Näinkö helposti tunnistat minimalisteja

Minimalisti. Mies tai nainen, ja he kulkivat kaduilla alasti. Minimalistina et vain voi omistaa yhtäkään vaatettasi, ja kuljet mieluiten vaikka ilman. Tästä tunnistat minimalistin heti, sillä hänellä ei olisi edes sohvaa tai sänkyä. Hei siellä, sehän on kai täällä Suomessa laitonta! Tämä, että jotkut elävät jopa ilman turhia huonekaluja, taikka ainakin vähentävät näiden määrää. Minimalismi on huikeaa tämän kaikissa muodoissa, vaikka kaupungeilla täysin minimalisti et voikaan olla aurinkoa ottamassa tässä kesäisin.

Minimalistisempi elämä on nykyään onneksesi edellä kuvattua hieman parempaa laatuaikaa. Alasti et sentään itsekään joudu kulkemaan, eikä minulla ole pulaa normaaleista asioistamme, kuten sängyistä, tuolista ja ruokapöydästä. Minimalismi onkin keskuudessanne todella suosittua, koska ihmiset alkavat tajuta, että uusien tavaroiden tuoma valtava onni kuivuu pois varsin nopeasti arkipäivistäsi. Tästä pian alamme kaivata jotain parempaa, kenties hieman uudempaa, säilyttääksemme arjen valtavan onnen.

Sen sijaan ihaniin muistoihin on kiva palata aina uudelleen vaikkapa valokuvia katsellessa tai muuten. Muistoja saisit myös ilmaiseksi, esimerkiksi paistamalla makkarat järven kodalla, nauttimalla samalla keväisestä metsämaisemastasi. Mutta mistä tunnistat minimalistini oikeasti, ja oletkohan tietämättäsi sellainen? Lähden kertomaan omia kokemuksiani minimaalisesti eletystä elämästäni, ja ehkäpä tuosta auttaisin päättämään kuka lähipiiristäsi on minimalisti. Lähdet mukaan ja nautit elämästäsi täysillä!

Tärkein tavoite minulla on kokeilla aina jotain uutta. Amerikasta rantautuu suosittu nuukailu, ja tästä olen todella kiinnostunut. Näyttää siltä, että frugalismissa säästää rahaa kaikkein eniten. Frugalismi ei sinänsä kiellä ostamista, mutta se mitä ostetaan käytetään "puhki". Lisäksi nuukailija suosii käytettyä tavaraa, jota välillä saa kokonaan ilmaiseksi esim. tutuilta tai naapureilta. Nuukailija pyrkisi tekemään kaikkensa, että maapallon resurssejasi säästettäisiin yksinkertaisesti käsin saatavilla olevin keinoin.
Minimalismista, heti siihen vain tutustuttuani, olen löytänyt sisäisen rakkauden, elämän ja arjen onnellisuuden. En enää etsi samoja juttuja ulkopuolisista tekijöistä, kuten Zalando-ostoskoreista ja rantalomista.
Kannattaa tutustua minimalismiin, budjetointiin ja säästämiseen. Onnellisuuden valtatielle nopeasti. Lakkaat murehtimasta velkoja, koska ne saat maksettua pois nopeasti kuluttamalla vain vähemmän.

Frugal minimalist on uutta, nuukan kukan otetta tulevaan huomiseen ilman suurta kulutusjuhlaa.

Minimalisti elää elämisen arvoista elämääsi vuokralla

Itse tajusin olevani yksi parisen vuotta sitten. Näin saattaisi käydä sinullekin, moni elää minimaalista elämää, mutta ei tiedä oikeaa nimikettä elämäntavoilleen. Itse löysin virallisen nimen elämäntyylilleni vasta parisen vuotta sitten. En usko, että on olemassa parempaa elämäntapaa, koska minimalismisi on tehnyt minusta iloisemman ja tyytyväisemmän juurikin tähän elämääni, jossa en kaipaile mitään lisää. En toisaalta kaipaa enää mitään poiskaan. Lähes kaikki mitä enää omistan, onkin arkieni tarpeellista.

Aloit minimalistiksi tietämättäni muutettuani omilleni, en halunnut tuhlata kohtuuttomasti valmiiksi pieniä opiskelijan tukia tavaraan, jota en edes tarvitse. Halusin oppia elämään ilman herkkujani, koska tiesinpä jo silloin, että hamstraaminen ei ole oikea tapa löytää onnea. Opiskelijan kämpässä minulla oli vain perusasiat, koska enempiä ei edes mahtunut. Tuo opetti sen, että vaikka jokunen tuote olisi varsin kiinnostava, sille ei ollut solussa tilaa tänään tai huomennakaan. Hankinta oli siten melko tarpeeton.

Vuodesta 2007 alkaen olen asunut omilla tässä solussa, mutta 2012 piti vihdoin muuttaa, opiskelujeni päättymiseen pari vuotta tätä ennen. Lähdin etsimään omaa vuokra-asuntoa periaatteita kunnioittaen ja hankin varsin pienen yksiösi tuvalla. Tämähän ei edusta luksusta, mutta toisaalta palvelee aatteitani edelleen, tänne ei mahdu määräänsä enempää. Elän 500 artikkelini kanssa kaikki huonekaluni mukaan luettuna. Kaikella on aina jokin tarkoitus, mutta mistä oikein voit tunnistaa minut minimalistiksesi?

Minimalistinen kotini ei ole tällainen

Vaikka ajattelit, että minimalistit ovat sisustajia, en nyt ole. Mielestäni kuvan mukaiset minimalistiset kodit ovat teollisen näköisiä. En asuisi päivääkään. Nuukana minimalistina kotini on minulle ikää. Koti saa olla jopa 30 vuotta vanha, kunhan se on alkuperäinen tai vain hieman remontoitu. Sisustaminen on minusta rahan ja ajan hukkaa. Kotini olisi vaatimaton, koska en osta tänne juuri mitään. Kaiken lisäksi suurin osa kalusteistani, jopa pihakalusteet, ovat saatuja ilmaiseksi naapureilta taikka vanhemmilta.

Vein rikkinäisen pihatuolin kierrätyslavalle. Naapurin rouva kysyi, toivotko bistrosarjan? Uusi, mutta ei ollut minulla sille tilaa, kun vanhakin vielä pysyy pystyssä. Se oli aika kiva, koska olin juuri menossa Jyskiin, mutta bistrosarjas löytyikin naapurilta. Tuon sain vuonna 2012 ja se on edelleen kasassa. Ei ole pienintäkään tarvetta vaihtaa sitä toiseen, ja koska naapurisi olisi niin hyvä, niin ilman muuta korvaan asian hänelle muun muassa leikkaamalla ruohot ja talvella lumitöissäsi. Naapuri ei pysty itse tuohon.

Ei invalidilta voine odottaa pihatöitä, jopa kaupassa käy takseilla. Istuessani siinä bistrosarjalla kylmä kokis kädessä muistelen tätä seinänaapuriani ja muistan leikata nurmikot samalla kun myös oma piha sitä kaipaa. Vaikka bistrosarja on jo maksettu moninkertaisesti, jatkan silti sitä. Tiedän, että naapurini tuttavat ja muut apulaiset asuvat kaukana. Asuvat todennäköisesti töissä, eivätkä aina ehdi paikalle. Se on voimaannuttavaa, kun ei elä itselleen, vaan myös muille. Joskus saan tai annan turhan ilmaiseksi.

Ensimmäiset toimivat syyt tunnistaa ajan minimalisti

1. Pystyi imuroimaan yhdestä sähköpistokkeesta. Laita imurin pistokkeen olohuoneen pistorasiaan ja pystyt imuroimaan sieltä usein koko kämpän jokaista nurkkaa myöten ja ei — meillä ei olisi kovinkaan pitkä johto imurissa. Electroluxin imurini ostin halvalla en pelkästään hinnan takia, vaan myös johdon vuoksi, en halunnut maksaa euroakaan liikaa ekstrapitkästä johdosta jota en tarvitse. Nykyisen halvan imurin imurointialue olisi noin kahdeksan metriä, ja tuosta riittänee hyvin koko kämppään, oikeasti.

2. Ei omista samoja asioita tai palveluita. Nuuka ei haluaisi samoja asioita. Jos yksi korvaa toisen, nyt riittää. Korvaan elämässäni kiinteän laajakaistan mobiililaajakaistalla ja yksin asuvana 4G-modeemin ja -liittymän korvaa valmiina oleva älypuhelin 4G:llä. Luurilla korvaan sen kameran, kalenterin, MP3-soittimen, muistion, tabletin ja lista jatkuu. Kaiuttimia hyödynnän laitteissa sen sijaan että maksaisin toisista ekstraa. Olisi todettava, että parempaa hifiääntä saisit helposti nappikuulokkeilla ja halvalla.

3. Kotona ja varastossa ei ollut koskaan mitään. Jos saavut pieneen ulkovarastoon, näet polkupyörän, pyörän pumpun, lumilapion ja katuharjan. Hyllyjä on tavaralle, mutta tyhjiä ovat kuukaudesta toiseen, nautin usein selkeistä maisemista. Moni sukulaisista on pyytänyt saada tilaa sieltä omille tavaroilleen, mutta olen aina sanonut, että 40 euroa kuukaudessa. Kotona sama periaate, mieluummin tyhjä kaappi, kuin runsaasti turhuutta. Olen aina ollut sitä mieltä, että vähempikin riittää varsin hyvään elämääni.

Minimalisti, tee päivästä mahtava

4. Pukeutuu samalla tavalla päivästäsi toiseen. Pukeudun samoihin kuteisiin, mutta olenpa todennut, ettei kukaan välitä. Ihmiset olivat joskus sanoneet kuinka asiallisesti pukeudut. Et hae uusinta trendiä, vaan luot omat. Loin kapselivaatekaapin kolmella kengällä, 33 vaatteella koko vuodeksi, lisäksi löytyisi pieni boksi lisävarusteita muotia. Kaiken on mahduttava boksiin, muuten lisävarusteita on liikaa. Ajan pesukone pyörii yhdesti viikossa ja minulla on siltikin puhtaita vaatteitani vuoden jokaiselle päivälle.

5. Ei shoppaile ilman varsinaista syytä. Jos kutsuisit kauppakeskukseen, saatan sanoa juuri sen, ettei juuri vähempää kiinnosta — mutta voisin olla seuraksi. Shoppailu on niin harvinaista, että enää ei ole ongelma kävellä liikkeestäsi tyhjin käsin, jos en ole löytänyt jo etsimääni. Shoppailussa noudatan tosi tarkkoja määräyksiä, ruokaostoksilla on aina lista, josta harvoin poikkean. Näin en osta suunniteltuja enempää. Käyttötavaroissa on viikon sääntö: odota viikko ja harkitset uudelleen onko tuote tarpeen.

6. On valmis minimoimaan lisää. Minulla olisi 500 tavaraa, mutta olisin henkisesti valmis luopumaan lisää. Toivon, että joku ilta menisin nukkumaan, ja tavaroita olisi enää alle 400 tai vaikka 350. Jos iskee pahin, ja joutuisin muuttamaan, se kävisi helposti. Jos naapurisi tekee omia, ja omaisuutesi tuhoutuisi, 300 asiaa hankkisi helpommin kuin ne 600 tai 900 asiaa. Aion dokumentoida omaisuuden, koska tuon pahan päivän koittaessa olisi ainakin jossain listoja mistä pitää aloittaa uusi elämä vain tarvittaessa.

Lisäsyyt tunnistaa nuukailijat, jotka olisi säästäväisiä!

7. Ei ole autoa tai muita valtavirta-asioita. Minulla ei ole sitä, mitä sinulla on. Koti, ei ole televisioita, mikroaaltouunia, astianpesukonetta, radiota, ylimääräisiä neliöitä, uusinta keittiöremonttia. Täällä ei ole työpöytää, koska läppäri on täysin okei sylissäsi, ja toisaalta voisit käyttää ruokapöytää. Minulla ei ole ajokorttia tai autoa, koska käytän paikallisia busseja. Vuosimatkani hoituvat murto-osalla kaikista niistä kuluista, joita autoilijana maksat vuositasolla. Matkailen jo 365 eurolla vuodessa rajoituksitta.

8. Ei ole suurta elektroniikkaa sähkölaskuilla. On se ihanaa, kun vuosittainen sähkönkulutus on 999 kWh tai alle. Sauna on vuokranantajan piikkiin tiistaisena lenkkisaunana, ei nuuka edes omaa vuoroa tilaa. Televisio onkin poissa, sähkösyöppö ei täällä saa jalansijaa. Siivous helpottuu ilman tasoja. Voin laskea kaiken omistamani elektroniikan sormin. Sitä on niin vähän, että arjessa on moni muukin tätä nyt kummastellut. Silti tunnun pärjäävän, enkä esimerkiksi jää ilman musiikkia, laatukuulokkeilla.

9. Viisastuu kuluttajana, tulee pärjäämään. Toisin kuin muut, nuukailija olisi tarkka markka. Käytän ruokakaupassa keskimäärin hieman enemmän aikaa kuin kiireiset kilpailijat, mutta säästäisin eniten. Etsin jatkuvasti entistä halvempia tuotteita, jolloin edes inflaatio ei saa talouttani epätasapainoon. Ei kannata kaikessa ostaa halvinta, koska esimerkiksi tietokoneissa ja kuulokkeissa kannattaisi maksaa enemmän, sielläkään ei osta holtittomasti. Pidät mieluisia asioita ostoslistalla ja ostat tarjouksesta.

Nuuka introvertti ei käy huveissa euroilla

10. On minimoinut KAIKEN maksullisen. Pitkäkyntisille tiedoksi, että täällä ei ole enää mitään kovin arvokasta. Elän niukan nuukasti, joten edes pesukone ei maksa 299 euroa enempää. Enkä koskaan käy huvipuistoissa, partureissa, ostoskeskuksissa (paitsi vessassa), klubeissa, baareissa, tapahtumissa jne. En enää mene ulkomaille, jos se on liian hintavaa, näin vuosittainen ulkomaanmatka rajoittuu lähinnä Viroon. Vaikka olen nähnyt satoja kertoja, Eesti kiehtoo minua silti. Äike, päike, suvi ja kaunid ilmad!

11. Hyödyntää tarjouksia ja ilmaisia juttuja. Aiempaa sivuten, hyödynnä tarjouksia nyt. Kaiken ostaisit ensisijaisesti tarjouksillasi. Museoista en maksaisi mitään, sillä esimerkiksi Tampereen museoviikoilla saattaa olla vapaa pääsy joihinkin museoihin. Käyn siellä vasta sitten, tai voisin odottaa tarjousta siitä. Ruokaa ostaisin ensisijaisesti S-ryhmän ilta-alesta 60 prosenttia halvemmalla ja pakastan sen. Kenkiä ostat nekin vain tarjouksista. Kuluttaja ostaa talvikengät normaalihintaan, nuuka 60 % halvemmalla.

12. Ei välitä mitä muut hänestä ajattelevat. Kunnon nuuka! Kunnon säästäväinen minimalisti ei välitä mitä muut ovat mieltä. Ethän voisi mitenkään muuten vastustaa kulutusjuhlaasi ja toimia aiemman 11. syyn mukaan. Okei, välitän mitä muut olivat mieltään, mutta se että joku ei pidä mitä teet. Se ei vaikuta asiaani, sillä tulen aina olemaan nuuka ja säästämään kuluissani. Näin voisin nopeammin irtisanoutua töistä. Minua ei kiinnosta töissä ravaamiseni 40 tuntia viikossa 67-vuotiaaksi, pitäisi elääkin joskus.

Olen minimoinut jopa seurustelu- ja ystäväsuhteetkin

Minimalisti ei pelkästään yritä elää ilman autoa, vaan hän haluaa poistaa muutkin häiriöt elämästäsi, joten tänään 17. kesäkuuta 2019 ilmoitan että minimoin heinäkuussa parisuhteeni. Meitä odottaa vielä yksi yhteinen matka, enkä usko sen onnistuvan kovin hyvin, mutta sen jälkeen on pakko viheltää. Hän ei vielä tiedä asiasta, mutta tulee tietoon sitten, koska yhtään aiemmin en aio ilmoittaa. Tiedät, vaikka löisi taas kasvoille, koska kyseinen henkilö ei kestä epämieluista uutista. Hän haluaisi rahojani, niin.

Minimalisti olin, ja lapioit jatkuvasti rahaa toisen kirstuun. On vihdoin rauhaisaa, koska viikon kyläily hänellä on taas ohi. Pääsen muutamana päivänä rentoutumaan. Vaikka tiedän, että tulisin maksamaan hänen vaatiman matkan Tanskaan kokonaisuudessaan, en voi täysin rentoutua. En, vaikka usein yksin kuuntelen rakastamaani tanssimusiikkia, joka on ennen auttanut aina. Miten minusta tulikaan hänen? Voi kun tietäisi, tuo rakkauden suihku oli omiaan sekoittamaan päät. En ala lyhentää muita velkojasi.

Minimoin suhteen elämästä, ja tavallaan se on eduksi, koska tulen säästämään rahaa. Jos säästän sitä rahaa aiempaa enemmän, eikä mene kullan tilille aivan kaikki, niin pääsen pois koneistosta. Haluaisin joku päivä elää omilla ehdoilla ja nyt kun olen ylipäätään vaihteeksi työelämässä määräajoilla, on aika säästää sapattivapaata kohti. Se, mitä hän lähdöstä tulee ajattelemaan, ei minua kiinnosta. Olen tässä antanut varoituksia jo aiemmin, sillä en hänen käytöstapoja kestä. Enkä halua maksaa näitä velkoja.

Pian minimoit jo seurustelusuhteen

Paitsi että maksan, velkoja. On tulossa se matka Tanskaan, joka sekin oli omakustanteinen, ei hänellä ole penniäkään siihen. Ei kelvannut Ruotsi taikka Viro, vaan piti olla Eurooppaa. Miten tätä voi jaksaa? Ennen matkaa kultani ihan varmasti tulee halaamaan, puhumaan veloistaan, enkä empaatikkona tule kieltäytymään. Ehkä tätä pitäisi työstää? Jos satasia käyttäisit kuukaudessa rahattomaan kultaan, niin miksi ei vain voi lähteä sieltä? Ihminen saa kaiketi itse päättää onko suhde järkevää hyötykäyttäjään.

Miksi olet suhteessa? En koskaan pitänyt koko ideasta. Ihmiset väsyttävät meitä. Tässä suhteessamme väsyn kaikkein helpoiten. On parhaat ainekset ulosottoon, mutta kuka siinä minusta huolehtisi, mikäli säästötili on juotu kultani kanssa ja matkusteltu pitkin Eurooppaa, maksellen ne toisenkin lennot. Hän jättää heti, jos rahavirtasi loppuu, niin meinasi myös nyt. Sitten suostuin matkaan ja ei edennyt siihen. En halua suhteita, enää. Minussa on ollut ennen aito erakko, ja minusta tuli erakko. Olen erakko aina.

Erakkona minimoin jopa ystäväsuhteet. Minulla ei ole ollut ystäviä. Puhelimessa on neljä yhteystietoa. Viidennen poistan pian heinäkuussa, ei kulta siihen numeroon muutenkaan vastaa. Miksi vastaisin itse hänelle? Siksikö, että tarvitaan taas rahoja Elisan, DNA:n ja Helenin laskuun? Et ole ATM. Nautit tuosta oikeasti, puhelin on hiljaa. Jos edesmennyt kultani alkaa häiriköimään, vaihdan siitä puhelinnumeron. Tulisin säästämään satasia kuukausittain ilman hyötykäyttäjiä ja kavereita. Avain sapattivapaaseeni.

Yhteenveto: minimointi onnistuu kaikilta, sinultakin!

Pystyisin elämään vielä vähemmällä, mutta tässä hetkessä asunnon kokoon nähden ei kannata luopua tavaroista entisestään. Minimalistisuus on elämässä muutakin, minulla on vain kahdet asiat jokaisesta kodin jutusta: pöytä kahdelle, tuolit kahdelle, sohva kahdelle, sänky minulle (koska tietääkseni ketään ei asu lisäkseni) ja keittiö juuri sopiva yksinasuvan tarpeeseen ilman astianpesukonettasi. Osaan pestä astioita itsekin, tarvitaan ehkä kädet ja pesuainetta. Jos kone olisi, et löytäisi ikinä tarpeeksi astioita.

Yksi esillä, toinen kaapissa odottamaan käyttöä. Peset välissä. En tarvitse kolmea pyyhettä jokaisesta, kun pesukone pyörisi kahdesti viikossa. Jos sinulla ei ole paljon tavaroita, siivoat vain kerran viikoissa, siivoaminen hoituu puolessa tunnissa. Miksi? Sinulla on kaikki siistiä. Eikä minun tarvitsisi järjestellä tavaraa, koska vähäinen määrä tavaraa pitää huolen siitä, että minä tunnen tavarani ja tämä tavara on aina järjestyksessä. Kysyt missä on pyöräilyasu, niin kerron sinulle hetkessä rehellisen vastaukseni!

Minimalisti, voit olla tyytyväinen nyt vuokra-asuntoon paneutuen ostamisen sijaan vuokraamiseensa musiikissa sekä leffoissa yleisestikin, koska emme halua omistaa tavaroitamme. Kuuma totuus on aina se, että jossain vaiheessa tavarat alkavat omistaa meitä, emmekä enää pääse muuttamaan pienempään asuntoon elämäntilanteemme muuttuessa. Näitä on avioerosta paikkakunniltasi muuttoon. Toinen syy asua vuokralla on se, että en pidä veloissa olemisesta, ja haluaisit nauttia siitä mihin on aidosti varaa.

Todennäköisesti joutuisi minimoimaan, mutta vasta jossain muualla kuin täällä. Pienessä kaksiossasi on hyvin tilaa, ja tuosta syystä omistaisi kahdet sohvat, sekä leveän sängyn. Jos joutuisin muuttamaan pienempään asuntooni, hankkiutuisin toisesta sohvastasi eroon. Tällä hetkellä muuttosuunnitelmia ei ole, koska asunnossani maksan vuokraa vain 11 euroa neliömetreillesi. Minua houkuttelisi yksiö, koska voisin asua sellaisessa ekstremistisin menetelmin. Tämä ei kuitenkaan houkuttelisi tuplavuokrillasi.

Oletko sinä vai kenties joku sinun tutuistasi luotettava minimalisti? Mikä on mielestäsi parasta heidän elämäntavoissaan? Jos et ole minimalisti, mistä syystä? Jaa ajatuksiasi kommentoimalla tänne! Tämän lisäksi on hyvä suunnitella ihmissuhteitasi. Tarvitaanko niitä, jos kotosalla voi uppoutua musiikkiin?

Kerro omat jutut, sillä välin odotan elämäni viimeistä matkaa Tanskaan. Minimoin kohta nekin.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!