Vuoden ilman televisiota: "Yllätyitkö? Minä en"

Televisioton elämä alkoi minulla hauskalla tavalla tasan vuosi sitten suhteellisen aurinkoisena päivänäkin. Myin tuolloin televisioni pois. Tänään aika sateisena päivänä eli tiistaina 14. kesäkuuta vuosi täyttyi ruhtinaallisesti. Jäinkö kaipaamaan jotain vanhasta? Kerron sen tässä ja ihan nyt.

En ole kaivannut omaa televisiota vielä kertaakaan. Enhän ole maksanut Netflixistäkään saman ajan. En ole katsonut yhtäkään jaksoa sarjaa ja leffoja vain muutamia enempää. Minusta tuli tosi päättäväinen ja valitsen itse mitä haluan katsoa ja mistä. Olen huomannut, että YouTube.com antaa mielekästä sisältöä ihan ilmaiseksi. Maksan toki Yle-veroa mielelläni, vaikka en oikeasti haluaisi.

Rakas Yle, kieltäytyäkään ei oikeastaan koskaan voi. Vaikka todistetusti en tunne saavani turhalle Yle-verolle minkäänlaista vastinetta. Minulla ei ole aikaa katsella televisiota, eikä minulla ole yhtään tilaa sellaiselle. Siivous on paljon helpompaa ilman kalusteita. Minun ei tarvitse miettiä korvaako vakuutus mitään, jos televisio tippuu tasoltaan imuroidessa, koska sellaista ei enää ole tiellä. Rakastan siivousta tämän johdosta aiempaa enemmän. Voisin siivota lisää, mutten valitettavasti pölyistä Yle-veroa.
Ilman televisiota sitä tietysti sapettaa heittää rahaa Ylen kirstuun, mutta minkä sille voi? Ilman televisiota nautin vapaudesta, jossa on aikaa tehdä mitä oikeasti huvittaa. Blogi päivittyy ja sähköä säästyy.
Moni ei pidä televisiottomista ihmisistä. Heistä olemme outoja. Outoa on vain se, että istuu television ääressä, kun voisi ratsastaa, polkea huippukuntoon tai käydä Valkeakosken uimahallissa uimassa.

Ilman televisiota? Maksa silti

Vaikka sinulla ei ole televisiota, etkä käytä Yleisradion palveluita mitenkään, maksapa silti. Mielestäni varsin typerä vero, koska kaikki eivät halua omistaa televisiota ja netissä selaan valikoivalla tavalla. Tästä vuodesta alkaen en ole lukenut uutisia lainkaan, koska ne eivät vaikuta elämääni mitenkään, uutishaluttomuus näkyy elämänlaadussa  en jää murehtimaan uutisten aiheita. En voi sille mitään, että jossain päin maailmaa on jonkinlainen isku. Etkä voi sinäkään mitään asialle, kokeile heti!

Kun minulla on pieni Chromebook auki, olen yleensä Facebookissa, kuuntelen musiikkia Googlen musiikkipalvelusta ja juttelen kavereille Skypessä. Välillä näiden välilehtien lisäksi auki on ainakin YouTube. Siinä on minun netinkäyttö. Välillä etsin tietoa, mutta en lue uutisia. En hyödy Yleisradion palveluista mitenkään. Entinen televisiolupa oli paljon parempi, ei ole tarvinnut maksaa television katselusta, jos sellaista käytti tietokoneen näyttönä. Yleisradio saisi olla täysin maksullinen.

Yleensäkin näen televisiosta luopumisen hyvänä asiana. En enää katso näyttelijöiden ohjattua elämää, vaan elän tätä omaani, se on paras vaihtoehto. Rakastan musiikkia ja sitä tuleekin kuunneltua paljon. Toisaalta tämä on hyväksi, musiikkia kuunnellen voit siivota kotona, kirjoittaa blogiin, lähteä lenkille, pyöräillä kauppaan ja vaikka mitä muuta. Olet tekevä ihminen, siirryt jo eteenpäin. Mitä kaikkea teet sohvalla tekstityksiä tuijotellen? Kanavasurffailu mainoksineen ei kiinnosta minua pätkääkään.

Televisio ei houkuttele minua

Olen nykyään haluton katselemaan televisiota. Tämä näkyy sukulaisilla ollessa, missä menen yleensä toiseen huoneeseen omaan rauhaan. En jaksa kuunnella mainoksia, en halua kuunnella uutisia ja vielä vähemmän kiinnostaa valmiiksi naurettu sarja. Luopuessa televisiosta minusta tuli valikoiva. Minulla ei ole mitään leffoja vastaan, mutta en enää halua tuhlata aikaani televisiokanavien huonolaatuisiin elokuviin. Päätän itse milloin ja missä haluan katsoa elokuvia, yleensä vuokraan tai teatteriin.

Kerran halusin katsella toimintaleffan: menin sitten elokuvateatteriin. Kävin katsomassa hyvän leffan, jollaisella oli hyvätkin arviot IMDb-palvelussa. Nautin leffa-ajasta täysillä, vaikka yksin olinkin. On eri asia katsella sellaista sisältöä, jota rakastaa, kuin kanavapäällikön valitsemaa huttua. En todellakaan, ikinä, tule enää ostamaan televisiota kotiini. Enää minua ärsyttää vain televisiotason olemassaolo ja olen ajatellut myydä sen jossain välissä tänään täysin tarpeettomana. Täydellisen tyhjänäkin.

Vuoden ilman televisiota, mutta vuoden televisiotason kanssa? Mikä on ihan täysin pielessä? Ehkä se, että oikeasti en olisi tarvinnut televisiotasoa tähän televisiottomaan elämään. Tänään hyvästelin sen, uusi omistaja tarvitsi sitä enemmän kuin itse. Mielestäni elämme muutenkin kiireistä elämää. Kenellä on aikaa televisioon? Omaani en ainakaan ehtinyt katsomaan, ja tämä oli yksi syy myyntiin. En usko, että tulen hankkimaan uutta televisiota, tai uutta tasoa, nuoruuden kokemuksia rikkaampana.

Loppusanat

Televisiotta vuoden ei ole mahdotonta. Vie aluksi vaikka viikoksi pois varastoon ja katso miten käy. Huomaat kyllä, että ei sitä oikeasti tarvitse. Sinulla on tietokone. Sinä voit katsella mitä haluat sieltä. Miksi sinulla on televisio? Poistamalla televisio myynnin kautta, sain yhden mahtavan asian, se asia näkyy sähkölaskussa  se putosi lähes olemattomiin. Niin, olinhan televisioaikaan parhaimmillaan tuntejakin putkeen katselemassa sarjoja. Toisaalta sain vekottimesta rahat takaisin edes osittain.

Nyt tämän sijasta menen ulos kuuntelemaan tanssimusiikkia, tai teen jotain muuta järkevää, mutta television elämään ei minulla ole enää aikaa. Moni istuukin viikoittain kymmeniä tunteja tekemättä mitään television ääressä. Haluaisitko tehdä tämän kaiken sijasta jotain parempaa? Luovu televisiosta, asian ratkaisu on oikeasti näin helppoa. Useimmiten et tarvitse mustaa boksia viihdyttämään. Lisäksi päätin luopua tuosta 4G-liittymästä kokonaan, kutsuisin sitä jopa Extreme-minimalismiksi.

Koin, että 10M/10M-nopeus on minulle liikaa Chromebook-käytössä ja toisaalta olen aina ihmetellyt kuinka tässä kympin 3G-liittymässä voi olla 2M/2M-profiili. Sellainen riittää käyttööni mainiosti. Musiikki soi, HD-video 720P-laadulla pyörii ja sivut aukeavat  kaikki mitä tarvitsen. Puhelin on nyt laturissa useammin, mutta hyvän verkon takia akku kestää aivan entiseen malliin  noin 8-10 tuntia suoratoistoa. Juuri sitä mitä tarvitsen. Seuraavassa luurissa panostan isoon akkuun enemmänkin.

Ehditkö merkintää lukiessa aloittaa oman televisiottoman elämän? Jaa kokemuksia jo tänään.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"