Jyri tarjoaa kymmenen syytä yksiöönne

Muutatko nykyään omillesi vai asutko jo valmiiksi liiankin suuressa asunnossa? Minimalismi auttaa pärjäämään vähemmällä: mutta miten? Se selviää tässä merkinnässä. Asun yksiössä tupakeittiöllä ja hienosti mahdun tavaroineni. Jos olet muuttoaikeissa, kannattaa harkita pienempää asuntoa. Ennen muuttoa omilleni päätin jo, että isoa asuntoa en hanki ja mitä vähemmän tilaa uudessa asunnossani olisi, sitä helpommin saisin sen siivottua viikoittain. Oravanpyöräsi ei myöskään kiinnosta minua.

Tulee kyllä toimeen. Ei tarvitse sisustaa sentään kokonaista hehtaaria. Yksi vinkki kuinka päästä tilaa vievistä jutuista eroon: säilytä ruokaa mielelläsi niiden omissa pakkauksissa  et tarvitse mitään voi- tai juustorasioita. Säästyt ylimääräiseltä tiskaamiseltakin. Jokaiseen asiaan löytyy Martoilla ratkaisu! Noin 40 neliömetriä riittävät ainakin minulle, miksei sitten sinullekin? Elä yksin ja vieläpä enemmän vähemmällä! Sinkkuus kunniaan. Omassa asunnossa on vain 41 neliömetriä ja tänne mahtuu kaikki.

Elämäntapani tuskin sovi suurelle perheelle, mutta varmasti voisitte muutamista neliöistä nipistää. Pienemmässä talossa säästäisitte aikaa ja rahaa. Noudattakaa täysin samoja listauksia alta ja kokekaa paras tie, minimalismin tie. Tämä tie vie yksinäisen, vanhuksen, työttömän tai kokonaisen perheenne parempaan huomiseen. Huomiseen, jossa velkaa on vähemmän, tai sitä ei ole. Huomiseen, joka antaa enemmän, ottamatta mitään tärkeää pois. Olet vastuussa omasta elämästä, ja vuosia on vielä jäljellä.

Amerikan malli ei ole enää Suomesta kaukana. Black Friday, maksulliset varastot, hulppeat neliömetrit ja tehokasta mainontaa. Amerikassa herätään tähän sillä tavalla, että Joshua Becker ja The Minimalists pitävät nettiblogeja kuluttamisen vähentämisestä. He kertovat sen, että vähempi on enemmän, myös neliöissä. Amerikassa harrastetaan nykyään frugalismia vastapainoksi konsumerismille, ja onkin vain ajan kysymys, koska nuukailu saapunee Suomeen kaupallisen Black Fridayn tavoin. Odottakaamme!
Täydellistä on se, että hoidan asunnossani perusteellisen siivouksen vain alle 45 minuutissa. Ostan vähemmän tavaraa, koska enempiä ei mahdukaan. Miten usein siivousta hoidetaan teillä alle 45 minuutissa?
Olen katsellut erilaisista ohjelmista hamstraajia ja kuinka he elävät, enkä millään voi sitä käsittää, että miten kukaan voi olla niin kehno rutiineissa. Tuo asunto on täynnä laatikoita ja roskaa vuosia putkeen.

Ihmiset ostavat aiempaa suurempia kämppiä hyvin monesta syystä:
 1. Määrä perheenjäsenissä lisääntyy. Puusänky on kieltämättä ollut teillä joskus melko kovilla...
 2. Tavarat eivät enää mahdu kotiin eikä rahaakaan ole. Liikaa lahjoja tai muutakin tarpeetonta?
 3. Halutaan vapautta ja tilaa, vaikka voit saada sitä samaa ilmaiseksi ulkoa, ei nyt pystytä yksiöön.
 4. Halutaan näyttää vieraille leveän elämän merkki. Kuntosali on ekstrahuoneessa, vieraille oma.
 5. Hiirenloukussa ei voi asua onnellisesti. Isompi on unelma. Välittäjä suositteli isompaa asuntoa!
 6. Esimies sanoi, että voit vihdoin tehdä etätyötä, niin muutetaan isompaan omalla työhuoneella.
 7. Halutaan asunto autotallilla, jossa auton sijasta lojuu kuitenkin tarpeeton tavara, ja muu roina.
Jos teille tulee ammattisiivooja, miettikää säästöjä, jotka syntyvät itse siivoamisesta. Vinkit somesta.

Monia syitä toimia, se terapeuttinen siivous olisit yksi

Yksiössä asuminen voi tuntua sairaalta idealta, mutta olen kuullut pariskunnasta, joka tekee niin. He sanovat, että läheisyys on miltei päivittäistä ja samalla he säästävät vuokrassa. Olen kuullut perheistä, joissa jopa Suomessa kaksi aikuista ja neljä lasta pakkaantuvat jo alle sataan neliöön. Minimalismi on niin upea asumismuoto, että en usko täältä löytyvän ketään, joka ei haluaisi säästää asumismenoissa ja shoppailussa. Oma intohimoni on siivous ja rakastan sitä todella. Siivousta minä odotan innolla.

Jokainen viikko alan siivoamaan nautinnolla, koska puhtaus on minulle kunnia-asia. Miehän rakastan sitä, että pinta tulee puhtaaksi. Se on minusta mahtavaa. Enkä sattumalta rakastaisi siivousta neliössä, koska tuolloin siivoukseen kuluisi liian paljon vapaata aikaa. Moni vihaa kotisiivousta, mikä voi johtua ylimääräisistä vessoista ja neliöistä. Siivous ei ole minulle vain työtä kotona, vaan terapeuttinen hetki. Hyvä juttu, että koet olevasi aikaansaava ja edistät asumisen viihtyvyyttäsi monella tavalla. Kokeile.

Joskus huomasin siivotessa, että vuokra-asunnon kylpyhuoneen pesualtaan putki vuoti hieman vettä, ja soitin suoraan Kotikadun huoltomiehelle. Hän saapuisi huoltamaan sitä seuraavana päivänä, jolloin asuntoni sattui vielä olemaan siisti, mutta ylläpidän siisteyttäsi koko ajan. Siivous nopeutuu yllättävän paljon, kun siivoaa pahimmat häiriöt heti pois. Näin siivousta voi jakaa tasaisemmin eri viikonpäiville. Kotikadun huoltomies sai nopeasti ongelman kuntoon, ja pääsin vihdoin ulos nauttimaan päivästä.

Siivous on ihanaa, viikon kohokohta

Yksi syy tähän juttuun on lisäksi se, ettei kukaan sano koskaan vastaan. Teet hilloa, ostat kuinka ison tahansa, kunhan rahat riittävät. Sitten ihmetellään miksi asuntojaan joudutaan myymään työttömäksi jäädessä. Toki siinä joutuisi myymään millaisen asunnon tahansa, mutta pienemmän asunnon maksaa luultavasti nopeammin pois täysin omakseen. Hinta oli halvempi, näin. Lisäksi ihmisille kuluttaminen on juhlaa. Ostetaan heti suuri, niin ei tarvitse myöhemmin katua! Pankki uskoi minun maksukykyyn!

Minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta perhe-elämä eikä kokoaikatyöllä hankitut autot ja omakotitalot. Toki pidän autoja käytännöllisinä samoin kuin täysin omaa tupaa, mutta nuo eivät kuitenkaan ole niin tärkeitä, että lähtisin tämän takia elämään työpaikkaani. Sen sijaan elän omaa elämääni. Tällä hetkellä teen ajoittain määräaikaisia työsopimuksia ja elän noiden välissä säästöillä. Frugalismi ja minimalismi auttaa nipistämään kaikista kuluistasi, jolloin samalla eurolla pääsee elämään vähän pidemmän ajan.

Moni on ihmetellyt valintaa, mutta juuri samaiset herrat ja rouvat valittavat joka päivä työpaikoistaan. Minusta se, että työtä oikeasti vihataan tehdä, niin siitä pitäisi puhua enemmän. Kaikki tietävät jo, että masennuksesta kannattaisi puhua, mutta kukaan ei sano, että niin sitä pitäisi myös työuupumuksesta. Sekin olisi kurja polku, jos ei mistään työstä nauti. Työ on minusta robottimaista ja tämän takia en sitä haluaisi 40 tuntia viikossa tehdä. Jos töitään voisi tehdä 30 tuntia viikossa, se maistuisi jo paremmin.

En ymmärrä miten voisi mennä tunteja kodin laittoon

Nykyään siivoan perjantaisin, mutta huomenna olen muualla, joten siivoaisin tänään torstaina. Monet pitävät perjantaita huonona päivänä, koska suurin osa lähtee kyseisenä päivänä viettämään unettomia öitään klubeihin ja baareihin, kun Jyri, 25, siivoaa ja nauttii sen jälkeen leffaillasta kotonaan. Edelleen korostan, että rakastan siivoamista. Neljäkymmentä neliömetriä siivoutuvat n. 45 minuutissa. Ikinä en jätä siivousta väliin, joka perjantai hoidan tämän kunniallani, ja jos ei nappaa: katsot Aurikatariinaa.

Olen ehkä absolutisti, joten minua et baareista löydä, koska en yksinkertaisesti pidä juomisesta. Idea olisi huono lähteä baariin, enemmin siivoan kotini ja nautin viikonlopusta rauhallisesti kotisohvalla. Kaikki siivottuna. Sitten kuulen monilta, että he siivoavat kotejaan tuntikaupalla, ja tästä syystä ehkä jättävät enemmin siivoamatta. Monesti, kuten Aurikatariinan videoista huomaat, kyse voi olla liiasta tavaroiden hamstraamisesta ja mielenterveyden niin pienestä järkkymisestä samalla. Apua on aina.

En ole sellainen ihminen, joka jaksaa kaikkea. Tulisin varmasti hulluksi, jos pitäisi siivota isoa taloa ja sen myötä järjestellä arjen ekstratavaroitani. Syystä pakotin itseni muuttamaan pieneen kämppään, ja olen vuosia ostolakossa, joka auttaa olemaan hankkimatta kapitalistien turhia tavaroita. Dave Ramsey on joskus sanonut asioita. Hankimme lisää tavaroita, joita emme tarvitsisi, miellyttääksemme ihmisiä, joista emme edes pidä. Näin käy usein teillä, jos ette enää saa Ikean uusinta kaapistoa kiinni vaivatta.

Minimalistinen yksiö on helppo siivota

Yksiössä asuminen mahdollistaa vapauden. Vuokraovi.comista löytyy tälläkin hetkellä satoja alle 500 euron vuokra-asuntoja. Ymmärrän, huoltoyhtiö, naapurit ja isännöinti tuskin sinua puhuttele, mutta sillä säästää. Vietän tällä hetkellä noin 412 euron vuokralla luksuselämää. Se on kaikki mitä maksan ja isännöitsijältä kuulin, että tulevaisuudessa harkitaan ilmaista laajakaistaa vuokriin. Tuo vie kuitenkin aikaa, koska tarvitaan vielä muutaman tahon hyväksyntää sille asukkaista alkaen. Nyt kelpaisi kyllä.

Yksiö tämä ei kuitenkaan ole, vaan enemmänkin pikku kaksio tai makuuhuone sekä keittiö tuvalla. Se näkyy loistavasti vuokrassa ja samoin sijainti on kaukana Lidlistä. Urheilullisena tyyppinä mie poljen Lidliin alle vartissa maastopyörällä. Lidlissä on hyvä palvelu, joten eilen hain sieltä siivousaineita, että voin tänään alkaa siivoamaan. Siivous on minulle nautinto, koska se ei vie kamalasti aikaani. Kauhulla muistelen erästä perhettä, jossa siivottiin kahdet vessat, suihkuja ja neljä huonetta noin viikoittain.

Kyllä olivat robotti-imurit ostoslistalla siellä. Pitkään. Täällä ei sellaisia robotteja tarvita, kun jaksan juuri sen verran uhrata aikaani, että 45 minuutissa siivoan perusteellisesti kaiken. Electroluxin imuri on tässä oiva apu, koska vain tämän merkin imuri on elänyt läpi elämäni jo kymmenen vuotta ja toimii vieläkin, kun muut rikkoutuivat jo takuuaikanasi tai hieman sen jälkeen. Sijoita oikeisiin merkkeihin ja siivous hoituu! Käytän siivouksessa suomalaisia Kiillon pesuaineita ja kotimaista Sini-lattiamoppia.

Suomalaiset suorittavat työssä, eivätkä ehdi elämään?

Kuvittele hetkessä tavallistakin työntekijää. Noin 5 000 euroa kuukaudessa ja eletään laskusta laskuun. Maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet myös työtä tekevien keskuudessa. Jos mennään nettopalkassa alaspäin, niin saadaan jo 2 500 euroa kuukaudessa käteen ja eletään laskusta laskuun. Ostetaan se nätti auto, ja ollaan niin onnellisia, että päästään autolla työmatkat kulkemaan. Kulkemaan töihin, joita niin vihaamme. Tavallinen autosi työtä tekevällä on juurikin tässä yhteydessä tarpeen. Työmatkaliikenne.

Miksi ostaa kiesiä, josta ei välttämättä ehdi nauttia? Toki voit arvostaa sitä, että pääset shoppailemaan ja konttorille, mutta ei ehkä kannata ihmetellä, jos laskuihin ei ole varaa. Meillä täällä Suomessa työlle omistautuminen on jotenkin ylikorostunut. Treffeillä ensimmäinen juttu on nyt "Mitä teet työksesi?". Samana iltana Tinder-kumppani kysyy Applen Siriltä mikä on palkkaus juuri tässä ammatissa. Minulle tällainen normikysymys treffeillä on "punainen lippu" ja voit olla varma, että ei nähdä koskaan enää.

Mikäli joskus olen suhteessa, niin se on 50-50. Tuolloin ei ole merkitystä mikä se palkka on. Siriltä on ihan turha sitä kysyä, koska en hyväksyisi suhdetta, jossa täytyisi esimerkiksi aikuista elättää. Asunto, yhteiset laskut ja ruoat puoliksi, ja tuo on siinä. Palkkani ei ole olennainen kysymys, koska voit näyttää rikkaalta ja elää laskusta laskuun, tai voit olla köyhä ja rikas. Olen sanonut sen aiemmin, joten sanonpa sen nyt taas, että köyhä lottoaa viikoittain ja rikas tekee hyviä valintoja päivittäin. Siinä se on, totuus.

Vapauta aikaa niin talviseen luontoon
Näetkö nyt? En halua olla parisuhteessa maksajana. Varmasti löytyy muitakin hyviä syitä. Nyt kerron miksi itse en enää muuttaisi kaksiostani isompaan. Olen tottunut tähän. Jos saisin huomenna huoneen lisää, en löytäisi siihen mitään tavaraa. Lisäksi ostohaluni ovat minimalistina nolla. Vaikka jo nyt olisi pienikin mahdollisuus sijoittaa hieno elementti keskelle huonetta, en tee niin. Ilman voi elää. Säästät vaikka pariin ulkomaanmatkaan, mutta tavaralla et tule koskaan miellyttämään edes sinua itseäsi.

Pyrin suosimaan aina kotimaista, kuten edellä jutussani mainitsin, ja taloudesta löytyy muun muassa kotimainen Mewer-siivoussanko, kotimainen Sini-rikkalapio ja muun muassa kotimainen katuharja. Tähän hätään en sen merkkiä muista, mutta eipä noita kotimaisia juttuja paljoa ole. Joutui hakemalla hakemaan kaikista niistä ulkomaisista vaihtoehdoista eräässä kaupassa. Kotimainen valinta työllistää, ja vaikka hinta on usein kalliimpi, niin Tokmannin tarjoussanomia kyttäilen supertarjousten varalta.

Minulle yksiöni on vapautta, autottomuus rikkautta ja siivous omin käsin terveyttä. Rakastan siivousta ja suosittelen yksiötä tai pikku kaksiota nyt muillekin. Aikaa ja energiaa vapautuu parempiin juttuihin, koska olen sataprosenttisen varma siitä, että sitä voi rakastaa muutakin kuin siivousta elämässä. Mites vaikka retkeily Pirkkalan metsissä Vähä-Naistenjärvellä? Pitkospuita pitkin omiin unelmiin, mutta se on tällä hetkellä hyvä unelma, sillä eletään joulukuuta ja halutut pitkospuut ovat lumen peitossaan.

Tamperelainen somesiivoojani, Auri Kananen siivoaa

Aurikatariina, eli Auri Kananen on suomalainen ja tamperelainen somesiivoojasi. Hän siivoaa ihmisten koteja ilmaiseksi ja tarjoaa samalla rautaisia vinkkejään meille kotisiivoojille. Ikinä en ole siivouksesta maksanut, enkä muuten maksa, kuka vain oppii siivoilemaan seuraamalla Aurikatariinaa internetistä. Auri siivoaa lähinnä masentuneiden koteja, jotka ovat usein sotkuisia, ja saa palkkansa mainostamalla seuraajilleen siivousvälineitä tai muita tuotteita, jotka liittyvät siivoukseen. Suosittelen seuraamaan.

Aurin videot antavat inspiraatiota siivoukseen. Seuraamalla häntä sain hellan sellaiseen kuntoon, että tämä näyttää kuin uudelta. Astianpesuun tarkoitettu nurkka loistaa uutuuttaan, vaikka altaiden ikä on noin 25 vuotta. Samalla kun Auri siivoaa koteja, tietokoneeni näyttö puhdistuu pölyistä, näin luulisin. Nyt, sekä useasti katselen kun hän siivoaa muiden koteja, se on terapeuttista ja inspiroivaa. Mielestäni siivoojia ei muisteta kehua tarpeeksi, ja monet siivoojat tekevät hyvää työtään kaikkialla, myös Auri.

Jos olet masentunut, ja kotisi näyttää kaatopaikalta, Auriin voi olla yhteydessä YouTuben kautta ja hän voi tulla siivoamaan kotiasi ilmaiseksi. Samalla saat ilmaisia tuotenäytteitä, jotka vilahtavat videoissa. Täällä en ole masentunut, mutta silti katselen näitä videoita, olen saanut upeita siivousoppeja. Koti voi loistaa, jos on uutta oppinut, ja ennen kaikkea muuta opit rakastamaan siivoustasi aiempaa enemmän. Se, että siivooja tuli tutuksi Tiktokista, on sekin jotakin. Nuoret saivat siivousinspiraatiota osakseen.

Aurikatariina, somesiivooja, kuva: Meillä kotona

Sinkkuna tämä on helppoa. Ei tarvitse ruokkia lapsia, ei ratkoa parisuhderiitoja, eikä miettiä sitäkään mitä ostaisi seuraavaksi kertoakseen työkaverille. Oravanpyörä on niin tylsää, että en voi todellakaan nauttia siitä. Ajatuskin hirvittää, että pitäisi pyhittää kokonainen elämä työlle. Tällä hetkellä unelmoin 30-tuntisesta työviikosta, joka olisi se uusi normaali, koska tulen hyvin toimeen tonnillani kuussa. Jos tienaan enemmän, niin säästän kahta ahkerammin. Turha on raataa, jos ei elä yhteiskunnan ideoille.

Yhteiskuntamme istuttaa meihin työelämän jo ala- ja yläasteella. Muistatko ne hetket, kun heräsit jo varhain aamulla kouluun? Aloitit kahdeksalta ja lopetit kahteen. Kauppakoulussa lopettelin neljältä ja se kävi jo työpäivästä, mutta vapaa-ajalla piti kerrata kokeisiin. Muistin jo silloin, miten väsynyt olin, ja siivous jäi herkästi väliin. Nykyään on onneksi siivouspalveluita liuta, mutta kyllä itse haluan tehdä sen minkä pystyn omin kätösin. Jos ei ole kuudesti viikossa töissä, niin sitä energiaasi yllättäen jää.

On aikaa tutkia kotimaista luontoa ja tiedätkö olla vain. Eipä ole ihmisiä, koska he taitavat olla töissä. Kävelet ja kävelet törmäämättä kehenkään. Melko terapeuttista, vain Suomessa. Toiset ihmiset käyvät työterveydessä, vaikka lähin työterveys löytyy lähiluonnosta. Olisipa ihmisillä aikaa. Työtään tekeville tarjotaan vaikka millaisia tyky-etuja nykyään, mutta asiat joita ihmiset kaipaavat, ovat ehkä muualla. Ihmiset kaipaavat aikaa perheelle, luonnossa, ja yksikseen. He tahtovat siivota koti perusteellisesti.

Jo kymmenen syytä rakastaa siivousta ja pikku koteja

Miksi tulisi muuttaa yksiöön, tai nykyistä pienempään asuntoonne. En tiedä, kerro sinä. Monikaan nyt ymmärrä miten voi asua pienemmin, mutta salaisuus onkin rahallisessa ja ajallisessa säästössä, aina.
 1. Helpompi ylläpitää. Älä enää tuhlaa aikaasi kotisi ylläpitoon! Nauran ihmisille, joilla ei intoa riitä siivoamiseen. Huomaan pohjaratkaisusta miksi, kolmio keittiöllä, kaksi vessaa, sauna ja suihku.
 2. Helpompi siivota. Pitäisikö jotenkin perustella? Vähemmän neliöitä on enemmän, ja vaikka et nyt itse siivoaisikaan, niin ammattisiivooja veloittaa vähemmän rahaa vähemmistä neliöistä. Hyvä.
 3. Vähemmän rahaa. Pienemmät vuokra-asunnot ovat halvempia ostaa tai vuokrata. Nämä vaativat lisäksi vähemmän rahaa vakuutuksiin, sähköön ja et tarvitse hehtaarikaupalla tarpeetonta rojua.
 4. Hyvä syy luopua turhasta. Mikäli uuteen pienempään asuntoonne ei mahdu kuin viisi viimeisintä peräkärryllistä tavaraa, on hyvä syy istua pöytään ja pohtia, minkä näistä voisi lahjoittaa, myydä tai heittää jopa roskiin. Et todennäköisesti tarvitse tätä kaikkea sen enempää kuin viime vuonna.
 5. Henkisesti vapauttavaa. Mitä kaikkea muuta tekisit kaikkein mieluiten näiden edellä mainittujen sijasta? Jos tuhlaat liikaa rahaa tavaraan, jota et tarvitse, kohta myyt tavaraa jota enää tarvitset.
 6. Enemmän aikaa. Kun sinulla ei ole televisiota tai turhia pelikonsoleita, menet ulos lenkkeilemään tai pelaamaan jalkapalloa. Voisit mennä vaikka kaverin kanssa, uudelleen ja aina yhä uudelleen.
 7. Enemmän sosiaalisuutta. Pienemmässä kodissa olet lähempänä kaikkia muita. Jos asut yksin, nyt olet lähempänä vieraita. Älä enää huuda talon läpi ketään syömään  kutsu suoraan huoneesta.
 8. Ylläpitää minimalismia. Pienempi talo ylläpitää minimalistin tavoitteita. Kun ei enempiä mahdu, et osta turhaa juoksumattoa. Ei pahalla niitä kohtaan jotka omistavat ja oikeasti käyttävät sitä!
 9. Vähemmän koristelua. Monet muuttavat isompaan vain saadakseen intoa sisustamisesta. Isompi vaatii enemmän. Suurempi sisustus vaatii enemmän rahaa. Tekeminen ja miettiminen syö aikaasi muusta. En koskaan tekisi niin. Älä sinäkään. Mene ulos. Siellä on taatusti parempaa tekemistä.
 10. Myyt tai vuokraat helpommin. Pienempi asunto saa uuden ostajan tai vuokraajan helpommin jos päätät muuttaa. Säästät aikaa ja vaivaa omasta arjesta ja nyt nautit enemmän kaikesta muusta!
 11. Siivooja ei käytä siivousaineitasi tai -välineitäsi. Ostat siivoojan ajanpuutteeseen, voisit kuvitella säästävän sillä, että sinulla on siivousvälineitä ja -aineita. Pilaan illan ja kerron ettei siivooja niitä käytä. Käytä siivousaineitasi ja -välineitäsi, katsohan Auria, näin opit siivoamaan ja säästämään. Siivouksen ammattilainen käyttää omia siivousvälineitä ja siivousaineita, piste. Niin, Auri myös.
Suren päivittäin lapsia, joita näen ikkunasta, koska pian heidät vielä istutetaan konttoriin. Aikanaan he saavat omia lapsia, ja oravanpyörä jatkaa katkeamatta. Se on juuri näin vuosikymmeniä. Oman työajan lyhennys ei sekään kelpaa orjalle, koska elämä pyörii palkan ympärillä niin paljon että hävettää. Meille myydään työpaikkoja ja kulutushysteriaa samalla kun elämästä katoavat vuodet. Kiva. Ostamme usein siivoojan kotiin ajanpuutteeseen, vaikka voisimme itse siivota, jos tekisimme vähemmän töitämme.

Yhteenveto: yksiö tai kaksio sopisi myös porukallekin

Yksiö on erittäin hyvä valinta vaikka yksinasuvalle. Se kannustaa kuluttamaan vähemmän ja parantaa elämänlaatua. Kukapa ei haluaisi asua onnellisesti? Itse tosiaan huomasin monia seikkoja elämässäni. Miksi ostaisin voirasian, jos voin annostella voita ruisleipään suoraan kaupan kääreestä? Toimivakin ratkaisu. Jos minulla ei ole voirasiaa, minun ei tarvitse käyttää kallista aikaani ylimääräisten astioiden pesuun. Tyhjän voikääreen heitän tyylillä roskiin. Jo aikaa säästyy. En tarvitse kallista tiskikonetta.

Sama toimii oikeastaan kaikelle: television voi korvata läppärillä, makaronirasian voi korvata tuotteen omalla pakkauksella. Eipä se näytä oikeastaan edes rumalta. Toinen tapa sopeutua yksiöön on hankkia vähemmän. Jos jotain on alessa, esimerkiksi pesuaine, miksi hommata sitä siltikään viittä kappaletta? Alennukset toistuvat. Hanki vähemmän, säästä enemmän  asu pienemmässä kämpässä. Muista tuo tärkein: kauppa on todella lähellä. Se on. Käy vaikka kahdesti viikossa, mutta älä sentään päivittäin.

Jos talouspaperit ovat loppumaisillaan, niin kauppa on niin lähellä, että käy vaikka seuraavana päivänä uusiksi. Edelläkävijät käyttävät kangasta. Miksi säilöä varastossasi vuoden talouspaperit? Teen yleensä niin, että avatun shampooni lisäksi minulla on yksi varashampoo. Tämäkin vain siksi, koska kaapeissa on kuitenkin tilaa ja nämä tulevat aikanaan käyttööni. Jos asuntoni olisi vielä pienempi, en enää tekisi niin. Syy tähänkin on se, ettei minun kannata muuttaa nykyvuokralla tätä pienempään asuntoonne.

Moni asustelee niin isosti, että ylläpitosiivoukseen ei jää aikaa tai energiaa. Siivous ei lähtökohtaisesti kuitenkaan ole huono ystävä. Siivous on intohimo, jota ei kannata jättää tekemättä. Siivous on elämän tarkoitus ja ilo. Siivouksen lisäksi innostun lajittelusta ja tavaran poistamisesta. Sytyn budjetoinnille ja muille jutuille arkisissa asioissa. Tavoitteeni on elää lisäksi kaupatonta elämää, joten asunnon valitsin aikoinaan sen perusteella, miten kaukana tupani on erilaisista kauppakeskuksista ja lähiöbaareista.

Maaseudulla elämä reilussa yksiössä ja kaupungissa samaan rahaan saa minikämpän. Pärjäisin joo, en vain halua maksaa asumisesta euroakaan liikaa! Mutta eipä ehkä sinunkaan pitäisi. Aikuisten oikeasti. Nyt viritän Spotifystani taajuuden tanssimusiikkiin langattomiin kuulokkeisiin ja alan siivoilemaan!

Siivous on intohimoni. Nautin siivoushetkestä täysillä. Puhtaus on minulle juhla ja kunnia-asia.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!