Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Oma elämä. Jatkuva oppitunti minulle. Viime vuonna opin, että olin parisuhteessa narsistin kanssa. Pidempään tiesin siitä, että olen introvertti. Suhteesta lähdön jälkeen Finlan työterveyshoitaja sanoi, että olen järeä empaatikko. Narsisti rakastaa empaatikkoja kaikkein eniten juuri siksi, koska hän saa tarvitsemaansa energiaa ilman rajoituksia. Mikä parasta, puoliso on niin koukuttunut narsistiin, että pieni sota ei enää haittaa. Janoat sitä, mitä suhteessa oli alun perin, ja teet töitä sen eteen. Turhaan.

Empaatikko ei koskaan vihastu, ja myös anteeksipyynnön saa helposti asioista, joiden takana ei edes ole. Lisäksi empaatikko haluaa miellyttää muita, ja koska hänellä on suurenmoinen kyky aistia toisten kivut omassa kehossa, epävakaa persoonallisuus käyttää empaatikkoja ilmaisena terapeuttina. Ennen pitkään olin hän, joka tarvitsi terapeuttia, kun ketään muuta ei ollut enää takana. Halusin tutkia mistä syystä olin rakastunut kahteen epävakaaseen persoonallisuuteen noin 30-vuotiaan elämäni aikana.

Huhtikuussa 2020 työterveyspsykologi latasi suorat sanat minusta tehtyäni ensin testin irtaantumalla työroolista. Hänen mukaansa olen maailmamme harvinaisin persoonallisuus. INFJ-persoonia löytyy maailmalta tasan prosentin verran. INFJ on suomennettuna ns. Asianajaja-persoonallisuus. Asenteeni ympäristöön on introvertti, tapani hankkia informaatiota on intuitiivinen, päätöksissä olen tunteva ja elämäntyyli on järjestelmällinen. Viestijänä olen aktiivinen, mikä blogista todennäköisesti jo näkyy.

Jotkut ovat pitäneet minua täytenä ekstroverttina. Tarvitaan runsaasti yksinoloa akkujen lataamiseen sosiaalisiin tilanteisiin. Jos olet itsekin INFJ, ehkä samaistut tähän asiaan. Minua ette löydä lähipubista tai täpötäydestä konsertista. En näissä paikoissa juurikaan viihdy. Haluan olla yksin, suorittaa juttuja. Ilman kavereita luen paljon sijoittamisesta, että voisin jokunen päivä alkaa sijoittaa. Haluan vaurastua helpommin, kuin lottoamalla viikoittain, ja tämä onnistuu sijoittamalla lottoon käytetyt hupirahat.
Mikään ei sytytä meitä asianajajia enemmän kuin toimivat ratkaisut ihmiskunnan ongelmiin ja syvälliset ihmissuhteet tärkeisiin henkilöihin. INFJ on niin harvinainen, että et todennäköisesti ole yksi heistä. Onnea!
INFJ-A on tarkka persoonallisuuteni, mutta myös INFJ-T-persoonia löytyy. A-persoonallisuus on niin sanotusti rauhallinen myrskyissä, kun taas T-persoonallisuudella on tapana stressata enemmän.

Jyri ei kuitenkaan lottoa, enkä osta arpoja, mutta en toisaalta vielä edes sijoita. Tämä muuttuu.

Narsistinen persoonallisuus on empaattisen INFJ:n suurin uhka

Totean tässä hetkessä, että narsistinen kumppani on suuria ongelmia. Olin sentään rakastunut viiden vuoden aikana kahteen Borderline-persoonallisuutta omaavaan mieheen. Läheisriippuvainen INFJ-A haluaa auttaa, mutta juuri tätä ihmettä masentunut, ahdistunut ja kliinisesti epävakaa persoonallisuus tarvitsee, etkä edes herää ajoissa. Ihminen, joka ompi itse kiltti, ei ensimmäisenä ajattele että vastassa olisi kiltin vastakohta. En osannut edes epäröidä, että rakastuin todellisuudessa feikkiin maskiin.

Saatuani "diagnoosin" psykologilta minun oli helpompi ymmärtää tarkemman syyn siihen kuinka oikein päädyin kahden narsistin luokse lähes huomaamatta. Narsisti hyötyy lähesisriippuvaisista. On varsin tyypillistä, että INFJ kehittää itseään, ja minulla onkin jos jonkinlaista projektia päällä omaksi huviksi. Rentoudun musiikkiin, meditoin, kirjoitan ja nautin kuin viimeistä päivää. Olemalla iloinen pystyn jakamaan ilojani muillekin. Narsisti rakastaa meitä, koska työssä olemme suuria ihmisiä.

Teen työtä aika hyvällä liekillä, mutta yksioikoiset rutiinitehtävät kaupan kassalla eivät juuri minua puhuttele. Haluan haasteita IT-osastolla, ja sieltäpä tuleekin positiivista palautetta paljon. Rakastan aitoja kykyjäni ratkaista ongelmia tietotekniikan ja matkapuhelimien parissa. Työssä siitä tietysti saa palkkaa ja nyt Corona-epidemian aikana teemmekin runsaasti etätyötä. Näitä kykyjä voidaan käyttää hyväksi: onhan se niin, että haluat vain auttaa muita. En ole koskaan kieltäytynyt ja se oli virhe.

Tampereen kaupunkiliikenteen autossa on tilaa olla yksin Pirkkalassa

Narsisti ei pidä kieltäytymisestäsi. Siksi yritin vähän enemmän. Tästä saat lisääkin rahaa, ole hyvä. Tästä saat lisää kehuja, ole hyvä. Tästä saat lisää aikaa, ole hyvä. Moni INFJ työllistyy terapeuttina tai ihan psykologina, koska olemme hyviä kuuntelemaan. Narsisti käytti tätä taitoa hyväksi: lähes tulkoon aina hän tuli Messengeriin puhumaan masennuksestaan, ahdistuksestaan ja uhrina olemisestaan. Ei sitten mennyt aikaakaan, kun keksin ratkaisuja. Lähdetäänpä nyt kuule rentoutumaan, Ruotsiin.

Maksoin tietystikin vielä aivan kaiken. Parisuhteelta kaipaan ennen kaikkea syvyyttä, eikä edes puhuta mistään seksistä. Haluan uppoutua henkilöön syvällisemmin. Minusta onkin kiehtovaa tietää henkilön taustat pintaa syvemmältä. Narsisti ei valitettavasti avaudu, noin vuoden suhteen jälkeen hädin tuskin tiesin mitään hänestä. En edes tiennyt hänen suosikkiväriään. Hän tiesi minusta kaiken, ja tätä tietoa oli helppo käyttää minua vastaan. Halusin kestävän suhteen, mutta lopulta tulin vain huijatuksi.

Omalla persoonallisuusprofiililla on erityinen kyky rakentaa aikaakin kestäviä suhteita. INFJ:t tietävät miten saada oikeita ystäviä ja säilyttää ne, he ovat lämpimiä sekä ystävällisiä, yksinkertaisenkin hyviä keskustelukumppaneita. Tein ihan kaikkeni säilyttääkseni epävakaan suhteen narsistin kanssa. Uskon todella, että ystävyyssuhde voi olla loputon. Narsisti kuluttaa lopulta niin paljon, että sitä alkaa miettiä missä sopassa se lusikka taas onkaan. Narsisti murskaa tämän kuvitelman kestävyydestä täysin.
Älä hämmästy bussissa, jos INFJ vie bussista kahta paikkaa. Joskus ei vain halua ketään viereen, mutta INFJ:nä annan heti lisätilaa kun bussi uhkaa täyttyä. Onneksi täällä Pirkkalassa bussit ajavat melko tyhjinä...

Onko lähelläsi ihminen, joka kuulee sinua ja välittää sinusta?

Maailman harvinaisin persoonallisuus ei välttämättä tule ajatelleeksi tulleensa manipuloiduksi. Kysy vain uudestaan itseltäsi, onko vierelläsi joku, joka kuuntelee ja välittää hieman? Kohdallani se tapahtui pienissä arkisissa tilanteissa. Kaikki tiesivät nimeni, mutta hän. Hän ei koskaan sanonut sitä ääneen. Sanomatta jättäminen osui, koska osasin vain kuvitella kuinka arvotonta se on, että joku ei kutsu sinua edes nimelläsi. Kaiken maailman haukkuja ja kirosanoja sitä sai kuulla kyllä lähestulkoon päivittäin.

Sisäänpäin kääntyneet huokaukseni, nielaisemani tunteet, tämä sanavarasto oli hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Ajatukset, joita olisi pitänyt sanoa ääneen, vaikenivat. Tunsin voimaa, sitä voimaa, jota olisin tarvinnut sanoakseni sen ääneen. Pelkäsin lopulta seuraamuksia, ja sanomattahan se jäi sitten lopuksi. Olisi kyllä pitänyt sanoa siitä huolimatta. Olinpa liian kiltti, enkä pystynyt pitämään puoliani ovelasti argumentoivan narsistin kanssa. Hän, joka koetteli niitä rajojani, väsytti joka ikisellä kohtaamisella.

Murentavat katseet. Mitä tein taas väärin? Tämä välinpitämättömyys ja ymmärtämättömyys siitä että meitä oli kaksin kappalein. Ei yhtä, vaan kahtakin lajia. Kummallakin oli merkitystä. Halveksunta oli juurtunut tavaksi. Samaan aikaan yritin parantaa jotain, mitä en ole edes rikkonut. Halusin antaa ja enemmän, tämä on persoonallisuuteni. Elin hänen masennuksessa, tunsin jokaisen vivahteen, joka siihen kuului. Tunnistin hänen ahdistuneisuuden, ja koin sen tuoman tuskan, tekstiviestin takaa.

Kangasalan maisemat välittävät minusta enemmän kuin narsisti aikoinaan

Olenhan empaatikko, joka välittää ja kuulee. Arvostaa ja ilahtuu, että toinen on vieressä. Missä oli se ilahtuminen, kun tulin useiden kaupunkien takaa siivoamaan tuntikausiksi ja palattiin nukkumaan? Missä oli se rakkaus, joka kerran oli tässä ihan vieressä? Missä oli se kuuleva ihminen, joka kerrankin kannusti unohtamaan sen ensimmäisen epäonnistuneen parisuhteen epävakaan persoonallisuuden kanssa kertomatta että on itsekin sellainen? Pidän sitä vastuuttomana, eräänlaisena huijauksena.

Samaan aikaan mielipiteiden mitätöinnistä oli tullut itsestäänselvyys. Vähitellen siitä on tullut tapa, ettei minulla ollut juuri mielipiteitä. Kaiken tilan vei sen toisen tunteet, että häntä masentaa, ahdistaa ja on itsemurha-ajatuksia. Pieni ilkeily on tullut osaksi arkea. Samalla oli myös kovia odotuksia: toinen piteli ääntä ja esitti vaatimuksia. En osannut pitää puoliani ja rajat olivat läpikuljettavia. Rahaa, rahaa, rahaa, ole hyvä. Ota kaikki, kunhan jaksat olla hetken hiljaa. Se oli vuoristorataa, ei mikään suhde.

Hänellä rajat olivat tämän sijaan kovat. Edes kysymällä kahdesti en ole saanut vastausta kysymyksiini. Rakkautta ei saanut edes ostamalla. Luultavasti kukaan ei ollut onnellinen, mutta nyt olen. Kymmenen kuukautta ilman narsistia on verrattavissa loputtomaan lomaan. Hän eleli kuin kuningas, joka halusi avuliaan alaisen, muttei osannut tehdä tälle tilaa. Nöyrin palvelija, joka venyi nyt rajojensa yli, palveli, auttoi, jousti ja kuunteli saamatta siitä mitään. Lisäät tuohta, mutta kukaan ei välitä vaikka yrität.
Oletko väsymätön suhteissa? Et korjaa laastarilla, vaan kuuntelemalla. Joskus kumppani ei halua keskustella, eikä laastariakaan saa käyttää, joten päädyt uimaan vastavirtaan. INFJ kertoo, jos ei ole juttutuulella.

Miten kaikki oli edes alkanut? Kaikella on lopulta jokin merkitys

Tiedetään, että ne terveet rajat syntyvät kohtaamisissa, ja rajoja ylläpidetään jatkuvasti. Uusia luodaan väsymättömästi ja yhä uudelleen. Kehitytään jatkuvassa dialogissa, jossa toimintamalleja ylläpidetään kovalla työllä. Toiveita, tarpeita, ajatuksia kuunnellaan. Kunnioitetaan toisen harrastuksia, läheisiä ja tavaroita. Terveiden rajojen edellytys on aina kaksi hyvää ihmistä. He tuntevat omansa ja ovat valmiita seisomaan tämän takana. Kaikki alkoi hyvästä näytelmästä, johon hurahdin tietystikin ihan täysin.

Näytelmä kesti vain leffan verran, eikä siitä tullut vielä kokonaista sarjaa, ja nyt tulen tekemään asioita joita hän vihasi. Hän ei pitänyt harrastuksistani, hän ei pitänyt kuuntelemastani musiikistakaan ja hän muisti toki mainita etten taaskaan tiennyt mistään mitään. Tiedän, että kestin tätä aivan liian pitkään. Ei enää, tulen tekemään niitä juttuja joita hän vihasi, koska voin. Enkä koskaan lopeta. En masennu. En ahdistu. Elin hetken unelmaa, mutta nyt elän todellista unelmaa. Tämä on aito filmi, ihan joka päivä.

Vihdoin pääsen harrastamaan linja-autoja rajoituksitta. Vihdoin hän on hiljaa enkä kuule enää mitään. Saan katsella aidosti niitä leffoja, joita todella rakastan. Saan liikkua luonnossa ilman, että joku vihaa sitä yli kaiken. Soittolistassa on vain mieluisaa musiikkia, eikä kukaan valita sen typeryydestä mitään. Tämä typeryys, luodaan omissa aivoissa, ja minä päätin etten halua olla sellainen. En istu paikallani kuuntelemassa narsistin monologia siitä kuinka eniten vituttaa kaikki. Aikani on arvokkaampi, nyt.

Mutkikas INFJ-polku on minulle paikka olla, turvallisin tapa kulkea

Viime vuonna en ole voinut jutella harrastuksistani: linja-autoista ja musiikista. Olin itkun partaalla, kun Paunun bussikuski kysyi minulta paikallisella linjalla, mitä harrastan. Vastasin jotain busseista ja hän ymmärsi. "Taitaa olla mukavaa, kun ei tarvitse liikennevakuutusta maksaa!". Kyllä, ja ovathan ne autot itsessään kalliita. Yksi kysymys sai dialogin pyörimään niin että unohdin millä pysäkillä minun pitikään lähteä. Narsistilta en ole kuullut henkilökohtaisia kysymyksiä minulle useisiin vuosiin.

Tiesin myös, että tämä mies on oikealla paikalla, oikeassa ammatissa. Niinpä kysyin, ovatko herran työpäivät pitkiä. "Ovat, mutta loma on tässä edessä.", hän nauroi. Minusta tuntui, että ensimmäistä kertaa vuoteen ajatuksissani oli merkitystä. Yllätyin, että keskustelu ei olekaan päätynyt konfliktiin. Ehkä en olekaan niin tyhmä, tai sitten se todennäköisempi juttu: kaikki eivät onneksi ole epävakaita persoonallisuuksia. Tämä avasi kokonaan uuden sivun elämääni, enkä Christianin luo enää palaa.

Vain minä voin sanoa toiveeni, tarpeeni ja tunteeni, jos minäkään. Sisäinen maailma on joskus meille kaikille mysteeri. Mysteeriä ei ratkaise hetkessä kukaan. Tästähän tiesin, että väistämättömästä erosta toipuminen vie aikaasi. Vain sinä voit ratkaista omaa mysteeriä, ja siihen voi kulua ihan mitä tahansa kuukaudesta vuosiin. Jotkut eivät toivu ehkä koskaan, mutta uskon kovasti, ettet ole luovuttaja. En ole minäkään. Mikäli lähdit jo, älä katso takaisin. Jos onni potkii hyvin, löytyy toinen ja hän välittää.
Mikäli tykkään aiheesta paljon, voin keskustella vaikka tunteja. Marja tietää, heh heh. Jotkut sanoisivat minua ekstrovertiksi siinä tilanteessa, mutta en ole. Juttutuokion jälkeen on pakko päästä omaan maailmaan.

Näin kohtelet ihmisen, kuten minut, joka on INFJ-persoona

Moni tekee virheen siinä, että hän puhuu meidän päälle. Ekstrovertit puhuvat paljon, ja mikäli ei heti vastausta kuulu, nauretaan. INFJ:llä kestää aikansa prosessoida kysymystä ja miettiä vastausta, joten sellainen saattaa tulla myöhässä. Lisäksi minunlainen persoona on hyvä kuuntelemaan, joten emme välttämättä vastaa kovin aktiivisesti joka asiaan. Huomaa myös, että jos emme puhukaan, ei kannata huolestua. Monesti en jää juttelemaan Marjalle bussissa, mikäli en ole juttutuulella tai väsynyt.

Tällä piirteellä huomasin myös bussikuskin, eli tunnistan heti mikäli ei ole soveliasta puhua, koska joskus myös Marjalla oli huonoja päiviä enkä jäänyt etupenkille juttelemaan. Olemme ihmisiä. INFJ:t ovat lisäksi vakavia ihmisiä, emme hirveästi naura tai puhu puhekielellä. Emme tykkää olla jengeissä tai huomion keskipisteenä. Silti, olisi tosi kiva jos joskus kertoisit meille jonkun hauskan vitsin, että voisimme nauraa taas pitkästä aikaa. Huomaat myös, että olemmekin todella sensitiivisiä ihmisiä.

Jos jollakin ihmisellä on kovin paha olla, tunnistan ilmiön heti. Tunnistan toisen INFJ:n YouTubessa tai tosielämässä helposti. Silti, minulla ei ole INFJ-ystäviä, koska tykkäämme olla niin yksin. Tiedän, että minä en lähde INFJ:nä ystävystymään, koska ihmiset väsyttävät minua. Tarvitsen sitä omaa aikaa välillä. Ekstroverttien kanssa en pysty ystävystymään, koska he puhuvat niin paljon, että en öisin saisi unta. Yksin ompi mahtavaa: voi tiedätkö olla vain ja tehdä juttuja omaan tahtiin, nauttia elämästä.

INFJ:nä koen usein, että olen yksinäinen hanska tässä maailmassa ilman paria

INFJ:t rakastavat olla järjestelmällisiä, ja tästä johtuen noudatan tarkasti budjettia, tavarakirjanpitoa ja olen askeettinen minimalisti. Nojaamme sääntöihin, joita olisi kiva välillä rikkoa. Voisit antaa meille yllätyksiä, ja sillä en tarkoita koskaan sitä, että vaihdat suunnitelmia kanssamme aivan viime tingassa. Emme nimittäin pidä siitä, koska äkilliset muutokset stressaavat meitä aina. Voit silti yllättää vaikkapa vierailulla, kunhan ilmoitat siitä ajoissa, niin tiedämme olla kotona tai valmiina kivaan yllätykseen.

Jos saat INFJ:stä kumppanin, tai edes ystävän, ymmärrä että olet hänelle parasta mitä löytyy. Voin kirjaimellisesti antaa kotiavaimet ja pankkikorttini sellaiselle, johon luotan. Tätä luottamusta ei pidä rikkoa, koska pystyn tarvittaessa ottamaan antamani luottamuksen takaisin. Näin kävi kumppanille. Ylipäätään se, että olet INFJ:n listalla merkitsee todellisuudessa sitä, että olet korkeimmalla listalla. Me elämme maailmassa, joka on täynnä melua. Ollessasi kanssamme, sammuta TV ja ole läsnä.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin olla perhelounaalla, jossa taustalla pauhaa televisio ja Sanna Marin näyttäytyy vähän väliä. Ei pysty keskittymään yhtään. INFJ:t eivät pidä siitä, että tehdään monta asiaa. Jos syön, syön. Jos bloggaan, bloggaan. En katso uutisia samalla kun yritän nauttia lounaasta. Lisäksi vältä soittamista. INFJ:t eivät ole hyviä puhumaan, sillä olemme parhaimmillaan kirjoitettuna. Älähän hämmästy, sillä INFJ:nä lähetämme joskus pitkiä tekstiviestejä. Niin, olemme hyviä kirjoittamaan.
Moni ei tiedä kuinka meitä pitäisi kohdella. Emme pidä muutoksista, ja voit olla varma, että vastustin myös Pirkkalan tulevaa bussiuudistusta. Enkä tule tottumaan siihen edes kuukausia uudistuksen jälkeenkään.

Yhteenveto: INFJ ei ole massatuotantoa ja siksi et meitä ymmärräkään

INFJ ei tule massatuotantoon koskaan, mutta jos kuulut itsekin tähän harvinaislaatuiseen kastiin, hyväksikäytön riski on valtava. Särkyneitä sydämiä ja hukkuneita sieluja korjataan parhaiten hyvällä ehkäisyllä. Nyt ei puhuta kondomeista, vaikka niitäkin on toki syytä käyttää. Kaikkihan sen tietävät, että narsisti ei koe olevansa yhden tarpeessa. Narsisti on puhdas kaikesta. Paras ehkäisy, kondomin lisäksi, on yksinkertaisesti tämä: usko näkemääsi ja kuulemaasi aivan ensimmäisestä kerrasta.

Jos et usko ensimmäisestä, usko viimeistään toisesta. Tämän opetuksen itse tarvitsin ja nyt tiedän ettei kolmas enää kannata. Narsisti ei muutu, hän muuttaa muita. Kaikenlaisten ihmisten kanssa on tultava toimeen, mutta jos olet erityisherkkä, niin viereesi kannattaa päästää vain kaltaisiasi ihmisiä. Meillä ei ole velvollisuutta viettää laatuaikaamme ammattivalittajien keskuudessa. Päästähän lähellesi emotionaalisesti virittyneitä ihmisiä, jotka ovat varustettuja hyvällä tahdolla, ja he kuuntelevat.

Monologi on loppupeleissä tylsää, raskasta ja uuvuttavaa. Elämässä on merkitystä kaikella ja sellainen löytyy helposti, jos poistaa esteet. Toisen parantaminen ei ole sinun vastuullasi. Aikuisen kasvu ei ole sinun vastuullasi. Jokainen voi kasvaa omillaan, jos ikinä haluaa. Älä käytä kallista aikaasi narsistiin, sillä paras uutinen tänään onkin se, että säästetyllä ajalla voit kasvaa itse. Voit toipua, elää elämääsi ja löytää rakkaudellisia ihmissuhteita, jotka antavat sekä ottavat tasavertaisella tavalla. Nyt on niin.

Tuntuu, että jotain hassua minussa on. Aina en ymmärrä itseäni, ja pystyn lukemaan muiden tunteet tavasta viestiä tai kommunikoida. Jos palataan tuohon narsistiin, tunnistin hänen masennusvaiheen siitä, miten hän minulle kirjoitti tekstiviestillä. Luin saman tien, hänen naamasta tietenkin, jos hän oli iloinen. Iloisuus oli harvinaista, mutta luin sen kuitenkin. Empaattisena INFJ:nä saatat toimia samalla tavalla. Lisäksi kiinnostut parisuhteiden lujittamisesta. Teet kaikkea, että sellaiset toimivat hyvin.

Kuulun yhteen prosenttiin, mutta se riittää innostamaan 99 prosenttia muita olemaan inhimillisempi. Toivon kovasti, että se kannustaa myös narsisteja olemaan ihmisiä, joilla on selkeitä ihanteita. Olkaa haaveilijoita, joilla on tarkoitus ja jotka antavat parhaansa, sillä sen olette koko maailmalle velkaa.

Feeling sad is such a waste of time. Tätä en lähde edes suomentamaan. Hyvin argumentoitu.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Kannattaako pesukoneita korjauttaa?

Ensimmäinen televisioton vapaapäivä

Minimoi soittolistat ja ostoslistat heti

Facebook lähti vain 365 päivää sitten

En enää hoida ruokaostoksia Lidlissä

Talvi, Nysse, TKL ja Lassila&Tikanoja

Länsilinjoilla 2 vuotta ilman narsistia

Asioita, joihin minimalisti kompastuu

Blogger voittaa WordPressin näin