Jos etsii sisäistä onnea vain ulkopuolelta, sitä unelmoi

Eläminen vain itselleen voi tuntua mahdottomalta, mutta tässä maailmassa moni on yksinäinen. Toisilla on todella runsaasti ystäviä, ainakin Facebookissa. Mielestäni vain yksin olemisessa kaikkein helpoiten oppii tuntemaan sitä itseään. Millaisista asioista sinä tykkäät kaikkein eniten?
Millaiset asiat saavat ajan kulumaan nopeasti? Mieti juttuja ja rakenna elämäsi sen ympärille, useinhan yhteiskunnassa ajatellaan, ettei yksinäisellä voi olla ihan kaikki hyvin, silti monet yksinäiset ihmiset ovat todella tyytyväisiä elämään. Ehkäpä moni meistä on tehnyt paljon työtä rakkaan elämän rakentamiseen itsensä ympärille ja se kannattaa  et ole enää riippuvainen muista. Et koskaan.

Pystytkö sinä olemaan viikon tai jopa kahden ajan ilman kavereitasi? Moni ei todellakaan pysty. Itse en edes viihdy seurassa, vaan nimenomaan suurissa väkijoukoissa tunnen oloni ulkopuoliseksi. Tulen parhaiten toimeen kahdestaan. Uskon, että tällaisia introverttejä on muitakin. Joskus, sen sijaan että hyppii klubista toiseen, viihdyn parhaiten kirjaa lukien. Uskon, että tulevaisuudessa lakkaan käymästä klubeissa. Musiikkia voi kuulla kuulokkeistakin. Oletko samassa veneessä? Tervetuloa kotiin!

En jaksa etsiä kavereita, ystäviä, tai niitä poikaystäviä vain siksi, koska se on mitä yhteiskunta meiltä vaatii. Onhan sinulla jo paras titteli työpaikalla, isoin omakotitalo ja perhe pystyssä? Käytän energiaa muualla, introverttinä ärsyttää sekin, että moni ekstrovertti kyselee miksi oletkaan niin hiljainen. Jyri, poistu mukavuusalueeltasi! Joskus on tullut sanottua takaisin: nyt on sinun vuoro, turpa kiinni! Aina ei millään jaksa puhua niitä näitä, kun haluaisi ajatella omia juttuja sen sijaan ja ideoida tulevaa.
Nautin yksin olemisesta, vaikka toiset pitävät sitä outona. Minusta tuntuu, että pärjään hyvin yksin, enkä koe olevani yksinäinen. Saan tehdä mitä haluan, kuunnella podcasteja tai musiikkia Deezerillä.
Draama, ystävyyden tuomat rahalliset menot eivät ole minua varten. Muista, että yksin asuminen ei tarkoita yksinäisyyttä. Moni voi olla yksin, muttei yksinäinen. Introvertit rakastavat yksin oleilua.

Yksinäisyys ei ole laitonta, introvertti tietää

Ainakaan toistaiseksi yksinäisyys ei ole Suomessa laitonta. Se ei kuitenkaan ole kovin hauskaakaan. Joskus ihmisiä tarvitsee meistä jokainen. Silloin kannattaa lähteä ihmisten ilmoille, jo pelkkä ihmisten näkeminen voi poistaa päivän murheet, ainakin itselläni. Yhteisöissä, esimerkiksi koulussa, kannattaa jutella muille. Tärkeintä on pitää keskusteluyhteydet täysin toimivina, jos joku nyt välttämättä haluaa kanssasi muutaman sanan vaihtaa. Pienen elämäni aikana olen kuitenkin oppinut kaikenlaista.

Kaikkiin ihmisiin ei voi aina luottaa, ja he voivat jättää kaverina ilman mitään syytä. Ensikerran tämä tapahtui vuoden 2009 tienoilla, jolloin paras ystäväni vaihtoi maisemia, ja 2010 sanoi sopimuksen irti toinenkin hyvä ystävä. Olin ehkä silloin heistä riippuvainen, tulin kouluun aina viettääkseni aikaa juuri heidän kanssa. En edes yrittänyt solmia mitään muiden kanssa, sillä minulla oli jo ihan tarpeeksi. Nyt koulun päättyessä vuoden 2010 jälkeen aloin hommiin. Halusin selvitä omillani, isolla kunnialla.

Koin, etten enää halua toistaa samaa, rupesin miettimään syitä tähän. Mitä tein väärin? Ymmärsin heti pienen todellisuuden: hain onnea muista ihmisistä ja vastaavasti muut elämäni ihmiset hakivat onnea minusta. Näin ei asian pitäisi olla, koska jos et ole itsensä kanssa onnellinen, miten voit selvitä yksin edes viikkoa ilman tärkeitä ihmisiä? Toisinaan olin voimaton, koska kaverit yleensä auttavat toisiaan ja vaikeissa ajoissa ilman heitä olin todella pulassa. Opin tekemään asiat itse, se palkittiin lopuksi.

Lopulta minä tajusin, että se olen minä  minä voin auttaa itse itseäni kaikissa elämäni ongelmissa. Jos en osaa päättää yksin, millaisen nettiyhteyden hommaan kotiin, ennen kysyin asiaa kaverilta. Nyt miettisin itse ja katselisin Googlesta muiden mielipiteitä. Tämä nyt esimerkkinä. Jos minulla on tylsää, minä voin keksiä itse itselleni tekemistä. Lähden maastopyöräilemään elektronisen tanssimusiikkini kanssa. Kaikkeen löytyy ratkaisu, aina. Eikä tarvitse lupia kysellä keneltäkään, juuri koskaan.

En ole sataprosenttisen onnellinen tänään, mutta enpä ole toisaalta kovin onnetonkaan, mikä lienee ihan hyvä asia näinä vaikeina aikoina. Voisin kuvata itseäni 65-prosenttisen onnelliseksi. Ehkä tuo on vähän, mutta minä minimalistina olen oppinut arvostamaan tätä. Loppupeleissä kukaan ei ole 100-prosenttisen onnellinen tässä maailmassa riippumatta siitä kuinka hieno Facebook on. Toki kaverit voivat olla hyödyksi, mutta en näe arkeen tarpeellisena, juuri tuon itsensä kehittämisen takia.

Paikka olla puistossa, aika meditoida

Testaa itsesi tällä muutamalla kysymyksellä

 • Haetko onnea jatkuvasti nykyisistä tai uusista kavereista?
 • Jos sinulla on kaveri, joka on nykyään hyvin kiireinen, oletko tyytymätön?
 • Jos olet yksin, etsitkö jotain, poistamaan yksinäisyyden? Kenties aina puhelimessa?
 • Oletko raivostunut kaverillesi, jos hän ei kutsu sinua aina mukaan?
 • Vaaditko kavereiltasi aina enemmän ja parempaa?
 • Etsitkö sisäistä onneasi ulkopuolisista asioista, kuten työnimikkeistä, omakotitaloista, autoista, menestyvistä kavereista, jatkuvasta matkustamisesta, jopa kulutushysteriasta? Lopeta heti.
Tästä muutama kysymys, johon toivon sinun miettivän vastausta. Jos vastasit myöntävästi lähes kaikkiin, saatat olla muista riippuvainen, on aika katsoa peiliin ja oppia selviytymään yksin.

Oletko tietämättäsi läheisriippuvainen, vaihtoehtoja sille

Usein tällaiseen muista riippuvaisuuteen tullaan lapsuudessa. Vanhemmat kehuvat meitä, he pitävät meistä huolta, he ovat meitä varten. Täysi-ikäisyyden tullessa muutamme pois ja kuka sitten pitää meistä samaa huolta? Mielestäni lapsena emme ajattele tulevaisuutta, ja silloin ei tule kyllä mietittyä miten selviäisit yksin. Siksi tällaiset taidot lähdetään rakentamaan yleensä aikuistuessa. Jokainen omalla ajallaan, mutta kuitenkin. Ei lapsena osaa edes meditoida, mutta aikuisempana kylläkin.

Meditointi taitona aukeaa kunnolla vanhempana. Aikuistuessa juurikin tuo on ongelma, muutettaessa omilleen, haetaan kavereita ja tukea. Silloin omavaraisuutta luovat taidot ovat poissa. Moni aikuisista ei osaa viihtyä yksin. Ainakin mielestäni. Jos meidät on jätetty yksin, haukumme muita. Jos joku satutti meidät, haukumme muita. Jos olemme yksinäisiä, haukumme muita. Tämä ei ole ratkaisu mihinkään. Siksi sinun kannattaisi alkaa hommiin. Ryhdy emotionaalisesti omavaraiseksi, koska varmasti voit.

Rakenna ympäristö, jossa sinun on hauska olla. Jos tykkäät musiikin kuuntelusta, kuuntele sitä paljon. Musiikin kuuntelu on itsestäni todella kivaa, sillä se ei sido minua sohvaan  voin lähteä halutessani lenkille ulos, juoksemaan, pyöräilemään tai voin kirjoittaa tällaisen blogijutun. Jos tykkäät runoilla, runoile. Jos tykkäät auttaa muita foorumeilla, tee sitä. Se voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä joka saa sinut onnelliseksi  jo tänään. Ehkä osaat laulaa hyvin karaokessa, laulahan ihmeessä!

Miten sitten tästä "Olen onneton ilman kavereita" -kierteestä pääsee pois? Me tarvitsemme ihmisiä, tätä meille on opetettu muun muassa koulussa, silloin meillä oli kavereita paljon. Valitettavasti näin aikuistuessa ei samanlaista kaverimäärää enää ole, silti niin moni meistä odottaa sitä. Kavereita tulee, kavereita menee, myös heidän henkilökohtaisista syistä. Ehkä sinun entinen kaverisi olikin halunnut olla yksin, kehitellä itseään omavaraiseksi? Kaikki hyvä päättyy nimittäin aikanaan, usko pois!

On tärkeää pistää merkille sen, että ei ole kaverisi työ tehdä sinusta onnellinen, itse asiassa he hakevat samaa onnea sinusta. Se ei ole vain nurinkurista, se on  täysin väärin. Tiedosta, että onni löytyy niinkin läheltä kuin sinusta itsestäsi, tutkiskele ja ole sellainen onnellinen. Miten voisi löytää onnellisuuden tänään? Mieti muutamiakin vaihtoehtoja. Tiedosta, että ihmiset eivät ole oikea tie pikaonneen, täytyy osata olla onnellinen myös omillasi. Älä nojaudu kehenkään tässä maailmassa, sillä se ei kannata.
 • Tee jotain hauskaa itsesi kanssa. Kuuntele musiikkia, tee omat kotisivut, lähde lenkille, kuuntele lintujen laulua, lähde kodalle grillaamaan  ole itsesi kanssa yksi yhteen. Tekemällä juttujasi omatoimisesti ja olemalla onnellinen siitä, parannat jatkuvasti omaa käsitystä siitä, että yksinkin voi olla varsin hauskaa. Voit olla tyytyväinen saavutuksiin ja sitä kautta päivittäiseen elämään.
 • Opettele korjaamaan ongelmasi itse. Yleisesti voisi sanoa, että edes ketään kaveria ei kiinnosta sinun ongelmat, heillä on mielenterveysongelmia ihan omasta takaa ratkottavaksi. Opettele pian käsittelemään elämän tuomat ongelmat ja surut itse. Paranna itseäsi, jos olet onneton — tule onnelliseksi, jos olet yksinäinen  löydä seuraa vaikka ihanasta musiikista tai konserteista.
 • Jos valitat kaikesta, hanki muutama syy olla tyytyväinen tänään. Kehu itseäsi, käsittele päivän onnenhetket ja saavutukset, näin parannat omaa itsetuntoa ja yksin selviämistä todella helposti. Jos olit tehokas töissä, kiitä itseäsi työpäivän jälkeen. Kirjaa vaikka kaikki hyvä ylös, sitä löytyy!
 • Jos haluat jonkun auttavan sinua, auta itse itseäsi. Elämässä olen huomannut, että muiden asioita kannattaa tehdä tasapainossa: älä liikaa palvele tuttujasi tai ystäviäsi, paitsi jos hekin auttavat.
 • Jos haluat antaa hyvän mielen, sano tuntemattomalle päivää. Suomessa tätä mallia karsastetaan, mutta joskus sanon vastaantulijalle hyvää päivää. Kiitän paunulaisia kuskeja matkasta ääneen.
 • Lähde syömään sushibaariin yksin... Saat yllättyneitä katseita muilta, mutta pelkästään se on jo hyvä syy käydä yksin sushibaarissa, leffateatterissa, kylpylässä, kahvilassa tai jossain tuolla!
 • Uppoudu lopuksi täysillä siihen, jota rakastat. Unohda mitä kaverit rakastavat ja jätä baarireissu väliin. Kuntoile luonnossa, joogaa, kokeile uusia juttuja ja nauti ennenkuulumatonta musiikkia!
Jos näistä ei löytynyt kaikkea, niin Googlella varmasti löytyy lisää. Tärkeintä on oppia elämään itsensä kanssa mukavasti. Sellainen ei ole helppoa, mutta täysin mahdollista  tämä vaatii hieman työtä.

Loppusanat

Minulla ei ole ystäviä, mutta yläasteella opettelin selviytymään yksin. Jos minulla on joku ongelma puhelimen kanssa, etsin nopeaa apua Googlella, en soita kaverille keskellä päivää avustaviin tehtäviin. Suhteissa olin kyllästynyt siihen, että hyvin usein ihmiset hakivat apua minulta, mutta eivät koskaan auttaneet minua. Esimerkiksi paras kaverini sai lähteä kauan sitten elämästäni, koska hän ei halunnut jutella kanssani enää, mutta minun piti jutella hänelle aina, kun hän seuraa halusi viina lasissa.

Moni kävi asiakkaaksi heti, kun tarvitsi minulta jotain. Kysymyksessä oli toki koulukaveri, joten sen menettäminen noin kolmen vuoden jälkeen ei ollut mikään suuri juttu minulle. Lopultakin tulen toimeen yksikseni vallan hyvin. Hän lienee löytänyt muualta kavereita ja kenties monet koulukaverit omistavat sellaisia jo omasta takaa. Olen itse jo aikuinen, en lapsi enää, siksi en tunne tarvitsevani seuraa pitääkseni hauskaa. Käytän ajan lukemiseen, kirjoittamiseen ja musiikin kuunteluun.

Moni terapeutti tarjoaa keskusteluapua yhteiskunnan itse tekemille ongelmille. En epäile yhtään miksi Suomessakin on paljon masentuneita ihmisiä, jos olettamus on, että kaikilla pitäisi olla parisuhteita, omakotitalo, paras titteli töissä, runsaasti kavereita ja vielä enemmän materiaa. Introverttinä tiedän sen, että tavaran hamstraaminen ei johda onneen, mutta vasta kun ylimääräisestä luovuin sain olla kevyempi. Kevyempi olisit sinäkin, jos unohtaisit yhteiskunnan normit. Eläisit omaa elämää.

Aikuisena ei montaa kaveria löydä, paitsi jos löytää harrastuksista, ja monet asiat maksavat täällä paljon. Toisaalta jos on ollut pitkään suositun tai rikkaan oloinen, niin sitä saattaa joku kelpuuttaa. Tässä sellainen esimerkki, älä ole laiska, tee työtä omavaraiseksi tulemiseksi. Paitsi, että saat olla onnellinen omillasi, voit mahdollisesti tehdä muidenkin päivästä paremman — jo tänään. On lisäksi tutkittu, että Facebookissa oleva kaverimäärä ei kerro henkilön todellista kaverien määrää.

Jos haluat nauttia yksinolosta, rekisteröidy tähän omavaraisuushaasteeseen jo tänään. Poistu tyylillä Facebookista ja jätä kaikki tietämäsi "kaverit". Jos et saa tämän jälkeen viestejä, sinulla ei ole heitä.

Näin juttu oli minulla, mutta se haaste. Se on maksutonta, nyt ja aina.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"