11 syytä miksi blogia ei kannata kaupallistaa

AdSensella pyörä? Unohda heti
Tämä on unelma, eikö? Heräät aamulla uuteen päivään ja laitat rakkaat kahvit tippumaan. Samaan aikaan mietit sitä kauneinta aihetta blogiisi ja kupin ollessa jo pöydällä aloitat kirjoittamisen pyjamassa. Olet ammattibloggaaja, joten voit tehdä sen valitsemassasi asussa. Tai ilman sitä, alasti.

Näin työpäiväsi on alkanut. Tarkistat sähköpostit, uudet blogikommentit, vastaat kaikille ja sittenpä aloitat jo kirjoittamaan kaikenlaisista aiheista. Samalla AdSense lähettää postia rahojen tilityksistä pankkiisi. Rahaa tulee silloinkin kun nukut kauniita unia. Lopulta huomaat, että nyt on varaa valkoiseen maastopyörään kunnon fillariliikkeestä. AdSensella nimittäin tienaa aina.

Niin, sivupalkin mainokset jotka kalastavat sinulle rahaa ollessasi hierojalla, totta?

Miksi ei kannata liittyä AdSenseen vauhdilla

Blogissani oli AdSensen mainoksia vain muutaman kuukauden ajan. En täysin vastusta ideaa, mutta Googlen kanssa saa olla tosiaan todella tarkkana. Vaikka Google hyväksyy sinut ohjelmaan Bloggeria käyttäen, vaatimustaso nousee heti, kun hommaat oman verkko-osoitteen. Googlen silmissä olet silloin eri ryhmää ja sinun on haettava ohjelmaan uudestaan. Mainokset lakkaavat näkymästä, koska hyväksyntä ohjelmaan tuli vanhalle Bloggerin ilmaiselle osoitteelle. Nyt on sentään oma.

Käytän ohjelmaa vain lokakuusta ja kokemukseni ovat seuraavat. Jätä nyt väliin. Kuukaudessa tienasin keskimäärin kaksi euroa, ja vaikka sillä kattaa sen työn, ei sillä ainakaan rikastu. Toisaalta AdSense ei ole hyväksynyt minua ohjelmaan tällä uudella verkko-osoitteella. Syytä he eivät ole kertoneet, mutta osasivat sentään linkittää ohjelman sääntöihin. Androideja tekevä Google alkaa olla niin suuri firma, että heillä on varaa valita asiakkaat. Jos lähikauppa tekisi niin, tulevaisuus olisi harmaa.

AdSense-hyväksyntä tuli vasta, kun lähetin tarkastuspyynnön uudelleen käsiteltäväksi. Saatat silti menestyä paremmin, jos jätät hakematta AdSenseen uutena bloggaajana näistä syistä.

1. Mainokset maksavat tonnikalaa. Yksi mainoksen klikkaus voi johtaa suureen kertasummaan. Tämä summa tuntuu kuitenkin äkkiä pieneltä aikana, jona kaikilla on AdBlock, uBlock tai vastaava. Tätä blogia selailee kuukausittain noin 500 uniikkia kävijää. Heistä ehkä muutama on päätynyt johonkin mainokseen. Kaksi euroa kuukaudessa siitä, että sivu latautuu hitaammin, kävijöitä katoaa ja sinulla on varaa kahteen ylimääräiseen tonnikalapurkkiin kuukaudessa ei maksa sitä pienintäkään vaivaa.

2. Mainokset vievät lukijat. Lukijoita katoaa toki linkeistäkin, mutta ulkopuoliset linkit voi laittaa avautumaan uuteen ikkunaan juttuja naputellessa. AdSense avaa mainokset samaan ikkunaan, ja vaikka selaimessa on paluunappi, harva sitä enää käyttää. Ajattele itse. Uusi ihminen tulee blogiisi hakukoneen kautta, mutta mainos vie tämän huomion. Koska artikkeli käsittelee tornituuletinta, hän meneekin saman tien lukematta tornituulettimien kauppaan. Nyt olet menettänyt lukijan.

3. Mainokset vievät huomion. Vaikka käytän uBlockia, ymmärrän täysin mistä on kysymys. Mainonnan tarkoitus on tehdä mainos kiinnostavammaksi kuin itse sisältö. Lehdissä merikala tulee silmille, ja itse juttu jää helposti taka-alalle. Asia on juuri näin myös verkossa. Jos mainosbanneri vie käyttäjän kaiken huomion, lukija voi klikata sitä ja lähteä pois, tai pitää mainosta jopa ärsyttävänä. Haluatko pettyneen lukijan, mutta vain siksi, että hän koki mainoksen liian ärsyttävänä tai jopa loukkaavana?

4. Et tiedä mitä mainostat. Yksi syy mainonnan poissaoloon blogeissa on Googlen mainoksiin liittyvä salaisuus. En yksinkertaisesti tiedä mitä mainostan nukkuessani. Pidin myös asiattomana sitä, että minimalismiin liittyvissä artikkeleissa mainostettiin minulle Bank Norwegianin lainaa. Juttu, joka kehottaa kuluttamaan vähemmän, Google mainostaa lainoja. Lainoja, joilla saa enemmän. Minulla ei ollut mitään tietoa millaisia mainoksia joku toinen näkee blogissani. En voinut vaikuttaa.

5. Mainokset hidastavat blogia. Mainonta on täynnä monia skriptejä ja upeaa seurantaa. Tämä kaikki hidastaa sivuja blogissasi. Joidenkin arvioiden mukaan ihmiset eivät enää jaksa odottaa älypuhelimien aikakaudella ja keskimäärin sivun lataus liian pitkään karkottaa käyttäjät. Jos sivustosi latautuminen lähes kokonaan kestää nopealla 4G- tai kuituyhteydellä yli kolme sekuntia, on aika toimia. Poistamalla mainokset blogi nopeutuu huomattavasti  jopa sekunnilla! Tämä voi vaikuttaa lukuaikaan.

6. Vaihdat lukijoita sentteihin. Vaikka ajatellaan, että mainoksilla tienaa hyvin, kukaan ei sano sinulle totuutta. Myyt raskaalla työllä saatuja lukijoita senteillä Giganttiin, autolainaan, tai vakuutusfirmaan. Eivät nämä firmat turhaan sentään mainosta, he haluavat asiakkaita, ja sinä tarjoat heitä vain tikkarin hinnalla? Minusta tässä saisi vaatia enemmän. Pieni artisti ei tosiaan muutenkaan tienaa AdSensella klikkeihin perustuvalla maksutavalla. Pitäisikö sitä muuttaa näyttöpohjaiseksi mainonnaksi?

7. Leiska muuttuu sekavaksi. Ottaessasi mainoksia, voit jotenkin näihin vaikuttaa. Voit vaihtaa värejä, kokoja ja sitä onko mainoksissa vain selkeää tekstiä. Kuvamainoksia kuitenkin suositellaan jatkuvasti. Jälkimmäinen mainos on kaikkein häiritsevin ja voi tehdä leiskasta lapsellisen. Kuvittele sitä ihan itse: leiskassa on lapsen tekemä mainos. Joka ei ole yksinkertaisesti kovin hyvä. Et tosiaan voi mainoksiin vaikuttaa sillä olen nähnyt näitäkin: Olet tuhannes vierailija, osallistu meidän kilpailuun!

8. Kilpailijat mainostavat kaiken aikaa. Totuus on se, että sinäkin voit mainostaa AdSense-verkostossa AdWordsilla. Voit mainostaa blogiasi, kuvagalleriaasi tai jotain aivan muuta. Vaikka näitä blogeja on Suomessakin kymmeniä tuhansia, joillakin voi olla samantapainen blogi kuin minulla. Haluaisinko mainostaa heidän blogeja omassani? Jos sinulla on oma firma, haluatko mainostaa firmasi sivuilla toisia firmoja, jotka voivat haalia sinun asiakkaita päivästä toiseen ja ihan tietämättäsi?

9. Googlen politiikka suosii isoja. Iso firma ja on varaa valita. Monien tilanteesta näkee hyvinkin sen, että Googlea ei pieni artisti kiinnosta. Eivät hyväksy enää ohjelmaan, koska hommasit oman verkko-osoitteen Bloggeriin. Ainoa tapa näyttää mainoksia, on luopua verkko-osoitteesta ja käyttää Blogspot-osoitetta. Google määrittelee sen, kuinka sisältöä tuotat. Jos olet pieni artisti, iso Google punnitsee blogiasi tarkemmin. Minä olen kehittyvä artisti ja haluan kehittyä artistina ilman sääntöjä.

10. Laadukkaan sisällön tuottaminen ei johda rahavirtaan. Laadulla ei saa suuria käyttäjien virtoja. Sinun täytyy kirjoittaa tyhjänpäiväisiä uutisia, mitä Lady Gaga teki eilen TV:ssä, ja kuka oli viikko sitten yläosattomissa päätynyt eroon. Sinulla pitäisi olla oma Iltalehti, että voisit saada mainoksilla rahaa. YouTubessa tilanne on täysin sama. Pieni artisti ei elä kanavallaan. Pieni blogiartisti ei saa edes kahvipakettia kuukaudessa. En suostu kirjoittamaan täydellistä roskaa, kymmenesti päivässä.

11. Tulet ajattelemaan vain tuottoa. AdSense voi vaikuttaa jopa väsyttävältä, sillä aikaa menee ihan tolkuttomasti tarpeettomiin asioihin. Sen sijaan, että mietit kuinka kehittää blogiasi, mietit kuinka nostaa rahavirtaa. Vaihdat mainoksien tyyppejä, kokoja ja värejä ja mikään ei toimi. Viikon päästä vaihdat jopa leiskan ja toisella viikolla kokeilet mainoksia eri paikoissa. Saatat huomata lisätuottoa, mutta samalla ihmettelet miksi kävijävirta pienenee. AdSense palkitsee rahan sijasta stressillä.

En ole vakuuttunut AdSensesta ja mielestäni vuoden 2010 aikana se toimi paremmin. Silloin sillä vielä tienasi kahvipaketteja kuukausittain. Enää voit vain uneksia siitä. Netissä rahan teko on toisenlaista nyt. Nyt kannattaa myydä omaa osaamista netissä. Blogi voi olla eräänlainen mainoskanava sille. Jos pidät tekniikkaan liittyvää ihmeblogia, saatat olla parempi ihminen, jos myyt mainostilaa itse ilman välikäsiä. Miksi suosia Googlea ja antaa sille tilaa. Google tekee jo paljon rahaa meidän tiedoilla.

En ole missään nimessä sanomassa sinulle, että on aika poistaa mainokset. Jos et kuitenkaan näillä tienaa kunnolla, mainokset voivat kääntyä itseään vastaan. Sitten kun alat tienata kunnolla, saatat haaveilla suuremmista summista rahaa ja tuolloin vaarana on sisältösi heikkeneminen. Hilloahan ei tosiaan saa asialla, muuten Iltalehti olisi tänä päivänä rahaton. Blogger on lisäksi ilmainen, joten sen kustannukset ovat katettu, ilman tuloja mainoksista. Miksi ärsyttää lukijoita bannereilla?

Yhdeksän euroa vuodessa omasta osoitteesta on pieni raha, kuka tahansa meistä pystyy siihen.

Jos et kykene, niin Bloggerin ilmainen verkko-osoite ei ainakaan köyhdytä, yhtään!

Loppusanat

Tässäpä tämä AdSense. Firma, joka käyttää tietojasi mainontaan. Jos tykkäät LVI:stä, saatat saada LVI-mainoksia. Jos tykkäät ruoasta, saatat saada ruokaan liittyviä mainoksia. Käytettyäni 4G-nettiä ilman mainonnan estoa päivän, huomasin todellisuuden, minkä takia esto-ohjelman asensin. Nettikokemus ilman mainoksia on niin paljon selkeämpää ja nopeampaa, että aikaa ja rahaa on jäänyt elämiseen, ilman kalliita uutuustuotteita lompakkoa rokottamassa. Osta sinäkin uBlock, ei maksa mitään!

uBlock voi olla elämäsi paras maksuton ostos. Ostos, minkä ansiosta iloitset velattomasta elämästä. Uudet farkut eivät mainosta kaiken aikaa itseään, etkä näin ollen joudu menemään luoton puolelle, jota et edes välttämättä ottaisi näkemättä kyseistä mainosta alkuunkaan. Elän hyvää velatonta elämää vuokrayksiössä tuvalla ja sisimmässäni toivon sitä samaa sinullekin. Velaton elämä on parasta elämää ja ilman mainoksia ei edes pää mene sekaisin tarpeettomasta tiedosta. Lähde lähiluontoon.

Unohda tämä AdSense ja lähde uimaan rannalle  tulen mukaan kanssasi nauttimaan kesästä. Blogilla maastopyörän maksaminen oli nimittäin unta, usko jo. Jos kuitenkin luet vielä tätä, olet hereillä.

Liity ihmeessä AdSenseen, mutta vasta sitten kun olet valmis.

Tämä voi tapahtua nopeastikin, jos uskot unelmiin.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia