Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"

Mikroaaltouuni lähti
Olen käynyt elämäni aikana useassa kodissa, mutta monet asiat ovat tulleet jo näissä tutuiksi. Televisio, radio, modeemi ja kenties mikroaaltouuni. Minimalistina elän päinvastaista elämää ja yritän korvata toisen vastaavan asian alkuperäisellä, paljon paremmalla asialla.

Esimerkiksi paperipyyhkeet korvasin kestokankaalla ja television sijasta katselen ohjelmia läppäriltä. Aiemmin minulla oli myös sähköinen vedenkeitin, minulla kesti pitkään tajuta totuus, vesi keittyy mukavasti liedellä vaikkapa kattilassa. Tätä teen jo valovuosia, nyt halusin luopua mikroaaltouunista. Vihaan sitä, koska se vie turhaa tilaa pienestä keittiöstäni.

Elämä ilman mikroaaltouunia tulee herättämään varmasti ihmisissä mielipiteitä, mutta minä elän itselleni, en muille. Pistin mikroaaltouunin myyntiin nettiin, ja jo samana iltana ostaja kävi ovella. Näin helppoa mikroaaltouunista luopuminen itse asiassa on. Kokeile sinäkin, jos erityisesti kaipaat lisää tilaa tai maukkaampaa kotiruokaa. Ruoan voi aina lämmittää pannulla tai uunissa uudelleen. Mikroaaltouuni on tehnyt ihmisistä laiskoja kokkaamaan, siksi sanoin mikrolleni hei hei!

Ilman mikroa kesäkuntoon

Mikrojen hinnat vaihtelevat kaupassa 40 eurosta noin sataan. Joskus tarvitaan vielä mikrokupu lisähintaan. Mikro voi tulla ostajalle todella kalliiksi, mutta silti moni ostaa sen, minä tajusin vasta nyt että helppous ei ole aina elämän suola. Jos jokin vaihtoehto on liian yksinkertainen, siihen on helppo koukuttua, ja tässä mielestäni syy siihen miksi suurin osa kantaa mikroaaltouunin tyytyväisenä autoonsa Verkkokauppa.comista. Siitäkin huolimatta, että kotona on jo liesi uunilla.

Totta, elämä ilman mikroaaltouunia on varmasti tunteita herättävää. Mikrohan on yleisesti pidetty hyvänä kotiapurina. Se on helposti saatavilla ja napin painalluksella sekä hetken odottelulla saat ruoan jokseenkin lämpimäksi. Ilman mikroa tulet varmasti näkemään enemmän vaivaa samaisen ruoan lämmittämiseen, mutta jostain syystä rakastuin siihen. Kokeile, poista mikroaaltouni käytöstä ja vie se vaikeaan paikkaan, jotta näet miten pärjään ilman. Vie se auton takakonttiin tai autotalliin.

Autotallissa ei ehkä ole mukavaa lämmittää keittoja, toisaalta vaivansa tuoda mikro takaisin kotiin, niinpä alat etsiä vaihtoehtoja. Uunissa edellisen päivän pizza lämpiää todella nopeasti, toisaalta ruokia voi lämmittää myös lieden päällä kattilassa. Tässä menee enemmän aikaa, mutta mihinkä sitä kiire normaalilla ihmisellä. Joskus on hyvä istahtaa ja odottaa teeveden valmistumista, omalla liedellä menee vedenkeittoon noin viisi minuuttia, kunhan muistaa keittää kupillisen verran.

Mikroaaltouuni oli aiemmin tässä

En ajattele, että mikroaaltouuni olisi vaarallinen terveydelle mahdollisen säteilyn takia aivan kohteen vieressä, mutta suurin syy miksi siitä luovuin oli studiokämppäni pieni koko. Keittiö on nurkassa ja siinä on varaus moiselle, mutta pienikin mikro vei tilaa asioilta, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä. Asiat ruoanlaittoon eivät mahtuneet enää mikron eteen. Jouduin tekemään salaatit pöydällä tilanpuutteen vuoksi. Mikron lähteminen korjasi tämän ongelman täydellisesti tuoden onnellisuutta.

Tuntuu, että nautin nyt enemmän kokkailusta, aiemmin oli niin helppoa pistää kaikki mikroon. Ja kukapa ei tekisi niin, odottaessa Saarioisen lihamakaronilaatikko on pöydällä. Nyt mietin mitä syön ja useinkaan ei tule enää kaupastakaan ostettua mikroruokaa muistaen valkoista mikroaaltouunia aivan lieden vieressä, ja nälkäkin sattui olemaan aika kova. Jos syö ja juo terveellisemmin, kesäkuntoon tuleminen onnistuu paljon helpommin. Mikroruoka ei ole terveellistä, siksi välttelen sitä.

Tänään kaikkein tärkeintä minulle on lämmin kotiruoka. Ruoka, joka on terveellistä minulle. Näen vaivaa ruokakaupassa katsoen pieniä etikettejä, ja pian lähden kaupasta terveellisen ruokakassin kanssa täynnä ihania vaihtoehtoja. Panostan ruoanlaittoon, mutta samalla mietin koko ajan enemmän ja lisää kuinka selvitä seuraavasta kauppareissusta kunnialla. Haluan tehdä parhaani, että valmistan liedellä ruoat, jotka ovat omaksi terveydeksi. Ruoat, jotka eivät lihota tai saa voimaan pahoin.

Miksi luovuin mikroaaltouunista

Olen elänyt lähes nuoruudesta asti mikroaaltouunin seurassa. Mitä näet aikuisilla olevan kotona, sen haluat tietysti myös itsellesi kotiin, mutta et mieti tarvitsetko edes. Näin kävi minulla turhan radion ja television kanssa. Olen poistanut tarpeetonta valtavirtaa kotoani esine kerrallaan. Mikroaaltouunin lähtö ei siis ole ensimmäinen lajissaan. On se kivaa kun pizza lämpiää noin kahdessa minuutissa — tai vastaavassa ajassa. Otettuna pöytään aina totaalisen likaisesta boksista nimeltään mikro.

Mutta varsinainen syy ei ole mikroaallot (tai edes mikron valtavirta-asema):
  1. Mikroaaltouuni on yksi asia lisää siivouslistalle. Mikrokuvuista huolimatta boksi on täytynyt siivota viikottain ja yleensä erityisesti keiton uudelleen lämmityksen aikana.
  2. Mikroaaltouuni vei liikaa tilaa studiokämpän keittiön nurkassa. Kundi kävi hakemassa mikron, tilaa tuli heti lisää keittiöön, ja nyt pääsen tekemään ruokia yhdessä paikassa.
  3. En osta enää mikroruokaa vaan teen ruoan tuoreeltaan liedellä. Aiemmin ruoka oli helppo ostaa paketoituna, koska mikrolla sen sai nopeasti lämpimäksi. Syön terveellisemmin.
  4. Mikro lämmitti vain lautasen, ruoka jäi kylmäksi paikoitellen. Uunissa tai liedellä ruoka lämpiää tasaisesti, mutta siinä kestää mikroa enemmän ja sähkönkulutus hieman kasvaa.
  5. Mikroaaltouunista tullut ruoka ei ollut tarpeeksi maukasta. Mikro pilasi aina kaikki ruoat kaupan pakastepizzoista pääruokiin. Näistä tuli helposti liian kuivan oloisia ruokahetkiä.
Älä hätäile, jos tämä tuntuu radikaalilta. Niin mietin minäkin vielä vuosi sitten. Kokeiltua mikrotonta elämää vain kuukauden (mikro oli varastossa) — huomasin kauniin totuuden — en edes tarvinnut mikroa mihinkään. Mikroaaltouuni vei lisäksi ruokahalun tosi useasti, kun ruoka oli paikoitellen kylmää ja elämäni aikana olen kokeillut erilaisia mikroja. Kaikissa samaa vikaa mainospuheista huolimatta. Luulen, että sinäkään et tarvitse mikroaaltouunia. Kokeile itse jo tänään.

Loppusanat

Olen jo varautunut kommentteihin, että mitäs nyt. Ilman mikroa vai? Mutta totuus on, että tarvitsen mikroaaltouunia yhtä vähän kuin tarvitsen televisiota kämppääni — voin tehdä ruokia laadukkaalla liedellä ja katsella suosikkiohjelmia läppäriltä. Älä kuuntele massaa ja käytä omaa päätä: mikä sinulle on kaikkein parasta tällä hetkellä. Jos olet kiinnostunut, sanon sinulle kokeile, vain siten näet miten mikroton elämä sujuu. Saatat yllättyä miten hyvin pärjää ilman valkoista boksia keittiössä.

Se että mikroaaltouuneja, tai muuta tavaraa saa niin laajasti ja edullisesti kaupasta, ei tarkoita todellakaan että sinun on pakko omistaa kyseisiä tavaroita. Edes alennusten aikaan. Useimmat ihmiset arvostavat mikroaaltouunissa helppoutta, mutta se helppous vaikuttaa samalla myös ruokakaupassa, on helppo ostaa mikroruokia rankan työpäivän jälkeen. Kuka sitä enää seisoisi lieden vieressä puolisen tuntia, kun televisiosta tulee sarjoja sekä mainoksia: osta jotain ja paljon lisää. Mikro kanssa.

Pitää muistaa, että jos haluat pakasteen sulattaa, laita jääkaappiin ennen nukahtamista ja herätessä tehtävä on hoidettu. Mikroaaltouunia ei tarvita tähänkään. Netissä on monia ihmisiä, osa ovat sitä mieltä, että mikrot ovat vaarallisia — toiset ajattelevat päinvastoin. Se on selvää, mikron poissaolo vapauttaa juuri sinun keittiöstäsi tilaa tärkeimmälle, ja varsinkin minimalistia tämä voisi ilahduttaa pysyvästi. Eikä ainakaan terveys siitä huonone sitten yhtään, muusta puhumattakaan.

Mitä mieltä sinä olet, voisitko kokeilla mikrotonta elämää edes viikon ajan nyt?

Kommentoi ihmeessä alle. Jaetaan kokemuksia aiheesta.

Kommentit

Niko L. sanoi…
Mikro on energiatehokas, jos pieniä ruokamääriä lämmittää. Itsellänihän on uunin ja mikron yhdistävä laite, joka on oikein kätevä, kun eivät sitten erikseen vie tilaa (kun ei uunia muuten kämpässä ole).
Niko L. sanoi…
Samaten vedenkeitin on lähes välttämättömyys tällaiselle teeharrastelijalle kuin minä. Paitsi, että sekin voittaa energiatehokkuudessaan kattilalla keittämisen (tai ehkä ero ei ole enää niin iso, kun minulla nyt on induktiokeittolevy), niin riittävän hyvällä vedenkeittimellä voi myös säätää veden lämpötilan sen mukaan, mitä mikin teelaatu vaatii.
Juuri niin, muistan sen siitä, kun tein kanoja uunissa tunnin ajan viime vuonna - sähkönkulutus kasvoi normaalipäivään verrattuna selvästi. Yleensä teen kuitenkin ruokia lieden päällä. Mikrosta luovuin tosiaan tilanpuutteeseen ja mikro mielestäni pilasi ruoat joka kerta. Tuollaisista yhdistelmistä olenkin kuullut ja lienevät kaikin puolin parempia laitteita, etenkin jos ei liettä teille mahdu sinne Helsinkiin.
Itsekin harrastan teen juontia, mutta pysyttelen ainakin toistaiseksi aina tutuissa mauissa, tällä hetkellä kaapissa on paljon tummaa ja vihreää teetä, sekä taitaapi olla myös ananasmakuista teetä Lidlistä. En ole huomannut mitään erikoista itse aiempaan vedenkeittimeen verrattuna, muuta kuin sen, että liedellä vesi keittyy hieman hitaammin. Tosiaan myös vedenkeittimen poismeno säästi keittiöstäni tilaa. Tuo lämpötilan säätö on ehkä ainoa juttu mitä joskus kaipailen nykyiseen ratkaisuuni, mutta toistaiseksi on pärjännyt ilman. Kiitos kommentistasi!
Chickpea sanoi…
Oon elänyt monta vuotta ilman mikroa. Hyvin pärjännyt. Totta se että mikrotettu ruoka ei ole niin maukasta kun hellalla lämmitetty. Energiaa toki kuluu varmasti hieman enemmän. Sain toissa jouluna lahjaksi mikron, ja en kehtaa luopua siitä vaikka en sitä juuri käytäkkään.
Eipä tässä itsellänikään ongelmia, hella on tullut tutuksi - riisiä kattilaan ja kanasuikaleita pannulle - niin ateria on siinä. Itse uunin käyttö on toki hintavaa, varsinkin pitkäaikainen sellainen, mutta valmistankin siellä harvemmin mitään. Tykkään syödä tuoretta vastavalmistettua ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää uudelleen myöhemmin.

Mikrolahja on varmasti mielenkiintoinen, toivottavasti itse en tule samaan sellaista, koska tässä keittiössä ei ole sellaiselle tilaa saati tarvetta. Luulen, että omistat lahjan nyt ja voit sen pitää, tai myydä pois! :)

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia