Miksi en enää biletä: "Rimanalitus absolutistille"

Ensimmäisissä bileissä Saksassa 2016
Joku, joka lukee tätä blogia säännöllisesti, on saattanut jo huomata bilejuttujen lähes kadonneen. Yksi asia on se, etten ole uusimmista kirjoittanut ja toisekseen, en enää edes biletä pahemmin. Merkinnässä kerron lisää miksi klubbailu ei maistu enää ainakaan minulle.

Ensimmäiseksi haluan korostaa, ettei tässä ole mitään vikaa. Mielestäni hauskanpito ja ajoittainen klubeissa ravaaminen kuuluu asiaan. Festivaalit elektronisessa tanssimusiikissa kiinnostavat minua edelleen. Olen kuitenkin elänyt aikuiseksi ja enää minua ei kiinnosta ravata tapahtumissa tämän tästä. Minusta asiassa on joitakin oleellisia syitä, joista kirjoitan pian lisää, niitä syitä joihin kuka tahansa voi törmätä aikuisena.

Klubitus - tylsyyttä vai mahdollisuus?

Maailmalla tapahtuu elektronisen tanssimusiikin saralla. On olemassa Defqon.1-festivaaleja, Weekend Festival -tapahtumia Suomessa ja näitä voisin luetella koko artikkelin klubeja unohtamatta läpi maailman. Näitä kaikkia yhdistää yksi tekijä - näissä biletetään - jos kattauksessa on ripaus elektronista tanssimusiikkia. Moni käy klubissa viihtyäkseen, mutta nykyään se on paljon enemmän kuin tätä. Ei ollut klubiakaan, ettenkö näkisi ihmisiä räpeltämässä puhelimiaan, tanssimisen sijasta.

Toisaalta moni tulee juomaan. Minä en klubeissa käy näistä syistä. Olen ainakin vähentänyt...

1. Klubeista ei kannata etsiä kavereita, parisuhdetta tai muutakaan. Olen usein saanut klubeista Facebook-kavereita, enkä ole edes ainoa. Näistä kavereista ei ole ollut oikeaan elämään. He ehkä moikkaavat klubilla, mutta he eivät jaksa tulla viihtymään metsiin nauttimaan talvesta. En myöskään halua parisuhdetta baarista, koska jos joku on niin epätoivoinen, että lähtee omaa kultaa sieltä etsimään - ei varmaankaan ole kovin vakuuttava myöskään parisuhteessa. Mielestäni ansaitsen paljon parempaa, enkä siksi halua juovia kavereita, enemmin olen aidosti yksin ja sentään onnellinen.

Toisekseen näistä Facebook-kavereista klubeista ei ole ollut mihinkään. Yksi oli promoottori, toinen oli aloitteleva DJ, kolmas halusi klubiinsa - kunnes paikka meni kiinni kannattamattomana. Promoottorilta tuli aina tapahtumakutsuja ja ne muutkin "kaverit" osallistuivat kiivaasti milloin mihinkin EDM-tapahtumaan. Jossain vaiheessa kun Facebook todellakin tätä mainostaa, että tämä ja tämä osallistuu tapahtumaan, koin jääväni jostain paitsi. Paitsi, että nämä ihmiset todennäköisesti pääsevät ilmaiseksi, etenkin jos promoottoreista puhutaan. En halunnut tätä negatiivista energiaa Facebookiin, siksi poistin heidät. Ehkä poistan koko Facebookin vielä joskus.

2. Klubeissa käyminen on todella kallista. On nimittäin kokemusta. Klubi on parhaimmillaan ollut ilmainen sisäänpääsyltään, mutta tuolloin joudutaan säästämään artisteista. Jos et veloita sisäänpääsyä, ainoastaan narikan, et voi tilata klubiisi kovimpia artisteja meiltä ja maailmalta. Minulla ei ole mitään uusia DJ'itä vastaan, mutta ilmaiseen paikallisklubiin meno maksaa sekin jotain, bussiliput illalle ja aamulle, välipalat Lidlistä, lounas pizzeriassa ja kenties jotain muuta energiajuomista veteen. Ilmaisellakin klubilla läheltä tulee äkkiä hintaa, etenkin jos osallistuu kuukausittain pitääkseen kiinni näitä "kavereita". Jos kilpailet, tällainen kisa ei pääty koskaan.

Helsingin klubissa The Circus artistikattaus on ollut aina parempi. Da Tweekaz, Anime, Sound Rush ja kaikki muut kovat nimet, joita en nyt keksi. Nyt puhutaan kaikesta mitä edellä, mutta runsaampana - enemmän välipalaa, tuhdimpi lounas ja enemmän bussilippuja. Lisäksi enemmän rahaa itse sisäänpääsyyn, narikan lisäksi noin 30 euron lippu. Tällainen matka teki lompakkooni noin 60 euron loven. Se on kokemus, mutta sekin on kallista, kun ajattelee millaisia kokemuksia saa ilmaiseksi. Parhaimmasta kerron tuonnempana. Minulla ei ole siis mitään klubeissa käymistä vastaan, mutta Toshl Financen tehtyäni tajusin miten paljon bileet rahastivat minua joka kerta.

3. Artistikattaus ei miellytä. Etenkin ilmaisen sisäänpääsyn klubeissa usein tapana on se, ettei maksuton sisäänpääsy mahdollista kovinkaan kovia nimiä. Usein siellä soitetaankin aloittelevien nimien toimesta, tai puhutaan ns. bensakuluilla selvinneet tiskijukat -ilmiöstä. Minulla ei ole mitään näitä vastaan, mutta tosiaan kuten edellä kerroin, ilmaisellakin klubituksella on hintansa ja sen maksat sinä. Enää en edes mieti osallistumistani, jos artistikattaus ei miellytä. Ja vaikka artistikattaus olisikin mieleen, en aina lähde tuolloinkaan. Juuri näin kävi viimeksi, kun ensin tuli maahamme Headhunterz ja sitten Angerfist, tänä vuonna siis. Jätin siis todellakin väliin.

Nyt, minä rakastan näitä suuria tanssimusiikin nimiä. Mutta minä en mennyt siltikään keikoille. Syy on tässä: olen jo ollut heidän keikoilla monta kertaa ja eivät nämä artistit ole minua pettäneet koskaan. Minä kuitenkin ohjaan nyt rahani käytön, enkä anna artistien tai etenkään Facebook-bilekavereiden, tehdä valinnan puolestani. Jos sinä olet köyhä, jolla ei ehkä ole varaa loheen, ehkä on mietittävä mitä saattaisit tehdä toisin - ettei tilanne olisi näin kurja. Jos tapanasi on käydä elokuvissa joka viikonloppu, mieti voisitko vuokrata leffoja halvemmalla tai katsoa muulla tapaa netistä. Keinot köyhä keksii aina. Älä anna valtavirran päättää puolestasi, se ei onnea valitettavasti tuo.

4. Juominen tai tupakointi ei kiinnosta. Monet menevät baariin, klubiin tai festareille vain juomaan tai tupakoimaan seuran kanssa. Korostan, että moni. Moni on myös raitis ja tämä on loistavaa. En viihdy enää klubissa, jossa tupakansavu koristaa naamani vessaan mentäessä, ja toisaalta viereiset bilettäjät ovat kiireisiä kantamaan juomiaan. Joku on tarjonnut juomia minullekin, ilmaiseksi, mutta en ole ottanut. Minut ei saa kaveriksi lahjomalla. Minä en halua saada parisuhdetta ostamalla kymmenittäin ilmaisia juomia kärsien loppukuusta tyhjään pankkitiliin. Totuus on, että kaikki nauttivat mielellään ilmaisista jutuista, mutta ketään ei kiinnosta hyvittää se sitten aikanaan takaisin.

Kuten aiemmin, baareista on ihan turhaa etsiä seuraa yön jatkoille, ystäviä tai edes sitä elämäsi onnellisinta parisuhdetta. Sitä ei siellä useinkaan ole. Eikä tule koskaan löytymään. En tunne kuuluvani joukkoon. Kun jonotin The Circuksessa ilmaista vettä, moni Alko-tyyppi ohitteli minut. Heillä oli kiire siiderille, ajattelin. Kun yritin kertoa jonoista, he eivät ole asiaa ymmärtäneet, sillä liikaa on liikaa. Jonotin sitä vettä aika pitkään, koska muilla tuntui olevan kiire alkoholin luo. Nykyään nuoriso onneksi irtaantuu näistä aineista, mutta kaverimielessä eivät hekään liiku.

5. Kuulokkeet korviin, älypuhelin päälle ja ulos. Ilmainen klubi ja on hauskaa missä vain. Kotona, ulkona, rannalla, bussissa, kotimaassa, Ranskassa... tai jopa Venäjällä. Olen myös tajunnut sen, että emme oikeastaan lähde baariin tai klubiin puhumaan ihmisille, vaan meistä on hauskaa, kun meidän ympärillämme vain on ihmisiä jotka juovat. Emme puhu heille, me vain hyppäämme kovaa, ja päivän päästä ketään ei ole jäänyt viereen. Ja me laitamme kuvan Facebookiin, jotta kaikki nämä tuhat kaveria tietäisi että minulla onkin enemmän hauskaa, ainakin enemmän kuin sinulla lukiessa tätä tarinaa. Moni tässä maailmassa ei valitettavasti tajua ilmaisten huvien merkitystä.

Kuulokkeet riittävät huippubileisiin. Sinä olet tarpeeksi, kun et halua nauttia yöttömistä öistä, ja nukkua krapulaa seuraavan päivän. Minä en tosiaan ole enää klubeihin päin. En halua kavereiksi mediocre-ihmisiä, keskinkertaisuus ei ole minua varten, minusta on paljon enemmän kuin savukkeiden kulutukseen ja loputtomaan juomiseen. Kun olen yksin, saan ainakin tehdä mitä aidosti haluan, pidän omat bileet silloin kun haluan, saatan myös kirjoittaa vaikka blogiin asioista. Juuri sellaisisista asioista, joiden uskovan muuttavan tätä maailmaa paremmaksi.

Loppusanat

On ainakin viisi syytä miksi en enää kiinnostu bilettämisestä samalla tavalla kuin ennen. Jokaisella on oikeus muuttaa elämäänsä, älähän anna kenenkään vaikuttaa päätöksiisi. Jos uskot, että bileet, eivät auta sinua muuttumaan paremmaksi - lopeta bilettäminen. Jos uskot, että raittiina nauttisit elämästäsi runsaammin ja pidempään, koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointi ja alkoholin kulutus. Mummoni sanoi minulle aikoinaan, että kaikkea voi koittaa aikanaan, kunhan muistaa kohtuuden. Kohtuullista ei ole se, että käy jokaisissa hyvissä bileissä, ja onneksi tajusin tämän Toshl Financen ilmaisella talouden seurantaohjelmalla. Se oli hyvin kallista huvia.

On paljon helpompaa hakea onni ilmaisista huveista, katsomatta miten muut yrittävät hakea sitä jatkuvasti kokonaan vääristä paikoista, ihmispaljouden keskellä baari- tai klubireissulla, ja ennen kaikkea kun jäät jostain muille niin tärkeästä paitsi - alat oikeasti ymmärtämään sen että yksinkin voi olla hauskaa. Niin hauskaa, ettet enää keksi, mikä tässä krapulassa niin ihmisiä kiinnostaa kerrasta toiseen. On minusta viisaampaa lähteä kirjastoon lukemaan historiasta kertovia kirjoja, kuin palata yöttömän yön jälkeen kotiin nukkumaan, valittamaan pahaa oloa alkoholista koko päivän aikana, jona olisi voinut vain opiskella uusia taitoja. Nykyään tuntuu, että jokainen osaa bilettää, mutta monikaan ei tiedä miten tässä maailmassa rahaa painetaan kirjaimellisesti lähes tyhjästä.

Seuraavan kerran kun menet bilettämään, peruuta koko juttu, ja selvitä miten raha luodaan.

Mikäli kuuntelet, älä edes kilpaile Facebookissa selfieillä, kavereiden määrillä ja huippupäivityksillä loputtomine iPhone-gallerioineen, sillä paraskaan kisa ei pääty koskaan.

Edusta siis itseäsi, ennen kuin joku muu ehtii edustamaan sinua, kiitos!

Kommentit

 1. Tämä oli hyvä postaus kuin ne aiemmatkin, osin päihteiden käytön tai oikeastaan käyttämättömyyden järjestä puhuvat.

  Tuohan se on tosiaan massapaineeseen liittyä asia = kuin muutkin niin minäkin perässä. Liittyy missä tahansa baarissa, klubilla käyntiin, alkoholinkäyttöön, tupakointiin, nuuskan käyttöön, huumeiden käyttöön, tatuointeihin ym...

  Sitten kun ei osata edes hahmottaa millään lailla rahankäyttöään oltaessa pienipalkkaisessa työssä, työttömänä tai etenkin opiskelijana, valitetaan ikuisesta rahapulasta.

  Kyllä jotkut varmaan jotain kavereita ja parisuhteenkin noistakin paikoista löytää, mutta se lienee pieni prosentti varsinkin, jos ei voi suuremmin poiketa massasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja klubeissa on paljon varattuja ihmisiä, etenkin varattuja naisia, hakemassa huomiota miehiltä. Jos itse klubeissa käyn nyt tai jatkossa, täytyy olla erinomaiset artistit, ja tulen vain kuuntelemaan musiikkia - en puhumaan muille.

   Klubeissa on ongelmana tuo musiikin voimakkuus, siinä ei paraskaan puhuja saa asiansa tuotua esille, kaiken sen melun keskellä. Hyvä jos juomatiskillä kuullaan, että haluaa ilmaista vettä.

   Poista
 2. Klubit on turhia, lakkasin menemästä sinne vuosia sitten, naista sieltä ei saa. Jos saa, niin yleensä varattuja, jotka hakevat vain drinkkejä ilmaiseksi. Minulla meni jopa 100 euroa baariin tai klubiin kaupungissani. Välillä 200 kun yritin naista iskeä kotiin.

  Lopulta olin niin väsynyt aamuneljältä, etten jaksanut muuta miettiä kuin nukkumista, naisetkin jonnekin katosivat ilmoittamatta - vaikka pientä juttua olikin.

  Kusetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on suuri rahasumma, millä olisi voinut auttaa oikeasti hädässä olevia, esim. maailman orpolapsia. Tai viedä vaikka perhe lounaalle.

   Ymmärrän toki miksi klubit ovat olemassa, saadakseen ihmiset kalliiden drinkkien luo, ja siinä samalla moni suhdekin menee rikki.

   Jos esim. varattu jää kiinni toisen iskemisestä.

   Poista
  2. Tuolla 200 eurolla ostaa yksinasuva, alkoholia ja mässäilyä (karkit, suklaat ym) käyttämätön helposti yli kuukauden ruuat.

   ps. hieno tämä blogin uusi ulkoasu.

   Poista
  3. Jeps, saahan sitäkin, jos tarkoituksena on juoda halvemmalla.

   Teemoja oli tullut Bloggeriin lisää jo viime vuonna - mutta en ole viitsinyt näitä kokeilla, koska vanha teema olisi mennyt muokkauksineen. Tänä vuonna oli jo pakko, sillä vanha teema oli kulahtanut, ja ollut käytössä useita vuosia jo blogin alusta asti.

   Nyt on 2000-luvulla tämä blogi :D

   Poista
 3. Se on itestä kiinni saako sieltä klubista/baarista whatever "mukaan" ketään vai ei. Niissä käy ihan normaaleja(KIN) ihmisiä, esimerkiksi niitä ujompia ihmisiä, jotka eivät seuraa löydä muualta. Luonnollisesti he eivät välttämättä erotu massasta, ollen hissukkana reunalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki käydään hakemassa ihan kavereitakin. Ei siinä mitään väärää ole, mutta käytännössä klubissa on niin kova musiikki, ettei se ole oikea tapa tutustua ihmisiin. Osa ihmisistä ovat lisäksi promoottoreita, jotka pääsevät sinne muutenkin ilmaiseksi.

   Ei klubeissa oleminen väärin ole, mutta paremmin kavereita luulisi saavan ihan normaalissa elämässä, menemällä rauhallisiin paikkoihin ihmisten luo. Esimerkiksi kirjasto tai uimahalli, uimranta kenties. Joku paikka, jossa olisi ihmisiä.

   Klubeissa saa helpoiten juttuseuraa, kun tulee ajoissa, mutta silloinkin Facebook-kaveruus yleensä päätyy hiljaisuuteen. Sitä toista ei kiinnosta yleensä muu kuin musiikki, bileiden jälkeen hädin tuskin kuulet heistä mitään.

   Minusta klubi on huono paikka etsiä edes kavereita.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle