Realian isännöitsijältä taloyhtiölaajakaista

Amsterdamin laajakaistat ovat huonoja
Suunnittelin tätä Amsterdamin matkaa ystäväni kanssa jo pitkään ja kun kalenteriin iski kauan odotettu tapaninpäivä, lähdimme matkaan, mutta varsin kevyesti Norwegianin lennolla. Halusimme viettää seitsemän yötä kodikkaassa studiossa nauttien lähellä olevista maisemista.

Turvatarkastuksessa sain epäilyttäviä katseita, taasko tämä minimalisti lähtee viikon reissuun vain pieni olkalaukku ja isompi käsilaukku mukanaan, mutta selvisin ja jäi vaatteita vielä käyttämättäkin. Lisäksi pakkasin älypuhelimen vain megabitin 4G-laajakaistalla. Kesäkuusta alkaen en käytä varsin kalliita ja nopeita laajakaistoja puhelimessa, ellen saa parempaan hintaan.

Olen oppinut hyväksymään sen, että paras tapa matkustaa, on matkustaa erittäin kevyesti. Vaikka puhelimessani ei ollut 100 megabitin laajakaistaa, löysin lentokentältä huoneistohotelliin. Sain katsottua tärkeimmät nähtävyydet ilman että aika meni internetissä. Hollannissa 4G ei ollut kovin hyvä, mutta liittymässäni oli dataa neljän gigatavun edestä. Olin niin innoissani tästä omasta netistä, etten edes muistanut liittyä hotellin verkkoon. Vuoden vaihtuessa Euroopan dataa tuli lisää.

4G on Hollannissa huono

Huoneistohotellin laajakaista toimi ystävän mukaan 10 megabitin nopeudella ja hän ihmetteli kaiken aikaa miten hyvin saimme pankkiasiat hoidettua. Hän toisti uudelleen ja uudelleen kuinka toimiva 10 megabitin laajakaista oli. Minun oli pakko samaistua, sillä tutuilla on myös 10 megabitin laajakaista. He eivät ole korottaneet ääntään, sillä kyseisellä nopeudella voi katsella videoita, kuunnella musiikkia tai hoitaa jo mainitut pankkiasiat. 4G:llä voi tehdä kaikkea, mutta Amsterdamissa se oli huono.

Hotellissa 3G oli usein hidas, poikkki tai kenttää sai hakea huitomalla. Tässä vaiheessa sitä mietti, että jopa Suomessa verkot toimivat paremmin. Amsterdamin keskustassa oli välillä niin tukkoista, että sivuston avautumista sai odottaa oikein kunnolla. Sivusto latautui hitaasti myös nopeammalla 4G-liittymällä ja tästä syystä enemmän maksaminen ei ole millään tapaa perusteltua. En ole kaivannut nopeaa nettiä puhelimessani sitten kesäkuun. Ehkä olen tavallinen ihminen, minimalisti.

Mobiiliverkkojen lisäksi Amsterdamissa on todella huono joukkoliikenne. Alueella bussit kulkivat lähinnä lentokentälle ja ratikalle keskustaan oli pitkä matka. Järkevintä oli matkustaa lentokentälle ja sieltä junalla Amsterdamiin rajattomilla lipuilla. Junassa huomasin sen, että istuvia Androideja on täälläkin. Moni turisti surffaili netissä koko junamatkan ajan. Ajattelin, että näillä ihmisillä ei ole enää mitään muuta tekemistä, vaikka paikallinen juna kulki hienojen maisemien läpi kaiken aikaa.

Schipholin kauniita maisemia

Ihmettelin tätä kaiken aikaa. Miksi lähteä turistina reissuun jos ainoa tarkoitus on istua puhelimessa, niin junassa, metrossa, bussissa kuin ratikassa. Näin nimittäin juuri kymmeniä, kenties satoja ihmisiä vailla määränpäätä, ainakaan itse en halua olla sellainen matkalla ulkomaille. Olen myös ihmetellyt sitä, että mihin ihmiset tarvitsevat niin paljon EU-dataa liittymiinsä. Onko tarkoitus lähteä matkalle, vai onko tarkoitus lähteä surffailemaan, aivan kuten kotimaassa voi tehdä ihan joka päivä.

Käytin neljän gigatavun EU-dataa runsaasti, en ole saanut sitä koskaan täyteen, vaikka hotellissa tuli asuttua ilman Wifiä. En ole jaksanut liittyä sellaiseen. Tammikuussa sain uuden paketin ulkomaan dataa ja silloinkaan edes kova yritys ei saanut pakettia täyttymään. Samalla tein numeronsiirron Elisalle ja sitä kautta liittymälleni tulee entistä parempi hinta. DNA:n 12,90 euron hinta ei ole kallis, mutta halvemmalla pystyvät myymään uusille asiakkaille, mikseivät sitten minulle.

Kotikäytössä en ole 4G:tä käyttänyt muutamaan kuukauteen. 4G-liittymät ovat paitsi kalliit, niiden nopeus vaihtelee liikaa. Kiinteistöosakeyhtiössä kannattaisi pyrkiä ajamaan kiinteää laajakaistaa joka huoneistoon. Sellainen laajakaista on paitsi vakaa, mutta usein myös edullinen. Nostimme asian taloyhtiön asukaskokouksessa syksyllä, ja tammikuusta alkaen taloyhtiössä on ilmainen 10M/10M kaapelimodeemi. Lisänopeuksia voi tilata edullisesti asukkaan oman tarpeen mukaan.

Realian isännöinti toi taloyhtiölaajakaistan

Usein taloyhtiössä on vaikeaa saada asialleen kannatusta. Elisa, DNA ja Telia rummuttavat kaiken aikaa kuinka heidän 4G on nopein, paras ja samalla halvin. Todellisuudessa 4G-liittymien hinnat ovat nousseet ja halvin alkaa jo 30 eurosta. Mielestäni tässä ei ole enää mitään halpaa. Suurin osa näistä ihmisistä ajattelee, että 4G riittää tulevaisuuden tarpeisiin vuosiksi. Näemme jo nyt miten hitaita kyseiset verkot voivatkaan olla. Eikä tarvitse matkustaa kotoaan kauas todetakseen asia.

Monesti laajakaistoista ymmärtämätön henkilö istuu isännöinnissä. Tästä syystä kannatan Realian isännöintiä taloon, sillä kokemukseni mukaan he tietävät asioista, ja ovat valmiita tekemään töitä asukkaiden viihtyvyyden eteen. Jos asukkaat, eivätkä isännöitsijä ymmärrä kuinka huonoja 4G-laajakaistat ovat, taloyhtiölaajakaistan saaminen voi olla lähes mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa. Tässä taloyhtiössä työtä tekee mukava tyttö Realialta ja hän sai jo vuodessa paljon aikaan.

Tammikuun alussa ihmettelin ihan ääneen miksi laajakaista oli saatavuushausta haettuna niin halpa. Selvisi, että tämä ei ollut vitsi. Realian isännöitsijä ei ole vielä ehtinyt asiasta tiedottamaan, ja Elisalla laajakaistani päivitettiin 19,90 euron 50M/10M-laajakaistasta ilmaiseen 10M/10M-laajakaistaan. Aiemman nopeuden olisi saanut pitää 4,90 euron hinnalla. Ajattelin kokeilla elämää perusnopeuden varassa ja teen noston mikäli tarvetta. Toistaiseksi olen pärjännyt ilman nopeaa laajakaistaa.

Langaton laajakaista ei riitä

Minusta on hienoa, että Realian isännöitsijä ymmärtää kuinka asukkaiden asumisen mukavuutta voidaan parantaa kiinteällä laajakaistalla. Tässä tapauksessa saattaa kuitenkin löytyä yksi tai kaksi asukasta, jotka eivät halua maksaa netistä vuokrassaan, tai eivät jostain syystä käytä sitä. Tämä on kuitenkin harvinaista. Eilen sain toimia paikallisena lintuna ja kerroin viestin naapurilleni. Naapuri ei meinannut uskoa minua ja hän kyseli monta kertaa saako tänne oikeasti ilmaisen laajakaistan.

Hän kyseli asiasta uudelleen ja uudelleen. Ihmettelin sitä, kun tiedon sain, enkä meinannut itsekään uskoa alkuun. Naapuri oli helpottunut. "Vihdoin voin sanoa irti epätoimivan Telian 4G:n", mutta kukapa ei haluaisi tehdä niin. Hän pisti asian kalenteriin ja maanantaina joku menee Telian kautta Elisalle. Näin hän kertoi säästävänsä 180 euroa vuodessa. Pieni vaiva tulee 4G-modeemin myynnistä ja kaapelimodeemin hankinnasta. Hän lupasi toimia ilmaisen laajakaistan eteen hyvin pian.

Haluatko nauttia edullisemmasta laajakaisasta, joka on paljon parempi kuin 3G, 4G tai 5G? Ota asia esille taloyhtiössä. On huomattavasti järkevämpää, että kaikki maksavat, ja operaattori voi tehdä tarjouksen kuin ostaa yksittäin 30 tai 40 euron hintaan. Ennen kaikkea se vaatii vain yhden äänen, kunnes taaksesi tulee muutama muu, ja niin kaikki voi muuttua parempaan. Vuokralla asuminen voi olla edullista, mutta joskus vieläkin edullisempaa. Kukapa ei nauttisi ilmaisesta laajakaistasta.

Kuinka saada taloyhtiölaajakaista taloyhtiöön

  1. Asukastoimikunta voi välittää tärkeän tiedon isännöitsijälle siitä, että asukkaat toivovat taloyhtiölaajakaistaa. Jos asukastoimikuntaa ei ole, kuten täällä, asia voi nostaa esille vuosittaisessa asukaskokouksessa isännöitsijän ja muiden asukkaiden kesken.
  2. Elisan mukaan taloyhtiölaajakaista on saatavissa, mikäli teidän taloyhtiössä on vähintään 15 huoneistoa. Käytännössä sen saa useiden rivitalojen taloyhtiöön ja esimerkiksi kerrostaloon.
  3. Puhu naapureillesi kuinka 3G, 4G tai 5G eivät tule riittämään tulevaisuuden tarpeisiin. Kaikki mobiiliverkot tukkeutuvat silloin, kun ihmiset yrittävät viihtyä YouTubessa rajattomilla liittymillään. Vain kiinteä laajakaista ei koskaan ruuhkaudu edes näissä tilanteissa.
  4. Jos isännöitsijä ei ymmärrä kiinteän laajakaistan päälle, on aika vaihtaa Realian isännöintiin!
  5. Älä hermostu, jos et saa heti kannatusta asialle. Joskus siinä menee aikaa. On vaikeaa saada tietämätön uskomaan, että Elisan, DNA:n ja Telian 4G-mainokset pyörivät valheilla. Se on yhtä vaikeaa kuin lasin valmistaminen haarukasta. Lopulta kuukausien työ palkitaan.

Loppusanat

Amsterdamista saavuin kotiin kylläisenä ja samalla huomasin muutaman asian. Lentokone oli täynnä ja ihmisillä oli liikaa tavaraa. Osa matkalaukuista jouduttiin siirtämään matkustamosta lentokoneen ruumaan. Tästä aiheutui monelle harmia, koska perillä laukkujaan saattaa joutua odottamaan useita vartteja. Kevyenä matkustajana jätin lentokentän ensimmäisten joukossa, ehkä pari laukkua olivat tarpeeksi. Yksi niistä oli vieläpä pieni ja isompi sisälsi kaiken muun. Minulla oli silti kaikki.

En voi perustella tarpeeksi kevyen matkustamisen tuomia iloja. Ehkä haluat kokeilla sitä itse, toimi heti. Seuraavalla lennolla saatat yllättyä kuinka mukavaa ja helppoa se on. Se on helpompaa kuin taloyhtiölaajakaistan saaminen vuokrataloon. Se on helpompaa kuin 4G-modeemin myyminen. Se on helpompaa kuin puhelimella soittaminen sähköyhtiöön. Se vaatii vain tilavan laukun, repun tai kassin ja vähemmän matkatavaraa. Ehkä on aika nauttia kevyemmästä matkailusta ja laskutuksesta.

Taloyhtiölaajakaistan avulla pääsen säästämään kunnolla, sillä Elisalta ei tule enää laskuja. Yksi lasku vähemmän, on elämys enemmän. Mitä muuta voisit tehdä, jos laajakaistalaskusi menisi heti nollille? Säästäisitkö sen tulevaan matkaan? Sijoittaisitko sen rahastoon? Antaisitko vähävaraisemmalle kaverillesi? Ostaisitko bussilippuja Nysseen? Kaikki tämä on varmasti paljon hyödyllisempää kuin laajakaistasta maksaminen. Soita myös operaattorille ja pyydä alennusta liittymääsi.

Jos isännöitsijä ei teidän taloyhtiössä ymmärrä taloyhtiölaajakaistoista mitään, ehkä on aika vaihtaa isännöinti Realiaan! Pieni ekoteko on lupaus paremmasta huomisesta. Tässä voittaa jokainen.

Minäkin, joka ei enää joudu maksamaan netistä. Lopullinen tuote voi näyttää vaikkapa tältä.

Taloyhtiölaajakaistaan liitytään esimerkiksi kaapelimodeemilla

Kommentit

Heikki sanoi…
Kiitos vinkeistä taloyhtiölaajakaistan hankkimiseen. Kiinteä laajakaista on ollut toimiva ainakin aikaisemmissa taloyhtiöissä. Nykyisessä taloyhtiössä meillä on ollut isännöitsijän kanssa oikein hyviä kokemuksia ja olemme yhdessä sopineet laajakaista-asioista.
Kiitos kommentista. Meidän taloyhtiössä on edelleen sopparit voimassa. Viisi euroa maksaa minulle 50 megaa perusnopeuden päälle. Toki nopeus on 50M, ei 60M. Halpaa lystiä ja on paljon vakaampi kuin 4G vaikka sekin toimii DNA:lla hyvin.

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona