Mahtuuko omaisuuteni sinun Hiaceen?

Mikäli aloitetaan ensin hyvillä uutisilla, en ole nyt ehkä kuitenkaan muuttamassa, vaikka omaisuuteni näyttääkin mahtuvan enää yhteen Hiaceen. Toisaalta huonoja uutisia ei ole, paitsi että kämppäni alkaa vaikuttaa liiankin isolta, voisin hyvinkin muuttaa jo puolet pienempään usein tulevaisuudessa. Olenpa aina välillä sen sanonut ääneen, että minä muutan pois Pirkkalasta! Muutan! Se onkin jäänyt puheiden tasolle, vaikka kieltämättä iloitsen jotakin parhautta Suomen kotikaupungissani, Lappeenrannassa.

Tämän asunnon kulmakivet ovat lähes kiveen hakatut. Vuokra ompi Tampereen seudun halvimmasta päästä jos neliöitä katsellaan. Lisäksi sijainti on lähellä luontoa ja palvelut ovat aivan vieressä. Lidliin on kuusi kilometriä, kilometrin säteellä on parikin hyvää pikku kauppaa sekä arjen palvelut. Isommat edut on hyvä 3G-verkon toimivuus, joten ei tästä kyllä haluaisi muuttaa. Samalla isännöitsijäsi tuumii parhaimmista keinoistaan saada ilmainen taloyhtiölaajakaistasi 10 Mb/s kaikille vuokra-asukkaille.

Rakas kämppä on noin 40 neliömetriä ja tässä voisi asua lisäkseni koira ja toinen ihminen. YouTubesta katselen koko ajan miniasuntoja ja siellä viihtyviä perheitä. Emme juuri tarvitse tilaa, vaan vähemmän häiriötekijöitä. Vähemmän on todellakin enemmän, uskokaa! Lapsuudessani elin niin, ettei perheelläsi ollut varaa edes ylimääräiseen leluun, joista kaikki puhuivat. Elin kuitenkin ilolla, ja tämä on opettanut jalon taidon minimalismin polulla, että vähemmälläkin pärjää oikein hyvin. Kokeile tuota ihmeessä!

Nautin saada kaikkia tuotteita ilmaiseksi. Vanhemmat ovat kovia sisustamaan, ja mikäli sohva ei enää sovi sisustukseen, he antavat sellaisen minulle ILMAISEKSI. Otan kaiken ilmaiseksi, koska näin minun ei tarvitse ostaa asiaa Sotkasta edes 50 % tarjoushintaan. Istun juuri antiikkisella sohvalla, minkä sain ensimmäiseen vuokrakämppääni 2014 kotiin kannettuna, maksutta. Nyt sohva alkaa vajoamaan lattiaa kohti, mutta ajattelin istua tällä kolme vuotta lisää, jolloin seuraavaksi saisin maksuttoman sohvanne.
Muuttamisesta ei pidä kukaan, mutta muutto käy nopeammin, jos ei omista suuria arkistoja. Laskin omaisuuteni, ja sen jälkeen arvaan, että muutama Toyota Hiace riittäisi tavoittelemaan seuraavaa vuokrakotia.

Muuttamassa en ole, mutta on niin hienoa tietää, että jos tarvetta tulee niin muuton voi tehdä ilman stressiä. Vähemmän kuormaa tarkoittaa useasti enemmän säästöjä itse muuttokustannuksissanne.

Toisaalta suurin osa tavarasta on katseilta piilossa kaapeissa, joten riittävätkö edes kaksi Hiacea?

Laskin omaisuuteni koko illan, laske hei sinäkin siellä

Tämä ei ole mikään vitsi, sillä kävin kämpän perusteellisesti läpi paperinivaskan kanssa — laskin ihan jokaisen asian yksitellen. Laskuihin liitin mukaan myös mukaan otettavat huonekalut, enkä ihan kodin kiinteitä asioita, kuten vuokra-asunnon jääkaappia, hellaa ja muita muutettaessa täällä olleita asioita. Netissä oli asiaan liittyen minimalistien jakamia videoita, suurin osa koki, ettei hyötyisi laskelmistaan mitenkään. Sain kuitenkin toisilta minimalisteilta vinkkejä kuinka tehdä tämä tehtävä täysin oikein.

Yksi kokeneempi minimalisti kertoi laskeneensa kaiken omaisuutensa että päätyi noin 200 artikkeliin YouTube-videossaan. Toisaalta eräs Hardcore-minimalisti kertoi asuvansa yksiössään vain 50 asian kanssa. Samainen minimalisti kertoi kuitenkin elävänsä varsin valoisaa elämää ja tiedän sen tunteen. Vähemmän on minullekin enemmän. Vinkeistä otin vaarin, eräs minimalisti kertoi laskeneensa monia asioita yhtenä. Vahvasti yhteen liittyvä juttu kuuluu hänestä upeimmillaan aina yhteen artikkeliinne.

Hänestä esimerkiksi laturin, ja siihen liittyvät kaapelit voi laskea osana puhelinta, sama kannettavan tietokoneen kanssa. Lisäksi työkalulaatikon annista ei tarvitse laskea jokaista mutteria, naulaa taikka kuusiokoloavainta erikseen — lasket koko setin yhtenä asiana. Kyseinen mies ei laskenut päivittäisiä asioita, kuten ruokaa, kodin siivousaineita ja muuta vastaavaa roinaa mukaan. Hieman epäselväksi jäi minulle vaatteiden kohtalo, koska hän ei nyt puhunut niistä muuten hyvässä YouTube-videossaan.

Tässä on arjen ILMAINEN sohva

Laskin nuo sitten omalla tavalla. Paidat jokainen yksitellen, mutta esimerkiksi sporttinen asu yhtenä kappaleena, jos ne olivat ostettaessa yhdessä paketissa. Esimerkiksi urheiluasu, jossa takki ja housut. Pikkutavaraa en ole myöskään laskenut, minulla on esimerkiksi muutama pikkuboksi, jossa kaikkea pientä harvemmin tarvittavaa. Eräässä on ompeluasioita ja toisessa kaapeleita. Laskin jokaisen boksin yhtenä asiana työkalupakin tavoin. Ennen pikalaskua luulin, että minulla olisi tavaraa enemmänkin.

Noh, kuinka monta asiaa minulla sitten onkaan? Laskettuani makuhuoneesta ulkovarastoon yllätyin positiivisesti — ennen laskelmia ajattelin talossani olevan ainakin 650 asiaa. Todellisuudessa asioita oli 550 ylöspäin skaalattuna mahdollisten virheiden takia, että unohdin jotain välistä laskuihin, sekin on nimittäin mahdollista! Mukana on kaikki lompakosta polkupyörään, ja jokaisen keittiöasian laskin yksi kerrallaan, väsymättömästi. Neljä haarukkaa jne. Olipa kyllä hauskaa saada tietää määristään.

Suosittelen laskemaan asioita kaikille. Näin voit tietää sen todellisen määrän tavaraa. Laskepa myös kaiken varastossa. Mieti samalla, jos se on hyvin helppoa, mitä et ole mahdollisesti käyttänyt puoleen vuoteen. Nämä tavarat kannattaisi poistaa samalla sekunnilla laskuista ja kotoa. Samalla olisi tietysti hyvä katsoa työkalupakin sisään, onkohan sielläkin jotain turhaa? Entäpä mitä tavaraa mahdollisesti löytyy autostanne tai johtojen laatikosta? Luovu jo niistä Scart-johdoista ainakin, nyt on hei pakko!

Uusi sohva, sohvapöytiä saisi Ikeasta, mutta maksutta

Minulle toiselle turha on aarre. Joskus tuntuu, että jo kirpputorilta saisi paremman sohvan kuin sieltä Ikeasta, ja saa yleensä valmiiksi kasattuna, joskus harvoin joutuu hieman purkamaan että saa ovesta. Monia ihmetyttää aina, miten jaksan 26-vuotiaassa kämpässä, jossa mitään remonttia ei olisi koskaan tehty. Miksi pitäisi, saako kysyä? Kaapistot palvelevat käyttötarkoitustaan, eli saan tavaroitani piiloon. Keittiön omat nekin sulkeutuvat. Tarjolla on ihanaa tilaa kokkaamiselle. Ei se keittiö, vaan ajan kokki.

Paraskaan uusi Ikea-keittiöni ei tee huonosta kokista hyvän. Eikä edes paras Epoq-keittiö anna aikaa töistänne, jotta olisi ylipäätään aikaa kokata, ja käyttää sitä uutuus keittiötä koko rahanne edestä. Tuo keittiö antaa, koska kun joku on keittiön alun perin rakentanut, iloitsen muutamasta onnekkaasta joka sitä on käyttänyt. Näin keittiö oli antanut vastinetta kaikille, ja antaa tänään minulle. Keittiö tulee sitä halvemmaksi, mitä pidempään noita käyttää. Näin ollen ihan toimivaa keittiötä en lähde vaihtamaan.

En ainakaan täysin turhaan. Sekin vielä, että asun vuokralla. Mitähän tuo vuokranantaja tuumisi? Voin toki pyytää kauniisti parempaa lattiaa muovimaton sijasta, mutta kuinka? Miksi ihmeessä tekisin niin? Vuokranantaja ei koskaan pyydä enempiä laskulla ilman syytä, vuokrani nousee surutta maltilla. Usea vuosi peräkkäin ei ole vuokra noussut euroakaan, ja sinä kaipaat keittiötä? Mieti vielä. Minulle olisikin tärkeintä ei arjen keittiö, tai edes parkettilattia, vaan katto pään päällä. Ettei tarvitse sillalla nukkua.

Ikea on halpa, mutta 100 % off halvin

Olen aika kiitollinen siitä, mitä minulla on, ja on ihan sama mitä muut ajattelevat minusta. En eläkään siksi, että voisin täyttää Facebookit, Instragramit ja Blogger-blogit kuvilla ihanista keittiöistä tai arjen remonteista. Minulle elämä on jotakin aivan muuta. Näen elämässäni paljon hyvää, ja enemmän hyvää saa aikaiseksi sillä, kun kuluttaa vähemmän ja tietoisemmin. Ostaisit silloin, kun asia on oikeasti rikki, ja kyllä tämä voi tarkoittaa myös keittiön kaapin yhtä saranaa minkä Kotikadun huoltomies vaihtaisi.

Siinä menee paljon vähemmän aikaa kuin keittiön purkamisessa ja uudelleen rakentamisessa. Säästyy rahaa ja Ikean suunnittelupalvelussa aikaa. Se työntekijä on varmasti kyllästynyt työhönsä, kuten niin moni muukin, jos asioista vain haluttaisiin puhua avoimemmin. Työ vie aivan liikaa aikaa samalla, kun rahalla hankitaan elämän luksusta silloin, kun meren kalat kuolevat kuluttajien mikromuoviin. Sitäkin kalaa te syötte Ikean ruokapöydässä tuoleilla, tuo kala on syönyt mikromuovia loputtomissa merissä.

Onneksi olisi uusi keittiö! Miten olisi uunilohta mikromuovilla ja tulisia perunoita? Minua kiinnostaa ennen muuta jokaisessa tavarassa paras hyöty, sen todellinen näkeminen itse. Sohvasta luovun vasta, kun keskiosa vajoaa lattiaan saakka. Nyt on ihan siinä ja siinä. Toivottavasti kestää noin kolme vuotta, koska tuolloin viimeistään vanhempani kyllästyvät Sotkan puusohvaan, joten tulen saamaan sohvan omaksi. Tällä sohvalla nimeltään Rokokoo onkin aiemmin istuttu ennen minua jo vuosikymmeniä.

Mistä ihmeestä sinkulle on kertynyt yli 500 tavaraa jo

Ottaen huomioon, että tulen alun perin vuonna 2012 opiskelija-asuntolan solusta, en tajua miten tässä näin kävi, että kotini hukkuu tavaraan. Onko oman vuokrakodin intoa, että sain enemmän tilaa? Onko tuttu ongelma sinulle? Onko muita, joiden kaapistot sulkeutuvat hädin tuskin ja roskapusseja viedään taloyhtiön sekajätteisiin jopa useampana päivänä viikossa? Olisiko tällä roskapussien määrällä voinut selittää sen, miksi kaapistot sulkeutuvat vaivalla? Kaiken maailman seksileluja sitä tulikin ostettua.

Kaduttaa, eikä syyttä, koska katsoin muutaman dokumentin tilanteesta maailman merillä. Vaikka niitä on laitettu ilmoille jo vuosia sitten, en usko että ongelma olisi merkittävästi parantunut. Kävelen tässä itsekin Pirkkalassa, joka olisi täynnä ihmisten heittämää roskaa suunnilleen lentoasemalta aina tänne Partolaan. Ihmiset rakastavat katuruokaa, mutta sitten arjen roskana pitäisi roskikseen jaksaa, niin ei helvetissä. Onko näköongelmaa! Olisitte käyneet Specsaversilla. Taas joutui roskianne keräilemään.

Parhaimmillaan olen kerännyt yhden tunnin aikana useita roskapussejani aitoa roskaa, noin. Yhdessä roskassa paljastui roskaaja itse: oikein henkilötunnuksen kanssa. Laitoin sähköpostia ja kerroin, että on jatkossa tarkempi sen suhteen, että ei ainakaan heitä luontoreiteilleen omia henkilötietoja metsän nähtäville. Se on surullista, että jopa metsässä on nykyään roskaa, Lempäälään lähti ilmoitus metsässä lojuneesta kodinkoneesta. Missä pommisuojassa sekin elää, kun Giganttiin kävi tuollaiset maksutta.

Dokumentti: meret hukkuvat roskaan

Olen järkyttynyt. Miten ihmiset kehtaavat roskata, ja mitenkä ostan itse uutta, jotta pakkausmateriaali menisi jämptisti roskikseen. Jos ostaisin jatkossa vähemmän, taloyhtiö joutuisi tilaamaan vähemmän roskien vientiä jätehuollosta. Jos naapuri liittyisi peliin, niin taloyhtiö säästäisi. Sanot oudoksi, mutta ajattelen juuri tällaisia asioita, miten voisi säästää itseä ja muita. Kelpaisi ehkä nyt teillekin Espooseen vuokranalennus tai vähintään se, että vuokranne säilyisi samana vuosia? Vähennät samalla suihkuja.

Siellä ei ole mikään pakko asua tuntikaupalla, vaikka vesi onkin rajaton vuokralla, oliko edes 20 euroa kuussa? Välillä vuokranantaja kannustaa muita säästämään vettä, pelotteena vesimaksun korotus. Se nousi tässä taannoin hieman, kylläkin nousseisiin vesikustannuksiin, eikä niinkään veden kulutuksiin. Sallittakoon, mutta myös kallistuva sähkö saattaa nostaa painetta nostella vuokria, lämpiäähän täällä tiistaisin lenkkisauna halukkaille. Eikä taaskaan tarvinnut maksaa mitään, tuumien arvovalintojaan.

Ennen saunaa katselin vielä erään dokumentin meristä ja siitä miten nämä hukkuvat edelleen roskaan. Aluksi jäte on mallia vesipullo, joka hajoaa merissä edetessään mikromuoviksi, jota ei välttämättä näe paljain silmin. Tätä sitten kalat nautiskelevat muun mukana, sitten kalanne on vihdoin Ikea-pöydässä, saat maistaa aitoa merilohta mikromuovilla. Mikromuovi tuskin katoa kalasta edes uunissa, joten olisi korkea aika miettiä sitä itsekin, miten paljon roskaa oikein tuotan maailmaan kuluttamalla rahojani.

Miten voin lopettaa kuluttamisen, jotta säästäisin heti

Sitä tulee välillä mietittyä. Ovatko kaikki nuo toimeni tarpeeksi, jos lopetan, tai alkuun edes vähennän kuluttamista? Paljon olisi edelleen turhaa, mutta mikä vitun järki on poistaa mitään, jos tulee uutta ja pian lisää? Tuntuu, että poistan jotakin, iloitsen ja tylsistyn seuraavana viikkona. Pakko ostaa uusi ilon lähde. Jos ei tästä ole pitänyt mielekkäänä hankintana, niin tämä hankinta miellyttäisi varmasti. Myyjä puhui. Eniten minua järkytti tilanne eräässä lomakohteessa, nyt rannalla nähtiin upeat muoviroskat.

Kehitysmaissa ei ole jätehuoltoa, joten merirantojen läheisyydessä roskat kulkeutuvat meriin aaltojen mukana, eikä ketään tunnu kiinnostavan. En voi sitäkään tietää mihin meidän roskat päätyvät lopulta. Toivoa sopisi, että eivät ainakaan meriin taikka jokiin, vaikka onhan sitä tullut nähtyä. Tuuli kuljettaa niitä vaikka mihin, eikä se mukavaa ole herätä aamulenkille koiran kanssa, kun sinun sipsipussi lentää silmille aamutuimaan kun pitäisi nauttia uudesta päivästä. Yksi hauska hetki tallentui keskustelusta.

Eräs paunulainen bussikuski näki bussista kuinka mopoautosta heitettiin roskat tielle. Mats pysäytteli bussin, tuli ulos, noukki roskat, ja tarjosi nuo takaisin mopoautoon. Vähän rivoja huutelivat teininne, mutta ymmärsivät lopulta, ettei roskiaan kadulle heitetä, jos mopoautossa on tilaa. Kuljettajana olikin erittäin tuttu, tviittaava somekuski Mats Karlsson. Siinä on hieno mies. Moni olisi katsellut tilanteensa ohi ja jatkaisi elämää. Noukin joskus kadulle roskaavien roskat nenän edestä lähimpään roskikseen.

Saako ehdottaa lomaa? On lomafiilistä!

Iso poika heitti tyhjän Juissin maahan, keräsin maasta ja heitin teinin silmien edestä roskakoriin. Eikä ollut pitkä matka, vain 20 metriä. Sekin naurettavaa, että ihmiset syövät mäkkärin paskaa saadakseen energiaa, mutta energiaa ei ole kantaa roskia lähimpään roskikseen. Itse asiassa se Kaihon biisi Älä syö mäkkärin paskaa olisi hyvä siinäkin mielessä, että ei ainakaan kerry roskia mukaan vietäväksi tai edes sisätiloissa. Enkä ymmärrä miksi pitäisi syödä pikaruokaanne, kun samalla rahalla syö kotona viikon.

Tämän olen päässyt oppimaan, kun vuonna 2010 ja sitä ennen kotiini saapui jatkuvasti kebab tai pizza, eikä toisaalta ollut rahaakaan. Söin koko rahan kebabin ja pizzan muodossa. Joo, nuori, eilen 18... rahaa on. Silti olisi voinut miettiä järjellä, mutta parempi nyt kuin ei milloinkaan. Seuraavaksi yritän miettiä miten voisi vähentää kuluttamista, turhaa matkustelua, ylimääräistä jätettä. Miten voin auttaa muuta maailmaa tekemällä parempia valintoja? Ehkä nauttia itse enemmästä määrästä rahoja ensikertaa?

Hulluksi tuossa piakkoin tulee, kun blogejasi selaa. Noin 30-vuotiaat elävät sijoituksillaan, ja me muut kulutamme roskaan. Onpa sanottu, etteivät rikkaat katsele televisiota tai pukeudu brändivaatteisiin. Se on tässä suurin syy miksi rikas on oikeasti rikas, mutta näyttää nuukalta. Sitten tuo työtä tekevä köyhä yrittää vaikuttaa rikkaalta menemällä velkojen pirulliseen maailmaan. Jäteauto käy pihalla joka viikko, ja muovia kertyy kassillisia, kun lapset sekä muu suku saa tuoreimpia iPhoneita ja yllätyslaatikoita.

Yhteenveto: aiot minimoida lisää, seuraa tätä blogiani

Jos olisin muuttoaikeissa tänään, tavarani mahtuisi hauskasti vain kahteen Hiaceen. Pienempi tavara suoraan ja toinen Hiace olisi pakollinen omiin huonekaluihin. Veikkaisin, että ensimmäiseen Hiaceen mahtuisi jopa pesukone ja pari tuolia Sotkasta. Miten monta Hiacea sinä tarvitsisit muutossa? Lisäksi jos muuttaisin vaikkapa 25 neliömetrin asuntoon jopa jouluksi, luultavasti luopuisin ainakin toisesta sohvastani pois. Melko yllättävää, hei! Nyt se lähinnä koristelee tilaa, muuten olisi niin tyhjentävää.

Saanen yllättää, myös tuo toinen sohva on ilmainen. Sohvista en ole maksanut ikinä, kiitos juuri näille ihmisille, jotka koko ajan uskovat trendeihin että päivittelevät kodin ulkoasujaan. Vanhat sohvat, jotka eivät ole trendikkäitä, eivät juuri myy materiaan hurahtaneessa maailmassa. Eikä tällainen retrosohva enää muotia ole! Paitsi että se on, täällä. Alas vajoava sohva on eräänlainen museonähtävyys ja toinen sohva on onneksi parempi, mitä nyt ajan jäljet näkyvät. Kyllähän sillä köyhä istuu ja paljon istuukin.

Eipä perse välitä. Aiemmin viime kuussa saksalainen pariskunta Tampereelta nouti ison televisiotason pois, koska televisiottomana sellaista tarvitse. Onkohan minulla sitten mitään arvoa tavaralla? Kallein tuote kotona on varmaankin Gigantista ostettu pesukone — lähes 300 euroa. Tilastoja kaipaaville voisi sanoa, että vähiten tavaraa minulla on ulkovarastossa, vain kymmenen kappaletta. Saman verran sitä tavaraa on kylpyhuoneessa. Eniten tavaroita pienessä kämpässä minulla löytyi yllättävässä paikassa.

Peräti 320 tavaraa löytyi keittiöstä tuvalla ja makuuhuoneesta bongasin 100 artikkelia. Yhteensä laskin 500 tavaraa skaalaten ylöspäin 550:een mahdollisten virheiden takia. Suurin menoerä omassa rahassa on asumisen laskuissa ja sen jälkeen kulutan toiseksi eniten ruokaan ja päivittäisiin tavaroihin. En osta elektroniikkaa juuri ollenkaan tai muutakaan tarpeetonta roinaa. Jos ostan, useimmiten tarpeeseen, ja oikeastaan hyvin harvoin. Pienemmän rahapotin saa jo DNA, jolle maksan laskut netistä ja puheesta.

Pienin meno kuukausittain on nimittäin 6,90 euroa maksava rajaton 1M/1M 4G -liittymä ja sen avulla tämäkin merkintä on julkaistu onnistuneesti nettiin. Vähälläkin pärjäät varsin hyvin elämässä. Sohva ilmaiseksi tutuilta ja vuosien päästä uusi maksutta tutuilta... sopivasti vanhan tullessa tiensä päähän.

Ehkä minulla on jo kaikkea. Enää puuttuu vaan Toyota Hiace, enkä ole edes muuttamassa...

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä