Mahnalan kylämiljööstä mansikkaa

Joskus ei vain halua ostaa valmiiksi poimittua mansikkaa! Silloin on otettava lähin kyyti marjatilalle ja poimittava mansikkasato tuoreeltaan omaan ämpäriin tyylillä itse. Joku maksaa bensat, mutta ne voi puolittaa poimijoiden määrällä, jokainen osallistuu talkoisiin panoksellaan. Marjat ovat oikein hyviä smoothiena tai sitten niitä voi ripotella jälkiruoaksi vaikka piimään. Hyvin usein, kuten minulla nyt, suurin osa marjoista syödään marjanpoiminnan yhteydessä ja kotiin kantautuu enää kourallinen.

Siinä on etu, että itse saat poimia haluamiasi mansikoita: isoja, pieniä tai vaikka keskikokoisia. Mihari on upea paikka ja ranta houkuttelee meitä tovin. Mahnalan tilalla hinta on viitisen euroa kilolle tämän jutun kirjoitushetkellä. Samalla sai syödäkseen sitä mahansa täyteen. En oikeastaan kaupunkivilinästä tykkää, joten tästä syystä haluan asua maaseudun rauhassa peltojen ja metsien välissä. Kaukana niistä kaupunkilaisista, lähempänä luontoa. Täältä sitä löytyy, joten suosittelen Miharin seudulle muuttoa!

Kätevintä oli mennä Ylöjärven kautta ja ennen pitkään saavuttiin Maisematielle. Sato tänä kesänä oli kiistatta hyvä, mutta se voi jäädä huonommaksi tulevaisuudessa. Nykyiset kesät ovat epävarmoja ja tulevaisuuden kesien sää voi muuttua radikaalisti. Tästä syystä mansikkaa voi poimia jo nyt varastoon. Pakastettuna se ei ainakaan pilalle mene. Itse kylässä olin ensimmäistä kertaa, mutta myös Ylöjärvellä on marjatila. Se voi olla jopa lähempänä minunlaiselle tamperelaiselle ihmiselle sitä jatkoa ajatellen.
Jos jotain opin tänään, niin juurikin sen tärkeimmän: meillä Pirkkalassa on syytä juhlia 4G-verkkojen supervoimia. Täällä marjatilalla Yrjölässä verkko nimeltä 4G on ihan käsittämättömän hidas, ainakin Elisalla!
Juhlin sitä, että minulla on mahdollisuus kiinteään laajakaistaan. Kotiinpaluu on saanut arvostamaan Pirkkalan 4G-yhteyksiä Elisalta eri tavalla, vaikka täysin ongelmattomia täälläkään verkot eivät ole.

Olen naapurilta kuullut, että DNA olisi Pirkkalassa paras 4G-verkon osalta, joten joskus vaihtoon.

Hyvä ja kaunis kylä, mutta huonot verkot

Tien nimi ei olekaan väkisin väännetty, sillä maisemia tiellä todellakin riitti! Saavat olla varsin ylpeitä kaikki paikalliset hyvästä ja kauniista kylästään. Kylässä vierailin ensimmäistä kertaa elämäni aikana ja tuntui kuin ekstralomalla olisi käynyt. Harmittaa, että niin moni kulkee ulkomailla asti hakemaan samanlaista iloa. Iloa saa hyvinkin kotimaan matkailusta myös, poimien kesämansikkaa sekä uiden kylien rannoilla, vaikkapa jo tänään. Valehtelematta tuntikaupalla ihanassa säässä kesälomalla.

Marjatilalle saapuessa katsoin puhelimeni Sensorly-tilastoja. Osa matkasta taittui tyylikkäästi 4G LTE -nopeuksilla. On hienoa nähdä, että Elisalla on jo korvessakin 4G LTE -peittoa. Surkeaa tästä teki se, että ainakin kyseisellä maatilalla 4G-nopeudet olivat heikkoja — ilmeisesti heikon kentän takia ja 3G oli hyvä signaaliltaan, mutta ilmeisen tukossa. Kuten maalla yleensäkin, jossa kiinteä laajakaista ei ole mikään itsestään selvyys, syystä selvästä sellaisesta — kukaan ei sitä sinne rakenna huvikseen.

Netin hitaus ei kylläkään marjojen poimintaan vaikuttanut tänään juuri mitenkään, mutta musiikkia oli kiva kuunnella puhelimen minikaiuttimesta. Se toi itsepoimintaan kaivattua ripeyttä kesähelteiden keskellä. Jos joku epäröi, niin siellä marjatilalla vinkataan kyllä mistä kannattaisi poiminnan aloittaa, jotta saa kunnolla marjoja ämpäriinsä ja parhaana. Onhan se kivaa syödä itse poimittuja marjoja sitten talvipakkasilla — tai vaikka jo saman tien kotimatkalla ja ennen myöhäistä nukkumaan menoa.

Mahnalan mansikasta herkkuja

Itse poimin ja poimin pienoiseen ämpäriin, mutta ei siitä kylläkään mitään jäljelle enää ole jäänyt. Söin ne kaikki jo vanilja- ja suklaajugurttien kanssa kermavaahdolla maustettuna. Ehkä tulevilla kerroilla ämpäreitä kannattaisi ottaa useita? Jäisi jotain pakkaseenkin... Onhan tuo melko selvää. Miten tällaista herkkua malttaa olla syömättä? Ainakin minulle se on vaikeaa, mutta ehkä joskus mansikkaa saa vielä vaikka pihamyynnistä tarjouksellakin. Toisaalta kukaan tuskin jaksa syödä tämän kaiken ilon.

Jos ei näitä pakkaseen saa tänä kesänä nyt, niin ei sitten varmaan koskaan. Elellään ilman mansikkaa syksyn ja talven yli. Itse tykkään syödä mansikoita vastapoimittuna esimerkiksi jugurtin tai jäätelön kanssa. Kaupan halvin vaniljajugurtti on todella hyvä yhdistelmä mansikoiden kera. Mahnalan kylässä on vain yksi marjatila. Pirkanmaalla toinen on ainakin Ylöjärven kylällä ja Googlella löytyy varmasti kymmeniä lisää. Hinnoittelu on varmasti samantyylistä, soittamalla selviää sinulle ja muillekin.

Helteellä poiminta voi olla kova pala. Muista juoda paljon ja katso aina ympärillesi. Mahnalassa ovat nimittäin maisemat varsin kohdillaan. Pikkuämpärin täyttäminen vie todennäköisesti puolisen tuntia ja Mahnalan tilassa poiminnan päätteeksi sai talon piikkiin ilmaista mehua. Se toi kaivattua helpotusta kylmänä tarjottuna. Maksutapahtuman jälkeen on saanut poiketa halutessaan kahvilassa nauttimassa vaikka teekupillisen koko suvun kanssa. Hinta kohdillaan kyläkahvilaksi ja elämys on siellä aito.

Loppusanat

Mentiin vielä lopuksi uimaan lähirannalle. Siinä vaiheessa oli niin uupunut helteestä, että uintireissu kuumalla hiekkarannalla teki viilentävän vaikutuksen. Loppupeleissä reissusta tuli aika hyvä, sillä itse rakastan maaseutua ja minnekään en maalta muuttaisi edes vahingossa. Jos tulevaisuudessa maalla 4G-yhteydet paranevat, uskoisin, että kaupunkilaisten kiinnostus maaseutuun kasvaa ja kylissäkin alkaa olla sitä paljon kaivattua elämää vuoden ympäri. Jokaisessa mökissä läpi maamme kylien.

Itse asun Pirkkalassa pienessä kylässä ja täällä on vielä hyvä kiinteän laajakaistan saatavuus. 100M-kaapelimodeemi tarjoilee varsin mukavia nopeuksia. 4G LTE -yhteys 50M-nopeudella onkin sitten kätevä matkoille. Laajakaistaa saa myös toiselta operaattorilta ADSL:n muodossa 8M/1M-nopeudella. Hinta nopeimmalla 100M-yhteydellä on kuitenkin noin kymmenen euroa kalliimpi, joten siksi käytän nopeinta yhteyttä ainakin toistaiseksi. Jos 4G on jatkossa yhtä vakaa, vaihdan sitten ehkä siihen.

Yhteyksien hyvä saatavuus täällä on oikeastaan ihme. Asutaan lähellä Pirkkalan kuntakeskusta, joten on ajateltu, että niihin kannattaa panostaa täällä. Sen sijaan lentoaseman kupeessa on vain ADSL:ää tarjolla pelkästään Elisalta. On kuitenkin kumma ajatus että Elisa tarjoaa 20M-yhteyksiä ja Sonera kuntakeskuksessa ja sen välittömässä läheisyydessä pystyy vain hitaisiin 8M-yhteyksiin. Ehkä toista operaattoria kiinnostaa asiakastyytyväisyys suuresti enemmän. Enkä ihmettele nyt enää yhtään!

Vatsa on nyt täynnä ja mieli virkistynyt Miharin hiekkarannan jälkeen. Kiitos paljon, maailma! Joskus sitä vain nauttii pienistä iloista. Iloista, jotka eivät ole kaukana ja jotka ovat terveellisiä kaiken lisäksi. Ilot, jotka eivät vaadi Helsinki-Vantaan lentokenttää, hotelleja, takseja tai muutakaan erityistä.

Miharissa unelmoin kuitenkin käydä joskus maastopyörällä ja katsotaan sitten että koska.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä

Mummolle lahjakortti ja sitten lisää :)