Saita asustaa 93 päivää ilman töllöä

Televisioton elämä jatkuu onnistuneesti ja uutista ilostuttaa arki ilman Netflix-tiliä. Tietokoneella en olekaan katsellut edes ilmaisia palveluita. Sarjat jäivät kokonaan kuviostani. Nyt keskityn niin täysillä vain elektroniseen tanssimusiikkiin muutamillakin vuokraleffoilla. Asia toimii oikein hyvin, kaikkeen tottuu. Vaan miltä tuntuu olla television ääressä vain kolmen kuukauden jälkeen kaukosäädin kädessä? Helvetin ahdistavalta. Vartissa näet mainoksia ja muistutat itseäsi kuluttamisen mahdollisuudesta.

Outo ajatus luopua olohuoneen töllöstä, mutta kyllä aika moni on tehnyt niin, ja elävät hyvää elämää parasta aikaa jopa ilman televisiotasoa ja 99 kanavaa. Syynä ei ollut sähkölaskuihin uponnut työpanos, vaikka kieltämättä sähkölaskut pienenivät parilla eurolla ilman televisiota. Ennen muuta haluan saada mainonta loppumaan. En jaksa kuunnella sitä. Osta tätä, osta sitä, osta jotain ja tuhlaa niitä. Posti tuo. Kotiovelle. Mutta saapuuko onni myös? Haluan säästää, mutta mainonta varastaa mahdollisuuden.

Lienee selvää, että kuulun tähän joukkoon kasvavaan ja iloiseen, ilman mustaa Elisan boksia. Elisa Viihde on nyt nimittäin irtisanottu tarpeettomana. Miksi maksaa ohjelmien tallennuksista, jos omasta televisiosta ei tule mitään tallennettavaa? Netin saa muualtakin, vaikkapa DNA:lta, tai Saunalahdelta. En näe mitään syytä palata entiseen ja ehkä viiden vuoden kuluttua voin ilmoittaa, että viisi vuotta on jo takana. Aika menee nykyään nopeasti, joten odottakaamme sitä uutista suurella mielenkiinnolla.

Koti on paikka rentoutua. Ei ole soveliasta, että radio ja televisio syöttävät mainoksia. Haluan päättää, mitä kotona teen, enkä todellakaan anna tilaa mainonnalle. Radiota ei ole, televisiota ei ole, ja tämän lisäksi postilaatikossa on nopea Ei ilmaisjakelua -kyltti. Tietokoneessa ja puhelimessa on AdGuard-mainosesto. Mainokset eivät enää tavoita minua. Näin pääsin kartuttamaan vihdoin säästötilin saldoa. Luulin, että en koskaan perustakaan sitä, kunnes tajusin olla antamatta mainonnalle haluttua tilaa.
Ilman televisiota on siistiä. Kaukosäätimen etsiminen on menneen talven lumia. Ennen muuta mainokset eivät enää häiritse päivääsi. Päiviä on tosiaankin tuhlattavaksi, jo tänään kannattaa koittaa!
En olisi uskonut, että saisin niin paljon aikaiseksi elämässä ilman televisiota. Antaa muiden ihmetellä, ajatella, että olisimme täysin hulluja. Televisiottoman elämän maistaa omakseen vain kokeilemalla.

Ilman televisiota en näe mainoksia, joten rahaa on vihdoin löytynyt tuhlattavaksi omiin säästöihin.

Kaukosäädin, mitä sillä tehdään? Missä sellainen on?

Täytyy sanoa, että kaukosäädin kädessä tuntuu vierailla oudolta kapistukselta. Istahdin sohvalle ja huomasin saman tien, että Yleisradiolta ei tule mustavalkoleffoja mitään sen parempaa ja muillakin kanavilla oli visoja tämän tästä — tätäkö nyt sitten pitäisi katsoa? Erään kanavan Ostoskanava tuntui hetkessä parhaimmalta ohjelmalta, kunnes löysin itseni toiselta kanavalta. Sieltä tuli jokin tylsä leffa, mutta arvatenkin ei ole kiinnostanut minua. Toisaalla kuului ärsyttäviä mainoksia kaiken aikaa.

Joku halusi, että ostaisin jotain kivaa, vaikka minulla on ihan kaikkea. Mietin kovaan ääneen, ei tämä televisio oma juttuni ole ja jaksoin olla sen parissa vain viisi minuuttia, sitten päätin etsiä parempaa tekemistä. Sellaista myös löytyi, kun lähdin pyöräilemään kauppareissulle. Siis toisin sanoen en ole pystynyt montaakaan minuuttia pitämään televisiota päällä, kunnes aloin saada jo tarpeekseni siitä... Hyvä niin, se on ollut elämäni paras päätös. Aikaa on löytynyt vihdoin paljon hyödyllisempään.

Elisan Viihde-palvelusta maksan vielä kolmisen kuukautta, mutta onneksi päättyy kohta, sitten tulee tilalle hitaampi netti. Viihde-palvelun digiboksi on ollut ainakin toimintavarmuudeltaan ala-arvoinen ja tiimalasin katselulla aloinkin käyttää tätä mahtavaa palvelua tuttavan luona. Onneksi omani loppuu piakkoin, kun en televisiota enää omista. Netti toki toimii hyvin, mutta siinä on hieman liikaa vauhtia tarpeeseen, joutaa pois pian. Vuokrakämpässä tätä kaapelitelevisiota ei voi kuitenkaan irtisanoa.

Ilman televisiota on lähiluontoa

Toinen murhe olikin oman television aikana sen vaatima aika ylläpidolle. Joskus Philips-televisio piti päivittää, toisinaan piti hakea kanavalistoja uudelleen, tein todella paljon oikeita töitä katsoakseni sitä ohjelmaa. Uusimmat ruokatarjoukset houkuttelivat ruokakauppaan, kun mainostettua tuotetta ei ollut jääkaapissa ihan lähellä. Olen yrittänyt puhua asiasta tutuille, että tarvitsevatko kolmea televisiota, ja aikovat tulevaisuudessa vähentää määrää jopa yhteen kun vanhin televisio korvataan pian uudella.

Mielestäni kaapeliverkkoon kytketty television katselutapa joutuisi pian menemään, koska edullisella kattoantennilla saisi katsottua täysin samat ohjelmat ilmaiseksi, maksamatta mitään Elisalle. Myös heillä netti tulee todennäköisesti aikanaan tippumaan pois, kun eivät edes tykkää Viihteen palvelusta digiboksin jumittelun takia. Toisaalta televisiosta harvoin tulee mitään katsottavaa, eli tallenteille ei ole ollut oikein käyttöä, ja toisinaan uusintana tulee kaikki kiva jos jaksaa odottaa hieman aikaa.

Vanhemmat olivat hyvin kiinnostuneita ajatuksesta, minkä tarjosin nörttinä ilmaiseksi. Perukaa koko rakastettu kaapelitelevisio. Isälläni oli shokki, että samat televisiokanavat näkyivät varaston Bilteman edullisimmalla sisäantennilla. He maksoivat satasen vuodessa Elisalle kaapelitelevisiosta ja joka vuosi on tullut hintaan lisää euroja. Mitä varten he maksoivat siitä? Tarjouduin jopa soittamaan Elisalle, joka peruisi sopimuksen. Palvelua ei ollut, mutta lopulta joku ihme kyllä suostui palvelun irtisanomaan.

Pysyvä onnellisuus löytyy muualta kuin kotisohvalta

Maailmalla sanotaan, että elämässä ei ole tarkoitusta. Ei elämässä varmaan olekaan tarkoitusta, mikäli ainoa juttu elämässä on television katselu tai pelaaminen television ääressä heti kotiinpaluun jälkeen. Hukkaamme aivan liian paljon aitoja tunteja työviikkojen aikana, ja sitten kun meillä on hieman aikaa, olemme aivan liian väsyneitä tekemään mitään muuta kuin harrastamaan koti-iltoja televisio päällä. Joku voi paketoida asian niin, että miksi edes elämme? Että voisimme ostaa vielä lisää, tehdä töitä?

Ymmärrän, että kotona voisi nauttia. Nautiskelen koko ajan, mutta silloin kun en ole kotona, nautin vielä enemmän. Elän elämää, jota ei tarvitse juosta pakoon ostamalla ulkomaanmatkoja tai siidereitä. Alkoholi ei minulle maistu ja tämä on sitä elämää, että kun vihdoin haluat lähteä ulos, et todellakaan lähde mihinkään baariin tai kuppilaan. Lähdet kuntoilemaan, metsästämään maisemia, kuuntelemaan maailman upeinta musiikkivirtaa ilman mainoksia Spotifyllä. Et edes kaipaa kotiin, jos hyvin menee.

Monesti televisio varastaa sitä aikaa. Töllö varastaa sitä niin, että teet perunamuusia jauheesta. Mitä? Perunamuusia jauheesta? Kärkkäiseltä ostin hienon perunasurvimen, Lidlistä kotimaista perunaa, että kohta on tarjolla muusia. Aitoa perunaa. Tulehan syömään. Aito ruoka on sellainen herkku, että enpä mihinkään pakastepizzaan nojautuisi saati niihin keinotekoisiin muuseihin. Joku nauroi, että en minä ehdi, en sitten millään. Mahtaako kiire kuitenkaan olla sellaista, että et oikeasti pääse kyläilemään?

Kumpi on onnellisempi? Mieti vähän

Jos vähennät sosiaalista mediaa, saat kokonaisen tunnin. Jos vähennät televisiota, saat kaksi lisää. Jos vähennät pelikonsoleita, saat kolme lisää. Ethän ole vielä luopunut kaikesta, mutta taskussasi on kuusi tuntia aikaa. Tässä ajassa voisit tulla syömään aitoa muusia, käydä luonnossa että perustaa säästötili. Silti aikaa olisi edelleen niin paljon, että kerkeäisit asentamaan ilmaisen AdGuard-mainoseston vaikka kaikkiin talouden puhelimiin ja selaimiin. Pian rahaa ja aikaa on niin paljon, että voit jäädä töistä.

Silloin päivässä olisi minullakin 24 tuntia aikaa, ja olen varma, että tuosta työskentelyyn uppoavasta ajasta löytyisi tunti tai pari rakastamaasi konsolipelaamiseen. Tätä varten perustin juuri säästötilin ja asensin mainonnan esto-ohjelmia laitteisiin. Jos mainonta ei olisi tehokasta kuin väitetään, Lidlit ja Prismat, eivät käyttäisi satoja tuhansia vuodessa televisiossa sekä radiossa mainostamiseen. Rikkaat kaipaavat rahaa ja köyhiä työssä käyviä saa nopeasti tavoitettua televisiolla tai vaikka FM-radiolla.

On selvää, että rikkaat eivät mitään televisiota katsele, tai radiota kuuntele. Miksi? Rikkailla on varaa käydä Citymarketissa ja tilata haluttu bändi olohuoneeseen. Sen vuoksi televisiossa ei koskaan nähdä kalliita Ferrareja mainonnassa, koska television käyttäjistä Ferrarin kohderyhmä jääkin puuttumaan. Onnellisuus voi löytyä ostamalla, mutta vain hetkeksi. Jos haluat olla onnellinen pysyvästi, nyt täytyy siirtyä muihin juttuihin saadaksesi sitä. Enkä puhu enää Stockmannista, vaan aidosta lähiluonnosta.

Televisiottomuuden hyödyt meille kaikille tähän päivään

Haluat kokeilla televisiotonta elämää, mutta et vielä tiedä mitä se antaa? Luettelin kaikki syyt, joiden avulla elämänlaatu parani heti, kun nokialainen pariskunta lapsineen haki television olohuoneesta.
 • Enemmän aikaa - televisiosi ei enää asu kanssasi, joten voit käyttää aikaasi hyödyllisempään. Kirjoitan blogia, pyöräilen ja harrastan enemmän mielekästä urheilua. Mitähän tekisit itse?
 • Sähkö laskuun - sähköyhtiön suuret laskut ovat laskeneet minimitasolle. Televisio-ohjelmien ja leffojen katselu ei enää rikastuta sähköyhtiötä, eikä kyllä edes ohjelmien tekijöitä täysin turhaan.
 • Koti kodiksi - hyvä koti on viihtyisämpi ilman turhia vekottimia. Jopa vieraat ovat huomanneet, kuinka jää aikaa yhteisiin juttuihin, kun televisio ei vie huomiota teidän pöytäkeskusteluista.
 • Ei mainoksia - sinun ei tarvitse enää katsoa mainoksia kodissasi. Selaimessa on hieno AdGuard ja se auttaa säästämään rahaa. Mahdollista on, että et edes tarvitse mainostettua tuotetta.
 • Parempi kunto - aika ei mene sohvallasi makoillen sarjamaratonien kanssa, liikut enemmän ja paino on pudonnut suotuisasti juurikin kasvaneen liikunnan ja paremman ruokavalion kautta.
 • Vähemmän roskaruokaa - television kanssa piti usein napostella rasvaisia sipsejä tai tehdä jopa nopeaa pikaruokaa, jotta olisi enemmän aikaa sarjalle. Ei enää ja keho kiittää. Olet niin linjakas!
 • Elät elämääsi - kun et katso sarjoja ja leffoja, elät elämääsi. Et katso sitä, miten hahmot elävät valmiiksi ohjelmoitua elämäänsä. Osaat elää itsekin omilla ehdoilla ja pystyn varmasti samaan!
 • Nautinnollisempi ruokailu - kun ruokailet, et enää katsele televisiota. Syön kunnon kotiruokaa, ilman kiirettä elektronisesta tanssimusiikista samalla nauttien. Hyvää ruokahalua, hei hei!
 • Ei aikatauluja - enää ei ole kalenterissa merkintöjä "Sarja klo 21 tiistaisin Nelosella". Voit aivan hyvin lähteä silloin iltalenkille nauttien pimenevistä syysilloista laskien muiden televisioita.
 • Lisää säästöä - ei ole tarvetta Netflix-tilauspalvelulle. Nettipuolen voin halventaa jopa minimiin, koska suoratoistoa en enää harrasta juurikaan HD-sisällölle. Perusnetti 10 Mb/s riittää hyvin.
 • Enemmän luontoa - luontoa ei tarvitse katsella vain televisiosta Yleisradion jättidokumentista. Luontoa on kaiken aikaa vieressäsi. Teehän omaa luonto-ohjelmaa, ja pian olet osa luontoa.
Tässä muutama. Lisäksi huomasin, että nyt minulla on enemmän aikaa ystäville. Voin laskea sormin, mutta olen aina tavoitettavissa. Ennen piti välttää viestien katsomista viimeiseen asti, ettei sarjassa pysyminen keskeydy. Tästä yksi hyvä syy lisää olla omistamatta tuota valtakunnan turhaketta. Tämä poistaa ainaisen stressin ja parantaa elämänlaatua. Paluuta vanhaan ei nyt ole ja jatkan kuukausien kerrytystä. Televisio voi kuitenkin olla hyvä pelikonsolin kylkeen. Silloin sen voi ehkä omistaa.

Yhteenveto: ilman televisiota olet aidosti vapaa, teet mitä haluat

Suosittelen tätä aivan jokaiselle. Katsoin ennen televisiota noin 1-3 tuntia päivässä keskimäärin. Jos mietitään varovasti, olkoon päivän keskiarvo vaikka kaksi tuntia. Se on 730 tuntia joka vuosi. Se on kuukausi vuodessa pelkästään television ääressä! Vähintään. Joskushan istuin sen parissa jopa viisi tuntia päivässä, koska se 4400. Tuotantokausi piti saada loppuun. Ja nyt jokainen saa miettiä mitä kaikkein mieluiten tekisi kuukauden enemmän vuodessa? Olisiko asia muuta kuin televisiota?

Kyllä varmasti. Harva kuitenkin asiaa tajuaa. Miten sitten voit lopettaa sen? Suosittelen aloittamaan ihan siitä, että pidä kirjaa vaikka kuukauden aikana paljonko on vietetty television ääressä minäkin päivänä  näet sen kokonaiskuvan paljonko aikaa menee oikeasti hukkaan. Siitä on helpompi tajuta homman nimi ja alkaa toimiin. Jos kokonaan ei näistä voi luopua, luovu televisiosta silti. Netflix tai vastaava toimii kyllä tietokoneellakin. Suosittelen. Aloita siitä, että vie TV-laite vaikka varastoon.

Tiedän kyllä. Niin paljon aikoinaan valitin, ettei minulla ollut aikaa, ja läskiä roikkui useasta paikasta. Vastaus kysymykseen kuinka laihtua löytyi elämästäni. Minun piti myydä televisio. Sain heti aikaa, sen 730 tunnin verran vuodessa, ja läskit ovat jonnekin hävinneet koiran kanssa lenkkeillessä aika pitkään. Löysin varastosta maastopyörän, johon koskaan ennen ei ollut silmissä aikaa, vaikka olisi voinut saada vähintään kaksi tuntia päivästä pyöräilyyn niin halutessani. On se sellainen televisio, varastaa aikaa.

Tämän jälkeen yritä unohtaa se. Jos kuukauden päästä et tarvitse televisiota, myy se. Toisaalta saatat löytää läppäristä ratkaisun, jos televisiosta tulee hyvää ohjelmaa, voit hyvin usein katsella suorana netin kautta tai tallenteena myöhemmin televisiokanavan omasta palvelusta. Alussa ilman televisiota eläminen tuntuu tylsältä. Älä anna sen häiritä. Jos on tylsää, joutunet oikeasti miettimään ratkaisuja siihen. Tuolloin näkyvyys ulko-oveen on taattu. Pilvetön taivas musiikilla voi viedä mukanaan.

Jos katselit televisiota kolme tuntia päivässä, mitä muuta voit siinä ajassa tehdä? Vain taivas on rajana, siksi suosittelen televisiosta luopumista tänään. Ajasta ei tule olemaan puutetta ja terveys kiittää! Pidä samalla terveyskeskuslääkärit loitolla, kun verenpaine ei nouse mainontaan eikä paino kotisohvaan.

Rekisteröidy ilmaiselle testijaksolle jo tänään. Vain 31 päivää ilman televisiota riittää.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Suomi on auki, kylpylähaaste tulille...

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Näin helposti tunnistat minimalistin

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Nuuka kesäretkellä Kuhmoisissa, €14

Ostolakko on kapitalistin painajainen

Jyri omistaa minimalistina 296 asiaa