Näkemiin Windows, tervetuloa Chromebook

Googlen tietokone saapui kotiin
Nyt tapahtui kummia, tietokoneeni vaihtoi omistajaa, joku tarvitsi Windowsia enemmän kuin minä. Minä pärjään Chromebookilla peruskäytössä. Syynä oli lähinnä se, että käytin Windowsissa vain verkkoselainta. En siis mitään muuta. Opiskelija osti laitteeni opiskeluun.

On turhaa ostaa tehokonetta, jos käyttö on minimalistista. Minä olen minimalisti. Kone maksoi 259 euroa ja se pyörittää kaiken olennaisen. Celeron-prosessorilla katselen HD-videoita ja kuuntelen laadukasta MP3-musiikkia verkon kautta. Bloggaaminen onnistuu sekin. Kaiken kruunaa yksinkertaisuus - ei tarvitse maksaa teratavujen kiintolevyistä.

Levyjä, joita ei koskaan käytä yhtä ainoaa prosenttia enempää. Lisäksi koin, että käytän Windowsia liikaa jo työssä. Kotona haluan olla edes hetken vapaalla Windowsin tuomista ongelmista. Kotona haluan keskittyä rajattomaan musiikkiin ja upeaan YouTube-elämykseen. Kotona minulla ei ole aikaa, tai edes halua, olla Windowsin orja. En pidä Windowsin jatkuvista päivityksistä, virheilmoituksista, tai muistakaan ongelmista. Chromebookilla olen vihdoinkin vapaa nauttimaan haluamastani.

Minimalistin läppäri

Chromebook on selkeä. Sen asennus käy sekunneissa. Virrat päälle, Wifi-verkon salasana ja Google-tiliin kirjautuminen. Sitten tietokoneen käyttö voi alkaa. Ei Windows-asennuksen odottelua tunnin verran, ei päivityksiä seuraavat kolme tuntia turhien ohjelmien poistojen kera, ei sovelluksien asennuksia seuraavat 30 minuuttia. Ei mitään. Peruskäyttäjä harvemmin tarvitsee Windowsin ominaisuuksia ja Chromebook on tablettia parempi kirjoittamiseen.

Chromebookit ovat halpoja. Halpuus perustuu siihen, että kone pyörii verkkoselaimella ja se on muokattu läppärikäyttöön sopivaksi. Tällainen ei tarvitse kalliita neliydinprosessoreita, näytönohjaimia tai rutkasti DDR3-muistia. Vielä vähemmän Chromebook tarvitsee kiintolevytilaa, koska alusta nojautuu hyvin pitkälti pilvipalveluiden käyttöön. Sain mukana kahdeksi vuodeksi sata gigatavua Drive-tilaa Googlen pilvipalveluun, mutta sisäistä tilaa on myös hyvin.

Chromebookit ovat pitkäkestoisia. Koska Chromebook ei vaadi tehoa ja sillä tehdään kevyttä hommaa, akku kestää noin 9-12 tuntia mallista riippuen. Se riittää vaikka työpäiväksi. Lisäksi koneen käyttöaika pitenee, koska läppärissä ei ole helposti liikkeessä rikki meneviä HDD-kiintolevyjä. Tämän rinnalla käyttöjärjestelmä pohjautuu selaimeen, joten se takaa loputtomat ja ilmaiset tietoturvapäivitykset. Näin kone ei vanhene yhtä hyvin kuin vaikkapa Windows 7 tai Windows 8.

Chromebook on vaihtoehto. Jos olet kyllästynyt ylläpitämään Mac- tai Windows-tietokoneita ja sinua ärsyttää Windowsin hidastuminen vuosien kertyessä, älä tuskaile enää. Chromebook ei sisällä rekistereitä, se ei siis hidastu koneen ikääntyessä. Chromebookin voi silti palauttaa tehdasasetuksille halutessaan nappia painamalla. Lisäksi koska tietokone ei tarvitse virusturvaa, haittaohjelmien suojaa tai CCleaneria, koneesi käynnistyy nopeammin ja säästät rahaa sekä vaivaa.

Mutta mihin Chromebookista ei ole? Jos haluat asentaa GTA4-pelin, sellaiseen joudut jatkossakin etsimään Windows-tietokoneita, koska Chromebook pohjautuu verkkosovelluksiin. Sen mukana tuleekin muun muassa YouTube, Google Musiikki, Google Drive, Googlen toimisto-ohjelmat sekä paljon lisää. Koska tallennus pohjautuu pilveen, et tarvitse ulkoisia kiintolevyjä, eikä tarvitse miettiä tietojen häviämistä. Se ei siis sovi pelaajille tai muille vaativille käyttäjille.

Loppusanat

Minimalistina en pistä rahaa hukkaan, mutta nyt piti. Sain vanhasta koneesta noin 180 euroa, joten vuoden vanhalle koneelle aika hyvä, katoin siis paremman läppärin hankinnan vanhalla. Lisäksi tämän koneen avulla voin nauttia helppoudesta - musiikkini on Playssa, videoni ja kuvani ovat Kuvissa, tiedostoni Drivessa, viihteeni YouTubessa ja ilmaiset puheluni Hangoutsissa. Lisäksi Googlen blogi on tässä ja nyt. Merkintä kirjoitettu täysin tuoreella Chromebookilla!

Googlen läppärissä on toki muitakin sovelluksia ja lisää saa ilmaiseksi lisäosakaupasta. Voit siis asentaa Spotifyn, joka toimii ilman mainoksia Free-tilillä mainoseston kanssa suoraan verkkoselaimessa. Olen tykännyt koneesta, koska tässä on tarvitsemani. Kiintolevytilaa tuossa on SSD-laatuisena 16 gigatavua ja käyttöjärjestelmän jälkeen käytössä on noin puolet. Riittävä määrä, koska tosiaan kuten kerroin, Chromebookit pohjautuvat vahvasti verkkotallennukseen.

Sadan gigatavun tallennustila tulee kahdeksi vuodeksi ilmaiseksi ja sen jälkeen alle kaksi euroa kuukaudessa. Ei paha summa helppoudesta, että joku muu hoitaa tiedostojen laadukkaan varmuuskopioinnin. Itse en aio ostaa tarjouksen jälkeen, koska pärjään hyvin sen jälkeen oletuksella - minulla se on 17 gigatavua. Osallistuin joskus Googlen tietoturvatarkastukseen ja sain kaksi sellaista ilmaiseksi. Täynnä se ei ole, koska niin paljon saa palveluun ilmaiseksi Kuviin.

Kommentit