Chrome OS korvaa juuri Windowsin

Nyt tapahtui ihan kummia, tietokoneeni vaihtoi omistajaansa, joku tarvitsi Windowsia enemmän kuin minä. Minä pärjään Chromebookilla peruskäytössä. Syynä oli lähinnä se, että käytin Windowsissa vain verkkoselainta. Enkä juuri koskaan mitään muuta. Hyvä opiskelija osti laitteeni opiskeluihin. Ajattelen toki niin, että koska tämä tietokone oli niin halpa, ja tehoton... Enpä tule nauttimaan siitä kahta vuotta pidempään. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa palaan takaisin kalliimpiin Windows-teholäppäreihinne.

On turhaa ostaa tehokonetta, jos käyttö on minimalistista. Olen kokeneempi minimalisti. Kone maksoi 249 euroa ja se pyörittää kaiken olennaisen. Celeron-prosessorilla katselen HD-videoita ja kuuntelen laadukasta MP3-musiikkia DNA:n mobiiliverkon kautta. Bloggaaminen onnistuu hyvin sekin. Kaiken kruunaa yksinkertaisuus — eikä tarvitse maksaa teratavujen kiintolevyistä jopa täysin turhaan. Ainoa asia mikä mietityttää on koneen pitkäkestoisuus tehojen osalta. Celeronilla tuskin pärjään vuosia.

Kiintolevyjä, joita ei koskaan käytä ainoaa prosenttia enempää. Lisäksi koin, että nautin Windowsista liikaa jo työssäni. Kotona haluan olla edes hetken vapaalla Windowsin tuomista it-ongelmista. Kotona haluan keskittyä rajattomaan musiikkiin ja upeaan YouTube-elämykseen. Kotona minulla ei ole aikaa, tai edes halua, olla Windowsin orja. En pidä Windowsin jatkuvista päivityksistä, virheilmoituksista, tai muistakaan ongelmistanne. Chromebookilla olen vihdoinkin vapaana nauttimaan vain haluamastani.

Windows 7 olikin minulle kirosana hetkeä aiemmin, mutta tämä on voinut johtua vanhasta läppäristä. Kyseinen Acer ehti palvella minua viisi vuotta, kunnes ongelmat alkoivat. Kokeilin koneessa Ubuntua, kunnes läppäristä meni vuodessa näyttö, eikä siitä saanut enää selvää. Kuusi vuotta palvellut kone oli pakko heittää kierrätyslavalle, ja ostaa Gigantista Toshiba, joka olikin aikamoinen pommi. Olipa tuote vuoden aikana enemmän huollossa kuin käytössä, enkä Toshibaa ostaisi mistään vahingossakaan.
Elämäntapanörtti hyvästelee Windowsin, lopullisesti. Olen saanut tarpeekseni jatkuvista päivityksistä ja jatkossa haluaisin nauttia tietokoneestani ilman häiriötekijöitä. Gigantista laatikko kotiin.
Ostin 15-tuumaisen Chromebookin vain 69 eurolla ja aion sillä pärjätä muutaman vuoden! En tarvitse isoja tehoja, enkä halua maksaa turhasta lisähintaa, samoin käyttöjärjestelmä on yksinkertaisempi.

Hitaille hämäläisille todettakoon, että minimoin juuri Windowsin elämästäni 180 eurolla.

Näin bussifani kuljettaa ostoksen: "Vain paunulaisilla kotiin"

Minimalisti ei turhaan Matkahuoltoa tai Postia arjessaan käytä, joten uunituore Chromebook matkaa bussifanin seurassa vain paunulaisissa linjalla 71 kaupunkiin ja 1A lentoasemalle. Laatikkohan mahtuu kyytiin mukavasti, ja samalla voin nauttia siitä, että Windows-tietokone on jo myyty. Viiden vuoden kuluttua toivon päivittäväni sen, että takana on jo tietysti viisi vuotta. Mitään aikomusta ei ole vaihtaa Maciin tai Windowsiin. Nämä jutut eivät minua enää puhuttele. Eipä edes, vaikka saisin ilmaiseksi...

Jotkut maksavat mielellään Gigantille siitä, että uusi tietokone toimitetaan maksua vastaan kotiovelle tai sitten lähimpään postiin. Ei nuukalle tuollaiset. Nuuka saattaa pyöräillä, mutta koska eletään vielä lunta, niin kävin hakemassa bussikortin lainaan. Ajallisesti meni paljon, mutta nyt ei muuta olekaan, kuin aikaa. Olen päättänyt tehdä vähemmän töitä. Hakemalla tietokone ilmaiseksi, säästin vain rahaa. Eikä ihme, postitus kotiin olisi maksanut vain 9,99 euroa ja lähipostiin 4,99 euroa, tai jotenkin näin.

Kannettavan tietokoneen kuljettaminen Väinö Paunu Oy:n linja-autossa on helppoa. Voit valita jopa kaikista niistä 51 penkistä mieluisimman, ja osoittaa lähin penkki rakkaalle frendille, tietokoneellesi.
Sattui vielä matkaan TKL:n vanhempi auto Paunun logoissa ja oli mukava tavaratila etupenkkien ja seuraavien välissä. Siellä tietokoneen on hyvä olla, vaikka bussikuski olisi joutunut jarruttamaan. Ei näistä ikinä tiedä, koska autoilijat Tampereella menevät "Minä ensin, minä ensin" -periaatteella.

Väinö Paunu Oy:llä tietokone kotiin

Lielahden kautta Nokialta kulkeva linja-auto linjalla 71 tavoittaa nopeasti Tampereen keskustan. Enpä edes ehtinyt kuunnella kuin muutaman Original Mixin soittolistalta ja oltiin jo perillä. Mittaan kaiken tanssimusiikin raidoissa, ja tässä hetkessä ehdin kuunnella neljä noin 5-6 minuutin kappaletta, ennen kuin lopulta Paunun autossa jatkettiin lentoasemaa kohti. Sitä vuoroa kutsut pikavuorona kotiin, sillä variaatiolla jää välistä asuin- tai teollisuusalueiden turhat kiertelyt Pirkkalassa. Lopulta olet perillä.

Enkä ehdi paljoa testaamaan, sillä sinkulla on muutakin työtä, aamulla oli näköjään kiire kauppaanne. Vielä, että astiat jäivät pesemättä, ne hoidan heti ennen kuin lopulta liitän kuulokkeet tietokoneeseen. Jatkan siitä mihin jäin elektronisen tanssimusiikin kuuntelussa. Kannettava näyttää toimivan, mutta samalla huomaan toisen ilon, 10 megabitin mobiililaajakaistalla suoratoistuu musiikki ja videot. Olen aiemmin maksanut vuosia liian nopeasta internetistä tupla- tai triplahintoja tarjouksista riippuen.

Näyttö tässä on HDR, mutta se riittää täysin, koska en usko tekeväni tällä tarkkaa editointia kuville tai videoille. Tärkein kriteeri oli hinta ja laatu tarjouksesta. Gigantin myyjä suositteli tätä mallia Celeron-prosessorista huolimatta, mutta kehotti harkitsemaan vastaisuudessa hieman tehokkaampia malleja, kunhan tulevat saataville. Tällä hetkellä 15-tuumainen Chromebook onkin vielä aika harvinaista, tämä ensimmäisiä malleja. Intelin Celeron ei olisi kuitenkaan kovinkaan huono prosessori peruskäyttöön.

Tällaiseen käyttöön Chromebook-kannettava sopisi tai ei sopisi

Chromebook on selkeä. Sen asennus käy sekunneissa. Virrat päälle, Wifi-verkon salasana ja Google-tiliin kirjautuminen. Sitten tietokoneen käyttö voi alkaa. Ei Windows-asennuksen odottelua tunnin verran, ei päivityksiä seuraavat kolme tuntia turhien ohjelmien poistojen kera, ei sovelluksien järeitä pakkoasennuksia seuraavat 30 minuuttia. Ei mitään. Peruskäyttäjä harvemmin tarvitsee Windowsin ominaisuuksia ja Chromebook on tablettia parempi kaunokainen jatkuvaan blogikirjoittamiseen.

Chromebookit ovat halpoja. Halpuus perustuu asiassa siihen, että kone pyörii verkkoselaimella ja se on muokattu läppärikäyttöön aika sopivaksi. Tällainen elämä ei tarvitse kalliita neliydinprosessoreita, näytönohjaimia tai rutkasti DDR3-muistia. Vielä vähemmän Chromebookisi tarvitsee kiintolevytilaa, koska alusta nojautuu hyvin pitkälti pilvipalveluiden käyttöön. Sain mukana kahdeksi vuodeksi sata gigatavua Drive-tilaa Googlen pilvipalveluun, mutta sisäistä ssd-tilaa on myös todella riittävästi.

Chromebookit ovat pitkäkestoisia. Koska sinunkaan Chromebook ei vaadi tehoa, ja sillä tehdään usein kevyttä hommaa, akku kestää noin 9-12 tuntia mallista riippuen. Se riittää vaikka työpäiväksi. Lisäksi koneen käyttöaika pitenee, koska läppärissä ei ole helposti liikkeessä rikki meneviä HDD-kiintolevyjä. Tämän rinnalla käyttöjärjestelmä pohjautuu selaimeen, joten se takaa ilmaiset tietoturvapäivitykset vuosiksi eteenpäin. Näin kone ei vanhene käsiin nopeasti kuin vaikkapa Windows 7 tai Windows 8.

Chromebook on suosittu matkakone

Chromebook on vaihtoehto. Jos olet kyllästynyt ylläpitämään Mac- tai Windows-tietokoneita ja sinua ärsyttää Windowsin hidastuminen vuosien kertyessä, älä tuskaile enää. Chromebook ei sisällä mitään rekistereitä, se ei siis hidastu koneen ikääntyessä. Chromebookin voi silti palauttaa tehdasasetuksille halutessaan nappia painamalla. Lisäksi koska tietokone ei tarvitse virusturvaa, haittaohjelmien suojaa tai CCleaneria, koneesi käynnistyy nopeammin ja säästät rahaa, aikaa sekä omaa mielenterveyttä.

Chromebook on bloggaajan unelmaa. Mielestäni mainiot Chromebookit ovat bloggaajille. Windows-tietokoneessa on liian paljon häiriötekijöitä, kuten tietokonepelejä, jotka useastikin estävät tehokkaan bloggaamisen. Chromebookista ei paraskaan etsijä löydä vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa aikaansa, joten työntekoon tulee keskityttyä aiempaa enemmän. Älä ihmettele, jos blogi-intosi herää, kun työvälineet ovat kunnossa. Acerin malli on hinnastaan huolimatta nopea: kuvat hetkessä ja tekstejä tanssien.

Mutta mihin Chromebookista ei olisi? Jos unelmoit asentaa GTA4-pelin, sellaiseen joudut jatkossakin etsimään Windows-tietokoneita, koska Chromebookit pohjautuvat omiin verkkosovelluksiin. Mukana tuleekin muun muassa YouTube, Google Play Musiikki, Google Drive, Googlen toimisto-ohjelmat sekä paljon lisää. Koska tallennus pohjautuu pilveen, etpä tarvitse ulkoisia kiintolevyjä, eikä tarvitse miettiä tietojen häviämistä päivittäin. Lauta ei sovi pelaajille, videoeditoijalle tai muille vaativille käyttäjille.

Yhteenveto: Chromebookin vaihtoväli on minusta kolme vuotta

Minimalistina en pistäisi rahoja hukkaan, mutta nyt piti. Sain vanhasta tietokoneesta noin 180 euroa, joten vuoden vanhalle koneelle aika hyvä, katsoin nykyistä paremman läppärin hankinnan vanhalla. Lisäksi tämän koneen avulla voin nauttia elämän helppoudesta — musiikkini on Playssa, videoni ja kuvani ovat Kuvissa, tiedostoni Drivessa, viihteeni YouTubessa sekä ilmaiset puheluni Hangoutsissa. Lisäksi Googlen blogi on tässä ja nyt. Merkintä kirjoitettu täysin tuoreella Chromebookilla, hyvä!

On tietyt vaihtovälit tuotteilla. Toki yritän käyttää tuotteita niin pitkään kuin vain mahdollista, mutta älypuhelimia käyttelen noin 3 vuotta ja tietokoneita noin 5 vuotta. Jospa oletetaan, että kannettava on edelleen käyttökelpoinen viisivuotiaana, se saattaa olla kakkoskoneena tai pääasiallisessa käytössäni, mikäli tehoja vielä riittää. Pyrin minimoimaan tekniikkablogien lukemisen, ja tästä syystä oikeastaan lopetin YouTuben suosituimman Unbox Therapyn seuraamisen, etten saisi tekniikan ostosideoita.

Googlen läppärissä on toki muitakin sovelluksia ja lisääkin saa ilmaiseksi lisäosakaupasta. Voisit silti asentaa Spotifyn, joka toimii ilman mainoksia Free-tilillä uBlockin kanssa, suoraan verkkoselaimessa iloksesi. Olen tykännyt tästä koneesta, koska tässä olisi tarvitsemani. Kiintolevytilaa tuossa on SSD-laatuisena 16 gigatavua ja käyttöjärjestelmän jälkeen käytössä asuu noin puolet. Riittävä määrä, koska tosiaan kuten kerroin, Chromebookit pohjautuvat vahvasti verkkotallennukseen eikä muuta tarvita.

Sadan gigatavun tallennustila tulee kahdeksi vuodeksi ilmaiseksi, ja sen jälkeen maksat kaksi euroa kuukaudessa, ellei sitä peru. Ei paha summa helppoudesta, että joku muu hoitaa omien tiedostojen laadukkaan varmuuskopioinnin. Itse en aio ostaa tarjouksen jälkeen, koska pärjään hyvin sen jälkeen oletuksella — minulla se on 17 gigatavua. Osallistuin joskus Googlen tietoturvatarkastukseen ja sain kaksi sellaista ilmaiseksi. Täynnä se tila ei ole, koska niin paljon saa palveluun ilmaiseksi Kuviin.

Haluatko unohtaa Päivitetään Windowsia? Avastin asennus väliin? Saako olla itse käyttöjärjestelmän päivitys kahdessa minuutissa? Entä koneen uudelleenasennus minuutissa? Osta Chromebook. Mikäli joskus päädyn palaamaan Windowsiin, onpa ainakin valmiina kakkoskone nimeltään Chromebook.

Jätä kuitenkin korjauspommi Toshiba kauppaan. Nyt on niin, etkä tekemättäkään voi jättää.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Autoilutta ja vuokralla elämäntapana

Paunulla rantakuntoon vuonna 2021

Matkustaja, keksit aikataulut päästäsi

Talvi, Nysse, TKL ja Lassila&Tikanoja

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

18 vuotta elektronista tanssimusiikkia

Nuukan parhaita aseita inflaatioon 3

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Jyri omistaa supernuukana 250 asiaa

Miksi nappikuulokkeet hajoavat?