Sapattivapaat kaikista törkyuutisistakin

Internetissä ompi monia "Elämää ilman" -aiheita blogeissa. Yksi elää ilman omaa televisiota, toinen ilman radiota, kolmas ilman lapsia, neljäs ilman tyttöystävää ja viides ilman kiesiä. Miksi juuri kukaan ei edes yritä elää ilman niitä uutisia? Ovatko uutiset päivän upein aiheemme tänään? Aamulehti tuhlasi aikaani tuntikaupalla viikossa, mutta nyt vapautin tämän ajan aivan muuhun käyttöön. Herään uuteen aamuun joka aamu ja tunnen että minulla on koko ajan aikaa. Aika ei enää mene Aamulehtien lukuun.

Aamulehden geelitukka yritti koko ajan saada tilauksen jatkumaan ruokakaupassa, mutta kieltäydyin ääneen. Itsehän elän ilman monia asioita. Minulla ei ole älytelevisiota, radiota, jopa gigabitin kiinteää laajakaistaa, autoa tai ajokorttia, lehtitilauksia ja mainoksia en tunne kaipaavani. Autoa minulla ei ole ollut koskaan, televisioni myin viime vuonna kesäkuussa, radiosta luovuin jo tammikuussa 2012. Nyt vuoden 2016 alussa lupasin jotakin: ei enää uutisten lukua. Uutiset eivät enää tuhlaa omaa aikaani.

Ei uutisia sosiaalisesta mediasta, ei uutisia internetistä, eikä varsinkaan uutisia televisiosta. Haluaisin elää elämääni, enkä murehtia sen suuremmin asioita, joille en edes voi mitään. Tajusin, että hukkasin uutissivuillasi ja uutislähetyksissä arvokasta elämääni. Tuona aikana olisin voinut harrastaa liikuntaa, bloggaamista tai kirjallisuutta. Kieltämättä voisi muutakin lopettaa: kuinka paljon sinä tuhlaat aikaasi esimerkiksi YLE Areenassa? Entä pornosivuilla? Saatko jo vastinetta ajalle näistä viihteen paikoista?

Aamulehden tilaus tuntui halvalta ensimmäisen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen hinta pomppaisi pilviin. Onneksi ehdin sanoa irti ajoissa, sillä en ymmärtänyt miksi ihmeessä ihmisen täytyisi maksaa Aamulehdelle kotiin kannetusta lehdestäsi, jossa on kuitenkin mainontaa. Samalla tavalla vihaan sitä, että menen Finnkinon teatteriin, maksan sairaasti sisäänpääsystä ja istun heti nauttimaan mainoksia ennen leffan alkua. Jos näet mainoksia, lehden tulisi olla ilmainen, leffasta mitään puhumattakaan!
Tilasin kyseisen Aamulehden ensimmäisen ja viimeisen kerran 2014. Geelitukka tarjosi suklaalevyn kanssa kuukauden koejakson, mutta jos en olisi perunut ajoissa, tilaus olisi määräaikainen loput 11 kuukautta.
Ilmoitin näytelehtien tarjoajalle, että lehtiä lue, enkä kaipaa määräaikaisia retkuja mainoksilla tiskiltä. Jos lehdessä on mainos, sen pitää olla ilmaista. Nyt ja parhaiten aina. Miltä se kuulostaisi, geelitukka?

Jos tilaat sen Spotify Premiumin 9,99 eurolla, miltä kuulostaisi yksi mainos vartissa silloin tällöin?

Päivän puheenaiheet ovat köyhiä, Kardashianeistakin

Mielestäni nykyajan ihmisten puheenaiheet ovat jo köyhiä. Syytä tähän ei ole varmaan vaikeaa arvata. Kutsun radiota, televisiota ja turhia lehtiä aivojen pesukoneeksi. On tietenkin hienoa ottaa ja katsoa se huippusarja, joihin on piilotettu vähän mainontaa, katso hieno talo. Minäkin haluaisin sellaisen, kyllä! Ajattelemme pohjautuen mediaan. Puhumme siitä mitä media meille nyt syöttää. Ei ole siis mitenkään erikoista, että kouluissa jutellaan sarjan juonenkäänteistä taikka muusta niin täysin tarpeettomasta.

Työpaikalla on yleistä, että kerrotaan uutisia. Luin eilen, että yksi mies eli satavuotiaaksi. Mutta onko tässä jokin pielessä? Minusta on. Ennen kerrottiin paljon itsestä, omia uutisia, nyt kerrotaan muiden uutisia. Mihin tämä maailmani on oikein menossa, jos puheenaiheet nojautuvat mediaan? Eikö meillä ole mitään omia uutisia? Vai onko elämämme sitä, että noustaan, mennään työpaikalle, tullaan kotiin television ääreen? Kunnes sänkysi kutsuu. Puhumme peräti julkkiksista paljon, mielestäni liikaakin.

Tietenkin silloin ei ole mitään parempaa kerrottavaa. Olisin halunnut olla erilainen, mutta erilaisuutta ei nyt hyväksytä. Silti en tunne tekeväni mitään väärin. Ystävien kanssa, joita voin laskea yhden käden sormilla, juttelemme ihan muuta kuin uutisia ja maailmanmenoa. Aiheitamme ovat täynnä musiikkia, tuoreita julkaisuja tanssimusiikin antimista sekä muun muassa teknologiaa. Juttelen välillä busseissa, eikä koskaan jutella uutisista, paikallinen asukas kuunteli mielenkiinnolla venäläisestä taustastani.

Uutiset ovat usein masentavaa luettavaa

Hän kertoi elämästään eläkeläisenä. Aiheet olivat monipuoliset, mutta toisaalta kumpikaan ei seuraa uutisia, ei katso televisiota eikä kuuntele hittiradiota. Silti meillä on musiikkia ja katselemme jostakin hienoja videoita 4G-verkolla. En ole näitä asioita vastaan, vaan mielelläni käyn joskus leffateatterissa katsomassa oikeasti hyvää leffaa, mutta useimmiten löydän tekemistä ihan muualta. Esimerkiksi nyt tällä viikolla ajattelin harrastaa enemmän liikuntaa ilman masentavia uutisia meiltä ja maailmalta.

Uutisaiheet eivät minua kiinnosta, koska elämäsi pohjautuu liikaa näihin, sen sijaan että kertoisimme omia kokemuksiamme. Toisaalta uutiset ovat monesti keksittyjä. Haluaisin kuulla ihmisiltä mitä heille kuuluu, eikä jollekin satavuotiaalle vaarille Kiinasta paikallisen Aamulehden mukaan. Toki nuo uutiset voivat olla tärkeitä, mutta suuri osa uutissivujen annista ovat turhaa viihdettä, taikka parhaimmillaan sitä käännettyä roskaa. Ei tarvita taitoa, vain yhtä uutista ilman faktaa, ja juttu leviää läpi maailman.

Toisaalta en tykkää uutisissa siitä, että monesti ne ovat liioiteltuja. Tässä mainio esimerkki. Tuotteen takaisin vedon aikana ihmiset ovat niin peloissaan, että voivat lakata ostamasta tuotemerkin muitakin tuotteita. Media luo pelkoa myös esim. myrskyillä. Kenties ruoka voi loppua kesken, tai sähkökatkojen odotetaan kestävän päiviä, ihmiset sekaantuvat niin että ruokakauppa on tyhjä ja puidaan uusia tapoja saada nykyinen ruoka riittämään. Useimmiten myrsky on pieni ja sähkökatko kestää ehkäpä tunnin.

Sinulle tullaan nyt nauramaan, mutta sikainfluenssaa

Vuoden 2009 aikana Suomessa rummutettiin sikainfluenssaa ja perässä ratkaisua tähän. Kävin silloin kauppaoppilaitosta ja vaikka maskeja emme käyttäneetkään, olin ainoita luokassa joka ei rokotteeseen mennyt. Tomi oli enää toinen potilas. Emme yksinkertaisesti halunneet piikkiä kehoomme. Tautiinne, joka levisi iltalehtien kautta. Sanoin, että riittää. Lopetan lehtien lukemisen. Ja olin onnellisempi kuin koskaan. Niin onnellinen oli myös Tomi, joka ei hänkään halunnut tuntematonta rokotetta itselleen.

Muut lampaat? He olivat jonossa, ottamaan yhden. Yksi rokotemyönteinen kysyi meiltä, että eikö teitä hävetä? Kuolette kohta sikainfluenssaan. Tästä huolimatta molemmat olemme elossa, vaikka vuosi on jo 2016. Niin mikä sikainfluenssa? Jos olet perusterve eikä vitamiinipuutosta ole, olet täysin suojassa. Sukulainen sai tietää, että en enää lue uutisia. Hän kysyi, etkö halua olla tietoinen asioista? Anteeksi!? Täytyykö minun tietää, että ihmisiä kuolee, rattijuoppoja jää kiinni, silläkö tämä maailma pelastuu?

Sikainfluenssa on mainio malli siitä, miksi en enää uutisia lue. Kuka on elämässä parhaiten menestyvä sinusta? Henkilö, joka seuraa sijoituksiaan? Henkilö, joka seuraa aamu-uutisiaan? Kyllä vain, jokainen joka tietää jotain rahasta, valitsee paremman tavan menestyä. Sijoittamalla ja kotiuttamalla voittonsa. Mitä ihmettä kotiutat lukemalla uutisia? Masennuksen? Tunteiden hallitseminen on hyvien päätösten perusta. En anna vaikuttaa tunteisiin, enhän MTV:tä kuluta. Mitä tekemistä sillä on uutisten kanssa?

Polta kaikki Aamulehdet nuotiossa

Uutisille olet tuote. Näet mainontaa. He pelaavat rikastumisen peliään ajallasi ja tunteillasi. Mikäli luet uutisia, astut tunteiden vuoristoradalle, joka palkitsee ihan hyvillä tai huonoilla uutisilla. Useimmiten huonoilla. Etkä voi tehdä mitään koko asialle. Et ole vaikutusvaltainen poliitikko. Et ole poliisi. Etkä ole vakuutusetsivä. Ja jos olet, tiedät mitä tehdä, eikä sinun tarvitse tappaa kallisarvoista aikaasi uutisissa. Silloin saat löytää oivan ratkaisun uutisissa juuri nyt vallitsevaan ongelmaan, onnea ja menestystäsi!

Uutisten ongelma on mielestäni se, että niitä tekevät tyhjäntoimittajat ovat ymmärtäneet, että ehkäpä eniten myyvät artikkelit leikkivät lukijan tunteilla. Hyvä uutinen on huono uutinen. Pelko myy paljon. Nykyään on yksi iso ongelma: uutiset ovat pääasiassa ilmaisia. Jos jokin on ilmaista, olet tuote. Google ei ole päässyt suosioonsa siksi, että se on ilmainen. Datasi on maksutapa. Olen varma, että sinulla olisi Gmail tai Android. Maksat toki puhelimesta, mutta Gmail on ilmainen datasta, mitä luurisi tarjoaisi.

En sano, että toimittajat ovat pahiksia. He tekevät omaa työtään. Heidän työ nyt on vain sellainen, että artikkelin pitää myydä, joten tässä käy tosiaan näin. Olethan lehtitalolle tuote, et asiakas. Uutiset ovat julkaistuna myymään, joten mikä myy parhaiten? Pelko, yksinkertaista! Luo vuosittain uusi virus niin ihmiset tyhjentävät lähikaupan vessapapereista hintaan katsomatta. Ihan kuin tuo vessapaperi auttaa virusta vastaan suojautumisessa... Meitä informoidaan jatkuvasti terroristeista ja tappajaviruksista.

Et myöskään äänestä, sillä valtamedia vaikuttaa liikaa

Ollessani vain 18-vuotias, minulla ei ollut äänestysoikeutta. En ollut Suomen kansalainen. Minulla oli oleskelulupa ja Venäjän kansalaisuus. Se ei riittänyt äänestämiseen, eikä tarkemmin ottaen politiikka kiinnostanut yhtään. Vuoden 2012 aikana muutin Tampereelta Pirkkalaan ja hain kansalaisuuden. Sen sain, joten tuli samalla äänioikeus. Muistaakseni äänestin eduskuntavaaleissa vain kerran, että totesin sen hyödyttömäksi. Kerran äänestin Pirkkalan kunnallisvaaleissa vihreää Satu Mäkelää ja lopettelin.

Kumpikaan ehdokkaista ei ole tullut valituksi, joten kuka niitä asioitani oikein ajaa? Katselen uutisista samalla miten vihreät, kokoomus, keskusta, muut ja perussuomalaiset hoitavat asioitasi noin muuten, ja se vahvistaa tiedon. Tieto lisää tuskaa. En halua äänestää näitä huijareita. Luvataan tähdet taivaalta, tarjotaan keppiä. Kummasti leipäjonot huolettavat vihreitä kun ovat ulkopuolellasi, mutta kun valtaan päästään, niin keskitytään johonkin muuhun kuin leipäjonoihinne. Sama kurjuus säilyy läpi vuosien.

Samalla sanotaan, että jos et äänestä älä valita! Mutta mikä järki on tässä? Te olette äänestäneet, joten teillä ei ole oikeutta valittaa. En ole vaalipäivänä nostanut persettä sohvaltasi, tullakseni äänestämään, joten minulla on oikeus valittaa. Teillä sitä oikeutta ei ole, olette jo äänestäneet. Olkaa iloisia, että joku ajaa tai on ajamatta asioitanne. Enkä tule äänestämään missään vaaleissa. En edes aluevaaleissasi, jos sellaisia tulee. Silloin kun ei äänestä, ei ole vastuussa tämän maan tilanteesta, kansaani kuritetaan.

Päättäjät, maapallo ennen voittoja

Olet kaikkea nähnyt, äänestit sosiaalidemokraatteja, jotka lupasivat kaikenlaista. Silti niin moni teistä valittaa mitä sosiaalidemokraatit tekevät työntekijän vahingoksi. He vievät työttömiltä tuon viimeisen leivän veronkorotuksilla. Sosiaalidemokraatit ja muu vasemmisto vie eläkeläiseltä syyn elää. Äänestät perussuomalaisia, jotta he antavat rahaa maailmalle. Jos äänestämällä voi vaikuttaa, se olisi kiellettyä! Yksinkertaista, siksi en äänestä. Minulla ei ole aikaa tutkia ehdokkaita, enkä anna tätä valtaa muille.

Kysy itseltäsi, antaisitko lähikaupan siivoojalle päättää asioista eduskunnassani? Et, miksi sitten olisi okei, että kyseinen siivooja hakeutuu eläkeläisenä hyväpalkkaisiin eduskunnan töihin? Ai niin, sieltäpä saa kunnolliset vuosilomat, mehevän tilipussin ja pitää olla pois tylsiltä istunnoilta niin paljon kuin jo huvittaa. Jos pakko lähteä, taksikyyti järjestyy. Voi kunpa voisi itse mennä töihin näin. Taksilla. Tuokin vielä unohtui, että kolmen kuukauden vuosiloma kelpaisi varmaan teillekin ilman sitä paikallaoloasi.

Joku sanoo, että mene itse edustamaan. En mene. Miksi pitäisi? Ei sinne pääse, jos ei ole pätäkkää. Sitä paitsi en ole samaa mieltä kaikista asioista puolueissasi. Jos äänestäisin, äänestäisin kokoomusta. Olen aidosti sitä mieltä, että tämä on ainoa järkevä puolue. Jos luulet että vasemmisto on köyhien asialla, he eivät ole. Kerron toki miksi. Mikäli ei olisi tässä Suomen maassa köyhyyttä, ei olisi vihreitä. Köyhä joku äänestää vasemmistopuolueitasi, joten miksi vasemmisto poistaisi köyhiä, jotka heitä äänestäisivät?

Mediatalot kasvattavat jännitteitäni, kieltäytyi aseista

Suomen tai minkä tahansa muun maan asepuolustusjärjestelmä, sitä ei voi hyväksyä. Siksi kieltäydyin asepalveluksesta pian, kun lappu kutsuntoihin saapui. Verenpaine nousi heti. Tiesin jo varhain teininä, että tulisin kotimaisesta asepalveluksesta kieltäytymään. En ole sotamies, enkä hyväksy aseita, mitään sotatekniikkaa tai muutakaan, joka liittyy sotiin tai sotimiseen. Olen rauhan mies. Mikäli Venäjä sattuu Suomeen hyökkäämään, en tulisi sotimaan. Kokisin osallistuvani murhiin, toki paheksuisin Venäjää.

En halua osallistua edes aseettomaan palvelukseen, koska en hyväksy mitään sotimista. Vapautta arjen armeijasta oli helppo saada, koska varsinkin terveys oli tuolloin huono, joten lääkärisi kirjoitti helposti sopivat paperit. Pidän yleisesti tappamista, sotimista ja tähän opettamista vääränä. Usein painotetaan, että on tapettava vihollisia, joilla on perheet, koirat, kissat ja ystäviä. Enkä kykene tappamaan ketään. Samalla mediatalot lisäävät koko ajan jännitteitään, joten en lue uutisia kovin aktiivisesti. Herrat on.

Isot herrat ovat ahneita. Hommaavat koko ajan enemmän sotakalustoa ja aseita. Pidän vuoden sivaria perusteettomana sen vuoksi, että on kieltäytynyt aseista, ja sotimisesta. On täysin kohtuutonta, että jo täällä Suomessa ihmisiä vangitaan tuon vuoksi, että he eivät halua opiskella sotimaan. Siksi kalastelin mielelläni C-paperini terveyskeskuksesta, jotta ei olisi tarvinnut pannassa kotiutua. Miesten ei anneta valita, vaan he menevät sinne pannan pelossa puoleksi vuodeksi jokainen kerrallaan. Mikä on järki?

Vuonna 2013 kieltäydyin palveluksesta

Moniko heistä on siellä oikeasti vapaaehtoisesti? Vuoden siviilipalveluksen vuoksi moni mies suorittaa puolet nopeamman sotakoulutuksen. Olen pasifisti. Synnyin Venäjällä, mutta sotatilanteessa en lähde sotimaan mihinkään joukkoon. Minusta sotiminen ei kuulu maailmaan. Maailma olisi parempi paikka, jos maat hävittäisivät kaikki sotakalustot ja -tekniikat helvettiin. Jos ei olisi tuota tarpeetonta tappoja suosivaa arsenaalia jouten, ei se mahdollistaisi sotia. Sen sijaan voitaisiin ruokkia köyhiä kansojasi.

Edelleen, en hyväksy minkäänlaista sotimista, ja tästä syystä kieltäydyin asepalveluksesta. Oletko enää rauhan mies? Hyvä, jätä asepalvelus väliin. Ei siellä kannata olla, jos ei ole halukas tukemaan sotia. En voisi kuvitella sotivani, en edes mallintavani. Pelkästään tämän maan aseen kädessä pitäminen tuntuu ällöttävältä. Enkä halua edes miettiä muuta sotatekniikkaa tai tankkeja. Läheltä lähes kaikki tuntuivat menneen tai menevän armeijaan, mutta itse voin sanoa ylpeänä että en kannata armeijaa tai sotiasi.

Vastustan sotia ja sotimiseen opettamista. Vastustan kallista sotatekniikkaa samalla kertaa, kun maan eläkeläiset nukkuvat hoitokodeissa paskat alushousuissa. Kansainvälinen turvallisuustilanne on hyvin vaakalaudalla, ja maat näyttävät koko ajan sotaharjoituksiaan uutisissa muulle maailmalle, ja tämä on jälleen kerran yksi syy miksi en uutisia katso. Minua ei kiinnosta sotiminen, koska olen rauhan herra. Asiat voidaan korjata hyvin poistamalla ahneuden sekä sotakaluston, suosimalla vain järkipuhetta.

Yhteenveto: Ashley Berges kehotti siivoamaan uutiset

Vaikka uutisilta ei voi täysin välttyä, on jo tammikuu hoitanut tehtävänsä, voin paremmin. Uutisiin voi törmätä esimerkiksi mainoksissasi ja siksi minulla on mainonnan esto selaimessa että postilaatikossa. Myös sähköposti estää hyvin mainontaa ja älypuhelin suodattaa kaiken markkinoinnin. Ainoat väylät, joissa törmään uutisiin ovatkin lähinnä muut ihmiset sekä Facebook. Viimeksi eilen vanha koulukaveri tykkäsi Iltalehden uutisesta. Tätä en lähtisi tällä hetkellä murehtimaan. Pitäisikö ehkä itkeä asialle?

Olen INFJ, joten tunnen todella paljon kun luen kirjoja, kuuntelen musiikkia tai katson elokuvia. Minua uutistulva ahdistaa, koska luettuani kaikki ikävät uutiset alan voimaan pahoin, koska haluaisin auttaa. Jokainen tietää, että lukemalla uutisia et voi auttaa, joten INFJ:n kannattaisi lakata lukemasta uutisia. Muuten uutiset tulevat uniisi, ajatuksiisi, että uuvut pahimmillaan. Viimeinen asia mitä haluan tehdä ennen nukkumaan menoa on ajatella, että ihmisiä kuolee jossain päin maailmaa jo MTV:n mukaan.

Tällaisiakin voi toki estää piilottamalla kyseisen lehden julkaisut, mutta toisaalta ne hukkuvat suureen massaan muutenkin, koska seuraan todella paljon suosikkiartistejani ja muuta vastaavaa. Ihan täysin ei siis kaikesta voi päästä eroon, mutta vähentää voi. Esimerkiksi mainosesto nettiselaimessa ei estäisi katumainoksia. Toisaalta täytyy todeta totuus: ikinä en ole ostanut mitään lehteäsi — en yksittäin, en kestotilauksena. En edes ilmaiseksi kuukauden tilauksena. En tarvitse vanhaa lehteä kotiin aamuksi!

Yhtään houkuta enää ilmainenkaan. Netissä on monia ilmaisia uutissivuja, mutta en selaa edes niitä. Se, että joku asia on ilmainen, ei mielestäni pakota sitä käyttämään. Ihan samaan tapaan minulla on oikeus valita omistanko ajokortin vai en. Erilaisuus kuitenkin voi koitua kohtaloksi vaikka kavereiden suhteen, mutta tämähän ei vahvaa haittaa. Lopultakin tuttu elektroninen tanssimusiikki on tarpeeksi mahtavaa seuraa illan juoksulenkille! Ilman uutisia nautin elämästä paremmin ja ihan ajan kanssa.

Tunnen valtavaa sydämentykytystä, kun kuuntelen reipasta ja elektronista tanssimusiikkia. Suren, jos kappaleella on surullinen tarina. Itken ilosta, jos musiikkikappale saa minut hyvälle tuulelle. Tällainen ihminen on INFJ, luen uutisankkurin naamasta, että hän on kyllästynyt työhönsä ja suru-uutisiinsa.

Sinun ei tarvitse tietää mitä maailmalla tapahtuu, keskity lähimmäisiisi ja sijoitusunelmiisi.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä