Hei hei Windowsille: "Chromebook pahvilaatikossa"

Googlen tietokone saapui kotiin
Nyt tapahtui ihan kummia, tietokoneeni vaihtoi omistajaa, joku tarvitsi Windowsia enemmän kuin minä. Minä pärjään Chromebookilla peruskäytössä. Syynä oli lähinnä se, että käytin Windowsissa vain verkkoselainta. En siis mitään muuta. Hyvä opiskelija osti laitteeni kotiopiskeluun.

On turhaa ostaa tehokonetta, jos käyttö on minimalistista. Olen kokeneempi minimalisti. Kone maksoi 259 euroa ja se pyörittää kaiken olennaisen. Celeron-prosessorilla katselen HD-videoita ja kuuntelen laadukasta MP3-musiikkia DNA:n mobiiliverkon kautta. Bloggaaminen onnistuu sekin. Kaiken kruunaa yksinkertaisuus — ei tarvitse maksaa teratavujen kiintolevyistä täysin turhaan.

Levyjä, joita ei koskaan käytä yhtä ainoaa prosenttia enempää. Lisäksi koin, että käytän Windowsia liikaa jo työssä. Kotona haluan olla edes hetken vapaalla Windowsin tuomista ongelmista. Kotona haluan keskittyä rajattomaan musiikkiin ja upeaan YouTube-elämykseen. Kotona minulla ei ole aikaa, tai edes halua, olla Windowsin orja. En pidä Windowsin jatkuvista päivityksistä, virheilmoituksista, tai muistakaan ongelmista. Chromebookilla olen vihdoinkin vapaa nauttimaan haluamastani.

Minimalistin läppäri

Chromebook on selkeä. Sen asennus käy sekunneissa. Virrat päälle, Wifi-verkon salasana ja Google-tiliin kirjautuminen. Sitten tietokoneen käyttö voi alkaa. Ei Windows-asennuksen odottelua tunnin verran, ei päivityksiä seuraavat kolme tuntia turhien ohjelmien poistojen kera, ei sovelluksien järeitä pakkoasennuksia seuraavat 30 minuuttia. Ei mitään. Peruskäyttäjä harvemmin tarvitsee Windowsin ominaisuuksia ja Chromebook on tablettia parempi kaunokainen jatkuvaan kirjoittamiseen.

Chromebookit ovat halpoja. Halpuus perustuu asiassa siihen, että kone pyörii verkkoselaimella ja se on muokattu läppärikäyttöön hyvin sopivaksi. Tällainen elämä ei tarvitse kalliita neliydinprosessoreita, näytönohjaimia tai rutkasti DDR3-muistia. Vielä vähemmän Chromebook tarvitsee kiintolevytilaa, koska alusta nojautuu hyvin pitkälti pilvipalveluiden käyttöön. Sain mukana kahdeksi vuodeksi sata gigatavua Drive-tilaa Googlen pilvipalveluun, mutta sisäistä tilaa on myös hyvin riittävästi.

Chromebookit ovat pitkäkestoisia. Koska sinunkaan Chromebook ei vaadi tehoa, ja sillä tehdään usein kevyttä hommaa, akku kestää noin 9-12 tuntia mallista riippuen. Se riittää vaikka työpäiväksi. Lisäksi koneen käyttöaika pitenee, koska läppärissä ei ole helposti liikkeessä rikki meneviä HDD-kiintolevyjä. Tämän rinnalla käyttöjärjestelmä pohjautuu selaimeen, joten se takaa ilmaiset tietoturvapäivitykset vuosiksi eteenpäin. Näin kone ei vanhene käsiin nopeasti kuin vaikkapa Windows 7 tai Windows 8.

Chromebook on vaihtoehto. Jos olet kyllästynyt ylläpitämään Mac- tai Windows-tietokoneita ja sinua ärsyttää Windowsin hidastuminen vuosien kertyessä, älä tuskaile enää. Chromebook ei sisällä mitään rekistereitä, se ei siis hidastu koneen ikääntyessä. Chromebookin voi silti palauttaa tehdasasetuksille halutessaan nappia painamalla. Lisäksi koska tietokone ei tarvitse virusturvaa, haittaohjelmien suojaa tai CCleaneria, koneesi käynnistyy nopeammin ja säästät rahaa, aikaa sekä omaa mielenterveyttä.

Mutta mihin Chromebookista ei ole? Jos haluat asentaa GTA4-pelin, sellaiseen joudut jatkossakin etsimään Windows-tietokoneita, koska Chromebook pohjautuu verkkosovelluksiin. Sen mukana tuleekin muun muassa YouTube, Google Musiikki, Google Drive, Googlen toimisto-ohjelmat sekä paljon lisää. Koska tallennus pohjautuu pilveen, et tarvitse ulkoisia kiintolevyjä, eikä tarvitse miettiä tietojen häviämistä päivittäin. Se ei sovi pelaajille, editoijalle tai muille vaativille käyttäjille.

Loppusanat

Minimalistina en pistä rahaa hukkaan, mutta nyt piti. Sain vanhasta koneesta noin 180 euroa, joten vuoden vanhalle koneelle aika hyvä, katsoin nykyistä paremman läppärin hankinnan vanhalla. Lisäksi tämän koneen avulla voin nauttia elämän helppoudesta  musiikkini on Playssa, videoni ja kuvani ovat Kuvissa, tiedostoni Drivessa, viihteeni YouTubessa ja ilmaiset puheluni Hangoutsissa. Lisäksi Googlen blogi on tässä ja nyt. Merkintä kirjoitettu täysin tuoreella Chromebookilla, hienoa Jyri!

Googlen läppärissä on toki muitakin sovelluksia ja lisääkin saa ilmaiseksi lisäosakaupasta. Voit siis asentaa Spotifyn, joka toimii ilman mainoksia Free-tilillä uBlockin kanssa, suoraan verkkoselaimessa iloksesi. Olen tykännyt tästä koneesta, koska tässä on tarvitsemani. Kiintolevytilaa tuossa on SSD-laatuisena 16 gigatavua ja käyttöjärjestelmän jälkeen käytössä on noin puolet. Riittävä määrä, koska tosiaan kuten kerroin, Chromebookit pohjautuvat vahvasti verkkotallennukseen eikä muuta tarvita.

Sadan gigatavun tallennustila tulee kahdeksi vuodeksi ilmaiseksi, ja sen jälkeen maksat kaksi euroa kuukaudessa, ellei sitä peru. Ei paha summa helppoudesta, että joku muu hoitaa omien tiedostojen laadukkaan varmuuskopioinnin. Itse en aio ostaa tarjouksen jälkeen, koska pärjään hyvin sen jälkeen oletuksella  minulla se on 17 gigatavua. Osallistuin joskus Googlen tietoturvatarkastukseen ja sain kaksi sellaista ilmaiseksi. Täynnä se ei ole, koska niin paljon saa palveluun ilmaiseksi Kuviin.

Haluatko unohtaa Päivitetään Windowsia? Avastin asennus väliin? Saako olla käyttöjärjestelmän päivitys kahdessa minuutissa? Entä koneen uudelleenasennus minuutissa?  Osta Chromebook.

Se on paras vinkki minkä voin antaa. Nyt on niin, etkä tekemättäkään voi jättää.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia