Vuoden ilman televisiota

Television korvaaja
Televisioton elämä alkoi minulla tasan vuosi sitten suhteellisen aurinkoisena päivänä. Myin tuolloin televisioni pois. Tänään aika sateisena päivänä eli torstaina 16. kesäkuuta vuosi täyttyi ruhtinaallisesti. Jäinkö kaipaamaan jotain vanhasta? Kerron sen tässä ja ihan nyt.

En ole kaivannut televisiota vielä kertaakaan. En ole maksanut Netflixistäkään saman ajan. Siis en ole katsonut yhtäkään jaksoa sarjoja ja leffoja en juurikaan. Minusta tuli päättäväinen ja valitsen itse mitä haluan katsoa ja mistä. Olen huomannut, että YouTube antaa mielekästä sisältöä ihan ilmaiseksi. Maksan toki Yle-veroa erittäin mielelläni, kieltäytyäkään ei oikeastaan voi. Vaikka oikeasti, en tunne saavani Yle-verolle minkäänlaista vastinetta.

Ilman televisiota? Maksa silti

Vaikka sinulla ei ole televisiota, etkä käytä Yleisradion palveluita mitenkään, maksa silti. Mielestäni varsin typerä vero, koska kaikki eivät halua omistaa televisiota ja netissä selaan valikoivalla tavalla. Tästä vuodesta alkaen en ole lukenut uutisia lainkaan, koska ne eivät vaikuta elämääni mitenkään, uutishaluttomuus näkyy elämänlaadussa - en jää murehtimaan uutisten aiheita. En voi sille mitään, että jossain päin maailmaa on jonkinlainen isku. Etkä voi sinäkään mitään asialle.

Kun minulla on Chromebook auki, olen yleensä Facebookissa, kuuntelen musiikkia Googlen musiikkipalvelusta ja juttelen kavereille Skypessä. Lisäksi näiden välilehtien lisäksi auki on aina YouTube. Siinä on minun netinkäyttö. Välillä etsin tietoa, mutta en lue uutisia. En hyödy Yleisradion palveluista mitenkään. Entinen televisiolupa oli paljon parempi, ei ole tarvinnut maksaa television katselusta, jos sellaista käytti tietokoneen näyttönä. Yleisradio saisi olla maksullinen.

Yleensäkin näen televisiosta luopumisen hyvänä asiana. En enää katso näyttelijöiden ohjattua elämää, vaan elän omaani, se on paras vaihtoehto. Rakastan musiikkia ja sitä tuleekin kuunneltua paljon. Toisaalta se on hyväksi, musiikkia kuunnellen voit siivota kotona, kirjoittaa blogiin, lähteä lenkille, pyöräillä kauppaan ja vaikka mitä muuta. Olet tekevä ihminen, siirryt eteenpäin. Mitä kaikkea teet sohvalla tekstityksiä tuijotellen? Kanavasurffailu ei kiinnosta minua pätkääkään.

Olen nykyään haluton katselemaan televisiota. Tämä näkyy sukulaisilla ollessa, missä menen yleensä toiseen huoneeseen omaan rauhaan. En jaksa kuunnella mainoksia, en halua kuunnella uutisia ja vielä vähemmän kiinnostaa valmiiksi naurettu sarja. Luopuessa televisiosta minusta tuli valikoiva. Minulla ei ole mitään leffoja vastaan, mutta en halua tuhlata aikaani televisiokanavien huonolaatuisiin elokuviin. Päätän itse milloin ja missä haluan katsoa elokuvia, yleensä vuokraan niitä.

Kerran halusin katsella toimintaleffan, minä menin elokuvateatteriin. Kävin katsomassa hyvän leffan, jollaisella oli hyvät arviot IMDb-palvelussa. Nautin leffa-ajasta täysillä, vaikka yksin olinkin. On eri asia katsella sellaista sisältöä, josta tykkää, kuin kanavapäällikön valitsemaa huttua. En todellakaan, ikinä, tule enää ostamaan televisiota kotiini. Enää minua ärsyttää vain televisiotason olemassaolo ja olen ajatellut myydä sen jossain välissä täysin tarpeettomana ja täydellisen tyhjänä.

Loppusanat

Televisiotta vuoden ei ole mahdotonta. Vie aluksi vaikka viikoksi pois varastoon ja katso miten käy. Huomaat kyllä, että ei sitä oikeasti tarvitse. Sinulla on tietokone. Sinä voit katsella mitä haluat sieltä. Miksi sinulla on televisio? Poistamalla televisio myynnin kautta, sain yhden mahtavan asian, asia näkyy sähkölaskussa - se putosi lähes olemattomiin. Niin, olinhan televisioaikaan parhaimmillaan tuntejakin putkeen katselemassa sarjoja. Toisaalta sain siitä rahat takaisin osittain.

Nyt tämän sijasta menen ulos kuuntelemaan musiikkia, tai teen jotain muuta järkevää, mutta televisioelämään ei minulla ole enää aikaa. Moni istuukin viikoittain kymmeniä tunteja tekemättä mitään television ääressä. Haluaisitko tehdä tämän kaiken sijasta jotain parempaa? Luovu televisiosta, asian ratkaisu on oikeasti näin helppoa. Useimmiten et tarvitse mustaa boksia viihdyttämään. Lisäksi päätin luopua tuosta 4G-liittymästä kokonaan, kutsuisin sitä Extreme-minimalismiksi jo.

Koin, että 10M/10M-nopeus on minulle liikaa Chromebook-käytössä ja toisaalta olen aina ihmetellyt kuinka tässä kympin 3G-liittymässä voi olla 2M/2M-profiili. Sellainen riittää käyttööni mainiosti. Musiikki soi, HD-video 720P-laadulla pyörii ja sivut aukeavat - kaikki mitä tarvitsen. Puhelin on nyt laturissa useammin, mutta hyvän verkon takia akku kestää entiseen malliin - 8-10 tuntia suoratoistoa. Juuri sitä mitä tarvitsen. Seuraavassa luurissa panostan akkuun enemmänkin.

Kommentit