Heippa S-pankki, moikka Bank Norwegian

Pankkeja Pirkkalassa
Olen varsin tyytyväinen S-pankin käyttelytilin ja uuden tavoitetilin kanssa, mutta varsinaiset säästöt olen kaikki marraskuussa siirtänyt pankista pois. Miksi? Suomalaiset pankit eivät maksa säästöille kovinkaan suurta korkoa. Se on lähes nollassa. En halua säästää rahaa tällä tavalla.

On olemassa parempia vaihtoehtoja, jotka eivät maksa mitään, ja tuovat vuodessa 0,75 prosentin korot säästöille. Se summa ei ole iso, mutta on huomattavasti kauniimpi kuin S-pankin lähes nollaa hipova 0,10 prosenttia. Suljin varsinaisen säästötilin 1. joulukuuta S-pankissa rahojen siirtyessä norjalaiseen nettipankkiin. Ajattelin, että siellä tuotto on parempaa.

Kuinka norjalainen pankki voi maksaa selkeästi parempaa korkoa? Voiko tähän pankkiin luottaa? Minulla oli samoja kysymyksiä auki, kun siirtoa harkitsin. Netistä kuitenkin löytyi monia suomalaisia, jotka ovat siirrosta nauttineet jo pidemmän aikaa. Raha siirtyi S-pankista tuttuun Bank Norwegianiin seuraavana pankkipäivänä ja parempi korko juoksee jo. Pankin edullisuus perustuu siihen, ettei pankin tarvitse investoida konttoreihin, tai ylimitoitettuun henkilökuntaan internetissä toimiessaan.

Rahoja ei kannata pitää yhdessä paikassa

Olen jo pitkään halunnut pitää rahojani eri pankeissa monesta syystä. Yksi on se, että suuri määrä rahaa omassa pankissa innostaa tuhlailemaan. Miksi olla tarkka markka, jos isoissa säästöissä on aina mehua. Nyt rahan tulo kestää päivän, vaatii kirjautumisia siirtoineen, ja siinä alkaa miettiä voisiko säästyä koko vaivalta jättämällä ostos kauppaan. Toinen syy on parempi korko, mistä puhuin jo aiemmin. Se sentään korvaa puolet inflaation aiheuttamista rahallisista menetyksistä.

Suomalaiset pankit ovat taas säästämiseen huonoja monella tapaa. S-pankissa tuottotilin tuotto-odotus on lähes olematon samalla kun hulppeampi määräaikaistili palkitsee jopa 0,5 prosentin korolla. Se on jo parempi, mutta tililtä ei voi nostaa rahaa ollenkaan määräaikaisuuden voimassa ollessa. Se on pisimillään viisi vuotta ja tuolloin myös korko on paras. Minä en voi sitouttaa rahojani näin pitkäksi aikaa pankkiin, sillä elämä voi yllättää ihan ketä tahansa. Ihan koska tahansa.

Tässä suhteessa norjalainen nettipankki on parempi. Rahaa voi siirtää säästöön vaikka kuukausittain, pieniäkin summia, ja vastaavasti myös tilisiirto takaisin omaan pankkiin käy rajattomasti. Parempi korko on mahdollista vuosittain sillä, että Bank Norwegian lainaa asiakkaidensa rahoja suomalaisten remontteihin, autoihin, maastopyöriin ja muihin lainatarpeisiin. Näissä lainoissa on tyypillisesti iso korko ja tästä syystä myös säästäjän tilille voi kilahtaa aiempaa pankkia enemmän rahaa.

Pankkiasiat voi hoitaa tietokoneella

Lisäksi suomalaisten pankkien ongelma on hinta. Omassa pankissa kuukausimaksut ovat nolla euroa ja tästä olen S-pankissa tyytyväinen. Jos haluaisin pitää säästöjä Nordeassa, se tulisi maksamaan minulle. Pahimmassa tapauksessa kokonaisen pankkipalvelupaketin verran. Siinä ei taas ole mitään järkeä. Enemmin siirrän rahat norjalaiseen pankkiin, koska se on turvallista. Talletussuoja on yhtä hyvä kuin Suomen pankeissa. Jos Bank Norwegian joskus lopettaa, rahat saa kyllä takaisin.

Ainoa menetys voi käydä siinä, että rahat maksettaisiin takaisin omalle tilille kruunuissa, ja tästä voi syntyä tappiota erilaisista ja muuttuvista valuuttakursseista johtuen. En kuitenkaan usko, että Bank Norwegian häviäisi kartalta mihinkään ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Tässä vaiheessa on pakko sanoa, että tämäkään säästötili ei ole kaikki mitä voit rahoillasi tehdä. Säästäminen on aina oikein, ja se onnistuu pienestäkin, mutta sijoittaminen tai rahastot voivat antaa enemmän.

Sijoittamiseen liittyy aina riski, jolloin menetyksiä voi syntyä, siksi se vaatii tietoutta. Sijoittaminen riskittömiin rahastoihin hyvin usein kannattaa. Yksi tällainen tapa on sijoittaa vuokra-asuntoihin tai metsiin. Inflaatio lokakuussa 2018 oli 1,5 prosenttia ja tätä menetystä ei edes norjalainen nettipankki voi hyvittää. Tästä syystä tilisäästäminen on käytännössä aina tappiollista. Samalla eurolla saa jatkuvasti vähemmän. Rahastojen ongelma on taas se, ettei rahojaan saa takaisin yleensä heti.

Minulla ei ole rahaa säästämiseen

Usein kuulee sitä, että ihmisillä ei ole rahaa säästää. Joskus tilanne on niin, yritäpä elää vuokran ja muiden laskujen jälkeen satasella, ei varmasti onnistu. Jos puhutaan kuitenkin työssä käyvistä, tehtävissä on paljonkin. Jokaisesta ostoksesta kortilla kannattaa aina siirtää automaattisesti tai käsin euro sivuun. Sen lisäksi, että säästät, samalla ostat vähemmän jatkossa. Keskihintainen Android-puhelin 299 eurolla palvelee luultavasti yhtä hyvin kuin 999 euron iPhone lisäkulujen kera.

Olen kuullut siitä paljon. Jos minulla olisi rahaa, lähtisin ulkomaille. Jos minulla olisi rahaa, maksaisin laskun. Jos minulla olisi rahaa, en olisi tässä. Suuta osataan soittaa, mutta teot puuttuvat. Säästäminen alkaa pienistä puroista ja sen jälkeen syntyy iso joki. S-pankissa säästäminen onnistuu niinkin, että siirtää bonukset rahastoon. Ihmiset eivät vain tiedä, välitä, tai halua tehdä omalle tilanteelleen mitään. Kaapelista maksetaan, vaikka samat ohjelmat mainoksineen näkee ilmaiseksi kattoantennilla.

Monet ihmiset eivät tiedä mihin raha katoaa. Sitä tulee palkkapäivänä kyllä lisää, mutta kuukauden päätteeksi mietitään miksi lompakossa on Matti? Vastaus löytyy aina omasta käytöksestä. Kassalla ei oteta kuitteja matkaan, ostoksia ei mietitä, tiliotteissa käyminen kuluttaa varmaan liikaa voimavaroja. Niin tämä ei ole. Omasta taloudesta huolehtimista pitäisi opettaa kaikissa kouluissa, mutta niin ei tehdä, koska vastapainoksi saadaan täysin holtittomia aikuisia isoine kulutushysterioineen.

Onko sinulla Matti kukkarossa? Nämä vinkit voivat auttaa.

Ostatko liian paljon turhaa? Minimalismi auttaa vähentämään.

Tiedätkö kuinka säästää ruoassa? Halvin ruokakauppa ei ole välttämättä se mitä luulet.

Miksi valitsin Bank Norwegian -säästötilin

  1. Parempi korko kuin S-pankissa, Nordeassa tai Danske Bankissa.
  2. Luotettava, pitkään Suomessa toiminut pankkifirma.
  3. Ilmainen säästötili, jossa rajattomasti nostoja ja talletuksia, ei piilokuluja.
  4. Ei vaadi muuta asiakkuutta ja ilmainen luottokortti on vapaaehtoinen.
  5. Nettipankkia ohjataan oman pankin pankkitunnisteilla, ei lisänumeroita muistiin.
Mielestäni paljoakaan tuota parempaa säästämisen tapaa ei ole, vaikka inflaation menetyksiä sekään korko ei korvaa, mutta on ainakin parempi kuin kotimaisissa vaihtoehdoissa keskimäärin.

Loppusanat

Olen mielestäni hyvä omissa raha-asioissa, ja moni on kysynyt minulta vinkkejä. Yhdelle sanottiin kaapelitelevisio irti — soitin Elisalle. Siellä käskettiin laittamaan viestiä sähköpostilla. Luulin jo olleeni yhteydessä asiakaspalveluun? Lopulta palvelu irtisanottiin täysin ja sen mukaan lähti turha kaapelimodeemisaatavuus. Omakotitalossa asuva vanhempi rouva säästää nyt 120 euroa vuodessa kaapelimaksuista, ja 40 euroa kiinteässä laajakaistassa, joka pätki huonon modeemin vuoksi.

Tilalle hommattiin alennuksesta 4G-modeemi ja 13,90 euron maksava rajaton 4G-liittymä 10M-nopeudella. Se on toiminut kolmisen vuotta ja neljäs alkaa pian. Apu oli tarpeen muuallakin — saatiin kilpailutettua niin sähkösopimus, vakuutus kuin puhelinliittymät. DNA:lle siirto Telialta kannatti vuosi sitten. Näillä toimilla saa rahaa säästymään. Jos raha ei liiku kulutuksen kautta yrityksille, se jää omaan pankkiin, ja sitä kautta säästäminen ja sijoittaminen on aina lähempänä kuin koskaan.

Säästöä syntyy sillä, kun unohtaa alennusprosentit. Jokainen tuote on 100 prosentin alennuksessa kaupan hyllylle hylättynä. Mitä suosittelen? Harjoita minimalismia, siirrä säästöt omasta pankista Bank Norwegianiin tai Instabankiin, ja nauti paremmasta elämästä paremmilla koroilla. Aloita alkusijoittaminen pienellä summalla, sillä rahalla minkä voit hermostumatta menettää, ja kartoita kokemusta sijoittajana. Suurenna summaa vähitelleen ja tee työtä oman säästötilin eteen.

Jokaisella pitäisi olla elämän turvaa omasta takaa ilman kalliita luottokortteja. Sinullakin.

Mitä aiot tehdä, ei huomenna, vaan tänään unelmiesi eteen?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona