Pennolla vauraaksi ja Matti kukkaroissa

Oletko voittanut lotossa juuri? Todella paljon onnea. Saatat olla yksi miljoonistasi. Tämä merkintä ei ehkä ole sinulle. Meille muille köyhille suomalaisille talouden seuranta on useasti paikallaan. Käteistä käytettäessä se onnistuu huonosti, pankkikortilla hieman helpommin. Toshl ompi kuitenkin kiistatta paras sovellus niistä kaikista ulkomaisista, mutta jospa suosit kotimaista, suosi Pennoa. Pennolla olen päässyt vaurastumaan, ja mietit kuinka oikein tein sen? Penno auttaa pitämään omat menot kurissa.

Käteisen ongelma usein on se, ettei sitä muista kaikkea myöhemmin, toisaalta kuitit hukkuvat tai ne jätetään jopa ottamatta. Pankkikorttisi tilastoi käytön verkkopankkiin, mutta tuossa on yksi ongelma. Tapahtumat tulevat pikku viiveellä, näin ollen loppukuun ostos voi näkyä tiliotteissa vasta seuraavan kuukauden alussa. Tämä vääristää mahtavan talouden seurantaa todella paljon. Monestakin pankista puuttuu kategorisointi, eli et koskaan tule tietämään miten paljon meneekään vuodessa asumiseen.

Siitä tuo loistava Penno tulee kovaan apuun. Riittää, että kuitti säilyy kotiin asti. Tilin saat ilmaiseksi. Yläasteella taloutta ei opeteta tarkoituksella, koska lapsistasi halutaan tulevia kuluttajia heti, kun ikää tulee sopivasti. Tämä on väärin, sillä jatkuvaan velkaan perustuva yhteiskuntamallisi kaatuu aikanaan omaan mahdottomuutensa. Tilanne tänään on se, että moni työssä käyvä perhe miettii ostaako leipää vai lääkkeitä eläkeläisistä jo puhumattakaan. Onko sinulla Matti kukkarossa ja mitähän voisi tehdä?

Hallituksessa on vihreitä ja vasemmistoliittoa, jotka hyötyvät kansakunnan köyhyydestä. He tiesivät, muun muassa Emma Kari tietää, että köyhät ihmiset tulevat äänestämään heitä. Olenpa köyhä, mutta elän tarkoituksella köyhyysrajan alapuolella, pitäen muut varani sijoituksissa tai Bank Norwegianissa. En äänestä vihreitä tai vasemmistoliittoa. Mielestäni kansallinen Kokoomus hoitaisi julkisen talouden parhaiten. Vihreät ovat juuri niitä tuhlareita, kalastamassa suurinta osaa köyhistä kulutusjuhlaanne.
Toshlin avulla voi KUKA VAIN säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Matti kukkarossa on kurja vieras, joten tee kaikkea tämän eteen. Pystyt siihen. Tärkeintä olisi kirjata eurot menoiksi ohjelmaan kuin ohjelmaan.
Toshlin sijasta voi myös kokeilla esimerkiksi helppokäyttöistä Pennoa kotimaasta. Tärkeintä on, että alla on ohjelma, joka auttaa säästämään. Excel on parempi kuin ei mitään. Häädä kukkarosta Matti!

Hoida taloutta samalla tavalla kuin kansallinen Kokoomus, niin tulet pärjäämään. Näin teen itse.

Verkkopankki on tyhjää parempi, mutta Penno paras!

Mielestäni verkkopankin tilitiedot ovat toki tyhjää parempi elämys. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla merkonomi, tai edes kirjanpitäjä, että voisit seurata taloutta nykyistä paljon paremmin. Toshlin paras ominaisuus on tarkkuus. Tilitapahtumat perustuvat faktaan ja kaiken lisäksi tulevat palveluun samana päivänä, mikäli näin ei tapahdu, voit syyttää siitä vain ja ainoastaan itseäsi! Koska tapahtumat ovatkin päivälleen oikein, kuukauden kulutus pitää varmasti paikkansa, kiitos tuosta tulee aina vain itsellesi!

Ole nyt minimalisti, mutta edes tämä ei tarkoita, että olen hyvä taloudessa. Olen tiettyinä kuukausina kuluttanut enemmänkin kuin tarpeeksi esimerkiksi elämyksiin klubeissa. Jos menojaan ei jälkeenpäin kirjaa, harvemmin tulee niitä mietittyäkään, myös verkkopankin vähäisen käytön takia. Tänään lisään asian kerrallaan, näen mikä rahaani kuluttaa, ja voin miettiä voisiko näistä bileistä, tai jostain muusta vähentää. Silloin vaikkapa, mikäli bileisiin uppoutuu enemmän rahaa kuin ruokaan, on pakko toimia.

On selvää, että pienistä tuloista suurimman syö asuminen. Tähän kuuluu vuokra, sähkölasku, kodin perusvakuutus ja kodin nettiä korvaava puheliittymä. Sinunkin täytyy asua jossain. Perässä ostokset ruoka- ja vähittäiskaupoissa. Vasta sitten tulee säästösi, laitan hätätilille pienen summan rahaa joka kuukausi. Tämä voisi olla sinullakin, jos kannettava menee viiden vuoden jälkeen rikki, saisit uuden ilman tarvetta lainallesi korkoineen. Viime kuussa vähiten käytin kortin rahaa omaan viihteeseen.

Laskin sopii mainiosti budjetointiin

Palvelu kertoo menot tarkasti tietyn aihealueen mukaan, lisäksi palvelu kertoo miten paljon rahaa on käytettävissä seuraavaan rahasatsiin. Tämä auttaa miettimään kahdesti ostoksia. Mikäli oikeat säästöt pitää koskemattomina säästötilillä, yllättävien menojen possun hätätilillä sekä sitten tarpeellisimman käyttötilillä, olet ammattilainen pankkiasioissasi. Heitä tuntuu olevan niin harvassa, sillä moni ei edes pyydä kuitteja kassalta. Käteistä käytettäessä tämä onkin iso virhe, luotetaan liikaa ihmisen muistiin.

Seurustelin aiemmin tänä vuonna miehen kanssa Helsingistä, ja hän oli todellinen ongelma. Toshlista huolimatta huomasin, että elätin häntä liikaa. Viimeiseen riitaan tuosta aiheesta päätin sanoa hyvästit miehelle, jota hetkittäin rakastin. En kestänyt katsoa kirjauksia Toshlissa. Vuoden 2018 aikana tämäpä toistui pahempana mieheni kanssa, jolloin lopetin jopa Toshlini käytön kokonaan. Jos parisuhteessasi lopetat budjetoinnin väsyneenä, kertoo tämä aina siitä, että tuosta suhteesta on juostava ja lujempaa.

Et voisi silloin tietää mihin raha on mennyt, siksi olen lakannut käyttämästä käteistä jo vuosia sitten. Toisaalta hän on tottunut elämäänsä ihan laskusta laskuun. Oma rahatilanne onkin parantunut tämän sovelluksen myötä selvästi. Kuumina kuukausina näin kuluttaneeni liian paljon siideriini. Haluaisinko olla aineissa vai ostaa parempaa ruokaa pöytään? Mistä on enemmän hyötyä? Vaikka siideri on yleensä yksittäin nautittuna oikein hyvä saunaan, pärjään nykyään ilman. Samalla rahaa säästyy paljon, jees.

Talouden seuranta on pähkinänkuoressa Pennollakin

Asu vuokralla. Vuokra-asuja nauttii enemmän vähemmällä. Vuokralainen maksaa vuokrasta, vedestä sekä muista palveluista vuokrassa. Vuokralaisena saat uuden lieden ja jääkaapin rikkoutuneiden tilalle ilmaiseksi. Vuokralaisen kämpästä vastaa huoltoyhtiö, omistaja ja isännöitsijä. Vuokranantajasi ottaisi suuremman taakan. Vuokralaisen tehtävänä on asua, tehdä ruokaa ja maksaa vuokraa, lisäksi edullisen kotivakuutuksen, ja sähkölaskunsa erikseen. Hänen ei tarvitse miettiä sisustuksesta tai remonteista.

Käytät loppuun. Tavaraa on lähellä aina, jos vain ostamme sen. Anna tavaran olla. Vanhalla kahden vuoden läppärillä tekee kaiken sen minkä pitääkin. Jos mielit vain uusinta kamaa, et tätä koskaan saa. Kauppaan tulee uutta joka viikko. Puhelimien ei tarvitse olla huippua, noin 250 euron Android-puhelin soitta sinulle puhelun, lähettää viestin ja löytää itseänsä 4G-verkkoon. Äläkä osta uusinta, koska uusin mainos sanoo, tai koska naapuri niin haluaa. Jos mietit toista ostotapahtuman aikana, mietit uudesti.

Lasku ensin. Oletko koskaan miettinyt mitä ostat veronpalautuksilla? Lopeta miettiminen nyt. Laskut ensin, sitten pakolliset muut menot ruoasta bussilippuihin, sitten hätätilin täydennystä ja vasta sitten hauskanpitoa rajoitetusti. Jos et tiedä mitä tekisit ylimääräisellä rahalla, säästä sen, myöhemmin tämä voi pelastaa monella tapaa. Rahan tuleminen tilille, ei tarkoita sitä, että se onkin pakko kuluttaa saman tien. Muistat, että maailman parasta olisi koittaa elää työkseen kuin tehdä ylitöitä elääkseen köyhänä.

Penno lupaa hyvää ilman mainoksia

Käy uudestaan Prismassa. Omalla kohdallani kylän Lidl ja S-market ovat Prismaa lähempänä, mutta varsinkin hintatietoisena ihmisenä käyn silti Prismassa. Vaikka Prisma on S-marketia kauempana, on siellä ruokalasku joka kerta lähes 3-4 euroa halvempi. Rajattomalla bussilipulla käynti kauppaan ei vie sen enempää rahaa. Prismassa käymällä tänään isken kahdet kärpäset samalla kertaa, sillä Hatanpään koululta joudun kävelemään kilometrin marketille, tiedostaen tulevan säästämisen jo ujostelematta.

Hidasta nettiä ja vähennä laskutusta. Monelle tulee yllätyksenä kuinka paljon voi tehdä hitaammalla nettiyhteydelläsi maksamatta omaisuuksia. Peruskäytöissä 50 megan netti kotiin on yhtä toimiva kuin kallein 250 megan netti. Tarvitsetko nettiä vain numeroiden perusteella? Lopeta haaveilu unelmista ja maksa tarpeesta. Lisäksi on hyvä miettiä mistä muusta maksaa niin turhaan. Jos tilaat Netflixiä, seuraa kulutusta ja kirjaa katsomasi elokuvat ylös. Jos katsot yhden elokuvan kuussa, nyt vuokraamaan siitä.

Kuluta paremmin. Ruokakaupassa meille yritetään tyrkyttää vasikoille tarkoitettuja asioita. Vaikkapa maitoja. Ihminen ei tarvitse lehmänmaitoa. Säästät rahaa juomalla vettä ja lopetat maidon kulutus. Älä osta juustoja, jotka voivat olla epäterveellisiä suuren rasvamääränsä vuoksi. Osta 3,65 euron Oivariinin sijasta terveellisempää euron kasvirasvalevitettä ja sijoita loput. Elä siitä paljon terveellisemmin ilman kuntalääkäreitä. Huomaa ero Pirkan kanssa. Pirkka ei ole enää halvin, etsi hyllyltä K-Menu-tuotteita.

Lisää ajan säästövinkkejä, Pennoilun helpottamiseksi

Nauti pihiydestä. Toinen tapa parantaa omaa rahatilannetta on jättäytyä kilpailusta. Maksatko liikaa Zalandon muodista? Yritätkö pysyä perässä hankinnoissa naapureiden ja ystävien kanssa? Älähän käy ostoskeskuksissa, ja jos käyt, teet ostoslistaa jo viikon ennakkoon. Sinä aikana kiinnostus tavaraan voi lopahtaa täysin. Heti kun seuraavan kerran menet Prismaan, etsit tarjouslihoja, ihan syötävää on sekin liha  pakastat vaikkapa. Samaa lihaa on vieläpä 60 prosentin alennuksessa, S-ryhmän ilta-aleissa!

Kerää pulloja. Kuten totesi, niin elän tarkoituksella köyhyysrajan alapuolella. Omasta tahdostani. Jos saat rahaa puhtaana käteen 3 000 euroa kuukaudessa, siirtäisin tuossakin tilanteessasi, ainakin puolet säästöön heti. Näin saat budjetin. Omalla kohdalla siirtäisin 2 300 euroa heti, koska elämänkuluni ovat pienet. Vaikka tulisit elämään säästöillä, nuukana raha riittää pidemmälle. Samalla voisi täydentää sitä budjettia keräämällä pulloja ja tölkkejä, palauttamalla ne koneisiin, saa rahat käteen ja elä paremmin.

Luovut autosta. Olen elänyt koko elämäni ilman peltilehmää. Niin voit sinäkin. Jos perheellä on kaksi superautoa, kokeilkaa miten onnistutte vain yhdellä. Polkupyörä on hienompi keksintö, lähikauppaani sillä. Kaasujalkaa voi painaa myöhemmin mökkitielläsi. Myös busseja kannattaa käyttää, nettilippuina saa halvalla. Minulla ei ole autoa, joten säästän kaiken aikaa. Jos ainoa tapa kuljettaa tavaroita on bussi tai reppu pyöräillessä, en saa Ikeasta sohvaa mitenkään kotiini. Tarkemmin, miksi edes pitäisi, on jo?

Pulloja keräämällä kustannat itsellesi Spotifyn

Vaihda S-pankkiin. Moni alkaisi ihmetellä nähtyään tiliotteita kuinka paljon rahaa saa uppoamaan vuositasolla pelkästään omiin pankkipalveluihin. Nordean asiakkaana rahaa voi mennä turhaan jopa 90 euroa vuodessa oman rahan käytöstä ja muusta itsepalvelusta. S-pankissasi omien raha-asioiden hoito ei maksa senttiäkään vuositasolla, ja palvelu on vähintäänkin yhtä hyvää, ellei paljon parempaa kuin Nordeassa. Mukaan pääset sadalla eurolla S-ryhmään, vastaa noin vuoden maksuja Nordealle.

Lopeta juominen ja tupakointi. Jos joisin ja tupakoisin, laittaisin nuo kulut varmaankin ostoksiin. En todennäköisesti joisi alkoholia päivittäin. Jos sinulla tupakkaa ja alkoholia menee joka päivä, Pennooni voisi luoda vaikkapa Alkoholi ja tupakka -kategorian erikseen. Varmaan loksauttaisit leukasi, jos tähän kaikkeen uppoaisi vuositasolla tuhansia? Nuuka blogisti tässä yllättäen, Pennoni vuosittaiset alkoholi- ja tupakkakulutukset ovat €0 vuodesta toiseen. Näille tuhansille keksin kyllä muutakin käyttöä, heti.

Lopeta kulutusjuhlat ja luksuselämä. Voisin luetella muutamia asioita joita en tee. Finnkinolla en ole käynyt miesmuistiin. Partureissa en ole käynyt, ehkä viimeksi yli 20 vuotta sitten. Äiti leikkaa. Lopetin turhat kylpylät, enkä käy niitä enää. Eipä tosin työttömyysturva ole niin iso, että se sitä mahdollistaisi, mieluiten säästän siitäkin pahan päivän varalle. Uimahallissa en muista käyneeni vuosiin. Juurikin tuo pihistelevä elämä saa aikaan sen, että vaikka olen köyhä, rahat riittävät. Työsi loppuu, sitä ei jatkettu.

Näin käytät ilmaista Pennoakin kuin talouseksperttisi

Olen jutellut siitä aiemmin, enkä voisi lakata ylistämästä Pennon säästöominaisuutta, koska se toimii. Penno ensinnäkin reagoisi heti, jos kulutuksesi perusteella säästötavoite uhkaa kadota tulevaisuuteen. Tilanne elää koko ajan, joten joka aamu tai ilta on hauska palata Pennoon taloudelliseen vapauteen. On hyvä myös, että Penno osaa eritellä säästöt aiemmista budjeteista. Jos sinulla on S-pankissa tai vaikka muualla useita säästötilejä, teet kaiken väärin! Jos olet talousekspertti, et tarvitse jo kuin käyttötilin!

Minulla on S-pankissa jo vuosia yksi käyttötili. Siellä on kuukauden budjetti ja Pennon säästöosuus. Jos jonain kuukautena budjetista jää jotakin käteen, se menee säästöosuuteen. Jos taas olisi yllättäviä hankintoja, kaikki kuittaantuu säästöistä ja huomaa: ei ole tarvetta siirtää säästötilille tai sieltä tilille. Se on ajanhukkaa minulle. Kaikki on yhdessä ja samassa paikassa S-tilillä. Budjetti on se työkalu, jolla taloutta hoidetaan, ei säästötilien määrä erilaisiin unelmiin. Penno on maksuton, joten säästöä aina!

Penno on ylivoimainen sovellus. Rakasta käyttää sitä, ja olen vähentänyt sen kautta kulutusta paljon. Ei ole optimaalista, että rahan annetaan vain mennä sinne johonkin, tajuamatta mihin se edes menee. Usein kiinnostaa mihin rahaa on mennyt edellisvuonna, avaan Pennon ja softasi kertoo, jos tilastoissa kaduttaa jokin. Seuraava vuosi on näytön paikka. Joka vuosi on ollut varaa parantaa, rahaa on löytynyt aina. Samaan aikaan tulet ihmettelemään kuinka säästötavoitteet tulevat helpottamaan yllätyksissä.

Penno kertoo S-tilin säästöosuudesta

Penno on ylivoimainen tapa ottaa velkaa itseltä. Mikäli joku rikkoutuu, eikä rahaa ole ostaa kokonaan, niin otan avuksi Pennon toiminnot. Oletetaan, että kuulokkeet menevät rikki, ja uudet maksavat n. 120 euroa, mutta säästöosuudessa on 130 euroa. En haluaisi koko säästöä käyttää kuulokkeisiin, joten otan Pennoon Suunnittelu-välilehdestä automaattisen menon 10 euroa kuukaudessa, tälle ja seuraavalle 11 kuukaudelle. Penno hoitaa loput. Maksele kuulokkeet säästöistä, mutta itsellesi €10/kk vuoden ajan.

Varmista näin, että vaikka liimaudut säästöihin, todellisuudessa ne eivät hupene, koska 10 euroa tulee seuraavista budjeteistasi 11 kuukauden ajan. Näin jaan useasti yllättäviä hankintoja ja se on tärkein syy miksi olen niin vähän miinuksella. Ajatus hirvittää, että minulla olisi kymmeniä säästötilejäni! Tämän lisäksi suurin rahasumma on tällä hetkellä Bank Norwegianin säästötilillä. Jos oikea hätäni tulee, saan sieltä järjestymään vaikkapa isompien tuotteiden hankinnan, en kuitenkaan mitään uusinta tavaraa.

Olen aikaa sitten erotellut tarpeet haluista. Voit haluta Audin, mutta pärjäät vanhalla Nissanilla. Olen todella kiitollinen Takuusäätiölle, koska Pennon käyttämisen jälkeen minusta syntyi ekspertti omassa taloudessa. Tiedän tismalleen mihin rahoja käytän, osaan navigoida laivaani jopa myrskyjen keskellä. Ei ole vaikeaa, mutta toki joutuu totutella siihen, että kassalta täytyy kysyä kuitteja. Asia olisi yleisesti hyvä, koska kassa on voinut lyödä hinnan tai määrän väärin, mikä jäisi huomaamatta roskakoreissa.

Yhteenveto: parasta budjetointia ja rahat riittävät nyt

Penno on oivallinen apu sinun taloudenpitoon, mutta tämäkään sovellus ei auta, jos et itse ole valmis muuttumaan mukana. Yksi tapa vaikuttaa näin jouluni alla olisi tehdä selväksi perheesi kesken uusista pelisäännöistä. Sanot, ettei sinua kiinnosta ostaa lahjoja, jotka jäävät kaappiini pölyyntymään ja jotka eivät palvele ketään. Lahjani ovat kaupallisuutta upeimmillaan, osta toiselle 20 eurolla, saa takaisin 13 eurolla. Tämä herätteli koko perheen ajattelemaan, emmekä enää juuri vaihda aikuisille joululahjoja.

Jos taas maksat esim. Elisa Viihteestä, mieti paljonko käytät, onko palvelu miten arvokas sinulle? Nyt vuosia sitten minulle tuli täysin yllätyksenä, miten vähän sitä katsoinkaan, ja peruuttelin sopimukseni saman tien. Pienikin summa tästä turhasta on ikävä maksaa. Toshlini avulla löysin muita puroja, joista säästää, ehkä bilettäminen ei ole ainoa syy onneen. Kyllä, nauti kaikista bileistä, ja tule festivaaleille ja klubeille jatkossakin, mutta vain jos kattaus on täydellisesti minulle. Säästöjä näkyisi pian S-tileillä.

Syksyllä olen nauttinut omista bileistä joka päivä. Hommaa sieltä nappikuulokkeet vahvalla bassolla, lähde pitkälle lenkille ja kuuntele Hardstyle-musiikkia, sinulla on bileet olitpa sitten metsässä, järveni ympärillä tai siivoamassa kotipihoja. Aikana, jona hallitus leikkaa, sitä omaakin taloutta kannattaa nyt seurata pikimmiten. Hallituksen leikkaukset näkyvät jokaisen arjessa hetkessä  tänään moni säästää tuloista huolimatta. Mistä kannattaisi aloittaa? Toshl taikka Penno antavat täydellisen vastauksensa.

Jos et ymmärrä englantia, niin suosittelen sinulle Pennoa. Penno on nyt Toshlia yksinkertaisempi. Se tulee ilman mainoksia, on suomeksi ja on mahdollisuus säästötavoitteisiin. Upeilla säästötavoitteillasi tulet säästämään pienestäkin runsaasti. Pennolla budjetointisi on aina niin yksinkertaista, etten oikein ymmärrä miksei budjetoijia näy nykyistä enemmän? Onhan niin, että teillä ostetaan Lidlissä muovisia ostoskasseja, ja tähän menee parhaimmillaan 50 euroa vuodessasi. Ostat kangaskasseja ja säästä 45!

Älä seuraa saippuasarjoja, seuraa omaa taloutta, jotta huomenna on paremmin. Pennon käyttö on niin helppoa, että teinisi osaa! Säästäminen ja sijoittaminen on päivän sana. Jotkut firettävät 30-vuotiaina, mutta miksi me muut tappelemme tarjouseristä, ja nukumme velka hartioilla? Vaihtoehtoja on aina.

Jos haluat jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana, etkä vaikkapa 45-vuotiaana, jatkat nykyiseen malliin!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana