Kulutusjuhla ei tee onnelliseksi

Juuri nyt on Iltasanomissa kuuma peruna, julkkis myy uutisen mukaan luksusasuntonsa kalliilla, ja ajattelin avautua siitä kuka haluaa asua tällaisessa olipa rahaa tai ei sivuston kommenteissa. Kolmas internetsota oli syttyä välittömästi, koska ollaan tässä kuulemma köyhiä. Enpä ole mielestäni köyhä, vaikka luksusasuntoa minulla ei olekaan. Enhän ole kiinnostunut velaksi ostamisesta ja halusin vain kertoa, että myyntipotentiaalia olisi tälläkin julkkiksella enemmän, jos asunto ei olisi niin luksusta.

Olisit jopa itse voinut ostaa sen. En ihmettele miksi raha-asioista puhuminen on vaikeaa, jos sinulla ei saa olla mitään mielipidettä konsumerismia vastaan. Ei siinä, löytyi aihe. Kommentoin juttua siksikin, että saisin näkökulmaa esille — valitettavasti moni ei osaa kyseenalaistaa rikkaiden leveähköä elämää. Pahimmillaan lampaat yrittävät mallintaa sitä loputtomalla velalla S-pankista itse. Minimalismi ei ole sitä, että ostat aina parempaa, entistä valkoisempaa sisustetta kotiisi. Arki on askeettisuutta kotiin.

Niinpä, kukahan sitä haluaisi enää puolustaa omia mielipiteitään nykymaailmassa. Maailmassa, jossa kilpailut loputtomasta materiasta ovat kovia. Pakko kysyä, onhan sinullakin maailman uusin iPhone? Ei enää osata kuunnella musiikkia ja nauttia siitä. Se on vain melua, mitä radiosta sattuu tulemaan. Ei enää osata ottaa matkaa joukkoliikenteessä sydämellisesti vastaan. Täytyy olla äkkilähtö maailmalle. Se maksaa, mutta mikä siinä on niin vaikeaa? Voi siellä S-pankissa uudestaan käydä laina-asioissa.

Kysyn, oletko onnellinen tänään? Jos olet, miksi olet Otto-pisteellä? Ehkä ymmärrät materian tuovan lyhyttä onnea, kunnes lompakolle on mentävä taas. Jos siellä on tänään pelottava Matti, meille kaikille markkinoidaan onneksi pikavippejä, lainoja ilman takaajia ja lainojen yhdistämispalveluita. Moni vain velkaantuu ensimmäisestä vipistä, että voi vakuuttaa muut vauraudesta, jota ei velkojen takia ole. Älä pilaa elämääsi: silloin kun ulosottomies on ystäväsi, on auttamatta liian myöhäistä enää peruuttaa.
Jos sinulla ei ole varaa ostaa tavaraa kahdesti, ei sinulla ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Velka on oikeasti pirullinen keksintö: se muun muassa pakottaa käymään töissä, joista henkilö ei välttämättä nauti.
Tämä kulutusjuhla on oikeasti sairasta touhua. Ihmiset ostavat kaikkea uutta uudelleen ja uudelleen ajattelematta että halu ei edusta automaattisesti tarvetta. Suomi velkaantuu vauhdilla, miksi näin?

Ennen pitkään velkaan perustuva shoppailuyhteiskunta kaatuu omaan mahdottomuutensa.

Oletko onnellinen tänään vanhasta pesukoneesta

Olet ehkä ollut työttömänä. Työttömyys ihan oikeasti opettaa kiristämään sitä vyötä. Veteraanit olivat sodassa, jolloin ei todellakaan ostettu ylimääräistä velakseen. Silloin ihmisillä oli, mitä heillä oli, eikä mitään muuta. Tänä päivänä tunnen itseni lähes ulkopuoliseksi. Synnyin velattomuuden maailmaan, vaikka ympäristössä velkaa on, minä en ota eurokaan velaksi. Tänään olen kiitollinen Suomen valtiolle siitä, että sain käydä kouluja ja ammattiopistoja maksutta. Velattomasti, Paunulla ja ilman kiesiä.

Moni ei yksinkertaisesti halunnut asioitani ymmärtää minimalistin näkökulmasta. Omassa elämässäni olen huomannut täysin sen, että kolme vuotta sitten hankittu pesukone ei ole enää ekstraonnen lähde, hetkittäin olin tosi iloinen kun sain vihdoin pyykkikasan pois rikki menneen pesukoneen edestä tällä uudella kapistuksella. Nyt kolme vuotta myöhemmin pesukone on vain työkalu, ei todellakaan mikään ilon lähde. Iloisuus ja onni häviää kun tavaramme ikääntyy, sitten haluamme taas uuden tavaran.

Minulla on vanhaa tavaraa, koska tiedostin asian aiemmin, moni on liittynyt seuraan. Ihmiset alkavat tajuta: tavaran tuoma ilo kuihtuu päivistä nopeammin kuin luulemme. Jotta saamme samanlaisen ilon takaisin, ostamme uuden mallin iPhonesta, vaikka vanha vielä toimii. Olen jättäytynyt tästä kisasta jo aikoja sitten elämällä alle 500 artikkelin kanssa. Minulla on silti kaikki. Miksi julkkiksen asunto onkin myynnissä? Ihmiset kyllästyvät samanlaisiin maisemiin. Seiska julkaisi lööpin ja yössä tulot meni.

Jos mikään ei riitä, vastaus löytyy mainonnasta, eli shoppaile lisää

Seuraava keskustelija sanoi, että miksei joku voisi olla onnellinen täysin uudesta tavarasta. Oikea onni ei tule sieltä, miksi muuten niin moni parisuhde päättyy eroon? Ihmiset kyllästyvät toisiinsa, yhteistä aikaa ei ole, kun molemmilla on oma show eri huoneissa olevissa televisioissa. Kukahan enää keskittyy omiin parisuhdeasioihin, kun televisiosta voi nähdä muiden parisuhdeongelmia, joille ei voi mitään. Ei mitään, vaikka miten yrittäisi keskustella niistä baari-iltojen aikana. Oikea onnellisuus lähtee sinusta.

Nostin esille maailmasi ongelmat, monissa maissa ihmisillä ei ole varaa tossuihin tai edes edulliseen polkupyörään. Enemmistö oli sitä mieltä että minun pitäisi lahjoittaa kaikki sinne. Olen varmasti osani tehnyt lahjoittamalla tavara Konttiin, kun suurin enemmistö on ostanut sitä lisää. Tavara ei tuo meille onnea kahdesta syystä: ostamme sitä aina lisää ja myymme vanhan Tori.fi:ssä. Jos tavara toisi meille paljon onnea, emmehän luopuisi monesta tavarasta joka toimii valmiiksi päivittäisessä arjessamme.

On ihmisiä jotka ovat onnellisia, vaikka heillä ei ole ökytaloa tai materiaa uudesta peltilehmästä uima-altaaseen kotipihalla. Jos joku on onnellinen puhtaasta ilmasta, musiikista, perusasioista elämässä ja katosta pään päällä ilman hirveitä määriä kavereita — ei pitäisi olla ongelma muillekaan. Hei toisaalta, kuka nyt rehellisesti sanoen edes yrittäisi aloittaa alusta, luopumalla kaikesta, tutustumalla itseensä ja jättämällä kulutuksen harrastuksena taakseen? Silloin voi asua vuokralla ja muuttaa halutessaan pois.
Voit olla onnellinen ilman mitään, tai voit olla onneton kaiken kanssa. Jos haluat onnea ostamalla enemmän, tulet aina ostamaan lisää ja enemmän, etsien pian kadonnutta onnea uudelleen ja aina uudelleen.

Mummo sanoi, että jos et voi ostaa kahdesti, et voi yhdestikään

Paine on nimittäin todella kova omistaa jotain vielä enemmän ja jotain paljon uudempaa. Tuoreimmat mainokset ovat onneksi jo matkalla meille. Mummoni, joka on minun paras mummo koskaan, on aina sanonut hyvää tarkoittaen ja usein suoraan. Jos ei ole varaa ostaa sukkaa kaksi kertaa, ei ole varaa niitä sukkia ostaa edes yhtä kertaa. Tämä on sikäli totta, että jos joutunet ostamaan yhdet kengät velaksi tai kahdesti tililtä, saattaa loppukuun vakuutus yllättää. Mummoni antoi menevät neuvot aikuisuuteen.

Enkä ole kateellinen, että julkkiksilla on ökytaloja. Myyjän kuvista päätellen huoneita oli riittävästi, ja tavaraa pursuaa joka välistä Etuovi.comin myynti-ilmoituksessa. Hintaa on lähes miljoonan verran. Mietin tässä lähinnä sitä, että mitä varten moisia ökytaloja markkinoidaan lehtien kautta? Suurin osa, elleivät peräti kaikki Iltasanomien lukijoista ovat persaukisia, joilla ei ole varaa ostaa kyseistä asuntoa viidesti tai edes kahdesti. En edes näe mitään kaunista siinä asunnossa. Okei, 5h, kaksi vessaa ja allas.

Tulee halvemmaksi vanha, pienempi kaksio ja käynti Tesoman uimahalliin edullisella aamu-uinnilla. En halua siivota kahta vessaa, ellei ole pakko. Kommentoijat kävivät kiivasta keskustelua siitä, miten köyhä voi arvostella näin rikkaiden elämää. Joku sanoi, että olen köyhä. Niin varmaan, ehkä muiden silmissä. Köyhyyttä ei kuitenkaan ole se, että nauttii elämästä ilman velkaa. Köyhyyttä ei ole sekään, että on kiitollinen asunnostaan, pienestä rahapotista ja lähiluonnosta. Olenko rikas tässä mielessä?

Luksustalo on kaupan, mutta mikä oikein tekee juuri tästä miljoonatalon?

Suomessa ei ole köyhyyttä. Täällä ei ole asunnottomuutta. Ihmisillä on kattoa pään päällä. He käyvät töissä. Heillä on uusia vaatteita, eikä kukaan ole niin köyhä, että Lidlissä käydään alasti tai jätesäkissä. Nyt päädytään jotenkin takaisin niihin ökytaloihin. Rikkaiden ostoksia, koska niihin on aidosti varaa. Siinä vaiheessa, kun Seiska paljastaa jotakin näistä rikkaista, tulot voivat romahtaa sijoitusten tavoin. Talo joutuu pian myyntiin, julkkikset menevät shokkiin miten tästä eteenpäin aidossa köyhyydessä.

Mielestäni vain aidosti rikas voi kohdata köyhyyden. Kukaan, joka tekee työtään toisen firmalle, ei ole juuri rikas. Hän voi näyttää rikkaalta ottamalla lisää S-lainaa. Hän ei sijoita, eikä säästä, koska hänelle sapattivapaa ei ole riittävä houkutin juoksumatolta lähtöön rauhalliseen arjen ökyelämään. Työläinen haluaa painaa pitkää päivää ja olla kuin julkkis: hybridiautolla, korttitalolla ja materialla. Hän äänestää mieluusti sosiaalidemokraatteja, vaikka se on viimeisin puolue Suomessa, jota kannattaa äänestää.

Suomessa materiaa myydään joka puolella. Kaupat ovat täynnä varastoja mahdollisuuksilla ostaa. On kaupan mikroaaltouuneja, televisioita, seksileluja, lehtiä, kahveja kaamosmasennukseen... Velkaa saa S-pankista, ja jos S-pankki ei uskokaan maksukykyysi, Bigbankin ovet ovat auki. Varo hieman tällaista tietäsi, pikalainapankit voivat saada kenet vain taloudelliseen ahdinkoon, eivätkä Suomessa normaalit kivijalkapankit ole tästä enää nekään kaukana. Me himoitsemme nimittäin aivan liikaa ökytaloista.
Köyhyyttä ei tässä maassa ole. Piste. Kyse on enemmänkin niistä arvovalinnoista haluaako elää leveästi tai säästeliäästi. Askeettinen elämäntapa palkitsee rikkaudella, ja rikkaus vie aina köyhyydestä.

Jokainen kuolee ajallaan, ja tavarasta tulee tuhkaa

Haluan sanoa suoraan, että vaikka en ennustaja olekaan, ennustan että jokainen kuolee omia aikojaan. Synnyt maailmalle, että olet osa kulutusyhteiskuntaa? Samaan aikaan ihmisiä kuolee nälkään, meriä saastuu muoviin, lapsia katoaa sotiin, ja ennen muuta vanhuksia jopa liian huonoon hoitoon. Venäjällä löytyy rahaa kaikkeen muuhun, paitsi kansalaisten hyvään auttamiseen, ja myös Suomessa enenevissä määrin veroraha matkaa ulkomaille. Absoluuttista köyhyyttä voi olla täällä melko paljon kuitenkin.

En voi sulkea silmäni koko asialta. Suren joka päivä meriä, jotka ovat täynnä kuluttajien muovia. Itken joka päivä lapsia, sillä he kuolevat ainaisiin sotiin. Juuri mikään, mitä voin itse tehdä, ei riitä. Ihmiset, jotka voivat eniten vaikuttaa, eivät kohauttele olkiaan koko asialle. Heistä on täysin yhdentekevää, että lapsia katoaa konflikteihin ja että meret saastuvat kulutushyödykkeiden muoviin. Olen niin kyllästynyt kävelemään loputtomissa Prismoissa ja Citymarketeissa, jotka ovat täynnä tavaraa ihan joka päivä.

Jumboissa en enää vieraile edes väkisin. Rikkautta on nimittäin ainakin se, että antaa surutta omistaan vähävaraisemmille. Joulupuu-keräyksissä ostelen joka vuosi nuorille ja lapsille kuulokkeita, että juuri he voisivat kuunnella haluamaansa musiikkia, koska heidän vanhemmilla ei olekaan varaa edes euron nostoon. Samalla kulutusjuhlaa nauttivat muut suomalaiset eivät löydä edes euroa säästöön. Maailma on niin piloilla kuin olla ja voi, eikä tarvitse mennä Suomea pidemmälle Amerikkaan, vaikka saa.

Moni on vähentänyt kuluttamisen enää vain lähimpään ruokakauppaan

Suomalaiset kantavat edullisia ruokiaan aina kokonaan uudessa muovikassissa, vaikka eurolla saisi kestokassin, jota voisi käyttää satoja ellei tuhansia kertoja. Suomalaiset eivät edes ajattele, että meret kuolevat muoviin, koska pelastustyö ei heitä kiinnosta. Jättämällä muovikassin kauppaan voin vähän vaikuttaa. Olen lopettanut muovikassien ostamisen vuoden 2012 aikana, säästöjä en haluaisi miettiä, sillä tuolloin ostettu kestokassi Lidlistä palvelee minua edelleen. Enkä koskaan unohda sitä kotiin.

On niin nautinnollista, että saat shoppailla enää vain ruokakaupassa. Millekään muulle ei tunnu olevan enää tarvetta. Partakone hajoaa? Mietit alkuun tietysti sitä, että tuo kestänyt kuusi vuotta, joten tilaat uuden ilmaisella toimituksella suoraan kotiovelle. Tilaat partakoneen, etkä siis mitään muuta. Näinpä saat rahoja säästymään, eikä kauppakeskuksissa tarvitse käydä. Ei matkakuluja, ei edes matka-aikaa, eikä heräteostoksia tai turhia pistäytymisiä kahviloissa kakkukahveilla. Ostit koneen ja se on siinä.

Osta samainen partakone kauppakeskuksesta nyt, niin sinulta katoaa 49 euron lisäksi ainakin useampi euro polttoaineeseen, viisi parkkimaksuihin, satanen ylinopeussakkoon, 29 ruokakauppaan ja ehkä 11 kahvilaan. Onnittelut, sait juuri tuhlattua 192 euroa, vaikka sinulla oli vain partakone rikki... Mutta kun on niin helvetinmoinen kiire saada parta ajetuksi, eikä millään voi odottaa enää huomiseen. Juttu, että rahaa palaa, on monille vain elämää. Mitä väliä on enää millään, kaikkihan kuolemme tänne joskus?
Ennen kuolemaa toivomme olevamme velattomia, että voisimme nauttia elämästä, nähdä maailmaa. Harvoin ehdimme matkustaa konttorituoleja pidemmälle nähdäksemme miten meret voivat.

Kannattaako sinun kuluttaa arvottomaan Gucci-laukkuun?

Haluan korostaa, että en lähde kieltämään ostamista. Mikäli nautit ostaa luksustuotetta, toivottavasti nautit ehkäpä mahdollisesta velasta ja siitä, että ostamasi tavara on huomenna arvotonta. Suosittelen kyllä ostamaan, mutta vain tarpeellisen. Se, mikä ei ole sitten tarpeellista, ei ole muuten tärkeää. Moni syntyy minimalistiksi sillä verukkeella, että saavat heitettyä vanhahkon hyvin palvelleen omaisuuden, vaikkapa nyt keittiön. Haluavat uuden. Minimalistisen keittiön. Se ei olekaan minusta minimalismia.

Minimalismi on tavarasta luopumista ilman että tilalle hankitaan uutta. Siinä vaiheessa, mikäli tavara hajoaa, ostetaan uusi ja silloin voidaan kyseiseen asiaan panostaa rahallisesti. Se tekee sinut iloiseksi. Ennen muuta iloitset kuuden vuoden kuluttua, koska olet tähän asti siirtänyt kuukausittain 40 euroa tulevaan keittiöremonttiin samalla kun jokainen kaapisto on tullut 40, 50 tai 60 vuodessa eläkkeelle. Käytät kaiken loppuun ja se on ekologisesti järkevää. Annat tavaralle tilaisuuden loistaa käytössä.

Tavara vanhenee kanssasi. Miten tämä liittyy kulutusjuhlaan? Siten, että hauska säästäminen tuleviin remontteihin on järkevää, ja velattomuus saa iloiseksi: saat remontin kuin remontin S-tilin säästöillä. Katsoin juurikin YouTubessa "pimeän puolen" palvelusta. Vloggaajat kehuskelevat uusia Ferrareitaan, samalla kun yksinhuoltajaäidit tekevät pitkiä arvioita Ikean tuotteistaan. En tiedä, saavatko he palkkaa Ikeasta, eli ovatko niitä nykyaikaisia somevaikuttajia. Silti näet liian helpolla ostoideoitasi sohvalla.

Kulutusjuhlasta jättäytyminen säästää aitoa rahaa miltei jatkuvalla syötöllä

Haluan korostaa, että enpä kuluta. Haluaisin kuluttaa kryptovaluuttaan tai muihin sijoituksiin. Mikko opetti Valkeakosken ammattiopistossa, merkonomilinjalla, monista sijoituksista ja hän sanoi suoraan totuuden. Voit ilman muuta ostaa Gucci-laukun 99 eurolla, joka on vuoden päästä 19 euroa taikka voit ostaa 99 eurolla osakkeen, joka on vuoden päästä 118 euroa. Kumman siis otat? Otatko osakkeen, jossa teet rahalla lisää rahaa vai otatko Gucci-laukun, joka lojuu kuukauden päästä arvottomana kaapissa?

Kuulen jatkuvasti ihmisiltä siitä, mitä he tekisivät lottovoitolla. Lottoriveihin ja arpoihin voipi mennä kuukausittain satasia, samalla kun voitot liikkuvat yksinäisissä kympeissä. Kardashianit ovat tehneet niin huikeita asuntokauppoja tekemällä tyhmiä juttuja ja olemalla lehdissä. Rich dad, poor dad -kirja kertoo eräästä toisesta totuudesta. Rikkaan isän lapsi kuluttaa asioihin, jotka tuovat vaurautta, elikkä sijoituksiin. Köyhän isän lapsi kuluttaa siihen bränditavaraan, joka pidentää välimatkaa vaurauteen.

Olen saanut monia haukkuja. Et kuluta vai? Otatko kaikki seuraamukset, jos yhteiskuntamalli kaatuu. Olemme siinä tilanteessa, että äitisi Sirpa menettää työpaikan Ikeasta, jos en ostakaan sieltä keittiötä tai uusinta Ikea-katalogin juttua joka päivä. Ei se muuta vaadi, että muutetaan yhteiskunnan mallia. Ei se niin voi olla, että toisten työpaikka riippuu siitä, miten paljon poistamme tavaraa naapureillemme, kirpputoreille ja roskiin, koska ketä oikeasti kiinnostaa arvoton Gucci-laukku enää vuosien päästä?
Suomessa verotetaan liikaa. Lottovoittoja ja sijoituksia verotetaan raskaasti. Lottovoittajia en ole nähnyt, mutta sijoituksilla rikastuneita montakin. Palkankorotus ei ole sitten mikään lottovoitto! Kulutat nekin.

Yhteenveto: lapioi, lapioi lisää pohjattomaan verokaivoon

Remontoi, kuluta, osta, maksa, remontoi lisää, uudista, lisää, shoppaile, matkusta, ota unilääkkeet... ja tätä kaikkea meille tarjotaan ratkaisuksi yhä suurempaan masennus- sekä ahdistussoppaan. Iltalehdet näyttävät kuinka julkkikset, Kardashianeista alkaen elävät, ja kaikki haluamme samaa. Eihän täällä ole kahta vessaa tai suihkua, mutta miksi en pärjäisi yhdellä? Olen sentään sinkku. En halua lapioida koko ajan verokaivoon, koska shoppailulla ei loppuviimein ole mitään tekemistä onnellisuuden kanssa.

Aiheesta saisi varmasti lisää mielipiteitä ja aihe kuohuttaakin. Minimalismin idea ei kuitenkaan ole luopua kaikesta, ainoastaan ylimääräisestä, eikä kommentillani ole mitään tekemistä sen kanssa että minun pitäisi lahjoittaa kenellekään mitään. Sillä olen jo luopunut kaikesta mistä voinut, antamalla jollekin paremman huomisen Kontti-kirpputorin kautta. Mitä sitten muut ovat tehneet asian eteen? Suurin on kulutusjuhlan jatkaminen perinteenä. Tulevana jouluna sitten vielä uudemman kerran.

Kontti ottaa lahjoituksina ehjää tavaraa ja tuotot menevät avustustyöhön meillä ja maailmalla. Enää ei opiskella koulussa budjettia, tai kuunnella mummon neuvoja, koska on helppoa löytää S-lainaa. Enää ei haluta olla itsemme, koska sellainen ei pärjää ja jää metsän syrjäautotielle. Askeettinen luksuselämä ei tarkoita pihistelyä, köyhyyttä taikka tekemisen puutetta. Materian, ostamisen ja myymisen sairaalta tieltä lähdemme vaeltamaan maksutta kotimaisiin metsiimme, nauttien Spotifystä. Sinulla on kaikki.

En sano, että sinun pitäisi olla tämän puolesta, mutta jos teet niin — saattaisit olla iloisempi. Tämä rikkaille, jos tulevaisuudessa haluat myydä asuntosi, halpa asunto myy paremmin. Siinä ei ole mitään väärää menestyä työssään ja tienata paljon rahaa, väärin on kuluttaa luontoa iPhone 7:aan, iPhone 6:n ja iPhone 5:n perään kun meriä kuolee roskaan, eläimiä nälkään ja ihmisiä absoluuttiseen köyhyyteen. Näitä asioita on muutettava nyt, koska voit olla osa muutosta. Aloita jo tänään, aloita saman tien.

Älä tee asiat niin kuin kaikki muut. Ole erilainen, sillä tekemättäkään et voi jättää. Monesti olen sitäkin kuullut, että ilmankos asut vuokralla, olet vain kateellinen! Ökytalo ei ole minusta elämäni edellytys. Jos tämä uutisen julkkis myisi tavanomaista omakotitaloa, kaupatkin syntyisivät nopeammin.

Olen yksinkertaisesti liian rikas miljoonataloon, mutta niin olet varmasti sinäkin.

Materialismi näkyy elämässä surullisella tavalla. Aika toimia.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton