Miksi ihmeessä luovuin nopeasta laajakaistasta

Osta jotain kesäksi? En
Monet täällä vierailevat ihmettelevät television ja mikron puuttumista, mutta vielä suurempi osa heitä miettivät kuinka päästä nettiin, kunnes kerron että minulla ei ole gigabitin laajakaistaa. He voivat ainoastaan liittyä nettiin omalla puhelimellaan tai voin jakaa omasta 10 megasta.

16. päivä kesäkuuta tein kuitenkin radikaalin muutoksen ja päivitin DNA:n liittymäni hitaimmaksi mahdolliseksi 4G:ksi. Megabitin laajakaista oli minulla aiemminkin noin vuoden ajan. Vaihdoin 4G:lle mielenkiintoisen tarjouksen merkeissä. Tosiasiassa en olisi sitä edes tarvinnut, mutta kuten kuvasta näkyy, operaattori aina luo tarpeen lähes tyhjästä.

Nytkin on kesä kuumimmillaan, mitäpä jos hankkisit uuden puheliittymän? Minua hieman nauratti tämä mainos sisääntulossa. Yksi syy miksi liittymästä luovuin halvempaan oli nimittäin puheaika ja viestimäärä — liikaa minulle. En tarvitse 200 minuuttia ja 200 viestiä, näistäkin mennyt kumpaakin maksimissaan kymmenen. 50 megabitin nopeus toimi kyllä hyvin, mutta en keksinyt mitä tehdä sillä peruskäyttäjänä puhelimessa. Maksoin 21,90 euroa ja normaalihinta olisi ollut lähes 25 euroa.

Tämä oli liikaa kaikesta, jota en todellakaan tarvitse. Otin yhteyttä DNA:han ja sieltä järjestyi tilalle DNA Jämpti. Liittymään kuuluu 12,90 euron hintaan rajaton netti 4G-verkosta 1 Mbps -nopeudella molempiin suuntiin, 5 gigatavua EU-dataa ja muu käytön mukaan. Seitsemän senttiä minuutille tai kappaleelle on kohtuullinen summa ja pääsen laskemaan laskuani noin 13-14 euroon. Miksi maksaa 22 euroa, jos voi maksaa ainoastaan 14 euroa? Samalla tavalla tanssimusiikista nauttien päivittäin.

Myöhemmin sain liittymästä erikoistarjouksen siirtämällä oman numeron kokeeksi Elisalle. DNA soitti peruakseen siirron ja tarjosi liittymän 6,90 euron kuukausimaksulla. Maksan nyt alle 10 euroa kuukaudessa puheluista, viesteistä ja perusmaksuun kuuluvasta netistä. Samalla en enää käytä nopeaa kodin laajakaistaa, sillä taloon saapui vuoden 2019 aikana taloyhtiölaajakaista ja perusnopeus 10M kuuluu juuri nyt vuokraan, lisänopeuden sain maksuttomaksi tilaamalla tutuille kympin 4G:n.

Vuoden kuluttua valittivat 4G:n hitautta. Sopimus irtisanottiin, joten palasin perusnopeuteen. Haluan maksuttoman netin pitää, enkä viittä euroa paremmasta kaistasta maksa. Tutut siirtyivät DNA:lle.

Takaisin 2000-luvulle

Tämä muutos on joistakin aika radikaali. Kuinka joku voi omistaa vuonna 2018 vain megabitin netin älypuhelimessaan? En voi sille mitään, mutta minusta tämä muutos on hyvä. Muistan nimittäin kuin eilisen sen, että pääsin ensimmäistä kertaa internetiin Lappeenrannassa vuoden 2003 aikana. Se oli kivaa, koska vaikka nopeus ja tietokone oli hidas, pääsin nauttimaan netistä kaiken aikaa. Vuoden 2005 aikana asuin jo Tampereella ja pääsin nauttimaan 0.25M:n sijasta paremmasta 0.5M:stä.

Muistan kun käytin ensimmäistä kertaa Internet Exploreria ja sitten Mozilla Firefoxia. YouTube toimi, lataukset toimi, kaikki toimi niin kuin pitää. Tästäkin on yli kymmenen vuotta ja hitaat nopeudet ovat nyt johonkin hävinneet. Kaikki eivät tee mitään 4K-suoratoistolla tai Play Kaupalla. Ymmärrän, että joillekin nopea netti on apu peleissä. On mukavampaa ladata 1 gigatavun peliä muutamassa hetkessä muutaman tunnin sijasta. En kuitenkaan pelaa, enkä edes käytä internetiä muutenkaan raskaasti.

Meille peruskäyttäjille ei ole enää vaihtoehtoa mobiilissa. Elisa pakottaa tilaamaan vain 29,90 euron mobiililaajakaistan 100 megan nopeudella. Nyt en sitä tarvitse, ja se on mielestäni kallis. Mobiilissa tuollaisen nopeuden ei saa mistään mukaan taikka kotiin ja Moi Mobiili antaa 100 megan 4G:n hintaan 18 euroa. En halua maksaa nopeudesta jota en todellakaan tarvitse. Operaattorit ovat keksineet myydä ilmaa ja tämä vain näkyy suuremmin päivä päivältä. Miltä maistuisi uunituore 600 Mbit/s 4G?

Älypuhelin tuli markkinoille vuoden 2010 aikana. Silloin hankin ensimmäisen Galaxyn. Liittymänä oli rajatun Soneran jälkeen rajaton Saunalahti. Se maksoi 0,66 euroa ja datapaketti 0.5M-nopeudella 4,90 euroa. Maksoin siis kaikkiaan 5,56 varsin kohtuullisesta elämyksestä. Nyt tästä elämyksestä voi vain unelmoida. Puhelimet tuntuvat kyllä menneen alaspäin hinnassa vuosien aikana samalla kun ajan puheliittymät ovat jatkuvasti nousseet kansalaisten maksettaviksi. Maksatko jo 30 euroa kuussa?

Sama liittymä joka ennen maksoi 10 euroa, maksaa juuri nyt 20 euroa. Ihmiset ovat aika koukussa älypuhelimeen. Eilen kävin bussilla Lidlissä ja paluumatkalla surin aikuista miestä joka jäi pysäkille aikana, jona seuraava bussi olisi tullut vasta varttien päästä, kohti Vähäjärveä. Mies oli yksinkertaisesti katsellut älypuhelintaan ja kun hän huomasi bussin, Paunu oli jo ohittamassa pysäkkiä. Tämä voi tapahtua kenelle tahansa, koska moni meistä ei voi liikkua ilman älypuhelinta kädessään.

Operaattorit tietävät tämän. Vaikka asiakkaille tulee vanhojen liittymien korotuksia, moni ei reagoi näihin mitenkään, koska "tästä on pakko maksaa". Jotenkin me pärjättiin 90-luvulla ilman laitteita, Facebookeja, verkkoja, Tinderiä ja muuta. Osasyy siihen miksi liittymäni korvasin halvemmalla ei ollut raha, vaan liittymän vaatima aika elämästäni, en ole silti netitön. Aiemmin 50 megan netillä aikaa meni puistossa YouTuben HD-videoissa, kun olisin voinut kalastaa tai vaikka unelmoida.

En keksi tekemistä, auts

Olen joskus ihmetellyt netin hyötyjä matkalla. On totta, että nopeampi netti avaa sivut sekunnissa, mutta hitaampi netti opettaa odottamaan kaikessa rauhassa. IS Digi avautuu etusivulta nyt viidessä sekunnissa, kun aiemmin tähän meni sekunti. Joku voi nauraa tälle, mutta minä en ainakaan hermostu viisinkertaiseen odotusaikaan. Minimalismi on ratkaisu internetissä. Mietin entistä tarkemmin mitä sieltä lataan, missä ja milloin. Nyt toimii pankkiasiointi, 480P YouTube ja 320K MP3-musiikki.

Luovuin kirjaimellisesti nopeasta internetistä. Halusin ratkaista asian kerralla kuntoon. Ehkä olet itse miettinyt tätä samaa. Olet yksin penkillä etkä tiedä mitä tehdä. Sinulla on tylsää ja haluat tekemistä. Kun minulla on hidas netti, en ensimmäisenä enää mieti nettiä vaihtoehtona tappamaan laatuaikaa. Mielekkäintä on ollut lukeminen, kävely, pyöräily, koiran ulos vieminen musiikin kanssa, tai ihan vain penkillä istuminen miettien asioita. Mikään näistä asioista ei yleensä vaadi internetyhteyttä.

Toinen asia on nyt se, että en halua maksaa paljoa matkanetistä, jonka tarkoitus on koukuttaa ja viedä aikaa. Elämä on lyhyt ja sitä kannattaa elää välillä myös Offline-tilassa. Keväällä huomasin, etten enää nauti internetistä samalla tavalla kuin joskus ennen. Tajusin, että siellä on paljon roskaa. Facebook ei antanut minulle mitään, Twitter vei aikaani tuntemattomia ihmisiä seuraillen, foorumeilla autoin ilmaiseksi ihmisiä, jotta yritys ei vahingossakaan palkkaisi ketään oikeisiin töihin avustamaan.

En enää istu vain internetissä. Aika on ohi. Menetettyä aikaa en takaisin toki saa, mutta voin lakata menettämästä sitä lisää. Nyt kun minä kuljen internetissä 1 megabitin nopeudella, tiedän tarkalleen mitä siellä teen. Enää en mene nettiin, koska kadulla on mainos ja linkki sivustolle. Sen täytyy olla jotain aidosti omaperäistä. Tällä tarkoitan sitä, että menen nettiin heti, kun haluan kuunnella biisin Atmozfearsilta. Menen nettiin, kun haluan hakea tietoa, enkä millään itse keksi ratkaisua.

Internetin puuttuminen on joskus hyväkin asia. Opit ratkaisemaan tietotekniset ongelmat itse ja vasta sitten käännyt Googlelle. Olen tehnyt näin myös navigoinnissa. Yritän ensin, sitten kysyn Googlelta, jos ohikulkijoita ei näy. Lähdin peruuttamaan ihan kirjaimellisesti, koska koin maksaneeni turhasta nopeudesta, joka oli harvoin saatavilla. Juuri kukaan ei tarvitse nopeaa nettiä mukaan, jos kotona on kiinteä laajakaista tai muu nopeampi yhteys. Kodin nettiä voi maksaa puoliksi naapurin kanssa.

Hyvä juttu on se, että jos tarvitsen isompaa dataa, lähden kirjastoon. Wifi-verkkoja on aika kattavasti, ja saan samalla hyvää liikuntaa. Liikuntaa tulee siitä, että kirjastossa tulee samalla jumpattua, kirjoja selaillen hyllyjen välissä ilmaiseksi. Kunto nousee heti, kun vietät aikaa muualla kuin ruudun ääressä puiston penkillä. Oikeastaan ihmettelen, jos edes luet tätä vielä, arvostaisin kovasti jos lähtisit ulos nauttimaan ihanasta kesäsäästä ilman nettiä. Juhannuksena kuulemma sataa, joten lähde jo.

Käytä nettiä viisaasti

Moni on koukussa internetiin ja siitä on hankala päästä pois. Netissä on aina jotain, minkä takia jäät asumaan sinne jopa tunneiksi, kun alunperin suunnittelit vain puolen tunnin visiittiä.
  1. Tarkista sähköpostisi viestit, blogisi kommentit, sosiaalisen median tuoreimmat päivitykset vain kerran päivässä, mahdollisesti vain iltaisin ja vain noin 30 minuutin ajan. Luit oikein.
  2. Älä mene nettiin vain hetken mielijohteesta. Mieti jo etukäteen mitä siellä teet: kuunteletko positiivista musiikkia, katsotko tiedettä YouTubesta vai kirjoitatko jotain hauskaa blogiin.
  3. Tilaa suosikkiblogit ja -kanavat, jotta et yritä etsiä näitä asioita haulla tai foorumeilta, saaden monia uusia koukuttavia mahdollisuuksia hukata aikaa vastaavilla blogeilla ja kanavilla.
  4. Pidä runsaasti taukoja välissä ja yritä keskittyä vain yhteen asiaan tai välilehteen kerrallaan. Käytä ensin aivojasi ja vasta sitten käänny foorumeiden ja Googlen puoleen ongelmissa.
  5. Joskus on hyvä palkita itseään — kerran viikossa selaa internetiä täysin vapaasti. Voit vaikkapa käyttää sitä aikaa uuden musiikin etsimiseen tai hauskojen kissavideoiden katseluun.
  6. Älä maksa omasta netistä puhelimessa. Hommaa hitain mahdollinen 1 Mb/s -yhteys halvimpaan mahdolliseen hintaan. Nopeita Wifi-verkkoja on kirjastoista Väinö Paunun busseihin.
  7. Kilpailuta ajankäyttöäsi. Katso elämääsi tarkemmin ja mieti mitä voisit tehdä nyt internetin sijasta? Olisiko kotisi kaipaillut perusteellista siivousta? Olisiko puhelimesi vaatinut lepoa?
  8. Siivoa selaimesi kaikista turhista välilehdistä ja kirjanmerkeistä. Aloita heti. Turhat välilehdet ja kirjanmerkit vievät kallista aikaa ja voivat lisäksi hidastaa tietokonettasi päivittäin.
  9. Irtisano ylimääräiset liittymät. Monella voi olla liittymiä puhelimeen, nettitikkuun tai jopa tablettiin. Irtisano ylimääräiset liittymät ja säästä rahaa. Voit jakaa nettiä puhelimesta.
Etkö ole valmis? Kokeile silti, vie ADSL-modeemi kuukaudeksi kaverille ja yritä pärjätä ilman nettiä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mobiililaajakaistaa puhelimessa noudattamalla näitä ohjeita.

Itse asiassa se on kuin tupakoinnin lopettamista. Kun haluat tuhlata aikaa, et voi. Kun haluat hakea tietoa, et voi. Internetiä ei ole enää olemassa, paitsi jos kävelet jonnekin, missä sitä on saatavilla. Kirjastot, kahvilat ja huoltamot ovat aika yleisiä ilmaisen netin paikkoja. Kun lopetat tupakoinnin, sinulla on aina kova himo saada jatkoa mistä tahansa. Siksi suosittelen vähintään 31 päivän lakkoa tupakasta tai operaattorin internetistä. Tämän jälkeen et tule sitä himoitsemaan niin paljon.

Jos sinun täytyy kävellä saadaksesi netin, ehkä myös tiedät miksi lähdet, sillä kukaan ei halua juosta tarpeettomasti mihinkään. Henkilökohtaisesti en näe netin vähentämistä huonona asiana.

Vuoden 2019 alussa kotiini saapui taloyhtiölaajakaista. Nyt nautin ilmaisesta 10 megasta.

Loppusanat

Tässä maailmassa on aina erilaisia ihmisiä. Osa ovat riippuvaisia televisioistaan, tietokonepeleistään, sosiaalisesta mediastaan, toiset älypuhelimistaan ja kolmannet kannettavistaan. Tämä kaikki on usein pahasta, jos se vaikuttaa omaan tuottavuuteen. Jos poistat näitä ärsykkeitä pala kerrallaan arjestasi, voit vihdoin nauttia 2000- tai jopa 1990-luvusta. Millaista elämä oli silloin? Aika lähelle sitä pääset kopioimalla elämäntapaani. Eikä kyse ole mistään rahasta, vaan halusta luopua aikaa vievästä.

Parhaimmillaan olin netissä vain ollakseni. Surffailin, surffailin ja surffailin, saadakseni jotain hyvää, no nyt löytyi sivu! Moni tappaa aikaa internetillä, koska se on aina saatavilla. Kuka edes istuu yksin metsässä miettien mitä tehdä seuraavaksi. Netissä on myös paljon negatiivista energiaa, jota ei löydy samalla tavalla oikeassa elämässä. Oikeasta elämästä puheen ollen tiedätkö mitä se edes on? Sammuta tietokone, sammuta televisio, sammuta radio, sammuta netti ja lähde vihdoin pitkään reissuun!

Kun luovuin, onneksi, nopeasta mobiililaajakaistasta sain paljon hyvää aikaiseksi. Jätin elämääni vain aikaa ja aidosti toimivan netin joka antaa mitä lupaa. Elämä luonnossa on nyt mielekkäämpää ilman nettitelevision kaltaisia ärsykkeitä. Ennen kaikkea kun luovuin nopeasta netistä puhelimessa, luovuin samalla yhdestä turhasta lisälaskusta. Megabitin ihmenetillä säästän nimittäin noin kahdeksan euroa kuukausittain, vaikka puheluitakin soitan. Sitä rahaa voi arkistoida vaikka pahan päivän varalle.

Mielestäni on naurettavaa maksaa Elisalle tai DNA:lle 300 megan netistä, joka on todellisuudessa mitä tahansa 5 ja 300 megan välillä. Alennusta on turha itkeä, jos netti ei toimi kovin nopeasti. Operaattorit eivät oikein jousta, ja ovat halukkaita myymään lisää. Tulevaisuuden 5G-verkko tulee laajenemaan todennäköisesti jo ensi vuonna isoimpiin kaupunkeihin. Rahastus jatkuu, mutta kakku ei ole koskaan oma. Mobiiliverkossa ei kannata maksaa turhasta nopeudesta, sillä sitä ei edes yleensä saa.

Megabitin netti ei sovi kotiin koko perheelle, soveltakaa. Hankkikaa vaikka 50 megabitin 4G-yhteys. Ei maksa paljoa DNA:lla opettaen samalla sen että elämää on muuallakin kuin vain neljän seinän sisällä aamusta iltaan. Jos jatkamme tätä netti-innokasta elämää, niin seuraavat sukupolvet oppivat tästä. Harmi vain on se, että emme koskaan tule näkemään sitä mihin tämä lopulta johtaa. Ehdotan, että mietit asiaa itse. Olisiko aika vähentää Online-elämää ja lähteä saman tien Offline-tilaan.

Alussa ilman nettiä saatat olla turhautunut, ajoittain jopa hyvin turhautunut, mutta elät — ja elämä voi olla paljon parempaa ilman netissä olevia ärsykkeitä. Mikä parasta, voit aina palata takaisin.

Haluaisin kysyä vielä yhden kysymyksen, mitä menetät? Tai vielä toisen, mitä saat?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia