Liittymän vaihto kapasiteettipulaan

Spotifyn tanssimusiikin kokoelman suoratoisto ei vaadi noin 21 megabittiä sekunnissa — eikä itse asiassa uudempia 4G LTE -verkkojakaan. Pitkään taistelin Elisan kapasiteettipulaa vastaan — ensin vaihtui nettitikku kiinteään laajakaistaan, sitten jäi riesaksi enää tämä puheliittymä Elisalta. Mukana en todellakaan vietä aikaani YouTubessa, joten tarkemmin miettien, mihin edes tarvitsen 21 megaa? Spotifyn tukisivuilla sanotaan, että Spotify toimii parhaalla laadulla megabitin 3G-laajakaistalla.

Liittymä onkin hitaantunut kuukausi kuukaudelta vain pahemmaksi. Jos nettitikun aikaan iltanopeus oli vitosen molemmin puolin, tänä päivänä nopeus pyörii kahden ja puolen megabitin ympärillä. Se ei sitten olekaan enää hauskaa, kun ajoittain nopeus on hieman yli 1 Mbps tai karvan alle. Kiinteää puolta Elisa on hoitanut esimerkillisesti — luvatut nopeudet aamusta iltaan. Musiikin toisto 320K-laadulla ei mielestäni pitäisi vaatia edes puoltakaan megaa, mutta onhan taustalla aina muutakin liikennettä.

Nopeus pitää vaikka ollaan aina jaetussa kaapelimodeemikaistassa. Eipä samaa voi sitten sanoa tästä mobiiliverkosta ainakaan Elisalla. En muutenkaan ymmärrä miksi minulle tyrkytettiin ratkaisuksi 4G-verkkoa, koska en tarvitse kalliimpaa hintaa, enkä tee mitään 100 Mb/s -nopeuksilla. Minulle riittää, että YouTube näkyy ajoittain peruslaadulla ja musiikki soi verkosta parhaalla mahdollisella laadulla. Tällä hetkellä tarvitaan 320K-bittivirtaan noin 0.5 Mbps verran kaistaa Elisalta taikka muualta.

DNA tarjoaa juuri nyt 5,90 eurolla kuukaudessa rajattoman 0.5 megan liittymän, mutta koska 2 megan liittymä ei ole paljoa tuota kalliimpi vain 9,90 eurolla harkitsen siirtoa sinne. Uskollisena asiakkaana Elisalla haluan kuitenkin yrittää saada vielä palvelua. Viimeksi yritettiin myydä, kun vaadin ratkaisua asiaan. Tiedän, että Elisalla ei voi olla ihan niin, koska asiakkaalla täytyy olla vaihtoehtoja nopeudessa ja hinnassa. Jos operaattorini ei halua tehdä asialle mitään, DNA haluaa. Myyntitykit soittelevat jo.
Olin lähdössä Elisalta, koska iltalenkillä asuinalueellani 3G pätkii. Elisa on sitä mieltä, että ratkaisu on 4G kaksinkertaisella hinnalla Spotifyyn. Ratkaisuna se oli huono, mutta onneksi 9,90 euron 1 Mb/s järjestyi.
Iltalenkeillä tanssimusiikin suoratoisto pätkii edelleen, enkä halua maksaa siitä edes kymppiä kuussa. Liittymä ei yllätykseksi toiminut 4G-verkossa, joten ensi vuonna on sopimus pakkokin kilpailuttaa.

Katselen vielä tilannetta rauhassa ja teen Elisalle uuden vikailmoituksen 3G-netin hitaudesta.

Megabitin nopeus kysymällä Elisalta (DNA on silti kiikarissa)

Tänään ajattelin kokeilla kepillä jäätä asiakaspalvelussa. Vaihtoehtona jo oli ihanaan DNA Kauppaan käveleminen ja sieltä numeronsiirron hommaaminen DNA Äly 0.5M -liittymään. Se toimisi 512 kbps / 512 kbps ja olisi rajaton. Hintaa on 5,90 euroa ja Spotify olisi sillä kyllä soinut (jos malttaisi vain olla koskematta nettiselaimeen). Toki pidin vaihtoehtona myös samanhintaista 2 Mbps -liittymää. Se olisi kuitenkin hieman yli tarpeen, sillä ennenkin on pärjätty ok Saunalahden puolimegaisella vuosia.

Sitten tuli pakkodata ja olin pakotettu vaihtamaan Elisalla nopeampaan. Kahdesta nopeudestakaan ei halunnut maksaa, saamatta kuitenkaan muuta kuin sen nopeimman, harmillisin uudistus koskaan Saunalahden historiassa. Saunalahden nykyhinnastossa ei paraskaan etsijä löydä muuta kuin 0.25M, 21M, 50M tai 100M. Ensin mainittu on suoratoistoon tuskallisen hidas, toinen nopea — mutta laiska ruuhka-aikaan. Loput ovat liikaa suoratoistoon tai mihinkään muuhun normaalimpaan käyttöön.

En oikeastaan edes tiedä mistä syystä operaattorit markkinoivat meille rajattomia paketteja. En soita tai laita viestejä paljoa, joten maksaisin vain turhasta. Myös nettiasiointi on mallia pankkipalvelut ja musiikin kuuntelu iltalenkeillä. Mihin siis tarvitsen 100 megan nopeuksia kännykkään? Nopeustestejä ei ole tapana tehdä. Rajattomuudella on hinta, mutta vain operaattori hyötyy. Tästä syystä tulen aina vaatimaan noin kymmenen euron perusliittymää kotimaisilta teleoperaattoreilta älykännykkääni.

Oman asuinalueen telemasto Pirkkalassa

Alle kolmen megan nopeus on yleinen täällä nykyään myös päivällä. 21 megaa tai karvan sen alle, tulee vain enää yön pimeinä tunteina, tai varhain aamusta jos enää silloinkaan. Kuka suoratoistaa kolmelta yöllä? Toki olisin voinut vaihtaa vastaavaan nopeuteen mille tahansa muulle operaattorille ongelman siirtyessä. Maksat edelleen 21 megasta ja saat alueesta riippuen jotain 0.4 - 10 Mbps väliltä. Siksi otin asiakaspalvelun tarjouksen vastaan oikein mielelläni. Se vastasi tarpeita ja riittää tähän hätään.

Mukava ihminen ymmärsi ongelmasta, kyseli miksei 4G LTE -verkko kiinnosta ja sanoi lopuksi, että halutessani hän voipi vaihtaa kyllä megabitin liittymään 9,90 eurolla kuussa. Sellaisen tilasin, koska selvää on, että megabitti irtoaa ruuhka-aikaankin melko todennäköisesti. Ikävää tuo toki on, että 21 megasta ei yrittelyistä huolimatta ole saatu nopeammaksi. Toisaalta mitä operaattori voi sille että massalle kelpaa 15 euroa maksava "rajattomuus". Kiinteääkin olisi ainakin hyvissä paikoissa.

Operaattori on ampunut juuri itseään jalkaan. Rummutetaan rajattomia liittymiä kotiin, mökille sekä reissuun, mutta ihmiset kovaa vauhtia siirtyvät siihen, eikä kiinteästä viitsitä enää maksaa. Tukiasema ruuhkautuu ja sitä joudutaan päivittämään, mutta mistä rahat? Oravanpyörä se vain jatkuu, ja juhlan hetki on kaukana, kun mainokseen hurahtaneen asiakkaan kuukausimaksuja nostetaan. Panostakaa operaattorit valokuituun, siinä ei samanlaista oravanpyörää ole. Mobiili ei vastaa ajan tarpeita.

Elisa, kilpailija voi soittaa juuri silloin kun asiakkaan 3G pätkii

Onhan tuo hanurista, että minulla on 1 Mb/s -liittymä, joka ruuhka-aikaan käy alimmillaan 0.4 Mbps ilman liikennettä verkossa. Ajoittain lenkkeilen asuinalueellani, joten Spotifyni pätkii entiseen malliin. Yhtenä iltana DNA-myyntitykki soitti lenkkeillessäni ja kysyi saako olla nopeutta? Muistuttelin itseäni illan tuoreilla nettipätkimisillä. Sitten tehtiin sopimukset. Kotikadulla lenkkeillessä. Onneksi puhelut toimivat, koska niitähän taidetaan kuitenkin priorisoida 3G-datan yli tai käytetään 2G-verkkoa.

Elisan toiminta oli hyvää, sentään kuukausimaksuja alennettiin. Samaan rahaan saa jostakin muualta kahdenkertaisen 3G-netin, halvempia puheluita ja viestejä, ja ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi. DNA tarjous oli aivan uskomaton siihen nähden miten kauan tappelin Elisan asiakaspalvelun kanssa koko asiasta. Kuuntelin pätkivää tanssimusiikkia ja yritin huitoa puhelinta saadakseni jostain kenttää. Vain kaksi kilometriä Pirkkalan kuntakeskuksesta. Onneksi DNA ei vaadi mitään tällaista toimiakseen.

DNA:n myyjä oli sen verran kiinnostunut asiasta, että pahoitteli Elisan huonoa kuuluvuutta, ja tarkisti samalla jostain heidän 3G-tukiasematilanteen. Hän vakuutti, että jos 3G pätkii DNA:lla, hän ottaa siitä vastuun ja tarjoaa koko loppuvuoden puoleen hintaan. Olin niin vakuuttunut DNA:n lupauksista, että olin valmis ostamaan heiltä kiinteän laajakaistan, mutta selvisi että Elisalla on alueellani monopoli. Mistään muualta kuin Elisalta ei tänne kiinteää laajakaistaa saa. Sain kuitenkin hyvän liittymän.

Metsään voi mennä ilman internetiä

Ensimmäinen aamulenkki kotikadulla olikin vuonna 2016 suorastaan nautinto. Alkuun luulin, että he vitsailevat, mutta mobiiliyhteys oli sen verran paljon laadukkaampi että toistettavassa musiikissa ei ollut sekuntiakaan kestävää katkoa. Ei, vaikka nopeasti kulkeuduin syvimpään metsään ja mahtaville maisemille Kaitajärvellä. Ajoittain älypuhelin kävi 2G:ssä, mutta tilanne oli jo niin syrjässä, että siellä Elisa ei olisi varmaan herännyt edes eloon. Olen oikeasti melko tyytyväinen tästä verkkotilanteesta.

Isä pettyi Elisan palveluun perusteellisesti. Hän ajatteli asioida liikkeessä, koska älypuhelimen käyttö muuttui. Hänellä oli ikivanha 3G-puhelin, joka kesti käyttöä todella, ja varsinkin eräretkellä asiasta oli paljon hyötyä. Puhelimen olen tarkastanut, eikä siinä ollut pienintäkään vikaa. Isä sanoi myyjälle, että haluaisi halvemman liittymän. Kortilla oli rajaton, maksoi 17,90 euroa. 2G-verkko oli riittävä ja nettiä oli vähän käytössä. Miten on mahdollista, että hän käveli liikkeestä 4G-luuri ja -liittymä kourassa?

Moni ei laske mitä puhelimen käyttö todellisuudessa maksaa. Minä lasken. Itselleni, ja koko perheelle, joten huomasimme nopeasti etteivät kaiken kattavat puheliittymät ole edullisia. Eivätkä hyviä. Hyviä liittymät ovat Elisalle, joka rahasteli isää 17,90 eurolla kuukaudessa jopa vuosien ajan. Oli aikamoinen savotta perua tuollaiset kaupat, ja liikkeen esimies oli kuulemma sattumalta lomalla, kun tulin asiaa selvittämään. Menettivät kokonaisen perheen DNA:lle, jonka älyliittymillä parhaillaan säästämme.

Yhteenveto: vuoden päästä DNA on minulla jo tasaisen varmasti

Nyt voittivat kaikki. Säästyn pitkältä liittymän vaihdolta, Elisa saa pitää uskollisen asiakkaan vuodelta 2011 toistaiseksi. Kymppikin kuussa on pientä tuloa operaattorille, koska ilman tätä vaihtoehtoa olisin jo parin viikon päästä täysin uudessa tilanteessa, toinen vastaavanhintainen liittymä kädessä toiselta operaattorilta. Megabitillä musiikkini soi, selain aukeaa, kartat näkyy ja Netflix toimii peruslaadulla vaikka päivittäin. Tai kerran viikossa, ehkä jopa kaksi. Mitä vielä kaipaat parhaaseen elämääsi?

Tilanne voi muuttua, jos tarjonta paranee — ainahan voi vaihtaa operaattorin sisällä KampanjaPaketin tullessa markkinoille. Joskus kampanjaliittymiä oli paljonkin myynnissä. Tarkka 1M ei kuitenkaan ole tarjoushintainen, siinä ei ole siirtorajaa ja se ei ikinä poistu minulta. Jos et todellakaan tykkää maksaa ilmasta turhaan, rohkeasti juttusille operaattorin kanssa. Megabitin liittymä kyllä järjestyy, vaikkei sitä hinnastossa välttämättä esillä olekaan. Saatat myös saada alennusta nykyisestä paketista.

Kilpailutin liittymän myöhemmin ja siirsin sen DNA:lle vuoden 2016 aikana. Sain paremman nopeuden 2 Mb/s samaan hintaan, mutta liittymä kallistui ajan kanssa tarjonnasta poistumiseen. Vaihtoehdoksi sain Elisaa vastaavan megabitin EU-datalla 7 Gt, joka toimii myös 4G-verkossa, joten vaihto miellytti minua kovasti vaikka tulikin hieman kalliimmaksi 12,90 euroon. En hyväksynyt vaihdossa isoa hintaa, joten sitä laskettiin 6,90 euroon vuodesta toiseen miellyttävällä määräaikaisella sopimuksella.

DNA:n megabitin liittymällä ei musiikki enää pätki ja samalla voin katsoa YouTubea SD-laadulla. Voin kävellä niin kodin luontopoluilla kuin syvällä metsässä. Vaikea kuvitella, että olisin halukas palaamaan Elisalle, vaikka sieltä koko ajan soitellaan ja yritetään neuvotella parempi sopimus. Eivät he ymmärrä sitä, että vaihdoin 3G-verkon huonoon toimintaan. Vaihdan ylipäätään operaattoria harvoin, koska jos jokin toimii, niin en muutaman sentin takia sitä vaihda muualle. Nyt oli pakko, kiitos DNA verkosta!

Niin, se pätkiminen iltaisin. Harvaa, mutta tapahtui. 3G-verkossa ei DNA:lla juuri mitään ongelmaa. Kuulemani mukaan DNA on tuomassa 4G-verkon 1 Mb/s -liittymää ja siihen vaihdan kyllä heti, koska 4G on hieman nykyaikaisempi verkko. Elisalle olisi enää yksi toive, lopettakaa jo se puhelinmyynti!

Teidän pätkivään 3G-verkkoon en palaa, en vaikka saisin loppuvuodelle kuukausimaksutta.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

12 syytä AdSense-eläkkeelle blogilla

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä