Ensimmäinen televisioton päivä: "Katseet muualle"

Maisemia luonnossa vai televisiossa?
Joskus tuntuu tekevän outoja päätöksiä, mutta parempi niin. Vapaata aikaa ei kannata tuhlata sohvalla makoillen televisioruudun ääressä. Parempaa on vain nauttia ajasta liikkuen: oli se sitten pyöräily, kävely tai vaikka juoksu. Tai kaikki yhdessä. Vaikkapa kotikulmilla. Ihan lähellä.

Tänään kävin aamulla kaupassa, sekin oli jo mittava pyörälenkki, pikkusateesta mitään välittämättä. Ehkä olisin voinut mennä myös Paunun bussilla. Tämän jälkeen menin kotiin ja hetkeksi istahdin jopa kannettavan ääreen. Sitten tulikin mieleeni, että lähdenpä ulos saman tien taas. Niin oli helppo tehdä, kun vihdoin huomasi, ettei ollut enää televisiota.

Toisaalta ohjelmatietojen mukaan ei ollut tulossa mitään katsottavaakaan. Enkä ole katunut sitä valintaa hetkeäkään  pyöräilin itseni niin Sionkylään, lentokentälle, kiersin Kalliojärventien kaikki mahdolliset järvet ympäri. Sain jotain irti elämästäni. Samalla kuuntelin elektronista tanssimusiikkia verkon kautta. Tämä toimi hienosti, operaattorin ollessa Elisa. DNA kuulemma toimii näillä seuduilla myös hyvin, ellei jopa elisalaista verkkoa paremmin, Telian ollessa kaikista heikoin.

Hei, sarja alkaa kuudelta!

Ei mitään kiirettä, ei minulla. Eihän minulla ole koko televisiota enää. Ajattelin istahtaa hetkeksi metsäkivelle musiikkia kuunnellen. Vartti meni. Jatkoin matkaa kiirettä pitämättä. Minulla ei ole kiirettä mihinkään, sarjat eivät enää odota, joita katselin muutenkin lähes väkisin viime aikoina. Sen sijaan pistäydyin ottamaan valokuvaa. Kuva näyttää hyvin sen, että kuuluvuutta oli 3G:llä tosi paljon. Kiitos parannuksista! Mutta sekään ei ole tarpeen, ilman musiikkia olisi linnunlaulua.

Vielä viime kesänä tuossa kohtaa oli hädin tuskin EDGE-verkko. Ei siis ollut mikään vitsi Elisalta tullut ilmoitus, että verkkoa on parannettu Keskisentieltä Kalliojärventien ympäristöön aina Houkkalampeen asti puhumattakaan jo mitään Vinne-kylästä. Sielläkin 3G toimii nyt kunnolla. Minusta on hienoa, että verkkoja parannetaan. Kotiin pääsin vasta kuuden jälkeen ja siitä sitten alkoi todellisuus paljastua uhkaavasti. Totuus, joka ei varmastikaan ole epäselvä kenellekään.

Saavuttuani kotiin huomasin, että enää ensimmäinen asia ei ole television päälle laitto, en enää ole etsinyt kaukosäädintä tai paristoja. Käynnistin läppärin, musiikin ja sitten aloin jo tekemään ruokaa. Uusia perunoita, tomaattikurkkusalaattia, lihaisia pullia ja mehua oli juomaksi. Maitoa en juo kovin usein. Siis rutiini muuttui. Parempaan suuntaan. Kuten yksi sanoi minulle, televisioviihteen katselu on silkkaa ajanhukkaa. Televisio kaiken tämän lisäksi ohjelmoi ihmisiä ohjelmillaan.

Maisemia vai televisiota?

Olen samaa mieltä, olen aina ollut tuota mieltä, mutta jotenkin se vain alkoi kun hommasin tämän television. Nyt palasin juurilleni ja se tuntuu viisaalta valinnalta. Radiolakossa olen ollut jo vuosia. Silti kuuntelen musiikkia. Valtavirrasta poikkeavaa sellaista. Katson myös videoita, mutta lähinnä musiikkivideoita suosikkityyleistäni ja YouTubessa olevia videoita. En kissoista, vaan oppimiseen. Niissä on tosi paljon sisältöä Neloseen nähden. Ne ovat kunnon ajanvietettä.

Suoratoistopalveluiden katsomiseen, kuten YouTube ja YLE Areena, tarvitaan yllättävän nopeita laajakaistayhteykisiä. Datan käyttö saattaa nousta reippaasti, joten varmista ainakin sen, ettei sopimuksessasi ole liikennöintirajaa. DNA ja Elisa ovat tämän suhteen luotettavia operaattoreita. Heidän kanssa televisioton elämä hoituu leikkien. Toisaalta taloyhtiösi on voinut sopia ilmaisesta kiinteästä laajakaistasta, joka veloitetaan vuokrasta tai vastikkeesta kuukausittain.

Vanhanaikainen televisio on oikeasti vanhaa tekniikkaa. Ihmettelen, miten se voi olla niin suosittu? Tiesitkö, että on olemassa televisioita parempia tapoja viihtyä? Tapoja, jotka eivät vaadi tuhannen euron investointeja isoon muovilaatikkoon. Riittää, että sinulla on kannettava tietokone, ja hieman muutakin elämää internetin ulkopuolella. Kesällä kannattaa nauttia aidosta lähiluonnosta, ennen kuin Kokoomus vihreän liiton vastustaessa, vie tämänkin mahdollisuuden pois. Lopullisesti.

Loppusanat

Televisio on poissa, mutta elämä on vielä onneksi paikallaan. Tiedän sen, monien mielestä televisioton ihminen on jotenkin outo. Miksi kukaan olisi ilman televisiota kun pakkoveroakin siitä maksetaan? Mitä itse käyn joskus vieraiden luona, niin lähes kaikilla on televisio. Sitä katsellaan samaan tyyliin: se on päällä muutamilla vain joitakin hetkiä suosikkiohjelman aikaan. Toisilla se on päällä aina riippumatta siitä katsellaanko sitä edes. Sähkönkulutus? Joskus ovat tietokoneella samalla.

Netflixistä aion luopua, sillä ei ole aikaa katsella jatkuvia sarjoja puuttuvine tuotantokausineen. Se on iso raha vuodessa vailla mitään järkevää takaisinmaksua. Helpommaksi kaikki menee, kun vain kuuntelee musiikkia, ja nauttii televisiottomista päivistä. Toivon, etten koskaan tule hankkimaan televisiota takaisin. Ehkä muutaman vuoden päästä tässäkin blogissa on merkintä siitä kuinka on pärjännyt ilman useita vuosia. Ilman uutisia, ilman mainoksia, ilman televisiota.

Minulle elektroninen tanssimusiikki on parasta seuraa ja läppärilläni voin tehdä kyllä kaiken sen mitä pitää. Jopa katsella niitä televisio-ohjelmia, jos joskus jotain hyvää tulee televisiosta. Ei, voin kertoa jo valmiiksi, niitä hetkiä voi laskea sormin vuoden aikana. Yksi asia on myös kohdillaan, enää ei ole johtoviidakkoa kotona. Se on vain hyvä asia, vuoden päästä on tilaa laittaa yhteiskuvia televisiotaso täyteen Easter Ravelta. Voi ei, odotan sitä niin paljon! Tai sitten en laita niitäkään.

Elämä on nimittäin muutakin kuin kuvia, se on elämää ilman kuvia.

Sitä haukutaan muistoksi. Nyt on niin, ilman rakkautta ohjelmaoppaisiin.

Kommentit