Kulutusjuhla ei tee ketään onnelliseksi

Omista kaikkea hienoa
Juuri nyt on Iltasanomissa kuuma peruna, julkkis myy uutisen mukaan luksusasuntonsa kalliilla ja ajattelin avautua siitä, kuka haluaa asua tällaisessa oli rahaa tai ei sivuston kommenttikentässä. Kolmas internetsota oli syttyä välittömästi, koska ollaan nyt kuulemma köyhiä.

En ihmettele miksi raha-asioista puhuminen on vaikeaa, jos sinulla ei saa olla mielipidettä konsumerismia vastaan. Ei siinä, löytyi kiinnostava aihe. Kommentoin juttua siksi, että saisin näkökulmamme esille — valitettavasti moni ei osaa kyseenalaistaa rikkaidenkaan leveää elämää. Niinpä, kuka sitä haluaisi enää puolustaa omia mielipiteitään maailmassa. Maailmassa, jossa kilpailu loputtomasta materiasta on kovaa. Pakko kysyä, onhan sinullakin uusin iPhone?

Jos on, oletko onnellinen tänä iltana? Jos ei ole, mikset ole ostanut jo? Ehkä ymmärrät materian tuovan lyhyttä onnea, kunnes lompakolle on mentävä taas. Jos siellä on tänään pelottava Matti, meille kaikille markkinoidaan onneksi pikavippejä, lainoja ilman takaajia ja lainojen yhdistämispalveluita. Moni vain velkaantuu ensimmäisestä vipistä, että voi vakuuttaa muut vauraudesta, jota ei velkojen takia ole. Älä pilaa elämääsi: silloin kun ulosottomies on ystäväsi, on auttamatta liian myöhäistä peruuttaa.

Oletko onnellinen vanhasta pesukoneestasi

Olet varmasti ollut joskus työttömänä. Se aika ihan oikeasti opettaa kiristämään sitä vyötä. Veteraanit olivat sodassa, jolloin ei todellakaan ostettu ylimääräistä velaksi. Silloin ihmisillä oli, mitä heillä oli, eikä mitään muuta. Tänä päivänä tunnen itseni lähes ulkopuoliseksi. Olen rakentanut elämäni puhtaan velattomuuden ympärille. Tänään olen kiitollinen Suomen valtiolle siitä, että sain käydä kouluja ja ammattiopistoja täysin maksutta. Asun vuokralla ja käytän Paunun linja-autoja niin vapaa-ajalla kuin työasioissa. Vuosikortti ei paljoa maksa, enkä yritä näyttää toisille vaurasta elämää velaksi.

Moni ei yksinkertaisesti halunnut asioitani ymmärtää minimalistin näkökulmasta. Omassa elämässäni olen huomannut täysin sen, että kolme vuotta sitten hankittu pesukone ei ole enää suuronnen lähde, hetkittäin olin tosi iloinen kun sain vihdoin pyykkikasan pois rikki menneen pesukoneen edestä tällä uudella kapistuksella. Nyt kolme vuotta myöhemmin pesukone on vain työkalu, ei todellakaan mikään ilon lähde. Iloisuus ja onni häviää kun tavaramme ikääntyy, sitten haluamme taas uuden tavaran.

Minulla on vanhaa tavaraa, koska tiedostin asian aiemmin, moni on liittynyt seuraan. Ihmiset alkavat tajuta: tavaran tuoma ilo kuihtuu päivistä nopeammin kuin luulemme. Jotta saamme samanlaisen ilon takaisin, ostamme uuden mallin iPhonesta, vaikka vanha vielä toimii. Olen jättäytynyt tästä kisasta jo aikoja sitten elämällä alle 222 artikkelin kanssa. Minulla on silti kaikki. Miksi julkkiksen asunto on myynnissä? Ihmiset kyllästyvät samanlaisiin maisemiin. Itse olen ymmärtänyt totuuden, muuttamalla ajatusmaailmaa, tykkäät nykyhetkestä ilman aikaa vievää muuttoliikettä jonnekin muualle.

Kulutusjuhlan sijasta voi tutustua museoihin Hämeenlinnassa

Seuraava keskustelija sanoi, että miksei joku voisi olla onnellinen täysin uudesta tavarasta. Oikea onni ei tule sieltä, miksi muuten niin moni parisuhde päättyy eroon? Ihmiset kyllästyvät toisiinsa, yhteistä aikaa ei ole, kun molemmilla on oma show eri huoneissa olevissa televisioissa. Kuka enää keskittyy omiin parisuhdeasioihin, kun televisiosta voi nähdä muiden parisuhdeongelmia, joille ei voi mitään. Ei mitään, vaikka kuinka yrittäisi keskustella niistä baari-iltojen aikana. Oikea onnellisuus lähtee itsestä, eikä riipu enää toisista tekijöistä, kuten uusista suhteista ja velaksi otettavista tavaroista.

Nostin esille maailman ongelmat, monissa maissa ihmisillä ei ole varaa tossuihin tai edes edulliseen polkupyörään. Enemmistö oli sitä mieltä että minun pitäisi lahjoittaa kaikki sinne. Olen varmasti osani tehnyt lahjoittamalla tavara Konttiin, kun suurin enemmistö on ostanut sitä lisää. Tavara ei tuo meille onnea kahdesta syystä: ostamme sitä aina lisää ja myymme vanhan Tori.fi:ssä. Jos tavara toisi meille paljon onnea, emme luopuisi monesta tavarasta joka toimii valmiiksi päivittäisessä arjessamme.

On ihmisiä jotka ovat onnellisia, vaikka heillä ei ole ökytaloa tai materiaa uudesta peltilehmästä uima-altaaseen kotipihalla. Jos joku on onnellinen puhtaasta ilmasta, musiikista, perusasioista elämässä ja katosta pään päällä ilman hirveitä määriä kavereita  ei pitäisi olla ongelma muillekaan. Toisaalta, kuka nyt rehellisesti sanoen edes yrittäisi aloittaa alusta, luopumalla kaikesta, tutustumalla itseensä ja jättämällä kulutuksen harrastuksena taakseen? Paine on nimittäin todella kova omistaa jotain vielä enemmän ja jotain paljon uudempaa. Tuoreimmat mainokset ovat onneksi jo matkalla meille.

Loppusanat

Aiheesta saisi varmasti lisää mielipiteitä ja aihe kuohuttaakin. Minimalismin idea ei kuitenkaan ole luopua kaikesta, ainoastaan ylimääräisestä, eikä kommentillani ole mitään tekemistä sen kanssa että minun pitäisi lahjoittaa kenellekään mitään. Sillä olen jo lopunut kaikesta mistä voinut, antamalla jollekin paremman huomisen Kontti-kirpputorin kautta. Mitä sitten muut ovat tehneet asian eteen? Suurin on kulutusjuhlan jatkaminen perinteenä. Tulevana jouluna sitten uudemman kerran.

Enää ei opiskella koulussa budjettia, tai kuunnella mummon neuvoja, koska on niin helppoa hakea lainaa. Enää ei haluta olla itsemme, koska sellainen ei pärjää ja jää metsän syrjäautotielle. Tällainen elämä ei kuitenkaan tarkoita yksinäisyyttä, köyhyyttä tai tekemisen puutetta. Materian etsimisen, ostamisen ja sen jälkeen myymisen sijasta uuden tieltä lähdemme vaeltamaan maksutta kotimaisiin metsiimme, nauttien viikonloppuna tanssilattian tanssimusiikista, hymy ja onni pitkin elämääsi  ja kokemus säilyy ikuisesti. Tavara menee rikki ajallaan, etkä voi sille sitten oikein mitään.

En sano, että sinun pitäisi olla tämän puolesta, mutta jos teet niin  saattaisit olla iloisempi. Tämä rikkaille, jos tulevaisuudessa haluat myydä asuntosi, halpa asunto myy paremmin. Siinä ei ole mitään väärää menestyä työssään ja tienata paljon rahaa, väärin on kuluttaa luontoa iPhone 7:aan, iPhone 6:n ja iPhone 5:n perään kun meriä kuolee roskaan, eläimiä nälkään ja ihmisiä köyhyyteen. Näitä asioita on muutettava nyt, koska voit olla se muutos. Aloita jo tänään, aloita saman tien  sekunti riittää.

Älä tee asiat niin kuin kaikki muut. Ole erilainen, sillä tekemättäkään et voi jättää.


Ja hei, onneksi uusi iPhone-julkistus on jo ovella (jos ylimmäinen elämäntapa ei sovi sinulle).

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona