhelimellani kuuntelen lähinnä musiikkia ja seuraan liikuntaa

Haluan nauttia ajastani, enkä tarvitse jatkuvia häiriöitä bussissakaan, kun yritän kuunnella musiikkia ja katsella ilmaista kuvaa ikkunasta. Tästä syystä olen varma, etten käytä WhatsAppia 2021, 2024 tai 2029. Se on turhaa, koska ilmankin voi elää menettämättä mitään. Olen ehkä poissa WhatsAppista, mutta olen silti tavoitettavissa. Älypuhelimen omistaminen ei pitäisi tarkoittaa sitä, että kaikkea voi asentaa miettimättä, tallennustilan paljous ei ainakaan ole mikään syy toimia niin.

Olen pyrkinyt samaan selkeyteen aina myös jännittävässä ietokoneessani. Chromebookissa on tylsät vain esiasennetut pakkosovellukset: Tiedostot, Web Store, Kamera, Ohje ja Asetukset. Lisäksi olen asentanut Cog-sovelluksen, joka kertoo järjestelmän kuormitusasteen ja muuta vastaavaa tietoa. Teen niin, koska en halua käyttää sotkuisia laitteita. Jos en tarvitse sitä, ehkä voin myös olla asentamatta sitä. Itse asiassa en edes tuhlaa aikaani etsiessäni näitä asentamisen arvoisia sovelluksia.

Se olisi yhtä tyhmää kuin verkkokauppojen selaaminen löytääkseen jotain ostettavaa. Saat ehkä tapettua aikaa, mutta olisit voinut keksiä parempaa tekemistä. Tekemistä, joka antaa enemmän. Uskon, että on olemassa myös parempia tapoja kommunikoida ilman WhatsAppia. Se on ehkä iso ja tunnettu, mutta se on myös tietyllä tapaa vaarallinen. Et ehkä mieti sitä, mutta ehkä pitäisi. Millainen sovellus sotii omia periaatteita vastaan laittamalla keskusteluihin mainoksia. Ehkä olet se tuote.

Käytätkö liikaa WhatsAppia?

Moni on riippuvainen WhatsAppista. Se on monelle elämän suola, ainoa väline kommunikointiin. Jos kuitenkin olet WhatsAppista riippuvainen suosittelen noudattamaan näitä lyhyitä ohjeita.
  1. Poista WhatsApp aamurutiineista. Yritä olla edes silloin ilman. Paasto voi kestää vain muutaman tunnin ajan ja todennäköisesti tulet huomaamaan miten hienosti pärjää ilman näitä.
  2. Muuta kommunikoinnin tapoja. Jos juttelet työkavereille vain WhatsAppissa, ehkä kannattaa suosia jatkossa kasvokkain tapahtuvaa kommunikaatiota, myös ystävien ja tuttujen kesken.
  3. Löydä mielekäs harrastus. Se voi olla vain kävelyä tai juoksua kenties metsässä. Pistä puhelin äänettömälle, laita musiikit soimaan ja keskity harrastukseen. Unohda WhatsApp!
  4. Yritä unohtaa WhatsApp. Toisin sanoen tee sen löytämisestä mahdollisimman vaikeaa. Piilota sovellus valikosta tai poista sovelluksen äänet puheluista tai viesteistä. Tee siitä näkymätön.
  5. Poista WhatsApp puhelimesta. Alussa saatat olla turhautunut, hyvin turhautunut ajoittain, mutta elämäsi jatkuu ja luultavasti viikon jälkeen et tule edes miettimään rakkaan poissaoloa.

Loppusanat

WhatsApp on itselleni turha, koska maailmassa on useita paljon parempia tapoja jakaa kokemuksia, ja elämän suruja ystävien kesken. Olen iloinen etten ole ainoa, sillä parhaalla ystävälläni ei ole myöskään koskaan ollut WhatsAppia. Olemme ehkä harvassa, mutta meitä on silti olemassa — yhden viestin takana. Haluaisin kysyä, mitä menetät, jos poistat WhatsAppin puhelimesta edes viikoksi? Olisiko seuraava reissu luontoon rauhallisempi? Ennen kaikkea saisitko tietää oikeista ystävistä?

Niistä ystävistä nyt, jotka tietävät kuinka ottaa yhteyttä, ehkä tapaatte teekupin merkeissä. Ystävistä, jotka ovat valmiita puheluista maksamaan. Siitä huolimatta, en ole täysin DNA:n varassa. Ystävät voivat ottaa yhteyttä myös sähköpostilla ja Hangoutsilla, mutta luen nämä viestit vasta kotona. Viime aikoina olen myös miettinyt sitä, kuinka kätevää on joskus lähettää asiansa kirjeellä, vain postimerkin hinnalla. Se on kokemuksena varmasti hauskempi kuin yksikään WhatsApp tai uusin Messenger.

Mitä vielä odotat? Nyt on aika miettiä itseään ja sitä kuinka nauttia ajasta enemmän. Mitä jos seuraava puhelu kestäisi tunnin sijasta vain vartin? Mitä olisit valmis tekemään 45 minuutissa? Jos sinulla on tällä hetkellä unelma, se voi hyvinkin liittyä WhatsAppiin, toteuta se. Tee tästä WhoCaresApp ja siirry parempiin vaihtoehtoihin. Jos tästä merkinnästä huolimatta jatkat WhatsAppia, kerro ihmeessä miksi. Miten otat yhteyttä ystäviin, joilla ei ole tätä Messengeriä tai edes sitä WhatsAppia?

Oli miten oli, en ole syrjäytynyt ilman WhatsAppia, vaan puhelimeni ääntelee edelleen välillä. Joskus se on puhelinmyyjä, toisinaan ystävän viesti siitä, että huomenna voisi olla yhteistä tekemistä.

Aiotko puhua WhatsAppissa vai oikeassa elämässä? Valinta on sinun.

Kommentit

Hakkarainen sanoi…
WhatsApp ei saisi missään nimessä toimia kommunikaation ainoana välineenä. Joissakin tilanteissa tämä appi on kuitenkin todella kätevä: minulla on paljon kaukokavereita sekä nään poikaystävääni vain kerran viikossa työasioiden takia. Näin ollen pikaiset kuulumiset pääsee vaihtamaan whapin kautta halvalla. Olen siirtynyt viesteistä pääasiassa ääniviesteihin, jotka ovat käytännöllisiä. Ikään kuin puhelu, joka ei ole kuitenkaan sidoksissa aikaan tai paikkaan. Eli siis whappi voi olla mielestäni hyvä väline, kunhan siitä ei tule itse tarkoitus.

https://aatenarikka.blogspot.com/

Tietyissä tilanteissa ja kohtuullisesti käytettynä kyllä. WhatsAppiin voi kuitenkin perustaa ryhmiä ja tässä voi tulla kamalaa. Jatkuvia viestejä, jatkuvaa hälinää. Mikään operaattorin kautta käytettävä yhteydenottotapa ei ole niin häiritsevä.

Tonen asia on se, että pitäisi olla globaali tapa saattaa kommunikaatio yhteen, ja sellainen tapa on jo olemassa. Normaalit GSM-viestinnät. On älytöntä, että jokaisella on oma suosikki, ja sinulla tulee olla kaikki, jotta voit jokaiselle viestiä ilmaiseksi.

Olisi hienoa, jos ihmisiä ilman WhatsAppia olisi enemmän, tai edes sellaisia kuten sinä - joka ei sitä käytä työkseen. Niin on paljon parempi, jos ei täysin ilman pärjää.
Unknown sanoi…
Itse käytän whatsappia säännöllisesti, mutta pienellä muutoksella. Mistään viestistä ei tule ilmoitusta puhelimeen, vaan katson viestit vasta päivän lopuksi. Ystävät tietävät, että jos on jotain oikeasti tärkeää asiaa, he soittavat.
Hyvä tapa toimia, kiitos kun jaoit kokemuksia. Itse käytän tähän Hangoutsia, jos joku ei jostain syystä halua kommunikoida puhelimella vaan suosii enemmän maksutonta tapaa - kuten Gmailia tai Hangoutsia. Hienoa, että vastaava toimii myös sinulle päivittäisessä arjessa.
Nimetön sanoi…
Ei minullakaan Whatsappia ole, mutta todella kalliiksi tulee käytönmukainen liittymä. Oli joskus 13,90 euron liittymä 21M-netillä, muu käytön mukaan. Laskut oli mielestäni kohtuukäytölläkin yli 20 euroa. Nyt maksan 14,90 euron hinnalla Elisalle kaiken kattavasta 10M-rajattomasta vuoden ajan tarjoushintaan, normaalihinta n. 12 euroa kalliimpi.
Minun laskutus tuolla 6,90 euron tarjousliittymällä (normaalisti 12,90 euroa) on tuo kausimaksu ja käyttö n. 5 euroa eli yheensä noin 11,90 euroa. Tämä on yleensä pienempää kuin liittymän normaali kuukausimaksu vaikka tulee soitettua ja viestiteltyä.

Toki olisin ottanut Elisan tarjouksen nyt 14,90 eurolla kuukaudessa rajaton 10M ja kaikki paketit ilman kattoa, mutta minulla on määräaikainen sopimus DNA:lle vuoden loppuun.
Sophie sanoi…
Moi, kommentoin tekstiäsi ihan näin lukemisnautinnon näkökulmasta ja miinusta joudun antamaan siitä, ettei teksti ole kovinkaan napakka/"dynaaminen". Toistat paljon samaa kysymystä ja samoja argumentteja. Kävisin vielä läpi esseekirjoittamisen perusteita. Siten sinun viestisi menee paremmin perille ja teksti koukuttaa lukijaa. Voisit jäsentää asioita paljon ytimekkäämmin.
Mitä tulee itse aiheeseen. Mä tyyliin vihaan watsappia, vaikka mulla se on. Vihaan viestien näpyttelyä, koska haluaisin ennemmin puhua. Valitettavasti muut ihmiset eivät enää tunnu sitä haluavan eli jos poistaisin watsapin, menettäisin yhteyden moniin ihmisiin. Tosin, alkaa tuntumaan, että senkin voisin tehdä. Jos ei halua jutella, onko mitään syytä olla yhteydessä muutenkaan. Sulla on mainioita pointteja facebookista, tietojen urkkimisesta jne. Siitä, onko watsapp eettisesti hyvä, oikeanlainen asia. Voimme varmasti sen allekirjoittaa, että yksityisyyden loukkaaminen on väärin. Yhtäaikaisesti olen aina ollut sellainen, että minua ei kiinnosta, mitä muut ihmiset elämällään tekevät ja jos se on jonkun missio, että haluaa minusta tietoja kerätä niin onnitteluja valitsemalleen tielle. :D
Ohhoh, tulipa jostain syystä jotenkin semi tylyn kuuloinen viesti. Ehkä jutut kuulosti paremmalta mun päässä kuin mitä tekstiin tuli. :D


Hei, kiitos palautteesta.

Hyvä että luit tekstin. Facebook ja muut isot firmat toki hyötyvät siitä, että ihmisiä ei kiinnosta oma tietoturva tai yksityisyys netissä. Skandaaleja on ollut useita Facebookin ympärillä, eikä tämä pahemmin vaikuta käyttäjiin, he tekevät sitä mihin ovat vuosikymmenessä tottuneet - Facebookin avaamiseen aamuin ja illoin.

Minulla ei vieläkään ole WhatsAppia enkä edes työasioissa sitä halunnut käyttää. Siellä suosin Skypen käyttöä, sähköpostia ja työpuhelinta. Eri kommunikoinnin vaihtoehdot eivät mielestäni helpota, vaan vaikeuttavat yhteydenpitoa myös työasioissa.

Kiitos kertaalleen pitkästä kommentista.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Miksi nappikuulokkeet hajoavat kaikilla nopeasti?

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu