Chromebook nopeammaksi ja helposti

Ostit juuri tämän tehotietokoneen, jolla kirjoitan hetkessä blogimerkinnän, Gigantista tammikuussa 2016. Tietokone on kohta kaksi vuotta. Tajusin kuitenkin vasta nyt, että tätä ihmettä voi nopeuttaa, ja se toimii hyvin. Ennen tätä hetkeä mietin usein onko tässä jotain vikaa, että lagaat jopa peruskäytössä. Verkkokauppa.comiin jos saavut kyseisen ongelmani kanssa, tekninen myyjä tarjoaa ratkaisuksi uutta tietokonetta, sen sijaan että tutkittaisiin mikä nykyisessäsi on vioilla. Moni ostaakin, mutta minä en.

Vaikka Chromebook on Windowseja jäljessä, niin järjestelmä ei vaadi paljoa toimiakseen. Useimmiten syynä on liian ahkera käyttäjä kuin liian huono kannettava tietokone. Sitä sopii miettiä ennen vaihtoja. Toisaalta, jos oman tietokoneen tehot ovat jatkuvasti täysillä, niin Windowsiin siirtymistä voi jotenkin perustella. Chromebook ei olekaan ihan kaikille, ja jos Chromebookini ostat, suosittelen ostamaan sen kakkoskoneeksi 13-tuuman näytöllä, jotta sellainen kulkee mukavasti ajan matkoillasi talvilomalle.

Chromebookini tulevat nimittäin aika heikoilla tehoilla. Eivät nuo itse asiassa heikot ole, mutta näistä tietokoneista ei ole monipuoliseen käyttöön. Intelin Celeron-prosessori on multimediaan HD-laadulla ja peruskäyttöön, vain kahden gigatavun DDR3-muisti riittää juuri ja juuri niin tavalliselle surffaajalle ilman valtavaa arkistoa välilehtiä aamusta iltamyöhään. Muistiasi ei ole runsaasti, mutta 16 gigatavun SSD-levystä tilaa on jäänyt omaan tarpeeseen jopa liikaakin. Tämä olisi ainoa asia, jota tässä riittää.

Mutta ennen kuin voitiin puhua Chromebookien pikaisesta nopeuttamisesta, pitäisi tietää mihin tämä koko juttusi oikein perustuu, nimeltänsä Chrome OS. Chromebookisi pohjautuvat Linuxiin ja ovat tästä syystä edullisia hommata. Koneet eivät tarvitse lisenssejä käyttöjärjestelmään, ja valmistajat säästävät omissa kuluissa — Chromebook ei vaadi kovinkaan hyvää prosessoria tai reilua määrää muistia. Tämä kokonaisuus pohjautuu Googlen Chrome-selaimeen ja luotettavaan kännykkäverkkoon tai kiinteään.
Chromebookit ovat edullisia, mutta varjopuolena on niiden teho. Tehoa ei yksinkertaisesti ole vaativampaan surffailuunne. Toisaalta jos haluat keskittyä pelkästään blogaamiseen, metsään et tällä hankinnalla mene.
Chromebookit ovat tietyllä tavalla elämäntapoja. Vihaan Windowsia, enkä enää jaksaisi sen ylläpitoa. Koen, että vaikka tuo Chrome OS tulee tehottomalla paketilla, niin minimoimalla käyttöä pärjään.

Jos joskus Chromebookini ei enää riitä, palaan takaisin Windowsiin, kunhan kone kuluu käytössä.

Miten nopeutat Chromebookeja (Hanki nyt Windows)

Kannettavan tietokoneeni nopeuttaminen siitä ei ole salatiedettä. Älä enää soittele Omaguruille, vaan opit jotain uutta tässä ja nyt, Chromebook kiittää. Esimerkiksi mainoksien viemä teho perustuu siihen, että sivustolta häviää elementtejä, toisaalta nettiä tarvitaan vähemmän ja tietokone tuntuu näin paljon nopeammalta. Kaistaa jää kokoelmien kuunteluun Spotifysta tai Deezerista makusi mukaan. Chrome ei enää lagaa, eikä välilehtiä sulkeudu, muistien katoamiseen. Tee kaikki nämä vinkit ja koneesi rokkaa!

Tällä hetkellä juttuni kirjoituksen jälkeen omistan Windows-tietokoneen (ostettu 2021 syyskuussa) ja käytän Chromebookia kakkoskoneena tai omana työkoneena. Blogaaminen on minulle töitäsi, joten on mukavaa naputella merkinnät sillä, ja Windows-koneet olivat enimmäkseen vapaa-aikaani. Sitten toki tuohon vaativampaan työhöni, josta Chromebook menee kiukkuiseksi. Chromebookin ainoa miinus on ehkä se, että RAM-muistia on maksimissaan neljä gigatavua, joka ei riitä nykyään peruskäyttöönne.

Moni, joka hankkii Chromebookin, hankkii sen mummolle. Mummo on iloinen siitä, että pankkiasiat hoituvat, koska konttoreissa laskujen maksu on hyvin kallista pienestä eläkkeestä. Jos olet nörtti, niin ainoaksi koneeksi en Chromebookiani voi suositella. Suosituksen mahtaileva into vähenee lisäksi sillä, että Chromebookiin ei voi asentaa Spotifyn sovellusta. Oletkin pakotettu käyttämään verkkoselaintani musiikin kuunteluun huonommalla äänenlaadulla. Tämä olikin ennen syy, miksi Spotifyista luovuin.

Intel i5 vähintään jopa peruskäyttöön

Haluaisi kuitenkin takaisin Spotifyyn, koska Deezerin musiikkipalvelu on ihan huono. Musiikkia soi, mutta siinä on niin paljon bugia, että pelkästään sen huonosti koodattu sivusto kaataa Chromebookin. Ennen kuin lähden konettani päivittämään Windowsiin, otan Chromebookista ilon irti ja sen on oltava vähintään kaksi vuotta vanha. Silloin kun takuuta on jäljellä enää vuosi, myyn sen hyvään hintaani. Se käy mainiosti halventamaan uuden pelitietokoneen kampanjaa, sillä tuonkin ostan vain tarjouksista.

Ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiäsi, sinun tulee miettiä miten usein tietokonetta käytät? Jos avaat sen kannettavan vain kerran kuukaudessa, tuskin tarvitsit Chromebookia parempaa. Silloin ajoittaisen hitauden voi parhaiten hyväksyä. Voisi myös antaa koneen lahjaksi mummollesi, pankkiasiat hoituvat! Lahjoitin jo yhden aiemmista koneista isälleni ja hän rakastaa Chromebookia. Ei olekaan enää ruuhkaa perheen ainoalle tietokoneelle ja hän pääsee nauttimaan YouTubessa musiikista, Irwin Goodmanista.

Hän maksaa laskuja ja lukee ne uutiset. Mikä parasta en enää juokse auttamaan, kun Windows on taas jumissa. Koneen antaminen maksutta on menetys, koska olisin saanut siitä rahaakin, mutta säästäisin aikaa. Minun ei tarvitse enää opastaa isääni tietokoneen käytössä Windowsilla. Vaikka jotkut voivatkin pärjätä Chromebookeilla, en selkeästi ole järjestelmän kohderyhmä, sillä saan koneen muistit tukkoon jo viiden minuutin sisään käynnistyksestä. Enkä edes avaa näitä välilehtiä, mutta tietokone on hidas.

Kuusi kivaa tapaa nopeuttaa uusin tai vanhin Chrome

1. Estät mainoksia. Et ikinä miettinyt niin paljon miksi käytän ilmaista AdGuardia, kunnes poisti tuon tilapäisesti käytöstä, ja vierailin Iltalehden sivuilla katsomassa mainoksia tuotteista, joita en tällä erää todellakaan tarvitse tällä hetkellä. Näitä mainoksiani oli niin vilkkuvia, taustoilla, kuin vielä muutamia tekstipohjaisia. Kun katselin näitä mainoksia, unohdin mitä varten saavuin edes sivustolle. Lukemaan digipuolen juttuja vai katsomaan mitä on Gigantissa tarjouksessa. AdGuard on lisäksi todella kevyt.

2. Poista lisäosat. Asensin tietokoneen kaksi vuotta sitten. Tänään tajusin, että minulla oli kymmeniä sovelluksiasi, joita en ole tarvinnut koskaan. Kuten yllä, Chromebookin lisäosat ja sovellukset eivät ole oikeita ohjelmiani, vaan linkkejä varsinaisille sovellusten sivuille. Jokainen uusi lisäosa tai sovellus luo kuitenkin merkinnän ja avoinna olevan prosessin joka kuluttaa RAM-muisteja turhaan. Etenkin 2 Gt:n Chromebookin mallissa jokainen säästetty megatavusi on kotiinpäin, eikä se 4 Gt ole säästäväisempi.

3. Valitse laadut. Siellä YouTubessa ei ole pakko katsella täydellä Full HD -tarkkuudella, erityisesti jos sinun Chromebook vastaa ominaisuuksiltaan omaani, tällainen tietokone ei ole suunniteltukaan kovin raskaaseen multimediaan. Omassa tietokoneessani paneeli on vain HD Ready, joten sillä on ihan turha mitään 720P-videoita suurempaa katsella, tällainen video ei pääse täysiin oikeuksiinsa. Tämän lisäksi prosessori sekä muisti ei huuda, ja tietokoneeni käyttö on kaikin puolin sujuvampaa tuosta jatkossa.

Chromebook-teho vaatii improvisointia

4. Poista Play-kauppa. Chromebookeissa asustaapi uusin Play Store. Ottaen huomioon Chromebookin heikohkon tehon, ei kannata käyttää ylimääräisiä juttuja, sitä tärkeintä kuluttamaan. Play-kauppa syö merkittävän määrän RAM-muistia, ja poistamalla Play-kauppa käytöstä, tietokone nopeutuu samalla. Tämä kannattaa tehdä, jos ei erityisemmin tarvitse Play-kaupan sovelluksiaan. Useimmat jutut, kuten Spotifyn musiikkipalvelu, on jopa parempaa selaimen kautta nautittuna. Muista tästä ja nautit siitä!

5. Hoida musiikin kuunteluita puhelimella. Jaa töitä myös puhelimelle. Katsot videoita tai kuule sitä musiikkia puhelimella, niin voit keskittyä Chromebookilla tästä olennaiseen, tehoja säästäen. Nuukan valinta, kaiken lisäksi puhelimen kautta kuultuna Spotify tarjoaa parempaa 320K-äänenlaatua, kun se jää verkkoselaimessa vain 160K-äänenlaatuuni, joka sekin kuulostaa kyllä hyvältä. Chromebook ei ole tehokas, mutta puhelimesi on, vaikka se olisi 99 euron tarjouskapula. Jaa teho ja nautit paremmasta.

6. Hanki ykköskone. Chromebook on monilla ainoa tietokone, mutta tämän tehot eivät päätä huimaa. Saatat omistaa todellisuudessa kakkoskoneen, joten miksipä et hankkisi ykköskonetta? Gigantissa saa tarjouksesta upeita pelikannettavia useasti 699 eurolla, joista ei tehoja puutu, ja esimerkiksi välilehtiä ei tuolloin tarvitse sulkea koneen hitauteen. Nörttinä suosittelen tietokonetta Intelin prosessoreilla i7, tai jos on tiukkaa, niin i5. Näin varmistut, yhteistyössä näytönohjaimen kanssa, laadustasi vuosiksi.

Jos ei jaksa säätää, niin Windows-kone on valintanne!

Joskus koneita lähdetään päivittämään. Ennen sitä suosittelen, että teet voitavasi. Jos edellä mainitut vinkit eivät auta, ja koneellasi on muutenkin vuosia ikää, voisit valmistautua shoppailemaan. Gigantin myyjäni paljasti, että nykyään kannattaa shoppailla Chromebookeja vähintään neljän gigatavun RAM-muistilla ja Pentium-prosessorilla neljällä ytimellä. Nämä vaikuttaisivat asettuvan nyt 400-500 euron haarukkaan. Nuukana en enää tartu näihin koneisiin, joten suunnittelen paluuta Windowsiin joskus.

Suosittele edelleenkin Chromebookeja vain kakkoskoneiksi tai uutisten lukuun sekä pankkiasiointiin. Jos käytät Spotifyta todella paljon, Windows on siitä parempi, mutta sielläkään ei 500 eurolla saa vielä kunnollista tietokone-elämystä. Varmista, että tietokoneessa on vähintään 16 gigatavua RAM-muistia ja katso tarkkaan, että prosessori on vähintään i5 tai jopa i7. Vaikka et olisi huippupelaajia. Jyri ei pelaa pelejä, mutta hän silti nauttii erinomaisesti tietokoneesta, jonka tehot eivät lopu vuosienkaan päästä.

Kakkoskoneina oleva Chromebook ei ole joka päivä käytössä, mutta tietoturvaan vedoten et halua sitä myydäkään, vaikka salaista ihmemaassa olekaan. Hakkeroija näkee muutaman välilehden Pornhubiisi, mutta kaikkihan tekevät sitä, erityisesti sinkkutalouksissa. Uskomatonta, mutta olisi pitänyt hommata ykköskone aiemmin, niin voisi juurikin käyttää vanhempaa tavaraasi kyseiseen tarkoitukseen, tai ihan televisionasi ruoanlaiton yhteyteen. Ei haittaa, jos Lidlin mausteita lentää näppäimistölle keittiössä.

Pelikannettava on nykyään vähintä sinulle

Inflaatio tulee karkaamaan käsistä lähivuosina, joten tietokoneita kannattaa ostaa heti. Osta silloin, kun ne ovat oikeasti halpoja. Nykyään saisit jo 999 euron pelikannettavia 699 eurolla. Vastaisuudessa tällaisia tarjouksia ei enää nähdä, sillä inflaatio tulee näkymään hinnoissa, ehkä komponenttipulaa. Et halua ostaa tietokonetta vain vuodeksi, joten varmista tietokoneen takuusta ennakkoon, sen tulee olla selkeät 24 kuukautta. Jos löydät jostain tietokoneen 36 kuukauden takuulla, osta heti. Ostajan turvaa.

Milloin inflaatio lähtee käsistä? Yleensä vaikeita aikoja on ollut 90-luvulla, 2000-luvulla, tästä 2010-luvulla, joten miten olisi vaikka 2020-luvulla? Silloin itse odottaisin valtavaa kriisiä, jolloin kaikki olisi todella kallista, ruoasta ja tietokoneista alkaen. Jos tietokoneesi, tai vaikka jääkaappisi, on päivitykseni tarpeessa niin kaikki tekemiseni kannattaisi ajoittaa 2017-2020 välille ehdottomasti. Kiitä jälkeenpäin. Edelläkävijät ostavat parhaaseen aikaan, muut maksoivat samoista kymmeniä tai satasia enemmän.

Muista kuitenkin myydä vanhaa hyvään hintaan, käytetyllekin jääkaapille löytyy ostajia. Aion tehdä kaiken eri tavoilla kuin muut, ja vaikka teit virheostoksen Chromebookilla, niin voit tehdä paremman ostoksen seuraavilla kerroilla. Lopetan lähivuosina Chromebookit, ehkä jopa myyn nykyisen koneeni, välittämättä paljoa siitä mitä seuraava ostaja siitä löytäisi. Hyvä jos kiinnostaa. Muistat toki resetoida koneet ja puhelimet, että vaikeutat tätä hommaa edes hieman, jos joku tähän hommaan nyt ryhtyy.

Miksi myyjä kosi Chromebookilla? Varastontyhjennys

Osti uuden Chromebookin välittämättä, tutkimatta, miettimättä. Vuonna 2016. Nyt on takuu loppu, ja tosiaan isäsi sai oman tietokoneensa. Giganteissa oli hyvä myyjä, joka sai myytyä juuri tuon koneen, se kun oli 50 euroni tarjouksessa ja maksoi enää 199 euroa. Olin töissä, arkistonhoitajana, mutta mielessä pyöri mitä kaikkea muuta sillä rahalla tekisit. Miksi maksaisin tietokoneesta satasia, jos voisin maksaa parisataa? Myyjä alkoi puhua varastosi hupenemisista, ja tein pikapäätökseni — poistan yhden lisää.

"Jos ei sinua kone miellytäkään, niin voisi palauttaa käytettynä 31 päivän sisään!", hän iloitsi. Jos näit läppärin jossain halvemmalla, niin saat erotuksen, kuulin siitäkin. Loppupeleissä kun Paunun bussi toi Lielahdesta kotiin vaihdolla, en osannut muuta kuin riemuita. Sain toimivan koneen hajonneen paskan tilalle. Uusin ei jaksanut toistaa edes YouTubea nikottelematta, mutta luulin syvästi, että vikaa olisikin 4G:ssä. Sellainen sattui DNA:lta silloin tulemaan. Lopulta en kehdannut palauttaa sitä palautusajalla.

Ostajillesi jäi kone, jolla ei tehnyt mitään. Myyjä toimi aivan oikein, hän yritti saada myydyksi sitäkin, joka ei normaalisti myy. Jos olisin itse myyjä, tekisin varmasti samalla tavalla. Enkä syytä myyjiä, vaan otan tästä opiksi ja ostaisin seuraavan tietokoneen joskus sitten ajattelemalla, selvittämällä ja ajalla. Ei ole optimaalista, että juostaan heti tietokonekaupoille, kun vanha hajosi käsiin. Silloin ei tee niin hyviä päätöksiä. Onneksi kokeili tietokonetta, enhän olisi muuten osannut kertoa miten saat nopeammaksi.

Chromebook on halpa, mutta onko hyvä?

Hienointa oli se, että Paunun bussikuski ihmetteli sitä. "Miten noin halvalla saat muka koneen?", hän kuulutti etupenkkimäiselle. Miten voi saada 199 eurolla tietokoneen? "Niinpä, voisi vielä palauttaa, jos ajetaan tuosta pääteasemoilta takaisin Giganttiisi!", hän sanoi. Hölmöläisen hommaa, olisi pitänyt! Se oli elämäsi toinen tietokoneostos, ja epäonnistuin täydellisesti. Sait koneen, joka ei edes YouTubessani käy. Minun piti katsoa YouTubet 720P-laadulla, eikä aina siihenkään ollut prosessorilla hevosvoimia.

Tarina opetti tästä, että olisi pitänyt kuunnella myyjän sijasta bussikuskia. Se näytti puhelimeltaan, ja minulle tarjottiin mahdollisuutta palata siihen kauppaani jo ennen kuin kone olisi ollut kotonani. Olipa vain liian innokas siinä, että tarvitsin vihdoin sen tietokoneeni. Eihän kukaan jaksa lentokentältäsi asti matkustaa kahdella bussilla Lielahden Giganttiin. Olen niin laiska luonne, joten myyjä todennäköisesti käytti tätäkin myyntiargumenttinsa tueksi, en kuitenkaan jaksaisi palauttaa sitä. Pitikö kertoa tästä?

Kerroinpa ennen ostoja, että haluan tietokoneeni blogaamiseen, enkä jaksa päivitellä tietokoneita. Jos joku ei jaksa päivitellä tietokoneita, hän tuskin jaksa palautellakaan. Helpot kaupat. Jatkossa kannattaa antaa myyjän esitellä tietokoneita ihan rauhassa, ja lopettaa yhdessä siihen, jos on löytynyt sopivaa. Et tiedä kuinka tämä oikein toimii käytännössä, mutta lupaan kokeilla seuraavalla kerralla kaupoilla. Voit selvittää itsekin mitä on ostamassa, vertailla vaikka hintaa siinä sivussa, ja ostaa vasta sitten jostain.

Yhteenveto: harkitse koneen vaihtoa vasta kun ei riitä

Olen ollut Chromebookiin "Acer Chromebook 15 (2016)" hyvin "tyytyväinen". Siinä ei ole ollut mitään vikaa ja se on palvellut minua aina. Minulle riittää jos voin kirjoittaa blogiin, lukea Facebookia, muiden blogeja, kuunnella musiikkia ja katsella HD-tasoisia videoita. Huomasin tuossa, että Mark Zuckerberg omassa Facebookissa -välilehti on sellainen välilehti, joka saa tietokoneen muistin täysin tukkoon. En edes tiedä miksi kelaan Markin aikajanaa, ja tietokone on vain hitaampaa. Kohta teen nekin luurilla.

Lähtökohtaisesti olen nuukaa, koska haluaisin säästää mahdollisimman paljon. Minulla on suurempi tarkoitus elämässä kuin shoppailu tai ulkomaan matkat. Pitäisi kuitenkin huomioida, että halpa ei ole välttämättä hyvä, siksi sinun ei välttämättä kannattaisi matkia minua liioin (olenpa vasta oppimassa). Toivon, että kun seuraavan kerran lähden paunulaisilla tietokonekaupoille, teen hyvät kaupat. Silloin voi olla, että se seuraavin hankinta ei olekaan kahden vuoden romut, vaan viiden vuoden Windows.

Viime aikoina en ole kirjoittanut paljoa, sillä tässä maassa määrä ei korvaa laatua. Eilen minulla meni hermot Google Play Musiikkiin. Se hukkasi tietokoneeni laitelistasta usein. Lopulta tajusin, että sen ei pidäkään päivittää sitä niin kuin puhelinta viimeisimmällä käyttöpäivämäärällä. Nykyään en enää osta musiikkia, enkä lataa tilauspalvelusta puuttuvia Googlen Play Musiikin pilveen, päätinpä poistaa koko Google Play Musiikki Chromelle -lisäosan. Tästä lähtisi koko ideasi poistaa sitten kaikki — nopeasti.

Googlen Play Musiikista nyt sen verran, että puhelimet ja tabletit näyttäisivät kuluttavan laiterajaa ja vuodessa voi poistaa enää joitain listalta. Tämä lisäosa Googlelta ostetun musiikin lataukseen ja oman musiikin lähetykseen tunnistuu laitteena. Aiemmin lisäosan päivämäärä päivittyi usein, jos musiikkia koneellani kuuntelin useita tunteja. Jossain vaiheessa tämä lakkasi, ja laite muuttuu tuntemattomaksi listoissa, päivämäärän ollessa marraskuussa. Laitoinpa poistoon, mutta uBlockia en kehtaa poistaa.

Olin tehnyt niin jo valovuosia ja nyt nopeammalla Chromebookillasi se on nopeampaa! Jos sinulla on Chromebook, ja olet löytänyt parhaan konstin sen nopeuttamiseksi, kerro lisää kommentoimalla. Jos lopuksi tehoa ei riitä tämänkään jälkeen, on ehkä aika käydä Gigantissa kysymässä tätä Windowsia.

Jos sinulla onkin Chromebook, ehkä voisit yrittää nopeuttaa sitä ennen äkkilähtöä Giganttiin.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!