Tämän verran rahoja kului uintiin 2024
Valoisalla kylpyläosastolla on vain vesiliukumäkiä niin hurjille kuin pienemmillekin vesipedoille, aaltoallas, porealtaita, paljon erilaisia hierovia pisteitäkin sekä ulkoallasta, mutta ei kiinnosta yhtään sitä ääriminimalistia. Laskin montako euroa palaisi tänä vuonna uintiin, kylpylöissä ja uimahalleissa. Monia kylpyläelämys lämmittää, mutta nuuka pärjää ilmankin. Ensi vuodeksi outoja uutisia: poistapa uimahallit kokonaan kuvioista, sillä en niistä nauti. Ääriminimalisti voi luopua uimahousuistakin.
Ostaminen ei lakkaa. Uusia asioita on hommattava, mutta tämän budjetti on tänään taputeltu. En enempiä voi lisätä ostoksia vuoden budjettiin, mutta ostat laskulla ja maksat vasta ensi vuonna siihen budjettiin lisättynä. Nyrkkisääntö tänään on, että vuoden budjetti S-tuottotilille on jatkossa 100 euroa kuukaudessa, mutta jos 1 200 euroa vuodessa ei riitä tarpeelliseen, 2 400 euroa riittää. Näyttääpä siltä, että ensi vuoden budjetti meni jatko-osaan. Goretex-kengät finaalissa, mutta myös takki on rikki.
Testaa joskus muisti, 18.12. palaan linjalla 12 kotiini ja päätän lähteä suoriltaan Prismaanne. Bussi tekee paluun päättäriltä äkkiä, myöhästymisen vuoksi. Kerkeän juosta kotiin, jättämään ylimääräisen ja nappaamaan kylmälaukun. Ostoslista unohtuu pöydälle, sillä en enää kirjaa ostoksia puhelimeen. Se on osa projektia, jossa tahdon vähentää riippuvuutta tekniikasta muun muassa kauppa-asioilla taikka muuten vain. Selvisi, että B12-vitamiinin taso on vähintäänkin riittävä, luet asiasta lisää piakkoin!
Seuraavaa bussia on joutunut odottelemaan iltayhdeksältä puoli tuntia, joten juoksua ei voi pitää kovinkaan huonona ratkaisuna, Nysselle tiedoksi. Suomen hallitus käy ensi vuodesta ihan kukkarolla, henkilöliikenteen arvonlisävero nousee peräti 4 %, esitysten mukaisesti. Valitettavasti otan huomioon myös Nyssen heikennykset linjallani 12, tammikuusta alkaen ja vähennän tuntuvasti joukkoliikenteen ostoa nykyisestäkin. Tänä vuonna paketoidaan peräti 29 bussimatkaa ja kymmenisen junamatkaa.
VR-Yhtymä Oyj sai kymmenestä matkasta 52,40 euroa S-huvitustililtä. Nysse tienasi sen sijaan 65,62 euroa koko vuoden 2024 ajeluista, nyt S-käyttötililtä. Ensi vuonna mennään vain alaspäin, kiitos kokoomuksen!
Osa ajeluistanihan liittyivät Väinö Paunu Oy:n lopetuksiin, niitä ei ensi vuonna ole. Junia aion vähentää muutenkin vain, mutta Kokemäellä aiot käydä kesäkuussa. Loimaalla marraskuussa ja odota, Jämillä.
Ääriminimalistin matka siirtyy enemmän satulalle, pysy kyydissäni ja luet matkasta Jämijärvelle.
Vähennät uimahallit nykyisestäkin ääriminimalistina
Jalkaudu vapaana herrana Suupantorille ja kysele, miksi et kävisi uimahalleissa tai kylpylässä. "En ehdi ja töiden vuoksi. Eikä uimatekniikka riitä, jotta uimisesta olisi oikein kuntolajiksi.", nainen sanoi. Jalkaudun sivummalle ja kuulen parhaan. "Enpä käy koskaan hallissa, koska ei täällä ole uimahallia!", koululainen moittii sitä Pirkkalan kokoomusta. "En lillu saastassa, varo toisten jalkoja, sauno toisten ihmisten kanssa ja ui kylmässä vedessä, eriparirinnoista puhumattakaan!", eläkeläisrouva kertoi.
Omalla kohdalla puhutaan usein uimahallien siisteydestä ja ruuhkaisuudesta. Tampereen seudulla väkimäärä kasvaa vain ja sitä kautta kirjastoihin, kauppoihin ja uimahalleihin on nyt kamalat ruuhkat. Ylöjärvellä on ruuhka-aikaan niin ahdasta, että joudut tosiaankin väistämään muiden jalkoja. Menisin vaihteeksi Kangasalle ja tilanne oli nyt vieläkin pahempi. Niskahierontaan oli pitkä jono, eikä altaassa päässyt edes kylkeään kääntämään. Kahdesta tunnista ainakin 45 minuuttia kuluivat jonotukseen.
Pirkkalassa ei ole uimahallia, mutta sitä suunnitellaan Partolaan. Silloin uimahalliini olisi vartti julkisilla, mutta Tampereen rajan lähellä siitä tulee ruuhkainen. Pirkkalan päättäjä voi lukea tästä jo nyt, enpä tule käymään. En viihdy ihmispaljoudessa ja tähän liittyen olen joskus muuttojakin pitänyt tapetilla, väkeä on liikaa. Tällä hetkellä pääsen helpoiten Tesoman uimahalliin uusilla bussilinjoillasi lentoasemalta 40 minuutissa, aiemmin uimapaikkaan mentiin kahdella bussilla, vain tunnin ajan.
Kylpylässä tai uimahallissa supernuukana |
Autollahan olisi kaikkein nopeinta päästä uimahalliin, mutta enpä vain tule sellaista hankkimaan. Julkisilla sinun pitää varata uimahallikäyntiin vähintään viisi tuntia sisältäen bussiajoja, ne kävelyt ja uinnit saunomisineen. Myös uimahallikäynnit maksavat omasta mielestäni liikaa, ainakin Tampereen seudulla. Kaiken lisäksi Tampereen kaupunki luopuu tänä vuonna Nysse-kortista maksutapana, joten jatkossa edullisimpia lippuja ei enää saa bussikorttia vilauttamalla. Kuusi euroa on pian yhdeksän!
Aika suuri hinnankorotus tai lisänä pakotetaan kalliiseen rannekkeeseen ja rajattomiin uinteihin. Vologdan kaupungissa uimahalleja oli useitakin, mutta niissä käytiin 90-luvun lamassa vain harvoin, joki oli sen sijaan kaikille tuttu uimapaikka ja kesää odotettiin, pitkään. Harrastat sitä samaa, pääsetkö uimaan Loimijokeen jo ensi vuonnakin. Kaiken lisäksi, moni ei peseydy uimahalleissa kunnolla, mutta myös kloori haisee vaatteissa pitkään. Pesemättömyys tuo kaiken lian ja muita eritteitä uimavesiin.
En myöskään tykkää siitä, että ylipainoisia miehiä voi olla samalla osastolla. En sano sitä pahalla, mutta minua yököttää, kun siinä joka puolelta roikkuu rasvaa. Toisinaan suuhun päätyy pitkiä hiuksia suoraan uimavedestäsi. Vettä vaihdetaan uimahallissa vain kerran vuodessa kesätauolla, muuten sama vesi kiertää suodattimien kautta ja palaa takaisin altaille. En myöskään osaa uida, joten ensi vuonna en mene sinne sitäkään vähää. On uimahalli kalliskin: kaikkine kuluineen, jokaiselle veronmaksajalle.
Ostaminen jatkuu heti, näin veloitin ja näin budjetoin
"Hei, ehtisinkö vastaamaan kyselyyn!", joku kyselee. Mikä siinä, totta kai! "Uinti ei ole koskaan kiinnostanut, joten miksi vielä maksaa sellaisista?", Pirkkalan ekomummoksi esittäytynyt lataa siinä Elokolon ruokajakelussa. Samaan aikaan pakkaan ajatuksia muualle, ensi vuoden budjetointiin. Selvää, että hallitus käy kukkarolla monesta suunnasta, mutta budjettia en edelleenkään lähde nostamaan sitä vuokrankorotusta enempää. Se on pakko saada säästöjä aikaiseksi, vaikka busseista ja uimahallista.
Vain 300 euron budjetti 473 euron vuokran jälkeen on käsittämätöntä, mutta pärjäät. Vuonna 2023 petyin itseeni siinä, että veloitin jopa 14 euron menoja säästötililtä, tänä vuonna uusi tilanne korjautui merkittävästi. Säästötililtä en ole veloittanut koko vuonna yhtäkään alle 20 euron menoa. Pienin olikin 24,99 euron hankinta polkupyörään. Se on mielestäni järkevää budjetointia, koska näin sai veloitettua mahdollisimman paljon S-käyttötililtä ja hupirahastakin. Otan täyden vastuun omasta budjetista.
Koko vuosi olisi menoja, mutta sohva ja nojatuoli oli hinnasta huolimatta oikein maukas sijoitus, vaikka tuottotilin budjettisi 2 000 ylitettiin. Päätin, että jatkossa koko vuoden budjetti on 1 200 euroa vuodessa tuottotilillä, mutta se nousee tarvittaessa 2 400 euroon. Loppuvuodesta voi ostaa tämänkin jälkeen tarpeellista, veloitus ensi vuoden budjetista. Menoja riittää, Goretex-kengät kuluvat jo puhki, uudet tarjouksesta vain 69,99 eurolla. Välikausitakki on sekin rikki, ompelin saadakseni lisäaikaa.
Taas ostoja, välikausitakit puoleen hintaan |
Huomaan, uusia saa puoleen hintaan, joten ostat yhden sijasta kaksi. Vain 60 euron ostokset saat postikuluitta, yhdestä menisi pieni vitosen postimaksu. Kaappia riittää ja nyt on mielenrauhaa, koska inflaation vuoksi 90 euroa ei ole enää ensi vuonna 90 euroa, sen enempää S-tilillä kuin OP-tililläkään. Välikausitakista ei sen sijaan häviä senttiäkään, kun sen 60 eurolla ostaa kaksin kappalein. Sanon siitä suoraan, että nyt kannattaa olla muita edellä. Sitä naurun määrää, kun täytyy uusi takki hommata.
Se on sijoitus, sillä tavalla erikoinen, että aina voi myydä kalliimmalla. Eikä säilyessäkään kutistu arvoltaan mitättömäksi, toisin kuin sen euron kolikko säästöpossussa. Paitoja joutui uusimaan, nekin löytyvät vuoden 2025 budjetista. Syntymäpäiville ja jouluun tuli paljon lahjarahaa, yhteensä 150 euroa. Olisin voinut veloittaa kaiken osana budjettia, mutta raha oli annettu lahjarahana. Pidin tärkeänä, että ostokset menivät lahjana, näin kunnioitan parhaiten lahjarahan antajia sen kulutusjuhlan lopussa.
Tällä 150 eurolla päätän vaihtaa rikkinäisen partakoneen uuteen, tähän 40 euroa. Sukkia veloitan budjetin sijasta 30 eurolla syntymäpäivän setelistä. Viiden vuoden kuluttua hattu ja kaulahuivi on niin nukkaantunut ja kulunut, että käskivät uusimaan, 35 euroa tähän. Isännöitsijä toivoo vain laudeliinoja lenkkisaunalle, tuo ja ilta-alessa 5 euroa. Jäljelle jäi 30 euroa, ne päätin ohjata tuottotilille tuottamaan, menoja on ensi vuonnakin! Vaikka osa siirtyisi S-tilin budjettiin, vuosi on 25 eurolla ylijäämäinen!
Testaa B12-pitoisuuden näin, unohda ostoslista kotiin
Järkevääkin, sillä muuten S-tuottotilien budjetti paisuisi. Budjetoinnissa pitää laskelmoida, koska ruokamenot eivät väisty koskaan. Laskin sen niin, että aiemmista menoista huolimatta veloituspaikan vaihdolla ei tule olemaan suurta vaikutusta S-käyttötiliini, joulu vietettiin silti hyvän ruoan ja juomien kanssa. Ylimääräisen säästön siirrän usein pois, mikäli S-tilin säästöosuus pääsee ylittämään 50 euron tavoitetason, veloitustapavaihdolla ei ollut siten vaikutusta kesken tilikauden ja ilmaisella Pennolla.
Budjetti varmistaa, ettet kuluta suurtakaan säästöä kajoamatta tavalla tai toisella kirjanpitoon ja näihin säästöosuuksiin tilillä. Siksi budjetoin ja ylipäätään, jos käyttää tilin lisäksi käteistä tai vaikka pullonpalautuskuitteja, Penno-budjetilla pysyn parhaiten kulutuksessa. Voit kelata pankin tilinauhaa vaikka koko päivän, mutta ihan käteisen käyttöä tai pullokuittia et sieltä löydä. Siksi budjetointi lähtee omalla kohdalla jo kotona, ostoslistasta. Nykyään se saattaa tosin unohtua, mutta ilmankin pärjää.
Nyssellä saa jonkin verran kritiikkiä, mutta talon seinällä oleva bussipysäkki on hyvä juttu. Pitää muistaa, että esimerkiksi uudessa Soukonlahdessa kävely käy sekin pitkäksi vain lähimmälle Kyöstin bussipysäkille, Pirkkalan palveluille. Tammikuusta alkaen linjoilla muuttuu numero ja kaikille tuttu 8 on jatkossa 3o. Saatan muistaa, testaa B12-vitamiinitaso unohtamalla ostoslista kotiin kaikessa tässä kiireessä bussipysäkille. Älä edes juokse, jos 20 minuutin välein pääsisin valmiiksi pukeutuneena.
Unohdin ostoslistan kotiin, kuitille ilman |
Vuodesta 2021 vaadin parempaa bussipalvelua Pirkkalalta blogini kautta, mutta ei parane. Onneksi juosten ehdin takaisin samaan bussiin, jolla tulinkin kotiini ison paketin kanssa. Muuten olisi joutunut odottamaan 30 minuuttia seuraavia bussikyytejä, riisuutumaan kotisohvalle ja melkeinpä aloittamaan pukeutumiseni samalta istumalta. Hyvin todennäköisesti en olisi enää jaksanut lähteä ruokakauppaan. Uudestaan ainakaan sinä myöhäisiltana, masentunut kun voi olla — eikä lähtöjäkään enää montaa.
Menetys oli suuri, ostoslista jäi jääkaapille. Vartin ajan testaan muistia ja kirjaan jokaisen mieleen painuneen tuotteen Gmailiin, luonnokseen. Porkkanakakkoa ei ollut listalla, mutta se kannatti napata silti, olihan ilta-alea 45 minuutin ajan. Päärynöitä ei sen sijaan kannattanut ottaa nyt yhtäkään, koska mandariineja oli alle eurolla kilolta. Vadelmakeittoakin oli, koska laitan puuroon tai juon sellaisenaan, mutta sitä ei ehtinyt kirjata ostoslistaan. Se oli päässä, kolesterolia täytyisi alentaa tästä hetkestä.
Ilman ostoslistaa saa tehtyä kaikki ostokset ja säästät vielä budjettia valitsemalla tarjoushintaisen hedelmän normaalihintaisen tilalle. Aiempi näytteenotto B12-tutkimukselle oli vuosia sitten ja mitään hälyttävää ei ollut. Tuskin olisi nytkään, tällä muistilla. Kassoilla ihmettelen, mitenkä tämä kaikki niin halpaa on? "Etkö näe siinä, Prismaa!", kassa nauraa. Aivan, joo ja taisi muuten juustokin jäädä hyllylle kolesterolin takia! Nauratte kumpikin ja pääsen jatkamaan. Juokset niin lujaa kuin miehestä lähtee.
Juna- ja bussilippuihin korotus, vähennän matkailuja
Pirkkalan päättäjät, on aika pistää niitä busseja muuallekin kuin Soljaan! Vuodesta 2021 alkaen on merkintä pystyssä ja vieläkin odotellaan. Jos en olisi ehtinyt seuraavaan, niin saanen odottaa yli puoli tuntia sitä seuraavaa niin kaatosateessa kuin pakkasellakin samaan aikaan kun Kyöstillehän ajetaan 7 minuutin välein puolityhjää bussikalustoa. Positiivista on se, että saisit kuntoilla samalla, kun käytän Nysseä ruokakauppaan. Prismoissa ei nuukalla mene kuin 15-20 minuuttia, joten hukkaan kelloa.
Se voi olla suunniteltua, jos sinulla on enemmän aikaa, vietät siinä mukavammin Prismalla ja teet satavarmasti turhia heräteostoksia aikaa tappaessa. Vaadin tässä, että Pirkkalan kunta ostaa Nysseltä parempaa bussipalvelua, Tampereen kaupungilla. Edelleenkään, ei siinä betoniviidakon Soljassa kaikki pirkkalalaiset asu, ajattakaa välillä linja-autoa muuallekin! Vaittiin riittää hyvä 20 minuutin vuoroväli, lentokentälle 30 minuutin väli. Kyöstiin saa kulkea vaikka taukoamatta, jos Tampere maksaa kulut.
Siellä tämä pahin kasvun ruuhkavuosi on, tänäänkin. Hallitus käy kukkarolla. Ilmastotuki poistuu joukkoliikenteestä ja tämä aiheutti painetta nostaa lipun hintoja. Esimerkiksi hyvin viaton 2,30 euron arvolippu on ensi vuodesta alkaen 2,50 euroa, Nysse-kortilta. Hinta se vain nousee, mutta itse palvelu heikkenee linjalla 12 samaan aikaan. Tammikuusta alkaen linja jättää matkustajia enää Sorin aukioille ja rautatieasemalle kävellään tai lahjoitetaan ratikkamatkaa, kaunistelemalla niitä nousutilastoja.
Väinö Paunun ex-#145 ja liputkin nousevat |
Hallitus käy kukkarolla toisenkin kerran, henkilöliikenteen arvolisävero nousee samaan aikaan kymmenestä prosentista neljällä, neljään toistaan prosenttiin. Se tulee koskemaan niin junamatkoja, Nysse-matkoja kuin Onnibussin pikavuoroja, ehkä sitä lentoliikennettäkin. Junillasi on ollut kätevää mennä Loimaalle, mutta puolen tunnin välein liikkuva linja-auto on ollut linjalla 12 ongelma siitäkin huolimatta, että bussi jättää vielä muutaman päivän rautatieasemalle. Junaan sai melkein juosta.
Varsinkin silloin, kun bussi ollut vähänkin myöhässä, eli aamun ruuhkaan. Vaihtoaikaa junaan oli nykyisellä palvelulla noin 14 minuuttia, jos aikataulut piti. Käytännössä vaihtoaikaa oli 4-8 minuuttia, joka hukkuu jatkossa Sorin aukiolta kävelyyn. Ratikka saattaa mennä edestäni ja seuraavaa odotellaan. Bussipalvelu heikkenee vain ja hinta nousee, ei kiitos. En rupea heräämään puolta tuntia aikaisemmin, lähtemään yli tunti ennen junaa ja istumaan siellä rautatieasemalla äimän käkenä heräteostoksiin.
Lopeta matkailu miltei kokonaan. Sen sijaan, että menen junalla vaikkapa Iittalaani, poljen sinne. Vaikka aion ensi vuonna matkailla Jämijärvelle, Alastarolle ja Humppilaan, teet sen ihan hyvin fillarin selästä. Jätän varauksen kahdelle junaelämyksellekin, mutta en uskalla jättää polkupyörää täpötäyteen Tampereen rautatieasemaan. Mene siis Nokialle ja lähde kokemaan Kokemäelle, sielläkö on hyvin tilaa fillareillekin. Kiitosta hallitus korotuksista ja Nysse heikennyksistä, koitan lähimatkailuja fillarilla!
Näin monta kertaa kylpylässä, 0 ja uimahallissakin, 6
Ääriminimalisteja on täällä muitakin. Tunnetuin lienee se Sari Simoska, mutta Amerikassa asuu myös Exploravore, kotoa et löydä huonekaluakaan. Erakkona en vietä aikaa edes kylpylässä, koti on paras!
PVM | Uintipaikka | Hinta | Syy |
---|---|---|---|
29.11. | Vesihovi, Loimaa | 1,00 | Tarjous |
14.8. | Vesihovi, Loimaa | 1,00 | Tarjous |
30.5. | Viihdeuimala Vesihelmi | 8,00 | Forssa :) |
15.4. | Vesihovi, Loimaa | 6,00 | Uinti |
11.3. | Kuohu, Kangasala | 0,00 | Lahjaa |
11.2. | Vesihovi, Loimaa | 6,00 | Uinti |
Kylpylät ja uimahallit veloitan hupirahasta, S-huvitustililtä yhteensä: 22,0o euroa.
Yhteenveto: säästele kuin miljonääri, vaikka Temuitta
Sentinvenyttäjälle se ei ole edes vaikeaa, koska en muutenkaan nauti matkailusta. Jos esimerkiksi rutikuivan Nysse-vaiheen sillä Koiviston Autolla saisin pois, niin matkustaisin varmaan enemmänkin junilla, mutta veronkorotuksien ja ilmastotuen poistumisen jälkeen ei enää kannata vaivautua. Noin 12 vuosimatkaa vuonna 2023 tippui budjetoinneissa noin kuuteen vuosimatkaan vuodelle 2024 ja vuonna 2025 matkailu tippuu junissa kahteen. Saa nähdä, onko vuonna 2026 sellaisia yhtäkään, voi Nysse!
Surkeaa on, jatkossa pitäisi maksaa menopaluusta Nyssessä viisi euroa, junamatka olisi aiempien sijasta 1-2 euroa kalliimpi, keskimäärin noin 12 euroa menopaluulla kuukautta ennen ostettuna. Ostin tänä vuonna sen jokaisen junamatkan viidestä menopaluuna ja kuukautta ennen hinta painui aika alas, sai kaiken puoleen hintaan. Jokaisen lipun pystyit myös käyttämään, niistä maksoin seuraavasti: 12,80 (Keuruu), 8,20 (Loimaa), 10,10 (Loimaa), 10,50 (Loimaa) ja kiskobussiini 10,80 (Mänttä-Vilppula).
Jos haluat säästää nyt, niin lippu kannattaisi ostaa ennakkoon tänä vuonna. Siinä ainakin IC-juniin pääsee lippujaan ostamaan keskikesälle asti, ellei pidemmällekin, vanhalla verokannalla. Saatan käydä Kokemäellä kesäkuussa Nokian asemalta ja Nysse-liput säästän fillarin selässä. Näkymät eivät ole niin mairittelevat kylpylöilläsikään, Edenillä vaikkapa, sillä en kykene edes ensi vuonna mennä yhteenkään kylpylään — enkä yhteenkään uimahalliin. Raha työskentelee paremmin jossain muualla, uskoisin.
On ääriminimalisti ja sillä sipuli. Elä paljon pienemmällä budjetilla kuin monen takuueläke. Usko, minua vihataan etenkin päättäjien kentällä, mutta eipäs kiinnosta. Jatkan elämää tavalla, josta nautin ihan suunnattomasti ja eläminen köyhyydessä on juttuni. Uin viisi kertaa kunnallisissa halleissa, enkä edes Tampereen metropolissa hei, mutta halpaa uintia on mahtunut myös Loimijokeen, ihan Rämsöön uimarannalle kuin Punkalaitumenjokeen. Nostakaa lisää veroa siellä kokoomuksessa, fillari kulkee!
Moni painii juuri nyt menojensa kanssa, miten saan palkan riittämään? Jos saat jollain tavalla lisää rahaa käyttöösi, hienoa. Säästäisin sinuna. Suomessa asuu lampaita ja sanon sen suoraan, ei uskalleta vastustaa. Kulutetaan, koska muutkin tekevät. Ostelevatko kuin miljonäärit uudenvuodenpommeja.
Kansalaiset, toinen tapa on tässä. Raha on kivampi, jos vuosia S-tilillä kuin sekunteja taivaalla.
Kommentit