Ostatko mobiilikaistaa vain nopeustesteihin?

Telian asema, jossa myös Elisa ja DNA
Jokaisella on tyylikäs älypuhelin. Jokaisella on myös hieman mobiililaajakaistaa. Kuvan tukiasemasta tulee rajaton data. Suomessa mobiililiittymiä myydään rajattoman kovilla extranopeuksilla. Saatat saada 39,90 eurolla kattavan liittymän rajattomalla 300 megan nopeudella.

Kertomatta jää se, että nopeus on alimmillaan viisi megaa. Saman takuunopeuden saa myös 50 tai 100 megabitin mobiililaajakaistalla. Ei kysymys ole mistään hinnasta, vaan mitä sillä saa, epävakaan yhteyden ja laskun joka menee maksimin mukaan. Kirjoitin vuoden 2017 aikana siitä, että mobiilidatani kulutus laski — nyt se laski tuostakin vielä entisestään.

Syy ei ole mikään salaliittoteoria. Luovuin kännykästä mokkulana, sillä jako on pilannut puhelimeni akun. Uutta puhelinta en ole viitsinyt enää hulppealla datalla rasittaa. Elisalta hommasin kovaan 20 euron tarjoushintaan kiinteän laajakaistan 50 megabitin nopeudella. Samalla tulin ajatelleeksi tätä puheliittymää — 1M rajattomana 4G:nä on hyvä, mutta 13 euron hinta saisi painua reilusti alaspäin. Huhtikuussa kilpailutan sopimuksen DNA:n kanssa, sillä olen jo katsellut vaihtoehtoja.

Rajatonta mobiilidataa: vain 15 gigatavua

Datakäyttö syyskuussa oli vain 15 gigatavua. Tästä lähes 12 gigatavua meni Google Play Musiikkiin ja tietääkseni maksan palvelusta. Tämä antaa mahdollisuuden tallentaa soittolistat paikallisesti. Tämän jälkeen kulutettua dataa on enää kolmisen gigatavua. Tästä gigatavu meni selaimeen ja toinen turhiin videoihin. Jälkimmäistä olisi voinut hoitaa kotona Wifi-verkkoon yhdistettynä ja etenkin EB:ssä tai vierailla ollessa. YouTube sen lisäksi antaa ohittaa HD-laadun mobiiliverkossa niin halutessaan.

Nämä aika pieniltä kuulostavat muutokset vähentävät dataa. Jokaisella on kuukaudessa saman verran päiviä ja olen harkinnut vakavasti datarajoitettua liittymää. Miksi maksaa hitaasta rajattomasta, jos voi maksaa nopeasta rajallisesta, ja jää vielä megatavuja käyttämättä? Moi Mobiilin kuusi euroa tuntuu naurettavan halvalta. Kuinka monella tälläkin hetkellä on liittymässä rajaton 100 Mbps:n 4G? Tuntuu, ettemme enää viitsi uloskaan lähteä, jos ei luurissa ole nopeaa nettiä omaa tylsyyttä vastaan.

Huhtikuuhun asti on kuitenkin määräaikainen sopimus, joten en voi tehdä mitään. Minusta nykyisen liittymäni oikea hinta olisi 9,90 euroa kuukaudessa. Jos en saa sitä jatkossa tuohon hintaan, niin saisin varmasti jostain muualta. Hyvältä tuntuu vaihtoehtojen etsiminen. Moin neljän gigatavun rajoitus ei tunnu edes pahalta, jos saa suurimmat hoidettua kotona — oli siellä sitten mobiili tai kiinteä yhteys. Ulos ei mennä katselemaan Netflixiä. Ulos mennään nauttimaan vangitsevista poluista.

Telian omistama masto

Elisan laittamissa antenneissa on alueella 600 megan tuki. Teoriassa yksi kyseisen liittymän asiakas voisi saada tämän nopeuden kokonaisuudessaan. Verkko hidastuu aina käyttäjien mukaan ja alueella moni on sanonut irti kiinteän laajakaistasopimuksen pienen säästön toivossa. Säästäminen on aina oikein, kunhan se ei vaikuta hermostoon, pätkivinä HD-videoina ja pankkiasiointeina. Minun piti miettiä ääneen olisinko valmis maksamaan puheliittymästä kymmeniä euroja turhaan.

Mietin sitä hauskasti edelleen, koska en halua maksaa euroakaan liikaa. Puheliittymästä en ole valmis maksamaan yli 14,90 euroa. Siksi vaihtoehdot ovat vähissä: kuka löytää yhdenkin käyttökelpoisen liittymän paketeilla tuohon hintaan? Liittymän, josta saa laskun. Tällä hetkellä maksan 12,90 euroa 4G-netistä megan nopeudella molempiin suuntiin ilman rajoituksia. EU-datasta voi nauttia neljän gigatavun verran. Kaikki muu on käytön mukaan: 0,07 euroa minuutille tai kappaleelle.

Syyskuussa liittymäni kustansi lähes 14,58 euroa. Ilman tällaista WhatsAppia joutuu joskus pitämään yhteyttä tavallisesti. Ikävää on se, että silloin tällöin liittymäni menee yli sietokykyni. En haluaisi maksaa yli 15 euron laskuja puheliittymästä, siksi olen harkinnut seuraavaksi liittymäksi rajoitettua Moita kuudella eurolla, tai sitten voisin jollakin upealla tavalla laskea nykyisen liittymäni hintaa alle kymmeneen euroon uhkailemalla vaikkapa numeronsiirrolla. Huhtikuussa tämä onnistuu.

Käytätkö liikaa mobiilidataa?

Liian moni ihminen on riippuvainen älypuhelimestaan. Se on yhtä tärkeä kuin näkö ja kuulo. Moni varjelee älypuhelintaan tragedialta enemmän kuin itseään tai kaveriaan. Siinä on ongelma.
  1. Maksa musiikkipalvelusta. Hyvä tapa säästää datassa on suosia maksullista versiota Play Musiikista ja ladata soittolistat Offline-tilaan kodin Wifissä. Nyt et tarvitse mobiilidataa.
  2. Päivitä vain Wifissä. Androidissa kannattaa päivittää sovellukset vain Wifi-verkossa ja sama juttu käyttöjärjestelmälle. Tarkista asetukset muissakin ohjelmissa. Nyt on paremmin.
  3. Käytä energiaa Wifin etsintään. Näitä on ostoskeskuksissa, junissa, busseissa kuin kavereilla. Liittyminen vie aikaa, mutta tiedät ainakin säästäväsi laskussa. Miten olisi Moi, 6 € kk?
  4. Vähennä toiston laatua. YouTubessa ja Play Musiikissa voit asetuksien kautta pakottaa suoratoiston vain HQ-laadulle mobiiliverkossa. Tästä on hyötyä, jos liittymässä on dataraja.
  5. Poista Speedtest-sovellus. Mitä teet tiedolla, että liittymäsi toimii nyt 21 megalla? Entä jos se antaisi 31 megaa, ajattelisitko siitä toisin? Huomaa sovelluksen tuoma datankulutus.
  6. Poista muut turhakkeet. Onko sinulla runsaita määriä sovelluksia, joita et edes avaa koskaan? Tiesitkö, että nämä sovellukset saattavat syödä dataa ihan koko ajan mm. päivityksillään?
  7. Osta tai aseta rajoitus. Etkö usko pärjääväsi datarajalla? Kokeile sitä silti. Tämä on paras tapa muuttua liiallisessa kuluttamisessa. Jos sitä on rajallisesti, tulet toimimaan sen mukaan.
  8. Yritä elää joskus. Aina ei tarvitse räplätä puhelimia tai sovelluksia. Joskus on aika levätä, ja se koskee niin sinua, kuin kallista Nokiaasi. Säästät samaan aikaan dataa siinä samalla.

Loppusanat

Milloin viimeksi olet tutkinut käyttämääsi dataa? Milloin viimeksi tsekkasit yhteydenpidon numeroita laskullasi? Maksatko turhasta? Rajaton kaikki ei ole aina hyvästä. Se voi tulla itse asiassa jopa kalliiksi. Minulle tuli yllätyksenä miten vähän puhuin ja viestin aikuisten oikeasti, kun en ajatellut enää niin, että "kuuluvat kuitenkin pakettiin". Liittymälasku laski 25 eurosta 15 euroon. Säästän 120 euroa vuodessa. Sitä rahaa voi varmasti käyttää järkevämpään kuin pörssiyhtiön rikastuttamiseen.

Tästä huolimatta en ole onneton, hitaamman netin takia en mielelläni Netflixaa bussissa, en kävele elämän ja kuoleman välillä puhelinta tuijottaen liikennevaloissa enkä ainakaan osallistu kisaan siitä kenellä on nopein netti. Oletko ajatellut, paljonko dataa menee turhaan pelkästään nopeustesteihin? Hidasta liittymiä ja saat mistä maksat — ilman tarvetta jatkuviin nopeustesteihin. Jos nopeus on kuitenkin sinulle valttia, vähennä nopeustestejä silti. Näet hitaudesta kun liittymä ei toimi.

Mobiilidatan mittaaminen on turhaa. Sait sitten 15, 45 tai 65 sadasta, et voi valittaa. Et voi tehdä sitä siksi, koska olet allekirjoittanut 5-100-vaihteluvälin. Minulla sitä ei käytännössä edes ole — vaan liittymässä luvataan maksiminopeus. Olen ehkä hidas, mutta elän, enkä kaipaa kisoja ilman palkintoja. Operaattoriasi ei kiinnosta paljonko saat, kunhan sopimus on solmittu, se on heille tärkeintä. Sen jälkeen voit saada ihan mitä tahansa, mutta se on varmaa — lasku tulee ilman alennuksia.

Suurin osa ihmisistä eivät käytä puhelimillaan paljoa dataa, mutta he maksavat saman hinnan verrattuna asiakkaisiin suurella määrällä liikennettä, ja se ei ole vain nurinkurista — se on väärin.

Pitäisikö mobiililiittymissä siirtyä takaisin dataämpärimalliin? Kommentoi alle.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Täällä retuperän Siuntiossa ei saa enää kiinteää laajakaistaa. Kokeilin mobiilina Moita mutta kuukausihinta nousi puheluiden takia 12-20 eur/kk. Nyt on elisan 9,90 rajaton kaikki, halvempaa en ole löytänyt, mutta Elisan nettiyhteys on huonolaatuista. Kotona on "kiinteä mokkula" jossa dna joka toimii nippa nappa. Telian verkko ei täällä toimi tai korkeintaan parhaimillaan Elisan (huonon) tavoin.
Olet oikeassa siinä, että kaikkialle ei kiinteää saa.

Silloin mobiili saisi olla yleispalveluvelvoitteena täysin rajattomana saman tien kun joku viranomainen tai operaattori on tilanteen tarkastanut. Silloin dataa ei saisi rajoittaa. Täällä kaupungissa tuntuvat mobiiliyhteydet hidastuvan, sillä näillä korvataan hyvälaatuisia kiinteitä laajakaistoja. Alun perin mobiili oli suunniteltu tilapäiseen, liikkuvaan käyttöön, johon 100 Gt kk riittäisi valtaosalle.

Kiitos kun kommentoit!
Nimetön sanoi…
Tien vikailmoituksen Elisalle. Sieltä vastattiin etteivät ne tiedä/ymmärrä miksi mobiiliyhteys pätkii ja että ne eiät aio myöskään tutkia taikka tehdä asialle mitään. Ehdottivat lopuksi että kokeile jonkun muu operaattorin mobiili jospa se auttisi. Että sellainen palveluilo Elisalla.
Yleistä joka mobiilioperaattorilla. Kun myyty ensin alueen mobiilitukiasema tukkoon, selitykseksi saa aina, että vaihda operaattoria... Kun voisi olla myymättä liian halvalla ilmaa, jota eivät voi edes toimittaa, kun joka kolmannella sitten se tarjousliittymä.

Tästä syystä en pidä puhelimessa nopeaa 4G:tä, en tarvitse sitä nopeustesteihin, enkä etenkään mihinkään raskaaseen. Kiinteä oli sellainen järkevä investointi, nyt kun sai tarjouksella, saan mistä maksan ja voin luopua jossain välissä koko puheliittymästä.

Ainakin Moi Mobiilin 4 Gt riittäisi mainiosti, jos lataisi musiikit puhelimeen.

En näe enää mitään syytä maksaa "ilmasta" oli tarjous sitten kuinka hyvä tahansa.

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona