Kasvoton kunta. Missä on se Rissanen?

Vuokralla asuminen on yleinen elämäntapa suomalaisissa kodeissa nyt niin perheissä kuin erityisesti sinkuilla. Kaikki ihmiset viisastuvat. Totuus kuitenkin on, että Pirkkalan kunnassani oli viimeksi kivan valtava mielenosoitus Suupalla, missä osoitettiin mieltä parhaan vuokra-asumisen puolesta. Asukkaat olivat valmiina taistelemaan asunnoistansa, päättäjiä ja gryndereitä vastaan Harri Aallon säestyksellä. Tästä en ehtinyt paikalle, mutta mielenkiinnolla seurasit uutisointia aiheesta sosiaalisessa mediassa.

Tilanne on se, että Pirkkalan kunta myi vuokra-asunnot voittoa tavoitteleville ihmisille ja nyt asiassa on pientä suurta kiistaa — osa taloistasi ovat gryndereiden mielestä jo tiensä päässä ja ne on purettava tänään. Asukkaista taloissa ei ole mainittavia puutteita, joskin niiden kunnossapitosi ja remontointi on ontunut aina — vaikka taloille ei olekaan tehty mitään, ne olivat heistä edelleen: asumiskelpoisia. Yksi kertoi hyvästä hengestä vuokratalossa, ja moni ystävyksistä saapui osoittamaan mieltä porukoissasi.

Itsekin asun vuokralla ja ihmettelen tuota suuresti. Miksi vuokralainen on väärin. Vuokralaisia pitäisi kohdella samalla tavalla kuin muitakin asujia. Jos taloistanne ei pidetä huolta, ja se on ainoa syy tähän asiaan, niin nyt olisi hyvä aika tehdä asunnoille jotain. Omassa vuokratalossa jotain on yritetty, mutta ei tarpeeksi. Hakatiellä tilanne on käsittääkseni huonompi, koska asuntojen on vain annettu rapistua. Sellainen ei palvele ainakaan talojen asukkaita, eikä etenkään vuokranantajaa pitkässä juoksussasi.

Haluatko muuttaa Pirkkalaan? Hyvä, mutta luettuasi tämän merkinnän voitkin suunnistella muualle. Mielestäni täällä Suomessa on paljon parempia asuinpaikkoja kuin Pirkkala. Uskon, että Pirkkala tulee muuttumaan lähivuosina asukkaan vahingoksi. Saattaa olla, että maisemat pilataan ratikalla, tai arjen lähiluonto häviää, koska Pirkkala haluaa olla iso. Luonnosta ei niin väliä, kunhan saadaan teollisuutta ja lisää asutusta, sitä betoniviidakkoa. Olisin muuttanut ehkä muualle, jos tietäisin kunnan menosta.
Ei sitä turhaan sanota, että Pirkkala on yhtä kuin Kauniainen. Näissä asuvat onnellisimmat asukkaat. Piste. Asuvatko sittenkään, oikeasti? Entä jos itsenäistyvä nuori ei löydäkään edullista asuntoa vuokralle?
Tilanne on totta, ja täällä osoitetaan mieltä asiasta. Yle uutisoi jo näin: Vuokra-asujat osoittivat mieltä. Oliko näiltä ihmisiltä kysytty tyytyväisyyttä kotikuntaansa? Epäilen, mutta sitä Pirkkala on nykyään.

Pormestari on varmaan saunomassa, jos ei häntä näy kommentoimaan tätä asiaa. Kasvotonta menoa.

Itsenäistyminen on meillä Pirkkalassa jo mahdotonta

Vuokra-asuminen ollut bisnestä ja edullisia sellaisia on hankala löytää Tampereelta sekä Lempäälästä. Olin samoissa veneissä, kun jostain piti saada vuokra-asunto, kun edellisestä tuli lähtöpassi kämppäni täysremontin vuoksi. Tampereelta muutin Pirkkalaan 2012 ja tuurilla löysin asunnon täältä. Tuntui nyt suorastaan lottovoitolta ajoittain. Ei ole siis mikään feikkiuutinen, että Pirkkalan kunnasta on hankala löytää vuokra-asuntoa. Totuus on, että kaikilla ei ole varaa tai mahdollisuuksia omistusasuntoonne.

Jos nyt Tampereella vuokra-asunnon haku on lähes mahdotonta suurien jonojen takia, niin tuo ei ole tämän helpompi meillä Pirkkalassakaan, koska eipä täällä ole sellaisia. Mielenosoituksessa osoitettiin mieltä Hakatiellä olevista vuokra-asunnoista. Asujien mielestä Rissanen myy asukkaiden kodin tuosta noin. Mielenosoituksessa kyseltiin kiivaasti pormestarin olinpaikkoja. Missäpä on meidän pormestari, kun häntä kaivataan, onko Helena saunomassa? Kiinnostaako kuntaamme tuo asukkaiden mielipide?

YouTube-palveluun on ladattu tapahtumastasi kertova video. Kuntalaiset eivät ole tyytyväisiä todella suppeaan vuokra-asuntotarjontaan. Heidän mukaan Pirkkalasta on joskus pakko muuttaa esimerkiksi opiskelujen takia, mutta takaisin paluu näiden jälkeen on liki mahdotonta. Asuntoihin on suuria jonoja ja osa nykyisistäkin haluttaisiin purkaa jonkinlaisilla tekosyillä. Tehdäänkö nyt päättäjieni toimesta ja meidän kasvottoman pormestarini hyväksynnällä meidän Pirkkalasta vain tosi varakkaiden kylääsi?

Nuoret muuttavat Tampereelle

Olen huomannut myös sen, että vuokra-asuntojasi on Pirkkalassa tosi vähän avoimilla markkinoilla. Opiskelijoiden niin sanottuun kotiinpaluun lisäksi järjestelmä pakottaa perheiden nuoria muuttamaan täysin muualle, koska he eivät voisi itsenäistyä Pirkkalan kunnassa helposti ja tutun perheensä lähellä. Perheen tuki on varsinkin nuoren aikuisen itsenäistymisen alussa jopa tuiki tärkeää. Toisaalta kuntaan halutaan muuttaa varallisuuksista riippumatta ja sitä asuinkämppääsi ei ole edes kaikille halukkaille.

Samaan aikaan kunta rakentaa, enimmäkseen omistusasumista, ja tämä buumi todennäköisesti vain lisääntyy kun kuntakeskustaa sekä lentokenttäseutuja aiotaan uudistaa nykyaikaan. Kuntani mielestä vuokra-asuntoja on enemmän kuin laki vaatii. Voi olla näin, mutta jos itsenäistyvän nuoren on pakko muuttaa Pirkkalasta vuokralle kaupunkiin, eivät mielestäni puheet näy mitenkään — paitsi kunnasta pois muuttamisena mainitun vuokra-asuntopulan takia. Miksi asia on nyt näin, onnen Pirkkalassa?

Kuntalaisenasi huolestuttaa lähiluonnon tulevaisuus. Kaavoitetaanko jatkossa asumista enemmänkin luonnon kustannuksella? Onko tulevaisuuden Pirkkalani teollisuusalueita ja kerrostaloja lentokentältä Partolaan? Nähdäänkö jatkossa luontoani televisiosta, kun Kokoomus vauhdilla kaavoittaa sitä meidän Pirkkalasta pois? Muutit jo Pirkkalaan kauniin luonnon ja edullisen asumisen takia, mutta mikäli tästä tämä hyve katoaa täältä pois, lupaan toimia ja siirtyä paremman asuinkunnan asukasrekistereihinne.

Pirkkalan kuva Tampereen Kauniaisista on huumoria

Minua kiinnostaa Tervo, Imatra, Iisalmi, Taipalsaari tai Jyväskylän Viherlandia. Jos kotikunta ei ihan haluaisi kuitenkaan asukkaita menettää turhaan, luontoarvoja kannattaisi vaalia nyt vähän enemmän. Kauan edustamme onnellisimpia, jos joutuu luontoakin kohta YouTubesta katsomaan? Koko ajan joku Kokoomuksen edustaja haluaa rakentaa lisää lähiluonnon toiveita ajattelematta. Rahat edellä puuhun. Nyt kerron totuuden, olen vasta uusi pirkkalalainen, mutta muutto toisaalle on koko ajan mielessäsi.

Sait mielikuvan, että Pirkkala olisi Suomen eräs Kauniainen. Näissä paikoissa asuvat Suomen, ei ehkä maailman, onnellisimmat ihmiset. En ollut onnellinen. Pelkään, että luonto katoaa. Ahneet halukkaita myymään lisää maata teollisuuden käyttöön. Teollisuusalueilla on vajautta kiinteistöistä, vaikka näen iltalenkillä jatkuvasti vuokrattavana olevia teollisuushalleja, miksi rakentaa? Pirkkalani haluaa saada lisää teollisuutta, enemmän verorahaa. Kokoomusta ei haittaa, jos asukkaat eivät pääse luontoonsa.

Se, että Rissanen piiloutuu, kun asukkaat vaativat kasvoja esiin. Ei näytä uudesta asukkaasta hyvältä. Asun itsekin vuokralla, enkä todellakaan ymmärrä miksi vuokrakodeistaan pitäisi tapella poliittisesti. En vain ymmärrä näitä kunnan touhuja. Jatkuvasti saa pelätä omasta tulevaisuudestaan nuorena, että asuuko vielä kymmenen vuoden päästä vuokralla, vai myydäänkö kaikki pois. Omistusasujilla tekevät voitot. Vuokra-asujina tuomme hiekkaa S-pankkiin. Kauanko täälläkään on enää pankkipalveluita?

Tampereen oma Kauniainen luonnossa

Kaiken lisäksi tuo kunta on keskittynyt liikoja lapsiperheisiinsä. Kaiken maailman leikkipuistoja koko ajan uudistetaan, rakennetaan, entä me vanhemmat? Mitä meille? Vähemmän metsää ja pitkästyttäviä jonoja kunnan ainoaan hammashoitolaan tai terveyskeskukseen? Vuodeosasto on aina täynnä. Eikä voi edes sairastaa, kun vuodeosasto on aina täynnä. Soitat päivystykseen kivusta, niinpä linjalla käsketään tarkkailemaan vointia kotona, ja soittamaan uudestaan joskus. Tästä löytyy Tampereen Kauniainen?

Soita lääkärillesi ja saat soitella pitkään. Lääkärin puhelin ei koskaan vastaa. Jos pääset läpi, niin aikaa ei löydy heti. Hammashoitolaasi saisi jonottaa kuukausia. Mikäli valitat hammaskipuja, aika voi löytyä vähän nopeammin. Suuhygienistille pääsee, jos vuoden jonotus ei haittaisi. Mikä parasta, tässä pitäisi asua Suomen onnellisimmat. Olemmeko onnellisia, jos ei ole varaa sairastaa? Jos sairaus tulee, kotona saat olla, ja soitat vasta sitten kun et enää itkemättä pärjää. Sitä on kuntani päivystyksesi taso täällä.

En usko, että tulisin täältä muuttamaan kymmeneen vuoteen. Ensinnäkin, en usko todellakaan siihen, että tilanne paranee vain muuttamalla. Sama karkki on joka paikkakunnalla, luvataan jotakin hienoa ja tarjotaan pahaa. Helsinki ei kiinnosta minua alkuunkaan. Helsingissä en asuisi päivääkään, piste. Hyvä puoli täällä Pirkkalassa on, esimerkiksi Katajanokkaan verrattuna, että kun ajelette Lidliin, niin menet sinne puiden saattelemana. Helsingissä voisitte yrittää Lidlin läheisyydestä sitä arjen puustoa tavata.

Luontokato harmittaa, Pirkkalassa kuin Lempäälässä

Valtatie 3:n oikaisujasi vastustavia kirjoituksiasi on näköjään paikallisessa lehdessä ainakin vuodesta 2009. Siinä oikaistaan jo tien suunnitteluvaiheessa tehtyjä virheitäsi. Vaikeaa varmaan oli, suunnitella valtatietä niin, että siinä olisi valmiiksi kolme yhdensuuntaista kaistaa? Luen paikallislehtiäni lisää, ja ajassa kunnolla taaksepäin, niin löytyy kommentteja terveyskeskuksesta, äänekkäistä mopoilijoista ja ennen kaikkea muuta katoavasta luonnostasi on aina juttu tai toinen. Ja kas, sinä muutit tänne. Okei.

Lempäälän kunnan asenne luontoa kohtaan ällistyttää. Tuolla on mainio Birgitan polku, ja silti siellä toivotaan huuli pyöreänä lisää asutusta Sääksjärven seudulle, josta Birgitan polku ihan vierestä lähtee. Ei siinä olisi Birgitan polulla asennetta eikä meininkiä, jos joutuisit asuinalueelta lähtemään retkellesi. Äänekkäitä teitä, oikaisuita, ja ties mitä oli vieressä muistuttamassa sinua siitä, miksi ylipäätään meni Birgitan polulle. Nauttimaan hiljaisuudestasi, tapaamaan kotiasi, grillaamaan ja uimaan järvissänne.

Pirkkalan ja Lempäälän välisissä metsissä on kiva paahtaa maastopyörällä niin kovaa kuin lähtee. Olet vasta muuttanut Pirkkalaan, enkä ole vielä kertaakaan eksynyt tänne tuntia lyhyemmäksi ajaksi. Usein löytyy metsästä jotakin uutta. Tärisevä meno ja meininki, tuovat adrenaliinia arkiin. Jos sade yllättäisi, saavu kotiin mutia täynnä. Pirkkalan ja Lempäälän loputon, yhtenäisesti seisova metsänne, on antanut minulle ja muillekin sisältöä, iloa ja metsän henkeä elämään. Luontofriikkinä en katoa täältä koskaan.

Luonto on vaarassa kadota Pirkkalassa

Kun metsään poljet, katoan sinne tunneiksesi ja ajelen mitä mahtavimpia järviä ympäri. Tutkit, liikut, havainnoit, otat kuvia, blogaat. Saat ajatuksia merkintöihin. Saat voimaa arkiin. Olen nyt tällä hetkellä työttömänä, eikä minulla ole muuta kuin aikaa, nauttia tästä metsästä. Haet välissä töitä, eikö se riitä? Nuorelle vaan sanotaan, että ei sinulla ole sitä työkokemusta. Kas, kun ei teilläkään sitä anneta. Mietin kuitenkin hetken jotakin muuta. Taidat elää unelmaelämääni, mieti kun asuisi siellä työpaikallanne?

En tyyliin koskaan saa kavereita metsästä. Täällä soi mukavasti elektroninen, se on kuin elektroninen huume minulle, kansanomaisemmin amispoppi. Basso raikaa ja järviä näkyy! Mitä näitä nyt olisikaan? Pelkästään tänään on käyty Kaitajärvellä, Ammejärvellä, Höytämöjärvellä, Iso-Naistenjärvellä ja onpa niitä täällä. Matka tosin jatkuu vielä, seuraavaksi mennään kokemaan näitä: Rajajärvi, Pulkajärvi ja nyt vielä on pakko käydä ensin täällä: Matojärvi, Keskinenjärvi ja Ylinenjärvi. Lopuksi Vähä-Naistenjärvi.

Kotiin et halua, jos vaikka perse taas puutuu. Koneilla voi istua myöhemminkin. Huomaa, että kaikki tämä tulee nörtin suusta, joka rakastaa olla tietokoneella. Sitten kun hetkiseni ajan lukittaudut kotiini, niin latautumisen jälkeen alkaa armoton metsässä pyöräily, kävely, saapastelu, juoksu. Lempääläsi on tarjonnut minulle ikimuistoisia kokemuksia metsässä ja toivot todella, että niin on myös jatkossa. Kai, totta. Lempääläni ei tule kasvaa luonnon kustannuksella. Rakentakaa vaikka enemmän kerrostaloja.

Kyläni, unohtuivat niin Pirkkalassa kuin Lempäälässä

Sen enempää Pirkkalassa kuin vielä huonommin Lempäälässäkään bussiliikenne ei toimi kylässä. Nyt tiedät, että olen työtön työnhakija, joten minulla on paljon aikaa. Lähden taas liikkeelle ja nyt vuorossa on Nurmen kylä Lempäälässä. Se on siinä mielessä hauska kylä, että joskus 60-luvulla siellä saatiinkin parempia teitä, jotka olivat sopivia bussiliikenteeseen. Väinö Paunu Oy:llä se huomattiin, ja yksi vuoro päivässä kulki palvelemaan niin työmatkalaisia kuin koululaisliikennettä aamuin ja illoin. Silloin joo.

Tilanne tänään on se, ettei sieltä mitään bussejasi kulje. Lempäälä ei ilmeisesti halua maksaa Nysselle siitä, että Pirkkalan kustantama vuorosi Suupantorilta Höökinmäelle jatkaisi vaikka Nurmen kylään ja sieltä Lempäälän keskustaan. Kertoo jotakin kuntien asenne-eroista. Itse lähtisin mielelläni kyseisellä bussilla joskus Lempäälään ostoksille vaihtelun vuoksi, mutta onneksi sinne polkaiseekin. Jos otankin vaikka tämän päiväni jälkeen kaksi vapaapäivää liikkeellä olemisesta, niin paahdan jo taas lujempaa.

Joukkoliikennettäni olisi helppoa kehittää, mutta kunnat tehdään pyhien lehmien ehdoilla. Kaipa on niin, että autoilijoilta voi nyhtää helpommin veroeuroja, eli tulisi kannattavammaksi. Silti autottomia meitä syyllistetään ihan liikaa, vähensimme tästä terveyskeskuksien ruuhkia, pidimme painot kurissa ja ennen kaikkea muuta bussipysäkki voisi olla vasta 500 metrin päästä kotoa. Autoilija lähti oveltaan, mutta kaipa se tavallinen autoilija laskee kävelyn jääkaapille riittäväksi, kun töistään vihdoin ehtisi.

Kylissä voi ulkoilla, entä bussit?

Lempäälän tulee välittömästi lisätä yhteistöitä Pirkkalan kanssa muun muassa bussiasioissa. Tärkeää on, että jatkossa bussi olisi entistä houkuttelevampi kaikille, ja sen lisäksi Säijän vanhus: on arvokasta. Ovat kuitenkin Lempäälän veronmaksajia, mutta kun näkösi on jo mennyt, autoon ei ole enää asiaa. Ei siinä paljoa bussi lohduta, vaikka Nyssen väreissä onkin, joka menee Höökinmäeltä Ei linjalla -tauluin. "Luulit, että olen maksanut Lempäälään nyt tarpeeksi!", mummo lataa bussin edessä ja lähtee kotiin.

Jos mietit sitä muuttoa Pirkkalaan tai Lempäälään, on kahdenlaisia ajatuksia. On luontoa, mutta onko aina? On kyliä, mutta ei kuljetuksia. On terveyskeskuksia, mutta ei jonoitta. On lääkäreitä, mutta ei saa ikinä kiinni. On autoteitä, mutta huonossa kunnossa. On pyöräteitä, mutta vaarallisilla railoilla. Onhan niitä kyliä, joissa pyöräteitä ei ole lainkaan, sinne kiesien sekaan lapsiasi pistävät! Oikaisuja mietitään, mutta edes nykyinen tieinfra ei ole kunnossa. Vihaksi pistää, ja masennuskierre luontokadon vuoksi.

Pirkkalan on välittömästi reagoitava siihen, että myös Sionkylässä on työtä tekeviä autottomia. Ei se voi olla niin, että bussi noukkii vasta kuntakeskukselta. Kylävuoroa ajetaan vain arkisin, ja silloin kun lapsesi viettävät kesälomaa, kylälinja vaipuu uneen. Miten tästä pääsee yhtään mihinkään, jos kesällä ei pääse edes apteekkiin, työmatkoista nyt mitään puhumattakaan. Autoilua pitäisi vähentää, ei lisätä. Bussi kulkee koulupäivinä, tosin vain aamusta ja illasta, mutta näitä töitähän tehdään muulloinkin?

Yhteenveto: Suomen onnellisin kunta, ei ole Pirkkala

Pirkkalassa asuvana toivoisin kunnaltani ymmärrystä meitä vuokra-asujia kohtaan. Meillä on vaivalla löydetty vuokrakämppä, ja melko hyvästä kunnasta, jossa on mukavat asua. Ei nyt todellakaan haluaisi muuttaa täältä vain siksi, koska kuntamme haluaisi tilalleni mieluummin aiempaa rikkaampia ihmisiä omistusasuntoihin. Missä on tasa-arvo? Pormestari Helena Rissanen — näytä, että kuuntelet meitä ja varmista Pirkkalanne valoisampi tulevaisuus yhdessä hyvin toimivan kunnanvaltuustomme kanssa.

Näette helpon erinomaisesti, että kuntaan haluttaisiin muuttaa, mutta sopivaa asuntotarjontaa ei ole. Jos on täältä löytänyt mahtavankin vuokra-asunnon, voisi ajatella voittaneensa lotossasi samalla, eikä ainakaan kannata harkitakaan pois muuttoa. Toivon, että vuokratarjontaasi jopa lisättäisiin ja nykyisiä kohteita kunnostettaisiin säännöllisesti. Oikeasti ei ole tarvetta viedä ihmisiltä asuntojaan pois. Oletko samaa mieltä pormestari Rissanen? Parempia palveluita ei kannattaisi enää mainostaa, niitäpä ei ole.

Tosin, kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vain. Miten olisi sitten Iso-Naistenjärven ympäristöön suuria asuinalueita, liiketiloja, lehdissä rummutetaan asiasta tovin. Seutu kasvaa! Vinkki kunnille, voit olla erilainen. Pirkkala voisi olla kunta, joka olisi asukkaan asialla, luonnon puolella. Jos metsäni täältä katoaa, katoavat luontofriikit, eläimet, linnut ja elämä sen mukana. Tuhoja vai sittenkin jotain muuta? Pirkkala voi yhtyä Lempäälään, ja mainostaa koskemattomia metsiä, mutta se vaatii jotakin. Metsää.

Uimahalli on siinä ikuisuuskysymyksiä. Puhutaan siitä, että kunnalla on helvetisti rahaa, mutta kaikki tehdään vain sillä edellytyksellä, että Tampere osallistui kuluihinne. Pirkkalan ja Tampereen rajalla on esimerkiksi puusilta, joka on melko huonossa hapessa. Puu lahoaa ja siltasi kuuluu selkeästi Pirkkalan puolelle, silti kunta ei tee asialle mitään. On varmaan parempaa, että joku kävelijä tai pyöräilijä kuolee sillalle, ja vasta tästä tapahtuu jotakin. Ennen sitä kinastellaan, kuuluisiko vaikka Tampereen hoitaa.

Jos oikaisu, ja sen mukana tuleva luontokato tapahtuu, et voi enää siinä vaiheessa hirveästi Lempäälää tai Pirkkalaa kehua. Jos teitä on kuitenkin kuulolla, tiedätte päättäjinä miten rakas luontosi voi jollekin olla, ja kunhan saan levättyä rauhassa, poljen kuin viimeistä päivää sinne teille järviesi Lempäälääni.

Halutaan ehdottomasti käydä täällä, ja meillä on oikeus vuokraamme sekä lähiluontoomme, kiitos.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!