Mikroaaltouuni ja Jyri: Sokkiero tuli!

Olen käynyt elämäni aikana useassa sisustuskodissa, mutta monet asiat ovat tulleet jo näissä tutuiksi. Televisio, radio, 4G-modeemi sekä kenties mikroaaltouuni. Minimalistina elän päinvastaista elämää, jossa yritän korvata toisen vastaavan asian alkuperäisellä, usein paljon paremmalla asialla. Ostin kaksi vuotta sitten Verkkokauppa.comista mikroaaltouunin vain 49,90 eurolla tarjouksesta. Vaikka mikro oli nopea, teki minusta laiskan. Ostelin valmisruokia, jotta ei vain tarvitsisi koskea lieteen taikka uuniin.

Paperipyyhkeet korvasin juuri kankaalla. Television sijasta katselen ohjelmia kannettavalta. Aiemmin minulla oli sähköinen vedenkeitin, mutta kestipä liian pitkään tajuta kuumin totuus, hanavesi keittyy mukavasti liedellä vaikkapa lähimmässä kattilassa taikka Ikean tyylikkäässä vesipannussa. Tätä teen jo valovuosia, nyt halusin luopua mikroaaltouunista. Vihaan sitä, koska ostos vie turhaa tilaa pienestä keittiöstä. Se saa menemään helpoimman kautta, joka tekee ehkä sinustakin laiskan kokki-ihmisen.

Paras aika poistaa mikroaaltouuni kodista? Nyt on aika poistaa mikroaallot kodista. Kyllä, luit oikein. Liesi ja uuni on tarpeeksi, jotta saat tehtyä ruokaa ja lämmitettyä sitä. Sähkönkulutus ei nouse paljoa, jos esimerkiksi käyttää alku- ja loppulämmön uunissa tehokkaasti. Näin Gorenjen liesiuunin käyttö ei juuri sähkölaskussa näy, tai ei ainakaan niin paljon, ettenkö maksaisi terveellisestä tavasta lämmittää ruoka ekstraa. Sitten on aika poistaa vedenkeitin kodista. Lämmitä vesi pannulla, liedelläsi, nopeasti.

Elämä ilman mikroaaltouunia tulee herättämään varmasti ihmisissä mielipiteitä, mutta joskus elän itselleni, en muille. Pistin mikroaaltouunin myyntiin nettiin, ja jo samana iltana ostaja kävi ovellani. Näin helppoa mikroaaltouunista luopuminen itse asiassa on. Kokeile sinäkin, jos erityisesti kaipailet lisää tilaa taikka maukkaampaa kotiruokaa. Ruoan voi aina lämmittää pannulla tai uunissa uudelleen. Mikroaaltouuni on tehnyt ihmisistä laiskoja kokkaamaan, siksikin sanoin mikrolle kiitos ja hei hei!
Mikroaaltouuni maksoi aikoinaan 49 euroa. Halusin siitä luopua, koska tila oli käynyt hankinnan jälkeen vähiin. Arvostaisin kaikkein eniten tilaa tehdä ruokaa kuin vain lämmittää sitä nopeastikin seuraavana päivänä.

Ilman mikroaaltouunia voi elää matkalla huomiseen. Ruokia lämmitän pannulla, uunissa, tai joskus syön kylmänä. Kokeile eilen tehtyä pizzaa kylmänä, maistuu! Opin arvostamaan ruokaa enemmän.

Syön monia pizzoja kaappikylmänä, koska ne maistuvat upealle, vaikka uunista tulivatkin eilen.

Ilman mikroa kuka vain nopeasti kesäkuntoon, kotikokki kertoo

Mikrojen hinnat vaihtelevat kaupassa aina 40 eurosta noin sataan. Joskus tarvitaan vielä mikrokuvun lisähintaan. Mikro voi tulla ostajalle todella kalliiksi, mutta silti moni ostaa sen, minä tajusin vasta nyt että helppous ei ole aina elämän suola. Jos jokin vaihtoehto on liian yksinkertainen, siihen on helppoa koukuttua, ja tässä mielestäni syy siihen miksi suurin osa kantaa mikroaaltouunin melko tyytyväisenä autoonsa Verkkokauppa.comista. Siitäkin huolimatta, että kotona on jo tyylikäs laatuliesi uunilla.

Totta, elämä ilman mikroaaltouunia on varmasti useita tunteita herättävää. Mikro on yleisesti pidetty hyvänä kotiapurina. Se on helposti saatavilla ja napin painalluksella sekä hetken odottelulla saat ruoan jokseenkin lämpimäksi. Ilman mikrouunia tulet varmasti näkemään enemmän vaivaa samaisen ruoan lämmittämiseen, mutta jostain syystä rakastuin siihen. Kokeile, poista mikroaaltouuni käytöstä ja vie se vaikeaan paikkaan, jotta näet miten pärjään ilman. Vie tuote auton takakonttiin tai autotalliin.

Autotallissa ei ehkä ole mukavaa lämmittää keittojamme, toisaalta vaivansa tuoda mikrouuni takaisin kotiin, niinpä alat etsiä vaihtoehtoja. Uunissa edellisen päivän pizza lämpiää todella nopeasti, toisaalta ruokia voi lämmittää myös lieden päällä kattilassa. Tässä menee enemmän aikaa, mutta mihinkä sitä kiire normaalilla ihmisellä. Joskus on hyvä istahtaa ja odottaa teeveden valmistumista, omalla liedellä menee vedenkeittoon noin viisi minuuttia, kunhan muistaa keittää vain oikeiden kupillisten verran.

Mikroaaltouuni oli vielä 2016 tässä

En ajattele, että mikroaaltouuni olisi vaarallinen terveydelle mahdollisen säteilyn takia aivan kohteen vieressä, mutta suurin syy miksi siitä luovuin oli studiokämppäni pieni koko. Keittiö asuu nurkassa ja siinä on varaus moiselle, mutta pienikin mikro vei tilaa asioilta, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä. Asiat ruoanlaittoon eivät mahtuneet enää mikron eteen. Jouduin tekemään salaatit pöydällä tilanpuutteen vuoksi. Mikron lähteminen korjasi tämän ongelman täydellisesti tuoden palan sitä onnellisuutta.

Tuntuu, että nautin nyt enemmän kokkailusta, aiemmin oli niin helppoa pistää kaikki mikroon. Mutta kukapa ei tekisi niin, odottaessa Saarioisen lihamakaronilaatikkoa keittiössä. Nyt mietin mitä syön ja useinkaan ei tule enää kaupastakaan ostettua mikroruokaa muistaen valkoista mikroaaltouunia aivan lieden vieressä, ja nälkä sattui olemaan aika kovilla. Jos syö ja juo yhä terveellisemmin, kesäkuntoon tuleminen onnistuu paljon helpommin. Mikroruoka ei ole terveellistä, siksi välttelen sitä useasti.

Tänään kaikkein tärkeintä on lämmin kotiruoka. Ruoka, joka on parhaimmillaan terveellistä minulle. Näen vaivaa ruokakaupassa katsoen pieniä etikettejä, ja pian lähden kaupasta terveellisen ruokakassin kanssa täynnä ihania vaihtoehtoja. Panostan ruoanlaittoon, mutta samalla mietin koko ajan enemmän ja lisää kuinka selvitään seuraavasta kauppareissusta kunnialla. Haluan tehdä parhaani, että valmistan liedellä ruoat, jotka ovat omaksi terveydeksi. Ruoat, jotka eivät lihota tai saa ketään voimaan pahoin.

Miksi luovuin kotikokkina mikroaaltouunista kodin arkistossa

Olen elänyt lähes nuoruudesta asti mikroaaltouunin seurassa. Mitä näet aikuisilla olevan kotona, sen haluat tietysti myös itsellesi kotiin, mutta et mieti tarvitsetko edes. Näin kävi minulla turhan radion ja television kanssa. Olenpa poistanut tarpeetonta valtavirtaa kotoani esine kerrallaan. Mikroaaltouunin lähtö ei siis ole ensimmäinen lajissaan. On se kivaa kun pizza lämpiää noin kahdessa minuutissa — tai vastaavassa ajassa. Otettuna pöytään aina totaalisen likaisesta mikrokuvusta paikasta nimeltä mikro.

Pepperoni, joka on minun oma kääpiövillakoira, pääsi testaamaan kotiruokiani vastaan kaupan omia suolalla, lisäaineilla sekä sokerilla täytettyjä laatikkoruokia. Pepe, lyhykäisyydessään, ei ole suostunut syömään HK:n laatikkoruokia, mutta kun ojensin ruokia omasta uunista koira ruokaili heti. Koiralleni leivoin toki oman annoksen, ilman mausteita, joka tyhjeni nopeammin kuin koskaan ennen. Pepperoni on hyväkuntoinen koira, joka rakastaa syödä hyvin, joten sen vuoksi luovuimme mikrosta jo tänään.

Jos halpa laatikkoruoka, jota Lidlissä tai Prismassa myydään, ei kelpaa edes koiralle niin miksi kukaan ostaisi sitä vapaaehtoisesti? Itse valmistettu ruoka on aina tuttua ja turvallista. Voit laittaa niin paljon tai niin vähän suolaa kuin tarvitset. Mielipiteeni ompi lyhyesti se, että ruokaan ei laiteta suolaa, koska suolan vuorokausiannos ylittyy helposti esim. syömällä voileipiä margariineilla ja juustolla. Liian suuri määrä suolaa voi aiheuttaa sen, että verenpaineesi nousee koholle, ja sokeria tulee muutenkin välttää.

Nuuka poisti mikron ja tavaraa

Hei itse asiassa, kun tarkemmin asiaa mietin, en kehdannut tarjota HK:n ruokaa edes Pepperonille. Pepperoni, kuten kääpiövillakoirat yleensä, ovat todella älykkäitä koiria. Tällaiset koirat eivät paskaa syö, piste. Testin jälkeen mietin lähinnä sitä, että jos edes koira ei syö mikroruokaa, niin kuinka jotkut kehtaavat laittaa tällaista kotiruokaa muiden syötäväksi kun tulet kylään? Pelkkää lisäainetta, mutta pakkauksesta sentään näkyy sinänsä hyvin mauton riisi ja muutama yksinäinen HK:n lihapyörykkä.

Tiedät oikein hyvin, että mikäli mikroa ei ole, et tule käyttämään aikaasi HK:n ruoan lämmittämiseen uunissa. Tuo tulee maksamaan sinulle aikaa, sähköä ja terveyttä. Mietin todella paljon enemmän sitä, mitä suuhuni laitan, että olenkin lakannut ostamasta karkkeja tai suklaata. Sokeria ei tarvitse hyvään elämään. Rasvaa ei tarvitse täydelliseen painoon. Mitä siis oikein tarvitaan? Kunnon kotiruokaa, jossa tiedät mitä siinä ruoassa löytyy. Jos teet salaatitkin itse, niin tiedät ettei siinä ole mitään lisäaineita.

Älä hätäile, jos tämä tuntuu radikaalilta. Niin mietin minäkin vielä vuosi sitten. Ensimmäiseksi koitin mikrotonta elämää vain kuukauden (mikro oli varastossa) — huomasin kauniin totuuden — en edes tarvinnut mikrouunia mihinkään. Mikroaaltouuni vei lisäksi ruokahalun tosi useasti, kun ruoka olikin paikoitellen kylmää ja elämäni aikana olen kokeillut erilaisiakin mikroja. Kaikista löytyi samaa vikaa myyjistä huolimatta. Luulen, että sinäkään et tarvitse mikroaaltouunia. Kokeile itse jopa tänään.

Mainos, jota et näe televisiossa: muutama syy luopua mikrostasi

Varsinainen syy ei ole mikroaallot (tai edes mikron valtavirta-asema) luopua siitä. Näitä hyviä syitä et koskaan kuule Gigantin tai Powerin myyjältä. He myyvät mielellään yhden, mutta sitten se on voi voi.
  1. Mikroaaltouunisi on asia lisää siivouslistalle. Ikea-mikrokuvuista huolimatta boksi on täytynyt siivota viikoittain sekä useasti kalakeiton uudelleen lämmityksen aikana. Hukattua energiaa!
  2. Mikroaaltouuni vei liikaa tilaa studiokämpän keittiön nurkassa. Kundi kävi hakemassa mikron, tilaa tuli lisää, ja nyt pääsen tekemään omia kotiruokia yhdessä paikassa. Parempaa elämää!
  3. En osta enää mikroruokaa vaan teen ruoan tuoreeltaan liedellä. Aiemmin ruoka oli helppo ostaa paketoituna, koska mikrolla sen sai nopeasti lämpimäksi. Syömme aiempaa terveellisemmin.
  4. Mikro lämmitti vain lautasen, ruoka jäi kylmäksi paikoitellen. Uunissa tai liedellä ruoka lämpiää tasaisesti, mutta siinä kestää mikroa enemmän ja sähkönkulutus poikkeuksetta kasvaa hieman.
  5. Mikroaaltouunista tullut ruoka ei ollut tarpeeksi maukasta. Mikro pilasi aina kaikki ruoat kaupan pakastepizzoista pääruokiin. Näistä tuli helposti liian kuivan oloisia ruokahetkiä, ei ehkä enää!
  6. Pepperoni ei suostunut syömään mikrossa lämmitettyä ruokaa. Pepe on kääpiövillakoira, joka ei syö mikrotettua ruokaa, koska se ei maistu enää niin hyvältä. Samoin koira välttää pikaruokaa.
  7. Vanhemmilla on kissa, joka ei koske mikrotettuun ruokaan edes nälässä. Minusta tuossa on aika hyvä esimerkki siitä, että jos edes koiralle tai kissalle ei mikroruoka kelpaa, miksi syömme sitä?
Aurikatariina siivoaa masentuneiden koteja ilmaiseksi. Somesiivoojana tunnettu Kananen näkee hyvin siivouskeikoilla miten huonoon kuntoon moni masentunut ja ahdistunut mikronsa jättää. Ei niin hyvä paikka lämmittää ruokia? Mikroaaltouunin saa hyvin puhtaaksi siivoamalla, joten tähän siivooja antaa hyvät vinkit. Hän käyttää likaantuneen mikroaaltouunin siivoamiseen liesipuhdistusainetta, ja vieläpä niin, että antaa tämän vaikuttaa hetken mikro suljettuna. Pinttyneinkin lika lähtee nopeasti lentoon.

Yhteenveto: mikroaaltouuni vie maukkaan elämän kauemmaksi

Olen jo varautunut kommentteihin, että mitäs nyt. Ilman mikroa vai? Mutta totuus on, että tarvitsen mikroaaltouunia yhtä vähän kuin tarvitsen televisiota kämppääni — voisin tehdä ruokia laadukkaalla liedellä ja katsella suosikkiohjelmia läppäriltä. Älä kuuntele massaa ja käytä omaa päätä: mikä sinulle on kaikkein parasta tällä hetkellä. Jos olet kiinnostunut, sanon sinulle kokeile, vain siten näet mitenkä mikroton elämä sujuu. Saattaisit yllättyä miten hyvin pärjää ilman valkoista boksia kesäkeittiössä.

Tuo että mikroaaltouuneja, tai muuta tavaraa saa niin laajasti ja usein edullisesti kaupasta, ei tarkoita todellakaan että sinun on pakko omistaa kyseisiä tavaroita. Edes alennusten aikaan. Useimmat ihmiset arvostavat mikroaaltouunissa helppoutta, mutta se helppous vaikuttaa samalla myös ruokakaupassa, on helppo ostaa mikroruokia rankan työpäivän jälkeen. Kuka sitä enää seisoisi lieden vieressä puolisen tuntia, kun televisiosta tulee sarjoja sekä mainoksia: osta jotain ja paljon lisää. Mikrouuni kanssa.

Pitää muistaa, että jos haluat pakasteen sulattaa, laita jääkaappiin ennen nukahtamista ja herätessä tehtävä on hoidettu. Mikroaaltouunia ei tarvita tähänkään. Netissä on monia ihmisiä, osa ovat sitä mieltä, että mikrot ovat vaarallisia — toiset ajattelevat päinvastoin. Se on selvää, mikron poissaolo vapauttaa juuri sinun keittiöstäsi tilaa tärkeimmälle, ja varsinkin minimalistia tämä voisi ilahduttaa pysyvästi. Eikä ainakaan terveys siitä huonone sitten yhtään, muusta enää mitään puhumattakaan.

Mielestäni mikroaaltouuni on elämäsi pahin vihollinen. Tämä saa kenet vain laiskistumaan kunnolla. Tulet vierailemaan Prisman ilta-alessa hakeaksesi punalaputettuja mikroruokia yli puoleen hintaan. Sinusta tulee mikroruokien suurkuluttaja. Tulet toivomaan, että et koskaan käyttäisi liettäsi. Liedellä valmistat isoja viikkoannoksia, turvautuen mikroon. Tulet syömään samaa ruokaa läpi viikon. Liedellä teen yhtenä päivänä jauhelihaa, toisena currykanaa. Rakastan ruoanlaittoa ja aina tuoretta ruokaa!

Mitä mieltä olet, voisitko kokeilla mikrotonta elämää edes viikon ajan tästä? Oletko ajatellut hankkia mikroaaltouunin, mutta tämä merkintä sai juuri katumapäälle? Ostitko sittenkin käytettynä? Saitko mikroaaltouunin lahjaksi, etkä tiedä mitä tekisit sillä? Vihaatko kylmiä ruokia, ja kuumia lautasia?

Kommentoi alle. Jaetaan kokemuksia aiheesta. Mikroton elämä, paras hot dog ruokalautasella.

Kommentit

Niko L. sanoi…
Mikro on energiatehokas, jos pieniä ruokamääriä lämmittää. Itsellänihän on uunin ja mikron yhdistävä laite, joka on oikein kätevä, kun eivät sitten erikseen vie tilaa (kun ei uunia muuten kämpässä ole).
Niko L. sanoi…
Samaten vedenkeitin on lähes välttämättömyys tällaiselle teeharrastelijalle kuin minä. Paitsi, että sekin voittaa energiatehokkuudessaan kattilalla keittämisen (tai ehkä ero ei ole enää niin iso, kun minulla nyt on induktiokeittolevy), niin riittävän hyvällä vedenkeittimellä voi myös säätää veden lämpötilan sen mukaan, mitä mikin teelaatu vaatii.
Juuri niin, muistan sen siitä, kun tein kanoja uunissa tunnin ajan viime vuonna - sähkönkulutus kasvoi normaalipäivään verrattuna selvästi. Yleensä teen kuitenkin ruokia lieden päällä. Mikrosta luovuin tosiaan tilanpuutteeseen ja mikro mielestäni pilasi ruoat joka kerta. Tuollaisista yhdistelmistä olenkin kuullut ja lienevät kaikin puolin parempia laitteita, etenkin jos ei liettä teille mahdu sinne Helsinkiin.
Itsekin harrastan teen juontia, mutta pysyttelen ainakin toistaiseksi aina tutuissa mauissa, tällä hetkellä kaapissa on paljon tummaa ja vihreää teetä, sekä taitaapi olla myös ananasmakuista teetä Lidlistä. En ole huomannut mitään erikoista itse aiempaan vedenkeittimeen verrattuna, muuta kuin sen, että liedellä vesi keittyy hieman hitaammin. Tosiaan myös vedenkeittimen poismeno säästi keittiöstäni tilaa. Tuo lämpötilan säätö on ehkä ainoa juttu mitä joskus kaipailen nykyiseen ratkaisuuni, mutta toistaiseksi on pärjännyt ilman. Kiitos kommentistasi!
Chickpea sanoi…
Oon elänyt monta vuotta ilman mikroa. Hyvin pärjännyt. Totta se että mikrotettu ruoka ei ole niin maukasta kun hellalla lämmitetty. Energiaa toki kuluu varmasti hieman enemmän. Sain toissa jouluna lahjaksi mikron, ja en kehtaa luopua siitä vaikka en sitä juuri käytäkkään.
Eipä tässä itsellänikään ongelmia, hella on tullut tutuksi - riisiä kattilaan ja kanasuikaleita pannulle - niin ateria on siinä. Itse uunin käyttö on toki hintavaa, varsinkin pitkäaikainen sellainen, mutta valmistankin siellä harvemmin mitään. Tykkään syödä tuoretta vastavalmistettua ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää uudelleen myöhemmin.

Mikrolahja on varmasti mielenkiintoinen, toivottavasti itse en tule samaan sellaista, koska tässä keittiössä ei ole sellaiselle tilaa saati tarvetta. Luulen, että omistat lahjan nyt ja voit sen pitää, tai myydä pois! :)

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä

Mummolle lahjakortti ja sitten lisää :)