En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

WhatsApp ei houkuttele sinua edes maksuttomuudellaan, vaikka olet elänyt tällä planeetalla jo lähes 28 vuotta, mutta yksi asia on täysin varma: en ole koskaan asentanut WhatsAppia omaan puhelimeeni. Muutama henkilö on pyytänyt lisäystä WhatsAppiin, mutta olen joutunut kertomaan, ettei minulla ole sellaista WhatsAppia. Mitä ihmettä edes on WhatsApp? Onko tämä jälleen kerran Play Kaupan sovellus puhelimeen, joka pyytää lupaa mikrofoniin, kameraan, yhteystietoihini ja kaikkeen muuhun? Miksi?

Että nörttinä voit säästää puheluissa ja viesteissä vain tietoturvan kustannuksella? WhatsApp on heti maailman suosituin ilmainen pikaviestin ja tapa kertoa kuulumisesi ääneen. Aikoinaan palvelu maksoi euron vuodessa, mutta nykyään toimintoja rahoitetaan pienillä mainoksilla? Tämä tarkoittaa sitä, että WhatsAppille olet tuote. Entä jos en halua olla sellainen tuote. Toinen asia on se, etten hyväksy mitään, joka liittyy Facebookiin tavalla tai toisella. Vihaan laitosta nimeltä Facebook ja poistin sieltä jo tilini!

Tietojen antamiset Facebookille täysin vapaaehtoisesti WhatsAppin kautta ei ole vain naurettavaa, se on typerää säästämistä puhelinlaskussasi, siksi maksan puheesta käytön mukaan ja juttelen napakasti. Olen huomannut, että ilmaisissa puheluissa ihmiset puhuvat tosi pitkään — laskuako ei nyt tule nettiä enempää. Minulla ei ole aikaa puhua joutavia tuntikaupoilla. Olet pysynyt erossa WhatsAppeista kaikki nämä vuodet elämässä. Enpä ole tarvinnut sitä 90-luvuillasi, enkä tarvitse asiaa nytkään. Kuulitteko?

WhatsApp on sovellus, jota et asentaisi edes aseella uhaten. Pidä sovellusta kiusallisena. Minimalisti yritti jatkuvasti poistella tarpeettomia sovelluksia puhelimesta. Äärettömän ihanaa käyttää puhelinta, jonka arkisto ei sisällä turhaa, koska kaikki turha kuluttaa akkuja — turhaan. On olemassa sovelluksia, joilla voin lähettää puhelimella viestin tai soittaa puhelun. Jos soitan Venäjälle, soitan mummolle, jolla ei ole WhatsAppia peruspuhelimessa. Hän asuisi 2G-alueella, joten internetiä ei sinne syystä hankita.
Lukemattomia pyyntöjä, loputtomia viestejä, turhautuneita katseita. Ei, en ole vieläkään WhatsAppissa. Elän nyt 27 vuotta tuossa maailmassa, mutta vain GSM-numerossa saa kiinni. Parasta aikaa. Soita meille heti.
Olen jopa kyllästynyt perustelemaan ihmisille päätöstäni kieltäytyä ilmaisista puheluista ja viesteistä. Kirjoitin merkinnän, joten jos jatkossa linkkaat minulle WhatsApp-linkin, saanet paluussasi tuosta.

Miksi elämäsi olisi nyt parempi kieltäytymällä kaikesta amerikkalaisesta (paitsi minimalismista)?

Luureista löytyy aito, maailmanlaajuinen tapa, viestiä

Ole älypuhelimien kiistaton ystävä. Omassa rakkaassa Samsungissa on jo pätevä tapa puhua: Android Voice ja Android Messages. Näillä voin puhua 0,07 euron minuuttihintaan ja lähettää tekstiviestin 0,07 euron kappalehintaan. Mitä muuta voi enää vaatia puhelimelta? En tarvitsisi puhelimeeni WhatsAppia, Skypeä, Hangoutsia, Telegramia, Viberiä, Messengeriä, Signalia taikka mitään tällaista, joka kuulostaa ilmaiselta pikaviestimeltänne. Vähiten kiinnostaa kymmeniä näitä, että sinullekin tulisi pikaviestini.

Jokaisella on tunnetustikin oma rakas pikaviestin, eikä millään haluaisi asentaa näitä kaikkia, en edes suosituinta WhatsAppia. Suurin joukko ihmisiä ovat valintaasi ihmetelleet, mutta elät, eikä minulla ole vaikeuksia saattaa tietoa näidenkään ihmisteni tietoon. Kaiken lisäksi vapauta runsaasti aikaani, koska en soita pitkiä puheluita, sillä mielestäni kaikkien aikaa siinä säästyy. Miksi kertoa asiasta vartissa, jos asian voi kertoa parissa minuutissa? Mitä hyvää tuo WhatsApp on saanut aikaiseksi sinun elämässä?

Kolmas syy miksen käytä näitä pikaviestimiä on se, etten halua olla aina tavoitettavissa. Ihmisillä on sellainen mielikuva nykyään, että sosiaalisen median takia pitäisi olla Online-tilassa, myös mummon puheluun täytyy vastata vaellusretken keskeltä. Jos on kovinkin tärkeää asiaa, niin varmastikin löytyy lompakosta muutama sentti puheluun, ihan Elisan taikka DNA:n kautta. Miksi tehdä omia puheluita ja viestejä amerikkalaisten palveluiden kautta? Haluatko olla aidosti uskollisena ihan tekniikkajäteille?

Tonnin kapulalla on varaa puheluihin

Itse asiassa et edes tiedä mitä WhatsApp oikeastaan merkitsee sinulle. Se on kuin WhoCaresApp, jota en ole viitsinyt asentaa ensimmäistäkään kertaa. Se on jotain, minkä asentaminen tuntuu typerältäkin ajatukselta. Se on jotain, mitä ilman olen pärjännyt kaikki nämä vuodet. Tuntuu kuin olisin 90-luvulla, ilman näitäkään palveluitasi, soittamassa ystävien ovikelloja vuorotellen. Luonnollisestikaan en halua enää Twitteriin tai Facebookiin, olen myös loistavasti pärjännyt ilman Instagramiasi tai Snapchattia.

Neljäs syypää kuuluisaan WhatsApp-paastoon on se, ettet halua Facebookin pääsevän käsiksi omaan viestintääni. Palveluja markkinoidaan salattuna, mutta en usko Facebookin kaltaista toimijaa. Tuohan tekee rahoja käyttäjien tiedoilla, ja vaikka minulla ei ole paljon kavereita, arvostan heitä silti. En halua antaa WhatsAppille vapaan pääsyn puhelinnumeroihini. Sen sijaan joku kavereistani on mahdollisesti antanut tällaisen luvan omistaan. Siihen en tietenkään mitään voi. WhatsApp olisi silti tosi sairasta.

Olitko koskaan miettinyt miten WhatsApp tekee rahaa? Oletko koskaan yrittänyt saada selville miksi Facebook osti sen? Oletko koskaan ihmetellyt miksi Facebook kyselee numeroasi niinkin paljon? Ehkä tässä on muutakin taustalla kuin vain Matti Meikäläisen oma turvallisuus. Nyt ehkä puhutaan laajasta tiedonkeruusta. On surullista, että niin monella teistä saattaisi olla WhatsApp. Se on ehkä ilmainen, se on ehkä mahdollisesti hyödyllinen, mutta se on vaarallisempi kuin koskaan ennen. Poista jo tänään.

Mistä syystä otan WhatsAppin käyttöön ja milloin tuo

Vaikka 90-luvulla synnyin Neuvostoliittoon ja ennen Jeltsiniä puikoissa oli Gorbatšov, nykyään tiedät hyvin sen, että 90-luvun alussa oli isompi lama edessäsi (ja joskus takanasi). Ennen lamaa, ihan kaikki kallistuu reippaasti, joten mikäli sellainen vaikkapa vuosina 2020-2025 tulee, voisi WhatsAppini ottaa käyttöön. Laman aikoina ostovoima siitä laskee, joten moni asia halpenee. Käyttäisin WhatsAppia toki silloinkin, lähinnä vanhoista tottumuksista, ja harkitsen muutenkin jo vuosia Prepaidiin siirtymistä.

Elisa on tuonut markkinoille kuukausimaksuttoman Latausliittymä-konseptin. Se on kuin kioskeilta hankittu Prepaid, mutta tähän voi siirtää olemassa olevan numeron. Netin saa edullisesti kylkeen joko Elisalta tai muualta toiseen SIM-korttipaikkaan. Lähinnä huvittaa, että maksan nykyisin paketoiduista liittymistä hunajaa, kun vaihtoehtojakin on, muun muassa WhatsAppilla. Olen jääräpää, joten asustan käyttämättä WhatsAppia viimeiseen asti. Sitten kun näen laman näköpiirissä, puhelimessani on App.

WhatsApp. Sen sanon varmaksi, että TikTokia ei tänne tule. Ikinä. Ei edes pahimpaan lamaani. Minun tavoitteena on ennen muuta säästää kaikesta mistä voi. Voisit suosia Skypeä, henkilökohtaisesti luotan paljon enemmän Microsoftiin kuin Metaan, mutta eihän sitä käytä kukaan. Windows on kaikilla, mutta ei Skypeä. Microsoft on epäonnistunut täydellisesti, koska heillä olisi voinut markkinasijoja olla näissä ilmaispuheluissa Skypellä, näin tilanne oli MSN Messengerin aikaan. Sitten mentiin ja lujaa alaspäin.

Milloin olisi oikea aika asentaa WhatsApp

Näin 90-luvulla, jolloin syntyi yllättäen, lamaan vaikuttavia syitä Suomessa olivat jo Neuvostoliiton romahdus, 80-luvun rahapolitiikka, korkotasojen nousu Euroopassa jne. Jo ennen lamaa oli vaikeinta, jopa Venäjällä elettiin kädestä suuhun, edes polkupyörään ei ollut äidillä varaa. Joka aamu heräsi siellä kouluun kävelläkseni 2-3 kilometriä. Ei ollut varaa edes puhelimeen, joten niitä ei ollut. Moni sanoo jo, että Neuvostoliitto oli parasta aikaa, niin myös mummoni. Itsellä ei muistikuvaa siitä, vauva-aikaan.

Laman seurauksina kulutus putoaa kaikkialla ja se johtaa irtisanomisiin. Se johtaa juopotteluun, jopa itsemurhiin ja muun muassa siihen, että itsekin saattaisin esimerkiksi tulevaisuudessani käyttää näitä Metan omia juttuja, eli ainakin WhatsAppia säästääkseni ostovoimaa. Jo nyt on havaittavissa tätä, että ahneet teleoperaattorit Suomessa nostavat palveluittensa hintoja sillä verukkeella, että voivat hyvin ja lammas maksaa. Kaikki ne korotuksista veloitetut hillorahat lampaalta menevät osakkeenomistajille.

Siinä vaiheessa, kun puhelimessani on WhatsApp, näet tulevaisuudesta lamaa. Lama toistuu joskus ja olipa silloin hallituksissa vihreitä tai kokoomusta, tulemme kärsimään. Älä kuitenkaan sure, vähitellen talous alkaa toipua. Sinut palkataan takaisin töihin, ja kaikilla alkaisi olla paremmin. Voin olla suuresti väärässä, mutta Prepaid on yksi ase, jota tulisin käyttämään laman aikana tai ennen sitä. Se on niinkin, että jos Elisa saa pidettyä Prepaidien hintoja kohtuullisina jatkossakin, tuskin asentaisin WhatsAppia.

Neuvostoliitossa oli puhelinkoppi 90-luvulla, ovi kävi!

Yksi syy miksi vastustan monia nykyajan juttujasi on lapsuus Venäjällä. Uskon, että jos asuisin silloin Suomessa, olisi yhtä kivaa! Hei, muutin tänne 11-vuotiaana. Tuo oli upeaa aikaa ilman älyjä. Suomessa sain ensimmäisen laajakaistan 256 kbps -nopeudella, pöytäkone isolla monitorilla oli mieluinen, opin datailemaan jo lapsesta. Peruspuhelin oli, mutta sen ehdin hukata nopeasti Citymarketiin. Sain uuden, joka kesti onneksi vähän pidempään. Illat vietin surffaillen Netscapella ;) Sellainen olikin lapsuuteni.

Naviakaan ei tarvinnut, kun menit peruspuhelimen varassa niinkin kauas kuin Imatralle, Joutsenoon tai Taipalsaarelle. Siellä matkalla asui eräs kaverini, Dimitri, ja hän oli tavoitettavissa ovikellolla. Siinä tajusimme, että ei tarvitse edes soittaa, kun voisit vaikkapa pyöräreissun lomassa poiketa kylään. Näin tehtiin ainakin meillä Venäjällä (ja varmaan Neuvostoliitossasi) 90-luvulla tai 80-luvulla. Sanotaanko näin, että Neuvostoliittoa ei ollut juuri 90-luvulla enää olemassa. Ehdin juuri ja juuri syntyä tuonne.

Palataan takaisin Neuvostoliittoon, tai minun tapauksissa Venäjään, meillä olikin tavallinen puhelin. Kiekot olivat tylsää, ja nykyajan jonnet tuskin osaisivat edes käyttää kyseisiä puhelimia! Voisin yrittää laittaa sillä tekstiviestin! Kokeile myös ladata WhatsApp ja ilmoita mikäli siinä onnistut. WhatsApp oli lapsuudessani sitä, että tultiin ovelle selvittämään riitoja tai päivittelemään kuulumisia. Lama-aikaan myös lankapuhelimeni käyttö oli kallista, joten mietittiin tarkoin mitä puheluita kannattaisi soittaa.

Tällainen laite oli tuttua kauraa 90-luvulla

Pahimpaan lamaan oli järkevintä soitella vain arjen kaukopuheluita, eli niitä puheluita, kun ystävä ei ollutkaan esim. pyöräily- tai kävelymatkani päässä saatavilla. Sait liikkuessasi idean? Et voinut soittaa heti, ja monesti kun kotiin tuli, ei edes muistanut kenelle ja mistä asiasta piti taas soittaa. Muistat siitä ne puhelinkopit, laittamalla ruplan sisään pääsi soittamaan minuutin ajan. Jos laitoit toisen ruplan, sai jatkaa. Loppupäässä aika harva kaukopuhelu kestäisi yli tuon minuutin, koska oppii puhumaan äkkiä.

Vielä nykyäänkin mainostat ihmisille selkeästi, että elän edelleen 90-lukua, ja kaipailen sitä. Minulla on tavallinen rannekello, se halvin mahdollinen älypuhelin, josta teen tarkoituksella tyhmän. Netti oli hitain mahdollinen, koska minulla ei ole kiire. Elän kuin 90-luvulla, vaatimattomasti ja joka tavarasta nauttien. Muistan edelleen sen ilon, kun sain kasettisoittimen, Walkmanin. Käytin sen aivan loppuun. Kasetin kansi meni irti, mutta liimasit sen takaisin pikaliimalla ja laitoit teipillä varmistusta. Toimi.

Äärimmäinen nuukuus syntyy lapsuudessa. Se säästää vanhempien rahaa. Olipa se lapsuus. Isäsi kuoli 24 päivää ennen syntymääsi. Äitini yksin hoiti kahta lasta, ja eläminen oli kaiken lisäksi kallista, mutta selvittiin. Suomeen muutto oli lottovoitto, koska täällä oli sentään leipäjonoja. WhatsApp, se App ei ole koskaan pyörinyt mielessäni, kun olin lapsi. Sitä ei ollut silloin olemassakaan. Et käytä edes nyt, mutta jos joskus lama on näköpiirissä, tulet säästämään rahaa kaikesta mistä voi. Olen sentään Cheapskate.

Miltä älypuhelimeni näyttää jo nyt ilman WhatsAppia

Hän on kysellyt miltä kaikki näytti valikkoon kurkattuna. Yhtenä päivänä näytit sitä ystävälle ja hän toteaa "Ihanan siistiä.", mutta juuri niin sen pitäisikin olla. Kuka haluaa olla oman puhelimensa orja? Androidissani ei ole mitään. Täällä on erityisen tylsiä sovelluksia Googlelta. Asetukset, Chrome, Drive, Fit, Gmail, Musiikki, Kalenteri, Keep, Kuvat... tässä on kaikki mitä tarvitsen, eikä mitään ylimääräistä. Minulla ei ole haluja viettää aikaa pelaamalla tai sovellusilmoituksiani lukien monesta eri paikoista.

Olit pyrkinyt lataamaan vain vähän — ja ennen muuta pyri neuvottelemaan DNA:n kanssa parhaasta sopimuksesta. Kymmenellä eurolla voi saada kaiken rajattomasti. Fitin asennuksella liikun enemmän, jolloin kyseinen sovellus parantaa minua tuomalla parempaa kuntoa, toimiiko ehkäpä sinulle. Kolmas sovellus on Speedtest, se on ehkä tylsä, mutta tiedän mistä makselen. En ole koskaan tarvinnut mitään mitä Play Kauppa on yrittänyt ehdottaa. Kaikkein vähiten nopeinta pizzatilauksien mahdollisuuttani.

Suosittele tällaista ratkaisua ihan kaikille käyttäjille. Voi vihdoin käydä Lidlissä ilman, että Facebook kosii tarkastamaan yläasteen kaverin uusinta muijaa. Muijaa, jota et tule koskaan näkemään. Ethän ole nähnyt sitä kaveriakaan noin vuosikymmeneen? Suosittelisin poistumaan Facebookista. Olen jo poissa tästä Facebookista jo puolen vuoden ajan, enkä ole kaivannut sitä edes viime perjantaina. Tuntuu, että ilman sitä on kaikki niin paljon herkullisempaa. Saapi kaikki ostokset tehdä rauhassa lähi-Lidleissä.

Uudella iPhonella kuuntelet musiikkia

Voisi nauttia ajasta, enkä tarvitse jatkuvia häiriöitä bussissakaan, kun yritän kuunnella musiikkia ja katsella ilmaista videokuvaa ikkunasta. Tästä syystä ole varma, etten käytä WhatsAppia 2021, 2024 tai 2029. Se on turhaa, koska ilmankin voi elää menettämättä mitään. Olisin ehkäpä poissa WhatsAppista, mutta olen silti tavoitettavissa. Älypuhelimen omistaminen ei pitäisi tarkoittaa sitä, että kaikkea voisi asentaa miettimättä, tallennustilanne paljous ei ainakaan ole mikään syy menetellä tälläkin tavalla.

Olen pyrkinyt hyväksi todettuun selkeyteen myös jännittävässä tietokoneessa. Chromebookissa ovat tylsät ja nyt esiasennetut pakkosovellukset: Tiedostot, Web Store, Explorer, Kamera, Ohje ja Asetukset. Lisäksi olen asentanut Cog-sovelluksen, joka kertoo järjestelmän kuormitusasteen ja muuta vastaavaa tietoa. Teen niin, koska en halua käyttää sotkuisia laitteita. Jos en tarvitse sitä, voin olla lataamattakin. Itse asiassa enpä tuhlaa aikaani etsiessäni näitä asentamisen arvoisia huippusovelluksia kaupoistasi.

Tuo olisi minusta yhtä tyhmää kuin verkkokauppojen selaaminen löytääkseen jotain ostettavaa. Saat ehkä tapettua aikaasi, mutta olisi voinut keksiä parempaa tekemistä. Tekemistä, joka antaa enemmän. Uskon, että on olemassa myös parempia tapoja kommunikoida: ilman WhatsAppia. Se on ehkäpä iso ja tunnettu, mutta se on myös tietyllä tapaa vaarallinen. Etkä ehkä mieti sitä, mutta nyt pitäisi. Millainen sovellus sotii omia periaatteitaan vastaan laittamalla keskusteluihin mainoksia. Olepa puhdas tuote.

Käytät liikaa, WhatsAppia? Onko sinulla somekyhmy?

Moni on riippuvainen WhatsAppista. Se on monelle elämän suola, ainoa väline kommunikointiin. Jos myönnät olevasi WhatsAppista riippuvainen suosittelen noudattamaan näitä lyhyitä ohjeita tänään.
  1. Poista WhatsApp aamurutiineista. Yritä olla edes silloin ilman. Paasto voi kestää vain muutaman tunnin ajan ja todennäköisesti tulet huomaamaan miten hienosti pärjää ilman sitä lounaaseen.
  2. Muuta kommunikoinnin tapoja. Jos juttelet työkavereille vain WhatsAppissa, ehkäpä kannattaa suosia jatkossa kasvokkain tapahtuvaa kommunikaatiota, myös ystävien ja tuttujenne kesken.
  3. Löydä mielekäs harrastus. Se voi olla vain kävelyä tai juoksua kenties metsässä. Pistä älypuhelin äänettömälle, laita musiikit soimaan ja keskity omaan harrastukseen. Unohda koko WhatsApp!
  4. Yritä unohtaa WhatsApp. Toisin sanoen tee sen löytämisestä mahdollisimman vaikeaa. Piilottele sovellus valikosta tai poista sovelluksen äänet puheluista tai viesteistä. Teetä tästä näkymätön.
  5. Poista WhatsApp puhelimesta. Alussa saatat olla turhautunut, hyvin turhautunut ajoittain, mutta elämäsi jatkuu ja luultavasti viikon jälkeen et tule edes miettimään rakkaan lapsesi poissaoloja.
2021: Maksan DNA:lle kaiken kattavista 4G 50 Mb -liittymistä vain 9,90 euroa kuukaudessa. Liittymä sisältää rajattomasti 50M-nettiä Suomessa ja pohjolassa, rajattomasti puhetta, rajattomasti viestejä ja mms:iä. Lisäksi löytyy 17 Gt EU-dataa. En näe pienintäkään syytäsi myydä itseni halvalla WhatsAppiin. Se on kuitenkin tämän päivän uutisiani, ja jos taloudellinen tilanne pahenee, tai lama tulee: olen siellä. En usko, että kannattaisi osakkeenomistajillekaan maksaa maltaita, kun eläisin itse kädestä suuhun.

Yhteenveto: puheliittymän voi kilpailuttaa muutenkin

Olet taitava kilpailuttamaan puheliittymiä, koska et ole maksanut niistä normaalihintaa jopa vuosien ajan. Joskus toimii se, että sanoo asiakaspalveluun liian hintavasta elämyksestä SIM-kortissa. Tässä ei kannata odottaa parasta tarjoustasi, mutta se voi kuitenkin olla hyvä. Parhaan tarjouksen saa etsimällä muun tarjouksen muualta. Kävelet kilpailijan ohi, äläkä turhaan ujostele ostosparatiisien Elisa-myyjiä. Ota huonoltakin kuulostava tarjous, tilaa se numeronsiirto. Operaattorisi soittaa ja keksii paremman.

WhatsApp on niin turha, maailmassa on nyt useitakin ja paljon parempia tapoja jakaa kokemuksia, ja elämän suruja ystävien kesken. Olen iloinen etten ole ainoita, sillä parhailla ystävilläsi ei ole myöskään koskaan ollut WhatsAppia. Olemme ehkä harvassa, mutta meitä on silti olemassa — vain yhden viestin takana. Haluaisin kysyä, mitä ehkä menetät, mikäli poistat WhatsAppin luurista edes yhdeksi viikoksi? Olisiko seuraava reissu luontoon rauhallisempi? Ennen kaikkea saisitko jo tietää oikeista ystävistäsi?

Niistä ystävistä, jotka tietävät kuinka ottaa yhteyttä, ehkä tapailette kahvikupin merkeissä. Ystävistä, jotka ovat valmiita puheluista maksamaan ilolla. Siitä huolimatta, en ole täysin DNA:n varassa. Ystävät voivat ottaa yhteyttä myös sähköpostilla ja Hangoutsilla, mutta luen nämä viestini vasta kotona. Viime aikoina olen myös miettinyt sitä, kuinka kätevää on joskus lähettää asiansa kirjeellä, vain postimerkin hinnalla. On kokemuksena varmasti hauskempi kuin yksikään WhatsApp: tai päivitetyin Messenger.

Mitä odotat? On hyvä aika miettiä itseäsi ja sitä kuinka nauttia ajasta enemmänkin. Entä jos seuraava puhelu kestäisi tuntien sijasta vain vartin? Mitä muuta olisit valmiina tekemään 45 minuutissa? Mikäli unelmoit, se voi hyvinkin liittyä WhatsAppiini, toteuta se. Teet tästä WhoCaresApp ja siirryt parempiin vaihtoehtoihin. Jos tästä merkinnästä huolimatta jatkat WhatsAppia, kerro ihmeessä miksi. Miten otat yhteyttä ystäviin, joilla ei ole arjen Messengeriä tai edes sitä WhatsAppia? Entäpä konttorituoleissa?

Oli miten oli, et ole syrjäytynyt ilman WhatsAppeja, vaan puhelimeni ääntelee edelleen välillä. Joskus puhelinmyyjäsi, toisinaan ystävän kuvaviestisi siitä, että huomenna voisi olla yhteistä tekemistä. Eilen soitti Vattenfallin myyntitykki, joka halusi antaa paremman tarjouksen, minkä ilman muuta otinkin.

Nyt kysyin mummoltani luurilla tietääkö hän mitä on WhatsApp ja hän ei tiennyt. Hieno mummo.

Kommentit

Hakkarainen sanoi…
WhatsApp ei saisi missään nimessä toimia kommunikaation ainoana välineenä. Joissakin tilanteissa tämä appi on kuitenkin todella kätevä: minulla on paljon kaukokavereita sekä nään poikaystävääni vain kerran viikossa työasioiden takia. Näin ollen pikaiset kuulumiset pääsee vaihtamaan whapin kautta halvalla. Olen siirtynyt viesteistä pääasiassa ääniviesteihin, jotka ovat käytännöllisiä. Ikään kuin puhelu, joka ei ole kuitenkaan sidoksissa aikaan tai paikkaan. Eli siis whappi voi olla mielestäni hyvä väline, kunhan siitä ei tule itse tarkoitus.

https://aatenarikka.blogspot.com/

Tietyissä tilanteissa ja kohtuullisesti käytettynä kyllä. WhatsAppiin voi kuitenkin perustaa ryhmiä ja tässä voi tulla kamalaa. Jatkuvia viestejä, jatkuvaa hälinää. Mikään operaattorin kautta käytettävä yhteydenottotapa ei ole niin häiritsevä.

Tonen asia on se, että pitäisi olla globaali tapa saattaa kommunikaatio yhteen, ja sellainen tapa on jo olemassa. Normaalit GSM-viestinnät. On älytöntä, että jokaisella on oma suosikki, ja sinulla tulee olla kaikki, jotta voit jokaiselle viestiä ilmaiseksi.

Olisi hienoa, jos ihmisiä ilman WhatsAppia olisi enemmän, tai edes sellaisia kuten sinä - joka ei sitä käytä työkseen. Niin on paljon parempi, jos ei täysin ilman pärjää.
SMJ sanoi…
Itse käytän whatsappia säännöllisesti, mutta pienellä muutoksella. Mistään viestistä ei tule ilmoitusta puhelimeen, vaan katson viestit vasta päivän lopuksi. Ystävät tietävät, että jos on jotain oikeasti tärkeää asiaa, he soittavat.
Hyvä tapa toimia, kiitos kun jaoit kokemuksia. Itse käytän tähän Hangoutsia, jos joku ei jostain syystä halua kommunikoida puhelimella vaan suosii enemmän maksutonta tapaa - kuten Gmailia tai Hangoutsia. Hienoa, että vastaava toimii myös sinulle päivittäisessä arjessa.
Anonyymi sanoi…
Ei minullakaan Whatsappia ole, mutta todella kalliiksi tulee käytönmukainen liittymä. Oli joskus 13,90 euron liittymä 21M-netillä, muu käytön mukaan. Laskut oli mielestäni kohtuukäytölläkin yli 20 euroa. Nyt maksan 14,90 euron hinnalla Elisalle kaiken kattavasta 10M-rajattomasta vuoden ajan tarjoushintaan, normaalihinta n. 12 euroa kalliimpi.
Minun laskutus tuolla 6,90 euron tarjousliittymällä (normaalisti 12,90 euroa) on tuo kausimaksu ja käyttö n. 5 euroa eli yheensä noin 11,90 euroa. Tämä on yleensä pienempää kuin liittymän normaali kuukausimaksu vaikka tulee soitettua ja viestiteltyä.

Toki olisin ottanut Elisan tarjouksen nyt 14,90 eurolla kuukaudessa rajaton 10M ja kaikki paketit ilman kattoa, mutta minulla on määräaikainen sopimus DNA:lle vuoden loppuun.
Sophie sanoi…
Moi, kommentoin tekstiäsi ihan näin lukemisnautinnon näkökulmasta ja miinusta joudun antamaan siitä, ettei teksti ole kovinkaan napakka/"dynaaminen". Toistat paljon samaa kysymystä ja samoja argumentteja. Kävisin vielä läpi esseekirjoittamisen perusteita. Siten sinun viestisi menee paremmin perille ja teksti koukuttaa lukijaa. Voisit jäsentää asioita paljon ytimekkäämmin.
Mitä tulee itse aiheeseen. Mä tyyliin vihaan watsappia, vaikka mulla se on. Vihaan viestien näpyttelyä, koska haluaisin ennemmin puhua. Valitettavasti muut ihmiset eivät enää tunnu sitä haluavan eli jos poistaisin watsapin, menettäisin yhteyden moniin ihmisiin. Tosin, alkaa tuntumaan, että senkin voisin tehdä. Jos ei halua jutella, onko mitään syytä olla yhteydessä muutenkaan. Sulla on mainioita pointteja facebookista, tietojen urkkimisesta jne. Siitä, onko watsapp eettisesti hyvä, oikeanlainen asia. Voimme varmasti sen allekirjoittaa, että yksityisyyden loukkaaminen on väärin. Yhtäaikaisesti olen aina ollut sellainen, että minua ei kiinnosta, mitä muut ihmiset elämällään tekevät ja jos se on jonkun missio, että haluaa minusta tietoja kerätä niin onnitteluja valitsemalleen tielle. :D
Ohhoh, tulipa jostain syystä jotenkin semi tylyn kuuloinen viesti. Ehkä jutut kuulosti paremmalta mun päässä kuin mitä tekstiin tuli. :D


Hei, kiitos palautteesta.

Hyvä että luit tekstin. Facebook ja muut isot firmat toki hyötyvät siitä, että ihmisiä ei kiinnosta oma tietoturva tai yksityisyys netissä. Skandaaleja on ollut useita Facebookin ympärillä, eikä tämä pahemmin vaikuta käyttäjiin, he tekevät sitä mihin ovat vuosikymmenessä tottuneet - Facebookin avaamiseen aamuin ja illoin.

Minulla ei vieläkään ole WhatsAppia enkä edes työasioissa sitä halunnut käyttää. Siellä suosin Skypen käyttöä, sähköpostia ja työpuhelinta. Eri kommunikoinnin vaihtoehdot eivät mielestäni helpota, vaan vaikeuttavat yhteydenpitoa myös työasioissa.

Kiitos kertaalleen pitkästä kommentista.
Firman ehdoilla? sanoi…
Firmassa osastolla kaikki käyttävät Whatsapp. Olen uusi firmassa, ja minulle joka välissä laitetaan tietoa, että miksen ole siellä ringissä. Tiedotusrinki tms.

Onko minun pakko olla siellä, koska en halua olla siellä.

Mitä mun pitäisi tehdä, voivatko sanoa työsopparin?

Mielipiteitä?
Hei.

Firma ei voi pakottaa sosiaaliseen mediaan, ellet ole sometiimissä.

Työsopimuksessa ei ainakaan omalla kohdalla lue WhatsApp, Twitter tai Facebook pakollinen. En sosiaalista mediaa käytä ja minulle riittää myös työasioissa työkone, työpuhelin ja siellä olevat valmiiksi tarjottavat Microsoft- ja Telia-ratkaisut.

Vaikka en ole kahteen vuoteen suostunutkaan käyttämään WhatsAppia, joka lienee kaikilla muilla osastollani käytössä, en ole saanut siitä huomautusta. Miksi saisin, ei ketään voi pakottaa somettaa tai WhatsApata firman asioissa. Piste.

Edelleen korostan sitä, että viestintä pitäisi olla hallittua.

Työpaikalla kuin myös henkilökohtaisessa elämässä.

Ei ole optimaalista, jos työntekijän pitää haravoida informaation tulvaa eri paikoista. Tämä nostaa työstressiä ja lisää turhaa kuormitusta töissä. Aina.

Jos joku on some- ja WhatsApp-lakkoiluasi vastaan, niin ota vaikka lopputili.

Sellainen esimies ei arvosta yhtään työntekijän toiveita ja hyvinvointia.

Sinulla on oikeus olla käyttämättä amerikkalaisia vakoilupalveluita, jotka eivät ole tarpeellisia työnteon tai henkilökohtaisen elämän kannalta. Nauti elämästäsi ilman niitä!
Firman ehdoilla? sanoi…
Näin teen.

Hienoa, että olet edelleen työpaikalla, vaikka selvästi parisen vuotta olet kieltäytynyt tuosta turhakkeesta. Minäkin otan lopputulin, jos Whatsapp tulee pakolliseksi.

Ei voi ymmärtää miksei työasioita voi hoitaa Teamsissa vaan täytyy olla muitakin.

Eläessäni en ole Whatsappia tai somea käyttänyt, enkä muuten käytä!

Suomalaisella sisulla, jukulauta!!!
Hienosti toimittu. Suomalainen sisu palkitsee.

Saat toki "hullun" maineen, kun et someta, et WhatsAppaa, eikä sinulla ole edes tätä Tik Tokia. En edes tiedä mitä tehdään tuolla Tik Tokilla, mutta väliäkö sillä kun on DNA:n liittymässä €9,90 kuukaudessa rajaton 50 Mb -netti ja rajattomat paketit.

Minua ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa WhatsApp.

En pidä ihmisiä edes ystävinä, jos eivät viitsi muutamaa euroa maksaa, että saavat normaalin puhelun minulle soitettua (tai laitettua vanhanaikaisen tekstiviestin).

Toivon, että postikorttejakin joskus tulisi, mutta eihän niitä kukaan enää laita.

Kaikki kortit tulevat nykyään tunteettomasti WhatsAppissa.

Ja syntymäpäiväonnittelut Facebookissa, joka kertoo vielä päivänkin.

Mutta ei voi mitään, maailma on tällainen.

Kiitos jatkokommentistasi ja hei hei.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Polje kanssani kylätietäsi uimarannoille

Nyssellä Nokia? Fillarilla olisit jo perillä

Budjettina €762/kk, näin selviän arjesta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Loimaalla, ostoksilla ja Pirkkalan Soljaa

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Maaseudulle ratikka? Luovuin sohvasta

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta