Talvi, nysse ja Lassila&Tikanoja

Bussi ja L&T
Talvi voi yllättää, etenkin silloin, jos Pirkkalassa tiet on jätetty huonoon kuntoon lumisateen jäljiltä. Kuvan bussi linjalla 1B Vähäjärven kautta Vatialaan juuttui juuri ennen Ollikantietä ja tukki samalla koko tien poikittain. Bussi oli siellä paikallaan jo noin aamuseitsemältä.

Mielestäni aurausta pitää hoitaa paremmin. Hommia saa ulkoistaa, mutta hommat on tehtävä. Vaikka päätie aurattiin, kevyenliikenteenväylä oli lunta täynnä vielä iltapäivälläkin. Bussin juuttumisesta tielle sain taas tiedon naapuriltani. Toimiiko tuo tiedotus miten hyvin, Tampereen kaupunki? Aamulla moni odotti bussia Vähäjärven lenkin alueella turhaan. Elämme maailmassa, jossa lähes jokaisella on maksimissaan vuoden vanha älypuhelin kädessä.

Lassila&Tikanoja yllätti

Vaikka Lassila&Tikanoja on puutteellinen huoltoyhtiö, talvi ei yllättänyt heitä. He tulivat jo varhaisaamulla auraamaan taloyhtiön aluetta. Pahin lumi lähti pois jo ennen kuin ehdin edes pihalle astua ensimmäistä kertaa. Läheistä taloyhtiötä hoitaa Pirkan talohuolto ja siellä aura kävi vasta illansuussa. Lassila&Tikanoja toki hoiti hommat hieman kiireellä eli hutaisten ja esimerkiksi osa auratusta lumesta siirtyi postilaatikkojen luo, mutta pahimmat olivat poissa.

Tämän olen joutunut itse korjaamaan, samoin kuin roskakatoksen alueella. Kiitollinen pitäisi olla, että suurimmat hoituivat, mutta niin kiire ei saa olla että lunta jää alueelle käynnistä huolimatta, mistä olen palautetta antanut. Vieressäni asuu rouva, joka ei enää itse kykene raskaisiin töihin, niinpä tarjouduin häntä auttamaan piha-alueella. Kolasin omalla lapiolla lumet pois, ja hän säästyi työltä, mihin ei pysty. Vastineeksi sain mukavan teekupillisen itse leivotun kakun kera.

Bussilla oli tarkoitus lähteä tämän jälkeen kauppareissulle, sillä kevyenliikenteen väylät olivat lunta tulvillaan. Sillä ei maastopyörä kulje kovin helposti. Koin taas tätä huonoa tiedotusta Tampereen kaupungin joukkoliikenteeltä. Facebookissa tai sivuilla ei ollut tästä bussiasiasta infoa, eikä varsinkaan mitään poikkeusreiteistä, joita moni olisi halunnut eteensä. Noin kello 16 bussi saatiin hinattua pois ja uskaltauduin jäämään pysäkille kokeilemaan onnea bussitarjonnassa.

Bussia ei kuitenkaan koskaan tullut, edes puolessa tunnissa, niinpä lähdin suosiolla tärkeimmille ostoksille viereiseen kauppaan. Ei tiedotusta hoideta näin. Nyt koko tiedotusta ei ollut olemassakaan. Monia turhautuneita kasvoja ja juuri he, jotka joukkoliikennettä kipeimmin tarvitsevat, jäivät ilman minkäänlaista tietoa asiasta. Nykymeno tuntuu olevan se, että tiedotusta voidaan kyllä parantaa, mutta vasta sitten kun ajat ovat nykyistä paremmat. On siinäkin todellinen lupaus.

Tampereen kaupunki on keskittynyt liikaa ratikan rakentamiseen ja tällaisetkin bussiongelmat lakaistaan suosiolla maton alle. Huomenna kaikki on taas kunnossa ja niin kuin mitään tällaista ei olisi koskaan ollutkaan. Minullakin oli bussipysäkillä älypuhelin kädessä, luulisi että vuoden 2017 aikana aikuisten oikeasti saisi jotain infoa näytöllensä, missä se bussi on tai mitä pitäisi tehdä saadakseen sellainen. Turha toive, sillä talvi yllätti meidät kaikki. Ei muuta kuin kävelemään.

Loppusanat

Vaikka autollisia on liikenteessä selvästi enemmän, ei se tarkoita sitä, että joukkoliikenne voidaan hoitaa huonosti. Joukkoliikenteen käyttäjät nojautuvat bussiin ja on se kumma, että autoton mies ei pääse hoitamaan kauppa-asioitaan, kun maastopyörä ei pääse etenemään täydessä lumessa. Minä olen kuitenkin nuori, pääsen vaikka kävellen vielä. Entäpä tämä mummo, jolla on aika varattu terveyskeskuksessa? Mummo, joka luottaa annettuihin aikatauluihin.

Se mummo, joka myöhästyessään saa sitä, mitä hän ei koskaan halua. Laskun siitä, ettei ehtinyt lääkärin vastaanotolle. Tai mitä sanoo tämä poika, jonka tarkoitus oli ehtiä äidinkielen tunneille? Poika, joka ei halua tulla kouluun lumesta ihan märkänä. Vaikka isoa bussia ei saa siirrettyä paikaltaan nopeasti, tiedotusta olisi voinut harjoittaa. Ei sekään oikein ole, että tämän bussin jälkeen, läpi on yrittänyt monta muutakin bussia. Osa totaalisesti yllättyen ja sitten peruuttaen.

Tämän tytön tie kouluun johti aamulla umpikujaan, mutta vain siksi, koska kuljettajiakaan ei ole tieto tavoittanut kuin vasta keskipäivällä. Tämä maa on aidosti aika isossa kriisissä silloin, kun joukkoliikenne menee sekaisin talvesta ja aurauskalusto odottaa remonttia vasta seuraavaan lumimyräkkään, sillä se on vaikuttanut tänään tuhansien ihmisten arkeen. Tämä lumikriisi on vaikuttanut kaikista kipeimmin juuri heihin, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kulkea.

Mitä toimenpiteitä Tampereen kaupunki aikoo tehdä nyssetiedotuksen lisäämiseksi?

Sillä on olemassa asioita, joita ei voi enää tapahtumien jälkeen korjata. Koko tien tukkiva bussi mutkikkaan, kapean ja huonon näkyvyyden tiellä olisi voinut aiheuttaa paljon pahempaa noin kahdeksan tunnin pysäköinnillään vain asukkaille näkyvät hätävilkut päällä.

Ei siellä ollut edes lain vaatimia varoituskolmioita, ei edessä, eikä pahemmin takanakaan.

Onko ihmisen elämällä arvoa tänä päivänä?

Kommentit