10 syytä muuttaa yksiöön

Taloja takana
Muutatko omillesi vai asutko jo valmiiksi liian suuressa asunnossa? Minimalismi auttaa pärjäämään vähemmällä: mutta miten? Se selviää tässä merkinnässä. Asun yksiössä tupakeittiöllä ja hienosti mahdun tavaroineni. Jos olet muuttoaikeissa, kannattaa harkita pienempää asuntoa.

Tulee kyllä toimeen. Yksi vinkki kuinka päästä tilaa vievistä jutuista eroon: säilytä ruokaa niiden omissa pakkauksissa - et tarvitse mitään voi- tai juustorasioita. Säästyt ylimääräiseltä tiskaamiseltakin. Jokaiseen asiaan löytyy meillä ratkaisu! Noin 35 neliömetriä riittävät minulle, miksei sitten sinullekin? Elä yksin ja enemmän vähemmällä!

Monia syitä toimia

Ihmiset ostavat suurempia kämppiä monesta syystä:
 1. Määrä perheenjäsenissä lisääntyy.
 2. Tavarat eivät enää mahdu kotiin. Liikaa lahjoja tai muuta tarpeetonta?
 3. Halutaan vapautta ja tilaa, vaikka voit saada sitä samaa ilmaiseksi ulkoa.
 4. Halutaan näyttää vieraille leveän elämän merkkejä.
 5. Hiirenloukussa ei voi asua onnellisesti. Isompi on unelma. Välittäjä suositteli!
Yksi syy tähän on lisäksi se, ettei kukaan sano vastaan. Kun teet rahaa, ostat kuinka ison tahansa, kunhan rahat riittävät. Sitten ihmetellään miksi asunto joudutaan myymään työttömäksi jäädessä. Toki siinä joutuisi myymään millaisen asunnon tahansa, mutta pienemmän asunnon maksaa luultavasti nopeammin pois omakseen. Hinta kun on halvempi. Lisäksi monille kuluttaminen on juhlaa. Ostetaan heti iso, niin ei tarvitse myöhemmin katua! Pankki uskoi maksukykyyn!

Miksi sinun tulisi muuttaa yksiöön tai nykyistä pienempään asuntoon:
 1. Helpompi ylläpitää. Älä enää tuhlaa aikaasi kotisi ylläpitoon!
 2. Helpompi siivota. Pitäisikö jotenkin perustella?
 3. Vähemmän rahaa. Pienemmät asunnot ovat halvempia ostaa tai vuokrata. Ne vaativat lisäksi vähemmän rahaa vakuutuksiin, sähköön ja et tarvitse hehtaarikaupalla tarpeetonta rojua.
 4. Hyvä syy luopua turhasta. Kun uuteen pienempään asuntoon ei mahdu viisi viimeisintä peräkärryllistä tavaraa, on hyvä syy istua pöytään ja pohtia, minkä näistä voisi lahjoittaa, myydä tai heittää jopa roskiin. Et todennäköisesti tarvitse tätä kaikkea.
 5. Henkisesti vapauttavaa. Mitä kaikkea muuta tekisit kaikkein mieluiten näiden edellä mainittujen sijasta? Jos tuhlaat liikaa rahaa tavaraan, jota et tarvitse, kohta myyt tavaraa jota tarvitset.
 6. Enemmän aikaa. Kun sinulla ei ole televisiota tai turhia pelikonsoleita, menet ulos lenkkeilemään tai pelaamaan jalkapalloa. Voit mennä vaikka kaverin kanssa.
 7. Enemmän sosiaalisuutta. Pienemmässä kodissa olet lähempänä muita. Jos asut yksin, olet lähempänä vieraita. Älä enää huuda talon läpi ketään syömään - kutsu suoraan huoneesta.
 8. Ylläpitää minimalismia. Pienempi talo ylläpitää minimalistin tavoitteita. Kun ei enempiä mahdu, et osta turhaa juoksumattoa. Ei pahalla niitä kohtaan jotka omistavat ja oikeasti käyttävät sitä!
 9. Vähemmän koristelua. Monet muuttavat isompaan vain saadakseen intoa sisustamisesta. Isompi vaatii enemmän. Suurempi sisustus vaatii enemmän rahaa. Tekeminen ja miettiminen syö aikaa muusta. Minä en tee niin. Älä sinäkään. Mene ulos. Siellä on taatusti parempaa tekemistä.
 10. Myy tai vuokraa helpommin. Pienempi asunto saa uuden ostajan/vuokraajan helpommin jos päätät muuttaa. Säästät aikaa ja vaivaa omasta arjesta ja nautit enemmän kaikesta muusta!
Näetkö? Keksin jo alkuun kymmenen syytä miksi. Varmasti löytyy muitakin hyviä syitä. Nyt kerron miksi itse en enää muuttaisi yksiöstä isompaan. Olen tottunut tähän. Jos saisin huomenna huoneen lisää, en löytäisi siihen mitään tavaraa. Lisäksi ostohaluni ovat minimalistina nolla. Vaikka olisi pienikin mahdollisuus sijoittaa hieno elementti keskelle huonetta, en tee niin. Ilman voi elää. Säästä vaikka pariin ulkomaanmatkaan, mutta tavaralla et tule koskaan miellyttämään edes itseäsi.

Loppusanat

Yksiö on erittäin hyvä valinta yksinasuvalle. Se kannustaa kuluttamaan vähemmän ja parantaa elämänlaatua. Kukapa ei haluaisi asua onnellisesti? Itse tosiaan huomasin monia seikkoja elämässäni. Miksi ostaisin voirasian, jos voin annostella voita ruisleipään suoraan kaupan kääreestä? Toimiva ratkaisu. Kun minulla ei ole voirasiaa, minun ei tarvitse käyttää aikaani ylimääräisten astioiden pesuun. Tyhjän voikääreen heitän roskiin. Aikaa säästyy. Enkä tarvitse tiskikonetta.

Sama toimii oikeastaan kaikelle: television voi korvata läppärillä, makaronirasian voi korvata tuotteen omalla pakkauksella. Ei se näytä oikeastaan edes rumalta. Toinen tapa sopeutua yksiöön on hankkia vähemmän. Jos jotain on alessa, esimerkiksi pesuaine, miksi hommata siltikään viittä kappaletta? Alennukset toistuvat. Hanki vähemmän, säästä enemmän - asu pienemmässä kämpässä. Muista se tärkein: kauppasi on todella lähellä. Se on. Käy vaikka kolmesti viikossa.

Jos talouspaperit loppumaisillaan, niin kauppa on niin lähellä, että käy vaikka seuraavana päivänä. Edelläkävijät käyttävät kangasta. Miksi säilöä varastossa vuoden talouspaperit? Minä teen yleensä niin, että avatun shampoon lisäksi minulla on yksi varashampoo. Tämäkin vain siksi, koska kaapeissa on kuitenkin tilaa ja nämä tulevat aikanaan käyttöön. Jos asuntoni olisi vieläkin pienempi en tekisi niin. Syy tähän on se, ettei minun kannata muuttaa pienempään asuntoon.

Maaseudulla elämä reilussa yksiössä ja kaupungissa samaan rahaan saa minikämpän. Pärjäisin, en vain halua maksaa asumisesta euroakaan liikaa! Mutta ei sinunkaan pitäisi. Oikeasti.

Kommentit