Musiikin ja kanavatilauksien karsiminen

Hetki pieni, onhan sinulla internet? Minulla on, mutta juurikin tästä syystä se on vaarallista. Netistä voit etsiä rajattomasti supertietoa, viihdettä ja esimerkiksi blogejakin uutissivustoineen. Meillehän tarjoillaan niin paljon tietoa, ettemme edes ehdi käsitelläkään sitä, yksi päivä ei riitä kahlaamaan kaikkia uutisartikkeleita Ylen sivuilta. Samalla voimme rekisteröityä Deezerin musiikkipalveluun ja nauttia miljoonista kappaleista. Lisäämme kappaleen, kunhan se kuulostaa vähänkin hyvältä.

Jos ennusteeni vain pitävät, olet internetissä, koska ilman laajakaistaa tämän lukeminen olisi vaikeaa. Haluan kysyä sinulta vain muutaman todella helpon kysymyksen. Milloin viimeksi oikein kuuntelit sitä elämäsi ensimmäistä lisäystä Spotifyn kokoelmaan — Lady Gagan levyn? Milloin viimeksi katsoit loputtomia tilauksiasi YouTubessa erilaisilta kanavilta? Jos et ole löytänyt aikaa kaikkiin näihin, käytä oikeuttasi painaa DLT. Delete-nappi on maaginen nappi. Sitä kannattaa käyttää, koska se toimii.

Tietokoneesi näppäimistön DLT-napissa on sittenkin voimaa. Se poistaa niin pölyiset levyt Spotifyn kokoelmista kuin tarpeettomat tilaukset YouTubessa. Samaisesta napista voi poistaa niitä tuhansia valokuvia, joita et ole jaksanut editoida viime vuonna, miksi omistat näitä vielä? Miksi tilaat blogeja, joita et ole seurannut vuosiin? Miksi pidät tallessa albumeja tietokoneellasi, joita et ole toistanutkaan vuosikymmeniin? Robbie Williamsin albumi, oikeasti? Poista se, äläkä lisää enää mitään tilalle.

On erittäin tärkeää pysyä uskollisena itselleen. Jos haluat nauttia vain parhaimmasta musiikista, älä vain tee uusia virheitä, vaikka me kaikki olemme tehneet niitä. Minäkin olen lisännyt biisejä listoille kuuntelematta. Olen lisännyt videoita listoille katselematta sekuntiakaan. Ajattelin, että vähintäänkin kansikuva on mielenkiintoinen. Töitä omien soittolistojen edessä pitääkin tehdä aina, koska muuten tilanne eskaloituu kestämättömäksi, ja ahdistus palaa suurempana kaaoksena pieneen elämääsi.
INFJ-persoonallisuus, jollaista itsekin tässä edustan, on tietyllä tavalla järjestelmällinen. Tämä on hyvä juttu, koska osaan pitää soittolistani, kanavatilaukseni ja kaiken muunkin järjestyksessä ilman ongelmia.
Koen, että saan valtavaa nautintoa siitä, että olen kaikessa järjestelmällinen. Jopa kalenterissa, koska en pitäisi kovin täyteen ahdetusta kalenterista, vaan se ahdistaisi minua. Selkeyteen on keinoja!

Huomaat järjestelmällisyyden parhaiten kuvasta alla, jokainen biisi on Original Mix (täysipitkä).

Näin kuuntelin tanssimusiikkia Pirkkalassa

Digitaalinen minimalismi, Androidissa ja Chromebookissa

Nyt puhutaan digitaalisesta minimalismista. Turhat tilaukset, albumit, videot, soittolistat ja elokuvat eivät ehkä ole tielläsi matkalla sänkyyn, ne eivät ole riesana autossasi. Silti, musiikin tilauspalvelusi pursuaa sitä, todennäköisesti sinäkin maksat rajattomasta musiikista kymmenen euroa kuussa. Tämä ei oikeuta pitämään tallessa jokaista albumia loputtomissa arkistoissa. Kukaan ei tänään pakota sinua lisäämään jokaista tanssittua biisiä soittolistoille "just in case". Löydä hieman aikaa itsellesi.

Milloin viimeksi siivositkaan Netflixin tai YouTuben katselulistaa? Näit joskus hienon leffan tai peräti videon, muttei sinulla ollut aikaa katsoa, niinpä teit samoin kuin muut — pistit asian katselulistalle. Toivoit näkeväsi tämän joskus tulevaisuudessa. Tilanne tänään on uhkaava. Milloin ehtisin katsella näitä? Se on huolestuttavaa, koska minulla ei ole nytkään aikaa 269 videolle. On pakko karsia. Nyt mieleen juolahtaa ajatus, että poistan jotain tärkeää. Niin voi käydä, mutta elämä jatkuu silti.

Tärkeintä on saada YouTube ja Play Musiikki sellaiseen kuntoon, että minimalismi toteutuu vaikka heti. YouTubessa poistin listoiltani huonoja videoita, toisaalta vähensin omien soittolistojen määrää. Musiikissa siivosin soittolistoja rankemmin. Kaikki huonot biisit pois, kaikki huonot albumit pois, kaikki turhan pienet soittolistat pois. Jos en ole kuunnellut lajityyppiä tarpeeksi paljon, lisäämällä uusia biisejä listalle, poistin listan kokonaan. Lajityypistä voi nauttia toistamalla kokoelma.

Mitä jos yrittäisit vähentää monia sähköpostitilauksia? On tuttua, että aamulla herääminen aiheutti työtä: postilaatikossa oli viestejä blogeista, joita en ole viitsinyt lukea kuukausiin. Siellä oli uutuuksia Zalandolta. Täällä oli myös tiedotteita yrityksiltä, joiden asiakkaana en enää ole. Ehkäpä kylän ainoa Citymarket halusi välillä ostoksille. Yhtenä aamuna tajusin mitä virkaa olikaan Peruuta tilaus -linkillä. Aamurutiinit edistyvät samalla hengenvedolla, koska muut häiriöt hävisivät hetkessä lopullisesti.

Jyrin oma Happy Hardcore -soittolista Spotifyssä

Tilanne oli ajoittain niin sekava, etten tiennyt mitä tehdä. Ongelma ratkesi aina sulkemalla tietokone tai älypuhelin. Tarkalleen kaikki biisien, albumien, kokoelmien, tilauksien, blogien, sivujen, listojen ja videoiden sekamelska hävisi poistumalla internetistä. Sulkemalla laitteet. Helpotus oli suuri, kunnes käynnistin laitteet uudelleen  joku sanoi että elämä on tylsää ilman viihdettä. Joten tein sen, mikä tuntui oikealta, poistin tätä turhaa sisältöä lisää. Huono biisi? Pois. Huono video? Pois. Aina.

Tee jotain sellaista, että huomenna olisi aiempaa paremmin. Onpa vapauttavaa käynnistää tietokone, jonka kiintolevyllä ei ole mitään. On vapauttavaa käyttää älypuhelinta, jonka sisäinen muisti on tyhjä ja sisältää lähinnä käyttöjärjestelmän sekä vain 25 ohjelmaa. Mikään asia ei hypi enää silmille, kunnes avaan tutun Play Musiikin ja YouTuben vuorotellen. Soittolistoissa ei ole runsasta tarpeettomuutta ja jokainen valinta tuntuu arvokkaalta. Jokainen lista sisältää tarkoituksen. Näin on kauniimmin.

Illalla nukut varmasti paremmin. Ei enää tarvitse miettiä mitä tehdä tuhansille valokuville, joita ei ole tarvinnut koskaan, koska pahimmat ovat poissa. Ei vain kiintolevyiltä vaan myös mielestä. Dropbox, Drive tai OneDrive ovat vihdoinkin puhtaita. Maksullisesta lisätilasta voi tänä iltana luopua ja siirtyä käyttämään tätä ilmaista versiota Googlen pilvipalvelusta. Kaikki mahtuu heittämällä vakiotilaan 15 Gt. Lisää saisi, mutta mitään ei jää ikävä, jos hyödyntää Kuvia rajattomiin juhla-albumeihin.

Musiikki on aina taidetta, se on erilaisempaa kuin TV tai elokuva. Musiikki ei sido sinua sohvalle, ellet välttämättä halua, se ei myöskään vie aikaa. Elektronisen tanssimusiikin radioversio vie keskimäärin neljä minuuttia elämästäsi. Tänä aikana voit tiskata tai hoitaa hyvää kotipihaa. Musiikkia kuunnellaan kerrasta toiseen, mutta onko mitään sen järkevämpää kuin kuunnella aidosti parhaita biisejä? Biisejä, jotka antavat enemmän. Leffoissa tilanne on toinen, niistä nautitaan yleensä vain ehkä kerran.

Voisitko seuraavalla kerralla leffan ostamisen sijasta vuokrata sitä? Tulisiko se jopa halvemmaksi?

Yhteenveto: pakko ei ole ahmia digitaalista sisältöä tilauspassilla

Tietotekniikan kehittyessä muisti on jatkuvasti halvempaa, mutta mitä tekisit teratavun kiintolevyllä, jos saisit sellaisen heti tänään? Tallentaisitko televisio-ohjelmiston mainoksineen vain unohtaaksesi viikoiksi? Herää nyt. Ilmaisesta asiasta luopuminen voi olla hankalaa, mutta kukaan ei suutu, jos teet niin. Nelosen ohjelmapäällikkö ei tule kotiovellesi, jos poistat turhat tallenteet Neloselta Elisa Viihteen pilvipalvelusta. Yleisradio ei tule lapion kanssa, jos jätät seuraavan uutislähetyksen tallentamatta.

YouTube-kanavan pitäjä ei tule pelottelemaan sinua öisin, jos irtisanot tilauksen hänen työpaikalla, Googlen videopalvelussa. Britney Spears ei lähetä sinulle laskua, jos luovut hänen albumista Spotifyn kokoelmassa. Olet turvassa, etkä ennen kaikkea menetä mitään, jos siivoat digitaalista elämää. Jos se on ilmaista, tai lähes halpaa, ei sillä ole mitään merkitystä. Laatu korvaa aina määrän. Äläkä koskaan lopeta. Minä siivoan soittolistoja, kuva-albumeja sekä esimerkiksi katselulistoja koko ajan.

Teen sen siksi, koska en halua alkupisteeseen. Laiskuus nimittäin kostautuu lähes aina, etkä sinäkään halua tuhansia soittolistoja Play Musiikkiin, vain huomataksesi ettei täällä ole mitään kovin tasokasta kuunneltavaa. Toinen ääni sanoo että on vain löydettävä se. Löytyminen helpottuu heti kummasti jos luopuu ensin kaikesta turhasta jättäen samalla vain söpöimmän viihteen. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos vuosia pölyä keränneet CD- ja DVD-levyt lähtevät samalla kertaa lähimpään tarpeeseen?

Soittolistoiltani on kadonnut musiikkia Zatoxilta, täältä lähti S3RL, poistin vähän Hardwelliä. Tänään haluan, että teet samoin. On aika luopua aivan kaikesta huonosta, koska näin jää vain kaikkea parasta. YouTubessa irtisanouduin levy-yhtiöiden kanavista. Poistin täysin tarpeettomia kerran mielijohteesta tilattuja artistikanavia. Olipahan joukossa myös pelikanava, vaikka en edes pelaa. Jos mietit vieläkin, niin Britney Spearsin kanavatilaus oli ensimmäinen, joka sai mennä hautaan. Kuinka edes tilasin?

Ehkä löydät vain muutaman kirjan, ehkä löydät aikaa ystävillesi, se palkitsee enemmän. On aika pyrkiä minimalismiin myös sen digitaalisessa muodossa. On oikea hetki toimia parempaan huomiseen.

Olen varma, että pystyt siihen, sillä ehkä tekemättäkään ei voi jättää. Hauskaa siivousta!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"