Seitsemän syytä vähentää valokuvia matkoilla

Digikameroita myynnissä
Kuvittele itsesi kauniin Uuden-Seelannin New Plymouthiin ottamassa laadukasta digikameraa tai älypuhelinta taskusta aivan Bell Blockin rannan kupeesta. Ihan vierestä löytyy muitakin vastaavia ihmisiä, jotka yrittävät tätä samaa. Kaikki toivovat ikuistaneen sen parhaimman muiston.

Yritämme tehdä sen aina uudelleen, uudelleen ja uudelleen  kunnes kuva on meistä tarpeeksi hyvä. Haluamme jakaa näitä hauskoja muistoja myöhemmin niin sukulaisille kuin tuntemattomille Facebookissa. Jokainen haluaa esitellä saavutuksiaan, koska onhan markkinoilla iPhoneja, Androideja, digikameroita sekä tabletteja ja kas  lähes onnistunut valokuva!

Harmitonta, eikö? Katso, kaikki tekevät sitä. Jokainen tykkää valokuvata, esitellä ja jakaa sosiaaliseen mediaan. Jokainen tykkää olla tyrkyllä Instagramissa suorana, koska onhan meillä 4G siellä missä mekin. Jokainen haluaa, että muut näkevät kuinka hienoa on olla New Plymouthissa. Ehkä se on kaikkein parasta mitä jokainen meistä voi tehdä. Mieti, kukaan meistä ei voi ohittaa historiallista monumenttia ottamatta valokuvaa. Enkä edes ala klubeista tai uusista nähtävyyksistä.

Syitä välttää valokuvaamista

Valokuvaamisessa on ongelma, mutta emme tiedosta sitä. Siksi olen miettinyt muutamia syitä miksi elämäsi voisi olla parempi, jos vähennät valokuvaamista 30, 50 tai jopa 70 prosenttia. Jos otat tuhansia kuvia ulkomailla, vähennä niitä 70 prosenttia. Jos otat satoja, vähennä niitä puolella. Et tarvitse näin montaa kuvaa, et oikeasti tarvitse. Et koskaan. Tiedän, että se voi olla hankalaa, koska jokainen meistä toivoo, että vähintään 20 kaikista kuvista olisivat tarpeeksi onnistuneita Facebookiin.

1. Asia, josta tulit nauttimaan, lähenee loppuaan kaiken aikaa. Meistä jokainen elämässään on joskus ollut klubissa, Saksassa tai Tanskassa. Jossain kaukana etsimässä aihetta kuvaan, ja kuinka tallentaa koko matka niin kattavasti, että sen muistaa vuosienkin päästä? Ensinnäkin kauneuden etsiminen vie aikaa: hyvin usein joudut katsomaan oliko otos hyvä ja ottamaan sen usein uusiksi. Jos minä yritän tätä kerrasta toiseen, en ehdi nauttimaan oikeista asioista, joita varten edes paikalle saavuin.

2. Hetki on kerran, älä kuvaa sitä. Yritätkö valokuvata kaunista aaltoilua merellä? Haluatko tallentaa suosikkiartistiasi hymyilemässä tietyssä kulmassa? Oletko koskaan miettinyt sitä, että et pääse ollenkaan käsittelemään otettua kuvaa enää? Se hetki, jota yritit juuri kuvata, meni jo. Jos kuva on muuten onnistunut, mutta kädet ovat suttuisia, kuva menee roskiin. Jos hieno turistibussi oli ottohetkellä toivottua liian kaukana, kuva menee roskiin. Kaikki on kiinni pienistä sekunneista.

3. Ketään ei kiinnosta sinun tuhat kuvaa. Mitä varten otamme niin paljon kuvia? Bileistä pitää olla satoja, ulkomaanmatkoista tuhansia ja ruoastakin on kiva napsia vähintään kymmenen, kunnes ruoka on jo kylmä. Milloin viimeksi istuit mummon kanssa ja esittelit kaikkia näitä kuvia? Kukaan ei tule istumaan kanssasi tuhat valokuvaa uuden ajan matkalaukussa, Galaxyssä. Siksi valokuvaaminen on turhaa, koska lähes kaikista asioista joku on ottanut paremman kuvan, ja se löytyy netistä.

4. Editointi, järjestely, poisto ja varmuuskopiointi. Voin kertoa, että tämä maailma on tarpeeksi raskasta muutenkin, ilman lisätyötä arkistoissa. Pitkät työpäivät, lemmikkien hoidot, liikunta, kodista huolehtiminen, perhe-elämä  aina on jotain tekemisen arvoista. Minulla ei ole ainakaan aikaa käsitellä tuhansia kuvia matkoilta, hermothan siinä menevät saman tien! Ratkaisu asiaan on se, että ottaa niin vähän kuvia kuin mahdollista, koska sinäkin selviät hyvin ilman ylimääräistä työtä.

5. Huono kuva kysyy parempia välineitä. Totta puhuen suurimmalla osalla takataskusta löytyy varsin edullinen älypuhelin. Harvoin tässä tilanteessa kamera on ihanteellinen. Muutaman huonon otoksen jälkeen ajattelin, että minulla täytyy olla jotain parempaa. Moni miettii lippulaivaa tai jopa uusinta järjestelmäkameraa, mutta ongelmat eivät sillä häviä mihinkään. Edelleen edelliset asiat pätevät, mutta samalla joudut maksamaan runsaasti paremmasta puhelimesta, jota et edes tarvitse.

6. Milloin katsoit kuviasi vuodelta 2014? Ihan oikeasti. En muista. Sitten voidaan ajatella vuosia 2013, 2012, 2011, 2010 ja 2009... Milloin esittelit näitä kuvia kavereille? Anna veikata, et ainakaan tänään, et viime viikolla, etkä joulukuussa 2017. Kuvaamme näitä, mutta mitä varten? Ehkä se on niin helppoa ja digitaalinen materiaali vaikuttaa meihin. Kysymyksessä eivät ehkä ole loputtomat kuva-albumit kaapissa, mutta myös kiintolevylle saa kyllä sekasotkun aikaiseksi, mieltä pilaamaan.

7. Ihminen muistaa asioita paremmin ilman Android-puhelinta. Eräässä tutkimuksessa opiskelijoita käskettiin ottamaan valokuvia joistakin museon esineistä  ja he muistivat vähemmän esineitä, joita he olivat kuvanneet käyntinsä aikana. Tämä pitäisi olla syy numero yksi muuttamaan käsitystäsi siitä, että valokuvaus muistamisen helpottamisessa on huonoin tapa palauttaa asioita mieleen, tämän ovat todenneet tutkijat alla olevan lähteen mukaan. Nyt olet viisaampi ja toimi sen mukaan.

Tutustu tästä tutkimukseen valokuvaamisen vaikutuksista muistiin.

Sen sijaan että yrität ottaa valokuvia ihan kaikesta, yritä olla ottamatta vain yhden päivän verran, sillä todennäköisesti selviät ilman kameraa kädessä. Saatat olla aluksi hyvin tylsistynyt, erittäin tylsistynyt ajoittain, mutta New Plymouth on täällä. Jos olet hyvin korkealle pyrkivä, älä edes katso Facebookia tai Instagramia, sillä nämä loputtomat virrat ruokkivat valokuvien ottoa. Siinäkin tapauksessa saat kyllä ottaa kuvan tai kaksi näyttääksesi sen mummolle, ei miljoonille ihmisille Facebookissa.
Miksi näissä Googlen Kuvissa on rajaton tallennustila, päällä oleva varmuuskopiointi, ja sovellus on jokaiseen laitteeseen esiasennettu? Google haluaa ihan kaikki sinun kuvat. Annatko elämäsi Googlelle?

No nyt, mutta mitä voin tehdä?

Okei, tässä oli ehkä muutama syy, ja saatat olla kauhistunut. Kuinka päästä uusiin tavoitteisiin ja ihan oikeasti lopettaa valokuvaamisen tarpeettomasti  sillä nämäkään syyt eivät ole ainoat syyt lopettaa valokuvaaminen lähes kokonaan. Johdattele itseäsi parempaan elämään näillä vinkeillä.
  1. Poista Google Kuvat Androidistasi. Tai poista automaattinen varmuuskopiointi. Ilman tätä saat huonotkin otokset siirtymään pilveen ja kun kaikki kasaantuu  vointia ei ole käydä läpi niitä tuhansia ja taas tuhansia hetken mielijohteesta napsittuja turhia kuvia. Korvasin tämän Samsungin gallerialla ja mietin tarkemmin mitä kuvia siirrän blogiin tai Google Kuviin.
  2. Poista tarpeettomat kuvat. Tämä on raskasta, mutta onneksi kohdassa yksi varmistit jo, ettei näitä tule ainakaan lisää. Kävin kaikki valokuvat läpi eilen ja poistin jokaisen duplikaatin. Poistin jokaisen klubikuvan. En edes tiedä miksi olen ottanut niitä, suurin osa näistä ovat todella mustia, ja yksinkertaisesti poistamisen arvoisia. Mitä poistamisen arvoisia kuvia sinä löydät?
  3. Vähennä tai poista sosiaalista mediaa. Mikään ei ruoki valokuvaamista niin paljon kuin päivittäin sosiaalisessa mediassa meneillään oleva kilpailu siitä kenellä on upein talo tai upeimmat kasvot. Vähennä sosiaalista mediaa, tai kävele sieltä kokonaan, viikon päästä tulet huomaamaan kuinka mielesi virkistyy ja kuinka puhelin ei ole enää kädessä joka paikassa mihin menet.
  4. Siirrä Kamera-sovellus kauemmaksi silmistä. Tämä voi olla naurettavaa, mutta se toimii. Älä laita Kamera-ikonia puhelimesi lukitusnäyttöön, älä ota käyttöön kamerasovelluksen aukaisua virtanapista, äläkä pidä sovellusta etusivulla. Jos sovelluksen avaaminen vaatii kahta tai neljää asiaa, niin todennäköisesti et tule sitä himoitsemaan, ja jäät nauttimaan hetkestä.
  5. Hanki puhelimen, tietokoneen tai muistikortin pienemmällä muistilla. Suuri tila, olipa se tietokoneessa, puhelimessa tai muistikortissa, ruokkii pitämään suurta määrää tietoa. Minun puhelimessa on 16 Gt:n verran tilaa ja tietokoneessa on 32 Gt:n verran tilaa. Saan kaiken tarpeellisen mahtumaan, mutten mitään ylimääräistä. Näin otat vähemmän kuvia.
Valokuvaamisesta on tehty näkymätön ongelma  valokuvat eivät ole sänkysi alla, valokuvat eivät ole työpöydälläsi  ne ovat pilvipalveluissa tai tietokoneissa, puhelimissa ja sosiaalisissa medioissa. Näitä kuvia on kuitenkin paljon enemmän kuin oikeasti tarvitsemme tai ehdimme näkemään.

Loppusanat

Vuoden 2016 aikana kävin Saksassa kahdesti ja otin kirjaimellisesti satoja valokuvia. Halusin laittaa gallerian Facebookiin kavereilleni, vaikka suurinta osaa kansio ei ole kiinnostanut. Tiesin sen siitä, ettei kiinnostanut minuakaan, vaikka joskus tulikin painettua tykkäyksien jännää nappulaa. Facebook ohjelmoi minut toimimaan, vaikken edes lukenut puoliakaan koko kuvauksesta, ja kuvistakin ainakin osa meni ohi silmien. Jokainen meistä on tehnyt sitä, ainakin joskus. Siksi olen iloinen voidessani sanoa, että olen kuukauden kuluttua jo lähes puolisen vuotta ilman Facebookia tai Twitteriä.

Kävin täällä Saksassa maaliskuun ja huhtikuun välissä tänä vuonna, mutta tuliaisina toin sata kuvaa. Näistäkin moni lensi roskakoriin myöhemmin. Düsseldorf, hieno paikka. Käytäntö on kuitenkin se, että kuvien ottaminen on aikaa vievää ja turhaa, koska suurin osa ihmisistä eivät juurikaan katsele näitä kuvia tai videoita ottamisen jälkeen. Kuvien ottaminen on yhtä tyhmää kuin kaupassa käynti, mutta kauppakassista 25 prosenttia menee tarpeettomana roskiin ihan seuraavana päivänä.

Älä ymmärrä sentään väärin. Valokuvaus on mielestäni taidetta ja ammattimaisesti otetut luontokuvat ovat valloittavia. Ne ovat valokuvia, joita on ilo katsella. Nyt puhuin normaaleista valokuvaajista, jotka yrittävät tallentaa jotain, mutta vain tallentamisen ilosta. Se on niin helppoa, kamera kulkee ihan joka paikkaan ja hyvin todennäköisesti sinullakin on se  povitaskussa, työpöydällä tai matkalaukussa. En tule lopettamaan valokuvaamista, mutta tulen painottamaan asioita enemmän hetkiin, joista pitää nauttia itse ilman välikäsiä. Androiditta kädessä, sillä paraskaan linssi ei näytä koko kuvaa.

Haluaisitko nauttia näytelmästä omin silmin, koska nykyään kännykkä tuntuu nauttivan näytelmistä enemmän kuin ihmiset itse, emmekä edes aina huomaa sitä  sillä se on normaalia.

Seuraavan kerran kun aiot kuvata jotain, kysy vain yksi kysymys: miksi?

Otat tämän kuvan, tai sitten ehkä et tilaisuuden tullessa, Facebook voi odottaa. Sinun ei tarvitse todistaa kenellekään käyneesi New Plymouthissa nauttimassa hienosta Bell Block Beachista.

Kommentit

nata sanoi…
Tänä vuonna kävi poikani Europa matkalla ja esitteli minulle Dropboxissa 1389 valokuva .. Olen tehnyt pojille aina matkamuistoksi lahjana Ifolor kuva albumi niiden kuvista ja oli vaikea löytää niistä tuhansista kuvista se parisen sata parasta, mutta tulin toimeen ja albumi valmistui . Mutta nyt vielä on kameralla semmoinen toiminta ,että se ottaa heti 5 samanlaista kuva melkein peräkkäin ja siis se on aivan turhaan .
No tämäpä paljon. En ole koskaan itse päässyt edes tuhanteen kuvaan ja luulin että noin 600 olisi runsaasti. Paljon olen tehnyt työtä ja nyt en juurikaan ota kuvia. Tarkoitus olisi lähteä parhaan ystävän kanssa vielä Hollannin pääkaupunkiin jossain välissä tänä vuonna ja olen varma, että tulen ottamaan kuvia todella maltillisesti.

Ymmärrän, että 1 389 valokuvasta kestää hetki löytää parhaimmat kuvat Ifolor-albumiin, ja näiden tulisi edustaa 200 kaikkein arvokkainta, kaikkein erilaisinta teemaa. Toivottavasti albumista tuli sitten hyvä, huonot kuvat kannattaa poistaa tietokoneen kiintolevyltä käsittelyn jälkeen. Itse käytän Googlen Kuvia säilytykseen.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia