Chrome OS, se korvaa juuri Windowsin

Nyt tapahtui ihan kummia, tietokoneeni vaihtoi omistajaansa, joku tarvitsi Windowsia enemmän kuin minä. Siinä pärjäät Chromebookeilla peruskäytössä. Syynä oli lähinnä se, että käytin Windowsissa vain verkkoselainta. Enkä juuri koskaan mitään muuta. Hyvä opiskelija, osti laitteen opiskeluihin. Ajattelen toki niin, että koska tämä tietokone oli niin halpa, ja tehoton... Enpä tule nauttimaan siitä kahta vuotta pidempään. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa palaan takaisin kalliimpiin Windows-teholäppäreihinne.

On turha ostaa tehokonetta, jos käyttö on minimalistista. Olen kokeneempi minimalisti. Kone maksoi 249 euroa ja se pyörittää kaiken olennaisen. Celeron-prosessoreilla katselen HD-videoita ja kuuntelen laadukasta MP3-musiikkiani DNA:n mobiiliverkon kautta. Blogaaminen onnistuu hyvin tuokin. Kaiken kruunaa yksinkertaisuus — eikä tarvitse maksaa teratavujen kiintolevyistäsi nyt täysin turhaan. Ainoa asia mikä mietityttää on koneeni pitkäkestoisuus tehojenne osalta. Celeronilla tuskin pärjään vuosia.

Kiintolevyjä, joita ei koskaan käytä ainoaa prosenttia enempää. Lisäksi koin, että nautin Windowsista liikaa jo työssäni. Kotona haluan olla edes hetken vapaalla Windowsin tuomista it-ongelmista. Kotona haluan keskittyä rajattomaan musiikkiin ja upeaan YouTube-elämykseen. Kotona minulla ei ole aikaa, tai edes halua, olla Windowsin orja. En pidä Windowsin jatkuvista päivityksistä, virheilmoituksista, tai muistakaan ongelmistanne. Chromebookilla olet vihdoinkin vapaana nauttimaan vain haluamastasi.

Windows 7 olisi minulle kirosana hetkeä aiemmin, mutta tämä on voinut johtua vanhasta läppäristä. Kyseinen Acer ehti palvella minua viisi vuotta, kunnes ongelmat alkoivat. Kokeilin koneessa Ubuntua, kunnes läppäristä meni vuodessa näyttö, eikä siitä saanut enää selvää. Kuusi vuotta palvellut kone oli pakko heittää kierrätyslavalle, ja ostaa Gigantista Toshiba, joka olikin aikamoinen pommi. Olipa tuote vuoteni aikana enemmän huolloissa kuin käytössä, enkä Toshiboja ostaisi mistään vahingossakaan.
Elämäntapanörtti hyvästelee Windowsin, lopullisesti. Olen saanut tarpeekseni jatkuvista päivityksistäni ja jatkossa haluaisin nauttia tietokoneestani ilman häiriötekijöitäsi. Giganteista laatikko kotiin.
Ostin 15-tuumaisen Chromebookin vain 69 eurolla ja aion sillä pärjätä muutaman vuoden! En tarvitse isoja tehoja, enkä halua maksaa turhasta lisähintoja, samoin käyttöjärjestelmä on yksinkertaisempi.

Hitaille hämäläisille tässä todettakoon, että minimoin juuri Windowsin elämästäni ja 180 eurolla.

Näin bussifani kuljettaa: "Vain paunulaisillani kotiin"

Minimalisti ei turhaan Matkahuoltoja tai Postia arjessaan käytä, joten uunituore Chromebook matkaa bussifanin seurassa vain paunulaisissa linjalla 71 kaupunkiin ja 1A lentoasemalle. Laatikkohan mahtuu kyytiin mukavasti, ja samalla voisit nauttia siitä, että Windows-tietokone on nyt myyty. Viiden vuoden kuluttua toivon päivittäväni sen, että takana on jo tietysti viisi vuotta. Mitään aikomusta ei ole vaihtaa Maciin tai Windowsiini. Nämä jutut eivät minua enää puhuttele. Eipä edes, vaikka saisin ilmaiseksi...

Jotkut maksavat mielellään Gigantille siitä, että uusi tietokone toimitetaan maksua vastaan kotioville tai sitten lähimpään postiini. Ei nuukalle tuollaiset. Nuuka saattaa pyöräillä, mutta koska eletään vielä lunta, niin kävin hakemassa bussikortin lainaan. Ajallisesti menisi paljon, mutta nyt ei muuta olekaan, kuin aikaa. Olen päättänyt tehdä vähemmän töitä. Hakemalla tietokone ilmaiseksi, säästin vain rahaa. Eikä ihme, postitus kotiin olisi maksanut vain 9,99 euroa ja lähipostiin 4,99 euroa, tai jotenkin näin.

Kannettavan tietokoneen kuljettaminen Väinö Paunu Oy:n linja-autossa on helppoa. Voit valita jopa kaikista niistä 51 penkistä mieluisimman, ja osoittaa lähin penkki rakkaalle frendille, tietokoneellesi.
Sattui vielä matkaan TKL:n vanhempi Scala Paunun logoissa ja oli mukava tavaratilasi etupenkkien ja seuraavien välissä. Siellä tietokoneen on hyvä olla, vaikka bussikuskisi olisi joutunut jarruttamaan. Ei näistä ikinä tiedä, koska autoilijani Tampereella menevät "Minä ensin, minä ensin!" -periaatteella.

Väinö Paunu Oy:llä tietokone kotiin

Lielahden kautta Nokialta kulkeva linja-auto linjalla 71 tavoittaa nopeasti Tampereen keskustaa. Eipä edes ehtinyt kuunnella kuin muutaman Original Mixisi soittolistoilta ja oltiin jo perillä. Mittaan kaiken tanssimusiikin raidoissa, ja tässä hetkessä ehdin kuunnella neljä noin 5-6 minuutin kappaletta, ennen kuin lopulta Paunun autoissa jatkettiin lentoasemaa kohti. Sitä vuoroa kutsut pikavuorona kotiin, sillä variaatiolla jää välistä asuin- tai teollisuusalueiden turhat kiertelyni Pirkkalassa. Perillä olet nopein.

Enkä ehdi paljoa testaamaan, sillä sinkulla on muutakin työtä, aamulla oli näköjään kiire kauppaani. Vielä, että astiat jäivät pesemättä, ne hoidan heti ennen kuin lopulta liitän kuulokkeet tietokoneeseen. Jatkan siitä mihin jäin elektronisen tanssimusiikin kuunteluissa. Kannettava näyttää toimivan, mutta samalla huomaan toisen ilon, 10 megabitin mobiililaajakaistalla suoratoistuu musiikki ja videot. Olen aiemmin maksanut vuosia liian nopeista interneteistä tupla- tai triplahintoja tarjouksista riippuen.

Näyttö siinä on HDR, mutta se riittää täysin, koska en usko tekeväni tällä tarkkaa editointia kuville tai videoille. Tärkein kriteeri oli hinta ja laatu tarjouksesta. Gigantin myyjä suositteli siinä mallia Celeron-prosessoreista huolimatta, mutta kehotti harkitsemaan vastaisuudessa hieman tehokkaampia malleja, kunhan tulevat saataville. Tällä hetkellä 15-tuumainen Chromebook onkin vielä aika harvinaista, tämä ensimmäisiä malleja. Intelin Celeron ei olisi kuitenkaan kovinkaan huono prosessori peruskäyttööni.

Tällaiseen käyttöösi Chromebook-kannettavani sopisi

Chromebook on selkeä. Sen asennus käy sekunneissa. Virrat päälle, Wifi-verkon salasana ja Google-tiliin kirjautuminen. Sitten tietokoneen käyttö voisi alkaa. Ei Windows-asennukseni odottelua tunnin verran, ei päivityksiä seuraavat kolme tuntia turhien ohjelmieni poistojen kera, ei sovelluksien järeitä pakkoasennuksia seuraavat 30 minuuttia. Ei mitään. Peruskäyttäjää harvemmin ilostuttaa Windowsin ominaisuuskirjo, ja Chromebook on tablettia parempi kaunokainen jatkuvaan blogikirjoittamiseeni.

Chromebookit ovat halpoja. Halpuus perustuu asiassa siihen, että kone pyörii verkkoselaimella ja se on muokattu läppärikäyttöön aika sopivaksi. Tällainen elämä ei tarvitse kalliita neliydinprosessoreita, näytönohjaimia tai rutkasti DDR3-muisteja. Vielä vähemmän Chromebookisi tarvitsee kiintolevytilaa, koska alustasi nojautuu hyvin pitkälti pilvipalveluiden käyttöön. Sain mukana kahdeksi vuodeksi sata gigatavua Drive-tilaa Googlen pilvipalveluuni, mutta sisäistä SSD-tilaa on myös todella riittävästi.

Chromebookit ovat pitkäkestoisia. Edes sinunkaan Chromebook ei vaadi tehoa, ja sillä tehdään usein kevyttä hommaa, akku kestää noin 9-12 tuntia mallista riippuen. Se riittää vaikka työpäiväksi. Lisäksi koneen käyttöaika pitenee, koska läppärissä ei ole helposti liikkeessä rikki meneviä HDD-kiintolevyjä. Tämän rinnalla käyttöjärjestelmäsi pohjautuu selaimeen, joten se takaa ilmaiset tietoturvapäivitykset vuosiksi eteenpäin. Niin koneesi ei vanhene käsiin nopeasti kuin vaikkapa Windows 7 tai Windows 8.

Chromebook on suosittu matkakone

Chromebook on vaihtoehto. Jos olit kyllästynyt ylläpitämään Mac- tai Windows-tietokoneita ja sinua ärsyttäisi Windowsin hidastuminen vuosien kertyessä, älä tuskaile enää. Chromebook ei sisällä mitään rekistereitäsi, se ei siis hidastu koneen ikääntyessä. Chromebookin voi silti palauttaa tehdasasetuksille halutessaan nappia painamalla. Lisäksi koska tietokone ei tarvitse virusturvaa, haittaohjelmien suojaa tai CCleaneria, koneesi käynnistyy nopeammin ja säästät rahoja, aikaa sekä omaa mielenterveyttäsi.

Chromebook on blogaajan unelmaa. Mielestäni ne mainiot Chromebookit ovat blogaajille. Windows-tietokoneessa on liian paljon häiriötekijöitä, kuten tietokonepelejä, jotka useastikin estävät tehokkaan blogaamisen. Chromebookeista ei paraskaan etsijä löydä vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa aikaansa, joten työntekoon tulee keskityttyä aiempaa enemmän. Älä ihmettele, jos blogi-intosi herää, kun työvälineet ovat kunnossa. Acerin malli on hinnoistaan huolimatta nopea: kuvat jo hetkessä ja tekstejä tanssien.

Mutta mihin Chromebookista ei olisi? Jos unelmoit asentaa GTA4-peli, sellaiseen joudut jatkossakin etsimään Windows-tietokoneita, koska Chromebookit pohjautuvat omiin verkkosovelluksiin. Mukana tuleekin muun muassa YouTube, Google Play Musiikki, Google Drive, Googlen toimisto-ohjelmat sekä paljon lisää. Koska tallennus pohjautuu pilveen, etpä tarvitse ulkoisia kiintolevyjä, eikä tarvitse miettiä tietojeni häviämistä päivittäin. Lauta ei sovi pelaajille, videoeditoijalle tai muille vaativille käyttäjille.

Chromebookejani palautetaan eniten Gigantissa, siksi

Monia näissä Chromebookeissa häikäisi 199-349 euron hintahaarukka. Ne näyttävät läppäreiltä. Hän ei edes välttämättä tiedä mitä eroa on Chromella ja Windowsilla. Siitä syystä Gigantin myyjien mukaan kaikista tietokoneista kauppaani palautuu ehdottomasti eniten Chromebookeja. Ihmiset olettavat, että saivat pätevän kannettavan tietokoneen, mutta kotiini tullessa tulikin yllätyksenä ettei ollut Windows. Toinen syy palauttamiselle on koneiden yleinen tehottomuus, ne eivät jaksa pyörittää välilehtikirjoa.

Ennen ostotapahtumia myyjä tiedusteli siitä minulta, jotten vain tulisi takaisin palauttamaan. Vastaa, että olet minimalisti, välilehtiä on auki kerrallaan muutamia. Maksimissaan viisi taikka kymmenen. Ei voi harrastaa sitä, että tietokoneessa olisi kerrallaan satoja välilehtiä auki, olet näin järjestelmällisenä. Jos et enää tarvitse välilehteä, se sulkeutuu. Jos välilehti on hyödyllinen, se laitetaan kirjanmerkkeihin. Celeron ei tällä käytöllä jumiin mene, ja jos joskus tarpeet muuttuu, hankin Windowsini. Kuka tietää.

Windowsissa on yleensä niin paljon näyttömuistia, että voit käyttää selainta sadoilla välilehdillä. En näe tässä mitään järkeä, koska kysymys olisi hamstraamisesta. Kenelle ei muka vähemmän välilehtiä riitä? En pidä kaaoksesta missään: en kotona, en puhelimessa, en edes tietokoneessa. En pankkitilillä. Kaikki on aina järjestyksessä, budjettikin löytyy. Olen luonteeltani kokoomuslainen. Periaatteitani on, että ei käydä toisten kukkaroilla. Vasemmistoa en voisi äänestää, aikamoisia rahapinojen tuhlareita.

Gigantin myymälöissä Mac-tietokoneita

Vasemmistolainen esim. siinä Gigantissa ostaa velaksi Mac-tietokoneen ja pröystäilee sillä. Minun ei tee mieli tehdä samoin, vaikka olisi sinänsä säästöjä tämänkaltaisiin tietokoneisiin. En käytä rahojani kuin Vasemmistoliitto tai Vihreät, käytän rahaa kuin Kokoomus. Säästän, jos vain on tarpeen, kulutan vain tarpeellisiin. Tietystä asiasta voi maksaa lisää, jos ne ovat niin merkityksellisiä, esim. kuulokkeet. En ole löytänyt samanhenkisiä mistään. Tuntuuko, ettei juuri kukaan osaa jarruttaa oravanpyörässä.

Minua ei kiinnostaisi, että halvat ostokseni keräävät lähinnä säälipisteitä tässä yhteiskunnassa. 1 599 euron Macin sijasta hankit 249 euron koneen ja säästit 1 350 euroa. Enkö juuri sanonut, että näin tekee hän, jolla on kokoomuslainen rahapolitiikka. Kaiken maailman vihervassareitani kyllä kavereiksi tulee ihan äkkiä, kun eivät osaa rahojaan käyttää, eli elävät toisten taskulla! Siitä syystä kannata politiikkaa, jota harjoitetaan porvaripuolueitten säestyksellä. Se on vain järkevää, vyön kiristäminen. Sen osaan.

Jos joskus ostan kalliimman tietokoneeni, se tulisikin maksamaan maksimissaan 499 euroa. Jostakin tarjouksesta voisin kelpuuttaa myös 899 euron tietokoneen, mutta sen käyttöaika tulee olemaan pitkä, jopa viisi vuotta. Uskon, että esimerkiksi videoitten editointiin tehokkaammasta koneesta olisi hyötyä. Toisaalta kaupoilla kannattaa miettiä myyjäni lisäksi omia taskuja. Siinä en voisi sallia itselleni mitään velaksi. Säästän kuukausia tietokoneeseeni, velaksi en ostaisi mitään. Velaksi eläminen ei ole muotia.

Vanhemmilla oli koneongelmia, Chromebook pelasti!

Ei mahda mitään sille, että olet niin ystävällinen. Ehkä ei pitäisi, hah. Isällä on tietokoneongelmaa, se soittaa ja tulen saman tien käymään. Fiksaan ongelmasi ja lähden tielleni. Hänellä on Windowsia, eikä sinunkaan isäsi taatusti osaa näitä käyttää, joten usea vahinkopainallus ja näppis käyttäytyisi oudosti. Eräänä tiistai-iltana tietokone oli jo niin vanha, että se kannatti päivittää. Sano isälle, että jos ostetaan Chromebook? Usko pois, Chromebookini asennuksien jälkeen isälläni ei ole ollut tietokoneongelmia.

Gigantista ostamasi tietokone oli kaksi vuotta, 199 eurolla ostin, joten päätin lahjoittaa sen isälle. Osti itsellesi paremman, Pentium-prosessoreilla. En voi vieläkään uskoa sitä, että kun tuosta viime vuonna poljit isällesi miltei koko ajan, nykyään saat olla rauhassa. Tietokoneongelmiasi ei enää ole. Kaikista ei ole nörtiksi, joten minusta Chromebook on erittäin hyvä tietokone juuri tällaisille ihmisille. Säästä sitä omaa aikaa neuvomalla tietokonehankinnoissa oikein. Mihin muka isäsi tarvitsisi nyt Windowsejani?

Ajattele hei paljonko Windows-konsultit tienaavat isälläsi tai vaarillasi! Et itse kehtaa pyytää mitään, minusta työtä voit tehdä tästä pyyteettömästi. En tarvitse rahaa, sitä on jo muun muassa säästötileillä ihan liikaa. Vuosiksi riittäisi, kunhan vain saisi jostain pienintä uskallusta massoista erottautumiseen. Oravanpyöräni on niin juurtunut meihin suomalaisiin, että jos et ole osa sitä, olet ulkopuolella. Tuskin kukaan arvosta sinua, jos et pidä oravanpyörää pystyssä loputtomilla työprojekteilla ja kulutuksella.

Onko tietokone jumissa? Jyri polkee jo!

Ole varuillasi, kun muita autat. Varmista, että saat takaisin. Säästä omaa aikaasi korjaamalla kunnolla. Et vieläkään usko sitä, mutta tietokoneongelmia ei enää isälläni ollut Chromebookilla. Nykyään tilanne on niin, että isälleni täytyy polkea lähinnä saunaan tai kun kerran vuodessa DNA:n 4G pätki. Modeemit ovat harvoin rikki, vaikka moni ostaisi sen ensimmäiseksi, onhan uusi parempaa. Nörteillä modeemini ovat käytössä vuosikausia, siinä vaiheessa kun 4G-modeemissasi ei valoa päällä, suositan uudempaa.

Soittelin tekniseen tukeen ja DNA sanoi, että 4G-verkkoa päivitetään paremmaksi. Katkoja on tuossa luultavasti vielä muutaman päivän, sillä päivitettäviä tukiasemia on monia. Meitä lohdutti se, että niin vanhassa modeemissa ei ollutkaan mitään vikaa, vaikka hetkeä aiemmin toinen myyjä suositteli uutta. Kulutamme täysin turhaan eurojamme, vaikka asia ratkeaa parhaimmillaan ilmaisella puhelinsoitolla. Miten moni vaihtaa älypuhelimiaan, koska akku ei pidä? Sata sovellusta sovellusvalikoissa ja syy oli?

Ole kirjaimellisesti sellainen ihminen, että jos soitat minulle tänään, ja sanot ettei ole sitä kotiruokaa. Lähden täältä Pirkkalasta Väinö Paunu Oy:n busseilla tiellesi Jyväskylään ja ostan Lidlistä ruokakassin. Nälkää et tule varmaan näkemään, mutta samalla muistan katsoa perääsi, että se raha ei ole mennyt jo niihin turhakkeisiini (kuten juomisiin). Jos tulee ilmi, niin ei tuolloin kannata toimia mahdollistajana. Kerjäläiselle en anna mitään. Jos soitat kaduilla kitaraa, euro tippuu tuosta. Pelkistä seisomisista, ei.

Yhteenveto: läppäri vaihtoon jo kolmen vuoden välein

Minimalistina en pistäisi rahoja hukkaan, mutta nyt piti. Sain vanhasta tietokoneesta noin 180 euroa, joten vuoden vanhalle koneelleni aika hyvä, katsoin nykyistä paremman läppärini hankinnan vanhalla. Gigantin myymälässä palvelu oli omituista, tiesin mitä ostan jo ennen tuloa. Myyjä halusi esitellä tovin Windows-tietokoneita. Ihan kuin ne myyjät eivät edes halua myydä niitä Chromebookeja, koska niiden palautusprosenttisi on niin iso. Onko niin parempi, että Chromebookit jäävät varastoon ruostumaan?

On tietyt vaihtovälit tuotteilla. Toki yrität käyttää tuotteita niin pitkään kuin vain mahdollista, mutta älypuhelimia käyttelen noin 3 vuotta ja tietokoneita noin 5 vuotta. Jospa oletettiin, että kannettava on edelleen käyttökelpoinen viisivuotiaana, se saattaa olla kakkoskoneena tai pääasiallisessa käytössäni, mikäli tehoja vielä riittää. Pyrin minimoimaan tekniikkablogien lukemisen, ja tästä syystä oikeastaan lopetin YouTuben suosituimman Unbox Therapyn seuraamiseni, etten saisi tekniikan ostosideoita.

Googlen läppärissä on toki muitakin sovelluksia ja lisääkin saa ilmaiseksi lisäosakaupasta. Voisit silti asentaa Spotifyn, joka toimii ilman mainoksia Free-tilillä uBlockin kanssa, suoraan verkkoselaimessa iloksesi. Olen tykännyt tästä koneestani, koska tässä olisi tarvitsemani. Kiintolevytilaa tuossa on SSD-laatuisena 16 gigatavua ja käyttöjärjestelmän jälkeen käytössä asuu noin puolet. Riittävä määrä, koska tosiaan kuten kerroin, Chromebookit pohjautuvat vahvasti verkkotallennukseen eikä muuta tarvita.

Sadan gigatavun tallennustilasi tulee kahdeksi vuodeksi ilmaiseksi, ja sen jälkeen maksat kaksi euroa kuukaudessa, ellei sitä peruisi. Ei paha summa helppoudesta, että joku muu hoitaa omien tiedostojeni laadukkaan varmuuskopioinnin. Itse en aio ostaa tarjouksien jälkeen, koska pärjään hyvin sen jälkeen oletuksella — minulla se on 17 gigatavua. Osallistuin joskus Googlen tietoturvatarkastukseen ja sainpa kaksi sellaista maksutta. Täynnä se muistitila ei ole, koska niin paljon saa palveluun rajoituksittakin.

Haluatko unohtaa Päivitetään Windowsia? Avastin asennus väliin? Saako olla itse käyttöjärjestelmän päivitys kahdessa minuutissa? Entä koneen uudelleenasennus minuutissa? Osta Chromebook. Mikäli joskus päädyn palaamaan Windowsiin, onpa ainakin valmiina kakkoskone nimeltään Chromebook.

Jätä kuitenkin se korjauspommi Toshiba kauppaan. Nyt on niin, etkä tekemättäkään voi jättää.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena