Realian isännöitsijältä taloyhtiölaajakaista

Meidän taloyhtiössä ei enää makseta internetistä, ellei siihen ole jotain muuta syytä, kuten vaikkapa perusnopeutta parempi kaista. Silloinkin lisänopeus on varsin edullinen, alkaen 4,90 euroa 50 megan yhteydelle. Suunnittelin tätä matkaa kohta entisen ystäväni kanssa jo pitkään, ja kun kalenteriin iski kauan odotettu tapaninpäivä, lähdimme vauhdilla Amsterdamiin, mutta varsin kevyesti Norwegianin lennolla. Vietimme seitsemän yötä kodikkaassa studiossa nauttien lähellä olevista maisemista.

Turvatarkastuksessa sain epäilyttäviäkin katseita, taasko tämä minimalisti lähtee viikon reissuun vain pieni olkalaukku ja isompi käsilaukku mukanaan, mutta selvisin ja jäi vaatteita vielä käyttämättäkin. Lisäksi pakkasin älypuhelimen vain megabitin 4G-laajakaistallani. Kesäkuusta alkaen en käytä varsin kalliita ja nopeita laajakaistoja puhelimessa, ellen saa niitä huomattavasti parempaan hintaan. Minulle teleoperaattorilla ei ole mitään väliä, aina otan puheliittymän sieltä, mistä tämän halvimmalla saan.

Olen oppinut hyväksymään sen, että paras tapa matkustaa, on matkustaa aina erittäin kevyesti. Vaikka puhelimessani ei ollut 100 megabitin laajakaistaa, löysin lentokentältä GVB:llä huoneistohotelliimme. Sain katsottua tärkeimmät nähtävyydet ilman että aika meni internetissä. Hollannissa 4G LTE ei ollut kovin hyvä, mutta liittymässä oli 4G-dataa neljän gigatavun edestä. Olin niin innoissani tästä omasta netistä, etten edes muistanut liittyä hotellin verkkoon. Vuoden vaihtuessa Euroopan dataa tuli lisää.

Vain 19,90 euroa kuukaudessa ei olekaan paha hinta 50 megan netistä, mutta normaalihintainen 32,90 on. Kiinteä laajakaista on ylihinnoiteltu, paitsi nyt. Isännöitsijä on tehnyt hyvää työtä, koska jatkossa pääsen kirjoittamaan tähän blogiin ilmaisella laajakaistalla. Vuoden laskutuksesta putoaa 238,8 euroa, jota ilman muuta käyttäisin säästöihin, tai vaikkapa jännittäviin sijoituksiin. 4G-mobiililaajakaista on minusta epävakaa, enkä välitä millä operaattorilla tämä on. Yhteysnopeus vaihtelee aina, hieman.
Realian isännöitsijä sopi Elisan kanssa taloyhtiölaajakaistasta. Sain tietää tästä ensimmäisenä, joten laajakaista oli jo käytössä nopeasti Amsterdam-reissun jälkeen ilmaisena perusnopeutena Chatissa.
Nyt alan säästää rahaa frugalistina. Aiemmin maksoin 19,90 euroa kuukaudelle 50 megan nopeudesta, joka olisi vuoden päästä noussut 32,90 euron hintaan. Säästö on valtava, ja nopeus parempi sinkulle.

Myyjä yritti patistaa 4,90 euron lisänopeuteen, mutta pidin pintani halvimmassa perusnopeudessa.

4G on Hollannissa huono, joten hitaudet kotiverkossa ovat luksusta

Huoneistohotellin laajakaista toimi ystävän mukaan 10 megabitin nopeudella ja hän ihmetteli kaiken aikaa miten hyvin saimme pankkiasiat hoidettua. Hän toisti uudelleen ja uudelleen kuinka toimiva 10 megabitin laajakaista oli. Minun oli pakko samaistua, sillä tutuilla on myös 10 megabitin laajakaista. He eivät ole korottaneet ääntään, sillä kyseisellä nopeudella voi katsella videoita, kuunnella musiikkia tai hoitaa jo mainitut pankkiasiat. 4G:llä voi tehdä kaikkea, mutta Amsterdamissa se oli huono.

Hotellissa 3G oli usein hidas, poikki tai kenttää sai hakea huitomalla. Tässä vaiheessa sitä mietti, että jopa Suomessa samat verkot toimivat paremmin. Amsterdamin keskustassa oli välillä niin tukkoista, että sivuston avautumista sai odottaa oikein kunnolla. Sivusto latautuu hitaasti myös nopeammalla 4G-liittymällä 150 Mbps ja tästä syystä enemmän maksaminen ei ole millään tapaa perusteltua. En ole kaivannut nopeaa nettiä puhelimessani sitten kesäkuun. Ehkä olen tavallinen ihminen, minimalisti.

Mobiiliverkkojen lisäksi Amsterdamissa on aavistuksen verran huono joukkoliikenne. Alueella bussit kulkivat lentokentälle ja ratikalle keskustaan oli pitkä matka. Järkevintä oli matkustaa lentokentälle ja sieltä junalla Amsterdamiin rajattomilla turistilipuilla. Junassa huomasin sen, että istuvia Androideja on täälläkin. Moni turisti surffaili netissä koko junamatkan ajan. Ajattelin, että näillä ihmisillä ei ole enää mitään muuta tekemistä, vaikka paikallinen juna kulki hienojen maisemien läpi kaiken aikaa.

Schipholin kauniita maisemia juuri ennen huoneistohotellia

Ihmettelin tätä kaiken aikaa. Miksi lähteä turistina reissuun jos ainoa tarkoitus on istua puhelimessa, niin junassa, metrossa, bussissa kuin ratikassa. Näin nimittäin juuri kymmeniä, kenties satoja ihmisiä vailla määränpäätä, ainakaan itse en halua olla sellainen matkalla ulkomaille. Olen joskus ihmetellyt sitä, että mihin ihmiset tarvitsevat niin paljon EU-dataa liittymiinsä. Onko tarkoitus lähteä matkalle, vai onko tarkoitus lähteä surffailemaan, kuten kotimaassa voi tehdä ihan joka päivä rajattomasti.

Käytin neljän gigatavun EU-dataa runsaasti, en ole saanut sitä koskaan täyteen, vaikka hotellissa tuli nautittua ilman Wifiä useita öitä. En ole jaksanut liittyä sellaiseen. Tammikuussa sain uuden paketin ulkomaan dataa ja silloinkaan edes kova yritys ei saanut pakettia täyttymään varoitukseen. Samalla tein numeronsiirron Elisalle ja sitä kautta liittymälleni tulee entistä parempi hinta. DNA:n 12,90 euron hinta ei ole kallis, mutta halvemmalla pystyvät myymään muille, mikseivät minulle Pirkkalaan.

Kotikäytössä en ole 4G:tä käyttänyt muutamaan kuukauteen. 4G-liittymät ovat paitsi kalliit, niiden nopeus vaihtelee liikaa. Kiinteistöosakeyhtiössä kannattaisi pyrkiä ajamaan kiinteää laajakaistaa joka huoneistoon. Sellainen laajakaista on paitsi vakaa, mutta usein myös edullinen. Nostimme tuon asian aiemmin taloyhtiön asukaskokouksessa syksyllä, ja nyt tammikuusta alkaen taloyhtiössä on ilmainen 10M/10M kaapelimodeemi. Lisänopeuksia voi tilata edullisesti asukkaan oman tarpeen mukaan.

Realian isännöinti toi kokonaiseen taloyhtiöön taloyhtiölaajakaistan

Usein monissa taloyhtiössä on vaikeaa saada asialleen kannatusta. Elisa, DNA ja Telia rummuttavat kaiken aikaa kuinka heidän 4G on nopein, paras ja samalla halvin. Todellisuudessa 4G LTE -liittymien hinnat ovat nousseet ja halvin alkaa jo 30 eurosta. Mielestäni tässä ei ole enää mitään halpaa. Suurin osa näistä ihmisistä ajattelee, että 4G riittää tulevaisuuden tarpeisiin vuosiksi. Näemme jo nyt miten hitaita kyseiset verkot voivatkaan olla. Eikä tarvitse matkustaa kotoaan kauas todetakseen asia.

Monesti laajakaistoista ymmärtämätön henkilö istuu juuri isännöinnissä. Tästä syystä kannatan aina Realian isännöintiä taloon, sillä kokemukseni mukaan he tietävät asioista, ja ovat valmiita tekemään töitä asukkaiden viihtyvyyden eteen. Jos asukkaat, eivätkä isännöitsijä ymmärrä kuinka huonoja 4G-laajakaistat ovat, taloyhtiölaajakaistan saaminen voi olla lähes mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa. Tässä taloyhtiössä työtä tekee mukava tyttö Realialta ja hän sai vuodessa paljon muutoksia aikaan.

Tammikuun alussa ihmettelin ihan ääneen miksi laajakaista oli saatavuushausta haettuna niin halpa. Selvisi, että tämä ei ollut vitsi. Realian isännöitsijä ei ole vielä ehtinyt asiasta tiedottamaan, ja Elisalla laajakaistani päivitettiin 19,90 euron 50M/10M-laajakaistasta ilmaiseen 10M/10M-laajakaistaan heti. Aiemman nopeuden olisi saanut pitää 4,90 euron hinnalla. Ajattelin kokeilla elämää perusnopeuden varassa ja teen noston mikäli tarvetta. Toistaiseksi olen pärjännyt ilman nopeaa kodin laajakaistaa.

Langaton laajakaista ei riitä kotiin, mutta riittää matkalle

Minusta on aika hienoa, että Realian isännöitsijä ymmärtää kuinka asukkaiden asumisen mukavuutta voidaan parantaa kiinteällä laajakaistalla. Tuossa tapauksessa saattaa kuitenkin löytyä yksi tai kaksi asukasta, jotka eivät halua maksaa netistä vuokrassaan, tai eivät jostain syystä käyttäisi sitä. Tämä on kuitenkin harvinaista. Eilen sain toimia paikallisena lintuna ja kerroin viestin naapurilleni. Naapuri ei meinannut uskoa minua ja hän kyseli monta kertaa saako tänne oikeasti ilmaisen laajakaistan.

Hän kyseli asiasta uudelleen ja uudelleen. Ihmettelin sitä, kun tiedon sain, enkä meinannut itsekään uskoa alkuun. Naapuri oli jo helpottunut. "Vihdoin voin sanoa irti tämän epätoimivan Telian 4G+:n", mutta kukapa ei haluaisi tehdä niin. Hän pisti asian kalenteriin ja maanantaina jokunen menee Telian kautta Elisalle. Näin hän kertoi säästävänsä 180 euroa vuodessa. Vaivaa tulee modeemin myynnistä ja kaapelimodeemin hankinnasta. Hän lupasi toimia ilmaisen laajakaistan eteen hyvin pian, syystä.

Haluatko nauttia edullisemmasta laajakaisasta, joka on paljon parempi kuin 3G+, 4G+ tai 5G? Ota asia esille taloyhtiössä. Onkin huomattavasti järkevämpää, että kaikki maksavat, ja operaattori voi tehdä tarjouksen kuin ostaa yksittäin 30 tai 40 euron hintaan. Ennen kaikkea se vaatii vain sen yhden äänen, kunnes taaksesi tulee muutama muu, ja niin kaikki voi muuttua parempaan. Vuokralla asuminen voi olla edullista, mutta joskus vieläkin edullisempaa. Kukapa ei nauttisi ilmaisesta laajakaistasta.

Kuinka saada taloyhtiölaajakaista taloyhtiöön

Voitte toki perinteisesti jakaa laajakaistaa 4G:llä vaikkapa naapureiden kesken, mutta huomattavasti parempi vaihtoehto on saada kiinteä kaista kaikille. Realian isännöinti ymmärtää kokonaisuuden.
  1. Asukastoimikunta voi välittää tärkeän tiedon isännöitsijälle siitä, että talon asukkaat toivovat taloyhtiölaajakaistaa. Jos asukastoimikuntaa ei ole, kuten täällä tänään, asia voi nostaa esille vuosittaisessa asukaskokouksessa isännöitsijän ja paikalla olevien asukkaiden kesken.
  2. Elisan mukaan taloyhtiölaajakaista on saatavissa, mikäli teidän taloyhtiössä on vähintään 15 huoneistoa. Käytännössä sen saa useiden rivitalojen taloyhtiöön ja esimerkiksi kerrostaloon.
  3. Puhu naapureillesi kuinka 3G, 4G tai 5G eivät tule riittämään tulevaisuuden tarpeisiin. Kaikki mobiiliverkot tukkeutuvat silloin, kun ihmiset yrittävät viihtyä YouTubessa aina rajattomilla liittymillä. Vain kiinteä laajakaista ei koskaan ruuhkaudu, ei edes näissä ruuhkatilanteissa.
  4. Jos isännöitsijä ei ymmärrä kiinteän laajakaistan päälle, on aika vaihtaa Realian isännöintiin!
  5. Älä hermostu, jos et saa heti kannatusta asialle. Joskus siinä menee aikaasi. On vaikeaa saada tietämätön uskomaan, että Elisan, DNA:n ja Telian 4G-mainokset pyörivät valheilla. Se on yhtä vaikeaa kuin lasin valmistaminen haarukasta. Lopulta kuukausien työ palkitaan vihdoin.
Isännöinti vaihdetaan yksinkertaisesti Realiaan, ja ilmainen laajakaista on vihdoin kotona.

Yhteenveto: ilmaiseksi nettiin perusnopeudella on suurta säästöä

Amsterdamista saavuin kotiin kylläisenä ja samalla huomasin muutaman asian. Lentokone oli täynnä ja ihmisillä oli liikaa tavaraa. Osa matkalaukuista jouduttiin siirtämään matkustamosta lentokoneen ruumaan. Tästä aiheutui monelle harmia, koska perillä laukkujaan saattaa joutua odottamaan useita vartteja. Kevyenä matkustajana jätin lentokentän ensimmäisten joukossa, ehkä pari laukkua olivat tarpeeksi. Yksi niistä oli vieläpä pieni, ja isompi sisälsi kaiken muun. Minulla löytyi silti kaikki.

En voi perustella tarpeeksi kevyen matkustamisen tuomia iloja. Ehkä haluat kokeilla sitä itsekin, toimi heti. Seuraavalla lennolla saatat yllättyä kuinka mukavaa ja helppoa tämä kaikki on. Se on helpompaa kuin taloyhtiölaajakaistan saaminen vuokrataloon. Se on helpompaa kuin 4G-modeemin myyminen. Se on helpompaa kuin puhelimella soittaminen sähköyhtiöön. Se vaatii vain tilavan laukun, repun tai kassin ja vähemmän matkatavaraa. Ehkä on aika nauttia kevyemmästä matkailusta frugalistina.

Taloyhtiölaajakaistan avulla pääsen säästämään kunnolla, sillä Elisalta ei tule enää laskuja. Yksi lasku vähemmän, on elämys enemmän. Mitä muuta voisit tehdä, jos laajakaistalaskusi menisi heti nollille? Säästäisitkö sen tulevaan matkaan? Sijoittaisitko sen vaikka rahastoon? Antaisitko vähävaraisemmalle kaverillesi? Ostaisitko niitä bussilippuja Nysseen? Kaikki tämä on varmasti paljon hyödyllisempää kuin laajakaistasta maksaminen. Soita myös operaattorille ja pyydä alennusta kalliiseen liittymääsi.

Harmittaa, että luovuin kaapelimodeemista aiemmin. Oli toimiva modeemi Wifi-verkolla, mutta myin sen. Liittymä olikin kallis, joten palasin kolmen vuoden päästä mobiiliverkkoon. Nyt jouduin ostamaan Elisalta uuden Arris-modeemin noin vuosi sitten. Rahaa palaa, vaikka minimalismin nimissä on tullut kyseisestä Cisco-modeemista luovuttua aiempina vuosina. Minimalismi saa joskus tuhlaamaan rahaa. Pitäisi opetella säästämään tavaraa, jota voisi joskus ehkäpä tarvita hyvän isännöitsijän vuoksi.

Jos isännöitsijä ei teidän taloyhtiössä ymmärrä taloyhtiön laajakaistoista mitään, ehkä on aika vaihtaa isännöinti Realiaan! Pieni ekoteko on lupaus paremmasta huomisesta. Tässä voittaa jokainen. Kuluton laajakaista on niin hyvä juttu, että voit unohtaa turhasta maksamisen peruskäyttäjänä internetissä.

Minäkin, joka ei enää joudu maksamaan netistä. Kaapelimodeemeja saa sitten Tori.fi:stä!

Kommentit

Heikki sanoi…
Kiitos vinkeistä taloyhtiölaajakaistan hankkimiseen. Kiinteä laajakaista on ollut toimiva ainakin aikaisemmissa taloyhtiöissä. Nykyisessä taloyhtiössä meillä on ollut isännöitsijän kanssa oikein hyviä kokemuksia ja olemme yhdessä sopineet laajakaista-asioista.
Kiitos kommentista. Meidän taloyhtiössä on edelleen sopparit voimassa. Viisi euroa maksaa minulle 50 megaa perusnopeuden päälle. Toki nopeus on 50M, ei 60M. Halpaa lystiä ja on paljon vakaampi kuin 4G vaikka sekin toimii DNA:lla hyvin.
Seija sanoi…
Kiitos näistä vinkeistä kuinka saada taloyhtiölaajakaista taloyhtiöön. Täällä Lappeenrannassa tilanne on varmaan monessa taloyhtiössä jo sellainen, että jonkinlainen laajakaista olisi tarjolla. Olen itse muuttamassa vanhaan kerrostaloon ja en vielä tiedä minkälainen laajakaista sinne on saatavissa. Täytyy siis muuton jälkeen heti vaikka isännöintiin ottaa yhteyttä ja kysyä lisää aiheesta.
Kiitos kommentista ja hauskaa juhannusta teille!

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"