Autoilutta ja vuokralla elämäntapanani

Moni asukas painii nyt kodeissaan ei-kutsuttujen vuokralaisten kanssa. Ne etsivät tyypillistä makeaa ja saattavat olla varsin ilkeitäkin — monta viikkoa. Onneksi tappelusi näitä vastaan ei ole kallista, saati vaikeaa, annan täältä muutamia vinkkejäni siihen. Rivitaloissa tuo on melko yleinen ongelma. Onneksi täällä on Kotikatu, Realian isännöinti ja hyvät naapurit, jotka jakavat kokeilujaan jo muillekin. Naapuri vinkkasi, että soitti eilen Kotikadulle ja sai kokonaisen muurahaisarmeijan huoltomiehen avulla pois.

Kiinnostuin asioista sen verran paljon, että lähdin selvittämään numeroa tälle Kotikadulle. Naapurini ojensi numeron vaivatta. Tässä kämpässä eniten muurahaisongelmiasi on ollut juuri muutettuani, kun edellinen asukas ei ole näihin paljoa vaivaa käyttänyt. Kaikilla on tuo ongelma. Silloin helpostikin koko pesuallas on täynnä kutsumattomia vieraita. Aloitin tuolloin, mutta voimat eivät enää riittäneet. Soitin sitten minäkin tähän numeroon ja huoltomies toi muurahaisrasian ja sitä aerosolia. Kaikki maksutta.

Onni onnettomuudessa oli siinä lisäksi se, että juuri tässä hetkessä pankkitileillä ei ole juuri rahaa. En saa sitä 4,95 euron muurahaisrasiaa ostettua, tai olisi loppukuu makaronien ja tarjousnakkien varassa. Sikäli ilmainen muurahaisrasia ja vähän aerosolia muurahaistorjuntaan oli tervetullut ilmestys. Tässä hetkessä on pakko avautua, koska olen vielä nuori. Takana on vain 24 vuotta, enkä ole koskaan kuullut yläkoulussa puhuttavan taloustaidosta mitään, joten ensi vuonna alan budjetoida parempiin hetkiin.

Kotiin toimitettuna. Mikäli se ei tuosta auta, huoltomieheni mukaan seuraavaa tapaa on tilata uusia tuulia. Hän kehotti kokeilemaan näitä kahden viikon ajan ja mikäli tuloksia ei näy, hän tilaa vaikkapa muurahaistorjuntaan erikoistuneen ryhmän kotiin. Maksutta tietenkin. Se on nyt päivän selvää, että en voisi mitenkään sitä itse maksaa, tuhlaan rahoja enemmin uusiin puhelimiin joka vuosi... niitä on ollut! Kotikadun huoltomies ei syyllistä sinua, koska vuokraisäntäni maksaa nämä kulut vuokrista.
Muurahaisten torjuntaa on taitolaji, mutta joskus on mahtavaa kääntyä Kotikatunsa puoleen! Huoltomies tulee seuraavana päivänä ovillesi... Ja sitten voidaan hyvästellä kaikki muurahaiset. Pyhitä vapaa-aika asioille!
Opin tämän tarinan kautta sen, että tein nuorena edes yhden asian oikein. En lähtenyt mukaan siihen normaaliin: eli omakotitalooni, autoiluuni ja perheeni perustamiseen, sillä säästän koko ajan rahaa.

Pihoilla ei ole superautoa, kotona ei ole remonttivelkoja niskalla ja ihanaa olla kotona ilman Ikeaa!

Huoltomies toi maksutta asiaa muurahaistorjuntaani

Kodit, joissa makua ei ole, ei innosta muurahaisia kovin pitkään. Onkin hyvää syy pitää koti siistinä ja siivottuna. Ruoanlaiton jälkeen laitettava heti kaikki siistiksi, ettei kukaan ehdi innostua niistä välissä. Oikeastaan mikään keinosi ei toimi, jos muurahaisilla on vaihtoehtoruokaa saatavilla. Itse aloitin ihan ensimmäisenä muurahaisaerosoleista. Suihkutin sitä kunnolla aukkoihin, joista muurahaisia aina tuli. Tämän jälkeen on syytä tuulettaa koti ja poistua sieltä itse. Vähän ajan päästä ruuhka helli kunnolla.

Jos muurahaisia tulvii vielä, pistä noin 5 euroa maksava Raid-muurahaisrasia ruuhka-alueelle, missä muurahaisia kulkee. Näitä voisi laittaa toki useitakin. Osa työläisistä menevät syöttiin makean nälässä, vievät "ruokaansa" pesään varastoon ja syöttävät kuningattaren. Vaikutus, se alkaisi vasta muutamien päivien päästä, jolloin kokonaisia pesiä kuolee. Jos työläiset kuolivat, niin kuningatar nääntyy nälkään. Tämä on paras tapa, jos olet laiska ihminen, muurahaiset hoitavat työsi tästä miltei automaattisesti.

Omalla kohdalla yritän pitää muurahaiset loitolla yksinkertaisesti siivoamalla. Ostan tiiviitä rasioita, joissa voi säilyttää makeita tai jotain muuta. Muutama tiivis rasia ei paljoa maksa, ettei tarvitse leikkiä margariinirasioiden kanssa, jotka halkeilivat pitkässä jatkokäytössä helposti. Moni nuuka on elämässä sellainen, että hän ei voi edes sellaista ostaa, kun margariinirasioita saa kaupasta ruoan mukana. Voisi sanoa, että pystyisin näiden kanssa elämään, mikäli asuisit kerrostaloissa ilman muurahaisruuhkaa.

Muurahaistorjunta maksutta Kotikadulta

Sitä paitsi aina ei jaksaisi edes siivota. Silloin seuraan YouTubessani miten muut siivoavat ja saan sitä inspiraatiota. Auri Kananen, hän on tällä hetkellä suosikkisiivoojani ja hän on opettanut minulle hyvät siivoustaidot vuosien varrella nettivideoiden välityksellä. Hella loistaa uutuuttaan ja tiskiallas hehkuu. Olen aika kiitollinen, sillä yläasteella ei hirveästi siivoamaan opetettu. Kaikille tuskin riitä yläkoulunsa kotitalouden tunneilla annettavat perusopit, jos ei siivoamaan pääse itse kentälle ja täysin yksikseen.

Minusta on ihana, että tässä taloyhtiössä on Realian isännöinti ja Kotikatu. Yhtenä kesänä tilanne oli kestämätön ja muurahaisia parveili ihan joka puolella. Ammattilainen tuli myrkyttämään, seuraavana päivänä, eikä toimenpiteestä tullut asukkaan näkökulmasta hintalappua. Toimenpiteitäsi sisältänyttä kesää vietin rauhassa ja nähdäkseni menin sitäkin seuraavan kesän ilman muurahaisia. Se ongelmani palasi vasta sen jälkeen pienempänä kuin koskaan, jolloin pärjäsimme Kotikadun tuomilla rasioilla.

Tiedä, että suureen muurahaisongelmaan voidaan paneutua niin ammattimaisin ottein, ja sen jälkeen Kotikadun huoltomies tuo ilmaiseksi Raidia rasiana tai aerosolina. Täällä on niin hyvää palveluasi, että Nordean pankkiirisi saa hetken aikaa houkutella minut ja muutamia naapureita hakemaan asuntolaina Suupantorin konttorista. En yksinkertaisesti välitä asua missään muualla, jossa joutuisitte kumminkin maksumiehiksi. Kaikki ilot kannattaisi ottaa vuokralla asumisesta irti, jopa muurahaisongelmissani.

En käy edes ravintoloissa, sillä hellani loistaa tänään!

Auri Kananen, tarjosit loistavia siivousvinkkejä nuorelle. Ennen omin hella oli niin törkyinen, että ei tehnyt mieli tehdä ruokaa siinä. Miksi pitäisi, kun niin paljon superruokaa saa vähintään alle tunnissa kotiinsa asti. Yksi syy rahattomuuteeni ei ole tuossa edes se, että ostan vähintään vuoden välein uuden puhelimen, vaan myös tämä ylenpalttinen ruokailu kotiini kannettuina tai jossain nautittuna. Vähänkö siistiä, sushimestari hymyilee taas, kun savut kerta toistensa jälkeen syömään ravintolaan ja maksat!

Joskus tuntuisi, että tulen syömään vain hymyn takia. Vanhoista perinteistäsi, olen aina käynyt täällä. Entä jos ravintola sulkeutuu huomenna, jos ei kukaan mene sinne tänään? Hyviä kysymyksiä, mutta et todellakaan voi pistää ravintolan pohjattoman kassan oman taloutesi edelle. Sitä paitsi jos joskus lama tulee, niin ravintolat ovat varmastikin ensimmäisin helppo keino säästää, vaatimatta näitä korotuksia palkkaan. Huoltomies oli tuossa miellyttävän puheliasta ja hän kävi kuulemma joka työpäivä näissä.

Oleta, että hän tietäisi parhaan hinnan buffeteista. Olet nimittäin harjoitellut kuukausieni ajan hellan käyttöä, joten vaihtelu virkistäisi kovasti. Kotikadun huoltomies sanoi, että nyt on poikkeuksellista se, kun pizzabuffetissa on 9,90 eurolla rajaton lounas vain tämän viikon. Sen normaalihinta on vähintään 14,90 euroa normaalisti. Kiitin häntä vinkistä, koska lähdin kyseiseen paikkaan miltei saman tien. Jos haluat säästää, sinun on käytettävä hellaa, mutta jos näet ohittamattoman tarjouksen... mene ja syö.

Sushimestari hymyilee kun tulen buffettiin

Varmaan ensimmäistä kertaa tänä vuonna söit itsesi ähkyyn. Pizzoissa oli erilaisia vaihtoehtoja ja sait syödä taukoamatta. Parasta siinä on se, ettei minulla ole autoa, joten joutui kävelemään bussipysäkille. Mahoissa kurnii satavarmasti, kun jätät kaiken lisäksi aamiaisen syömättä tai pidät 24 tunnin paaston. Silloin, kun paunulainen naiskuskini avaa etuovia, takaovia ja keskiovia, poistut vaikka etummaisesta. Kurniiko mahassa vai, syö jotain! Kurnii kurnii, mutta Rax on tässä pian edessä, vastaan kuljettajalle.

Sitten syötiin. Näin tulen ravintolaani, jotta voin hyötyä 9,90 euron tarjoushinnasta täysimääräisesti. Kokki on ihmeissään, koska muutama asiakas minun jälkeen kassalla pitää meteliä kanssa. Mahassa jo kurnisi. Sen jälkeen kun jokainen asiakas, tai kokonainen seurueesi on pöydissä, hänellä on kiire tehdä pizzoja. Ensimmäisenä loppuu tonnikalapizza, sillä nykyhinnoilla tonnikalaan on harvoin varaa. Sitten kun kokki tekee lisää tonnikalapizzaa, loppuu sillä välin kebabpizza, sillä sitäkään ei ole varaa ostella.

Huomaan buffetissa herkästi sen, että kaikki lihaisat pizzat loppuivat ensimmäisenä, joten mikä järki on tehdä buffettiin kevyitä mozzarellapizzojasi? Vaikka pizzoja tuli ja meni, huomasin myös kotiruoan olemassaolon, joten seuraavaksi yritit mahduttaa kokonaisen lautasen perunoita, pyöryköitä ja arkieni nakkeja. Sittenkään ruokailu ei ole vielä päättynyt, koska olihan tuossa vielä grillikanaa. Arvioisin, että 9,90 euron buffetini todellinen hinta olikin lähemmäs 99,90 euroa, eli söit itseäsi todellakin ähkyyn.

Älä osta harrastuksia, talon töitäni, aika metsiin tästä

Maaliskuun lopussa koittaa suomalaisten ylikulutuspäivä. Päiväsi, jolloin olemme kuluttaneet osansa maapallon laskennallisista luonnonvaroista. Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat nyt yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvitsisimme ainakin kaksi ja puoli maapalloa. Ylikuluttamisen nopean purkamisen on tapahduttava kestävästi ja laajasti. Oikeudenmukaisestikin. Ei ole varaa tuhlata resursseja joutaviin kulutusjuhliin. Rahtaamme autoissa turhia sohvia, vaikka vanhoistakin saisi ainakin pari vuotta irti.

Vaadi ajansäästöä työmatkallasi, jotta metsää laitetaan jossain päin Suomea sileäksi. Ei muuten käy!  On nimittäin niin, että kun jotkut autoilevat autoillansa aivan kuntosalin eteen, kuntoile ruokakassien kanssa bussiin, nosta painavaa kylmälaukkuasi ylös ja alas, ylös ja alas, ylös ja alas koko matkasi ajan. Sen jälkeen normaalit ihmiset maksavat elämyksistä jättifirmoille, nuuka voisi mennä vaikka metsiini hengailemaan. Tuskin huonompi elämys, ja sitä rahaakin säästyy. Näe, mitä on vielä pelastettavissa.

Siinä se Kotikadun huoltomies auraa pihoja, hiekoittaa kaikessa rauhassa, ja sinä voit lähteä tiellesi! Pirkkalassa on monia upeita hiihtolatujasi Pirkkalan ja Lempäälän välisessä loputtomassa metsässäni aivan taloyhtiöni vierestä. Kesäisin on melkeinpä kaikkein kauneinta. Siellä viihtyy, hintaa nolla euroa tunnille ja voit olla vaikka kymmenen tuntia, jos tästä vielä sapattivapaalle pääsisi itsekin. Toivon, että saisin nauttia näin puhtaasta, kauniista ja loputtomasta lähiluonnostasi elämäni loppumetreille asti.

Haet ilmaista lähiterapiaa lähimetsästä

Asu rivitaloissa, joudut tekemään vain pakolliset pihatyöt ulko-oven edustoilla. Kesällä trimmeri on koeajossa kerran viikossa, mutta minun ei tarvitse edes omistaa sitä, sillä vuokraisäntä kustantaa sen. Taloyhtiöissä on yhteinen varasto kottikärryillä, lehtiharavilla, ruohonleikkurilla ja -trimmereilläkin. Edes puutarhahanskoihin ei mene penniäkään, kun huoltomies tuo uusia välillä. Yhteisesti ja kaikille. Saat odottaa samaa yhteisöllisyyttä ja säästöä omakotitaloalueillasi Pirkkalassa tai miksei muualla.

Etkä voi kuvitella sitä, että vaihtaisin tätä huolettomuutta omakotitalooni. Jos pystyisi kaiken lisäksi nipistämään kulutuksestani vähän lisää, minusta olisi enemmän hyötyä maapallolle. Meitä tarvitaan, sillä uhkana on resurssien loppuminen, tähän äärimmäisen epämukavaan kulutusjuhlaan. Enpä nauti siitä, koska odotan kuukauden lopusta seuraavaa tiliä. Millainen olisi se toinen ääripää tässä? Että tili saa kyllä tulla, mutta entistäkin on vielä hyvin jäljellä. Aion rakastua metsääni vuosienne kuluessa.

Opettele sen tarpeellisuutta, vaikka ilman muuta kokeilen lentomatkailua ainakin kerran ulkomaille ensi vuonna. Voisin mennä kuuntelemaan tanssimusiikkia reiveihin Saksaan. Tiedän jo ennen matkaa sen, että se tulisi maksamaan vähintään 700 euroa, kun metsässä voisitte olla maksamatta 700 euroa. Tilillä ei ole juuri nyt yhtään mitään kyseiseen matkaan, mutta ilman velkaa sen tulisin tekemään. Tai jätä tekemättä, jos ei ole hilloa. Äänillä luvataan rahaa, mutta saako riittämään ilman kulutusjuhlaa.

24-vuotias, ei ole sitä autoa tai ajokorttia, taktista heti

Hyvin usein autoilijat vihaavat busseja, jotka ovat koko ajan tiellä pyrkimässä eteenpäin linjalla. Se on kuitenkin niin, että jos ne kaikki 51 kyydissä matkaajaa olisivat siinä tielläsi, tilanne olisi pahempaa. Se tarkoittaisi nimittäin sitä, että bussin tilalla olisi ainakin 41 autoa edelläsi. Sinun pitäisikin kiittää niitä busseja. Ehkä meitä, joilla ei ole autoa tai ajokorttia, että meille kelpaa veroilla tuettu julkinen liikenne. Saat ajaa tiestöillä nopeasti. Minkälaiset ruuhkat Tampereella olisi ilman busseja tai junaliikennettä?

14-vuotiaalta isäsi kysyi mitä haluaisit tehdä isona? Niin, mistä sen tietää, mutta ajokorttia en aja! Oli suorasanaisena, enkä halunnut mennä tuohon retkuunne, että pitäisi hankkia ajokortti tai auton osana tätä yhteiskuntaa. 14-vuotiaalle teinille pyörä oli tutumpi ja halvempi kuin kalliintuntuinen superauto. Sitä paitsi siinä isän autossa oli aina jotain vialla, mutta velkakin näyttäisi pyörivän loputtomasti. Näit omasta autostasi sen, että ylläpito ei ollut kovin halpaa lystiä, joten en halunnut itselleni tätä samaa.

En enää häpeä sanoa, että minulla ei ole autoa. Mies ilman autoa on epänormaalin normaalia. Säästä ne kulut, joita teillä autoiluun uppoaa, mutta nekään eivät mene enää uusiin älypuhelimiin vuosittain. Sinusta tuntui, että suurimmille osille väestöistä ylikuluttaminen on tapa elää, peruste olemassaololle. Vaihtoehtoja on kaksi, elän täysin samalla tavalla ja velkaannun, tai peruutan ja säästän itseni veloilta. Näin 24-vuotiaana voisi sanoa, että en ole vielä menettänyt elämäni, sillä velaksi en tuhlaile mitään.

On naurettu autottomuudesta, mutta elän

Mikä tuossa nyt on, että 24-vuotias ei tarvitse ajokorttia tai autoja? Taktista valintaa. Moni autoilijani ihmetteli sitäkin miten pärjään kauppareissuilla ilman takakonttia autossa. Prismassa tai Lidleissä. En tiedä, jotenkin tästä on nuorena selvinnyt, koska bussissa on 51 istuinta. Olet saanut kaiken tarvittavan kotiin asti. Sitä paitsi kun takaraivossa ei pyöri takakontti koko ajan, korvasi jo aikaa sitten ostoskärryt ostoskoreilla ja säästät. Ostan vain tarvitsemani ja poistun kaupasta tielleni lähimetsään tai muualle.

Ikeoissa ei uskalla käydä koskaan, sillä isojen huonekalujenne kantaminen julkisilla on aikaa vievää. Joutuisinko hakemaan ensin terassipöydän ja sitten ne terassituolit. Onneksi naapuri sattui antamaan bistrosarjansa ilmaiseksi, joten säästyin kuskaamisten vaivoilta ja hän pääsi eroon turhasta tavarasta, hyvä niin. Autottomuus saa miettimään tavaran tarpeellisuutta. Jokainen bussimatka maksaa, joten en myöskään voi palauttaa ostamaani tuotetta niin helposti. Se ostaminen maksaa myös, aikaa ja rahaa.

Minulle on ihan sama käytitkö busseja vai autoiletko. Hyvin autoilijat jaksavat syyttää hallitusta siitä, että bensapumpulla sen taas huomasin. Tampereen alueella ihmettelen itsekseni miltei jokaista autoa, kun on näinkin hyvä joukkoliikenne. Nysse ei toivottavasti tule sitä heikentämään, tai kirjoitan tuosta. Tampereen seudulla autoilu on vapaaehtoisesta, busseilla voi päästä lähelle tai alle kilometrin päähän työpaikastaan. Jos näin ei ole, auto voi olla kannattava vaihtoehto, jos et millään pääse muuttamaan.

Yhteenveto: asun vuokralla hyvin, halvin kämppä heti

Naurattaa siinä yhteiskunnassa sekin, että autottomuutta katsotaan läpi silmien ja sormien. Se onkin niin kamalan omituista, että 24-vuotiailla ei ole jalka kaasu pohjissa. Vieläkin enemmän vieroksutaan, jos kerron etten äänestä. En äänestä eduskuntavaaleissa, enkä äänestä kunnallisvaaleissa, koska sekin on ääni. Kukaan ei pakota sinua ajamaan autolla tai äänestämään, heittämään sitä arpaa, josko se ensi kerralla sitten. Suurin syypää äänettömyyteni on se, että kukaan ei voi muuttaa elämääsi, paitsi sinä.

En valita bensapumpuilla kamalaa ryöstöä, sillä mukautin elämäni bussieni aikatauluihin. Enkä vaadi demarilta tai pomoilta lisää rahaa, koska aion opetella kiristämään vyötä. Säästämään niin paljon, että joku päivä ei tarvitse moneen vuoteen työpaikalla näyttäytyä, jotta voin rahoittaa sen ylellisen elämän. Elämän, johon meillä ei ole edes varaa. Mieti tätä edes Suomen ylikulutuspäivänä 31.3.2015 ja vakuutut. Tarvitaan toinen maapallo älyttömällä kulutuksellasi, joten miten olisi elämäsi ilman kulutusjuhlia?

Valitsin elämän vuokralla, koska minun ei tarvitse ottaa sitä velkaa. Velka pysyy pois niinkin, että kun tästä jääkaappipakastin hajoaa, huoltoyhtiön nuorukainen kaverinsa kanssa tuo ja asentaa uuden. Voit nauttia leffaa tai teeseremoniaa, eikä tililtä valu vuokraa enempää. Vuokra on seudun halvimpia, koska en haluaisi asuntoon liikaa neliötä, tuoreutta tai Instagram-kestäviä jaettavia. Minua ei kiinnosta mitä muut ovat asunnostani mieltä, mutta tämä on ainakin edullinen, ja tähän olisi sinullakin kuule varaa.

En odota 24-vuotiaana mitä Petteri Orpo tekee tai on tekemättä. Muutan itse elämääni. Teet elämästä sellaisen, että elelet mukavasti ilman autoja, kalliita remontteja ja omakotitaloja, säästä ja lomailet. En seuraa politiikkaa, eikä yksi ääni muutenkaan muuttaisi tilannetta mihinkään suuntaan, kaiken lisäksi minusta tuntuisi usein oudolta. Jos pitäisi valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin, niin miksi vaivautua uurnalle? Tiedät sen itsekin, että äänelläsi ei ole mikään muuttunut. Sinä teet muutoksesi.

Isännöitsijät miehistöineen ovat lopuksi sinua varten, kunhan asut vuokralla! En äänestä, koska olen tyytyväinen elämästä sellaisena kuin se on. Bensan hintanousut näkyvät ruokalautasilla, mutta silloin siirtyisi halpamerkkeihin tai jotain. Vitsi, käytän niitä nytkin. Tasapainottakaa, eipä tunnu missään!

Ennen maailman ylikulutuspäivää teen sen lupauksen, en kuluta planeettaa enää kevyin perustein.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit