Näin helposti tunnistat minimalistin

Minimalisti. Mies tai nainen, ja he kulkevat kadulla alasti. Minimalistina et vain voi omistaa yhtäkään vaatetta, ja kuljet mieluiten vaikka ilman. Tästä tunnistat minimalistin heti, sillä hänellä ei ole edes sohvaa tai sänkyä. Tai hei, sehän on laitonta! Alastomuus nimittäin, julkisella paikalla. Notkuminen tällä tavalla on vapauttavaa mökkitiellä muiden katseilta piilossa. Minimalismi on ihanaa sen kaikissa muodoissa, vaikka kaupungilla täysin minimalisti et voikaan olla aurinkoa ottamassa kesäisin.

Minimalistisempi elämä on nykyään onneksesi edellä kuvattua hieman parempaa laatuaikaa. Alasti en sentään itsekään joudu kulkemaan, eikä minulla ole pulaa normaaleista asioistamme, kuten sängystä, tuolista ja ruokapöydästä. Minimalismi on keskuudessamme erittäin suosittua, koska ihmiset alkavat tajuta, että uusien tavaroiden tuoma valtava onni kuivuu pois varsin nopeasti arkipäivistä. Piakkoin alamme kaivata jotain parempaa, kenties vain uudempaa, säilyttääksemme tämän valtavan onnen.

Sen sijaan ihaniin muistoihin on kiva palata aina uudelleen vaikkapa valokuvia katsellessa tai muuten. Muistoja saa myös ilmaiseksi, esimerkiksi paistamalla makkarat järven kodalla, nauttimalla samalla keväisestä metsämaisemasta. Mutta mistä tunnistat minimalistin oikeasti, ja oletkohan tietämättäsi sellainen? Lähden kertomaan omia kokemuksiani minimaalisesti eletystä elämästä, ja ehkäpä tämä auttaa päättämään kuka lähipiiristäsi on minimalisti. Lähde mukaan ja nauti elämästä täysillä!

Tärkein tavoite minulla on kokeilla aina jotakin uutta. Amerikasta löytyy suosittu frugalismi, ja tästä olen todella kiinnostunut. Näyttää siltä, että frugalismissa säästää rahaa kaikkein eniten. Frugalismi ei sinänsä kiellä ostamista, mutta se mitä ostetaan käytetään "puhki". Lisäksi frugalisti suosii käytettyä tavaraa, jota välillä saa kokonaan ilmaiseksi esim. tutuilta tai naapureilta. Frugalisti pyrkii tekemään kaikkensa, että maapallon resursseja säästettäisiin yksinkertaisesti käsin saatavilla olevin keinoin.
Minimalismista, heti siihen tutustuttuani, olen löytänyt sisäisen rakkauden, elämän ja onnellisuuden. En enää etsi samoja juttuja ulkopuolisista tekijöistä, kuten Zalando-ostoskoreista ja rantalomista.
Kannattaa tutustua minimalismiin, budjetointiin ja säästämiseen. Onnellisuuden valtatielle nopeasti. Lakkaat murehtimasta velkoja, koska ne saat maksettua pois nopeasti kuluttamalla vähemmän.

Frugalismi tarjoaa minimalismia parempaa otetta tulevaan huomiseen ilman kulutusjuhlaa.

Minimalisti elää elämisen arvoista elämää vuokrakodissaan

Itse tajusin olevani yksi parisen vuotta sitten. Näin saattaa käydä sinullekin, moni elää minimaalista elämää, muttei tiedä oikeaa nimikettä elämäntavalleen. Itse löysin virallisen nimen elämäntyylilleni vasta parisen vuotta sitten. En usko, että on olemassa parempaa elämäntapaa, koska minimalismi on tehnyt minusta iloisemman ja tyytyväisemmän juurikin tähän elämään, jossa en kaipaa mitään lisää, enkä toisaalta kaipaa enää mitään poiskaan. Kaikki mitä omistan, on tarpeellista joka päivä.

Aloin minimalistiksi tietämättäni muutettuani omilleni, en halunnut tuhlata kohtuuttomasti valmiiksi pieniä opiskelijan tukia tavaraan, jota en edes tarvitse. Halusin oppia elämään ilman herkkuja, koska tiesinpä jo silloin, että hamstraaminen ei ole oikea tapa löytää onni. Opiskelijan kämpässä minulla oli vain perusasiat, koska enempiä ei edes mahtunut. Tämä opetti sen, että vaikka jokin tuote oli varsin kiinnostava, sille ei ollut solussa tilaa tänään tai huomennakaan. Se oli siten melko tarpeeton.

Vuodesta 2007 alkaen olen asunut omillani tässä solussa, mutta 2012 piti vihdoin muuttaa, opiskelujen päättymiseen pari vuotta sitä ennen. Lähdin etsimään omaa vuokra-asuntoa periaatteita kunnioittaen ja hankin varsin pienen yksiön tuvalla. Tämähän ei edusta luksusta, mutta toisaalta palvelee aatteitani edelleen, tänne ei mahdu määräänsä enempää. Elän 500 artikkelin kanssa kaikki huonekalut mukaan luettuna. Kaikella on aina jokin tarkoitus, mutta mistä oikein tunnistaisit minut minimalistiksi?

Minimalisti, tee päivästä mahtava

1. Pystyn imuroimaan kämppäni yhdestä sähköpistokkeesta

Niin hauskaa kuin se onkin, katso kuva jutussa, laitan imurin pistokkeen olohuoneen pistorasiaan ja pystyn imuroimaan sieltä koko kämpän jokaista nurkkaa myöten ja ei — minulla ei ole kovinkaan pitkä johto imurissa. Electroluxin imurin ostin halvalla en pelkästään hinnan takia, vaan myös johdon takia, en halunnut maksaa euroakaan liikaa ekstrapitkästä johdosta jota en tarvitse. Nykyisen halvan imurin imurointialue on noin kahdeksan metriä ja sehän riittää hyvin koko kämppään, oikeasti.

2. En omista samanlaisia asioita tai palveluita

Minimalisti ei halua samanlaisia asioita. Jos yksi korvaa toisen, se riittää. Korvaan elämässäni kiinteän laajakaistan mobiililaajakaistalla ja yksin asuvana 4G-modeemin ja -liittymän korvaa valmiina oleva älypuhelin DNA:n kera. Älypuhelimella korvaan ison kameran, kalenterin, MP3-soittimen, muistion, tabletin ja lista jatkuu. Kaiuttimia hyödynnän laitteissa sen sijaan että maksaisin toisista ekstraa. On myös todettava, että parempaa ääntä saa ainakin nappikuulokkeilla maksamatta kovia satasia!

3. Kotona ja varastossa ei ole mitään

Jos saavut pieneen ulkovarastoon, näet korkeintaan polkupyörän, pyörän pumpun, tornituulettimen, lumilapion, haravan ja katuharjan. Hyllyjä on tavaralle, mutta tyhjiä ovat kuukaudesta toiseen, nautin nimittäin selkeistä maisemista. Moni sukulaisistani on pyytänyt saada tilaa sieltä omille tavaroilleen, mutta olen aina sanonut, että 40 euroa kuukaudessa. Kotona sama periaate, mieluummin tyhjä kaappi, kuin runsaasti turhuutta. Olen aina ollut sitä mieltä, että vähempikin riittää varsin hyvään elämään.

4. Pukeudun samalla tavalla päivästä toiseen

Pukeudun samoihin kuteisiin, mutta olenpa todennut, ettei kukaan välitä. Ihmiset ovat jopa sanoneet kuinka asiallisesti pukeudun. En hae uusia trendejä, vaan luon omat. Loin kapselivaatekaapin kolmella kengällä, 33 vaatteella koko vuodeksi, lisäksi löytyy pieni boksi lisävarusteita muotiini. Kaiken on aina mahduttava boksiin, muuten lisävarusteita on liikaa. Tästä syystä pesukone pyörii kahdesti viikossa ja minulla on silti puhtaita vaatteita jokaiselle päivälle  toisaalta ilman vaatteita ei tarvitse olla  paitsi kotona yksin ei niin väliä. En etsi päivän kuteita tuntikaupalla, ja stressi pysyy kunnialla poissa.

5. En shoppaile koskaan ilman varsinaista syytä

Jos kutsut shoppailemaan, saatan sanoa sen, ettei voisi vähempää kiinnostaa — mutta voin toki olla seuraksi. Shoppailu on niin harvinaista, että enää ei ole ongelma kävellä liikkeestä tyhjin käsin, jos en ole löytänyt etsimääni. Shoppailussa noudatan tosi tarkkoja määräyksiä, ruokaostoksilla on aina lista, josta harvoin poikkean. Näin en osta suunniteltua enempää. Käyttötavaroissa on viikon sääntö: odotan aina viikon ja harkitsen uudelleen onko tämä tuote edelleen ostamisen arvoinen. Yleensä en halua enää tuotetta. Jos totta puhutaan, en muista mitä olen ostanut viimeksi, ruokaa kylläkin joka viikko.

6. Pystyisin elämään suppeammin ilman huolia uudesta alusta

Koska olen vähentänyt omaa omaisuutta, voin paremmin, esimerkiksi tilanteissa joissa pitäisi aloittaa kaiken aivan alusta — kaikki on niin paljon helpompaa. Ostoslistalla ei oikein ole asioita tuhansien eurojen edestä. Tämähän voisi tarkoittaa vaikkapa sellaista tilannetta, jossa hukkaisin hauskasti koko vähäisen omaisuuden muuton aikana, kuljettajan osoittautuessa pikku varkaaksi. Toisaalta nykyinen studiokämppä alkaa olla liian iso, mutta edullinen vuokra pitää tyytyväisenä. Jos saan muualta vain 25 neliömetriä kalliimmalla, kannattaa asua 40 neliömetrissä huomennakin. Myös laskuissa on helppoa: maksan vain vuokran netillä, sähkön, puhelinliittymän netillä paketteineen, kotivakuutuksen ja tuiki tarpeellisen musiikin suoratoistopalvelun. Siinä on kaikki, ja se tosiaan vähentää sitä stressiä.

7. En omista autoa tai muita valtavirta-asioita

Elän ilman autoa ja turhaa ajokorttia, ilman televisiota, ilman radiota, ilman astianpesukonetta, ilman ylimääräisiä neliöitä, ilman kanta-asiakasetukortteja, ilman työpöytää, ilman lompakkoa. Minulla on silti kaikki. Polkupyöräni on kulkuneuvo, linja-auto pidemmillä matkoilla, rakas läppäri ja älypuhelin edustaa televisiota radioineen, studiokämppä edustaa parhaita neliöitäni, kanta-asiakasetukortteja ei tarvitse Lidlissä tai Ikeassa, työpöydän virkaa ajaa ruokapöytä ihan hyvin ja pankkikorttini viihtyykin hyvin oman puhelimen kirjan tyylisessä suojuksessa. Bussikortti on sen omassa Nysse-kotelossa ja henkilökortti narullisessa kotelossa, jonka muuten ostin eurolla posteineen kiinalaiselta eBaystä.

8. Pystyn laskemaan (viihde-)elektroniikka sormin

Kotonani ei ole paljoa elektroniikkaa ja sähkölasku kiittää tästä syystä. Laskuni on joka kuukausi noin 23 euroa. En tarvitse tosiaan kaiuttimia, koska kuuntelen nappikuulokkeilla, läppäri on televisioni ja puhelimeni MP3-soitin. Kaikki elektroniikka on tässä ilman valehtelua  vanha liesi ja liesituuletin, bodygroom, jääkaappipakastin, mikroaaltouuni, pesukone, pölynimuri, silitysrauta, matkapuhelin ja tietokone latureineen, varavirtalähde, kuulokkeita, partakone, sähköhammasharja ja akulliset lamput pyörään. Siinäpä kaikki. Mutta totuus on, että en tarvitse enempää kallista sekasähköä syömään.

9. Ostan edullisesti laatua

Ennen ostoksiani, tietokoneissa, puntaroin vaihtoehtoja. Mitä niin monet eivät. Moni ostaa tehokkaan puhelimen tai tietokoneen, vaikka käyttö on minimaalista, tai käyttäjä on kevyesti laiska rasittamaan laitteitaan. Miksi ostaa pelitietokonetta laskujen maksuun? Säästät satasia, koska oma kannettavani maksoi 249 euroa päivän hinnalla, maksoin siitä toki vuosi sitten kymmenen euroa enemmän. Kallein tavara kotonani on pesukone, minkä ostamiseen odotin kampanjaa, niin sain 349 euron sijasta 299 eurolla asennettuna ja vanha pois vietynä. Halvalla puhelimella voi päästä nettiin. Kallein tuote on enää jääkaappipakastin, vain 449 euroa, mutta tämän on vuokranantaja kustantanut minulle.

10. En kaipaa mitään lisää

Minimalistina en enää kaipaa muuta elämääni ja olen täysin tyytyväinen siihen mitä minulla tässä on. Pääsen halvalla myös kokemuksissa, koska tosiaan ainakaan vielä kävely ei maksa kenkiä enempää, ja viime kädessä voit kävellä ehkäpä ilman niitä  ainakin kotona. Siinä taas näet, että kengät kotiin on varsin turha investointi minimalistin mielestä. Minulle merkkaa elämässä eniten laatu kuin määrä. Ostan enemmin kerralla hyvät kuulokkeet 141 eurolla kuin kolme 31 euron kuuloketta vuoden mittaan. Kalliimmat toimivat jo toista vuotta ilman ongelmia. Lisäksi minulla ei olekaan enää paristokäyttöisiä laitteita mikä on myös hyvä maapallolle vielä huomennakin. Tavara ei enää koskaan omista minua.

Yhteenveto: minimointi onnistuu tarvittaessa, mutta muualla

Pystyisin elämään vielä vähemmällä, mutta tällä hetkellä asunnon kokoon nähden ei kannata luopua tavaroista entisestään. Minimalistisuus on elämässä muutakin, minulla on vain kahdet asiat jokaisesta kodin jutusta: pöytä kahdelle, tuolit kahdelle, sohva kahdelle, sänky minulle (koska tietääkseni ketään ei asu lisäkseni) ja keittiö juuri sopiva yksinasuvan tarpeeseen ilman astianpesukonetta. Osaan pestä astioita itsekin, tarvitaan vain kädet ja pesuainetta. Ruokailuvälineitä on kaksi jokaista, koska asun edelleen hauskasti yksin. Pyyhkeitä ja vuodevaatteita löytyy samantapainen pikkuinen määrä.

Yksi esillä, toinen kaapissa odottamaan käyttöä. Pesen välissä. En tarvitse kolmea pyyhettä jokaisesta, kun pesukone pyörii kahdesti viikossa. Jos minulla ei ole paljon tavaraa, siivoan vain kerran viikossa, siivoaminen hoituu puolessa tunnissa. Miksi? Minulla on kaikki siististi eikä minun tarvitse järjestellä tavaraa, koska vähäinen määrä tavaraa pitää huolen siitä, että minä tunnen tavarani ja tämä tavara on aina järjestyksessä. Kysy missä on pyöräilyasu, niin kerron sinulle hetkessä rehellisen vastauksen!

Merkinnässä oli kymmenen syytä mistä voisit tunnistaa kaltaiseni minimalistin jo tänään. Minimalisti voi muuten olla tyytyväinen vuokra-asuntoon paneutuen ostamisen sijaan vuokraamiseen musiikissa sekä leffoissa yleensäkin, koska emme halua omistaa tavaroitamme. Kuuma totuus onkin aina se, että jossain vaiheessa tavarat alkavat omistaa meitä, emmekä nyt pääse helpolla muuttamaan pienempään asuntoon elämäntilanteemme muuttuessa. Näitä on avioerosta paikkakunnalta muuttoon. Toinen syy asua vuokralla on se, että en pidä veloissa olemisesta, ja haluan nauttia siitä mihin on aidosti varaa.

Todennäköisesti joutuisin minimoimaan, mutta vasta jossain muualla kuin täällä. Pienessä kaksiossa on hyvin tilaa, ja tästä syystä omistan kahdet sohvat, sekä leveän sängyn. Jos joutuisin muuttamaan pienempään asuntoon, hankkiutuisin toisesta sohvasta eroon. Tällä hetkellä muuttosuunnitelmia ei ole, koska asunnossani maksan vuokraa vain 11 euroa neliömetrille. Minua houkuttelee yksiö, koska voisin asua sellaisessa frugalistisin menetelmin. Tämä ei kuitenkaan houkuttele tuplavuokralla.

Oletko sinä vai kenties joku sinun tutuista luotettava minimalisti? Mikä on mielestäsi parasta heidän elämäntavoissaan? Jos et ole minimalisti, mistä syystä? Jaa ajatuksiasi kommentoimalla alle!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Kannattaako pesukoneita korjauttaa?

Ensimmäinen televisioton vapaapäivä

Minimoi soittolistat ja ostoslistat heti

Facebook lähti vain 365 päivää sitten

En enää hoida ruokaostoksia Lidlissä

Talvi, Nysse, TKL ja Lassila&Tikanoja

Länsilinjoilla 2 vuotta ilman narsistia

Asioita, joihin minimalisti kompastuu

Blogger voittaa WordPressin näin