Liittymän halpuuttaminen kapasiteettipulaan

Musiikkia Elisan verkosta
Tanssimusiikin kokoelman suoratoisto ei vaadi 21 megabittiä sekunnissa - eikä itse asiassa 4G LTE -verkkoakaan. Pitkään taistelin kapasiteettipulaa vastaan - ensin vaihtui nettitikku kiinteään laajakaistaan, sitten jäi riesaksi enää tämä puheliittymä.

Se onkin hitaantunut kuukausi kuukaudelta vain pahemmaksi. Jos nettitikun aikaan iltanopeus oli vitosen molemmin puolin, tänä päivänä nopeus pyörii kahden ja puolen megabitin ympärillä. Se ei sitten olekaan enää hauskaa, kun ajoittain nopeus on hieman yli 1 Mbps tai karvan alle. Kiinteää puolta Elisa on hoitanut esimerkillisesti - luvatut nopeudet jaetussa kaapelimodeemikaistassa. Samaa ei voi sitten sanoa tästä mobiiliverkosta ainakaan Elisalla.

Megabitin nopeus kysymällä

Tänään ajattelin kokeilla kepillä jäätä. Vaihtoehtona kun jo oli DNA Kauppaan käveleminen ja sieltä numeronsiirron hommaaminen DNA Äly 0.5M -liittymään. Se toimisi 512 kbps / 512 kbps ja olisi rajaton. Hinta on 5,90 euroa ja Spotify olisi sillä kyllä soinut (jos malttaisi vain olla koskematta nettiselaimeen). Toki pidin vaihtoehtona myös 2 Mbps -liittymää. Se olisi kuitenkin hieman yli tarpeen, sillä ennenkin on pärjätty Saunalahden puolimegaisella.

Sitten tuli pakkodata ja olin pakotettu vaihtamaan nopeampaan. Kahdesta nopeudestakaan ei halunnut maksaa, saamatta kuitenkaan muuta kuin sen nopeimman, harmillisin uudistus koskaan Saunalahden historiassa. Saunalahden nykyhinnastossa ei paraskaan etsijä löydä muuta kuin 0.25M, 21M, 50M tai 100M. Ensin mainittu on suoratoistoon tuskallisen hidas, toinen nopea - mutta laiska ruuhka-aikaan, loput ovat liikaa suoratoistoon tai mihinkään normaaliin käyttöön.

Alle kolmen megan nopeus on yleinen täällä nykyään myös päivällä. 21 megaa tai karvan sen alle, tulee vain enää yön pimeinä tunteina, tai varhain aamusta. Mutta kuka suoratoistaa kolmelta yöllä? Toki olisin voinut vaihtaa vastaavaan nopeuteen mille tahansa muulle operaattorille - ongelma vain siirtyisi. Maksat edelleen 21 megasta ja saat alueesta riippuen jotain 0.4 - 10 Mbps väliltä. Siksi otin asiakaspalvelun tarjouksen vastaan oikein mielelläni. Se vastasi tarpeita.

Mukava ihminen ymmärsi ongelman, kyseli miksei 4G LTE -verkko kiinnosta ja sanoi lopuksi, että halutessani hän voi vaihtaa kyllä megabitin liittymään 9,90 eurolla kuussa. Sellaisen tilasin, koska selvää on, että megabitti irtoaa ruuhka-aikaankin melko todennäköisesti. Ikävää se on, että 21 megasta ei yrittelyistä huolimatta ole saatu nopeammaksi - toisaalta mitä operaattori voi sille että massalle kelpaa 15 euroa maksava "rajattomuus". Kiinteääkin olisi ainakin hyvissä paikoissa.

Loppusanat

Tässä voittivat kaikki osapuolet. Minä säästyn pitkältä liittymän vaihtoruljanssilta, Elisa saa pitää uskollisen asiakkaan vuodelta 2011. Kymppikin kuussa on tuloa operaattorille, koska ilman tätä vaihtoehtoa olisin jo parin viikon päästä uudessa tilanteessa, toinen vastaavanhintainen liittymä kädessä toiselta operaattorilta. Megabitillä kuitenkin musiikki soi, selain aukeaa, kartat näkyy ja Netflix toimii peruslaadulla vaikka päivittäin. Tai kerran viikossa. Tai kaksi.

Tilanne voi muuttua, jos tarjonta paranee - ainahan voi vaihtaa operaattorin sisällä esimerkiksi KampanjaPaketin tullessa markkinoille. Joskus kampanjaliittymiä oli paljonkin myynnissä. Tarkka 1M ei kuitenkaan ole tarjoushintainen, siinä ei ole siirtorajaa ja se ei ikinä poistu minulta. Jos siis et tykkää maksaa ilmasta turhaan, rohkeasti juttusille operaattorin kanssa. Megabitin liittymä kyllä järjestyy, vaikkei sitä hinnastossa olekaan. Saatat myös saada alennusta nykyisestä.

Kommentit