Arjen perestroikani, ministi on nuukasti

Joskus etsit Googlella hauskalla termillä "minimalistinen" vain tappaakseen aikaa. Saat vain pienessä hetkessä eteeni lukuisia nettiverkkokauppoja, jotka yrittävät myydä milloin mitäkin, minimalismini ja tyylillä tämän ympärillä pyörivän loisteliaan elämänne nimissä. Enää en ole minimalisti. Olen suuresti täynnä sitä hedonistista oravanpyörää, jossa sinulla pitää olla kaikkea, mitä äideillä tai ystävillä. Ostat, hankit lisää, mutta palaat aina siihen vanhaan normaaliin. Ei tämä toimi, enkä haluaisi kokeilla lisää.

Hakukone tarjosi lukuisia aika minimalistisia ehdotuksia himoshoppailun muodossa: Minimalistinen koti, aina näin minimalistinen sisustus, minimalistinen vaatekaappi, heheh, minimalistinen tatuointi, minimalistinen sohva että muiden muassa minimalistinen televisiotaso. Täytyykö nyt kaiken olla näin minimalistista, että kauppakeskukset voivat myydä lisää? Nyt olen nuukailija ja minimoin lisää. Testaa itse: haluatko juuri minimalistisen sohvani? Jos vastasit kyllä, oleilet hedonistisessa oravanpyörässä.

Huomenna vie Pirkkalan kierrätyskeskukseen Kieppiin seuraavat viisi asiaa. Silityslauta, silitysrauta, kestokassi, Medium-kokoiset verkkarit ja -paita. Kuvan rumat alushousut lentävät pian roskiin. Ostin tarjouksesta, mutta jo ensimmäisellä kerralla ommel irtosi ja pian oli kaksi tuotetta jopa täysin rei'illä. Kolmas oli joukon hyväkuntoisin, mutta en kehtaa pitää näin rumaa tuotetta päälläni hermostumatta. Onhan minulla parempaakin, nimittäin. Nuukailija ei pukeudu millään tavalla kodittoman huonosti.

Pirkkalassasi on tavarasta luopuminen tehty varsin helpoksi, koska kyseinen Kieppi on aamukävelyn päässä kotoani. Saan minimoitua kaikki tavarani, koska en millään jaksa myydä arvottomia tavaroita. En ainakaan tätä sinänsä hyväkuntoista silityslautaa vuosikymmenieni ajalta. Sehän todennäköisesti annetaan Kiepissä jollekin ilmaiseksi, mutta sekin on parempi, kuin kaatopaikalle. Kiepissä kaikki on joko ilmaista tai halpaa, joten siellä voi hakea samalla lukemista ilmaisista kirjoista tai sarjakuvista.
Nuuka ei ole yleensä kovin köyhä. Hänen lompakko ja tili saattaa olla täynnä rahaa, ja tämän johdosta hankintoihin panostetaan ajatuksella, jotta nämä palvelisivat vuosia. Frugalisti elää konsumerismia vastaan.
Minimalismista on tullut nykyään valtavirtaa, siksi en halua olla enää minimalisti. Jos minimalisteille myydään jo minimalistisia tatuointeja, niin jotain on pielessä. Tähän nuuka kuka on nopea ratkaisu.

Hedonistinen oravanpyörä on tässä hetkessä yksi todiste siitä, että raha ei tee ketään onnelliseksi.

Paska kaupassa, tarpeeton vietiin kierrätyskeskuksiin

Olen ostanut paljon paskaa erilaisista liikkeistä. Esimerkiksi viime kesänä osti Clas Ohlsonilta kolmen euron avaimenperän joka meni jo käyttöviikoilla rikki. Asiakaspalvelu oli sitä mieltä, että ilman kuittia asiaa ei korvata, enkä millään jaksanut tapella liikkeessä kolmen euroni takia. Aikani on minulle rahaa. Ostin samana iltana sairaasti maksavan avaimenperäni Trendhimiltä. Aitoa nahkaa ja avaimieni laitto tuntui työltä. Maksoin 17 euroa, ja tuote on käytössä: odotan vuosien palveluita panostuksen jälkeen.

Kymmenisen vuotta sitten sain äidiltäni Sinin silityslaudan. Otin, koska ne ovat uutena kalliita, enkä toisaalta osannut arvioida kuinka usein tarvitsisin sitä kokeilematta. Osoittautui, että silitän vaatteita maksimissaan kerran vuodessa, ja puvun silitys silloinkin onnistuu mainiosti vanhemmilla. Pyykkään nykyään vaatteita kerran viikossa, joten pyykättävää ei ollut paljon, ja kuivuttuaan kaikki näyttää ihan päälle pantavalta. Kyseiset tuotteenne vievät tilaa, ja puhuinko jo jotakin tästä isosta silitysraudasta?

Minimoi parisen tuotetta ja huomenna vien ne Kieppiini. Kieppi ottaa vastaan käyttökelpoista tavaraa maksutta, palveluiden Pirkkalassa. Maksua vastaan järjestyy isomman erän kuljetus. Ihanaa, että asun lähellä Kiepin palveluita. En lopulta tee mitään näillä silitykseen tarkoitetuilla tuotteillani. Tietääkseni minimalisti Teemu Kunto on jo aiemmin luopunut silityslaudasta ja -raudasta. Nyt on minun vuoroni, koska olen kyllästynyt säilömään asioita, joita en käytä. Kunto palasi käyttäjäksi, minä en enää ikinä.

Avainperä kertoo, että olen nuuka kuka

Palaan edelleen tähän avaimenperään joka muistuttaa minua päivittäin nuukailuista. Tosimies pärjää vain kolmella avaimella. Yksi kotiin, toinen polkupyörään ja kolmas postilaatikkooni. Autoihini pääsen ilman avaimia, koska paunulainen bussikuski avaa oven, ja nousen velattomana kyytiin. Minimalistina koin loppujen lopuksi olevani osa trendiä, joten nykyään kutsun itseäni frugalistiksi. Otsikosta niinkin tuttu sanonta on ihana: mielestäni nuukailusi on nykyajan minimalismia. Silloin on usein enemmän.

Frugalisti vastustaa konsumerismia, eikä erehdy ostamaan jotain uutta, koska hyödyke on varakkaan mainostajan mukaan niin minimalistista. Oletko jo hakenut Googlen haulla minimalistista tatuointia? Minimalismin nimissä nyhdetään nykyään ihmisiltä rahaa. Tästä syystä koen, että frugalismi on ainoa ratkaisu. Elämäntyyli pakottaa karsimaan lisää, myös shoppailuissa, ja olenkin nauttinut matkailu- ja ostolakosta jo vuosia. Palmuja näen enää vain internetissä ja uutuustuotteita sosiaalisessa mediassa.

Nettisi on täynnä ihmisiä, jotka kertovat kuinka hieno uusi Galaxy-luuri on. Blogeissa rouvat kehuvat remontteja ja miehet kalliita autoja. Et ole minimalisti, jos remonttimies asuu jatkuvasti ja Zalandolta kuriiri ovella harva se viikko. En lähde muiden elämää kieltämään. Minusta on ihan ok, jos joku haluaa ostella muotia ja remontoida. Itse käytän rahaa sapattivuoteen. Frugalistina säästän niin paljon rahaa, että ajattelen jopa toista sapattivuotta ensimmäisen perään. Sama euro kantaa nykyään pidemmälle.

Nuukailija hyödyntää jo pakastintakin arjen elämässä

Käyt ruokakaupassa maksimissaan kolme kertaa kuukaudessa. Pakastimessa on tarjouksesta ostettua leipää, jauhelihaa ja muita pakasteherkkuja. Pakastin on aina täynnä, ja kertaostokset olivat kasvaneet Prismassa, mutta toisaalta käyn siellä aiempaa selkeästi vähemmän. Ostan vähemmän heräteostoksia, koska kauppareissuni ovat hyvin suunniteltuja. Teams-palaveri ei enää paina päälle, ja voisi keskittyä välillä omaan elämään. Ajatus rullaa, se arki pyörii halvemmalla kuin koskaan 250 euron budjetillasi.

Penno-softan mukaan säästelen kesäkuussa jopa 40 euroa 250,84 euron budjetista. Tämä on juurikin sitä nuukailua. Halvahkon vuokran jälkeen. Todennäköisesti pian kannattaa laskea budjettia, että raha riittää nykyistä pidemmälle ajalle. Budjettia ei kannata pitää liian isona, koska on vaarana kulutuksen nouseminen. Budjetissa näkyy olevan 45 euron ylijäämä, mentäisiinkö vaikka kebabille? Alijäämäinen budjetti ei sekään ole hyvä asia, mutta tästä syystä en lähdekään liiallisuuksiini ajan budjetoinnissa.

Harkitsen budjetin pienentämisestä noin 20 eurolla. Todennäköisesti silloinkin tulen jäämään voiton puolelle heinäkuun lopuksi, enhän ole enää minimalisti. Nuuka kuka elää tarkoituksella köyhästi ja se vauraus on sitten nettovarallisuudessa. Frugalistille riittää vähemmän työtunteja ja enemmän vapaa-aikaa. Moni frugalisti voisi toimia poliitikkona, että Suomeni talous saataisiin vihdoin alijäämäisestä voiton puolelle. Tuntuu, että enää ei jaksaisi seurata koko politiikkaa, kun velkaa otetaan vain lisää.

Vuokranantaja osti jääkaappipakastimen

Julkisyhteisöjeni alijäämä olisi 5 prosenttia ja velka 69 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2020. Tästä voit päätellä miten huonosti asioita hoidetaan kunnissa tai valtion tasolla. Jokaista veronmaksajaa kohti matkaava velka jatkaa kasvamistaan, etkä voi tälle mitään. Nauti paljon työstäsi, autostasi ja televisiostasi sekä shoppailustasi. Nauti kahden viikon lomasta! Remontoisit kunnolla. Jos holtiton äänestää holtittomia eduskuntaan, niin velkamme ei unohdu Suomessa tätä menoa koskaan.

Tämä juttuni saapi varmasti monet säästämään, mutta parin viikon kuluttua asia jotenkin unohtuu, ja Zalando saa uusia tilauksia. Äänestä tai jätä äänestämättä, niin velka on ja pysyy. Velkoja ei minulla ole koskaan ollut, joten tiedän miten ihanalta tuntuu herätä uuteen, ja ihan velattomaan päiväänne. Asun vuokralla, joten remonttihuolet ovat nyt täysin muualla. Pystyn aidosti keskittymään omaan elämään. Ilman autoa nostan kuntoa, eikä persekään enää puutune konttorituolissa, olenhan sapattilomillani.

Remontointi on minusta ihan turhaa. Nuukailijana arvostan tavaran luonnollista kulumaa. Minulle on ihan se ja sama onko keittiön kaapin ruuvi hieman vinossa tai muovimaton kuviosta väri mennyt. Ovat ne kyllä kaikki vanhoja, mutta miksi vaihtaa? Nautin siitä, että Galaxy-puhelimeni vanheneepi minun mukana. Synnyin tällaisena, enkä halua remontoida itseäni joksikin muuksi, piste. Arvosta heti itseäsi, muita ja tavaroita sellaisina kuin he kulloinkin ovat. Säästäisit todella paljon rahaa ja omaa energiaa.

Nuukailu on minimalistia tietoisempaa kulutusjuhlaa

Nuukana kukana tyydyt siihen, mitä minulle on annettu. Jos olen 178-senttinen, se sopii minulle. Jos puhelimeni on toista vuotta vanha halppis, sekin kävisi. Jos näen palmuja netissä, ei siinäkään mitään. Olen oppinut elämään vähällä ja lopullinen nautintoni syntyy juuri tuosta: tietoisemmalla kulutuksella ja vähemmällä unelmoinnilla. Totta kai unelmoin joskus sellaisesta vauraudestasi, että voisin unohtaa työn loppuelämäksesi. Unelmoin auton helppoudesta, mutta toistaiseksi lasken ettei siihen ole varaa.

Tuttu hankki hybridin ja tajusi jo itsekin, että taisi olla virheostos nimittäin, koska vaikka auto onkin uudemmasta päästä vikoja aina tulee. Viimeksi meni eräs osa, joka maksaa uutena 1 500 euroa. Hänen on pakko käydä töissä, että saa osan hankittua velaksi. Tämä lisää entisestään sitä velkaa, jota hänellä on. Jos autostani numero #148 menee jokin juttu rikki, kuten kävi viimeksi matkoilla Vaitista, Paunun varikolta tulee pian #156 ja jatketaan matkaa. Nautitaan autottomana, että en voi ostaa lisää roinaa.

Paunulaisilla on meinaan nyt hankalaa kantaa Ikeasta useita tuotteita huonekalunäyttelystä. Yksin tai miksei porukoissa. Yksi syy autottomuuteeni on juurikin se rahallinen säästö, jolloin ei tarvitse miettiä remontteja tai sitä mitä ostaisi seuraavaksi matkalla Tuurin kyläkauppaan. Tuurin kyläkaupassa en ole kertaakaan käynyt, mutta se johtuu puhtaasti siitä, että joukkoliikenteellä siihen menee aikaa ja rahaa, enkä koe elämyksen olevan sen arvoista. Parempi reitti Tampere-Turku on kilpailun takia halvempi.

En sisusta kotia, kaikki on halpaa

Joskus naurattaa miten paljon ylimääräistä ihmisillä on. Suruitta ostetaan uudempia sohvia, aina kun jokin uusi trendi syntyy, ja minimalistisia sohviasi tulee markkinoille. Vanhat puusohvat myyvät täällä huonosti, joten sain kyseisen sohvan jonkun ajan kuluttua ilmaiseksi. Frugalistina nautin tästä jutusta. Toisille tarpeeton on minulle aarre. Monia asioitani haen kotiini ilmaiseksi ja muun muassa bistrosarja terassille on naapurilta. Naapurilta. Kysy jo tänään naapuriltasi mitä saattaisit shoppailla ilmaiseksi.

Naapuri kyllästyi tähän, että 39,90 euron settiini tuli alle vuodessa hieman ruostetta ja hankki uuden. Sai tuon vanhan ilmaiseksi. Vuosissa siihen on tullut ruostetta lisää, mutta minua se ei tietysti haittaa. Nautin nimittäin edelleen siitä, että tavarasi kuluu käytössä. Sateen alla ei ole mikään ihmekään, koska remontointi on vuokranantajan vastuulla. Mitään terassin katosta ei ole, eikä tule. En ole tarvinnut sitä koskaan. Haluan nauttia vain alkuperäisestä, ja n. 30 vuotta sitten joku päätti rakentaa terassin näin.

Yksi syy miksi en asu omistaen ja remontoiden on selkeämpi, nautin alkuperäisestä. Arvostan todella paljon sitä työtä jota kuluu rakentamiseen. Vuokrakämpässä keittiö on jo vanha, eikä varmasti kelpaisi sinne teille, mutta arvostan jokaista vivahdetta siinä. Haluaisin vuosien jäljen näkyä aina. Nautin siitä, että läppärissä on elämämme jälkiä. Olen oppinut, että uudempi ei ole uutta pitkään, emmekä ole enää vauvoja. Vauvoja, joilla on elämä edessä. Enkä voine vaihtaa itseä vauvaan, joten nautin tästä iästäni.

Tällainen ostosparatiisi oli Pirkkalan kierrätyskeskus

Olen käynyt nyt, ja tietysti paljon jo ennen, otsikon Kiepissä. Se on varmaa, että tulet käymään siellä jatkossakin. Kierrätyskeskus ottaa vastaan kaikkea käyttökelpoista tavaraa pois lukien elektroniikka. Elektroniikkaa he eivät ota ostajan turvallisuuteen vedoten. Elektroniikan, jos tämä toimii, voi viedä Lielahden kierrätyskeskukseen Tampereelle. Olen tuttu näky Kiepissä jo vuosien takaa, koska yritän minimoida tavaraa, jota enää omistan. Kaikkea en lähde myymään, joten Kieppi on aina helpointa.

Olen liian laiska tekemään ilmoituksia netin myyntipalveluihin ja vastaamaan tiedusteluihin. Ei ole mielestäni minkään vaivan arvoista toimintaa. Ehkäpä lahjoitan sittenkin asioita Kieppiini. Nyt voin tuntea sydämessäni sen, että jokunen pirkkalalainen köyhä, vaikkapa työttömänä saa halvalla hyviä tavaroita. Kieppi on myös oiva ostosparatiisi sellaiselle, joka on nuuka ja joka haluaa ostaa käytettyä. Ostamalla käytettyä säästät luontoa ja annat tarpeettomalle asialle lisää ikää. Huikeaa toimintaasi!

Ikeoissa näkyy olevan myynnissä kauniita Pokal-laseja 79 sentillä. Kiepissä on tällä hetkellä parisen Pokal-lasia hintaan 20 senttiä. Eivät nämä lasit ole edes kuluneita, koska huonoa tavaraa en tuo. Olen lahjoittanut paljon hyvää tavaraa, ja silmämääräisesti katsottuna Kieppi myy laadukkaampaa tavaraa halvemmalla kuin esimerkiksi eräs Lielahden kierrätyskeskus. Käyn usein noissa ostopaikoissa huvin vuoksi katsomassa mikä on ihmiselle tarpeetonta ja nyt näet hei sinäkin. Katso ihmeessä tarjontaa!

Kiepissä kaikki vain kymmeniä senttejä

Jos tulet joskus Pirkkalaan kylään, tämä on ensimmäinen paikka, jossa vierailla. Frugalismi toteutuu täysin. Voinet jatkaa unelmaasi: eli jos päämääräsi on käyttää tavaraa pisimpään, niin tästä voit tehdä senteillä löytöjä, eikä tavara päädy sekajätteisiini tai kaatopaikoille ennenaikaisesti. Paljon on tarjolla verhoja, vaatteita lapsille, huonekaluja ja vaikka mitä muuta. Tämän lisäksi Kiepissä olisi kokonainen huone, jossa mikään tavarasi ei maksa mitään. Luvassa on kirjojasi ja hieman huonokuntoisempaa.

Toisaalta ilmaiseen huoneeseen viedään herkästi nuokin tavarat, jotka eivät Puodin puolella myy. Sen sijaan Lielahden kierrätyskeskuksessa meno oli tuosta toisenlaista. Ilmaisia tavaroita ei ole lainkaan ja muutkin tavarasi maksavat tavallisen kirpputorisi verran. Mielestäni kierrätyskeskuksessa asuu paljon huonoa tavaraa, erityisesti Lielahdessa. Tämä johtuu siitä, että sinne tuodaan sellaista tavaraa. Yksikin tavara oli sellainen, että paistinpannusta löytyi lukuisia naarmuja ja kattiloista ikävämpää ruostetta.

Ei kehtaisi tuoda tällaista romutavaraa, mutta koska Lielahden kierrätyskeskukselle aiheutuu tavaran pois heittämisestä kuluja, he yrittävät laittaa kaiken myyntiisi. Toivon suomalaisilta kierrättäjiltä sitä, että älkää tuoko tänne mitään, mitä ette itse ostaisi sieltä naarmuilla tai ruosteella! Jos käyn Kiepeissä, ja käyn siellä harva se viikko, tuon vain käyttökelpoista ja virheetöntä tavaraa. Huonot yksilöt menevät metallinkeräykseen, lasinkeräykseen, sekajätteisiin tai ihan omaksi tappioksi niin kuin tähänkin asti.

Yhteenveto: valintaa parempaan huomiseen tehtiin jo

Olet tietyllä tavalla jopa kyllästynyt nykyajan minimalismiin. Siitä on tullut trendi. Minimalismi onkin monelle sydämen lähellä pyörivä elämäntyyli. Niin asia oli minulla. Sydämeen pyritään murtautumaan mainoksilla aina minimalistisimmista ratkaisuista, jotka pahimmillaan johtavat loputtomiin ostoihisi. Nykyajan blogit ovat täynnä minimalismia ja näitä "minimalistisia" tyylejä. Meille myydään koko ajan jotain minimalismin nimissä. Uusia trendejä, tyylejä ja värejä unelmiin saakka. Siksi onkin nuukailu.

Ole ihan oikeasti sitä mieltä, että frugalismi on nykyajan minimalismia. Ymmärrän, jos nuukailijana tuntuu sinusta oudolta. Tutustut kellon kanssa nuukailuun. Puntaroi sen hyötyjä ja haittoja. Aiemmin inventoin koko omaisuuteni ja pääsin jopa 465 asiaan. Nyt niitä on enää 440. Vuosi sitten omistelin yli 500 asiaa. Frugalistinen elämäntapa saa oikeasti miettimään mikä olisi kaikkein tärkeintä elämässäsi. Haluat istua 40 tuntia konttorilla, 11 tuntia liikenneruuhkissa autossa? Toiset ovat hermolomallaan.

Kaikki nuo 50+ tuntia ovat auki muun muassa lenkkeilyyn, kokkaamiseen tai bloggaamiseesi. Ilman nuukailuasi ja järeää elämäntapamuutostani en olisi täällä. Olepa elämäni esimies ja nautit jokaisesta hetkestä. Huomenna herään niin tyytyväisenä ja lähden kuntoilemaan silityslaudan kanssa. Vien sen kierrätyskeskukseen. Kiepeissä on aina niin ystävällistä palvelua, joten toivottavasti onnellinen uusi omistaja käyttäisit tätäkin juttua useammin kuin minä, eli ainakin peräti kaksi kertaa vuodessaan.

Ei pyöri Instagramissa, koska minulla ei oikeastaan ole sitäkään, mitä muut juuri nyt esittelevät. Eikä ole hybridiautoa, ei ole kaunista terassia tai uusinta remonttia mielessäni, enkä tällä hetkellä tee töitä elääkseni vaan elän työkseni. On vapauttavaa, että ei tarvitse kilpailla ja shoppailla tästä vain lisää. En etsi ratkaisuja pahaan oloon suklaasta, vaan jostakin muusta, enää en oikeastaan tunne olevani jäänyt mistään paitsi. Moni shoppailee toisaalta pahaan oloonsa, siitä ulosottomies ei ole enää kauempana.

Minulla ei ole sisustusta Facebookiin, eikä ole Suomen parhainta vuokrakotia, mutta mie elän. Nukun hyvin ja herään stressittä. Nautin, että on joku paikka. Pyrit samaan? Frugalisti neuvoo ja opastaa. Voit aina tienata runsaammin rahaa, muttet enemmän aikaasi tehdä mitä oikeasti pidät! Ota hermolomaa.

Mikä parasta, siihen järjettömään hedonistiseen oravanpyörään pääsee kyllä halutessaan takaisin.

Kommentit

Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta, samantyyppisiä ajatuksia täälläkin. Tosiaan olen huomannut, että moni ilmoittautuu minimalistiksi ja karsii tavaroitaan, jotta voisi sitten hankkia uutta parempaa. Eihän ne vanhat jo olemassaolevat tavarat sovikaan siihen minimalistiseen tyyliin ja sisustukseen. KonMarikin käskee omistamaan vain niitä tavaroita, jotka tuottavat iloa, joten laitetaan karsimisen ja minimalismin nimissä koko sisustus ja vaatekaappi uusiksi.

Pitkään itsekkin tavoittelin minimalismia ajatuksella, että hankin vain täydellisiä asioita ja tavaroita elämääni. Aina puuttui vielä se jokin yksittäinen tavara ja sitten minulla olisi kaikki. Viime aikoina olen opetellut pärjäämään yhä enemmän sillä mitä minulla jo on. Monta "tarvetta" voi ratkaista sillä, että ajattelee asioita luovasti ja on ostamatta. Yritän myös pitää tavaroistani entistä parempaa huolta ja jatkaa tavaroiden elämää korjaamalla ja uusiokäyttämällä niitä. Toki itselle tarpeettomat on hyvä antaa eteenpäin, jos jollakin muulla olisi niille vielä käyttöä.
Juuri näin. Hyvin argumentoitu, Kristen!

Tutut ovat remontoineet pitkät kesät, ja sitten kehtaavat ihmetellä, että ei nyt ole rahaa yhtään ylimääräiseen. Minä kysyin, mikä muistikuva on, että mihin se raha olisi mennyt? Se raha on uppoutunut hybridiin, remontti-iltoihin ja juurikin noihin "minimalistisiin sohviin". Varastoa tyhjentävät turhasta, vain hakeakseen romupyöriä lisää.

Siitä ilosta on minimalismi hyvin kaukana.

Mielestäni moni tekee minimoinnilla tilaa uudelle tai jopa turhalle tavaralle muualta hamstrattuna. Jotkut ostavat kirppareilta löytöjä, koska se tuntuu hyvältä, juuri siinä hetkessä. Sitten vielä lähdetään rantalomille, että se Facebook päivittyy sitten kanssa. En lähde tuttujani paimentamaan, eli ovat itse omalla toiminnallaan niin rahattomaan elämäntyyliin ajautuneet, mutta voin sentään antaa esimerkkiä muille blogini kautta.

Onkin hienoa, että kommentoit. Frugalismilla on paljon annettavaa.

Suosittelen muille sitäkin, että ehdottomasti listatkaa omaisuutenne tarkasti. Nimillä. Listauksen avulla olen päässyt minimoimaan edelleen tavaraa. Juuri lähden Kieppiin ja löysin vielä pikaisen katsauksen aikana yhden asian lisää: lippiksen, joka on väriltään musta. En juuri käytä sitä, sillä harmaa lippis on uudempi ja tyylikkäämpi. Ehdottomasti vien Kieppiin kaiken, koska tuollekin löytyy joku tyytyväinen omistaja! Lähden heti.

Kiitoksia ja hyvää päivänjatkoa kaikille.
Shamaani sanoi…
Minimalismi on nykyään jonkin sortin elintasokilpailua uudella tavalla. Tavaraa tulee olla vähän, mutta sen pitää olla laadukasta ja kallista. Toki on parempi maksaa hiukan enemmän kuin ostaa ihan kaikkein huonolaatuisinta tavaraa, joka menee rikki hetken kuluttua. Laadukkaan tavaran löytäminen on nykyään hirveän hankalaa, joten ostan mieluummin jatkossa esim. huonekalut kirpparilta sitten kun tulee pakottavaa tarvetta ostaa jotakin. Sieltä ostettu tavara on tähän mennessä kestänyt, mutta huonekaluliikkeiden nykyaikaiset tavarat ei. Olen tämän blogin myötä alkanut arvostamaan entistä enemmän kaikkia "vanhoja ja kuluneita" tavaroitani. Elin vuosia kaikilla muiden "jämähuonekaluilla" lähinnä rahallisista syistä ja sitten kun rahaa oli, tuli joku ihme pakkomielle tuhlata sitä "parempiin" huonekaluihin. Häpesin hetken aikaa kaikkea vanhaa, mutta viime vuosina asia on alkanut sitä arvostaa ihan eri tavalla. Ei tarvitse olla näyttää muille olevansa "aikuinen" hommaamalla törkyä mistä ei ole itselle pitemmän päälle mitään iloa.
Shamaani, hyvin oivallettu.

Hienoa, jos olen voinut vaikuttaa sinuun siten, että olet alkanut arvostaa enemmän käytettyä tavaraa ja tavaran kulumista ylipäätään. Valitettavan moni omista tutuista vaihtavat tavaran heti uuteen, jos siinä on esimerkiksi naarmu. Itse en voi sitä hyväksyä omassa elämässä, koska en voi taloakaan vaihtaa, koska se on ajassa kulunut.

Minimalismista on tullut nykyään jonkinlaista kilpailua, ja minimalismin nimissä meille myydään blogeissa ideoita, mitä ostaa lisää. Koin, että alussa olin minimalisti omasta halusta, mutta ajan kanssa annoin liiaksi muiden mielipiteiden vaikuttaa. Esimerkiksi matkustin ihan liikaa ja toisaalta shoppailin normaalia enemmän 2020.

Minulle 2021 on muutoksen paikka, enkä voi olla enää minimalisti. Olen samaa mieltä, että nykyään myydään kaupassa laadutonta kuraa ja monet huonekalut, elektroniikka, ja kaikki muukin jotenkin hajoaa nopeammin. Kai se on sitä, että ostaisimme useammin. Se oli oikeastaan yksi syy ruveta frugalistiksi, koska raha ei tuo minulle iloa.

Rahaa tarvitaan elämiseen, mutta en tarvitse sitä tuhansia. Tämä on aiheuttanut sen, että olen voinut jättäytyä työelämästä ainakin joksikin aikaa. Suosittelen!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Paunulla viimeistä kertaa jo Kuhmoisiin