Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Oletko juuri nyt voittanut lotossa? Todella paljon onnea. Saatat olla yksi miljoonista. Tämä merkintä ei ehkä ole sinulle. Meille muille köyhille suomalaisille talouden seuranta on useasti paikallaan. Käteistä käytettäessä se onnistuu huonosti, pankkikortilla hieman helpommin. Toshl ompi kuitenkin kiistatta paras sovellus niistä kaikista ulkomaisista, mutta jospa suosit kotimaista, suosi Pennoa. Pennolla olen päässyt vaurastumaan, ja mietit kuinka oikein tein sen? Penno auttaa pitämään omat menot kurissa.

Käteisen ongelma tänään on se, ettei sitä muista kaikkea myöhemmin, toisaalta kuitit hukkuvat tai ne jätetään jopa ottamatta. Pankkikorttisi tilastoi käytön verkkopankkiin, mutta tuossa on yksi ongelma. Tapahtumat tulevat pikku viiveellä, näin ollen loppukuun ostos voi näkyä tiliotteissa vasta seuraavan kuukauden alussa. Tämä vääristää mahtavan talouden seurantaa todella paljon. Monestakin pankista puuttuu kategorisointi, eli et koskaan tule tietämään miten paljon meneekään vuodessa asumiseen.

Tähän tuo loistava Penno tulee kovaan apuun. Riittää, että kuitti säilyy kotiin asti. Tilin saat ilmaiseksi. Yläasteella taloutta ei opeteta tarkoituksella, koska lapsistasi halutaan tulevia kuluttajia heti, kun ikää tulee sopivasti. Tämä on väärin, sillä jatkuvaan velkaan perustuva yhteiskuntamalli kaatuu aikanaan omaan mahdottomuutensa. Tilanne tänään on se, että moni työssä käyvä perhe miettii ostaako leipää vai lääkkeitä eläkeläisistä jo puhumattakaan. Onko sinulla Matti kukkarossa ja mitähän voit tehdä?

Hallituksessa on vihreitä ja vasemmistoliittoa, jotka hyötyvät kansakunnan köyhyydestä. He tietävät, muun muassa Emma Kari tietää, että köyhät ihmiset tulevat äänestämään heitä. Olenpa köyhä, mutta elän tarkoituksella köyhyysrajan alapuolella, pitäen muut varani sijoituksissa tai Bank Norwegianissa. En äänestä vihreitä tai vasemmistoliittoa. Mielestäni kansallinen Kokoomus hoitaa julkisen talouden parhaiten. Vihreät ovat juuri niitä tuhlareita, kalastamassa suurinta osaa köyhistä kulutusjuhlaan.
Toshlin avulla voi KUKA VAIN säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Matti kukkarossa on kurja vieras, joten tee kaikkea tämän eteen. Pystyt siihen. Tärkeintä on kirjata euro menoksi ohjelmaan kuin ohjelmaan.
Toshlin sijasta voi myös kokeilla esimerkiksi helppokäyttöistä Pennoa kotimaasta. Tärkeintä on, että alla on ohjelma, joka auttaa säästämään. Excel on parempi kuin ei mitään. Häädä kukkarosta Matti!

Hoida taloutta samalla tavalla kuin kansallinen Kokoomus, niin tulet pärjäämään. Näin teen itse.

Verkkopankki on tyhjää parempi, mutta Pennolla unelmiin

Mielestäni verkkopankin tilitiedot ovat toki tyhjää parempi elämys. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla merkonomi, tai edes kirjanpitäjä, että voisit seurata taloutta nykyistä paljon paremmin. Toshlin paras ominaisuus on tarkkuus. Tilitapahtumat perustuvat faktaan ja kaiken lisäksi tulevat palveluun samana päivänä, mikäli näin ei tapahdu, voit syyttää siitä vain ja ainoastaan itseäsi! Koska tapahtumat ovatkin päivälleen oikein, kuukauden kulutus pitää varmasti paikkansa, kiitos siitä tulee aina vain itsellesi!

Nyt olen minimalisti, mutta edes tämä ei tarkoita, että olen hyvä taloudessa. Olen tiettyinä kuukausina kuluttanut enemmänkin kuin tarpeeksi esimerkiksi elämyksiin klubeissa. Jos menojaan ei jälkeenpäin kirjaa, harvemmin tulee niitä mietittyäkään, myös verkkopankin vähäisen käytön takia. Tänään lisään asian kerrallaan, näen mikä rahaani kuluttaa, ja voin miettiä voisiko näistä bileistä, tai jostain muusta vähentää. Silloin vaikkapa, jos bileisiin uppoutuu enemmän rahaa kuin ruokaan, on aika toimia.

On selvää, että pienistä tuloista suurimman syö asuminen. Tähän kuuluu vuokra, sähkölasku, kodin perusvakuutus ja kodin nettiä korvaava puheliittymä. Sinunkin täytyy asua jossain. Perässä ostokset ruoka- ja vähittäiskaupoissa. Vasta sitten tulee säästö, laitan hätätilille pienen summan rahaa joka kuukausi. Tämä voisi olla sinullakin, jos kannettava menee viiden vuoden jälkeen rikki, saisit uuden ilman tarvetta lainalle korkoineen. Viime kuussa hauskasti vähiten käytin rahaa viihteeseen.

Laskin ei ole lainkaan huono idea budjetoinnissa

Palvelu kertoo menot tarkasti tietyn aihealueen mukaan, lisäksi palvelu kertoo miten paljon rahaa on käytettävissä seuraavaan rahasatsiin. Tämä auttaa miettimään kahdesti ostoksia. Mikäli oikeat säästöt pitää koskemattomina säästötilillä, yllättävien menojen possun hätätilillä sekä sitten tarpeellisimman käyttötilillä, olet ammattilainen pankkiasioissa. Heitä tuntuu olevan niin harvassa, sillä moni ei edes pyydä kuittia kassalta. Käteistä käytettäessä tämä onkin virhe, luotetaan liikaa ihmisen muistiin.

Seurustelin aiemmin tänä vuonna miehen kanssa Helsingistä, ja hän oli todellinen ongelma. Toshlista huolimatta huomasin, että elätin häntä liikaa. Viimeiseen riitaan tästä aiheesta päätin sanoa hyvästit miehelle, jota hetkittäin rakastin. En kestänyt katsoa kirjauksia Toshlissa. Vuoden 2018 aikana tämäpä toistui pahempana mieheni kanssa, jolloin lopetin jopa Toshlin käytön kokonaan. Jos parisuhteessasi lopetat budjetoinnin väsyneenä, kertoo se aina siitä, että tästä suhteesta on juostava ja lujempaa.

Etpä voi silloin tietää mihin raha on mennyt, siksi olen lakannut käyttämästä käteistä jo vuosia sitten. Toisaalta moni on tottunut elämään ihan laskusta laskuun. Oma rahatilanne onkin parantunut tämän sovelluksen myötä selvästi. Kuumina kuukausina näin kuluttaneeni liian paljon bileisiin. Haluaisinko bilettää vai ostaa parempaa ruokaa? Mistä on enemmän hyötyä? Vaikka klubiin astuu joskus maksutta sisään, klubiin meno aiheuttaa bussikuluja, kenties ruokailun pizzeriassa aivan kapakan vieressä.

Olen alkanut ymmärtää, että paras klubi on reilusti tanssimusiikkia nappikuulokkeisiin.

Ja mikä parasta tällainen klubi on vaikka metsässä, eikä maksa mitään.

Talouden seuranta pähkinänkuoressa

Tosiaan pankin omat tiliotteet eivät minusta auta ketään. Pankkiin ostos saapuu vasta päivien päästä, etenkin lähimaksulla maksettuna, ja loppukuun ostoksesi voi siten näkyä vasta seuraavan kuukauden alussa. Tämä vääristää talouden tutkailua, etenkin jos ei näitä ostoksia ilman kuittia sentilleen muista, kuten monilla on tapana hukata ne kuitit kotimatkalla lähimpään roskakoriin. Mikäli näen tällaistakin arjessani, mietin todella pitkään, miten paljon ihmisiä kiinnostaa oma vakavaraisempi kotitalous.

Suositan jopa kahden tilin taktiikkaa ja tätä lääkettä en voi koskaan blogissani liikaa korostaa. Oikealla budjetoinnilla, henkilöltä joka on jo budjetoinnin ammattilainen, löytyy vain ja ainoastaan KAKSI tiliä pankissa ja YKSI pankkikortti. Yksi tili on Käyttötili ilmaisessa S-pankissa sekä toinen tili on Säästötili ilmaisessa Bank Norwegianissa tienaamaan korkoa. Budjetti pitää huolen siitä, että vaikka käyttötilillä makaa tuhansia, et kuluta budjetin yli. Pankin kortiksi yksi Debit-kortti, ehdoton ei luottokorteille!

Itse en ole lakannut käyttämästä aitoa rahaa, mutta käytän sitä entistä viisaammin. Luulen, että tästä työkalusta olisi monien iloksi. Raha tuo onnea, mutta kaikki asiat mihin sitä käyttää, eivät välttämättä ole tarpeen. Bilettäminen on toki hauskaakin, mutta voit bilettää myös kotonasi suosikkimusiikkiin kuulokkeissa. Taloutta pitäisi mielestäni opettaa enemmän koulussa. On nurinkurista, että liian moni perhe elää tänäänkin laskusta seuraavaan laskuun. Eletään köyhää elämää työpaikkojen asukkaina.

Mihin raha häviää? Kukaan ei tiedä. Rahankäyttöä ei seurata.

Aloita tänään, älä huomenna

Jos haluat elää paremminkin nykyisillä tuloilla, ilman jatkuvaa murehtimista siitä, koska se palkka tai muu etuus nouseekaan pieneltä tililtä Nordeassa. Jos lupaat aina aloittaa huomenna, todennäköisesti mietit niin silloinkin, ja näin et aloita koskaan. Aloita tänään. Rekisteröidy palveluun ja ala tilastoida menot tarkasti, jokainen kuitti ja lasku mukaan palveluun. Jo täyden kuukauden jälkeen näet miten paljon rahaa sitä voikaan mennä esimerkiksi näihin klubeihin ja ulkona syömiseen täysin turhaan.

Jos omaa rahaa tuntuu katoavan silti, kokeile vielä näitä.

Asu vuokralla. Vuokra-asuja nauttii enemmän vähemmällä. Vuokralainen maksaa vuokrasta, vedestä sekä muista palveluista vuokrassaan. Vuokralainen saa uuden lieden ja jääkaapin rikkoutuneen tilalle ilmaiseksi. Vuokralaisen kämpästä vastaa huoltoyhtiö, vuokranantaja ja isännöitsijä. Vuokranantaja ottaa suuremman taakan. Vuokralaisen tehtävänä on asua, tehdä ruokaa ja maksaa vuokraa, lisäksi edullisen kotivakuutuksen, ja sähkölaskun erikseen. Vuokralaisen ei tarvitse miettiä sisustuksesta tai remonteista mitään toisin kuin omistusasujan. Ehkä vuokralainen maksaa nopeasta netistä.

Käytä loppuun. Tavaraa on lähellä aina, jos vain ostamme sen. Anna tavaran olla. Vanhalla kahden vuoden läppärillä tekee kaiken sen minkä pitääkin. Jos mielit vain uusinta kamaa, et sitä koskaan saa. Kauppaan tulee uutta joka viikko. Puhelimen ei tarvitse olla huippu, noin 250 euron Android-puhelin soittaa sinulle puhelun, lähettää viestin ja löytää itsensä 4G-verkkoon. Älähän osta uutta, koska uusin mainos sanoo, tai koska naapuri niin haluaa. Jos mietit toista ostotapahtuman aikana, mieti uudelleen. Ketään ei kiinnosta katsoa sinun tavaranpaljoutta. Elä itsellesi ja säästä kaikissa elämisen kuluissa.

Laskut ensin. Oletko koskaan miettinyt mitä ostat veronpalautuksilla? Lopeta miettiminen nyt. Laskut ensin, sitten pakolliset muut menot ruoasta bussilippuihin, sitten hätätilin täydennystä ja vasta sitten hauskanpitoa rajoitetusti. Jos et tiedä mitä tekisit ylimääräisellä rahalla, säästä se, myöhemmin tämä voi pelastaa monella tapaa. Rahan tuleminen tilille, ei tarkoita sitä, että se on pakko kuluttaa saman tien. Muista, että maailman parasta on koittaa elää työkseen kuin tehdä ylitöitä elääkseen mehevää elämää, lainoihin sidottuna. Älä ole vakavaraisen kauppakeskuksen tai pikavipin vakioasiakas.

Luovu autosta. Olen elänyt koko elämäni ilman peltilehmää. Niin voit sinäkin. Jos perheelläsi on kaksi superautoa, kokeilkaa miten onnistutte vain yhdellä. Polkupyörä on hienompi keksintö, lähikauppaan sillä. Kaasujalkaa voi painaa myöhemmin mökkitiellä. Myös busseja kannattaa käyttää, nettilippuna saa halvalla. Lisäksi kun minulla ei ole autoa, säästän kaiken aikaa. Jos ainoa tapa kuljettaa tavaraa on bussi tai reppu pyöräillessä, en saa Ikeasta tarjoussohvaa mitenkään kotiini. Tarkemmin kun miettii, tämä sohva, jolla istun nyt on hyvä sohva. Miksi vaivaisin edes postia tämän nahkasohvan kanssa?

Vaihda S-pankkiin. Monikin alkaa ihmetellä nähtyään tiliotteita kuinka paljon rahaa saa uppoamaan vuositasolla pelkästään omiin pankkipalveluihin. Nordean asiakkaana rahaa voi mennä turhaan jopa 90 euroa vuodessa oman rahan käytöstä ja muusta itsepalvelusta. S-pankissa omien raha-asioiden hoito ei maksa senttiäkään vuositasolla, ja palvelu on vähintäänkin yhtä hyvää, ellei jopa parempaa kuin Nordeassa. Mukaan pääset sadan euron sijoituksella S-ryhmään, se vastaa noin vuoden maksuja Nordealle. Kaupan päälle saat tunnuslukutaulukon, toimivan verkkopankin ja laajemmat aukiolot.

Pennolla kannattaa budjetoida, koska ilman et pärjää taloudenhoidossa

Käy uudestaan Prismassa. Omalla kohdallani kylän Lidl ja S-market ovat Prismaa lähempänä, mutta varsinkin hintatietoisena ihmisenä käyn silti Prismassa. Vaikka Prisma on S-marketia kauempana, on siellä ruokalasku joka kerta lähes 3-4 euroa halvempi. Rajattomalla bussilipulla käynti kauppaan ei vie sen enempää rahaa, koska Paunun bussikuski on jo maksettu. Prismassa käymällä tänään isken kahdet kärpäset samalla kertaa, sillä Hatanpään koululta joudun kävelemään jopa kilometrin verran marketin pihalle, tiedostaen tulevan säästämisen ujostelematta. Prisma palauttaa vieläpä rahaa bonuksina.

Hidasta nettiä ja vähennä laskutusta. Monelle tulee yllätyksenä kuinka paljon voi tehdä hitaammalla nettiyhteydellä maksamatta omaisuuksia. Peruskäytössä 50 megan netti kotiin on yhtä toimiva kuin kallein 250 megan netti. Tarvitsetko nettiä vain numeroiden perusteella? Lopeta haaveilu unelmista ja maksa tarpeesta. Lisäksi on hyvä miettiä mistä muusta maksaa niin turhaan. Jos tilaat Netflixiä, seuraa kulutusta ja kirjaa katsomasi elokuvat ylös. Jos katsot yhden elokuvan viikossa, vuokraaminen voi tulla vuositasolla paljon halvemmaksi. Muista kaikki vakuutukset ja hintavat puhelinliittymät Elisalta!

Kuluta paremmin. Ruokakaupassa meille yritetään tyrkyttää vasikoille tarkoitettuja asioita. Vaikkapa maitoa. Ihminen ei tarvitse lehmänmaitoa. Säästä rahaa juomalla vettä ja lopeta maidon kulutus. Älä osta juustoja, jotka voivat olla epäterveellisiä suuren rasvamäärän vuoksi. Osta 3,65 euron Oivariinin sijasta terveellisempää euron kasvirasvalevitettä ja sijoita loput. Lopeta tupakointi. Lopeta alkoholin käyttö. Älä osta kalliita jugurtteja, joiden sokeria et todellakaan tarvitse. Tällä tavalla voit säästää jopa satasen tai useita kuukaudessa riippuen taloudestasi. Elä terveellisemmin ilman kunnan lääkäreitä.

Nauti pihiydestä. Toinen tapa parantaa omaa rahatilannetta on jättäytyä kilpailusta. Maksatko liikaa Zalandon muodista? Yritätkö pysyä perässä hankinnoissa naapureiden ja ystävien kanssa? Älähän käy ostoskeskuksissa, ja jos käyt, tee ostoslista jo viikon ennakkoon. Sinä aikana kiinnostus tavaraan voi lopahtaa täysin. Ja kun seuraavan kerran menet Prismaan, etsi tarjouslihaa, ihan syötävää on sekin liha  pakasta vaikka. Miksi aterioida ulkona kympillä, jos voit kotona viidellä kolme kertaa, ja jää vielä muutama raapaisu koirallekin? Pukeudu ihanan vaatimattomasti ja ole vaikka tarjoustuote!

Kerää pulloja. Kuten totesin, niin elän tarkoituksella köyhyysrajan alapuolella. Omasta tahdosta. Jos saat rahoja puhtaana käteen 3 000 euroa kuukaudessa, siirtäisin tässäkin tilanteessa, ainakin puolet säästöön heti. Näin saat budjetin. Omalla kohdalla siirtäisin 2 300 euroa heti, koska elämänkuluni ovat pienet. Olen mielestäni rikas, koska minulla ei ole velkaa, ja juuri se on minulle rikkautta. Tuon lisäksi on yli 20 000 euroa säästöjä, joista ainakin 50 % voi sijoittaa helposti. Sijoitan palan tulevaisuudessa sapattiin. Sapatti on upea irtiotto oravanpyörästä, jota ilman muuta suosittelen muille kokeilemaan.

Panttipullojen kerääminen auttaa minua asennoitumaan frugalistiseen elämäntapaan.

Näin vältät omaa Mattia kukkarossasi, loistavia vinkkejä talouteen löydät hakusanalla minimalismi. Suosittelen minimalismia tai frugalismia kaikille, koska se vähentää stressiä, ja pitää Matin poissa.

Yhteenveto: takuusäätiön Penno saa rahat riittämään

Penno on oivallinen apu omaan taloudenpitoon, mutta tämäkään sovellus ei auta, jos et itse ole valmis muuttumaan mukana. Yksi tapa vaikuttaa näin joulun alla on tehdä selväksi perheesi kesken uusista pelisäännöistä. Sano, ettei sinua kiinnosta ostaa lahjoja, jotka jäävät kaappiin pölyyntymään ja jotka eivät palvele ketään. Lahjat ovat kaupallisuutta upeimmillaan, osta toiselle 20 eurolla, saa takaisin 13 eurolla. Eikö ole muuta tekemistä, kuin siirtää rahaa tavarana keskenään aikuisuuden keskellä?

Jos taas maksat esim. Elisa Viihteestä, mieti paljonko käytät, onko palvelu kuinka arvokas sinulle? Pari vuotta sitten minulle tuli täysin yllätyksenä, miten vähän sitä katsoinkaan, ja peruuttelin sopimuksen saman tien. Pienikin summa tästä turhasta on ikävä maksaa. Toshlin avulla löysin muita puroja, joista säästää, ehkä bilettäminen ei ole ainoa syy onneen. Kyllä, nautin kaikista bileistä ja tulen festivaaleille ja klubeille jatkossakin, mutta vain jos kattaus on täydellisesti minulle. Säästö näkyy pian tilillä.

Syksyllä olen nauttinut omista bileistä joka päivä. Hommaa sinäkin nappikuulokkeet vahvalla bassolla, lähde pitkälle lenkille ja kuuntele Hardstyle-musiikkia, sinulla on bileet olitpa sitten metsässä, järven ympärillä tai siivoamassa kotipihaa. Aikana, jona hallitus leikkaa, sitä omaakin taloutta kannattaa nyt seurata pikimmiten. Hallituksen leikkaukset näkyvät jokaisen arjessa hetkessä  tänään moni säästää tuloista huolimatta. Mutta mistä kannattaa aloittaa? Toshl tai Penno antavat täydellisen vastauksen.

Jos et ymmärrä englantia, niin suosittelen sinulle Pennoa. Penno on jopa Toshlia yksinkertaisempi. Se tulee ilman mainoksia, on suomeksi ja on mahdollisuus säästötavoitteisiin. Upeilla säästötavoitteillasi tulet säästämään pienestäkin runsaasti. Pennolla budjetointi on aina niin yksinkertaista, etten oikein ymmärrä miksei budjetoijia näy nykyistä enemmän? Onhan niin, että teillä ostetaan Lidlissä muovisia ostoskasseja, ja tähän menee parhaimmillaan 50 euroa vuodessa. Osta kangaskasseja ja säästä 45!

Älä seuraa saippuasarjoja, seuraa omaa taloutta, jotta huomenna olisi paremmin.

Jos et aloita tänään, et ehkä aloita koskaan.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"