Näin irtisanoudut pian oravanpyörästä

Tänään niin moni vauva syntyi tästä suurmaailmaan, moni nuorukainen aloitti koulut, moni aikuinen aloitti työt, moni tutustui tässä hetkessä eläke-elämään, mutta kaikki nämä ihmiset ovat silti mukana elintasokilpailussa jo aivan pienestä pitäen. Onnellisuus ei tule Matti kukkarossa koskaan. Onnellisuus ei tule syömällä epäterveellisesti. Jos ruokailet epäterveellisesti, ja perheellä on paljon lainaa, aiheutat itsellesi ongelmia. Ennen pitkään koko perheen terveys reistailee, eikä teillä ole edes säästöjä siihen.

Ennen pitkään et pääsekään kilpailemaan juoksumatolla, koska syöt arjen ruokia epäterveellisesti. Me ostamme isomman television, jotta se kertoisi, kuinka pukeutua. Me ostamme radion, jotta se kertoisi, mitä voi kuunnella. Me ostamme aikakauslehtiä, jotta nuo kertovat, kuinka sisustaa kotisi. Seuraavaksi ostamme autot, jotta hän kehuisi sitä pitempään. Me teemme kaikkemme, että jokainen pitäisi meistä. Minä ja jotkut toiset edelläkävijät eivät välitä ostoksistasi tuon taivaallista. Elämme vain itsellemme.

Meilläpä ei ole kaikkea, mutta meillä on silti paljon enemmän. Eläisimme paremmin kuin sotalapset, vaikka jättäisimme ostamatta tai lahjoittaisimme 25 prosenttia tämän päivän ostoksista. Joku on ehkä kokeillut täydellistä ostolakkoa, jossa 50 prosenttia jätetään ostamatta tai lahjoitetaan pois. Tavara ei tee meitä onnelliseksi, siksipä elintasokilpailupeli kannattaa jättää mieluiten pelaamatta. Voit säästää energiaa, rahoja ja hermoja. Voisit laittaa ihmissuhteet kuntoon ja panostaa itseesi rankalla kädellä.

Lukuisat ihmiset kamppailivat kuinka tehdä enemmän rahaa. Useimmat menivät niinkin pitkälle, että Prisman kassalla ostetaan upea lottokuponki äkkirikastumisen toivossa. Meidän nuoret painavat niska limassa alipalkattua duunia, että joku maksaisi tästä työstä rahaa, jotta lapsuuden iso unelma täyttyisi vihdoin. Se, että sinulla täytyy olla omakotitalo, kaunis auto, 65-tuuman televisio ja iPhonet 8, 9 ja 69. Olemme nimittäin nähneet kuinka esi-isämme pyrkivät tähän samaan parisuhteissa sekä elämässä.
Ajatella, että ihmiset ovat opetettuja elämään yhdeksästä viiteen, jotta muut tulevat rikkaiksi. Kukaan ei sanoisi juuri ennen kuolemaansa, että olisinpa painanut enemmän töitä tekemättä niitä tärkeämpiä juttujaan.
Oravanpyörä on näytelmää. Oravanpyörä on kilpailua. Oravanpyörä on olutta. Oravanpyörä on stressiä. Oravanpyörä on juuri sitä, jota tuskin kukaan kaipaa arkiin, mutta kulutusjuhlat on aina maksettava.

Oravanpyörä ei ole juttuni, ja tästä syystä sinunkin pitäisi kannattaa näitä kuuden tunnin työpäiviä.

Lapsesta aikuiseksi vaikka sitten väkisin, kuluta tästä!

Kun siinä olisi 7-vuotias, olin iloinen, jos olisi edes jotain päälle pantavaa. Kun minä olin 8-vuotias, lähdin ala-asteelle ilman minkäänlaista superpuhelinta kädessä. Kun minä olin 9-vuotias, minulla ei vieläkään ollut internetyhteyttä. Kun minä olin 10-vuotias, en osannut vaatia Adidas-kuteita päälleni. Kun minä olin 11-vuotias, ilahduin ensimmäisestä kasettisoittimesta täysin. Kun minä olin 12-vuotias, sukelsi ensimmäistä kertaa nettiini ja sain vihdoin peruspuhelimen. Älypuhelin, mitä ihmettä se on?

Nyt vanhenen, lähes kolmekymppisenä, joten katson maailmaa uusin silmin. Noin 7-vuotias poikasi itkee urheilukaupoissa kunnon merkkikengistä. Seuraavaksi 8-vuotias tyttö aloitti juuri ensimmäisen kouluvuotensa uutuuttaan hehkuva iPhone kädessä. Moni 15-vuotias yläasteella haluaa pysyä perässä, niinpä on hankittava uusimmat kuteet, jotta pärjää. Päivän aikuisesta tulee työpaikan orja lainoineen, jotta voisi katsoa työpäivän jälkeen muutaman mainoksen — mitä ostaa velaksi netistä seuraavaksi.

Vaikka lapsia kiusataan erityisesti, jos lapsi on erilainen ja häneltä puuttuu materiaa, aikuisena tämä typeryys ei ainakaan minusta ole kadonnut mihinkään. Juuri pari vuotta sitten ostin repun 25 eurolla. Yksi elämän tuttu huomasi tämän, hän kehui reppuani maasta taivaaseen. Jälkeenpäin viikon kuluttua hän kyseli ystävällisesti repun hintaa. Kerrottuani totuuden, reppu voisikin olla kalliimpi, senkin pihi! Piakkoin vastasin hänelle ostopaikasta, perään tuli huutoa — mikset Jyri ostanut kunnon liikkeestä!

Matti saapui shoppailijan kukkaroon

Toisinaan kuulet ihmisiltä palautetta kodistani. Miten voin elää ilman televisiota, isoja kuvia seinissä tai Ikean laadukkaita mattoja lattialla. Ihmiset tulevat neuvomaan kuinka elää. Juuri tuohon nurkkaan sopisi sisäkeinu, ruokapöydän päälle sopisi kukkanen, makuuhuone ei saisi olla ilman järeää mattoasi. Osta Ikeasta, koska itsekin ostan sieltä. Kun minä menen toiselle kylään, en etsi epäkohtia, enkä neuvo ketään miten elät omaa elämää. Jos sinulla on televisiosi, ihan sama minulle, valintasi on aina teidän.

Kun minusta tuli minimalisti, elämäni on parantunut, sillä jättäydyin elintasokilpailusta pois aikoja sitten. En yritä houkutella ketään materiallani, enkä tuhlaa rahaa asioihin, jotka hukkuvat muutenkin massaan. Liikennevaloissa ketään ei kiinnosta kuka milläkin autolla ohi ajaa, ja nämä autot poistuvat silmistämme ikävän nopeasti muutenkin. Muistatko minkälaisia autoja ohitteli eilen liikennevaloissa odottaessasi? Sama juttu vaatteissa, elektroniikassa ja hiustyyleissä, jos muistat — kommentoi nyt.

Elän säästeliäästi niin että mitään en osta brändeinä. Jos ostan, hankinnan täytyy olla oikeasti hyvä. H&M on siitä hyvä kauppa, että siellä myydään samanlaisia rättejä kuin Stockmannilla, halvemmalla. Kengissäni suosin tietysti merkkitavaraa, koska ovat kokemuksesta hintansa arvoisia. Jos ostan uudet kengät, odotan niin paljon, että vanhat kuluvat — vasta sitten ostan tarjouksestanne uudet Adidakset. Pukeudun muutamiin luottovaatteisiin, enkä shoppaile ylimääräistä ajan alennuksista riippumatta.

Statuksen myydessä, lähin nahkalompakko laihduttaa

Pärjään hyvin ilman kalliihkoa Applen Watchia. Rikas on hän, joka ei kuluta rahaa tavaraan, koska se on vastuun kantamista. Vastuu on sitä, että osaa huolehtia taloudestaan, asuminen ruokineen ja muut laskut ensin, säästöt sitten ja kulutusta vasta perään. Moni kuluttaa kaikesta huolimatta jo ennen kuin raha on kilahtanut tilille. Oletko koskaan miettinyt, mitä tekisit veronpalautuksilla? Et ole ainoa, koska itsekin olin tässä tilanteessa — halusin ostaa jotain ja reilusti lisää. Myös luottokorttini on tässä apu.

Ihmisiltä puuttuu ote elämästä, kun televisioon ja radioon satsatut mainosmiljoonat tekevät oikeasti tehtävänsä, vuodesta toiseen. Ihmiset sukeltavat yhä voimakkaimmin erilaisiin lainoihinsa. Jotta joku, kenestä emme edes välitä, miettikö meistä hyvää. Me haluaisimme, että näytämme varakkailta, vaikka pankkien mukaan ihmisten säästäminen on vähentynyt ja lainakierteenne nousseet aikuistuessa. Onpa väärin, että aikuinen joutuu ottamaan opintolainaa oppikirjoihini. Löytyisikö sinulta oma säästötili?

Lainakierteestäsi on usein hankalaa uida pois, samaan aikaan uusien tuulien ilmaantuessa erilaisiin katalogeihini. Ihminen ei halua jäädä mistään paitsi, etenkään kun kysymys on paremmasta iPhone-mallista, uusin 4K-kameroin. 4K-kamera on pakko ostaa, vaikka tietokoneemme resoluutio rajoittuu Full HD -tasolle. Isompi 4K-televisio on pakko ostaa, vaikka kodin ADSL-verkko ei tue 4K-nopeuksia YouTubessa. Maksuhäiriömerkinnät kasvavat uhkaavasti, ja ostamme vain lisää. Mitä väliä, niinpä?

Visa-kortit esiin ja kuluttamaan rahaa

Kuluttajista osa ovat jo onneksi heränneet todellisuuteeni. Ehkä kulutus ei ole oikea tie onneen. Ehkä kodin sisustus uusimmalla ja paremmalla, jatkuva modernisointi sekä remontin äänet, ei ole sitä mitä oikeasti haluamme. Me haluamme asua vain ja tuo onnistuu niin vuokra-asunnossa kuin kauan sitten peruskorjatussa omistusasunnossa. Onnellisuuteen tarvitsemme suojan sateelta, tarpeeksi rahaa sekä lähimetsää, ehkä muutaman harrastuksen. Onnellisuus ei riipu koskaan lompakon paksuudestanne.

Jos sinulla on ylimääräistä, mieti mitä muuta voi tehdä: voit tuhlata sen tavaraan, joka vanhenee niin kuin me teemme — tai voit sijoittaa tulevaisuuteen säästämällä. Maksat vaikka asuntolainoja aiempaa enemmän. Viiden vuoden päästä omille säästöille voi olla tarvetta, ehkä eteesi tulee hyvä mahdollisuus työelämään Uudessa-Seelannissa. Ehkä matkustaisit maailmasi ympäri. Ehkäpä auttaisit useita köyhiä Suomesta tulevana jouluna, rahallisesti. Ehkä säästäisit parempaan vanhuuteen. (Keksit muuta itse).

Säästäminen huomisiin alkaa jo nyt. Mikäli sait palkankorotuksen, väärin on kulutuksen nostaminen. Kulutus täytyisi minimoida, jotta säästöt olisivat mahdollisia. Saat väitellä, mutta olen sitä mieltä, että jokainen pystyy säästämään. Jospa olet rahaton, tilanne voi olla toinen. Jos taas olet sosiaaliturvalla, ja kaikki uppoaa gryndereille vuokraan, voit muuttaa halvempaan asuntoon — aina. Entinen kaverini oli eläkkeellä ja valitteli Mattia kukkarossa 20 euron liittymä ja 500 euron puhelin kädessä Helsingissä.

Olen kiitollinen Suomelle, että opin säästämään töittä

Vuoden 2010 aikana valmistui suoraan kortistoon. 20-vuotiaana oli kylmäävää se, että ensimmäinen työhakemus tuli torjutuksi sillä, ettei minulla löytynyt vuosien työkokemusta. Kysyin haastattelijalta, mistä voisin saada sitä, jos en saa mistään töitä? Onneksi sain kuorsata rauhassa öitä, sähkölaite voipi korvata täysin työpaikan, ja tilillä on nolla. Siimalla voi kalastaa ja saada ruokaa pöytään. Sitten ystävä painosti hakemaan sosiaaliturvaa, koska siihen minulla ja muilla on ihan oikeus. Hain kuuluvat edut.

Edelleen halusi töihin, mutta ilman työkokemusta nuorisolle ei annettu edes tilaisuutta. Hiivin joskus iltaisin opiskelija-asuntolaan, missä juuri valmistunut opiskelijanaapuri joi kaljaa, ilman että putkaan pääsi. Ei ole saanut töitä, ammattikoulun jälkeen hiipiessä asuntolaan. Kaapeissa hän kaljapullon näki, sitä istui huoneessaan, kun toinen tuli tänne syömään ja juomaan. Onneksi en päätynyt juomaan, vaan näin tuossa oivan tilaisuuden. Kiristin hieman vyötä ja opettelin rahankäytön salat työtä hakiessani.

Vaikka työllä minua ei palkittu, työvuosien uupuessa, joka ilta löytyi jano. Tämä oli niin mukavaa olla janoinen omasta taloudestaan aikoinaan. Pian tuli kirje ja jouduin TOASista muuttamaan. Juopotteleva naapuriopiskelija häädettiin maksamattomiin vuokriin jo kuukausia sitten, mutta sain lähteä onneksi muuhun syyhyn, talo pistettiin remonttiin. Samalla tarkistivat oman opiskelutilanteen ja koska en ole vuoteen opiskellut, lähdin etsimään uutta. Opiskelija-asunto kustansi tässä 199 euroa kuukaudessa.

Ulkomailla tämä näky on arkipäivää

Ensimmäinen yksityinen vuokranantaja, käännytti minut esittelystä kuullessa, että olit Kelan asiakas. Menin onneksi aiemmin Nokialle ja siellä empaattinen välittäjä huomasi tilanteeni. Hän soitteli saman tien, kun sain yksityiseltä potkut esittelystä sillä, että en ollut työssä. Olipa asunto kalliimpi, 450 euroa kuukaudessa, mutta sain tilalle 400 euron asunnon. Paljon isomman kuin halusin. Nyt maksan toiselle vuokraa jo viisi vuotta putkeen. Kuten sanoin, olen oppinut kiristämään vöitä ollessani kortistossasi.

Tästä olen aidosti kiitollinen, koska moni työtä tekevä juoksee laskusta laskuun. Niin juoksisi itsekin, jos minulla ei olisi koskaan ollut pula-ajan kokemusta, ja työnantajat antaisivat töitä kokemattomille. Onneksi ikuisesti työttömyys ei ole jatkunut, vaan aina välillä olen päässyt työelämään elellen niukasti ja säästäen loput. Tämä on mahdollistanut vaurauden, sijoituksen ja säästöni, samalla kun ihmiskunta tuhlaa koko palkoista viimeisenkin euron mainostettuihin kulutushyödykkeisiin ja vauvojen pottiin.

En ole käyttänyt huumeita. Poltin ja join, mutta lopetin. En ole koskaan omistanut kiesiä tietäen, että nämä asiat saavat koukkuun, ja lopulta tuhlaamaan lisää. Kiesi voi pakottaa loputtomaan festivaaliini, jossa ajelet kylältä toiseen etsiessäsi huipputarjouksia tuotteista, joita et oikeasti tarvitse. Olen onneni kerjäläinen, etkä hae onnea tuotteista, vaan elämyksistä. Älä usko, että poliitikot tietävät mitä köyhyys on. Edes työtä tekevät, kun tileilläni oli nollia, eikä tuloja. Sitten oli tuloja, mutta haukuttiin loiseksi.

Paras aika on silloin, kun raha riittää, riittää ja riittää

Haluat alkuun muistuttaa, että rahan tuhlaaminen on tehty nykyään yllättävän helpoksi. Riittää, että kuulet mainokseni ja kohta rahatukku vaihtaa omistajaa, joten vaurauden potentiaalit on heitetty vain syrjemmälle. Ei se mitään, voit lopettaa kuluttamisen seuraavan mainoksen kohdalla. Tämän olen itse joutunut kokemaan, koska minun piti poistaa päätökselläsi monet mainokset elämästäni, jotta lopetin tuhlaamiseni. Luovuin vuonna 2014 televisioista ja asensin nettiselaimeen upean AdGuard-lisäosan.

Nykyään budjetoin, ja vuoden 2017 aikana käynti Otto-automaatilla voi tapahtua kerran kuukaudessa. Nostan 100 euroa kuukauden ensimmäisenä päivänä ja rahaa riittää kokonaiseksi kuukaudeksi. Toinen satanen on tilillä, jolla maksan laskuja ja muun muassa musiikin tilauspalvelun. Miksi maksan omasta musiikista? Jälleen kerran, että en kuulisi mainoksia, jotka haluavat minun kuluttavan. Myyjä haluaisi, että raha tekee äkkilähdön kauppiaan tilille. Geelitukat tietävät, että et kumminkaan jaksa palauttaa!

Minulle geelitukka ei enää myy mitään missään. En osta, sillä katson aina budjettia, ennen kuin edes harkitsen asiasta. Myyjä tietysti asiaa ihmettelee tovin, mutta saahan sitä aina ihmetellä. Elää varman itsekin laskusta laskuun niin kuin kaikki muut ihmisolennot. Paitsi minä, joka budjetoi vapautta kohti. Minulle tärkeintä on aika, ja olen siksi valmis tekemään vähemmän töitä. Monet maan yritykset saavat suomalaisissa raivon purkautumaan. Kuinka yritys kehtaa hakea myyjää, 30 tunnin viikkomäärällä?

Rahan säästäminen vai kuluttaminen?

Ottaisin tällaisen työni erittäin mielelläni, esimerkiksi toimistosta, koska se tarjoaisi juuri sopivasti. Jää vielä muutama satanen säästööni. Miksi asua töissä, jos voisi nähdä maailmaa. Pienellä palkalla ei toki nähdä Thaimaan maisemia, mutta miten olisi suomalainen miljöö? Minun ei tarvitse lähteä omaa kuntaa pidemmälle, että voin nautiskella elektronisesta tanssimusiikista. Maksullisen tilauspalveluni hinta 9,99 euroa kuukaudessa on minulle taskurahoja, vaikka en rikas olekaan. Mitenkäs ihmeessä?

Sitä saa, kun huominen on päivä uusi. Voi tutkia rauhassa metsiä, nauttia pyöräilystä lähimaastossa. Suomessa on paljon edullista koettavaa, samoin halpoja vuokra-asuntoja löytyy paljon. Oma vuokra-asunto kustantaa tällä hetkellä noin 428 euroa kuukaudessa, mutta Suomestani löytyy myös nykyistä halvempia lukaaleja esimerkiksi Loimaalta, Urjalasta tai Kuopion seudulta. Edukas vuokra-asunto ja jää rahaa muuhunkin. Minulle arjen korttitalo ei ole hyvä houkutin. Pidän kaikkea velkaa huonona.

Siksi on rahaa. Ei tarvitse remontoida nyt, kun on velan pystyttänyt. Jos jokin menee rikki, huoltomies fiksaa. Vuokranantaja vie roskat ja tarjoaa kaapelitelevisioni. En saa remontoida, mutta hyvä vain. Eikä ole tarvetta remontoida, ajan jälki saisi näkyä. Nautit siitä, että tavara kuluu. Siksi puhelimia en vaihda vuosittain. Samoin on hyvä huomata miten raha riittää. Ei haittaa, vaikka palkka olisi myöhässä viikon tai kaksi. Rahoja on tileillä aina. Tavoittele tätä samaa ja rahaa riittää, riittää, riittää, riittää ja riittää.

Parhaat vinkit oravanpyörään, rottarallista pääsee jo!

Tässä viiden tähden listassa muistutan ihmisiä, että oravanpyörästä pääsee pois. Jos olet tänään täysin kyllästynyt heräämään aamukuudelta töihin lähes joka päivä, sapattivapaalla heräät puutarhureiksi!
  1. Älä ole työnarkomaani. Olen ollut useissa työpaikoissa työtä tekevänä ihmisenä. En ole koskaan ottanut ylitöitä, päivystystä tai töitä viikonloppuisin. Olen ottanut 30-tuntisia viikkoja. Välillä oli tietysti myös työttömyys tuttua, ja silloin sattui tuuri, jos hirvi kulki liian lähellä omia pihojasi.
  2. Sulje sosiaalinen media. Sosiaalinen media on suurta kilpailua. Kenellä on enemmän tykkäyksiä kuvallesi, jossa esittelet hyvin sisustettua kotiasi. Entä kuka tykkää enemmän kiesistäsi? Niinpä. Saan sitten toki silläkin tykkäyksiä, että on käynyt parturissa. Älä elä tykkäyksille tai kehuille.
  3. Aloita ostolakot tänään. Et ole tiennytkään miten paljon rahaa voi säästää, kun jättää ostamatta. Jokainen tuote on 100 prosentin alennuksessa, kun jätät ostamatta. Osta vasta, kun ostos on rikki. Aikoinaan elin herroiksi työttömänä, ja silloin salaisuutena oli että pidin menoni tosi matalana.
  4. Älä elä velaksi. Moni tekee töitä, jotta voi elää velaksi. Minulla ei ole velkaa. Tällä varmistan sen, etten juokse kilpaa oravanpyörässä, vaan ehdin levätä hyvin nauttien ajasta ilman laskuja. Minua ei voisi yhtään kiinnostaa työssä ravaaminen omakotitaloja, autojanne sekä parisuhteita varten.
  5. Budjetoi kulutusta Pennolla. Penno on auttanut minua ja muita vaurastumaan. En ole nyt rikas, mutta minulla alkaa olla säästötilillä mukavia tuhansia, että voisin pitää noin viiden vuoden ajan vapaata työelämästä. Tämä mahdollistuu pienellä budjetilla, jotta kaikki muu säästyy: lopuksi.
  6. Vain kuukausi työttömänä. Kokeile kuukauden ajan työttömänä sitä oikeaa elämää. Juuri ja juuri raha riittää ruokaan ja asumiseen, eikä ylimääräiseen ole varaa. Kiristät vyötä ja alat pärjätä. Pidä sapattivuotta säästöilläsi Yt:n jälkeen: äläkä innostu liikaa — olet elämäni esimies, ja aikaa on!
  7. Onko bensiini kallista? Moni työtä tekevä valittaa kallista bensiiniä. Miten olisi, jos koko asiaa ei tarvitsisi miettiä? Sapattivapaalla voit aloittaa yrittäjyyden olohuoneessa ja kulkea polkupyörällä. Rahaa säästyy, eikä tarvitse maksaa maltaita autoveroistakaan, katsastukset voi unohtaa täysin!
  8. Sammuta tuo televisio nyt. Moni laukoo, että työnteon jälkeen ei jaksa tehdä mitään. Yritä silti. Sammutat televisio ja käytä sitä aikaa sivubisnekseen. Kevytyritä vaikkapa siivousta naapureille, koska tiedät oikein hyvin, ettei heillä ole aikaa: tienaa rahaa. Säästöt huomioiden pitkä vapaa!
  9. Onko sinulla velkaa? Hikoile kunnolla työpaikalla ja maksa velkoja vaikka muutama vuosi aina. Maksa niitä niin, että velka oikeasti kuolee pois. Tämän jälkeen maksa itsellesi säästötilille. Otat huomioon, että säästää kannattaisi paljon tilanteesta riippuen, jotta voisit siirtyä seuraavaan.
  10. Onko sinulla taloudellinen puskuri? Eroa työstä ja sano esimiehelle Moikka! Lähde töistäsi heti, vaikka naapurisi Kyllikki ei sitä ymmärrä. Kyllä töitä on tehty aina! Sinun pitää uskaltaa sanoa se ääneen, että aika on tärkeämpää kuin raha. Uskalla olla täysin eri mieltä ja unohdat rottarallin.
Yt-neuvottelut toivat vinkit arjessa säästämiseen, kokeile ihmeessä ja elät enemmän! Aina voi saada ajalla rahaa, mutta et koskaan saa rahalla aikaa. Tästä syystä kannatan kuuden tunnin työpäiviä. Aina joku haluaa töissä asua, ei tämä olisi varmaan kiellettyä. Antakaa muiden elää. Painan sairaita määriä töitä, emmekä edes näe sitä työn tulosta palkoissa, sillä se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa. Minulla on tuhansien säästöjä ja en siltikään osta mitään mitä haluan. Ostan, mitä tarvitsen. Nyt sekä aina.

Yhteenveto: terveys voi mennä, mutta juoksumatto ei!

Juuri ennen eläkettä säästäminen on liian myöhäistä ja eläke voi pahimmillaan mennä perusasioihin: asumiseen, ruokaan, terveyskuluihin ja tietenkin laskuihin. Kaikki me maksamme niitä. Nyt kannattaa miettiä tulevaisuuttasi, itseään, eikä niinkään valtion pohjatonta kassaa. Pärjää hienosti, jos sinulla on pieni asunto, vähemmän televisioita ja enemmän katuelämää. Parasta maailmassa ei ole kassalta saatu kahden vuoden takuu, vaan retkeilyni tuoma ikuinen muisto päivästä, joka ei unohdu tässä koskaan.

Olen elintasokilpailusta jättäytynyt aikoja sitten, minun ei tarvitse asua työpaikoilla joka päivä, eikä minun tarvitse miettiä mitä muut ajattelevat minusta tänään. Jokaisena päivänä olen lopultakin yksin vastuussa elämästäni, enkä elä jonkun toisen ihme-elämää, saati hommaa vuokrakämppääni muiden niin paljon toivomia Ikea-mattoja sekä Samsung-televisioita joka huoneeseen. Lisäksi minimalistina tuotan maailmaan vähemmän jätettäsi. Tee töitä, sijoita velattomaan asuntoon, jota et hautaan vie!

Omista todella vähän tavaraa. Joskus heitän lisää, roskiin tai kierrätykseen. Anna kun selvennän. Yksi päivä on se päivä, kun kuolen pois. Ei kai meistä kukaan asu täällä ikuisesti? En aio hankkia asuntojani omaksi, joten läheisten ei tarvitse miettiä mitä tehdä tuolla. Se on vuokralla ja vuokrasopimus päättyy. Jos esimerkiksi Pirkkala ei ole kuolinpäivänä enää vetovoimainen kunta, asunto ei myy helposti. Tuota tavaraakaan ei ole paljon, joten jos joku pääseekin penkomaan, niin et pengo ihan kokonaista päivää.

Aina, kun olen lomalla, elämässä sapattivapaata ihmettelen mikä kiire ihmisillä on. Ihmiset raapivat tuulilaseja aamupakkasessa, kun Jyri nauttii kuumasta teestä joulukuussa joulua odotellessa. Eipä ole kiire töihin, koska enpä ole osa oravanpyörää. Suosittelen sitä, että töissä ei olla elintason takia, vaan säästämisen takia. Näin pääset säästämään jopa 40-60 prosenttia palkasta unelmiin. Jos sapattivuosi ei ole sinulle unelmaa, saatat olla töillesi omistautunut ihminen, josta työnantajani varmasti pitäisi.

Teitpä itse sitten mitä tahansa, elintasokilpailusta poistuminen, tekee kaikki toiveet mahdolliseksi. Maailman matkailusta niihin parhaimpiin vanhuuspäiviin. Sinä päätät omasta tulevaisuudesta! Aika toimia nyt, jotta huomenna olisi vähän paremmin. Velaton elämä, paras hot dog koko kaupungissa.

Onko elämäsi ainoa tarkoitus loputon kilpajuoksu oravanpyörässäni ja milloin ajattelit voittaa?

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä