Mahnalan kylämiljööstä kauneinta mansikkaa

Yrjölän marjatila
Joskus ei halua ostaa valmiiksi poimittua mansikkaa! Silloin on otettava kyyti marjatilalle ja poimittava mansikkasato tuoreeltaan omaan ämpäriin itse. Joku maksaa bensat, mutta ne voi puolittaa poimijoiden määrällä, jokainen osallistuu talkoisiin panoksellaan.

Siinä on etu, että itse saat poimia haluamiasi mansikoita: isoja, pieniä tai vaikka keskikokoisia. Mahnalan marjatilalla hinta oli viisi euroa kilolle tämän jutun kirjoitushetkellä. Samalla sai syödä sitä mahansa täyteen. En oikeastaan kaupunkivilinästä tykkää, joten tästä syystä haluan asua maaseudun rauhassa peltojen ja metsien välissä. Kaukana kaupunkilaisista, lähempänä luontoa.

Kätevintä oli mennä Ylöjärven kautta ja ennen pitkään saavuttiin Maisematielle. Sato tänä kesänä oli kiistatta hyvä, mutta se voi jäädä huonommaksi tulevaisuudessa. Nykyiset kesät ovat epävarmoja ja tulevaisuuden kesien sää voi muuttua radikaalisti. Tästä syystä mansikkaa voi poimia jo nyt varastoon. Pakastettuna se ei ainakaan pilalle mene. Itse kylässä olin ensimmäistä kertaa, mutta myös Ylöjärvellä on marjatila. Se voi olla jopa lähempänä minunlaiselle tamperelaiselle ihmiselle jatkoa ajatellen.

Hyvä ja kaunis kylä

Tien nimi ei olekaan väkisin väännetty, sillä maisemia tiellä todellakin riitti! Saavat olla varsin ylpeitä kaikki paikalliset hyvästä ja kauniista kylästään. Kylässä vierailin ensimmäistä kertaa elämäni aikana ja tuntui kuin ekstralomalla olisi käynyt. Harmittaa, että niin moni kulkee ulkomailla asti hakemaan samanlaista iloa. Iloa saa hyvinkin kotimaan matkailusta myös, poimien kesämansikkaa sekä uiden kylien rannoilla, vaikkapa jo tänään. Valehtelematta tuntikaupalla ihanassa säässä kesälomalla.

Marjatilalle saapuessa katsoin puhelimeni Sensorly-tilastoja. Osa matkasta taittui tyylikkäästi 4G LTE -nopeuksilla. On hienoa nähdä, että Elisalla on jo korvessakin 4G LTE -peittoa. Surkeaa tästä teki se, että ainakin kyseisellä maatilalla 4G-nopeudet olivat heikkoja — ilmeisesti heikon kentän takia ja 3G oli hyvä signaaliltaan, mutta ilmeisen tukossa. Kuten maalla yleensäkin, jossa kiinteä laajakaista ei ole mikään itsestään selvyys, syystä selvästä sellaisesta  kukaan ei sitä sinne rakenna huvikseen.

Netin hitaus ei kylläkään marjojen poimintaan vaikuttanut tänään juuri mitenkään, mutta musiikkia oli kiva kuunnella puhelimen minikaiuttimesta. Se toi itsepoimintaan kaivattua ripeyttä kesähelteiden keskellä. Jos joku epäröi, niin siellä marjatilalla vinkataan kyllä mistä kannattaisi poiminnan aloittaa, jotta saa kunnolla marjoja ämpäriinsä ja parhaana. Onhan se kivaa syödä itse poimittuja marjoja sitten talvipakkasilla  tai vaikka jo saman tien kotimatkalla ja ennen myöhäistä nukkumaan menoa.

Pala hiekkarantaa Miharista

Itse poimin ja poimin pienoiseen ämpäriin, mutta ei siitä kylläkään mitään jäljelle enää ole jäänyt. Söin ne kaikki jo vanilja- ja suklaajugurttien kanssa kermavaahdolla maustettuna. Ehkä tulevilla kerroilla ämpäreitä kannattaisi ottaa useita? Jäisi jotain pakkaseenkin... Onhan tuo melko selvää. Miten tällaista herkkua malttaa olla syömättä? Ainakin minulle se on vaikeaa, mutta ehkä joskus mansikkaa saa vielä vaikka pihamyynnistä tarjouksellakin. Toisaalta kukaan tuskin jaksa syödä tämän kaiken.

Jos ei näitä pakkaseen saa tänä kesänä nyt, niin ei sitten varmaan koskaan. Elellään ilman mansikkaa syksyn ja talven yli. Itse tykkään syödä mansikoita vastapoimittuna esimerkiksi jugurtin tai jäätelön kanssa. Kaupan halvin vaniljajugurtti on todella hyvä yhdistelmä mansikoiden kera. Mahnalan kylässä on vain yksi marjatila. Pirkanmaalla toinen on ainakin Ylöjärven kylällä ja Googlella löytyy varmasti kymmeniä lisää. Hinnoittelu on varmasti samantyylistä, soittamalla selviää sinulle ja muillekin.

Helteellä poiminta voi olla kova pala. Muista juoda paljon ja katso aina ympärillesi. Mahnalassa ovat nimittäin maisemat varsin kohdillaan. Pikkuämpärin täyttäminen vie todennäköisesti puolisen tuntia ja Mahnalan tilassa poiminnan päätteeksi sai talon piikkiin ilmaista mehua. Se toi kaivattua helpotusta kylmänä tarjottuna. Maksutapahtuman jälkeen on saanut poiketa halutessaan kahvilassa nauttimassa vaikka teekupillisen koko suvun kanssa. Hinta kohdillaan kyläkahvilaksi ja elämys on aito.

Loppusanat

Mentiin vielä lopuksi uimaan lähirannalle. Siinä vaiheessa oli niin uupunut helteestä, että uintireissu kuumalla hiekkarannalla teki viilentävän vaikutuksen. Loppupeleissä reissusta tuli aika hyvä, sillä itse rakastan maaseutua ja minnekään en maalta muuttaisi edes vahingossa. Jos tulevaisuudessa maalla 4G-yhteydet paranevat, uskoisin, että kaupunkilaisten kiinnostus maaseutuun kasvaa ja kylissäkin alkaa olla sitä paljon kaivattua elämää vuoden ympäri. Jokaisessa mökissä läpi maamme kylien.

Itse asun Pirkkalassa pienessä kylässä ja täällä on vielä hyvä kiinteän laajakaistan saatavuus. 100M-kaapelimodeemi tarjoilee varsin mukavia nopeuksia. 4G LTE -yhteys 50M-nopeudella onkin sitten kätevä matkoille. Laajakaistaa saa myös toiselta operaattorilta ADSL:n muodossa 8M/1M-nopeudella. Hinta nopeimmalla 100M-yhteydellä on kuitenkin kymmenen euroa kalliimpi, joten siksi käytän nopeinta yhteyttä ainakin toistaiseksi. Jos 4G on jatkossa yhtä vakaa, vaihdan sitten siihen.

Yhteyksien hyvä saatavuus täällä on oikeastaan ihme. Asutaan lähellä Pirkkalan kuntakeskusta, joten on ajateltu, että niihin kannattaa panostaa täällä. Sen sijaan lentoaseman kupeessa on vain ADSL:ää tarjolla pelkästään Elisalta. On kuitenkin kumma ajatus että Elisa tarjoaa 20M-yhteyksiä ja Sonera kuntakeskuksessa ja sen välittömässä läheisyydessä pystyy vain hitaisiin 8M-yhteyksiin. Ehkä toista operaattoria kiinnostaa asiakastyytyväisyys suuresti enemmän. Enkä ihmettele nyt yhtään!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona