Kolme kuukautta televisiotta: "Päiviä tuhlattavaksi"

TV-sarjan sijasta katsele omaa sarjaa
Televisioton elämä jatkuu onnistuneesti ja tätä ilostuttaa arki ilman Netflix-tiliä. Tietokoneella en olekaan katsellut edes ilmaisia palveluita. Sarjat jäivät kuviosta. Nyt keskityn täysillä vain elektroniseen tanssimusiikkiin muutamillakin vuokraleffoilla. Se toimii oikein hyvin, kaikkeen tottuu.

Vaan miltäpä tuntuu olla television ääressä vain kolmen kuukauden jälkeen kaukosäädin kädessä? Tämä merkintä antaa vastauksen, ja kerronpa toki myös miten tällainen televisiottomuus on vaikuttanut elämääni. Outo ajatus luopua siitä olohuoneen töllöttimestä, mutta kyllä aika moni on tehnyt niin, ja elävät hyvää elämää parasta aikaa jopa ilman televisiotasoa ja 99 kanavaa.

Lienee selvää, että kuulun tähän joukkoon kasvavaan ja iloiseen, ilman mustaa Elisan boksia. Elisa Viihde on nyt nimittäin irtisanottu tarpeettomana. Miksi maksaa ohjelmien tallenuksista, jos omasta televisiosta ei tule mitään tallennettavaa? Netin saa muualtakin, vaikkapa DNA:lta, tai Saunalahdelta. En näe mitään syytä palata entiseen ja ehkä viiden vuoden kuluttua voin ilmoittaa, että viisi vuotta on jo takana. Aika menee nykyään nopeasti, joten odottakaamme sitä uutista suurella mielenkiinnolla.
Ilman televisiota on siistiä. Kaukosäätimen etsiminen on menneen talven lumia. Ennen muuta mainokset eivät enää häiritse päivääsi. Päiviä on tosiaankin tuhlattavaksi, jo tänään kannattaa koittaa!
En olisi uskonut, että saisin niin paljon aikaiseksi elämässä ilman televisiota. Antaa muiden ihmetellä, ajatella, että olisimme täysin hulluja. Televisiottoman elämän maistaa omakseen vain kokeilemalla.

Kaukosäädin, mikä se on?

Täytyy sanoa, että kaukosäädin kädessä tuntuu vierailla oudolta kapistukselta. Istahdin sohvalle ja huomasin saman tien, että Yleisradiolta ei tule mustavalkoleffoja mitään sen parempaa ja muillakin kanavilla oli visoja tämän tästä  tätäkö nyt sitten pitäisi katsoa? Erään kanavan Ostoskanava tuntui hetkessä parhaimmalta ohjelmalta, kunnes löysin itseni toiselta kanavalta. Sieltä tuli jokin tylsä leffa, mutta arvatenkin ei ole kiinnostanut minua. Toisaalla kuului ärsyttäviä mainoksia kaiken aikaa.

Joku halusi, että ostaisin jotain kivaa, vaikka minulla on ihan kaikkea. Mietin kovaan ääneen, ei tämä televisio oma juttuni ole ja jaksoin olla sen parissa vain viisi minuuttia, sitten päätin etsiä parempaa tekemistä. Sellaista myös löytyi, kun lähdin pyöräilemään kauppareissulle. Siis toisin sanoen en ole pystynyt montaakaan minuuttia pitämään televisiota päällä, kunnes aloin saada jo tarpeekseni siitä... Hyvä niin, se on ollut elämäni paras päätös. Aikaa on jäänyt vihdoin paljon hyödyllisempään.

Elisan Viihde-palvelusta maksan vielä kolmisen kuukautta, mutta onneksi päättyy kohta, sitten tulee tilalle hitaampi netti. Viihde-palvelun digiboksi on ollut ainakin toimintavarmuudeltaan ala-arvoinen ja tiimalasin katselulla aloinkin käyttää tätä mahtavaa palvelua tuttavan luona. Onneksi omani loppuu piakkoin, kun en televisiota enää omista. Netti toki toimii hyvin, mutta siinä on hieman liikaa vauhtia tarpeeseen, joutaa pois pian. Vuokrakämpässä kaapelitelevisiota ei voi kuitenkaan irtisanoa.

Toinen murhe olikin oman television aikana sen vaatima aika ylläpidolle. Joskus Philips-televisio piti päivittää, toisinaan piti hakea kanavalistoja uudelleen, tein todella paljon oikeita töitä katsoakseni sitä ohjelmaa. Uusimmat ruokatarjoukset houkuttelivat ruokakauppaan, kun mainostettua tuotetta ei ollut jääkaapissa ihan lähellä. Olen yrittänyt puhua asiasta tutuille, että tarvitsevatko kolmea televisiota, ja aikovat tulevaisuudessa vähentää määrää jopa yhteen kun vanhin televisio korvataan uudella.

Mielestäni kaapeliverkkoon kytketty television katselutapa joutuisi pian menemään, koska edullisella kattoantennilla saisi katsottua täysin samat ohjelmat ilmaiseksi, maksamatta mitään Elisalle. Myös heillä netti tulee todennäköisesti aikanaan tippumaan pois, kun eivät edes tykkää Viihteen palvelusta digiboksin jumittelun takia. Toisaalta televisiosta harvoin tulee mitään katsottavaa, eli tallenteille ei ole ollut oikein käyttöä, ja toisinaan uusintana tulee kaikki jos jaksaa odottaa hieman aikaa.

Televisiottomuuden hyödyt meille kaikille

  • Enemmän aikaa - televisioni ei enää asu kanssani, joten voin käyttää aikaani hyödyllisempään. Kirjoitan blogia, pyöräilen ja harrastan enemmän mielekästä urheilua. Mitä tekisit itse?
  • Sähkö laskuun - sähköyhtiön laskut ovat laskeneet minimitasolle. Televisio-ohjelmien ja leffojen katselu ei enää rikastuta sähköyhtiötä, eikä kyllä edes ohjelmien tekijöitä täysin turhaan.
  • Koti kodiksi - hyvä koti on viihtyisämpi ilman turhia vekottimia. Jopa vieraat ovat huomanneet, kuinka jää aikaa yhteisiin juttuihin, kun televisio ei vie huomiota teidän keskusteluista.
  • Ei mainoksia - minun ei tarvitse enää katsoa mainoksia kodissani. Selaimessa on hieno AdGuard ja se auttaa säästämään rahaa. Mahdollista on, että et edes tarvitse mainostettua tuotetta.
  • Parempi kunto - aika ei mene sohvallani makoillen sarjamaratonien kanssa, liikun enemmän ja paino on pudonnut suotuisasti juurikin kasvaneen liikunnan ja paremman ruokavalion kautta.
  • Vähemmän roskaruokaa - television kanssa piti usein napostella rasvaisia sipsejä tai tehdä jopa nopeaa pikaruokaa, jotta olisi enemmän aikaa sarjalle. Ei enää ja keho kiittää. Ole linjakas!
  • Elän elämääni - kun en katso sarjoja ja leffoja, elän elämääni. En katso sitä, miten hahmot elävät valmiiksi ohjelmoitua elämäänsä. Osaan elää itsekin omilla ehdoilla ja pystyt varmasti samaan!
  • Nautinnollisempi ruokailu - kun ruokailen, en enää katsele televisiota. Syön kunnon kotiruokaa, ilman kiirettä elektronisesta tanssimusiikista samalla nauttien. Hyvää ruokahalua, hei hei!
  • Ei aikatauluja - enää ei ole kalenterissa merkintöjä "Sarja klo 21 tiistaisin Nelosella". Voin aivan hyvin lähteä silloin iltalenkille nauttien pimenevistä syysilloista laskien muiden televisioita.
  • Lisää säästöjä - ei ole tarvetta Netflix-tilauspalvelulle. Nettipuolen voin halventaa jopa minimiin, koska suoratoistoa en enää harrasta juurikaan HD-sisällölle. Perusnetti 10 Mb/s riittää hyvin.
Tässä muutama. Lisäksi huomasin, että nyt minulla on enemmän aikaa ystäville. Voin laskea sormin, mutta olen aina tavoitettavissa. Ennen piti välttää viestien katsomista viimeiseen asti, ettei sarjassa pysyminen keskeydy. Tästä yksi hyvä syy lisää olla omistamatta tuota valtakunnan turhaketta. Se poistaa ainaisen stressin ja parantaa elämänlaatua. Paluuta vanhaan ei nyt ole ja jatkan kuukausien kerrytystä. Televisio voi kuitenkin olla hyvä pelikonsolin kylkeen. Silloin sen voi ehkä omistaa.

Loppusanat

Suosittelen tätä aivan jokaiselle. Katsoin ennen televisiota noin 1-3 tuntia päivässä keskimäärin. Jos mietitään varovasti, olkoon päivän keskiarvo vaikka kaksi tuntia. Se on 730 tuntia joka vuosi. Se on kuukausi vuodessa pelkästään television ääressä! Vähintään. Joskushan istuin sen parissa jopa viisi tuntia päivässä, koska se 4400. Tuotantokausi piti saada loppuun. Ja nyt jokainen saa miettiä mitä kaikkein mieluiten tekisi kuukauden enemmän vuodessa? Olisiko se muuta kuin televisiota?

Kyllä varmasti. Harva kuitenkin asiaa tajuaa. Miten sitten voit lopettaa sen? Suosittelen aloittamaan ihan siitä, että pidä kirjaa vaikka kuukauden aikana paljonko on vietetty television ääressä minäkin päivänä  näet sen kokonaiskuvan paljonko aikaa menee oikeasti hukkaan. Siitä on helpompi tajuta homman nimi ja alkaa toimiin. Jos kokonaan ei näistä voi luopua, luovu televisiosta silti. Netflix tai vastaava toimii kyllä tietokoneellakin. Suosittelen. Aloita siitä, että vie laite vaikka varastoon.

Tämän jälkeen yritä unohtaa se. Jos kuukauden päästä et tarvitse televisiota, myy se. Toisaalta saatat löytää läppäristä ratkaisun, jos televisiosta tulee hyvää ohjelmaa, voit hyvin usein katsella suorana netin kautta tai tallenteena myöhemmin televisiokanavan omasta palvelusta. Alussa ilman televisiota eläminen tuntuu tylsältä. Älä anna sen häiritä. Jos on tylsää, joudut oikeasti miettimään ratkaisuja siihen. Tuolloin näkyvyys ulko-oveen on taattu. Pilvetön taivas musiikilla voi viedä mukanaan.

Jos katselit televisiota kolme tuntia päivässä, mitä muuta voit siinä ajassa tehdä? Vain taivas on rajana, siksi suosittelen televisiosta luopumista tänään. Ajasta ei tule olemaan puutetta ja terveys kiittää!

Rekisteröidy ilmaiselle testijaksolle jo tänään. Vain 31 päivää ilman televisiota riittää.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Painonhallinta alkaa nopeiten seuraavasta eurosta

Viimeinen tilaisuus nauttia paunulaisista linjalla 1

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kuinka päädymme narsistin verkkoansaan