Ensimmäinen televisioton päivä: "Katseet muualle"

Joskus tuntuu tekevän outojakin päätöksiä, mutta parempi niin. Vapaata aikaa ei kannata tuhlata sohvalla makoillen televisioruudun ääressä. Parempaa on vain nauttia ajasta liikkuen: oli se sitten pyöräily, kävely tai vaikka juoksu. Tai kaikki yhdessä. Vaikkapa kotikulmilla. Ihan tuossa lähellä.

Tänään kävin aamulla omassa kaupassa, sekin oli jo mittava pyörälenkki, pikkusateesta mitään välittämättä. Ehkä olisin voinut mennä myös Paunun bussilla. Tämän jälkeen menin kotiin ja hetkeksi istahdin jopa kannettavan ääreen. Sitten tulikin mieleeni, että lähdenpä ulos saman tien taas. Niin oli helppo tehdä, kun vihdoin huomasi, ettei ollut enää televisiota. Se ei enää houkutellut olemuksellaan.
Toisaaltapa ohjelmatietojen mukaan ei ollut tulossa oikeaa katsottavaakaan. Enkä ole katunut sitä valintaa hetkeäkään  pyöräilin itseni niin Sionkylään, lentokentälle, kiersin Kalliojärventien kaikki mahdolliset järvet ympäri. Sain jotain irti elämästäni. Samalla kuuntelin elektronista tanssimusiikkia verkon kautta. Tämä toimi hienosti, operaattorin ollessa Elisa. DNA kuulemma toimii näillä seuduilla myös hyvin, ellei jopa elisalaista verkkoa paremminkin, Telian ollessa kaikista heikoin lenkki.
Halusin konkreettisia muutoksia arkeen. Ei enää lohduttanut, että raskaan päivän jälkeen palasin kotiin katselemaan televisiota. Myin tämän pois ja tänään vietän ensimmäistä televisiotonta päivääni.
Televisio ei enää vaikuta olohuoneessani, mutta samalla televisiotaso hakee vielä suuntaa. Luultavasti joudun tämän ihmeen myymään pois, jotta saan lisää tilaa helpottamaan perjantaista siivousta.

Hei, sarja alkaa kuudelta! Äkkiä kotiin sieltä metsästä!

Ei mitään kiirettä, ei maailmassani. Eihän minulla ole koko televisiota enää. Ajattelin istahtaa hetkeksi metsäkivelle kivaa musiikkia kuunnellen. Vartti meni. Jatkoin matkaa kiirettä pitämättä. Minulla ei ole kiirettä mihinkään, sarjat eivät enää odota, joita katselin muutenkin lähes väkisin viime aikoina. Sen sijaan pistäydyin ottamaan valokuvaa. Toisto näyttää hyvin sen, että kuuluvuutta oli 3G:llä tosi paljon. Kiitos parannuksista! Mutta sekään ei ole tarpeen, ilman musiikkia olisi nimittäin linnunlaulua.

Vielä viime kesänä tuossa kohtaa oli hädin tuskin EDGE-verkko. Ei siis ollut mikään vitsi Elisalta tullut astetta hienompi ilmoitus, että verkkoa on parannettu Keskisentieltä Kalliojärventien ympäristöön aina Houkkalampeen asti puhumattakaan jo mitään Vinne-kylästä. Sielläkin 3G toimii nyt kunnolla. Minusta on hienoa, että verkkoja parannetaan. Kotiin pääsin vasta kuuden jälkeen ja siitä sitten alkoi todellisuus paljastua uhkaavasti. Totuus, joka ei varmastikaan ole epäselvä tänään kenellekään.

Saavuttuani kotiin huomasin, että enää ensimmäinen asia ei ole television päälle laitto, enkä enää ole etsinyt kaukosäädintä tai paristoja. Käynnistin läppärin, musiikin ja sitten aloin jo tekemään ruokaa. Uusia perunoita, tomaattikurkkusalaattia, lihaisia pullia ja juomaksi oli limsaa. Maitoa en juo kovin usein. Siis rutiini muuttui. Parempaan suuntaan. Kuten yksi sanoi minulle, televisioviihteen katselu on silkkaa ajanhukkaa. Televisio kaiken tämän lisäksi ohjelmoi ihmiskuntaa tylsällä ohjelmallaan.

Monelle televisio on tarpeeton, niin minullekin

Olen samaa mieltä, olen aidosti ollut tuota mieltä, mutta jotenkin se vain alkoi kun hommasin tämän television. Nyt palasin juurilleni ja se tuntuu viisaalta valinnalta. Radiolakossa olen ollut jo vuosia. Silti kuuntelen musiikkia. Valtavirrasta poikkeavaa musiikkia. Katson myös omituisia nettivideoita, mutta lähinnä musiikkivideoita suosikkityyleistäni ja YouTubessa olevia muita videoita. En kissoista, vaan oppimiseen. Niissä on tosi paljon sisältöä Neloseen nähden. Ne ovat sitä kunnon ajanvietettä.

Suoratoistopalveluiden parhaaseen katsomiseen, kuten YouTube ja YLE Areena, tarvitaan yllättävän nopeita laajakaistayhteykisiä. Datan käyttö saattaa nousta reippaasti, joten varmista ainakin sen, ettei sopimuksessasi ole liikennöintirajaa. DNA ja Elisa ovat tämän suhteen aika luotettavia operaattoreita. Heidän kanssa televisioton elämä hoituu ihan leikkien. Toisaalta taloyhtiösi on voinut sopia ilmaisesta kiinteästä laajakaistasta, joka veloitetaan pienesti vuokrasta tai vastikkeesta kuukausittain.

Vanhanaikainen televisio on oikeasti vanhaa tekniikkaa. Ihmettelen, miten se voi olla niin suosittu? Tiesitkö, että on olemassa televisioita parempia tapoja viihtyä? Tapoja, jotka eivät nyt vaadi tuhannen euron investointeja isoon muovilaatikkoon. Riittää, että sinulla on kannettava tietokone, ja hieman muutakin elämää internetin ulkopuolella. Kesällä kannattaa nauttia aidosta lähiluonnosta, ennen kuin Kokoomus vihreän liiton vastustaessa, vie tämänkin mahdollisuuden pois. Varmuudella lopullisesti.

Loppusanat

Televisio on poissa, mutta elämä on vielä onneksi paikallaan. Tiedän sen, monien mielestä televisioton ihminen on jotenkin outo. Miksi kukaan olisi ilman televisiota kun pakkoveroakin siitä maksetaan? Mitä itse käyn joskus vieraiden luona, niin lähes kaikilla on televisio. Sitä katsellaan samaan tyyliin: sehän on päällä muutamilla vain joitakin hetkiä suosikkiohjelman aikaan. Toisilla se on päällä lähes aina riippumatta siitä katsellaanko sitä edes. Sähkönkulutus? Joskus ovat tietokoneella samalla.

Netflixistä aion luopua, sillä ei ole aikaa katsella jatkuvia sarjoja puuttuvine tuotantokausineen. Se on melko iso raha vuodessa vailla mitään järkevää takaisinmaksua. Helpommaksi kaikki menee, kun vain kuuntelee suosikkimusiikkia, ja nauttii televisiottomista päivistään. Toivon, etten vain koskaan tule hankkimaan televisiota takaisin. Ehkä muutaman vuoden päästä tässäkin blogissa on merkintä siitä kuinka on pärjännyt ilman useita vuosia. Ilman uutisia, ilman mainoksia, ilman televisiota.

Minulle elektroninen tanssimusiikki on parasta seuraa ja läppärilläni voin tehdä kyllä kaiken sen mitä pitää. Jopa katsella niitä televisio-ohjelmia, jos joskus jotain hyvää tulee televisiosta. Ei, voin kertoa jo valmiiksi, niitä hetkiä voi laskea omin sormin vuoden aikana. Yksi asia on myös kohdillaan, enää ei ole johtoviidakkoa kotona. Se on vain hyvä asia, vuoden päästä on tilaa laittaa yhteiskuvia televisiotaso täyteen Easter Ravelta. Voi ei, odotan sitä niin paljon! Tai sitten en laita niitäkään, huh huh?

Elämä on nimittäin muutakin kuin kuvia, se on elämää ilman kuvia.

Sitä haukutaan muistoksi. Nyt on niin, ilman rakkautta ohjelmaoppaisiin.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"