Blogger voittaa WordPressin näin

Jokainen aloitteleva bloggaaja haluaa tulla isoksi tähdeksi. Ainakin joskus. Ehkäpä sinäkin aiot blogata myöhemmin. Tämä ilo ei ehkä ala nyt, mutta joskus, ehkä vasta viikon päästä. Hyvä uutinen on se, että tähdeksi syntyminen onnistuu niin Bloggerissa kuin asennetussa WordPressissä jossain internetissä... Puhutaan, että WordPress on maailman suosituin, ja se pitää paikkansa. Löytö, joka tekee Bloggerista vielä paremman, on vapaus nauttia frugalismista. Bloggeriin voi kuka vain avautua heti ja ilmaiseksi.

Liian moni ompi kysynyt minulta miksi pidän blogeja edelleen Bloggerissa. Olen nimittäin kirjoittanut tätä blogia jo viidettä vuotta ja kuudes alkaa ensi kesänä. Mainitsen tässä merkinnässä 10 syytä miksi Blogger on paras paikka myös kokeneelle bloggaajalle. Moni ajattelee tälläkin hetkellä sitä, että blogini olisi parempi, jos siirrän sen huomenna vaikkapa itse isännöityyn WordPressiin. Eipä tässä vaiheessa mietitä sitä, että itse isännöity WordPress ottaa ajallaan hermolle ominaisuuksillaan sekä työllään.

Moni arvioi, että Bloggerin maine vähentää lukijoita. Et ole vakava, mikäli olet ilmaisessa palvelussa. Lukijat katoavat! Suurin osa lukijoista eivät tiedä mikä on Blogger ja mikä on WordPress. Ehkä vasta sitten, jos sattuvat tätä merkintää lukemaan. Nautin siitä, että Bloggerissa voi elää ilman cPanelia. Kaikki tällaiset jutut vievät turhaan aikaa siltä, että voisit yksinkertaisesti toimittaa sisältöä blogiisi. Työssä en haluaisi miettiä tietokantoja tai palvelimien päivittelyä. Annan tämän työn Googlelle.

Enpä kuitenkaan usko siihen, sillä tässä ja nyt blogissani on tuhat uniikkia kävijää, ihan kuukausittain ilman WordPressiä. Netistä löytyykin monia blogeja, kuten esim. tämä blogi, jossa neuvotaan kuinka blogi luodaan ilmaiseksi. Jokainen voi käyttää päivästään vain tunnin tutustuakseen mahdollisuuksiin avata ja tehdä hieno blogi. Bloggerissa se on kaikkein halvinta, kaikki saavat sen ilmaiseksi. Tosissaan oleva bloggaaja liittää mukaan kymmenen euroa maksavan verkko-osoitteen oman blogin tavoin.
WordPressillä on hyvä imago ja siksi sitä suositaan. Blogger ei ole kuitenkaan paljoa huonompi. Luettuasi tarkasti kaikki nämä kymmenen syytä voinet olla täysin vakuuttunut upean valinnan toimivuudesta.
Jumissa tanssilattialla -blogi on pyörinyt alusta asti Bloggerin päällä. Kesäkuussa 2024 tämä blogi täyttää pyöreät kymmenen vuotta. En edelleenkään usko siihen, että vaihtaisin WordPressiin.

Voit siis 2024 kesäkuussa palata tähän blogiin varmistaaksesi, että bloggaan edelleen Bloggerissa.

Syitä miksi arjen Blogger voittaa WordPressin vuoden ympäri

Itse asennettu WordPress on suosittu ja sillä pyörii suuri enemmistö blogeista internetissä. Ratkaisuna tämä on varmasti hyvä, mutta on olemassa ainakin 10 syytä, joiden mukaan Blogger on takuuvarmasti parempi. En kuitenkaan painosta sinua avaamaan blogiasi tänne, mutta saatat miettiä asiasta itsekin, mikä on kaikkein tärkeintä sinulle? Jos haluat vain blogata, tämä onnistuu kummassakin palvelussa. Kysymys Blogger vs. WordPress on vähän sama kuin kysymys autokaupassa: Lada taikka Toyota?

Tämä kaikki riippuu aina omista tarpeista. Jotkut haluavat lisää tekemistä, toiset lisää helppoutta. En kuitenkaan arvosta blogissa monipuolisuutta, vaan toimivuutta, tästä syystä olen edelleen Bloggerissa kokeneena bloggaajana. Jos haluat tienata blogillasi tonnikalaa, juttu onnistuu Bloggerissa yhtä hyvin, ellei helpommin kuin WordPressissä. Bloggerista et löydä minkäänlaista vikaa. Tästä syystä sellainen kannattaa myös kokeneelle bloggaajalle. Bloggaajalle, joka haluaa kirjoittaa vapaasti omaa blogia.

Mielestäni blogitiloihin, eli webhotelleihin tuhlaaminen, on pelkkää rahojen tuhlausta. Halvin hotelli blogille maksaa parhaimmillaan 50 euroa vuodessa, joskus jopa vähän alle, mutta luotettavuus ei yllä Googlen tasolle. Saat sentään blogin Googlelta ilmaiseksi, ja maksullisella domainilla voit kohottaa blogisi kasvoja helposti, vain alle kympillä vuodessa. Enkä suosittele webhotelleista maksamista, ellet bloggaa työksesi, jolloin blogisi maine saattaa kärsiä liiasta nuukailusta. Olen nuuka, ja teen näin.

Blogiuralle halpa läppäri ja langaton hiiri

1. Helppokäyttöinen käyttöliittymä. Bloggerin uusi käyttöliittymä on helposti omaksuttavissa. Tämän käyttämiseen ei tarvita kursseja, ylioppilastutkintoa tai datanomikoulutusta. Sen käyttö onnistuu niin eläkeläiseltä kuin yksinhuoltajaäidiltä. Valikoissa kaikki tärkein: artikkelit, sivut, tilastot, kommentit, tulot, sivut, ulkoasut, teemat ja asetukset. Lisäksi halutessasi voit seurata muita blogeja lukemiston kautta. Viimeisin linkki antaa tilaa palautteen lähettämiseen alustan tekijöille. Nyt lähetin itsekin.

2. Googlen tietoturvapäivitykset ja palvelimet. Blogger kehittyy ominaisuuksiensa johdosta hitaasti, mutta toisaalta vastineeksi saa nopeat tietoturvaan liittyvät fiksaukset. Ominaisuuksien puuttuessa palvelin ei joudu koetukselle, ja jokainen hyötyy tästä lyhyillä vasteajoilla. Blogini latautuu kiinteällä laajakaistalla sekunnissa. Edes hitaalla megabitin 4G-liittymällä ei artikkelin latausta tarvitse odottaa viittä sekuntia enempää. Olen päässyt todella harvoin samaan suorituskykyyn netin WordPressillä.

3. Yhden tilin takana. Googlen palveluissa parasta onkin se, että musiikki, elokuvat, videot, tiedostot, kuvat, keskustelut, sähköpostit, blogipostaukset ja paljon muuta ovat saman salasanan takana. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi salasana riittää. Toisaalta on olemassa välineitä salasanojen muistamiseen, mutta itselleni tärkeintä on se, että niitä on mahdollisimman vähän. Näin saan ihanan minimalismin toteutumaan myös sen digitaalisessa muodossa. Yksi on parempi kuin kymmenen tai jopa sata.

4. AdSense on helpompi Bloggerissa. Bloggaamalla juttuja, joista niin pidät ja haluat kertoa lisää, on mahdollista tienata tonnikalaa. WordPressissä tienaaminen onnistuu myös, mutta tuotto-odotus on pienempi, koska WordPress aiheuttaa webhotellikuluja, joita sitten katetaan näistä mainostuloista. Koska täällä Bloggerissa kuluja ei ole, AdSensen koko tuotto on kotiinpäin. Bloggerissa mainonnan verkostoon liittyminen on tehty muutenkin helpoksi sivupalkista. Google hyväksyy Bloggerin blogit omaan mainosverkostoon todella helposti verrattuna muiden itse asennettuun WordPressiin.

5. Selkeät lisäosat ja teemat muokkauksineen. Bloggerissa bloggaaminen on tehty helpoksi. Lisäosia ei ole riesaksi asti ja teemoissa on muutama vaihtoehto. Vaihtoehtoja voi helposti muokata samalla kun tarjotaan mahdollisuuksia latailla Blogger-leiskoja internetistä. Tämä laajentaa vaihtoehtoja tehdä blogista omanlaisen. Teemojen muokkaus on rakennettu helpoksi ja widgettien asettaminen valikkoon on loogista. Mainonta saapuu hienoon teemaan automaattisesti säästäen omaa aikaa.

6. Se on lähes ilmainen. Tämän olisi pitänyt olla ensimmäinen syypää. Bloggerin pyörittämisessä ei lähtökohtaisesti ole minkäänlaisia kuluja, jos vain .blogspot.fi ei häiritse, oman osoitteen lopussa. Kokenut bloggaaja voi liittää blogiinsa myös täysin oman .fi-osoitteen. Yksilöllinen ja lyhyt verkko-osoite antaa hyvää kuvaa siitä, että tätä blogia tehdään vakavasti, mikä voi vähällä vaivalla nostaa blogisi klikkausprosentteja täysin uudenlaisiin lukemiin Googlen mainioissa hakutuloksissa.

7. Se ei vaadi teknistä osaamista. Blogger on erinomainen alusta sellaiselle, joka ei tiedä mikä on PHP, MySQL, cPanel, FTP, HTML tai CSS... Google on tehnyt alustasta simppelin sekä automaattisen, että edes teeman muokkaaminen ei vaadi tietoutta mistään, riittää kun osaa käyttää valmiiksi annettuja teeman muokkaustyökaluja. Nörttejä alusta ei kuitenkaan jätä kylmäksi, vaan esimerkiksi teeman tyylitiedostoa voi muokata vapaasti, lisätäkseen uusia vivahteita blogilukijoita ilahduttamaan.

8. Se vapauttaa aikaa. Jos aikasi ei mene alustan päivityksissä, teeman suomentamisessa, valikkojen säädöissä tai jossain vastaavassa WordPress-blogissa, sinulle saattaa vapautua runsaastikin tunteja viikossa bloggaamiseen. Kuinka käytät sitä aikaa? Voit käyttää sitä tiedonhakuun tulevien kirjoitusten vuoksi, uralla kirjoittamiseen, tuntemattomien kielten oppimiseen tai uusien lukijoiden haalimiseen kommentoimalla netissä muiden blogeja. Käytä annettua aikaa viisaasti, keskity vain olennaiseen.

9. Unohda webhotellit tai WordPressin rajoitukset. WordPress.comin ilmainen tili on rajoitettu, kuvia voi liittää merkintöihin kolmen gigatavun edestä, mikä voi tulla nopeasti vastaan, vaikka niitä yrittäisi pienentää ennen latauksia. Bloggerissa kaikki valokuvat, jotka asuvat koossa 2048 tai alle, eivät kuluta Google-tilin 15 gigatavun ilmaista tallennustilaa. Tämä helpottaa bloggaamista, sillä valokuvillasi voi saada korvaamatonta tyyliä ja energiaa blogimerkintöjen keskelle. Google ei rajoita luovuuttasi!

10. Suorituskyky ja hakukoneoptimointi vakiona. Google omistaa Bloggerin isompana kuin koskaan. Isompi nimeltä Google tietää mikä on hakukoneoptimoinnin kannalta parasta, tästä syystä moni blogi heidän kautta näkyy haussa paremmin kuin mikään WordPress vastaavista aiheista. Googlella on myös optimoidut palvelimet, jotka ovat hyvin harvoin alhaalla, ei mitään pelkoa lukijoiden katoamiseen aina hitaaseen tai jatkuvasti alhaalla olevaan palvelimeen. Älä stressaa blogisi luotettavuudesta enää!

Pidä bloggaajan intoa musiikilla

Olen avannut blogini Bloggeriin kesäkuussa 2014. Enkä mieti siirtoa WordPressiin. Minulla on siitäkin kokemusta viiden vuoden ajalta. Puhun vain ammattitaidolla. WordPress on erityisen hyvä vaativaan ammattimaiseen bloggaukseen, mutta harrastelijan kannattaisi pysyä Bloggerissa vakituiseen. Tämä siksi, koska se aika, joka menee WordPressin säätämiseen voisi kulua laadukkaaseen kirjoittamiseen. Blogger tarjoaa niin arvostettua aikaa kuin säästettyä energiaa sisällön tuottamiseen blogeissa.

Mikäli sinua kiinnostaa lisäksi usean blogin omistaminen, se maksaa enemmän WordPressillä. Joudut usein tilaamaan webhotellin, joka sallii useampia tietokantoja, mikä taas maksaa ekstraa. Bloggeriin voi avata useita blogeja napin painalluksella. Yksi blogi voisi olla sekalaisiin aiheisiin ja toinen koirille. Eikä ilo maksa mitään, joten pääset luultavasti nukkumaan paremmin kuin WordPress-bloggaja, joka maksaa vuosi vuodelta enemmän blogista. Jos on Bloggerissa ongelmia, kommentoi alle apuun!

Bloggaaminen voi olla hyvin nautinnollista ilman aikaa vieviä prosesseja. Näitä WordPress on täynnä loputtomine valikkoineen ja lisäosineen. Lisäosia asentamalla voi myös tehdä itselleen hallaa, jolloin blogi muuttuu todella raskaaksi ja hitaaksi, kävijöiden samalla kyllästyessä niin pitkiin latausaikoihin. Bloggerissa tätä ongelmaa ei ole, sillä palvelimet ovat optimoituja, lisäosia saa rajoitetusti ja teema ei sisällä ylimääräistä toiminnallisuutta. Tästä kaikki mitä tarvitset iloiseen bloggaamiseen uralla.

Yhteenveto: Blogger on usein edullisin paikka aloittaa blogiura

Oletko blogiuralla Googlessa? Ehkä olet siellä jatkossakin, sillä nämä kymmenen syytä ovat tarpeeksi painavat jäädä Googlen palveluun. Haluatko tutustua loputtomiin WordPressissä oleviin valikoihin, vai näihin uusiin aiheisiin, joista aiot kirjoittaa Bloggerissa lisää? Valinta on sinun. Jos saan vaikka yhden ihmisen miettimään tulevaisuuttaan bloggaajana, olen onnistunut enemmän kuin hyvin. Ehkä mietit tätä parhaillaan — entäpä jos minulla olisikin WordPress. Lakkaa miettimästä näitä ajatuksia nyt.

Onnistuneita blogeja on kummassakin alustassa ja mikä parasta toinen ei maksa alustastaan mitään. Lisää kuluihin verkko-osoite, lisää kuluihin vaadittava webhotelli, lisää kuluihin vaadittava aika ja puhutaan isosta summasta aitoa rahaa. Rahaa, minkä voit menettää, jos jätät juttuja julkaisematta. Vielä vain siksi, koska säätöjen kanssa meni odotettua enemmän ja lopulta energiasi hävisi kuiviin. Bloggaajana minulla on sinulle vinkki: tee vähemmän taustatyötä ja luo enemmän kirjoituksia.

On totta, että hienot ominaisuudet saavat käyttäjät iloisiksi, mutta suurin osa ei välitä jos blogistasi ei löydy kyselyitä, lomakkeita tai joitakin hienoja yksityiskohtia kauniissa teemassa. Monelle riittää tuo, että tuotat laadukasta sisältöä, hyväksyt kommentit ja otat postia vastaan sähköpostitse. Jos blogissasi on kaikki tämä kunnossa, bloggaat paremmin kuin moni muu. Lisäksi käyttäjät arvostavat enemmän nopeutta verrattuna ominaisuuksiin ja tästäkin syystä Blogger on hyvä asia tällaiseen blogielämään.

Bloggaamalla vain täällä, en sanoin kuvaa sitä, miten tärkeää Blogger elämässä on. Frugalistina nautin kirjoittaa verkkoon ilmaiseksi, tai mahdollisimman halvalla. Tällä hetkellä blogini vuosikulut ovat alle 20 euroa. Yhdeksän euroa maksan .fi-domainista ja noin seitsemän euroa makselen DNS-hotellista. Kustannus bloggaamiselle on vuositasolla Bloggerissa 16 euroa. Eivät ole pakollisia kustannuksia, jos sinua ei kiinnosta oma verkko-osoite. Webhotelli maksaa Suomessa ainakin 50 euroa vuodessa.

En ole köyhä, mutta en siltikään maksa satasen vuodessa web-hotellista. Tärkeintä on, kuten totesin aiemmin, että bloggaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Ilmaisuus ompi pelkästään plussa tässä vaiheessa. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa säätää enemmän kuin on ehkä tarpeen, kiitoksia.

Oletko tästä huolimatta aikeissa siirtää blogisi Bloggerista tuonne WordPressiin? Kerro miksi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Etsin juuri turhaan halpaa paikkaa kotisivuille ja uudelle blogille sitä löytämättä. Domain on ollut jo vuosia hallussa sähköpostin takia, joten tämä Blogger näyttäisi ratkaisevan ongelmani. Aiemmat yritykset on kaatunut nimenomaan tekniseen säätöön, ei sillä etten sitä osaisi vaan että sitä erehtyy testailemaan ja vertailemaan eri sisällönhallintasoftia. Mitään sisältöä ei ole uskaltanut testiympäristöihin tuottaa, koska jatkuva siirtely järjestelmästä toiseen ei ole vaivan arvoista.
Kiitos kommentistasi. Hienoa jos pystyin tarjoamaan apua sinulle. Bloggeriin on voinut luottaa ja samalla oma domain on lisännyt blogin ammattimaisuutta. Uskon vahvasti, että tulet olemaan vakuuttunut Bloggerista myös kotisivukäytössä.
Annukka sanoi…
Kiitos tästä <3. Löysin tämän etsiessäni tietoa siitä onko tosiaan niin että Bloggerin luettelo seuraamistani blogeista näkyy vain minulle itselleni.
Terveisin

Aloitteleva bloggaaja.
Hei Annukka, hienoa että tästä tiedosta oli apua.

Onnea bloggaukseen, sitä tarvitaan! Mikäli olet valmis, niin linkkejä omiin blogeihin voi liittää perään, niin saatte ilmaista mainosta täältä blogeillenne. Itsekin pidän blogien lukemisesta todella, joten joku halukas voisi linkin heittääkin :) Mielelläni tutustuisin rauhassa.

Viikon luetuimmat blogissa

Arjen yksinäiset ovat akkuongelmissa

Paunulla extempore-retki työvapaalla

Bussifani testaa Vekkaa Vääräkoivulle

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuukan budjetti ja arjen Euron Päivät

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään

Jyri omistaa minimalistina 324 asiaa