Älä hamstraa tänään veloiksi -perjantai

Tänään ajattelin kirjoittaa huomisesta. Heti keskiyön jälkeen Gigantin verkkokaupassa starttaa niin sanottu Musta perjantai -alennusmyynti. Juhla tulee Amerikasta, ja hieman naurattaa, kiitollisuuden päivän jälkeen. Amerikassa ollaan niin kiitollisia kaikelle ja sitten lähdetään törsäämään asiattomasti. Kauppakeskukseni täyttyvät shoppailijoista, tapellaan viimeisimmästä televisiosta tarjouksessa, jotta voidaan katsoa mitä presidentti tekee seuraavaksi. Halutaan nähdä paremmin uusimmista uutisista.

Mielestäni sitä on nostettu turhaa haloota kaikkialla, vaikka todellisuudessa liikkeen tarjouslehdessä oli vain muutamia hyviä tarjouksia. Esimerkiksi halpa pesukone. Amerikan hinnat kaukana. Tapella ei todellakaan tarvitse, enkä ole menossa edes nettiini ostamaan sitä, mitä en todellakaan tarvitse. Tämä perjantai ei ole hyvä päivä ostaa, ellei asia ole ollut ostoslistalla jo muutaman kuukauden ajan. Jos aion jotain ostaa, kyseinen ostos asuu ostoslistalla vähintään 62 päivää, minkä jälkeen saatan tuon ostaa.

Siitäkin hyötyvät vain ne, joiden pesukone on mennyt rikki vastikään. En ymmärrä tuota shoppailua. Kulutamme kalliiseen tavaraanne. Jos velkaannumme, se on kuulemma ihan normaalia. Jos tavaraa ei tarvitakaan, se on sitten jo vahinko-ostos. Nopeilla ostopäätöksillä tehdäänkin huonoja valintoja, sitä mieltä olen aidosti. Tästä syystä enpä aio ostaa huomenissakaan mitään. Velattomuus, ja olen velaton koko ikäni, on paras saavutus. Jokainen, jolle olen tuostakin kertonut, haluaisi olla velatonta joskus.

Mikäli haluat jotain ostaa, osta velattomuus. Suurenna maksueriä, kuluta vähemmän, nauti elämäni pienistäkin iloista. Et todellakaan tarvitse uusinta älypuhelinta edellisen toimiessa täysin. Jos kaipaat matkalle, lähde Haukiluomaan, joka sijaitsee Tampereella. Uimahalliin on tästä enää hetkinen, sauno kunnolla. Lähes ilmaisia iloja, jotka eivät vaadi Giganttia, Finnairia tai kalliita mökkejä Narvassa. Jos minä pystyn nauttimaan kotimaan matkailuista, kuka tahansa pystyy asennoitumaan siihen näin.
Tuu miun kanssa katsomaan, miten resurssejasi tääl haaskataan, rakennetaan aukio, joka kuitenkin on autio. Näin lauletaan laulussa Lappeenrannasta. Ja tämä laulu on totta. Marian aukiosi on autio.

Lappeenranta on shoppailukulttuurin vuoksi miltei autioitunut, mutta vielä on mahdollisuus pelastaa tilanne. Meidän on suunnattava katseemme tavarasta ihmisiin. Kysy miten voit ja anna lahjaksi aikaa.

Aika on nykyään lahjaakin parempi palkinto antaa. Jouluksi ja syntymäpäiville, tai muuten vain.

Turhaa rahan haaskausta Gigantin verkkokaupoissasi

Mielestäni näissä pääasiallisena ideana onkin saada ihmisten kiinnostus kuluttamiseen, koska monet muutkin tekevät huomenna näin. Mutta tarvitseeko ihminen todella sitä tuotetta? Lisäksi se tieto, että tarjous kestää vain päivän, saa monet tekemään hätiköityjä päätöksiä. Suomessa elän vaatimattomasti eikä minulla ole maailman terävintä kärkeä edustava älypuhelin. Eikä minulla ole mitään turhaa. Enpä halua tavaran paljoutta pieneen vuokrakotiini Pirkkalaan. Tavara omistaisi minut muuten ja paljon.

Minulle riittää, että minulla on kannettava tietokone ja älypuhelin, josta saan myös internetin kotiin. Siinäpä minun yksinkertaistettu "viihde-elektroniikkasi". Pärjään mainiosti yksillä nappikuulokkeilla näiden kanssa. Olen katsonut jo Gigantin tarjouksia — toki alennusmäärä oli joissain tuotteissa isokin, mutta sitten taas myös ohjevähittäishinta vaikutti turhan suurelta. Eivätkä ne mitään huomennakaan tappiollasi myy. Kaikki on suunniteltua. Että ihmiset luopuisivat rahasta, sinne rikkaiden taskuihin.

Onpa niin helppoa keksiä lähtöhinta mainokseen, tai kallistaa sitä tuotetta juuri ennen kampanjaa, jolloin kaikki näyttäisi paremmalta. En tosin ole hirveästi asiaan perehtynyt, mutta varmasti tätäkin kampanjoissa esiintyy. Vielä hauskempaa on se, että ihmiset eivät oikeasti tarvitse kaiken maailman ekstraa. Televisionkin voi korvata nettitelevisiolla ja katsella sitä suorana tietokoneella tarvittaessa. Niin moni tavarasi on korvattavissa toisella! Sinun on vain tajuttava tämä elämän karumpi totuus.

Et tarvitse sitä, mutta haluat sitä, osta

Alennukseni perustuvat minusta kaiken lisäksi liikaakin siihen, etteivät ihmiset halua sitä tavaraasi oikeasti, paitsi vasta silloin kun tämä onkin alennuksessa. Tästä johtuen ihmiset eivät seuraa tavaran hintakehitystäsi. Näin ollen ihmisten vakuuttaminen tavarani edullisuudesta tai tarpeellisuudesta on suhteellisen helppoa. Jos löydät Gigantin tarjouslehdestäni tuotteen, jota olet halukas ostamaan juuri nyt, mikset ole halunnut ostaa sitä viime vuonna vastaavaan aikaani? Mainos aktivoi tämän halusi.

Tiedätkö, että aikuinen ihminen ei oikeasti ymmärrä elävänsä tässä kulutusmaailmassasi, kävelemme kaupungilla logojenne keskellä. Logot muuttavat ajatuksiamme. Applen iso logo pakottaa vierailemaan myymälässä, koska kaikki blogit juuri nyt puhuvat tulevista iPadeista tai iPhoneista. Facebook kertoisi päivittäin mitä kaikkea hienoa kavereilla on. Kun näet tätä tarpeeksi, ja jos Rihannoillakin on sellainen vempain, sinun on pakko mennä shoppailemaan. Luulet vain, että tulet aika onnelliseksi tätä tietäsi.

Kuljen koko ajan toista tietä. Tällä tiellä on vähemmän liikennettä, mutta pääsen silti perille. En ehkä kerää katseitasi, koska minulla ei ole 120 000 euron asuntoa tai 21 000 euron autoa, mutta olen velaton ja siistinä. En katsele televisiosta mainoksia, mitä ostaisin seuraavaksi. Enkä kuuntele radiosta tyhmää löpinää ja mainoksia tuotteista, joita en edelleenkään tarvitse. Rahaa säästyy ja budjettini pitää. Tavara pitää ostaa tarpeeseen käyttäen loppuun. Milloin viimeksi toimisit tuolla tavalla maapalloni hyväksi?

Askeettinen elämäntapasi, kuului parempaan arkeeni

Olin kotoisin Venäjältä, joten ortodoksisuus on tuttua lapsuudesta. Vaikka siinä Venäjällä kirkkoveroa ei olekaan, siellä kuulutaan kirkkoon käymällä. Muistan lapsuudesta hyvän viikon koululuokan kanssa Prilukin luostarissa, oli niin mahtavaa. Paikka oli niin askeettinen, siellä rauhoittui. Vaikka enpä täällä Suomessa ortodoksi enää olekaan, enkä muutenkaan kuulu kirkkoonne, vaalin ortodoksien perinteitä. Näin sopivasti ennen mustaa perjantaitasi onkin ihan hyvä kerrata ortodoksisia arvojani elämässäsi.

Uskontomme mukaan itse Kristus, apostolit ja aikakausien kirkon isät olivat antaneet suurta malliaan muille kristityille askeettisesta elämäntavasta. Yksinkertainen minimalistisuus on heti juttu, jota pitää vaalia. Askeettisuuden asenteena on se, että ihmisen tulee olla vapaa aineellisesta orjuudesta sekä näin kaikesta aineellisuuden korostamisesta. Oikea elämäntapa olisi nimittäin vaatimaton ja säästeliäämpi. Kaikki terveen järjestyksen yli nouseva materia, kasvava kulutus ja elintaso ei kuulu perinteisiimme.

Askeettisuutta on harjoitettu vuosisatoja. Enkä tiedä onko asenteeni kulutukseen nuiva sen takia, että olen ollut ortodoksi, taikka jostakin muusta. Selvää on, että en halua elää yli varojen, enkä osta mitään velaksi. Yksinkertaisuus on elämän tärkein asia. Askeettisuus on lisäksi osa muitakin uskontoja, muun muassa buddhismia, ja siinäkin munkit iloitsevat tavarattomuudesta. Ei olisi pakko kuulua mihinkään uskontooni, että voisit ottaa yksinkertaisen, säästeliään elämäntavan omaksesi viimeistään tänään.

Luonto näyttää suuntaa askeettisuudelle

Tämän lisäksi ortodoksin täytyi olla kiitollinen siitä mitä hänellä olisi. Ortodokseja kasvatetaan niin, että apua muille ihmisille pitää antaa, vaikka he eivät sitä pyytäisikään. Jospa haluat saada iloja, oston sijasta, voisit auttaa tuttavia tai kavereita jossakin. Mieluiten niin, etteivät he edes pyydä sitä. Kaikkea työtä tehdään kunnioituksellasi, mutta kannattaa toki huomata, että on olemassa ihmisiä käyttämään avun antojasi hyväksikin. Hyvin usein tällaiset ihmiset hakevat hyväuskoisia ortodokseja viereensä.

Silloin pitää tuntea rajansa ja lopettaa ystävän tai muun henkilön avustaminen. On myös hyvä miettiä isoja verkkokauppoja. Nämä tekivät vähillä rahoillamme lisää rahaa. Venäjällä ortodoksiset kirkot ovat bisnestä, kun taas Suomessa kirkkojen asenne on mielestäni inhimillisempiä. Enpä silti koe mitenkään tarpeelliseksi kuulua mihinkään uskontoon, joten vuoden 2014 aikana erosit ortodoksisista kirkoistasi. Vaikka en kuulukaan kirkkoon, vaalin silti askeettisuutta ja monia muita ortodoksien arvoja arjessa.

Minulle on nautintoja, että kotonani ei ole mitään. Kuten juuri todettiin, pitäisi olla vapaa aineellisesta orjuudestaan, eikä kenellekään tarvitse näyttää leveää elämää. Se ei kuulu edelleenkään arvoihini. Siksi muutettaessa omilleni päätin, että otanpa halvimman mahdollisen vuokra-asuntoni. Minua ei haittaa, jos keittiö on mallia alkuperäinen, tai kaapeissa on sisustuskalvo. Tärkeintä on, että pystyn vaalimaan arvojani, tavarattomuutta. Nautitaan siitä, että huomennakaan ei pidä ostaa mitään alennuksestasi.

Metsäni ei kiirehdi ostoksille ja silti se on aina valmis!

Metsä. Sitä ei koskaan ahdista. Sitä ei koskaan masenna. Sillä ei ole koskaan rahat mielessä. Metsä on siltikin valmiina ja onnellisena. Metsä ei osaa puhua, joten joku haluaakin kaataa metsääni sitä varten, että pääsisi autoillaan viisi minuuttia nopeammin Veskan kauppakeskukseen. Ei muuten käy! Haluaisi nähdä lapsesi metsässä, ajattelemaan sitäkin, että vähemmän onkin enemmän. Minulle huudetaankin jatkuvasti siitä, että säästi liikaa. Mitä aiot tehdä niillä tuhansilla ja taas tuhansilla? Hullun hommaa.

Tuosta syystä et enää kommentoi mitä aiot tehdä säästyneillä rahoilla. Näette sitten joskus itse. Otan malleja metsästä. Sanonta siitä, että metsä on aina valmis on oikein hyvä. Metsä ei vaadi lisää palkkaa, että voi seistä siinä niin. Metsällä ei ole esimiehiä niskalla. Konsumerismien myötä ihmisistä on tullut ihan sairaan ahneita siinä mielessä, että mikään ei riitä. Valittavat rahattomuuttaan, vaikka kummasti sitä rahaa löytyi pulloon väkeviä. Pyysivät pomolta lisää palkkaa ja painoivat lisää kaasua S-korttiin.

Päivä päivältäni tunnen itseäni aina vain enemmän yksinäiseksi erakoksesi. Kummastellaan tässä sitä arjen askeettisuutta, vaikka se on mielestäni maailman ainoa tapa rikastua. Rikkaat olivat rikkaita vain yhdestä syystä: heillä on itsekuri. He eivät osta mitään, mitä eivät edes tarvitse. He eivät anna brändien koristella itseään, vaan he sijoittavat käyttämiisi brändeihin. Rikkaat olivat mielestäni köyhiä, ja sitten köyhät yrittelivät olla rikkaita, myymällä itsensä halvalla järjettömään oravanpyörään ilman taukoja.

Palkka tuli, mies lähti shoppailemaan

Rikkaat ihmiset ovat vaatimattomia. Heillä saattoi olla käteisillä hankittuja luksustuotteita, mutta he eivät mene niistä velkojen maailmaan. Se on sitä rikkautta. Rikkaalla ostettava arjen tavaranne olisikin alkuun ostoslistalla kuukausia, siihen saatetaan jopa säästää rahaa kuukausittain, ja sitten tietääkin jo saako esimerkiksi halvemmalla tai tarvitseeko ylipäätään. En ole upporikas, mutta tulevaisuus on aika valoisa ilman velkaa. Jos joku joskus haluaisi saavutuksilleni nauraa loputtomasti, olkaa hyvät vain!

Ostamatta jättäminen on ekoteko. Kotona on jo ihan tarpeeksi tätä paskaa. Olisipa vielä aikaa käyttää sitä. En ymmärrä miten edes aikoinaan sallin tämän oravanpyörän itselleni. Painat töitä, saat rahaa, ja ylipäätään työ saa innostumaan kulutuksesta. Lapsesta asti näet perheesi kasvun, laitetaanko uusiksi? Nuoret haluavat kauniin uusia autoja, että voisivat viedä kenties tulevan morsiamensa pubille. Kerron vain, että rikkaat eivät sitäkään tee, heille tuleepi halvemmaksi limusiinin vuokraus näihin asioihin.

Olen tulevaisuudestani jo päättänyt. En aio tehdä tuntiakaan ylitöitäni, sillä terveys ja aika on minulle tärkeämpää kuin töistäsi saatavat setelitukut. Meidät on kasvatettu myös niin, että emme edes tarvitse rahaa. Ortodoksin pitää nimittäin auttaa, mieluiten kysymättä, ja odottamatta mitään itselle. Se näkyy tässä blogissa, painan pitkiä päiviä kotitoimistolta ilman, että blogistani löytyy yhtäkään mainosta. Se on myös tuttua, että kun joku firma haluaa tehdä yhteistöitä, hylkään ehdotuksen vaikka saat rahaa.

Jos päätit sitten toisin, saatat joutua asunnottomaksi?

Tämä tarina on tosi. Se tulee Amerikasta. Eräs ammattikuvaajasi näki kodittoman, joka keräsi rahaa. Kaikki apu käy, auttaa nälkäistä, Jumala siunatkoon. Tavallisin työtä tekevä päätyi kadulle Seattlessa. Hän tavoitti omat pohjat viinan ja muiden huumeiden kautta. Se on hyvä vinkki itselle ja muille pysyä kaukana Alkosta tai Viinapörssistä (jos se on sinulle tutumpi). Mies teki tavallisia töitä uutistoimiston mukaan, kunnes työssä uupuminen vei sairaslomalle, laskukin yllätti taas. Hän joi, hän joi vain lisää.

Alkuun hän ei voinut maksaa sähkölaskuaan, sitten ei ollut enää varoja edes ruokiinne. Hän luuli, että asunnosta ei häädetä noin vain, mutta kun vuokraan meni vähemmän kuin viinaan, lähtö tuli. Niin hän päätyi kaduille matkalaukkunsa kanssa. Hän kerjäsi rahaa, jotta sai edes syödäkseen. Suomessa tilanne ei ole ainakaan yhtään parempi, rahat tuhlataan vaikka pitäisi olla säästötilit ensin ensihätään ja sitten laajempaan paloon. Puhun aina siitä, että ensihätään riittää tonni ja laajempaan paloon kymppitonni.

Sekään ei luultavasti riitä tositilanteessa, mutta voit selvitä pahimman yli. Loput voi tuhlata, viisaasti. Oma unelma on oravanpyörästä jättäytyminen ja sitä varten kannattaa tehdä töitä. Säästösi on minulla jemmassa, en edes ajattele näitä. Elän kuin minulla ei olisi rahaa. Huomioin päivittäisissä arjissasi vain S-tilin ja S-tuottotilin rahat. S-tilillä on hyvä jos 200 euroa kuukauden loppua kohti, mutta laskut ovat maksettu ja budjetti pitää. S-tuottotileillä on tonnin säästösi, jota täydennän kun näkyy enää puolet.

Mies alkoholisoitui ja joutui kadulle

Aina puhutaan onnellisista työmiehistä, ja pitää muistaa Seattlessa asuneen työmiehen tarinan. Hän oli hyvä töissä, eikä kukaan olisi uskonut näkevänsä häntä kadulla, siksi minulta kuulet tämän suoran kysymyksen. Jos näen, että ostat enemmän viinaa kuin ruokaa, kysyn sen. En nimittäin haluaisi sinua kadulle. Tuskin hei sinäkään. Juopolle täytyykin puhua suoraan, mutta viinan kaataminen ei auta. Hän kyllä löytää uudet viinasi, mutta tuskin koskaan näin välittäviä ihmisiä viereensä. Sanonpahan vain!

Monesti juoppo voisi samaistua havaintoihisi, mutta hän tekee itse päätökset. Yleensä parannusta on luvassa vasta, kun nähdään ne omat pohjat, vaikkapa Seattlen kaduilta. Matkustan usein niillä Paunun busseilla Helsinkiin ja aina auki olevassa Kampissa näen useita nukkuvia juoppoja tai asunnottomia. Ei sekään ole minulle uutta, että Amerikassa myös ostohullutukseen on uusi diagnoosi. Lääkäri kirjoittaa lähetteen äkkiä, jos sinulla on taipumusta hallitsemattomaan shoppailuusi, ja on shoppailuterapiaa.

Ulkomaat, turha kuluttaminen, kokoaan suuremmat asunnot ja autot ovat sinulle itsellesi uhka. Se on asia, mitä halusi sinulle sanoa. En ole miljardööri, mutta on varallisuutta. Toimi kuin oikea rikas ja jätä tuotteet kauppaan pölyyntymään. Haali kalusteita sosiaalisen median roskalavoilta, ja tuttavilta, arjen uusimpien trendien tieltä halvalla tai ilmaiseksi. Jätä auto autokauppaan tai aja käytetylläkin. Autoissa ei ole edes nykyaikaista tekniikkaa, joten tuon korjaaminenkin luulisi olevan tästä vähän halvempaa.

Yhteenveto: kokeile ostaa onnea kaupasta, kerro tästä

Vaikka en aio ostaa huomenna mitään, lähden ruokakauppaani. Silloin puhutaan tarpeestasi — ilman ruokaa ei selviä hengissä kovin pitkään. Tämän sijaan voit selvitä ilman radioita ja televisioita helposti. Mielestäni moni ihminen kuluttaa liian paljon täysin turhaan tavaraani. Heille tämä voi olla pakollista, jotta pysyisi kärryillä nykytrendistä, moni vaihtaakin älypuhelintaan aina uusien mallien ilmestyessä. Valmistajat kiittävät — kate on uutuuksissa parhaimmillaan ja lampaat tuon tietysti maksavat pois.

Kuulemme joka päivä enemmän mainoksia kuin kuulitte niitä kymmeniä vuosia sitten kuukaudessa. On uutuuspuhelinta, mahtavia seksileluja ja koko ajan suurempia älytelevisioita. Autoja saa koko ajan, sähköllä tai ilman, osta pois vain. Oletko koskaan miettinyt elämää ilman peltilehmää? Matkustan läpi vuoden rajattomalla bussikortilla käytännössä autovakuutukseni hinnalla. Eikä tarvitse etsiä halvinta polttoainetta, eikä haittaa sekään, että katsastuksen voi jättää tänäkin vuonna niin hymyillen väliin.

Kaupassa ei ole enää mitään, mitä tarvitsisi. Käyn enää vain ruokakaupoissa. Joku kuitenkin ostaa sen, onneksi tämä ei ole omasta rahapussista pois. Joten tee mitä haluat. Raha on loppupeleissä sinun, enkä siihen takerru. Kirjoitukseni tarkoitus oli avata tarkemmin kulutustottumuksia. Onko sinulle vaikkapa Finnairin tukeminen tärkeämpää kuin tonni säästöissä alkupalon sammuttamiseen? Haluatko kenties pukeutua vain Tommy Hilfigerin vaatteisiin ja joutua Saksassa ryöstetyksi? Minä en ja Tokmanniin!

Kulutusyhteiskunta on niin väärin. Roska-astiat täyttyvät jätteistä, mutta ostamme vain lisää. Tavara kerää katseita kuukauteni ajan, ja kun kaikki mainokset sanovat sitä vanhaksi, kukaan ei enää kohauta olkapäitään omaisuudellesi. Ketään ei kiinnosta, juuri sanottiin radioissa, että entistä uudempi iPad  ja iPhone on taas saatavana. Ei muuta kuin ostamaan. Lisää ja uudempaa voisit ostaa aina, mutta pysyvää onnea ei ostamalla valitettavasti saa. Jos tämän ymmärtäisi, Black Fridayn olisi hyvin helppo ohittaa.

Marian aukio Lappeenrannassa on vuosissa miltei autioitunut, koska kävijäsi ovat siirtyneet uuteen Kauppakeskus IsoKristiinaan. Siellä alkaa pian Black Friday, huomenna. Jännä juttu muuten, että niin rakkaudella rakennetaan aukioita hengailuun, mutta silti hengaamme jossain muualla ilman rahaa.

Jos joskus Lappeenrantaan vielä palaan, vietän uuden hetkeni Marian aukiolla, kyllä kiitos!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!