Mahnalan kylämiljööstä, mansikkaakin

Mistä tiedät olevasi Suomessa? Avaa mikä tahansa roskis, vaikkapa Mahnalan kylässä, ja näet oluen. Niin, tämä olut on jo juotu, mutta on täällä vielä muutama pantillinen tölkki ja kierrätykseen kelpaava laatikko. Muisto jonkun juomisista iloon taikka suruun. En voi ymmärtää. Tuli paikalle itsekin toisella syyllä kylään, halusi poimia mansikkaa mansikkahetkeen jugurtilla. En tuonut roskaa mukanani, sillä olen kiistaton minimalisti. Pakkaan syötävätkin tiiviiseen muovirasiaan, joka kulkeutuu kotiin aina.

Joskus ei vain halua ostaa valmiiksi poimittua mansikkaa! Tällöin on otettava lähin kyyti marjatilalle ja poimittava mansikkasatojasi tuoreeltaan omaan ämpäriinsä tyylillä itse. Joku maksaa bensat, mutta ne voi puolittaa poimijoiden määrillä, jokainen osallistui talkoisiin panoksillasi. Marjat, ne ovat oikein hyviä smoothiena tai sitten niitä voi ripotella jälkiruoaksi vaikka piimääni. Hyvin usein, kuten minulla nyt, suurin osa marjoista syödään marjanpoiminnan yhteydessä ja kotiin kantautui enää kourallinen.

Siinä on etu, että itse saa poimia haluamiasi mansikoita: isoja, pieniä tai vaikka keskikokoisia. Mihari on upea paikka ja ranta houkuttelee meitä tovin. Mahnalan tilalla hinta on viitisen euroa kilolle tämän jutun kirjoitushetkellä. Samalla sai syödäkseen sitä mahansa täyteen. En oikeastaan kaupunkivilinästä tykkää, joten tästä syystä haluan asua maaseudun rauhassa peltojen ja metsien välissä. Kaukana niistä kaupunkilaisista, lähempänä luontoa. Täältä sitä löytyy, joten suosittelen Miharin seudulle muuttoa!

Olen juhlinut elämäni aikana Saksassa, Ruotsissa, hetkinen... jopa Tanskassa, mutta en ole nauttinut ikinä mistään näin paljon kuin marjanpoiminnasta ja kotimaisessa kylässä. Vain 30 kilometrin päässä kotoa. Tiesin jo ennen aamuista matkaa siitä, että palaan vielä yöksi tuttuun sänkyyn nukkumaan. Hei, sinun ei tarvinnut soitella huoneestasi työhönsä kyllästyneelle työntekijälle vastaanotossaan siitä, että huoneestasi puuttuivat huopatossut, pyyhe on käytetyn oloisena ja kahvinkeitin on sekin täysin rikki.
Jos jotain opin tänään, niin juurikin sen tärkeimmän: meillä Pirkkalassa on syytä juhlia 4G-verkkojen supervoimia. Täällä marjatiloilla Yrjölässä verkko nimeltä 4G on ihan käsittämättömän hidas, ainakin nyt Elisalla!
Juhlin sitä, että minulla on mahdollisuus kiinteään laajakaistaan. Kotiinpaluu on saanut arvostamaan Pirkkalan 4G-yhteyksiä Elisalta eri tavalla, vaikka täysin ongelmattomia täälläkään verkot eivät ole.

Olen naapurilta kuullut, että DNA olisi Pirkkalassa paras 4G-verkon osalta, joten joskus vaihtoon.

Avaa isohko kyläroskis, siitä palasia konsumerismista

Tykkään vilkaista välillä roskiksia. Tästä näkyy mitä konsumerismi on. Mille ihmiset elävät? Käydään töissä, manataan niitä huonoja pomojasi, että voidaan iltaisin vetää olutta kymmeniä. Rannan ohi ajeli juuri muutama auto, siitä lensi jälleen kerran muutama tölkkisi, eikä kuitenkaan osunut automaattiini. Kerää ja mieti tätä maailmaa, että mikä on meissä vialla, jos edes maaseudusta ei voi nauttia juomatta? Lupaan koko internetille, että tölkkisi on vielä illalla Pirkkalan omassa Salessa, joskus taas kädessäsi.

Enkä ymmärrä miten ihmiset saavat autostaan kokonaisia roskapussillisia Mahnalan roskiksiin? Eikö niitä autoja jakseta siivota, ja kerralla heitetäänkin tästä enemmän? Pirkkalassa tilanne on sillä tavalla erilainen, että naapureistani olen vissiin ainoa, jota ei roskakatoksella juuri näy. Minulla ei ole roskaa. Yksi roskapussi riittää kuukaudeksi, joten 25 pussin rullasta riittää yli kahdeksi vuodeksi. Välillä sekin harmittaa niin isosti, että lähden lenkkeilemään useiden pussien kanssa ja kerään jo muiden roskia!

Jysk, tarvitseeko tyynyjä pakata näin? Voisiko niistä Jyskeistä saada edes kerran vuodessa tyynyn, eikä pakkausmateriaaleja, joista suurin osa luopuu lähimpään roskikseensa. Se menee poltettavaksi, ei edes kierrätykseeni, joten uusia pakkausmateriaaleja en tuosta saa. Olut, suomalainen perinne. Tuntuu ihan oudolta, että on täällä sentään yksi, joka kaatoi ensimmäisen oluensa lavuaariin. Enkä juo enää. Et vain pystynyt juomaan sitä, se maistui niin pahalle. Joku reklamoisi, mutta tyydyin nuorena vain panttiin.

Olutta, muovia, tyynyjä, Hesburgeria

Eikä siitä ole kuin hetki aikaa, ehkä vuosi tai parit, nyt olen 23-vuotias. Enkä halua sitä alkoholia. Se ei vain maistu. Yhdelle kaverille maistuisi, mutta tuskin on enää kauaa kaveri. Kaveri, joka ei milloinkaan osaa käyttää omaa rahaa, käyttää pian sinun rahaa. Syy juomisille löytyy nimittäin aina, takataskuista! Mietit toisinaan mitä helvettiä ihmiset oikein ajattelevat minusta, jo kaksitoista roskapussia vuodessa. Ei ole sitä autoa, enkä huristele busseillakaan turhaan, sillä polkemalla säästäisi parhaiten ilmastoja.

Haluaisi nauttia roskattomuudesta jatkossakin, minua ei kiinnosta kävellä tuulen viemässä roskassa. Jos joku saa kaiken roskan vain yhteen roskapussiin, niin hän todennäköisesti ei käy tyyliin ikinä arjen vasta rakennetuissa kauppakeskuksissa, eikä Zalando tai edes Amazon ole hänelle kovin tuttuja nimiä. Hän haluaisi, että suomalaiset eivät tuhlaisi maapalloa niin, että yksi sellainen ei pian riitä. Lopettakaa älytön kilpajuoksu tarjouksien luokse, unohtakaa kuponki ja alennusprosentit. Paras tarjous, älä osta.

Keksisin nyt, että ehkä sinun ei tarvitsisi asua työpaikoilla, jos pystyisit elämään vähemmällä. Uskon, että nykyisenlainen kulutusyhteiskunta ei ole kestävää. Hikoilemme töissä, että voimme tuhlata rahan ja sitä kautta teidän ainoan planeetan? Ostamalla vähemmän kaikenlaisia paskoja voisimme todellakin säästää tämän maan, tämän planeetan ja tämän mahdollisuuden nyt tuleville sukupolvillesi. Ostamalla vähemmän sanot tehtaille, että emme tarvitse teitä ja vähemmän kaikkea tätä päätyy kaatopaikoille.

Mahnalan kylällä keksitty, keräät metsästä mustikkaa

Vain pienen matkani päästä uimarannasta näin mustikkaa, mutta samalla en voinut olla muistamatta sitä näkyä Pirkkalan omalla K-marketilla. Hän myi sitä samaa mustikkaasi, sai rahat. Selvisi, että arjen Suomessa mustikoitani sait kerätä vaikka työksesi, sieniä kanssa. Verottomastikin vielä, joo. Pitämällä kulutuksiani nykyistä paljon pienempänä uskoisin pärjääväni joku kesä marjatuloillakin, naapurini on esim. invalidi, mutta tekee mielellään kakkuja kotonaan. Olisiko hän varma ostaja mustikalle, kysyt?

Torille tästä illalla, ja niitä ostajia alkaa löytyä. Talvet voi levätä kesän marjatulolla. Minulla on kaikki mahdollinen potentiaali irrottautua oravanpyörästä, mutta ostan kaikenlaista paskaa. Giganttiini on jo nyt tilausta, mutta perustelen kaikkea kierrättämisellä, pahvin voi kierrättää, muovit kanssa. Lisäksesi miltei kaikki yritykset mainostavat itseään kestäviksi, nyt ainutlaatuisiksi ja ties miksi. Jokainen yritys haluaa, että ostat sen mainostettavan tuotteen, ja rahoja palaa täysin turhaan. Siksi marjanpoiminta.

Vuokrani on seudun halvimpia, mutta laskujani tulee eri suunnista. Onko pakko maksaa Netflixistä? Vain yksi kysymys, ja 9,99 euroa kuukaudessa eivät enää mene Netflixille. Käyn ruokakaupoissa vain silloin, kun saan vanhemmiltani autokyytejä, ja ostan ruokaa koko kuukauden tarpeeseeni. Käymme kaupassa yhdessä, mutta tuo kannattaa, auton ajaminen on silloin todella kannattavaa. Lisäksi pyrin tästä siihen, että joskus budjetti olisi niin pieni, että voin sanoa esimiehilleni heipat ja elää elämää.

Mahnalasta löytyy varmasti mustikkaa

Esimerkin vuoksi: 420 euron vuokrallani ja 200 euron kuukausittaisella menolla minun pitäisi tienata 620 euroa kuukaudessa. Autokuluja ei ole, sillä marjapaikoille pääset hyvin polkupyörälläkin. Nopeinta se ei ole, mutta kun autokulut putoavat pois, miksi valittaa? Samaan aikaan voit miettiä sitä, että tässä työssä et todellakaan tee kuusinumeroisia summia, mutta eiköhän tärkein asia maailmoissa on uuteen päivään herääminen ikiomassa sängyssä. Ikiomassa vuokrakodissasi, siellä on kivointa ja viihtyisää.

Menojen pienuus voi olla kivakin asia, sinun ei tarvitse painaa pitkiä päiviäsi, mutta kesällä kannatti. Kerää marjaa paljon, myy, verottomasti kaiken lisäksi. Nauti sitten todella pitkästä lomasta. En ole nyt hiljaa tästä asiasta, koska tämä tuntuu ainoalta tavalta sellaiselle, jota ei kiinnosta työssä asuminen. Se elämäni seikkailu, pyöräilyt siinä työsi lomassa ovat niin paljon parempia, mutta vain kesäisin. Näkisi, että tämä työ mahdollistaa myös kehittymisen budjetoijana. Tulot ovat epäsäännölliset, joten mietit.

Ennen kuin tuhlaat vaivalla kerätyt tulot johonkin seksileluun, saisit ihan oikeasti aloittaa vuokrasta. Sitten mennään laskujasi kohti. Sitten ruokalautasillesi. Loppuja hankitaan, jos ylimääräistä on. Usein se tarkoittaisi sitä, että niihin hankintoihin säästetään. Palkkatöissä mitään siitä ei kukaan enää mieti, se kun näkyy tilillä siten, että kuukausittain tuli 1 800 tai 2 800 euroa tilille. Jotkut saa enemmänkin. Se tuntuu ainakin minusta järkeenkäyvältä, vaadit vähemmän kulutushyödykkeitäni ja saat mitä tilaat!

Hyvä maalaiskylä teille, mutta huonot verkkoyhteydet

Maisematie, niitä maisemia tiellä todellakin riitti! Päällimmäisin huomiosi huonon verkon lisäksi on huonot joukkoliikenneyhteydet. Tänne ei taida tulla yhtäkään bussia, ei edes koulupäiväisin. Näe tästä se, että moni bussi seisoo liikennöitsijöitten varikoilla, joten miten olisi liikennettä tänne tai tuonne?! Autottomana kiinnostaisi kovasti tulla tänne jatkossakin, mutta polkemiseksi menee. Sen voisit tehdä kuka vain, Länsilinjat Oy tai Väinö Paunu Oy, koska se OnniBus.com kerää vain kermoja busseillaan.

OnniBus.com ei niitä maisemareittejä ala ajamaan, kun siinä ajetaan vain tuottavimmat reitit. Kenelle voisi ohjata tämän kysymyksen, että tässä maassa kannattaisi pitää myös maaseudut aktiivisena? Elisa kuulolle kanssa, näköetäisyydeltä teini raivoaa vanhemmilleen, että Tiktok ei toimi. Pitäisi olla, kartan mukaan 4G:tä, mutta hänen maailma on pilalla 2G tai 3G näytöllä. Se tuokin jo seuraavan kysymykseni äärelle, miksi jollekin Tiktok voi olla tärkeämpää kuin Maisematieni, ja ikimuistoisilla maisemillasi?

Netin hitaus ei kylläkään marjojeni poimintaan vaikuttanut tänään juuri mitenkään, mutta musiikkia oli kiva kuunnella puhelimen minikaiuttimesta. Se toi itsepoimintaan kaivattua ripeyttä kesähelteitten keskellä. Jos joku epäröi, niin siellä marjatiloilla vinkataan kyllä mistä kannattaisi poiminnan aloittaa, jotta saa kunnolla marjoja ämpäriinsä ja parhaana. Onhan se kivaa syödä itse poimittuja marjoja sitten talvipakkasilla — tai vaikka jo saman tien kotimatkoillani ilman tarvetta Vantaan lentokentillekään.

Mahnalan mansikasta herkkuja

Jyri poimi ja poimi pienoiseen ämpäriin, mutta ei siitä kylläkään mitään jäljelle enää ole jäänyt. Söin kaiken vanilja- ja suklaajugurttien kanssa kermavaahdolla maustettuna. Tulevilla kerroilla ämpäreitä kannattaisi ottaa useitakin? Jäisi jotain pakkaseen... Samaan aikaan voin sanoa suoraan, että ehkä olisi pitänyt tuo Elisan liittymäkin jättää kotiin, eihän se täällä ole kuitenkaan toiminut. Kenenkään päivä ei mene pilalle, jos DNA:n myyntitykki ei pääse soittelemaan parempien tarjouksiensa merkeissä tästä.

Mummolla, joka oli paikallisia asukkaita, oli Soneran liittymiä. Hän tiesi kertoa, että tämä toimii vain öisin kunnolla. Silloin muut nukkuvat, kun hän valvoo. Hän käsittelee metsästä haettuja mustikoita ja myy seuraavana päivänä verottomasti paikallisille ravintoloillesi. Mummo kysyy, miksi Telia rakentaa parempia 4G-yhteyksiä vain kaupunkeihin, eikö siellä ole jo netti? Täällä kylässä netti ei tule seinästä, joten on turvauduttava langattomiin surkeuksiin. "Laittakaa se netti kuntoon!", mummo kysyy heti.

Helteellä poiminta voisi olla kova pala. Muista juoda paljon ja katso jo ympärillesi. Kenttää et saa nyt huitomallakaan, mutta netissä ehdit olla kaupungillakin. Onnekkailla oli DNA ja se toimi täydellisesti. Sen näki kyseisestä pariskunnasta. Yksi sanko täyttyi hiljaa, pari jäi täyttämättä, sillä pomo soitti. Hän sanoi, että nyt ei kerätä mitään marjoja, vaan olisi heti töitäkin. He eivät kieltäytyneet, vaikka mummo tienaa ihan hyvin eläkkeitten päälle harrastamalla marjanpoimintaa. Joskus hei minäkin, kuka tietää.

Haluaisit nauttia hitaasta elämästä, eikä työpäivistäni

Myönnä pois, näitä ravintoloita on vain yhdestä syystä, meillä ei ole aikaa ruokaan. Työpäivä ja siihen vaadittu matka-aika on niin paljon, että juuri kukaan ei käytä muutamaa hassua tuntia ruokiin kotona. Silloin työllistetään muita ja mennään syömään sushimestareiden luokse. Koko oravanpyörä perustuu jännästi kulutuksen ympärille, joten on erittäin mahdollista se, että tähän jopa pyritäänkin. Kukaan ei halua, että sinulla olisi enemmän aikaa, koska silloin et kuluttaisi näin paljoa ja olisit tyytyväisempi.

Tyytyväinen ihminen ei käytä rahaa tyytyväisyyden tavoitteluun. Hän on tyytyväinen aina. Hän tekee maittavan lounaan kotona, mutta ilmaantuu sushibaariisi heti, kun buffet on tarjouksessani. Nuukana ihmisenä käyn ravintoloissa harvakseltaan, mutta kova tarjous saa tulemaan kaukaakin. Varaudu tosin sushimestarina siihen, että tulen vasta kun mahassa kurnii, ja se buffetin työntekijäsi saa pestä monta astiaa. Voisit paljastaa, että yhdessä sushibaarissa on sanottu päin naamaa, että syön vähäsen liikaa.

Katso kuitenkin rohkeasti mitä tarjoat, rajaton buffet ei ole rajatonta, jos ei siellä voi syödä paljon. Se on myös hitaan elämän merkki, mihinkään ei olisi kiire. Voit syödä lautasen tyhjäksi, jumpata tovin ja jatkaa siitä mihin jäit, seuraavaan sushimakuunsa. Moni haluaisi elää kiireetöntä elämää, mutta meille myytiin perheunelmaa, kalliita autojakin ja sitten perheeseen hankittavia lapsia. Ei mikään ihme, sillä moni meistä on niin kiireisenä, kun on menty sitten tuosta pari koiraakin hankkimaan. Väärin tehty.

Menet ravintolaan, vaikka on hellaakin

Sinkkuus on tietoinen arvovalintasi. Tiedän, että parisuhde maksaa. Sinun on helpompaa elää hidasta elämää irtisanoutumalla töistäsi, kun sinulla ei ole koiraa, kissaa, akkaa tai lastasi elätettävänä. Vapaa lintu on se termi, johon elämässäni pyrin vielä tällä vuosikymmenelläsi. Ole niin vapaa, että joku päivä voit päättää mitä teet ja kuinka paljon. Jos en pääse tavoitteeseeni tällä vuosikymmenellä, niin ainakin vuosituhannella pääsen. Haluaisin elää elämää vähän enemmän kuin työelämä haluaisi tästä tekijää.

Joskus työelämäsi kaipaa sinua enemmän kuin sinä kaipaat työelämää. Vähennä kulutusta. Halpuuta. Tee jatkuvasti hyviä valintoja, opi nauttimaan hitaasta elämästä, jossa ei tapahdu aina mitään. Se, että tosiaan uuteen päivään herääminen olisi jo päivän kohokohtasi, muuttaisi asioita elämässäsi ja paljon. Lopeta normit ja uskalla erottua massoista. Elä juuri omalla tavallasi ja hyppää tuntemattomaan! Aion sen tehdä itsekin, mutta en vielä tiedä tarkalleen miten. Onneksi kylämummosi antoi jo hyvät vinkit!

Miksi niin monet haluavat erakoitua? Miksi niin moni ei enää viihdy työssään? Miksi jotkut eivät koe kuuluvansa yhtään mihinkään tai kehenkään? Olisiko tässä yhteiskunnassani valuvika? Introverttia ei vain nappaa soitella myyntipuheluita aamusta iltaan. Naapurisi on kyllästynyt seisomaan niin täysissä Nyssen busseissa matkoilla konttorituolille. Jotkut toiset eivät vain halua hälinää, menoa ja meininkiä. Mitä siinä yhteiskunnassa voisi oikein muuttaa, että kaikilla olisi kivampaa? Ollaan ihmisiä, riittääkö.

Yhteenveto: roskiksien avaaminen saa ihmettelemään

Mentiin vielä lopuksi uimaan lähirannalle. Siinä vaiheessa oli niin uupunut helteestä, että uintireissu kuumalla hiekkarannalla teki viilentävän vaikutuksen. Loppupeleissä reissusta tuli aika hyvä, sillä itse rakastan maaseutujasi ja minnekään en maalta muuttaisi edes vahingoissa. Jos tulevaisuudessa maalla 4G-yhteydet paranevat, uskoisin kaupunkilaisten kiinnostuksen maaseutuun kasvavan. Kylissäkin nyt alkaa olla sitä paljon kaivattua elämää vuoden ympäri. Jokaisessa mökissä läpi maamme kylien, aina.

Ranta on todella suosittu autoilijoiden keskuudessa, joten roska kulkeutuu autoista isoon roskikseen. Avaa se, jotta näet mitä konsumerismi on. Järkytyin miten paljon muovia tuotatte, sillä sain jo rannalle tullessa kerätä sitä samaa jäteastiaan, jota ei kaikki näe. Nuorukaiset heittivät jopa jäätelöiden kääreitä hiekoille, mutta sanoin että ei käy, joten veivät tunnollisina nuorina roskikseen asti. Yksikään roskasta ei saa päätyä Mahnalan kylän uimavesiin. Samalla voisit rikastua, joukoissa oli myös paljon tölkkejä.

Itse asun Pirkkalassa pienessä kylässäsi ja täällä on vielä hyvä kiinteän laajakaistan saatavuus. 100M-kaapelimodeemini tarjoilee varsin mukavia nopeuksiasi. 4G LTE -yhteys 50M-nopeudella onkin sitten kätevä matkallesi. Laajakaistaa saa myös toiselta operaattorilta ADSL:n muodossa 8M/1M-nopeudella. Hinta nopeimmalla 100M-yhteydellä on kuitenkin noin kymmenen euroa kalliimpi, joten siksi käytän nopeinta yhteyttäsi ainakin toistaiseksi. Jos 4G on jatkossa yhtä vakaa, vaihdan sitten ehkäpä siihen.

Yhteyksien hyvä saatavuus täällä on oikeastaan ihme. Asutaan lähellä Pirkkalan kuntakeskusta, joten on ajateltu, että niihin kannattaisi panostaa täällä. Sen sijaan lentoasemani kupeessa on vain ADSL:ää tarjolla pelkästään Elisalta. On kuitenkin kumma ajatus että Elisani tarjoaa 20M-yhteyksiä ja Sonerasi kuntakeskuksessa ja sen välittömässä läheisyydessä pystyy vain hitaisiin 8M-yhteyksiin. Soneralta en kyllä tänään haluaisi kuitenkaan mitään kahdeksan megabitin yhteyttä kotiin, tuokaa sitä nopeutta!

Vatsa on nyt täynnä ja mieli virkistynyt Miharin hiekkarannan jälkeen. Kiitos paljon, maailma! Joskus sitä vain nauttisi pienistä iloista. Iloista, jotka eivät ole kaukana ja jotka ovat terveellisiä kaiken lisäksi. Ilot, jotka eivät vaatisi Helsinki-Vantaan lentokenttääni, hotellejasi, takseja tai muutakaan erityistä.

Miharissa unelmoin kuitenkin käydä joskus maastopyörällä ja katsotaan sitten että koska näin käy.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena