Ensimmäinen televisioton vapaapäiväni

Joskus tuntuu tekevän outoja päätöksiä, mutta parempi niin. Vapaata aikaa ei kannata tuhlata sohvalla makoillen televisioruutujen ääressä. Parempaa on vain nauttia ajasta liikkuen: oli tämä sitten pyöräily, kävely tai vaikka juoksu. Tai kaikki yhdessä. Vaikkapa kotikulmilla. Ihan tuossa lähellä. Oman musiikin kanssa. Olen kyllästynyt tulemaan töistä väsyneenä katsomaan iltapäivän televisiota. Tuntuu, että eipä ole mielekästä tekemistä. Ehkä pitäisi tehdä töitä siihen, että joku päivä voisi tehdä vähemmän töitä?

Tänään kävin aamulla omassa kaupassa, sekin oli jo niin mittava pyörälenkki, pikku sateesta mitään välittämättä. Ehkä olisin voinut mennä myös Paunun bussilla. Tämän jälkeen menin kotiin ja hetkeksi istahdin jopa kannettavani ääreen. Sitten tulikin mieleeni, että lähdenpä ulos saman tien taas. Niin oli helppoa tehdä, kun vihdoin huomasi, ettei ollut enää televisiota. Se ei enää houkutellut olemuksellaan. Tuntui, että päiviini tuli runsaasti kaivattua aikaa. Aikaa tehdä niitä juttuja, joista pitää täydellisesti.

Toisaalta eipä ohjelmatietojen mukaan ollut tulossa oikeaa katsottavaakaan. Enkä enää katunut sitä valintaa hetkeäkään — pyöräilin itseni niin Sionkylään, lentokentälle, kiersin Kalliojärventien kaikki mahdolliset järvet ympäri. Sain jotain irti elämästäni. Samalla kuuntelin elektronista tanssimusiikkia verkon kautta. Tämä toimi hienosti, operaattorin ollessa Elisa. DNA kuulemma toimii näillä seuduilla myös hyvin, ellei jopa elisalaista 3G-verkkoa paremminkin, Telian ollessa kaikista heikoin lenkkisi.

Testasin sitä. Kutsuin kotiini ihmisiä, jotka olivat täällä aiemmin vierailleet, ja kysyin mikä tavara tai asia puuttuu joukosta. Yksi mietti, että ei tule mieleen. Toinen veikkaili, että hanki vain lisää. Tuuletin? Ei, kukaan ei huomannut, että televisio ja televisiotaso lähti. Kerroin ja ihmiset ällistyivät. Arjen rauha, joka tässä oli, oli käsin kosketeltavaa. Pöytään mahtui juomaan teetä ja juttelemaan asioita auki. Musta laatikko ei enää varastanut katseitamme, kun uutislähetyksen vetäjä yritti kertoa surullisesta asiasta.
Halusin konkreettisia muutoksia arkeeni. Ei enää lohduttanut, että raskaan päivän jälkeen palasin kotiin katselemaan televisiota. Myin tämän pois ja tänään viettelen ensimmäistä televisiotonta päivääni.
Televisio ei enää vaikuta olohuoneessa, mutta samalla televisiotaso oli myynnissä. Aikaa, jota ei ollut ennen olemassakaan, on koko ajan saatavilla. Ajalla voi tehdä mitä tahansa muuta kuin televisiota.

Niin paljon kaappitilaa, niin paljon sitä kokoa, niin paljon tilaa arjen ajatuksissa. Hyppäät uuteen!

Hei, uusin tv-sarja alkaa kuudelta! Äkkiä kotiini sieltä

Ei mitään kiirettä, ei maailmassasi. Eihän minulla ole koko televisiota enää. Ajattelin istahtaa hetkeksi metsäkivelle kivaa musiikkia kuunnellen. Vartti meni. Jatkoin matkaa kiirettä pitämättä. Minulla ei ole kiirettä mihinkään, sarjat eivät enää odota, joita katselin muutenkin lähes väkisin viime aikoinasi. Sen sijaan pistäydyin ottamaan valokuvaa. Toisto näyttää hyvin sen, että kuuluvuutta oli 3G:llä tosi paljon. Kiitos parannuksista! Sekään ei ole tosin tarpeen, ilman arjen musiikkia olisi nimittäin linnunlaulua.

Vielä viime kesänä tuossa kohtaa oli hädin tuskin EDGE-verkko. Eipä ollut mikään vitsi Elisalta tullut astetta hienompi ilmoitus, että verkkoa on parannettu Keskisentieltä Kalliojärventien ympäristöönne aina Houkkalampeen asti puhumattakaan jo mitään Vinne-kylästä. Sielläkin 3G:si toimii nyt kunnolla. Minusta on hienoa, että verkkoja parannetaan. Kotiini pääsin vasta kuuden jälkeen ja siitä sitten alkoi todellisuus paljastua uhkaavasti. Totuus, joka ei varmastikaan ole epäselvä tänään juuri kenellekään.

Saavuttuani kotiin huomasin, että enää ensimmäinen asia ei ole television päälle laitto, enkä enää ole etsinyt kaukosäädintäsi tai paristoja. Käynnistin läppärin, musiikin ja sitten aloin jo tekemään ruokaa. Uusia perunoita, tomaattikurkkusalaattia, lihaisia pullia sekä juomaksi oli limsaa. Maitoa en juo kovin usein. Siis rutiini muuttui. Parempaan suuntaan. Kuten yksi sanoi minulle, televisioviihteen katselu on silkkaa ajanhukkaa. Televisio kaiken tämän lisäksi ohjelmoi ihmiskuntaa tylsällä roskaohjelmallaan.

Heitä televisio eläkkeelle parvekkeelta

Olen samaa mieltä, olen aidosti ollut tuota mieltä, mutta jotenkin tuo vain alkoi kun hommasin tämän television. Nyt palasin juurilleni ja se tuntuu viisaalta valinnalta. Radiolakossa olen ollut jo vuosia. Silti kuuntelen musiikkiani. Valtavirrasta poikkeavaa musiikkia. Katson myös arjen omituisia nettivideoita, mutta lähinnä musiikkivideoita suosikkityyleistäni ja YouTubessa olevia muita videoita. En kissoistasi, vaan oppimiseen. Niissä on nyt paljon sisältöä muuhun nähden. Ne ovat sitä kunnollista ajanvietettä.

Suoratoistopalveluiden parhaaseen katsomiseen, kuten YouTube ja YLE Areena, tarvitaan yllättävän nopeita laajakaistayhteyksiä. Datan käyttö saattaa nousta reippaasti, joten varmista ainakin sen, ettei sopimuksessasi ole liikennöintirajaa. DNA ja Elisa ovat tämän suhteen usein luotettavia operaattoreita. Heidän kanssa televisioton elämä hoituu ihan leikkien. Toisaalta taloyhtiösi on voinut sopia ilmaisesta kiinteästä laajakaistastasi, jota veloitetaan pienesti vuokrasta taikka vastikkeesta aina kuukausittain.

Vanhanaikainen televisio on oikeasti vanhaa tekniikkaa. Ihmettelen, miten tuo voi olla niin suosittu? Tiesitkö, että on olemassa televisioita parempia tapoja viihtyä? Tapoja, jotka eivät nyt vaadi tuhannen euron investointeja isoon muovilaatikkoon. Riittää, että sinulla asuu kannettava tietokone, ja hieman muutakin elämää internetin ulkopuolella. Kesällä kannattaa nauttia aidosta lähiluonnosta, ennen kuin Kokoomus vihreän liiton vastustaessa, vie tämänkin mahdollisuuteni pois. Varmuudella lopullisesti.

Saako ensimmäinen televisioton päivä asua kanssani?

En pakota muita heittämään televisio parvekkeelta, koska se olisi tyhmää. Varmista ainakin, ettei alla ole ketään. Tämän jälkeen voit luopua televisioista tai vähentää käyttöä. Yksi tapa vähentää arkiemme televisiota, on poistaa se verkkovirrasta, töpselin laittaminen joka kerta nostaa kynnystä asua ruudun äärellä tuntikausia. Se voi olla järkevää noin muuten, sillä suomalainen katsoo televisiota keskimäärin kolme tuntia päivässä. Kolme tuntia päivässä. Televisiota. Mitä muuta jää näkemättä tämän kanssa?

Ei voi sanoin kuvailla miten ihana on, että näet oravia sekä luontoa, television sijasta lähiluonnossa. Asioita, joita en ole ennen nähnyt kiinnostavina, antavat nykyään voimaa päiviin. Voit saada ilmaisen kunnon kohotuksen vierailemalla luonnossa, samalla rahaa säästyy koko ajan, koska mainokset eivät enää tavoita sinua. Kaiken lisäksi luonnossa olet hieman kauempana Elisan geelitukista Citymarketin kauppamatkalla, jotka yrittävät päivittää puheliittymää tai älypuhelinta, parhaimmillaan molempia.

Minun ei tarvitse vierailla suomalaisten kodeissa, jotta näen kuinka huonosti he syövät. Finnkinossa porukka napostelee ylihinnoiteltua popcornia ja kaiken maailman karkkia, vaikka se on ensimmäinen asia, joka nostaa painoa, verenpainetta ja vie vuodeosastolle. Sarjamaraton ruokkii maailman väestön roskaruoalla. Jotta ehdit keskittyä ohjelmaan, ja tietysti luonto jää näkemättä, tulet suosimaan kaupan valmisruokiasi. Ne vievät pahimmillaan terveyden ja kielen mauttomuuden loputtomaan maailmaan.

Televisioton päivä huipputarjouksessa

Voit antaa sen tapahtua. Se tulee tekemään sinut onnelliseksi. Mene peilin luo ja katso sinua pitkään. Olet hyvä, voimakas ja hieno ihminen. Et tarvitse televisioita, järjettömiä uutisia, pilaamaan päivääsi. Luonnossa terrori-isku ei tavoita sinua, jotta voit keskittyä olennaiseen. Televisio on algoritmi, jonka tarkoitus on saada ihmiskuntasi masentumaan, jotta mainostettavat tuotteet käyvät kaupaksi. Vaikka tämä on ensimmäinen televisioton päiväsi, en voi kertoa miten paljon vähemmän kuulen mainoksia.

Eilen tuntui, ettei kodissa ollut rauhaa, sillä Gigantit, apteekit ja ruokakaupat tunkeilivat kotiin, niillä mainoksilla. Osta lisää, osta heti, osta tänään, osta huomenna, täydennä, säästä, tilaat, kotiinkuljetus! Niitä viestejä oli niin paljon, että aloin epäröidä itseäni. Onko vaatteissa jotakin vikaa, jos pitäisi ostaa uudet? Sitä saatat itsekin miettiä, koska mainostajat haluavat, että kulutat enemmän. Nuo eivät välitä, onko rahaa ja on hyvä, että kulutat ne niin avokätisesti. Brändit eivät varasta rahaa, sillä tuhlaat itse.

Manipulaatio. Sitä on televisiossa usein. Saat mielenrauhaa. Nukkuminen on ainutlaatuinen tilaisuus, koska kymmenen uutiset eivät enää täytä pääsi terrori-iskuilla ja kuolinilmoituksillaan hieman ennen nukahtamista. Etkä nukahda, miksi et? Televisio kertoo iskuista, lompakolle käyvistä demokraateista, ja muusta sellaisesta. Sitten kehtaatte vielä ihmetellä miksi unettomuutta on runsaasti? Informaation tulva on valtavaa, mutta se putki on mahdollista tukkia, jolloin saat nukahtaa onnellisuutta täynnä.

Ei enää osaa käyttää televisiota, hotelleissa ei huomaa

Ei siitä hirveästi ole, kun Spotify kutsui kylään. Olin ainoa Suomesta, joka pääsikin ilmaiseksi heidän toimistolle Tukholmaan. Spotify piti vierailijoista hyvää huolta, jopa televisio löytyi hotelleista, mutta pahus vieköön ei osannut etsiä sitä! Kaikki johtui siitä, että televisio on ollut pois virroista suunnilleen jo paljon ennen matkaa. Tein virheostoksen, koska halusi katsella Netflixiä nyt isolta ruudulta. Käypää. Myönnetään, että välillä oli kivaa peilata myös jotakin muuta sinne tietokoneeltani. Siitä rahaa paloi.

Vattenfall lähetti paljon isompia sähkölaskuja verrattuna niihin laskuihin, joita sain ennen hankintaa. Kaiken tämän lisäksi minusta tuli sohvalle juuttunut peruna, joka napostelisi milloin sipsejä ja milloin roskaruokaa. Aloitin vain yhdellä jaksolla Breaking Badia, mutta Netflix oli paljon nopeampi kuin tämä sohvaperuna, ja lähti toistamaan seuraavaa, sitä seuraavaa ja sitä seuraavaa jaksoa. Yhdessä vaiheessa sitä mietti, että miksi unohdin syödä, ja sitten pitikin lähteä jo pesemään hampaita seuraavaan iloon.

Sitä ei enää tapahtunut ilman televisiotasi, ei edes tuolla hotellissa, jossa Spotifyn piikkiin sai nauttia ilmaisesta Netflixistä, HBO Maxista ja vaikka pornokanavista! Silti, minulle oli tärkeämpää Tukholma, jonka vuoksi tulin käymään. Ennen kuin saavun ensimmäistä kertaa hotellihuoneeseeni, Spotifyn joku manageri sanoo, että siinä on yllätys. Ja ei, yllätys ei ollut pornokanava tai Netflix, vaan Spotify-reppu. Siinä repussa oli ainakin paitaa, vesipullo Spotifyn logolla ja jotkut Spotify-kuulokkeet musiikkiinne.

Hotellissa huomaat television tai sitten et

Huomasit tämän ja lähdit keskustaan. Iltaa kohti olimme tavanneet Spotifyn perustajan, Daniel Ekin, joka kertoi mielellään Spotifyn uusista ominaisuuksista. Ilo mahtui viikkoon ravintolapizzoista alkaen. Spotifyn työntekijät ovat hyvässä paikassa, sillä heidän työsuhde-etuun kuuluu television sijasta tuore välipala, joka nostaa työmotivaation uudelle tasolle. Vierailla oli käyttöoikeus siihen ja patonkeja sekä limsaa on tullut nautittua kerrankin kunnolla (jätin toki muillekin). Sitten meille tulisi niitä Wolteja.

Varakas firma, lennoistakaan ei tarvinnut maksaa :) Vain yksi miljoonista pääsee tuonne, mutta kävisi tuuri. Spotifyn käyttämässä hotellissa olikin televisio joka huoneessa, mutta en oikein osannut käyttää sitä. Ensinnäkin et tiennyt mistä se mainostettu Netflix lähtisi päälle, ja pornokanava oli lukon takana. Ei sitä kehdannut vastaanottoon kysymään pornokanavan PIN-koodia, joten show jäi näkemättä. Siitä olisi helppoa nukahtaa televisiottomaan arkeeni, joten siinä samassa vuoteessa mietin. Mites kotiin?

Vuonna 2014 yksi hotelliyösi riitti toteamaan miten paremmin sitä oli voinut ilman televisiota. Ei ollut Putinia tyrkyllä, eikä Kokoomuksen metsää vieroksuvia kansanedustajia, vain kivointa edm-musiikkia ja kaupunkielämää. Siitä tiesin, että joku kerta voisit rikastua hieman, panna omat televisiot myyntiin. Ei, en lähtisi myymään hotellin televisiota, mutta ehkä sitä toinen asiakas löytää jo Netflixin ja koodin. Minulla ei ollut siihen energiaa tai aikaa, sillä tiesinpä kuinka kutsuvampi ensikerta Tukholmassa oli.

Ilman televisiota näet luontoa, tässä osaan vaatia sitä!

Hei, ei ei, en sitä salaa, näinä päivinä televisio vaihtaa omistajaa! Pisti ilmoituksen Toriin eilen, ja nyt tultiin Nokialta hakemaan kiireellä ja vieläpä todella hyvään hintaan. Olisipa halvemmallakin myynyt, kunhan pääsisi turhakkeesta eroon! Smart-TV-ominaisuudet olivat kaukana nykyajasta, ja itse asiassa koko Smart-TV tuskin toimii enää parin vuoden päästä, mitä ei pidä odottaa Android-TV:ltä. Ei ostajia haitannut, kun siellä hankkisivat silloin kumminkin uuden Black Fridaysta. Miksi ihmeessä, mietin?

Minusta oli ihanaa, että vielä eilen näki luontoa televisiosta, mutta tässä olit luonnossa omin silmin. Siellä se Lempäälän ja Pirkkalan tauoton metsä on vieläkin pystyssä, jos joku tulisikin katsomaan sitä. Ei, se metsä ei ole kaukana, eikä se kaipaa uusia oikaisuja tai moottoriteitä. Konsumerismi voi painua. Ei tarvita uusia peltihallejasi ja teollisuusalueita. Sitä paitsi sinne suunniteltavat uudet tiet generoivat lisää autoilua. Se vaatii lisää teitä, joten tässä pitäisi panostaa juniin ja muuhun joukkoliikenteeseen.

Pirkkalassa suuri osa yhteneväisistä metsistä seisoo lentokentän seuduilla Lempäälää kohti. Se alkaa oikeastaan Takamaalta, jonne onnekkaat saapuvat talvisin sukset Paunun busseissa jopa Tampereelta asti. Siitä alkaisi loputon elämys kohti Lempäälän järviä ja hiihtomaisemiasi. Nyt on kesä, mutta tiedät mitä tehdä talvella, ja hei Paunulta nuo kyydit. Pari euroa maksaa bussikortilla suuntaansa. Et saa edes autopaikkaa sillä rahalla. Sen lisäksi kun bussilla meni, voit unohtaa katsastukset ja vähän muutakin.

Aika ei huku televisiooni, vaan luontooni

Väinö Paunu Oy ei talvellakaan petä. Tyyliin ikinä mikään lähtö ei jää Pirkkalassa ajamatta, ja jos auto jostakin syystä vikaantuu, kuljettajasi tilaa varikoltaan uuden. Kestää varmaan vartti niin jatketaan. Se on niin, että ainakin toistaiseksi Paunulla on hiekkakenttävarikko Pirkkalassa, jossa peräti neljä bussia seisovat nytkin tyylikkäästi, koska bussikuskien työpäivät päättyvät siitä illan mittaan. Pari tulee vielä. Loput bussit tulevat linjalle Nekalan varikolta, moni kuski muuten tykkää Pirkkalan varikosta vallan.

Vaikka siinä pidetään monesti taukoja itse bussissa, pidemmällä tauolla metsäretki on lähellä, ja siitä tutkitusti yksi naiskuski pitää. Hän ei jää tutkimatta Pirkkalan metsää, sillä jo ihan tunnin taukoon voi mahtua paljon metsää, juuri sitä metsää. Sitä metsää, minkä kokoomus on valmiina kaatamaan. Ei nyt. Vaikka tuo kokoomus muuten on hyvä puolue, en voi äänestää sitä, sillä he eivät vastusta luontokatoa. Jään joskus Paunun bussista, kun kuljettajat vaihtavat hiekkakentällä ja nautin itsekin tästä retkestä.

Juttelin monesti kyseisen naiskuskin kanssa ja hän pelkää yhtä asiaa. Pirkkalasta häviää metsää. Siinä ja ihan Lempäälässä mietitään miten Puskiaisten oikaisusta Pirkkalaan tulisi vetovoimatekijä. Ei siellä Jockaa kiinnosta se, että kyseisissä metsissä on puita, eläimiä ja ihmisiä. Kuljettaja pelkää sitäkin, että joku päivä halvin tarjous voittaa Pirkkalan liikenteessä, eikä kuljettajan tauko sisälläkään enää metsää. Siitä olen täysin varma hänen kanssa, kaipaamme metsää kuntiinne, emme televisioihin Yle-verolla.

Yhteenveto: televisiottomuus saa viihtymään kaikessa

Televisio on poissa, mutta elämä on vielä onneksi paikallaan. Tiedä sen, monien mielestä televisioton ihminen on jotenkin outo. Miksi kukaan olisi ilman televisiotasi kun pakkoveroa siitä maksetaan? Mitä itse käyn joskus vieraiden luona, niin lähes kaikilla olisi televisio. Sitä katsellaan samaan tyyliin: sehän on päällä muutamilla vain joitakin hetkiä suosikkiohjelman aikaan. Toisilla töllöjä on päällä lähes aina riippumatta siitä katsellaanko niitä edes. Sähkönkulutus? Joskus katsojat ovat tietokoneella samalla.

Netflixistä aion luopua, sillä ei ole aikaa katsella jatkuvia sarjoja puuttuvine tuotantokausineen. Se on melko iso raha vuodessa vailla mitään järkevää takaisinmaksua. Helpommaksi kaikki menee, kun vain kuuntelee suosikkimusiikkia, ja nauttii televisiottomista päivistään. Toivoisin, etten vain koskaan tule hankkimaan televisiota takaisin. Ehkä muutaman vuoden päästä tässäkin blogissa on merkintöjä siitä kuinka on pärjännyt ilman useita vuosia. Ilman uutisia, ilman mainoksia, ilman televisiota. Hassua!

Toivon, että Verkkokauppa.com ei lähettele mainoksia televisioista jatkossa, koska irtisanouduin juuri uutiskirjeestä. Toivon lisäksi, että lähetätte minulle sellaisia lisää, niin voisin irtisanoutua niistäkin. Se on aivan liian helppoa, painat jotain linkkiä mainospostini perästä, ja uutta ei tule enää toivon mukaan koskaan. Postilaatikkoon kiinnitin Ei mainoksia -tarran, minkä saisit kysymällä kirjastosta ilmaiseksi. Työntekijä kävi hakemassa koneet, jolla halutun tekstin sai kiinnitettävässä muodossa. Erinomaista.

Minulle elektroninen tanssimusiikki on parasta seuraa ja läppäreillä voin tehdä kyllä kaiken sen mitä pitää. Jopa katsella niitä televisio-ohjelmia, jos joskus jotain hyvää tulee televisiosta. Ei, voin kertoa jo valmiiksi, niitä hetkiä voi laskea omin sormin vuoden aikana. Yksi asia on myös kohdillaan, enää ei ole johtoviidakkoa kotona. Tämä on vain hyvä asia, sillä vieraat eivät enää kompastele johtoihin. Tämä on ratkaisu kaikkiin ongelmiin: masennukseen, johtoviidakkoonne ja ennen kaikkea unettomiin öihini.

Elämä on nimittäin muutakin kuin työelämää. Muuta kuin televisiota. Sitä haukutaan muistoksi. Arki tarjoaa aikaa vapautua oravanpyörästäsi. On oikeasti aika vapauttavaa, että raskaan työpäivän jälkeen televisio ei enää varasta aikaasi. Voinet tehdä ihan jotain muuta, kuten pankkiasioita sekä budjetteja.

Budjetointi on käyttämäni työkalu, jolla uskon vapauttavani ihmisiä työelämästä aitoon elämään.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit