12 syytä AdSense-eläkkeelle blogilla

Tämä on unelmaa, eikö vain? Heräät aamulla täysin uuteen päivään ja laitat rakkaat kahvit tippumaan. Samaan aikaan mietit sitä kauneinta aihetta blogiisi ja kupin ollessa jo pöydällä aloitat kirjoittamisen pyjamassa. Olet ammattibloggaaja, joten voit tehdä sen valitsemassasi asussa. Tai ilman sitä, alasti. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa sen kahvilassa niin, että AdSense maksaa sinulle kahvit ja pullat. Aloitat päiväsi paremmin kuin monet kiireiset lääkärit tai työhönsä uupuneet rakennusmiehet työmaillaan.

Näin työpäivä on juuri alkanut. Tarkistat sähköpostit, uudet blogisi kommentit, vastaat kaikille ja sen jälkeen aloitat jo kirjoituksia kaikenlaisista aiheista. Samalla luomasi AdSense lähettää postia rahojen tilityksistä pankkiisi. Rahaa tulee silloinkin kun nukut kauniita unia. Lopulta huomaat, että tänään on varaa valkoiseen maastopyörään kunnon fillariliikkeestä. AdSensella nimittäin tienaa aina. Sillä tienaa niin paljon, että voit jäädä varhaiselle eläkkeelle ja nauttia vihdoin elämästäsi ilman jatkuvia kiireitä.

Niin, sivupalkin isot mainokset jotka kalastavat sinulle rahaa ollessasi hierojalla, totta? Näin sitä itse ajattelin, kunnes huomasin piakkoin, että mainoksilla ei tänään tienaa. AdGuard on hyvin suosittu ja blogini liikennöintimäärä ei ole niin suuri, että pääsisin tällä vielä kuuhun matkaamaan. Koen, että tällä hetkellä ei ole järkeä lähettää harvinaisia lukijoita mainoksen kautta muualle tonnikalapurkin tähden. Pyjamassa bloggaaminen aamuin illoin on täysin mahdotonta ja tämän voin paljastaa.

En voi olla paljastamatta sitä, että kun aloitin tämän blogin kesäkuussa 2014, himoitsin mainonnasta. Luulin, että pääsisin sillä kuuhun tai vähintään Uuteen-Seelantiin. Googlen mainonnasta, joita kaikki bloggaajat ihailevat, koska jotkut elävät mainonnasta vapaata elämää. Niin täälläkin, koska selaimesta löytyy ilmainen AdGuard-mainosesto. Estot ovat yleistyneet, joten mainonnalla tein parhaimmillaan muutaman euron kuukausitilin blogissa. Ei maksa vaivaa myydä lukijoille pikalainoja sivupalkissa.
Moni tavallinen ihminen uskoo siihen, että jos aloitat blogin ja lisäät mainontaa, voit unohtaa päivätyöt. Väärin. Blogeilla ei nykyään tienaa, mutta jotkut silti pystyvät siihen, jos tekevät sen suurille massoille.
En itse hae blogillani massoja, koska haluan tehdä tätä rakkaudesta kirjoittamiseen. Tästä syystä en esimerkiksi tee yhteistyössä tehtyjä kirjoituksia lainkaan. Haluan säilyttää blogini omanlaisena.

Olen siinä pisteessä, että jos mainokset häiritsevät minua, en häiritse mainoksilla lukijoita.

Miksi ei kannata liittyä AdSenseen vauhdilla, kerron useita syitä

Blogissani oli AdSensen mainoksia vain muutaman kuukauden ajan. En täysin vastusta ideaa, mutta Googlen kanssa saa olla tosiaan todella tarkkana. Vaikka Google hyväksyy sinut ohjelmaan Bloggeria käyttäen, vaatimustaso nousee heti, kun hommaat oman verkko-osoitteen. Googlen suursilmissä olet silloin jo eri ryhmää ja teidän on haettava ohjelmaan uudestaan. Mainokset lakkaavat näkymästä heti, koska hyväksyntä ohjelmaan tuli vanhalle Bloggerin ilmaiselle osoitteelle. Nyt on sentään oma.

Moni uskoo ihmeisiin. Pidin erästä blogia teinivuosina ja aikuistuessa muutaman vuoden ajan. Silloin mainosesto oli harvojen herkkua ja esimerkiksi vuonna 2009 mainoksilla tienasi helposti kymppejä kuukaudessa. Blogini kävijämäärä nyt nousee jatkuvasti, mutta jostain syystä tuotto ei kasva samassa suhteessa. Vaikka kuinka yritän löytää syyn esimerkiksi Googlen analytiikasta, ahdistun liikaa. Tästä syystä päätin poistaa niin AdSensen kuin Analyticsin käytöstä tässä blogissa. Ei maksa yritystä.

Käytän ohjelmaa vain lokakuusta ja kokemukseni ovat seuraavat. Jätä nyt väliin. Kuukaudessa tienasin keskimäärin kaksi euroa, ja vaikka sillä kattaa sen työn, ei sillä ainakaan rikastu. Toisaalta AdSense ei ole hyväksynyt minua ohjelmaan tällä uudella verkko-osoitteella. Syytä he eivät ole kertoneet, mutta osasivat sentään linkittää ohjelman sääntöihin. Androideja tekevä Google alkaa olla niin suuri firma, että heillä on varaa valita asiakkaat. Jos lähikauppa tekisi niin, paikan tulevaisuus olisi harmaa.

AdSense-hyväksyntä tuli vasta, kun lähetin tarkastuspyynnön uudelleen käsiteltäväksi. Saatat silti menestyä paremmin, jos jätät hakematta koko AdSenseen uutena bloggaajana näistä syistä.

Mies bloggaa Chromebookilla

1. Mainokset maksavat tonnikalaa. Yksi mainoksen klikkaus voi johtaa suureen kertasummaan. Tämä summa tuntuu kuitenkin äkkiä pieneltä aikana, jona kaikilla on AdBlock, uBlock tai vastaava. Tätäkin blogia selailee kuukausittain noin 500 uniikkia kävijää. Heistä ehkä muutama on päätynyt johonkin mainokseen. Kaksi euroa kuukaudessa siitä, että sivu latautuu hitaammin, kävijöitä katoaa ja sinulla on varaa kahteen ylimääräiseen tonnikalapurkkiin kuukaudessa ei maksa sitä pienintäkään vaivaa.

2. Mainokset vievät lukijat. Lukijoita katoaa toki linkeistäkin, mutta ulkopuoliset linkit voi aina laittaa avautumaan uuteen ikkunaan juttuja naputellessa. AdSense avaa mainokset usein samaan ikkunaan, ja vaikka selaimessa on paluunappi, harva sitä enää käyttää. Ajattele sitä itse. Uusi ihminen tulee blogiisi hakukoneen kautta, mutta mainos vie tämän huomion. Koska artikkeli käsittelee tornituuletinta, hän meneekin saman tien lukematta tornituulettimien nettikauppaan. Juuri nyt olet menettänyt lukijan.

3. Mainokset varastavat huomion. Vaikka estoja on, ymmärrän täysin mistä on kysymys. Mainonnan tarkoitus on tehdä mainos kiinnostavammaksi kuin itse sisältö. Lehdissä merikala tulee silmille, ja itse juttu jää helposti taka-alalle. Asia on juuri näin myös verkossa. Jos mainosbanneri vie käyttäjän kaiken huomion, lukija voi klikata sitä ja lähteä pois, tai pitää mainosta jopa ärsyttävänä. Haluatko pettyneen lukijan, mutta vain siksi, että hän koki mainoksen liian ärsyttävänä tai jopa täysin loukkaavana?

4. Et tiedä mitä mainostat. Yksi syy mainonnan poissaoloon blogeissa on Googlen mainoksiin liittyvä salaisuus. En yksinkertaisesti tiedä mitä mainostan nukkuessani. Pidin myös asiattomana sitä, että minimalismiin liittyvissä artikkeleissa mainostettiin minulle Bank Norwegianin lainaa. Juttuni, joka kehottaa kuluttamaan vähemmän, Google mainostaa lainoja. Lainoja, joilla saa enemmän. Minulla ei ollut mitään tietoa millaisia mainoksia joku toinen näkee blogissani. En voinut tähän vaikuttaa.

5. Mainokset hidastavat blogia. Mainonta on täynnä monia skriptejä ja upeaa seurantaa. Tämä kaikki hidastaa sivuja blogissasi. Joidenkin arvioiden mukaan ihmiset eivät enää jaksa odottaa älypuhelimien aikakaudella ja keskimäärin sivun lataus liian pitkään karkottaa käyttäjät. Jos sivustosi latautuminen lähes kokonaan kestää nopealla 4G- tai kuituyhteydellä yli kolme sekuntia, on aika toimia. Poistamalla mainokset blogi nopeutuu huomattavasti — jopa parilla sekunnilla! Tämä vaikuttaa lukuaikaan.

6. Vaihdat lukijoita sentteihin. Vaikka ajatellaan, että mainoksilla tienaa hyvin, kukaan ei sano sinulle totuutta. Myyt raskaalla työllä saatuja lukijoita senteillä Giganttiin, autolainaan, tai vakuutusfirmaan. Eivät nämä firmat turhaan sentään mainosta, he haluavat asiakkaita, ja sinä tarjoat heitä vain tikkarin hinnalla? Minusta tässä saisi vaatia enemmän. Pieni artisti ei tosiaan muutenkaan tienaa AdSensellaan klikkeihin perustuvalla maksutavalla. Pitäisikö mekanismi muuttaa näyttöpohjaiseksi mainonnaksi?

Näyttö rikki? Onneksi on lainaa

7. Leiska muuttuu sekavaksi. Ottaessasi mainoksia, voit jotenkin näihin vaikuttaa. Voit vaihtaa värejä, kokoja ja sitä onko mainoksissa vain selkeää tekstiä. Kuvamainoksia kuitenkin suositellaan jatkuvasti. Jälkimmäinen mainos on kaikkein häiritsevin ja voi tehdä leiskasta lapsellisen. Kuvittele sitä ihan itse: leiskassa on lapsen tekemä mainos. Joka ei ole yksinkertaisesti kovin hyvä. Et tosiaan voi mainoksiin vaikuttaa sillä olen nähnyt näitäkin: Olet tänään tuhannes vierailija, osallistu meidän kilpailuun!

8. Kilpailijat mainostavat aina. Totuus on se, että voit mainostaa kotisohvalta AdSense-verkostossa AdWordsilla. Voit mainostaa blogiasi, kuvagalleriaasi tai jotain aivan muuta. Vaikka näitäkin blogeja on Suomessa jo kymmeniä tuhansia, joillakin voi olla samantapainen blogi kuin minulla. Haluaisinko mainostaa heidän blogeja omassani? Jos sinulla onkin oma yritys, haluatko mainostaa firmasi sivuilla toisia firmoja, jotka voivat haalia asiakkaita päivästä toiseen ja vielä ihan tietämättäsi kun nukut?

9. Googlen politiikka suosii isoja. Iso firma ja on varaa valita. Monien tilanteesta näkee hyvinkin sen, että Googlea ei pieni artisti kiinnosta. Eivät hyväksy enää ohjelmaan, koska hommasit oman verkko-osoitteen Bloggeriin. Ainoa tapa näyttää mainoksia, on luopua verkko-osoitteesta ja käyttää Blogspot-osoitetta. Google määrittelee sen, kuinka sisältöäsi tuotat. Jos olet pieni artisti, iso Google punnitsee blogiasi ehkä tarkemmin. Täällä olen kehittyvä artisti ja haluan kehittyä artistina ilman sääntöjä.

10. Laatusisällön tuottaminen ei johda rahavirtaan. HD-laadulla ei saa suuria käyttäjien virtoja. Sinun täytyy kirjoittaa tyhjänpäiväisiä uutisia, mitä Lady Gaga teki eilen TV:ssä, ja kuka oli vain viikko sitten yläosattomissa päätynyt eroon. Sinulla pitäisi olla oma Iltalehti, että voisit saada mainoksillasi rahaa. YouTubessa tilanne on täysin sama. Pieni artisti ei elä kanavallaan. Pieni suuri blogiartisti ei saa edes kahvipakettia kuukaudessa. En suostu kirjoittamaan täydellistä roskaa, kymmenesti päivässä.

11. Tulet ajattelemaan vain tuottoa. AdSense voi vaikuttaa jopa väsyttävältä, sillä aikamme menee ihan tolkuttomasti tarpeettomiin asioihin. Sen sijaan, että mietit nyt kuinka kehittää blogiasi, mietit kuinka nostaa sitä rahavirtaa. Vaihdat mainoksien tyyppejä, kokoja ja värejä ja mikään ei toimi. Viikon päästä vaihdat jopa leiskan ja toisella viikolla kokeilet mainoksia eri paikoissa. Saatat huomata lisätuottoja, mutta samalla ihmettelet miksi kävijävirta pienenee. AdSense palkitsee rahan sijasta stressillä.

12. Lukijasi velkaantuvat lisää. Ota esimerkiksi Ilta-Sanomat, joka kalastelee uutisilla ihmisiä, jotka ovat rikkoneet luurin näytön hevosen hampaissa, venäläisessä vessanpöntössä tai ruohonleikkurissa. Samalla kyseiset ihmiset ovat pakotettuja näkemään mainoksen lainasta, jolla saa uuden puhelimen velaksi. Pidän sitä itsekkäänä, että myydään lukijoille lisää velkaa tai lisää vakuutuksia näiden varalta. Mietitään lehtitalon tuloa, ei sentään lukijoita, joten lukijani eivät tule mainoksia näkemään täällä.

Mainonnan uhri ostaa lisävelkaa

En ole vakuuttunut AdSensesta ja mielestäni vuoden 2010 aikana se toimi paremmin. Silloin sillä vielä tienasi kahvipaketteja kuukausittain. Enää voit vain uneksia siitä. Netissä rahan teko on toisenlaista nyt. Nyt kannattaa myydä omaa osaamista netissä. Blogi voi olla eräänlainen mainoskanava sille. Jos pidät tekniikkaan liittyvää ihmeblogia, saatat olla parempi ihminen, jos myyt mainostilaa itse ilman välikäsiä. Miksi suosia Googlea ja antaa sille tilaa. Google tekee jo paljon rahaa meidän tiedoilla.

En ole missään nimessä sanomassa sinulle, että on aika poistaa mainokset. Jos et kuitenkaan näillä tienaa kunnolla, mainokset voivat kääntyä jo itseään vastaan. Sitten kun alat tienata kunnolla, saatat haaveilla suuremmista summista rahaa ja tuolloin vaarana on sisältösi heikkeneminen. Hilloahan ei tosiaan saa asialla, muuten Iltalehti olisi tänä päivänä rahaton. Blogger on lisäksi ilmainen, joten sen kustannukset ovat katettu, ilman tuloja mainoksista. Miksi ärsyttää hyviä lukijoita bannereilla?

Yhdeksän euroa vuodessa omasta osoitteesta on pieni raha, kuka tahansa meistä pystyy siihen. Jos et kykene, niin Bloggerin ilmainen verkko-osoite ei köyhdytä, ei sitten yhtään! Totuus on, että nykyään tienaa enemmän panttipulloja keräämällä kuin AdSensesta. Riitti, kun kävelin tunnin ajan Tampereen keskustasta maisemareittiä Epilään, niin löytyi rahanarvoisia metalleja ja muoveja jopa viiden euron edestä. Suosittelen kokeilemaan, ennen AdSensea blogissa, näin saat myös ympäristön siivottua!

Ei tällä menolla sentään tule päivätyöstä irtisanouduttua, mutta olihan siinä maisemia. Sekä tietystipä pientä lisätienestiä kesäisen päivän kunniaksi. Seuraavaa odotellessa, niin voi kokeilla tätä samaa!

Yhteenveto: asenna AdGuard ja nauti mainoksettomasta netistä

Tässäpä tämä AdSense. Firma, joka käyttää tietojasi mainontaan. Jos tykkäät LVI:stä, saatat saada LVI-mainoksia. Jos tykkäät ruoasta, saatat saada ruokaan liittyviä mainoksia. Käytettyäni 4G-nettiä ilman mainonnan estoa päivän, huomasin todellisuuden, minkä takia esto-ohjelman asensin. Nettikokemus ilman mainoksia on niin paljon selkeämpää ja nopeampaa, että aikaa ja rahaa on jäänyt nyt elämiseen, ilman kalliita uutuustuotteita lompakkoa rokottamassa. Osta sinä AdGuard, se ei maksa mitään!

AdGuard voi olla elämäsi paras ostos. Maksutta, minkä ansiosta iloitset velattomasta elämästä tänään. Uudet farkut eivät mainosta kaiken aikaa itseään, etkä näin ollen joudu menemään luottojen puolelle, jota et edes välttämättä ottaisi näkemättä kyseistä mainosta alkuunkaan. Elän hyvää velatonta elämää vuokrayksiössä tuvalla ja sisimmässäni toivon sitä samaa sinullekin. Velaton elämä on parasta elämää ja ilman mainoksia ei pää mene sekaisin tarpeettomasta tiedosta. Lähde hetimmiten lähiluontoon.

Frugalistina en tiedä mitään tämän parempaa kuin mainokseton blogi, tavaraton koti ja lomaton loma. Mikäli et ole veloissa, selain ei pursua mainontaa, voit lomailla joka päivä. Lomailet paljon näkemättä mainoksia, lisävelkaa, rikkinäisiä stressisuhteita rahaan ja puolisoosi. Mikä parasta alat näyttää omille lapsillesi sen, että ilman ylimääräistä rahaa voi elää onnellista elämää. Elämää, josta sinun ei tarvitse lomailla Thaimaassa taikka Pariisissa. Onkohan tässä sellaista laatuelämää, joka vapauttaa aikaasi?

Jos olet bloggaaja, suosittelen sitä. Älä kiusaa lukijoitasi mainoksilla. Se voi olla jopa halpamaista, vain muutaman ylimääräisen tonnikalapurkin takia kuukaudessa. Saatat menettää lukijoitasi. Teema onkin parhaimmillaan ilman mainosyksiköitä. Bloggaajana jaksat paremmin, jos aikasi ei kulu siihen, että mietit kuinka tienata vain lisää. Ylimääräinen aika palautuu energiana kirjoittamiseen tai lähimetsässä rentoutumiseen. Jos kuitenkin haluat antaa mainonnalle mahdollisuuden, älä odota sentään liikaa!

Unohda tämä AdSense ja lähde uimaan rannalle — tulen mukaan kanssasi nauttimaan kesästä. Blogilla maastopyörän maksaminen oli nimittäin unta, usko jo. Jos kuitenkin luet vielä tätä, olet hereillä. Liity ihmeessä AdSenseen, mutta vasta sitten kun olet valmis. Jos saat palkkioksi tonnikalaa, mieti lisää.

Tämä rikastuminen muilla poluilla kuin blogissa voi tapahtua nopeastikin, jos uskot unelmiin.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Biletys on rimanalitus absolutistille

Bussifani testaa ratikkaa Herwoodiin

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Älä nuukaile liikaa! Budjetti nousuun

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Jyri omistaa minimalistina 274 asiaa

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin