Matti kukkarossa? Talous haltuun Toshlilla

Talous & Toshl
Oletko juuri voittanut lotossa? Todella paljon onnea. Tämä merkintä ei kuitenkaan ole sinulle. Meille muille köyhille suomalaisille talouden seuranta on paikallaan. Käteistä käytettäessä se onnistuu huonosti, pankkikortilla hieman helpommin. Toshl on kuitenkin kiistatta paras sovellus.

Käteisen ongelma tänään on se, ettei sitä muista kaikkea myöhemmin, toisaalta kuitit hukkuvat tai jätetään jopa ottamatta. Pankkikortti tilastoi käytön verkkopankkiin, mutta tuossa on yksi ongelma. Tapahtumat tulevat pikku viiveellä, näin ollen loppukuun ostos voi näkyä tiliotteissa vasta seuraavan kuukauden alussa. Tämä vääristää mahtavan talouden seurantaa todella paljon.

Tähän tuo loistava Toshl tulee kovaan apuun. Riittää, että kuitti säilyy kotiin asti. Tilin saat ilmaiseksi. Yläasteella taloutta ei opeteta tarkoituksella, koska lapsista halutaan tulevia kuluttajia heti, kun ikää tulee sopivasti. Tämä on väärin, sillä jatkuvaan velkaan perustuva yhteiskuntamalli kaatuu aikanaan omaan mahdottomuutensa. Tilanne tänään on se, että moni työssä käyvä perhe miettii ostaako leipää vai lääkkeitä eläkeläisistä jo puhumattakaan. Onko sinulla Matti kukkarossa ja mitä voit tehdä?

Verkkopankki on tyhjää parempi

Mielestäni verkkopankin tilitiedot ovat toki tyhjää parempi elämys. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla merkonomi, tai edes kirjanpitäjä, että voisit seurata taloutta nykyistä paljon paremmin. Toshlin paras ominaisuus on tarkkuus. Tilitapahtumat perustuvat faktaan ja kaiken lisäksi tulevat palveluun samana päivänä, mikäli näin ei tapahdu, voit syyttää siitä vain ja ainoastaan itseäsi! Koska tapahtumat ovat päivälleen oikein, kuukauden kulutus pitää varmasti paikkansa, kiitos siitä tulee aina itsellesi!

Olen minimalisti. Mutta edes tämä ei tarkoita, että olen hyvä taloudessa. Olen tiettyinä kuukausina kuluttanut enemmän kuin tarpeeksi esimerkiksi elämyksiin klubeissa. Jos menojaan ei jälkeenpäin kirjaa, harvemmin tulee niitä mietittyäkään, myös verkkopankin vähäisen käytön takia. Tänään lisään asian kerrallaan, näen mikä rahaa kuluttaa, ja voin miettiä voisiko bileistä, tai jostain ihan muusta vähentää. Silloin vaikkapa, jos bileisiin uppoutuu enemmän rahaa kuin ruokaan, on aika toimia.

On selvää, että pienistä tuloista suurimman syö asuminen. Tähän kuuluu vuokra, sähkölasku, kodin perusvakuutus ja kodin nettiä korvaava puheliittymä. Sinunkin täytyy asua jossain. Perässä ostokset ruoka- ja vähittäiskaupoissa. Vasta sitten tulee säästö, laitan hätätilille pienen summan rahaa joka kuukausi. Tämä voisi olla sinullakin, jos kannettava menee viiden vuoden jälkeen rikki, saisit uuden ilman tarvetta lainalle korkoineen. Viime kuussa hauskasti vähiten käytin rahaa viihteeseen.

Palvelu kertoo menot tarkasti tietyn aihealueen mukaan, lisäksi palvelu kertoo miten paljon rahaa on käytettävissä seuraavaan rahasatsiin. Tämä auttaa miettimään kahdesti ostoksia. Jos oikeat säästöt pitää koskemattomina säästötilillä, yllättävien menojen possun hätätilillä ja vain tarpeellisimman käyttötilillä, olet ammattilainen pankkiasioissa. Heitä tuntuu olevan niin harvassa, sillä moni ei edes pyydä kuittia kassalta. Käteistä käytettäessä tämä on virhe, luotetaan liikaa ihmisen muistiin.

Et voi silloin tietää mihin raha on mennyt, siksi olen lakannut käyttämästä käteistä jo vuosia sitten. Toisaalta moni on tottunut elämään ihan laskusta laskuun. Oma rahatilanne on parantunut tämän sovelluksen myötä selvästi. Kuumina kuukausina näin kuluttaneeni liian paljon bileisiin. Haluaisinko bilettää vai ostaa parempaa ruokaa? Mistä on enemmän hyötyä? Vaikka klubiin pääsee ilmaiseksi sisään, klubiin meno aiheuttaa bussikuluja, kenties ruokailun pizzeriassa aivan vieressä.

Olen alkanut ymmärtää, että paras klubi on reilusti tanssimusiikkia nappikuulokkeisiin.

Ja mikä parasta tällainen klubi on vaikka metsässä, eikä maksa mitään.

Talouden seuranta pähkinänkuoressa

Tosiaan pankin omat tiliotteet eivät minusta auta ketään. Pankkiin ostos saapuu vasta päivien päästä, etenkin lähimaksulla maksettuna, ja loppukuun ostoksesi voi siten näkyä vasta seuraavan kuukauden alussa. Tämä vääristää talouden tutkailua, etenkin jos ei näitä ostoksia ilman kuittia sentilleen muista, kuten monilla on tapana hukata ne kuitit kotimatkalla lähimpään roskakoriin. Mikäli näen tällaista arjessani, mietin todella pitkään, miten paljon ihmisiä kiinnostaa oma vakavarainen talous.

Itse en ole lakannut käyttämästä aitoa rahaa, mutta käytän sitä entistä viisaammin. Luulen, että tästä työkalusta olisi monien iloksi. Raha tuo onnea, mutta kaikki asiat mihin sitä käyttää, eivät välttämättä ole tarpeen. Bilettäminen on toki hauskaakin, mutta voit bilettää myös kotonasi suosikkimusiikkiin kuulokkeissa. Taloutta pitäisi mielestäni opettaa enemmän koulussa. On nurinkurista, että liian moni perhe elää tänäänkin laskusta seuraavaan laskuun. Eletään köyhää elämää todella onnellisina.

Mihin raha häviää? Kukaan ei tiedä. Rahankäyttöä ei seurata.

Aloita tänään, älä huomenna

Jos haluat elää paremmin nykyisillä tuloilla, ilman jatkuvaa murehtimista siitä, koska se palkka tai muu etuus nouseekaan pieneltä tililtä Nordeassa. Jos lupaat aina aloittaa huomenna, todennäköisesti mietit niin silloinkin, ja näin et aloita koskaan. Aloita tänään. Rekisteröidy palveluun ja ala tilastoida menot tarkasti, jokainen kuitti ja lasku mukaan palveluun. Jo täyden kuukauden jälkeen näet miten paljon rahaa sitä voikaan mennä esimerkiksi klubeihin ja ulkona syömiseen täysin turhaan.

Jos sinun rahaa tuntuu katoavan silti, kokeile näitä.

Asu vuokralla. Vuokra-asuja nauttii enemmän vähemmällä. Vuokralainen maksaa vuokrasta, vedestä sekä muista palveluista vuokrassaan. Vuokralainen saa uuden lieden ja jääkaapin rikkoutuneen tilalle ilmaiseksi. Vuokralaisen kämpästä vastaa huoltoyhtiö, vuokranantaja ja isännöitsijä. Vuokranantaja ottaa suuremman taakan. Vuokralaisen tehtävänä on asua, tehdä ruokaa ja maksaa vuokraa, lisäksi edullisen kotivakuutuksen, ja sähkölaskun erikseen. Vuokralaisen ei tarvitse miettiä sisustuksesta tai remonteista mitään toisin kuin omistusasujan. Ehkä vuokralainen maksaa nopeasta netistä.

Käytä loppuun. Tavaraa on lähellä aina, jos vain ostamme sen. Anna tavaran olla. Vanhalla kahden vuoden läppärillä tekee kaiken sen minkä pitääkin. Jos mielit vain uusinta kamaa, et sitä koskaan saa. Kauppaan tulee uutta joka viikko. Puhelimen ei tarvitse olla huippu, noin 250 euron Android-puhelin soittaa sinulle puhelun, lähettää viestin ja löytää itsensä 4G-verkkoon. Älä osta uutta, koska mainos sanoo, tai koska naapuri niin haluaa. Jos mietit toista ostotapahtuman aikana, mieti uudelleen. Ketään ei kiinnosta katsoa sinun tavaranpaljoutta. Elä itsellesi ja säästä kaikissa elämisen kuluissa.

Laskut ensin. Oletko koskaan miettinyt mitä ostat veronpalautuksilla? Lopeta miettiminen nyt. Laskut ensin, sitten pakolliset muut menot ruoasta bussilippuihin, sitten hätätilin täydennystä ja vasta sitten hauskanpitoa rajoitetusti. Jos et tiedä mitä tekisit ylimääräisellä rahalla, säästä se, myöhemmin tämä voi pelastaa monella tapaa. Rahan tuleminen tilille, ei tarkoita sitä, että se on pakko kuluttaa saman tien. Muista, että maailman parasta on koittaa elää työkseen kuin tehdä ylitöitä elääkseen mehevää elämää, lainoihin sidottuna. Älä ole vakavaraisen kauppakeskuksen tai pikavipin vakioasiakas.

Luovu autosta. Olen elänyt koko elämäni ilman peltilehmää. Niin voit sinäkin. Jos perheelläsi on kaksi autoa, kokeilkaa miten onnistuu elämä yhdellä. Polkupyörä on hieno keksintö, lähikauppaan sillä. Kaasujalkaa voi painaa myöhemmin mökkitiellä. Myös busseja kannattaa käyttää, nettilippuna saa halvalla. Lisäksi kun minulla ei ole autoa, säästän kaiken aikaa. Jos ainoa tapa kuljettaa tavaraa on bussi tai reppu pyöräillessä, en saa Ikeasta tarjoussohvaa mitenkään kotiini. Tarkemmin kun miettii, tämä sohva, jolla istun nyt on hyvä sohva. Miksi vaivaisin edes postia tämän asian kanssa?

Vaihda S-pankkiin. Monikin alkaa ihmetellä nähtyään tiliotteita kuinka paljon rahaa saa uppoamaan vuositasolla pelkästään omiin pankkipalveluihin. Nordean asiakkaana rahaa voi mennä turhaan jopa 90 euroa vuodessa oman rahan käytöstä ja muusta itsepalvelusta. S-pankissa omien raha-asioiden hoito ei maksa senttiäkään vuositasolla, ja palvelu on vähintäänkin yhtä hyvää, ellei jopa parempaa kuin Nordeassa. Mukaan pääset sadan euron sijoituksella S-ryhmään, se vastaa noin vuoden maksuja Nordealle. Kaupan päälle saat tunnuslukutaulukon, toimivan verkkopankin ja laajat aukiolot.

Käy uudestaan Prismassa. Omalla kohdallani kylän Lidl ja S-market ovat Prismaa lähempänä, mutta varsinkin hintatietoisena ihmisenä käyn silti Prismassa. Vaikka Prisma on S-marketia kauempana, on siellä ruokalasku joka kerta lähes 3-4 euroa halvempi. Rajattomalla bussilipulla käynti kauppaan ei vie sen enempää rahaa, koska Paunun bussikuski on jo maksettu. Prismassa vierailemalla isken kahdet kärpäset samalla kertaa, sillä Hatanpään koululta joudun kävelemään kilometrin verran marketin pihalle, tiedostaen tulevan säästämisen ujostelematta. Prisma palauttaa vieläpä rahaa bonuksina.

Hidasta nettiä ja vähennä laskutusta. Monelle tulee yllätyksenä kuinka paljon voi tehdä hitaammalla nettiyhteydellä maksamatta omaisuuksia. Peruskäytössä 50 megan netti kotiin on yhtä toimiva kuin kallein 250 megan netti. Tarvitsetko nettiä vain numeroiden perusteella? Lopeta haaveilu unelmista ja maksa tarpeesta. Lisäksi on hyvä miettiä mistä muusta maksaa turhaan. Jos tilaat Netflixiä, seuraa kulutusta ja kirjaa katsomasi elokuvat ylös. Jos katsot yhden elokuvan viikossa, vuokraaminen voi tulla vuositasolla paljon halvemmaksi. Muista vakuutukset ja hintavat puhelinliittymät Elisalta!

Kuluta paremmin. Ruokakaupassa meille yritetään tyrkyttää vasikoille tarkoitettuja asioita. Vaikkapa maitoa. Ihminen ei tarvitse lehmänmaitoa. Säästä rahaa juomalla vettä ja lopeta maidon kulutus. Älä osta juustoja, jotka voivat olla epäterveellisiä suuren rasvamäärän vuoksi. Osta 3,65 euron Oivariinin sijasta terveellisempää euron kasvirasvalevitettä ja sijoita loput. Lopeta tupakointi. Lopeta alkoholin käyttö. Älä osta kalliita jugurtteja, joiden sokeria et todellakaan tarvitse. Tällä tavalla voit säästää satasen tai useita kuukaudessa riippuen taloudestasi. Elä terveellisemmin ilman lääkäreitä.

Nauti pihiydestä. Toinen tapa parantaa omaa rahatilannetta on jättäytyä kilpailusta. Maksatko liikaa Zalandon muodista? Yritätkö pysyä perässä hankinnoissa naapureiden ja ystävien kanssa? Älä käy ostoskeskuksissa, ja jos käyt, tee ostoslista jo viikon ennakkoon. Sinä aikana kiinnostus tavaraan voi lopahtaa täysin. Ja kun seuraavan kerran menet Prismaan, etsi tarjouslihaa, ihan syötävää on sekin liha  pakasta vaikka. Miksi aterioida ulkona kympillä, jos voit kotona viidellä kolme kertaa, ja jää vielä muutama raapaisu koirallekin? Pukeudu vaatimattomasti ja ole vaikka tarjoustuote!

Mutta näin vältät Mattia kukkarossa, loistavia vinkkejä talouteen löydät hakusanalla minimalismi. Suosittelen minimalismia kaikille, koska se vähentää stressiä, ja pitää Matin kaukana.

Loppusanat

Toshl on oivallinen apu omaan taloudenpitoon, mutta tämäkään sovellus ei auta, jos et itse ole valmis muuttumaan mukana. Yksi tapa vaikuttaa näin joulun alla on tehdä selväksi perheen kesken uusista pelisäännöistä. Sano, ettei sinua kiinnosta ostaa lahjoja, jotka jäävät kaappiin pölyyntymään ja jotka eivät palvele ketään. Lahjat ovat kaupallisuutta upeimmillaan, osta toiselle 20 eurolla, saa takaisin 13 eurolla. Eikö ole muuta tekemistä, kuin siirtää rahaa tavarana keskenään aikuisuuden keskellä?

Jos taas maksat Elisa Viihteestä, mieti paljonko käytät, onko palvelu kuinka arvokas sinulle? Pari vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, miten vähän sitä katsoinkaan, ja peruutin sopimuksen saman tien. Pienikin summa turhasta on ikävä maksaa. Toshlin avulla löysin muita puroja, joista säästää, ehkä bilettäminen ei ole ainoa syy onneen. Kyllä, nautin kaikista bileistä ja tulen festivaaleille ja klubeille jatkossakin, mutta vain jos kattaus on täydellisesti minulle. Säästö näkyy tilillä.

Syksyllä olen nauttinut omista bileistä joka päivä. Hommaa sinäkin nappikuulokkeet vahvalla bassolla, lähde pitkälle lenkille ja kuuntele Hardstyle-musiikkia, sinulla on bileet olitpa sitten metsässä, järven ympärillä tai siivoamassa kotipihaa. Aikana, jona hallitus leikkaa, sitä omaakin taloutta kannattaa nyt seurata pikimmiten. Hallituksen leikkaukset näkyvät jokaisen arjessa jo nyt  tänään moni säästää tuloista huolimatta. Mutta mistä kannattaa aloittaa? Toshl antaa täydellisen vastauksen.

Älä seuraa saippuasarjoja, seuraa omaa taloutta, jotta huomenna olisi paremmin.

Jos et aloita tänään, et ehkä aloita koskaan.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia