Yhdistyneet yksinäiset akkuongelmissa

Istun linja-autoasemalla varsin mukavallakin penkillä ja odotan seuraavaa linja-autoa Helsinkiin lämpimässä ilman huolia maanantaisesta pikku pakkasesta ulkona. Vieressäni on toki monia muita yhdistyneitä yksinäisiä katselemassa huippusarjoja Netflixistä tai uutisia Aamulehdeltä. He tekevät juuri sen, minkä ovat tottuneet puhelimellaan tekemään. Puhelimella, jossa on hieman älyä. Älyä on nykyajan puhelimessa niin paljon, että kukaan muu ei enää älyä laskea sitä penkille näyttö alas.

Osa varmasti viihtyivät toisenlaisten asioiden parissa, en ole kysellyt asiaa heiltä. Kuuntelin lähinnä tanssimusiikkia ilman puhelintani kädessä. Pian korviin kantautui itkevän kyselevä ääni: pikkulapsi sanoi omalle äidilleen, että puhelimessa on akku kohta loppu. Äiti vastasi: kohta pääset Onnibussiin, onhan laukussa laturi? Ihmettelin sitä samaan hengenvetoon, enkä oikein tiennyt miksi. Se oli niin järkyttävää. Lapsille ostetaan älypuhelimia, vaikka 90-luvulla mentiin mummolaan ilman niitä.

Eikö tuossa tilanteessa lapsi voisi viettää hieman laatuaikaa äidin kanssa vaikkapa koulukirjaa lukien? Useita paunulaisia kulkivat ohitseni Turkuun, Helsinkiin ja Lahteen. Oli vain ajan kysymys, koska oma kyyti olisi saapunut luokseni. Enkä edes katsonut puhelimesta oliko vuoro myöhässä ja kuinka paljon, koska minulla ei ollut kiire mihinkään. Halusinpa vain Helsinkiin, eikä ajalla ollut minuutintarkkaa merkitystä minulle. Ainoa asia joka merkitsi, oli musiikki ja yksin oleminen Androidien seassa.

Älypuhelin on minulle vain työkalu. Valehtelisin jos väittäisin, että käytän puhelinta monipuolisesti. Puhelin on minulle Deezeriä, Mapsia ja tavallisia puheluita sekä viestejä. Lisäksi käytän kalenteria. YouTube on asennettu väkisin, mutta sen voi halutessaan poistaa käytöstä. Minimalisti tekee tämän heti. OnniBus.comin vuorolla tulee pääasiassa nautittua musiikista ja maisemista ikkunasta, vaikka siellä moottoritiellä Hämeenlinnaan. Tuntuu, että olen asiassa poikkeus, mutta näin on parempi.
Omassa älypuhelimessa on niin vähän sovelluksia kuin mahdollista. Pankkiasiat hoidan suosiolla Chromebookilla. Lopulta käsissäni on laite, jonka käyttö ei juurikaan puhuttele. Suosittelen sitä kaikille!
Jos tänään olet toisesta suunnasta, ja haluat muuttaa rutiineja, jatka ihmeessä lukemista. Androidista kuka tahansa pystyy leipomaan hyvän peruspuhelimen hetkessä. Poista sovellus ja poista lisää.

Poista vaikka kaikki, jotkut nimittäin siirtyvät peruspuhelimiin. Niin, peruspuhelimiin.

Paraskaan akku ei kestä, jos puhelimen käyttäjä on puhelinaddikti

Tämän äidin mielestä oli tärkeämpää rupatella puhelimessa. Hän puhui todella paljon. Samalla mietin aihettani blogiin hiljaa istuskellen ja tuli mieleen tämä. Tyypillinen kokoelma vinkkejä akun säästöön sisältää muun muassa GPS-paikannuksen poistoa, näyttösi kirkkauden vähennystä, värinän ja usein päivitysvälin minimointia sekä muuta. Tästä huolimatta käyttäjä päätyy katselemaan Vähäinen varaus -ilmoitusta useita kertoja päivässä. Oikeasti, ongelma ei korjaannu näillä toimilla koskaan.

Paras vinkki akun säästöön on tämä: poista tarpeettomat sovellukset ja lakkaa olemasta parisuhteessa älypuhelimesi kanssa, huomaat kaiken olennaisen jo viikossa. Jotenkin tämä puhelimen akku kestää ja kestää Bluetooth päällä, kirkkaus puolessa välissä ja GPS käytettävissäsi. GPS, kirkkaus tai Bluetooth ei ole syypää siihen, miksi uutuuspuhelimen akku ei kestä. Itsehän en kanna edes laturia mukana päivän aikana ollenkaan. En tarvitse sitä, koska en ole matkapuhelimeni orja, se tuntuu vapauttavalta.

Kun ostat uuden puhelimen, se on hyvin nopea ja akku hyvä, mutta huomaatko milloin puhelin alkaa jo hidastua ja akku huonontua? Asentelet puhelimeen Facebookin, Twitterin, Instagramin, Zalandon, Netflixin, HBO:n, Viaplayn, Pokemon Go:n, autopelin... ja jättilista ei unohdu koskaan. Päivän päästä ihmettelet mihin sitä akkua kuluu ja asentelet vielä Skypen sekä autopelin — ja nyt ihmettelet miksei puhelimessa ole enää yhtään tilaa. Nyt mieti, tarvitsetko kaikkea tätä? Mieti vielä uudelleen.

Näyttääkö tutulta? Tuskin olet ainoa

Istun edelleen penkillä, koska Onnibus on tiedotteen mukaan myöhässä. Lapsi on jo voimaton, koska puhelin ehti sammua kesken jutun. Halusin kysyä oliko hän muistanut laittaa Bluetoothin pois päältä tai puhelin lentotilaan, hän sanoi, että silloin puhelimeni olisi hyödytön. Sanoin vain, että puhelimesi olisi pysynyt todennäköisesti Onnibussiin asti päällä. Näin ei kuulemma voi koskaan tehdä, koska jää niin yksinäiseksi — siitäkin huolimatta että vieressä on paljon ihmisiä tuijottamassa näyttöä.

Onnibus saapui vihdoin. Parituntisen aikana aloin hommiin ja siivosin puhelimeni roinasta, poistin Facebookin, Messengerin, hienon pelin ja paljon muuta. Tajusin, että asensin näitä alun alkaen vain siksi, koska sain tehokkaamman puhelimen. Kieltämättä toimii, jos puhelin on nopea, asennat sinne paljon kaikenlaista ja luulet sen olevan tarpeellista. Hidastuu ja ostat uuden — tehokkaamman. Akku käy ja palvelu pelaa, kunnes innostut kaikenlaisista sovelluksista. Sama huipputarina vain jatkuu.

Onnibus.comin kuljettaja tarkisti matkustusoikeuteni isosta tabletistaan, enkä voinut ihailla tarpeeksi sitä, että hetken kuluttua palanen elektroniikkaa löysi laukkuun ja kuljettaja penkkiin. Onnibus.comin kuljettaja kuljetti meidät kaikki turvallisesti perille, koska kännykkään puhuminen tai Netflix ei olisi ainakaan tässä yhteydessä vakuuttavaa. Onneksi äiti ei ollut ihan kuljettajapaikalla. Kuljettaja varmisti lapsille turvallisen Netflix-elämyksen taitavalla ajotyylillä Hämeenlinnan kautta Helsinkiin.

Yhteenveto: latauspiuha on keksintö, mutta on silti syytä huolestua

Pitkän ikkunasta katselun jälkeen pääsin vihdoin isoon Helsinkiin ja puhelimeni on jo minimalistisen siisti. Akkua on jäljellä sadasta prosentista seitsemänkymmentäyksi. Olen nyt perillä ja musiikkia on soinut parisen tuntia. Näyttö oli siivoilun aikana päällä joskus. Samaan aikaan monikin on joutunut pitämään puhelintaan latauksessa kaiken aikaa. Kannettavia myös. Olen tullut siihen tulokseen, että laitteemme eivät ole huonoja, me teemme toiminnallamme niistä huonoja vaikkapa akun osalta.

Helsingissä nautin vapaa-ajastani Hardstyle-musiikkia kuunnellen, vaikka ohitseni kulki monenlaisia ihmisiä, lapsista aikuisiin — puhelin kädessä. Ajattelin, että heidän oli ihan pakko pelata Pokemon Go -peliä aivan Stockmannin nurkilla. Samaan aikaan rautatientorilla ihmisiä oli ruhtinaallisella tavalla maaseutuun verrattuna — ehkä odottamassa Nobinan bussia — tämä älypuhelin kädessä tietenkin. Ajattelin heidän katselevan sarjoja Netflixistä. Lopulta löysin itseni sataman hyvistä maisemista.

Ihmiset, jos ette edes varttia pärjää ilman omaa puhelinta, suosittelen naimisiin menoa! Puhelin on varmasti hyvä parisuhteessa. Jos teillä on kiire hautaan, niin käyttäkää älypuhelintanne aina, kunnes koittaa viimeisen tviitin aika. Älypuhelin ei koskaan petä, mitä nyt akku saattaa joskus loppua kesken. Puhelimella voi aina katsella nettipornoa, eikä se koskaan lakkaa tarjoamasta dopamiinia. Viaplay on vain tilauksen päässä. Jos kuitenkin haluat elämää, ja vähemmän häiriöitä, laita näyttö kiinni.

Miksi sitten omistaa Samsungin älypuhelinta? Hyvä kysymys. Jos markkinoille saapuisi peruspuhelin, jossa mahdollisuus käyttää Deezeriä, niin vaihtaisin siihen jo aikoja sitten. Valitettavasti näinpä ei ole, mutta tilanne voi toki muuttua nopeasti. Tällä hetkellä nautin siitä, että puhelimeni valikossa on vain 20 sovellusta. Vähemmän on enemmän. Elämä on niin lyhyt, että sitä kannattaa useammin elää. Myös pikavuoroilla ja paikallisliikenteessä. Erityisesti toivon olevani hereillä tulevissa liikennevaloissa.

Huomattuani, kuinka laaja aihe tämä on erilaisilla digisivuilla, hengitin syvään, avasin puhelimen, korkkasin selaimen auki, Googlasin ja kommentoin akkuvinkkien artikkeliin tasan näin:

Jos akku on usein tyhjillään, se ei ehkä ole puhelin, joka on ongelma.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"