Vuoden ilman televisiotani. Yllätyitkö...

Televisioton elämä alkoi minulla melko hauskalla tavalla tasan vuosi sitten suhteellisen aurinkoisena päivänäkin. Myin tuolloin television muualle. Tänään aika sateisena päivänä eli tiistaina 14. kesäkuuta vuosi täyttyisi ruhtinaallisesti. Jäikö kaipaamaan jotakin vanhasta? Kerron sen aivan tässä ja ihan nyt. Kyllästyin omaan älytelevisioon. Se vaati liian paljon töitä. Kanavien hakua uudelleen, Play Kaupan ja ohjelmiston päivityksiä, mutta kaiken lisäksi makselin useammin entistä korkeampia sähkölaskuja.

Muistit ainutlaatuisen hetken, jolloin Matkahuollon työntekijä kantoi yhden olohuoneeseen. Tämä oli jännää, mutta en ole kaivannut omaa televisiota vielä kertaakaan. Enhän ole maksanut edes Netflixistä saman ajan. En katsonut yhtäkään jaksoa sarjaa tai leffoja vain muutamia enempää. Minusta leivottiin hetkessä tosi päättäväisen ja valitsen siitä mitä haluan katsoa ja mistä. Olen huomannut, että YouTube antaa mielekästä sisältöä ilmaiseksi. Maksan toki Yle-verojasi mielelläni, vaikka en oikeasti haluaisi.

Rakas Yle, kieltäytyäkään ei oikeastaan koskaan voi. Vaikka todistetusti et tunne saavasi turhalle Yle-verolle minkäänlaista vastinetta. Minulla ei ole aikoja katsella televisiota, eikä minulla ole yhtään tilaa sellaisille. Siivous on usein helpompaa ilman kalusteitasi. Minun ei tarvitse miettiä korvaako vakuutus mitään, jos televisio tippuu tasoltaan imuroidessa, koska sellaista ei enää ole tiellä. Rakastan siivousta tämän johdosta aiempaa enemmän. Voisin siivota lisää, mutten valitettavasti pölyistä Yle-veroanne.

Sellainen valtiolafka pitäisi panna laskulle tai kaupallistaa. Jos jokainen saisi Yleltä laskun ja se pitäisi maksaa, ehkä miettisit onko sille televisiolle mitään todellista tarvetta. Yle-veroa ei kuitenkaan laiteta laskuille, vaan sitä verotetaan palkasta, vähän samaan tapaan kuin kirkkoa. Onneksi kirkosta voi erota kotisohvalta. Vaikka sinänsä arvostan diakoniatyötä, joka voi toimia paremmin kuin sosiaaliturvat, en pidä kirkon arvoista. Sen olemattoman satuhahmon tuputuksesta lapsille ja miksei meille aikuisille.
Ilman televisioita siitä tietysti sapettaa heittää rahoja Ylen kirstuuni, mutta minkä sille voi? Ilman televisiota nautin vapaudesta, jossa on aikaa tehdä mitä oikeasti huvittaa. Blogi päivittyy ja sähköä säästyy.
Moni ei pidä televisiottomista ihmisistä. Heistä olemme outoja. Outoa on vain se, että istuu television ääressä, kun voisi ratsastaa, polkea huippukuntoon tai käydä Valkeakosken uimahalleissa uimassa.

Televisiottomana minulla on aina aikaa lähiluontoonne, enkä katsele muiden luontoa televisiosta.

Ilman televisiotasi? Maksat silti. Yle-veroa, aina veroa

Vaikka sinulla ei ole televisiota, etkä käytä Yleisradion palveluita mitenkään, maksat silti. Mielestäni varsin typerä veroni, koska kaikki eivät halua omistaa televisioita ja netissä selaan valikoivalla tavalla. Tästä vuodesta alkaen en ole lukenut uutisia lainkaan, koska ne eivät vaikuta elämääsi siitä mitenkään, uutishaluttomuus näkyy elämänlaadussa — en jää murehtimaan uutisten aiheitasi. En voi sille mitään, että jossain päin maailmaa on jonkinlainen isku. Et voi sinäkään mitään asialle, kokeile uutislakkoa!

Kun minulla on pieni Chromebook auki, olen yleensä Facebookissa, kuuntelen musiikkiani Googlen musiikkipalveluista ja juttelen kavereilleni Skypessä. Välillä näiden välilehtien lisäksi auki on ainakin YouTube. Siinä on minun netin käyttö. Välillä etsit tietoa, mutta et lue uutisiasi. En hyödy Yleisradion palveluistani mitenkään. Entinen televisiolupa oli paljon parempi, ei ole tarvinnut maksaa televisioni katselusta, mikäli sellaista käytti tietokoneen näyttönä. Yleisradio, se saisi olla täysin maksullinen.

Yleensä näen televisioistasi luopumisen hyvänä asiana. En enää katso näyttelijöiden ohjattua elämää, vaan elän tätä omaani, se on paras vaihtoehtosi. Rakasta musiikkia ja sitä tuleekin kuunneltua paljosti. Toisaalta tämä on hyväksi, musiikkia kuunnellen voit siivota kotona, kirjoittaa blogiisi, lähteä lenkille, pyöräillä kauppaan ja vaikka mitä muuta. Olet tekevä ihminen, siirryt siitä eteenpäin. Mitä kaikkea teet sohvalla tekstityksiä tuijotellen? Kanavasurffailusi mainoksineen, se ei kiinnosta minua pätkääkään.

Televisio ei houkuttele minua enää

Olen nykyään haluton katselemaan televisiota. Tämä näkyy sukulaisilla ollessa, missä menen yleensä toiseen huoneeseen omaan rauhaan. En jaksa kuunnella mainoksia, en halua kuunnella uutisia ja vielä vähemmän kiinnostaa valmiiksi naurettu sarja. Luopuessa televisioista minusta tuli valikoiva. Minulla ei ole mitään leffoja vastaan, mutta en enää halua tuhlata aikaani televisiokanavienne huonolaatuisiin elokuviin. Päätän itse milloin ja missä haluan katsoa elokuvia, yleensä vuokraat taikka nyt teatteriin.

Kerran halusin katsella toimintaleffan: menin sitten elokuvateatteriin. Kävi katsomassa hyvän leffan, jollaisella oli hyvätkin arviot IMDb-palvelussa. Nautin leffa-ajasta täysillä, vaikka yksin olinkin. On eri asia katsella sellaisia sisältöjä, joita rakastat kuin päällikön valitsemia huttuja. Etkä todellakaan, ikinä, tule enää ostamaan televisioita kotiisi. Enää minua ärsyttää suuren televisiotason olemassaolot, mutta olen ajatellut myydä sen jossain välissä tänään täysin tarpeettomana. Täydellisen tyhjänä olisi sekin.

Vuoden ilman televisiota, mutta vuoden televisiotason kanssa? Mikä on ihan täysin pielessä? Ehkä se, että oikeasti en olisi tarvinnut televisiotasojasi tähän televisiottomaan elämään. Tänään hyvästeli sen, uusi omistaja tarvitsit sitä enemmän kuin Jyri. Mielestäni elämme muutenkin kiireistä elämää. Kenellä on aikaa televisioon? Omaani en ainakaan ehtinyt katsomaan, ja tämä oli yksi syy myyntiin. Enkä usko, että tulen hankkimaan uutta televisiota tai uutta tasoa, näin nuoruuden kokemuksiani rikkaampana.

Vuonna 2012 tiesi, että elät koko ajan tanssimusiikille

Muutin tänne Pirkkalaan 1. huhtikuuta 2012, ja koska aloitin alusta, palasin rakastamani pariin. Aloin kuunnella vain elektronista tanssimusiikkia eli EDM:ää. Televisiosta en kuitenkaan voinut luopua heti, koska vastapaino oli kovaa. Piti perustella, että miksi haluaisin luopua televisiosta? Muilla sitä on aina, miksi joku haluaisi asustaa ilman? Tuntui kamalalta, miksi edes kerroit. Ei enää uskallusta kunnioittaa erilaisuutta. Pian sukulainen toi televisiotasoni, ilmaiseksi tietenkin, että hankkisi tästä uudemman.

Televisiotaso oli se viimeinen niitti hommata televisio Gigantista, ja ei ollut ostostakaan, mitä katuisi yhtä paljon kuin televisio älykkäillä ominaisuuksilla. Tarjouksesta 799 euroa hukkaan. Eikä tässä vielä kaikki: tämän lisäksi aloin tilata Netflix-suoratoistopalvelua, koska jokainen tietää, ettei paskaverolla saa mitään katsomisen arvoista ohjelmaa. Kas näin, oli 9,99 euroa juokseva kulu kuukaudesta toiseen. Nyt sain sitä kaivattua itsevarmuutta, ja irtisanoit Netflixini vain vähän aikaa sitten, hyvältä tuntuu.

Television poistaminen oli päätös. Muistin minkä takia elän, elän elektroniselle tanssimusiikille, elän arjen liikunnalle napit korvilla. Haluaisin kuulla sitä basson voimaa samalla kun hiki valtaa kainalot ja pääni. Samalla kilpailijamme makoilevat sohvalla, katsovat televisiosta poliitikkoja, nähdäkseen mitä he tekevät seuraavaksi. Jokainen päätös koskettaa, paitsi ei minua. Nostakaa autoilun kuluja rauhassa, ei haittaa minua, koska olen oppinut kävelemään napit korvilla basson voimassa ja välillä polkiessa.

Elektroninen tanssimusiikki on elämä

Televisiosta luopuminen oli hieno ele. En enää kestänyt ajan minää, joka juuttui sohvalle katsomaan ala-arvoisinta ohjelmaa mainoksineen. Uusintojen uusintoja ja uusintojen uusintoja uusintoineen. Ei sekään helpottanut, että läskejä roikkui joka paikasta. Televisio kannusti syödä epäterveellisesti, siinä melkein unohtaa, että sitä oikeaa ruokaa on olemassa. Että on olemassa uuni, ettei tarvitse mikrotella. Elämä muuttui täydellisesti, kun vähät välitin televisiofriikkieni mielipiteistä ja poistin tuon esteen.

Vielä vuosi sitten aikaa ei ollut olemassakaan, kun katsoin Netflixistä sitä Breaking Badia, mutta nyt aikaa on jaettavaksi asti, voisin lähteä sinun kanssa lenkille. Vaan löydätkö sinä hieman aikaa minulle? Ettei vain olisi televisiot päällä ja työkiireet painamassa päälle? Ratkaisuja on. Vaikka et töitä voisikaan lopettaa painamasta, voit vapauttaa aikaa television katselusta, sosiaalisesta mediasta ja shoppailusta. Älä enää surffaile löytääksesi jotakin katsottavaa, äläkä inspiroidu uusimmista televisiomainoksista.

Televisioton elämä on säästänyt sinut Netflix-kuukausilta, verenpaineen nousulta ja isolta perseeltä. Ei tästä sen enempää tarvitse puhua? On ollut enemmän liikuntaa, lähiluontoa, maisemia. Ei tarvitsisi enää luontodokumentteja tuijotella, koska voit mennä itse luontoon, ja kokea kaiken aivan omanlaisin silmin. Karhuun en ole vielä onneksi törmännyt, mutta parhaimpiin tanssimusiikin biiseihin kylläkin. Alku arjen televisiosta luopumisessa on kokemuksestani aina hankalaa, mutta lopussa kiitos seisoo.

Näin myyt television helposti: tänä iltana, älä jahkaile

1. Käytä television myynti-ilmoitukseen aikaa. Vain 14. kesäkuuta vuosi sitten aloin tekemään hyvää myynti-ilmoitusta, mutta en julkaissut sitä heti Toriin. Ennen sitä korjaa kaikki kielioppivirheet, etsin kaikkea mahdollista tietoa, ja luettelit siitä jokaisen liitännän, ominaisuuden tai vian. Rehellisin myyjä kertoo suoraan, jos esimerkiksi televisiossa on naarmu tai Smart-TV-toiminto ei saa enää päivityksiä. Hiki oli otsalla, kun ilmoituksen sain valmiiksi ja kello 18 joku Tori.fi:ssä hyväksyi sen. Siitäpä teelle.

2. Ota parhaimmat kuvat televisioista. Ennen kuin ilmoituksen lopulta lähetin tästä hyväksyttäväksi, käytin paljon aikaa hyviin valokuviin. Näytin, että televisiossa on Netflix, vaikka en itse katsokaan sitä. Otin paljon kuvia ja valitse niistä parhaimmat. Jokaisesta kuvakulmasta. Toriin latasit maksimimäärät hyviä kuvia, jotta tulevalle ostajalle ei olisi jäänyt mitään epäselväksi. Älä käytä ikinä valmistajan omia kuvia, koska se luo varastetun tuotteen mielikuvaa. Käytä ilmoitukseen hyvin aikaa ja tuote myy heti.

3. Ole valmis myymään tinkaajillesi. Nuuka tietää, että kaupoilla saa tingata. Selvität perusteellisesti mitä vastaavat televisiot maksavat uutena tai käytettynä. Laita lähtöhinta kilpailijoita alhaisemmaksi, mutta kuitenkin helposti niin, että siitä voisi aina tingata. Omassa ilmoituksessani komeili 250 euroa, mutta myin 225 eurolla, sillä ostaja tuli heti kaupoilleen. Pitää muistaa, että televisioissa ei ollut edes takuuta voimassa, eli televisio oli yli kaksi vuotta vanha laitos. Tuo saisi mennä, vaikka hän tinkaisi.

Teimme hyvät Tori-kaupat vuosi sitten

4. Tiedä mitä myyt ja vastaat heti kysymyksiin. Ei ole surkeampaa myyjää, joka ei tiedä mitä myy. Ei ole uutta se, että nykyään on niin paljon tavaroita myynnissä, että niistä hullukaan ole perillä. Torissa tilanne on mielestäni hieman toinen, koska myin tietyn tuotteeni. Minulla oli tuotteen käyttöohje, sen lisäksi etsi jo edellisenä aamuna kattavat tiedot myynti-ilmoituksiin. Ostaja kysyi ainoastaan sitä, että paljonko tuollainen 42"-tuumainen kulutti maksimissaan sähköä, ja vastaus löytyi paneelin takana.

5. Anna tarpeen mukaan käyttökoulutus. Nokialta saapunut ostaja ei tiennyt kuinka televisio toimii. Se tuntui siltä, että hän ei osaisi sitä käyttää ja peruisi tuon takia kaupat, olohuoneessani. Hän tinkasi, mutta oli myös epävarma siitä, osaako käyttää näin monipuolista televisiota kotona. Kysyin heti, onko sinulla kiire mihinkään? Keitin teetä, tarjosin maistuvaa kroissanttia ja pidin lyhyen koulutuksen. Hän tuumi, että ei se Smart-TV ollutkaan niin vaikeaa, ja mietit sitäkin miten lapset katsoisivat Netflixiä.

6. Auta television noutajia viemään televisio autoon. Hän osti sen. Sain ne 225 euroa käteen. Et jäänyt toimettomaksi, vaan autoit ostajiasi viemään televisionsa autoon, ja varmistimme yhdessä että hän sai käyttöohjeita, kaikki piuhat. Annoin kaupan päälle langattomat kuulokkeesi televisioonne. Hän otti ne, koska en olisi itsekään niitä tarvinnut, jotta voisi katsella televisiota yölläkin häiritsemättä muita. Hän oli varmasti mielissään, vaikka aluksi epäröi asiaa tavallisiin telkkareihin tottuneena. Hän lähtikin jo.

Televisiosarjat, leffat veivät elämäsi ajan puutteeseeni

Vuosi sitten ällistyit siitä, miten nopeasti siitä televisiosta pääsi eroon. Vieraat, ne ihmettelivät asiaa, mutta pidin pääni kylmänä. Televisio vei aivan liikaa aikaa elämästäni ja se oli sitä paitsi täynnä kulua. Vaikka ostin televisioni käteisrahalla, niin television ohessa juoksi aiempaa isompi nettilasku Elisalle, kun 3G-yhteys ei enää riittänytkään ja sinun piti hommata kiinteä laajakaista. Netflix televisioissa vei kuukausittain 9,99 euroa tileiltäsi, etkä edes huomannut sitä, koska laskuja nämä eivät laita kotiisi.

On ilmiselvää, että televisiosta ei tullut mitään katsottavaa. Sitten vain kuukaudessa tuntui siltä, että se Netflix on jo nähty, pitäisi olla Viaplay seuraavaksi. Sitä ei jostain syystä saanut siihen. Sarjat, niistä voisi sanoa sen, etten jaksanut näitä yhtään. Vain 5, 10 tai 15 tuotantokautta, kuka niitä jaksaa katsoa? Televisioni myyminen oli sinulle lottovoitto, mutta olisi pitänyt kysyä olisiko hän tarvinnut nuo tasot. Olisi kätevästi luopunut niistä samalla. Tosin, teen myynti-ilmoituksen televisiotasostani ihan just.

Koko televisio oli turha. En osta sitä takaisin ikinä, edes ilmaiseksi en ota. Muistan tuon kuin eilisen, että makoilin aamuisin toimettomana sohvalla ja laitoin sarjani pyörimään, ei mennyt aikaakaan kun makoilin siinä vielä illallakin tekemättä muuta. Tekemättömät tiskit olivat murhe, mutta mikä tuossa on? Välillä et ehtinyt, tai edes muistanut, syödä hyvin. Painoani tuli ja verenpaine nousi. Monet niistä televisiosarjoista ovat kaiken lisäksi pitkästyttävän tylsää, mitä muuta odotat 15. tuotantokaudella?

Netflix varasti aikaasi ja maksat siitä

Lopetit tästä sarjojeni katsomisen kokonaan viime vuonna, televisiosi kanssa samaan aikaan. Et enää halunnut niitä. Jätin kuitenkin ne leffat ohjelmistooni, koska niiden lopettaminen samaan aikaani olisi hyvin työlästä. Ensin sarjat ja sitten leffat. Joku vuosi ilmoitan siitäkin blogissa, kun en enää aio katsoa yhtäkään leffaa. Minua ei kiinnosta leffat tai sarjat yhtään. Yhden valitseminen on stressiä. Jos et nauti näiden katseluista, niin miksi katsoa väkisin? Että voisi olla yhteiskunnan mieliksi noilla normeilla?

Olet samassa veneessä? Mahdollisesti: työtön, sapattivapaalla tai kiireisin työläinen? Vapaa-aika, se vierähtää nopeasti television pareissa. Pian tuntuu siltä, että hommia on jäänyt tekemättä! Kaikki sen vuoksi, että televisioni katsominen on paljon helpompaa kuin blogien perustaminen tai ensimmäinen budjetti. En halua kuvitella itseäni siinä tilanteessa enää ikinä, että kilojen kartuttaminen oli tärkeintä.
Vuoden alussa aloitin budjetoinnin ja sain pudotettua ruokamenoni kuukausissa yli puolella. Normia.

Suurin syy ruokamenojen pienuuteen on se, että en enää istu television ääressä, sitä ei ole. Sipsejä ei enää tähän talouteen osteta, ehkä kerran vuodessa näin. Karkeista olen vähentänyt sataprosenttisesti. Niin, että nykyään ei edes silmä katso karkkihyllyjä, jo yhden näkeminen aiheuttaa tunteita: syömättä jää. Karkeissa muuta olekaan kuin pelkkää sokeria ja minne sitä sokeria tästä kertyy? Ei kiitos. Samoin leffojeni aikana tissuttelut jäi, eli sitäkin kautta kalorieni saanti putoaa, vaikka en ole edes juoppoja.

Yhteenveto: nyt Nokialla katsellaan paljon televisioita

Olin myynyt erään television aiemminkin opiskelija-asuntolassa ja tuolloin 40-tuumaisen ikivanhan Philipsin haki nokialainen pari lätkään. Eihän voi olla sattumaa, että myös ensimmäisen vuokrakotini televisio 42" hankittiin juuri Nokialta. Mies tuli lapsineen, hakivat oman television lastenhuoneeseen Netflix-käyttöön. Sanoinko selvästi, Nokialta?! Nokialla katsellaan aika paljon televisioita, tai ainakin ostetaan paljon televisioita, oman kokemuksen pohjalta. Nokia, olisit niin puhtaita televisiokansoja.

Televisiotta vuoden ei ole mahdotonta. Vie aluksi vaikka viikoksi pois varastoon ja katso miten käy. Huomaat kyllä, että ei sitä oikeasti tarvitse. Sinulla on tietokone. Sinä voit katsella mitä haluat sieltä. Miksi sinulla on televisio? Poistamalla televisio myynnin kautta, sain yhden mahtavan asian, se asia näkyy sähkölaskussa — se putosi lähes olemattomiin. Niin, olinhan televisioaikaan parhaimmillaan tuntejakin putkeen katselemassa sarjoja. Toisaalta, sain vekottimesta rahat takaisin edes osittain.

Nyt tämän sijasta menen ulos kuuntelemaan tanssimusiikkia, tai teen jotakin muuta järkevää, mutta televisiollasi elämään ei minulla ole enää aikaa. Moni istuukin viikoittain kymmeniä tunteja tekemättä mitään television ääressä. Haluaisitko tehdä tämän kaiken sijasta jotain parempaa? Luovu televisiosta, asian ratkaisu on oikeasti näin helppoa. Useimmiten et tarvitse mustaa boksia viihdyttämään. Lisäksi päätin luopua tuosta 4G-liittymästäni kokonaan, kutsuisin sitä nyt jopa Extreme-minimalismiksi.

Koin, että 10M/10M-nopeus on minulle liikaa Chromebook-käytössä ja toisaalta olen aina ihmetellyt kuinka tässä kympin 3G-liittymässä voi olla 2M/2M-profiili. Sellainen riittää käyttööni nyt mainiosti. Musiikki soi, HD-video 720P-laadulla pyörii ja sivut aukeavat — kaikki mitä tarvitsen. Puhelin on nyt laturissa useammin, mutta hyvän verkon takia akku kestää aivan entiseen malliin — noin 8-10 tuntia suoratoistoja. Netflixiäkään ei ole enää, eikä toista laajakaistalaskua, rahaa säästyy nykyään paljon.

Olin melko kiitollinen, että televisioita ostetaan, koska muuten joutuisin pitämään siitä väkisin. Etkä nimittäin kehtaa viedä toimivaa laitetta aidoille kierrätyslavoille. Olisin ehkä kyllä antanut televisioni vanhemmilleni, jos et olisi saanut myydyksi, mutta nokialaiset maksavat niistä aika hyvän hinnan...

Ehditkö merkintää lukiessa aloittaa oman televisiottoman elämän? Jaa kokemuksia jo tänään.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!