Näin tunnistat minimalistin yhdellä silmäyksellä

Imuri ja koti
Minimalisti. Mies tai nainen, ja he kulkevat kadulla alasti. Minimalisti ei vain voi omistaa yhtäkään vaatetta, ja kulkee mieluiten vaikka ilman. Tästä tunnistat minimalistin heti, sillä hänellä ei ole edes sohvaa tai sänkyä. Tai hei, sehän on laitonta! Alastomuus nimittäin, julkisella paikalla.

Minimalistisempi elämä on onneksesi edellä kuvattua hieman parempaa aikaa. Alasti en sentään itsekään joudu kulkemaan, eikä minulla ole pulaa normaaleista asioista, kuten sängystä, tuolista ja ruokapöydästä. Minimalismi on keskuudessamme erittäin suosittua, koska ihmiset alkavat tajuta, että tavaroiden tuoma valtava onni kuivuu pois varsin nopeasti arkipäivistämme.

Sen sijaan ihaniin muistoihin on kiva palata aina uudelleen vaikkapa valokuvia katsellessa tai muuten. Muistoja saa myös ilmaiseksi, esimerkiksi paistamalla makkarat järven kodalla, nauttimalla samalla keväisistä metsämaisemista. Mutta mistä tunnistat minimalistin oikeasti, ja oletkohan tietämättäsi sellainen? Lähden kertomaan omia kokemuksiani minimaalisesti eletystä elämästä, ja ehkäpä tämä auttaa päättämään kuka lähipiiristäsi on minimalisti. Lähde mukaan ja nauti elämästä täysillä!

Minimalisti elää elämisen arvoista elämää

Itse tajusin olevani yksi parisen vuotta sitten. Näin saattaa käydä sinullekin, moni elää minimaalista elämää, muttei tiedä oikeaa nimikettä elämäntavalleen. Itse löysin virallisen nimen elämäntyylileni vasta parisen vuotta sitten. En usko, että on olemassa parempaa elämäntapaa, koska minimalismi on tehnyt minusta iloisemman ja tyytyväisemmän juuri tähän elämään, jossa en kaipaa mitään lisää, enkä toisaalta kaipaa enää mitään poiskaan. Kaikki mitä omistan, on tarpeellista joka päivä.

Aloin minimalistiksi tietämättäni muutettuani omilleni, en halunnut tuhlata kohtuuttomasti valmiiksi pieniä opiskelijan tukia tavaraan, jota en edes tarvitse. Halusin oppia elämään ilman herkkuja, koska tiesinpä jo silloin, että hamstraaminen ei ole oikea tapa löytää onni. Opiskelijan kämpässä minulla oli vain perusasiat, koska enempiä ei edes mahtunut. Tämä opetti sen, että vaikka jokin tuote oli varsin kiinnostava, sille ei ollut solussa tilaa tänään tai huomennakaan. Se oli siten melko tarpeeton.

Vuodesta 2007 alkaen olen asunut omillani tässä solussa, mutta 2012 piti vihdoin muuttaa, opiskelujen päättymiseen pari vuotta sitä ennen. Lähdin etsimään omaa vuokra-asuntoa periaatteita kunnioittaen ja hankin varsin pienen yksiön tuvalla. Tämähän ei edusta luksusta, mutta toisaalta palvelee aatteitani edelleen, tänne ei mahdu määräänsä enempää. Elän 222 artikkelin kanssa kaikki huonekalut mukaan luettuna. Kaikella on aina jokin tarkoitus. Mistä oikein tunnistaisit minut minimalistiksi?
Minimalistilla on esteetön näkymä makuuhuoneesta keittiöön.

1. Pystyn imuroimaan kämppäni yhdestä sähköpistokkeesta

Niin hauskaa kuin se onkin, katso kuva jutussa, laitan imurin pistokkeen olohuoneen pistorasiaan ja pystyn imuroimaan sieltä koko kämpän jokaista nurkkaa myöten ja ei  minulla ei ole pitkä johto imurissa. Electroluxin imurin ostin halvalla en pelkästään hinnan takia, vaan myös johdon takia, en halunnut maksaa euroakaan liikaa ekstrapitkästä johdosta jota en tarvitse. Nykyisen halpaimurin imurointialue on noin kahdeksan metriä ja sehän riittää hyvin koko kämppään, oikeasti.

2. En omista samanlaisia asioita tai palveluita

Minimalisti ei halua samanlaisia asioita. Jos yksi korvaa toisen, se riittää. Korvaan elämässäni kiinteän laajakaistan mobiililaajakaistalla ja yksin asuvana 4G-modeemin ja -liittymän korvaa valmiina oleva älypuhelin DNA:n kera. Älypuhelimella korvaan ison kameran, kalenterin, MP3-soittimen, muistion, tabletin ja lista jatkuu. Kaiuttimia hyödynnän laitteissa sen sijaan että maksaisin toisista ekstraa. On myös todettava, että parempaa ääntä saa aina nappikuulokkeilla maksamatta kovia satasia!

3. Kotona ja varastossa ei ole mitään

Jos saavut pieneen ulkovarastooni, näet korkeintaan polkupyörän, pyörän pumpun, tornituulettimen, lumilapion, haravan ja katuharjan. Hyllyjä on tavaralle, mutta tyhjiä ovat kuukaudesta toiseen, nautin nimittäin selkeistä maisemista. Moni sukulaisistani on pyytänyt saada tilaa sieltä omille tavaroilleen, mutta olen aina sanonut, että 40 euroa kuukaudessa. Kotona sama periaate, mieluummin tyhjä kaappi, kuin runsaasti turhuutta. Olen aina ollut sitä mieltä, että vähempikin riittää hyvään elämään.

4. Pukeudun samalla tavalla päivästä toiseen

Pukeudun samoihin kuteisiin, mutta olen todennut, ettei kukaan välitä. Ihmiset ovat jopa sanoneet kuinka asiallisesti pukeudun. En hae uusia trendejä, vaan luon omat. Loin kapselivaatekaapin kolmella kengällä, 33 vaatteella koko vuodeksi, lisäksi löytyy pieni boksi lisävarusteita muotiini. Kaiken on aina mahduttava boksiin, muuten lisävarusteita on liikaa. Tästä syystä pesukone pyörii kahdesti viikossa ja minulla on silti puhtaita vaatteita jokaiselle päivälle  toisaalta ilman vaatteita ei tarvitse olla  paitsi kotona yksin ei niin väliä. En etsi päivän kuteita tuntikaupalla, ja stressi pysyy kunnialla poissa.

5. En shoppaile koskaan ilman varsinaista syytä

Jos kutsut shoppailemaan, saatan sanoa sen, ettei voisi vähempää kiinnostaa — mutta voin toki olla seuraksi. Shoppailu on niin harvinaista, että enää ei ole ongelma kävellä liikkeestä tyhjin käsin, jos en ole löytänyt etsimääni. Shoppailussa noudatan tosi tarkkoja määräyksiä, ruokaostoksilla on aina lista, josta harvoin poikkean. Näin en osta suunniteltua enempää. Käyttötavaroissa on viikon sääntö: odotan aina viikon ja harkitsen uudelleen onko tämä tuote edelleen ostamisen arvoinen. Yleensä en halua enää tuotetta. Jos totta puhutaan, en muista mitä olen ostanut viimeksi, ruokaa kylläkin joka viikko.

6. Pystyisin elämään suppeammin ilman huolia uudesta alusta

Koska olen vähentänyt omaa omaisuutta, voin paremmin, esimerkiksi tilanteissa joissa pitäisi aloittaa kaiken aivan alusta — kaikki on niin paljon helpompaa. Ostoslistalla ei oikein ole asioita tuhansien eurojen edestä. Tämähän voisi tarkoittaa vaikkapa sellaista tilannetta, jossa hukkaisin hauskasti koko vähäisen omaisuuden muuton aikana, kuljettajan osoittautuessa pikku varkaaksi. Toisaalta nykyinen studiokämppä alkaa olla liian iso, mutta edullinen vuokra pitää tyytyväisenä. Jos saan muualta vain 25 neliömetriä kalliimmalla, kannattaa asua 40 neliömetrissä huomennakin. Myös laskuissa on helppoa: maksan vain vuokran netillä, sähkön, puhelinliittymän netillä paketteineen, kotivakuutuksen ja tuiki tarpeellisen musiikin suoratoistopalvelun. Siinä on kaikki, ja se tosiaan vähentää sitä stressiä.

7. En omista autoa tai muita valtavirta-asioita

Elän ilman autoa ja turhaa ajokorttia, ilman televisiota, ilman radiota, ilman astianpesukonetta, ilman ylimääräisiä neliöitä, ilman kanta-asiakasetukortteja, ilman työpöytää, ilman lompakkoa. Minulla on silti kaikki. Polkupyöräni on kulkuneuvo, bussi pidemmillä matkoilla, läppäri ja älypuhelin edustaa televisiota radioineen, studiokämppä edustaa parhaita neliöitäni, kanta-asiakasetukortteja ei tarvitse Lidlissä tai Ikeassa, työpöydän virkaa ajaa ruokapöytä ihan hyvin ja pankkikorttini viihtyy hyvin oman puhelimen kirjan tyylisessä suojuksessa. Bussikortti on sen omassa Nysse-kotelossa ja henkilökortti narullisessa kotelossa, jonka muuten ostin eurolla posteineen kiinalaiselta AliExpressissä.

8. Pystyn laskemaan (viihde-)elektroniikkani sormin

Kotonani ei ole paljoa elektroniikkaa ja sähkölasku kiittää tästä syystä. Laskuni on joka kuukausi noin 23 euroa. En tarvitse tosiaan kaiuttimia, koska kuuntelen nappikuulokkeilla, läppäri on televisioni ja puhelimeni MP3-soitin. Kaikki elektroniikka on tässä ilman valehtelua  vanha liesi ja liesituuletin, bodygroom, jääkaappipakastin, mikroaaltouuni, pesukone, pölynimuri, silitysrauta, matkapuhelin ja tietokone latureineen, varavirtalähde, kuulokkeita, partakone, sähköhammasharja ja akulliset lamput pyörään. Siinäpä kaikki. Mutta totuus on, että en tarvitse enempää kallista sähköä syömään.

9. Ostan edullisesti laatua

Ennen ostoksia, tietokoneissa, puntaroin vaihtoehtoja. Mitä niin monet eivät. Moni ostaa tehokkaan puhelimen tai tietokoneen, vaikka käyttö on minimaalista, tai käyttäjä on kevyesti laiska rasittamaan laitteitaan. Miksi ostaa pelitietokonetta laskujen maksuun? Säästät satasia, koska oma kannettavani maksoi 249 euroa päivän hinnalla, itse toki maksoin siitä vuosi sitten kymmenen euroa enemmän. Kallein tavara kotonani on pesukone, minkä ostamiseen odotin kampanjaa, niin sain 349 euron sijasta 299 eurolla asennettuna ja vanha pois vietynä. Myös halvalla puhelimella voi päästä nettiin. Kallein tuote on jääkaappipakastin, 449 euroa, mutta sen on vuokranantaja kustantanut minulle.

10. En kaipaa mitään lisää

Minimalistina en kaipaa muuta elämääni ja olen täysin tyytyväinen siihen mitä minulla on. Pääsen halvalla myös kokemuksissa, koska tosiaan ainakaan vielä kävely ei maksa kenkiä enempää, ja viime kädessä voit kävellä myös ilman niitä  ainakin kotona. Siinä taas näet, että kengät kotiin on varsin turha investointi minimalistin mielestä. Minulle merkkaa elämässä eniten laatu kuin määrä. Ostan enemmin kerralla hyvät kuulokkeet 41 eurolla kuin kolme 11 euron kuuloketta vuoden mittaan. Kalliimmat toimivat jo toista vuotta ilman ongelmia. Lisäksi minulla ei ole enää paristokäyttöisiä laitteita mikä on myös hyvä maapallolle vielä huomennakin. Tavara ei koskaan omista minua.

Loppusanat

Pystyisin elämään vielä vähemmällä, mutta tällä hetkellä asunnon kokoon nähden ei kannata luopua tavaroista entisestään. Minimalistisuus on elämässä muutakin, minulla on vain kahdet asiat jokaisesta kodin jutusta: pöytä kahdelle, tuolit kahdelle, sohva kahdelle, sänky minulle (koska tietääkseni ketään ei asu lisäkseni) ja keittiö juuri sopiva yksinasuvan tarpeeseen ilman astianpesukonetta. Osaan pestä astioita itsekin, tarvitaan vain kädet ja pesuainetta. Ruokailuvälineitä on kaksi jokaista, koska asun edelleen hauskasti yksin. Pyyhkeitä ja vuodevaatteita löytyy samantapainen pikku määrä.

Yksi esillä, toinen kaapissa odottamaan käyttöä. Pesen välissä. En tarvitse kolmea pyyhettä jokaisesta, kun pesukone pyörii kahdesti viikossa. Kun minulla ei ole paljoa tavaraa, siivoan vain kerran viikossa, siivoaminen hoituu puolessa tunnissa. Miksi? Minulla on kaikki siististi eikä minun tarvitse järjestellä tavaraa, koska vähäinen määrä tavaraa pitää huolen siitä, että minä tunnen tavarani ja tämä tavara on aina järjestyksessä. Kysy missä on pyöräilyasu, niin kerron hetkessä rehellisen vastauksen!

Merkinnässä oli kymmenen syytä mistä voisit tunnistaa kaltaiseni minimalistin jo tänään. Minimalisti voi muuten olla tyytyväinen vuokra-asuntoon paneutuen ostamisen sijaan vuokraamiseen musiikissa sekä leffoissa yleensäkin, koska emme halua omistaa tavaroitamme. Kuuma totuus onkin aina se, että jossain vaiheessa tavarat alkavat omistaa meitä, emmekä nyt pääse helpolla muuttamaan pienempään asuntoon elämäntilanteemme muuttuessa. Näitä on avioerosta paikkakunnalta muuttoon. Toinen syy asua vuokralla on se, että en pidä veloissa olemisesta, ja haluan nauttia siitä mihin on varaa.

Oletko sinä vai kenties joku sinun tutuistasi luotettava minimalisti? Mikä on mielestäsi parasta heidän elämäntavoissaan? Jos et ole minimalisti, mistä syystä? Jaa ajatuksiasi kommentoimalla alle!

Alla video minimalismiin liittyen, kuinka pääset pahoja muistoja tuovista asioista.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona