Tampereen seutu houkuttelee väkeä tasaiseen tahtiini, mutta harva täällä toivoisi pahenevaa ruuhkaa. Miltä kuulostaa lähes tunnin bussimatkasi Pirkkalan sydämestä Tampereen ydinkeskustaan? Ennen samaan matkaan varasi ilman raitiotietyömaata, vaikka ruuhka-aikaan, korkeintaan 35 minuuttia. Autojonot seisovat nyt, eikä loppua näy. Onneksi olen sapattivapaalla, muuten työhön kulkemisista tulisi lähes mahdotonta. En tiedä, kuinka tällaista pitää kestää ja vuoteen 2028 loppuun. Pahimmillaan bussimatkoilla ollaan tunti.
Samaan aikaan on hetki jatkaa kuluttamista. Tällä kertaa palautettani tulee Kokemäelle, Sini-tuotteen tehtaalle. Sini valmistaa, erinomaisia siivousvälineitäni ja painottaa näkyvästi niiden elinkaarta. Siivousmopille saat viiden vuoden takuun, kun taas tiskiharjoille luvataan lähes loputonta palvelua: vaihdettavilla harjaspäillä. Tilanteeseen on tullut muutos, jouduin heittämään toimivan varren pois heti tiskaamisen jälkeen. Ei kuulosta kovin pitkäaikaiselta, vaikka vain viisi vuotta varren iloa kestikin, aina vähemmän kotimaiselta Sini-tuotteelta.
Ratikkatyömaa aiheuttaa viivästyksiä bussilinjoille ruuhka-aikaasi. Tämä heijastuu myös ruuhkattomaan aikaan, jolloin linja-autot saattavat kulkea peräkkäin ja enää aikataulustaan jäljessä. Vaikka pahempi ruuhka alkoi ennen Tampereen rajaa, en jaksa odotella bussia vain odottamisen ilosta. Kirjoitin itse asiassa asiasta aiemminkin: "Teille ratikka, Nokialta eväät", ja juuri tästä on edelleen kysymys. Edes polkupyörällä ei kiinnostaisi tänäänkään Partolaasi kulkea; ruokakauppaa on ajokausina Nokialla, pidemmistä maisemareiteistä huolimatta.
Pyöräilyvaatteisiin olisi kulumassa suurta summaa, mutta eipähän tarvitse keväälläkään pyörää enää tallillani seisottaa. Pyöräilyhousuihin, pyöräilytakkiin, käsineisiin ja hattuun on kadonnut miltei 159,80 euroa. Vaatteet ovat vedenpitäviä ja tuulenpitäviä, mutta säilyttävät samaan aikaan hengittävyyttä – ei hikoilua siitä pidemmillekään matkoille ruokakauppaani. Vaikka panostus on edelleen iso, bussilippuihin on mennyt tänä vuonna lähes viisi euroa, ja suurin osa varatuista jää todennäköisesti käyttämättä ja siirtyisi suoraan vuodelle 2026.
Olin Tampereelta Pirkkalaan yli 60 minuuttia bussissa
Tiedetään, että joukkoliikenne on hidasta ja vaikuttanee sieltä houkuttelevuuteen ilman työmaitakin. Töiden seassa jo yhteen bussimatkaan kuluu pahimmillaan tunti, mutta ennen työmaita tässä samaan kului puolet. Siellä voidaan olettaa, että yhdellä täydellä bussillisella 51 henkilöä menettää yhteensä noin kymmenen tuntia elämästään. Jos otan 51 bussimatkaa ruuhka-aikaan, menetän kymmenen tuntia elämästä näin helposti. Useimmiten ruuhka syö vapaa-aikaa, eikä kukaan päättäjistä korvaa yhtään mitään. Toivon tähän nyt muutoksia.
Elämä on yksinkertaisesti niin lyhyttä, että jokaisella tunnillasi on väliä. Ruuhka ei koske pelkästään linja-autoja; kuvastani näkyy, kuinka täysi bussillinen odottaa autoletkan kulkua Hatanpään valtatiellä, ilman liikettäkään minuutteihin. Tällaisissa ruuhkissa jotkut viettävät aikaa päivittäin. Sapattivapaalle elämästä on rohkean juttu onnettomuudessa, ettei tarvitse työelämässä käydä. En tiedä muuten, kuinka selviäisin näistä ruuhkista arkipäivisin. Vapaa-aikaa ei olisi jäänyt yhtään, ja ihan varmasti työmaa aiheuttanee stressiä autoilijoillekin.
Minusta päättäjien ykkösprioriteetti pitää lähteä siellä laadukkaan elämän tarjoamisilla. Ratikkaa perustellaan yleensä tulevaisuuteen katsomisella, mutta kiskoja tehdään nykyajan ihmisten kustannuksella. Bussimatka vain pysäkiltä toiselle voi viedä illan ruuhkassa vartin. Stop-nappia saa painaa, mutta kuljettaja ei voi ketään ulos päästää, joten odotellaan vaikka seuraavaa pysäkkiä. Siitä voin lähteä jatkamaan – kävellen olisit nopeampi ydinkeskustasta. Sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset takoivat Tampereelta hyvin huomattavia voittoja.
![]() |
Tampereelta Pirkkalaan bussilla, 63 min |
Ihmiset etsisivät siitä vaihtoehtoisia kulkutapoja. Samalla raitiotietyömaa sulkee tuttuja bussipysäkkejäni, niin on käynyt Pirkkalan Prisman pihalla ja muun muassa Härmälänojalla. Tilanne on nyt yksinkertaisesti paras pyöräilijälle, jolloin turhaa kävelyä ei synny pysäkkien poistumiseen tai liikenteen jumiutumiseen. Tämä ilmiö on näkynyt myös minun satulallani: Tampereen keskustaa vältän tänään kuin ruttoa, vaikka teoriassa polkupyörällä pääsen 35–40 minuutissa myös ruuhka-aikaan. Seuduilla on muitakin paikkoja tuhlata vähää aikaa.
Ruuhka lisää päästöä, mikä altistaa korkeammille pitoisuuksille haitallisia aineita. Nämä aiheuttavat tai pahentavat hengityselinten sairauksia, näitä sydän- ja verisuonitauteja sekä voivat lisätä jopa syöpäriskiä. Ruuhkassa oleminen vähentää fyysistä aktiivisuutta, mikä voi johtaa painonnousuun. Jatkuvin liikennemelu aiheuttaisi sen sijaan stressiä tai unihäiriöitä. Pitkät työmatkat ruuhkassa voivat lisäksi aiheuttaa uupumusta, pitkällä aikavälillä. Jatkuvat viivästykset, epävarmuus sekä tunteesi siitä, ettei saa hallita omaa aikaansa, ahdistavat.
Ruuhkat, ne aiheuttavat siitä sosiaalisia eristäytymisiä, mikä johtuu vähenevästä vapaa-ajasta. Bussiliikenteen suuria esteitä erityisestikin maaseudulla ja kaupunkien kehysalueilla ovat heikot yhteydet tai huonot liityntäyhteydet. Toiseksi yleisin vaikeus kaikilla alueilla oli: aikataulujen sopimattomuus. Muita esteitä ovat joukkoliikenteen hitaus, matkalipun suurin hinta ja se tottumattomuus joukkoliikenteeseen. Näitä esteitä ei ainakaan pureta tekemällä bussimatkoista entistä hitaampaa, Tampereen kaupungille tiedoksi ja meille Pirkkalaan.
Sini-tuotteelle on kritiikkiä, niin turha konsumerismi
Onko tuotteesi mainonta totta vai vain tarua? Pohditaan vilkkaasti, koska en enää luota yhteenkään mainokseen, enkä edes kotimaisella Sini-tuotteella. Sini-tuotteesi tiskiharja oli kuulunut keittiöni vakiovarustukseen jo viiden vuoden ajan. Olet luottanut vain kotimaisen valmistajan maineeseen laadukkaista ja pitkäaikaisista siivousvälineistäsi, erityisesti heidän painottaessaan tuotteidensa elinkaarta. Pakkauksen mukaan tarjoamalla vaihdettavia päitä tiskiharjoihinkin Sini-tuote tarjoilee lähes elinikäiset käyttötavarat tiskaamisten avuksi.
Viisi vuotta sitten ostin varren ja hieman varaosaakin, mutta et ostanut tarpeeksi. Tänä vuonna kävi niin, että vaihtopäät loppuivat, ja jouduin ostamaan uutta Prismoista. Varressa ei sinänsä ollut mitään vikaa; sitä olisi voinut käyttää myös seuraavat viisi vuotta. Nyt kaksi harjaspäätä kustantavat 2,49 euroa, mikä Pirkkalan Prismassa miellytti jo ostajaa – olenhan mukana ekologisissa talkoissa. On varsin mukavaa vaihtaa vain kuluva osa ja pitää rungosta kynsin hampain kiinni. En vain onnistu, ja luet täältä miksi. Lähetin jo palautetta Sinille.
Ensinnäkin 2,99 eurolla sain täydellisen rungon ja myös varaharjan. Sen jouduin lopulta myös ostamaan, koska kiiltävän uudet 2,49 euron vaihtopäät ovat jonkinlaisia muunnelmia. Tiskatessa huomasi, että uusi harjaspää ei pysy vanhassa rungossa. Se irtosi siinä jatkuvalla syötöllä. En voinut olla miettimättä sitä, minkä takia kyseisen tiskiharjan alun perin hankin: sinulla pitäisi olla elinikäinen tiskiharja. Valitettavasti mainonta, olkoon vaikka mielikuvalla, on nyt vain jätetty lunastamatta. Ryhdyin selventämään asiaa Sinille heti, petyit kovasti.
![]() |
Sini-tuote suunnitteli kuluttajat kuluttamaan |
Sait omistamaan vanhan vaihtopään; se vain piti kaivella roskiksesta. Selvisi, että uuden tiskiharjan pituus on millimetrin verran lyhyempi. Se tarkoittaa sitäkin, että uusi vaihtopää on millimetrin verran lyhyempi. Tämän vuoksi se ei näytä vanhassa rungossa enää pysyvän kiinni. Lopulta roskiin lentää myös itse elinikäiseksi markkinoitu runko, taattuja kotimaisia laatuja. Vain vuosi sitten löysin roskakorista uuden tiskiharjan kylppäriisi, ja sekin on tullut tiensä päähän. Sain vaihdettua Siniin, sillä uljas koukku mahtuu valmiiseen roikkumaan.
Vaikka olet pettynyt mainostettuun nähden, leveämpi koukku on koukuttavampi. Lähes aina voi ripustaa ilman Pirkka-niksejä nykyiseen paikkaani kylpyhuoneessa. Kirjoitan tästä, koska varoitan myös Siniä yhdestä asiasta: mikäli viiden vuoden kuluttua samainen tilanne toistuu, en tule ostamaan enää ikinä yhtäkään Sini-tuotetta. Jos haluatte olla ekologista, ja tuotteitten elinkaari on teidän myyntivalttinne, näyttäkää se mihin pystytte toteen. Viiden vuoden varsi ei hirveästi lämmitä, kun olisi voinut vielä kaksikymmentä vuotta puristaa.
Menen vielä Sini-tuotteen verkkosivuillekin. Ei mene aikaakaan, kun suomalainen firma rupeaa höyryämään: vastuullisuudesta, korkealaatuisista tuotteistaan, kierrätysmuovista ja sen sellaisesta. "Emme halua valmistaa mitään turhaan. Suunnittelimme tuotteita niin, että kuluvia osia pääsee vaihtaa uuteen ilman, että tarvitsee ostaa kokonaan uusi tuote", sivuilla mainostetaan. Mitä tässä on sitten käynyt? Siinä oli täysin toimiva varsi tiskiharjaan, mutta yhteensopivia vaihtopäitä ei ole. Vastuullisuudessa olette Sini-tuotteessa vielä kaukana.
Vaihda lähin Prisma Nokialle ja vehreyttä on kaupalla
Ei koteja siivota hymyillä, jos vaihtopää irtoaa jatkuvasti. Joku voi menettää turhan takia siivousinnot. Viime tiistaina siivoustani vihasit, mutta huomenna homma voisi onnistuakin. Täytyikö käydä Nokian Prismalla välissä. Leveämpi koukku pelasti teidät, mutta olisin myös Pirkka-nikseillä pärjännyt. Tiskiharjan kuin tiskiharjan voisit ripustaa tavallista leveämpään tarrakoukkuuni esimerkiksi uusista farkuista löytyvästä hintalappulangasta, tai miksikä sitä sanotaan. Minulla on mennyt siinä yhdeksän euroa kahteen tiskiharjaan ja vaihtopäihin.
"Olisi voinut polkea kolme kilometriä vähemmän, Pirkkalan Prismaa", tästäkin sanotaan. Ensinnäkin olet hyvin tyytymätön Pirkkalan raitiotien päätöksestä sinne Suupantorille asti. Toisekseen olen jo useaan otteeseen korostanut sitä, että kaikki se vehreys, josta Pirkkalaa tunnetaan – katoaa hiljaa Partolan kauppakeskittymistä. Ne alkavat työmaat, muun muassa bensa-aseman purusta ja sen rakentamisesta Lidlin taakse, aiheuttavat seikkailua matkaan. Bussit ajavat myöhässä nyt näiden ja muidenkin työmaiden takia, tulevan ratikkareitillä.
Pidän seikkailuista, mutta Tampereen metropolista löytynee parempia seikkailuita kuin työmaiden läpi poukkoilemiset ja liikennevaloissa seisomiset oman fillarin selästä. Partolan vehreys ei ole missään nimessä huono, mutta pelot sen köyhtymisestä saa entisestään siitä virtaa polkimiin. En sanoisi tyhmäksi, etkä sano tätäkään varmaksi, mutta mielestäni se osa kauppakuitin verostani menee tavalla tai toisella paikkakunnan hyväksi. Tekemällä ostoksia Nokialla vien "rahat muualle Pirkkalasta" kirjaimellisesti, ja tälle onkin varsin pätevä syy.
![]() |
Prisman vehreys on Nokialla ylivoimainen |
Pohdi, se yksittäinen retki ei näy Nokian verotulossa välittömästi. Kaupat, parturitkin ja edelleen tilittävät verotuotot valtiolle suoraan siinä. Valtiosi tilittää sitten pikkuosan tuosta kunnille. Säännölliset ostokset paikallisilta yrityksiltä voivat pidemmän päälle tukea näiden yritysten menestystä ja työpaikkojen säilymistä Nokialla, etenkin kun vehreämpi Prisma on mieluisa ostopaikka. Halu tehdä ostoksia Nokialla on kannanotto Partola-kehitystä vastaan ja halu tukea toista; sillä on positiivisia vaikutuksia Nokialle – pitkällä aikavälillä, ei heti.
Jokainen tietää, että lopetan talveksi, ja silloin palaat Pirkkalan Prismaan. Uskot saavasi merkittävää hyötyä Nokialle myös kuuden kuukauden aikana, joina pyöräilen siinä Nokialla jatkuvasti ja poljet ABC-asemallekin pistäytymässä. Nokialla sinua kiehtovat hiljaiset kadut, upeat järvimaisemat lempikauppoja kohti ja kolme kilometriä pidempi treenisi suuntaansa. Pyhäjärven rannalla jäät hetkeksesi seuraamaan sadan lokin viihtymistä Nokialla, ja viihdyn siinä kieltämättä itsekin. Prisman vehreät puuni sinetöivät päätepysäkeillä täydellisesti.
Nokialle meno ei ole minulle vain jalalla äänestämisiä. Se on luonnon arvostamista, jota Pirkkalan kuntakeskuksessasi ja Partolassa sivutaan useasti täysin. Olen nähnyt niin paljon, pelkästään siellä Partolan alueella, että en enää halua käydä sielläkään katsomassa, mitä on hävinnyt seuraavaksi vehreyden rintamalla. Sekin miellyttää, että kaupassa voit seitsemältä asioida kaikessa rauhassa, ilman väkijoukkoja rinnoillani. Saat voimaa vehreydestä, ja Nokia on onnistunut täydellisesti siinä, että kivan kasvun ympärille on muistettu vähän jättää.
Harkittu ostos, tulin Prismaasi kuivin nahoin sateessa
Prismoille pääsyni ei ole täysin ongelmatonta ollut aiemminkaan, mutta tilanteeseen on tullut isokin muutos. Sijoitin miltei 160 euroa pyöräilyä edistäviin vaatteisiini: pyöräilytakki, pyöräilyhousut, pitkät hanskat ja jonkinlainen tilanteisiisi sopiva pipokin tarttui tarjouksilla mukaan. Kaikki ovat useimmilla keleillä vedenpitäviä, tuulenpitäviä ja aika hengittävää. Pari viikkoa sitten testattiin tihkusateessa, ja pääsit sinne Nokian Prismaan lämpimänä ja kuivin nahoin. Myöskään hikoiluille ei ole erityistä tarvetta, joten asia oli siltä osin onnistunut.
Ei tarvitse päätä aukoa, tiedän sen itsekin. Mikä ostolakko sinulla on oikein meneillään? Ostolakko, jossa et enää ostele mitään turhaa. Jokainen ostos on tänä vuonna harkittu asia. Muistatko, kun vuonna 2023 liikennekategoriaan valui jopa 120 euroa? Viime vuonna siihen meni 89 euroa tasan. Tänä vuonna pistin paremmaksi: koko vuoden Nysse-liikennebudjetti on vain 60 euroa. Näyttääkin siltä, että parin bussimatkan jälkeen (5,00 euroa) lähes puolet siirtyisi tätä tahtia vuoteen 2026. Tämä ei olisi mahdollista ilman kunnollisia varusteita.
Tällaiset hankinnat ovat pidemmässä juoksussasi hyviä. Vaikka alkuun sievoisia summia rahaa rätteihin saattaa tuntua ylimitoitetulta, mukavissa pyöräilyvaatteissa olen korvannut myös junareissuja suosimalla esimerkiksi treenaamista Sastamalassa, 95 kilometrin päässä. Oletan, että investointi säästää myös hupirahaa, koska kahdella vuosittaisella junalla pärjää useamman junan sijaan. Viime reissulla erityisen silmiinpistävää oli erakosta se, että pääsin saunomaan jo toisen erakon kanssa. Jyrki esitteli kotiaan, mutta ei antanut kuvata siinä.
![]() |
Ei bussilippuja, ei hikoiluja, vain säästöjäsi |
Parempia matkaelämyksiä saa varmasti autosta Pirkkalan ohitustiellä. Sinne myös uusia kerrostaloja rakennetaan; menekki on varmaan ihan hyvä – näkyyhän keittiöstäsi vilkkaalle moottoritielle. Et tiedä, keitä sinne oikein muuttavat tulisen hetkisen päästä, mutta pyörän selässä ei tule viluja, vaikka ilmat eivät lämpene vielä. Nokialle myös bussi tulee Pirkkalasta, mutta linjaa lakkautetaan tulevaisuudessa kannattamattomana. Vaikeaa on ollut kannattaa, kun se ei mene kuin kerran tunnissasi joskus, ja erakon liikkuma-aikaan ei kulje mitään.
Alleviivaan tässäkin, että jokaisella pyöräilyllä säästää. Näin ollen 160 euron painostus ei juurikaan tunnu. Jos ajatellaan, paljonko olen jo säästänyt Sastamalan treeneillä verrattuna ruokakauppareissuun 2,50 euroa (oli neljä kappaletta), tekemällä 50 euron arvoisen reissun julkisien sijasta omilla (yksi reissu), olet lähes puolet tästä sijoituksesta "tienannut takaisin". Ei enää montaakaan reissua Sastamalaan tai vaikka vain Nokian Prismoille, niin olen kaiketi voiton puolella, eli saat sen jälkeen pelkkää tuottoa. On se ihanaa, kun voit näinkin elää.
Sanoipahan minulle bussikuskikin kevään aluista, ettei hän näe minun Loimaan matkoja realistisina. Yksinkertaisesti keskustaan ei pääse, vaikka haluat. Toisaalta ei myöskään enää unohda vanhoja hyviä aikojasi, kun Väinö Paunu Oy:n bussiin nousin postilaatikolta ja linja-autoasemalta jatkettiin. Kerran meinasin myöhästyä pikkujumiin, mutta joku soitti Martille ja sait ExpressBussin odottamaan. Juna ei siellä odota, eikä näillä ruuhkilla kiinnosta lotota, ehtiikö kyytiin. Pitää lippukin ostaa ennakkoon, ei kai muuten säästä, mennyt vaikeaksi.
Yhteenveto: ruuhkat ovat takanani, muuttosi Nokialle
Jos ei ole pakko, suosituksiasi on monia: älä erehdy Tampereelle keskustaan, olet sitten autoissa tai julkisissa kulkuvälineissä. Pyörä on hanurista sekin, kun saisit joka risteyksessä puolta vaihtaa. Korvaava reitti menee puistojeni kautta, mutta se tuhoaa viihtyisiä puistoja, kun osa pyöräilijöistä jättää sinne merkittäviä jarrutusjälkiä; jokunen vain pientä roskaakin, luontohelmiä pilaamaan. Kävelijöistäkin tuntuu varmaan kivalta, kun rauhalliseen puistoon on saatu työmaitten takia satoja kilpapyöräilijöitä. Vihreät, lupaukselle seis: pää hajoaa!
Kovaa lupaili sellaista Tamperetta, jossa pää ei hajoaisi? Ei kuulosta sellaiselta ainakaan seuraavaan kahteen vuoteen. Myös tämä sapettaa, että Suomessa ei osata edes tiskiharjoja valmistaa rehellisesti. On luontevaa vaihtaa uusi pää vuoden välein, joten ostat vaihtosetin, mutta se on suunniteltu yrityksien tarvetta silmällä pitäen. Moni saattaa ajatella, että se on viiden vuoden kulunut varsi, ostan uutta. Ongelma ei ole siinä. Ongelma on siinä, että Sini-tuote kaikessa ahneudessa haluaisi myydä tuotteitaan: tekemällä varaosistakin erilaisia.
Täältä lähtee palautetta Sini-tuotteelle; päätä ei kannata lähettää korvaukseksi, niitä on kokoelma. Jouduin molemmat varret päivittämään, ja jokaisen mukana tuli sitten yksi lisää. Riittää kahdeksi vuodeksi, mutta seuraavasta yllätyksestä jokainen Sini-tuote jää kauppaan – myös täällä Nokian Prismalla, johon on ollut tosi mukava polkea. Mieltä rauhoittavat lokit ja maisemat ovat arjen irtiottoa verrattuna uusiin taloihin ja kouluihin Naistenmatkantiellä. Eikö ole busseilta näkynyt? Syy onkin tässä: maaseutuni idylliä löytyy nykyään Nokialta.
Seudulla on niin paljon korjattavaa, mutta onneksi Nokialla voi monet ongelmat välttää. Painotan, että muuttoasi en tällä hetkellä harkitse, mutta jos muuttoa täytyy joskus miettiä – Nokia voi olla paras vaihtoehto vaikka junaradan ja Sastamalan vuoksi. Pidän kaupungista ylipäätään, vaikka tiettyä Pirkkalaa täynnä luontopolkuja jään suremaan. Pitkään ei tarvitse mennä, kun meno on niin tiivistä, ettei saunojille ole enää tontilla tilaa. Tosi on, muutollani Nokialle voi välttää Naistenmatkantien ruuhkat ratikan edestä. Lokit odottavat siellä jo.
Kommentit