Frugalismi on nykyajan minimalismia matkalla Kieppiin

Joskus etsin Googlella hauskalla termillä "minimalistinen" vain tappaakseen aikaa. Saan vain pienessä hetkessä eteeni lukuisia nettiverkkokauppoja, jotka yrittävät myydä milloin mitäkin, minimalismin ja tyylillä tämän ympärillä pyörivän loistokkaan elämän nimissä. Enää en ole minimalisti. Olen suuresti täynnä sitä hedonistista oravanpyörää, jossa sinulla pitää olla kaikkea, mitä äidillä tai ystävällä. Ostat, hankit lisää, mutta palaat aina siihen vanhaan normaaliin. Ei se toimi, enkä halua kokeilla lisää.

Mieluiten olen muiden silmissä köyhä ja pihi kuin osallistun joka viikko peliin, jossa ei voita kukaan, mutta muut häviävät. Tuntemani ihmiset lottoavat viikoittain, pistävät uutta arpaa arvan perään, että josko se nyt. Se rikastuminen ja omavaraisuus. Köyhä lottoaa ja tuhlaa vähäisetkin rahansa, kun taas viisas pääsee vähemmällä. Hän jättäytyy hedonistisesta oravanpyörästä, shoppailee eilistä vähemmän, aloittaa matkailulakon ja huomaa sen jälkeen että rahaa riittää ja vaurautta on vähitellen kertynyt.

Hakukone tarjoaa lukuisia aika minimalistisia ehdotuksia himoshoppailun muodossa: Minimalistinen koti, aina niin minimalistinen sisustus, minimalistinen vaatekaappi, heh, minimalistinen tatuointi, minimalistinen sohva ja muiden muassa minimalistinen televisiotaso. Täytyykö nyt kaiken olla niin minimalistista, että kauppakeskukset voivat myydä lisää? Nyt olen frugalisti ja minimoin lisää. Testaa itse: haluatko juuri minimalistisen sohvan? Jos vastasit kyllä, olet hedonistisessa oravanpyörässä.

Miten olen voinutkaan elää 30 vuotta ilman kaikkea tätä?!

Huomenna vien Pirkkalan kierrätyskeskukseen Kieppiin seuraavat viisi asiaa. Silityslauta, silitysrauta, kestokassi, Medium-kokoiset verkkarit ja -paita. Kuvan rumat alushousut lentävät pian roskiin. Ostin tarjouksesta, mutta jo ensimmäisellä kerralla ommel irtosi ja pian oli kaksi tuotetta jopa täysin rei'illä. Kolmas oli joukon hyväkuntoisin, mutta en kehtaa pitää näin rumaa tuotetta päälläni hermostumatta. Onhan minulla parempaakin, nimittäin. Frugalisti ei pukeudu millään tavalla kodittoman huonosti.

Pirkkalassa on tavarasta luopuminen tehty varsin helpoksi, koska kyseinen Kieppi on aamukävelyn päässä kotoani. Saan minimoitua kaikki tavarat, koska en millään jaksa myydä arvottomia tavaroita. En ainakaan tätä sinänsä hyväkuntoista silityslautaa vuosikymmenen ajalta. Sehän todennäköisesti annetaan Kiepissä jollekin ilmaiseksi, mutta sekin on parempi, kuin kaatopaikalle. Kiepissä kaikki on joko ilmaista tai halpaa, joten sieltä voi hakea samalla lukemista ilmaisista kirjoista tai sarjakuvista.

En ole rikas, eli en voi jäädä eläkkeelle vielä tänään, mutta mielestäni tilanne on paljon parempi kuin useimmilla muilla. Eräs ihminen käy töissään arkisin ja ihmettelee miten ei rahat riitä. Avasin hänelle viime vuonna S-pankissa säästötilin, jossa edelleen komeilee nolla euroa. Sapattilomalla en tietenkään töitäni tee, mutta silloin kun töitä vielä oli, palkasta pääsi säästöön helposti 40 prosenttia. Frugalismi saa säästämään niin paljon, että jouduin siirtämään säästöt Bank Norwegianiin paremmille koroille.
Frugalisti ei ole yleensä kovin köyhä. Hänen lompakko ja tili saattaa olla täynnä rahaa, ja tämän johdosta hankintoihin panostetaan ajatuksella, jotta ne palvelisivat vuosia. Frugalisti elää konsumerismia vastaan.
Minimalismista on tullut nykyään valtavirtaa, siksi en halua olla enää minimalisti. Jos minimalisteille myydään jo minimalistisia tatuointeja, niin jotain on pielessä. Tähän frugalismi on nopea ratkaisu.

Hedonistinen oravanpyörä on tässä hetkessä yksi todiste siitä, että raha ei tee ketään onnelliseksi.

Paska kauppaan, tarpeeton viedään kierrätyskeskukseen Kieppiin

Olen ostanut paljon paskaa erilaisista liikkeistä. Esimerkiksi viime kesänä ostin Clas Ohlsonilta kolmen euron avaimenperän joka meni jo käyttöviikolla rikki. Asiakaspalvelu oli sitä mieltä, että ilman kuittia asiaa ei korvata, enkä millään jaksanut tapella liikkeessä kolmen euron takia. Aikani on minulle rahaa. Ostin samana iltana sairaasti maksavan avaimenperän Trendhimiltä. Aitoa nahkaa ja avaimien laitto tuntui työltä. Maksoin 17 euroa ja tuote on käytössä: odotan vuosien palvelua panostuksen jälkeen.

Kymmenisen vuotta sitten sain äidiltäni Sinin silityslaudan. Otin, koska ne ovat uutena kalliita, enkä toisaalta osannut arvioida kuinka usein tarvitsisin sitä kokeilematta. Osoittautui, että silitän vaatteita maksimissaan kerran vuodessa, ja puvun silitys silloinkin onnistuu mainiosti vanhemmilla. Pyykkään nykyään vaatteita kerran viikossa, joten pyykättävää ei ole paljon, ja kuivuttuaan kaikki näyttää ihan päälle pantavalta. Kyseiset tuotteet vievät tilaa, ja puhuinko jo jotain tästä isosta silitysraudasta?

Minimoin parisen tuotetta ja huomenna vien ne Kieppiin. Kieppi ottaa vastaan käyttökelpoista tavaraa maksutta, palveluiden Pirkkalassa. Maksua vastaan järjestyy isomman erän kuljetus. Ihanaa, että asun lähellä Kiepin palveluita. En oikeasti tee mitään näillä silitykseen tarkoitetuilla tuotteilla. Tietääkseni minimalisti Teemu Kunto on jo aiemmin luopunut silityslaudasta ja -raudasta. Nyt on minun vuoroni, koska olen kyllästynyt säilömään asioita, joita en käytä. Silittäminen vie aikaa ja energiaa. Pois!

Trendhimin avaimenperä houkutteli frugalismiin

Palaan edelleen tähän avaimenperään joka muistuttaa minua päivittäin frugalismista. Tosimies pärjää vain kolmella avaimella. Yksi kotiin, toinen polkupyörään ja kolmas postilaatikkoon. Autooni pääsen ilman avaimia, koska paunulainen bussikuski avaa oven, ja nousen velattomana kyytiin. Minimalistina koin loppujen lopuksi olevani osa trendiä, joten nykyään kutsun itseäni frugalistiksi. Otsikosta niinkin tuttu sanonta on ihana: mielestäni frugalismi on nykyajan minimalismia. Silloin on aina enemmän.

Frugalisti vastustaa konsumerismia, eikä erehdy ostamaan jotain uutta, koska hyödyke on varakkaan mainostajan mukaan niin minimalistista. Oletko jo hakenut Googlen haulla minimalistista tatuointia? Minimalismin nimissä nyhdetään nykyään ihmisiltä rahaa. Tästä syystä koen, että frugalismi on ainoa ratkaisu. Elämäntyyli pakottaa karsimaan lisää, myös shoppailussa, ja olenkin nauttinut matkailu- ja ostolakosta jo vuosia. Palmuja näen enää internetissä ja uutuustuotteita sosiaalisessa mediassa.

Netti on täynnä ihmisiä, jotka kertovat kuinka hieno uusi Galaxy-luuri on. Blogeissa rouvat kehuvat remontteja ja miehet kalliita autoja. Et ole minimalisti, jos remonttimies käy jatkuvasti ja Zalandolta kuriiri ovella harva se viikko. En lähde muiden elämää kieltämään. Minusta on ihan ok, jos joku haluaa ostella muotia ja remontoida. Itse käytän rahaa sapattivuoteen. Frugalistina säästän niin paljon rahaa, että ajattelen jopa toista sapattivuotta ensimmäisen perään. Sama euro kantaa nykyään pidemmälle.

Aloitin minimalistisen elämän työttömyyspäivärahalla eläessäni luopumalla lähes kaikesta, minkä omistin. Karsin elinkustannukset mataliksi ja huomasin olevani onnellisempi kuin koskaan aiemmin.

Teemu Kunto: Onko minimalismi sittenkin parempaa materialismia? 

Frugalisti hyödyntää kattavalla tavalla mm. pakastinta arjessa

Käyn ruokakaupassa maksimissaan kolme kertaa kuukaudessa. Pakastimessa on tarjouksesta ostettua leipää, jauhelihaa ja muita pakasteherkkuja. Pakastin on aina täynnä, ja kertaostokset ovat kasvaneet Prismassa, mutta toisaalta käyn siellä aiempaa selkeästi vähemmän. Ostan vähemmän heräteostoksia, koska kauppareissut ovat hyvin suunniteltuja. Teams-palaveri ei enää paina päälle, ja voin keskittyä välillä omaan elämään. Ajatus rullaa ja arki pyörii halvemmalla kuin koskaan 245 euron budjetilla.

Penno-softan mukaan säästän kesäkuussa jopa 40 euroa 245,84 euron budjetista. Tämä on juurikin sitä frugalismia. Halvan vuokran jälkeen. Todennäköisesti pian kannattaa laskea budjettia, että raha riittää nykyistä pidemmälle ajalle. Budjettia ei kannata pitää liian isona, koska on vaarana kulutuksen nouseminen. Budjetissa näkyy olevan 45 euron ylijäämä, mentäisiinkö vaikka kebabille? Alijäämäinen budjetti ei sekään ole hyvä asia, mutta tästä syystä en lähdekään liiallisuuksiin budjetoinnissa.

Harkitsen budjetin pienentämisestä noin 20 eurolla. Todennäköisesti silloinkin tulen jäämään voiton puolelle heinäkuun lopuksi, enhän ole enää minimalisti. Frugalisti elää tarkoituksella köyhästi ja se vauraus on sitten nettovarallisuudessa. Frugalistille riittää vähemmän työtunteja ja enemmän vapaa-aikaa. Moni frugalisti voisi toimia poliitikkona, että Suomen talous saataisiin vihdoin alijäämäisestä voiton puolelle. Tuntuu, että enää ei jaksa seurata koko politiikkaa, kun velkaa otetaan vain lisää.

Vuokranantajan kustantama ei enää niin uusi jääkaappipakastin

Julkisyhteisöjen alijäämä oli 5 prosenttia ja velka 69 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2020. Tästä voit päätellä miten huonosti asioita hoidetaan kunnissa tai valtion tasolla. Jokaista veronmaksajaa kohti matkaava velka jatkaa kasvamistaan, etkä voi sille mitään. Nauti paljon työstäsi, autostasi ja televisiostasi sekä shoppailustasi. Nauti kahden viikon lomasta! Remontoi kunnolla. Jos holtiton äänestää holtittomia eduskuntaan, niin velka ei sammu Suomessa tätä menoa koskaan.

Tämä juttu saa varmasti monet säästämään, mutta parin viikon kuluttua asia jotenkin unohtuu, ja Zalando saa uusia tilauksia. Äänestä tai jätä äänestämättä, niin velka on ja pysyy. Velkoja ei minulla ole koskaan ollut, joten tiedän miten ihanalta tuntuu herätä uuteen, ja täysin velattomaan päivään. Asun vuokralla, joten remonttihuolet ovat nyt täysin muualla. Pystyn aidosti keskittymään omaan elämään. Ilman autoa nostan kuntoa, eikä persekään enää puudu konttorituolissa, olenhan sapattilomalla.

Remontointi on minusta aivan turhaa. Frugalistina arvostan tavaran luonnollista kulumaa. Minulle on ihan se ja sama onko keittiön kaapin ruuvi hieman vinossa tai muovimaton kuviosta väri mennyt. Ovat ne kyllä kaikki vanhoja, mutta miksi vaihtaa? Nautin siitä, että Galaxy-puhelimeni vanhenee minun mukana. Synnyin tällaisena, enkä halua remontoida itseäni joksikin muuksi, piste. Arvosta heti itseäsi, muita ja tavaroita sellaisina kuin he kulloinkin ovat. Säästät todella paljon rahaa ja omaa energiaa.

Miten ja kuinka säästää? Näitä moni pyörittelee päivittäin päässämme kun raha ei vain riitä. Minulla on hyviä uutisia: rahan säästäminen on helpompaa kuin koskaan! Toisaalta niin on myös rahan kuluttaminen.

Omavaraisuushaaste: Näillä askelilla KUKA VAIN voi säästää tuhansia vuodessa.

Frugalismi on ajan minimalismia tietoisempaa kuluttamista

Frugalistina tyydyn siihen, mitä minulle on annettu. Jos olen 178-senttinen, se sopii minulle. Jos puhelimeni on toista vuotta vanha halppis, sekin käy. Jos näen palmuja netissä, ei siinäkään mitään. Olen oppinut elämään vähällä ja lopullinen nautintoni syntyy juuri tästä: tietoisemmalla kulutuksella ja vähemmällä unelmoinnilla. Totta kai unelmoin joskus sellaisesta vauraudesta, että voisin unohtaa työn loppuelämäksi. Unelmoin auton helppoudesta, mutta toistaiseksi lasken ettei siihen ole varaa.

Tuttu hankki hybridin ja nyt tajusi itsekin, että taisi olla virheostos nimittäin, koska vaikka auto on uudemmasta päästä vikoja aina tulee. Viimeksi meni eräs osa, joka maksaa uutena 1 500 euroa. Hänen on pakko käydä töissä, että saa osan hankittua velaksi. Tämä lisää entisestään sitä velkaa, jota hänellä on. Jos autostani numero #148 menee jokin juttu rikki, kuten kävi viimeksi matkalla Vaitista, Paunun varikolta tulee pian #147 ja jatketaan matkaa. Nautin autottomana, että en voi ostaa lisää roinaa.

Paunulaisilla on meinaan tosi hankalaa kantaa Ikeasta useita tuotteita huonekalunäyttelystä. Yksin tai miksei porukassa. Yksi syy autottomuuteen on juurikin se rahallinen säästö, jolloin ei tarvitse miettiä remontteja tai sitä mitä ostaisi seuraavaksi matkalla Tuurin kyläkauppaan. Tuurin kyläkaupassa en ole kertaakaan käynyt, mutta se johtuu puhtaasti siitä, että joukkoliikenteellä siihen menee aikaa ja rahaa, enkä koe elämyksen olevan sen arvoista. Parempi reitti Tampere-Turku on kilpailun takia halvempi.

Sisustan omaa kotia halvalla, kyseinen sohva on ILMAINEN

Joskus naurattaa miten paljon ylimääräistä ihmisillä on. Surutta ostetaan uudempia sohvia, aina kun jokin uusi trendi syntyy, ja minimalistisia sohvia tulee markkinoille. Vanhat puusohvat myyvät täällä huonosti, joten sain kyseisen sohvan jonkun ajan kuluttua ilmaiseksi. Frugalistina nautin tästä jutusta. Toisille tarpeeton on minulle aarre. Monia asioita haen kotiini ilmaiseksi ja muun muassa bistrosarja terassille on naapurilta. Naapurilta. Kysy tänään naapuriltasi mitä voisit shoppailla ilmaiseksi.

Naapuri kyllästyi siihen, että 39,90 euron settiin tuli alle vuodessa hieman ruostetta ja hankki uuden. Sain vanhan ilmaiseksi. Vuosissa siihen on tullut ruostetta lisää, mutta minua se ei tietysti haittaa. Nautin nimittäin edelleen siitä, että tavara kuluu käytössä. Sateen alla ei ole mikään ihmekään, koska remontointi on vuokranantajan vastuulla. Mitään terassin katosta ei ole, eikä tule. En ole tarvinnut sitä koskaan. Haluan nauttia vain alkuperäisestä ja 30 vuotta sitten joku päätti rakentaa terassin niin.

Yksi syy miksi en asu omistaen ja remontoiden on selkeämpi, nautin alkuperäisestä. Arvostan todella paljon sitä työtä jota kuluu rakentamiseen. Vuokrakämpässä keittiö on jo vanha, eikä varmasti kelpaisi sinne teille, mutta arvostan jokaista vivahdetta siinä. Haluan ajan jäljen näkyä kunnolla. Nautin siitä, että läppärissäni on elämän jälkiä. Olen oppinut sen, että uusi ei ole uutta pitkään, emmekä ole enää vauvoja. Vauvoja, joilla on elämä edessä. En voi vaihtaa itseäni vauvaan, joten nautin tästä iästä.

Ihmiset käyvät kuntosaleilla heiluttamassa köysiä ja siirtelemässä autonrenkaita edestakaisin, kun samalla vaivalla voisivat vaikkapa tampata mattoja tai tehdä pihatöitä. Hukkaan heitettyä energiaa!

Cityminimalisti: Hukkaan heitettyä energiaa kuntosaleilla ja työpaikoilla.

Yhteenveto: valintoja parempaan huomiseen tehdään tänään

Olen tietyllä tavalla jopa kyllästynyt nykyajan minimalismiin. Siitä on tullut trendi. Minimalismi on monelle sydämen lähellä pyörivä elämäntyyli. Niin asia oli minulla. Sydämeen pyritään murtautumaan mainoksilla aina minimalistisimmista ratkaisuista, jotka pahimmillaan johtavat ainaisiin ostoksiin. Nykyajan blogit ovat täynnä minimalismia ja näitä "minimalistisia" tyylejä. Meille myydään koko ajan jotain minimalismin nimissä. Uusia trendejä, tyylejä ja värejä unelmiin saakka. Siksi frugalismi.

Olen ihan oikeasti sitä mieltä, että frugalismi on nykyajan minimalismia. Ymmärrän, jos frugalismi tuntuu sinusta oudolta. Tutustu ajan kanssa frugalismiin. Puntaroi sen hyötyjä ja haittoja. Aiemmin inventoin koko omaisuuteni ja pääsin jopa 465 asiaan. Nyt niitä on enää 440. Vuosi sitten omistin yli 500 asiaa. Frugalistinen elämäntapa saa oikeasti miettimään mikä on kaikkein tärkeintä elämässä. Haluatko istua 40 tuntia konttorilla ja 10 tuntia liikenneruuhkissa autossa? Toiset ovat sapatilla.

Kaikki nuo 50+ tuntia ovat auki muun muassa lenkkeilyyn, kokkaamiseen tai bloggaamiseen. Ilman frugalismia ja järeää elämäntapamuutosta en olisi täällä. Olen elämäni esimies ja nautin jokaisesta hetkestä. Huomenna herään niin tyytyväisenä ja lähden kuntoilemaan silityslaudan kanssa. Vien sen kierrätyskeskukseen. Kiepissä on aina niin ystävällistä palvelua, joten toivottavasti onnellinen uusi omistaja käyttäisi sitäkin juttua useammin kuin minä, eli ainakin peräti kaksi kertaa vuodessa.

En pyöri Instagramissa, koska minulla ei oikeastaan ole sitäkään, mitä muut juuri nyt esittelevät. Ei ole hybridiautoa, ei ole kaunista terassia tai uusinta remonttia mielessä, enkä tällä hetkellä tee töitä elääkseni vaan elän työkseni. On vapauttavaa, että ei tarvitse kilpailla ja shoppailla aina vain lisää. En etsi ratkaisuja pahaan oloon suklaasta, vaan jostain muusta, enää en oikeastaan tunne olevani jäänyt mistään paitsi. Moni shoppailee toisaalta pahaan oloon, siitä ulosottomies ei ole enää kaukana.

Minulla ei ole sisustusta Facebookiin, eikä ole Suomen parhainta vuokrakotia, mutta mie elän. Nukun hyvin ja herään stressittä. Nautin, että on joku paikka. Pyrit samaan? Frugalisti neuvoo ja opastaa. Voit aina tienata runsaammin rahaa, muttet enemmän aikaa tehdä mitä oikeasti rakastat! Ota sapattia.

Mikä parasta, siihen hedonistiseen oravanpyörään pääsee kyllä niin halutessaan takaisin.

Kommentit

Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta, samantyyppisiä ajatuksia täälläkin. Tosiaan olen huomannut, että moni ilmoittautuu minimalistiksi ja karsii tavaroitaan, jotta voisi sitten hankkia uutta parempaa. Eihän ne vanhat jo olemassaolevat tavarat sovikaan siihen minimalistiseen tyyliin ja sisustukseen. KonMarikin käskee omistamaan vain niitä tavaroita, jotka tuottavat iloa, joten laitetaan karsimisen ja minimalismin nimissä koko sisustus ja vaatekaappi uusiksi.

Pitkään itsekkin tavoittelin minimalismia ajatuksella, että hankin vain täydellisiä asioita ja tavaroita elämääni. Aina puuttui vielä se jokin yksittäinen tavara ja sitten minulla olisi kaikki. Viime aikoina olen opetellut pärjäämään yhä enemmän sillä mitä minulla jo on. Monta "tarvetta" voi ratkaista sillä, että ajattelee asioita luovasti ja on ostamatta. Yritän myös pitää tavaroistani entistä parempaa huolta ja jatkaa tavaroiden elämää korjaamalla ja uusiokäyttämällä niitä. Toki itselle tarpeettomat on hyvä antaa eteenpäin, jos jollakin muulla olisi niille vielä käyttöä.
Juuri näin. Hyvin argumentoitu, Kristen!

Tutut ovat remontoineet pitkät kesät, ja sitten kehtaavat ihmetellä, että ei nyt ole rahaa yhtään ylimääräiseen. Minä kysyin, mikä muistikuva on, että mihin se raha olisi mennyt? Se raha on uppoutunut hybridiin, remontti-iltoihin ja juurikin noihin "minimalistisiin sohviin". Varastoa tyhjentävät turhasta, vain hakeakseen romupyöriä lisää.

Siitä ilosta on minimalismi hyvin kaukana.

Mielestäni moni tekee minimoinnilla tilaa uudelle tai jopa turhalle tavaralle muualta hamstrattuna. Jotkut ostavat kirppareilta löytöjä, koska se tuntuu hyvältä, juuri siinä hetkessä. Sitten vielä lähdetään rantalomille, että se Facebook päivittyy sitten kanssa. En lähde tuttujani paimentamaan, eli ovat itse omalla toiminnallaan niin rahattomaan elämäntyyliin ajautuneet, mutta voin sentään antaa esimerkkiä muille blogini kautta.

Onkin hienoa, että kommentoit. Frugalismilla on paljon annettavaa.

Suosittelen muille sitäkin, että ehdottomasti listatkaa omaisuutenne tarkasti. Nimillä. Listauksen avulla olen päässyt minimoimaan edelleen tavaraa. Juuri lähden Kieppiin ja löysin vielä pikaisen katsauksen aikana yhden asian lisää: lippiksen, joka on väriltään musta. En juuri käytä sitä, sillä harmaa lippis on uudempi ja tyylikkäämpi. Ehdottomasti vien Kieppiin kaiken, koska tuollekin löytyy joku tyytyväinen omistaja! Lähden heti.

Kiitoksia ja hyvää päivänjatkoa kaikille.
Shamaani sanoi…
Minimalismi on nykyään jonkin sortin elintasokilpailua uudella tavalla. Tavaraa tulee olla vähän, mutta sen pitää olla laadukasta ja kallista. Toki on parempi maksaa hiukan enemmän kuin ostaa ihan kaikkein huonolaatuisinta tavaraa, joka menee rikki hetken kuluttua. Laadukkaan tavaran löytäminen on nykyään hirveän hankalaa, joten ostan mieluummin jatkossa esim. huonekalut kirpparilta sitten kun tulee pakottavaa tarvetta ostaa jotakin. Sieltä ostettu tavara on tähän mennessä kestänyt, mutta huonekaluliikkeiden nykyaikaiset tavarat ei. Olen tämän blogin myötä alkanut arvostamaan entistä enemmän kaikkia "vanhoja ja kuluneita" tavaroitani. Elin vuosia kaikilla muiden "jämähuonekaluilla" lähinnä rahallisista syistä ja sitten kun rahaa oli, tuli joku ihme pakkomielle tuhlata sitä "parempiin" huonekaluihin. Häpesin hetken aikaa kaikkea vanhaa, mutta viime vuosina asia on alkanut sitä arvostaa ihan eri tavalla. Ei tarvitse olla näyttää muille olevansa "aikuinen" hommaamalla törkyä mistä ei ole itselle pitemmän päälle mitään iloa.
Shamaani, hyvin oivallettu.

Hienoa, jos olen voinut vaikuttaa sinuun siten, että olet alkanut arvostaa enemmän käytettyä tavaraa ja tavaran kulumista ylipäätään. Valitettavan moni omista tutuista vaihtavat tavaran heti uuteen, jos siinä on esimerkiksi naarmu. Itse en voi sitä hyväksyä omassa elämässä, koska en voi taloakaan vaihtaa, koska se on ajassa kulunut.

Minimalismista on tullut nykyään jonkinlaista kilpailua, ja minimalismin nimissä meille myydään blogeissa ideoita, mitä ostaa lisää. Koin, että alussa olin minimalisti omasta halusta, mutta ajan kanssa annoin liiaksi muiden mielipiteiden vaikuttaa. Esimerkiksi matkustin ihan liikaa ja toisaalta shoppailin normaalia enemmän 2020.

Minulle 2021 on muutoksen paikka, enkä voi olla enää minimalisti. Olen samaa mieltä, että nykyään myydään kaupassa laadutonta kuraa ja monet huonekalut, elektroniikka, ja kaikki muukin jotenkin hajoaa nopeammin. Kai se on sitä, että ostaisimme useammin. Se oli oikeastaan yksi syy ruveta frugalistiksi, koska raha ei tuo minulle iloa.

Rahaa tarvitaan elämiseen, mutta en tarvitse sitä tuhansia. Tämä on aiheuttanut sen, että olen voinut jättäytyä työelämästä ainakin joksikin aikaa. Suosittelen!

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"