Kaksi vuotta ilman televisiota, herkullisinta aikaa

Chromebook korvaa television
Televisioton elämä alkoi kaksi vuotta sitten suhteellisen aurinkoisena päivänä. Sellainen päivä ei ole tänään Taaporinvuorelta kirjoitettuna - sateen jälkeen ympärillä on kosteutta, mutta 4G silti löytyy ja pystyn kirjoittamaan tällaisen merkinnän kaatuneen puun oksasta.

Tänään television virkaa minulle hoitaa Chromebook. Pääsen katselemaan sillä joskus vuokraamiani leffoja tai katselen YouTubesta jotain muuta. Olen huomannut, että YouTube on monipuolinen palvelu, niinpä Google Play Elokuvista vuokraaminen on jäänyt todella vähälle. Kahden vuoden aikana olen seurannut televisiosta kanavan sivuilta vain yhtä ohjelmaa - minimalismista kertovaa Riisutut-sarjaa. Tällaisia ohjelmia arvostan suuresti.

Mitä televisioton elämä on opettanut minulle?

1. Elämää on niinkin lähellä kuin vieressäsi. Varsinaisia saippuasarjoja en ole katsonut vuosiin, mutta en enää koe tarvetta näiden seuraamiseen. En halua katsella muiden parisuhdeongelmia televisiosta, kun on omia ongelmia omasta takaa. Sinäkin voit tähän ajautua, mitä jos televisiosarjan sijasta istuisit itseksesi ratkoen elämäsi pulmia? Mitä jos yrittäisit muuttaa ajatusmaailmaasi positiivisempaan suuntaan? Sarjat eivät sitä tee. Televisiottomuus on tehnyt minut onnellisemmaksi, joka on valmis tekemään itse jotain, saadakseen elämää päiviin. Aikaa riittää nyt uudella tavalla.

2. Televisiosarjamaraton vie mahdollisuutesi. Moni katselee televisiosarjamaratoneja tappaakseen aikaa ja vielä vuosia sitten niin tein minäkin. Oli niin helppo pistää Breaking Bad pyörimään syöden roskaruokaa ja vasta illalla huomata nukkumaanmenoajasta. Tämä aika olisi omiaan käydä tuttuja moikkaamassa, uimahallissa, pyöräilemässä, kauppatorilla ihmisille juttelemassa tai ihan vain nauttimassa ajasta yksin kävellen. Nyt liikun vähintään tunnin joka päivä. Tämä ei olisi ollut mahdollista, jos olisin edelleen parisuhteessa televisioboksin tai somen kanssa.

3. Televisio masentaa ihmisiä. Television tarkoitus on masentaa ihmisiä. Aiemminkin aiheen sivusin, televisio vie sinulta sosiaalisen elämän. Ainoa sosiaalisuus television parissa on ehkä huutaminen: tehkää maali, tehkää maali, maali! Tämän sijasta olisit voinut mennä itse peliin ja sosialisoitua oikeiden ihmisten kanssa. Sessioiden väliset mainokset iskevät heti heikkouksiin (joita sinulla ei edes ole) - osta tämä, osta tuo, osta vielä jotain lisää. Kun mainoksia tulee useita samasta aiheesta, tunnemme lopulta tarpeen. Kun luovuin televisiosta, en kohtaa mainoksia ja ostohalut ovat poissa. Minimalismi on helppoa ilman televisiota. Enkä edes ala negatiivisista uutisista...

4. Television pyörittäminen ei ole ilmaista. Ihmiset luulevat, että televisio on OK. Se ei sitä kuitenkaan ole. Me valitamme kalliita sähkölaskuja, vaikka voimme itse näihin vaikuttaa, poistamalla virtaa syövä 70"-televisio käytöstä. Me katsomme ensin mainoksia, sitten ohjelmaa ja sitten saunan lauteita vain huomataksemme pois tullessa että televisio on edelleen päällä, vaikkemme edes tarvitse sitä. Jokainen televisio vie sähköä ja sähkö ei ole ainoa rahansyöjä. Oletko ajatellut mitä muuta maksat rahana television käytöstäsi? Kaapelitelevisio, television päivitys, tallentavat digiboksit, kotiteatterit, Netflixit ja Viaplayt... Nyt puhutaan luokattoman isoista summista oikeaa rahaa.

5. Televisio koukuttaa. Haluaisin toistaa. Televisio koukuttaa. Suomalaiset katselevat Finnpanelin tutkimuksen mukaan noin kolmisen tuntia päivässä televisiota. Televisiota. Tämä on yli tuhat tuntia televisiota vuodessa. Mitä kaikkea muuta tekisit tuhat tuntia enemmän joka vuosi? Tämä on noin 41 kokonaista päivää vuodessa television ääressä. Hitsi, tämä on yli kuukausi vuodestamme television ääressä. Elämä on tosi lyhyt, älä vietä sitä television ääressä, ja niin löydät paljon parempaa arkeesi. Kokeile ja vie televisio kuukausiksi pois jo tänään. Aloita metsiin tutustuminen.

Loppusanat

Ihmiset ovat todellisessa ongelmassa. Televisio hallitsee aikaamme ja emme enää osaa puolustautua samaan aikaan kun kotimme pursuavat ylimääräisestä televisiossa mainostettavasta tavarasta. Tällainen laite nostaa kehon kuntoa, tällainen tekee jotain enemmän ja seuraavaksi tarvitset entistä paremman ja entistä energiatehokkaammaan jääkaapin. Elämme maailmassa, jossa media ja valtio sanelevat arkeamme. Asioiden ei tarvitse olla niin, pala kerrallaan televisiottomaan elämään - kuten totesin aiemmin, elämä on tosi lyhyt ja sinä ohjaat sen. Älä tuhlaa sitä televisioon.

Olen nähnyt ihmisiä, jotka eivät saa unta, elleivät katsele negatiivisia myöhäisillan uutisia kympin sellaisista. Uni ei tule, jos ei joku toivota parempaa säätä lähetyksen jälkeen. Me vaadimme koko ajan parempaa, mutta silti emme ole valmiita muuttamaan elämää, vaan jatkamme lyhytnäköistä keskittymistä televisiolähetyksiin - joista ei ole minkäänlaista hyötyä. Myy televisio, heitä myös radio pois. Hommaa YouTube-tili, Play Musiikin suoratoistopassi ja nauti siitä mistä aidosti tykkäät. Älä anna median vaikuttaa sinuun. Se ei ole sen arvoista, ilman uutisia on parempaa.

Haluaisin myös kysyä sinulta, mitä kaikkea muuta tekisit enemmän kolme tuntia päivässä. En sano, että sinun on pakko tehdä juuri niin, mutta jos teet - olisit paljon onnellisempi.

Tulen jatkossakin mainostamaan televisiottomuutta sellaisille jotka kuuntelevat.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Olet ollut tyytyväinen Chromebookiin? Loputtomia päivityksen latauksia ja asennuksia sekä helposti tulevia vikoja, joita on suljetun lähdekoodin ja käyttäjältä verhotun käyttöliittymän salakähmäisyyden takia hankala itse lähteä fixaamaa ei varmasti ole ikävä. Toisaalta, jos pelkkä Youtube, s-posti ja spotify eivät riitä, chromebook on aika onneton. Jos hintataso vielä vähän laskiksi, se olisi ihan fiksu keksintö niille, joilla tietokoneelle ei ole paljoa käyttöä, mutta jotka sitä kuitenkin tiettyjen perusasioiden hoitamiseen nykyaikana tarvitsevat.
Hei, kyllähän siitä olen tykännyt, mutta Celeron-prosessori on 250 euron hintaisessa Chromebookissa juuri ja juuri. Joskus jumiutuu, etenkin jos paljon multimediaa auki, mutta olen pystynyt asian kanssa elämään normaalia kotielämää. Silloin kun minä tämän koneen hommasin, niin ei ollut muita tehokkaampia malleja. Nyt tästä on parempi malli, jossa Intel i3 -prosessori ja 4GB-muistikampa 15-tuumaisena myös ja Full HD -näytöllä. Tämä parempi malli maksaa 400 euroa, se ei jumittelisi ollenkaan, mutten aio siihen vaihtaa ainakaan nyt.

Minä olen Chromebookia käyttänyt toista vuotta ja en ole tarvinnut Windows-tietokonetta kuin kerran ja senkin tarvitsin tulostukseen lähinnä, koska Chromebook ei tulostimia suoraan tue eikä minulla edes ole sellaista kerran vuodessa -tulostustarpeeseen. Chromebookissa on jo valmiiksi edullinen hintataso, enkä itse ainakin lähtisi sitä halpuuttamaan, mutta koneet eivät toki ole tehokkaita - jos etenkin halvimmasta päästä hankkii.

Itse kuuntelen koneellani lähinnä musiikkia, katselen videoita, kirjoitan tätä blogia, someilen, luen muiden blogeja ja etsin tietoa pankkiasioita unohtamatta. Siihen käyttöön kone on mahtava, eikä kysy virustorjuntaa, tai palomuureja käyttöä hidastamaan. Windowsille on kuitenkin faninsa ja ymmärrän miksi - Chromebookille et asenna Adobea tai Steamia eikä tällä toimi myöskään Bookmaster-kirjanpito-ohjelma.

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona