Kesäkuun budjetti 245,84: "Ihmiskoe voi alkaa"

Säästäväisellä minimalistilla, 30, on kesäkuun budjetissa 432,16 euron vuokran jälkeen 245,84 euroa. Ruokaan, laskuihin ja muuhunkin. Ollaan puolessa välissä tätä kesäkuuta, ja teen sinkkuna mahtavaa työtä talouteni vuoksi sapattivuodella. Tarkoituksena elää säästäväisesti niin kauan kuin voin. Saan monia etuja: sama € kantaa nykyään pidemmälle, koska joka päivä ei tarvitse S-pankin Debit-korttia vinguttaa. Paljon on myynnissä turhakkeita, joita ehkä haluaisin, mutta en kuitenkaan tarvitse.

Olen pian 31-vuotias, velattomasti asuva sinkkumies, joka asuu vuokralla. En missään nimessä halua kehua tätä asuntoani, koska se ei sitä laatua ole, mutta toisaalta vuokra ei ole järin suuri. Mottoni on, että kaikki kilpailutetaan niin edulliseksi kuin suinkin mahdollista, tästä syystä en suostu maksamaan teleoperaattoreillekaan ylihintaa perustarpeeseen suunnatuista puhelinliittymistä. Otan halvimman mahdollisen liittymän, jolla pääsee nettiin ja muu käytön mukaan, ehkä frugalistisilla siirtorajoilla.

Asunnon kehumisen sijasta panostan nettovarallisuuteni. Elämäni on sikäli outoa monista, että yritän elää mahdollisimman halvalla. En käytännössä voi lähteä edes huomenna mestareiden sushibaariin, vaikka haluaisinkin kovasti, mutta onneksi kaksi vuotta ilman narsistia on 14. heinäkuuta 2021 jolloin lupauduin käydä Golden Raxin pizzabuffetissa juhlan kunniaksi. Pennoa suosittelen muuten kaikille! Takuusäätiön palveluun syötän kuukausittain budjettini, joka on tasan 678,00 euroa kuukaudessa.

Pennon käyttö on helppoa ja hauskaa, koska INFJ:nä tykkään pyöritellä numeroita. Motto vaurauteesi onpi hyvin yksinkertainen: kuluta vähemmän, elä enemmän. Jos lopetat tänään tai pikku hiljaa kaiken turhan kuluttamisen, saatat säästää loppuvuodeksi tuhansia euroja. Vuotta onkin vielä jäljellä, joten älä jätä tilaisuutta käyttämättä! Ihmiset, jotka ovat rikkaita, eivät ole vauraita voittamalla illan lotossa tai rikastumalla epämääräisesti yön yli. Varakkaat ihmiset toimivat tänään parempaan huomiseen.
Vaikuttaa tosin siltä, että 678 euron budjetti on yläkanttiin, koska Penno arvioi, että tuolla budjetilla säästän kuukauden lopuksi yhdeksän euroa. Lähtökohtaisesti tämä kuitenkin kertoo siitä, että osaan budjetoida.
Budjetoinnissa ei parane jättää tilaa ylimääräiselle, koska usein ekstra tulee "ahmittua". Suosittelen budjetoimaan samalla tavalla, jopa minimiarvojen mukaan, että pääset vaurastumaan ajan kanssa.

Vaurastuminen on niin helppoa, että on suorastaan melko tyhmää jättää sitä hyödyntämättä!

Kesäkuussa kokeilen budjetoinnin rajoja täällä järvi-Suomessa

Haluan ensiksi korostaa, että en pakota ketään juoksemaan läpi kesäkuun vain 245,84 euron budjetilla vuokran jälkeen. Huomaa lisäksi, että tästä budjetista makselen sähkölaskut, puhelinlaskut ja muiden muassa ruoan sekä muut ajoittaiset menot. Nostan 1. päivänä 20 euroa käteisellä ja tämä kattaa niin sanotun hupirahani. Jos haluan palkita itseäni maitosuklaalla, ostan heti. Toisaalta ideanani on siirtää muut pienet ostokset pois tiliotteista. Pelin nimi on nimittäin se, että mitä vähemmän, sitä parempi.

Toukokuun tiliote S-pankissa mahtui täpärästi vain kahteen sivuun ;) Tilanne 15. kesäkuuta on se, että vaikka kuu ei ole vielä päättynyt, tilanne on käsittämättömän tyylikäs. Vuokra ja sähkö on jo maksettu, samoin kävin viikon Prisma-reissulla alussa. Sen jälkeen täydensin Citymarketin kovilla Euron päivillä ostellen vain euron tarjoustuotteita tarkkana markkana. Polkupyörästä meni matkalla Euron päiviltä osa rikki, joten sen ostin Saksasta halvemmalla 18,75 eurolla. Tilanne ei ole siltikään kestämätön.

Pennon mukaan kuukausijakson loppuun minulla on käytettävissä 115,81 euroa, ja esimerkiksi tänään tilanne jääkaappipakastimessa näyttää siltä, että ruokakauppaan ei ole asiaa vielä pieneen hetkeen. Mahdollisesti joudun kaupassa käymään ensi viikolla ja ostan silloinkin viikon ruoat. Rahan vähyys ei lainkaan stressaa minua, koska olen oppinut elämään kaupatonta elämää, eikä minulla ole esimerkiksi kiesiä. Tämän lisäksi leikkaan jopa hiukseni itse. Rahat tulevat aina riittämään, tämän vakuutan.

Pennoon ja S-tilille niin vähän rivejä kuin mahdollista

Kuvia voi aina suurentaa, mutta huomaa erityisesti tämä klassikko: rivien vähyys. Tarkoituksena on kuluttaa niin vähän kuin mahdollista. En siltikään koe nälkää tai puutetta ohjelmasta: eilen matkustin Länsilinjoilla Julkujärvelle, missä tein ainakin 12 kilometrin kävelyn ihanassa lämmössä ja musiikki soiden. Kaikkia menoja ei näy budjetissa, koska osa menoista ovat valmiiksi maksettua kamaa, kuten vaikkapa Nysse-kortin saldo. Pientä purtavaa ostin Ylöjärven Lidlistä hupirahalla ja löytöpulloilla.

Mielestäni tämä on parasta elämää, että esimerkiksi S-pankin tilitapahtumissa viimeinen tapahtuma on 9.6.21, jolloin sammutin Viaplayn kokeilujakson kokonaan. Palvelusta en aio maksaa enää koskaan normaalihintaa, koska minulla ei ole mielenkiintoa maksaa aina rajattomasta leffabuffetista. Toisaalta haluan muutenkin panostaa tähän blogiin kauhuleffojen sijasta. Pennoon en koskaan syötä kuukauden tuloja, vaan kuukauden budjetteja. Budjetti tulee automatiikalla, ja kuukauden välein käyn sitä läpi.

Ensi kesäkuussa tulen arvioimaan kasvavatko menot vai olisiko tarvetta budjettia pienentää. Tärkeintä on, että budjettia ei ole yhtään liikaa, varsinkaan sapattilomalla. Sapattilomalla haluat sapattibudjetin riittävän niin pitkälle kuin mahdollista. Tuolloin jokaisella eurolla on suurta merkitystä. Taulukosta näkyy se, että menoissa on jo huomioitu tuleva DNA-lasku puheliittymästä 4G Teho Extra. Luulenpa, että teen budjettia oudommin kuin monet muut, koska en tiedä ketään 245,84 euron budjetilla.

Pennon käyttö on ilmaista ja yksinkertaista

Huomaat pian myös, että maksan sinkkutalouteni kaikki laskut, myös vuokran ja 4G Teho Extran vain eräpäivänä automaattisesti. Maksan näin siksi, koska rahaa on aina, ja meno on jo budjetoitu. Tiedän tarkalleen paljonko rahaa voin käyttää erääntymässä olevista laskuista huolimatta. Tämän voisi sanoa niinkin, että maksan laskuja ja muita menoja tilillä makaavalla rahalla. En siis elä laskusta laskuun. Uskon, että kuka tahansa voisi elää niin, jos Pennolla budjetointia haluttaisiin kokeilla tänään.

Olen kokeillut useita ohjelmia ja ehdottomasti naurettavin oli maksullinen YNAB. YNAB eli You Need A Budget maksaa jopa 70 euroa vuodessa. Se voi toki olla amatöörille käsittämättömän upea apu, mutta itse vetäisin kyseisellä ohjelmalla aitoa rahaa vessasta alas. Olen edelleen sitä mieltä, että paras tapa budjetoida on siirtää säästöt jo panopäivänä, näin saat budjetin. Jos et tiedä budjettia, se muotoutuu ajan kanssa. Budjettisi tuskin on 245,84 euroa kuukaudessa, mutta sinkuille tämä on mahdollista.

Älä syötä Pennoon tuloja, vaan budjettia. Olen siinä tilanteessa, että käyttötilillä makaa jopa tuhansia, enkä tuhlaile niitäkään Zalando-ostoskoreissa. Asetettu budjetti pitää huolen siitäkin, että en tuhlaile kuin maksimissaan 678 euroa kuukaudessa. Koen sitä vapauttavana, että vuokran jälkeen 245,84 voi käyttää vapaasti. YNABissa kaikki oli niin sentin tarkkaa. Säästän paljon omaa aikaa, koska budjetti on liukuva jo luonnostaan. Tiedän kyllä tarkalleen mihin euroja kulutan ja joskus ei ole vain varaa.

Penno arvioi että säästän tästäkin €9

Ilahduttavinta onkin huomata, että säästäväinen minimalisti säästäisi kuukauden lopuksi samaisella kulutuksella noin kymmenen euroa. Budjetti on kaiken järjen mukaan hieman ylimitoitettukin, mutta haluan toisaalta antaa pelivaraa, enkä missään nimessä halua luopua ruisleivästä kesäkuun 30. Kuinka oikein onnistun tässä haasteessa? Vastaus on helppo. Et käy partureissa, et leffateattereissa, uimassa käyt vain aamu-uinnin aikaan, joka on normaalia edullisempi, ja maksimissaan muutamasti kuussa.

Tavoitteenani on elää koko loppuvuosi, ja kenties koko loppuelämäni, frugalistina. Tähän kuuluu kaksi isompaa kokonaisuutta: eläminen minimikulutuksella sekä turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen. Kolmantena pyrin käyttämään käytettyjä esineitä ja sen lisäksi ostamiani tuotteita mahdollisimman pitkään. Vältän toreja, kauppakeskuksia ja nettishoppailua. Käytän vuoden 2018 HM-paitoja edelleen. Poljen pyörällä ilman kiesiä parkkipaikalla. Elämä on ihanaa, kun ei ole velkaa ja uusia murheita!

Mitä sitten minimikulutus tarkoittaa? Minimikulutus tarkoittaa juuri sitä, miltä se sinulle kuulostaa. Tulen nipistämään kulutustani kaikkialta, mistä voin. Tarkoituksenani onkin samalla tutkia kuinka vähällä voi Suomessa päästä elämään normaalia, onnellista ja täysin ihmisarvoista elämää. Elämää, jossa et ole velkahelvetissä, et näe nälkää ja muutamia harrastuksia on. Tämä on elämää, jossa sinun ei tarvitse ostella oluita tai masennuslääkkeitä. On aikaa käydä noukkimassa vain euron tarjoukset.

Gmailiin voi lisätä budjetointiin liittyvät tehtävät

Lisäksi frugalismiin kuuluu muiden muassa kokeilujaksojen irtisanominen, jos ne vähänkin tuntuvat tarpeettomilta. Esimerkiksi sapattivuotena ei ole ollut juuri aikaa sarjoja tai leffoja katsella, eli ehkäpä vuokraaminen tulisi sittenkin halvemmaksi kuin 13 euron maksu Elisalle kuukausittain. Myyjä kysyi ennen ajastettua irtisanomista miten tyytyväinen palveluun olin. Olin tyytyväinen, mutta aikaa ei ole kuitenkaan ollut tuijotella, pelkään kesän menevän ohi tuollaisen rajattoman buffetin seurassa!

Pian listalla henkilökortin uusinta, joten siihen täytyy varautua. Kirjaan oikeastaan kaiken tuollaisen etukäteen, ja saan muistutuksen aina ajoissa, näin en joudu maksamaan usein jopa yliajalle menevistä kokeilujaksoista. Deezerin Hifi-palvelun saan ensi kuusta ilmaiseksi, joten siitä olen vielä yhteydessä yrityksen edustajaan. Lukutaitoisimmat huomaavat myös, että pyrin kilpailuttamaan tänäkin vuonna myös puheliittymäni ja sähkösopimukseni määräaikojen umpeutumiseen omia aikojaan. On pakko!

Kannattaa ehdottomasti pitää niistä kaikista kirjaa, koska liiankin moni maksaa liikaa puhelin- tai sähkölaskuissaan. Viime vuonna kilpailutin kotivakuutuksen kahdeksi vuodeksi ja se on edelleen Ifillä. Tähän menee aikaa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se olisi masentavaa. Gmailin pyrin pitämään siistinä, jotteivät mainospostit ja hoidetut asiat veisi huomiota. Niiden sijasta katselen mieluummin Väinö Paunu Oy:n paunulaista ja muistuttelen itseäni kiesittömän elämän ihanuudesta, heh heh.

Haluatko vaurastua Pennolla? Rekisteröidy ilmaiseen Pennoon jo tänään.

Vinkkejä frugalismiin teille: "Asenne koittaa uutta ratkaisee"

Olen minimalisti, bussifani ja frugalisti. Säästän valtavasti rahaa tietyillä toimilla, ja tämäpä kostautuu sillä, että en ole veloissa ja voin elää sapattia. Makselen tämän päivän elämää huhtikuun tuloilla jne.
 1. Tärkein juttu frugalismissa on päättää, että autoa tai ajokorttia ei hankita, se säästää valtavasti rahaa. Oman päätöksen tein Tesoman koulussa teininä. Tajusin silloin, että alan säästää rahaa.
 2. Päätin sen sijaan hankkia polkupyörän ja 2014 hankin lopuksi kunnollisen. Tässä tärkeää on, että joka vuosi ei vaihdeta menopeliä, vaan vanhan kunnostaminen kenties itse tulee halvemmaksi.
 3. Frugalismissa on tärkeää, että pidetään tyhjiä päiviä Lidlistä, laskuista ja muusta kuluttamisesta. Kesäkuussa viimeinen rivi S-tilillä on 9. päivä ja tähän pyrin aina. Lopeta turha kulutus heti!
 4. Prismaan taikka Lidliin lähdetään linja-autolla maksimissaan kerran viikossa ja tehdään kaikkea, että ostettu yli viikon ruokavarasto riittää pitkään. Ennen muuta syödään vähemmän ja käytetään aiemmat loppuun. Improvisoidaan ruokia, jotta saadaan kaikenlainen hukkajäte vähenemään.
 5. Hiukset leikataan itse, samoin tehdään ruoat itse, ei missään nimessä Kotipizzaa kotiin. Ruokailu ulkona tai tilauksilla kotiin on suorastaan hölmön valinta, sen sanon suoraan. Nyt tiedät!
 6. Jos ostat vaikka älypuhelimen, tai kannettavan, älä osta sitä kalleinta. Käytä tuotetta niin pitkään kuin mahdollista, koska näin tuotteen "kuukausimaksu" alenee koko ajan. Tavoitteena vuosia.
 7. Asu niin halvassa vuokra-asunnossa tai omistusasunnossa kuin voit. Saatat tinkiä jopa neliöistä, mutta säästynyt raha jää tilillesi, ja juuri se on vaurauden alkumetrejä sinulle ja perheellesi.
 8. Osta vain tarjouksesta. Älä koskaan osta käyttötavaraasi normaalihintaan. Pidä kirjaa tuotteista, joista olet kiinnostunut, ja kun tuotteet ovat vihdoin alennuksessa ala täydentämään varastoja.
 9. Siirrä omat säästöt S-pankista tai muualta Bank Norwegianiin. Saat vähemmän mahdollisuuksia "ahmia" säästöt hetken mielijohteesta ja sen lisäksi säästöissä juoksee parempi korko: 0.75 %.
 10. Yritä säästää kaikesta mistä vain voit, mutta jos sinua pyydetään lounaalle Raxiin, niin totta kai mennään ja maksetaan. Jos lounaspyyntöjä alkaa tulla liikaa, kokeilkaa tehdä Raxit kotonanne.
 11. Sisusta ja kalusta jopa ilmaiseksi. Olen kalustanut, jopa sisustanut kotiani, ilmaiseksi. Tutuilta ja vanhemmilta olen saanut paljon ilmaista tavaraa, jota hyödynnän edelleen. Pienet neliöt takaavat sen, että en tarvitse liikaa tavaraa tai huonekaluja. Rahaa säästyy vain oikeilla päätöksillä!
 12. Matkailulakko. Ulkomaillehan en enää matkusta, joten palmupuita näen nykyisin lähinnä netissä. Sen lisäksi joskus tulee pyörittyä Amsterdamissa Googlen Street Viewin kautta. Säästät rahaa.
Mieluusti kuulisin muitakin frugalismivinkkejä, kuten liittymien kilpailutuksia, ja päivän hintoja.

Palmupuita löytyy aina internetistä, niin myös täältä nykyään

Yhteenveto: valmismatkat Mapsista, palmupuut hakukoneesta

Ennen muuta nukun hyvin, koska ei tarvitse herätä uuteen työpäivään, vain tienatakseni tarpeeksi velkoja kuittaamaan. Sapattivuoden alku on jo opettanut minulle paljon: tekemistä on ilman työtäkin, ja ennen muuta miten vähällä ihminen sitä pärjääkään. Minimalismin avulla löysin itselleni tärkeät arvot ja raha ei ole yksi niistä. Näyttää siltä, että tarvitsen vain 678 euroa kuukaudessa elääkseni. Olisi järjetöntä tehdä työtä elääkseen, kun voisi vain elää työkseen. Miettikää oikeasti elämän lyhyyttä.

Kuinka moni eläin, joka parhaillaan metsissämme viihtyy, tekee työtä elääkseen? Työ ei ole oikeasti niin välttämätöntä kuin luulet, mutta valitettavan moni tekee työtä rahoittaakseen unelmia omista taloista, perheistä ja autoista, jotka eivät oikeasti ole unelmia. Ne ovat tapoja saada muiden huomio. Jyri ei kadehdi, hän nimittäin keskittyy vaurauteen, ja siihen miten tälle ihmiskokeelle lopultakin käy. Kesäkuu ei ole vielä lopussa, mutta jotenkin on pärjättävä 115,81 eurolla. Seuraa blogia, kerron!

Kulutin viimeisenä kahtena vuonna, jolloin työskentelin perheyrityksessä, yksinkertaisesti mielestäni liikaa. On hyvä palata perusasioihin ja tutkia omaa kulutustani. Saanko kulutusta vieläkin alemmas? Sen olen jo huomannut, että ilman työtä kuluu vähemmän energiaa, joten sapattivuonna voi käyttää aiempaa vähemmän rahaa Prismaan tai Lidliin. Tässä kuussa uskon käyväni Prismassa maksimissaan kaksi kertaa. Tähän asti yksi asiointikerta on takana. Kaiken huipuksi vien vähemmän roskaa ulos.

Ostan vähemmän, joten erilaista jätettä kertyy maltillisemmin. Vien yhden roskapussin kuukaudessa jäteastiaan. Saan tässä taloyhtiössä lajiteltua kaiken muun: muovit, lasit, pahvit, paperit sekä metallit. Biojätettä vien kerran viikossa, mutta pyrin vähentämään sitäkin. Ostamalla vähemmän ja fiksummin, tuhlaat epätodennäköisemmin rahaa heittämällä pilaantunut biojäteastiaan. Jos et pysty heittämään seteleitä pytystä alas, niin ei sinun pitäisi heittää rahaa myöskään esimerkiksi Ikean biojäteastiaan.

Minkälaisia uutisia päästäisit luoksesi, jos alkaisit budjetoida Pennolla jopa tänään? Tuntuuko 245,84 euron kuukausibudjetti useastikin täysin mahdottomalta? Kommentoi asiaa ja jaa frugalismivinkkejä! Vinkki on tänään se, että jatka blogin seurantaa, niin saat takuuvarmasti uusia ideoita vaurastua.

Mietin nimittäin jatkuvasti kuinka ja mistä voisin säästää lisää, kiitos ja hei hei.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Millainen on kuukausittainen ruokabudjettisi?

Oletko ajatellut, että ruokabudjettia voisi optimoida tässäkin kuvattuun tyyliin? https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-2000008268448.html

Minulla menee n. 150 €/kk ruokaan (en ainakaan vielä ole optimoinut, ellei muuten nollaruokahävikkiä lasketa) eli vastikkeen kanssa n. 360 € /kk. Tähän muutama pienempi lasku, niin 420 € /kk on realistinen kokonaismeno.

DNA 4G Teho Extrasi maksaa siis 10,20 € kuukaudessa?

Koska kuukausimenoni (enkä nyt huomioi velattoman omistusasunnon vastiketta vs. vuokra-asunnon vuokraa) ovat pienempiä kuin sinun, olen vielä enemmän minimalisti? DNA Jämpti 1M -puhelinliittymä kustantaa 6,90 €/kk. Muuhun netinkäyttöön riittää vastikkeeseen kuuluva 10M perusnopeuksinen liittymä. Leffoja ja sarjoja en pääosin katso ja niitä harvoja, joita joskus haluan katsoa, lataan torrenttina. Suoratoistopalveluihin ei siis mene centiäkään.

Seurustelemattomuus, perheettömyys, autottomuus ja myös eläimettömyys tuo merkittäviä säästöjä, mitkä olet hyvin huomannut. Ei tarvitse olla jatkuvasti käymässä siellä, täällä, tuolla ja tilailla sitä, tätä, tuota yms. Akan, ipanoiden ja eläinten ylläpito maksaa vuositasolla melkoisesti.

Pennoa tai muita vastaavia en tarvitse, koska tiedän tarkasti, mihin rahani kuluvat. Ehkä tämä oli jonkinlainen mainospostaus?
Hei, kiitos kommentista.

Luin kaikki ajatuksen kanssa, ja tuo linkki johon viittaat, on sikäli tuttu että kävin sen lukemassa jo aiemmin. Penno näyttää, että käytän ruokaan noin 100 euroa kuukaudessa. Ruoka ei ole minulle nautinto, vaan elämän pakkopullaa, jota on pakko syödä. Toki välillä syön ulkona, mutta silloin kysymyksessä on aitoa vaihtelua ja itseään palkitsemista. Tämän pyrin rajoittamaan muutamaan kertaan vuoteen.

Teho Extra maksaa 9,90 euroa, loput oli ulkomaanpuheluita Venäjälle. Nykyään soitan nekin Skypellä, joka on edullisempi (10 snt min vs. 20 snt min). En näe minimalismia kilpailuna, eli olennaisinta on se, että ei osta itselleen tarpeetonta. Minullakin oli tuo mainitsemasi Jämpti megan netillä juuri samaan hintaan. Palaan siihen ennen pitkään, mutta pystyin jatkamaan Teho Extraa vielä vuodella samaan hintaan.

Siinä on rajattomasti puhetta, viestejä ja 50 Mb -nettiä. 10 Mbps -talokaista minulta löytyy, josta ei laskua muodostu, sitäkin moni Elisan myyntitykki on yrittänyt päivittää maksulliseksi lisänopeudeksi. Tästä olen opetellut kieltäytymään. Pennohan on Takuusäätiön palvelu, ja blogiani lukevat myös ne, jotka eivät rahojaan osaa käyttää. Mainos tämä ei ole, mutta se on minulle hyödyllinen nopeuden takia.

Osaisin kyllä pitää ilman Pennoa taloutta, koska olen nykyään nirso, mutta kun olen ollut manipuloijan kanssa seurustelemassa rahankäyttö oli aika holtitonta. Puhtaasti sen manipuloinnin takia opettelen uudestaan todellisuutta. Minua kiinnostaa jakaa budjettia blogissa, että ehkä joku muu kiinnostuisi budjetoimaan, ja pitämään menojaan silmällä. Nyt kävi niin, että kiinnitit huomioni moneen asiaan.

Se sai ajattelemaan.

Kiitoksia sinulle ja oikein hyvää päivänjatkoa!

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"