Mark, poistanko tänään Facebook-tilini

Olen kirjoittanut aiemmin siitä, että Facebook kerää meistä kaikista todella paljon kaikkea lisätietoa. Tämäkään tietoni, joka on käyttäjän ladattavissa, ei ole todellakaan ihan kaikki tieto meistä. Aiemmin poistin Twitterini ja SoundCloudini. Tässä elämäntilanteessa haluan panostaa paljosti näihin oikeisiin ihmissuhteisiin. Haluaisin edetä eteenpäin aidossa elämässä. Minulla on yksi ystävä, mutta hänestä en usko pitäväni kiinni enää kauaa. Hän on vähän outo ihminen, valittaa usein kaikesta ja on apaattinen.

Alkuruoaksi se, että tämä merkintä ei ole käsky, että sinun on tehtävä tämä. Jos sosiaalinen media on hyödyllinen sinulle, tämä sopisi. Tänään toivon kuitenkin, että meistä kaikista mahdollisimman moni miettisi mitä oikeasti sosiaalisesta mediasta ajattelee. Facebookin ja Twitterin tarkoitus on koukuttaa ihmiset muuttaen ajatusmaailmoja, koska kuuma totuus on se, että mitä enemmän kansana istumme sosiaalisessa mediassa — sen rikkaampia palvelun perustajat ovat. Ne mainostajat kiittivät silmistä.

Oletko yksi näistä kaikista uhreista? Tiedätkö arjen ajankäyttösi? Tilanne alkaa olla niinkin paha, että Samsungin älypuhelimissa voisi seurata omaa puhelimen käyttöä. Kauhistuin aikoinaan suuresti, sillä Facebookissa meni jopa kaksi tuntia päivästäni. Tässä ei edes ole niitä tunteja, joissa asuin palveluissa Chromebook-tietokoneeni kautta. Sitä vain sattumalta huomasit, että nyt on menty paunulaisella ohi pysäkin, mutta vika ei ollut ikinä bussin kuljettajassa. Minussa. Oli siellä Facebookissa, en hetkessä.

Moni on niin koukussa sosiaaliseen mediaani, että puhelin sisältää enemmän kavereita kuin kaverisi yhteensä oikeassa elämässä. Oikeassa elämässä tapahtuvat tapaamiset jätetään herkästi väliin, koska jokainen on Facebook-keskustelun takana. Lisäksi on olemassa WhatsApp. Kuka välittää, jos et sinä? Lähden Facebookista monista syistä. Enkä aio palata. Facebook on tuhlannut vuosikymmenessä niin paljon omaa aikaani, että tästä haluaisin kuluttaa sitäkin paremman tekemisen ympärillä jatkossa.
Facebookista poistuminen oli hitusen helpompaa sen jälkeen, kun kuuntelin Spotifyn palvelusta Ashley Bergesin hienoja sutkautuksia sosiaalisesta mediasta, podcast-jaksonne muodossa. Poistuin heti.
Näen sosiaalisen median paikkana päteä, ehkä hakea vääriä kuvitelmia maailmastamme. Siellä olikin liikaa politiikkaa ja kaikkea tarpeetonta kuhinaa, jotka johtaisivat jo pahimmillaan sanallisiin sotiin.

Seurasit sitä tai tätä, päiväsi oli pilalla. Vähintään. Ei onneksi koskaan enää, somettomana nuorena.

Facebook oli jotain ihan muuta, hävittäkää sellaiset jo

Facebookia mainostettiin sillä, että saa yhteyden sukulaisiin, kavereihin, tuttaviin ja iltabileissä eteen tulleisiin ihmisiin. Facebook suorastaan kannustaa ihmisiä jakamaan lisätietoja, lisäämään kavereihisi ihan ketä tahansa ja toisaalta siitä kannustaa olemaan sosiaalinen netissä samaan aikaan kun oikeassa maailmassa hädin tuskin jakseta tervehtiä sitä yläasteen kaveria aamun matkoilla kunnan uimahalliin. Sosiaalinen media ei ole todellakaan näin vaarallinen kuin sanotaan, mutta miksi olla tuolla väkisin?

Tässä merkinnässä luet omia syitä siihen, miksi aion siitä kuitenkin luopua. Ehkä sinäkin löydät tästä asioita, joihin samaistut. Miksi miettiä sitä yläasteen kaveria, ennen kuin tilin lopulta sulkee. Enpä ole nähnyt näitä Facebook-kavereitani vuosikymmeniin enkä tiedä heidän elämästä mitään. Olen nähnyt tuhansia onnellisia kuvia, jotka eivät kuitenkaan kerro taustoista tarkemmin. Voisi yhtä hyvin itsekin postata onnellisen hetken elämästä, mutta elämäni on tylsää. Nuuka kukana elän sitä säästäväisesti.

Suurin hetki on varmaan se, että kuuntelen kotona tanssimusiikkia, nousen välillä paunulaisiin, käyn kerran kuukaudessa mestarin sushibaarissa sekä vaikutan internetissä kirjoittamalla tällaisia lauseita. Onkohan tässä pienintäkään järkeä? On tämä varmasti järkevämpää kuin Facebookissa hukatut tunnit. Tässäkin hukkaan valtavasti aikaa, mutta pääsen sentään valistamaan ihmisiä omasta kokemuksesta. Siitä, että Facebook ei ole koko totuus, kun puhuttaisiin ihmisten hyvinvoinnista ja elämänlaadusta.

Facebook on ylpeä sovelluksestaan

Mietitäänpä hetki miksi liitymme Facebookiin? Tavallisena koulupäivänä tulin kauppakouluun ja kun Valkeakosken Liikenteen bussikuski jätti koululla, ihmettelin kun koko luokallinen teki tietotekniikan tunneilla tilejä Facebookiin. Aluksi tämä vaikutti lupaavalta paikalta, koska sen perustajina olivat niitä ajan tavallisia koodareita, ehkäpä olohuoneissaan. Mitä pahaa niillä muka olisi? En pystynyt vastustaa, koska kaikki oli niin uutta, ja ihan jokainen vieressä saapui Facebookiin vielä samalla oppitunnillani.

Harva tiesi, että tämä tulisi johtamaan valtavaan addiktioon. Ei tuolloin ollut edes älypuhelimia, vaan ajan puhelimia edustivat tylsät peruspuhelimet, Facebookissa oltiinkin sitten vielä vuoden 2010 aikana lähinnä tietokoneella. Kesäkuussa 2010 opinnot päättyivät, olin äärimmäisen nuukaa ja elin mielelläni opiskelija-asuntolassa juustolla ja makaronilla (koulussa oli hyvä päivällinen), sai vihdoin puhelimen. Joulukuussa joku postimies toi Soneran puhelimen. Se oli Samsungin ensimmäinen Galaxy-älyluuri.

Huomatkaa, että olin täysin tyytyväisenä Samsungin-simpukkapuhelimeeni. Halusin vain kuunnella sitä juuri maksettua Spotify Premiumia kaikkialla. Omistin myös Facebookin, joten sekin asentui vielä sinne. Ensimmäinen älypuhelin oli todella mauton nykymittapuulla, ja sen hintakin pyöri 999 eurossa. En tiedä miten edes sallin itselleni tällaisen laitteen osamaksuilla. Siinä viisastuin heti, että jatkossa ei enää niihin sortunut. Maksoin heti pois, sillä ensimmäinen kesätyöpaikka tilitti nämä rahat pöytään.

Syitä poistaa Facebook nyt tänä iltana, poista tästäkin

1. Facebook pilaa suhteita. Ihmiset odottavat bussia tuijottaen näyttöä, vaikka kysymyksessä on mitä mainioin aikasi aloittaa keskustelu, ihanasta arjestanne tai vaikka säästä. Toisaalta sosiaaliset mediasi vei mielenkiinnon ihmisiin. Kun tiedät jo, mistä ihmiset puhuvat, ja mitä heillä tapahtuu  tapaamiset muuttuvat tylsiksi. Et voi kysyä mitä Jenna on tehnyt eilen, koska hän on kertonut Facebookissa pitkin päivää. Jopa reissustaan ruokakauppaan kertoen yksityiskohdista tuotetasolla ja laadukkailla kuvilla.

2. Facebookissa on paljon draamaa. Oletko koskaan avannut Facebookia ja huomannut seuraamistasi ryhmistä tai sivuista jotain pahaa, jotain mikä tapahtui eilen tai viime viikolla? Ihminen on taas ajanut kolarin, toinen on tehnyt jotakin paljon pahempaa, kolmas kertoisi pudonneesta lentokoneesta. Neljäs tyyppi valittaa aamusta iltaan sitä, ettei elämä enää maistu. Tänään ei haluaisi alistaa itseäni tällaisiin asioihin. On todettu, että jos näemme enemmän negatiivisia asioita, olemme samassa veneessä heti.

3. Facebook vakoilee sinua. Enkä ole sentään ainoa. Olet ehkä itsekin vieraillut Gigantin verkkosivuilla katsomassa pesukoneita, ehkä sinua kiinnostaa pesukoneiden hinnat, mitä ne maksavat juuri nyt. Joku voinut katsella vaikka nappikuulokkeitani. Facebook tietää siitä hetkessä. Katsoin jääkaappipakastimia Gigantin sivuilla, samoilla minuuteilla näki Facebookissa sponsoroituja mainoksia liittyen Giganteissa myynnissä oleviin jääkaappipakastimiin. YouTubella soi biisi, ja Facella onkin heti päivitys artistilta?

Facebookin poisto puhelimesta käy helposti

4. Facebook kannustaa vakoilemaan muita. Facebookin liikeidea on saada niin paljon oikeita ihmisiä palveluun kuin mahdollista. Mutta sen lisäksi, että Facebook vakoilee sinua, muut käyttäjät vakoilevat sinua kaiken aikaa. Jopa sinun kaverilistoilta. Vitsi, saattoi usein itse vakoilla tuntemia ihmisiä elämän varrelta. Edellinen tyttöystäväsi, vanhat kaverit, yläasteen opettaja, jota ei haluaisi nähdä. Jokainen on vakoillut muitakin. Jos poistatat Facebookin, turha vakoilu vaikeutuu, lopulta et tule haluamaan sitä.

5. Facebook oli toinen työ. Jokaisella ihmisellä on arkityöt. Työpaikka, oma piha, keittiö, siivous ja nyt pesukoneen täyttö, mutta minusta tuntui useasti, että Facebook ja sosiaalinen media yleensäkin edusti lisätyötä itsessään. Minun piti tykätä artisteista, sivuista, asioista, yrityksestä, piti päivitellä profiiliani ja pitää sitä ajan tasalla. Minun piti laittaa useita reaktioita ihmisten päivityksiisi, joita en ole tavannut vuosiin, tai ikinä. Jos tykkäsit viime vuonna artistista, enkä tykkää siitä nyt, piti poistaa seurattavista.

6. Facebook tuli lapselliseksi. Viime vuosina Facebook ompi muuttunut minusta todella lapselliseksi. Messengerissä voi pelata pelejä muka kaverin kanssa, heille voi vilkuttaa, heitä voi tökätä ja kuviin voi reagoida kuudesta eri vaihtoehdosta (tylsiä). Saatoin olla surullinen heti sen jälkeen, kun toisaalla olin ihastunut. Huonolle uutiselle oli pakko olla vihainen, vaikka en oikeasti edes tuntenut sitä vihaa, koska asia tapahtui niin kaukana ettei minun Vihainen-reaktio olisi pelastanut ketään. Kun tänään lähden...

Etkö vieläkään vakuuttunut? Lisää syitä sanoa hyvästi

7. Facebook herättää ihmiset tykkäyksiin ja uutisvirtaan. Olen jo useita kuukausia yrittänyt vähentää sosiaalisuutta Facebookissa. Lakkasin kommentoimasta joka juttuun, koska vihreän poliitikon sivuilla tämä ei johda mihinkään. Iltalehti kertoo pudonneesta lentokoneestakin, mutta surukommentti ei sitä tapahtumaa peruuta. Jos tuo Facebook oli minulla puhelimessa, heräsi todellakin vain katsomaan sitä, miten paljon kommentteja olen saanut ihmisiltä, joita en ikinä tunne. Mitä järkeä tuossa arjessa on?

8. Facebook oli helppo tapa tappaa aikaamme. Siinäkin olet joskus ollut toimettomana, eli sinulla on ollut melko tylsää. Tuntuu, että eipä ole mitään tekemistä. Ehkäpä olet yksinäisenä. Mutta yksinäisyys jopa pahenee silloin, kun kommunikoit profiilikuvien kanssa tai tartut pulloon. Kyseessä on usein aito ihminen, mutta hän ei välitä sinusta tippaakaan. Sateisina kesäpäivinä oli mahdollisuus mennä varjoni kanssa metsiin, mutta Facebook säästi sateeltani. Siellä olikin niin helppo valittaa tätä huonoa säätä.

9. Facebook tekee rahaa käyttäjillään. Facebookin idea perustuu siihen, että palvelu saa suuria tuloja lukuisista mainoksista, palvelun ilmaisuudestasi huolimatta. Mainostajat eivät mainostaisi palvelussa, jossa olisi maailmanlaajuisesti Suomen verran käyttäjiä. Facebook teki reilua tiliä suosiollaan ja miten tähän päästään? Facebook on tehnyt useita tutkimuksia ja pikatestejä kuinka ja miten somen käyttäjät saadaan pysymään palvelussa mahdollisimman pitkään. Jos käyttäjämäärä kasvaa, tulot suurenevat.

Normaali näky jopa täällä Suomessa

10. Facebook pakottaa somettamaan, kun elämässä tapahtuu. Olen elänyt tylsää elämääni aina, usein pienestä Facebookista huolimatta. Ehkä syyt on siinä, että olen 90-luvun lapsia. Lapsuudessani ei ollut sosiaalista mediaa. Kun biletin kotona ysärimusiikkiini, biletin kunnolla. Ehkä olen ottanut muutaman kuvan muistoksi, siinäpä se sitten. Mutta kun biletän nyt, näen ihmisiä, jotka ovat Live-lähetyksessäsi kavereilleen. Facebook on muuttanut ihmiset niin, että jos elämä ei ole somessa, et elä nykyhetkissä.

11. Facebook ei välitä sinusta pätkääkään. Tämä oli itselleni tuo vaikein pala niellä. Periaatteessa olen ihan asiakas Facebookille, mutta luuletko tosissasi, että joku hiton Mark Zuckerberg välittäisi minusta tippaakaan? Arvioiden mukaan tuolla Facebookissa asuu nyt noin 2 biljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää ja heistä hieman yli puolet käyttävät sitä myös älypuhelimillaan. Ja noin 25-35-vuotiaat ovat Facebookin suurin faniryhmä. Viisi uutta tiliä ilmestyvät palveluunne joka sekunti. Olen näkymätön!

12. Facebook-tilien poistaminen ei ole vaikeaa. Moni takertuisi aivan liikaa omaan historiaan, siihen menetettyyn työaikaan, ja siihen koulukaveriinne menneiltä vuosilta. Tilin poistamista ei edes harkita, koska pelätään pahinta. Entä jos et löydä koulukavereita enää mistään muualta? Hei haloo, oletko ollut Facebookissa jo kymmenen vuotta, eiköhän se näkeminen olisi tapahtunut jo! Sitä paitsi tilin poisto on nykyään niin helppoa, että vasta sitten saat tietää niistä oikeista kavereista, jotka tulevat kotikylääni.

Ihannoi 90-lukua vieläkin, sillä se oli elämäni parasta

Lapsuudessani minulla ei ollut mitään. Ei edes leluja ja ne viimeisetkin varastettiin kotikylässä. Siitä tiesin heti, että venäläisiin en voi luottaa. Neuvostoliitossa kylätaloja ei koskaan pidetty lukittuina, ja oma mummo asuikin yleensä niin, että ovet pantiin kiinni vasta nukkumaan mentäessä. Päivällä joku saattoi käydä aulassa ja poistua sieltä uusi lelu kourassa muualle. Eihän sitä enää ikinä löydetty, meni lahjaksi toisen kylän lapselle vai? Siitä tiesin, että en tarvinnut paljoa ollakseni vapaampi ja onnekas.

Kylässä ei ollut puhelinyhteyksiä, joten kaupungin asunnolta mummoni kiinni saaminen oli vaikeaa. Meillä oli lankapuhelin, jota lapsesi ei nykyään osaisi edes käyttää, ja kun soittelit kyläni päämiehelle, hän kävi mummon tykönä. Palattiin kylän ainoan lankapuhelimen luo, jotta pääsi soittamaan takaisin. Sovittiin, että pääsen kylään lähijunalla, ja sehän maistui 90-luvulla, vaikka uuteen leluuni ei lamassa ollutkaan äidillä varaa. Olin jo lapsesta asti seikkailijaluonne, joka ei tarvinnut materioita onneensa.

Vologdan kaupungissa kävi joskus uimahallissa, mutta se maksoi. Olin otettu, kun sain ensimmäisen rannekellon noin 8-vuotiaana lapsena, se oli miellyttävin lahja. Näin kellon vaikka uidessa, eli se kesti sadetta tai vaikka kovinta lumimyräkkää. Kyllä siellä Pohjois-Venäjällä kouluuni pistettiin, kunhan ei ollut liian kylmä. Jos mittarissa oli yli 30 astetta pakkasta, saatettiin jäädä kotiisi. Sittenkin tuollainen 20 pakkasastetta olisi vielä tarpeeksi lämmintä, eikä tieto kulkenut kouluun Facebookin kauttakaan.

Haluaisin satsata joku vuosi rannekelloon

Nyt, keksisin varmasti muitakin syitä miksi Facebook on huono. Ja se on. Moni ihminen haukkuu siitä epäsuorasti. Joku on aina sanonut, että hitsi, jos minulla olisikin enemmän aikaa. Tarkoitan, että katso peiliin! Vähennä televisiosta, somesta ja tarpeettomista asioista, kyllä sitä aikaa saat. Vaikkapa tehden vähemmän töitäsi, minimalismi on ratkaisu. Silloin pärjäät vähemmällä. Totuushan on se, että kaikilla on 24 tuntia päivässä, ja 365 päivää vuodessa. Kaikki riippuu siitä, mihin sitä aikaa lopulta käytämme.

Vaikka olitte Facebookissa nyt, se ei tarkoita, että meidän pitäisi olla täällä huomennakin. Teet jotain muuta, tee itse asiassa jotakin sellaista, josta jää jälki elämääsi. Soita kaverille! Aloita blogi. Facebook-kaverit tulevat sinut väheksymään, koska ilman tiliä sinua ei ole olemassa. Poistatin tilini, koska tiesin matkan loppuvan aikanaan. Rekisteröidyin palveluun kauppakoulussa vain yhteiskunnan osoittamasta paineesta. Jos silloin sinua ei löytynyt Facebookeista, olit käytännössä kuolleena tai netitön ihminen.

Tässä elän ja nautin elämästä suunnattomasti. En enää mene vahingossa ohi pysäkin, ja jos menen ohi pysäkin, puhtaasti hyvän liikunnan ja oman kävelyn vuoksi. Onpa lähin pysäkki aivan liian lähellä, että siitä tulisi liikuntaa. Jokunen ajattelee varmasti, ettei minua ole olemassa enää. Ei ehkä Facebookeissa, mutta oikeassa elämässä nautin jokaisista hetkistäsi. Hetkestä, jota Jyrin ei tarvitse todistaa ihan koko Facebookille. En enää asu älypuhelimessa, enkä enää jumita tietokoneelle, kun pitäisi juosta bussiin.

Miksi joku ei pysty poistamaan? Sosiaalinen paine on!

Kävi ensimmäistä ja viimeistä kertaa tamperelaisessa Napoli-pizzeriassa. Itkevä lapsi saa nenän eteen vaikka tabletin ja äidit somettavat siksi aikaa Instagramiisi. Teinit käyttävät Tik Tokia pizzat edessä.
  1. Luuli, että jää jostain paitsi. Ehkä jäisin paitsi hienosta kommentista, minkä olisin voinut aidosti rakastaa. Ehkä viikon päästä olisi saanut hienon kaverin. Tai olisi tapahtunut jotain merkittävää.
  2. Ajatteli, että olen jo valmiiksi täällä. Moni ajattelee sitä juuri nyt. Jos olen ostanut maidon, minun täytyy juoda se. Jos olen Facebookissa, minun täytyisi hyväksyä se, etten voi tehdä asialle mitään.
  3. Ei halunnut menettää vuosien historiaa. Kuten aiemmin viittasi, Facebook on kuin työ ja kun aiot poistaa tilisi, tämä työ ja sen tuoma historia haihtuu. Mutta jos et lopeta heti, tuhlaat lisää työtä.
  4. Kaverit sanovat, että Facebook on niin välttämätön. Tiedän sen hyvin. Sinun mummo sanoo, että Facebook voisi olla ihan hyvä sinulle kavereiden etsintään ja kaverit haluaisi kaverin just in case.
  5. Saatetaan ajatella yhteydenpidon vaikeutuvan. Kaveri sanookin, että miten voisi olla yhteydessä sinuun, jos lähdet tästäkin. Se sähköposti, puhelu, se tekstiviesti ja kotiosoite. Tulet kotiovelle!
Facebook tarjoaa monia tapoja vähentää heidän palvelun käyttöä. Tilin voit poistaa vain käytöstä, tai tukisivuilla löytyvän linkin kautta, tilin voi poistaa kokonaan. Tilin käytöstä poistamista en suosittele, koska se luultavasti lisää addiktioita — tunnet jääväsi aina jostain paitsi. Tilin poistaminen kokonaan poistaa kaiken, kahden viikon karenssiajan jälkeen, Facebook haluaa sinun peruvan aikeesi. Kukapa ei, puhutaan kuitenkin sinun addiktioista ja rahasta. Rahoista, joita Facebook voisi menettää tuostakin.

Yhteenveto: päätös oli vaikeaa, mutta niin oikeaa, nyt

Vaikka sosiaalinen media voi olla yhdelle ihmiselle tarpeen, esimerkiksi päivätyön luonteen takia, niin Facebookin suosio ei ole siltikään mikään syy olla siinä tunteja. Monet ihmiset, yritykset ja yhdistykset menestyvät silti, vaikkeivat kuulu sosiaaliseen mediaan. Laissasi ei ole sellaista kohtaa, joka pakottaisi meidät kuulumaan Twitteriin, Instagramiini tai tänne Facebookiin. Facebook oli ehkä kuumimmillaan vuosien 2007-2010 aikana. Tuolloin itsekin sosiaalisen median tilinne tein Aliisan painostuksestaan.

Et tehnyt valintaa omasta tahdosta, vaan just silloin kaikki muutkin tuntuivat sinne menneen yhdessä rintamassa, koska se oli uutta. Nyt suljen oven. En enää mieti Aliisaa, joka halusi säästää laskuissa tällä tavalla. Itse asiassa emme enää juttele muutenkaan, sillä hän on nykyään täysin erilaisessa tilanteessa, eikä meidän ajatusmaailma enää kohtaa. INFJ:nä en muutenkaan tarvitse meluja tai ihmisiä elämääni, ja tämä oli ehkä tärkein syy suksia kyseisestä palvelustasi kauaksi, tässä oikeasti lumisessa talvessa.

En todellakaan pakota sinua toimimaan, enkä edes pahastu, jos mielestäsi Facebook olisi hyödyllinen sinulle. Ihmisiä on joka junaan ja kaikki eivät vain ajattele samalla tavalla. Jos kuitenkin herätän yhden ihmisen ajattelemaan, olen onnistunut tehtävässäni täysin, nimittäin useasti on olemassa minunlaisia ihmisiä — jotka kuuluvat sosiaaliseen mediaan vain yhteiskunnan paineestasi. Samasta syystä ihmiset päivittävät puhelimiaan jatkuvasti, koska ei haluta jäädä jälkeen. Olenpa jättänyt kilpailuita taakseni.

Älypuhelimista hetkinen, että saatan silti alistua sosiaaliselle medialle, koska fakta on selvä — vaikka lähdet Facebookista, kaverisi saattaa sitä käyttää edelleen. Sille et tietenkään juuri mitään voisi, mutta toivottavasti hekin huomaavat kuinka Facebookin taakse jättäminen muuttaa ihmisiä paremmiksi. Nyt vain näin voimme parantaa tätä maailmaa yhdessä. Että keskittyisimme hetkiinsä ystävien kanssa, sen sijaan että joku valokuva Facebookeissa olisi parempi, josta jutella tylsän kahviloissanne hetken ajan.

Maailma ei Facebookista muuttoon lopu, ja ne oikeat ihmiset löytävät keinon yhteyksiin, vain niin saa tietää siitä kuka onkaan sinulle kaikkein arvokkainta. Sillä edelleen on olemassa aidosti oikeita ystäviä. Lopuksi haluaisin sanoa siitä ääneen: entä mitäpä jos lopettaisit, tai vaikka vähentäisit Facebookeja?

Juuri näin löydät vastauksen oikeista numeroista ja ilman valehtelevan pitkää  Kaverit-valikkoa.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena