Talvi, nysse ja Lassila&Tikanoja

Bussi ja L&T
Talvi voi yllättää, etenkin silloin, jos Pirkkalassa tiet on jätetty huonoon kuntoon lumisateen jäljiltä. Kuvan bussi linjalla 1B Vähäjärven kautta Vatialaan juuttui juuri ennen Ollikantietä ja tukki samalla koko tien poikittain. Bussi oli siellä paikallaan noin aamuseitsemältä kaikkien kiusana.

Mielestäni aurausta pitää hoitaa paremmin. Hommia saa ulkoistaa täysin, mutta hommat on tehtävä. Vaikka päätie aurattiin, lähin kevyenliikenteenväylä oli lunta täynnä vielä iltapäivälläkin. Bussin juuttumisesta tielle sain taas tiedon naapuriltani. Toimiiko tuo tiedotus miten hyvin, Tampereen kaupunki? Aamulla moni odotti bussia Vähäjärven lenkin alueella turhaan.

Nyt puhutaan oikeista ihmisistä ja heillä on kiire töihin. Jokaisella minuutilla on merkitystä. Elämme maailmassa, jossa lähes jokaisella on maksimissaan vuoden vanha älypuhelin omassa kädessä. Ei ehkä minulla, mutta monella. Älypuhelin on niin tärkeä, ettei ilman pärjää. Se olisi törkeää yrittää sopeutua tähän maailmaan ilman älyä kapulassa. Tätä ei kuitenkaan tamperelainen päättäjä ymmärrä. Nyssen tiedotus ei ole tavoittanut meitä. Jouduimme jälleen selittelemään pomolle myöhästymisestä.

Lassila&Tikanoja yllätti

Vaikka Lassila&Tikanoja on omasta kokemuksesta puutteellinen huoltoyhtiö, talvi ei yllättänyt heitä. He tulivat jo varhaisaamulla auraamaan taloyhtiön aluetta. Pahin lumi lähti pois jo ennen kuin ehdin edes pihalle astua ensimmäistä kertaa. Läheistä taloyhtiötä hoitaa Pirkan talohuolto ja siellä aura kävi vasta illansuussa. Lassila&Tikanoja hoiti hommat tokikin hieman kiireellä, eli kansanomaisemmin hutaisten, ja esimerkiksi osa auratusta lumesta siirtyi postilaatikkojen luo pahimmat poissa.

Tämän olen joutunut itse korjaamaan, samoin kuin roskakatoksen alueella. Kiitollinen pitäisi olla, että suurimmat hoituivat, mutta niin kiire ei saa sentään olla että lunta jää alueelle käynnistä huolimatta, mistä olen palautetta antanut. Vieressäni asuu rouva, joka ei enää itse kykene raskaisiin töihin, niinpä tarjouduin häntä auttamaan piha-alueella. Kolasin omalla lapiolla lumet pois, ja hän säästyi työltä, mihin ei yksinkertaisesti pysty. Vastineeksi sain mukavan teekupillisen itse leivotun kakun kera.

Bussilla oli tarkoitus lähteä tämän jälkeen kauppareissulle, sillä kevyenliikenteen väylät olivat lunta tulvillaan. Sillä ei paraskaan maastopyörä kulje kovinkaan helposti. Koin taas tätä huonoa tiedotusta Tampereen kaupungin joukkoliikenteeltä. Facebookissa tai sivuilla ei ollut tästä bussiasiasta infoa, eikä varsinkaan mitään poikkeusreiteistä, joita moni olisi halunnut eteensä. Noin kello 16 bussi saatiin hinattua pois ja uskaltauduin jäämään pysäkille kokeilemaan onnea kunnan bussitarjonnassa.

Linja-autolla voi lähteä kirjakaupoille

Linja-autoa ei kuitenkaan koskaan tänne tullut, edes puolessa tunnissa, niinpä lähdin sitten suosiolla tärkeimmille ostoksille viereiseen kauppaan. Ei tiedotusta hoideta näin. Nyt koko tiedotusta ei ollut olemassakaan. Monia turhautuneita kasvoja ja juuri he, jotka joukkoliikennettä kipeimmin tarvitsevat, jäivät ilman minkäänlaista tietoa asiasta. Nykymeno tuntuu olevan se, että tiedotusta voidaan kyllä parantaa, mutta vasta sitten kun ajat ovat nykyistä paremmat. On siinäkin todellinen lupaus.

Tampereen kaupunki on keskittynyt valitettavasti liikaa kalliin ratikan rakentamiseen, ja tällaisetkin bussiongelmat lakaistaan suosiolla maton alle. Huomenna kaikki on taas kunnossa. Mitään tällaista ei olisi koskaan ollutkaan, sanotaan. Minullakin oli bussipysäkillä älypuhelin kädessä, luulisi että vuoden 2017 aikana aikuisten oikeasti saisi jotain infoa näytöllensä, missä se bussi on tai mitä pitäisi tehdä saadakseen sellainen. Turha toive, sillä talvi yllätti meidät kaikki. Ei muuta kuin kävelemään.

Vaikka vihaan tätä Lassila&Tikanojan surkeaa huoltoyhtiötä, tänään se on toiminut Pirkkalan kuntaa hieman paremmin aurauksessa. Jos taloyhtiössänne on mahdollisuus valita joku muu huoltoyhtiö, se kannattaa todella. L&T:n huolto on paitsi hidas että toimimaton. Huoltomiestä saa soittaa useasti, tai mitään ei oikein tapahdu. Kotikatu on toiminut aina, ja ihmettelen suuresti miksi tähän vaihdettiin. Toivon todella, että joku päivä Kotikatu palaa. Toivon myös Nyssen tiedotteita puhelimeeni.

Loppusanat

Vaikka autollisia on liikenteessä selvästi enemmän, ei se tarkoita nyt sitä, että joukkoliikenne voidaan hoitaa huonosti. Joukkoliikenteen käyttäjät nojautuvat bussiin ja on se kumma, että autoton mies ei pääse hoitamaan kauppa-asioitaan, kun maastopyörä ei pääse etenemään täydessä lumessa. Vielä olen aika nuori, pääsen vaikka kävellen toistaiseksi. Entäpä tämä mummo, jolla on aika varattu lääkärille? Mummo, joka luottaa annettuihin aikatauluihin, eikä pääse jalan kovinkaan pitkiä matkoja?

Tämä mummo, joka myöhästyessään saa sitä, mitä hän ei koskaan halua itselleen tapahtuvan. Laskun siitä, ettei ehtinyt lääkärin vastaanotolle ajoissa. Tai mitä sanoo tämä poika, jonka tarkoitus oli ehtiä äidinkielen tunneille? Poika, joka ei halua tulla kouluun lumesta ihan märkänä. Vaikka isoa bussia ei saa siirrettyä paikaltaan nopeasti, tiedotusta voi antaa. Ei sekään oikein ole, että tämän bussin jälkeen, läpi on yrittänyt monta muutakin bussia. Osa kuskeista vieläpä yllättyen ja sitten peruuttaen.

Tämän tytön tie kouluun johti aamulla umpikujaan, mutta vain siksi, koska kuljettajiakaan ei ole tieto asiasta tavoittanut kuin vasta ehkä keskipäivällä. Tämä maa nimeltä Suomi on aidosti isossa kriisissä silloin, kun joukkoliikenne menee ihan sekaisin talvesta ja aurauskalusto odottaa pientä sivuremonttia vasta seuraavaan lumimyräkkään, sillä se on vaikuttanut tänään tuhansien ihmisten arkeen. Tämä lumikriisi on vaikuttanut kaikista kipeimmin juuri heihin, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kulkea.

Mitä toimenpiteitä Tampereen kaupunki aikoo tehdä nyssetiedotuksen lisäämiseksi?

Sillä on olemassa joitakin asioita, joita ei voi enää tapahtumien jälkeen korjata. Koko tien tukkiva bussi mutkikkaan, erittäin kapean ja huonon näkyvyyden tiellä olisi voinut aiheuttaa paljon pahempaa noin kahdeksan tunnin pysäköinnillään vain alueen asukkaille juuri ja juuri näkyvät hätävilkut päällä.

Ei siellä ollut edes lain vaatimia varoituskolmioita, ei edessä, eikä pahemmin takanakaan.

Onko ihmisen elämällä arvoa tänä päivänä?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia