Kolme vuotta ilman uusintojen uusintoja televisiossa

Kalliita televisioita
Kävin katselemassa mitä nykyaikaiset televisiot maksavat. Joissain malleissa hintaa oli ihan liikaa — pitäisikö maksaa tuhat euroa siitä, että saa katsottua uusintoja ja uusintojen uusintoja? Tasan kolme vuotta sitten myin televisioni ja siitä asti olen pärjännyt ilman sitä oikein mainiosti.

Hyvin moni on valintaani ihmetellyt, koska monelle televisio on elämän suola - se on asia mitä ilman ei vain voi olla. He olivat väärässä ja ovat itsekin nyt televisioita vähentäneet kahteen. Naapurini kummastakaan päästä eivät myöskään omista televisiota vielä — heidän mukaansa paras elämä tapahtuu ilman kalliita 55-tuumaisia Full HD -näyttöjä.

Heille, kuten minulle, kannettava tietokone on ainoa televisio. Tykkään katsella joskus ohjelmaa myös älypuhelimestani, en ole siltikään sitä päivittänyt nykyaikaisemmaksi, noin kahden vuoden aikana. Puhelimessa riittää vain HD Ready -näyttö, mutta kannettavassa Full HD on ollut hyödyllinen etenkin blogeja lukiessa, videoista nyt mitään puhumattakaan. Mutta miksi päädyin luopumaan televisiosta aikana, jona monelle se on elämän kulmakiviä, kaikkihan sellaisen tänä päivänä omistavat.

Uusintoja ja mainoksia, ei jaksa

Minusta televisio on joskus aika hyvä. Se on hyvä pelinäytöksi tai elokuvailtaan omasta tietokoneesta peilattuna. Peruskäyttäjänä en kuitenkaan kaipaa isompia tuumia, mutta joillekin isompi voi ollakin hyödyllinen. Nyt en osoita sormia heihin, jotka käyttävät televisiota ilolla muuhun kuin normaaleihin kanaviin. Syytän tässä hallitusta siitä, että ilman televisiota on pakko maksaa Yleisradio-veroa, vaikka ei omista sellaista. Minä en halua katsella uusintoja ja mainoksia aamusta iltaan. Haluan elää.

On monia syitä miksi tykkään elää ilman mustaa laatikkoa olohuoneessani jo vuosien ajan:

1. Rentoudun parhaiten ilman ärsykkeitä. Kun ihminen tulee työpäivän jälkeen kotiin, hän rentoutuu parhaiten ilman ärsykkeitä. Mielialan kannalta on järkevää, että joskus pystyy olemaan ilman näitä ärsykkeitä. Televisio ei ole oikea tapa rentoutua hyvin. Radio ei ole oikea tapa rentoutua. Parhaimmat ihmiset meditoivat ainakin puoli tuntia päivässä. Tavallinen television katsoja rentoutuu niin väärin katsomalla televisiota illasta yöhön. Siinähän väsyy jopa silmät vilkkuvaa kuvaa ihaillen!

2. Liikaa uusintoja, mainoksia ja turhaa ohjelmaa. En tykkää televisiossa liioista uusinnoista, suuresta määrästä mainoksia ja vielä paljon isommasta määrästä typeriä ohjelmia. Olen kyllästynyt samoihin hahmoihin ja ohjelmiin. Idolsia tulee Idolsin perään, uutisia tulee uutisten perään, mainoksia tulee mainosten perään ja sitten syötämme tällaista ohjelmointia lapsillemme? Miksi niin moni lapsi tykkää roskaruoasta ja on tukeva? Koska näitä lasten aterioita mainostetaan koko ajan televisiossa!

3. Liikaa negatiivisia uutisia. Televisio näyttää "ilmaiseksi" useita kymmeniä kanavia. Kaikkia kanavia yhdistää yksi asia — näiden viattomien kanavien ohjelmat ohjelmoivat muita ihmisiä. Jos et usko, olet television uhri! Moni meistä oikeasti voisi mennä naimisiin television, juuston ja makaronien kanssa. Se on kaikki mitä teemme katsellen uutisia negatiivisista asioista. Negatiivisuus tarttuu ja siksi sinun ei pitäisi katsoa televisiota sekuntiakaan. Televisio ei ole oikea tapa viettää omaa elämää.

4. Televisio masentaa ihmisiä. Eikä se tee sitä pelkästään negatiivisilla uutisilla. Televisio masentaa ihmisiä mainostamalla tuotteita. Ihmisille mainostetaan parempia älypuhelimia, ihmisiä masentaa se, että heillä ei ole rahaa parempaan. Ihmisille mainostetaan isompia televisioita, katsojaa harmittaa se, että tilipäivä on vasta viikkojen päästä ja tarjous loppuu huomenna. Televisiota katsova ihminen ei yleensä tiedä mitään tulevaisuudestaan. Unelma voi tuntua jopa toivottoman kaukaiselta.

5. Televisio rikkoo perheitä. Itse asiassa Suomen lipussa pitäisi olla yksi televisio, Saarioisten frisbee, popkorn ja kuppi kuumaa kahvia. Se on kaikki mitä Suomessa tehdään. Minua ärsyttää tämä todella paljon. Ihmiset ovat muuttuneet, sukulaisia myöten. Jos tulet kylään, yhdeksän kertaa kymmenestä vastaanottajat istuvat eri huoneissaan katsomassa ohjelmia televisiosta, ja sitten ihmetellään miksi olen YouTubessa oppimassa jotain uutta? Hei, te olette televisiossa! Perheet ovat rikki!

6. Isompi televisio uhka koko maapallolle. Ajatellaan, että sinulla on vaikka kuuden kilon pesukone. Ostatko isomman pesukoneen miten usein? Sitten ostat 32-tuumaisen television tilalle 42-tuumaisen ja näet mainoksen — huipputelevisio 4K-ominaisuuksin 60-tuumaisena alennuksessa vain tänään. Otat silmälasit käteen, katsot numeroita kortissa ja ostat. Mitä näille vanhoille televisioille tapahtuu? Mitä tapahtuu näille uusille televisioille, joita valmistetaan jatkuvasti? Miettikää maapalloa!

7. Haluan uudistaa puheenaiheet. Minusta on tylsää jutella televisio-ohjelmista, lööpeistä ja sarjojen juonenkäänteistä. En halua jutella uutisista tai urheilusta. Se on kuitenkin kaikki mitä kuulet, koska Suomessa aamiainen nautitaan television kanssa, päivällinen nautitaan television kanssa, illallinen nautitaan television kanssa ja perheaika tarkoittaa lounasta television kanssa. Siellä jutellaan Kim Kardashianista ja Putous-ohjelman kuivista hahmoista. Miksette kerro koskaan itsestään?

8. En luota koko televisioon. Informaatioon tässä laitteessa ei välttämättä voi luottaa, koska se tulee suorana, ja yleensä valtion tukemana esimerkiksi Yleisradion tapauksessa. Televisio-ohjelmaa ei voi laittaa uuteen välilehteen. Tieto tulee niin nopeasti, ettet ehdi sitä oikein pureskelemaan, sen sijaan YouTubessa pätkän voi pistää vaikka tauolle ja Googlettaa lisätietoa aiheesta. Televisio toistaa samaa agendaa vuosikymmeniä kanavasta toiseen samoilla naamoilla. Miksiköhän ihmeessä?

9. On parempia tapoja tuhlata aikaa. Jos sinulla on vapaa-aikaa, on paljon parempia tapoja kuluttaa se kuin televisio. On totta, että televisio on helpoin tapa saada viihdykettä tylsään iltaan yksin. Se ei vaadi aivojen käyttöä, se ei vaadi avainten etsimistä ja kotoa poistumista, se voi säästää oikein huonolta säältä. Televisio ei kuitenkaan anna mitään. Mitä saat televisiota katsellessa? Siitä ei makseta palkkaa, se ei laske painoa kehossa, se ei tuo onnea, eikä se ole mikään saavutus kenellekään kerrottuna.

10. Säästät paljon rahaa. Koin, että televisio ja taso vei paljon omaa rahaa. Isompi määrä tuumia näkyi omassa sähkölaskussa. Television ohkainen ääni sai ostamaan parempia kuulokkeita tai järeämpiä kotiteattereita. Television olemassaolo sai hankkimaan DVD-soittimen, ja moni maksaa myös omasta Netflixistä ja erilaisista kanavapaketeista. Television myyminen aiheutti sen, että alistun vähemmälle määrälle mainoksia, siksi lompakossa on koko ajan rahaa — heräteostot eivät sitä enää tyhjennä.

En ole omistanut radiotakaan vastaavan ajan, ellei jopa paljon enemmänkin, koska se on ääniversio televisiosta. Radiosta ei ole mitään hyötyä. Samat biisit päivästä toiseen, mukahauskaa juontoa ja liuta mainoksia turhista tuotteista. Olen korvannut television YouTubella ja Play Elokuvien vuokrauksilla 2,99 euron kappalehintaan. Radion virkaa ajaa Deezer Premium 9,99 euron kuukausihintaan. Saan itse valita parhaan musiikkini, sinäkin voit olla itsesi musiikki- tai ohjelmapäällikkö jo tänään!

Mitä saavutat ilman televisiota?

Moni kysyy miksi luopuisin televisiosta, mitkä ovat ne viisi suurinta asiaa, jotka muuttuvat muutamassa vuodessa eniten. Miksi pitäisi heittää TV parvekkeelta alas jo tänä iltana?
  1. Saat enemmän aikaa ja voit käydä kavereiden kanssa vaikkapa leffassa. Sen sijaan, että katsot feikkejä televisiohahmoja, pääset näkemään oikeita kavereita tässä oikeassa elämässä.
  2. Mieliala kohenee siinä määrin, että tulet onnelliseksi ilman päivittäistä annosta terroristeja, Juha Sipilää, varkauksia ja auto-onnettomuuksia. Sinusta tulee joku, joka nauttii elämästä täysillä.
  3. Voit perustaa blogin nettiin ja tienata pientä rahaa mainoksilla kirjoittamalla tekstiä. Minkä korvauksen saat televisiota katselemalla aamusta iltaan? Mieti sitä ja aloita esimerkiksi blogi.
  4. Voit parantaa perhe-elämää. Kun viet television pois, perhe kyllä toipuu. Häiriöt poistuvat ja sinulle jää enemmän aikaa lasten kanssa leikkimiseen — tai voit leikkiä vaikkapa vaimon kanssa.
  5. Aloita harrastus  oletko unelmoinut jalkapallosta tai jääkiekosta harrastuksena? Television katsomisen sijaan toimi heti ja kehity. Nyt on vapaata aikaa useita tunteja päivässä!
Jos luit nämä, etkä vakuuttunut, en tiedä mikä vakuuttaa sinut kaikkein eniten. On parasta kokeilla täysin itse mitä saa aikaan ilman televisiota. Jokainen tulee paremmaksi ilman häiriötekijöitä.

Loppusanat

Televisio on minusta vanhanaikainen tapa saada täysin puolueetonta tietoa. Televisio on kallis laatuun nähden. Televisio rikkoo useita perheitä. Televisio vie rahaa lompakosta kuluttaen maapallon vähäisiä resursseja. Panosta kunnon kannettavaan ja käytä sitä useita vuosia — siinä on oikeaa maapallosta välittämistä. Minimalismi on ratkaisu — kannettavalla ja älypuhelimella voi hoitaa kaikki kodin asiat. Miksi juosta televisiokaupoille, sitten äänentoistokaupoille ja sitten vielä laina-asioille?

En ole katsonut televisiota kolmeen vuoteen, ja tämä tarkoittaa usein sitä, että tulen hulluksi vierailla television ääressä. Nyt tajuan miten tylsää se on. Mainokset huutavat suuremmalla voimakkuudella kuin itse ohjelma kertoen tarpeetonta aamusta noin myöhäisiltaan. Kipulääkkeitä, seksileluja, kalliita autoja, asuntolainoja ja useita muita tapoja köyhtyä. Televisio olisi parempi, jos siellä mainostettaisiin oikeita asioita, kuten luonnossa liikkumista, minimalismia ja siistimpää merta lahjoituksin.

Vaikka televisio on vanhaa perinnettä, sen ei tarvitse olla sitä edelleen. Oletko sinä valmis luopumaan televisiosta, joka vie aikaasi? Muista, että ajallasi ei ole palautusoikeutta. Jos katsot televisiota vain viisi tuntia päivässä, katsot sitä noin 76 päivää vuodessa ja tämä on 2,5 kuukautta vuodesta televisiota katsellen. Mitä kaikkea muuta voisit tehdä tänä aikana? Voit esimerkiksi jatkaa perinnettä tai oikeasti herätä siihen kuinka lyhyt tämä elämä on. Jos heräät nyt, saatat tulla paremmaksi kuin eilen.

Haluatko pudottaa omaa painoa, opetella uusia asioita, kalastaa ahkerammin tai liikkua päivittäin luonnossa, sen sijaan että liikkuisit vain television vierestä jääkaapille? Pystyt kyllä parempaan.

Vie televisio varastoon vain kolmeksi kuukaudeksi ja katso miten kaikki muuttuu.

Enkä todellakaan huijaa, sillä puhun kolmen vuoden kokemuksella.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Tämä on ihan hyvä postaus (tai merkintä).

"Kävin katselemassa mitä nykyaikaiset televisiot maksavat. Joissakin malleissa hintaa oli liikaa - pitäisikö maksaa tuhat euroa siitä, että saa katsottua uusintoja ja uusintojen uusintoja?"

Jotkut haluavat maksaa, voihan telkkari ja sen koko olla joillekin statuskysymyskin vaikka hienon auton ohella. Jos on suuri leffojen kuluttaja, tuleeko Netflixeineen pidemmässä juoksussa halvemmaksi kuin leffateattereissa käynti ("Se on hyvä pelinäytöksi tai elokuvailtaan tietokoneesta peilattuna.")?


"Hyvin moni on valintaani ihmetellyt, koska monelle televisio on elämän suola - se on asia mitä ilman ei vain voi olla."

Pitää paikkansa, erityisesti vanhojen mummojen ja pappojen osalta, mitkä eivät internetiä hyödynnä. Voi olla melkoinen katastrofi, mikäli telkkari kojahtaa tai kaapeliverkkoon tulee yleinen vika yhdeksi illaksi kokonaisesta viikonlopusta puhumattakaan.

Se on näille ikäryhmille sellainen "henkireikä" ulkomaailmaan sanomalehtien ohella - ihan sieltä 60-luvulta lähtien.


"Television ohkainen ääni sai ostamaan parempia kuulokkeita tai kotiteattereita."

Nykyisissä, ainakin jossakin halvemmissa malleissa on huono ääni. Ei aivan samanlaista voi saadakaan pelkän akustisen suunnittelunkin puolesta, mitä oli kuvaputkitelkkareissa. Monelle kuitenkin tämä riittää.


"Televisio olisi parempi, jos siellä mainostettaisiin oikeita asioita, kuten luonnossa liikkumista, minimalismia ja siistimpää merta lahjoituksin."

Mitä mainostamista minimalismissa olisi?


"Haluatko vähentää painoa, opetella uusia asioita, kalastaa ahkerammin tai liikkua päivittäin luonnossa, sen sijaan että liikkuisit vain television vierestä jääkaapille?"

Telkkarin edessä sohvalla makaaminen lisää kyllä merkittävästi passivoitumista ja siten lihomista. Kun ei "jakseta" kuin maata sohvalla ja käydä jääkaapilla sekä kusella, tuijotetaan juuri tätä kaikkea tässäkin artikkelissa kuvailtua aivotonta sontaa mainoksineen illasta toiseen.
Minimalismia olisi syytä mainostaa, koska se kannustaa kuluttamaan vähemmän ja muun muassa luopumaan turhasta tavarasta, televisio voi olla sellainen tavara.

Televisiolla on kuitenkin tarkoitus, mainonnalla he kosivat etenkin kotiäitejä, joilla televisio saattaa olla päällä muita enemmän keskimäärin päivän aikana.

Olen huomannut, että televisio on voimissaan kaikkialla, ei pelkästään Suomessa.

Jos televisiosta tulee hyvää ohjelmaa, niin sen voi yleensä katsoa netistä, tai kaverilla - jolloin siitä voi tulla sosiaalinen tapahtuma. Yksin televisiota tuijottaminen ei ole sitä.

Itse voin suositella elämää ilman televisiota kaikille jotka kuuntelevat.
Nimetön sanoi…
"Minimalismia olisi syytä mainostaa, koska se kannustaa kuluttamaan vähemmän ja muun muassa luopumaan turhasta tavarasta, televisio voi olla sellainen tavara."

Mitä hyötyä mainostajalle tämä siinä tapauksessa toisi?
Viittaan siihen, että televisiossa ei mainosteta mitään hyödyllistä. Hyöty olisi katsojille, jos siellä mainostettaisiin minimalismia, ekologisempaa elämää ja liikuntaa sekä television sammuttamista. Kaikki mitä televisio mainostaa, on turha tavara, särkylääkkeet ja muu rahaa vaativa asia - kuten isompi televisio.

Mainonnassa ei ole mitään väärää, jos se kohdistuu tarpeeseen, televisiomainonnassa harvoin on kysymys tästä. Televisiomainonta luo sellaisen mielikuvilla.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia