Liittymien vaihdot, kapasiteettipulaani!

Spotifyn tanssimusiikin kokoelmieni suoratoisto ei vaadi noin 21 megabittiä sekunneissa — eikä itse asiassa uudempia 4G LTE -verkkojanikaan. Pitkään taistelin Elisan kapasiteettipulaa vastaan — ensin vaihtui nettitikku kiinteään laajakaistaan, sitten jäi riesaksi enää tämä puheliittymäsi Elisalta. Mukana en todellakaan vietä aikojani YouTubessa, joten tarkemmin miettien, mihin edes tarvitsisin 21 megaa? Spotifyn tukisivuilla sanotaan, että Spotify toimii parhaalla laadulla jo 512 kbps -laajakaistalla. Vau.

Liittymä onkin hitaantunut kuukausi kuukaudelta vain pahemmaksi. Jos nettitikun aikaan iltanopeus oli vitosen molemmin puolin, tänä päivänä nopeus pyörisi kahden ja puolen megabitin ympärillä. Se ei sitten olekaan enää hauskaa, kun ajoittain nopeus on hieman yli 1 Mbps tai karvan alle. Kiinteää puolta Elisa on hoitanut esimerkillisesti — luvatut nopeudet aamusta iltaan. Musiikin toisto 320K-laadulla ei mielestäni pitäisi vaatia edes puoltakaan megaa, mutta onhan taustalla aina muutakin liikennettäsi.

Nopeus pitää vaikka ollaan aina jaetussa kaapelimodeemikaistassa. Eipä samaa voi sitten sanoa tästä mobiiliverkosta ainakaan Elisalla. En muutenkaan ymmärrä miksi minulle tyrkytettiin ratkaisuksi 4G-verkkoja, koska en tarvitse kalliimpaa hintaa, enkä tee mitään 100 Mb/s -nopeuksilla. Minulle riittäisi, että YouTube näkyy ajoittain peruslaadulla ja musiikki soi verkosta parhaalla mahdollisella laadullani. Tällä hetkellä tarvitaan 320K-bittivirtaani n. 0.5 Mbps, mutta missä tällaiset liittymät ovat Elisalla?

DNA tarjoaa juuri nyt 5,90 eurolla kuukaudessa rajattoman 0.5 megan liittymän, mutta kuinka kauan. On kuitenkin sellainen toimija, että hintaa hinataan heti, kun joku muukin aloilla uskaltaa. Uskollinen, ja Elisalla haluan kuitenkin yrittää saada vielä palvelua. Viimeksi yritit myydä, kun vaati sitä ratkaisua asiaan. Tiedän, että Elisalla ei voi olla ihan niin, koska asiakkaalla täytyy olla vaihtoehtoja nopeudessa ja hinnassa. Jos operaattori ei halua tehdä asialle mitään, DNA haluaa. Myyntitykit, ne soittelevat jo.
Olin lähdössä Elisalta, koska iltalenkillä asuinalueellani 3G pätkii. Elisa on sitä mieltä, että ratkaisu on 4G kaksinkertaisella hinnalla Spotifyyn. Ratkaisuna se oli huono, mutta onnekseni 9,90 euron 1 Mb/s järjestyi.
Iltalenkeillä tanssimusiikin suoratoisto pätkii edelleen, enkä halua maksaa siitä edes kymppiä kuussa. Liittymä ei yllätykseksi toiminut 4G-verkossa, joten ensi vuonna on sopimus pakkokin kilpailuttaa.

Olen omistautunut, ja harvoin vaihdoin palvelua toiseen, mutta nyt on kyllä niin monta vikaa tässä.

Pirkkala, hanki kiinteää ja jättäkää 3G-verkkoon tilaa

Tänään ajattelin kokeilla kepillä jäätä asiakaspalveluissa. Vaihtoehtona jo oli ihanaan DNA Kauppaan kävelemiseni ja sieltä numeronsiirron hommaaminen DNA Äly 0.5M -liittymään. Se toimisi 512 kbps / 512 kbps ja olisi rajaton. Hintaa on 5,90 euroa, ja Spotify olisi sillä kyllä soinut (jos malttaisin vain olla koskematta nettiselaimeen). Toki pidin vaihtoehtona myös samanhintaista 2 Mbps -liittymää. Se olisi kuitenkin hieman yli tarpeen, sillä ennenkin on pärjätty ok Saunalahden puolimegasella siitä vuosia.

Sitten tuli pakkodata ja olin pakotettu vaihtamaan Elisalla nopeampaan. Kahdesta nopeudestakaan ei halunnut maksaa, saamatta kuitenkaan muuta kuin nyt sen nopeimman, harmillisin uudistus koskaan Saunalahden historiassa. Saunalahden nykyhinnastossasi ei paraskaan etsijä löydä muuta kuin 0.25M, 21M, 50M tai 100M. Ensin mainittu on suoratoistoon tuskallisen hidas, toinen nopeaa — mutta laiskaa ruuhka-aikaan. Loput ovatkin liikaa suoratoistoon tai mihinkään muuhun normaalimpaan käyttöön.

En oikeastaan edes tiedä mistä syystä operaattorisi markkinoivat meille rajattomia paketteja. En soita tai laita viestejä paljoa, joten maksaisinko vain turhasta. Myös nettiasiointi on mallia pankkipalvelut ja musiikin kuuntelu iltalenkeillä. Mihin siis tarvitsen 100 megani nopeuksia kännykkään? Nopeustestejä ei ole tapana tehdä. Rajattomuudella on hinta, mutta vain operaattorini hyötyy. Tästä syystä tulen aina vaatimaan noin kymmenen euroni perusliittymääsi kotimaisilta teleoperaattoreilta älykännykkääni.

Oman asuinalueen telemasto Pirkkalassa

Nyt kolmen megan nopeus on yleinen tässä nykyään myös päivällä. 21 megaa tai karvan sen alle, tulee vain enää yön pimeinä tunteina, tai varhain aamusta: jos enää silloinkaan. Kuka suoratoistaa kolmelta yöllä? Toki olisin voinut vaihtaa vastaavaan nopeuteen mille tahansa muulle operaattorille ongelmien siirtyessä. Maksat edelleen 21 megasta ja saat alueestasi riippuen jotain 0.4 - 10 Mbps väliltä. Siksi otin asiakaspalvelun tarjouksen vastaan oikein mielelläni. Se vastasi tarpeita ja riittäisi nyt tähän hätään.

Se mukava ihminen ymmärsi ongelmista, kyseli miksei 4G LTE -verkko kiinnosta. Sanoit lopuksi, että halutessani hän voipi vaihtaa kyllä megabitin liittymään 9,90 eurolla kuussa. Sellaisen tilasin jo, koska selvää on, että megabitti irtoaa ruuhka-aikaankin melko todennäköisesti. Ikävää tuo toki on, että jo 21 megasta ei yrittelyistä huolimatta ole saatu nopeammaksi. Toisaalta, mitä operaattorisi voisi sille, että massalle kelpaa 15 euroa maksava "rajattomuus". Kiinteääkin olisi ainakin täällä suoraan seinästäni.

Operaattori on ampunut juuri itseään jalkaan. Rummutetaan rajattomia liittymiä kotiin, mökille sekä reissuun, mutta ihmiset kovaa vauhtia siirtyvät siihen. Kiinteästä ei viitsitä enää maksaa. Tukiasemani ruuhkautuvat ja sitä joudutaan päivittämään, mutta mistä rahat? Oravanpyörä se vain jatkuu, ja juhlan hetki on kaukana, kun mainokseen hurahtaneen asiakkaan 3G-kuukausimaksuasi nostetaan. Pirkkala, valitatte kalliita hintoja, vaikka itse aiheutatte nostopaineita. Muutaman euron säästöjen takia, niin.

Elisa, kilpailija soittaa silloin kun asiakkaan 3G pätkii

Onhan tuo hanurista, että minulla on 1 Mb/s -liittymä, joka ruuhka-aikaan käy alimmillaan 0.4 Mbps ilman liikennettä verkossa. Ajoittain lenkkeilen asuinalueellani, joten Spotifyni pätkii entiseen malliin. Yhtenä iltana DNA-myyntitykki soitti lenkkeillessäni ja kysyi saako olla nopeutta? Muistuttelin itseäni illan tuoreilla nettipätkimisilläsi. Sitten tehtiin sopimukset. Kotikadulla lenkkeillessä. Onneksi puhelut toimivat, koska niitähän taidetaan kuitenkin priorisoida 3G-datan yli tai käytetään sitä 2G-verkkoa.

Elisan toiminta oli hyvää, sentään kuukausimaksuja alennettiin. Samaan rahaan sai jostakin muualta kahdenkertaisen 3G-netin, halvempia puheluita ja viestejä, ja ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi. DNA tarjous oli aivan uskomaton siihen nähden, miten kauan tappelin Elisan asiakaspalveluni kanssa koko asiasta. Kuuntelin pätkivää tanssimusiikkia ja yritin huitoa puhelinta saadakseni jostain kenttää. Vain kaksi kilometriä Pirkkalan kuntakeskuksesta. Onneksi DNA ei vaadi mitään tällaista ja toimiakseen.

DNA-myyjä oli sen verran kiinnostunut asiasta, että pahoitteli Elisan huonoa kuuluvuutta, ja tarkisti samalla jostain heidän 3G-tukiasematilanteen. Hän vakuutti, että jos 3G pätkii DNA:lla, hän ottaa siitä vastuun ja tarjoaa koko loppuvuoden puoleen hintaan. Olin niin vakuuttunut DNA:n lupauksistasi, että olin valmis ostamaan heiltä kiinteän laajakaistan, mutta selvisi että Elisallasi on alueillani monopolisi. Mistään muualta kuin Elisalta ei tänne laajakaistaa saa. Elisa omistaa niin VDSL:n kuin sen kaapelin.

Metsäänne voisi mennä ilman internetiä

Ensimmäinen aamulenkki kotikadulla olikin vuonna 2016 suorastaan nautinto. Alkuun luulin, että he vitsailevat, mutta mobiiliyhteys oli sen verran paljon laadukkaampaa että toistettavassa musiikissa ei ollut sekuntiakaan kestävää katkoa. Ei, vaikka nopeasti kulkeuduin syvimpään metsääni ja mahtaville maisemille Kaitajärvellä. Ajoittain älypuhelin kävi 2G:ssä, mutta tilanne oli jo niin syrjässä, että siellä Elisa ei olisi varmaan herännyt edes eloon. Olen oikeasti melko tyytyväinen tästä verkkotilanteesta.

Isä pettyi Elisan palveluun perusteellisesti. Hän ajatteli asioida liikkeessä, koska älypuhelimen käyttö muuttui. Hänellä oli ikivanha 3G-puhelin, joka kesti käyttöä todella, ja varsinkin eräretkellä asiasta oli paljon hyötyä. Puhelimen olen tarkastanut, eikä siinä ollut pienintäkään vikaa. Isä sanoi myyjälle, että haluaisi halvemman liittymän. Kortilla oli rajaton, maksoi 17,90 euroa. 2G-verkko oli riittävä ja nettiä oli vähän käytössä. Miten on mahdollista, että hän käveli liikkeestä 4G-luuri ja -liittymät kourassa?

Moni ei laske mitä puhelimen käyttö todellisuudessa maksaa. Minä lasken. Itsellesi, ja koko perheelle, joten huomasimme nopeasti etteivät kaiken kattavat puheliittymäsi ole edullisia. Eivätkä hyviä. Hyviä liittymät ovat Elisalle, joka rahasteli isää 17,90 eurolla kuukaudessa jopa vuosien ajan. Oli aikamoinen savotta perua tuollaiset kaupat, ja liikkeen esimies oli kuulemma sattumalta lomallaan, kun tulin asiaa selvittämään. Myyjäsi juoksi Elisalla pakoon, nähdessään isäni, huijasit uuden puhelimen toimivaan.

Operaattorit, pankaa verkot kuntoon ja tuokaa se 5G?

Isällä oli toimiva 3G-puhelin, mutta myyjä väitti ettei se enää toimi uusissa 4G-liittymissä, mutta 3G ja 2G löytyi näistä. Myyjä alkoi puhua vanhasta puhelimestasi ja että uusia saisi nyt tarjouksia. Isäni ei tiedä tekniikasta mitään, ja olin silloin työhaastattelussa, joten eipä voinut minulle soittaakaan. Myyjä oli sitä luokkaa, että hän ajatteli enemmän omia etuja provikoissa, kuin isienne tyytyväisyyttä. Isäni ei tule enää koskaan ostamaan Elisalta mitään. Liittymät hankkivat kaikki nyt muualta, aina ja ikuisesti.

Eikä ollut edes viimeinen pettymys. Aikoinaan isäni halusi nopean internetin kotiinsa ja Elisa myi 3G-tikun. Nopeus oli niin huippuluokkaa testijaksolla, mutta kun sopimuksen katuma-aika meni umpeen, äiti soitti puhelun. Hän huomasi, että läppärin televisiolähetys pätkii kovasti. Isä joutui menemään nyt Elisalle, hän ajeli autossaan koko Pirkkalan ja Tampereen läpi Lielahteen hoitamaan tästä asiaa. Elisan myyjä ei puhunut sanallakaan kapasiteettivajeestaan, myit hänelle 4G-liittymän, -tikun ja Viihteen!

Kaikkien parasta oli, että kun määräaikainen 3G-sopimus oli nyt määräajaton, Viihde lukitsi isäni 4G-verkkoon määräajalla. Asuinalueellasi ei ollut 4G-verkkoja. Palaamme liikkeeseen, josta Elisan esimies juoksee perinteisesti pakoon, eikä myyjäni ota ymmärtääkseen miksi olemme siellä. Niin sanoitte, että soitan kohta Elisan toimitusjohtajalle asiasta, myyjä purkaa määräaikaisen sopimuksen. Isä oppi tästä paljon, hän ei enää uskalla mennä yksin liittymäkauppaansa. DNA-asiat hoidimme tiskeillä yhdessä.

Nykymaailma: väriä, hektisyyttä ja nopeutta

Tiedä, vaikka samanlaisia huijareita olisi heti sielläkin. Jos tuntuu, ettei asiakas ymmärrä tekniikasta mitään, onko pakko yrittää höynäyttää? Onko halpuuttaminen kallistamista? Siinä vaiheessa Elisallani oltiin pahoillaan, kun liittymässä oli kolme numeronsiirtoa päällä ja Viihde katki. Ennen sitä kukaan ei ole esittänyt yhtäkään pahoittelua, juostiin omia virheitä pakoon. Oltiin valmiina, lunastamaan luuria, perumaan luottokaupat, mutta ei muka ennen onnistunut. Numeronsiirto päällä, on myöhäistä enää.

Minulla ei ollut niin huonoja kokemuksia Elisasta, mutta käytät sitäkin pakon sanelemana. Täällä on tosiaan monopoli, eikä kiinteää laajakaistaa saa mistään muualta, vaikka haluaisin saada. Jos DNA tuo tänne valokuidun, vaihdan yhdessä yössä. Paljon liukkaampi kuin Elisan tekohengittämä ADSL, mallia VDSL tai kaapelimodeemi. Kaapelimodeemia ei minusta voi täysin mainostaa kiinteänä, koska sitähän naapurien kesken jaetaan yhdestä kapasiteetista. Se toimisi kuitenkin paremmin kuin 3G tai 4G LTE.

Elisalle on minulla yksi toive. Pankaa verkot kuntoon, lopettakaa ne määräaikaiset sopimukset. Älkää myykö vanhuksille, iseille, äideille tai muuten vain jo tekniikastanne jälkeenjääneille kevyin perustein. Meillä olisi runsaasti aikaa vaikka sijoitusoppimiseen, jos kaikki se aika ei olisi mennyt isini soppareita selvitellessä. Tiedätte itsekin, että joutuu kuitenkin perääntymään, jos narahdatte valheista ja vilpeistä kiinni. Myytte koko ajan enemmän nopeutta, vauhdin hurmaa, mutta verkot jätetään etanatasoilleen.

Suomessa on kartelli, teleoperaattorilla samat hinnat

DNA-sopimus kodin mobiililaajakaistalle aukesi vielä samana iltana, nopeuslupauksen ollessa nyt 10 megabittiä. Myyjä myi halvimman mahdollisen purkin kertamaksuilla, koska ei ollut rahastustuulella. Liittymä olisi 13,90 euroa kuukaudessasi, mutta isäni sai sen vuodeksi 9,90 euron kuukausihinnallaan. Yllätyimme positiivisesti, koska myyjä vakuutti meidät, että Elisan 4G ei ole DNA 4G. Liittymä yhdistyi miettimättä 4G-verkkooni ja tarjosi luvatut 10 megan nopeudet 24 tuntia vuorokaudessa. Hän iloitsi.

Siihen loppuivat tappeluni Elisan kanssa. Pitääkin muistaa, että näiden jälkeen hän tuskin on Elisalle menossa kovinkaan nopeasti takaisin. Sen lisäksi hän ihmettelisi, miten vanhoja asiakkaita kohdeltiin. Hän sai parempia tarjouksia valitsemalla toisen palveluntarjoajan sen sijaan että vanha antaisi jotakin. Hän huomasi, että hinnat ovat operaattorilla miltei sentilleen ja tarjoukset uusiutuvat koko ajan. Tulee lähinnä eräät huonekaluliikkeeni mieleen näistä hommista. Vanhoilla asiakkailla maksatetaan uusia.

Nykyään tuntuisi tuolta, että niin Telialla kuin Elisalla ja DNA:lla ovat ne samat viisi liittymää esillä. Hinnasto on täysin sama, niin tarjouksen, sen ajan kuin hinnan ja ominaisuuksien osalta. Enkä tiedä, olenko ensimmäinen, mutta sanon suoraan. Helvetin kartellit! Ei riitä, että maksaa vanhana maltaita, täytyy vielä numeronsiirtojasi tehdä muualle. Että. Saa. Vähän. Halvemmalla. Työllistät turhaan niitä työhönsä kyllästyneitä SIM-korttieni lähettäjiä, turhia liittymiä liikkuu Postissa, joita ei edes avata.

Kartelli, joka paikassa sama liittymähinta

Tilasin juuri numeronsiirron, että saan alennusta pian päättynevään tarjoukseen liittymässä. Saa pian uuden SIM-kortin ja Tervetuloa-loruni Elisaltasi. Minulla ei ole mitään aietta siirtää liittymääni sinne, kunpa saisi DNA:lta liittymän järkevämpään hintaan. Se kun muuttuu listahinnoille tässä kuitenkin. Se on minusta hyvin omituista miten vaikeaksi on tehty puheliittymän omistaminen. Hullu olet, jos olisit se asiakas, joka hymyssä suin maksaisi näistä liittymistä 20, 40, tai 30 euroa kuukaudessa turhasta!

Aikomuksinani on vaihtaa joskus Prepaidiin, mutta et tohdi luopua puhelinnumerosta. Jos joku päivä voin vaihtaa Prepaidiin säilyttäen numeroni, teen niin. Minulle riittäisi se, että voin soittaa puhelun ja laittaa kaksi viestiä kuukaudessa, millekään muulle ei ole tarvetta. Netiksesi riittää hitaat puoli megaa, koska on tiedätkö muutakin elämää kuin nettiyhteys, rajaton Netflix ja kohentunut puhelinlasku! Nyt, en valehtele. Nykyisin, kun testaat kotikadulla DNA:ta, Nothing But Big Things toistuisi pätkimättä.

Tuskin siirryn Elisalle takaisin, nyt kun tiedät mitä elektronisen tanssimusiikin suoratoisto voisi olla. Se ei vaadi huitomista, asiakaspalveluuni soittamista, eikä sitä että tarjotaan 4G-ratkaisuja. Jos joskus viette 3G:n, haluaisi teidän varmistavan korvaavan verkon kelpoisuuden. Nysse-alueella se on minulla hyvin tiedossa, että 4G-katvealueita on vielä paljon, silloin 3G on ainoa vaihtoehto. Se hintasi ei paljoa lohduta, jos omistat 4G:n tarjouksesta, aina kenttää ei ole. Ei muuta kuin toimeksi Elisa, työtä riittää.

Yhteenveto: haluat operaattorilta enemmän, halvalla!

Olet nörtti, asun tietokoneella ja siten netin toimivuus on minulle elintärkeää. En voi elää ilman tuota keksintöä puhelimessani. Haluan, että internet on kanssani aina. Olen valmis internetistä maksamaan jotakin, mutta valitettavasti nykyisin hintojen noustessa se on koko ajan epärealistisempi. Elisa halusi, että maksat jo 19,90 euroa kuukaudessa vähintään 50 megabitin netistä. Palataan jutussasi taaksepäin siihen, missä Spotify kertoo Premiumiin riittävän 512 kbps mainiosti. 50 megaani niitä mahtuu sata.

Aika harvoin älypuhelimissa on sellainen tilanne, jossa suoratoistan musiikkia 50 eri Spotifyista. Silti minusta tuntuu turhauttavalta se, että sinä siellä joudut maksamaan kenties samoista asioista. Päiväsi alkaa musiikilla, mutta et todellakaan tarvitse siihen kylienne nopeinta 4G-liittymää. Laittaisivat edes letkujaan kuntoon, niin saisi 50 megaa eikä 5 megaa. Laskusi ei kuitenkaan pienene, vaikka osa bitistä jää toimittumatta. Laillista ryöstöä, ja tästä syystä olet jääräpää. Vaadit sitä mitä tarvitset, ja säästät.

Elisalta onnistui hitaampi yhteys, jota ei muka ollutkaan liikkeen myyjäni mukaan, vaikka sanoisin jo ostovaiheessa että en tarvitse puhelimeen edes 21 megaa. Löytyi kuitenkin jostain pölyttymästä, tiskin alta tai jotakin. Näin meitä huijataan, kysyt seuraavan kerran kaupoissa saako hitaampaa liittymää. Jos ei saa, ota jostakin Prepaid ja muualta Laitenettisi, niin tulet pärjäämään vuosikausia alle viiden euron puhelinlaskullasi. Minusta se on mukavaa, koska näytät maailmalle jotakin. Et maksa enää turhasta.

Operaattorit tekevät tiliä, ja niiden osakkeenomistajat, mutta en hyväksy itse sitä että sijoittajat käy kukkarollani. Ehkä pitäisi alkaa itse sijoittaa nyt Elisaan, niin saisi rahaa takaisin kalliista liittymästä. Näitä asiakkaita tuntuu puljuilla löytyvän, vaikka itse en maksaisi mistään hinnoista kyllä yli 10 euroa kuukaudessa liittymästä, jonka pitäisi olla edullinen peruspalvelu: eikä rahantekoväline ahneille. Ei se mitään, elän päivä kerrallaan ja katson sieltä sitten, miten hintasi alkaa kehittyä jatkossa. Siirto käy.

Niin, se pätkiminen iltaisin. Harvaa, mutta tapahtui. 3G-verkoissa ei DNA:lla juuri mitään ongelmaa. Kuulemani mukaan DNA on tuomassa 4G-verkon 1 Mb/s -liittymään ja siihen vaihdat kyllä heti, koska 4G on hieman nykyaikaisempi verkko. Elisalle olisi enää yksi toive, lopettakaa jo tuo puhelinmyynti!

Teidän pätkivään 3G-verkkoon en palaa, voisitte purkaa tämän muutenkin toimimattomana pois.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!