Elämää ilman uutisia: "Aamulehti tuhlasi aikaani"

Onnettomuus, tapaturma, myrsky
Internetissä on monia "Elämää ilman" -aiheita blogeissa. Yksi elää ilman televisiota, toinen ilman radiota, kolmas ilman lapsia, neljäs ilman tyttöystävää ja viides ilman autoa. Mutta miksei kukaan yritä elää ilman uutisia? Ovatko kaikki uutiset päivän aiheemme myös tänä päivänä?

Itsehän elän ilman monia asioita. Minulla ei ole televisiota, radiota, gigabitin laajakaistaa, autoa tai ajokorttia, lehtitilauksia ja mainoksia en tunne kaipaavani. Autoa minulla ei ole ollut koskaan, television myin viime vuonna kesäkuussa, radiosta luovuin jo tammikuussa 2012. Nyt vuoden 2016 alussa lupasin jotain: ei enää uutisten lukua. Uutiset eivät enää tuhlaa aikaani.

Ei uutisia sosiaalisesta mediasta, ei uutisia internetistä, eikä varsinkaan uutisia televisiosta. Haluan elää elämääni, enkä murehtia sen suuremmin asioita, joille en voi mitään. Tajusin, että hukkasin uutissivuilla ja uutislähetyksissä arvokasta aikaani. Tuona aikana olisin voinut harrastaa liikuntaa, bloggaamista tai kirjallisuutta. Kieltämättä voisi muutakin lopettaa: kuinka paljon sinä tuhlaat aikaasi esimerkiksi YLE Areenassa? Entä pornosivuilla? Saatko vastinetta ajallesi näistä paikoista?

Päivän puheenaiheet köyhiä

Mielestäni nykyajan ihmisten puheenaiheet ovat köyhiä. Syytä tähän ei ole varmaan vaikeaa arvata. Kutsun radiota, televisiota ja turhia lehtiä aivojen pesukoneeksi. On tietenkin hienoa ottaa ja katsoa se huippusarja, joihin on piilotettu vähän mainontaa, katso hieno talo. Minäkin haluaisin sellaisen, kyllä! Ajattelemme pohjautuen mediaan. Puhumme siitä mitä media meille syöttää. Ei ole siis mitenkään erikoista, että kouluissa jutellaan sarjan juonenkäänteistä tai muusta täysin tarpeettomasta.

Työpaikalla on yleistä, että kerrotaan uutisia. Luin eilen, että yksi mies eli satavuotiaaksi. Mutta onko tässä jokin pielessä? Minusta on. Ennen kerrottiin paljon itsestä, omia uutisia, nyt kerrotaan muiden uutisia. Mihin tämä maailma on oikein menossa, jos puheenaiheet nojautuvat mediaan? Eikö meillä ole mitään omia uutisia? Vai onko elämämme sitä, että noustaan, mennään työpaikalle, tullaan kotiin television ääreen? Kunnes sänky kutsuu. Puhumme myös julkkiksista paljon, mielestäni liikaakin.

Tietenkin silloin ei ole mitään parempaa kerrottavaa. Olisin halunnut olla erilainen, mutta erilaisuutta ei nyt hyväksytä. Silti en tunne tekeväni mitään väärin. Ystävien kanssa, joita voin laskea yhden käden sormilla, juttelemme ihan muuta kuin uutisia ja maailmanmenoa. Aiheemme ovat täynnä musiikkia, tuoreita julkaisuja tanssimusiikin antimista sekä muun muassa teknologiaa. Mukaan mahtuu myös uutisia meidän elämästä. Emme halua kuulla onnettomuuksista tai uusista sodista maailmalla.

Ilman uutisia voi seurata luontopolkuja

Ei mitään uutisia uutishahmon elämästä. Aiheet ovat monipuoliset, mutta toisaalta kumpikaan ei seuraa uutisia, ei katso televisiota eikä kuuntele hittiradiota. Silti meillä on musiikkia ja katsomme YouTubesta hienoja videoita. En ole näitä asioita vastaan, vaan mielelläni käyn joskus leffateatterissa katsomassa oikeasti hyvää leffaa, mutta useimmiten löydän tekemistä ihan muualta. Esimerkiksi nyt tällä viikolla ajattelin harrastaa enemmän liikuntaa ilman masentavia uutisia maailmalta.

Uutisaiheet eivät minua kiinnosta, koska elämä pohjautuu liikaa niihin, sen sijaan että kertoisimme omia kokemuksia. Toisaalta uutiset ovat monesti keksittyjä. Haluaisin kuulla ihmisiltä mitä heille kuuluu, eikä jollekin satavuotiaalle vaarille Kiinasta paikallisen Aamulehden mukaan. Toki uutiset voivat olla tärkeitä, mutta suurin osa uutissivujen annista ovat turhaa viihdettä, tai parhaimmillaan käännettyä roskaa. Ei tarvita taitoa, vain yhtä uutista ilman faktaa, ja se leviää läpi maailman.

Toisaalta en tykkää uutisissa siitä, että monesti ne ovat liioiteltuja. Tässä mainio esimerkki. Tuotteen takaisinvedon aikana ihmiset ovat niin peloissaan, että voivat lakata ostamasta tuotemerkin muita tuotteita. Media luo pelkoa myös esim. myrskyillä. Kenties ruoka voi loppua kesken, tai sähkökatkojen odotetaan kestävän päiviä, ihmiset sekaantuvat niin että ruokakauppa on tyhjä ja puidaan uusia tapoja saada nykyinen ruoka riittämään. Useimmiten myrsky on pieni ja sähkökatko kestää tunnin.

Loppusanat

Vaikka uutisilta ei voi täysin välttyä, on jo tammikuu hoitanut tehtävänsä, voin paremmin. Uutisiin voi törmätä esimerkiksi mainoksissa ja siksi minulla on mainosesto sekä internetselaimessa että kodin postilaatikossa. Myös sähköposti estää hyvin mainontaa ja puhelin suodattaa myös markkinoinnin. Ainoat väylät, joissa törmään uutisiin ovatkin lähinnä muut ihmiset sekä Facebook. Viimeksi eilen vanha koulukaveri tykkäsi Iltalehden uutisesta. Tätä en lähde tällä hetkellä murehtimaan.

Tällaisiakin voi toki estää piilottamalla kyseisen lehden julkaisut, mutta toisaalta ne hukkuvat suureen massaan muutenkin, koska seuraan todella paljon suosikkiartistejani ja muuta vastaavaa. Ihan täysin ei siis kaikesta voi päästä eroon, mutta vähentää voi. Esimerkiksi mainosesto nettiselaimessa ei estä katumainoksia. Toisaalta täytyy todeta totuus: ikinä en ole ostanut mitään lehteä  en yksittäin, en kestotilauksena. En edes ilmaiseksi kuukauden tilauksena. En tarvitse turhaa tietoa elämääni!

Yhtään houkuta enää ilmainenkaan. Netissä on monia ilmaisia uutissivuja, mutta en selaa edes niitä. Se, että joku asia on ilmainen, ei mielestäni pakota sitä käyttämään. Ihan samaan tapaan minulla on oikeus valita omistanko ajokortin vai en. Erilaisuus kuitenkin voi koitua kohtaloksi vaikka kavereiden suhteen, mutta tämähän ei vahvaa haittaa. Lopultakinn tuttu elektroninen tanssimusiikki on tarpeeksi mahtavaa seuraa illan juoksulenkille! Ilman uutisia nautin elämästä paremmin ja ajan kanssa.

Tämän haluaisin vielä lopettaa niin, että voisitko sinäkin? Nauti elämästä ilman uutisia.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia