Ismo taikka Mimmi, tilanne on päällä...

Vuokralla on vitsin mukavaa, kun naapurit ovat mahdottoman hauskoja, ja huoltoyhtiö palvelee hyvin nopeasti sekä järeällä ammattitaidollasi — mutta aina tämäkään ei riitä. Etenkin, jos isännöitsijä ei tee mitään! Näin asian laita oli tässä yhden vuoden. Onneksi ohi on, ja ihan kaikki pahat. Entä jos soittaisit omakotitalossa isännöitsijälle, ja kaikki olisi piakkoin kunnossa. Unelmoit rauhassa. Rivitalossa meillä on Kotikadun huoltoa, Realian isännöintiä ja mitähän vielä. Ilmainen lenkkisauna kaikille asukkaille.

Sato kävi asuntojen kimppuun noin vuosi sitten ja Saton puolen vuoden oudon välivaiheen takia täällä vaihtui huoltoyhtiö tutusta Kotikadusta Lassila&Tikanojaan, lisäksi isännöinti siirtyi Realialle, kunnes Sato päätti ostetut talosi myydä pois halpojen vuokrien vuoksi. Sato, et alle 500 eurolla kuussa vuokraa mitään! Taisi olla aikamoinen virheostos asuntofirmoilla. Uusinta huoltoyhtiötä ei voi kehua ainakaan vuoden ajalta, mutta Realian isännöitsijä oli nätistikin sanottuna melko surkeaa. Kotikatuja on ikävä.

Ei paras mahdollinen kokemus isännöintifirmasta, mutta valitukset huomioitiin. Yrityksiin palkataan näillä sekunneilla toinen isännöitsijä helpottamaan nykyisten isoja työkuormia. Toivottavasti jatkossa isännöinti hoituisi lentäen. Saton toimintaa en sen sijaan arvosta: ostetaan ja sitten myydään heti pois. Nyt taloyhtiötä omistaa jälleen kerran uusi omistaja, joka vaikuttaa olevan hieman asukaslähtöisempi. Taloista alettiin pitää parempaa huolta, ja se näkyy asukkaiden hymynä. Hymyile pois, olet kuvassa!

Jos hanasi vuotaa, soitan nykyään Kotikadulle ja Ismo tulee hetimmiten fiksaamaan. Jos sauna kaipaa parempaa siivousta, soitan Realian isännöintiin ja Mimmi käskee siivousfirmoista paikalle. Minne sinä soitat, jos tulee omakotitalossa ongelmia? Niitähän tulee nyt, jo muutaman vuoden vuokra-asumisieni aikana tästä kämpästä on hajonnut milloin mitäkin, hellasta jääkaappipakastimiin. Onnekseni on Ismo sekä Mimmi! He auttavat, jos Jyrin kokkaamiset voivat jäädä kesken ja Lidlini tarjousruoka pilaantua.
Aloitusvaiheessasi isännöitsijä Realialta hoiti nyt pienesti, vähitellen ei sitäkään. Asukkaat kokoontuivat laatimaan listaa, joka kiersi asunnolta asunnolle ja näin parempi saatiin tilalle. Realialta ja homma hoituu heti.
Niinpä asukkailla paloi hermo, minullakin, kun asioita ei yksinkertaisesti hoidettu. Uusi isännöitsijäsi on Realialta edelleen, mutta ilmeisesti hankkivat siellä uutta henkilöstöä nykyisteni jatkoksi meille.

Jos isännöinti on Realialta ja huolto on Kotikadulta, kaikki toimii kuin tanssi, jää aikaa muuhunkin!

Uusi vuokranantaja kyllästyi valituksiin isännöinnistä

Realian ensimmäinen isännöitsijäsi hoiti vain jääkaappipakastimen vaihdon. Mitään muuta hän ei ole saanut aikaiseksi, vaikka pyysin muun muassa huoneistoon tasalattiaa nyt uuden jääkaapin asennusta varten. Isännöitsijä käänsi minulle selän ja sanoi, tee mitä teet, jos ei Gigantti asenna — asenna vaikka itse. Kysyinkin, että minne, kun lattia heittää yhden senttimetrin. Vaikka jääkaapissa on jo säädettävät jalat, on sen asentaminen vaarallista heiton takia, ja ovi hankaisi avatessa huoneiston muovimattoa.

Jouduit itse sahaamaan sopivaa Bauhausin lautaa alle, ja vasta sitten Gigantti asensi uuden jääkaapin. Samalla muut asukkaat olivat ihmetelleet ääneeni miksei kukaan vastaa puhelimeen. Puhelu meni siitä vastaajaan ja sähköpostit ties minne lähetyksistäsi. Vuoden aikana isännöinti toimi todella huonosti ja valitukset isännöitsijästä menivät tietenkin vuokranantajalle — heillä on mahdollisuus vaikuttaa. Otin yhteyttä huumorilla Realiaani aiemmin Facella ja kyseenalaistin tämän isännöitsijäni olemassaoloja.

Realialla pyydettiin kauniilla tavalla anteeksi, ja tästä seuraavana päivänä meille tuli uusi isännöitsijä asukkaiden kestäväksi iloksi. Myös tekninen isännöitsijä palautettiin, minkä Sato vei ja nyt kesäkuussa uusi Realian tiimi aloitti. Saman tien asiasi ovat lähteneet liikkeille, ja asumisviihtyvyys on parantunut reippaasti. Onneksi edelliselle isännöitsijälle ei tullut mieleen kuunnella asukkaiden toiveita, nykyinen tekee niin. Lyhyessä ajassa ihmeitä aikaan! Oli jo aikakin, koska asukkaasi olivat hyvin koetuksellasi.

Realia ja Kotikatu ne huolehtivat hyvin

Isännöitsijä lupasi, että jatkossa kaikki asiat huomioidaan ja sellaiselta näyttää. Isännöitsijä hommaa uuden kauniit jäteastiasi, koska vanhat ovat jo ruhjuisia, ja yhdessä kansihalkeama — linnut tuntuvat siitä pääsevän roskia tonkimaan. Onneksi nyt tulee uusi. Samalla isännöitsijämme toteutti asukkaiden seuraavan unelman. Rivitalossa olisi kivaa nauttia kotipihastaan, mutta ei ole oikein, että asukkaiden vastuulla olisi tehdä ostoksia sitä varten. Huoltoyhtiölle eivät nimittäin vielä omat kotipihat kuulu!

Isännöitsijä hankkisi nyt toisenlaisen ruohonleikkurin. Työnnettävä malli sopii joihinkin paikkoihini hyvin, mutta tiedustelin ruohotrimmeriäsi kaveriksi. Sellainen on tulossa, mutta pulmaksi muodostui se, ettei emännän avaimeni avaa emännän varastoa. Aiempi isännöitsijäsi ei ole harkinnut miettivänsä asiaa. Nykyinen välitti tekniselle isännöitsijälle maanantaina, tiistaina kävisin hakemassa tuon ainoan avaimen testiin, ja sehän avasi kaiken tarvittavan! Pääsin minne kuuluu. Hän teetti minulle avaimen.

Samalla isännöitsijä lupasi toteuttaa yhden unelman. Yhteistyössä sen Kotikadun kanssa puutarhurit tulevat kesäksi töihin ja laittavat asukkaiden pihaa kuntoon. Saksivat vähän kasvustoa ja trimmeröivät hankalimmatkin paikat ylimääräisistä heinistä. Sen lisäksi isännöitsijäni on jo käynnistänyt prosessin. Hän halusi, että taloyhtiöissänne pihagrilli olisi kaikille, joten piakkoin hän budjetoi yhteiseen grilliin. Se voisi olla sellainen rakennelma, jossa olisi grilli, kotaa ja kalusteryhmää. Saattaisin käyttää, kyllä.

Järkytyin suomalaisesta vuokrakulttuurista Venäjältä

Muutin vain 11-vuotiaana Suomeen, ja määränpäänä oli Lappeenranta. Muutimme vuokra-asuntoon, ja siellä olikin paritaloa tyrkyllä, Myllymäessä. Järkytyimme täydellisesti, koska siellä oli keittiö. Miksi. Venäjällä vuokramarkkinat ovat sellaisia, että saa vuokrata ainoastaan puitteet, et mitään muuta. Niin, tavalliseen vuokra-asuntoon Venäjällä ei kuulu edes keittiötä, koska edellinen asukas vie omansa pois. Sitten siellä remontoidaan omaa keittiötä ja vessaa. On hyvä, jos pytty on paikallaan, kehitysmaassa.

Vain 9-vuotiaana olin tarpeeksi innokas seikkailemaan, niinpä yksinhuoltajaäidiltä salaa kävisin aina vain kauempana kuin piti. Tutkin kaupunkilaisia maisemiasi, Vologda-joeltani käsin. Kävi kirkossa. En kuitenkaan ikinä uskaltanut uida Vologdan joessa, koska sen vesi oli hyvin likaista ja etovaa. Vierestäni näkyi muutamia vuokra-asuntoja, kävin esittelyissä ihan vain katsomassa. Vologda, se on suunnilleen Tampereen kokoinen kaupunki Pohjois-Venäjällä asukasluvulla mitattuna. Kaunis, mutta ruhjeinen.

Eräässä asunnossa esittelijäsi sanoi, että jos vaikka äitisi tarvitsisi vuokra-asuntoa, niin kaikki pitäisi ostaa itse. Tiesin siitä heti, ettei 90-luvun lamassa meidän perheessä hankita edes hellaa! Takapajulan siitä tekee se, että kun Suomessa soitan Ismolle rikkinäisestä hellasta, siinä Venäjällä maksaisi siitäkin itse. Sitten lisää, kun sattuu hajoamaan. Ruplissa mitattuna, nämä vuokra-asunnot kotikaupungissani näyttäisivät olevan hyvin kalliita, n. 50 neliömetrin kaksiosi suunnilleen 12 000 ruplaa kuukaudessa.

Asuin aikoinaan täällä, Vologdan kaupunki

Minun mummolla on eläke 10 000 ruplaa kuukaudessa! Kädestä suuhun elävät. Yksityinen voi tarjota asunnon kalustettuina, mutta suuri toimija ei tarjoa mitään, seinät korkeintaan ja lämmöt. Mummoni on sanonut koko ikänsä että Venäjä on täysin korruptoitunut. Mitään eivät anna omilleen. Hän rakensi aikoinaan oman talon pieneen kylään, mutta talosi rapistuu viimeistään silloin, kun hänen aika jättää. Venäjällä kukaan ei osta maaseudullasi olevia asuntojasi vailla liikenneyhteyksiä ja palveluita. Ikinä.

Suomessa se oli niin uutta, että en edes muistanut vuokralaisen oikeuksistani. Omassa vuokratalossa oli tosi huono hella muutettaessa, mutta en lainkaan tajunnut vaihdattaa sitä vuokraisännän toimesta. Tilaa uuden Gigantista huipputarjouksella, sain lahjakortin tuotehyvityksenä, ja ammattilainen asensi kuntoon. Vain 299 euroa koko hella asennettuna, omasta pussista. Seuraavaksi viisastuin, ja kun tästä meni jääkaappipakastin rikki, vuokraisännälle tuo tiesi 399 euron menoja. Ei asukkaalle, kyllä kiitos.

Olen joskus miettinyt mitä elämä olisi, jos en koskaan pääsisi muuttamaan Suomeen? Olisiko koditon, sillä siinä maassa ei edes työttömyysturvaa heru. En ihmettele sitäkään enää, että aina kun Venäjä sotii jossain, sotilaat varastelevat. Se on Venäjällä tapa, kun ei tukia heru ja elää pitää, joskus aivan varmasti myös mummon mökki ryöstetään. Siellä on nyt jo ollut paljon varkaita. Varastelevat mökeistä, jos vain asukas on haudassa tai vanhainkodissa, jotta saavat arvometallia tai jotain muuta myytäväksi muille.

Näin asun vuokralla ja miksi asun vuokralla, kuulet jo

Olen vuokrieni puolella. Vuokraan käyttöoikeuden busseihin, musiikkiin Spotifysta jne. Minusta se on hyvin taloudellinen vaihtoehto. Voi näyttää rikkaalta hommaamalla kalliita autoja tai taloja velaksi, tai sitten voi olla rikas, ja olla hankkimatta näitä turhakkeita velkakierteeseen ajautuvalla tiellä. Luin jopa netistäsi, sellainenkin siinä on vuokraani kuuluvana, että oikeasti rikkaat ihmiset vuokraavat kotejaan. He voivat ostaakin paritalojasi, mutta toinen puoli vuokrataan hyvälle vuokralaiselle (kuten sinulle).

Yleisesti talojasi mielestäni ostetaan siksi, että voidaan kehuskella omakotitaloilla. Koti kuin koti. Se on ikään kuin saavutus, vaikka sellainen on minusta sekin, että vuokra on alle 450 euroa kuukaudessa ja loput 350 euroa pistät kuukausittain sijoituksiin kurssipohjilla. Talo ei ole mielestäni sijoitus, paitsi jos saat siitä koko ajan vuokratuloa, sitä mieltä olisin. Oikeasti rikkaat, itse en ole niin rikas, maksavat talonsa käteisellä ja pistävät jo vuokralle. Maksavat sillä vuokralla nykyistä asuntoa. Yksinkertaista.

Vuokralaisena olet arvostettua ihmismassaa. Meitä on paljon. Huoneisto on aina siisti, ja saat korjata pienen jutun matkalla nyt lenkkisaunaan. Toisen pukuhuoneen väliovestasi irtosi ilmanvaihtoventtiili, mutta otin seuraavalla kerralla mukaan ruuvimeisselin ja ruuvasi sen takaisin eri kohdista paikoilleen. Siinä, taloyhtiö säästi, ei tarvinnut kutsua Ismoa käymään! Ihmiset ovat mielestäni jopa uusavuttomia nykyään, edes ruuvia ei viitsitä kiristää, aina sieltä joku soittaa Ismoa paikalle. Tuo maksaisi ekstraa.

Oma vuokrakämppä jo vuodesta 2012

Meillä huoltopakettiin kuuluvat jo puutarhurit, auraajat, LVI- ja putkimiehet sekä talonmiehet muun muassa. Silti on vastuutonta kutsua huoltomies siihen asiaan, minkä voi itse korjata, näin päin jonkun muun tärkeämpi tilanne ei viivästy. Siksi, että sinulla olisi nyt ruuvi löysällä. Olen muutenkin sellainen vuokralainen, että vuokraisäntä voi koska tahansa tulla vaikka teekupillisille, näe rauhassa asuntojasi. Pidät siitä hyvää huolta, enkä voisi kuvitellakaan tekeväni asunnoillesi mitään sinne kuulumatonta.

Päin vastoin, pienistä jutuista en edes ilmoita huoltoyhtiööni, koska saa itsekin ostettua Bauhausista uudet hyllyköt keittiöni kaappiin astioita kuivaamaan. Minulla on niin paljon rahaa, että enpä pienistä jutuista vuokranantajaa vaivaa, sen sijaan sähkötyöt, väliovet ja muut kuluneet asiat vaihdatin siitä. Se vielä tuosta Kotikadusta, siellä on Ismolla kunnon meininkiä, hän vaihtaa ne väliovetkin pyydettäessä. Vuokraisäntä ihmetteli tovin, kun pyysin lupaa välioville. Onnistuu, mutta tilaanko remppamiehen?

Sanoin, että suotta tilaisit. Ismo laittaa kaikki väliovet paikoilleen, Kotikadulta. Vuokraisäntäsi soitti vielä samana päivänä Kotikadulle, ja Ismo sai luvan hakea kolmet väliovet K-raudoista, lasku muualle. Väliovi oli toki halvin mahdollinen, mutta Ismo kysyi saako olla tästä uudet kahvat? Totta kai laitat ne. Ismon mukaan välioviin meni 299 euroa ja kahvoihin 99 euroa. Asennustyöstä veloitti sitä tuntihintaa. Säästin valtavasti rahaa taloyhtiölle suosittelemalla Ismoa, sillä hänen käynti kuului huoltopakettiin.

Venäjälle: maaseutu kuoli ja juoppo poltti kyläkaupan

Suomessa moni ei ymmärrä minua. En matkusta juuri koskaan tuonne ulkomaille, enkä ollut käynyt edes Singaporessa. Mielestäni täällä Suomessa se Finnair lentää melko turhaan. Lennämme aina vain, rikastutamme noita lentoyhtiöitä, samalla menetämme arvokasta ostovoimaamme. Itkemme, kun ei edes palkka nouse, vaikka voisitte ihan hyvin lentää pari kertaa vähemmän vuodessa. Olen ylipäätään suositellut sitä, että meistä suomalaisista jokainen kävisi Venäjällä edes kerran elämässä. Näkisitte.

Tuon tosiasiani, että meillä täällä Suomessa asiat ovat toistaiseksi helvetin hyvällä mallilla. Venäjällä olen itse asunut 11 vuotta, joten kyseinen miltei lahonnut kylätalosi ei ole minulle mitään uutta, voisin veikata että jokaiselle venäläiselle tämä näky on normaalia. Olemme tottuneet siihen, että venäläisten maaseutu on tällaista samaan aikaan kun se Putin on edelleen valloissa. Muistan jo lapsuudestani sen, kun tällaiset autioituneet talot "purettiin" polttopuuksi koko kylän tarpeeseen. Sitä riittikin pitkään.

Venäjällä on normaalia, että Neuvostoliiton jälkiä on kaikkialla. Nyt pienen matkan päästä Volongan kylästä oli eräs koulu, jossa oli Neuvostoliiton vaakunaa sen kyljessä jo 1990-luvulla, 2000-luvulla ja aivan varmasti se on siellä edelleen 2017-luvulla. Olen nähnyt sitä itse, ollessani vain 8-vuotiaita kun Volongan kylässä oli vielä kauppaa, klubit ja kyläkoulusi. Juuri ennen muuttoa Suomeen kyläkoulusta valmistuivat viimeisimmät oppilaat, klubista oli enää raunioita jäljellä, ja kauppa paloi aikaa sitten.

Vologdan alue, Vytegorsk, Markovon kylä

Mummo kertoo minulle mielellään kotikylästään, jossa hän asui kaikki nämä vuodet. Hän puhuu siitä pitkään, jotta tiedän oppia aiheesta lisää, sillä kaikkea ei voi enää muistaa lapsuudesta itse. Kerran hän kertoi minulle tarinaa siitä, miksi ei kannata juoda sitä alkoholia. Kylän tunnetuin juoppo oli tapeteilla. Hän asui talossaan, jossa lattia vajosi oikein kunnolla. Hänellä ei muka ollut rahoja remonttiin, hän joi ne. Mummo sanoi jo varhain minulle sen, että jos haluaisi ikinä asua kodikkaasti, älä elä kuin juoppo.

Sitä paitsi vähän ajan päästä tästä kyseinen alkoholisti kuoli. Hän joi 90-luvun lamassa kotona, mutta meni siitä vielä silloiseen kyläkauppaan ennen iltapimeitä ostamaan tuota votkaa, pullon suusta nautti paluumatkallaan. Pikajuna singahti vierestä, pullo tippui kyljelleen, ja kyläjuoppo päätyi lumihankeen. Aamulla mies löytyi kuolleena. Se oli täysin riittävä tarina minulle, että en tule ikinä juomaan. Muistan sen juopon hyvin edelleen, hän kykeni käymään paskalla ja kusella, loput päivästä hän haisi viinoille.

Pohjois-Venäjällä on sitten tietysti vielä nuo ajan kylmät talvet, joten ei hän selvinnyt niistä 30 asteen pakkasista. Kylä oli mallia autioituva, joten on mahdotonta edes ajatella, että joku olisi sen kaatumisen nähnyt. Jos juot siinä edes yhtään viinoja, olutta tai mitä tahansa. Muistit tästä aidosta tarinasta. Et kai halua kuolla seuraavaksi? Toinen juoppo, varasti yöllä viinaa kyläkaupasta ja poltti omia jälkiä. Miliisit löysivät aamulla jalanjälkiäsi, koska lunta ei satanutkaan, ja hän pääsi vastaamaan viinan haluistaan.

Yhteenveto: omakotitalooni et saa minua houkuteltua

Omakotitaloasuja lataa minulle suorat sanat, että laitan vuodessa pöntöstä alas 5 000+ euroa siihen, että minulla on Ismo, Mimmi ja katto pään päällä. Se, että en asu Rajasalmen sillalla tai ABC Pirkkalan sisällä, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Saan monta asiaa kuntoon asumalla vuokralla. Ismo hei, olisi vielä yksi juttunen. WC-pytty vuotaa! Ismo tuli heti ja laittoi kuntoon. Edelleen kysyn, kuka tässä laittaa rahaa vessasta alas, jos vessakin tulee kuntoon yhdellä viestillä Kotikadulle? Entä siellä teillä?

Vaikka joskus vuokra-asumiseni ei ole kivaa, asukkaana kannattaa olla aktiivisena, ja vaatia palvelua koko vuokriensa edestä. Vähän sama asia kuin bussikuskit, joka saisi palkkoja, seisomalla tästä työajan päätepysäkeillä. Työhaluton isännöitsijäsi tai huoltomies ei mitenkään eroa tästä. Onneksesi Realian ja vuokranantajan toimesta saatiin yhdessä asukkaiden kanssa iso muutos. Tällainen muutos, se palvelee kaikkia osapuolia. Nähdäkseni muutos, se aiheuttaa tyytyväisiä asukkaita näissä vuokra-asunnoissa.

Asukkaat ovat omassa taloyhtiössä vallan erinomaisia. Tuntuu, että asun yksin — päiväsaikaankaan elämisen ääniä ei juurikaan kuulu. Naapureillani ei esimerkiksi ole televisiota ollenkaan ja tämän olen itsekin huomannut — ilman sitä myös huoneistossani on hiljaisempaa. Kaikki tervehtivät ja joidenkin kanssa juttuja tulee pitkiäkin aikoja ulkona ollessa. Naapureilta täällä voi pelkäämättä kysyä vaikkapa lukkoöljyä lainaani. Minulta on sitten vastaavasti kysytty esimerkiksi jo työkalupakkia pikalainaasi.

Suurin mukavuus vuokra-asumisessa on mahtavasti toimiva huoltoyhtiö Kotikatu sekä Ismo! Heidän mukava talkkari pitää hyvän huolen näistä taloista jo yli vuoden ajalta. Hän auraa ja hiekoittaa, leikkaa yleisalueiden nurmikot, hoitaa asukkaiden vikatilanteita sisätiloissa ja ennen kaikkea on asiallinen. Se vielä, että vaikka olenkin ollut vuokralla niin aina Venäjällä kuin nyt Suomessa, kyllä valitsen Suomeni. Siinä on se ero, että kun Venäjällä vuokrakämppä rapistui itsesi kanssa, täällä niistä pidetään huolta.

Vuokra-asunnossa, jossa mikään ei vuoda ja piha toimii, on hauskempaa! Monen ei onneksi tarvitse vuokra-asujana tehdä muuta kuin asua, joten voit suunnistaa maastopyörällä vaikka Taaporinvuoren maisemiin, jos vain ehtiessäsi omakotitalon töistä pääset. Niin nautinnollista, kaikille halukkaille!

Ai niin, ja tänään on lämmin sekä maksuton lenkkisauna, mennään varmuudella sinne!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!