Kannattaako pesukoneita korjauttaa?

Candyn rakas pesukone hajosi juuri takuuajan jälkeen, alle puolen vuoden päästä. Kuitti oli jo päässyt hukkumaan, mutta sitä ei aina edes tarvita, jos pystyykin kohtuudella ajattelemaan ostaneensa tämän pesukoneen Hobby Hallista ja tietää koska se on hankittu. Näin päivämäärä löytyy helposti tiliotteista. Hobby Hall on varsin kaukana Vantaalla, joten sinne ei lähdetä reklamoimaan. Lähdettiin huoltoonne, jossa kerrottiin vian olevan yleinen, mutta katsellaan ensin suurennuslasilla hinnasta kertomatta.

Onhan tämä tappelua myyjää sekä huoltoa vastaan, ja pyykkikasa odottaa tuossa noin toimenpiteitä. Antaa olla, ajatteli pesukoneen käyttäjä. Minulla ei ole varaa käydä töissäkään tuoksuvissa vaatteissa. Naapurilta en usein kehtaa vaatteita kysyä edes lainaksi, saati sitten toistaiseksi toimivaa Gorenjen pyykinpesukonetta, mitähän summia tuokin veloittaa palveluksesta! Kehtaanko tänään, uskallanko? Candyn huollossa palvelu oli ystävällistä, mutta perässä tuli hinta-arvio ja lasku hyväksyttäväksi.

Mitä auttamiseen tulee, autan mielelläni. Vanhemmat halusivat tietää mistä saattaisi saada paremman pesukoneen. Hobby Hallin halvin Candy oli niin nähty. Huolto oli kauttaaltaan surkeaa. Myyjäliikkeen asiakaspalvelu ei ollut kiinnostunut jälkiasiakaspalvelusta, joten huolto olisi mennyt ostajan piikkiin. Pyykki ei talossa odota, joten kuluttajaneuvojaa ei ollut aikaa häiritä. Pesukone itsessään on huollon käsissä, ehkä korjaavat ja myyvät voitolla jollekin toiselle asiakkaalle huoltokäynnin yhteydessä.

Myös oma Candyn pesukoneeni menee pian vaihtoon. Luottamus merkkiin on pieni. Ikääntyessä alkoi vuotaa vettä pesukoneen yläpuolelta. Ajattelinpa, että parisen koneellista pesen vielä, ja otin yhteyttä Giganttiin. Tilasin uuden pesukoneen Gorenjelta koneen asennuksella ja vanhan pois viennillä. Se oli parasta juuri nyt, koska uusi kone ei ollut susi syntyessään. Candyssä oli pientä ongelmaa jo uutena, mutta näiden kanssa olen oppinut elämään, kunnes tilanne paheni selkeästi heti takuun jälkeen.
Ostamme pesukoneitanne niin Gigantista kuin Verkkokauppa.comista, mutta hyvin harva pesukone on toistaiseksi kuollut eteemme takuuajan loputtua. Paitsi ehkä juuri nyt. Ja hän olikin nimeltään Candy. Että näin.
Emme jaksaneet valittaa Hobby Halliin, koska pesukone oli aikoinaan tarjouksessa, ja juuri siksi sen ostimmekin 349 eurolla. Candy kävi kuumana vanhemmilla harva se ilta. Pyykki ei koskaan väistä!

Pyykkääminen on itse asiassa asia, jota pitää vain tehdä, ja siihen tarvitaan toimiva pesukone.

Pesukone korjaukseen oli virheliike, huolto miltei uuden hinnalla

Vanhemmat veivät pesukoneen huoltoon, jossa pyydettiin saada katsomaan vikaa. Pesukoneeseen ei tule sähköä, sanottiin. Eikä se ainakaan mikään mahdoton vika voi olla, etteikö sitä voisi korjata? No huollossa ei kerrottu lainkaan, että hinta-arvio maksaa 40 euroa. Seuraavana päivänä tuli soitto, että osa maksaa 200 euroa, lisäksi veloitetaan työkulut. Postissa tulee tarkastusmaksu 40 €. Tällä diilillä pesukone jäi sinne makaamaan. Miksi hinnasta ei kerrottu heti mitään? Joku hinta-arvio vaikka?

Gigantti olisi huolinut vanhan pesukoneen kierrätykseen ilmaiseksi syytä kysymättä. He hankkivat Siemensin pelin 599 eurolla, mutta saivat alennusta, loppuhinta olikin 550 euroa. No, perjantaina pesukone oli heidän pakko saada, koska pyykkiä on jo kertynyt. Gigantin myyjä aluksi esitteli kyllä koneita, jotka olivat saatavissa vasta kuukausien päästä. Vanhemmat kysyivät, että mitä te sellaisia esittelette, kun kotona on pyykki odottamassa konetta! Myyjä siirtyi saman tien toisiin koneisiin.

Harmikseen lauantaina tuli ilmaislehti Gigantilta ja siellä samainen pesukone oli 399 euroa. Tuntui oudolta maksaa 150 euroa liikaa. Ottivat Gigantin lehtisen mukaan ja kävivät kuitin kanssa tiskillä. Ei mennyt sekuntiakaan, kun kassahenkilö hyvitti erotuksen pankkikortille, vaikka alennuskampanja ei ollut vielä edes alkanut. Mahtavaa, Gigantti! Oma pesukone sieltä — perjantaina tilasin sekä tänään jo tuovat, asentavat sekä vievät vanhan pois. Todella huoletonta, eikä tarvitse maksaa törkyhuollosta.

SER-jätettä kierrätyskeskuksessa

Candyyn on mennyt maku. Huollossa ei varoiteta, että osa maksaa omaisuuksia ja lisäksi kertomatta veloitetaan 40 euron tarkastusmaksuja. Kallis kierrätys! Jos pesukoneen hajottua takuuajan jälkeen haluaa vielä tapella, sen voi tehdä, mutta pyykinpesukonetta tarvitsee meistä jokainen. Kannattaako käyttää siihen energiaa ja aikaa? Sitä voi jokainen miettiä. Ja ei, en usko, että se osa maksaa oikeasti 200 euroa. Uusia pesukoneita kun saa 299 eurolla melko hyvin tarjouksesta ihan kaiken aikaa.

On vain saatava uusi myydyksi. Harmi vain, että kaiken tämän jälkeen se ei ole todellakaan Candy. Ha! Muutenkin pitäisi tehdä tuo korjaus halvemmaksi. Vanhemmat ostivat Siemensin kahdeksankiloisen mallin ja minä Gorenjen seitsemänkiloisen mallin. Kaikki ovat A+++-malleja, ovat todella virtapihejä. Itse asiassa eilen jo kävin kuuntelemassa Siemensin ääntä ja eihän sitä edes kuullut. Siellä se vain pesi hissukseen. Toivottavasti myös oma kone on hiljainen jatkossakin, sillä Candy metelöi liikaakin.

Pesukoneita myydään tänä päivänä vuoden ympäri. Muistan hyvin ensimmäisen pesukoneen, minkä mummoni hankki menneinä vuosikymmeninä. Se pesee valehtelematta vieläkin. Mikä on muuttunut pesukoneissa tänään, etteivät ne kestä takuuta pidemmälle? Miksi pesukoneita myydään jatkuvasti, sen sijaan että tehtäisiin jo alkuun kunnolla? Kyllä sellaisen sopii halvallakin saada. Toisaalta vanhan huoltaminen on oltava kohtuullisempaa lompakolle. Moni huollattaisi näin vanhaa ostamatta uutta.

Näin ostin laadukkaan pesukoneen naurettavan halvalla hinnalla

Candyn pesukone oli korjattu jeesusteipillä jo pitkään, kansi olisi muuten irronnut kierroksilla. Enkä tiedä, onko tämä loistokkain korjaus, kun en ihan Candyn huoltomies ole. Sain kuin sain pesukoneelle vähän lisäaikaa, ja pyykkäsin ylimääräisen vuoden. Ekstravuoden aikana katsoin tiiviisti pesukoneiden tarjontaa. Huomio kiinnittyi erääseen Gorenje-pesukoneeseen Gigantissa, joka maksoi 399 euroa. En ostanut sitä heti, koska se oli normaalihintainen. Myöhemmin koneesta tuli tarjous ja tein tilauksen.

Sain koneen 349 eurolla. Viikonlopun aikana tuli Gigantin mainoksia kotiin, ja sama kone maksoi enää 299 euroa seuraavasta viikosta, joten otin yhteyttä itsekin Giganttiin ja sain erotuksen tilille. Sain kuin sain 100 euron alennuksen tekemättä mitään. Se, että otin ylipäätään yhteyttä, tarjosivat vielä koneen asennuksen kuljetuksen hinnalla. Säästin lisää, eikä tarvinnut mennä missään vaiheessa lähipesulaan pyykkäämään. Olen kaiken lisäksi ystävällinen muille, joten suostuivat vielä vanhan kierrättämään.

Perustelin kantaa sillä, että olen Gigantin kanta-asiakas, ja autottomana en lähtisi mitään rikkinäistä Candya viemään Väinö Paunu Oy:n bussissa matkalla Kyöstiin Vaitin kautta. Palvelija ymmärsi, että se voi olla kieltämättä vaikeaa, ja sain kaupan päälle kierrätyksen. Pyykkikonetta asentamaan saapuneet miehet veivät vanhan mennessään, joten säästin itseäni selän vaivoilta. Ottaen huomioon, että en ole itsekään saanut kovin hyvää palvelua Verkkokauppa.comista, tein oikein hyvät ostokset Gigantissa.

Vaikka pesula on houkutteleva, ei kiitos

Suomalaiset ei uskalla tingata. En tiedä onnistuuko kaikkialla, mutta Gigantissa. Siellä on hintatakuu, eli jos löydät saman tuotteen heiltä tai muualta palautusajan halvemmalla, saat erotuksen. Sekin tässä miellyttää, että jos olen ostanut huonon koneen, pääsee palauttamaan. Silloin täytyy vaivata kantajan selkää, enkä luultavasti tekisi sitä, ellei kone ole täysin ala-arvoinen. Uskoisin, että Gorenje voisi olla parempi merkki kuin Candy, josta ei ollut koskaan mitään hyvää sanottavaa. Olisinpa ostanut sen.

Niin, sieltä Gigantista. Olisin nimittäin palauttanut koko jutun noin käyttöviikon jälkeen. Ei siinä arjen koneessa ollut mitään hyvää. Uudesta se kansi meni vaivalla kiinni. Takuupalvelu oli mallia korjaa itse. Onneksi löytyi jeesusteippiä, kun kansi irtosi lopullisesti juuri takuun jälkeen. Korjasin nuo itse, mutta niinhän käskettiin kuukausi ostoksesta? Candyn huolto yrittää rahastaa takuun jälkeen. Silloin ihmisiä saattaa korjaus kiinnostaa, mutta asiakkaana ei siihen kannata lämmetä, mikäli uuden saa samalla.

Samalla hinnalla nimittäin. Voisi sanoa, että ainakaan meidän perhe ei erehdy koskaan Candyn koneita enää ostamaan. Jos koneessa lukee Candy, myyjä saanee esitellä muita koneita. Koneita, jotka toimivat rehellisesti. Boschin huolto tulee vaivatta kotiin korjaamaan pesukoneenne, ja takuu toimii. Aikoinaan kuulin, että asiakkaan luona johto ei riittänyt Siemens-koneen kytkentään, joten huolto tuli ja vaihtoi johdon takuuaikana ja takuuseen. Candyltä voisi yrittää saada palvelua, käskevät improvisoimaan.

Yhteenveto: Gigantin palvelu on hyvää, kunhan sitä ensiksi saa

Olemme aika tyytyväisiä Gigantista saatavaan palveluun, että aiomme lopettaa Verkkokauppa.comissa ravaamiset. Siinä, kun Gigantissa tullaan nenälle palvelemaan laadukkaasti, niin kilpailijan liikkeessä täytyy hakea omaa vuoroa palveltavaksi, ja tämä maksaa aikaa. Jonot ovat pitkät, ja ihmiset väsyneitä odottamaan vuoroa saada ostosuosituksia. Jos kaipaat ohi kulkevalta myyjältä palvelua, niin hän kysyy ääneen, etkö näe missä on palvelupiste? Asiakaspalvelua ei hoideta näin, joten pesukoneet muualta.

Candyn huollon mukaan pesukonetta, tai mitään muutakaan elektronista, ei kannattaisi heittää aivan ensimmäisenä kierrätykseen. Siinä voi olla jokin pieni osa, joka on rikki, mutta muuten laite saattaa olla toimintakelpoinen vuosia. Tämä jäi tässä tarinassa vanhempien vastuulle, ja he päättivät kävellä heti Giganttiin. Candyn pesukone putosi heti listalta, vaikka myyjä yritti sitä ensimmäisenä tyrkyttää. Muitakin vaihtoehtoja on, vanhemmat ajatteli. Lopulta kävelivät niin tyytyväisinä ulos liikkeestä.

Gigantin palvelu oli hyvinkin ystävällistä, ja myyjä tuli itsenäisesti auttamaan. Tällaista palvelua ei saa Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälästä, koska myyjiä pitää odottaa jonotuksella. Viikolla ainakin myös Powerissa asiakaspalvelu oli Verkkokauppa.comia paljon parempaa. Jos haluaa palvelua, ilman että sitä kalastaa ensin, suosittelen käymään Tampereen seudulla Lielahden Gigantissa kaukaisesta sijainnista huolimatta (ainakin meidän näkökulmasta). Siellä ihan oikeasti palvellaan ja tyylillä.

Aina voi sieltä huollosta kysyä pikaisen hinta-arvion, mutta jos lysti maksaa 250 euroa, taitaa uusi olla kannattavampi valinta. Ota myös huomioon huollon tarkastusmaksu, jota ei koskaan veloiteta, mikäli huolto lopulta tilataan. Mitä hajoaa seuraavaksi? Toinen vaihtoehto on korjata itse. Olen varma tästä, että olet työpaikalla, eikä sinulla ole kamalasti aikaa tutustua pesukoneiden korjausmahdollisuuksiin. Siksi uuden pesukoneen ostaminen voi olla helpompaa, niin on sitten tuo vaimokin tyytyväinen.

Sainpa juuri vastaavan ongelmapesän vanhemmilta tämän uusimman Candyn tieltä ja kyllähän nuo kahdessa vuodessa rikki menevät. Valmistaja ei vastuutaan huollossaan ota, vaikka rikkoontuminen tapahtuisi juuri takuun umpeutumisen jälkeen. Onneksesi on muitakin merkkejä pesukoneissa.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on Candyn pesukoneista? Kommentoi ihmeessä alle!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Törmäsin sattumalta juttuusi ja pakko tähän hieman kommentoida itse aiemmin huoltoliikkeessä töissä olleena. (ei minkään merkin vaan valtuutettu huolto, vaan ihan yleishuolto, "nyrkkipaja").
Tuota hinta-arvion maksullisuuden ihmettelyä en kyllä ymmärrä, työaikaa siihenkin kuluu ja ainakin meillä se vika ihan todellakin selvitettiin, laite palasiksi ja tutkimaan.
Varmaan ne hinnastotkin olisi siellä jossain seinällä olleet.
Jos viet autonkin huoltoon ja sanot että selvittäkää mikä siinä on vikana, niin kyllähän sekin maksaa.
Tapauskohtaisesti saattoi mennä kaksikin tuntia vianselvitykseen eli halvalla niitä tehtiin, normaalin tuntiveloituksen ollessa 60€, tarkastusmaksu taisi olla meilläkin tuo sama 40€. Jippona toki se että käytännössä aina joko vika korjataan tai laite jäi huoltoliikkeelle, huonoin mahdollinen vaihtoehto on se että asiakas maksaa tarkastusmaksun, ei halua huoltaa ja vie laitteen pois, silloin käytännössä aina meni tappion puolelle.
Liikkeeseen jääneet laitteet purettiin varaosiksi tai vähän paremmat koneet jätettiin odottamaan että osan saatavuus ja näin ollen hinta paranee, tai tulee toinen samanlainen laite josta saadaan käytetty osa. Usein tuo tarkastusmaksukin oli neuvoteltavissa pois tai halvemmaksi jos laitteen jätti liikkeeseen.
Joskus jos oli joku pikkuvika, esim. heikko liitos tms. niin ne tuli ihan tuohon tarkastusmaksun hintaan korjattua.
Varaosien hinnasta - määrättyjä osia saa kyllä halvallakin, mutta jos siellä on joku vähän harvinaisempi paikka levähtänyt, niin joitakin osia ei saa kuin tehtaalta suoraan ja silloin ne on kyllä kalliita. Samoin jos siellä huollossa ei esim. piirikortteja ollenkaan korjata vaan vaihdetaan suoraan uudet, niin nekin on kalliita.
Suosittelen kyllä tosiaankin että käyttäkää huoltoliikkeitä - erityisesti näitä nyrkkipajoja, sen takia huoltoliikkeidenkin hinnat vaan nousee koko ajan, kun ihmiset luulee että ei mitään voi enää korjata, päinvastoin. Usein huollon hinnaksi jäi noin 25% uuden hinnasta kaikkineen, toki joskus oli näitä ongelmatapauksia eli osia ei saa järkevästi. Mutta varmasti yhdeksän kymmenestä saatiin kohtuullisilla kustannuksilla kuntoon. Luontokin kiittää kun ei ihan kaikki mene heti kaatopaikalle.
Kiitos hyvästä kommentista. Moni varmasti saa noinkin pesukoneensa kuntoon, jos vain olisi ottanut sen tarjouksen vastaan. Nykyän tosin on niin paljon pesukoneita tarjouksessakin muutamalla satasella, että esimerkiksi opiskelija ei lähde pesukonetta korjauttamaan. Juuri siksi, että ajatellaan sen olevan kallista, vaikka joskus hinta onkin luultua halvempaa. Tietysti työaikaa siinä menee, kun vikaa paikantaa ja siitä on saatava korvausta. Tuossa tapauksessa heille ilmoitettiin siis tarkastustyön jälkeen että korjaus maksaa vielä päälle monta sataa - korjaus ei siis kannattanut. Lopuksi maksoivat vain sen tarkastusmaksun. Jos siis oikein hyvä tuuri käy, niin pesukoneesta voi kärähtää juuri se koneen kallein osa. Maailman kannalta tietenkin vanhan korjaus olisi parempi, mutta hyvin moni ei uskalla, suuren hinnan pelossa. Vaikka silloin tällöin näissä joku halvallakin pääsee :)

Viikon luetuimmat blogissa

Arjen yksinäiset ovat akkuongelmissa

Paunulla extempore-retki työvapaalla

Bussifani testaa Vekkaa Vääräkoivulle

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuukan budjetti ja arjen Euron Päivät

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään

Jyri omistaa minimalistina 324 asiaa