Minimoin ruokakaupat, leffateatterit ja parturit

Minimoimalla sapattilomalle? Ilman säästöjäni sapattivuosi ei olisi varmaan mahdollista. Nyt tiedät syyn siihen, että miksi oikein budjetoin. Budjetoinnilla haen optimaalista suhdetta kulutuksen ja oman vaurauden välillä. Sitä paitsi minimalistina en nauti kuluttamisesta. Harrastus, kuten tienatun rahan kuluttaminen, tuo vain lyhytaikaista onnea. Siksi mie vietän mahdollisimman kaupatonta elämää. En olekaan käynyt aikoihin Ideaparkissa, enkä tiedä mitä tarjouksia Ratinassa on shoppailulakossa.

Ajattelinpa nyt ennen muuta meidän ympäristön arvoja: haluan kuormittaa vähemmän ilmastoa ilman järjetöntä bussirallia ja sen lisäksi yritän ostaa vähemmän kaikenlaisia tavaroita, joita en ehkä edes tarvitse. En pysty edes jäsentämään koska viimeksi kävin kauppakeskuksessa. Jos vaikka vaatteita on pakko ostaa, ostan nykyään netistä ilman pelkoa heräteostoksista. Talous kiittää myöhemmin! Netissä shoppailu ei sekään minulle maita, joten en selaa verkkokauppoja vain huvin vuoksi ja parempi niin.

Vaikka rakastan paunulaisissa oleilua suuresti, on oma talous nykyään edellä. Huomasin, että juuri tämän minimoinnin kautta olen pystynyt pienentämään ruokabudjettia 250 eurosta jopa 125 euroon kuukaudessa. Nähdäkseni vaikkapa toukokuussa kulutin Prismaan vain 111 hassua euroa mikä palkitsi ylimääräisellä 14 eurolla tilikauden lopuksi. Tämä mahdollistui minimoimalla turhat kauppareissut. Aiempina vuosina tein jopa 14 reissua Prismaan kuukaudessa, mutta nyt teen maksimissaan neljä.

Jos saat painon laskemaan yksinkertaisesti ahmimalla nykyistä vähemmän, sinun täytyy alkaa tottua pienemmin syömiseen. Yksinkertaista. Tarvitsen enää murto-osan aiemmista kaloreista ja sen vuoksi olen pystynyt nipistämään ruokabudjetista 25 euroa lisää kuukaudessa. Uskon, että jatkossa kulutan ruokaan noin 85-100 euroa kuukaudessa ilman että jätän syömättä tai koen nälkää. Minimointi onkin paras väylä vapauteen. Vapaudessa syöt vähemmän ja tuhlaat energiaa siihen mitä rakastat eniten.
Kuka edes nauttii kaupassa käymisestä? Minimoimalla nekin säästän sekä rahaa että aikaa. Ennen muuta luonto kiittää, ja saan enemmän aikaa nauttia siitä, josta oikeasti pidän kovasti. Kokeile hei sinäkin!
Nautin kävelystä elektronisen tanssimusiikin kanssa ja on ihanaa katsella kun paunulaiset ajelevat ohi tietyin välein. Jos ratissa on tuttu naiskuski, saan pikku tervehdyksen ohjaamosta. Se piristää aina!

Bussikuskin antama ilo on elämässäni pisimpään kuin mikään ilo rahalla ostetusta tavarasta.

Unohda kaikki kauppakeskukset, ruokakauppaan kerran viikossa

Noin kaksi vuotta sitten olin seurustelemassa miehen kanssa vuoden ajan, joka ei osannut lompakkoa käyttää. Eron jälkeen elin tietysti kyseisen mallin mukaan vielä melko pitkään. Perustelin ylimääräistä kuluttamista sillä, että nyt voin päättää raha-asioistani täysin itse. Vihdoin. Tämä johtaa väistämättä elämään laskusta laskuun. Tilanteeni ei onneksi ollut yhtä toivoton kuin muilla, mutta halusin siihen reagoida sapattilomalla. Olisi järkevääkin, sillä joudun elämän kustantamaan loppuvuodeksi itse.

Jouduin muuttamaan rutiineja, jotka ovat syvällä aivoissa. Bussikortin muuttaminen arvoksi oli hyvä alku: en nimittäin lähde enää kauppakeskuksiin huvikseen, koska se maksaa rahaa. Heräteostoksia en ole tehnyt aikoihin. En edes muista koska viimeksi kävin Ratinan kauppakeskuksessa tai vastaavassa. Prismassa kävin aiemmin jopa 14 kertaa kuukaudessa. Se oli lapsellisen helppoa rajattomalla Nysse-kortilla. Perustelin sitäkin sillä, että saan tuoreempaa ruokaa. Se johti ylimääräiseen shoppailuun.

Sapattilomallani ajattelin huumorilla, että nyt loppuu. En edes pitänyt sitä alkuun realistisena, että kävisin ruokakaupassa maksimissaan kerran viikossa. Miten väärässä olinkaan? Toukokuussa kävin ruokakaupassa vain neljä kertaa! Ensimmäinen kerta ei kuitenkaan näy alla olevissa bussitilastoissa, koska matkustin paunulaisilla 1.5.21 ilmaiseksi äitini kausikortilla. Sitä mahdollisuutta hyödynnän aina välillä Nysse-liikenteessä, jos äitini ei kyseisenä päivänä tai hetkenä bussikorttia tarvitse.

Kärryissä voi pitää hauskaa kuluttamisen sijasta

Prismaan menen pitkän kauppalistan kera, josta en saa poiketa. Kauppakasseja kannan paunulaisilla niin, etten tarvitse edes kuntosalikortteja, koska Prismasta lähipysäkille on 700 metriä. Jos bussi ei jätä kotiovelle, vaan menee lähistöllä, tulee sieltäkin 700 metriä kävelyä tällaisten kantamusten takia. Autottomasta elämästä nautin kuitenkin täysillä, sillä en maksa kalliita kuluja, enkä seuraa sitäkään mitä vihervasemmisto tekee seuraavaksi teidän vahingoksi. Itse asiassa en edes äänestä, hah!

Kotona laitan jauhelihat ja kanat pakastimeen. Samaan lokeroon päätyvät myös leivät. Jääkaappiin laitan jugurtit ja muut viileässä säilytettävät, mutta maitoa en osta. Paunulainen bussikuski naurahti kerran, että miten mahduin näiden kanssa etuovesta, mutta mahduin kuitenkin ja meillä oli hauskaa. Sanoin tietysti suoraan, että jos en pääsisi paunulaisella, niin sitten kävellen kotiin. Autoton elämä on minulle pelkkää nautintoa, irtiotto oravanpyörästä ja mahdollisuus elää ilman turhia kuntosaleja.

Kaupaton elämä säästää aikaa ja rahaa. Nykyisin teen nettiostoksia. Shoppailen tuotteita Kärkkäiseltä, mutta nykyään tankkaan Tokmannilla ilmaiseksi. Saan loputtomia lahjakortteja erilaisista paneeleista osallistumalla kyselyihin istuessani paunulaisissa tai kotisohvalla. En kadu yhtään sitä, että valitsen televisiottoman, kaupattoman, autottoman ja kuntosalittoman elämän. Kaikki tämä budjetteineen on juurikin olennaisin syy sapattilomaani. Elän mahdollisimman vähällä nähdäkseni hyvää elämää.

Unohda kaikki turkkilaiset parturit, perusta hiussalonki kotiin

Olin töissä jopa kahden vuoden ajan perheyrityksessä. Tämä oli otollista aikaa käydä turkkilaisessa Brothers-parturissa. Jaksamista ei ollut leikata hiuksia itse, ja monesti halusi etätyön tuoman kotoilun vuoksi kokea jotain uutta. Moni käy partureissa kohtaamisten takia. On ihanaa kun parturi tervehtii. Joillekin se voi olla päivän ensimmäinen kohokohta. Ei enää minulle, sillä lopetin näissä partureissa käymiset. Tein jopa inventaarion kotonani ja löysin sieltä uunituoreen Philipsin kotiparturin.

Kas näin, kotiparturi oli perustettu. En enää joutunut katsomaan aikatauluja, eli etsimään lähipysäkin vuorolistasta paunulaisia Tampereen kaupunkiliikenteen seasta. En enää joutunut käymään suihkussa. En enää joutunut matkustamaan ruuhkissa tuonne Tampereelle 35 minuutin ajan. En enää joutunut arvuuttelemaan jonotusaikaa parturiin. En enää joutunut arvuuttelemaan paluuaikaa paunulaisella parturista. Laskin, että työtä tekevänä kulutin kallista vapaa-aikaani jopa 2-3 tunnilla parturiin.

Nykyään menen muutaman metrin kylpyhuoneeseen, otan koneen käteen ja vartissa on tukka valmis, suihkuun on sieltä metri. Kaikkiaan parturikokemukseen menee vain 25 minuuttia sisältäen parturin siivouksen, suihkun ja itse työn. Säästän jopa yli kaksi tuntia sillä, että en enää mene turkkilaiselle. Brothersissa parturityön hinta nousi 15 eurosta 18 euroon. Tämä oli loistavin syy toimia joulukuussa. Sanoin itselleni, että tammikuussa ostan samalla rahalla oman tarjouskoneen Tokmannilta.

Säästä vuodessa jopa 100-300 euroa leikkaamalla hiukset itse

Juurihan luit, että en osta yhtään mitään, jos tuote ei ole alennuksessa. En ole mikään hyvä parturi, eli en osaa tehdä tyylitukkia, mutta minulle riittää se perustukka. Sanotaan sitä nyt vaikka HalpaHalli-tukaksi. Ajattelen nettovarallisuutta, ja koska hiukseni kasvavat nopeasti, en halua maksaa 18 euroa kahden kuukauden välein. Säästän vuositasolla kaikkiaan 108 euroa. Samalla voin ajaa parran ja siistiä rakkaalla Bodygroomilla halutessani muitakin metsiä. En haluaisi valittaa, mutta parturiin en mene.

Täällä on kokonainen kauneussalonki kotona. Kaikki hoituu. Mikä parasta, jos et itse halua salonkia kotiin, voit edelleenkin täysin vapaasti istua autossasi surkastuttaen alaraajoja ruuhkissa matkalla parturiin. Joku kerta ehkä tajuat olennaisen: mitä kaikkea muuta olisit saanut aikaiseksi tuolla ajalla? Olisiko sinulla vihdoin aikaa lähteä kalastamaan tai rentoutumaan kesärannalle. Minusta se on upeaa, että et ole riippuvainen parturista, shoppailusta, paksusta tilipussista tai jostain muusta onneesi.

Kuuntele minua tänään, se on oikeasti vapauttavaa. En kirjoittaisi tästä, jos tämä ei oikeasti toimisi. Tavallisena kuukautena selviän vuokran jälkeen noin 298 euron kuukausibudjetilla ja elän tavallista elämää nauttien luonnosta, ruoasta ja muistan laskutkin maksaa eräpäivänä. Elämästäni ei puutu mitään, eli myös hiussalonki löytyy, ja Prismassa käyn tavalliseen tapaani kerran viikossa. En nauti kaupoissa, ja tästä syystä lopetin myös partureissa ravaamisen, vain suositellakseni sitä sinullekin.

Unohda kalliit leffateatterit, tuo jatkossa leffaillat suoraan kotiin

Työskentelin kaksi ihanaa vuotta huhtikuun 2021 alkuun suomalaiselle perheyritykselle. Tämä oli ensimmäinen työpaikka, jossa työntekijää arvostettiin ePassilla. Ilmaisessa kuntotestissä käynyt sai 200 euron sijasta 400 euron edun. Tämä ei ehkä liity aiheeseen vielä. Paitsi nyt. Kyseistä summaa piti aina vuosittain tuhlailla jonnekin. Yksi tapa tuhlata sitä oli 80 euron sarjaliput Finnkinoon. Saatuani kahdeksan lippua, kävin katsomassa niitäkin leffoja, joita en normaalisti lähtisi fiilistelemään.

Kausikortti oli tuolloin mallia täysin rajaton, joten varsinaista matkakulua ei periaatteessa ollut. Olin piakkoin lähimmässä Hesburgerissa aterialla perustellen tätä asiaa työssä käymisellä. Leffateatteriin meno on kallista. Ei voida puhua pelkästä tarjouslipusta, vaan myös niistä matkakuluista, sekä tietysti herkuttelusta. Voimassaolon vuoksi lippuja oli koko ajan kiire käyttää, etteivät vain menisi vanhoiksi. Tämä johti ralliin, jossa kävin katsomassa huonojakin leffoja kuluttaen burgereihin taidolla.

Maaliskuussa viisastuin sen verran, osittain kylläkin koronasulun takia, etten sijoittanut enää leffaan. Ostin lähes koko ePassilla sarjalippuja Lapinniemen kylpylään. Noin 300 eurolla sain 20 käyntikertaa ja sapattilomalla tuleekin käytyä paunulaisilla rentoutumassa kolmen tunnin nonstop-kylpylöissä. Aikaa on, eikä ole koko ajan kiire mihinkään, että nyt pitäisi lähteä jo seuraavaan asiaan. Sapattiin hankin tarjouksesta Viaplayn. Työ tarjosi kolme kuukautta yhden hinnalla sopivasti ennen lähtöä.

Minimoi leffateatterit elämästä ja nauti leffoista edullisemmin kotona

Tämä on upea vaihtoehto korvaamaan kalliit Finnkinot, enkä enää käy leffoissa Hesburgerin kautta. Budjetti leffoille on pienentynyt. Sarjoista en juuri välitä, joten tarjousajan loputtua Viaplay sulkeutuu kesäkuun lopussa. Palaan vuokraamaan elokuvia kolmen euron kertamaksulla. Tulee halvemmaksi, koska mielestäni 3-9 euroa kuukaudessa katselumäärästä riippuen on halvempaa kuin Viaplayn 13 euroa. Jos katsoisin Viaplayssa heinäkuussa vain yhden leffan, tulisi sen hinnaksi 13 euroa.

Minimalismi ja budjetointi on minulle tänään sitä, että en osta juuri mitään normaalihintaan, ellei kyseessä ole ruoka. Viaplaystä tulee varmasti kuukauden tai kolmen päästä viesti puhelimeeni, että kaipaamme sinua! Kokeile meidän Viaplaytä vain vitosella kuussa! Kokeilen ihmeessä ja peruutan sitten taas. Toisaalta kokeilujakson saisi myös Netflixiltä ainakin kerran vuodessa. Kesällä haluan paneutua lähiluontoon ja Metsäkylän ihaniin maisemiin. En ole Amsterdamissa, mutta nautin.

Pääasia on nyt se, että voin iloisesti sanoa nauttivani myös leffateatterittomasta elämästä. En tarvitse Finnkinoa, ja jos leffa teatterin kankaalla on oikeasti kovin hyvä, maltan odottaa tämän ilmestymistä vuokraamoihin. Vuokraan elokuvia Google Playn vuokraamosta. Ostan lähimmästä kioskista 15 euron Play-kortteja, joista leffabudjettia riittää noin kolmeksi kuukaudeksi. Vuodessa käyttäisin elokuviin vain 60 euroa ja verrattuna Viaplayn 155 euron vuosihintaan säästö on jo menevä ilman bussirallia.

Bussifanin bussimatkat toukokuussa 2021

Maaliskuussa luovuin kaudesta ja vaihdoin sen arvoksi saaden lisäksi kaksi lahjakorttia arvolippujen kauppaan. Budjetoinnin edetessä minimoin bussimatkat, kuten aiemmassa artikkelissa lukee.
  1. 3.5.21 klo 14.19 linjalla 1B bussissa #151 Lapinniemen kylpylään. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
  2. 3.5.21 klo 18.59 linjalla 1A bussissa #151 kotiin lentoasemalle. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
  3. 6.5.21 klo 12.49 linjalla 1B bussissa #166 ruokakauppaan. Väinö Paunu Oy. Vaihtoajalla klo 13.49 linjalla 1C bussissa #148 kotiin valtavat ostokset mukana. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
  4. 10.5.21 klo 15.13 linjalla 1B bussissa #141 Verkkokauppa.comiin noutamaan kuulokkeet huollosta. Väinö Paunu Oy. Vaihtoajalla klo 15.48 linjalla 1B bussissa #153 kotiin. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
  5. 18.5.21 klo 15.13 linjalla 1B bussissa #143 ruokakauppaan. Väinö Paunu Oy. Vaihtoajalla klo 16.11 linjalla 1A bussissa #151 kotiin valtavat ostokset mukana. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
  6. 24.05.21 klo 15.13 linjalla 1B bussissa #143 ruokakauppaan. Väinö Paunu Oy. Vaihtoajalla klo 15.51 linjalla 1B bussissa #155 nopeat suurostokset Prismasta kotiin. Väinö Paunu Oy. 2,10 euroa.
Yhteensä 10 bussimatkaa vaihdolla tai ilman, käytetty raha 12,60 euroa.

Aiemmin maksoin vuosilipusta Nysseen pelkästään 33 euroa kuukaudessa käytin 100 tai 10 kertaa.

Liikennöitsijöittäin eli Väinö Paunu Oy 100 % matkoista. Linja-autojen kyydeissä pyrin suosimaan paunulaisia ja siinä olen onnistunut. Toukokuussa jopa liian hyvin, koska en ole käyttänyt muita.

Listaamattomat bussimatkat on tehty paunulaisissa ilmaiseksi lainaamalla tutun kausilippua.

Näitä matkoja oli 17 kappaletta, joiden rahallinen säästö oli 35,70 euroa.

Yhteenveto: minimoi kaikki tarpeeton taloudelliseen vapauteen

Suosittelen budjetointia muillekin. Minimalistina harkitsen jatkuvasti sitä kannattaako budjetoinnista maksaa. Toshl Finance ei ole miellyttänyt, mutta YNAB oli oikeastaan vielä huonompi. YNAB on paitsi kallis 70 euron vuosikulullaan, se on minulle täysin tarpeeton. Kahden kuukauden ilmaisjakson aikana en kokenut, että kyseinen sovellus antaisi minulle taloudellista mielenrauhaa enemmän, kuin sitä on jo valmiina tässä ja nyt. Rekisteröidyin kuitenkin Pennoon. Kotimaisena se on maksuton nyt ja aina.

Pennoa käytän sillä tavalla väärin, että en syötä ohjelmaan kuukausittaisia tuloja, vaan kuukausittaista budjettia. Toukokuussa 2021 budjettini on 717 euroa, joka vuokralaskun jälkeen antaa noin 285 euroa shoppailurahaa. Tästä kustannan muiden muassa sähkö-, vakuutus-, puhelin- ja ruokalaskun. Annan itselleni myös luvan kuluttaa 20 euron noston haluamallani tavalla vaikkapa herkutteluun. Minusta täällä Suomessa voi elää luksuselämää vähemmällä budjetilla, tämä tietysti ilman kulutusjuhlaa.

Hedonistinen oravanpyörä on nykyään kansantalouden mittari. Enpä koe, että jään kamalasti mistään paitsi, jos minimoin ostokerrat kolmeen tai jopa kahteen kertaan kuukaudessa. Ostan halvinta, koska maksamalla enemmän ei aina saa parempaa vastinetta rahalle. Jos saa, niin halvempi tuote on riittävä, ellei lähes hyvä. En voi pakottaa ketään minimoimaan, mutta jos saan yhden heräämään, olisin otettu. Heti, kun tilanne sallii, lähden päiväreissulle Tallinnaan. Juhlia saa välillä, rahaa pistää haisemaan.

Minulla ei ole perhettä elätettävänä, en asu hienossa talossa Helsingissä, en omista autoa ja pärjään vallan mainiosti ilman aiemmin mainittuja partureita tai leffateattereita. Kyseiset asiat ovat minulle jopa täysin merkityksettömiä. Vuokraa maksan 432 euroa kuukaudessa sisältäen 10 Mbps -netin ja rajattoman veden. Tämän rinnalla karsastan lentomatkailua ja kierrän tyylillä rakennetut Sokokset kaukaa. Koen, että en nauti shoppailusta edelleenkään. Haluan elää niin vähällä kuin mahdollista.

Nyt kesäkuussa aloitan kokeilun. Budjetti on niin tiukilla jatkossa, että teen vain pakolliset ostokset. Edullisen vuokran jälkeen budjetti laskuihin ja muuhun ostamiseen on näyttävät 245,84 euroa. Vain hiussalonki kotiin, ja pääset säästämään jopa 300 euroa vuodessa aitoa rahaa, kokeile vaikka heti.

Seuraa tätä blogia niin tiedät kuinka onnistun! Jäänkö kesäkuussa plussalle vai peräti miinukselle?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Terve,


Olen mies joka on löytänyt jotain hyvin mielenkiintoista ja hyvin erityisellä tavalla. Minulla on nyt elämässä kriisi, ja koska tuntuu että samat ongelmat on seuranneet aina, aloin tutkia itseäni. Pohdin mikä asia minussä aiheuttaa sen, että koen ulkopuolisuutta kaikkeen. Luin persoonista ja törmäsin INFJ-persoonallisuuteen. Kuvaus siitä sopi itseeni täysin. Tein testin, ja se vahvisti asian. Vahvistukselle vahvistuksen sain kun luin suomi24 palstalta ihmisten kokemuksia samasta persoonallisuudesta. Ne olivat kuin kuvauksia itsestäni. Löysin sitä kautta myös tämän blogisi.

Jos haluat jutella aiheesta niin kommentoitko tähän viestiin, niin jos toinen vaikka antaisi sähköpostinsa.
Hei, hienoa jos löysit itsesi INFJ-persoonallisuudesta.

Tervetuloa kotiin! Hienoa, etten ole ainoa joka kokee itseni ulkopuoliseksi vähän kaikesta. Lukiessani kommenttiasi, luen samalla elämästäni. Se tuntuu niin samaistuttavalta. Olen itsekin tehnyt kyseisen testin vähintään kahdesti, koska en alkuun meinannut uskoa sitä ensimmäisestä kerrasta psykologin lataamana. Nettitesti teki minusta INFJ:n samalla tavalla ja oli pakko samaistua tulokseen. Sähköpostini löytyy Yhteystiedoista, jos haluaa jutella tästä asiasta yksityiskohtaisemmin. Hyvää kesää sinulle, hei hei!

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"