Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Televisioton elämä alkoi minulla melko hauskalla tavalla tasan vuosi sitten suhteellisen aurinkoisena päivänäkin. Myin tuolloin television muualle. Tänään aika sateisena päivänä eli tiistaina 14. kesäkuuta vuosi täyttyi ruhtinaallisesti. Jäinkö kaipaamaan jotakin vanhasta? Kerron sen aivan tässä ja ihan nyt. Kyllästyin omaan älytelevisioon. Se vaati liian paljon töitä. Kanavien hakua uudelleen, Play Kaupan ja ohjelmiston päivityksiä, mutta kaiken lisäksi makselin useammin entistä korkeampia sähkölaskuja.

Muistin ainutlaatuisen hetken, jolloin Matkahuollon työntekijä kantoi yhden olohuoneeseen. Tämä oli jännää, mutta en ole kaivannut omaa televisiota vielä kertaakaan. Enhän ole maksanut edes Netflixistä saman ajan. En katsonut yhtäkään jaksoa sarjaa tai leffoja vain muutamia enempää. Minusta leivottiin hetkessä tosi päättäväisen ja valitsen itse mitä haluan katsoa ja mistä. Olen huomannut, että YouTube antaa mielekästä sisältöä ilmaiseksi. Maksan toki Yle-veroa mielelläni, vaikka en oikeasti haluaisi.

Rakas Yle, kieltäytyäkään ei oikeastaan koskaan voi. Vaikka todistetusti en tunne saavani turhalle Yle-verolle minkäänlaista vastinetta. Minulla ei ole aikaa katsella televisiota, eikä minulla ole yhtään tilaa sellaiselle. Siivous on paljon helpompaa ilman kalusteita. Minun ei tarvitse miettiä korvaako vakuutus mitään, jos televisio tippuu tasoltaan imuroidessa, koska sellaista ei enää ole tiellä. Rakastan siivousta tämän johdosta aiempaa enemmän. Voisin siivota lisää, mutten valitettavasti pölyistä Yle-veroanne.

Sellainen valtiolafka pitäisi panna laskulle tai kaupallistaa. Jos jokainen saisi Yleltä laskun ja se pitäisi maksaa, ehkä miettisit onko sille televisiolle mitään todellista tarvetta. Yle-veroa ei kuitenkaan laiteta laskulle, vaan sitä verotetaan palkasta, vähän samaan tapaan kuin kirkkoa. Onneksi kirkosta voi erota kotisohvalta. Vaikka sinänsä arvostan diakoniatyötä, joka voi toimia paremmin kuin sosiaaliturva, en pidä kirkon arvoista ja olemattoman satuhahmon tuputuksesta lapsille ja miksei meille aikuisille.
Ilman televisiota sitä tietysti sapettaa heittää rahaa Ylen kirstuun, mutta minkä sille voi? Ilman televisiota nautin vapaudesta, jossa on aikaa tehdä mitä oikeasti huvittaa. Blogi päivittyy ja sähköä säästyy.
Moni ei pidä televisiottomista ihmisistä. Heistä olemme outoja. Outoa on vain se, että istuu television ääressä, kun voisi ratsastaa, polkea huippukuntoon tai käydä Valkeakosken uimahallissa uimassa.

Televisiottomana minulla on aina aikaa lähilunotoon, enkä katsele muiden luontoa televisiosta.

Ilman televisiota? Makselet silti. Yle-vero, kirkkovero, lisävero

Vaikka sinulla ei ole televisiota, etkä käytä Yleisradion palveluita mitenkään, maksapa silti. Mielestäni varsin typerä vero, koska kaikki eivät halua omistaa televisiota ja netissä selaan valikoivalla tavalla. Tästä vuodesta alkaen en ole lukenut uutisia lainkaan, koska nämä eivät vaikuta elämääni mitenkään, uutishaluttomuus näkyy elämänlaadussa — en jää murehtimaan uutisten aiheita. En voi sille mitään, että jossain päin maailmaa on jonkinlainen isku. Etkä voi sinäkään mitään asialle, kokeile heti!

Kun minulla on pieni Chromebook auki, olen yleensä Facebookissa, kuuntelen musiikkia Googlen musiikkipalvelusta ja juttelen kavereille Skypessä. Välillä näiden välilehtien lisäksi auki on ainakin YouTube. Siinä on minun netinkäyttö. Välillä etsin tietoa, mutta en lue uutisia. En hyödy Yleisradion palveluista mitenkään. Entinen televisiolupa oli paljon parempi, ei ole tarvinnut maksaa television katselusta, mikäli sellaista käytti tietokoneen näyttönä. Yleisradio saisi olla täysin maksullinen.

Yleensäkin näen televisiosta luopumisen hyvänä asiana. En enää katso näyttelijöiden ohjattua elämää, vaan elän tätä omaani, se on paras vaihtoehto. Rakastan musiikkia ja sitä tuleekin kuunneltua paljon. Toisaalta tämä on hyväksi, musiikkia kuunnellen voit siivota kotona, kirjoittaa blogiin, lähteä lenkille, pyöräillä kauppaan ja vaikka mitä muuta. Olet tekevä ihminen, siirryt jo eteenpäin. Mitä kaikkea teet sohvalla tekstityksiä tuijotellen? Kanavasurffailu mainoksineen ei kiinnosta minua pätkääkään.

Televisio ei houkuttele minua enää

Olen nykyään haluton katselemaan televisiota. Tämä näkyy sukulaisilla ollessa, missä menen yleensä toiseen huoneeseen omaan rauhaan. En jaksa kuunnella mainoksia, en halua kuunnella uutisia ja vielä vähemmän kiinnostaa valmiiksi naurettu sarja. Luopuessa televisiosta minusta tuli valikoiva. Minulla ei ole mitään leffoja vastaan, mutta en enää halua tuhlata aikaani televisiokanavienne huonolaatuisiin elokuviin. Päätän itse milloin ja missä haluan katsoa elokuvia, yleensä vuokraan taikka teatteriin.

Kerran halusin katsella toimintaleffan: menin sitten elokuvateatteriin. Kävin katsomassa hyvän leffan, jollaisella oli hyvätkin arviot IMDb-palvelussa. Nautin leffa-ajasta täysillä, vaikka yksin olinkin. On eri asia katsella sellaista sisältöä, jota rakastat, kuin päällikön valitsemaa huttua. Enkä todellakaan, ikinä, tule enää ostamaan televisiota kotiini. Enää minua ärsyttää suuren televisiotason olemassaolot, mutta olen ajatellut myydä sen jossain välissä tänään täysin tarpeettomana. Täydellisen tyhjänä olisi se.

Vuoden ilman televisiota, mutta vuoden televisiotason kanssa? Mikä on ihan täysin pielessä? Ehkä se, että oikeasti en olisi tarvinnut televisiotasoa tähän televisiottomaan elämään. Tänään hyvästelin sen, uusi omistaja tarvitsi sitä enemmän kuin itse. Mielestäni elämme muutenkin kiireistä elämää. Kenellä on aikaa televisioon? Omaani en ainakaan ehtinyt katsomaan, ja tämä oli yksi syy myyntiin. Enkä usko, että tulen hankkimaan uutta televisiota, tai uutta tasoa näin nuoruuden kokemuksia rikkaampana.

Vuonna 2012 tiesin, että elän vain elektroniselle tanssimusiikille

Muutin tänne Pirkkalaan 1. huhtikuuta 2012, ja koska aloitin alusta, palasin rakastamani pariin. Aloin kuunnella vain elektronista tanssimusiikkia eli EDM:ää. Televisiosta en kuitenkaan voinut luopua heti, koska vastapaino oli kova. Piti perustella, että miksi haluaisin luopua televisiosta? Muilla sitä on aina, miksi joku haluaisi asustaa ilman? Tuntui kamalalta, että edes kerroin, koska en enää uskaltanut sen jälkeen toimia. Pian sukulainen toi televisiotason, ilmaiseksi tietenkin, että hankkisin uudemman.

Televisiotaso oli se viimeinen niitti hommata televisio Gigantista, ja ei ollut ostostakaan, mitä katuisin yhtä paljon kuin televisio älykkäillä ominaisuuksilla. Tarjouksesta 799 euroa hukkaan. Eikä tässä vielä kaikki: tämän lisäksi aloin tilata Netflix-suoratoistopalvelua, koska jokainen tietää, ettei paskaverolla saa mitään katsomisen arvoista ohjelmaa. Kas näin, oli 9,99 euroa juokseva kulu kuukaudesta toiseen. Nyt sain sitä kaivattua itsevarmuutta, ja irtisanoin Netflixin vain vähän aikaa sitten, hyvältä tuntuu.

Television poistaminen oli päätös. Muistin minkä takia elän, elän elektroniselle tanssimusiikille, elän arjen liikunnalle napit korvilla. Haluaisin kuulla sitä basson voimaa samalla kun hiki valtaa kainalot ja pään. Samalla kilpailijamme makoilevat sohvalla, katsovat televisiosta poliitikkoja, nähdäkseen mitä he tekevät seuraavaksi. Jokainen päätös koskettaa, paitsi ei minua. Nostakaa autoilun kuluja rauhassa, ei haittaa minua, koska olen oppinut kävelemään napit korvilla basson voimassa ja välillä polkien.

Elektroninen tanssimusiikki on elämä

Televisiosta luopuminen oli hieno ele. En enää kestänyt ajan minää, joka juuttui sohvalle katsomaan ala-arvoisinta ohjelmaa mainoksineen. Uusintojen uusintoja ja uusintojen uusintoja uusintoineen. Ei sekään helpottanut, että läskiä roikkui joka paikasta. Televisio kannusti syödä epäterveellisesti, siinä melkein unohtaa, että sitä oikeaa ruokaa on olemassa. Että on olemassa uuni, ettei tarvitse mikrotella. Elämä muuttui täydellisesti, kun vähät välitin televisiofriikkien mielipiteistä ja poistin tuon esteen.

Vielä vuosi sitten aikaa ei ollut olemassakaan, kun katsoin Netflixistä sitä Breaking Badia, mutta nyt aikaa on jaettavaksi asti, voisin lähteä sinun kanssa lenkille. Vaan löydätkö sinä hieman aikaa minulle? Ettei vain olisi televisio päällä ja työkiireet painamassa päälle? Ratkaisuja on. Vaikka et töitä voisikaan lopettaa painamasta, voit vapauttaa aikaa television katselusta, sosiaalisesta mediasta ja shoppailusta. Älä enää surffaile löytääksesi jotain katsottavaa, äläkä inspiroidu uusimmista televisiomainoksista.

Televisioton elämä on säästänyt minut Netflix-kuukausilta, verenpaineen nousulta, ja isolta perseeltä. Ei tästä sen enempää tarvitse puhua? On ollut enemmän liikuntaa, lähiluontoa, maisemia. Ei tarvitsisi enää luontodokumentteja tuijotella, koska voit mennä itse luontoon, ja kokea kaiken aivan omanlaisin silmin. Karhuun en ole vielä onneksi törmännyt, mutta parhaimpiin tanssimusiikin biiseihin kylläkin. Alku arjen televisiosta luopumisessa on kokemuksestani aina hankalaa, mutta lopussa kiitos seisoo.

Yhteenveto: Nokialla katsellaan paljon televisiota, se sopii tänne

Olen myynyt erään television aiemminkin opiskelija-asuntolassa ja tuolloin 40-tuumaisen ikivanhan Philipsin haki nokialainen pari lätkään. Eihän voi olla sattumaa, että myös ensimmäisen vuokrakotini televisio 42" hankittiin juuri Nokialta. Mies tuli lapsineen, hakivat oman television lastenhuoneeseen Netflix-käyttöön. Sanoinko selvästi, Nokialta?! Nokialla katsellaan aika paljon televisiota, tai ainakin ostetaan paljon televisioita, oman kokemuksen nojalta. Nokia on niin puhdasta televisiokansaa.

Televisiotta vuoden ei ole mahdotonta. Vie aluksi vaikka viikoksi pois varastoon ja katso miten käy. Huomaat kyllä, että ei sitä oikeasti tarvitse. Sinulla on tietokone. Sinä voit katsella mitä haluat sieltä. Miksi sinulla on televisio? Poistamalla televisio myynnin kautta, sain yhden mahtavan asian, se asia näkyy sähkölaskussa — se putosi lähes olemattomiin. Niin, olinhan televisioaikaan parhaimmillaan tuntejakin putkeen katselemassa sarjoja. Toisaalta sain vekottimesta rahat takaisin edes osittain.

Nyt tämän sijasta menen ulos kuuntelemaan tanssimusiikkia, tai teen jotain muuta järkevää, mutta televisiolla elämään ei minulla ole enää aikaa. Moni istuukin viikoittain kymmeniä tunteja tekemättä mitään television ääressä. Haluaisitko tehdä tämän kaiken sijasta jotain parempaa? Luovu televisiosta, asian ratkaisu on oikeasti näin helppoa. Useimmiten et tarvitse mustaa boksia viihdyttämään. Lisäksi päätin luopua tuosta 4G-liittymästä kokonaan, kutsuisin sitä nyt jopa Extreme-minimalismiksi.

Koin, että 10M/10M-nopeus on minulle liikaa Chromebook-käytössä ja toisaalta olen aina ihmetellyt kuinka tässä kympin 3G-liittymässä voi olla 2M/2M-profiili. Sellainen riittää käyttööni nyt mainiosti. Musiikki soi, HD-video 720P-laadulla pyörii ja sivut aukeavat — kaikki mitä tarvitsen. Puhelin on nyt laturissa useammin, mutta hyvän verkon takia akku kestää aivan entiseen malliin — noin 8-10 tuntia suoratoistoa. Netflixiäkään ei ole enää, eikä toista laajakaistalaskua, rahaa säästyy nykyään paljon.

Olen melko kiitollinen, että televisioita ostetaan, koska muuten joutuisin pitämään siitä väkisin. Enkä nimittäin kehtaa viedä toimivaa laitetta aidoille kierrätyslavoille. Olisin ehkä kyllä antanut televisioni vanhemmille, jos en olisi saanut myydyksi, mutta nokialaiset maksavat niistä aika hyvän hinnan...

Ehditkö merkintää lukiessa aloittaa oman televisiottoman elämän? Jaa kokemuksia jo tänään.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Nordealta äkkilähtöjä: "€90/v säästö"

Pirtilillä hyvästit talon museoesineille

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Introvertti, joka minimoi tästä kaiken

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 285 asiaa

Jyrin älypuhelimessa on 15 sovellusta

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään