Näin tunnistat minimalistin

Imuri ja koti
Minimalistinen elämä on tavallista parempaa. Minimalismi on erittäin suosittua, koska ihmiset alkavat tajuta, että tavaroiden tuoma onni kuivuu nopeasti arkipäivistämme. Sen sijaan ihaniin muistoihin on kiva palata aina uudelleen vaikkapa valokuvia katsellessa tai muuten.

Muistoja saa myös ilmaiseksi, esimerkiksi paistamalla makkarat järven kodalla, nauttimalla samalla keväisistä metsämaisemista. Mutta mistä tunnistat minimalistin ja oletko kenties tietämättäsi itse sellainen? Lähden kertomaan omia kokemuksiani minimaalisesti eletystä elämästä ja ehkä tämä auttaa päättämään kuka lähipiiristäsi on minimalisti.

Minimalisti elää elämisen arvoista elämää

Itse tajusin olevani yksi parisen vuotta sitten. Näin saattaa käydä sinullekin, moni elää minimaalista elämää, muttei tiedä oikeaa nimikettä elämäntavalleen. Itse löysin virallisen nimen elämäntyylileni vasta parisen vuotta sitten. En usko, että on olemassa parempaa elämäntapaa, koska minimalismi on tehnyt minusta iloisemman ja tyytyväisemmän juuri tähän elämään, jossa en kaipaa mitään lisää, enkä toisaalta kaipaa enää mitään poiskaan. Kaikki mitä omistan, on tarpeellista.

Aloin minimalistiksi tietämättäni muutettuani omilleni, en halunnut tuhlata kohtuuttomasti valmiiksi pieniä opiskelijan tukia tavaraan, jota en edes tarvitse. Halusin oppia elämään ilman herkkuja, koska tiesin jo silloin, että hamstraaminen ei ole oikea tapa löytää onni. Opiskelijan kämpässä minulla oli vain perusasiat, koska enempiä ei edes mahtunut. Tämä opetti sen, että vaikka jokin tuote oli kiinnostava, sille ei ollut solussa tilaa tänään tai huomennakaan. Se oli tarpeeton.

Vuodesta 2007 alkaen olen asunut omillani tässä solussa, mutta 2012 piti muuttaa, opiskelujen päättymiseen pari vuotta sitä ennen. Lähdin etsimään omaa vuokra-asuntoa periaatteita kunnioittaen ja hankin varsin pienen yksiön tuvalla. Tämä ei edusta luksusta, mutta toisaalta palvelee aatteitani edelleen, tänne ei mahdu määräänsä enempää. Elän 222 artikkelin kanssa huonekalut mukaan luettuna. Kaikella on jokin tarkoitus. Mistä tunnistaisit minut minimalistiksi?
Minimalistilla on esteetön näkymä makuuhuoneesta keittiöön.

1. Pystyn imuroimaan kämppäni yhdestä sähköpistokkeesta

Niin hauskaa kuin se onkin, katso kuva jutussa, laitan imurin pistokkeen olohuoneen pistorasiaan ja pystyn imuroimaan sieltä koko kämpän jokaista nurkkaa myöten ja ei - minulla ei ole pitkä johto imurissa. Electroluxin imurin ostin halvalla en pelkästään hinnan takia, vaan myös johdon takia, en halunnut maksaa euroakaan liikaa ekstrapitkästä johdosta jota en tarvitse. Nykyisen imurin imurointialue on noin kahdeksan metriä ja riittää hyvin koko kämppään.

2. En omista samanlaisia asioita tai palveluita

Minimalisti ei halua samanlaisia asioita. Jos yksi korvaa toisen, se riittää. Korvaan elämässäni kiinteän laajakaistan mobiililaajakaistalla ja yksin asuvana 4G-modeemin ja -liittymän korvaa valmiina oleva älypuhelin DNA:n kera. Älypuhelimella korvaan kameran, kalenterin, MP3-soittimen, muistion, tabletin ja lista jatkuu. Kaiuttimia hyödynnän laitteissa sen sijaan että maksaisin toisista lisää. On myös todettava, että parempaa ääntä saa aina nappikuulokkeilla maksamatta satasia!

3. Kotona ja varastossa ei ole mitään

Jos saavut varastooni, näet sieltä korkeintaan polkupyörän, pyörän pumpun, tornituulettimen, lumilapion, haravan ja katuharjan. Hyllyjä on tavaralle, mutta tyhjiä ovat kuukaudesta toiseen, nautin nimittäin selkeistä maisemista. Moni sukulaisistani on pyytänyt saada tilaa sieltä omille tavaroilleen, mutta olen aina sanonut, että 40 euroa kuukaudessa. Kotona sama periaate, mieluummin tyhjä kaappi, kuin runsaasti turhuutta. Olen aina ollut sitä mieltä, että vähempikin riittää.

4. Pukeudun samalla tavalla päivästä toiseen

Pukeudun samoihin kuteisiin, mutta olen todennut, ettei kukaan välitä. Ihmiset ovat jopa sanoneet kuinka asiallisesti pukeudun. En hae trendejä, vaan luon omat. Loin kapselivaatekaapin kolmella kengällä, 33 vaatteella koko vuodeksi ja lisäksi pieni boksi lisävarusteita muotiini. Kaiken on mahduttava boksiin, muuten lisävarusteita on liikaa. Tästä syystä pesukone pyörii kahdesti viikossa ja minulla on silti puhtaita vaatteita jokaiselle päivälle - toisaalta ilman vaatteita ei tarvitse olla - paitsi kotona yksin ei niin väliä. En etsi päivän kuteita tuntikaupalla, ja stressi pysyy poissa.

5. En shoppaile koskaan ilman varsinaista syytä

Jos kutsut shoppailemaan, saatan sanoa sen, ettei voisi vähempää kiinnostaa - mutta voin toki olla seuraksi. Shoppailu on niin harvinaista, että enää ei ole ongelma kävellä liikkeestä tyhjin käsin, jos en ole löytänyt etsimääni. Shoppailussa noudatan tarkkoja määräyksiä, ruokaostoksilla on aina lista, josta harvoin poikkean. Näin en osta suunniteltua enempää. Käyttötavaroissa on viikon sääntö: odotan aina viikon ja harkitsen uudelleen onko tämä tuote edelleen ostamisen arvoinen. Yleensä en halua enää tuotetta. Jos totta puhutaan, en muista mitä olen ostanut viimeksi, ruokaa kylläkin joka viikko.

6. Pystyisin elämään suppeammin ilman huolia uudesta alusta

Koska olen vähentänyt omaisuutta, voin paremmin, esimerkiksi tilanteissa joissa pitäisi aloittaa kaiken alusta - kaikki on niin paljon helpompaa. Ostoslistalla kun ei ole asioita tuhansien eurojen edestä. Tämä voisi tarkoittaa vaikkapa tilannetta, jossa hukkaisin hauskasti koko vähäisen omaisuuden muuton aikana, kuljettajan osoittautuessa varkaaksi. Toisaalta nykyinen studiokämppä alkaa olla liian iso, mutta edullinen vuokra pitää tyytyväisenä. Jos saan muualta 25 neliömetriä kalliimmalla, kannattaa asua 40 neliömetrissä huomennakin. Myös laskuissa on helppoa: maksan vain vuokran, sähkön, mobiililiittymän netillä paketteineen, kotivakuutuksen ja musiikin suoratoistopalvelun. Siinä on kaikki ja tosiaan vähentää sitä stressiä.

7. En omista autoa tai muita valtavirta-asioita

Elän ilman autoa ja ajokorttia, ilman televisiota, ilman radiota, ilman astianpesukonetta, ilman ylimääräisiä neliöitä, ilman kanta-asiakasetukortteja, ilman työpöytää, ilman lompakkoa. Minulla on silti kaikki. Polkupyöräni on kulkuneuvo, bussi pidemmillä matkoilla, läppäri ja älypuhelin edustaa televisiota radioineen, studiokämppä edustaa parhaita neliöitäni, kanta-asiakasetukortteja ei tarvitse Lidlissä tai Ikeassa, työpöydän virkaa ajaa ruokapöytä ihan hyvin ja pankkikorttini viihtyy hyvin puhelimen kirjan tyylisessä suojuksessa. Bussikortti on sen omassa kotelossa ja henkilökortti narullisessa kotelossa, jonka muuten ostin eurolla posteineen kiinalaiselta eBaystä.

8. Pystyn laskemaan (viihde-)elektroniikkani sormin

Kotonani ei ole paljoa elektroniikkaa ja sähkölasku kiittää tästä syystä. Laskuni on joka kuukausi noin 23 euroa. En tarvitse tosiaan kaiuttimia, koska kuuntelen nappikuulokkeilla, läppäri on televisioni ja puhelimeni MP3-soitin. Kaikki elektroniikka on tässä ilman valehtelua - liesi ja liesituuletin, jääkaappipakastin, mikroaaltouuni, pesukone, pölynimuri, silitysrauta, matkapuhelin ja tietokone latureineen, varavirtalähde, tornituuletin, partakone, sähköhammasharja ja akulliset lamput pyörään. Siinäpä kaikki. Mutta totuus on, että en tarvitse enempää sähköä syömään.

9. Ostan edullisesti laatua

Ennen ostoksia, tietokoneissa, puntaroin vaihtoehtoja. Mitä niin monet eivät. Moni ostaa tehokkaan puhelimen tai tietokoneen, vaikka käyttö on minimaalista, tai käyttäjä on kevyesti laiska rasittamaan laitteitaan. Miksi ostaa pelitietokonetta laskujen maksuun? Säästät satasia, koska oma kannettavani maksoi 249 euroa päivän hinnalla, itse toki maksoin siitä vuosi sitten kymmenen euroa enemmän. Kallein tavara kotonani on pesukone, minkä ostamiseen odotin kampanjaa, niin sain 349 euron sijasta 299 eurolla asennettuna ja vanha pois vietynä. Myös halvalla puhelimella voi päästä nettiin. Kallein tuote on jääkaappipakastin, 449 euroa, mutta sen on vuokranantaja kustantanut.

10. En kaipaa mitään lisää

Minimalistina en kaipaa muuta elämääni ja olen tyytyväinen siihen mitä minulla on. Pääsen halvalla kokemuksissa, koska tosiaan ainakaan vielä kävely ei maksa kenkiä enempää, ja viime kädessä voit kävellä myös ilman niitä - ainakin kotona. Siinä taas näet, että kengät kotiin on varsin turha investointi minimalistin mielestä. Minulle merkkaa elämässä eniten laatu kuin määrä. Ostan enemmin kerralla hyvät kuulokkeet 41 eurolla kuin kolme 11 euron kuuloketta vuoden mittaan. Kalliimmat toimivat jo toista vuotta ilman ongelmia. Lisäksi minulla ei ole enää paristokäyttöisiä laitteita mikä on myös hyvä maapallolle vielä huomennakin. Tavara ei koskaan omista minua.

Loppusanat

Pystyisin elämään vielä vähemmällä, mutta tällä hetkellä asuntoon nähden ei kannata luopua tavaroista entisestään. Minimalistisuus on elämässä muutakin, minulla on vain kahdet asiat jokaisesta kodin jutusta: pöytä kahdelle, tuolit kahdelle, sohva kahdelle, sänky minulle (koska tietääkseni ketään ei asu lisäkseni) ja keittiö juuri sopiva yksinasuvan tarpeeseen ilman astianpesukonetta. Osaan pestä astioita itsekin, tarvitaan vain kädet ja pesuainetta. Ruokailuvälineitä on kaksi jokaista, koska asun edelleen hauskasti yksin. Pyyhkeitä ja vuodevaatteita samainen pikku määrä.

Yksi esillä, toinen kaapissa odottamaan käyttöä. Pesen välissä. En tarvitse kolmea pyyhettä jokaisesta, kun pesukone pyörii kahdesti viikossa. Kun minulla ei ole paljoa tavaraa, siivoan vain kerran viikossa, siivoaminen hoituu puolessa tunnissa. Miksi? Minulla on kaikki siististi eikä minun tarvitse järjestellä tavaraa, koska vähäinen määrä tavaraa pitää huolen siitä, että minä tunnen tavarani ja se on aina järjestyksessä. Kysy missä on pyöräilyasu, niin kerron hetkessä vastauksen!

Merkinnässä oli kymmenen syytä mistä voisit tunnistaa kaltaiseni minimalistin. Minimalisti voi muuten olla tyytyväinen vuokra-asuntoon sekä paneutua ostamisen sijaan vuokraamiseen musiikissa sekä leffoissa yleensäkin, koska emmehän halua omistaa tavaroita. Koska totuus on, että jossain vaiheessa tavarat alkavat omistaa meitä, emmekä pääse helposti muuttamaan pienempään asuntoon elämäntilanteen muuttuessa. Näitä on avioerosta paikkakunnalta muuttoon.

Oletko sinä vai kenties joku sinun tutuistasi minimalisti? Mikä on mielestäsi parasta heidän elämäntavoissaan? Jos et ole minimalisti, mistä syystä? Jaa ajatuksiasi kommentoimalla!

Alla video minimalismiin liittyen, kuinka pääset pahoja muistoja tuovista asioista.

Kommentit