Siirry pääsisältöön

Lakkoile, työtön etsii töitä

Viime vuonna Suomessa oli 3 806 asunnotonta, mikä on 377 enemmän kuin siellä 2023. Häätöjen määrä on noussut vuokra-asunnoissa. Budjetoimalla keksisi uuden tavan, joka voi mahdollisesti vielä monta elämää pelastaa. Paljoa ei tarvita, bussilippuun riittää. Viime vuonna kului joukkoliikenteeseen 70 euroa Pennon mukaan, mutta tänä vuonna katseet ovat 60 eurossa. Olenpa ladannut Nysse-kortille silloin tällöin, mutta nyt menoja on kuukausittain. Näin voi varautua kuluihin etukäteen ja asunnottomuuden ehkäisyyn.

Sitten lakot alkoivat. Kaupan alalla, vaikka Suomessa oli joulukuussa 2024 vain 321 700 työtöntä. Uskon, että moni työtön ottaa paremman elintason hetkenä minä hyvänsä. Lakkoilu on turhaa, koska palkankorotukset nostavat inflaatioita ja sitä kautta kuluttajahintoja. En ainakaan itse sanoisi, että se ruoka Suomessa olisi erityisen halpaa, etkä kaipaa yhtään lisää korotuksia siihen päälle. Työntekijänä unohdat, että monilla muilla aloilla on vielä huonommin. Pääset vessaan toisin kuin bussikuskini.

Minulle on naurettu monestikin siitä, että hamstrailen edullisia tavaroita. Naurat vapaasti, mutta hamstrasin myös edulliset kuulokkeet varakappaleeksi. Vuonna 2020 asiakas nauraisi kahdesta Serla-säkistä sinkun kädessä, mutta sitten pääsin itse nauramaan, kun asiakkaat ostivat samaa paskapaperia jopa kolme kertaa kalliimmalla. Oma rulla maksaa edelleen 22,5 senttiä, Mänttä-Vilppulassa tuotettua Serlaa. Asiasta kiinnostuneille noin 66 rullaa on vielä jäljellä. Ei tarvitse hetkeen ostaa kalliimmalla.

Lopuksi sukelletaan Pennoon, käytä softaa kolme täyttä vuotta. Puolikkaan vuoden olen joutunut poistamaan kesäkuusta 2021, koska halusin laskelmien alkavan vasta tammikuusta. Nykyään kirjaan myös kuukausittaisen säästön, myös takautuvasti, jotta näette tarkalleen mihin rahaa kulutan. Kaikki on kirjattua nyt, joten myöhemmin tarjottavat lukemat kuvastavat kokonaisvaltaista kulutusta, myös säästötilien osalta. Näe uudistuneet tulokategoriat ja tarkat menoerät tänään. Penno paljastaa sen.

Uusi budjetointitapa nyt, 5 euroa joukkoliikenteeseen

Oletko autoilevaa kansaa? Älä lopeta lukemista nyt, saat vinkkejä. Budjetointi on minulle elämän kestävä oppitunti. Kerron häpeilemättä omasta mokasta, jotta kukaan muu ei jouda näistä kärsimään karsinassa, peltilehmässä tai bussia odotellessa Matti kukkarossani. Kokonaisuus on sekin, että viime vuonna oli varaus ladata arvokorttia kymmenellä eurolla. Hyvin usein budjeteille ei ollut juuri tarvetta, mutta kun oli — raha oli syöty. Se saattoi mennä ostoksiini, kun liikennekategoria jäi käyttämättä.

Viime vuonna on ollut kuukausia, kun bussilippujen takia on käytetty säästöjäni. Näin ei tule enää toistumaan, koska muutin tapaa budjetoida, tämä voisi monta autoilijaa ilahduttaa. Suosittelen muita varautumaan kriiseihin, budjetoimalla. Jos tiedät, että bussilipuille on joskus tarvetta, kannattaa tähän budjetoida kuukausittain. Budjetoi, vaikka et välttämättä edes käytä busseja tarpeeksi paljon, sillä arvo säilyy kortilla loputtomasti. Jos sitä alkaa kertyä, voi toisena vuotena budjetoida arvokortille nollan.

Monelle tulee yllätyksenä, ja sanotaanko joka kerta, kun autosta hajoaisi osa. Heität kuukausittain Autohuollot-kategoriaan satasen tai kaksikin, näinkö mielenrauha tekee paluun. Minulle se merkitsee ennakoivaa budjetointiasi, jossa varaudutaan tiettyyn kriisiin, vaikka mitään kriisiä ei ole näköpiirissä. Tällä hetkellä budjetoin viisi euroa Nysse-lippuihin sitä kirjekuorimetodia käyttäen, vaikka on loistava mahdollisuus käyttää ajoilla rajatonta bussikorttia maksutta ja tuttavan kautta. Joskus aikataulu ei käy ja kahdessa vuodessa hän on eläkkeellä.

Budjetoin jo 60 euroa busseihin, Pennolla

Silloin mennään liikkeelle omalla arvokortilla, budjettia kuluu nyt tasaisesti pitkin vuotta. Omasta mielestäni tämä on huomattavasti parempi tapa budjetoida, koska se vähentää stressiä vielä enemmän ja sai luopumaan ikävistä tilanteista, joissa piti miettiä miltä riviltä rahoja lapioisi toisaalle. Ennakoiva budjetointi ei tarvitse edes kirjekuoria, koska saat tarvittaessa avattua uusia S-tuottotilejä tätä varten. Siirrä esimerkiksi säästöbudjetti sinne. Varaudun kriiseihin laajemmin, säästämällä myös sata euroa kuukausittain tuottotilille.

Huomaa, tosikriisissä et joudu edes lainaa ottamaan. Minusta mitään sellaista hyvää lainaa ei ole, mielellään en siksi hanki sitä ensimmäistäkään. Se satanen säästyy perusbudjetista S-tuottotilille ja sillä voi kattaa tulevia laiterikkoja, terveydenhoitomenoja ja muita yllättäviä. Tilanteeni on erilainen, joten toiselle sopii paremmin 50 euroa tai 500 euroa kuukaudessa, näin pystyn pitämään yllä kohtuullista budjettia. Perusbudjetissa satanen kuluisi rihkamaan, mutta säästöissä se odottaa väsymättömästi kriisiä ja tarvitsijaa. Näin on parempi.

Perjantaina 21. helmikuuta viiton Länsilinjalle, käy lataamassa matkakortille 60 euroa. Se kävi helposti huolimatta siitä, että kyseessä oli vuosibudjetti. Viisi euroa laitetaan Liikenne-kategoriaan kuukausittain. Jaaha, tuttu Nekalan auto ja Paunun naiskuski. Hän kehui kyseistä budjetointia toimivaksi ohjaamosta. Juteltiin ja aika monta kierrosta. "Käytkö pitkästä aikaa Pirkkalaa pidemmällä, Pyynikintorilla!", naiskuski nauraa. Miten se voisi helpottaa ihmisten arkea? Kyytiin mahtuisi vielä, Nyssen asiakaspalvelupisteellä arvotuotteita kotiutan.

Kassat vaativat korotuksiaan, en maksa näitä ruoassa

Samaan aikaan iskee poliittinen lakko, kaupan alalla. En sinällään vastusta ihmisiä, jotka haluavat palkankorotuksia. Palikka ei tiedä, että se palkankorotus asiakkaalta otetaan. Suomessa ruoan hinta on valmiiksi hintavaa, enkä mielellään maksa tuosta perusasiasta yhtään enempää. Yksilön näkökulmasta inflaatiota vastaava palkankorotus on ratkaisu ostovoiman ylläpitämiseen, mutta ei se näinkään mene. Mitä enemmän rahaa on liikkeellä taloudessa, sitä korkeammiksi hinnat muuttuvat ostoskorissasi.

Palkankorotuksia parempia keinoja selviytymiseen. Voit aloittaa budjetoinnin, tai voit alkajaisiksi luopua vaikkapa turhasta ulkomaan matkailusta, jotta rahaa riittää. Suomessa on yli 320 000 työtöntä, jos katsellaan vaikka tuoreitakin joulukuun 2024 tilastoja. Köyhimpiä ihmisiä on kiusattu leikkauksilla niin paljon, että ottaisivat avokätisesti lakkoilevan työntekijän paikan ja palkan. Palkankorotuksia saat pyytää jatkuvasti, koska mikään prosenttimäärä ei vain tule koskaan pysymään inflaation tahdissa.

Ainoa tapa Suomessa on vaikka palkka-alennus. Jos suomalaisen kulutusvimma laskee, putoavat ruoan ja elämisen kulut myös, kun ostajia aktivoidaan tarjouksilla. Palkka voi olla pienempi totuttuun verrattuna, mutta myös menot olisivat maltillisempia. Kaupan kassalla on liian hyvät puitteet, vessaan pääsee nopeasti ja työkavereitakin näkee jatkuvasti. Toista se on näillä bussikuskeilla, joilla lähimpään vessaan voi olla 13 kilometriä, eikä työkavereitakaan näe kunnolla kuin nyt joskus ja silloin tällöin.

Ruuhka on käytävällä 43. Pikajono, 45 ja 46

Hyvä asiakkaamme, lakon vuoksi kassapalvelu saattaa ajoittain ruuhkautua. Vaikka en lue uutisia, tieto lakosta kantautui korviin vain taloyhtiön saunaosastolla. Kävin ruokakaupassa valokuvaa varten, ihmettelin näitä pitkiä ruuhkia maito-osastolle saakka, eivätkö nykyajan palikat osaa edes ennakoida? Lakko ja ruuhkat olivat tiedossa, mitä helvettiä ne siellä seisovat? Hamstrasin hieman ennen lakkoa yli viikon tarpeisiin jonoitta ja minulle naurettiin. Nauran sitten kaikille muille tuonne tunnin jonoon.

Bussikuskisi lakkoilivat aikoinaan työoloihin liittyen, eivät niinkään palkasta. Tavallisella kassalla työolot ovat mitä mainioimmat, jos ei työtä kiinnosta tehdä, työttömiä tässä maassa riittää. Voi kaiken lisäksi opetella selviytymään vähemmällä, vähäosaisena joutuisi miettimään mistä kaikesta ylellisestä joutuu luopumaan. Se voisi olla asia, jota ilman et pysty olla. Samaan aikaan työtön saisi työkokemusta ja nousua elintasoon, joka sinulle ei riitä alkuunkaan. Kassallekin pääsee, vain etsimällä pikajonoja.

Kirjoitin viime viikolla lampaista, lue siitä. Perjantai-iltana testasit sitä. Bussikortin haltija toivoi lainan vastapainoksi kauppareissua heidän puolesta, rahaa otin käteisenä, ehkä budjetin verran. Kello 16 jälkeen ruuhka oli Pirkkalan Prismalla kauheimmillaan, koska suurin osa lampaista liittyisi kahteen pisimpään jonoon. Parisen kassan lisäksi oli kaksi muutakin kassaa, joiden jonot piiloutuvat käytävien väliin. Jonoa yhtään, lyhyintä etsien viidessä minuutissa treenikassit Länsilinjaan. Älä ole lammas.

Nyt hamstrauksesta ja Pennon säästöominaisuudesta

Mukaan tarttuvat myös langattomat kuulokkeet, vaikka viimeksi vaihdoin uusiin takuuseen. Niin halvalla myyvät, vain kuuden kympin kuulokkeet myynnissä hintaan 25 euroa. Olen niin ahne, että oli pakko ostaa. Hullu ostaa myöhemmin normaalihintaan, niin on myös vessapaperin kohdalla toimittu. Tiedät, elektroniikkaa sekä kaikkea muuta tavaraa on tehty hajoamaan, mutta takuu on monta kertaa pelastanut. Vuoden kuluttua saa rahat takaisin ja tilalle on valmiiksi ostettu samanhintainen asia.

Monille nauretaan älyttömistä varautumisista, mutta hamstraajat nauravat muiden tyhmyydelle, maksavat joka ostokerta kilpailijoitaan enemmän. Eikä edes mikään pakko. Serlan vessapaperirulla on ollut kalleimmillaan yli 50 senttiä, minun hinta on edelleen 22,5 senttiä. Kannatti pari tarjoussäkillistä ostaa. Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa. Ruisleipää on pakastimessa paikoin yli kahden viikon tarpeisiini, tarjouksesta haalittuna. Siivuakaan hankittua ruisleipää ei mene ikinä hukkaan.

Viime tiistaina. Ne alefarkut ovat rikki, kolmen kuukauden jälkeen. Pitää ostaa uutta, rahoja palaa. Ostolakkoni ei ole tällainen, mutta pakollinen meno. Ostin kahdet, sillä farkuista sai kymmenen euron alennuksen ostamalla molemmat, loppuhinnaksi tulisi 39,98 euroa. Menot eivät ole tässä, tämän kuun meno: alennuksia 69,99 euron vaelluskengistä ja 85,94 euron paidat, kuusi kappaletta. Nyt säästötilini kuluu taas, kun ollaan tammikuun näkymissä. Variksen kuvaaminen on budjettiriviäni: 0,00 euroa.

Taas nappikuulokkeita halvalla, varastoon

On ihanaa, aivan kaikesta ei tarvitse maksaa rahalla. Yksi tapa jaksamiseen. Tammikuun meno on nimittäin 120,00 euron Spotify Premium, vuosikotivakuutus 74,61 eurolla ja 69,30 eurolla verikokeet. Penno antaa mahdollisuuden lisätä olemassa olevan säästön Säästö-välilehdellä. Sitä hyödynnän juuri nyt. Säästän 873 euron budjetista 100,00 kuukausittain. Penno kuittailee vappusataset säästöön, mutta jos samansuuruiset menot hoitaa samansuuruisilla säästötuloilla, säästöäni vähenee Pennossakin.

Säästämisen ja säästötilin käytön seuranta myös takautuvasti on auttanut minua hahmottamaan miten oikeastaan kulutat. Samalla näkisit miten paljon tai vähän kulutan säästöjäkin, koska säästöjen käyttäminen on myös tuloa käyttötilille. Riittääkö, että kirjaat säästämisen Säästäminen-kategoriaan. Yllättävät menot kirjataan normaalisti haluttuun kategoriaan, mutta se maksetaan säästöistäsi. Kirjaa tällöin ostoksen verran tuloa, joka näkyy Säästöt-tulokategoriassa. Perusbudjettia ei tuolloin kulu.

Tästä vinkki kuinka pystyt elämään niin pienellä budjetilla. Vuokran jälkeen sinulla on 400 euroa käyttövaraa. Satanen nyt hupiin, kaksisataa elämiseen ja toinen satanen on säästöön. Se toimii, koska ylimääräinen vappusatanen ei ole osana perusbudjettia, se vain säästetään käytettäväksi. Uudistuksen myötä näen selkeästi oikeanlaisia tuloja ja minne kivoja tulovirtoja kuluu. Aiemmin näkyisi ostoksissa vain S-tilin ostelu, eli säästötili piti kirjata muualle, tänään kaikki näkyy samasta syystä muillekin.

Pennoa, kolme täydellistä vuotta. Tilastoja koko ajalta

Pennoilu alkoi tammikuusta 2022, tänään eletään neljättä vuotta. Tilasto on vuodelta 2023 ja 2024 myös, sisältäen edellä mainitut säästöt ja näiden säästöjen käytön. Tilastoista näkyy se, että kolmessa vuodessa yksin asuva sinkku kulutti budjettia 27 504,48 eurolla ja säästöjä sulaa 6 756,15. Prosenteissa se tarkoittaisi sitä, että kulutan 20 prosenttia säästöistä ja 80 prosenttia tilin perusbudjetista. Näitäkin säästöjä käytetään tavalla tai toisella. Jos kuulokkeet rikkoutuvat, ostapa kuukausisäästöistä uutta.

Kuinka menot jakautuvat kolmessa vuodessa? Yli puolet menoista valuvat asumiseen, esimerkiksi vuokranantajalle tai vakuutuslaskuihin, näihin 17 630,11 euroa. Ostoksiin kului yllättävän paljon, mikä pisti jopa miettimään, eli toiseksi eniten. Näihin 5 387,88 euroa. Ruokakauppani on sijalla kolme ja 8,7 prosenttia kului siihen, eli 2 988,95 euroa, mikä on noin tonni vuodessa jatkossakin. Hupirahaan sekä säästämiseen kului saman verran, eli 2 400 euroa, koska säästösumma mukailee omaa hupirahaa.

Muu 2 323,43 euroa, joihin lukeutuvat vaikka lahjoitukset, Spotify Premiumisi, joululahjat ja sen sellaista. Terveyden saralla ei ole mitään erityistä tuossa ollut, raha mennyt lähinnä hammashoitoon ja ajoittaisiin verikokeisiin, näihin 556,00 euroa. Liikenteeseen meni kolmessa vuodessa vain 366,56 euroa, näin helppoa sitä on autottomana. On hyvä muistaa, että vuodesta 2024 alkaen ne junaliput ja pikavuorot hommaan hupirahasta. Siitä alkaen kategoriassa on enää lähinnä vain Nysse-lippuja.

Pennossa kolme täyttä vuotta, tilastojani

Puhelimeen ja internetiin jo 205,00 euroa. Tämä johtuu siitä, että isännöitsijä sopi Elisan kanssa taloyhtiölaajakaistasta. Ennen muutosta maksoin 10M/10M-kaapelilaajakaistasta 29,90 euroa, mutta talokaistasopimuksen jälkeen saan kyseisen nopeuden ilmaiseksi. Ei se maksuton ole, kyllä tiedetään, mutta vuokra on 473 euroa kuukaudessa. Puheliittymän olen kilpailuttanut jo aiemmin, eikä siitä tule enää kuukausimaksua. Netin hoidan laitenetillä, siitä pulitan 4,00 euroa vain ja S-bonus tulee nyt.

Kolmen vuoden tulo, eli säästö ja perusbudjetti huomioiden 34 260,63 euroa, mikä voi tuntua liian pieneltä. Olen ääriminimalisti ja tullut toimeen. En ymmärrä miksi ihmiset lakkoilevat. Monia ihmisiä voi kiinnostaa kokonaismenot vuosien 2022 ja 2024 välillä, kolmen vuoden ajalta. Pystyisit kaivamaan nekin esiin kulutusgraafien muodossa. Menoja oli kaikkiaan 34 257,93 euroa. Se tarkoittaakin sitä, että budjetti oli 2,70 eurolla ylijäämäinen. En tajua, mikä siinä taloudessa on kaupan kassoille vaikeata?

Lopettakaa tyhjänpäiväinen lakkoilu, nyt! Aloittakaa pennoilu. Moni tienaa 20 000 vuodessa tilille, eikä pärjää alkuunkaan. Ääriminimalistinakin elää noin 35 000 eurolla kolme vuotta ja vielä olisi varaa vähentää esimerkiksi energiajuomien tai ostoskategorian kulutuksesta. Jos asumismenoja Pirkkalassa nousee, muutan maaseudulle ja säästän asumisissa. On suorastaan outoa, kuinka kolmessa vuodessasi yli puolet rahasta menee asumisiin. Jos vuokra painuisi edes 350 euroon, säästäisit jo melko paljon.

Yhteenveto: helppo säästää, kunhan vain tiedät, mistä

Onko tylsää? Ei ole enää, kun saat dataa penkoa. Data kertoisi, että olen budjetoinneissa melkein ammattilainen, kun näinkin isossa vuosimäärässä jäätiin plussalle. Ei se vaatisi kuin ilmaisen Penno-tilin ja vähän laskutaitoa, joka puhelimesta laskin löytyy. Jopa tyhmästä ja kassan nyt pitäisi vähintään laskuja osata. Luulisi, että auttaa budjeteissakin. Penno on tuonut omaan arkeen mielenrauhaa, vaikka säästöjä olet kuluttanut, se näyttää kuinka paljon tulevia säästöjä on kulutettu jopa aikaisin tänään.

Säästö tähän mennessä on Pennon mukaan 473 euroa, mikä vastaa S-tuottotilin saldoa. Aiemmat säästöt ja säästön käyttö huomioiden olen velkaa itselleni vain 95,91 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevia säästöjä on tuhlattu ennen kuin ne on budjetoitu yllättävään menooni ja tulleet S-tuottotilille. Maaliskuun satasesta kuittaantuu käytetyksi 95,91 euroa. Pennon uusi ominaisuus on niin järkevä, se pistää miettimään kuluttamisia uudelta kantilta. Ostokset veloitetaan myös aiemmista säästöistä.

Tavoitteena on, että pääsen joskus säästämään tuhat euroa pohjaksi, mutta tätä menoa en pääse tavoitteeseeni pitkään aikaan. En ainakaan Pennon mukaan. Juurikin juttelin taas naiskuskin kanssa miten meitä ruokakaupassakin huijataan. Tarjoukset, ne pysyvät monesti samoina, mutta tuotteesta katoaa painoa. Sipseissä myydään pelkkää ilmaa. Isompikokoinen leipäpussi voi todellisuudessa olla kalliimpi kuin pikkuveljen versio. Tarkkuutta, jottei oma budjetti painuisi miinukselle, jatkakaa!

Kaupan kassa, pääset vessaan helpommin, mikä on se syy lakkoon? Pitäisikö bussikuskien välillä lakkoilla, siellä se työkin tehdään. Pahimmillaan saat syljen naamaan, jos et persaukista kotiin kuljeta. Ääriminimalistina en voi ymmärtää ylipäätään mihin kukaan tarvitsee palkankorotusta, kun tiedetään totuuden. Palkankorotuksia ei oteta missään voitoistaan, asiakkaat ja lopulta tavalliset muurahaiset ne maksavat. Siksi vaadit budjetointia, kulujeni leikkauksiakin, ollut jo vuosia varaa elää. Kotimaassa.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Ruuhkaa ja kulutusvimmaa

Tampereen seutu houkuttelee väkeä tasaiseen tahtiini, mutta harva täällä toivoisi pahenevaa ruuhkaa. Miltä kuulostaa lähes tunnin bussimatkasi Pirkkalan sydämestä Tampereen ydinkeskustaan? Ennen samaan matkaan varasi ilman raitiotietyömaata, vaikka ruuhka-aikaan, korkeintaan 35 minuuttia. Autojonot seisovat nyt, eikä loppua näy. Onneksi olen sapattivapaalla, muuten työhön kulkemisista tulisi lähes mahdotonta. En tiedä, kuinka tällaista pitää kestää ja vuoteen 2028 loppuun. Pahimmillaan bussimatkoilla ollaan tunti.

Minusta on tullut Häijään äijä

Perjantaiaamun kiire alkoi näkyä Pirkkalan monilla bussipysäkeillä. Matkalaukkua raahaavat odottivat siinä linja-autoa kohti Tampereen rautatieasemaa ja vähemmän onnekkaat kohti keskustojen työpaikkoja tai muita aamun askareita. Heidän olemuksissaan oli aistittavissa se perjantainen vakirutiini ja ehkä pieni aamuinen kiire. Samalla kun heidän matka oli vasta alkamassa ruuhkalinjoista, olin jo valmiina oman viikonlopun seikkailuun: ei ruuhkaa , ei aikataulua, ei työmaita – vain polkupyöräsi ja linjalla, suuntana Häijään Äijä.

Paunun konkurssi on lähellä?

Niin sittenkin kävi, että tämä tamperelaisin joukkoliikenneuudistus runnottiin läpi vastustuksista huolimatta. Ei tällä ainakaan Paunun ahdinko helli. Samalla on hyviä uutisia: Nysseeni pääsee jatkossa rollaattorilla ilmaiseksi . Tamperelainen insinöörikin Nysseltä suunnitteli uuden reitistön, yhteistöissä kaupunkilaisten kanssa. Minua eivät kuunnelleet, eivätkä ilmeisesti ihmisiä muitakaan. Härmälän vika on kuljettajilla. Miksi TKL:n bussikuskit eivät ajaisi ohi, vinkkaa käsin perällä hiihtävästä Paunusta?

Ruuhkavuosia ja jaksamista

On aikainen maanantaiaamu, kun Vuorisen Liikenteen bussi aloittaa työpäivänsä kohti Loimaan hiljaista Alastaroa. Rauhallinen bussimatka Alastaroon, aikataulussa ja ilman kasvuseudun alkavia ratikkatyömaita. Sitten heräsin unesta karuun todellisuuteen. Ratikkatyömaita on pystyssä joka puolella, ja asukkaat saavat valmistautua isoihin ruuhkiin. Julkiset kulkuvälineet ovat miltei jatkuvasti myöhässä, eikä autollakaan ajo ole enää herkku. Tällaisissa ruuhkissa asumisen edut alkavat mietityttää, otanko kasvuseudulla vai ilman?

One More Track, käppäily ohi

Yhdysvaltalainen aktivisti, Robin Greenfield, olisit 2 575 kilometrin tyytyväisyyden kävelylläsi edennyt Kanadan rajalta aina Los Angelesiin asti. Seuraan aktivistin aikaa vievää kävelyä suurella mielenkiinnolla ja pystyn enää jakamaan monille kiintoisia ajatuksia henkilön tammikuussa päättyneistä seikkailuista kohti tavarattomuutta. Sitähän voit sanoa jopa muutokseksi, ainakin elämän uudelleen käynnistämiseksi, resetoinneiksi. Heinäkuussa 2024 alkanut kävely oli Greenfieldin välietappina hitaampaan elämääni ja kiitollisuuteen.

Lintubongausta satulalta

Pyöräilykauden avajaiset sujuvat tästä, mutta ongelmitta en pääse Häijään Äijään! Monia naurattaa, mutta viime syksynä menin Huittisiisi farkuissa ja välikausitakissa. Tänä keväänä et matkalle uskaltanut, joten hanki verkkokaupasta kunnollisen pyöräilytakin ja siihen liittyviä housuja, tietenkin tarjouksella. Tarjouksesta huolimatta vain laadukkaisiin pyöräilyasusteisiini saa pulittaa yli sata euroa. Jos haluat vähentää joukkoliikennettä, kuten busseja tai junia, ostos on tarpeen. Lähden sitten Häijään Äijään , ja luet tästä blogistani.

Pienen kulutuksen ongelma

Muistelen monia veronkorotuksia, hallituksesi tekemiä säästötoimia esimerkiksi asumistukeen ja sitäkin, ettei suomalaisella työnteolla tahdo elää. Penno-ohjelma huomasi sen maaliskuun lopussa ja huomautti, etten ole lisännyt uusia menoja yli viikkoon. Tämä on osaltani protesti hallituksellesi, sillä kurjistaminen ei pelasta valtion taloutta, vaan se pahentaa sitä entisestään. Tämä on pisin noidankehä, joka johtaa kulutusjuhlien laskuun (ostovoima laskee, säästämiset kasvaa). Vain konkurssit yleistyivät – onko niin jo nähty?

Isännöitsijä kielsi saunomiset

Sinulle ilmoitettiin porttikiellosta saunaan, tuntuu siltä kuin on isketty veitsellä ja suoraan sydämeen. Sauna on ollut monelle turvapaikka. Paikka, jossa joku saattoi rentoutua ja unohtaa kiireet. Tärkeä osa sinun elämää on yhtäkkiä poissa. Syy saunan käyttökieltoon oli uskottava ja aika nolo. Sain kirjeen, koska olen saunonut viikoittain, pitäen lenkkisaunoista kiinni kuin arvokkaasta perinteestä. Yhtäkään et missannut. Eräänä päivänä isäntäkin väitti, että saunaosasto oli ahkerasta saunomisesta kulunut ja vaatii isoa remonttia.

Näin tunnistat narsisteja

Kuvittele siinä että matkustat junassa moottoritiellä. Ei ole kovinkaan hyvää kyytiä tämäkään valtion moottoriteillä. Nyt pyydän sinua kuvittelemaan jo ystävyys- tai parisuhdettasi empaatikkona narsistin kanssa. Ei tuokaan kaksinen matkani. Ihmettelet jo aiemmista, että pois lähdin, eikä mikään ihme. Nyt olen Pirkanmaan tilausliikenteen bussissa ja nautinko suosikeistasi DJ Marta - Broken Wings (Original Mix) . Se on kyllä jännä biisi, laulu on auttanut minua lähtemään. Tunnen iloja ja vapautta sitä kautta.

Nyt saapui Penno-uudistus

Penno-budjetointi uudistui 1. tammikuuta 2025, ääriminimalisti hyödyntää tämän kaiken tuomia uusia ominaisuuksia täydessä vauhdissa. Myös ajat ovat vaikeat, joten 873 euron budjetti kuukaudessa ei tuntunutkaan riittävältä, mutta nyt rahaa riittää. Kerron tarkalleen kuinka saa 873 euron budjeteista pidettyä kiinni kasvattamatta mitään eurollakaan. Jatkossakin vuokran jälkeen satanen liian helppoon hupirahaan ja 200 euroa käyttötilille. Vuokra on 473,00, mutta budjetin vappusatanen jäi säästöön.