Pitääkö pesukone korjata juuri takuun jälkeen?

Candyn rakas pesukone hajosi juuri takuuajan jälkeen, alle puolen vuoden päästä. Kuitti oli jo päässyt hukkumaan, mutta sitä ei aina edes tarvita, jos pystyykin kohtuudella ajattelemaan ostaneensa tämän pesukoneen Hobby Hallista ja tietää koska se on hankittu. Näin päivämäärä löytyy helposti tiliotteista. Hobby Hall on varsin kaukana Vantaalla, joten sinne ei lähdetä reklamoimaan. Lähdettiin huoltoon, jossa kerrottiin vian olevan yleinen, mutta katsellaan ensin suurennuslasilla hinnasta kertomatta.
Onhan tämä tappelua myyjää sekä huoltoa vastaan, ja pyykkikasa odottaa tuossa noin toimenpiteitä. Antaa olla, ajatteli pesukoneen käyttäjä. Minulla ei ole varaa käydä töissäkään tuoksuvissa vaatteissa. Naapurilta en usein kehtaa vaatteita kysyä edes lainaksi, saati sitten toistaiseksi toimivaa Gorenjen pyykinpesukonetta, mitähän summia tuokin veloittaa palveluksesta! Kehtaanko tänään, uskallanko? Candyn huollossa palvelu oli ystävällistä, mutta perässä tuli hinta-arvio ja iso lasku remontille.

Myös oma Candyn pesukoneeni menee pian vaihtoon. Luottamus merkkiin on pieni. Ikääntyessä alkoi vuotaa vettä pesukoneen yläpuolelta. Ajattelinpa, että parisen koneellista pesen vielä, ja otin yhteyttä Giganttiin. Tilasin uuden pesukoneen Gorenjelta koneen asennuksella ja vanhan poisviennillä. Se oli parasta juuri nyt, koska uusi kone ei ollut susi syntyessään. Candyssä oli pientä ongelmaa jo uutena, mutta näiden kanssa olen oppinut elämään, kunnes tilanne paheni selkeästi heti takuun jälkeen.
Ostamme pesukoneita niin Gigantista kuin Verkkokauppa.comista, mutta hyvin harva pesukone on toistaiseksi kuollut eteemme takuuajan loputtua. Paitsi ehkä juuri nyt. Ja hän oli nimeltään Candy. Että näin.
Emme jaksaneet valittaa Hobby Halliin, koska pesukone oli aikoinaan tarjouksessa, ja juuri siksi sen ostimmekin 349 eurolla. Candy kävi kuumana vanhemmilla harva se ilta. Pyykki ei koskaan väistä!

Pesukone korjaukseen oli virheliike

Vanhemmat veivät pesukoneen huoltoon, jossa pyydettiin saada katsomaan vikaa. Pesukoneeseen ei tule sähköä, sanottiin. Ei se ainakaan mikään mahdoton vika voi olla, etteikö sitä voisi korjata? No huollossa ei kerrottu lainkaan, että hinta-arvio maksaa 40 euroa. Seuraavana päivänä tuli soitto, että osa maksaa 200 euroa, lisäksi veloitetaan työkulut. Postissa tulee tarkastusmaksu 40 €. Tällä diilillä pesukone jäi sinne makaamaan. Miksi hinnasta ei kerrottu heti mitään? Hinta-arvio vaikka?

Gigantti olisi huolinut vanhan pesukoneen kierrätykseen ilmaiseksi syytä kysymättä. He hankkivat Siemensin pelin 599 eurolla, mutta saivat alennusta, loppuhinta olikin 550 euroa. No, perjantaina pesukone oli heidän pakko saada, koska pyykkiä on jo kertynyt. Gigantin myyjä aluksi esitteli kyllä koneita, jotka olivat saatavissa vasta kuukausien päästä. Vanhemmat kysyivät, että mitä te sellaisia esittelette, kun kotona on jo pyykit odottamassa konetta! Myyjä siirtyi heti toisiin koneisiin.

Harmikseen lauantaina tuli ilmaislehti Gigantilta ja siellä samainen pesukone oli 399 euroa. Tuntui oudolta maksaa 150 euroa liikaa. Ottivat Gigantin lehtisen mukaan ja kävivät kuitin kanssa tiskillä. Ei mennyt sekuntiakaan, kun kassahenkilö hyvitti erotuksen pankkikortille, vaikka alennuskampanja ei ollut vielä edes alkanut. Mahtavaa, Gigantti! Oma pesukone sieltä  perjantaina tilasin ja tänään jo tuovat, asentavat sekä vievät vanhan pois. Todella huoletonta, eikä tarvitse maksaa huollosta.

SER-jätettä kierrätyskeskuksessa

Candyyn on mennyt maku. Huollossa ei varoiteta, että osa maksaa omaisuuksia ja lisäksi kertomatta veloitetaan 40 euron tarkastusmaksuja. Kallis kierrätys! Jos pesukoneen hajottua takuuajan jälkeen haluaa vielä tapella, sen voi tehdä, mutta pyykinpesukonetta tarvitsee meistä jokainen. Kannattaako käyttää siihen energiaa ja aikaa? Sitä voi jokainen miettiä. Ja ei, en usko, että se osa maksaa oikeasti 200 euroa. Uusia pesukoneita kun saa 299 eurolla melko hyvin tarjouksesta ihan kaiken aikaa.

On vain saatava uusi myydyksi. Harmi vain, että kaiken tämän jälkeen se ei ole todellakaan Candy. Ha! Muutenkin pitäisi tehdä tuo korjaus halvemmaksi. Vanhemmat ostivat Siemensin kahdeksankiloisen mallin ja minä Gorenjen seitsemänkiloisen mallin. Kaikki ovat A+++-malleja, ovat todella virtapihejä. Itse asiassa eilen jo kävin kuuntelemassa Siemensin ääntä ja eihän sitä edes kuullut. Siellä se vain pesi hissukseen. Toivottavasti myös oma kone on hiljainen jatkossakin, sillä Candy metelöi liikaakin.

Pesukoneita myydään tänä päivänä vuoden ympäri. Muistan hyvin ensimmäisen pesukoneen, minkä mummoni hankki menneinä vuosikymmeninä. Se pesee valehtelematta vieläkin. Mikä on muuttunut pesukoneissa tänään, etteivät ne kestä takuuta pidemmälle? Miksi pesukoneita myydään jatkuvasti, sen sijaan että tehtäisiin jo alkuun kunnolla? Kyllä sellaisen sopii halvallakin saada. Toisaalta vanhan huolto on oltava kohtuullisempaa lompakolle. Moni huollattaisi näin vanhaa ostamatta uutta.

Loppusanat

Candyn huollon mukaan pesukonetta, tai mitään muutakaan elektronista, ei kannattaisi heittää aivan ensimmäisenä kierrätykseen. Siinä voi olla jokin pieni osa, joka on rikki, mutta muuten laite saattaa olla toimintakelpoinen vuosia. Tämä jäi tässä tarinassa vanhempien vastuulle, ja he päättivät kävellä heti Giganttiin. Candyn pesukone putosi heti listalta, vaikka myyjä yritti sitä ensimmäisenä tyrkyttää. Muitakin vaihtoehtoja on, vanhemmat ajatteli. Lopulta kävelivät tyytyväisinä ulos liikkeestä.

Gigantin palvelu oli hyvinkin ystävällistä, ja myyjä tuli itsenäisesti auttamaan. Tällaista palvelua ei saa Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälästä, koska myyjiä pitää odottaa jonotuksella. Viikolla ainakin myös Powerissa asiakaspalvelu oli Verkkokauppa.comia paljon parempaa. Jos haluaa palvelua, ilman että sitä kalastaa ensin, suosittelen käymään Tampereen seudulla Lielahden Gigantissa kaukaisesta sijainnista huolimatta (ainakin meidän näkökulmasta). Siellä ihan oikeasti palvellaan ja tyylillä.

Aina voi sieltä huollosta kysyä pikaisen hinta-arvion, mutta jos lysti maksaa 250 euroa, taitaa uusi olla kannattavampi valinta. Ota myös huomioon huollon tarkastusmaksu, jota ei kylläkään veloiteta, jos huolto lopulta tilataan. Mitä hajoaa seuraavaksi? Toinen vaihtoehto on korjata itse. Olen varma siitä, että olet työpaikalla, eikä sinulla ole kamalasti aikaa tutustua pesukoneiden korjausmahdollisuuksiin. Siksi uuden koneen ostaminen voi olla helpompaa, niin on sitten tuo vaimokin tyytyväinen.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on Candyn pesukoneista? Kommentoi ihmeessä alle!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Törmäsin sattumalta juttuusi ja pakko tähän hieman kommentoida itse aiemmin huoltoliikkeessä töissä olleena. (ei minkään merkin vaan valtuutettu huolto, vaan ihan yleishuolto, "nyrkkipaja").
Tuota hinta-arvion maksullisuuden ihmettelyä en kyllä ymmärrä, työaikaa siihenkin kuluu ja ainakin meillä se vika ihan todellakin selvitettiin, laite palasiksi ja tutkimaan.
Varmaan ne hinnastotkin olisi siellä jossain seinällä olleet.
Jos viet autonkin huoltoon ja sanot että selvittäkää mikä siinä on vikana, niin kyllähän sekin maksaa.
Tapauskohtaisesti saattoi mennä kaksikin tuntia vianselvitykseen eli halvalla niitä tehtiin, normaalin tuntiveloituksen ollessa 60€, tarkastusmaksu taisi olla meilläkin tuo sama 40€. Jippona toki se että käytännössä aina joko vika korjataan tai laite jäi huoltoliikkeelle, huonoin mahdollinen vaihtoehto on se että asiakas maksaa tarkastusmaksun, ei halua huoltaa ja vie laitteen pois, silloin käytännössä aina meni tappion puolelle.
Liikkeeseen jääneet laitteet purettiin varaosiksi tai vähän paremmat koneet jätettiin odottamaan että osan saatavuus ja näin ollen hinta paranee, tai tulee toinen samanlainen laite josta saadaan käytetty osa. Usein tuo tarkastusmaksukin oli neuvoteltavissa pois tai halvemmaksi jos laitteen jätti liikkeeseen.
Joskus jos oli joku pikkuvika, esim. heikko liitos tms. niin ne tuli ihan tuohon tarkastusmaksun hintaan korjattua.
Varaosien hinnasta - määrättyjä osia saa kyllä halvallakin, mutta jos siellä on joku vähän harvinaisempi paikka levähtänyt, niin joitakin osia ei saa kuin tehtaalta suoraan ja silloin ne on kyllä kalliita. Samoin jos siellä huollossa ei esim. piirikortteja ollenkaan korjata vaan vaihdetaan suoraan uudet, niin nekin on kalliita.
Suosittelen kyllä tosiaankin että käyttäkää huoltoliikkeitä - erityisesti näitä nyrkkipajoja, sen takia huoltoliikkeidenkin hinnat vaan nousee koko ajan, kun ihmiset luulee että ei mitään voi enää korjata, päinvastoin. Usein huollon hinnaksi jäi noin 25% uuden hinnasta kaikkineen, toki joskus oli näitä ongelmatapauksia eli osia ei saa järkevästi. Mutta varmasti yhdeksän kymmenestä saatiin kohtuullisilla kustannuksilla kuntoon. Luontokin kiittää kun ei ihan kaikki mene heti kaatopaikalle.
Kiitos hyvästä kommentista. Moni varmasti saa noinkin pesukoneensa kuntoon, jos vain olisi ottanut sen tarjouksen vastaan. Nykyän tosin on niin paljon pesukoneita tarjouksessakin muutamalla satasella, että esimerkiksi opiskelija ei lähde pesukonetta korjauttamaan. Juuri siksi, että ajatellaan sen olevan kallista, vaikka joskus hinta onkin luultua halvempaa. Tietysti työaikaa siinä menee, kun vikaa paikantaa ja siitä on saatava korvausta. Tuossa tapauksessa heille ilmoitettiin siis tarkastustyön jälkeen että korjaus maksaa vielä päälle monta sataa - korjaus ei siis kannattanut. Lopuksi maksoivat vain sen tarkastusmaksun. Jos siis oikein hyvä tuuri käy, niin pesukoneesta voi kärähtää juuri se koneen kallein osa. Maailman kannalta tietenkin vanhan korjaus olisi parempi, mutta hyvin moni ei uskalla, suuren hinnan pelossa. Vaikka silloin tällöin näissä joku halvallakin pääsee :)

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"