Toimiva isännöinti lisää asumisviihtyisyyttä

Aikaa luonnossa
Vuokralla asuminen on hitsin mukavaa, kun naapurit ovat hauskoja, ja huoltoyhtiö palvelee nopeasti sekä ammattitaidolla - mutta aina tämäkään ei riitä. Etenkin, jos isännöitsijä ei tee mitään! Näin asian laita oli täällä yhden vuoden. Onneksi ohi on ja ihan kaikki paha.

Sato kävi näiden asuntojen kimppuun noin vuosi sitten ja Saton puolen vuoden välivaiheen takia täällä vaihtui huoltoyhtiö Pirkan talohuollosta Lassila&Tikanojaan, lisäksi isännöinti siirtyi Realialle, kunnes Sato päätti ostetut talot myydä pois halpojen vuokrien takia. Uusinta huoltoyhtiötä voisin kehua vuosia vuoden kokemuksen ajalta, mutta Realian isännöitsijä oli nätistikin sanottuna surkea. Aloitusvaiheessa hoiti pienesti, vähitellen ei sitäkään vähää.

Niinpä asukkailla paloi hermo, minullakin, kun asioita ei hoidettu.

Uusi vuokranantaja kyllästyi valituksiin

Realian ensimmäinen isännöitsijä hoiti vain jääkaappipakastimen vaihdon. Mitään muuta hän ei ole saanut aikaiseksi, vaikka pyysin muun muassa huoneistooni tasalattiaa jääkaapin asennusta varten. Isännöitsijä käänsi minulle selän ja sanoi, tee mitä teet, jos ei Gigantti asenna - asenna itse. Kysyinkin, että minne, kun lattia heittää yhden senttimetrin. Vaikka jääkaapissa on säädettävät jalat, on sen asentaminen vaarallista heiton takia ja ovi hankaisi avatessa muovimattoja.

Jouduin sitten itse sahaamaan sopivaa lautaa alle ja Gigantti asensi jääkaapin. Muut asukkaat ovat ihmetelleet miksei kukaan vastaa puhelimeen. Puhelu meni joko vastaajaan ja sähköpostit tuntuivat menevän roskapostiin suoraan lähetyksestä. Vuoden aikana isännöinti toimi todella huonosti ja valitukset isännöitsijästä menivät tietenkin vuokranantajalle - heillä on mahdollisuus vaikuttaa. Itse otin yhteyttä Realiaan tänä vuonna ja kyseenalaistin isännöitsijän olemassaoloa.

Realialla pyydettiin kauniisti anteeksi ja heti seuraavana päivänä meille tuli uusi isännöitsijä asukkaiden iloksi. Myös tekninen isännöitsijä palautettiin, minkä Sato vei ja nyt kesäkuussa uusi Realian tiimi aloitti. Saman tien asiat ovat lähteneet liikkeelle ja asumisviihtyvyys on parantunut reippaasti. Kun edelliselle isännöitsijälle ei tullut mieleen kuunnella asukkaiden toiveita, nykyinen tekee niin. Lyhyessä ajassa ihmeitä aikaan! Oli jo aikakin, koska asukkaat olivat koetuksella.

Isännöitsijä lupasi, että jatkossa kaikki asiat huomioidaan ja sellaiselta näyttää. Isännöitsijä hommaa uudet jäteastiat, koska vanhat ovat jo ruhjuisia, ja yhdessä kansihalkeama - linnut tuntuvat siitä pääsevän roskia tonkimaan. Onneksi nyt tulee uusi. Samalla isännöitsijä toteutti asukkaiden seuraavan unelman. Rivitalossa olisi kivaa nauttia kotipihastaan, mutta ei ole oikein, että asukkaiden vastuulla olisi tehdä ostoksia sitä varten. Huoltoyhtiölle eivät nimittäin vielä kotipihat kuulu!

Isännöitsijä hankkii nyt toisenlaisen ruohonleikkurin. Työnnettävä malli sopii joihinkin paikkoihin hyvin, mutta tiedustelin ruohotrimmeriä kaveriksi. Sellainen on tulossa, mutta pulmaksi muodostui se, ettei emännän avaimeni avaa emännän varastoa. Aiempi isännöitsijä ei ole harkinnut miettivänsä asiaa. Nykyinen välitti tekniselle isännöitsijälle maanantaina, tiistaina kävin hakemassa ainoan avaimen testiin ja sehän avasi kaiken tarvittavan! Pääsin minne kuuluu.

Nyt minulla on väärä emännän avain, minäpä luulen, että olisi toiseen vuokrataloon ja siinä on erilainen sarjoitus. Tätä saavat itse selvittää, kun joudun ensi viikolla väliaikaisen avaimen palauttamaan mistä tekninen isännöitsijä tekee lukkoliikkeessä muutaman kopion ja lähettää yhden minulle postitse. Toimimatonta avainta en tarvitse, joten lupasin sen palauttaa myös - kuka tietää mihin se oikeasti käy! Realia selvittäköön, mutta minä en sitä tarvitse. Se ei käy mihinkään.

Loppusanat

Vaikka joskus vuokra-asuminen ei ole kivaa, asukkaana kannattaa olla aktiivinen, ja vaatia palvelua koko vuokran edestä. Vähän sama asia kuin bussikuski, joka saisi palkkaa, seisomalla koko työajan päätepysäkillä. Työhaluton isännöitsijä tai huoltomies ei mitenkään eroa tästä ja onneksi Realian ja vuokranantajan toimesta saatiin yhdessä asukkaiden kanssa muutos. Tällainen muutos palvelee kaikkia osapuolia ja lisää tyytyväisiä asukkaita näissä vuokra-asunnoissa.

Asukkaat ovat omassa taloyhtiössä erinomaisia, tuntuu, että asun yksin - päiväsaikaankaan elämisen ääniä ei juurikaan kuulu. Naapureillani ei esimerkiksi ole televisiota ollenkaan ja sen olen itsekin huomannut - ilman sitä myös huoneistossani on hiljaisempaa. Kaikki tervehtivät ja joidenkin kanssa juttua tulee pitkiäkin aikoja ulkona ollessa. Naapureilta täällä voi myös pelkäämättä kysyä lukkoöljyä lainaan ja minulta on vastaavasti kysytty esimerkiksi työkalupakkia lainaan.

Suurin mukavuus vuokra-asumisessa on mahtavasti toimiva huoltoyhtiö Lassila&Tikanoja! Heidän mukava talkkari pitää hyvän huolen näistä taloista jo yli vuoden ajalta. Hän auraa ja hiekottaa, leikkaa yleisalueiden nurmikot, hoitaa asukkaiden vikatilanteita sisätiloissa ja ennen kaikkea on mukavaa juttuseuraa halukkaille! Tässä kämpässä hän kävi kaksi kertaa, ensin korjaamassa vuotavaa keittiöhanaa ja sitten perään vuotavaa kylpyhuoneen muoviputkea lavuaarin alla.

Vuokra-asunnossa, jossa mikään ei vuoda ja piha toimii, on hauskempaa!

Minun ei onneksi tarvitse vuokra-asujana tehdä muuta kuin asua, joten voin lähteä maastopyörällä vaikka Taaporinvuoren maisemiin, artikkelin hieno kuva on nimittäin hauskasti sieltä.

Ai niin, ja tänään on lämmin sekä maksuton lenkkisauna, mennään varmuudella sinne!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Miksi nappikuulokkeet hajoavat kaikilla nopeasti?

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu