Kolme kuukautta televisiotta

Elisan Viihde-kaukosäädin
Televisioton elämä jatkuu onnistuneesti ja tähän kuuluu myös muu vastaava sisältö. Edes tietokoneella en ole katsellut Online-palveluita ja sarjat sekä leffat jäivät pois kuviosta kaikki. Keskityn elektroniseen tanssimusiikkiin muutamilla vuokraleffoilla silloin tällöin..

Vaan miltä tuntuu olla television ääressä kolmen kuukauden jälkeen kaukosäädin kädessä? Tämä merkintä antaa vastauksen ja kerron myös miten tällainen televisiottomuus on vaikuttanut elämääni. Varmaan outo ajatus monesta luopua siitä olohuoneen töllöttimestä, mutta kyllä aika moni on tehnyt niin, ja elävät hyvää elämää parasta aikaa. Lienee selvää, että kuulun tähän joukkoon kasvavaan ja iloiseen ilman mustaa boksia.

Kaukosäädin, mikä se on?

Täytyy sanoa, että kaukosäädin kädessä tuntuu oudolta kapistukselta. Istahdin sohvalle ja huomasin saman tien, että Yleisradiolta ei tule mustavalkoleffoja mitään sen parempaa ja muilla kanavilla oli visoja tämän tästä - tätäkö nyt sitten pitäisi katsoa? Erään kanavan Ostoskanava tuntui ainakin parhaimmalta ohjelmalta, kunnes löysin itseni toiselta kanavalta. Sieltä tuli jokin leffa, mutta arvatenkin ei ole kiinnostanut minua. Toisaalla kuului mainoksia kaiken aikaa.

Joku halusi, että ostaisin jotain kivaa, vaikka minulla on jo kaikkea. Mietin kovaan ääneen, ei tämä televisio oma juttuni ole ja jaksoin olla sen parissa vain viisi minuuttia, sitten päätin etsiä parempaa tekemistä. Sellaista myös löytyi, kun lähdin pyöräilemään kauppareissulle. Siis toisin sanoen en ole pystynyt montaakaan minuuttia pitämään televisiota päällä, kunnes aloin saada jo tarpeekseni siitä... Hyvä niin, se on ollut elämäni paras päätös. Aikaa on jäänyt hyödyllisempään.

Elisan Viihde-palvelusta maksan vielä kolmisen kuukautta, mutta onneksi päättyy kohta, sitten tulee tilalle hitaampi netti. Viihde-palvelun digiboksi on ollut ainakin toimintavarmuudeltaan ala-arvoinen ja tiimalasin katselulla aloinkin käyttää tätä mahtavaa palvelua tuttavan luona. Onneksi omani loppuu piakkoin, kun en televisiota enää omista. Netti toki toimii hyvin, mutta hieman liikaa vauhtia tarpeeseen, joutaa siis pois pian. Vuokrakämpässä kaapelitelevisiota ei voi kuitenkaan irtisanoa.

Toinen murhe oli oman television aikana sen vaatima aika huollolle. Joskus televisio piti päivittää, toisinaan minun piti hakea kanavalistoja uudelleen, tein siis paljon töitä katsoakseni ohjelmaa. Uusimmat ruokatarjoukset houkuttelivat kauppaan, kun mainostettua tuotetta ei ollut jääkaapissa ihan lähellä. Olen myös yrittänyt puhua asiasta tutuille, että tarvitsevatko kolmea televisiota, ja aikovat tulevaisuudessa vähentää määrää kahteen kun vanhat televisiot korvataan uusilla.

Mielestäni siinä kaapeliverkkoon kytketty television katselutapa joutuisi menemään, koska kattoantennilla saisi katsottua täysin samat ohjelmat ilmaiseksi, maksamatta mitään Elisalle. Myös heillä netti tulee todennäköisesti aikanaan tippumaan, kun eivät edes he tykkää Elisan Viihde-palvelusta digiboksin jumittelun takia. Toisaalta televisiosta harvoin tulee mitään katsottavaa, eli tallenteille ei ole ollut oikein käyttöä, ja toisaalta uusintana tulee kaikki jos jaksaa odottaa hetken.

Televisiottomuuden hyödyt minulle

  • Enemmän aikaa - kun televisio ei enää asu kanssani, minä voin käyttää aikaani hyödyllisempään. Kirjoitan blogia, pyöräilen ja harrastan enemmän muuta mielekästä urheilua.
  • Sähkö laskuun - sähköyhtiön laskut ovat laskeneet minimitasolle. Televisio-ohjelmien ja leffojen katselu ei enää rikastuta sähköyhtiötä, eikä kyllä edes ohjelmien tekijöitä.
  • Koti kodiksi - hyvä koti on viihtyisämpi ilman turhia vekottimia. Jopa vieraat ovat huomanneet, kuinka jää aikaa yhteisjuttuihin, kun televisio ei vie huomiota keskustelusta.
  • Ei mainoksia - minun ei tarvitse enää katsoa mainoksia kodissani. Selaimessakin on Adblock ja se auttaa säästämään rahaa. Minä en tarvitse mainostettua tuotetta.
  • Parempi kunto - kun aika ei mene sohvalla makoillen sarjamaratonien kanssa, liikun enemmän ja painokin on pudonnut suotuisasti juurikin kasvaneen liikunnan avulla.
  • Vähemmän roskaruokaa - television kanssa piti usein napostella sipsejä tai tehdä nopeaa pikaruokaa, jotta olisi enemmän aikaa sarjalle. Ei enää ja keho kiittää.
  • Elän elämääni - kun en katso sarjoja ja leffoja, elän elämääni. En katso sitä, miten hahmot elävät valmiiksi ohjelmoitua elämäänsä. Osaan elää itsekin omilla ehdoilla.
  • Nautinnollisempi ruokailu - kun ruokailen, en enää katsele televisiota. Syön kunnon kotiruokaa, ilman kiirettä elektronisesta tanssimusiikista samalla nauttien.
  • Ei aikatauluja - enää ei ole kalenterissa merkintöjä "Sarja klo 21 tiistaisin Nelosella". Voin aivan hyvin lähteä silloin iltalenkille nauttien pimenevistä syysilloista.
  • Lisää säästöjä - ei ole tarvetta Netflix-tilauspalvelulle. Nettipuolenkin voin halventaa minimiin, koska suoratoistoa en enää harrasta juurikaan HD-sisällölle. Perusnetti riittää.
Tässä muutama. Lisäksi huomasin, että nyt minulla on enemmän aikaa ystäville. Voin laskea sormin, mutta olen aina tavoitettavissa. Ennen piti välttää viestien katsomista viimeiseen asti, ettei sarjassa pysyminen keskeydy. Tässä siis yksi hyvä syy lisää olla omistamatta tuota valtakunnan turhaketta. Se myös poistaa stressin ja muutenkin parantaa elämänlaatua. Paluuta vanhaan ei siis ole ja jatkan kuukausien kerrytystä. Televisio voi kuitenkin olla hyvä pelikonsolin kylkeen.

Loppusanat

Suosittelen tätä jokaiselle. Katsoin ennen televisiota noin 1-3 tuntia päivässä keskimäärin. Jos mietitään varovasti, olkoon päivän keskiarvo vaikka kaksi tuntia. Se on 730 tuntia joka vuosi. Se on kuukausi vuodessa pelkästään television ääressä! Vähintään. Joskushan istuin sen parissa jopa viisi tuntia päivässä, koska se 4400. Tuotantokausi piti saada loppuun. Ja nyt jokainen saa miettiä mitä kaikkein mieluiten tekisi kuukauden enemmän vuodessa? Olisiko se muuta kuin televisiota?

Kyllä varmasti. Harva kuitenkin asiaa tajuaa. Miten sitten voit lopettaa sen? Suosittelen aloittamaan ihan siitä, että pidä kirjaa vaikka kuukauden aikana paljonko on vietetty television ääressä minäkin päivänä - näet sen kokonaiskuvan paljonko aikaa menee oikeasti hukkaan. Siitä on helpompi tajuta homman nimi ja alkaa toimiin. Jos kokonaan ei näistä voi luopua, luovu televisiosta silti. Netflix tai vastaava toimii kyllä tietokoneellakin. Suosittelen. Aloita siitä, että vie laite varastoon.

Tämän jälkeen yritä unohtaa se. Jos kuukauden päästä et tarvitse televisiota, myy se. Toisaalta saatat löytää läppäristä ratkaisun, jos televisiosta tulee hyvää ohjelmaa, voit hyvin usein katsella suorana netin kautta tai tallenteena myöhemmin televisiokanavan omasta palvelusta. Alussa ilman televisiota eläminen tuntuu tylsältä. Älä anna sen häiritä. Kun on tylsää, joudut oikeasti miettimään ratkaisuja siihen. Tuolloin näkyvyys ulko-oveen on taattu. Pilvetön taivas voi viedä mukanaan.

Jos katselet televisiota kolme tuntia päivässä, mitä muuta voisit siinä ajassa tehdä?

Kommentit