Kesäkuun ihmiskoe Pennollani: €250,84

Säästäväisellä minimalistilla, 30, on kesäkuun budjetissa 432,16 euron vuokran jälkeen 250,84 euroa. Ruokaan, laskuihin ja muuhunkin. Ollaan loppumetreillä upeaa kesäkuuta, ja teen sinkkuna mahtavaa työtä talouteni vuoksi sapattivuodella. Tarkoituksena elää säästäväisesti niin kauan kuin voin. Saanen monia etuja: sama € kantaa nykyään pidemmälle, koska joka päivä ei tarvitse S-pankin Debit-korttia vinguttaa. Paljon on myynnissä turhakkeita, joita ehkä haluaisin, mutta joita en kuitenkaan tarvitse.

Olen pian 31-vuotias, velattomasti asuva sinkkumies, joka asuu vuokralla. En missään nimessä halua kehua tätä asuntoani, koska se ei sitä laatua ole, mutta toisaalta vuokrasi ei ole järin suuri. Mottoni on, että kaikki kilpailutetaan niin edulliseksi kuin suinkin mahdollista, tästä syystä en suostu maksamaan teleoperaattoreillekaan ylihintaa perustarpeeseenne suunnatuista puhelinliittymistä. Otan halvimman mahdollisen liittymän, jolla pääsee nettiin ja muu käytön mukaan, ehkä minimalistisilla siirtorajoilla.

Asunnon kehumisen sijasta panostat nettovarallisuutesi. Elämäni on sikäli outoa monista, että yritän elää mahdollisimman halvalla. Enkä käytännössä voi lähteä edes huomenna mestareiden sushibaariin, vaikka haluaisinkin kovasti, mutta onneksi kaksi vuotta ilman narsisteja on 14. heinäkuuta 2021 jolloin lupauduin käydä Golden Raxin pizzabuffetissa juhlieni kunniaksi. Pennoa suosittelen muuten kaikille! Takuusäätiön palveluun syötän kuukausittain budjettini, joka on tasan 683,00 euroa kuukaudessani.

Pennon käyttö on helppoa ja hauskaa, koska INFJ:nä tykkäät pyöritellä numeroita. Motto vaurauteesi onpi hyvin yksinkertainen: kuluta vähemmän, elä enemmän. Jos lopetat tänään tai pikku hiljaa kaiken turhan kuluttamisen, saatat säästää loppuvuodeksesi tuhansia euroja. Vuotta onkin vielä jäljellä, joten älä jätä tilaisuutta käyttämättä! Ihmiset, jotka ovat rikkaita, eivät ole vauraita voittamalla illan lotossa tai rikastumalla epämääräisesti yön yli. Varakkaat ihmiset toimivat tänään parempaan huomiseensa.
Vaikuttaa tosin siltä, että 683 euron budjetti on yläkanttiin, koska Penno arvioi, että tuolla budjetilla säästän kuukauden lopuksi yhdeksän euroa. Lähtökohtaisesti tämä kuitenkin kertoo nyt siitä, että osaan budjetoida.
Budjetoinnissa ei parane jättää tilaa ylimääräiselle, koska usein ekstra tulee "ahmittua". Suosittelen budjetoimaan samalla tavalla, jopa minimiarvojen mukaan, että pääset vaurastumaan ajan kanssa.

Varautumisesi tuleviin vaikeuksiin on hyvin helppoa, joten on tyhmää jättää nousematta junaan!

Kesäkuussa kokeilet budjetoinnin rajoja täällä kotona

Pitää ensiksi korostaa, että en pakota ketään juoksemaan läpi kesäkuun vain 250,84 euron budjetilla vuokran jälkeen. Huomaa lisäksi, että tästä budjetista makselen sähkölaskut, puhelinlaskut ja muiden muassa ruoan sekä muut ajoittaiset menot. Nostaisin 1. päivänä 20 euroa käteisellä ja tämä kattaa niin sanotun hupirahani. Jos haluan palkita itseäni maitosuklaalla, ostan heti. Toisaalta ideanani on siirtää muut pienet ostokset pois tiliotteista. Pelin nimi on nimittäin se, että mitä vähemmän, sitä parempi.

Toukokuun tiliote S-pankilla mahtui täpärästi nyt kahteen sivuun ;) Tilanne 15. kesäkuuta on se, että vaikka kuu ei ole vielä päättynyt, tilanne on käsittämättömän tyylikäs. Vuokra ja sähkö on jo maksettu, samoin kävin viikon Prisma-reissulla alussa. Sen jälkeen täydensin Citymarketin kovilla Euron päivillä ostellen vain euron tarjoustuotteita tarkkana markkana. Polkupyörästä meni matkalla Euron päiviltäni osa rikki, joten sen ostin Saksasta halvemmalla vain 18,75 eurolla. Tilanne ei ole siltikään kestämätön.

Pennon mukaan kuukausijakson loppuun sinulla on käytettävissä 120,81 euroa, ja esimerkiksi tänään tilanne jääkaappipakastimessani näyttäisi siltä, että ruokakauppaan ei ole asiaa vielä pieneen hetkeesi. Mahdollisesti joudun kaupoissa käymään ensi viikolla ja ostan silloinkin viikon ruoat. Rahan vähyys ei lainkaan stressaa minua, koska olen oppinut elämään kaupatonta elämää, eikä minulla ole esimerkiksi kiesejä. Tämän lisäksi leikkaan jopa hiukseni itse. Rahat tulevat aina riittämään, tämän mä vakuutan.

Aion lopettaa turhan kuluttamisen

Kuvia voi suurentaa nyt, mutta huomaa erityisesti tämä klassikko: rivien vähyys. Tarkoituksenasi on kuluttaa niin vähän kuin mahdollista. En siltikään koe nälkää tai puutetta ohjelmasta: eilen matkustin Länsilinjoilla Julkujärvelle, missä tein ainakin 12 kilometrin kävelyn ihanassa lämmössä ja musiikkini soiden. Kaikkia menoja ei näy budjeteissa, koska osa menoista ovat valmiiksi maksettua kamaa, kuten vaikkapa Nysse-kortin saldo. Pientä purtavaa ostin Ylöjärven Lidlistä hupirahalla ja löytöpulloillani.

Mielestäni tämä on parasta elämää, että esimerkiksi S-pankin tilitapahtumissa viimeinen tapahtuma on 28.6.21, jolloin ostin tarjouksesta bussimatkani Hämeenlinnaan. Niistä en aio maksaa enää koskaan normaalihintaa, koska minulla ei ole mitään mielenkiintoja maksaa kalliisti itse kuljettajalle. Toisaalta haluan muutenkin panostaa tähän blogiin kauhuleffojen sijasta. Pennoon en koskaan syötä kuukauden tuloja, vaan kuukauden budjetteja. Budjettini tulee automatiikalla, ja kuukauden välein käyn sitä läpi.

Ensi kesäkuussa tule arvioimaan kasvavatko menot vai olisiko tarvetta budjettia pienentää. Tärkeintä on, että budjetteja ei ole tuosta liikaa, varsinkaan sapattilomalla. Sapattilomalla haluat sapattibudjetin riittävän niin pitkälle kuin mahdollista. Tällöin jokaisilla euroillasi on suurinta merkitystä. Taulukosta näkyy se, että kaikki laskut kuukaudelta ovat jo maksettu tyylikkäästi. Luuletpa, että teen sitä budjettia oudoimmin kuin monet muut, koska en tiedä ketään noin 250,84 euron koomisella minimibudjetilla.

Maksan kaikki laskut vain eräpäivänä automaattisesti

Huomaa pian myös, että maksan sinkkutalouteni kaikki laskut, myös vuokran ja 4G Teho Extran vain eräpäivänä automaattisesti. Maksan näin siksi, koska rahoja on aina, ja menot on jo budjetoitu. Tiedän tarkalleen paljonko rahaa voin käyttää erääntymässä olevista laskuista huolimatta. Tämän voisi sanoa niinkin, että maksan laskuja ja muita menoja tilillä makaavalla rahalla. En elä laskusta laskuun. Uskon, että kuka tahansa voisi elää niin, jos Pennolla budjetointeja haluttaisiin kokeilla vaikka tänään illalla.

Olet kokeillut useita ohjelmia ja ehdottomasti naurettavin oli maksullinen YNAB. YNAB eli You Need A Budget maksaa jopa 70 euroa vuodessa. Se voi toki olla amatööreille käsittämättömän upea apu, mutta itse vetäisin kyseisellä ohjelmalla aitoa rahaani vessasta alas. Olen edelleen sitä mieltä, että paras tapa budjetoida on siirtää säästö jo panopäivinäsi, näin saanet budjetit. Jos et tiedä budjettia, se muotoutuu ajan kanssa. Budjettisi tuskin on 250,84 euroa kuukaudessani, mutta sinkulle tämä olisi mahdollista.

Älä syötä Pennoon tuloja, vaan budjettia. Ole siinä tilanteessa, että käyttötilillä makaa jopa tuhansia, enkä tuhlaile niitäkään Zalando-ostoskoreissa. Asetettu budjetti pitää huolen siitäkin, että en tuhlaile kuin maksimissaan 683 euroa kuukaudessa. Koen sitä vapauttavana, että vuokran jälkeen 250,84 voisi käyttää vapaasti. YNABissa kaikki oli niin sentin tarkkaa. Säästän paljon omaa aikaa, koska budjetti on liukuva jo luonnostaan. Tiedän kyllä tarkalleen mihin eurojani kulutan. Joskus ei ole kaikkeen varaa.

Kirjoja saa halvalla, älä osta uutta

Ilahduttavinta onkin huomata, että säästäväinen minimalisti säästäisi kuukauden lopuksi samaisella kulutuksella noin kymmenen euroa. Budjetti on kaiken järjen mukaan hieman ylimitoitettukin, mutta haluan toisaalta antaa pelivaraa, enkä missään nimessä halua luopua ruisleivästä kesäkuun 30. Kuinka oikein onnistut tässä haasteessasi? Vastaus on helppo. Et käy partureissa, et leffateattereissa, uimassa käyt vain aamu-uinnin aikaan, joka on normaalia edullisempi, ja maksimissaan muutamasti kuussa.

Tavoitteena oli elää koko loppuvuosi, ja kenties koko loppuelämäni, nuukailijana. Tähän kuuluu kaksi isompaa kokonaisuutta: eläminen minimikulutuksella sekä turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen. Kolmantena pyrin käyttämään käytettyjä esineitäsi ja sen lisäksi ostamiani tuotteita mahdollisimman pitkään. Vältän toreja, kauppakeskuksia ja nettishoppailuita. Käytän vuoden 2018 HM-paitaa edelleen. Poljen pyörällä ilman kiesejä parkkipaikalla. Elämä on ihanaa, kun ei ole velkaa ja uusinta murhetta!

Mitä sitten minimikulutus tarkoittaa? Minimikulutus tarkoittaa juuri sitä, miltä se sinulle kuulostaa. Tulenpa nipistämään kulutustani kaikkialta, mistä voin. Tarkoituksenani onkin samalla tutkia kuinka vähällä voit Suomessa päästä elämään normaalia, onnellista että täysin ihmisarvoista elämää. Elämää, jossa et ole velkahelvetissä, et näe nälkää ja muutamia harrastuksia on. Tämä on elämää, jossa sinun ei tarvitse ostella oluita tai masennuslääkkeitä. On aikaa käydä noukkimassa eurolla Plussa-tarjoukset.

Nuuka puntaroi joka hankintaa ja laskua perin pohjin

Lisäksi nuukailuunne kuului muiden muassa kokeilujaksojen irtisanominen, jos ne vähänkin tuntuvat tarpeettomilta. Esimerkiksi sapattivuotena ei ole ollut juuri aikoja sarjoja tai leffoja katsella, eli ehkäpä vuokraaminen tulisi sittenkin halvemmaksi kuin 13 euron maksu Elisoille kuukausittain. Myyjäni kysyi ennen ajastettua irtisanomista miten tyytyväinen palveluun olisin. Olin tyytyväinen, mutta aikaa ei ole kuitenkaan ollut tuijotella, pelkään kesänne menevän ohikin ilmaiskuukauden jälkeenkin: aina vain!

Pian listalla henkilökortin uusinta, joten siihen täytyy varautua. Kirjaan oikeastaan kaiken tuollaisen etukäteen, ja saan muistutuksen aina ajoissa, näin en joudu maksamaan usein jopa yliajalle menevistä kokeilujaksoista. Deezerin Hifi-palveluni saan ensi kuusta ilmaiseksi, joten siitä olen vielä yhteydessä yrityksen edustajaan. Lukutaitoisimmat huomaavat myös, että pyrin kilpailuttamaan tänäkin vuonna myös puheliittymäni ja sähkösopimukseni määräaikojen umpeutumiseen omia aikojaan. On pakko!

Kannattaa ehdottomasti pitää siitä kaikesta kirjaa, koska liiankin moni maksaa liikaa puhelin- taikka sähkölaskuissaan. Viime vuonna kilpailutin kotivakuutuksen kahdeksi vuodeksi ja se on edelleen Ifillä. Tähän menee aikaa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se olisi masentavaa. Gmailin pyrin pitämään siistinä, jotteivat mainospostit ja hoidetut asiat veisi huomiotasi. Niiden sijasta katselen mieluummin Väinö Paunu Oy:n paunulaista ja muistuttelisit itseäni kiesittömän elämän ihanuudesta, on hauskaa.

Odotat ulosottomiestä? Kirjekuoripinolla

Ihmiset, jotka eivät välitä raha-asioista, tekevät kaiken päin vastoin. Laskuja voidaan maksaa reilusti myöhässä, katsomatta mistä kuluttajaa veloitetaan, ja näin turha lasku pyöriipi läpi elämän. Aikoinaan minulle tuli yllätyksenä, että Ifin kotivakuutukseeni kuuluu nyt matkatavaravakuutus, joten irtisanoin matkavakuutuksen Turvasta saman tien. Näin pääsin säästämään hieman rahaa, ja toisaalta yksi lasku tippui maksupinosta. Kuka ei tästä pitäisi, että on yksi lasku vähemmän maksulistalla kuukausittain.

Jos jokin lasku nousee uskottavasti eurolla, verenpaineeni eivät nouse uusiin lukemiin, mutta yritän löytää halvemman vaihtoehdon. Puheliittymissä datarajoitettu liittymä Moilta voi tulla halvemmaksi, varsinkin siinä tilanteessa, jos löydät Spotify Premiumeistasi maagisen napin soittolistan lataamiseen Offline-tilaan. Näin et välttämättä tarvitse koko internetiä puhelimeen ainakaan musiikin kuunteluun. Tätä harkitsen itse, mikäli joku päivä DNA:n puheliittymä kallistuu liian paljon sen hyötyyni nähden.

Säästäväisin nuuka ei ole halpamaista. He maksavat omista Spotifyistaan, eivät tivaa sitä kavereilta, eikä nuukailijoita satuta maksaa laskuja. He panostavat laatuun kaikessa. He antavat tippiä muillekin, kun taas halpamaiset ihmiset ostavat halvinta romua pyrkien elämään säntillisesti muiden siivellä, ja antaa takaisin kynttilöitä (mikäli edes niitäkään). Nuukailija ei oikeastaan ole sama asia kuin vaikkapa halpamainen hyötyjä, joka pakottaa sinut maksamaan hänen omia laskujaan keinolla millä hyvänsä.

Säästäväinen minimalistisi ei jätä kotiaan, se maksaa!

Nuukailija ei tuhlaa rahaa, joten 250,84 euron budjetti Suomessa on itse asiassa sinulle yläkanttiin. Ei haittaa, Penno nimittäin tilastoi käyttämättä jääneet rahat säästöihini, joita voi käyttää tilanteissa, jos tulee yllättävä lasku hammashoitolastasi. Velkaan ei tarvitse mennä silloinkaan. Frugalistina en säästä omasta terveydestä, eli käyn säännöllisesti suuhygienistillä tai hammaslääkärillä. En käy Finnkinossa, mutta katselen elokuvia pitkin vuotta vuokraamalla näitä suoraan sohvaltani upealla äänentoistolla.

Nykyään puhutaan todella paljon koronoista: entä jos saa vaikean taudin ja joutuu teholle parturista? Entä leffateatterissa tai kuntosalilla? Ei ongelmaa, sillä en käy elokuvissa, saleilla tai partureissa. Koti on leffateatteri, konsertti täynnä musiikkia, parturikampaamo ja kuntosali muun muassa.  Epidemiaa ei tarvitse pelätä, ja mikä parasta säästän satasia vuodessa pelkästään sillä, että leikkaan omat hiukset itse. Ei tarvitse mennä mihinkään. Ainoa asia, minkä vuoksi enää liikun, on kaupassa käynti Lidlissä.

Sapattivapaalla liikutte lähiluonnossa tai kylpylässä, mutta ne voidaan sulkea milloin vain. Olen siinä tilanteessa, että kohta en tarvitse edes kylpylöitäkään, sillä ajan Suomessa voi harrastaa monia asioita halvalla tai ilmaiseksi. Miten olisi muutaman euron frisbee, hyppynaru tai ilmainen uinti Vähäjärvellä? Miksi lähteä kylpylään, maksaa nuo 20 euroa sisäänpääsystä, ja tuhlata niin mahdottomasti sitä aikaa? Siltikään nuukailijana ei tarvitse lakata käymästä kylpylöissä, koska voisin nauttia niistä aina välillä.

Lopetan kylpylät viimeistään 2023

Firma tarjosi ePassia vain 400 eurolla vuodessa. Minusta tuli samalla kylpylöiden vakioasiakas, koska uimahallisi eivät olleet kovin hyvin auki koronaviruksen aikana. Siltikään edes iso kylpylä ei ole varma juttu. Voi niitäkin sulkea, ja muutamat sulut odottavat meitä nähdäkseni loppuvuodesta. Toivottavasti ehdin käyttämään viimeisintä kymppikorttia siihen mennessä. Vuodelleni 2022 on upein suunnitelma: lopetan uimahalleissa ja kylpylöissä käynnit. Uskon, että silloin eivät muutkaan siinä käy inflaatioon.

Kotona voi urheilla siivoamalla, tamppaamalla mattoja, tai tuulettamalla vuodevaatteita. Tätä et olisi tehnyt useisiin viikkoihin, jopa kuukausiini, koska sinulla ei ollut siihen aikaa tai energiaa. Enkä tunne olevani tältä planeetalta, sillä nautin vähästäni. Voin nauttia elämästä, joka on kotoiluja, bussimatkoja Nysse-liikenteessä tai lenkkeilyitä kotikulmilla. En kaipaa upeita matkoja Saksaan, enkä halua baariin. Perjantaisin palaan Lidleistä: ihmettelen nuoria aikuisia. Kaljapakit kourassa mennään illanviettoon.

Matkustan itse yksin, ruokakassin seurassa, ja viinaa et löydä mistään. Matkaan kotiin siivoamaan, ja nauttiakseni upeasta leffaillasta, sillä en edelleenkään käy Finnkinossa. Ja nautin siitä suunnattomasti. Finnkino ei pääse enää rahastamaan, ja rahaa säästyy sijoituksiin, tai mun sapattivapaan pyörittelyyn. Ihmisenä en ole halpamainen, päin vastoin ostat mielestäni vain hyviä tavaroita, jotka kestävät aikoja. Toivottavasti. Nyt ei sapeta S-pankkiini tipahtava laskusi, koska nousit ainoana bussiin ilman kaljaa.

Vinkit nuukailuun: "Asenne koittaa uutta ratkaiseepi"

Olen minimalisti, bussifani ja frugalisti. Säästän valtavasti rahaa tietyillä toimilla, ja tämäpä kostautuu sillä, että en ole veloissa ja voisit elää sapattia. Makselen tämän päivän elämää huhtikuun tuloilla jne.
 1. Tärkein juttusi frugalismissa on päättää, että autoa tai ajokorttia ei hankita, se säästää valtavasti rahaa. Oman päätöksen tein Tesoman koulussasi teininä. Tajusin silloin, että alan säästää rahaa.
 2. Päätin sen sijaan hankkia polkupyörän ja 2013 hankin lopuksi kunnollisen. Tässä tärkeää on, että joka vuosi ei vaihdeta menopeliä, vaan vanhan kunnostaminen kenties itse tulee halvemmaksi.
 3. Frugalismissa on tärkeää, että pidetään tyhjiä päiviä Lidlistä, laskuista ja muusta kuluttamisesta. Kesäkuussa viimeinen rivi S-tileillä on 28. päivä ja tähän pyrin aina. Lopeta turha kulutus heti!
 4. Prismaan taikka Lidliin lähdetään linja-autolla maksimissaan kerran viikossa ja tehdään kaikkea, että ostettu yli viikon ruokavarasto riittää pitkään. Ennen muuta syödään vähemmän ja käytetään aiemmat loppuuni. Improvisoidaan ruokaa, jotta saadaan kaikenlainen hukkajäte vähenemään.
 5. Hiukset leikataan itse, samoin tehdään ruoat itse, ei missään nimessä Kotipizzaa kotiin. Ruokailu ulkona tai tilauksilla kotiin on suorastaan hölmön valinta, sen sanon suoraan. Nyt säkin tiedät!
 6. Jos ostat vaikka älypuhelimen, tai kannettavan, älä osta sitä kalleinta. Käytä tuotetta niin pitkään kuin mahdollista, koska näin tuotteen "kuukausimaksu" alenee koko ajan. Tavoitteena vuosia.
 7. Asu niin halvassa vuokra-asunnossa tai omistusasunnossa kuin voit. Saatat tinkiä jopa neliöistä, mutta säästynyt rahani jää tilillesi, ja juuri se on vaurauden alkumetrejä sinulle ja perheellesi.
 8. Osta vain tarjouksesta. Älä koskaan osta käyttötavaraasi normaalihintaan. Pidä kirjaa tuotteista, joista olet kiinnostunut, ja kun tuotteet ovat vihdoin alennuksessa ala täydentämään varastoja.
 9. Siirrä omat säästöt S-pankista tai muualta Bank Norwegianiin. Saat vähemmän mahdollisuuksia "ahmia" säästöt hetken mielijohteesta ja sen lisäksi säästöissä juoksee parempi korko: 0.75 %.
 10. Yritä säästää kaikesta mistä vain voit, mutta jos sinua pyydetään lounaalle Raxiin, niin totta kai mennään ja maksetaan. Jos lounaspyyntöjä alkaa tulla liikaa, kokeilkaa tehdä Raxit kotonanne.
 11. Sisusta ja kalusta jopa ilmaiseksi. Olen kalustanut, jopa sisustanut kotiani, ilmaiseksi. Tutuilta ja vanhemmilta olen saanut paljon ilmaista tavaraa, jota hyödynnän edelleen. Pienet neliöt takaavat sen, että en tarvitse liikaa tavaraa tai huonekalujasi. Rahaanne säästyy vain oikeilla päätöksillä!
 12. Matkailulakko. Ulkomaillehan en enää matkusta, joten palmupuita näen nykyisin lähinnä netissä. Sen lisäksi joskus tulee pyörittyä Amsterdamissa Googlen Street Viewin kautta. Säästätkö rahaa.
 13. Nysse-alueella asuvat huomio! Jos sukulaisella on rajaton kausi- tai vuosikortti ilman etuuksia, sitä voi lainata kenelle vain, kunhan ikäryhmä täsmää. Otapa kortti lainaan ja säästät matkoissa. Tällä tavalla säästän tuhansia euroja vuodessa hyödyntämällä korttia, joka ei aina ole tarpeen.
 14. Onko Nysse-kortilla arvoa, joka on AB, mutta liikut alueelle C? Vaihda laitteelle BC, niin säästät lompakkoa. Vaihtoehtoisesti ABC-vyöhykkeen matkassa voit leimata normaalisti ja kävellä loput C-vyöhykkeelle. Näin teen itse melko paljon, jotta pääsen tutun ilmaiskortilla aina Nokialle asti.
 15. Lopeta politiikan sekä uutisten seuranta. Nuo lisäävät epävarmuutta ja pahaa oloa. Enpä seuraa uutisia tai politiikkaasi, ja tästä syystä näen oman tulevaisuuden paljon valoisampana kuin muut keskimäärin. Minusta on tullut onnellinen ihminen ilman päivittäistä annosta koronauutisiasi.
 16. Älä pidä koiraa, älä tee lapsia, äläkä hakeudu suhteisiin. Nuo varastavat rahaa ja aikaa. Rikkaalla ei ole varaa, ainakaan useimmiten, seurustella perheen perustamiseen. Lapset, parisuhde ja söpöt lemmikkisi olivat nimittäin kiistatta syysi numero yksi köyhyyteen ja siihen ettei ole ikinä aikaa.
 17. Osta ruisleipää, jauhelihaa ja muuta tuotettasi vain tarjouksesta. Lidlissä on sunnuntaisin paljon kaikkea -30 prosentin tarroilla ja Prismassa on ilta-ale, joka antaa nyt 60 prosentin alennukseni. Kitsas ei juuri osta mitään normaalihintaansa, jos ei ole pakko, ja hänellä on aikaa käydä noissa.
 18. Älä ota mitään kymppikorttia. Esim. kymmenes ruokailusi meillä ilmaiseksi. Tulet vain käymään siellä useammin, ja tästäkö hyötyy ravintola. Samoin älä osta niitä kymppikortteja kylpylöihin tai halleihin. Maksan ennemmin normaalihintaa, ja käyt vähemmän, sillä näinkö säästämme rahaa.
 19. Tarkista saako taloyhtiöösi ilmaisen laajakaistan. Meidän taloyhtiöön tuli vuonna 2019 ilmainen perusnopeus 10M kaikkiin kämppiin, ja silti kaikki eivät hyödynnä sitä maksellen mokkuloista.
 20. Älä tilaa saunavuoroa taloyhtiöllä. Säästän seitsemän euroa kuukaudessa käymällä saunassa sen sijaan ilmaisen lenkkisaunan aikaan. Samalla saan juttuseuraa sekä saunomisaikaa on enemmän. Eikä harmita, jos jää muutama kerta väliin, koska lenkkisaunasi on minulle ja muille maksuton!
Mieluusti kuulisi muita vinkkejä, kuten liittymien kilpailutuksia, ja päivän hintoja. Laita siitä alle, jos tiedät edes yhden, tai mieluiten kaksi. Vaikka kaikki vinkit, joita käytät. Nysse-liikenteeni bussifanina tunnen perin pohjin, ja esim. lähimaksun testivaiheessa kaikki matkat maksoivat euron. Uskoisin, että sama alennus voi tulla Nysseen viimeistään joulukuussa, tai käteisen jäädessä historiaan. Voit säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa tutustumalla perin pohjin joukkoliikenteeseesi, esim. Nysseeni.

Yhteenveto: äkkilähdöt Nyssellä, palmut tietokoneella

Ennen muuta nukun hyvin, koska ei tarvitse herätä uuteen työpäiväänne, vain tienatakseni tarpeeksi velkoja kuittaamaan. Sapattivuoden alku on jo opettanut minulle paljon: tekemistä on ilman työtäkin, ja ennen muuta miten vähällä ihminen sitä pärjääkään. Minimalisminne avulla löysin itselleni tärkeät arvot ja raha ei ole yksi niistä. Näyttää siltä, että tarvitsen vain 683 euroa kuukaudessa elääkseni. Olisi järjetöntä tehdä työtä elääkseen, kun voisi vain elää työkseen. Miettikää oikeasti elämänne lyhyyttä.

Kuinka moni eläin, joka parhaillaan metsissänne viihtyypi, tekee työtä elääkseen? Työ ei ole oikeasti niin välttämätöntä kuin luulet, mutta valitettavan moni tekee työtään rahoittaakseen unelmia omista taloista, perheistä ja autoista, jotka eivät oikeasti ole unelmiasi. Ne ovat tapoja saada muiden huomio. Jyri ei kadehdi, hän nimittäin keskittyy vaurauteen, ja siihen miten tälle ihmiskokeelle lopultakin käy. Kesäkuu ei ole vielä edes lopussa, mutta jotenkin on pärjättävä 64,63 eurolla. Upeat säästömittarit!

Kulutin viimeisenä kahtena vuonna, jolloin työskenteli perheyrityksessä, yksinkertaisesti mielestäni liikaa. On hyvä palata perusasioihin ja tutkia omaa kulutustani. Saanko kulutustani vieläkin alemmas? Sen olen jo huomannut, että ilman työtä kuluu vähemmän energiaasi, joten sapattivuonna voi käyttää aiempaa vähemmän rahaa Prismaan tai Lidliin. Tässä kuussa uskon käyväni Prismassa maksimissaan kaksi kertaa. Tähän asti yksi asiointikerta on takana. Kaiken huipuksi vien vähemmän roskaa koriin.

Ostan vähemmän, joten erilaista jätettä kertyy maltillisemmin. Vien yhden roskapussin kuukaudessa jäteastiaan. Saan tässä taloyhtiössä lajiteltua kaiken muun: muovit, lasit, pahvit, paperit sekä metallit. Biojätettä vien kerran viikossa, mutta pyrin vähentämään sitäkin. Ostamalla vähemmän ja fiksummin, tuhlaat epätodennäköisemmin rahaa heittämällä pilaantunut biojäteastiaan. Jos et pystyisi heittämään seteleitä pytystäsi alas, niin ei sinun pitäisi heittää rahaa myöskään esimerkiksi Ikean biojäteastiaan.

Minkälaisia uutisia päästäisit luoksesi, jos alkaisit budjetoida Pennolla jopa tänään? Tuntuiko 250,84 euron kuukausibudjetti useastikin täysin mahdottomalta? Kommentoi asiaa ja jaa frugalismivinkkejä! Vinkki on tänään se, että jatka blogini seurantoja, niin saat takuuvarmasti uusia ideoitasi vaurastua.

Jos et enää tarvitsekaan näitä isoja vinkkejäni, voi jatkaa sitä vauraampaa matkaa, kiitos ja hei hei.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Millainen on kuukausittainen ruokabudjettisi?

Oletko ajatellut, että ruokabudjettia voisi optimoida tässäkin kuvattuun tyyliin? https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-2000008268448.html

Minulla menee n. 150 €/kk ruokaan (en ainakaan vielä ole optimoinut, ellei muuten nollaruokahävikkiä lasketa) eli vastikkeen kanssa n. 360 € /kk. Tähän muutama pienempi lasku, niin 420 € /kk on realistinen kokonaismeno.

DNA 4G Teho Extrasi maksaa siis 10,20 € kuukaudessa?

Koska kuukausimenoni (enkä nyt huomioi velattoman omistusasunnon vastiketta vs. vuokra-asunnon vuokraa) ovat pienempiä kuin sinun, olen vielä enemmän minimalisti? DNA Jämpti 1M -puhelinliittymä kustantaa 6,90 €/kk. Muuhun netinkäyttöön riittää vastikkeeseen kuuluva 10M perusnopeuksinen liittymä. Leffoja ja sarjoja en pääosin katso ja niitä harvoja, joita joskus haluan katsoa, lataan torrenttina. Suoratoistopalveluihin ei siis mene centiäkään.

Seurustelemattomuus, perheettömyys, autottomuus ja myös eläimettömyys tuo merkittäviä säästöjä, mitkä olet hyvin huomannut. Ei tarvitse olla jatkuvasti käymässä siellä, täällä, tuolla ja tilailla sitä, tätä, tuota yms. Akan, ipanoiden ja eläinten ylläpito maksaa vuositasolla melkoisesti.

Pennoa tai muita vastaavia en tarvitse, koska tiedän tarkasti, mihin rahani kuluvat. Ehkä tämä oli jonkinlainen mainospostaus?
Hei, kiitos kommentista.

Luin kaikki ajatuksen kanssa, ja tuo linkki johon viittaat, on sikäli tuttu että kävin sen lukemassa jo aiemmin. Penno näyttää, että käytän ruokaan noin 100 euroa kuukaudessa. Ruoka ei ole minulle nautinto, vaan elämän pakkopullaa, jota on pakko syödä. Toki välillä syön ulkona, mutta silloin kysymyksessä on aitoa vaihtelua ja itseään palkitsemista. Tämän pyrin rajoittamaan muutamaan kertaan vuoteen.

Teho Extra maksaa 9,90 euroa, loput oli ulkomaanpuheluita Venäjälle. Nykyään soitan nekin Skypellä, joka on edullisempi (10 snt min vs. 20 snt min). En näe minimalismia kilpailuna, eli olennaisinta on se, että ei osta itselleen tarpeetonta. Minullakin oli tuo mainitsemasi Jämpti megan netillä juuri samaan hintaan. Palaan siihen ennen pitkään, mutta pystyin jatkamaan Teho Extraa vielä vuodella samaan hintaan.

Siinä on rajattomasti puhetta, viestejä ja 50 Mb -nettiä. 10 Mbps -talokaista minulta löytyy, josta ei laskua muodostu, sitäkin moni Elisan myyntitykki on yrittänyt päivittää maksulliseksi lisänopeudeksi. Tästä olen opetellut kieltäytymään. Pennohan on Takuusäätiön palvelu, ja blogiani lukevat myös ne, jotka eivät rahojaan osaa käyttää. Mainos tämä ei ole, mutta se on minulle hyödyllinen nopeuden takia.

Osaisin kyllä pitää ilman Pennoa taloutta, koska olen nykyään nirso, mutta kun olen ollut manipuloijan kanssa seurustelemassa rahankäyttö oli aika holtitonta. Puhtaasti sen manipuloinnin takia opettelen uudestaan todellisuutta. Minua kiinnostaa jakaa budjettia blogissa, että ehkä joku muu kiinnostuisi budjetoimaan, ja pitämään menojaan silmällä. Nyt kävi niin, että kiinnitit huomioni moneen asiaan.

Se sai ajattelemaan.

Kiitoksia sinulle ja oikein hyvää päivänjatkoa!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit