Kesäkuun budjetti 245,84: "Ihmiskoe voi alkaa"

Pennon kulutusjakauma kesäkuu
Säästäväisellä minimalistilla on kesäkuun budjetissa 432,16 euron vuokran jälkeen 245,84 euroa. Ruokaan, laskuihin ja muuhunkin. Ollaan puolessa välissä tätä kesäkuuta, ja teen sinkkuna mahtavaa työtä talouteni vuoksi sapattivuodella. Tarkoituksena elää säästäväisesti niin kauan kuin voin.

Olen 30-vuotias, velattomasti asuva sinkkumies, joka asuu vuokralla. En missään nimessä halua kehua tätä asuntoani, koska se ei sitä laatua ole, mutta toisaalta vuokra ei ole järin suuri. Mottoni on, että kaikki kilpailutetaan niin edulliseksi kuin mahdollista, tästä syystä en suostu maksamaan teleoperaattoreillekaan ylihintaa perustarpeeseen suunnatuista puhelinliittymistä.

Asunnon kehumisen sijasta panostan nettovarallisuuteni. Elämäni on sikäli outoa monista, että yritän elää mahdollisimman halvalla. En käytännössä voi lähteä edes huomenna mestareiden sushibaariin, vaikka haluaisinkin kovasti, mutta onneksi kaksi vuotta ilman narsistia on 14. heinäkuuta 2021 jolloin lupauduin käydä Golden Raxin pizzabuffetissa juhlan kunniaksi. Pennoa suosittelen muuten kaikille! Takuusäätiön palveluun syötän kuukausittain budjettini, joka on 678,00 euroa kuukaudessa.
Vaikuttaa tosin siltä, että 678 euron budjetti on yläkanttiin, koska Penno arvioi, että tuolla budjetilla säästän kuukauden lopuksi yhdeksän euroa. Lähtökohtaisesti tämä kuitenkin kertoo siitä, että osaan budjetoida.
Budjetoinnissa ei parane jättää tilaa ylimääräiselle, koska usein ekstra tulee "ahmittua". Suosittelen budjetoimaan samalla tavalla, jopa minimiarvojen mukaan, että pääset vaurastumaan ajan kanssa.

Kesäkuussa kokeilen budjetoinnin rajoja Suomessa

Haluan ensiksi korostaa, että en pakota ketään juoksemaan läpi kesäkuun vain 245,84 euron budjetilla vuokran jälkeen. Huomaa lisäksi, että tästä budjetista makselen sähkölaskut, puhelinlaskut ja muiden muassa ruoan sekä muut ajoittaiset menot. Nostan 1. päivänä 20 euroa käteisellä ja tämä kattaa niin sanotun hupirahani. Jos haluan palkita itseäni maitosuklaalla, ostan heti. Toisaalta ideanani on siirtää muut pienet ostokset pois tiliotteista. Pelin nimi on nimittäin se, että mitä vähemmän, sitä parempi.

Toukokuun tiliote S-pankissa mahtui täpärästi vain kahteen sivuun ;) Tilanne 15. kesäkuuta on se, että vaikka kuu ei ole vielä päättynyt, tilanne on käsittämättömän tyylikäs. Vuokra ja sähkö on jo maksettu, samoin kävin viikon Prisma-reissulla alussa. Sen jälkeen täydensin Citymarketin kovilla Euron päivillä ostellen vain euron tarjoustuotteita tarkkana markkana. Polkupyörästä meni matkalla Euron päiviltä osa rikki, joten sen ostin Saksasta halvemmalla 18,75 eurolla. Tilanne ei ole siltikään kestämätön.

Pennon mukaan kuukausijakson loppuun minulla on käytettävissä 115,81 euroa, ja esimerkiksi tänään tilanne jääkaappipakastimessa näyttää siltä, että ruokakauppaan ei ole asiaa vielä pieneen hetkeen. Mahdollisesti joudun kaupassa käymään ensi viikolla ja ostan silloinkin viikon ruoat. Rahan vähyys ei lainkaan stressaa minua, koska olen oppinut elämään kaupatonta elämää, eikä minulla ole esimerkiksi kiesiä. Tämän lisäksi leikkaan jopa hiukseni itse. Rahat tulevat aina riittämään, tämän vakuutan.

Pennoon ja S-tilille niin vähän rivejä kuin mahdollista

Kuvia voi aina suurentaa, mutta huomaa erityisesti tämä klassikko: rivien vähyys. Tarkoituksena on kuluttaa niin vähän kuin mahdollista. En siltikään koe nälkää tai puutetta ohjelmasta: eilen matkustin Länsilinjoilla Julkujärvelle, missä tein ainakin 12 kilometrin kävelyn ihanassa lämmössä ja musiikki soiden. Kaikkia menoja ei näy budjetissa, koska osa menoista ovat valmiiksi maksettua kamaa, kuten vaikkapa Nysse-kortin saldo. Pientä purtavaa ostin Ylöjärven Lidlistä hupirahalla ja löytöpulloilla.

Mielestäni tämä on parasta elämää, että esimerkiksi S-pankin tilitapahtumissa viimeinen tapahtuma on 9.6.21, jolloin sammutin Viaplayn kokeilujakson kokonaan. Palvelusta en aio maksaa enää koskaan normaalihintaa, koska minulla ei ole mielenkiintoa maksaa aina rajattomasta leffabuffetista. Toisaalta haluan muutenkin panostaa tähän blogiin kauhuleffojen sijasta. Pennoon en koskaan syötä kuukauden tuloja, vaan kuukauden budjetteja. Budjetti tulee automatiikalla, ja vuoden välein käyn sitä läpi.

Ensi kesäkuussa tulen arvioimaan kasvavatko menot vai olisiko tarvetta budjettia pienentää. Tärkeintä on, että budjettia ei ole yhtään liikaa, varsinkaan sapattilomalla. Sapattilomalla haluat sapattibudjetin riittävän niin pitkälle kuin mahdollista. Tuolloin jokaisella eurolla on suurta merkitystä. Taulukosta näkyy se, että menoissa on jo huomioitu tuleva DNA-lasku puheliittymästä 4G Teho Extra. Luulenpa, että teen budjettia oudommin kuin monet muut, koska en tiedä ketään 245,84 euron budjetilla.

Pennon käyttö on ilmaista ja yksinkertaista

Huomaat pian myös, että maksan sinkkutalouteni kaikki laskut, myös vuokran ja 4G Teho Extran vain eräpäivänä automaattisesti. Maksan näin siksi, koska rahaa on aina, ja meno on jo budjetoitu. Tiedän tarkalleen paljonko rahaa voin käyttää erääntymässä olevista laskuista huolimatta. Tämän voisi sanoa niinkin, että maksan laskuja ja muita menoja tilillä makaavalla rahalla. En siis elä laskusta laskuun. Uskon, että kuka tahansa voisi elää niin, jos Pennolla budjetointia haluttaisiin kokeilla tänään.

Olen kokeillut useita ohjelmia ja ehdottomasti naurettavin oli maksullinen YNAB. YNAB eli You Need A Budget maksaa jopa 70 euroa vuodessa. Se voi toki olla amatöörille käsittämättömän upea apu, mutta itse vetäisin kyseisellä ohjelmalla aitoa rahaa vessasta alas. Olen edelleen sitä mieltä, että paras tapa budjetoida on siirtää säästöt jo panopäivänä, näin saat budjetin. Jos et tiedä budjettia, se muotoutuu ajan kanssa. Budjettisi tuskin on 245,84 euroa kuukaudessa, mutta sinkuille tämä on mahdollista.

Älä syötä Pennoon tuloja, vaan budjettia. Olen siinä tilanteessa, että käyttötilillä makaa jopa tuhansia, enkä tuhlaile niitäkään Zalando-ostoskoreissa. Asetettu budjetti pitää huolen siitäkin, että en tuhlaile kuin maksimissaan 678 euroa kuukaudessa. Koen sitä vapauttavana, että vuokran jälkeen 245,84 voi käyttää vapaasti. YNABissa kaikki oli niin sentin tarkkaa. Säästän paljon omaa aikaa, koska budjetti on liukuva jo luonnostaan. Tiedän kyllä tarkalleen mihin euroja kulutan ja joskus ei ole vain varaa.

Penno arvioi että säästän tästäkin €9

Ilahduttavinta onkin huomata, että säästäväinen minimalisti säästäisi kuukauden lopuksi samaisella kulutuksella noin kymmenen euroa. Budjetti on kaiken järjen mukaan hieman ylimitoitettukin, mutta haluan toisaalta antaa pelivaraa, enkä missään nimessä halua luopua ruisleivästä kesäkuun 30. Kuinka oikein onnistun tässä haasteessa? Vastaus on helppo. Et käy partureissa, et leffateattereissa, uimassa käyt vain aamu-uinnin aikaan, joka on normaalia edullisempi, ja maksimissaan muutamasti kuussa.

Tavoitteenani on elää koko loppuvuosi, ja kenties koko loppuelämäni, frugalistina. Tähän kuuluu kaksi isompaa kokonaisuutta: eläminen minimikulutuksella sekä turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen. Kolmantena pyrin käyttämään käytettyjä esineitä ja sen lisäksi ostamiani tuotteita mahdollisimman pitkään. Vältän toreja, kauppakeskuksia ja nettishoppailua. Käytän vuoden 2018 HM-paitoja edelleen. Poljen pyörällä ilman kiesiä parkkipaikalla. Elämä on ihanaa, kun ei ole velkaa ja uusia murheita!

Mitä sitten minimikulutus tarkoittaa? Minimikulutus tarkoittaa juuri sitä, miltä se sinulle kuulostaa. Tulen nipistämään kulutustani kaikkialta, mistä voin. Tarkoituksenani onkin samalla tutkia kuinka vähällä voi Suomessa päästä elämään normaalia, onnellista ja täysin ihmisarvoista elämää. Elämää, jossa et ole velkahelvetissä, et näe nälkää ja muutamia harrastuksia on. Tämä on elämää, jossa sinun ei tarvitse ostella oluita tai masennuslääkkeitä. On aikaa käydä noukkimassa vain euron tarjoukset.

Gmailiin voi lisätä budjetointiin liittyvät tehtävät

Lisäksi frugalismiin kuuluu muiden muassa kokeilujaksojen irtisanominen, jos ne vähänkin tuntuvat tarpeettomilta. Esimerkiksi sapattivuotena ei ole ollut juuri aikaa sarjoja tai leffoja katsella, eli ehkäpä vuokraaminen tulisi sittenkin halvemmaksi kuin 13 euron maksu Elisalle kuukausittain. Myyjä kysyi ennen ajastettua irtisanomista miten tyytyväinen palveluun olin. Olin tyytyväinen, mutta aikaa ei ole kuitenkaan ollut tuijotella, pelkään kesän menevän ohi tuollaisen rajattoman buffetin seurassa!

Pian listalla henkilökortin uusinta, joten siihen täytyy varautua. Kirjaan oikeastaan kaiken tuollaisen etukäteen, ja saan muistutuksen aina ajoissa, näin en joudu maksamaan usein jopa yliajalle menevistä kokeilujaksoista. Deezerin Hifi-palvelun saan ensi kuusta ilmaiseksi, joten siitä olen vielä yhteydessä yrityksen edustajaan. Lukutaitoisimmat huomaavat myös, että pyrin kilpailuttamaan tänäkin vuonna myös puheliittymäni ja sähkösopimukseni määräaikojen umpeutumiseen omia aikojaan. On pakko!

Kannattaa ehdottomasti pitää niistä kaikista kirjaa, koska liiankin moni maksaa liikaa puhelin- tai sähkölaskuissaan. Viime vuonna kilpailutin kotivakuutuksen kahdeksi vuodeksi ja se on edelleen Ifillä. Tähän menee aikaa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se olisi masentavaa. Gmailin pyrin pitämään siistinä, jotteivät mainospostit ja hoidetut asiat veisi huomiota. Niiden sijasta katselen mieluummin Väinö Paunu Oy:n paunulaista ja muistuttelen itseäni kiesittömän elämän ihanuudesta, heh heh.

Vinkkejä frugalismiin kaikille teille

Olen minimalisti, bussifani ja frugalisti. Säästän valtavasti rahaa tietyillä toimilla, ja tämäpä kostautuu sillä, että en ole veloissa ja voin elää sapattia. Makselen tämän päivän elämää huhtikuun tuloilla jne.
 1. Tärkein juttu frugalismissa on päättää, että autoa tai ajokorttia ei hankita, se säästää valtavasti rahaa. Oman päätöksen tein Tesoman koulussa teininä. Tajusin silloin, että alan säästää rahaa.
 2. Päätin sen sijaan hankkia polkupyörän ja 2014 hankin lopuksi kunnollisen. Tässä tärkeää on, että joka vuosi ei vaihdeta menopeliä, vaan vanhan kunnostaminen kenties itse tulee halvemmaksi.
 3. Frugalismissa on tärkeää, että pidetään tyhjiä päiviä Lidlistä, laskuista ja muusta kuluttamisesta. Kesäkuussa viimeinen rivi S-tilillä on 9. päivä ja tähän pyrin aina. Lopeta turha kulutus heti!
 4. Prismaan tai Lidliin lähdetään linja-autolla maksimissaan kerran viikossa ja tehdään kaikkea, että ostettu yli viikon ruokavarasto riittää pitkään. Ennen muuta syödään vähemmän ja käytetään aiemmat loppuun. Improvisoidaan ruokia, jotta saadaan kaikenlainen hukkajäte vähenemään.
 5. Hiukset leikataan itse, samoin tehdään ruoat itse, ei missään nimessä Kotipizzaa kotiin. Ruokailu ulkona tai tilauksilla kotiin on suorastaan hölmön valinta, sen sanon suoraan. Nyt tiedät!
 6. Jos ostat vaikka älypuhelimen, tai kannettavan, älä osta sitä kalleinta. Käytä tuotetta niin pitkään kuin mahdollista, koska näin tuotteen "kuukausimaksu" alenee koko ajan. Tavoitteena vuosia.
 7. Asu niin halvassa vuokra-asunnossa tai omistusasunnossa kuin voit. Saatat tinkiä jopa neliöistä, mutta säästynyt raha jää tilillesi, ja juuri se on vaurauden alkumetrejä sinulle ja perheellesi.
 8. Osta vain tarjouksesta. Älä koskaan osta käyttötavaraasi normaalihintaan. Pidä kirjaa tuotteista, joista olet kiinnostunut, ja kun tuotteet ovat vihdoin alennuksessa ala täydentämään varastoja.
 9. Siirrä omat säästöt S-pankista tai muualta Bank Norwegianiin. Saat vähemmän mahdollisuuksia "ahmia" säästöt hetken mielijohteesta ja sen lisäksi säästöissä juoksee parempi korko: 0.75 %.
 10. Yritä säästää kaikesta mistä vain voit, mutta jos sinua pyydetään lounaalle Raxiin, niin totta kai mennään ja maksetaan. Jos lounaspyyntöjä alkaa tulla liikaa, kokeilkaa tehdä Raxit kotonanne.
 11. Sisusta ja kalusta jopa ilmaiseksi. Olen kalustanut, jopa sisustanut kotiani, ilmaiseksi. Tutuilta ja vanhemmilta olen saanut paljon ilmaista tavaraa, jota hyödynnän edelleen. Pienet neliöt takaavat sen, että en tarvitse liikaa tavaraa tai huonekaluja. Rahaa säästyy vain oikeilla päätöksillä!
 12. Matkailulakko. Ulkomaillehan en enää matkusta, joten palmupuita näen nykyisin lähinnä netissä. Sen lisäksi joskus tulee pyörittyä Amsterdamissa Googlen Street Viewin kautta. Säästät rahaa.
Mieluusti kuulisin muitakin frugalismivinkkejä, kuten liittymien kilpailutuksia, ja päivän hintoja.

Ilmainen matka Amsterdamiin

Tästä ei onneksi tarvitse maksaa, ja voit unohtaa turvatarkastukset ja kalliit lentoasemat. Frugalistina onkin tullut pyörittyä maailman ympäri aina New Plymouthiin asti Uudessa-Seelannissa. Ilmaiseksi.

Loppusanat

Ennen muuta nukun hyvin, koska ei tarvitse herätä uuteen työpäivään, vain tienatakseni tarpeeksi velkoja kuittaamaan. Sapattivuoden alku on jo opettanut minulle paljon: tekemistä on ilman työtäkin, ja ennen muuta miten vähällä ihminen sitä pärjääkään. Minimalismin avulla löysin itselleni tärkeät arvot ja raha ei ole yksi niistä. Näyttää siltä, että tarvitsen vain 678 euroa kuukaudessa elääkseni. Olisi järjetöntä tehdä työtä elääkseen, kun voisi vain elää työkseen. Miettikää oikeasti elämän lyhyyttä.

Kuinka moni eläin, joka parhaillaan metsissämme viihtyy, tekee työtä elääkseen? Työ ei ole oikeasti niin välttämätöntä kuin luulet, mutta valitettavan moni tekee työtä rahoittaakseen unelmia omista taloista, perheistä ja autoista, jotka eivät oikeasti ole unelmia. Ne ovat tapoja saada muiden huomio. Jyri ei kadehdi, hän nimittäin keskittyy vaurauteen, ja siihen miten tälle ihmiskokeelle lopultakin käy. Kesäkuu ei ole vielä lopussa, mutta jotenkin on pärjättävä 115,81 eurolla. Seuraa blogia, kerron!

Kulutin viimeisenä kahtena vuonna, jolloin työskentelin perheyrityksessä, yksinkertaisesti mielestäni liikaa. On hyvä palata perusasioihin ja tutkia omaa kulutustani. Saanko kulutusta vieläkin alemmas? Sen olen jo huomannut, että ilman työtä kuluu vähemmän energiaa, joten sapattivuonna voi käyttää aiempaa vähemmän rahaa Prismaan tai Lidliin. Tässä kuussa uskon käyväni Prismassa maksimissaan kaksi kertaa. Tähän asti yksi asiointikerta on takana. Kaiken huipuksi vien vähemmän roskaa ulos.

Minkälaisia uutisia päästäisit luoksesi, jos alkaisit budjetoida Pennolla jo tänään? Tuntuuko 245,84 euron kuukausibudjetti jopa täysin mahdottomalta? Kommentoi asiaa ja jaa frugalismivinkkejä!

Mietin nimittäin jatkuvasti kuinka ja mistä voisin säästää lisää, kiitos ja hei hei.

Haluatko vaurastua Pennolla? Rekisteröidy ilmaiseen Pennoon jo tänään.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Painonhallinta alkaa nopeiten seuraavasta eurosta

Viimeinen tilaisuus nauttia paunulaisista linjalla 1

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kuinka päädymme narsistin verkkoansaan