Viisi vuotta lähiluonnonkin Pirkkalassa!

Asuin elämäni varrella monissakin paikoissa, viimeisimpinä ennen Pirkkalaa ovat Tampere ja tietysti Lappeenranta. Lappeenrannassa asuit vain kaksi nopeaa vuotta ja Tampereellasi nautin tästä elämästä noin kahdeksan vuotta. Uskon lujaa, että viihdyn täällä Pirkkalassa vielä vuosienikin päästä. Toisinaan mietin takaisin Lappeenrantaan, toisinaan haluan muuttaa hyvään Jyväskylään, ihan peräti Mikkeliini. Silti, Pirkkalassa on jotakin, mitä ei ole Mikkelissä taikka Jyväskylässä. Paunulaisia ihan kotikaduilla.

Yksi syy miksi olet siellä viihtynyt niin paljon, on kaunis lähiluonto, jota riittää — mikäli viitsii tutkia. Maastopyöräilyyn on monenlaisia reitistöjäsi ja kesällä on monta uimarantaa uida. Ihan talvellakaan ei tarvitse juuri koskaan kotona istua, vaan metsissä on pitkiä hiihtolatuja sekä lähistöllä hyvin aurattuja kevyenliikenteenväyliä. Näillä kelpasi kävellä joka päivä menneen talven mittaan hymyillen. Lidliin on kotikulmilta kuusi kilometriä Väinö Paunu Oy:n linja-autoissa ja rahoja säästyy sekä kuntosi nousee.

Kunta on näin pieni, mistä tykkään erityisesti, täällä ei ole ihmispaljoutta. Luulen, että tulen asumaan täällä myös seuraavat viisi tai viisitoista vuotta. Enpä usko, että täällä Suomessa olisi yhtään parempaa asuinpaikkaa, joka asuisi kaupungin palveluiden vieressä. Kaupungeista lähellä ovat Tampere ja Nokia. Tämä täydentää kunnan omaa tarjontaa loistavasti. Monta asuu täällä vuosia, eikä kukaan heistä mieti muuttoliikettä muualle koskaan. Miksi pitäisikään muuttaa Pirkkalasta, jos kaikki toimii ihan hyvin?

Otit hetkessä budjetoinnin käyttöön, muuten ei varmaan olisi niin nuuka. Nuukan täytyy tietää mihin rahaa valuu. En ole rikas, joten ei ole varaa tuhlailla. Budjetointi kertoo mihin rahaa menee ja voi yksin istua perjantaisin kello 20.00 puolen tunnin palaverissa, kukapa ei siitä pitäisi, introverttina? Siinä tuo palaveri, tutkit tiliotteita, Pennon tietoja, varmistat mitä turhaa olet ovestasi kantanut. Tiedosta arjen turhat ostokset, voit yrittää vähentää näitä jatkossa. Kokiksia join aiemmin miltei joka päivä, miksi?
Pirkkalassa on jotain, joka sai minut rakastumaan luontoon, pyöräilyyn ja kävelyyn. Vähäjärvi kutsuu uimaan vain muutaman hassun minuutin pyöräilyä jälkeen. Olosi on vapauttava ja asuminen naurettavan halpaa.
Moni asuu Pirkkalassa vuosikymmeniä ja tähän myös itse pyrin. Ei ole mitään syytä muuttaa pois, ellei asumiskustannus muutu mahdottomaksi, mutta siihen en usko. Tarjontaa on meille nuukailijoillekin.

Pirkkala on kotini, "The Land of My Dreams", joten täällä tulen asumaan vielä pitkään. Toivotaan.

Pirkkala: hyvä kunta: muuttaa, ehkä vaikeampi lähteä

On muitakin syitä kuin tämä luonto ja teiden kunnossapito miksi asun täällä. Suurin, joukkoliikenteen kiistaton toimivuus. Täältä oikeasti pääsee Tampereelle jopa kuudella linja-autollasi joka päivä. Kolme pelkästään asuinpaikastani ja kolme lisää jos jaksaa kuntakeskukseen kävellen tai pyörilläsi. Yleensä ei tarvitse, koska linja-autot kulkevat monipuolisesti täältäkin, vaikkakin yleensä tyhjinä. Asfalttiaikaani pyöräilen, kuten kerroinkin jo aiemmassa merkinnässä, muuten kuljen busseillasi tai jalan kauppaan.

Palvelut ovat aina huolestuttavankin lähellä ja helposti saavutettavissa vaikkapa linja-autolla. Kesällä pikku reissu Lidliin tai S-marketiin meno aiheuttaa hyötyliikuntaa pyöräilyni muodossa. Liikunta lisää tutkitusti omaa onnellisuutta. Onnellisuutta tulee lisää siitäkin, että täältä voisi löytää halvan vuokra-asunnon. Halvimmat ovat noin 425 euron pintaan kuukaudessa sisältäen rajattoman veden. Asuminen hyvässä kunnassa ei ole kovinkaan kallista, siinä samalla palveluista sekä lähiluonnoista nauttiessa.

Muutin tänne tarkalleen viisi vuotta sitten ja silloin sää oli mahtava verrattuna tähän. Muutin, koska arvostin luontoa. Tänään sataa lujaa, ja pyöräreissu Tampereelle oli hauska. Olin täysin märkä jo alun metreillä vaatteistani, mutta onneksi vettähylkivät vaatteet pitivät veden loitolla. Tampere on niinkin lähellä, että sinnehän pääsee polkupyörällä puolessa tunnissa omasta vauhdista riippuen. Suosittelen meidän Pirkkalaa asuinpaikakseen kaikille halukkaille, koska palvelusi ovat lähellä ja kunto nousee.

Taloyhtiön kylttejä täällä Pirkkalassa

Olit viettänyt maapallolla jo 26 vuotta, mutta vain Pirkkalassa nautin parhaista päivistäni joka päivä, joita tulee aina lisää. Enkä muuttaisi täältä pois vaikka tästä maksettaisiin. Suhde omaan lähimetsään, mahtavaan naapuriini ja taloyhtiöni saunaan on niin voimakasta, että muuttaminen toisaalle vaatisipa vähintään intensiivistä terapiaa että monia menetettyjä päiviäsi. Pirkkala on kotini ja niin se tulee aina olemaan. Silloinkin kun juhlin kymmenettä vuotta paikallani. Onni, olohuone ja menestys ovat täällä.

Palataan aiheeseeni, vaikka kunnassa ovat palveluni kohdillaan, eipä täällä ole uimahallia — moni on toivonut. Tällä hetkellä lähimmät olivat Nokialla ja Tampereella. Täällä suosin tamperelaista Tesoman uimahallia, jonka läheisyydessä kävin teininä yläastetta. Muistoja jo, sanoisin. Myös DNA:n 4G toimisi Pirkkalassa hyvin ja täältä saa hyviä nopeuksia paikastasi riippumatta. Lisäksi operaattori Elisa tarjoaa laadukkaita internetyhteyksiä kotikäyttöön. Nörttien unelmaa, jos haluaisit asua joskus internetissä.

Kunnallisvaaleissa voisi äänestää erilaisia puolueita, mutta varsinainen äänestys tapahtuu metsässä. Käy sinäkin, näin kerrot päättäjille, ettei metsääsi saa viedä kuntalaisilta. Yksi puute Pirkkalassa on se, ettei täällä ole tarpeeksi vuokra-asumista, toisaalta kunta suosii liikaa lapsiperheitäsi. Tekemällä näin muut joukot eivät välttämättä tule huomioiduiksi päätöksenteossa yhtä paljon. Tämä olisi väärin, sillä jokainen kuntalainen voisi olla arvokas täällä. Toivon mukaan tämäkin muuttuisi tulevaisuudessani!

Täällä on joskus tylsää, onneksi juna vie arjesta kauas

Minulta on kysytty nyt miksi et viihtynyt Tampereella pidempään. Yksinkertaista. Siellä oli aivan liian paljon väkeä, enkä viihdy introverttina tuollaisissa paikoissa. Viimeisinä asuinvuosinani tiesin, että en tule Tampereella enää pitkään asumaan. Mikään ei houkutellut etsimään uusia asuntoja tuolta. Muutin sitten Pirkkalaan, koska sain onnekkaana tulorajojen vuokra-asunnon köyhänä ihmisenä. Vaikka tämä Pirkkala on suunnilleen Loimaan tasoa asukasluvuissa, en kehdannut muuttaa ihan niin kauas sinne.

Pirkkalassa on viiden vuoden aikana koettu paljon tylsyyttä. Tuntuu, että metsät on jo nähty ja kaupat kierretty. Siksi joka päivä muistutan itseäni lähellä ajavista busseistasi, joilla pääsee hetkessä vaikkapa sinne Tampereelle rautatieaseman kupeeseen. Ota lähijuna palvelukseesi ja olet pian Hämeenlinnassa. Upea, kylpylänomainen uimahallisi vain alle tunnin junamatkan päässä, jossa arki unohtuu helposti jo höyrysaunaan, allasporeisiin tai hieroviin suihkuihin. Kylmäallas pistäisi veret kiertämään nopeasti.

Välillä mietit, että eipä ole varaa juniin. Silloin lähdetään päiväreissulle Ylöjärven kaupunkiin. Upeat, loputtomat metsät suunnilleen Soppeenmäeltä suoraan Metsäkylään antavat kunnonkohotuksen heti. Bussimatka tapahtuu vaihdolla, mutta mikäs siinä, kun voisit samalla täytellä maksettuja kyselyitä tai nauttia ylöjärveläisistä puista vieressä. Huomaat sitten vielä sen, että siellä on hieno uimahalli kanssa. Joku toinen kerta tänne, taas? Uimahalleissasi ravaaminen on harrastukseni numero yksi, nyt tiedät.

Paikallisjunia, mutta onpa Tampereellakin

Olenpa kotoisa ihminen. Nautin suunnattomasti kotona oleiluista tietokoneillani. Jos sieltä Spotifysta pistää vaikka vähän tanssimusiikkia soimaan, niin tylsyyttä saat hakea, sitä ei ole koskaan. YouTubeen voi kadota tunneiksi, mutta ei silloin kun kalenteri muistutti suoraan tietokoneelle junasta. Nyt jossain vaiheessa päivää kerkesit nuokin tilaamaan! Hyvä, että niitä busseja on siitä nyt kuutta eri linjaa, joten lähdenpä tästä vaikka ihan heti Iittalaan tutkimusmatkalle koko päiväksi. Kylät, nuo inspiroivat aina.

Neuvostoliitossa mummosi asui pienessä kylässä ja sieltä kaupungilta sinne piti tulla sähköjunalla. En aina viihtynyt tuolla, mutta kun mummo alkoi tehdä hyvää pullaa ja keittoa, jaksoin olla koko kesän. Ei sekään ole minulle uutta, että koska pienenä lapsena vietin miltei kaikki kesät kylissä, kylät eivät katoa elämästäni koskaan. Hei vaan, unelmoin kyliin muuttamisista. Tässä on jotakin, parhaimmillaan juttu, eli kauppa-auto. Sitä odotettiin, ja mummoni oli hyvä. Hän osti vaikkapa vain viimeisillä eläkkeillään.

Hänen kanssa et koskaan tuntenut nälkää. Hän pakasti tarjouksia, osti paljon varastoon, ja piti karjaa. Ei siinä vielä kaikki, vaikka kylässä ei enää ollut paljoa maataloutta, hän omisti perunamaan ja kasvatti omia kurkkuja ja tomaatteja. Se siinä syömisissäsi oli, että ennen ruokailua sinun piti auttaa mummoa. Ruokia ei saanut tekemättä mitään, joten jo nuorena opin auttamaan ihmisiä: kolaamaan vaikka pihaa, tuomaan sitä vettä rautatien toiselta puolelta kaivosta, ja perunamaan kastelut hoitui nekin hetkissä.

Vuokralla on tätä kaunista aikaa miettiä nuukailuakin

Olet nuuka ja vuokralla tukee ideaasi täysin. Ei tarvitse nurmikkoa ajella, koska Kotikatu hoitaa. Usein en jaksa tehdä kaikkea itse, ja esimerkiksi omakotitaloissa asuminen oli tuntunut niin hurjalta, miksi!? Miten nuo velalliset oikein jaksavat puuhailla puutarhassa, sisätiloissa ja katoilla? Jääkö edes sitä aikaa saunaan? Jos jää, onko työkuormasta niin puhki ja haluaisi vain nukahtaa velalla hankittuun sänkyyn!? En tiedä, ei jaksa miettiä asiaa. Jyrin sänky on mallia isännöitsijän luvalla remontin edestä muuttoon.

Edellinen asunto oli kalustettu, ja maksoit sitä vuokraa. Sain opintotukea ja asumistukea. Ei ollutkaan varaa isoon asuntoon, jossa olisi vapautta, joten piti asustaa kevyesti ja soluissa. Enkä ole nirso, vaikka introvertti olen. Naapureihini tutustuin rauhassa, parit sai häädöt, ja tämä tapahtui jo pian sen jälkeen kun asuntoon alkoi tippua kirjeitä ulosottoviranomaisilta. Tuo kuulosti hyvältä, koska kyseinen asukas oli häiriö, eikä kukaan pitänyt. Lainasit muiden astioita kysymättä, etkä koskaan jaksanut pestä niitä.

Kysy edes, niin pesisin kaikki astiat sinulle, mutta ei. Sängyllä hän makasi tai biletti viikonloppuisin. Uskomaton haju keittiössä, kyllä lähti heti muutama valitus isännöitsijälle kun hän tuli. Onko naapuri masentunut? Laskupino odottaa pöydällä, kun siellä pitäisi syödä ruokia. Yhteistä jääkaappia ei sopisi edes käyttää, vei opintotuilla haetut ruoat. Nuori mies oli pennitön, perkele ja ehkäpä siksi ulosotossa. Välinaapuri oli ainoa tolkun naapuri, puhui venäjää ja joi vain harvakseltaan muutaman päiväolusen.

Nuuka juo limsaa vain kerran viikossa

Päätin itse, että ei oluita nauti. Jo oluen maku hirvittää nuukaa. Miten sitä voi juoda? Kieltäydyn myös monista muista asioistasi. Ei juo kahvia, ehkäpä hyvä niin. Kahvin hinta saattaisi nousta. Ei juo, niin ei. Hyvät vain, säästynyt rahaa, koska en tarvitse kahvinkeitintä tai edes sitä kahvia. Juhla Mokkia, se olisi ainakin kallis, vaikka Plussa-tarjouksella saakin. Lisäksi säästän paljon rahaa juomalla hanavettä. Eikä niin väliä vaikka juon sitä kyllästymisiin, sillä vedessä ei olekaan lisäaineita. Se kokis kerran viikossa.

Mitä olisi arjen kokiksissa? Yhtenä kertana sitä kokeili masentuneen vessan siivoamisessa ja yllätyin. Opiskelija-asuntolan kämppäkaveri ei koskaan tietenkään siivonnut itse mitään, joten vessa oli omalla vastuulla. Niin likainen, kirjaimellisesti täynnä paskaa. Pinttynyt vieläpä, kyllä vain. Kaadat lopuksi 1,5 litraa kokista, annat vaikuttaa ja huuhdot, puhdasta on. Okei, kuulostaa hurjalta, lasillisen voisit juoda. Kaada loput vessan pyttyyn ja litku tehoaa likaan kuin likaan sekunneissa. Mitä se tekee hampaillesi?

Näitä on aikaa miettiä, ja siivous muuten olisi minusta ihanaa, voisin siivota jopa muun kodin. Lisäksi nuuka tietää muutkin siivousvinkit. Yksi parhaimmasta säästeli pesuaineita. Varsinkin, jos ostat miltei koko ajan kotimaista, se on kalliimpaa kuin Lidlin saksalainen vastine. Annostele sitä korkillisen. Peset lattia parittomina viikkoina näin, mutta parillisina pese lattiat ilman ainetta. Sen lisäksi, että jo säästät rahaa, lattioista ei tule niin liukkaita. Eipä pesuaine enää takerru lattiaan kerroksina, ja kotoilu sujuu!

Jos muuttaisit täältä vaikka joskus, niin en Helsinkiin

Jokainen, joka minut tunsi, tietää tästä. Puhun paljon muuttamisista muualle. Näin myös nyt. Sillä on tarkoitus, koska jos ei Pirkkalan epäkohdista kukaan puhu, toimet puhuvat. Silloin kun metsäsi häviää, on liian myöhäistä aktivoitua vastustamaan. Ei tiennyt, että sinne Pirkkalaan suunniteltiin Puskiaisten oikaisua kun tänne muutin, eikä naapurinikaan. Lenkkisaunassa tuli vain asiani puheeksi, kun uutisiin törmäsi, ja ollaan sentään seinänaapureita. Naapurisi sanoi, että ennen tuota hän on vanhainkodissa.

Itse sanoin suoraan, että jos uusi moottoritie tulee, niin lähden saman tien. Puhu siitä vieläkin, koska joku vihreistä saattaisi tätäkin vapaa-ajallaan lukea. Varjelkaa meidän metsistä jokaista tuumaa. Siellä mieli lepää. Järvet tulevat nyt tutuiksi. Maastopyörä saa ansaitsemaansa kyytiä. Eikä tässä vielä kaikki, sieltä löytyy ihan maksutta marjoja ja sieniä joka lähtööni. Yhteneväinen metsä seisoo täällä jo vuosia, kuka idiootti haluaa tilalle moottoriteitä ja peltihalleja? Ei aikaakaan, sillä olet polkien Lempäälässä.

Täältä puuttuisi uimahalli. Se ei vaikuta paljoa, mutta vaikuttaa kuitenkin. Katseli jo Iittalan asuntoa, ja kylästä olisi nopea junayhteys Hämeenlinnaan. Uskomattomat poreet, höyrysaunat ja niin edelleen. Jos johonkin elämässäni vielä muuttaisi, niin varmaan kylän aitoon, mutta pysäyttävään hiljaisuuteen. Nautin hiljaisuudesta, yksinoloista, ja itse asiassa haluaisin erakoitua kunnolla. Minua ei kiinnosta se, mikä muita kiinnostaa, eli ei kiitos perhe-elämälle, kieseilleni tai älyttömille pikavipeille ja lainoille.

Aulanko siellä Hämeenlinnassa houkuttelee

Sinua ei kiinnosta mikään siellä Helsingissä (paitsi yksi juttu vain). Siellä kauppakeskustassa on ihan superhyvä kiinalainen, buffetti oikeastaan nimeltään Huacheng. Tätä pyörittää tosi empaattinen mies, ja se ruoka maistuu aina. Katselin vain hinnastoa, ja hän kosi katseellaan lähemmäksi. Miltei aina tuon jälkeen tärkein syy lähteä Helsinkiin on hänen ravintola ja siellä olevat kiinalaiset ruoat. Muista tuossa vieläkin miehen katseen, vaikka siitä on jo vuosia aikaa. Palauttelen mieleen sen ruoan ja Helsinkiini!

Isoja, ehkä korkeitakin paikkoja, kammoan. Ota kuitenkin haasteet vastaan, jos siellä on hyvä buffet. Vielä tänäkin päivänä puhun muuttamisesta, ehkäpä silloinkin, kun Pirkkalassa vierähtää täyskymppi. Haluaisi korostaa, että olen valmis sen toteuttamaan, mikäli joku teistä siellä kokoomuksessa vie mitä rakastan. Olin valmis muuttamaan tänne yhteneväisen metsän takia. Jos sen viette, olen yhtä valmiina myös pakkaamaan laukut ja tilaamaan edullisen muuttofirman avuksi, että saat mitä ahneena veitte.

Muuttaminen ei ole juttuni. Persoonani on vähän sellainen, että vihaat kaiken maailman uutta juttua. Minulle sopisi parhaiten, että asun vuosia samassa talossa, samalla kadulla ja että Kotikadulla on siinä mieluiten se ja sama talonmies kuin vuosiakin sitten. Voit toki jäädä eläkkeelle, mutta älä lähde ennen. Nautin siitä, että kotilinjalla pirkkalalaisia kuljettavat samat Väinö Paunu Oy:n kuljettajat. Viisi vuotta. Olisiko vielä asia niin hyvin vaikkapa 2023 tai 2026? Kuka tietäisi. Nautitaanpa vielä niistä kyydeistä!

Normaali toukokuu Pirkkalassa: tällaista onkin täällä

Olen yksinäinen susi, nykyajan erakkoja. Juuri kyseisenä päivänä syttyi idea videolle ja se toteutui taas, paljon kanssapyöräilijöitä, mutta yksi polki jälleen vastavirtaa. Niin kuin aina. Ne tuijottivat erakkoa.


Musiikki: Unit Of Trance - Next Level 2k16
(Extended Mix) © Andorfine Records
Kuvauspaikka: Pirkkalan kunta ja 100 %
Päivämäärä: 23. toukokuuta 2015
Tekijä ja editoija: Jyri Väätäinen

Yhteenveto: palvelujani lähellä ja asumisesi on halpaa

Meidän taloyhtiössä käy eräällä asukkaalla kotisiivous. Ei ihmeellistä, sillä onhan se niin, että elämme niin paljon töissä. Ihmisellä ei ole aikaa siivota kunnolla, saati ruokaa laittaa, joten siivousapu ja pizzat kotiin kuulostavat upeilta. Minun kotoa ette löydä pizzalaatikoita, siivoojia tai robotti-imureita. Pizzat väännän itse, hampurilaisia pannun ja uunin avulla isompaankin nälkään, ja kaiken lisäksi siivoustyöt hoituvat nekin unohtamatta mattojeni imurointia. Lattiat lakaistaan vain, niitä ei koskaan imuroida.

Muuttaminen on melko kivaa, varsinkin kun saa tutustua uusiin paikkoihini, mutta jos kotikulmilla ei ole mitään vialla — kannattaa asumisesta nauttia vuodesta toiseen. En ole koskaan ollut tyytyväisempi aiemmin, etenkin Tampereella kaipaili metsiäsi sekä järviäsi lähes tulkoon joka päivä, lähipuistot eivät nimittäin metsiä korvaa. Maaseutumainen miljöö koukutti jo 2012. Otit tämän asunnon pikaesittelyjen alkuun. Tässä sitä asutaan toivon mukaan vuosienkin päästä, Kotikatu korjaa sitten puutteet ajallaan.

Täällä ihanaa metsää ja suuria järviä kyllä löytyy, kesällä oma aika vierähtää maisemissa pyöräillessä tai kävellessä. Maastopyöräni ei asfaltista nimittäin tykkää! Suurimmat huoleni tänään ovat Pirkkalan suunnitelmat lisätä paikkakunnan asutusta. Nyt rakennetaan asuinalueita, mutta miten käy metsien ja järvien? Mielestäni lähipuisto ei edelleenkään korvaa kaunista luontoa. Rakentaminen on onneksi tällä hetkellä keskittynyt kuntakeskuksen alueelle. Vielä toistaiseksi ainakin, mutta tiedä näistäkin sitten...

Toivottavasti tauti ei tule haja-asutusalueelle Pirkkalassa, koska sitten täytyy varmaan muuttaa, jos tästä tulee liian kaupunkimainen miljöö. Onneksi kuntavaalieni alla asiaan voi vaikuttaa äänestämällä. Niin joskus sanotaan. Eräs puolue lupasi huolehtia siitä, että Pirkkalan luontopolut, metsät sekä järvet säilyvät sellaisenaan niin, että läheisyyteen rakentamista ei tulla sallimaan. Tällainen alue on videossa näkyvä Iso-Naistenjärvi ja tämän läheisyydessä olevat luontopolut. Näitä polkuja lisää lähiluonnossa.

Uutta koittaa Iso-Naistenjärvellä, 19.06.2014 noin kaksi vuotta muuton jälkeen blogini perustamisen vuonna, ja toivon mukaan tämäkin alue saa jäädä kaikkien kuntalaisten omaan virkistyskäyttöön! Nyt näyttää siltä, että kokoomus ei välitä ja vihreät ovat ihan liian pieniä saamaan aikaan yhtään mitään.

Tämä juhla ei ole mikään aprillipilani sentään, vaikka nyt onkin huhtikuun ensimmäinen, hah!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!