Ensimmäinen televisioton vapaapäivä

Joskus tuntuu tekevän outoja päätöksiä, mutta parempi niin. Vapaata aikaa ei kannata tuhlata sohvalla makoillen televisioruudun ääressä. Parempaa on vain nauttia ajasta liikkuen: oli tämä sitten pyöräily, kävely tai vaikka juoksu. Tai kaikki yhdessä. Vaikkapa kotikulmilla. Ihan tuossa lähellä. Oman musiikin kanssa. Olen kyllästynyt tulemaan töistä väsyneenä katsomaan iltapäivän televisiota. Tuntuu, että eipä ole mielekästä tekemistä. Ehkä pitäisi tehdä töitä siihen, että joku päivä voisi tehdä vähemmän töitä?

Tänään kävin aamulla omassa kaupassa, sekin oli jo niin mittava pyörälenkki, pikku sateesta mitään välittämättä. Ehkä olisin voinut mennä myös Paunun bussilla. Tämän jälkeen menin kotiin ja hetkeksi istahdin jopa kannettavan ääreen. Sitten tulikin mieleeni, että lähdenpä ulos saman tien taas. Niin oli helppo tehdä, kun vihdoin huomasi, ettei ollut enää televisiota. Se ei enää houkutellut olemuksellaan. Tuntui, että päiviini tuli runsaasti kaivattua aikaa. Aikaa tehdä niitä juttuja, joista pitää täydellisesti.

Toisaalta eipä ohjelmatietojen mukaan ollut tulossa oikeaa katsottavaakaan. Enkä enää katunut sitä valintaa hetkeäkään — pyöräilin itseni niin Sionkylään, lentokentälle, kiersin Kalliojärventien kaikki mahdolliset järvet ympäri. Sain jotain irti elämästäni. Samalla kuuntelin elektronista tanssimusiikkia verkon kautta. Tämä toimi hienosti, operaattorin ollessa Elisa. DNA kuulemma toimii näillä seuduilla myös hyvin, ellei jopa elisalaista 3G-verkkoa paremminkin, Telian ollessa kaikista heikoin lenkki.

Testasin sitä. Kutsuin kotiini ihmisiä, jotka olivat täällä aiemmin vierailleet, ja kysyin mikä tavara tai asia puuttuu joukosta. Yksi mietti, että ei tule mieleen. Toinen veikkaili, että ostit vain lisää. Tuuletin? Ei, kukaan ei huomannut, että televisio ja televisiotaso lähti. Kerroin ja ihmiset ällistyivät. Arjen rauha, joka tässä oli, oli käsin kosketeltavaa. Pöytään mahtui juomaan teetä ja juttelemaan asioita auki. Musta laatikko ei enää varastanut katseitamme, kun uutislähetyksen vetäjä yritti kertoa surullisesta asiasta.
Halusin konkreettisia muutoksia arkeen. Ei enää lohduttanut, että raskaan päivän jälkeen palasin kotiin katselemaan televisiota. Myin tämän pois ja tänään vietän ensimmäistä televisiotonta päivääni.
Televisio ei enää vaikuta olohuoneessa, mutta samalla televisiotaso oli myynnissä. Aikaa, jota ei ollut ennen olemassakaan, on koko ajan saatavilla. Ajalla voi tehdä mitä tahansa muuta kuin televisiota.

Niin paljon kaappitilaa, niin paljon kokoa, niin paljon tilaa arjen ajatuksissa. Hyppää uuteen!

Hei, uusin tv-sarja alkaa kuudelta! Äkkiä kotiin sieltä metsästä!

Ei mitään kiirettä, ei maailmassani. Eihän minulla ole koko televisiota enää. Ajattelin istahtaa hetkeksi metsäkivelle kivaa musiikkia kuunnellen. Vartti meni. Jatkoin matkaa kiirettä pitämättä. Minulla ei ole kiirettä mihinkään, sarjat eivät enää odota, joita katselin muutenkin lähes väkisin viime aikoina. Sen sijaan pistäydyin ottamaan valokuvaa. Toisto näyttää hyvin sen, että kuuluvuutta oli 3G:llä tosi paljon. Kiitos parannuksista! Mutta sekään ei ole tarpeen, ilman arjen musiikkia olisi nimittäin linnunlaulua.

Vielä viime kesänä tuossa kohtaa oli hädin tuskin EDGE-verkko. Ei siis ollut mikään vitsi Elisalta tullut astetta hienompi ilmoitus, että verkkoa on parannettu Keskisentieltä Kalliojärventien ympäristöön aina Houkkalampeen asti puhumattakaan jo mitään Vinne-kylästä. Sielläkin 3G toimii nyt kunnolla. Minusta on hienoa, että verkkoja parannetaan. Kotiin pääsin vasta kuuden jälkeen ja siitä sitten alkoi todellisuus paljastua uhkaavasti. Totuus, joka ei varmastikaan ole epäselvä tänään juuri kenellekään.

Saavuttuani kotiin huomasin, että enää ensimmäinen asia ei ole television päälle laitto, enkä enää ole etsinyt kaukosäädintä tai paristoja. Käynnistin läppärin, musiikin ja sitten aloin jo tekemään ruokaa. Uusia perunoita, tomaattikurkkusalaattia, lihaisia pullia sekä juomaksi oli limsaa. Maitoa en juo kovin usein. Siis rutiini muuttui. Parempaan suuntaan. Kuten yksi sanoi minulle, televisioviihteen katselu on silkkaa ajanhukkaa. Televisio kaiken tämän lisäksi ohjelmoi ihmiskuntaa tylsällä roskaohjelmalla.

Heitä televisio eläkkeelle parvekkeelta

Olen samaa mieltä, olen aidosti ollut tuota mieltä, mutta jotenkin se vain alkoi kun hommasin tämän television. Nyt palasin juurilleni ja se tuntuu viisaalta valinnalta. Radiolakossa olen ollut jo vuosia. Silti kuuntelen musiikkia. Valtavirrasta poikkeavaa musiikkia. Katson myös omituisia nettivideoita, mutta lähinnä musiikkivideoita suosikkityyleistäni ja YouTubessa olevia muita videoita. En kissoista, vaan oppimiseen. Niissä on tosi paljon sisältöä Neloseen nähden. Ne ovat sitä kunnollista ajanvietettä.

Suoratoistopalveluiden parhaaseen katsomiseen, kuten YouTube ja YLE Areena, tarvitaan yllättävän nopeita laajakaistayhteyksiä. Datan käyttö saattaa nousta reippaasti, joten varmista ainakin sen, ettei sopimuksessasi ole liikennöintirajaa. DNA ja Elisa ovat tämän suhteen aika luotettavia operaattoreita. Heidän kanssa televisioton elämä hoituu ihan leikkien. Toisaalta taloyhtiösi on voinut sopia ilmaisesta kiinteästä laajakaistasta, jota veloitetaan pienesti vuokrasta taikka vastikkeesta aina kuukausittain.

Vanhanaikainen televisio on oikeasti vanhaa tekniikkaa. Ihmettelen, miten tämä voi olla niin suosittu? Tiesitkö, että on olemassa televisioita parempia tapoja viihtyä? Tapoja, jotka eivät nyt vaadi tuhannen euron investointeja isoon muovilaatikkoon. Riittää, että sinulla asuu kannettava tietokone, ja hieman muutakin elämää internetin ulkopuolella. Kesällä kannattaa nauttia aidosta lähiluonnosta, ennen kuin Kokoomus vihreän liiton vastustaessa, vie tämänkin mahdollisuuden pois. Varmuudella lopullisesti.

Saako ensimmäinen televisioton päivä asua kanssasi huomenna?

En pakota ketään heittämään televisio parvekkeelta, koska se olisi tyhmää. Varmista ainakin, ettei alla ole ketään. Tämän jälkeen voit luopua televisiosta tai vähentää käyttöä. Yksi tapa vähentää arkiemme televisiota, on poistaa se verkkovirrasta, töpselin laittaminen joka kerta nostaa kynnystä asua ruudun äärellä tuntikausia. Se voi olla järkevää noin muuten, sillä suomalainen katsoo televisiota keskimäärin kolme tuntia päivässä. Kolme tuntia päivässä. Televisiota. Mitä muuta jää näkemättä tämän kanssa?

En voi sanoin kuvailla miten ihanaa on, että näet oravia sekä luontoa, television sijasta lähiluonnossa. Asioita, joita en ole ennen nähnyt kiinnostavina, antavat nykyään voimaa päiviin. Voit saada ilmaisen kunnon kohotuksen vierailemalla luonnossa, samalla rahaa säästyy koko ajan, koska mainokset eivät enää tavoita sinua. Kaiken lisäksi luonnossa olet hieman kauempana Elisan geelitukista Citymarketin kauppamatkalla, jotka yrittävät päivittää puheliittymää tai älypuhelinta, parhaimmillaan molempia.

Minun ei tarvitse vierailla suomalaisten kodeissa, jotta näen kuinka huonosti he syövät. Finnkinossa porukka napostelee ylihinnoiteltua popcornia ja kaiken maailman karkkia, vaikka se on ensimmäinen asia, joka nostaa painoa, verenpainetta ja vie vuodeosastolle. Sarjamaraton ruokkii maailman väestön roskaruoalla. Jotta ehdit keskittyä ohjelmaan, ja tietysti luonto jää näkemättä, tulet suosimaan kaupan valmisruokia. Ne vievät pahimmillaan terveyden ja kielen mauttomuuden loputtomaan maailmaan.

Televisioton päivä huipputarjouksessa

Voit antaa sen tapahtua. Se tulee tekemään sinut onnelliseksi. Mene peilin luo ja katso sinua pitkään. Olet hyvä, voimakas ja hieno ihminen. Et tarvitse televisiota, järjettömiä uutisia, pilaamaan päivääsi. Luonnossa terrori-isku ei tavoita sinua, jotta voit keskittyä olennaiseen. Televisio on algoritmi, jonka tarkoitus on saada ihmiskunta masentumaan, jotta mainostettavat tuotteet käyvät kaupaksi. Vaikka tämä on ensimmäinen televisioton päivä, en voi kertoa miten paljon vähemmän kuulen mainoksia.

Eilen tuntui, ettei kodissa ollut rauhaa, sillä Gigantit, apteekit ja ruokakaupat tunkeilivat kotiini, niillä mainoksilla. Osta lisää, osta heti, osta tänään, osta huomenna, täydennä, säästä, tilaa, kotiinkuljetus! Niitä viestejä oli niin paljon, että aloin epäröidä itseäni. Onko vaatteissa jotakin vikaa, jos pitäisi ostaa uudet? Sitä saatat itsekin miettiä, koska mainostajat haluavat, että kulutat enemmän. He eivät välitä, onko rahaa ja on hyvä, että kulutat ne niin avokätisesti. Brändit eivät varasta rahaa, sillä ostat itse.

Manipulaatio. Sitä on televisiossa paljon. Saat mielenrauhaa. Nukkuminen on ainutlaatuinen tilaisuus, koska kymmenen uutiset eivät enää täytä pääsi terrori-iskuilla ja kuolinilmoituksillaan hieman ennen nukahtamista. Etkä nukahda, miksi et? Televisio kertoo iskuista, lompakolle käyvistä demokraateista, ja muusta sellaisesta. Sitten kehtaatte vielä ihmetellä miksi unettomuutta on runsaasti? Informaation tulva on valtava, mutta se putki on mahdollista tukkia, jolloin saat nukahtaa onnellisuutta täynnä.

Yhteenveto: televisiottomuus saa viihtymään jopa lähimetsässä

Televisio on poissa, mutta elämä on vielä onneksi paikallaan. Tiedän sen, monien mielestä televisioton ihminen on jotenkin outo. Miksi kukaan olisi ilman televisiota kun pakkoveroa siitä maksetaan? Mitä itse käyn joskus vieraiden luona, niin lähes kaikilla on televisio. Sitä katsellaan samaan tyyliin: sehän on päällä muutamilla vain joitakin hetkiä suosikkiohjelman aikaan. Toisilla töllö on päällä lähes aina riippumatta siitä katsellaanko sitä edes. Sähkönkulutus? Joskus katsojat ovat tietokoneella samalla.

Netflixistä aion luopua, sillä ei ole aikaa katsella jatkuvia sarjoja puuttuvine tuotantokausineen. Se on melko iso raha vuodessa vailla mitään järkevää takaisinmaksua. Helpommaksi kaikki menee, kun vain kuuntelee suosikkimusiikkia, ja nauttii televisiottomista päivistään. Toivoisin, etten vain koskaan tule hankkimaan televisiota takaisin. Ehkä muutaman vuoden päästä tässäkin blogissa on merkintöjä siitä kuinka on pärjännyt ilman useita vuosia. Ilman uutisia, ilman mainoksia, ilman televisiota. Kyllä.

Toivon, että Verkkokauppa.com ei lähettele mainoksia televisioista jatkossa, koska irtisanouduin juuri uutiskirjeestä. Toivon lisäksi, että lähetätte minulle sellaisia lisää, niin voisin irtisanoutua niistäkin. Se on aivan liian helppoa, painat jotain linkkiä mainospostin perästä, ja uutta ei tule enää toivon mukaan koskaan. Postilaatikkoon kiinnitin Ei mainoksia -tarran, minkä sain kysymällä kirjastosta ilmaiseksi. Työntekijä kävi hakemassa koneen, jolla halutun tekstin sai kiinnitettävässä muodossa. Kiitoksia.

Minulle elektroninen tanssimusiikki on parasta seuraa ja läppärilläni voin tehdä kyllä kaiken sen mitä pitää. Jopa katsella niitä televisio-ohjelmia, jos joskus jotain hyvää tulee televisiosta. Ei, voin kertoa jo valmiiksi, niitä hetkiä voi laskea omin sormin vuoden aikana. Yksi asia on myös kohdillaan, enää ei ole johtoviidakkoa kotona. Tämä on vain hyvä asia, sillä vieraat eivät enää kompastele johtoihin. Tämä on ratkaisu kaikkiin ongelmiin: masennukseen, johtoviidakkoon ja ennen kaikkea unettomiin öihin.

Elämä on nimittäin muutakin kuin työelämää. Muuta kuin televisiota. Sitä haukutaan muistoksi. Arki tarjoaa aikaa vapautua oravanpyörästä. On oikeasti aika vapauttavaa, että raskaan työpäivän jälkeen televisio ei enää varasta aikaasi. Voit tehdä ihan jotain muuta, kuten pankkiasioita sekä budjetteja.

Budjetointi on käyttämäni työkalu, jolla uskon vapauttavani ihmisiä työelämästä aitoon elämään.

Hengitä, tässä on kaikki mitä enää tarvitset ensimmäiseen televisiottomaan päivään.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Arjen yksinäiset ovat akkuongelmissa

Paunulla extempore-retki työvapaalla

Bussifani testaa Vekkaa Vääräkoivulle

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuukan budjetti ja arjen Euron Päivät

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään

Jyri omistaa minimalistina 324 asiaa