Yhdistyneet yksinäiset akkuongelmissa

Älä ole puhelimen orja
Istun linja-autoasemalla varsin mukavalla penkillä ja odotan seuraavaa bussia Helsinkiin lämpimässä ilman huolia maanantaisesta pikku pakkasesta ulkona. Vieressäni on monia muita yhdistyneitä yksinäisiä katselemassa sarjoja Netflixistä tai uutisia Aamulehdeltä.

Osa varmasti viihtyivät toisenlaisten asioiden parissa, en ole kysellyt asiaa heiltä. Itse kuuntelin lähinnä musiikkia ilman puhelinta kädessä. Pian korviin kantautui kyselevä ääni: pikkulapsi sanoi äidilleen, että puhelimessa on akku kohta loppu. Äiti vastasi: kohta pääset Onnibussiin, onhan laukussa laturi? Ihmettelin sitä samaan hengenvetoon, enkä tiennyt miksi.

Eikö tuossa tilanteessa lapsi voisi viettää hieman aikaa äidin kanssa vaikkapa koulukirjaa lukien? Useita paunulaisia kulkivat ohitseni Turkuun, Helsinkiin ja Lahteen. Oli vain ajan kysymys, koska oma kyyti olisi saapunut luokseni. En edes katsonut puhelimesta oliko vuoro myöhässä ja kuinka paljon, koska minulla ei ollut kiire mihinkään. Halusin vain Helsinkiin, eikä ajalla ollut minuutintarkkaa merkitystä minulle. Ainoa asia joka merkitsi, oli musiikki ja yksin oleminen Androidien seassa.

Kaikki käyttäjästä kiinni

Tämän äidin mielestä oli tärkeämpää rupatella puhelimessa. Hän puhui todella paljon. Samalla mietin aihettani blogiin hiljaa istuskellen ja tuli mieleen tämä. Tyypillinen kokoelma vinkkejä akun säästöön sisältää muun muassa GPS-paikannuksen poistoa, näytön kirkkauden vähennystä, värinän ja usein päivitysvälin minimointia sekä muuta. Tästä huolimatta käyttäjä päätyy katselemaan Vähäinen varaus -ilmoitusta useita kertoja päivässä. Oikeasti, ongelma ei korjaannu näillä huomennakaan.

Paras vinkki akun säästöön on tämä: poista tarpeettomat sovellukset ja lakkaa olemasta parisuhteessa älypuhelimesi kanssa, huomaat kaiken olennaisen jo viikossa. Jotenkin se puhelimen akku kestää ja kestää Bluetooth päällä, kirkkaus puolessa välissä ja GPS käytettävissäsi. GPS, kirkkaus tai Bluetooth ei ole syypää siihen, miksi uutuuspuhelimen akku ei kestä. Itse en kanna edes laturia mukana päivän aikana ollenkaan. En tarvitse sitä, koska en ole matkapuhelimeni orja, se tuntuu vapauttavalta.

Kun ostat uuden puhelimen, se on hyvin nopea ja akku hyvä, mutta huomaatko milloin puhelin alkaa hidastua ja akku huonontua? Asentelet puhelimeen Facebookin, Twitterin, Instagramin, Zalandon, Netflixin, HBO:n, Viaplayn, Pokemon Go:n, autopelin... ja lista ei pääty koskaan. Päivän päästä ihmettelet mihin sitä akkua kuluu ja asentelet vielä Skypen sekä autopelin — ja ihmettelet miksei puhelimessa ole enää yhtään tilaa. Nyt mieti, tarvitsetko kaikkea tätä? Mieti vielä uudelleen.

Akku kestää pitkään bussissa kuin bussissa

Istun edelleen penkillä, koska Onnibus on tiedotteen mukaan myöhässä. Lapsi on voimaton, koska puhelin ehti sammua kesken jutun. Halusin kysyä oliko hän muistanut laittaa Bluetoothin pois päältä tai puhelin lentotilaan, hän sanoi, että silloin puhelimeni olisi hyödytön. Sanoin vain, että puhelimesi olisi pysynyt todennäköisesti Onnibussiin asti päällä. Näin ei kuulemma voi koskaan tehdä, koska jää niin yksinäiseksi — siitäkin huolimatta että vieressä on paljon ihmisiä tuijottamassa näyttöä.

Onnibus vihdoin tuli. Parituntisen aikana aloin hommiin ja siivosin puhelimeni roinasta, poistin Facebookin, Messengerin, hienon pelin ja paljon muuta. Tajusin, että asensin näitä alun alkaen vain siksi, koska sain tehokkaamman puhelimen. Kieltämättä toimii, jos puhelin on nopea, asennat sinne paljon kaikenlaista ja luulet sen olevan tarpeellista. Hidastuu ja ostat uuden — tehokkaamman. Akku käy ja palvelu pelaa, kunnes innostut kaikenlaisista sovelluksista. Sama tarina vain jatkuu.

Onnibus.comin mahtava kuljettaja tarkisti matkustusoikeuteni isosta tabletistaan, enkä voinut ihailla sitä tarpeeksi, että hetken kuluttua tämä ihme löysi laukkuun ja kuljettaja penkkiin. Onnibus.comin kuljettaja kuljetti meidät turvallisesti perille, koska kännykkään puhuminen tai Netflixin katselu ei olisi ainakaan tässä yhteydessä kovin vakuuttavaa. Onneksi kyseinen äiti ei ollut kuljettajapaikalla, joka varmisti myös lapselleen häiriöttömän HBO-elämyksen, jotta saisi itselleen Viaplay-aikaa.

Loppusanat

Pitkän ikkunasta katselun jälkeen pääsin vihdoin Helsinkiin ja puhelimeni on minimalistisen siisti. Akkua on jäljellä sadasta prosentista seitsemänkymmentäyksi. Olen perillä ja musiikkia on soinut parisen tuntia. Näyttö oli siivoilun aikana päällä joskus. Samaan aikaan moni on joutunut pitämään puhelintaan latauksessa kaiken aikaa. Kannettavia myös. Olen tullut siihen tulokseen, että laitteemme eivät ole huonoja, me teemme toiminnallamme niistä huonoja muun muassa akun osalta.

Helsingissä nautin vapaa-ajastani Hardstyle-musiikkia kuunnellen, vaikka ohitseni kulki monenlaisia ihmisiä, lapsista aikuisiin — puhelin kädessä. Ajattelin, että heidän oli pakko pelata Pokemon Go -peliä aivan Stockmannin nurkilla. Samaan aikaan rautatientorilla ihmisiä oli ruhtinaallisella tavalla maaseutuun verrattuna — ehkä odottamassa bussia — tämä puhelin kädessä tietenkin. Ajattelin heidän katselevan sarjoja Netflixistä. Lopulta löysin itseni katselemasta sataman maisemia.

Ihmiset, jos ette edes varttia pärjää ilman omaa puhelinta, suosittelen naimisiin menoa! Puhelin on varmasti hyvä parisuhteessa. Jos teillä on kiire hautaan, niin käyttäkää älypuhelintanne aina, kunnes koittaa viimeisen tviitin aika. Älypuhelin ei koskaan petä, mitä nyt akku saattaa joskus loppua kesken. Puhelimella voi aina katsella nettipornoa, eikä se koskaan lakkaa tarjoamasta dopamiinia. Viaplay on vain tilauksen päässä. Jos kuitenkin haluat elämää, ja vähemmän häiriöitä, laita näyttö kiinni.

Huomattuani, kuinka laaja aihe tämä on erilaisilla digisivuilla, hengitin syvään, avasin puhelimen, korkkasin selaimen auki, Googlasin ja kommentoin akkuvinkkien artikkeliin tasan näin:
Jos akku on usein tyhjillään, se ei ehkä ole puhelin, joka on ongelma.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Miksi nappikuulokkeet hajoavat kaikilla nopeasti?

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu