Ismo taikka Mimmi, tilanne päällä...

Vuokralla on hitsin mukavaa, kun naapurit ovat mahdottoman hauskoja, ja huoltoyhtiö palvelee hyvin nopeasti sekä järeällä ammattitaidolla — mutta aina tämäkään ei riitä. Etenkin, jos isännöitsijä ei tee mitään! Näin asian laita oli täällä yhden vuoden. Onneksi ohi on ja ihan kaikki paha. Entä jos soittaisit omakotitalossa isännöitsijälle ja kaikki olisi piakkoin kunnossa. Unelmoi rauhassa. Rivitalossa meillä on Kotikadun huolto, Realian isännöinti ja mitähän vielä. Ilmainen lenkkisauna kaikille asukkaille.

Sato kävi asuntojen kimppuun noin vuosi sitten ja Saton puolen vuoden oudon välivaiheen takia täällä vaihtui huoltoyhtiö tutusta Kotikadusta Lassila&Tikanojaan, lisäksi isännöinti siirtyi Realialle, kunnes Sato päätti ostetut talot myydä pois halpojen vuokrien vuoksi. Sato ei alle 500 eurolla kuussa vuokraa mitään! Taisi olla aikamoinen virheostos asuntofirmalla. Uusinta huoltoyhtiötä ei voi kehua ainakaan vuoden ajalta, mutta Realian isännöitsijä oli nätistikin sanottuna melko surkea. Kotikatua on ikävä.

Ei paras mahdollinen kokemus isännöintifirmasta, mutta valitukset huomioitiin. Yritykseen palkataan näillä sekunneilla toinen isännöitsijä helpottamaan nykyisen isoa työkuormaa. Toivottavasti jatkossa isännöinti hoituisi lentäen. Saton toimintaa en sen sijaan arvosta: ostetaan ja sitten myydään heti pois. Nyt taloyhtiötä omistaa jälleen kerran uusi omistaja, joka vaikuttaa olevan hieman asukaslähtöisempi. Taloista alettiin pitää parempaa huolta, ja se näkyy asukkaiden hymynä. Hymyile pois, olet kuvassa!

Jos hana vuotaa, soitan nykyään Kotikadulle ja Ismo tulee hetimmiten fiksaamaan. Jos sauna kaipaa parempaa siivousta, soitan Realian isännöintiin ja Mimmi käskee siivousfirman paikalle. Minne sinä soitat, jos tulee omakotitalossa ongelmia? Ja niitähän tulee, jo muutaman vuoden asumiseni aikana tästä kämpästä on hajonnut milloin mitäkin, hellasta jääkaappipakastimiin. Onnekseni on Ismo sekä Mimmi! He auttavat, kun Jyrin kokkaaminen uhkaa jäädä kesken ja Lidlin tarjousruoka pilaantua.
Aloitusvaiheessa isännöitsijä Realialta hoiti pienesti, vähitellen ei sitäkään. Asukkaat kokoontuivat laatimaan listaa, joka kiersi asunnolta asunnolle ja näin parempi saatiin tilalle. Realialta ja homma hoituu.
Niinpä asukkailla paloi hermo, minullakin, kun asioita ei yksinkertaisesti hoidettu. Uusi isännöitsijä on Realialta edelleen, mutta ilmeisesti hankkivat siellä uutta henkilöstöä nykyisen jatkoksi meille.

Jos isännöinti Realialta ja huolto Kotikadulta toimii kuin tanssi jää aikaa muuhunkin!

Uusi vuokranantaja kyllästyi valituksiin

Realian ensimmäinen isännöitsijä hoiti vain jääkaappipakastimen vaihdon. Mitään muuta hän ei ole saanut aikaiseksi, vaikka pyysin muun muassa huoneistooni tasalattiaa jääkaapin asennusta varten. Isännöitsijä käänsi minulle selän ja sanoi, tee mitä teet, jos ei Gigantti asenna — asenna vaikka itse. Kysyinkin, että minne, kun lattia heittää yhden senttimetrin. Vaikka jääkaapissa on säädettävät jalat, on sen asentaminen vaarallista heiton takia ja ovi hankaisi avatessa huoneiston muovimattoja.

Jouduin itse sahaamaan sopivaa Bauhausin lautaa alle, ja vasta sitten Gigantti asensi uuden jääkaapin. Samalla muut asukkaat ovat ihmetelleet ääneen miksei kukaan vastaa puhelimeen. Puhelu meni usein vastaajaan ja sähköpostit ties minne lähetyksestä. Vuoden aikana isännöinti toimi todella huonosti ja valitukset isännöitsijästä menivät tietenkin vuokranantajalle — heillä on mahdollisuus vaikuttaa. Otin yhteyttä huumorilla Realiaan tänä vuonna ja kyseenalaistin tämän isännöitsijän olemassaoloa.

Realialla pyydettiin kauniilla tavalla anteeksi, ja heti seuraavana päivänä meille tuli uusi isännöitsijä asukkaiden kestäväksi iloksi. Myös tekninen isännöitsijä palautettiin, minkä Sato vei ja nyt kesäkuussa uusi Realian tiimi aloitti. Saman tien asiat ovat lähteneet liikkeelle ja asumisviihtyvyys on parantunut reippaasti. Onneksi edelliselle isännöitsijälle ei tullut mieleen kuunnella asukkaiden toiveita, nykyinen tekee niin. Lyhyessä ajassa ihmeitä aikaan! Oli jo aikakin, koska asukkaat olivat hyvin koetuksella.

Realia ja Kotikatu huolehtivat hyvin

Isännöitsijä lupasi, että jatkossa kaikki asiat huomioidaan ja sellaiselta näyttää. Isännöitsijä hommaa uuden kauniit jäteastiat, koska vanhat ovat jo ruhjuisia, ja yhdessä kansihalkeama — linnut tuntuvat siitä pääsevän roskia tonkimaan. Onneksi nyt tulee uusi. Samalla isännöitsijämme toteutti asukkaiden seuraavan unelman. Rivitalossa olisi kivaa nauttia kotipihastaan, mutta ei ole oikein, että asukkaiden vastuulla olisi tehdä ostoksia sitä varten. Huoltoyhtiölle eivät nimittäin vielä omat kotipihat kuulu!

Isännöitsijä hankkii nyt toisenlaisen ruohonleikkurin. Työnnettävä malli sopii joihinkin paikkoihin hyvin, mutta tiedustelin ruohotrimmeriä kaveriksi. Sellainen on tulossa, mutta pulmaksi muodostui se, ettei emännän avaimeni avaa emännän varastoa. Aiempi isännöitsijä ei ole harkinnut miettivänsä asiaa. Nykyinen välitti tekniselle isännöitsijälle maanantaina, tiistaina kävin hakemassa sen ainoan avaimen testiin, ja sehän avasi kaiken tarvittavan! Pääsin minne kuuluu. Iloitsen nyt tästä asiasta!

Nyt minulla on väärä emännän avain. Minäpä luulen, että olisi peräti toiseen vuokrataloon, koska siinä on erilainen sarjoitus. Tätä saavat itse selvittää loppuun, kun joudun ensi viikolla väliaikaisen avaimen palauttamaan. Tästä tekninen isännöitsijä tekee lukkoliikkeessä muutaman kopion ja lähettää yhden minulle postitse. Toimimatonta avainta en tarvitse, joten lupasin sen palauttaa myös — kuka tietää mihin se oikeasti käy! Realia selvittäköön, mutta minä en sitä tarvitse. Se ei käy talossa mihinkään.

Yhteenveto: omakotitaloon ette saa minua hakemallakaan

Omakotitaloasuja lataa minulle suorat sanat, että laitan vuodessa pöntöstä alas 5 000+ euroa siihen, että minulla on Ismo, Mimmi ja katto pään päällä. Se, että en asu Rajasalmen sillalla tai ABC Pirkkalan sisällä, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Saan monta asiaa kuntoon asumalla vuokralla. Ismo hei, olisi vielä yksi juttunen. WC-pytty vuotaa! Ismo tuli heti ja laittoi kuntoon. Edelleen kysyn, kuka tässä laittaa rahaa vessasta alas, jos vessakin tulee kuntoon yhdellä viestillä Kotikadulle? Entä siellä teillä?

Vaikka joskus vuokra-asuminen ei ole kivaa, asukkaana kannattaa olla aktiivinen, ja vaatia palvelua koko vuokran edestä. Vähän sama asia kuin bussikuski, joka saisi palkkaa, seisomalla koko työajan päätepysäkillä. Työhaluton isännöitsijä tai huoltomies ei mitenkään eroa tästä. Onneksi Realian ja vuokranantajan toimesta saatiin yhdessä asukkaiden kanssa iso muutos. Tällainen muutos palvelee kaikkia osapuolia. Nähdäkseni muutos aiheuttaa tyytyväisiä asukkaita näissä vuokra-asunnoissa.

Asukkaat ovat omassa taloyhtiössä vallan erinomaisia. Tuntuu, että asun yksin — päiväsaikaankaan elämisen ääniä ei juurikaan kuulu. Naapureillani ei esimerkiksi ole televisiota ollenkaan ja tämän olen itsekin huomannut — ilman sitä myös huoneistossani on hiljaisempaa. Kaikki tervehtivät ja joidenkin kanssa juttua tulee pitkiäkin aikoja ulkona ollessa. Naapureilta täällä voi pelkäämättä kysyä vaikkapa lukkoöljyä lainaan. Minulta on sitten vastaavasti kysytty esimerkiksi työkalupakkia pikalainaan.

Suurin mukavuus vuokra-asumisessa on mahtavasti toimiva huoltoyhtiö Kotikatu sekä Ismo! Heidän mukava talkkari pitää hyvän huolen näistä taloista jo yli vuoden ajalta. Hän auraa ja hiekoittaa, leikkaa yleisalueiden nurmikot, hoitaa asukkaiden vikatilanteita sisätiloissa ja ennen kaikkea on mukavaakin juttuseuraa halukkaille! Tässä kämpässä hän kävi iloisena kaksi kertaa, ensin korjaamassa vuotavaa keittiöhanaa ja sitten perään vuotavaa kylpyhuoneen muoviputkea lavuaarin alla. Kuntoon tuli.

Vuokra-asunnossa, jossa mikään ei vuoda ja piha toimii, on hauskempaa! Monen ei onneksi tarvitse vuokra-asujana tehdä muuta kuin asua, joten voit suunnistaa maastopyörällä vaikka Taaporinvuoren maisemiin, jos vain ehtiessäsi omakotitalon töistä pääset. Niin nautinnollista, kaikille halukkaille!

Ai niin, ja tänään on lämmin sekä maksuton lenkkisauna, mennään varmuudella sinne!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä

Mummolle lahjakortti ja sitten lisää :)