Yhdistyneet yksinäiset akkuongelmissa

Älä ole puhelimen orja
Istun linja-autoasemalla varsin mukavalla penkillä ja odotan seuraavaa bussia Helsinkiin lämpimässä ilman huolia maanantaisesta pikku pakkasesta ulkona. Vieressäni on monia muita yhdistyneitä yksinäisiä katselemassa sarjoja Netflixistä tai uutisia Aamulehdeltä.

Osa varmasti viihtyivät toisenlaisten asioiden parissa, en ole kysellyt asiaa heiltä. Itse kuuntelin lähinnä musiikkia ilman puhelinta kädessä. Pian korviin kantautui kyselevä ääni: pikkulapsi sanoi äidilleen, että puhelimessa on akku kohta loppu. Äiti vastasi: kohta pääset Onnibussiin, onhan laukussa laturi? Ihmettelin sitä samaan hengenvetoon, että eikö tuossa tilanteessa lapsi voisi viettää aikaa äidin kanssa vaikkapa koulukirjaa lukien?

Kaikki käyttäjästä kiinni

Äidin mielestä oli tärkeämpää rupatella puhelimessa. Hän puhui todella paljon. Samalla mietin aihettani blogiin hiljaa istuskellen ja tuli mieleen tämä. Tyypillinen kokoelma vinkkejä akun säästöön sisältää muun muassa GPS-paikannuksen poistoa, näytön kirkkauden vähennystä, värinän ja päivitysvälin minimointia ja muuta. Tästä huolimatta käyttäjä päätyy katselemaan Vähäinen varaus -ilmoitusta useita kertoja päivässä. Oikeasti, ongelma ei korjaannu näillä huomennakaan.

Paras vinkki akun säästöön on tämä: poista tarpeettomat sovellukset ja lakkaa olemasta parisuhteessa älypuhelimesi kanssa, huomaat kaiken olennaisen jo viikossa. Jotenkin se puhelimen akku kestää ja kestää Bluetooth päällä, kirkkaus puolessa välissä ja GPS käytettävissäsi. GPS, kirkkaus tai Bluetooth ei ole syypää siihen, miksi sinun uutuuspuhelimen akku ei kestä. Itse en kanna edes laturia mukana päivän aikana ollenkaan. En tarvitse sitä, koska en ole matkapuhelimeni orja.

Kun ostat uuden puhelimen, se on hyvin nopea ja akku hyvä, mutta huomaatko milloin puhelin alkaa hidastua ja akku huonontua? Asentelet puhelimeen Facebookin, Twitterin, Instagramin, Zalandon, Netflixin, HBO:n, Viaplayn, Pokemon Go:n, autopelin... ja lista ei pääty koskaan. Päivän päästä ihmettelet mihin sitä akkua kuluu ja asentelet vielä Skypen sekä autopelin - ja ihmettelet miksei puhelimessa ole enää yhtään tilaa. Nyt mieti, tarvitsetko todella kaikkea tätä?

Istun edelleen penkillä, koska Onnibus on tiedotteen mukaan myöhässä. Lapsi on voimaton, koska puhelin ehti sammua kesken jutun. Halusin kysyä oliko hän muistanut laittaa Bluetoothin pois päältä tai puhelin lentotilaan, hän sanoi, että silloin puhelimeni olisi hyödytön. Sanoin vain, että puhelimesi olisi pysynyt todennäköisesti Onnibussiin asti päällä. Näin ei kuulemma voi tehdä, koska jää niin yksinäiseksi - siitäkin huolimatta että vieressä on paljon ihmisiä tuijottamassa näyttöä.

Onnibus vihdoin tuli. Parituntisen aikana aloin hommiin ja siivosin puhelimeni roinasta, poistin Facebookin, Messengerin, hienon pelin ja paljon muuta. Tajusin, että asensin näitä alun alkaen vain siksi, koska sain tehokkaamman puhelimen. Kieltämättä toimii, jos puhelin on nopea, asennat sinne paljon kaikenlaista ja luulet sen olevan tarpeellista. Hidastuu ja ostat uuden - tehokkaamman. Akku käy ja palvelu pelaa, kunnes innostut kaikenlaisista sovelluksista. Sama tarina vain jatkuu.

Loppusanat

Pitkän ikkunasta katselun jälkeen pääsin vihdoin Helsinkiin ja puhelimeni on minimalistisen siisti. Akkua on jäljellä sadasta prosentista seitsemänkymmentäyksi. Olen perillä ja musiikkia on soinut pari tuntia. Näyttö oli siivoilun aikana päällä joskus. Samaan aikaan moni on joutunut pitämään puhelintaan latauksessa kaiken aikaa. Kannettavia myös. Olen tullut siihen tulokseen, että laitteemme eivät ole huonoja, me teemme toiminnallamme niistä huonoja muun muassa akun osalta.

Helsingissä nautin ajastani Hardstyle-musiikkia kuunnellen, vaikka ohitseni kulki monenlaisia ihmisiä, lapsista aikuisiin - puhelin kädessä. Ajattelin, että heidän oli pakko pelata Pokemon Go -peliä aivan Stockmannin nurkilla. Samaan aikaan rautatientorilla ihmisiä oli ruhtinaallisella tavalla maaseutuun verrattuna - ehkä odottamassa bussia - tämä puhelin kädessä tietenkin. Ajattelin heidän katselevan sarjoja Netflixistä. Lopulta löysin itseni katselemasta sataman ihannemaisemia.

Huomattuani, kuinka laaja aihe tämä on erilaisilla digisivuilla, hengitin syvään, avasin puhelimen, korkkasin selaimen auki, Googlasin ja kommentoin akkuvinkkien artikkeliin tasan näin:
Jos puhelimesi akku on usein tyhjillään, se ei ehkä ole puhelin, joka on ongelma.

Kommentit