Liittymän halpuuttaminen kapasiteettipulaan

Operaattorin telemasto
Oman tanssimusiikin kokoelman suoratoisto ei vaadi 21 megabittiä sekunnissa  eikä itse asiassa uudempia 4G LTE -verkkojakaan. Pitkään taistelin Elisan kapasiteettipulaa vastaan  ensin vaihtui nettitikku kiinteään laajakaistaan, sitten jäi riesaksi enää tämä puhelinliittymä Elisalta.

Liittymä onkin hitaantunut kuukausi kuukaudelta vain pahemmaksi. Jos nettitikun aikaan iltanopeus oli vitosen molemmin puolin, tänä päivänä nopeus pyörii kahden ja puolen megabitin ympärillä. Se ei sitten olekaan enää hauskaa, kun ajoittain nopeus on hieman yli 1 Mbps tai karvan alle. Kiinteää puolta Elisa on hoitanut esimerkillisesti  luvatut nopeudet aamusta iltaan.

Nopeus pitää vaikka ollaan aina jaetussa kaapelimodeemikaistassa. Samaa ei voi sitten sanoa tästä mobiiliverkosta ainakaan Elisalla. En muutenkaan ymmärrä miksi minulle tyrkytettiin ratkaisuksi 4G-verkkoa, koska en tarvitse kalliimpaa hintaa, enkä tee mitään 100 Mb/s -nopeuksilla. Minulle riittää, että YouTube näkyy ajoittain peruslaadulla ja musiikki soi verkosta parhaalla mahdollisella laadulla. Tällä hetkellä tarvitaan 320K-bittivirtaan noin 0.5 Mbps verran kaistaa Elisalta tai muualta.

Iltalenkeillä suoratoisto kuitenkin pätkii, enkä halua maksaa siitä 15 euroa kuukaudessa.

Megabitin nopeus kysymällä

Tänään ajattelin kokeilla kepillä jäätä asiakaspalvelussa. Vaihtoehtona jo oli ihanaan DNA Kauppaan käveleminen ja sieltä numeronsiirron hommaaminen DNA Äly 0.5M -liittymään. Se toimisi 512 kbps / 512 kbps ja olisi rajaton. Hinta on 5,90 euroa ja Spotify olisi sillä kyllä soinut (jos malttaisi vain olla koskematta nettiselaimeen). Toki pidin vaihtoehtona myös samanhintaista 2 Mbps -liittymää. Se olisi kuitenkin hieman yli tarpeen, sillä ennenkin on pärjätty Saunalahden puolimegaisella.

Sitten tuli pakkodata ja olin pakotettu vaihtamaan Elisalla nopeampaan. Kahdesta nopeudestakaan ei halunnut maksaa, saamatta kuitenkaan muuta kuin sen nopeimman, harmillisin uudistus koskaan Saunalahden historiassa. Saunalahden nykyhinnastossa ei paraskaan etsijä löydä muuta kuin 0.25M, 21M, 50M tai 100M. Ensin mainittu on suoratoistoon tuskallisen hidas, toinen nopea  mutta laiska ruuhka-aikaan. Loput ovat liikaa suoratoistoon tai mihinkään normaaliin käyttöön.

En oikeastaan edes tiedä mistä syystä operaattorit markkinoivat meille rajattomia paketteja. En soita tai laita viestejä paljoa, joten maksaisin vain turhasta. Myös nettiasiointi on mallia pankkipalvelut ja musiikin kuuntelu iltalenkeillä. Mihin siis tarvitsen 100 megan nopeuksia kännykkään? Nopeustestejä ei ole tapana tehdä. Rajattomuudella on hinta, mutta vain operaattori hyötyy. Tästä syystä tulen aina vaatimaan noin kymmenen euron perusliittymää kotimaisilta teleoperaattoreilta kännykkääni.

Siirto: DNA alitti 1 Mb -netin 6,90 euroon kolme vuotta myöhemmin

Alle kolmen megan nopeus on yleinen täällä nykyään myös päivällä. 21 megaa tai karvan sen alle, tulee vain enää yön pimeinä tunteina, tai varhain aamusta jos enää silloinkaan. Kuka suoratoistaa kolmelta yöllä? Toki olisin voinut vaihtaa vastaavaan nopeuteen mille tahansa muulle operaattorille ongelman siirtyessä. Maksat edelleen 21 megasta ja saat alueesta riippuen jotain 0.4 - 10 Mbps väliltä. Siksi otin asiakaspalvelun tarjouksen vastaan oikein mielelläni. Se vastasi tarpeita ja riittää tähän hätään.

Mukava ihminen ymmärsi ongelman, kyseli miksei 4G LTE -verkko kiinnosta ja sanoi lopuksi, että halutessani hän voi vaihtaa kyllä megabitin liittymään 9,90 eurolla kuussa. Sellaisen tilasin, koska selvää on, että megabitti irtoaa ruuhka-aikaankin melko todennäköisesti. Ikävää se on, että 21 megasta ei yrittelyistä huolimatta ole saatu nopeammaksi. Toisaalta mitä operaattori voi sille että massalle kelpaa 15 euroa maksava "rajattomuus". Kiinteääkin olisi ainakin hyvissä paikoissa.

Operaattori on ampunut juuri itseään jalkaan. Rummutetaan rajattomia liittymiä kotiin, mökille ja reissuun, mutta ihmiset kovaa vauhtia siirtyvät siihen, eikä kiinteästä viitsitä enää maksaa. Tukiasema ruuhkautuu ja se joudutaan päivittämään, mutta mistä rahat? Oravanpyörä se vain jatkuu, ja juhlan hetki on kaukana, kun mainokseen hurahtaneen asiakkaan kuukausimaksuja nostetaan. Panostakaa operaattorit valokuituun, siinä ei samanlaista oravanpyörää ole. Mobiili ei vastaa tarpeita.

Loppusanat

Nyt voittivat kaikki. Säästyn pitkältä liittymän vaihdolta, Elisa saa pitää uskollisen asiakkaan vuodelta 2011 toistaiseksi. Kymppikin kuussa on pientä tuloa operaattorille, koska ilman tätä vaihtoehtoa olisin jo parin viikon päästä täysin uudessa tilanteessa, toinen vastaavanhintainen liittymä kädessä toiselta operaattorilta. Megabitillä musiikki soi, selain aukeaa, kartat näkyy ja Netflix toimii peruslaadulla vaikka päivittäin. Tai kerran viikossa, ehkä kaksi. Mitä vielä kaipaat parhaaseen elämääsi?

Tilanne voi muuttua, jos tarjonta paranee  ainahan voi vaihtaa operaattorin sisällä KampanjaPaketin tullessa markkinoille. Joskus kampanjaliittymiä oli paljonkin myynnissä. Tarkka 1M ei kuitenkaan ole tarjoushintainen, siinä ei ole siirtorajaa ja se ei ikinä poistu minulta. Jos et todellakaan tykkää maksaa ilmasta turhaan, rohkeasti juttusille operaattorin kanssa. Megabitin liittymä kyllä järjestyy, vaikkei sitä hinnastossa välttämättä esillä olekaan. Saatat myös saada alennusta nykyisestä paketista.

Kilpailutin liittymän myöhemmin ja siirsin sen DNA:lle vuoden 2016 aikana. Sain paremman nopeuden 2 Mb/s samaan hintaan, mutta liittymä kallistui ajan kanssa tarjonnasta poistumiseen. Vaihtoehdoksi sain Elisaa vastaavan megabitin EU-datalla 7 Gt, joka toimii myös 4G-verkossa, joten vaihto miellytti minua kovasti vaikka tulikin hieman kalliimaksi 12,90 euroon. En hyväksynyt vaihdossa isoa hintaa, joten se laskettiin 6,90 euroon vuodesta toiseen miellyttävällä määräaikaisella sopimuksella.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona