Onko se 4G-liittymäsi nopeustesteihin?

Jokaisella on tyylikäs älypuhelin. Jokaisella on näin hieman mobiililaajakaistaa. Kunnan tukiasemasta tulee rajaton data. Suomessa 4G-mobiililiittymiäsi myydään rajattoman kovilla supernopeuksilla. Saat alesta 19,90 eurolla kattavan liittymän rajattomalla 150 megan nopeudella. Jos olet pirkkalalainen Jyri, niin hän ei maksa aina sitäkään, sillä Jyri pistää vuosittain numeronsiirron käyntiin puristaen DNA:lta parhaimman liittymätarjouksen vuodella eteenpäin. Se nyt vaan on tyhmää maksaa normaalihintaa.

Kertomatta jää se, että nopeus on alimmillaan viisi megaa. Surullisen takuunopeuden saa myös 50 tai 100 megabitin mobiililaajakaistalla. Ei kysymys ole mistään hinnasta, vaan mitä sillä tarjouksesta saa, epävakaan yhteyden ja laskun joka menee maksimien mukaan. Kirjoitin vuoden 2017 aikana siitä, että mobiilidatani kulutus laski — nyt se laski tuostakin vielä entisestään. Pääsisinkö minimoimaan lisää? Kuinka pääsisin minimoimaan laskutusta? Kilpailuttamalla vuosittain kaikki, muistat: tärkein asia.

Syy ei ole mikään salaliittoteoriasi. Luovuin kännykästä mokkulana, sillä jako on pilannut puhelimeni akuston. Uutta puhelinta en ole viitsinyt enää hulppealla datalla rasittaa. Elisalta hommasin kovaan 20 euron tarjoushintaan kiinteän laajakaistan 50 megabitin nopeudella, hei. Samalla tulit ajatelleeksi tätä puheliittymää — 1M rajattomana 4G:nä on hyvä, mutta 13 euron hinta saisi painua jo reilusti alaspäin. Huhtikuussa kilpailutan sopimuksen DNA:n kanssa, sillä olen jo katsellut muitakin vaihtoehtojanne.

En kuitenkaan malttanut sinne asti odottaa, joten määräaikainen tarjous kytkettiin juuri 6,90 eurolla samaisesta liittymästä. Säästän tästä päivästä alkaen kuusi euroa kuukaudessa. Jo vuoden 2020 aikana, tämän merkinnän jälkeen, opin tekemään numeronsiirtoja Telialle tai Elisalle ja sieltä asti käytössä on DNA Rajaton 4G Teho Extra, joka 9,90 euron määräaikaisella sopimuksella jatkuu toista vuotta. Löydät sen rajattoman 50 megan netin pohjolassa, runsaasti EU-dataa, rajattomasti puheluitasi ja viestejäsi.
Netissä asuisin kotona, joten puhelimeen riittää hitain mahdollinen 1 Mb/s. Niin ärsyttää maksaa jo hypernopeuksista, joilla en mitään tee. Puheripulia ei myöskään ole, joten muutama minuutti ja viesti riittää.

Suosittelen kilpailuttamaan sopimuksia miettien samalla sitä todellista tarvetta. Maksatko 300 megan nopeudesta vain puhuaksesi asiasta naapurille taikka kaverille? Lopeta tämä ja säästäisit hyvää rahaa.

Se nyt vaan on edelleen tyhmää maksaa liikaa. Lopeta normaalihinnalla kaupankäynti heti ja säästä!

Rajatonta mobiilidataa: vain 15 gigatavuani Spotifyssa

Datan käyttö syyskuussa oli vain 15 gigatavua. Tästä lähes 12 gigatavua meni Deezerin Premiumiin ja tietääkseni maksan palvelusta. Tämä antaa mahdollisuuden tallentaa soittolistoja paikallisesti. Tämän jälkeen kulutettua dataa on enää kolme gigatavua. Tästä gigatavu meni selaimeen ja toinen turhimpiin videoihin. Jälkimmäistä olisi voinut hoitaa kotona Wifi-verkkoon yhdistettynä ja etenkin EB:ssä taikka vierailla ollessa. YouTube tämän lisäksi antaa ohittaa HD-laatunsa mobiiliverkossa niin halutessaan.

Nämä aika pieniltä kuulostavat muutokseni vähentävät dataa. Jokaisella on kuukaudessa saman verran päivää, ja olet harkinnut vakavasti datarajoitettuja liittymiäs. Miksi maksaisit hitaista rajattomista, jos voi maksaa nopeasta rajallisesta, ja jää vielä megatavuja käyttämättä? Moi Mobiilin kuusi euroa tuntuu naurettavan halvalta. Kuinka monella tälläkin hetkellä on liittymissä rajaton 100 Mbps:n 4G? Tuntuisi, ettemme enää viitsi uloskaan lähteä, jos ei älykapulassa ole nopeaa nettiä omaa tylsyyttäsi vastaan.

Huhtikuuhun asti on kuitenkin määräaikainen sopimus, joten en voi tehdä mitään. Minusta nykyisen liittymäni oikea hinta olisi 9,90 euroa kuukaudessa. Jos en saa sitä jatkossa tuohon hintaan, niin saisin varmasti jostakin muualta. Hyvältä tuntuisi vaihtoehtojen etsiminen. Moin neljän gigatavun rajoitus ei tunnu edes pahalta, jos saa suurimmat hoidettua kotona — oli siellä sitten mobiilia tai kiinteää nettiä. Ulos ei mennä katselemaan Netflixiä. Ulos mennään nauttimaan niin vangitsevista luontopoluistasi.

Jos puhelin on tärkeämpi kuin koira

Elisan laittamissa antenneissa on alueella 600 megan tuki. Teoriassa yksi kyseisen liittymän asiakas voisi saada tämän nopeuden kokonaisuudessaan. Verkko hidastuu käyttäjien mukaan, asuinalueellani moni on sanonut irti kiinteän laajakaistasopimuksen pikkuisen säästön toivossa. Säästäminen on aina oikein, kunhan se ei vaikuta hermostoon, pätkivinä HD-videoina ja pankkiasiointeina. Minun piti ihan miettiä ääneen olisinko valmis maksamaan puheliittymästä jopa kymmeniä euroja ja täysin turhaan.

Mieti sitä hauskasti edelleen, koska en halua maksaa euroakaan liikaa. Puheliittymästä en ole valmis maksamaan yli 14,90 euroa. Siksi vaihtoehdot ovat nyt vähissä: kuka löytää yhdenkin käyttökelpoisen liittymän paketeilla tuohon hintaan? Liittymän, josta saa e-laskun. Tällä hetkellä maksan 12,90 euroa 4G-netistä megan nopeudella molempiin suuntiin ilman rajoituksia. EU:n datasta voin nauttia neljän gigatavun verran. Kaikki muu onkin sitten käytön mukaan: 0,07 euroa minuutille taikka kappaleelle.

Syyskuussa liittymä kustansi miltei 14,58 euroa. Ilman tällaista WhatsAppia joudut joskus pitämään yhteyttä tavallisesti. Ikävää on se, että silloin tällöin liittymä menee käytössä yli oman sietokyvyn. En haluaisi maksaa yli 15 euron laskuja puheliittymästä, siksi nyt olen harkinnut seuraavaksi liittymäksi rajoitettua Moita kuudella eurolla, tai sitten voisin jollakin upealla tavalla laskea nykyisen liittymäni hintaa alle kymmeneen euroon uhkailemalla jopa numeronsiirrolla. Yritän tänään numeronsiirtoa.

Rajallista mobiilidataa: datakatot puheliittymiisi heti!

Puhelin on minulle työkalu. En katsele YouTubea, enkä Netflixiä, joten dataa ei juurikaan mene. Miksi minun pitäisi maksaa jopa 29,90 euroa kuukaudessa kaiken kattavista 100 megan liittymistäsi? Tiedän myös muita, kuten naapurini, joka ei nopeaa dataa tai rajatonta lystiä tarvitse. Isäni ei käytä dataa kuin yhden gigatavun verran DNA:n liittymissä, joka lähettää toistuvasti korotuskirjeitä. Elisalla olisi sama juttu. Ei riitä, että maksoi heille 4,90 euroa 256 kilobitin nopeudesta, täytyisi nostaa n. 6,90 euroon.

Siirtyi DNA:lle 4,90 euron perusliittymään, ja DNA teki ihan saman jutun, eli nosti hintaa. Tismalleen samalla määrällä, kartelli? Moi Mobiili tarjoaa kuudella eurolla neljää gigaa. Tuota olen itse harkinnut, koska datan käyttö puhelimessa on 4 Gt maksimissaan, sillä Spotifyä voi kuunnella Offline-tilassa. Sen jälkeen omat soittolistat eivät kuluta mobiilidataa. Lähinnä dataa menisi enää ajoittaiseen Hotspotiini. Toisaalta on kiva tietää aikataulut ja kuunnella välillä uusia albumeja suoratoistonakin lähimetsässä.

En ymmärrä miksi operaattorit palvelevat harvoja, jotka lataavat puhelimilla satoja gigatavuja? Mitä vahinkoa me muut aiheutamme, että meitä rahastetaan rajattoman tariffin mukaan? Minulla on usein puhetta ja viestejä muutamia kappaleita kuukaudessa, mihin rajatonta? Antakaa vaikka 100 minuuttia, 100 viestiä sekä 2 gigatavua dataa, niin maksaisin mielelläni 9,99 euroa kuukaudessa ilman, että saisin euroakaan alennusta. Nykyään halvalla saa, kun tiedät vaihtaa välillä maisemia, niin vanhat heräävät.

Spotifyssa datakäyttö on usein 4 Gt/kk

Olen kyllästynyt katsomaan operaattoreiden tarjouksia: 19,99 eurolla vuodeksi kaikki rajatonta! Ei se voi olla köyhille. Eikä minulla ole varaa maksaa 19,99 euroa kuukaudessa liittymästä. Olen vielä ahkera budjetoija, joten rahaa varmasti löytyisi, mutta en siltikään maksa. Otan aina halvimman mahdollisen liittymän 9,90 eurolla tai alle, ja säästelen loput parempaan huomiseen. En ole puhelimenne orja, enkä suosittele tätä 19,99 euron tarjoushintaa muillekaan, koska tämä on täysin naurettavaa rajattomasta.

Naapuri ihmetellyt asiaa jo pitkään. Hän soittaa WhatsAppilla ja silti joutuu maksamaan rajattomasta. Se on naurettavaa. Dataa menee ilmaisella talokaistalla eniten, myös tähän älykapulaan, joten mobiilin datakäyttö jää alle gigatavuun. Samaan aikaan puheoperaattoreilla ei ole oikein mitään kaupan, elikkä halpaa alle viiden euron liittymää peruskäyttöön, jossa olisi vaikka hitain 128 kb/s -netti. Operaattorisi voi ajatella, että he eivät saa tuottoa, mutta sekin harmittaisi jos tässä joutuu Prepaidiini vaihtamaan.

Prepaidilla vähä käyttö voi koitua senttien iloksi, siellä Telialla, mutta samalla operaattoriltasi katoaa tasainen 6,90 euron tulovirta. Tätä halvemmalla en ole megan liittymiä ilman pakettejasi vielä nähnyt. Netti on tuossa rajaton, vaikka datakäyttö on edelleen 2-4 gigatavun luokkaa. Saisiko esimerkiksi netti rajalliseksi, ja niin halutessaan asiakas saisi tilalle 100 yksikköä minuuteilla tai viesteillä? Ei, sehän on aivan liian kankeaa tarjota. Olen harkinnut sitä, ja kun liittymä menee kipurajani yli, irtisanon tuon.

DNA, Elisa, Telia kuule... Puheliittymiä introverteille?

Nyt miettinyt sitä. Olen introverttinen erakko, joka ei kaipaa niitä ystäviä, ja joka voisi pitää tätä arjen yhteyttä Skypellä, sähköpostilla tai vaikka postimerkillä! Toistaiseksi on saanut pidettyä halpaa hintaa matalana, mutta jos joskus erehdyt 6,90 perusliittymää käyttämään puheluihin, niin siinä kipurajoilla olet nopeasti. Pyydän teiltä operaattoreiltani ymmärrystä. Vaikka meitä introvertteja on jo vähän, se ei tarkoita sitä todellakaan, että tarjoatte miltei kaikki liittymät paljon puhuville ekstroverteille. Niinpä.

Sitä on ihan turha olettaa, että tässä kaikki katsomme elokuvia luureilla, vaan joillekin voi ihme kyllä neljä gigatavua kuukaudessa riittää täysin (ja jää vielä käyttämättäkin). Pitääpä nyt yrittää saada neljä gigatavua täyteen, mutta tässä on yksi huono juttu. Kuulin, että Moi Mobiilin neljän gigatavun simmisi olisi jo aivan liian halpa kuudella, joten siellä istuttiin pöytään ja mietittiin miten tästä voisi tehdä vain hintavampi. Epäilys toteutui ajallaan, sillä tätä myöhemmin heistä tuli kalliimpi kuuden gigan simmi.

Introvertti ei todennäköisesti tarvitse rajattomia puheita ja viestejä, tuskin edes rajatonta dataa, joten miksi liittymän hankinta on tehty niin vaikeaksi? Pidetäänkö meitä siellä ihan tyhminä, jos siellä näitä vaihtoehtoja olisi liittymissäsi nykyistä paljon enemmän? Paketilla tai ilman, rajattomilla interneteillä tai vaikka rajalla, datalla tai ilman. Paketit voisivat olla erilaisia, rajallisia, rajattomia, itse säädettäviä. On kyllä niin vaikeaa tuoda markkinoille liittymä, joka palvelisi kaikkia haluamallanne tavalla. On se.

Näin paljon introvertti soittaa puheluita

Miten paljon puheluita soitan? Muutamia, nekin yleensä minuutin luokkaa. Sovimme asiat ja siitä se päättyy. En halua jaaritella puhelimessa tuntikaupalla, enkä ymmärrä kuinka ekstrovertit tekevät sen, itse väsyisin siitä loppupäiväksi. Työhaastatteluun soitan aina viime tippaan, koska en uskalla tarttua tuumastasi toimeen. Puhelimessa puhuminen ahdistaa minua. Jos soittaisin firmaasi juuri nyt, olisin luurin seurassa tunteja, ja vasta sitten uskaltaisin soittaa puheluita. Esittelisin itseäni, varmaankin.

Sanon jokaiselle, että minulle ei nyt soiteta, vaan minulle lähetetään tekstiviesti tai sähköposti. Kyllä, myös puheluihini vastaaminen ahdistaa. Se voisi johtua tosin myös soittoäänestä, sillä se on DJ Gollum feat. DJ Cap - Emotions In Dance (Radio Edit) ja siitä on jo parasta kuunnella loppuun! Oikeasti, et pidä puheluihin vastaamisesta. Silloin et ole valmistautunut yhtään, etkä tiedä miksi sinulle edes soitetaan, ja hyvin usein soittavat vain jaarittelemaan omista masennuksistaan tuntikaupalla (olisi muutakin).

Toivon, että tätä merkintää luetaan myös Elisalla, Telialla ja DNA:lla. Haluat pitää ääntä sen puolesta, että joku laittaisi liittymiä myyntiin introverteillekin tai muuten vain älypuhelimiasi vähän käyttäville. Jos tuntuu, että liittymää et saa mistään, niin minulla olisi vielä yksi vinkki jakaa. Siihen täytyisi sinun jaksaa lukea vähän pidemmälle. Liittymän voi helposti koota palasistanne. Ostat yhden sieltä ja toisen täältä, yhdistelet niiden parhaita puolia, ja säästät puhelinlaskuissa jopa 50-85 prosenttia hetkessä.

Vaihtoehto ryöstölle: Latausliittymä ja Laitenetti siitä

En tiedä kenellä on niin paljon ylimääräistä rahaa, että on varaa maksaa edes tätä 19,90 euroa kaiken kattavasta liittymästä näille ryöstäjille. Tuntuu usein, että jopa tästä vain 9,90 euroa kaiken kattavasta liittymästä maksan kiistatta turhasta 9,90 euroa kuukaudessa! Puhelin on vain Wifissä kiinni, nettiä ei mene kuin lenkeillä, talvella en edes liikkuisi mihinkään. Rajattomasti puhetta ja rajattomasti viestejä, ne kaikki on hinnassa. Samalla huomaan nörttinä, että nyt puhelimissa, paitsi iPhoneissa on yllätys.

Avaa puhelimen SIM-korttikelkka ja huomaat, että siinä on paikka tilavalle muistikortille, jolla voisit säästää dataa. Niin jopa datarajoitettu liittymä sopisi teille, vaikka asuisitte Spotifyssa koko ajan. Tuon lisäksi täältä löytyy kaksi paikkaa SIM-korteille. Yhteen voisit laittaa Latausliittymän sieltä Elisalta, ja toiseen halvimman netin mitä löytyisi, tällä hetkellä Moi tarjoaa neljällä eurolla Laitenetti ja 0.5 Mbps. Elisa on siitä hyvä, että sen latausliittymä toimii kuin Prepaid, eli et maksaisi kuukausimaksujakaan.

Siitä laitat kolme korttia sinne ja sulje kelkka. Käynnistät puhelimen. Asetuksissa määrittelet SIMmit kuntoon eli SIM1 on Latausliittymä, josta saat puheet ja viestit. Määrittele SIM2 hoitamaan nettiä. Ota samalla OmaElisasta latausliittymän netti kokonaan pois käytöstä, niin et vahingossakaan saa laskuja. Et jää ilman nettiä siltikään, koska teillä on Laitenetti 0.5 Mbps hoitamassa sitä neljällä eurolla kuussa. Rajatonta nettiä. Se riittää jopa Spotifyyn, usko pois ja tässä itsekin ihmettelen mistä maksan €9,90?

Uusiin puhelimiin on piilotettu säästöoptio

Jatkossa netti toimisi samaan aikaan, vaikka sinulle tulisi puhelu tai viesti, joten musiikkisi ei katkea iltalenkillä. Samalla varsinkin introvertille, lasku tippuu jopa minimiin, jos niitä tulee enää laisinkaan. Prepaidissa maksat nimittäin käytön etukäteen, ja nettisi veloittuisi Moilla kortilta. Halpaa on. Harvat tuosta tietävät, mutta Androideihin on todellakin piilotettu säästöoptio, jolla nuukana säästät rahaa ja saat vähemmän laskutusta verkkopankkiin. Usko, että käytän näitä säästöoptioita viimeistään 2022.

Minulla on suunnitelmia kaikkeen, jotta säästäisitte elämässä eniten. Pitäisi olla teilläkin. Nuukana et maksa mistään, mikä ei ole tarpeen minulle. Olisin kaiken lisäksi nörtti, enkä ikinä keksi mitä helvettiä tekisin luurissani 50 megan netillä, minkä DNA minulle juuri nyt tarjoaa puhelin kodin Wifissä. Kaiken lisäksi introverttia väsyttää jokavuotinen onnenpyörä, jossa DNA:n geelitukkasi soittaisi jälleen ennen määräaikaisen sopimuksen päättymispäiviäsi, ja pyöräyttää sieltä uuden tarjousehdotuksensa tulille.

Jos sitä ei tule, minun on ehdittävä tehdä kätevä numeronsiirto, jotta edes siedettävä tarjous jatkuisi. Se maksaa niin liikaa, koska minusta sen enempää DNA kuin Elisakaan, eivät tarjoa liittymiään meille. Koen, että jatkuva, vuosittainen, kilpailutus syö ihmisen energiaa ja stressaa liikaa. Saavatko jatkettua sitä liittymääni hintaan 9,90 miten kauan? Entä jos haluat halvempaa, onko sekin 9,90? Yritykset ovat lähtökohtaisesti ahneita teleoperaattorikentällä, koska älyhalkojen pienkäyttäjiä ei huomioida ikinä.

Käytätkö liikaa mobiilidataa? Kokeile näitä vinkkejäsi

Liian moni Android on riippuvainen älypuhelimesta. Se on yhtä tärkeä kuin näkö ja kuulo tänään. Moni varjelee älypuhelintaan tragedialta enemmän kuin itseään tai kaveriaan. Siinä on päivän ongelmasi.
  1. Maksa musiikkipalvelusta. Hyväkin tapa säästää datassasi on suosia maksullista versiota Google Play Musiikista ja ladata soittolistat Offline-tilaan kodin Wifissä. Enää et tarvitse mobiilidataa.
  2. Päivitä vain Wifissä. Androidissa kannattaa päivittää sovellukset vain Wifi-verkossanne ja sama juttu käyttöjärjestelmälle. Tarkista asetukset muissakin ohjelmissa. Nyt on säästöjä paremmin.
  3. Jahtaa heti Wifi-verkkoja. Näitähän on ostoskeskuksissa, junissa, busseissa kuin kavereillasikin. Liittyminen vie aikaa, mutta tiedät ainakin säästäväsi laskussa. Miten olisi kaunis Moi, halvalla?
  4. Vähennä toiston laatua. YouTubessa ja Google Play Musiikissa voisit asetuksien kautta pakottaa suoratoiston vain HQ-laadulle mobiiliverkossa. Tästä on hyötyä, jos liittymässä on datarajoja.
  5. Poista jo Speedtest-sovellus. Mitä teet tiedolla, että liittymäsi toimii nyt 21 megalla? Entä jos se antaisi 31 megaa, ajattelisitko siitä toisin? Huomaa sovelluksen tuoma iso datakulutus laskuun.
  6. Poista muut turhakkeet. Onko sinullakin runsaita määriä sovelluksia, joita et edes avaa koskaan? Tiesitkö, että nämä sovellukset saattaisivat syödä nyt 4G-dataa koko ajan mm. päivityksillään?
  7. Osta tai aseta rajoitus. Etkö usko pärjääväsi datarajalla? Kokeile sitä silti. Tämä onkin paras tapa muuttua liiallisessa kuluttamisessa. Jos sitä on rajallisesti, tulet toimimaan pian sen mukaan.
  8. Asenna puhelimeesi AdGuard. Ei löydy iPhonelle, mutta juuri siksi Android on nörtin valinta. Se estää kaiken maailman mainokset kaikkialta ja voit säästää niin dataa kuin hidastaa sitä nettiä.
  9. Yritä elää joskus. Aina ei tarvitse räplätä puhelimia tai sovelluksia. Joskus on aika levätä, ja tämä koskee niin sinua, kuin kallista Nokiaasi. Säästät samaan aikaan 4G-dataa siinä samalla, upeaa!
  10. Haluatko lisähaasteita elämään? Siirrä liittymän numero säilyttäen Latausliittymään ja hommaa peruspuhelin. Vaihtoehtoisesti käytä arjen älypuhelintasi ilman nettiä maksutta Wifi-verkoissa.
2021: Valitettavasti Moi Mobiilin klassikko "Neljän gigan simmi" on nykyään "Kuuden gigan simmi". Tämä tarkoittaa, että maksu nousee yhdeksään euroon. Se on silti halvempi kuin moni muu liittymä. Siltikään en sitä suosittelisi, koska hyvin monella datan käyttö ei yllä edes aiemmin olleeseen neljään gigatavuun. Suosittelen puhelinta vähän käyttäville jutussa markkinoitua Dual SIM -luuria ja halpaa Prepaid-latausliittymää yhdistettynä markkinoiden halvimpaan neljän euron laitenettiin 0.5 Mbps.

Yhteenveto: kilpailuttamalla voitat aina, lottovoittoja!

Milloin viimeksi olet tutkinut käyttämääsi dataa? Milloin viimeksi tsekkasit yhteydenpitonumeroita laskullasi? Maksatko turhasta? Rajaton kaikki ei ole aina hyvästä. Se voi tulla itse asiassa jopa kalliiksi. Minulle tulikin yllätyksenä miten vähän puhuin ja viestin aikuisten oikeasti, kun en ajatellutkaan enää niin, että "kuuluvat kuitenkin pakettiin". Liittymän lasku laski 25 eurosta 15 euroon. Säästän 120 euroa vuodessa. Sitä rahaa voit käyttää varmasti järkevämpään kuin ison pörssiyhtiönne rikastuttamiseen.

Tästä huolimatta en ole onneton, hitaamman netin takia en mielelläni Netflixaa bussissa, enkä kävele elämän ja kuoleman välillä puhelintani tuijottaen liikennevaloissa. Enkä ainakaan osallistu kisaan siitä kenellä on nopein netti. Oletko ajatellut, paljonko dataa menee turhaan pelkästään nopeustesteihinne? Hidasta näitä liittymiä ja saat mistä maksat — ilman tarvetta jatkuviin nopeustesteihin. Jos nopeus on kuitenkin sinulle valttia, vähennä nopeustestejä silti. Näet hitaudesta kun puheliittymä ei enää toimi.

Mobiilidatan mittaaminen on jopa turhaa. Sait sitten 15, 45 tai 65 sadasta, et voi valittaa. Et voi tehdä sitä siksi, koska olet allekirjoittanut 5-100-vaihteluvälin. Minulla sitä ei käytännössä edes ole — vaan liittymässä luvataan maksiminopeus. Olen ehkä hidas, mutta elän, enkä kaipaa kisoja ilman palkintoja. Operaattoriasi ei kiinnosta paljonko saat, kunhan sopimus on vain solmittu, se on heille tärkeintä. Sen jälkeen voit saada ihan mitä tahansa, mutta se on ihan varmaa — laskua tulee ilman niitä alennuksia.

Yritin uudestaan, sain DNA:n laskemaan hintaa ei kolmella, vaan peräti kuudella eurolla. Sanoin, että olen valmis tilaamaan siirron huhtikuulle jo tänään. He kytkevät alennuksen ennalta, ja jatkoivat vielä sieltä vuodella eteenpäin. Alun perin minulla olisi 21,90 euron tarjous kalliista paketista, minkä lähdin kilpailuttamaan määräaikana normaalihintaiseen liittymään. 12,90 olisikin halvempi kuin 21,90 euroa. Hienoa, että onnistui tässäkin. Seuraavaksi kilpailutan sähkösopimuksen 24 kuukaudella eteenpäin.

Suurin osa meistä ihmisistä eivät käytä puhelimillaan paljoa dataa, mutta he maksavat saman hinnan verrattuna asiakkaisiin suurella määrällä liikennettä, ja se ei ole vain nurinkurista — se on väärin. Me unohdamme kilpailuttaa, koska aina emme ehdikään syödä päivällisiä ajoissa työkuorman keskellä.

Pitäisikö mobiililiittymissänne siirtyä takaisin dataämpärimalliin? Kommentoi ihmeessä alle.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Täällä retuperän Siuntiossa ei saa enää kiinteää laajakaistaa. Kokeilin mobiilina Moita mutta kuukausihinta nousi puheluiden takia 12-20 eur/kk. Nyt on elisan 9,90 rajaton kaikki, halvempaa en ole löytänyt, mutta Elisan nettiyhteys on huonolaatuista. Kotona on "kiinteä mokkula" jossa dna joka toimii nippa nappa. Telian verkko ei täällä toimi tai korkeintaan parhaimillaan Elisan (huonon) tavoin.
Olet oikeassa siinä, että kaikkialle ei kiinteää saa.

Silloin mobiili saisi olla yleispalveluvelvoitteena täysin rajattomana saman tien kun joku viranomainen tai operaattori on tilanteen tarkastanut. Silloin dataa ei saisi rajoittaa. Täällä kaupungissa tuntuvat mobiiliyhteydet hidastuvan, sillä näillä korvataan hyvälaatuisia kiinteitä laajakaistoja. Alun perin mobiili oli suunniteltu tilapäiseen, liikkuvaan käyttöön, johon 100 Gt kk riittäisi valtaosalle.

Kiitos kun kommentoit!
Anonyymi sanoi…
Tien vikailmoituksen Elisalle. Sieltä vastattiin etteivät ne tiedä/ymmärrä miksi mobiiliyhteys pätkii ja että ne eiät aio myöskään tutkia taikka tehdä asialle mitään. Ehdottivat lopuksi että kokeile jonkun muu operaattorin mobiili jospa se auttisi. Että sellainen palveluilo Elisalla.
Yleistä joka mobiilioperaattorilla. Kun myyty ensin alueen mobiilitukiasema tukkoon, selitykseksi saa aina, että vaihda operaattoria... Kun voisi olla myymättä liian halvalla ilmaa, jota eivät voi edes toimittaa, kun joka kolmannella sitten se tarjousliittymä.

Tästä syystä en pidä puhelimessa nopeaa 4G:tä, en tarvitse sitä nopeustesteihin, enkä etenkään mihinkään raskaaseen. Kiinteä oli sellainen järkevä investointi, nyt kun sai tarjouksella, saan mistä maksan ja voin luopua jossain välissä koko puheliittymästä.

Ainakin Moi Mobiilin 4 Gt riittäisi mainiosti, jos lataisi musiikit puhelimeen.

En näe enää mitään syytä maksaa "ilmasta" oli tarjous sitten kuinka hyvä tahansa.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit