Iloa elämään minimalismista

Minimalistin värit
Olen kirjoittanut minimalismista aiemminkin, mutta nyt syvennyn erityisesti sen tuomiin hyötyihin elämässäni. Lisäksi koen, että kirjoittamine ajatuksista on tarpeellista, koska moni tälläkin hetkellä painii asian kanssa - kuinka aloittaa jos minimalismi kiinnostaa nyt?

Monia pelottaa lähipiirin hyväksyntä, mutta jos pelkäät näitä asioita, et varmasti koskaan tule minimalistiksi. Kokemuksesta voin kertoa, että asia tulee ihmetyttämään lähipiiriä. Miten voit elää neljällä paidalla? Miksi sinulla on yksi talvitakki? Miksi et omista autoa? Näitä tulee edelleen, etenkin televisiottomuudesta, mutta paras ei välitä. Kirjoita elämääsi.

Elämä on kilpailua

Olen elänyt huonoja aikoja, silloin minulla oli paljon tavaraa ja suhteellisen huono käsitys tulevasta, enkä osannut nauttia pienistä asioista. Kuten muutkin, halusin aina jotain isoa - enemmän kavereita, enemmän tavaraa, kenties enemmän rahaa. Mutta, asiathan ovat nyky-yhteiskunnassa tasan näin - onneksi tajusin tämän jo hyvin nuorena ja sanoin näkemiin yhteiskunnan normeille ja odotuksille. Minulla ei ole aikaa tähän kaikkeen, kun muualla menee vieläkin huonommin.

Yläasteella jouduit helposti pilkan kohteeksi, jos satuit kuuntelemaan erilaista musiikkia, eikä sekään ollut mikään yllätys - jos sinulla ei ollut mopoa - et kuulunut joukkoon. Onneksi yksinäisyys tuona tärkeänä aikana oli hyödyksi minulle. Olen aina ollut omanlainen introvertti, mutta nykyään se on vain voimistunut. Pystyn nauttimaan pienistä asioista täysin yksin. En hae enää kilpailua ja teen asioita oman maun mukaan. Eikä niin, että täytyy saada muiden hyväksyntä heti.

Siispä vuonna 2012 palasin juurilleni. Halusin olla itseni, jollaisena minut ei hyväksytty esimerkiksi yläasteella. Aloin kuunnella Dancecore- ja Hardstyle-musiikkia vuosien tauon jälkeen ja tulin erilaiseksi. En omista autoa, en juo, en tupakoi, en omista televisiota tai radiota ja tämä on vasta alkua minimalismiin. Nykyään jos naapuri hommaa uuden polkupyörän, ajattelen että hyvä niin, mutta minun polkupyörällä pääsee myös paikasta A paikkaan B. Pieniä arvovalintoja.

Olen siis jättäytynyt kilpailusta. Vuoden 2012 aikana heitin varastossa lojuneet rojut. Siellä oli lapsuuden VHS-kasetteja ja vaikka mitä muuta. Tunsin, että olin katsellut näitä päivittäin lapsuuden aikana, mutta ei minulla ole näihin mitään suhdetta. Kaikki pois. Vähitellen siirryin kotiin ja aloin miettiä tarvitsenko todella kymmentä paitaa, 20 sukkaparia ja seitsemän kenkää. Milloin ehtisin käyttää kolmea talvikenkää tänä yhtenä talvena? Osasta oli luovuttava heti.

Aloitin siitäkin huolimatta, vaikka muistin tarkasti, että erilaisuutta ei hyväksytty yläasteella. Enkä päässyt pälkähästä täysin nytkään. Aina löytyy niitä, jotka eivät tätä elämäntapaa hyväksy helposti. Yksi kysyi miten ihmeessä voit elää neljällä paidalla? Minullakin on näitä pelkästään kymmenen! Sanoin suoraan, että eikö teillä siellä ole pesukonetta, minulla pesukone hyrrää kahdesti viikossa - aina löytyy paita jokaiselle päivälle! Sitten siirryin kivasti aiheesta toiseen.

Minimalismin hyödyt pähkinänkuoressa

Vastustuksesta huolimatta kannatti aloittaa. Nyt elämäni on raikas. En enää ajattele negatiivisesti ja nautin pienistäkin asioista. Ennen oli helppo olla tyytymätön, koska uutissivuilta luin joka päivä negatiivisia uutisia tai mietin, ettei minulla ole kaikkea sitä, mitä muilla on joka päivä. Tai niin he kertoivat Facebookissaan, että kaikki on niin mahtavaa elämässä uusin iPhone kädessä. Nykyään en lue uutisia, en katso televisiota, en shoppaile enkä yritä kilpailla kenenkään kanssa.

Ajattelen, että vaikka omistan alle 222 artikkelia, minulla on kaikki.
  1. Enemmän aikaa. On selvää että kun ei ole sadoittain tavaraa, minulla on enemmän aikaa. En järjestele tavaraa, en piilottele sitä enkä mieti tavaraa tuon taivaallista.
  2. Enemmän rahaa. Jos ei harrasta shoppailua ja myy tarpeettoman, minkä joskus erehtynyt ostamaan, saat selvää rahaa lompakkoosi. Käytä se vaikka matkailuun!
  3. Muiden mielipiteet ei kiinnosta. Minimalismi sai myös paljon aikaan ajatuksissa. En enää kilpaile, joten mainoksia en kuule samalla tavalla, itse asiassa osaan nauraa mainoksille - "No tällaista tuotetta minä en varsinkaan tarvitse". Kirjoitan omaa elämääni eivätkä yhteiskunnan normit minua liikuta. Minulla ei esimerkiksi ole televisiota, joka on käsittääkseni monelle kodin perusvaruste, mutta ei minulle. En myöskään vertaile itseäni muihin sosiaalisessa mediassa.
  4. Siivous käy hetkessä. Kun minulla ei ole huonekaluja talo täynnä, imuri liikkuu sulavasti, eikä minun tarvitse järjestellä kamoja ennen siivousta - kaikki ovat siististi kaapeissaan. Usko tai älä, kaikki tavara mahtuu muutamaan kaappiin, jotka ovat kämppään sisäänrakennettu. Minulla ei ole itse hankittua kaapistoa yhtäkään. Kämppäni on siivottu alle 33 minuutissa joka nurkasta ja täysin perusteellisesti. Haluaisitko sinä siivota nykyistä nopeammin?
  5. Nautin pienistä jutuista. Tämä on ehkä tärkein. Ennen en ole nauttinut pienistä asioista samalla tavalla, koska unelmoin matkasta Thaimaahan. Toisinaan halusin isoon porealtaaseen loppupäiväksi. Kukapa ei? Jokainen haluaa jotain muuta kuin sitä samaa päivittäistä rutiinia - ainakin välillä. Minäpä en enää edes halua matkustaa, koska tuntuu niin mahtavalta päästä pyörälläni kylästä toiseen ihan kotiseudulla! Musiikki on ihan parasta, Hardstyle pääkaupunkiseudulla ei voisi olla yhtään huonompi. Opi näkemään tähdet iltalenkillä.
Tässäkin vain muutama olennaisin juttu joka on parantunut monien muiden lisäksi. Yksi tärkeimmistä on kuitenkin itse minimalismi. Olen tyytyväinen, että minulla on koti, pyörä ja hieman rahaa maksaa laskut ja syödä hyvin. Vielä tyytyväisempi olen kun voin kuunnella elektronista tanssimusiikkia vaikka lenkkeilyn aikana. Erilaisuus ei kuitenkaan tuo kavereita, mutta yksin selviytyminen on minusta elämän tärkein asia. Aikuisena ei muutenkaan mielestäni tarvita useita kavereita.

Minimalismi on auttanut minua muuttumaan. Poika, joka tuli kouluun saadakseen vain uusia sutkautuksia kaikenlaisista asioista, muun muassa musiikkimausta ja erilaisista mielipiteistä on nyt vahva ja erittäin tyytyväinen elämäänsä. Joskus sinun täytyy nähdä pohjaa, että voit nousta uutena ihmisenä ylös. Aloita sinäkin, koska kilpailu ei kannata - et tule ikinä voittamaan sitä vaikka miten monta iPhonea ostat. Rahat hukkaan jne. Tällä rahalla voisit maksaa asuntolainaa.

Minimalismin ilo kannattaa aloittaa vaikkapa autosta. Se on pieni ja siitä on helppo alkaa hommiin. Sen jälkeen siirry vaikkapa vain yhteen kaappiin kerrallaan. Heitä kaikki turha pois. Muistoja tuovat asiat jätä viimeiseksi ja myös isompi varasto. Ne ovat hankalia ensikertalaiselle, kerrytä kokemusta ensin pienemmistä asioista. Ehkä ennen pitkää voit säästää rahaa muuttamalla pienempään vuokrakämppään. Sinusta tulee kunnon ihminen. Ihminen, joka nauttii tähdistä tänään illalla.

Loppusanat

Elämä on joskus hankalaa, mutta älä jää nuolemaan yhteiskuntaa. Irtisano lehti, hommaa television tilalle lukuisia kävelymatkoja ja paranna vaikka kuntoasi. Anna muiden istua television ääressä. Television tehtävä on lopultakin koukuttaa, huumeiden tavoin, ole vahva ja irtaannu. Jos sinulla on yksikin hyvä ystävä, sinulla on kaikki. Älä odota, että elämäsi tulisi olla samanlaista kuin sarjoissa, täynnä bileitä. Televisio on vain sellainen, joka valehtelee joka päivä kaiken aikaa.

Se valehtelee, että muilla on olevinaan ihan kaikki paremmin. Vai miksi luulet, että televisiossa on niin paljon negatiivisia juttuja? Ihan siksi,  jotta voisimme huonommin ja ostaisimme sen mainostettavan tuotteen voidaksemme paremmin. Se vain, että kauppareissulla et voi ostaa onnea. Onni lähtee sinusta itsestäsi. Sarjoja en ole katsellut varmaan vuoteen nyt, koska niissä myydään käsikirjoitettua elämää. Minimalistina ymmärrän nyt hyvin sarjan ja tämän oikean elämän eron.

Omaa elämää ei tarvitse käsikirjoittaa! Jos haluat parasta sarjaa, mikset eläisi elämääsi. Katsele paikkoja omin silmin ja jutustele rauhassa muille. Älä tuijota muiden elämää televisiostasi. Valitettavasti huomasin television roolin yhteiskunnassamme. Menin kävelylenkille puoleksi tunniksi iltapimeään, näin vilkkuvia noin 32-62-tuumaisia asioita harmaista ja valkoisista ikkunoista, tiedät kyllä. Ensimmäinen televisio, toinen, kolmas, neljäs... kolmaskymmeneskolmas televisio.

Lopetin laskemisen, sillä mielestäni televisio on onnistunut tehtävässään erinomaisesti.

Minä en ole osa näitä yhteiskunnan normeja musiikkimaussakaan.

Kommentit