Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Oma elämä. Jatkuva oppitunti minulle. Viime vuonna opin, että olin parisuhteessa narsistin kanssa. Pidempään tiesin siitä, että olen introvertti. Suhteesta lähdön jälkeen Finlan työterveyshoitaja sanoi, että olen järeä empaatikko. Narsisti rakastaa empaatikkoja kaikkein eniten juuri siksi, koska hän saisi tarvitsemaansa energiaa ilman rajoituksia. Mikä parasta, puoliso on niin koukuttunut narsistiin, että pieni sota ei enää haittaa. Janoat sitä, mitä suhteissa oli alun perin, ja teet työtä sen eteen. Turhaan.

Empaatikko ei koskaan vihastu, ja myös anteeksipyynnön saa helposti asioista, joiden takana ei edes ole. Lisäksi empaatikko haluaa miellyttää muita, ja koska hänellä on suurenmoinen kyky aistia toisten kivut omassa kehossa, epävakaa persoonallisuus käyttää empaatikkoja ilmaisina terapeutteina. Ennen pitkään olin hän, joka tarvitsi terapeuttia, kun ketään muuta ei ollut enää takana. Halusin tutkia mistä syystä oli rakastunut jo kahteen epävakaaseen persoonallisuuteen noin 30-vuotiaan elämäni aikana.

Huhtikuussa 2020 työterveyspsykologi lataa suorat sanat minusta tehtyäni ensin testin irtaantumalla työroolista. Hänen mukaansa olen maailmamme harvinaisin persoonallisuus. INFJ-persoonia löytyypi maailmalta tasan prosentin verran. INFJ on suomennettuna ns. Asianajaja-persoonallisuus. Asenteeni ympäristöön on introvertti, tapani hankkia informaatiota on intuitiivinen, päätöksissä olen tunteva ja elämäntyyli on järjestelmällinen. Viestijänä olen aktiivinen, mikä blogista todennäköisesti jo näkyisi.

Jotkut ovat pitäneet minua täytenä ekstroverttina. Tarvitaan runsaasti yksinoloa akkujen lataamiseen sosiaalisiin tilanteisiin. Jos olet itsekin INFJ, ehkä samaistut tähän asiaan. Minua ette löydä lähipubista tai täpötäydestä konsertista. En näissä paikoissa juurikaan viihdy. Haluan olla yksin, koet elämää vaan. Ilman kavereita luen paljon sijoittamisesta, että voisin jokunen päivä alkaa sijoittaa. Haluan vaurastua helpommin, kuin lottoamalla viikoittain, ja tämä onnistuisi sijoittamalla lottoon käytetyt hupirahat.
Mikään ei sytytä meitä asianajajia enemmän kuin ne toimivat ratkaisut ihmiskunnan ongelmiin ja syvälliset ihmissuhteet tärkeisiin henkilöihini. INFJ on niin harvinainen, että et todennäköisesti ole yksi heistä. Onnea!
INFJ-A on tarkka persoonallisuuteni, mutta myös INFJ-T-persoonia löytyy. A-persoonallisuus on niin sanotusti rauhallinen myrskyissä, kun taas T-persoonallisuudella on tapana stressata: enemmänkin.

Jyri ei kuitenkaan lottoa, enkä osta arpojanne, mutta en toisaalta vielä edes sijoita. Tämä muuttuu.

Narsistipersoona, on empaattisen INFJ:n uhkakuvani

Totean tässä hetkessä, että narsistinen kumppani on suuria ongelmia. Olin sentään rakastunut viiden vuoden aikana kahteen Borderline-persoonallisuutta omaavaan mieheeni. Läheisriippuvainen INFJ-A haluaa auttaa, mutta juuri tätä ihmettä masentunut, ahdistunut ja kliinisesti epävakaa persoonallisuus tarvitsee, etkä edes herää ajoissa. Ihminen, joka ompi itse kiltti, ei ensimmäisenä ajattele että vastassa olisi kiltin vastakohta. En osannut edes epäröidä, että rakastuisin todellisuudessa jo feikkiin maskiin.

Saatuani "diagnoosisi" psykologilta sinun olikin helpompi ymmärtää tarkemman syyn siihen kuinka oikein päädyin kahden narsistini luokse miltei huomaamatta. Narsisti hyötyy, läheisriippuvaisista. On varsin tyypillistä, että INFJ kehittää itseään, ja minulla onkin jos jonkinlaista projektiani päällä omaksi huviksi. Rentoudun musiikkiini, meditoin, kirjoitan ja nautin kuin viimeistä päivääni. Olemalla iloinen pystyn jakamaan iloja muillekin. Narsisti rakastaa meitä, koska arjessa olemme sitoutuneita ihmisiä.

Teen töitä ihan hyvillä liekeillä, mutta yksioikoiset rutiinitehtävät kaupan kassoilla eivät juuri minua puhuttele. Haluan haasteitani IT-osastolla, ja sieltäpä tuleekin positiivista palautetta paljon. Rakastan aitoja kykyjäni ratkaista ongelmia tietotekniikan ja matkapuhelimien parissa. Työssä siitä tietysti saat palkkaa ja nyt Corona-epidemian aikana teemmekin runsaasti etätyötä. Näitä kykyjäsi voidaan käyttää hyväksi: onhan se niin, että haluaisit vain auttaa muita. En ole koskaan kieltäytynyt ja tässä on virhe.

Pirkkalan tilavin taksikyyti, TKL

Narsisti ei pidä kieltäytymisestäsi. Siksi yritin vähäsen enemmän. Tästä saat lisääkin rahoja, ole hyvä. Tästä saat lisää kehuja, ole hyvä. Tästä saat lisää aikaasi, ole hyvä. Moni INFJ työllistyy terapeuttina tai ihan psykologina, koska olemme hyviä kuuntelemaan. Narsisti käytti siitä taitoa hyväksi: lähestulkoon aina hän tuli Messengeriinne puhumaan masennuksestaan, ahdistuksestaan ja uhrina olemisestaan. Ei sitten mennyt aikaakaan, kun keksin ratkaisuja. Lähdetäänpä nyt kuule rentoutumaan, ajan Ruotsiin.

Maksoit tietystikin vielä aivan kaiken. Parisuhteilta kaipaan ennen kaikkea syvyyttä, eikä edes puhuta mistään seksistä. Haluan uppoutua henkilöön syvällisemmin. Minusta onkin kiehtovaa tietää henkilön taustat pintaa syvemmältä. Narsisti ei valitettavasti avaudu, noin vuoden suhteen jälkeen hädin tuskin tiesin mitään hänestä. En edes tiennyt hänen suosikkiväriään. Hän tiesi minusta kaiken, ja tätä tietoasi oli helppo käyttää sinua vastaan. Haluaisin sen kestävän suhteen, mutta lopulta tulin vain huijatuksi.

Omilla persoonallisuusprofiileilla on erityinen kyky rakentaa aikaasi kestäviä suhteita. INFJ:t tietävät miten saada oikeita ystäviä ja säilyttää ne, he ovat lämpimiä sekä ystävällisiä, yksinkertaisenkin hyviä keskustelukumppaneita. Teki ihan kaikkea säilyttääkseni epävakaan suhteen narsistieni kanssa. Uskon todella, että ystävyyssuhde voi olla loputon. Narsisti kuluttaa lopulta niin paljon, että sitä alkaa miettiä missä sopassa tuo lusikka taas onkaan. Narsisti murskaa tämän kuvitelman kestävyydestä niin täysin.

Onko lähelläsi joku joka kuulee sinua sekä välittääkin

Maailman harvinaisin persoonallisuus ei välttämättä tule ajatelleeksi tulleensa manipuloiduksi. Kysyt vain uudestaan itseltäsi, onko vierelläsi joku, joka kuuntelee ja välittää hieman? Kohdallani se tapahtui pienissä arkisissa tilanteissa. Kaikki tiesivät nimeni, mutta ei hän. Hän ei koskaan sanonut sitä ääneen. Sanomatta jättäminen osui, koska osasin vain kuvitella kuinka arvotonta se on, että joku ei kutsu sinua edes nimelläsi. Kaiken maailman haukkuja ja kirosanoja sieltä sai kuulla kyllä lähestulkoon päivittäin.

Sisäänpäin kääntyneet huokaukseni, nielaisemani tunteet, tämä sanavarasto oli hävinnyt kuin tuhka tuuleeni. Ajatukset, joita olisi pitänyt sanoa ääneen, vaikenivat. Tunsin voimaa, sitä voimaa, jota olisin tarvinnut sanoakseni sen ääneen. Pelkäsin lopulta seuraamuksia, ja sanomattahan se jäi sitten lopuksi. Olisi ehkä pitänyt sanoa tuosta huolimatta. Olinpa liian kiltti, enkä pystynyt pitämään puoliani ovelasti argumentoivan narsistini kanssa. Hän, joka koetteli niitä rajojani, väsytti joka ikisellä kohtaamisella.

Murentavat katseesi. Mitä tein taas väärin? Tuo välinpitämättömyys ja ymmärtämättömyys siitä että meitä oli kaksin kappalein. Ei yhtä, vaan kahtakin lajia. Kummallakin oli merkitystä. Halveksunta, tuo oli juurtunut tavaksi. Samaan aikaan yritin parantaa jotain, mitä en ole edes rikkonut. Halusin antaa ja enemmän, tämä on persoonallisuuteni. Elelin hänen masennuksessa, tunsin jokaisen vivahteeni, joka siihen kuului. Tunnistin hänen ahdistuneisuutensa, ja koin tuon tuoman tuskan, tekstiviestisi takaa.

Kangasalan maisemat valtaavat pään

Olenhan empaatikko, joka välittää ja kuulee. Arvostaa ja ilahtuu, että toinen on vieressä. Missä oli tuo ilahtuminen, kun tulin useiden kaupunkien takaa siivoamaan tuntikausiksesi ja palattiin nukkumaan? Missä oli se rakkaus, joka kerran olisi tässä ihan vieressä? Missä oli se kuuleva ihminen, joka kerrankin kannusti unohtamaan sen ensimmäisen epäonnistuneen parisuhteenne epävakaan persoonallisuuden kanssa kertomatta että on itsekin tuollainen? Tulin kylään kaupunkien takaa ja hän pelasi koko illan.

Samaan aikaan mielipiteiden mitätöinnistä oli tullut itsestäänselvyys. Vähitellen siitä on tullut tapoja, ettei minulla ollut juuri mielipiteitä. Kaiken tilani vei sen toisen tunteet, että häntä masentaa, ahdistaa ja on itsemurha-ajatuksia. Pieni ilkeily on tullut osaksi arkea. Samalla oli myös kovia odotuksia: toinen piteli ääntä ja esitteli vaatimuksia. Et osannut kunnioittaa, rajani olivat läpikuljettavia. Rahaa, kaljaasi, rahaa, ole hyvä. Ota kaikki, kunhan jaksat olla hetken hiljaa. Siinä olit vuoristorataa, ei mikään suhde.

Hänellä rajat olivat tämän sijaan kovat. Edes kysymällä kahdesti en ole saanut vastausta kysymyksiin. Rakkautta ei saanut edes ostamalla. Luultavasti kukaan ei ollut onnellinen, mutta nyt olen. Kymmenen kuukautta ilman narsistiasi on verrattavissa loputtomaan lomaan. Hän eleli kuin kuningas, joka halusi avuliaan alaiseni, muttei osannut tehdä tälle tilaa. Nöyrin palvelija, joka venyi nyt rajojensa yli, palveli, auttoi, jousti ja kuunteli saamatta siitä mitään. Lisään tuohta, mutta kukaan ei välitä vaikka uupuisit.

En tiedä, mutta en toiminut ajoissa. Rajat kuntoon, jo

Tiedetään, että terveet rajat syntyvät kohtaamisissasi, ja rajoja ylläpidetään jatkuvasti. Uusia luodaan väsymättömästi ja yhä uudelleen. Kehitytään jatkuvassa dialogissa, jossa toimintamalleja ylläpidetään kovilla töilläsi. Toiveita, tarpeita, ajatuksia kuunnellaan. Kunnioitetaan toisen harrastuksia, läheisiä ja tavaroita. Terveiden rajojen edellytys on aina kaksi hyvää ihmistä. He tuntevat omansa ja ovat valmiita seisomaan tämän takana. Kaikki alkoi hyvästä näytelmästä, johon hurahdin tietystikin aivan täysillä.

Näytelmä kesti vain leffan verran, eikä siitä tullut vielä kokonaista sarjaa, ja nyt tulit tekemään asioita joita hän vihasi. Hän ei pitänyt harrastuksistani, hän ei pitänyt kuuntelemastani musiikistakaan ja hän muisti toki mainita etten taaskaan tiennyt mistään mitään. Tiedän, että tätä jatkui: aivan liian pitkään. Ei enää, tulen tekemään niitä juttuja joita hän vihasi, koska voin. Enkä koskaan lopeta. En masennu. En ahdistu. Elin hetkeni unelmaa, mutta nyt elän todellista unelmaa. Tämä on aito filmi, ihan joka päivä.

Vihdoin pääsen harrastamaan linja-autoja rajoituksitta. Vihdoin se on hiljaa, etkä kuule enää mitään. Saan katsella aidosti niitä leffoja, joita todella rakastan. Saan liikkua luonnossa ilman, että parka vihaa sitä yli kaiken. Soittolistoissa on vain mieluisaa musiikkia, eikä kukaan valita sen typeryydestä mitään. Tämä typeryys, luodaan omissa aivoissasi, ja minä päätin etten halua olla sellaisena. En istu paikallani kuuntelemassa narsistin monologia siitä kuinka eniten vituttaa kaikki. Aikani on arvokkaampi, siinä.

INFJ:nä aistin hyvyyden ja pahuuden

Viime vuonna en ole voinut jutella harrastuksistani: linja-autoista ja musiikista. Olin itkun partaalla, kun Paunun bussikuski kysyi minulta paikallisella linjalla, mitä harrastan. Vastasin jotain busseista ja hän ymmärsi. "Taitaa olla mukavaa, kun ei tarvitse liikennevakuutusta maksaa!". Kyllä, ja ovathan ne autot itsessään kalliita. Yksi kysymys sai dialogin pyörimään niin että unohdin millä pysäkeillä minun pitikään lähteä. Narsisteilta et ole kuullut henkilökohtaisia kysymyksiä itsellesi useisiin vuosiin, joo.

Tiesit myös, että tuossa mies olisi oikealla paikalla, oikeassa ammatissa. Niinpä kysyin, ovatko herran työpäivät pitkiä. "Ovat ne, mutta loma on tässä edessä.", hän nauroi. Minusta tuntui, että ensimmäistä kertaa vuoteen ajatuksissani oli jo merkitystä. Yllätyin, että keskustelu ei olekaan päätynyt konfliktiisi. Ehkä et olekaan niin tyhmä, tai sitten tämä todennäköisempi juttu: kaikki eivät onneksi ole epävakaita persoonallisuuksia. Tämä avasi kokonaan uuden sivun elämääni, enkä hyötykäyttäjän luo enää palaa.

Vain minä voisin sanoa toiveeni, tarpeeni ja tunteeni, jos minäkään. Sisäinen maailma on joskus teille kaikille mysteeri. Mysteeriä ei ratkaise hetkessä kukaan. Tästähän tiesin, että väistämättömästä erosta toipuminen vie aikaasi. Vain sinä voisit ratkaista omaa mysteeriä, ja siihen voi kulua ihan mitä tahansa kuukaudesta vuosiini. Jotkut eivät toivu ehkä koskaan, mutta uskon kovasti, ettet ole luovuttaja. En ole minäkään. Mikäli lähdit nyt, älä katso takaisin. Jos onni potki hyvin, löytyisi se toinen ja hän välittää.

Näin kohtelet ihmisen, kuten minut, joka on aito INFJ

Moni tekee virheen siinä, että hän puhuu meidän päälle. Ekstrovertit puhuvat paljon, ja mikäli ei heti vastausta kuulu, nauretaan. INFJ:llä kestää aikansa prosessoida kysymystä ja miettiä vastausta, joten sellainen saattaa tulla myöhässä. Lisäksi: minunlaiseni persoona on hyvä kuuntelemaan, joten emme välttämättä vastaa kovin aktiivisesti joka asiaan. Huomaa myös, että jos emme puhukaan, ei kannata huolestua. Monesti en jää juttelemaan Marjalle bussissa, mikäli en ole niin juttutuulella tai väsynyt.

Tällä piirteellä huomasin myös bussikuskini, eli tunnistan heti mikäli ei ole soveliasta puhua, koska joskus myös Marjalla oli huonoja päiviä enkä jäänyt etupenkille juttelemaan. Olemme ihmisiä. INFJ:t ovat lisäksi vakavia ihmisiä, emme hirveästi naura tai puhu puhekielellä. Emme tykkää olla jengeissä tai huomion keskipisteenä. Silti, olisi tosi kivaa jos joskus kertoisit meille jonkun hauskan vitsin, että voisimme nauraa taas pitkästä aikaa. Huomaisit myös, että olemmekin todella sensitiivisiä ihmisiä.

Jos joillakin ihmisillä on kovin paha olla, tunnistit ilmiön heti. Tunnistan toisen INFJ:n YouTubessasi tai tosielämässäsi helposti. Silti, minulla ei ole INFJ-ystäviä, koska tykkäämme olla niin yksin. Tiedän, että minä en lähde INFJ:nä ystävystymään, koska ihmiset väsyttävät minua. Tarvitsen sitä omaa aikaa välillä. Ekstroverttien kanssa en pysty ystävystymään, koska he puhuvat niin paljon, että en öisin saisi unta. Yksin ompi mahtavaa: voi tiedätkö olla vain ja tehdä juttuja omaan tahtiin, nauttia elämästään.

INFJ:nä koen olevani yksinäinen hanska

INFJ:t rakastavat olla järjestelmällisiä, ja tästä johtuen noudatan tarkasti budjettia, tavarakirjanpitoja ja olen askeettinen minimalisti. Nojaamme sääntöihin, joita olisi kiva välillä rikkoa. Voisit antaa meille yllätyksiä, ja sillä en tarkoita koskaan sitä, että vaihdat suunnitelmia kanssamme aivan viime tingassa. Emme nimittäin pidä siitä, koska äkilliset muutokset stressaavat meitä aina. Voit silti yllättää vaikkapa vierailullasi, kunhan ilmoitat siitä ajoissa, niin tiedämme olla kotona tai valmiina kivaan yllätykseen.

Jos saat INFJ:stä kumppanin, tai edes ystävän, ymmärrä että olet hänelle parasta mitä löytyy jo. Voisin kirjaimellisesti antaa kotiavaimet ja pankkikorttini sellaiselle, johon luotan. Tätä luottamustani ei pidä rikkoa, koska pystyn tarvittaessa ottamaan antamani luottamuksen takaisin. Niin kävi kumppaneillesi. Ylipäätään se, että olet INFJ:n listalla merkitsee todellisuudessa sitä, että olet jo korkeimmalla listoilla. Me elämme maailmassa, joka on täynnä melua. Ollessasi kanssamme, sammuta se TV ja olisit läsnää.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin olla perhelounaalla, jossa taustalla pauhaa televisio ja Sanna Marin näyttäytyy vähän väliä. Ei pysty keskittymään yhtään. INFJ:t eivät pidä siitä, että tehdään monta asiaa. Jos syön, syön. Jos blogaan, mä blogaan. Et katso uutisia samalla kun yrität nauttia lounaastasi. Lisäksi vältä soittamista. INFJ:t eivät ole hyviä puhumaan, sillä olemme parhaimmillaan kirjoitettuina. Älähän hämmästy, sillä INFJ:nä lähetämme joskus pitkiä tekstiviestejä. Näin, olisimme hyviä: kirjoittamaan.

Yhteenveto: INFJ ei ole massatuotantoa, mutta toimii

INFJ ei tule massatuotantoon koskaan, mutta jos kuulut itsekin tähän harvinaislaatuiseen kastiimme, hyväksikäytön riski on valtava. Särkyneitä sydämiä ja hukkuneita sielujasi korjataan parhaiten hyvällä ehkäisyllä. Nyt ei puhuta kondomeistasi, vaikka niitäkin on toki syytä käyttää. Kaikkihan siitä tietävät, että narsisti ei koe olevansa yhden tarpeessa. Narsisti olisi puhdas kaikesta. Paras ehkäisy, kondomien lisäksi, on yksinkertaisesti tässä: usko näkemääsi ja kuulemaasi tästä aivan ensimmäisestä kerrasta.

Jos et usko ensimmäisistä, usko jo viimeistään toisista. Tuon opetuksenne itse tarvitsin ja näin tiedän ettei kolmas enää kannata. Narsisti ei muutu, hän jo muuttaa muita. Kaikenlaisten ihmisten kanssa on tultava toimeen, mutta jos olisit erityisherkkä, niin viereesi kannattaa päästää vain kaltaisiasi ihmisiä. Meillä ei ole velvollisuutta viettää laatuaikaamme ammattivalittajien keskuudessa. Päästähän lähellesi emotionaalisesti virittyneitä ihmisiä, jotka ovat varustettuja aika hyvällä tahdollaan, he kuuntelevat.

Monologi on loppupeleissä tylsää, raskasta ja uuvuttavaa. Elämissä on merkitystä kaikella ja sellainen löytyy helposti, jos poistaa esteet. Toisen parantaminen ei ole sinun vastuullasi. Aikuisen kasvu ei ollut sinun vastuullasi. Jokainen voi kasvaa omillaan, jos tänään haluaa. Älä käytä kallista aikaani narsistiin, sillä paras uutinen tänään onkin se, että säästetyllä ajalla voin kasvaa itse. Voit toipua, elää elämääsi ja löytää rakkaudellisia ihmissuhteitani, jotka antavat sekä ottavat: tasavertaisilla tavoilla. Nyt on näin.

Tuntuu jo, että jotain hassua minussa on. Aina en ymmärrä itseä, ja pystyn lukemaan muiden tunteita tavasta viestiä tai kommunikoida. Jos palataan tuohon narsistiin, tunnistin hänen masennusvaiheensa siitä, miten hän minulle kirjoitti tekstiviestillä. Luin saman tien, hänen naamasta tietenkin, jos hän oli iloinen. Iloisuus oli harvinaista, mutta luin sen kuitenkin. Empaattisena INFJ:nä saatat toimia samalla tavalla. Lisäksi kiinnostut parisuhteiden lujittamisesta. Tekisit kaikkea, että sellaiset toimivat hyvin.

Kuulu yhteen prosenttiin, mutta se riittää innostamaan 99 prosenttia muita olemaan inhimillisempi. Toivon kovasti, että tuo kannustaa myös narsisteja olemaan ihmisiä, joilla on selkeitä ihanteita. Olkaa haaveilijoita, joilla on tarkoitusta ja jotka antavat parhaansa, sillä sen olette koko maailmalle velkaa.

Muista, ettei mieheni elättäminen ollut maataloutta. Tai olisin itsekin veloissa, kaulaani myöden.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Paunulla viimeistä kertaa jo Kuhmoisiin