Tampereen seudullekin saa tulla tuulettumaan maaseudulta, mutta pitkäaikainen asuminen voi tuottaa ongelmiani. Ensinnäkin, merkittävä osa tamperelaisista elävät juodakseen ja juovat elääkseen. Vappujuhlat olivat paitsi siivoton kaatopaikka, myös täynnä kulkevia julkisia kulkuvälineitä. Monet saapuvat jälleen kerran taksiisi, erityisesti silloin, jos työpaikalta pitää palata kotiin. Kysynkin, eikö työtä tekevällä pitäisi olla etuoikeus julkiseen kulkuvälineeseen: verrattuna kaiken maailman teekkareihin ja muihin vapun juhlijoihisi?
Juhlijat taikoivat Koskipuiston karmivaan kuntoon, eikä ollut edes myöhäisin iltasi vielä. Tarkalleen ottaen, lisäjuhlijoita odotellessa puistosta löytyi paras väli, ja tein tilinpäätöksen suoraan kaatopaikalta. Kaatopaikalla mietin erityisesti sitä, että sikaloissakin on Huittisissa siistimpää. Penno tarjosi vain monenlaista dataa, sitäkin että alkoholiin tai tupakkaan ei ole mennyt huhtikuussa senttiäkään. Budjettikin jäi ylijäämäiseksi, lopulta 1,88 eurolla. Ihmiset ihmettelevät edelleen, miten niin 873 eurolla voi muka elää? Juo vähemmän, ehkä siten.
Kirjekuorimetodisi on edelleen käytössä. Ostin kirjekuoria, joten nyt voidaan todellakin sanoa, että käytät Dave Ramseyn kirjekuorimetodia oikein. Aiemmin rahat olivat pusseissa, mutta sekin toimii ensihätään. Kirjekuorimetodini on niin tehokas, että se on säästänyt 120 euroa pelkästään viime viikolla. Pohdit nyt, että voisi olla kiva pyöräillä enemmän ja täyttää vatsaa kunnon ruoalla. Laitoin kirjekuoreen 120 euroa, mutta suunnitelmia peruit äkkiä. Se hupiraha saa riittää, sitä on lahjoituksenkin jälkeen 1 080 euroa vuodessa käytettäväksi.
Olet edelleen Koskipuistossa, mutta keskitytään vain tähän siivoukseen. Se tuntuu kuin kaatopaikaltasi, ja puisto on täynnä bilettäjiä. Tölkit, samppanjapullot ja vesipullot lentävät, mutta ei mene aikaakaan, kun joku ahkerista pullonkerääjistä keräilee monia. Ajatelkaa nyt, ihmisillä ei ollut edes vappuna minkäänlaista budjettia. Sekin raha, joka on mennyt juomiin ja syömisiin, voi maksaa laskut tai lyhentää autolainat. Ilta oli minulla pitkä, ja täytyy sanoa, että tamperelaiset ovat jättäneet Koskipuistoon näkyvän ongelman: uuden kaatopaikan.
Näin täysiä julkisia kasvuseudulla, pysyt maaseudulla
Nysse-liikenteellä tehdään jopa 5 miljoonaa matkaa, kuukausittain. Bussit ja ratikat ovat helppoutta, mutta hyvän vapun juhlinnan aikana kulkuvälineisiin et meinaa ahtaamallakaan mahtua. Toisella ratikalla matkustus näyttää kuitenkin onnistuvan. Yksi töitä tekevä sanoo, että ruuhkat ovat juhlinta-aikaan aina tällaisia, niinpä hän joutuu menemään kotiin taksilla. Kysytkin, pitäisikö työtäsi tekevät priorisoida näissä julkisissa kulkuvälineissä? Ei se voi olla niin, että usein koko kalusto täyttyy juhlijoista. Samaan aikaan meille halutaan muuttaa.
Ihmisten pakkaantuminen samoille seuduille tarkoittaa välillä sitä, että keskusta täyttyy joukoista. Joukoissa voi tyhmyyskin tiivistyä, etkä auki olevaan pikaruokaravintolaan pääse, jos ruokailu on mielestäsi parempaa kuin pikaruokaketjuihin sijoittaminen. En kaiketi jaksa tätä seutua, ja se osoitettiin jälleen kerran vappujuhlinnan aikana; olin kirjaimellisesti lähes ainoa selvin päin tuolla Tampereen keskustassa. Ihme ja kumma, valitetaan pieniä palkkoja, vaikka hyvin näyttäisi pikaruokaan ja alkoholin juontiin löytyvän. Siis myös opiskelijoilla.
Isohkon seudun joukkoliikenteeni ruuhka ei ole pelkästään viikonloppuisin tai erityisinä päivinä. Joka arkiaamu ruuhkaa on tasaisesti, pitkin päivää. Pahimmat ajat ovat kello 7–10 ja 16–19 välillä. Tällöin töihin menemiseni tai sieltä palaaminen vaatii erityisiä taitoja: hermoa, valmiutta seisomaan ja ekstroverttiyttä. Hiljainen introvertti uupuu näissä ruuhkissa äkkiä, mutta onneksi vapun juhlinnasta voi myös karata milloin vain, kunhan saisin muurahaisten pullosaaliin hoidettua. Juhla on menevää, sillä Koskipuisto on edes joskus täynnä rahaa.
![]() |
Kun mihinkään ei enää työllinen mahdu |
"Suomen maaseutu halpenee silmissä", kirjoitti Ari Alsio 9.1.2021. Samaa mieltä, mutta ei kaupungillakaan asuminen mitään herkkuja meille ole. Tampereen kokoiset kaupungit ovat minulle yksiselitteisesti liikaa. Kaupungissa asuessa olen vain osa harmaata massaa. Ketään ei kiinnosta olemassaolosi, kukaan ei välttämättä edes huomaa olemassaolosta. Vaikka olen introvertti, pidän näitä merkittävinä masennuksen aiheuttajina – se yhteisöllisyyden puute ja kokemus kulkea ilman, että kukaan edes tietää sinusta, on mielenterveydelle haitaksi.
Eihän pallolla mikään voita hiljaista iltaa järven rannalla, kuunnellen käen kukkumista ja oman ajatusvirran kulkua. Näistä maisemista sait peräti blogimerkintöjä kirjoittaa. Suomen kunnista yli 80 prosenttia tekee muuttotappiota, mutta kun näkee, mitä tämä kasvuseudun julkinen liikenne on, olisi jo soveliasta harkita maaseutua uudelleen välittävänä ja stressistä vapaampana alueena. Ei haittaisi, jos joku kyttää ja välittää Loimaan tai Säkylän sydämessä, mutta Pirkkalassa asuessa tästä saat vain unelmoida. Odotanpa seuraavaa bussia kotiin.
Suomi lähti kaupungistumaan myöhään, ainakin 20–30 vuotta aivan Ruotsin kehityksen jäljessä. Sitä kautta monilta on paljon muistikuvia maaseudun elävistä kylistä ja toive siihen elämään takaisin. Forssan asukasluku olikin suurimmillaan 1980-luvun puolivälin paikkeilla. Silloin Forssassa asui monen vuoden ajan yli 20 000 asukasta, mutta sen jälkeen väkimäärä laski sadoilla, ja nykyään forssalaisia on enää alle 16 500. Uskoisin silti, että tulevaisuudessa ihmiset alkavat kiinnostua omasta rauhasta puutarhakuntien täysien bussillisten sijasta.
Tilinpäätös löytyi kaatopaikalta, budjetti on kunnossa
Paikallisina jättävät Koskipuiston todella siivottomaan kuntoon, mutta tosiaan juhlijoita odotellessa oli aikaa tehdä paras tilinpäätös suoraan kaatopaikalla. Huhtikuun keskikulutus päivässä oli 17 euroa, minkä johdosta jakson lopun saldoa jäi 1,14 euroon. Ei-toistuvin meno on sen sijaan 509,76 euroa. Toistuvina menoina pidän ainoastaan 473,00 euron vuokraa. Se kulutus oli odotettua korkeampaa, mutta huhtikuussa oli pienintä tarvetta käyttötavarassa, ja ostoksia tehtiin muun muassa Normalissa sekä Tokmannilta. Hammastahna ja muuta.
Huhtikuun ensimmäisenä päivänä veloitat S-tilin budjetista toiset 19,99 euroa maksavat farkut. Huvitustilille on mennyt 100,00 euroa hupirahaani, mutta enpä ole säästämistäkään unohtanut; tähänkin 100,00 euroa. Vaikka budjetti on nyt edelleen 873,00 euroa, kannattaa huomioida kaksi olennaista asiaa: huvittelusi mahdollistamiset ja säästämisen muistamiset. Säästöillä varaudun jo laiterikkoihin tai vaikka reikiintyviin paitoihin, milloin tarvetta sitten onkaan uusia jotain. Osana perusbudjettia 100 olisi kauan sitten tuhlattu, mutta ei näin.
Moni huomaa, etten maksa edes puhelinliittymästäni paljoa, sen kustannus on edelleen laitenetin takia noin 4–5 euroa kuukaudessa. Toisaalta myös laskua saapui vähän; liittymän lisäksi maksan kuukausittain vuokraa ja enää sähkölaskuja. Joukkoliikenteeseeni meni 5,00 euroa, koska hankkimalla jo aiemmin arvioidut pyöräilyvaatteet olen pystynyt korvaamaan bussimatkoja polkupyörällä – myös kevään viileillä keleillä. Sormikkaat jouduit hankkimaan katoamiseen liittyen, mutta vanhat löytyivät lopulta viikon kuluessa sadetakin taskusta.
![]() |
Budjetointini mullistui, kohta lisää |
Sanotaanko näin, että huhtikuussa 2025 asumiseen meni eniten, 511,86 euroa. Ostoksiin katosi käyttötililtä ja tuottotililtä yhteensä peräti 135,90 euroa. Ostokset olivat joko pitkään harkittuja tai sitten tavallisia tahnoja ja tiskiaineita, joten ei vain ollut moitittavaa. Ruokaan meni 100,00 euroa, säästämisiin 100,00 euroa ja Debit-kortille ladattiin sadan euron hupia. Muussa meni kymmenen euroa, pitkään blogia lukeneet tietävät minne: luonnonsuojeluun. Liikenne ja puhelin syö tavallisesti vähiten, joo yhdeksän euroa yhteensä, niin kuin aina.
Moni on kysynyt, kuinka 873 euron budjetissa on varaa kymmenen euron lahjoituksiini? Saatoin osua vastakysymykselläni suoraan ja syvälle sieluusi, älä kysele enää. Anteeksi siitä, sehän on noin kymmenen Pirkka-olutta, ei kamalan iso menetys nykyajan absolutistilta? Ei rahaa ollut siihenkään jenin latia, mutta kunhan juomiset lopetit, kyllä rahaa riittää. Tilasto on vuoden alussa mielenkiintoista; huhtikuun loppuun tuottotili on käytetty 580,74 eurolla ja tuloja on tilitetty 3 492,00 euroa. Sanotaanko tässä: kaksi palkkaa ja neljä kuukautta?
Muistelen itsekin mainiosti; olin töissä Pirkkalan terveyskeskuksessa arkistonhoitajana vuoden 2016 aikana, palkkaa saapui S-tilille nettona 1 900 euroa. Muut kamppailivat töissä paremmallakin palkalla selviytymisestä, mutta pirkkalalainen Jyri selviäisi nuukan palkoilla kaksi kuukautta. Seuraava palkka meni säästötilille. Tiedät, että 950 euroa kuukaudessa on aika vähän, mutta asun kävelymatkan päästä terveyskeskuksesta, eikä esimerkiksi matkoja ollut. Myös työpaikalla nuukailit, lounastin punalaputettuja tuotteita esimiehen luvalla.
Kirjekuorimetodi kävi edelleen, lisää säästöjä ruoassa
Olet kirjoittanut kirjekuorimetodien ylivertaisuudesta jo tovin, mutta juttu ei jää siihen. Huhtikuusta kirjekuorimetodi osoittautuu toimivaksi jälleen kerran, ja kymmenen euroa jäi ylijäämää. Ruokakaupan ylijäämää on tällä hetkellä 35 euroa; sen voi hyödyntää esimerkiksi niinä kuukausina, joina ruokakaupan valtavia kuluja on enemmän – vaikka juhannuksen alla tai jouluna. Ennen pussitit kaikkea, mutta huhtikuussa sain aikaiseksi hankkia kirjekuoriasi. Näihin aihe ja setelisi sisään. Kirjekuoria ei ole vielä kovin montaa, mutta lisää tulee nyt!
Ruokakaupassa ylijäämälle on hyvä tehdä erillinen kirjekuori, koska sinun tapauksessasi ylijäämää voi kertyä paljon. Sen sijaan käyttötavaroille tulen budjetoimaan noin kymmenen euroa ja kuukausittain. Käyttötavaraa ovat esimerkiksi harjat, pesuaineet, hammastahnat ja niin edelleen. Ostokset ovat yleensä pieniä, joten S-tilillä on turhaa veloittaa parin–kolmen euroni ostoksia. Koska kuukausittaisin summa on minun kohdalla pienempi, yksi kirjekuori riittää tähän. Muutos astui voimaan takautuvasti jo tammikuussa, Dave Ramseyn opilla.
Näiden lisäksi on kirjekuori joukkoliikenteelle, 60 euroa vuodelle. Avataan hieman lisää: muissa ja ostoksissa on budjetoituna 25 euroa molempiin. Ostoksista veloitan tänään myös päivittäistavarat. Asian selkeyttämiseksi kymmenen euroa, mikä tekee vuodessa 120 euroa. Pienimuotoisiin ostoksiin varaan sen sijaan 15 euroa kuukaudessa, mikä mahdollistaa näitä vuositasolla 180 euron edestä. Muusta veloittuu WWF-lahjoitus, kymmenen euroa. Veloita tästä tapauskohtaisesti myös lahjaa ja sekalaisinta 15 eurolla, nämäkin eri kirjekuoreen.
![]() |
Ostin kirjekuoria kirjekuorimetodiin, toimii |
Miksi, isohko vaiva? Yksinkertaisia toimintoja, Dave Ramseyn suosittelema metodi. Itse asiassa minustakin käteinen on kuningas; siitä on vain helppoa käyttää vaikka mainittuihin pieniin ostoksiin. Joskus tarvitsen pelkän astianpesuaineen: 1,29 euroa maksaisit helpoiten oikeasta kirjekuoresta. Minulla on tällöin myös tietty vuosirajasi, jonka mukaan täytyy elää. S-tileiltä on mennyt tähän asti käyttötavaraa useamman kuukauden edestä. Jatkossa voisin venyttää ruokarahaasi, yksittäinen hammastahna ei enää ota euroja ruokabudjeteistani.
Huomasiko eilen Prismalla, että meetvurstin hinta on karannut. Halvimmankin hinta on nyt korkeampi. Tästä syystä ajattelin siirtyä jo muissakin kategorioissa kirjekuorimetodiini. Tavoitteena olisi vähentää: suosin enemmän käteistä ja toisaalta edelleen turhaa kulutusta. Isommat hankinnat, kuten ne rikkoutuneet kuulokkeet, korvaat uusilla säästötiliä käyttäen. Pienille ostoksille on tietty raja olemassa, ja sen mukaan on elettävä. Lasken, että käyttöön otettu kirjekuorimetodi on puolessa vuodessa säästänyt rahaa, vuodessa taas Forssaan!
S-tilini tilanne on toukokuussa se, että en käytännössä maksa tililtä muuta kuin laskuja. Aiemmin meinasin siirtää laitenetin hupirahaan, mutta unohdin vaihtaa maksukortteja Moi Mobiilin portaaliin. Veloituskortin vaihto on edelleen harkinnassa, ja maanantain artikkelisi innoittamana toteutan sen. Tämä vapauttaa viisi euroa Liikenne-kategoriaan. Hupirahaa se supistaa 10,00 euron lahjoituksien jälkeen 86 euroon. Sinulla menee todella paljon turhaan, mutta tällä tavalla sait siihenkin tolkkua. Ääriminimalistilla on monta varaa nipistää, joo!
Jättivätkö kaupunkilaiset Koskipuistoon kaatopaikat?
Vappuaattoja, kello on 18.00. Väkeä alkaa virrata Koskipuistoon, ja pullot aukeavat pikku hiljaa. Pullonkerääjiä on liikkeessä tässä monia, ja yksi heistä lopetti juuri budjetoinnin. Nyt siivotaan sitä puistoa, jonka kaupunkilaiset sotkevat juomisellaan kaatopaikkakuntoon illan mittaan. Ensimmäinen kassi täyttyisi vartissa, mutta iltani kuluessa vauhti sen kuin kiihtyy. Iltayhdeksään mennessä kerään tuurilla useita roskapussillisia pelkkää rahaa arvometallien muodossa. Lidlissä otetaan pikavoitot samalla, kun vappuja juhlivat köyhtyivät juomalla.
"Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyi, tule mukanani juhlimaan. Tää on paikka, jossa kansa viihtyy. Tänään tunnelmasta kunnolla kiinni saan, lennät aurinkoon", runsaalta kaiuttimelta kuului. Juhlia saisit toki, mutta en voi ymmärtää näitä samoja ihmisiä itkemässä sen jälkeen huonoa taloudellista tilannettaan. Rahaa ei kuulemma löydy, mutta onko mennyt alkoholiin ja turhiin istujaisiin. Siitä ne bilettäjät eivät ymmärrä. Suomessa ei ole edelleenkään mitään palkkaongelmaa. Täällä on ongelmia turhan kulutuksen karsimisessa ja budjetoinneissa.
Sanotaanko näin, että aamukolmeen asti keräsin. Juomaa oli näin paljon. Jos en minä tai joku muu olisi niitä kerännyt, koko kaupunki hukkuisi roskan sekaan. Päivän lopuksi selvisi, että luonnosta pelasti 467 panttitölkkiä, mikä on laskimilta laskettuna 70,05 euron lukemia. Samalla siivosi pahimmat roskat roskakoreihin, eivät ne juhlijat niitäkään näe. Tampereesta on tullut juoppojen kaupunki, ja sanon sen suoraan. Viikonloppuisin ei tunnu olevan muuta kuin kaljaa, kaljaa ja kaljaa. Osaatteko nauttia enää elämästäkään ja perinteisellä tavalla?
![]() |
Kaupunkilaisia sikoja, Tampereen kaatopaikka |
Ihmiset ovat siinäkin kuin sikoja. Sanokaa vaan, että olen juhlinut vappua nuorena! Niin, entä sitten? Sitä paitsi et ole juhlinut vappuja ensimmäistäkään kertaa, koska se juhliminen tarkoittaa nykyään juomista, enkä minä siihen ryhdy. Ole mieluummin loppuelämän hylkiö, mutta sentään maksa tallella ja järkeä päässä – etkä Alkon vitriinillä. Tampereen kaupungin asukkaat maksavat tämänkin iloni, siivous on jo maksanut rahaa, myös paraatikadun osalta. Mielestäni tällaisia juhlia voit aivan hyvin kieltää; sikaloissakin on siistimpää Huittisissa!
Pääkadun sulkeminen puoleksi tunniksi on aiheuttanut ongelmiasi joukkoliikenteeseen. Koko katu täyttyi äärimmilleen vapun juhlijoista, ja lasipullot, panttitölkit sekä muut roskat olivat bussien ja ratikoiden tiellä. Kuulutuksista huolimatta monet jäivät joukkoliikenteensä tukkeeksi, ja paluu kotiin takkusi pahimman kerran. Kuten edellä pohjustit, minkään juhlan ei pitäisi vaikuttaa siihen, että tavallinen työssäkäyvä ei pääse töistä kotiin. Hekin maksavat veroja, mutta joutuivat turvautumaan taksiin. Maksavatko niin mielellään siivouksenkin.
Sanoin sen suoraan: jos tänne tulee jatkossa vain näitä ammattijuoppoja, pistäkää rajoja kiinni. Ainakin teillä Pirkkalassa, et halua Pirkkalasta tällaista sikalaa. Vielä toistaiseksi asiat ovat kaiketi riittävän hyvin, eikä Vähäjärven maisemaa ole vappu sotkenut, ei ainakaan näin sikamaisella tavalla. Siinä taas nähdään, mihin ihmisistä on, ja kyllähän sinä kieltämättä sen hetken mietit Hämeenkadun tungoksessa, että jos olisit vain Forssan laitamilla. Taas joutui vilkuilemaan asuntoja, meno ei vappuina muuta kuin huonone. Tervetuloa maksamaan!
Yhteenveto: anteeksi nyt, on pakko häipyä Pirkkalaan
Aika palata kotiin siitä. Koskipuistossa odottelijat pettyivät jälleen – mitäs minä sanoin? Bussifani menee juhlinta-aikaan bussiisi Keskustorilta suuntaan Pyynikintori, jotta voidaan aloittaa tyhjällä kalustolla. Ne vähemmän ajattelevat jäävät taas rantaan. Sellaisen huomion tein, että ainakin Länsilinjalta oli vain tummaihoisia kuljettajia kyseiseen vappuaikaan. Eikä ihme, suomalaisena en tällaista hommaa jaksa niin, että järki säilyy. Edes tuplapalkka ei ole tarpeeksi hyvä houkutin sille, että vain menisin kuskaamaan kännistä suomalaiskansaa.
Pulloa kerätessä panin merkille ihmisten riitelyn joka asiasta. Annettiin kovia lupauksia siitä, että velat maksetaan ja näin pois päin, mutta maksetaanko velat? Olenpa elämässäkin oppinut sen, että jos hän on kännissä, sanoihin ei voi luottaa pätkän vertaa. Aina ei kannata luottaa edes selvinpäin, onhan täällä ihmisiäni joka lähtöön. Minultakin on kysytty, miksi et vain etsisi ystäviä, mutta tässä on jälleen kerran syy: minusta ei täällä ole ammattijuopoiksi tai edes juhlijaksi, enkä rupea enää kenenkään velkoja maksamaan – eli maksakoon itse.
Tiedät, että juhlan väki kasaantui pääasiassa Tampereen ytimeen. Lähdit sieltä kolmelta palauttelemaan viimeisiä pullokassejasi, 24H Pirkkalan Prismaan. Matkalla kävi tuuri; löysin asfaltilta ehkä euron kolikon, ja vartija ihmetteli onnellisuutta. Hyvä tapa kiinnittää vartijan huomio: keskustele itseksesi ja naura paljon. Hei sinä, pikkurahastakin voi innostua! Löysin euron kolikon pihalta, kyllä nyt kelpaa! Tämän jälkeen nettoaisi loput pullorahat saaliiseesi, sitten on tyhjät kädet. "Raha on paras lompakossa kuin Prisman kassassa", vartija sanoi.
Näinhän se on ja Pakkalankulman bussipysäkille. Bussi on myöhässä, koska juhlijoita oli niin paljon, mutta Pirkkalan päässä pääsee istumaan väljästi. Yllätyksiä riittää: olipa tumma kuski. Sanoin hänelle, että hyvä kun jaksat, ei näihin ajeluihin muuten kuljettajia olisi? "Aika monta kertaa pomokin soitteli, oli siistiä lähteä rattia kääntämään", hän naurahti. Kello 4.16 bussi oli Suupantorilla, ja yksi niin itkuisena. Länsilinjat jätti maaseudun rauhaan, ei mitään hätää, kuski. Onnenpäivät: vehreyttä, lokkeja ja variksia vastassa sekä hetkinen sängylle!
Kommentit