Älä osta mitään -perjantai (velaksi ainakaan)

Nauti ajasta ilman ostoksia
Nyt ei ole ollut oikein mitään kirjoitettavaa, eikä mikään ihmekään lukijani  maailmassa kun ei tapahdu juurikaan mitään kesän päättymisen jälkeen. Pyöräretket ovat lähinnä talven pakolliset kauppareissut ja niistä ei oikein mitään kovin kiinnostavaa kerrottavaa tänäänkään ole.

Toisaalta, mitä sitä väkisin. Tänään ajattelin kuitenkin kirjoittaa huomisesta. Keskiyön jälkeen esimerkiksi Gigantin verkkokaupassa starttaa niin sanottu Musta perjantai -alennusmyynti. Mielestäni tästä on nostettu turhaa haloota kaikkialla, vaikka todellisuudessa liikkeen tarjouslehdessä oli vain muutamia hyviä tarjouksia. Esimerkiksi pesukone. Amerikan hinnat kaukana.

Siitäkin hyötyvät vain ne, joiden pesukone on mennyt rikki vastikään. En ymmärrä tätä shoppailua. Kulutamme kalliiseen tavaraan. Jos velkaannumme, se on kuulemma ihan normaalia. Jos tavaraa ei tarvitakaan, se on sitten vahinko-ostos. Nopeilla ostopäätöksillä tehdään huonoja valintoja, sitä mieltä olen aidosti. Tästä syystä en aio ostaa huomennakaan mitään. Velattomuus, ja olen velaton koko ikäni, on paras saavutus. Jokainen, jolle olen tästä kertonut, haluaisi olla velaton myös.

Turhaa rahan haaskausta

Mielestäni näissä pääasiallisena ideana on saada ihmisten kiinnostus kuluttamiseen, koska monet muutkin tekevät huomenna niin. Mutta tarvitseeko ihminen todella sitä tuotetta? Lisäksi se tieto, että tarjous kestää vain päivän, saa monet tekemään hätiköityjä päätöksiä. Itsehän elän vaatimattomasti eikä minulla ole maailman terävintä kärkeä edustava älypuhelin. Minulla ei myöskään ole mitään turhaa. En vain halua tavaran paljoutta vuokrakotiini. Tavara omistaisi minut muuten.

Minulle riittää, että minulla on kannettava tietokone ja älypuhelin, josta saan myös netin kotiini. Siinäpä minun "viihde-elektroniikka" yksinkertaistettuna. Pärjään hyvin yksillä nappikuulokkeilla näiden kanssa. Olen katsonut jo Gigantin tarjouksia  toki alennusmäärä oli joissain tuotteissa isokin, mutta sitten taas myös ohjevähittäishinta vaikutti turhan suurelta. Eivätkä ne mitään huomennakaan tappiolla myy. Kaikki on suunniteltua. Että ihmiset luopuisivat rahastaan, rikkaiden taskuun.

On vain helppoa keksiä lähtöhinta mainokseen, tai kallistaa sitä tuotetta juuri ennen kampanjaa, jolloin kaikki näyttää paremmalta. En tosin ole hirveästi asiaan perehtynyt, mutta varmasti tätäkin kampanjoissa esiintyy. Vielä hauskempaa on se, että ihmiset eivät oikeasti tarvitse kaiken maailman ekstraa. Televisionkin voi korvata nettitelevisiolla ja katsella sitä suorana tietokoneella tarvittaessa. Niin moni tavara on korvattavissa toisella! Sinun on vain tajuttava tämä elämän karu totuus.

Lähes maksuton elämys: päivä kirjastossa

Alennukset perustuvat minusta kaiken lisäksi liikaakin siihen, etteivät ihmiset halua sitä tavaraa oikeasti, paitsi vasta silloin kun se on alennuksessa. Tästä johtuen ihmiset eivät seuraa tavaran hintakehitystä. Näin ollen ihmisten vakuuttaminen tavaran edullisuudesta tai tarpeellisuudesta on suhteellisen helppoa. Jos löydät Gigantin tarjouslehdestä tuotteen, jota olet halukas ostamaan juuri nyt, mikset ole halunnut ostaa sitä viime vuonna vastaavaan aikaan? Mainos loi tämän halun.

Tiedätkö, kun ei pieni ihminen oikeasti ymmärrä elävänsä tässä kulutusmaailmassa, kävelemme kaupungilla logojen keskellä. Logot muuttavat ajatuksiamme. Applen logo pakottaa vierailemaan myymälässä, koska kaikki blogit juuri nyt puhuvat tulevasta iPadista tai iPhonesta. Facebook kertoo päivittäin mitä kaikkea hienoa kavereilla on. Kun näet tätä tarpeeksi, ja jos Rihannallakin on sellainen vempain, sinun on pakko mennä shoppailemaan. Luulet, että tulet aika onnelliseksi tätä tietä.

Kuljen koko ajan toista tietä. Tällä tiellä on vähemmän liikennettä, mutta pääsen silti perille. En ehkä kerää katseita, koska minulla ei ole 120 000 euron asuntoa tai 25 000 euron autoa, mutta olen velaton ja siisti. En katsele televisiosta mainoksia, mitä ostaisin seuraavaksi. En kuuntele radiosta tyhmää löpinää ja mainoksia tuotteista, joita en edelleenkään tarvitse. Rahaa säästyy ja budjetti pitää. Tavara pitää ostaa tarpeeseen käyttäen loppuun. Milloin viimeksi toimit tällä tavalla maapallon hyväksi?

Loppusanat

Vaikka en aio ostaa huomenna mitään, lähden ruokakauppaan. Silloin puhutaan tarpeesta  ilman ruokaa ei selviä hengissä kovin pitkään. Sen sijaan voit selvitä ilman radiota ja televisiota helposti. Mielestäni moni ihminen kuluttaa liian paljon täysin turhaan tavaraan. Heille se voi olla pakollista, jotta pysyisi kärryillä nykytrendeistä, moni vaihtaakin älypuhelintaan aina uuden mallin ilmestyessä. Valmistajat kiittävät  kate on uutuuksissa parhaimmillaan ja lampaat tietysti maksavat.

Kuulemme joka päivä enemmän mainoksia kuin kuulimme niitä kymmeniä vuosia sitten kuukaudessa. On uutuuspuhelinta, mahtavia seksileluja ja koko ajan suurempia älytelevisioita. Autoja saa koko ajan, sähköllä tai ilman, osta pois vain. Oletko koskaan miettinyt elämää ilman peltilehmää? Matkustan läpi vuoden rajattomalla bussikortilla käytännössä autovakuutuksen hinnalla. Ei tarvitse etsiä halvinta polttoainetta, eikä haittaa sekään, että katsastus voi jättää tänäkin vuonna hymyillen väliin.

Joskus ostaa pitää, mutta minulla osto lähtee tarpeesta. Jos vanhalla partakoneella pärjää, en osta uutta, kunnes menee käyttökelvottomaksi. Nykyään alennuksia on kuitenkin säännöllisesti, joten huominen ei ole ainoa päivä ostaa tavaraa. Mieti siis vielä kerran tarvitsetko sitä tarjous-iPadia, vai pärjäisitkö hienosti älypuhelimella kodin ulkopuolella. Joku kuitenkin ostaa sen, onneksi tämä ei ole omasta rahapussista pois. Joten tee mitä haluat. Raha on loppupeleissä sinun, enkä siihen puutu.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia