Miksi en enää biletä: "Rimanalitus absolutistille"

Ensimmäisissä bileissä Saksassa 2016
Joku, joka lukee tätä blogia säännöllisesti, on saattanut jo huomata bilejuttujen lähes kadonneen. Yksikin asia on se, etten ole uusimmista kirjoittanut ja toisekseen, en enää edes biletä pahemmin. Merkinnässä kerron paljolti lisää miksi klubbailu ei maistu enää ainakaan minulle.

Ensimmäiseksi haluan jopa korostaa, ettei tässä ole mitään suurempaa epäkunnossa. Mielestäni pieni hauskanpito ja ajoittainen klubeissa ravaaminen kuuluu asiaan. Festivaalit elektronisessa ja tanssimusiikissa kiinnostavat minua siis edelleen. Olen kuitenkin elänyt aikuiseksi ja enää minua ei kiinnosta ravata tapahtumissa tämän tästä. Minusta tässä asiassa on joitakin oleellisia syitä.

Aiemmat merkinnät klubeista olen poistanut. Klubeissa ravaamisesta tuli minulle kokonainen addiktio ja rahanmeno pelkästään jo Matkahuollon nettilippuja shoppaillessa. Unettomiakin öitä. Tuntui, että en oikeasti rakastanut juttua. Tein sitä mitä muutkin. Heti. Jos viikonloppu oli kerrankin vapaa hyvin tehdyn työviikon jälkeen, halusin lähteä kuuntelemaan sitä Headhunterzia jonnekin päin Helsinkiä. Hukkaan heitettyä energiaa, sillä nykyään kuuntelen häntä kuulokkeista Deezerillä. Niinpä.
Facebookin arkisto kertoi aikoinaan kaikki käymäni bileet kuvineen ja kansioineen. Ihmiset jakavat hetkiä koko ajan. Halusin kuulua joukkoon ja ajattelin, että mahdollisesti voisin törmätä elämäni ihmeystävään.
Klubeista löytyi usein juoppoja, joita en elämääni kaipaa. Olen raitis, myös näissä Saksan klubeissa, muutamia juomia lukuun ottamatta. Rahaa palaa parissakin lasissa. On aika lopettaa, ajoissa.

Yksi syy klubien välttämiseen on se, että olen kyllästynyt ainaiseen oravanpyörään.

Klubitus - tylsyyttä vai mahdollisuus?

Maailmalla tapahtuu elektronisen tanssimusiikin saralla älyttömästi. On olemassa Defqon.1-nimisiä festivaaleja, kauniita Weekendejä Suomessa, ja näitä voisin muutenkin luetella artikkelin ajan klubeja unohtamatta. Näitä kaikkia yhdistää yksi tekijä  näissä biletetään  jos kattauksessa on pieni ripaus elektronista. Moni käy klubissa viihtyäkseen, mutta nykyään se on paljon enemmän kuin tätä. Ei ollut klubiakaan, ettenkö näkisi ihmisiä räpeltämässä uusia puhelimiaan, tanssimisen sijasta.

Toisaalta moni tulee juomaan. Itse en klubeissa käy näistä syistä.

1. Klubeista ei kannata haravoida kavereita, parisuhdetta tai muutakaan. Olen joskus saanut klubeista Facebook-kavereita, enkä ole varmasti ainoa. Näistä kavereista ei ole ollut oikeaan elämään. He ehkä moikkaavat klubilla, mutteivät jaksa tulla viihtymään metsiin ja nauttimaan talvesta. En myöskään halua parisuhdetta lähibaarista, koska jos joku on niin epätoivoinen, että lähtee omaa kultaa sieltä etsimään — ei varmaankaan ole kovin vakuuttava myöskään parisuhteessa. Mielestäni ansaitsen paljon parempaa, enkä siksi halua juovia kavereita, enemmin olen aidosti yksin ja onnellinen.

Toisekseen näistä Facebook-kavereista klubeista ei ole ollut mihinkään. Yksi oli ahkera promoottori, toinen oli aloitteleva DJ, kolmas halusi klubiinsa  kunnes paikka meni kiinni kannattamattomana. Promoottorilta tuli aina tapahtumakutsuja, ja ne muutkin "kaverit" osallistuivat kiivaasti milloin mihinkin EDM-tapahtumaan. Jossain vaiheessa kun Facebook todellakin tätä mainostaa, että tämä ja tämä osallistuu tapahtumaan, koin jääväni jostain paitsi. Paitsi, että nämä ihmiset todennäköisesti pääsevät ilmaiseksi, etenkin jos promoottoreista puhutaan. En halunnut tätä negatiivista energiaa Facebookiin, siksi poistin heidät. Ehkä poistan koko Facebookin vielä joskus turhana laitoksena.

2. Klubeissa käyminen on kallista, aina. On nimittäin aitoa kokemusta. Klubi on parhaimmillaan ollut ilmainen sisäänpääsyltään, mutta tuolloin joudutaan säästämään jo artisteista. Jos et veloita minun sisäänpääsystä, ainoastaan pienen narikan, et voi tilata klubin kovimpia artisteja meiltä ja maailmalta. Minulla ei ole mitään uusia DJ'itä vastaan, mutta ilmaiseen paikallisklubiin meno maksaa sekin jotain, bussiliput illalle ja aamulle, välipalat lähimmästä Lidlistä, lounas pizzeriassa ja kenties jotain muuta energiajuomista veteen. Ilmaisella klubilla läheltäkin tulee äkkiä hintaa, jos osallistuu kuukausittain pitääkseen kiinni näitä "somekavereita". Jos kilpailet, tällainen kisa ei pääty ehkä koskaan.

Helsingin klubissa The Circus artistikattaus on ollut aina parempi. Da Tweekaz, Anime, Sound Rush ja kaikki muut kovat nimet, joita en nyt keksi. Nyt puhutaan kaikesta mitä edellä, mutta todennäköisesti runsaampana  enemmän välipalaa, tuhdimpi lounas ja enemmän bussilippuja. Lisäksi enemmän rahaa itse sisäänpääsyyn, narikan lisäksi noin 30 euron lippu. Tällainen matka teki lompakkooni noin 60 euron loven. Se on kokemus, mutta sekin elämys on kallista, kun ajattelee millaisia kokemuksia saa ilmaiseksi. Parhaimmasta kerron tuonnempana. Minulla ei ole siis mitään klubeissa käymistä vastaan, mutta Toshl Financeen tilin tehtyäni tajusin miten paljon bileet rahastivat minua joka kerta.

3. Artistikattaus ei aina miellytä. Etenkin ilmaisen sisäänpääsyn klubeissa usein tapana onkin se, ettei maksuton sisäänpääsy mahdollista kovinkaan kovia nimiä. Usein siellä soitetaankin aloittelevien nimien toimesta, tai puhutaan ns. bensakuluilla selvinneet tiskijukat -ilmiöstä. Minulla ei ole yhtään mitään heitä vastaan, mutta tosiaan kuten edellä kerroin, ilmaisellakin klubituksella on hintansa ja sen maksat sinä. Enää en edes mieti osallistumistani, jos artistikattaus ei miellytä täysin. Ja vaikka artistikattaus olisikin mieleen, en aina lähde tuolloinkaan. Juuri näin kävi viimeksi, kun ensin tuli maahamme Headhunterz ja sitten Angerfist, tänä vuonna siis. Jätin huvin todellakin väliin.

Nyt, minä rakastan näitä suuria tanssimusiikin nimiä. Mutta heti en mennyt siltikään keikoille. Syy on tässä: olen jo ollut heidän keikoilla monta kertaa, ja eivät nämä artistit ole minua pettäneet koskaan. Minä ohjaan nyt taitavasti rahani käytön, enkä anna artistien tai etenkään Facebook-bilekavereiden, tehdä valinnan puolestani. Jos tänään olet köyhä, jolla ei ehkä ole varaa kauppojen loheen, ehkä on mietittävä mitä saattaisit tehdä toisin  ettei tilanne olisi näin kurja. Jos tapanasi on käydä elokuvissa joka viikonloppu, mieti voisitko vuokrata leffoja halvemmalla tai katsoa muulla tapaa netistä. Keinot köyhä keksii aina. Älä anna valtavirran päättää puolestasi, se ei onnea pöytiin valitettavasti tuo.

4. Juominen tai tupakointi ei kiinnosta. Monet menevät baariin, klubiin tai festareille vain juomaan tai tupakoimaan seuransa kanssa. Korostan, että liian moni. Moni on myös raitis ja tämä on loistavaa. En viihdy enää klubissa, jossa tupakansavu koristaa naamani vessaan mentäessä, ja toisaalta viereiset bilettäjät ovat kiireisiä kantamaan juomiaan. Joku on tarjonnut juomia minullekin, ilmaiseksi, mutta en ole ottanut. Minut ei saa kaveriksi lahjomalla. En halua saada parisuhdetta ostamalla kymmenittäin ilmaisia juomia kärsien loppukuusta varsin tyhjään pankkitiliin. Totuus ehkä on, että kaikki nauttivat mielellään ilmaisista jutuista, mutta ketään ei kiinnosta hyvittää se sitten aikanaan takaisin.

Kuten aiemmin, baareista on ihan turhaa etsiä seuraa yön pimeille jatkoille, kovia ystäviä tai edes sitä elämäsi onnellisinta parisuhdetta. Sitä ei siellä useinkaan ole. Eikä tule koskaan löytymään. En tunne kuuluvani joukkoon. Jonottaessani The Circuksessa ilmaista vettä, moni Alko-tyyppi ohitteli minut. Heillä oli kiire pikkusiiderille, ajattelin. Kun yritin kertoa jonoista, he eivät ole asiaa ymmärtäneet, sillä liikaa on liikaa. Jonotin sitä vettä aika pitkään, koska muilla tuntui olevan kiire alkoholin luo. Nykyään nuoriso onneksi irtaantuu näistä aineista, mutta kaverimielessä eivät hekään liiku.

5. Kuulokkeet korviin, älypuhelin päälle ja ulos. Tästä löytyy ilmainen klubi, ja on hauskaa missä vain. Kotona, ulkona, rannalla, bussissa, kotimaassa, Ranskassa... tai vaikka Venäjällä. Olen myös tajunnut sen, että emme oikeastaan lähde baariin tai klubiin puhumaan ihmisille, vaan meistä on hauskaa, kun meidän ympärillämme vain on ihmisiä jotka juovat. Emme puhu heille, me vain hyppäämme kovaa, ja päivän päästä ketään ei ole jäänyt viereen. Ja me laitamme kuvan Facebookiin, jotta kaikki nämä tuhat kaveria tietäisi että minulla onkin enemmän hauskaa, ainakin enemmän kuin sinulla lukiessa tätäkin tarinaa. Moni tässä maailmassa ei valitettavasti tajua ilmaisten huvien merkitystä joka päivä.

Kuulokkeet riittävät varauksetta huippubileisiin. Sinä olet tarpeeksi, kun et halua nauttia yöttömistä öistä, ja nukkua krapulaa seuraavan päivän. En tosiaan ole enää klubeihin päin, luojan kiitos. En halua kavereiksi mediocre-ihmisiä, keskinkertaisuus ei ole minua varten, minusta on paljon enemmän kuin savukkeiden kulutukseen ja loputtomaan juomiseen. Jos olen yksin, saan ainakin tehdä mitä aidosti haluan, pidän omat bileet silloin kun haluan ja saatan myös kirjoittaa vaikka blogiin asioista. Juurikin sellaisista asioista, joiden uskon muuttavan tätä pientä maailmaa paljon paremmaksi juuri nyt.

Loppusanat

On ainakin viisi syytä miksi en enää kiinnostu bilettämisestä samalla tavalla kuin ennen. Jokaisella on oikeus muuttaa elämäänsä, älähän anna kenenkään vaikuttaa päätöksiisi. Jos uskot, että bileet, eivät auta sinua muuttumaan paremmaksi — lopeta turha bilettäminen heti. Jos uskot, että raittiina voisit nauttia elämästä runsaammin ja pidempään, koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa typerä tupakointi ja alkoholin tuhti kulutus. Mummo sanoi minulle aikoinaan, että kaikkea voi koittaa aikanaan, kunhan muistaa kohtuuden. Kohtuullista ei ole se, että käy jokaisissa hyvissä bileissä, ja onneksi tajusin tämän hinnan Toshl Financen ilmaisella talouden seurantaohjelmalla. Se oli jotenkin hyvin kallista huvia.

Tietyllä tavalla huolestuin omasta rahankäytöstä. Olen vielä 27-vuotias, mutta perustelen asiaa sillä, että en ole löytänyt klubeihin jo 18-vuotiaana. Ensimmäinen reissu klubiin Saksaan oli hauska, ja pian oikeastaan huomasin, että ostelin ulkomaanmatkoja hetken pahaan oloon. Muistelin sitä ensimmäistä klubireissua Düsseldorfiin. Siellä oli varmasti hetkensä, mutta valitettavan moni mies yritti hakea illan aikana seksiseuraa. Minusta ei ole siihen, tulen vain nauttimaan musiikista. Maailmassa on kuitenkin montakin paikkaa kuunnella sitä Deezerillä vain 7,49 eurolla kuukaudessa. Täysin rajattomasti.

On paljon helpompaa hakea onni niistä ilmaisista huveista, katsomatta miten muut yrittävät hakea sitä jatkuvasti kokonaan vääristä paikoista, ihmispaljouden keskellä baari- tai klubireissulla, ja ennen kaikkea kun jäät jostain muille niin tärkeästä paitsi  alat oikeasti ymmärtämään sen että yksinkin voi olla hauskaa. Niin hauskaa, ettet enää keksi, mikä tässä krapulassa niin ihmisiä kiinnostaa kerrasta toiseen. On minusta viisaampaa lähteä kirjastoon lukemaan historiasta kertovia kirjoja, kuin palata yöttömän yön jälkeen kotiin nukkumaan, valittamaan pahaa oloa alkoholista koko päivän aikana, jona olisi voinut vain opiskella uusia taitoja. Nykyään tuntuu, että jokainen osaa bilettää, mutta monikaan ei tiedä miten tässä maailmassa rahaa painetaan kirjaimellisesti lähes tyhjästä silloinkin kun juot.

Seuraavan kerran kun menet bilettämään, peruuta koko juttusi, ja selvitä miten raha luodaan. On niin monia asioita, joista voisi lukea lisää, mutta usein tämä energia menee hukkaan matkalla klubiin.

Edusta järjellä itseäsi, ennen kuin joku muu ehtii edustamaan sinua, kiitos!

Uusinta tanssimusiikkia tästä. Pystytä ilmaiset bileet kotiin ja kutsu kaverit mukaan!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tämä oli hyvä postaus kuin ne aiemmatkin, osin päihteiden käytön tai oikeastaan käyttämättömyyden järjestä puhuvat.

Tuohan se on tosiaan massapaineeseen liittyä asia = kuin muutkin niin minäkin perässä. Liittyy missä tahansa baarissa, klubilla käyntiin, alkoholinkäyttöön, tupakointiin, nuuskan käyttöön, huumeiden käyttöön, tatuointeihin ym...

Sitten kun ei osata edes hahmottaa millään lailla rahankäyttöään oltaessa pienipalkkaisessa työssä, työttömänä tai etenkin opiskelijana, valitetaan ikuisesta rahapulasta.

Kyllä jotkut varmaan jotain kavereita ja parisuhteenkin noistakin paikoista löytää, mutta se lienee pieni prosentti varsinkin, jos ei voi suuremmin poiketa massasta.
Totta ja klubeissa on paljon varattuja ihmisiä, etenkin varattuja naisia, hakemassa huomiota miehiltä. Jos itse klubeissa käyn nyt tai jatkossa, täytyy olla erinomaiset artistit, ja tulen vain kuuntelemaan musiikkia - en puhumaan muille.

Klubeissa on ongelmana tuo musiikin voimakkuus, siinä ei paraskaan puhuja saa asiansa tuotua esille, kaiken sen melun keskellä. Hyvä jos juomatiskillä kuullaan, että haluaa ilmaista vettä.
Anonyymi sanoi…
Klubit on turhia, lakkasin menemästä sinne vuosia sitten, naista sieltä ei saa. Jos saa, niin yleensä varattuja, jotka hakevat vain drinkkejä ilmaiseksi. Minulla meni jopa 100 euroa baariin tai klubiin kaupungissani. Välillä 200 kun yritin naista iskeä kotiin.

Lopulta olin niin väsynyt aamuneljältä, etten jaksanut muuta miettiä kuin nukkumista, naisetkin jonnekin katosivat ilmoittamatta - vaikka pientä juttua olikin.

Kusetusta.
Se on suuri rahasumma, millä olisi voinut auttaa oikeasti hädässä olevia, esim. maailman orpolapsia. Tai viedä vaikka perhe lounaalle.

Ymmärrän toki miksi klubit ovat olemassa, saadakseen ihmiset kalliiden drinkkien luo, ja siinä samalla moni suhdekin menee rikki.

Jos esim. varattu jää kiinni toisen iskemisestä.
Anonyymi sanoi…
Tuolla 200 eurolla ostaa yksinasuva, alkoholia ja mässäilyä (karkit, suklaat ym) käyttämätön helposti yli kuukauden ruuat.

ps. hieno tämä blogin uusi ulkoasu.
Jeps, saahan sitäkin, jos tarkoituksena on juoda halvemmalla.

Teemoja oli tullut Bloggeriin lisää jo viime vuonna - mutta en ole viitsinyt näitä kokeilla, koska vanha teema olisi mennyt muokkauksineen. Tänä vuonna oli jo pakko, sillä vanha teema oli kulahtanut, ja ollut käytössä useita vuosia jo blogin alusta asti.

Nyt on 2000-luvulla tämä blogi :D
Unknown sanoi…
Se on itestä kiinni saako sieltä klubista/baarista whatever "mukaan" ketään vai ei. Niissä käy ihan normaaleja(KIN) ihmisiä, esimerkiksi niitä ujompia ihmisiä, jotka eivät seuraa löydä muualta. Luonnollisesti he eivät välttämättä erotu massasta, ollen hissukkana reunalla.
Toki käydään hakemassa ihan kavereitakin. Ei siinä mitään väärää ole, mutta käytännössä klubissa on niin kova musiikki, ettei se ole oikea tapa tutustua ihmisiin. Osa ihmisistä ovat lisäksi promoottoreita, jotka pääsevät sinne muutenkin ilmaiseksi.

Ei klubeissa oleminen väärin ole, mutta paremmin kavereita luulisi saavan ihan normaalissa elämässä, menemällä rauhallisiin paikkoihin ihmisten luo. Esimerkiksi kirjasto tai uimahalli, uimranta kenties. Joku paikka, jossa olisi ihmisiä.

Klubeissa saa helpoiten juttuseuraa, kun tulee ajoissa, mutta silloinkin Facebook-kaveruus yleensä päätyy hiljaisuuteen. Sitä toista ei kiinnosta yleensä muu kuin musiikki, bileiden jälkeen hädin tuskin kuulet heistä mitään.

Minusta klubi on huono paikka etsiä edes kavereita.

Viikon luetuimmat blogissa

Painonhallinta alkaa nopeiten seuraavasta eurosta

Viimeinen tilaisuus nauttia paunulaisista linjalla 1

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kuinka päädymme narsistin verkkoansaan