Siirry pääsisältöön

Nyt saapui Penno-uudistus

Penno-budjetointi uudistui 1. tammikuuta 2025, ääriminimalisti hyödyntää tämän kaiken tuomia uusia ominaisuuksia täydessä vauhdissa. Myös ajat ovat vaikeat, joten 873 euron budjetti kuukaudessa ei tuntunutkaan riittävältä, mutta nyt rahaa riittää. Kerron tarkalleen kuinka saa 873 euron budjeteista pidettyä kiinni kasvattamatta mitään eurollakaan. Jatkossakin vuokran jälkeen satanen liian helppoon hupirahaan ja 200 euroa käyttötilille. Vuokra on 473,00, mutta budjetin vappusatanen jäi säästöön.

Budjetointeja karsastetaan maailman toisella puolen, täällä. Useimmiten ajatellaan, että budjetti kuuluu vain yritysmaailmaan, mutta juuri budjettiensa takia moni yritys menestyisi muita paremmin. Kerron miten varaudun ostoksiin tarkalleen ja mistä niitä jatkossa veloitan. Ostoksiin ei nimittäin 200 euron perusbudjetilla jää paljoa. Moni päättää pyöräyttää silmiään missä vain, kun kerron budjetoivani henkilökohtaista taloutta. Se on vähintään huvittavaa, niin minusta kuin siinä muistakin ihmisistä.

Joskus raha menee hukkaan, mutta itseään ei tarvitse rangaista. Pennon uusin tapa antaa merkitä ostokset välttämättömiin, tarpeellisiin tai turhiini. Välttämätön menoerä on esimerkiksi arjen vuokra, sähkölasku ja ruoka. Tarpeellisia menoja voivat olla Spotify Premium, lahjoitukset ja kaikki laitenettisi valvontakameroihin. Ne ovat tarpeen, mutta eivät pakollisia. Näistä menoista voit huonompaan aikaan tinkiä. Tarpeettomiksi lisäät vahinko-ostokset ja muut turhat asiat, oppien siinä nykyään ja paljon.

Lidlin alennusprosentti laski kahteenkymmeneen prosenttiin, boikotoin vähän. Salen ilta-alessa ruisleipää näkyi 60 prosentin alennuksessa viimeksi marraskuussa, tuota leipää on hankittava jostain halvemmalla kuin 2,19 eurolla. Lidlin ruisleipä painuu alas, mutta hinta jää punalaputettuna euroon ja kolmeen senttiin. Otin viisi leipäpussia hintaan 0,99 kappale. Nainen antaisi minulle 20 sentin pantin, kun ihmettelin kallistuvia hintoja. Ääneen puhuminen kannattaa, saat sen pienen lisäalennuksen.

Vertaat kulutustasi budjettiin, uudistuneella Pennolla

Vuosien mittaan budjetti on noussut vain hupirahani nousuun 50 eurolla sataan tai sittenkin siinä vaiheessa, kun inflaatio on laulujansa laulanut, eikä 141 euron budjeteilla enää pärjännyt. Vuoden 2024 jälkeen budjetti on noussut vain vuokrankorotusten verran, vaikka hintataso ei ole vieläkään niin hyvä. Viime merkinnässä pohdin, saako budjettia nostaa satasella ja Pennoilla sen voisi kuka vain koittaakin. Rahaa jäi jopa säästämiseen, 50 euron ostoksista mitään puhumatta. Huomaan äkkiä, liian ylellistä.

Seuraava taso oli 50 euroa, 823 euroon, mutta sekin tuntui liian ylelliseltä. Ihan kuin toivottaisin tervetulleeksi kaiken maailman ostamisen ja ylimääräisen kulutuksen. Tosiasiassa riittää, että rahoja olisi noin kymmenen euroa lisää, mutta en tohtinut siinä nostaa budjetteja pikkusummilla. Sen sijaan siirsin 6,22 euron kotivakuutuksen säästötilille ja nostin S-tilin tulot satasella. Näin varaudun tuleviin laiterikkoihin säästämällä rahaa, ei lisäämällä kulutustasi ylimääräinen satanen perusbudjeteissa.

Sen sijaan budjeteissa on aivan turhaa pyöritellä pikkuisia, kuten neljän euron laitenettejä. Tämän lisäksi vain kahden vuoden välein tuleva arvolataus latausliittymään tuotti kymmenellä eurolla suuria vaikeuksia. Jaettuna kahdella, veloitin tammikuisin vitosen, jolloin puhelimiin meni 53 euroa. Jatkossa puhelinmenot putoavat kokonaan tilastoista. Laitenetti on osa sadan euron hupirahaa ja latausliittymä menee lahjarahoista. Viime vuonna tuntematon nainen antoi 15 euroa, joten latausliittymään meni.

Penno uudistui, määrittele budjetti tarkasti

Kuvasta näkyy, että viiden euron arvolataus sekoittaa puhelinkategoriaa, siksi niistä on päästävä eroon. Helmikuussa sinne menisikään kuin neljä euroa sitten. Koin myös, että 53 euron puhelinkulujen esitteleminen tuntuisi turhauttavalta. Laajakaistasta ei laskuja tule, kuuluu perusnopeudella vuokraan. Tällä hetkellä käytän Pennossa vain asumiseen, debit-korttiini, liikenteeseen, muuhun, ostoksiin sekä ruokiini liittyviä kategorioita. Puhelinlaskua ei nimittäin ole, enkä lainaa tai luottoakaan tarvinnut.

Jos et tiedä paljonko asumiseen menee, vuokra on parasta erikseen. Toisaalta jos vuokra on suuri, asumiskustannuksia voinee avata ilman vuokraasi helpommin. Asumiseen budjetoin 512 euroa, debit-korttiin satasen, liikenteeseeni vitosen, muuhun 20 euroa, ostoksiini 25 euroa ja ruokakauppaan hyvät 111 euroa. Tällä hetkellä busseja en käytä paljoa, ja aiempia Penno-tilastojasi tutkaillessa, ei ole mitään syytä jättää kategoriaan 10,00. Laskisin, että 60 euroa riittävät vuoden 2025 kuluihin täydellisesti.

Tosin, pienillä muutoksilla ruokakategoriassa on kaivattua lisätilaa. Budjetti ei koskaan ole tässä. Ainoastaan vuokra, säästö, laskutus ja hupiraha on täsmämäärä. Kaiken muun voin käyttää budjetista huolimatta liukuvasti. Jos jossain muualla rahasi työskentelee paremmin, se menee sinne. Toiminnolla näen paremmin kuinka paljon rahaa voisi käyttää, jos eteen tulee normaalin menon lisäksi pesuaineita tai kymmenen euron tyyny. Isompia hankintoja hankitaan jatkossakin säästöilläsi, S-tuottotililtä.

Näin saan rahaa riittämään pienellä budjetilla, tuossa

Moni ihmettelee ruokakaupoilla ostoskoreja ilman limsaa, patukoita tai karkkipusseja tavallisten ruokaostosteni lomassa, mutta minä ihmettelisin näitä samojen ihmisten ostoskärryjä kaikella tällä ja vähän muullakin lastattuna. Etkö ostele tuossa paskapaperia? Kuule, vieläkin on 61 rullaa vuoden 2020 tarjouksistani. Ostatko mitään pesuaineita tai siivousaineita? Kaappi täynnä niitä, tarjouksesta kotona. Ihmiset pyörittelevät vain silmiään, Pirkkalan Prismaan kului enintään 25 euroa, ostokertaa kohti.

En vain osta mitään, kevyesti ja hamstraan tarjouksestasi varastoon asti. Esimerkiksi naurettavan hintaisilla pesuaineilla, siivousaineillasi ja astianpesuaineilla pärjäilen kevyesti vuoden loppuun. Myös pastaa ja riisiäkin on haalittu kiloittain, kun se on vielä halpaa. Nyt myös kymmenen euron menot ovat siirtyneet muihin budjetteihin, joten kyllähän siitä tilanne on melko hyvä. Kuten sanoin, jo kymmenen euron lisäraha budjettiin S-tilille olisi hyvä. Järjestelemällä sitä omaa budjettia saat samaa aikaan.

Naapurini vaihtoi kuusivuotiaan jenkkisängyn, vaivoihinsa. Soitin itse Sotkaan ja kysyin takuusta viiden vuoden vanhalta jenkkisängyltä. Myyjä kysyi heti, mikä jenkkisängyssäni on vialla ja kuultuaan vastauksen, tarjosi minulle tuntemattoman vinkin. En ole kääntänyt sänkyäni ympäri vielä kertaakaan ja toinen puoli kului jousien osalta. Jousien kuluminen ei kuulu takuuseen, mutta se niiden irtoaminen kylläkin. Käännän vielä samana iltana sängyn ympäri ja nautin kivuttomista yöunista vielä vuosia.

Olinpa ostamassa jenkkisängyn, säästöön

Ei tarvinnut sänkyjä vaihtaa, toinen puoli on vielä hyvä ja hartiakivuista olen päässyt eroon. Koko budjetin nosto on alun perin siksi, että Salen ilta-alessa on vähemmän punalaputettua tavaraa ja rahat eivät vain tänään riitä. Toisaalta, eilen olisi viidet rahkat ilta-alessa, mutta yksi nainen nappasi kaiken jo kahdeksalta. Jäin ilman herkkuja, vau. Toisaalta, naisesta vain näki silmälaseittakin, että koko viime vuosi on herkuteltu. Ääriminimalisti säästi rahoja, koska 3,24 euroa eivät menneetkään rahkoihin.

Tänä vuonna nuukailua sai jatkaa, mutta normaalihintaankin ostetaan. Painotan edelleen elämää ilman turhia tavaroita ja lupaudun selviämään aina niin vähällä kuin voin. Ostin aiemmin esimerkiksi pyöräilytakin ja pyöräilyhousut, mutta nettikauppa ei pystynyt toimittamaan jälkimmäistä. Sanoinko, että minulle on aivan turhaa toimittaa vajavaista lähetystä, joten peruin koko kaupan. Säästin satasen näin yksinkertaisesti. Toisaalta et halua käyttää enempiä aikaa uuden etsintään. Ostelukin on työ.

Pitää muistaa, että on ostolakossa ja sen muutaman pitkän reissun syksyn tai kevään viileällä voi kokea nykyiselläkin tavarataakalla. Farkut ja neule ei välttämättä ole paras, mutta niin vain Huittisiin asti ollaan viimeksikin päästy. Tavaroiden vähyys ja sen erakkous elämäntyylinä on saanut pohtimaan jopa testamenttia, kuka minut perisi? Millaisen jäljen jätät ja kenelle? Tästä syystä harkitsen vakavasti omaisuuden ja kaiken rahan testamenttaamista luonnonsuojeluun veroitta ja turhia perintöriitoja.

Teetkö turhia ostoksia? Korjaa tilanne Pennolla, siinä

WWF on S-tileillä tarpeellinen asia, vuokra välttämätön. Kermajuustot laittanut muutaman kerran turhana menona ja tämä kaikki näkyy prosentuaalisin osuuksin. Tilanne tänään on se, että lähes kaikki menot ovat välttämättömiä ja muutama tarpeellinen löytyy myös. Turhia menoja ei nykyään ole, kiitos Pennon uuden ominaisuuden. Kannattaisi ilman muuta käyttää menojen lisäyksiin aikaa, koska turhia menoja voi karsia ennen kuin pohdit täytyykö budjettiin lisätä euroja ruokakaupan hintakartelliin.

Mieti budjetin lisäyksiä oikeastaan itsekin, ja esimerkiksi 50 euron lisäys budjettiinne ei olisi edes mahdotonta taloudellisesti, mutta saisit tuosta asiat järjestymään. Lopetin juustojen ostamiset, joista budjettiin vapautui kuukausittain noin 26 euroa. Toisaalta haluat syödä vähän terveellisemmin, jolloin hedelmiin ja vihanneksiin kyseinen säästö suli, hetkessä. Kokeilenpa syöttää Pennooni vain 824 euroa, mutta 13. tammikuuta tulin hulluksi. Kyselen vain, mitä ääriminimalisti tekisi vielä 148,76 eurolla!

Täytyy laittaa Jollakseen. Kolmas muutos on tunnisteiden käyttö. Tuon johdosta poistin Pennosta lahjoituskategorian ja siirsin aiemmat lahjoitukseni, muuhun. Lahjoituksiin käytettävä summa löytyy sopivaa tunnistetta käyttämällä. Tämän johdosta myös laskuihin menevä summa on tiedossa, nykyään keskimäärin noin 40 euroa kuukaudessa. Muuta ei tule kuin sähkölasku. Vakuutus meni, kuten sanoisi, tuottotililtä ja kolasäkki, hupirahasta. Latausliittymällä ei ole kuukausimaksua, ei siksi laskuakaan.

Onko menojasi liikaa? Turhat menot pois

Vaikka en osta S-tilini budjetista 400,00 euroa herkkuja, kulttuuria tai ravintoloita, herkkuja on esimerkiksi saattanut esiintyä aiempina vuosina omalla S-tilillä. Nysse-arvolataus menee sen sijaan palveluihin, kun taas junamatkat ja pitkän matkan EB-bussit veloitan hupirahoista. Salen ilta-alesta ostettu patonki yli puoleen hintaan hommautuu sekin S-huvitustililtä. Jos aiot aloittaa budjetoinnin tänään, toivon aloittavasi Pennollani, koska loistavia ideoita kaikkeen tähän ja muuhunkin saat.

Penno on uudistunut miltei täysin, mutta ei vielä lopeteta uutta. Pennon uusin ominaisuus löytyy kulutusgraafeista, joita voi katsoa aiempien lisäksi vaikka tunnisteittain. Jos ihan rahapelaaminen on sinulle ongelma, merkkaamalla menot rahapeleiksi, näet paljonko näihin uppoaa kuukausittain. Siinä näkee kannattaako alkoholiinkaan tuhlata, kun rahaa tarvittaisiin enempi kulttuurissa tai laskuissani. Pennolla opin vuosikausissa sen, että mikä on elämässä tärkeätä ja mitä ilman pärjäilen mainiosti.

Muutin budjetointia nyt siten, että jatkossa vain vuokra on kiinteä kulu, kaikki muu on muuttuvaa kulua. Tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa myös sadan euron hupiraha vaikuttaa päivittäiseen eurooni Pennon kulutustilastoissa. Koen valehtelevani lukijoillekin siinä, että keskimääräinen päiväkulutus oli vain seitsemän euroa päivässä, vaikka todellisuudessa kaikki on lähempänä kymmentä euroa vuokrien jälkeen. Vuokra-asunnollakin keskikulutus päivässä on vain 28 euroa kuukaudessa, miten sinulla?

Ääriminimalisti tyhjensi Lidlin leipähyllyn leivästäkin

Kärjistetysti, tienaa 25 euroa päivällä, jotta saan välttämättömät ja tarpeelliset hoidettua S-tilillä. Kaikki muu on ylimääräistä, mutta tarpeellista. Oletetaan, että 1 200 euroa vuodessa riittää, se on vain satanen kuukaudessa. Siis noin kolme euroa lisää päivässä riittävään elämään. Haluaisinko tiedustella: missä olisi sellainen työ, jossa voi tehdä työtunteja juuri sen verran, mitä elämään tutkitusti tarvitsen? Niillä tuhansilla en tee yhtään mitään, ostolakossa ja nuukana. Onhan ruisleipääkin alennuksessa.

Moi vaan, myymäläpäälliköllekin. Vaikka en pitänyt kymmenen prosentin laskusta alennuksissa, Salen ilta-alen muuttunut ruisleipätilanne sai ostamaan tähänkin hintaan. Sähkölasku nousi verojeni osalta ja kuukausimaksujeni osalta. Se tuntuu aina, kolme euroa vähemmän rahaa S-tilin budjeteissa, kuukausittain. K-kauppa rummuttaa, että 1 200 tuotteen hinta laskenut, vaikka Prismoissakaan lasku ei pahemmin näy budjetissa. Helppoa on nakkeja laskea, kun on suklaa noussut moninkertaisesti!

Teestä ei ole vieläkään alennusta, normaalihintaan sai täydentää. Menin kassallakin riville, jossa myymäläpäällikkö oli töissä. Sanoin naiselle suoraan, että onkohan tämä edelleen liian hyvä menekki, kun leipäpussisi käyvät tälläkin tarjouksella hyvin kaupaksi? Pitäisikö sitä alennushintaa laskea vaikka kymmeneen prosenttiin, minä vain sanon. Myymäläpäällikkö pyöritteli silmiään hetken ja vastasi, että ei hän sellaisista asioista päätä. Et, mutta kukkarosta vietiin monen ostovoima silläkin päätöksellä.

Jouduin taipumaan, tyhjensin leipähyllyn

Annan edellisasiakkaan 20 sentin pullonpalautuskuitin, on ruisleipää hieman parempaan hintaan. Leivät menivät juuri ja juuri päiväreppuun, hintaan 4,95 euroa ja viisi kappaletta ostin. Ei tarvitse vielä hetkeen miettiä mistä sitä halpaa leipää taas saa. Nuuka oli siellä niin onnellinen, kun sai myymälöissä ekstra-alennuksen ja leivän hinta painuisi 99 senttiini. Asiakkaana näytät hyvin vauraalta, ettei hänen ruokaostokset jääneet taatusti tekemättä, vaikka pullopantit muille jo antaakin ostoskärry täynnä.

Ei sinunkaan elämä muutamaan senttiin kaadu, mutta periaatteestakaan et hyväksy Lidlin tapaa hyötyä ihmisten suuresta ahdingosta, vähentämällä alennusprosenttia reilusti. S-ryhmässä kaikki on ennallaan, nimittäin happy hourien aikana 30 prosentin alennustarrasi on 60 prosenttia. Ärsyttää vain se, että ahneet asiakkaat tulevat nyt kahdeksalta, eivätkä jätä muille mitään. Lidlin hyllyyn jäi käyntini jälkeen 9 pussia. Eivät parhaat, tykkäät enemmän Vaasan-koostumuksista, mutta 99 sentillä okei.

Kokonaisuudessaan vuokran 473 jälkeen budjetti on €400,00. Hupirahan jälkeen S-tilille jää vain huikeat 300 euroa. Jos 6,22 euron kotivakuutus ja 5 euron limsaostoni menisi edelleen sieltä, olisi aika tiukkaa. Ei sinne ilmankaan näitä ruhtinaallisesti jää. Jos ruokaan menee vaikka ihannetapauksessakin 100 euroa, 50 euroa tarvitsen sähkölaskuihin ja lahjoitukseen. Jäljellä on toinen 50 euroa, josta maksan kympillä Nysseen, jopa 25 eurolla ostoksia tai jotain muutakin. Se on Penno-budjetin liukuvin osa.

Yhteenveto: 400 euroa vuokran jälkeen, kolmas vuosi

Tässä kuussa Nysseen varattuja rahoja ei tarvitse käyttää, joten ne voi osoittaa tarvittaessa vaikka ostoksiin, sillä yhden ostamistani takeista pidän. Toisaalta myöskään ostamista en haluaisi helpottaa, joten S-tilillä en haluaisi varautua ostoksiin varautumisen ilosta. Siksi käytin järkeä ja peruin budjetin nostamisen sadalla tai edes 50 eurolla. Tänään pitäisi olla kanaa ilta-alessa, ihan vain tiedoksesi, tulen paikalle kello 19.59. Minun on pakko säästää, ja kun kymmenen kanaa tulevat aleen, jätä muillekin.

Edelleen harmittaa, kun tulin varta vasten rahkojen takia kello 20.30 sinne Saleen ja rouva kärräsi kaikki viisi! Tänään hän ei säästöjäni vie, joo. Näyttäisit siltä, että jos tämän kuukauden budjetti pitää, niin pystyisin käyttämään ruokakauppaan ainakin 111 euroa. Nykykulutuksella nyt kuukauden loppuun ruokakaupassa voi käyttää vielä 48 euroa. Se on noin kaksi kauppakertaa, mikä riittänee minulle hyvin. Hamstrasin alkuvuonna teetä ja pastaakin, joten helmikuussa rahoja on enemmän, samaan aikaan.

Penno-budjetointi tarkoittaa, että voin leikkiä budjeteillasi. Näin ymmärsin, ettei minun tarvitse välttämättä paljosta luopua ja saan tarvitsemasi kymmenen euroa apurahaan. LähiTapiolalla oli vielä niin, että vuosilasku tuli kuukausilaskua halvemmaksi, joten kotiutan voittojasi näinkin. Vakuutus on yksinkertaisesti järkevintä veloittaa säästöistä ja unohtaa taas vuodeksi. Tästä vuodestani 2025 alkaen S-tilillä menee 74,61 euroa vähemmän asumisen kuluihin. Rahaa, jolla pärjäisin edelleen, €873/kk.

Jos nostaisi budjettiani 50 eurolla, se maksaisi 600 euroa vuodessa. Jos siirrät kymmenisen euroa säästötilille tai huvitustilille, se maksaisi 120 euroa vuodessa. Säästän 480 euroa nostamatta budjettia, sillähän ostaa sitten kaikkea, kunhan tietäisi mitä ja milloin — mieluiten koskaan. Kiitos, kiitos, kiitos Huittinen, oli upea reissu ja opin jotain. Toistan, hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa! Vain pienillä muutoksilla saan ylläpidettyä rohkean budjetin rohkeana, satanen hupiin ja 300,00 arkiin.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Heips, kiitos kun vuosia sitten vinkkasit tämän pennon. Itsellä ollut myös käytössä, auttaa huomattavasti kulutuksen tietoisuuteen. Varmasti helpompi tuhlata rahaa jos ei kulutusta yhtään seuraisi. Nämä sinun budjettipostaukset pitää inspiraatiota yllä itselle myös.
Hei, kappas! Muistan ja hyvin muistankin sinut. Olit joskus ahkera kommentoija täällä. Hyvä, että taloudellisesti menee paremmin. Se on budjetoinnin tarkoitus, että on tietoisempi omasta kulutuksestaan. Pennoon liittyvät jutut ovat täällä puhtaasti siitä syystä, että tykkään käyttää Pennoa, aikoinaan joku epäili maksetuksi mainokseksi. Pennohan pyörii pitkälti lahjoitusten turvin, valtion tuki Takuusäätiölle ja taitaa joku vakuutusyhtiökin tukea rahallisesti. Noilla tuilla saivat nuo hienot ominaisuudet saataville. Joskus kokeilin amerikkalaista YNAB-budjetointisovellusta, mutta se jäi kokeilujaksoon. En nähnyt pienintäkään syytä maksaa noin sata euroa vuodessa budjetoinnista, jos vähintään samaa saa ilmaiseksi Pennolta. Ainoa puute tuossa budjetoinnissa on, että budjettinäkymässä esim. käyttämättömät rahat tai ylikäytetyt rahat eivät siirry seuraavaan budjettiin vaikka liikenteessä tai ruokakaupassa: mikä YNABista löytyy. On tosin paha mennä vertailemaan ilmaispalvelua sellaiseen palveluun, joka maksaa sata euroa vuodessa, eikä varmaan edes riitä. Silmämääräisesti kyttäilen nyt alitusta tai ylitystä ja huomioin sen mahdollisuuksien mukaan tulevina kuukausina.

Kiitos kommentistasi ja hei hei!
Anonyymi sanoi…
Itse bongailen hyviä tupla-alennuksia Tokmannista. Siellä on kaikki elintarvikkeet -50% (-30% laputetut saa kassalta tuon alennuksen) myymälän 2 viimeisintä aukiolotuntia. Tämä on tosi hyvä itselleni.

Ainakin omassa paikallisessa Tokmannissa tulee hyvin erilaisia ostoksia bongattua tuosta alesta. On erilaisia kuivaelintarvikkeita, vitamiineja, keksejä, leipää ja jopa makeisia jne. Suosittelen testaamaan jos lähellä on Tokmanni.
Onhan noita tarjouksia nähty Tokmannilla, siellä saa mitä vain alennuslaareista edullisesti. Hyvä, jos pääset näitä hyödyntämään. Oletko kuullut Norstat-paneelista? Verkkokyselyitä täyttämällä saisit esim. sadalla pisteellä 10 euron lahjakortin vaikka sinne Tokmanniin. Yksi kyselyyn käytettävä minuutti vastaa yhtä pistettä. Itse en asu Tokmannin lähellä, koska Pirkkalassa kaupat ovat tehty tamperelaisille. Jos joku tulee Pirkkalaan, ajakaa vaan Suupantorin ohi kaasu pohjassa, siellä ei ole palveluita. Tokmanni, Prisma, Citymarket, Jysk, Sotka yms. ovat kaikki Partolassa siellä Tampereen rajalla. Nolo moka päättäjiltä, mutta tämä kuntahan on kasvua varten, eikä asukkaita varten. Saavat toki kasvua Tampereen puolelta. Omalta tontilta on Tokmannille esimerkiksi 6 kilometriä, bussilippu maksaa 2,50 euroa 90 minuutin vaihdolla, niin ei tule kamalasti käytyä. Kesällä aktivoidun, kun fillarikelit alkavat, silloin ajan Lidlin, Tokmannin, Prisman ja Citymarket hävikkimyymälän läpi säästöjen toivossa. Talvella ei oikein kannata, ja jos vaikka Prismaan menen, niin 90 minuutin vaihtoaika on niin tiukka, ettei Tokmanniin ehdi - jollei halua kävellä Suupantorilta lentoasemalle 6 kilometriä. Näin hyvä on täällä joukkoliikenne. Myös herra Tokmanni on täysin eri paikassa kuin vaikkapa Prisma, joten kunnonkin oltava hyvä. Olen paljon puhunut muutosta Forssaan juuri siitä syystä, että kaikki nuo kaupat ja vähän muutakin olisivat alle kilometrin säteellä kotoa. Ei bussikuluja, ei turhaa stressiä vaihtoajasta ja saisi päivittäin treenata ja säästää. Oikeastaan alleviivaan, että Nokian kaupunkiin, Lempäälän kuntaan tai Pirkkalan kuntaan EI KANNATA muuttaa jos haluaa, että palvelut löytyvät kaikki samasta paikasta. Kyllähän se autoilijallekin maksaa, kun täytyy useampi mutka tehdä, että saa kaikesta jotakin alennuksella. Arvioin, että 10-15 vuoden sisään asun viimeistään Forssassa, Viksbergissä, Talsoilassa, Kuhalassa tai missä vain, missä palveluille pääsee yhdeltä jalalta. Nykyään menee noin 10-15 euroa bussilippuihin, että saa ruoat haettua, jotka satavarmasti olisivat hyödyllisempiä ruokalautasella. Ja tosiaan, Suupantorilla vaan kaasu pohjaan, siellä ei ole mitään palveluita - nälkään sen sijaan on tarjolla ainakin viisi-kuusi ruokapaikkaa. Sale on ihan sika kallis siellä, ei noissa ole varaa käydä monella köyhällä.

Kiitos kommentista ja hei hei!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Ruuhkaa ja kulutusvimmaa

Tampereen seutu houkuttelee väkeä tasaiseen tahtiini, mutta harva täällä toivoisi pahenevaa ruuhkaa. Miltä kuulostaa lähes tunnin bussimatkasi Pirkkalan sydämestä Tampereen ydinkeskustaan? Ennen samaan matkaan varasi ilman raitiotietyömaata, vaikka ruuhka-aikaan, korkeintaan 35 minuuttia. Autojonot seisovat nyt, eikä loppua näy. Onneksi olen sapattivapaalla, muuten työhön kulkemisista tulisi lähes mahdotonta. En tiedä, kuinka tällaista pitää kestää ja vuoteen 2028 loppuun. Pahimmillaan bussimatkoilla ollaan tunti.

Minusta on tullut Häijään äijä

Perjantaiaamun kiire alkoi näkyä Pirkkalan monilla bussipysäkeillä. Matkalaukkua raahaavat odottivat siinä linja-autoa kohti Tampereen rautatieasemaa ja vähemmän onnekkaat kohti keskustojen työpaikkoja tai muita aamun askareita. Heidän olemuksissaan oli aistittavissa se perjantainen vakirutiini ja ehkä pieni aamuinen kiire. Samalla kun heidän matka oli vasta alkamassa ruuhkalinjoista, olin jo valmiina oman viikonlopun seikkailuun: ei ruuhkaa , ei aikataulua, ei työmaita – vain polkupyöräsi ja linjalla, suuntana Häijään Äijä.

One More Track, käppäily ohi

Yhdysvaltalainen aktivisti, Robin Greenfield, olisit 2 575 kilometrin tyytyväisyyden kävelylläsi edennyt Kanadan rajalta aina Los Angelesiin asti. Seuraan aktivistin aikaa vievää kävelyä suurella mielenkiinnolla ja pystyn enää jakamaan monille kiintoisia ajatuksia henkilön tammikuussa päättyneistä seikkailuista kohti tavarattomuutta. Sitähän voit sanoa jopa muutokseksi, ainakin elämän uudelleen käynnistämiseksi, resetoinneiksi. Heinäkuussa 2024 alkanut kävely oli Greenfieldin välietappina hitaampaan elämääni ja kiitollisuuteen.

Ruuhkavuosia ja jaksamista

On aikainen maanantaiaamu, kun Vuorisen Liikenteen bussi aloittaa työpäivänsä kohti Loimaan hiljaista Alastaroa. Rauhallinen bussimatka Alastaroon, aikataulussa ja ilman kasvuseudun alkavia ratikkatyömaita. Sitten heräsin unesta karuun todellisuuteen. Ratikkatyömaita on pystyssä joka puolella, ja asukkaat saavat valmistautua isoihin ruuhkiin. Julkiset kulkuvälineet ovat miltei jatkuvasti myöhässä, eikä autollakaan ajo ole enää herkku. Tällaisissa ruuhkissa asumisen edut alkavat mietityttää, otanko kasvuseudulla vai ilman?

Paunun konkurssi on lähellä?

Niin sittenkin kävi, että tämä tamperelaisin joukkoliikenneuudistus runnottiin läpi vastustuksista huolimatta. Ei tällä ainakaan Paunun ahdinko helli. Samalla on hyviä uutisia: Nysseeni pääsee jatkossa rollaattorilla ilmaiseksi . Tamperelainen insinöörikin Nysseltä suunnitteli uuden reitistön, yhteistöissä kaupunkilaisten kanssa. Minua eivät kuunnelleet, eivätkä ilmeisesti ihmisiä muitakaan. Härmälän vika on kuljettajilla. Miksi TKL:n bussikuskit eivät ajaisi ohi, vinkkaa käsin perällä hiihtävästä Paunusta?

Lintubongausta satulalta

Pyöräilykauden avajaiset sujuvat tästä, mutta ongelmitta en pääse Häijään Äijään! Monia naurattaa, mutta viime syksynä menin Huittisiisi farkuissa ja välikausitakissa. Tänä keväänä et matkalle uskaltanut, joten hanki verkkokaupasta kunnollisen pyöräilytakin ja siihen liittyviä housuja, tietenkin tarjouksella. Tarjouksesta huolimatta vain laadukkaisiin pyöräilyasusteisiini saa pulittaa yli sata euroa. Jos haluat vähentää joukkoliikennettä, kuten busseja tai junia, ostos on tarpeen. Lähden sitten Häijään Äijään , ja luet tästä blogistani.

Pienen kulutuksen ongelma

Muistelen monia veronkorotuksia, hallituksesi tekemiä säästötoimia esimerkiksi asumistukeen ja sitäkin, ettei suomalaisella työnteolla tahdo elää. Penno-ohjelma huomasi sen maaliskuun lopussa ja huomautti, etten ole lisännyt uusia menoja yli viikkoon. Tämä on osaltani protesti hallituksellesi, sillä kurjistaminen ei pelasta valtion taloutta, vaan se pahentaa sitä entisestään. Tämä on pisin noidankehä, joka johtaa kulutusjuhlien laskuun (ostovoima laskee, säästämiset kasvaa). Vain konkurssit yleistyivät – onko niin jo nähty?

Näin tunnistat narsisteja

Kuvittele siinä että matkustat junassa moottoritiellä. Ei ole kovinkaan hyvää kyytiä tämäkään valtion moottoriteillä. Nyt pyydän sinua kuvittelemaan jo ystävyys- tai parisuhdettasi empaatikkona narsistin kanssa. Ei tuokaan kaksinen matkani. Ihmettelet jo aiemmista, että pois lähdin, eikä mikään ihme. Nyt olen Pirkanmaan tilausliikenteen bussissa ja nautinko suosikeistasi DJ Marta - Broken Wings (Original Mix) . Se on kyllä jännä biisi, laulu on auttanut minua lähtemään. Tunnen iloja ja vapautta sitä kautta.

Isännöitsijä kielsi saunomiset

Sinulle ilmoitettiin porttikiellosta saunaan, tuntuu siltä kuin on isketty veitsellä ja suoraan sydämeen. Sauna on ollut monelle turvapaikka. Paikka, jossa joku saattoi rentoutua ja unohtaa kiireet. Tärkeä osa sinun elämää on yhtäkkiä poissa. Syy saunan käyttökieltoon oli uskottava ja aika nolo. Sain kirjeen, koska olen saunonut viikoittain, pitäen lenkkisaunoista kiinni kuin arvokkaasta perinteestä. Yhtäkään et missannut. Eräänä päivänä isäntäkin väitti, että saunaosasto oli ahkerasta saunomisesta kulunut ja vaatii isoa remonttia.