Sokki, erosinko nopeasta laajakaistasta

Monet täällä vierailevat ihmettelevät television ja mikron puuttumista, mutta vielä suurempi joukko ihmisiä miettivät kuinka päästä nettiin, kunnes kerron että minulta ei löydy gigabitin laajakaistaa. He voivat ainoastaan liittyä nettiin omalla puhelimellaan tai voin jakaa omasta 10 megasta. 16. päivä tein ison muutoksen ja päivitin DNA:n liittymän hitaammaksi mahdolliseksi 4G:ksi. Megabitin laajakaista oli minulla aiemmin noin vuoden ajan. Vaihdoin 4G LTE:lle mielenkiintoisen kampanjan merkeissä.

Hetkessäsi on kesä kuumimmillaan, mitä jos hankkisit uuden puheliittymän? Minua nauratti hieman järkevä mainos sisääntulossa. Yksi syy miksi liittymästä luovuin halvempaan oli nimittäin puheaika ja viestimäärä — liikaa minulle. Enpä tarvitse 200 minuuttia ja 200 viestiä, näistäkin mennyt kumpaakin maksimissaan kymmenen. Se 50 megabitin nopeus toimi kyllä, mutta enpä tajunnut mitäpä tehdä sillä peruskäyttäjänä puhelimessa. Maksoin 21,90 euroa, mutta normaalihintani olisi ollut lähes 25 euroa.

Onko hieman liikaa kaikesta, sitä en todellakaan tarvitse. Myyjäkin ihmetteli, että miten ei muka tule soittoja tai viestejä? Etkö soita asiakaspalveluun? Pitikö sanoa ääneen, että eivät mainitsemasi puhelut taida kuulua pakettiin, miksi maksaa paketeista? Erakolla ei ole myöskään yhtäkään ystävää, siitä vain laittamaan tekstiviestejä tai soittamaan! Myyjä naputteli järjestelmiinsä toisenlaisen liittymän, mutta ei edellisen määräajan takia voinut tuota halventaa tarjouksella. Se olisi silti halvempi kuin nykyinen.

Myöhemmin siitä liittymästä sai erikoistarjouksen siirtämällä omat numerot kokeeksi Elisalle. DNA soitti peruakseen siirron ja tarjosi saman liittymän 6,90 euron kuukausimaksulla. Maksan enää alle 10 euroa kuukaudessa puheluista, viesteistä ja perusmaksuuni kuuluvasta netistä. Samalla en enää käytä nopeaa kodin laajakaistaa, sillä taloon saapui vuoden 2019 aikana taloyhtiölaajakaista, ja perusnopeus 10M kuuluu juuri nyt vuokraan. Lisänopeuteni sain maksuttomaksi tilaamalla tutuille kympillä 4G:n.
Riittää, että voisit maksella laskut, kuunnella musiikkia Spotifyssa ja nauttia välillä YouTubesta. Tästä syystä hankin niin puhelimeeni kuin kotiin vain järkeviä yhteyksiä ja nuukana säästät kaiken lisäksi rahaa.
Vuoden kuluttua valittivat 4G:n hitautta. Sopimus irtisanottiin, joten palasin perusnopeuteen. Haluan maksuttoman netin pitää, enkä viittä euroa paremmasta kaistasta maksa. Tutut siirtyivät jo DNA:lle.

Minua ei kiinnosta internetin nopeus. Minua kiinnostaa käyttökokemus. Jos kaikki toimii, hyvä on!

Palaa takaisin tuonne 2000-luvuilleni, vaikka väkisin!

Tämä muutos on jostakin kovin radikaali. Kuinka joku voi omistaa vuonna 2018 vain megabitin netin älypuhelimessa? Enpä voi sille mitään, mutta minusta tämä muutos on mainio. Muistan nimittäin sen kuin eilisen, että pääsin ensimmäistä kertaa internetiin Lappeenrannassa vuoden 2003 aikana. Hienoa ja hauskaa, koska vaikka nopeus ja tietokone oli hidas, pääsin nauttimaan internetistä tyylillä. Vuoden 2005 aikana asuin Tampereella ja täällä pääsisin nauttimaan 0.25M:n sijoista paremmasta 0.5M:stä.

Muista kun käytit ensimmäistä kertaa Internet Exploreria ja sitten Mozilla Firefoxia. YouTube toimi, lataukset toimi, kaikki toimi niin kuin pitää. Tästäkin on yli kymmenen vuotta ja hitaat nopeudet ovat nyt johonkin hävinneet. Kaikki eivät tee mitään 4K-suoratoistollasi tai Play Kaupalla. Ymmärrän, että joillekin nopea netti on apu peleissä. On mukavampaa ladata 1 gigatavun peliä muutamassa hetkessäsi muutaman tunnin sijasta. En kuitenkaan pelaa, enkä käyttäisi internetiä muutenkaan niin raskaasti.

Meille peruskäyttäjille ei olisi enää vaihtoehtoa mobiiliverkossa. Elisa pakottaa tilaamaan vain 29,90 euron mobiilikaistan 100 megan nopeudellasi. Nyt en sitä tarvitse, ja se on mielestäni kallis. Mobiilissa tuollaisen nopeuden ei saa mistään mukaan taikka kotiin ja Moi Mobiili antaa 100 megan 4G:n hintaan 18 euroa. En halua maksaa nopeudesta, jota en todellakaan tarvitse. Operaattorit ovat keksineet myydä ilmaa ja tämä näkyy vain suuremmin päivä päivältä. Miltä maistuisi Telian uunituore 600 Mbit/s 4G?

Moni ostaa luurin älyttömällä netillä

Älypuhelin tuli markkinoille vuoden 2010 aikana. Silloin hankin ensimmäisen Galaxyn. Liittymänä oli rajatun Soneran jälkeen rajaton Saunalahti. Se maksoi 0,66 euroa ja datapaketti 0.5M-nopeudella 4,90 euroa. Maksoin kaikkiaan 5,56 euroa varsin kohtuullisesta elämyksestä. Nyt tästä elämyksestä voi vain unelmoida. Älypuhelimet tuntuvat menneen alaspäin hinnassa vuosien aikana samalla kun aikojemme puheliittymät ovat jatkuvasti nousseet kansalaisten maksettaviksi. Maksatko tästä, 30 euroa kuussa?

Liittymä, joka tuota ennen maksoi jo 10 euroa, maksaa juuri nyt 20 euroa. Ihmiset ovat aika koukussa älypuhelimeen. Eilen kävin linja-autolla Lidlissä. Paluumatkoilla surin aikuista, joka jäi bussipysäkille aikana, jona seuraava bussi olisi tullut vasta varttien päästä kohti Vähäjärveä. Mies oli yksinkertaisesti tuijottamassa älypuhelinta, mutta vasta huomattuaan bussin, Väinö Paunu olisi ohittamassa pysäkkiä. Tämä voisi tapahtua kenelle tahansa, koska moni meistä ei voi liikkua ilman älypuhelinta kädessään.

Operaattorini tietävät tarinaa. Vaikka asiakkaille tulee vanhojen liittymien korotuksia, moni ei reagoi näihin mitenkään, koska "onpa tästä pakko maksaa". Jotenkin me pärjättiin 90-luvulla ilman laitteita, Facebookeja, verkkoja, Tinderiä ja muuta. Osasyy siihen miksi liittymäni korvasin halvemmalla ei ollut raha, vaan liittymän vaatima aika elämästäni, en ole siltikään netitön. Aiemmin 50 megan netillä aikaa meni puistossa YouTuben HD-videoissa, kun olisin voinut kalastaa tai vaikka unelmoida auringoista.

En keksi mitään tekemistä ainaiseen tylsyyteeni, netti

Olen ihmetellyt internetin hyötyä matkalla. On totta, että nopeampi netti avaa nettisivuja sekunnissa, mutta hitaampi netti opettaa odottamaan kaikessa rauhassa. IS Digi avautuu etusivultani nyt kolmessa sekunnissa, kun aiemmin tähän meni sekunti. Jokunen nauraa tälle, mutta täällä en kovin hermostuisi kolminkertaiseen odotusaikaan. Minimalismi on ratkaisu internetissä. Mietin entistä tarkemmin mitä sieltä lataan, missä ja milloin. Nyt toimii arjen pankkiasiointi, 480P YouTube ja 320K MP3-musiikki.

Luovuin kirjaimellisesti nopeasta internetistä. Halusin ratkaista asian kerralla kuntoon. Ehkä olet itse miettinyt tätä samaa. Yksin penkillä et tiedä mitä tehdä. Sinulla olisi tylsää, siksi janoat tekemistä. Kun minulla on hitain netti, en ensimmäisenä enää mieti nettiä vaihtoehtona tappamaan hyvää laatuaikaa. Mielekkäintä on ollut lukeminen, kävely, pyöräily, koiran ulos vieminen musiikin kanssa, tai ihan vain penkillä istuminen miettien asioitasi. Mikään mainituista asioista ei yleensä vaatisi internetyhteyttä.

Toinen asia on jo se, että en halua maksaa paljoa matkanetistä, jonka tarkoitus on koukuttaa ja viedä aikaa. Elämä on lyhyt ja sitä kannattaa elää välillä myös Offline-tilassa. Keväällä huomasin, etten enää nauti internetistä samalla tavalla kuin joskus ennen. Tajusin, että siellä on paljon roskaasi. Facebook ei antanut minulle mitään, Twitter vei aikaa tuntemattomia ihmisiä seuraillen, netin foorumeilla autoin ilmaiseksi ihmisiä, jotta yrityksesi ei vahingossakaan palkkaisi ketään oikeisiin töihini avustamaan.

Jos on tylsää, 5G rakentuu parasta aikaa

Et enää asusta täällä internetissä. Aika on ohi. Menetettyä aikaa ei takaisin toki saa, mutta voin lakata menettämästä sitä lisää. Nyt kuljen internetissäni 1 tai 10 megabitin nopeudella, tiedän tarkalleen mitä siellä teen. Enää en mene nettiin, koska kadulla on plakaatti ja linkki sivustollesi. Sen täytyy olla jotain aidosti omaperäistä. Tällä tarkoitan sitä, että menen nettiin heti, kun haluan kuunnella parhaan biisin Atmozfearsilta. Menen nettiini, kun haluan hakea tietoa, enkä millään itse keksisi oikeita ratkaisuja.

Internetini puuttuminen on heti hyväkin asia. Opi ratkaisemaan tekniset ongelmat itse ja vasta sitten käännyt Googlelle. Olen tehnyt näin myös navigoinnissa. Yritä alkuun, sitten kysyn Googlelta, jos niitä ohikulkijoita ei näy. Lähdin peruuttamaan ihanan kirjaimellisesti, koska koin maksaneeni turhastakin nopeudesta, joka oli harvoin saatavilla. Juuri kukaan ei tarvitse nopeaa nettiä mukaan, jos kotona asuu kiinteä laajakaista tai muu nopeampi yhteys. Kodin nettiä voi maksaa puoliksi seinänaapurin kanssa.

Hyvä juttu on se, että jos tarvitset isompaa dataa, lähdet kirjastoon. Wifi-verkkoja on aika kattavasti, ja saisin samalla hyvää liikuntaa. Liikuntaa tulee siitä, että kirjastossa tulee samalla jumpattua, kirjoja selaillen hyllyjen väleissä ilmaiseksi. Kunto nousee heti, kun vietät aikaa muualla kuin ruudun ääressä puiston penkillä. Oikeastaan ihmettelen, mikäli edes luet tätä vielä, arvostaisin kovasti jos lähtisit ulos nauttimaan ihanasta kesäsäästä ilman ajan nettiä. Juhannuksena kuulemma sataa, joten lähtisitte jo.

Minkälaisen netin tarvitset arkeen? Nörtti kertoo siitä

Kävelit aikoinaan Elisan myymälään ja hän sanoi, et tee kymmenen megabitin netillä mitään! Paskat, ajattelin itsekseni, ja otin sen silti. Siitä asti olen asunut koko ajan YouTubessa, Spotify Premiumissa ja selannut Quoraa, blogeja ja verkkokauppoja (ehkä ei pitäisi ainakaan Amazonia selailla). Siinä ilmaiset toimitukset Suomeen houkuttelivat taas, ja hinnatkin kymppejä halvempia mitä Suomessa. Se myyjäni sanoi, että 10 Mbps -netti on ainoastaan surffailuun ja sähköpostien lukuun, moni tilasi kalleimman.

"Onko se nyt kolmesta eurosta kiinni...", geelitukka latasi Elisan Shopitissa. 50 megan yhteys maksoi näköjään 29,90 euroa. Eihän tuossa ole perkele mitään järkeä. Viisinkertainen nopeus on melkein yhtä halpa tai kallis kuin tuo hitaampikin. Ihan periaatteesta otin sen halvimman, enkä ruoki ahneita. Asun yksin, ja vaikka koira löytyykin taloudesta, Pepperoni ei tiedä mitä netti on ja miten koneelleni pääsee. En olisi satavarma, sillä minulla ei ole kameroita, jos koira surffailisikin kun olet tienaamassa töissä.

Näitäkin tuo Elisan geelitukka yritti myydä, jopa kokonaisia kodin valvontaratkaisuja. Pitkäkyntiset, joo. Näistä olisi varmaan hassua saapua kylään, kun talossasi ei olisi mitään, tuskin edes mattoa. Joku päivä mä haluaisin olla Extreme-minimalisti. Tarjoan vaikka kahvit, jos joku tätä ikivanhaa modeemia haluaa. Tai vielä vanhempaa lusikkaa, peittoa tai tyynyliinaa rei'illä. Vaihdan joskus kun kerkeän. Näin on rahaa, kaikki menee poskettomiin siirtomaksuihini nykyään, ja hei muuten. Mitä nettiä saisi olla?

Kaapelimodeemi palvelee minua 5-10 vuotta

Arvostan myyjän työtä, mutta he myyvät monesti liikaa, jos vain tuntuu vähänkin siltä että asiakas ei itsekään tiedä mitä on ostamassa. Introvertti, nörtti, kitsas ja netissä asuva ikisinkku suosittelisi teille optimaalista nettiä, koska muuten maksatte turhasta rikkaiden pörssifirmojen kirstuun. Nyrkkisääntö voisi olla se, että yhdelle peruskäyttäjälle 10 Mbit -yhteys riittää täysin, mutta jos olet ahkerampi, niin 20 Mbit riittää tuosta vuosiksi eteenpäin. Jos teitä on viisi, kertokaa numerot viidellä. Helppoa, eikö?

Kotikäyttöön yhdelle riittää helposti kymmenen megaa, viidelle 50 megaa. Jos on paljon laitetta, niin 150 megan kotinetti riittäisi täysin, ette tarvitse myyjän mainostamaa 300, 600 tai 1 000 megan nettiä. Se, että puhelimiin ei saa enää hitaita yhteyksiä on pöyristyttänyt minua pitkään. Puhelimessa on se ja sama onko yhteys 50, 10 tai 400 megaa, kaikki myyvät ilmaa. Maksiminopeuden näette vain laskuissa. Nuuka ei maksa turhasta, puhelimiin suosittelen 1 Mbit/s peruskäyttäjille ja 10 Mbit/s nettifriikeille.

Nuukan neuvoja on myös se, että älä kitsastele reititinvalinnoissa. Osta heti kunnollinen maksoi mitä maksoi. Tämän jälkeen kaapelimodeemia käyttäisin jopa 5-10 vuotta. Joskus soittaa Elisa ja geelitukka kysyy laitetaanko uutta, pitävätkö jotain kirjaa ostoksistani? Joka kerta kieltäydyn. Niinkin kauan kuin Arriksessa palavat valot, en uutta hanki. Oli modeemini sitten kolme- tai viisivuotias esine. Nuukuutta on se, että ihan kaikki käytetään ekologisesti loppuun ja vasta sitten soitetaan Elisalle. Saisinko uutta.

Mitä hittoa voisi tehdä silloin, kun kodin netti ei toimi

Elisa on. Aina välillä joku ahkera kaivurimies katkoo lähialueella kaapelit. Sitten ollaankin ilman tätä nettiä. Elisa pahoittelee tilannetta, ja korvauksiakin saa, jos häiriösi kestää yli 48 tuntia. Harvoin tosin kukaan on korjaamassa tilannetta niin kauan, ja mikäli jostain syystä korjaus tulisi hitaasti, ilmaisesta netistä on paha niitä vaatia. Isännöitsijän mukaan taloyhtiölaajakaista otettaneen käyttöön pian. Sieltä et enää jouda maksamaan kodin laajakaistoista 26,90 euroa, ja Elisan se 39,90 euron Viihde peruit jo.

Eilen tunsit, etten jaksa lukea mitään. Mutta se johtui kaiketi siitä, että netti oli helpompi valinta. Nyt kävi taas niitä ukkoja säätämässä, kaapelimodeemi pimeänä! Naapurisi tulee kysymään toimiiko netti. Ei, mutta luen tässä erästä kirjaa. Sitä myös hän meinasi. On hyvä, että eräpäivä on vasta ylihuomenna. Todellakin, ja kun kerroin e-laskuistani, hän lupasi muutaman ottaa käyttöönsä jo internetin salliessa. Silloin ei haittaa vaikka se olisi viikonkin pimeänä, nuo menevät maksuun joka tapauksessa itsestään.

Luet tuossa vähän itsestäni, sillä haluan opiskella itseäni lisää. Thomas Eriksonin kirjoista tunnistan, että olen vihreä persoonallisuustyyppi, mallia INFJ. Olen introverttinen ja järjestelmällinen, ehkä siksi minimalisti, haluan todella minimalistisuutta ja järjestystä arkeeni, kaappeihini sekä elämääni. Minua ei pidä ymmärtää, koska aina en ymmärrä edes itse itseäni, olen liian monimutkainen. Kirja edessänne kaikki avautuu ja on niin totta, mitä Erikson kirjoittaa meistä, emme usein puhu vaikka haluaisimme.

Ilman nettiä luet vaikka kirjoja, helppoa

Lukemisen lomassa käyn aina välillä katsomassa jokohan se netti toimisi taas, mutta palaat aina siitä seuraavalle sivulle, olen sentään nörtti ja netti kaipaakin minua. Kaipaanko nettiä enemmän kuin netti minua? Joskus tuntuu, että netti on ainoa asia kotona. Koira elää vielä, mutta hän alkaa olla niin vanha, että kohta kuolee pois. Sitten jäät yksin, mutta en kuitenkaan. Voisin lukea Eriksonin uudempia kirjoja. Tiedän tismalleen mitä olen, vihreä persoonallisuustyyppi. En voisi olla mitään muuta, luen itsestäni.

Enkä jää yksin, olihan täällä joskus myös internet, kunhan Elisa saisi sen taas kuntoon. Sitä ennen lue vähän lisää ja viisastut. Mitä tiedät vihreästä, sinisestä, punaisesta tai keltaisesta persoonallisuudesta? Jano vähentää tuskaa, Eriksonin mukaan vihreä persoonallisuustyyppi on rauhallinen myrskyissä. Hän ei ole koskaan tielläsi, vaan omissa oloissa. Ei halua herätellä huomioita tai olla keskipisteenä. Et pysty ilmaista avoimesti vastustusta, ja tämäkin aiheuttaa huonoja juttuja minulle. En osaa kieltäytyä, jeps.

Vihreitä on helppo käyttää, koska emme uskalla sanoa kenellekään ei, vaikka tehtäväsi ei kiinnostaisi meitä pätkääkään. Itkimme, surimme asioita vapaa-ajoilla, mutta teemme hommat hammasta purren. Se on tuttua, että kun haluaisi sanoa kyllä, sanomme siltikin ei, koska muutkin sanoi ei. Vihreä on juuri se tyyppi, joka kipaisee puolestasi katsomassa postit, kysyy onko selkäsi parempi ja miten kissa pärjää. Usein huolehtisin enemmän muista kuin itsestäni. Et vaadi mitään itsellesi, ja pysyttelet uskollisena.

Käytät internetiä viisaasti: "Kymmenen syytä, toimia"

Moni on koukussa internetiin ja sieltä on hankala päästä pois. Netissä on aina jotain, minkä takia jäisit asumaan tuonne jopa useiksi tunneiksi, kun alun perin suunnittelit vain puolen tunnin pikavisiittejä.
 1. Tarkista sähköpostisi viestit, blogisi kommentit, sosiaalisen median tuoreimmat päivitykset vain kerran päivässä, mahdollisesti vain iltaisin ja vain noin 30 minuutin ajan. Luit nyt aivan oikein.
 2. Älä mene nettiin hetken mielijohteestasi. Mieti etukäteen mitä tulet siellä tekemään: kuunteletko positiivista musiikkia, katsotko tiedettä YouTubesta vai kirjoitatko jotain hauskaa ajan blogiini.
 3. Tilaa suosikkiblogit ja -kanavat hetkessä, jotta et yritä etsiä asioita haulla tai foorumeilta, saaden monia uusia koukuttavia mahdollisuuksia hukata aikaasi vastaavilla blogeilla ja videokanavilla.
 4. Pidä runsaasti taukojasi välissä ja yritä keskittyä vain yhteen aiheeseen tai välilehteen kerrallaan. Käytä ensin aivojasi ja vasta sitten käännyt foorumeiden sekä Googlen puoleen ongelmissanne.
 5. Joskus on hyvä palkita itseään — kerran viikossa selaa internetiä täysin vapaasti. Voinet vaikkapa käyttää aikaasi uuden rap- ja r&b-musiikin etsimiseen tai hauskojen kissavideoiden katseluusi.
 6. Älä maksa omasta netistä puhelimessa. Hommaa hitain mahdollinen 1 Mb/s -yhteys halvimpaan mahdolliseen hintaan. Nopeita Wifi-verkkojasi on kirjastoista Väinö Paunu Oy:n EB-busseihin.
 7. Kilpailuta ajankäyttöäsi. Katso elämääsi tarkemmin ja mieti mitähän voisit tehdä nyt internetini sijasta? Olisiko kotisi kaipaillut perusteellista siivousta? Olisiko puhelimesi vaatinut luurilepoa?
 8. Siivoa selaimesi kaikista turhista välilehdistä ja kirjanmerkeistä. Aloita heti. Turhat välilehdet ja kirjanmerkit vievät kallista aikaa ja voivat lisäksi hidastaa omaa tietokonettasi jopa päivittäin.
 9. Irtisano ylimääräiset liittymät. Monella voi olla useita liittymiä puhelimeen, nettitikkuun tai jopa tablettiin. Irtisano ylimääräiset liittymät ja säästä rahaa. Voit jakaa nettiä rajatta puhelimestasi.
 10. Kilpailuta kultainen sähkösopimus. Vaikka verkonhaltijan hintoja ei voi kilpailuttaa, niin sähkön osuutta myynnissä voi. Tähän saa käyttää nettiä. Mene osoitteeseen Kilpailuttaja.fi, säästäisit!
 11. Etkö tiedä millaista nettiä tarvitset? Nörtin vinkki on hyvä: aloita hitaimmasta. Luit oikein. Osta hitain netti ja käytä tuota normaalisti. Jos YouTube ja Spotify toimii, ja muutenkin, pidä se. Jos ei, voit kokeilla netin seuraavaa tasoa. Olen huomannut, että moni maksaisi turhaan liian paljosta.
Itse asiassa se on kuin tupakoinnin lopettamista. Kun haluat tuhlata aikaa, et voi. Kun haluat hakea tietoa, et voi. Internetiä ei ole enää olemassa, paitsi jos kävelet jonnekin, missä palvelua on saatavilla. Kirjastot, kahvilat ja huoltamot olivat aika yleisiä ilmaisen netin paikkoja. Mikäli lopetat tupakoinnin, sinulla on useasti kova himo saada jatkoa mistä tahansa. Siksi suosittelen vähintään 31 päivän lakkoa tupakasta tai operaattoreiden internetistä. Tuon jälkeen et tule sitä himoitsemaan näinkään paljon.

Yhteenveto: minimalisti minimoisi kaikkea netissäkin

Tässä maailmassa on aina erilaisia ihmisiä. Osa ovat riippuvaisia televisioistaan, tietokonepeleistään, sosiaalisesta mediastaan, toiset älypuhelimistaan ja kolmannet kannettavistaan. Tämä kaikki on usein pahasta, jos se vaikuttaa omaan tuottavuuteen. Jos poistat näitäkin ärsykkeitä palat kerrallaan arjesta, voit vihdoin nauttia 2000- tai jopa 1990-luvusta. Millaista elämä oli silloin? Todella lähelle sitä pääset kopioimalla elämäntapaani. Eikä kyse ole mistään rahoista, vaan haluista luopua vain aikaa vievästä.

Parhaimmillaan oli netissä vain ollakseni. Surffailin, surffailin ja surffailin, saadakseni jotain hyvää, no nyt löytyi sivut! Moni tappaa aikaa internetillä, koska se on aina saatavilla. Kukapa edes istuu yksin metsässä miettien mitä tehdä seuraavaksi. Netissä on myös paljon negatiivista energiaasi, jota ei löydy samalla tavalla oikeassa elämässä. Oikeasta elämästä puheen ollen tiedätkö mitä se edes on? Sammuta tietokone, sammuta televisio, sammuta radio, sammuta modeemi ja lähde vihdoin pitkään reissuun!

Kun luovuit, onneksi, nopeasta mobiililaajakaistasta sait paljon hyvää aikaiseksi. Jätti elämääni vain aikaa ja aidosti toimivan netin joka antaa mitä lupaakin. Elämä luonnossa on jo mielekkäämpää ilman nettitelevision kaltaisia ärsykkeitä. Ennen kaikkea kun luovuin nopeasta netistä puhelimessa, luovuin samalla yhdestä turhasta lisälaskusta. Megabitin ihmenetillä säästän nimittäin noin kahdeksan euroa kuukausittain, vaikka puheluitakin soitan. Sitä rahaa voisit arkistoida nyt pahemman päivän varalle.

Olen elänyt 90-luvulla ilman internetiä ja hauskaa oli, niin taisi olla sinullakin. Paitsi jos syntyi meitä onnen lapsia paljon myöhemmin. Mikäli jatkat tätä netti-innokasta elämää, niin seuraavat sukupolvet oppivat tästä. Harmi vain on se, että emme koskaan tule näkemään sitä mihin tämä lopulta johtaa. Nyt ehdotan, että mietit asiaa itse. Olisiko aikaa vähentää tätä Online-elämää ja lähteä saman tien Offline-tilaan. Minun elämässä on loputon missio, haluaisin elää kuin joskus 90-luvulla ja näinhän onnistuit.

Alussa ilman nettiä saatan olla turhautunut, ajoittain jopa hyvin turhautunut, mutta elä — ja elämä voi olla paljon parempaa ilman neteissä olevia ärsykkeitä. Mikä parasta, voit aina palata takaisin. Nyt kuuntelen biisin Wifissä, ja sitten poistun nauttimaan auringosta lähiluontooni pitkospuita pitkin!

Haluan kysyä vielä vain yhden kysymyksen, mitä oikein menetät? Vielä toisen, mitä  oikein saat?

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!