12 syytä AdSense-eläkkeelle blogillakin

Tämä on unelmia, eikö vain? Heräät aamulla täysin uuteen päivään ja laitat rakkaat kahvit tippumaan. Samaan aikaan mietit sitä kauneinta aihetta blogiisi ja kupin ollessa jo pöydälläsi aloitat kirjoittamisen pyjamassa. Olet ammattibloggaajaa, joten voisi tehdä sen valitsemissasi asuissa. Tai ilman niitä, alasti. Vaihtoehtoisesti voisi aloittaa sen kahviloissa niin, että AdSense maksaa sinulle kahvit ja pullat. Aloitat päiväsi paremmin kuin monet kiireiset lääkärit tai työhönsä uupuneet rakennusmiehet työmaillansa.

Näin työpäivä on juuri alkanut. Tarkistat sähköpostit, uudet blogisi kommentit, vastaat kaikille ja sen jälkeen aloitat jo kirjoituksia kaikenlaisista aiheista. Samalla luomasi AdSense lähettää postia rahojeni tilityksistä pankkiisi. Rahoja tulee silloinkin kun nukut kauniita unia. Lopulta huomaat, että tänään on varaa valkoiseen maastopyörään kunnon fillariliikkeestä. AdSensella nimittäin tienaa aina. Sillä tienaa niin paljon, että voit jäädä varhaiselle eläkkeelle ja nauttia vihdoin elämästäsi ilman jatkuvia kiireitä.

Niin. Sivupalkin isot mainokset, jotka kalastavat sinulle rahaa ollessasi hierojalla, totta? Näin sitä itse ajattelin, kunnes huomasin piakkoin, että mainoksillani ei tänään tienaa. AdGuard on hyvin suosittu ja blogini liikennöintimäärä ei ollut niin suuri, että pääsisin tällä vielä jo kuuhun matkaamaan. Koet, että tällä hetkellä ei ole järkeä lähettää harvinaisia lukijoita mainoksen kautta muualle sen tonnikalapurkin tähden. Pyjamassa blogaaminen aamuin illoin on täysin mahdollista, ja palkan voin paljastaa. €0/kk.

En voi olla paljastamatta sitä, että kun aloitin tämän blogin kesäkuussa 2014, himoitsin mainonnasta. Luulit, että pääsisin sillä kuuhun tai vähintään Uuteen-Seelantiin. Googlen mainonnastasi, joita kaikki bloggaajat ihailevat, koska jotkut elävät mainonnasta vapaata elämää. Niin täälläkin, koska selaimesta löytyy ilmainen AdGuard-mainosesto. Estot ovat yleistyneet, joten mainonnoilla tein parhaimmillaan muutaman euron kuukausitilit blogissa. Teen sitä blogia muutenkin rakkaudesta, joten ei mainoksia.
Moni tavallinen ihminen uskoo siihen, että jos aloitat blogin ja lisäät mainontaa, voit unohtaa päivätyöt. Väärin. Blogeilla ei nykyään tienaa, mutta jotkut silti pystyvät siihen, jos tekevät sen suurille massoilleen.
En itse hae blogeillani massoja, koska haluan tehdä tätä rakkaudesta kirjoittamiseen. Tästä syystä en esimerkiksi tee yhteistyössä tehtyjä kirjoituksiasi lainkaan. En, vaikka maksaisit siitäkin kunnolla.

Olen siinä pisteessä, että jos nuo mainokset häiritsevät minua, en häiritse mainoksillasi lukijoitani.

Miksi et näytä AdSensen mainontaa blogissa, tienaat?

Blogeissani oli AdSensen mainoksia vain muutaman kuukauden ajan. En täysin vastusta ideaa, mutta Googlensa kanssa saa olla tosiaan todella tarkkana. Vaikka Google hyväksyy sinut ohjelmaan Bloggeria käyttäen, vaatimustasot nousee heti, kun hommaat oman verkko-osoitteen. Googlen suursilmissä olet silloin jo eri ryhmää, sinun on haettava ohjelmiin uudestaan. Mainokset lakkaavat näkymästä samalla, koska hyväksyntä ohjelmiin tuli vanhalle Bloggerin ilmaiselle osoitteelle. Nyt on sentään .fi-domain.

Moni uskoo ihmeisiin. Pidin erästä blogia teinivuosina ja aikuistuessa muutaman vuoden ajan. Silloin mainosestosi oli harvojen herkkuja, ja esimerkiksi vuonna 2009 mainoksilla tienasi helposti kymppejä kuukaudessa. Blogin kävijämäärät nousevat jatkuvasti, mutta jostakin syystä tuottosi ei kasva samassa suhteessa. Vaikka kuinka yrität löytää syysi esimerkiksi Googlen analytiikoista, ahdistun liikaa. Tuosta syystä päätit poistaa niin AdSensen kuin Analyticsin käytöstä tässä blogissa. Se ei maksa sitä yritystä.

Käytin ohjelmaa nyt lokakuusta ja kokemukseni ovat seuraavat. Jätä nyt väliin. Kuukaudessa tienasin keskimäärin kaksi euroa, ja vaikka sillä kattaa sen työn, ei sillä ainakaan rikastu. Toisaalta AdSense ei ole hyväksynyt minua ohjelmaan tällä uudella verkko-osoitteella. Syytä he eivät ole kertoneet, mutta osasivat sentään linkittää ohjelmani sääntöihin. Androideja tekevä Google alkaa olla niin suuri firma, että niillä on varaa valita ne asiakkaat. Jos lähikauppa tekisi niin, paikan tulevaisuus olisi harmaata.

Mies blogaa Chromebookilla

Kaiken lisäksi haluan panostaa lukijan käyttökokemukseen. Haluan, että blogini aukeaa sekunneissa. Mainokset ovat vain hidaste, eli ne hidastavat kaiken lisäksi internetiä, josta joudut maksamaan vähän enemmän koko ajan. Minulla on puhelimessa megabitin nopeus mukaan, mikä riittääkin täysin, koska käytän AdGuardin mainosestoja. Melkeinpä huvittaa se, että jotkut ihmiset maksavat siitäkin maltaita, että olisi yksi nolla tai kaksi nollaa lisää :D Elisa tienaa, mutta et sinä. Se on nuukan hyvä tie, vapaus.

Juuri näkemättä mainoksia pystyisi elämään niin. Näen vain monia ahneita internetissä, jotka vieläpä kirjoituksiensa perässä tivaavat lukijoilta kahvirahat PayPaliin tai jotakin muuta. Onneksi olisi blogeja, joissa on vain olennainen: tekstiä, kuvat ja kommentointikenttä. Ei mainoksia, ei edes oman yrityksen mantraa tai lahjoituksien kerjäämistä. Suosittelen blogaamaan samalla tavalla, rahasi ei loppupeleissä tee mielestäni ketään onnelliseksi. Jos sitä haluaa aina ja paljon, sitä haluaa aina vähäsen enemmän.

En halua rahaa. Tonni riittää, kaikki sen jälkeen on ylimitoitettua. Blogeissa ahneus näkyi muutenkin yleensä siten, että hommataan aika kalliita web-hotelleja, ja sitten ihmetellään kun se maksoi paljosti. Laitetaan blogit täyteen mainoksia, että saadaan ne kulut katettua, eli blogia ei pidetä välttämättä edes aidosta rakkaudesta. Se on vain rahantekoväline. Välillä mennään sitten bileisiin, että voidaan juoda ne AdSense-rahat, muiden köyhien kanssa. Niin moni tekee, maksoi palkan kuka tahansa. Nyt juomaan!

Kuusi ensimmäistä syytä, olla näyttämättä mainoksia

1. Mainokset maksavat tonnikalaa. Yksi mainoksen klikkaus voi johtaa suureen kertasummaan. Tämä summa tuntuu kuitenkin äkkiä pieneltä aikanasi, jona kaikilla on AdBlock, uBlock tai vastaava. Tätäkin blogia selailee kuukausittain noin 1000 uniikkia kävijää. Heistä ehkä muutama on jo päätynyt johonkin mainokseen. Kaksi euroa kuukaudessa siitä, että sivu latautuu hitaammin, kävijöitäni katoaa ja sinulla on varaa kahteen ylimääräiseen tonnikalapurkkiin kuukaudessa ei maksa sitä pienintäkään vaivaasi.

2. Mainokset vievät lukijat. Lukijoita katoaa nyt linkeistäkin, mutta ulkopuoliset linkit voi aina laittaa avautumaan uuteen ikkunaan juttuja naputellessa. AdSense avaa mainokset usein samaan ikkunaan, ja vaikka selaimessa on paluunappi, harva sitä enää käyttää. Ajattelet sitä itse. Uusi ihminen tulee blogiisi hakukoneen kautta, mutta mainos veisi tämän huomion. Tuo artikkelisi käsittelee tornituuletinta, hän meneekin saman tien lukematta tornituulettimien nettikauppaan. Juuri nyt olet menettänyt lukijani.

3. Mainoksesi varastavat huomion. Vaikka estoja on, ymmärrän täysin mistä on kysymys. Mainonnan tarkoitus on tehdä mainos kiinnostavammaksi kuin itse sisältö. Lehdissä merikala tulee silmille, ja itse juttu jää helposti taka-alalle. Asia on juuri näin myös verkossa. Jos mainosbanneri vie käyttäjän kaiken huomion, lukija voi klikata sitä ja lähteä pois, tai pitää mainosta jopa ärsyttävänä. Haluatko pettyneen lukijan, mutta usein siksi, että hän kokisi mainokseni liian ärsyttävänä tai jopa täysin loukkaavana?

Näyttö rikki? Onneksi on lainaa

4. Et tiedä mitä mainostat. Yksi syy mainonnan poissaolooni blogissa on Googlen mainoksiin liittyvä salaisuus. En yksinkertaisesti tiedä mitä mainostan nukkuessani. Pidin myös asiattomana sitäkin, että minimalismiini liittyvissä artikkeleissa mainostettiin sinulle Bank Norwegianin lainojasi. Juttuni, joka kehottaa kuluttamaan vähemmän, Google mainostaa lainoja. Lainoja, joilla saan enemmän. Minulla ei ollut mitään tietoja millaisia mainoksia joku toinen näkee blogeissani. Enkä voinut tähän vaikuttaa.

5. Mainokset hidastavat blogia. Mainonta on täynnä monia skriptejä ja upeaa seurantaa. Tämä kaikki hidastaa sivuja blogissasi. Joidenkin arvioiden mukaan ihmiset eivät enää jaksa odottaa älypuhelimien aikakaudella ja keskimäärin sivun lataus liian pitkään karkottaa käyttäjät. Jos sivustojesi latautuminen lähes kokonaan kestää nopealla 4G- tai kuituyhteydellä yli kolme sekuntia, on aika toimia. Poistamalla mainokset blogi nopeutuu huomattavasti — jopa parilla sekunnilla! Tämä vaikuttaa heti lukuaikaan.

6. Vaihda lukijoita sentteihin. Vaikka ajatellaan, että mainoksilla tienaa hyvin, kukaan ei sano sinulle totuutta. Myyt raskaalla työllä saatuja lukijoita senteillä Giganttiini, autolainaan, tai vakuutusfirmaan. Eivät nämä firmat turhaan sentään mainosta, he haluavat asiakkaita, ja sinä tarjoat heitä vain tikkarini hinnalla? Minusta tässä saisi vaatia enemmän. Pieni artisti ei tosiaan muutenkaan tienaa AdSensellaan klikkeihin perustuvalla maksutavalla. Pitäisikö mekanismi muuttaa näyttöpohjaiseksi mainonnaksi?

Lisää syitä lopettaa lukijoiden häiriköinti, bannereilla

7. Leiska muuttui sekavaksi. Ottaessasi mainoksia, voi jotenkin näihin vaikuttaa. Voit vaihtaa värejä, kokoja ja sitä onko mainoksissa vain selkeää tekstiä. Kuvamainoksia kuitenkin suositellaan jatkuvasti. Jälkimmäinen mainos on kaikkein häiritsevin ja voi tehdä leiskasta lapsellisen. Kuvittelit sitä ihan itse: leiskassa on amatöörin tekemä mainos. Joka ei ole yksinkertaisesti niin hyvä. Et tosiaan voi mainoksiin vaikuttaa, sillä olen nähnyt näitäkin: Olet tänään tuhannes vierailija, tästä voitat miljoonan! Vai niin.

8. Kilpailijat mainostavat aina. Totuus on se, että voit mainostaa kotisohvalta AdSense-verkostoissa AdWordsilla. Voisit mainostaa blogiasi, kuvagalleriaasi tai jotain aivan muuta. Vaikka näitäkin blogeja on Suomessa jo kymmeniä tuhansia, joillakin voisi olla samantapainen blogi kuin minulla. Haluaisinko mainostaa heidän blogeja omissani? Jos sinulla onkin oma yritys, haluaisiko mainostaa firman sivuilla toisia firmoja, jotka voisivat haalia asiakkaita päivästä toiseen ja vieläpä ihan tietämättä kun nukut?

9. Googlen politiikka suosii isoja. Iso firma ja on varaa valita. Monien tilanteesta näkee hyvinkin sen, että Googlea ei pieni artisti kiinnosta. Eivät hyväksy enää ohjelmaansa, koska hommasit oman verkko-osoitteen Bloggeriin. Ainoa tapa näyttää mainoksia, on luopua verkko-osoitteesta ja käyttää Blogspot-osoitetta. Google määrittelee sen, kuinka sisältöjäsi tuotat. Jos olet pieni artisti, isoin Google punnitsee blogia tästä tarkemmin. Täällä olen jo kokenut artisti, ja haluaisit kehittyä artistina ilman sääntöjäni.

Mainonnan uhri ostaa lisävelkaa

10. Laatusisällön tuottaminen ei johda tulovirtaan. HD-laadulla ei saa suuria käyttäjän virtoja. Sinun täytyy kirjoittaa tyhjänpäiväisiä uutisia, mitä Lady Gaga teki eilen TV:ssä, ja kuka oli vain viikko sitten yläosattomissa päätynyt eroon. Sinulla pitäisi olla oma Iltalehti, että voi saada mainoksillasi rahaakin. YouTubessa tilanne on täysin sama. Pieni artisti ei elä kanavallaan. Pienen suuri blogiartisti ei saa edes kahvipakettia kuukaudessa. En suostu kirjoittamaan täydellistä roskaa, että voisit tienata paremmin.

11. Tulet ajattelemaan vain tuottoa. AdSense voi vaikuttaa näin väsyttävältä, sillä aikanne menee ihan tolkuttomasti tarpeettomiin asioihin. Sen sijaan, että mietit nyt kuinka kehittää blogiasi, mietit kuinka nostaa sitä rahavirtaa. Vaihdat mainoksieni tyyppejä, kokoja ja värejä ja mikään ei toimi. Viikon päästä vaihdat jopa leiskani ja toisella viikolla kokeilet mainoksia eri paikoissa. Saatat huomata lisätuottojasi, mutta samalla ihmettelet miksi kävijävirtani pienenee. AdSense, se palkitsee rahan sijasta stressillä.

12. Lukijasi velkaantuvat lisää. Ota esimerkiksi Ilta-Sanomat, joka kalastelee uutisilla ihmisiä, jotka ovat rikkoneet luurin näytön hevosen hampaissa, venäläisessä vessanpöntössä tai ruohonleikkurissa. Samalla kyseiset ihmiset ovat pakotettuja näkemään mainoksen lainastasi, jolla saa uuden puhelimen velaksi. Pidän sitä itsekkäänä, että myydään lukijoille lisää velkaa tai lisää vakuutuksia näiden varalta. Mietitään lehtitalon tuloja, ei sentään lukijoita, joten lukijani eivät tule mainoksia näkemään täällä.

Suomessa on paljon ulosotossa olevia, mainonnalle ei

Et halua, että otat blogini vuoksi jonkun turhan velan, että saat ostettua mainonnan viestin. Eikä edes tarvitse sitä rahaa, koska olen nuuka ja voin elää normaalia elämää alle tonnilla kuussa, rakastaen sitä. Se on Suomessa aina naurun aihe, jos jollekin ei raha kelpaa! Minulle riittää kiitos, tästä työstäni. Luet, jos pidät paljon tai vain vähäsen, mutta rahaa en siitä tarvitse. Puhut tästä mainonnasta, ja velattoman näkökulmasta, siksi en laita yhtäkään mainosta blogiini jatkossakaan. Ulosotossa on jo liikaa sakkia.

Jos et tiedä miltä tuntuisi olla velaton, kysy minulta! Otin askeleeni teininä siihen, että et rupea juosta rahan takia. Vihasin mainontaa jo teinivuosilta. En koskaan pitänyt kuluttamisesta. Luulen, että kuulet sen, etkä koskaan lähde velkojen maailmaan. Kunhan saisit nykyiset maksettua. Se onkin positiivisesti yllättävää, että minunlaisia ihmisiä ylipäätään on. En ole ottanut ikinä velkaa. Enpä henkilökohtaisesti jaksaisi sitä, että pitäisi asua työpaikalla, että saisi jonkun loputtoman velan maksettua sillä. Ei kiitti.

Ikää on 26 vuotta, otin velkaa elämäni aikana 0 euroa. Ei ole autovelkoja, remonttivelkaa, talovelkaa eikä mitään muutakaan velkaa. Laskut maksan tileiltä, ruoat pankkikorteilla ja blogini tarjoaa Google. Blogaajille suositteli aina Bloggeria, koska se ei maksa mitään. Kuka enää tuhlaa niitä satasia vuodessa web-hotelleihin? Mainonnasta, ja keskustoja täyttävistä logoista en pidä lainkaan, sillä se toi mieleesi sen konsumerismini. Sen liiallisen kulutusjuhlani ja ahneuden, kaikki nämä haluavat sinun rahojasi.

Elämme sairaassa kulutusjuhlassa, okei?

En ole vakuuttunut AdSensesta, mielestäni vuoden 2010 aikana se toimi paremmin. Silloin sillä vielä tienasi kahvipakettejasi kuukausittain. Enää voit vain uneksia siitä. Netissä rahan teko on toisenlaista nyt. Nyt kannattaa myydä omaa osaamista netissä. Blogisi voi olla eräänlainen mainoskanava sille. Jos pidät tekniikkaan liittyvää ihmeblogia, saatat olla parempi ihminen, jos myyt mainostilaasi itse ilman välikäsiä. Miksi suosia Googlea, antaa sille markkinaa. Google takoo jo paljon rahaa, teidän tiedoilla.

En ole missään nimessä sanomassa sinulle, että on aika poistaa mainoksesi. Jos et kuitenkaan näillä tienaa kunnolla, mainokset voivat kääntyä jo itseään vastaan. Sitten kun alat tienata kunnolla, saatat haaveilla suuremmista summista rahaa, ja tuolloin vaarana on sisältösi heikkeneminen. Hilloahan ei tosiaan saa asialla, muuten Iltalehti olisi tänä päivänä rahaton. Blogger on lisäksi ilmainen, joten sen kustannukset ovat katettu, ilman tuloja mainoksista. Miksi ärsyttäisi hyviä lukijoita bannereillani?

Yhdeksän euroa vuodessa omasta osoitteesta on pieni raha, kuka tahansa meistä pystyy siihen. Jos et kykene, niin Bloggerini ilmainen verkko-osoite ei köyhdytä, ei sitten yhtään! Totuus on, että nykyään tienaa enemmän panttipulloja keräämällä kuin AdSensesta. Riitti, kun kävelin tunnin ajan Tampereen keskustasta maisemareittiä Epilään, niin löytyi rahanarvoisia metalleja ja muoveja jopa viiden euroni edestä. Suosittelen kokeilemaan, ennen AdSenseja blogeissa, näin saat myös ympäristöjä siivottua!

Yhteenveto: asennat AdGuard ja nautitko mainoksitta

Tässä tämä AdSense. Firma, joka käyttää tietojasi mainontaani. Jos tykkäät LVI:stä, saatat saada LVI-mainoksia. Jos tykkäät ruoasta, saatat saada ruokaan liittyviä mainoksia. Käytettyäni 4G-nettiä ilman mainonnan estoa päivän, huomasin todellisuuden, minkä takia esto-ohjelman asensin. Nettikokemus ilman mainoksia on niin paljon selkeämpää ja nopeampaa, että aikaa ja rahaa on jäänyt nyt elämiseen, ilman kalliita uutuustuotteitasi lompakkoani rokottamassa. Osta sinä AdGuard, se ei maksa mitään!

AdGuard voi olla elämän paras ostos. Maksutta, minkä ansiosta iloitsit velattomasta elämästä tänään. Uudet farkut eivät mainosta kaiken aikaa itseään, etkä näin ollen joudu menemään luottojeni puolelle, jota et edes välttämättä ottaisi näkemättä kyseistä mainosta alkuunkaan. Elän hyvää velatonta elämää vuokrayksiössä tuvalla ja sisimmässäni toivon sitä samaa sinullekin. Velaton elämä on parasta elämää, ja ilman mainoksia ei pääni mene sekaisin tarpeettomasta tiedosta. Lähde hetimmiten lähiluontooni.

Nuukana en tiedä mitään tämän parempaa kuin mainokseton blogisi, tavaraton koti ja lomaton loma. Mikäli et ole veloissa, selain ei pursua mainontaa, voisi lomailla joka päivä. Lomailet paljon näkemättä mainoksia, lisävelkaa, rikkinäisiä stressisuhteita rahaan ja puolisoosi. Mikä parasta alat näyttää omille lapsillesi sen, että ilman ylimääräistä rahaa voisi elää onnellista elämää. Elämää, josta sinun ei tarvitse lomailla Thaimaassa taikka Pariisissa. Onkohan tässä sellaista laatuelämää, joka vapauttaisi aikaasi?

Jos olet blogaaja, suosittelen sitä. Älä kiusaa lukijoitasi mainoksilla. Se voi olla jopa halpamaista, vain muutaman ylimääräisen tonnikalapurkin takia kuukaudessa. Saatat menettää lukijoitasi. Teema onkin parhaimmillaan ilman mainosyksiköitäsi. Blogaajana jaksat paremmin, jos aikasi ei kuluisi siihen, että mietit kuinka tienata vain lisää. Ylimääräinen aika palautuu energiana kirjoittamiseen tai lähimetsässä rentoutumiseen. Jos kuitenkin haluat antaa mainonnalle mahdollisuuden, älä odota miljoonavoittoa!

Unohda tuo AdSense ja lähde uimaan rannalle — tulen mukaan kanssasi nauttimaan kesästä. Blogilla maastopyörän maksaminen oli nimittäin unta, usko jo. Jos kuitenkin luet vielä tätä, olet hereillä. Liity ihmeessä AdSenseen, mutta vasta sitten kun olet valmis. Jos saat palkkioksi tonnikalaa, mietit lisää.

Jos et pidä pikavipeistä liiketoimintana, älä mainosta niitä AdSensella minimalismijutuissasi!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena