Miksi poistan Facebook-tilini ovet paukkuen

Tästä voi nauttia Facebookitta
Olen kirjoittanut aiemmin siitä, että Facebook kerää meistä kaikista todella paljon kaikkea tietoa. Tämäkään tieto, joka on käyttäjän ladattavissa, ei ole todellakaan kaikki tieto meistä. Aiemmin poistin Twitterin ja Soundcloudin. Tässä elämäntilanteessa haluan panostaa hyvin näihin oikeisiin ihmissuhteisiin. Haluan edetä eteenpäin aidossa elämässä.

Nyt, tämä merkintä ei ole käsky, että sinunkin on tehtävä tämä. Jos sosiaalinen media on hyödyllinen sinulle, tämä sopii minulle. Tänään toivon kuitenkin, että mahdollisimman moni miettisi mitä oikeasti sosiaalisesta mediasta ajattelee. Facebookin ja Twitterin tarkoitus on koukuttaa ihmiset muuttaen ajatusmaailmaa, koska kuuma totuus on se, että mitä enemmän me istumme sosiaalisessa mediassa  sen rikkaampia perustajat ovat ja mainostajat kiittävät. Oletko sinä yksi näistä uhreista? Tiedätkö ajankäyttösi?

Moni on niin koukussa sosiaaliseen mediaan, että puhelin sisältää enemmän kavereita kuin kaverit yhteensä oikeassa elämässä. Oikeassa elämässä tapahtuvat tapaamiset jätetään herkäsi väliin, koska jokainen on Facebook-keskustelun takana. Lisäksi on olemassa WhatsApp. Kuka välittää, jos et sinä? Lähden Facebookista monista syistä. Enkä aio palata. Facebook on tuhlannut vuosikymmenessä niin paljon omaa aikaani, että nyt haluan kuluttaa sitä paremman tekemisen ympärillä jatkossa.

Facebook on jotain ihan muuta

Facebookia mainostetaan sillä, että saat yhteyden sukulaisiin, kavereihin, tuttaviin ja bileissä eteen tulleisiin ihmisiin. Facebook suorastaan kannustaa ihmisiä jakamaan tietoa, lisäämään kavereihin ihan ketä tahansa ja toisaalta se kannustaa olemaan sosiaalinen samaan aikaan kun oikeassa maailmassa hädin tuskin jakseta tervehtiä sitä yläasteen kaveria matkalla uimahalliin. Sosiaalinen media ei ole todellakaan niin vaarallinen kuten sanotaan, mutta tässä merkinnässä jaan omia syitä siihen, miksi aion siitä luopua. Ehkä sinäkin löydät tästä asioita, joihin samaistut.

1. Facebook pilaa suhteita. Olen nähnyt tämän itse. Ihmiset odottavat bussia tuijottaen näyttöä, vaikka kysymyksessä olisi mitä mainioin aika aloittaa keskustelu, arjestamme tai vaikka säästä. Tai kummastakin samaan aikaan. Toisaalta sosiaalinen media vie mielenkiinnon ihmisiin. Kun tiedät jo, mistä ihmiset puhuvat, ja mitä heidän arjessa tapahtuu  tapaamiset muuttuvat tylsiksi. Et voi kysyä mitä Jenna on tehnyt eilen, koska hän on kertonut kaiken sanasta sanaan Facebookissa pitkin päivää. Jopa reissustaan ruokakauppaan kertoen yksityiskohdista tuotetasolla. Lisäksi monesti juttelet kavereille Facebookissa ja näin tapaamiset voivat herkästi jäädä väliin.

2. Facebookissa on paljon negatiivista. Oletko koskaan avannut Facebookia, ja huomannut seuraamista ryhmistä tai sivuista jotain pahaa, jotain mikä tapahtui eilen tai viime viikolla? Ihminen on taas ajanut kolarin, toinen on tehnyt jotain paljon pahempaa, kolmas kertoi pudonneesta lentokoneesta. Neljäs tyyppi valittaa aamusta iltaan sitä, ettei elämä maistu. Minä en halua alistaa itseäni tällaisiin asioihin. On todettu, että jos näemme enemmän negatiivisia asioita, olemme valmiita jatkamaan suuntaa negatiivisilla aiheilla. Toisaalta liiaksi positiivisena oleminen aiheuttaa sen, että kertoo itsestään vain parhaita paloja, ja tämäkin on negatiivista energiaa monille ihmisille.

3. Facebook vakoilee sinua. Enkä ole ainoa. Olet ehkä itsekin vieraillut Gigantin sivuilla katsomassa pesukoneita, ehkä sinua kiinnosti pesukoneiden hinnat, mitä ne maksavat juuri nyt. Joku on voinut katsella kuulokkeita. Facebook tietää tästä. Kun katsoin jääkaappipakastimia Gigantin sivuilla, samalla minuutilla näin Facebookissa sponsoroituja mainoksia liittyen Gigantissa myynnissä oleviin jääkaappipakastimiin. Eikä ole sattumaa sekään, että kun kuuntelin YouTubessa suosikkikappaleeni, samalla sekunnilla uutisvirta päivittyi esittäjän uusimmalla kappaleella. Facebook saattaa myös myydä dataasi nimettömänä eteenpäin, vaikkapa mainostajien käyttöön.

4. Facebook kannustaa vakoilemaan muita. Facebookin idea on saada niin paljon oikeita ihmisiä palveluun kuin mahdollista. Mutta sen lisäksi, että Facebook vakoilee sinua, muut käyttäjät vakoilevat sinua kaiken aikaa. Jopa sinun kaverilistalta. Vitsi, saatat jopa itse vakoilla ihmisiä. Edellinen tyttöystävä, vanha kaveri, yläasteen opettaja tai ihminen, jota et enää haluaisi nähdä oikeassa elämässä. Näet mistä hän tykkää, mihin hän osallistuu, mitä hän kommentoi ja montako kaveria hänellä on. Näet myös onko hänellä yhteisiä kavereita. Jokainen on joskus vakoillut muita. Jos poistat Facebookin, tämä vakoilu vaikeutuu huomattavasti, lopulta et tule edes haluamaan sitä.

5. Facebook oli kuin toinen työ. Jokaisella on arjen työt. Työpaikka, oma piha, keittiö, siivous ja pesukoneen täyttö, mutta minusta tuntui, että Facebook ja sosiaalinen media yleensä edusti lisätyötä itsessään. Minun piti tykätä artisteista, sivuista, asioista, yrityksistä, minun piti päivitellä profiiliani ja pitää sitä ajan tasalla. Minun piti laittaa useita reaktioita ihmisten päivityksiin, joita en ole tavannut vuosiin, tai jopa koskaan. Jos tykkäsin viime vuonna artistista, enkä tykkää siitä nyt, se artisti piti poistaa seurattavista. Sama juttu kavereiden kanssa. Minun piti päättää ketä haluaisin lisätä listoille ja toisaalta kenet haluaisin pitää poissa hylkäämällä kaveripyyntö. Se oli työtä.

6. Facebook muuttui lapselliseksi. Viime vuosina Facebook on muuttunut minusta todella lapselliseksi. Messengerissä voi pelata pelejä kaverin kanssa, heille voi vilkuttaa, heitä voi tökätä ja kuviin voi reagoida kuudesta eri vaihtoehdosta. Saatoin olla surullinen heti sen jälkeen, kun toisaalla olin ihastunut. Huonolle uutiselle oli pakko olla vihainen, vaikka en edes tuntenut sitä vihaa, koska asia tapahtui niin kaukana ettei minun Vihainen-reaktio olisi pelastanut ketään. Lisäksi Facebookissa on todella paljon Prisma-huijauksia liikkeellä, toisaalta meemit ja kuumat aiheet eivät auta minua tulemaan paremmaksi, tämä kaikki oli turhaa. Vaikka se oli todella suosittua.

7. Facebook herättää ihmiset tykkäyksiin ja uutisvirtaan. Olen jo pitkään yrittänyt vähentää sosiaalisuutta Facebookissa. Lakkasin kommentoimasta joka juttuun, koska esimerkiksi poliitikon sivuilla tämä ei johda mihinkään. Jos Iltalehti kertoo pudonneesta lentokoneesta, surukommenttini ei sitä tapahtumaa peruuta. Kun Facebook oli minulla puhelimessa, heräsin todellakin vain katsomaan sitä, miten paljon kommentteja olen saanut ihmisiltä joita en tunne. Ihmiset myös nukahtavat Facebokiin. Joku jopa päivittelee hyviä öitä sitä kautta kavereilleen. Joskus olet ehkä nukkunut päiväunia ja herännyt kovaan Facebook-ilmoitukseen uudesta kaveripyynnöstä.

8. Facebook oli helppo tapa tappaa aikaa. Sinäkin olet joskus ollut toimettomana eli sinulla on ollut aika tylsää. Tuntuu, että ei ole mitään tekemistä. Ehkäpä olet yksinäinen. Mutta yksinäisyys jopa pahenee silloin, kun kommunikoit profiilikuvien kanssa. Kyseessä on ehkä aito ihminen, mutta hän ei välitä sinusta tippaakaan. Sateisena kesäpäivänä olisi mahdollisuus mennä sateenvarjon kanssa kuuntelemaan musiikkia, mutta Facebookissa oleminen säästi sateelta. Siellä oli myös helppo valittaa tätä huonoa säätä. Ilman Facebookia kaikki elämässä on paljon paremmin. Pyöräilemään lähtemisen sijasta oli niin helppoa katsoa muiden kuvia pyöräillen järvelle aamulla.

9. Facebook tekee rahaa käyttäjillään. Facebookin idea perustuu siihen, että palvelu saa tuloja mainoksista, palvelun ilmaisuudesta huolimatta. Mainostajat eivät mainostaisi palvelussa, jossa olisi maailmanlaajuisesti Suomen verran käyttäjiä. Facebook tekee siis tiliä suosiolla ja miten tähän päästään? Facebook on tehnyt tutkimuksia ja testejä kuinka ja miten käyttäjät saadaan pysymään palvelussa mahdollisimman pitkään. Jos käyttäjämäärä kasvaa, mainostulo suurenee. Loogista? Kyllä on. Ja juuri tästä syystä mielestäni on todella tärkeää sanoa kyllä yksityisyydelle. Koska Facebook ja jopa tuntematon kaveri tietää sinusta kaiken ja voi käyttää tietoa hyödykseen.

10. Facebook pakottaa somettamaan, samalla kun elämässä tapahtuu. Olen elänyt elämääni aina, Facebookista huolimatta. Ehkä syy on siinä, että olen 90-luvun lapsia. Lapsuudessani ei ollut sosiaalista mediaa. Kun biletin kotona ysärimusiikkiin, biletin kunnolla. Ehkä olen ottanut muutaman kuvan muistoksi, siinäpä se. Mutta kun biletän nyt, näen ihmisiä, jotka ovat Live-lähetyksessä kavereilleen. Facebook on muuttanut ihmiset niin, että jos elämäsi ei ole somessa, et elä hetkessä. Haluaisin nähdä paremman elämän, elämän, jossa olemme mukana siinä täysillä. En sano, että sinun on palattava peruspuhelimeen, mutta poista edes sosiaalinen media siitä. Ansaitset nauttia.

Nyt, keksisin varmasti muitakin syitä miksi Facebook on huono. Ja se on. Moni ihminen haukkuu sitä epäsuorasti. Joku on aina sanonut, että hitsi, jos minulla olisikin enemmän aikaa. Tarkoitan, että katso peiliin! Vähennä televisiosta, somesta ja tarpeettomista asioista, kyllä sitä aikaa saa. Vaikka tehden vähemmän työtä, minimalismi on ratkaisu. Silloin pärjäät vähemmällä. Totuushan on se, että kaikilla meillä on 24 tuntia päivässä, ja 365 päivää vuodessa. Kaikki riippuu siitä, mihin me sitä aikaa käytämme. Vaikka olemme Facebookissa nyt, ei tarkoita, että meidän pitäisi olla täällä huomennakin. Tee jotain muuta, sellaista, josta jää jälki elämääsi. Soita vaikka kaverille!

Miksi joku ei pysty poistamaan tiliään

Facebook tarjoaa monia tapoja vähentää palvelun käyttöä. Tilin voi poistaa käytöstä, tai tukisivuilla löytyvän linkin kautta, tilin voi poistaa kokonaan. Tilin käytöstä poistamista en suosittele, koska se luultavasti lisää addiktiota - tunnet jääväsi aina jostain paitsi. Tilin poistaminen kokonaan poistaa kaiken, kahden viikon karenssiajan jälkeen, Facebook haluaa sinun peruvan aikeesi. Kukapa ei, puhutaan kuitenkin sinun addiktiosta ja rahasta. Rahasta, minkä Facebook voisi menettää, etenkin jos muutama muu poistuu palvelusta luettuaan vaikkapa tällaisen merkinnän Bloggerista.

Tässä muutamia syitä miksi en ole pystynyt aiemmin sitä tiliä poistamaan.

1. Luulin, että jään jostain paitsi. Ehkä jäisin paitsi hienosta kommentista, minkä olisin voinut rakastaa. Ehkä viikon päästä olisin saanut hienon kaverin. Tai olisi tapahtunut jotain merkittävää.

2. Ajattelin, että olen jo valmiiksi täällä. Moni ajattelee sitä juuri nyt. Jos olen ostanut maidon, minun täytyy juoda se. Jos olen Facebookissa, minun täytyy hyväksyä se, etten voi tehdä asialle mitään nyt.

3. En halunnut menettää vuosien historiaa. Kuten aiemmin viittasin, Facebook on kuin työ ja kun aiot poistaa tilisi, tämä työ ja sen tuoma historia menee pois. Mutta jos et lopeta nyt, tuhlaat lisää työtä.

4. Kaverit sanovat, että Facebook on välttämätön. Tiedän sen hyvin. Sinun mummo sanoo, että Facebook voisi olla ihan hyvä sinulle kavereiden hakuun ja kaverisi haluaa pitää sinut just in case.

5. Saatetaan ajatella yhteydenpidon vaikeutuvan. Aiempaa sivuten, niin totta. Kaveri sanoo, että miten minä voin olla yhteydessä sinuun, jos lähdet. Gmail, Hangouts, puhelu, tekstiviesti ja kotiosoite.

Kuten todettua, niin on tosi montaa syytä siihen, että kertaalleen luotua tiliä ei viitsitä enää poistaa. Jokin uusi asia muuttuu arjessamme normaaliksi, emmekä edes tiedä miten eläisimme ilman. Emmekä edes mieti näin, vaan Facebook omilla toimillaan muuttaa meitä, heidän mukaansa kun sosiaalinen media yhdistää perheitä. Todellisessa elämässä kaikki on toista, käy vaikka ravintolassa, miten moni perhe ovat puhelimillaan samaan aikaan kun pöydässä vain veitset ja haarukat korottavat ääntään, juuri tällaisessa elämässä me elämme juuri nyt  ja se on nurinkurista. Se on väärin.

Miten voit täyttää vapautuvan ajan

Kun poistat Facebookin, sinulle saattaa tulla paljon aikaa. Ehkä nyt oletkin sitä mieltä, että minulla ei ole aikaa harrastaa hiihtoa, tai jotain vastaavaa. Lopeta Facebook, nyt sitä aikaa on reilusti. Moni käyttää Facebookia tai muuta sosiaalista mediaa yhdessä muutaman tunnin ajan päivässä. Tämän ajan olisit voinut käyttää viisaammin vaikkapa koirasi kanssa leikkimiseen. Jos sinulla ei ole koiraa, nyt on aika hankkia sellainen, koska koira on ihmisen paras ystävä. Onko sinulla aikaa sosiaaliseen mediaan, vai tekisitkö mieluiten jotain tuottavampaa? Valinta on sinun. Omani olen jo tehnyt.

1. Lähde ulos lenkille. Kun Facebook ei sido sinua kotisohvalle, ota Google Musiikin tilauspassi mukaasi lenkille  kuuntele hyvää musiikkia ja nauti talvisesta urheilusta valitsemallasi tiellä.

2. Lähde kirjastoon viisastumaan ja kutsu kaverit mukaan. Jos kaveri ei lähde muualle kuin baariin tai klubeille Tampereelle, on aika hakea toinen kaveri. Viisaammaksi tuleminen maksaa takaisin aina.

3. Lähde uimaan juttelemaan tuntemattomille saunassa. Vaikka olisit yksinäinen, saat hyvää seuraa esimerkiksi työkavereista, kaupan kassasta tai ihmisistä, jotka ovat menossa kanssasi uimahalliin.

4. Aloita blogi ja tienaa taskurahaa mainoksilla. Sosiaalinen media lähtökohtaisesti ei tuo koskaan rahaa taskuusi. Bloggaaminen tuo, vaikket kuuhun sillä summalla pääsekään. Kumpi on oikein?

5. Opi uutta YouTubessa tai kuuntele positiivista musiikkia. Kaikkein huonointa on se, että et koskaan opi uutta tai katselet negatiivista uutisvirtaa. Tai luet tätä samaa Facebookista jo aamulla.

Arvioiden mukaan Facebookissa on noin 2 biljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää ja heistä hieman yli puolet käyttävät sitä myös puhelimillaan. Noin 25-35-vuotiaat ovat Facebookin suurin käyttäjäryhmä. Viisi uutta tiliä ilmestyvät palveluun joka sekunti. Facebookissa on tilastojen mukaan enemmän naisia kuin miehiä. Noin puolet täysi-ikäisistä nuorista kirjautuvat heti Facebookiin herättyään. Palvelun tietokantoihin ladataan jatkuvasti uusia kuvia, päivityksiä ja reaktioita. Tämä kaikki on erittäin huolestuttavaa, sillä se ei edistä ihmisiä eteenpäin. Oletko yksi heistä? Nyt kannattaa huolestua, sillä Facebookille et ole asiakas, vaan uhri ja saatat kärsiä siitä.

Loppusanat

Vaikka sosiaalinen media voi olla joillekin ihmisille tarpeen, esimerkiksi työn luonteen takia, niin Facebookin suosio ei ole siltikään mikään syy olla siinä. Monet ihmiset, yritykset ja yhdistykset menestyvät silti, vaikkeivät kuulu sosiaaliseen mediaan. Laissa ei ole sellaista kohtaa, joka pakottaisi meidät kuulumaan Twitteriin, Instagramiin tai Facebookiin. Facebook oli kuumimmillaan vuosien 2007-2010 aikana. Tuolloin itsekin tilin tein. Mutta en tehnyt sitä omasta tahdosta, vaan kaikki muutkin tuntuivat sinne menneen yhdessä päivässä, koska se oli uutta. Nyt on aika sulkea ovi.

En todellakaan pakota sinua toimimaan, enkä edes pahastu, jos mielestäsi Facebook on hyödyllinen sinulle. Ihmisiä on joka junaan ja kaikki eivät ajattele samalla tavalla. Mutta jos edes herätän yhden ihmisen ajattelemaan, olen onnistunut tehtävässäni täysin, nimittäin on olemassa minunlaisia ihmisiä  jotka kuuluvat sosiaaliseen mediaan vain yhteiskunnan paineesta. Samasta syystä ihmiset päivittävät puhelimiaan jatkuvasti, koska ei haluta jäädä jälkeen. Minä olen tämänkin jättänyt taakseni ja tänä vuonna vanha puhelimeni täyttää kaksi vuotta. Se toimii, enkä tarvitse uutta nyt.

Puhelimesta puheen ollen, saatan silti alistua sosiaaliselle medialle, koska totuus on selvä  vaikka sinä lähdet Facebookista, kaverisi saattaa sitä käyttää edelleen. Sille et tietenkään mitään voi, mutta toivottavasti hekin huomaavat kuinka Facebookin taakse jättäminen muuttaa ihmisiä paremmiksi. Vain niin voimme parantaa tätä maailmaa yhdessä. Että keskittyisimme hetkeen ystävien kanssa, sen sijaan että joku kuva Facebookissa olisi parempi, jolle jutella koko kahvihetken ajan. Toisaalta Samsungin puhelimiin Facebook on asennettu väkisin. Onneksi voit poistaa sen käytöstä!

Maailma ei Facebookista muuttoon lopu ja oikeat ihmiset löytävät keinon yhteyksiin, vain niin saat tietää siitä, kuka on sinulle kaikkein arvokkainta. Sillä edelleen on olemassa oikeita ystäviä.

Lopuksi haluaisin sanoa sen ääneen: entä mitäpä jos lopettaisit, tai edes vähentäisit?

Juuri näin löydät vastauksen oikeista numeroista ilman Kaverit-valikkoa.

Sillä se on ilmaista, nyt ja aina. Rekisteröidy jo tänään.

Kommentit

Samsung sanoi…
Minä poistin sen tänään aamulla. Kiitos kun kirjoitit tästä, olen jo pitkään halunnut jäädä kilpailusta pois, kaverini muuttuneet Facebookin myötä sietämättömiksi.

Jatkuvaan kirjoittavat kuinka hyvää heidän parisuhde on, kuinka hyvä koira on, kuinka hyvä elämä on. Minulla meni omasta tahdosta välit poikki kavereihin - koska heistä tuli minä-ihmisiä. Joilla ei ole muuta asiaa, kuin minä minä minä. Harvoin edes kyselivät mitä minulle kuuluu. Sosiaalinen media pilaa suhteet. Vaikka olevinaan tuo näitä.

Juuri ostin viime vuonna uuden puhelimen, Nokia, en ollut edes Facebookia asentanut.

Nyt pääsin sitten lopullisesti tilin sulkemaan.
Hyvä juttu sinulle, parempi olla ilman kavereita, kuin "kavereiden kanssa".

Nokia on varmasti hyvä puhelin, ilman esiasennettua Facebookia, joten hyvä kun poistit tilin lopullisesti. Omani on vielä deaktivoitu, mutta se poistuu ensi perjantaina yöllä. Olin alussa vähän sillain, että miten keksisin tekemistä, mutta kun hetken mietin asiaa - lopulta keksin ulkona olemista, blogini kehittämistä ja muutakin.

Toivottavasti et ikinä palaa Facebookiin enää!

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia