Chromebookin nopeuttaminen pähkinänkuoressa

Chromebook
Ostin tämän tietokoneen, jolla kirjoitan tämän merkinnän, Gigantista noin huhtikuussa 2016. Tietokone on kohta kaksi vuotta. Tajusin kuitenkin vasta nyt, että tätä ihmettä voi nopeuttaa, ja se toimii hyvin. Ennen tätä hetkeä mietin jopa onko tässä jotain vikaa, että lagaa jopa peruskäytössä.

Chromebookit tulevat nimittäin heikoilla tehoilla. Eivät nämä itse asiassa heikot ole, mutta näistä tietokoneista ei ole monipuoliseen käyttöön. Celeron-prosessori on multimediaan HD-laadulla ja peruskäyttöön, kahden gigatavun DDR3-muisti riittää juuri ja juuri tavalliselle surffaajalle ilman valtavaa arkistoa välilehtiä aamusta iltamyöhään. Muistia ei ole runsaasti, mutta 16 gigatavun SSD-levystä tilaa on jäänyt omaan tarpeeseen jopa liikaakin.

Mutta ennen kuin voidaan puhua Chromebookin pikaisesta nopeuttamisesta, pitäisi tietää mihin tämä koko juttu oikein perustuu, nimeltä Chrome OS. Chromebookit pohjautuvat Linuxiin ja ovat tästä syystä edullisia hommata. Koneet eivät tarvitse lisenssiä käyttöjärjestelmään ja valmistajat säästävät omissa kuluissa — Chromebook ei vaadi kovinkaan hyvää prosessoria tai reilua määrää muistia. Tämä kokonaisuus pohjautuu Googlen Chrome-selaimeen ja luotettavaan verkkoon. Minun tapauksessa se tulee suoraan puhelimesta DNA:n kautta, 50 megan liittymä toimii hyvin hintaansa nähden. Olen saanut myös ruuhka-aikaan liittymän maksiminopeuksia tosi usein. Hyvä niin, iloinen lasku!

Miten nopeutat Chromebookia

1. Estä mainokset. En ole ikinä miettinyt niin paljon miksi käytän ilmaista uBlockia, kunnes poistin sen tilapäisesti käytöstä, ja vierailin Iltalehden sivuilla katsomassa mainoksia tuotteista joita en enää todellakaan tarvitse tällä hetkellä. Näitä mainoksia oli niin vilkkuvia, taustalla, kuin vielä muutamia tekstipohjaisia. Kun katselin näitä mainoksia, unohdin mitä varten saavuin edes sivustolle. Lukemaan digipuolen juttuja vai katsomaan mitä on Gigantissa tarjouksessa. uBlock on lisäksi kevyt.

2. Poista lisäosat. Asensin tietokoneen kaksi vuotta sitten. Tänään tajusin, että minulla oli kymmeniä sovelluksia, joita en ole tarvinnut koskaan. Kuten yllä, Chromebookin lisäosat ja sovellukset eivät ole oikeita ohjelmia, vaan linkkejä varsinaisille sovellusten sivuille. Jokainen uusi lisäosa tai sovellus luo kuitenkin merkinnän ja avoinna olevan prosessin joka kuluttaa RAM-muistia turhaan. Etenkin 2 Gt:n Chromebookin mallissa jokainen säästetty megatavu on kotiinpäin. Play Musiikki löytyy helposti ilman sovellusta. Uudessa välilehdessä Googlen palveluiden listaus nappia painamalla. Tämän lisäksi sivuja voi lisätä ilman lisäosaa kohdassa Lisää työkaluja - Lisää hyllyyn. Onko kätevää, no kyllä!

Vinkki: Kiinnitä usein tarvittavat sivut yläpalkkiin painamalla välilehden kohdalla kahdella sormella kosketusalustaa ja valitsemalla Kiinnitä välilehti. Näin tällaiset välilehdet ovat hyvässä turvassa myös seuraavalla käynnistyksellä ja vievät vähemmän tilaa antaen sitä kaikelle muulle tärkeämmälle.

3. Valitse laatu. Etenkin YouTubessa ei ole pakko katsella täydellä Full HD -tarkkuudella, erityisesti jos sinun Chromebook vastaa ominaisuuksiltaan omaani, tällainen kone ei ole suunniteltukaan kovin raskaaseen multimediaan. Omassa tietokoneessani paneeli on HD Ready, joten sillä on ihan turha mitään 720P-videoita suurempaa katsella, tällainen video ei pääse täysiin oikeuksiinsa. Tämän lisäksi prosessori sekä muisti ei huuda apua ja tietokoneen käyttö on kaikin puolin sujuvampaa jatkossa. Etenkin jos teet samalla jotain muuta tanssimusiikin DJ-settiä kuunnellessa, päivittämällä blogiin tai Twitteriin, esimerkiksi. Samalla säästät mukavasti dataa etenkin matkoilla kaukana ulkomailla.

Loppusanat

Olen ollut Chromebookiin "Acer Chromebook 15 (2016)" hyvin tyytyväinen. Siinä ei ole ollut mitään vikaa ja se on palvellut minua aina. Minulle riittää jos voin kirjoittaa blogiin, lukea Facebookia, muiden blogeja, kuunnella musiikkia ja katsella HD-tasoisia videoita. Tilaa en oikeastaan tarvitse paljoa, sillä kuten sanoin, toiminta perustuu pilvipalveluihin ja siihen että kuuntelen soittolistojani maksullisesta Googlen musiikin tilauspalvelusta ja vuokraan leffoja yksi kerrallaan Googlen elokuvapalvelusta. Sama juttu puhelimessa, 16 Gt riittää minulle täysin. Ehkä Chromebook on lahja myös sinulle?

Viime aikoina en ole kirjoittanut paljoa, sillä tässä maassa määrä ei korvaa laatua. Eilen minulla meni hermot Google Play Musiikkiin. Se hukkasi tietokoneeni laitelistasta usein. Lopulta tajusin, että sen ei pidäkään päivittää sitä niin kuin puhelinta viimeisimmällä käyttöpäivämäärällä. Koska en enää osta musiikkia, enkä lataa tilauspalvelusta puuttuvia Googlen Play Musiikin pilveen, päätin poistaa koko Google Play Musiikki Chromelle -lisäosan. Tästä lähti koko idea poistaa sitten kaikki — ja lopuksi ihmettelin paljon nopeampaa tietokonetta ilman tarvetta uudelle vastaavalle kalliimmalla.

Googlen Play Musiikista vielä sen verran, että puhelimet ja tabletit näyttäisivät kuluttavan laiterajaa ja vuodessa voi poistaa joitakin listalta. Tämä lisäosa Googlelta ostetun musiikin lataukseen ja oman musiikin lähetykseen tunnistuu laitteena ja ennen lisäosan päivämäärä päivittyi aina kun musiikkia koneellani kuuntelin useita tunteja. Jossain vaiheessa tämä lakkasi ja laite muuttui tuntemattomaksi listassa, päivämäärän ollessa marraskuusta. Päädyin poistoon, sillä en musiikkia osta, eikä ole tarvetta ladata mitään. Puuttuvat biisit haen YouTubesta. Se onkin kätevä lisä musiikin kuunteluun.

Olen tehnyt niin jo valovuosia ja nyt nopeammalla Chromebookilla se on nopeampaa! Jos sinulla on Chromebook, ja olet löytänyt parhaan konstin sen nopeuttamiseksi, kerro lisää kommentoimalla.

Jos sinulla on tämä Chromebook, ehkä voisit nopeuttaa sitä myös. Kokeile.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia