Minimoit soittolistat ja ostoslistat, heti

Hetki pieni, onhan sinulla jo internet? Minulla on, mutta juurikin tästä syystä se on vaarallista. Netistä voit etsiä rajattomasti kaunista tietoanne, viihdettä ja esimerkiksi blogejakin uutissivustoineen. Meille tarjoillaan niin paljon tietoa, ettemme niin ehdi käsitelläkään sitä, yksityinen päivä ei riitä penkomaan kaikkia uutisartikkeleita Ylen sivuilta. Samalla voimme rekisteröityä musiikin musiikkipalveluunne ja nauttia miljoonista kappaleistasi. Lisäämme kappaleen, kunhan se kuulostaa edes vähänkin hyvältä.

Jos ennusteeni vain pitävät, olet internetissä, koska ilman laajakaistaa tämän lukeminen olisi vaikeaa. Haluan kysyä sinulta vain muutaman todella helpohkon kysymyksen. Milloin viimeksi oikein kuuntelit sitä elämäsi ensimmäistä lisäystä Spotifyn kokoelmaan — Lady Gagan levyn? Milloin viimeksi katsoit loputtomia tilauksiasi YouTubessa erilaisilta kanavilta? Jos et ole löytänyt aikaa kaikkiin näihin, käytä oikeuttasi painaa DLT. Delete-nappi on maaginen nappi. Sitä kannattaa käyttää, koska boksi toimii.

Tietokoneesi näppäimistön DLT-napissa asuu sittenkin voimaa. Se poistaa niin pölyiset levyt Spotifyn kokoelmista kuin tarpeettomat tilaukset YouTubessa. Samaisesta napista voisit poistaa niitä tuhansia valokuviasi, joita et ole jaksanut editoida viime vuonna, miksi omistat näitä vielä? Miksi tilaat blogeja, joita et ole seurannut vuosiin? Miksi pidät tallessa albumeja tietokoneellasi, joita et ole toistanutkaan vuosikymmeniisi? Robbie Williamsin albumi, oikeasti? Poista tästä, äläkä lisää enää mitään tilalle.

Olisi erittäin tärkeää pysyä uskollisena itselleen. Jos haluat nauttia vain parhaimmasta musiikista, älä vain tee uusia virheitäsi, vaikka me kaikki olemme tehneet niitä. Minäkin olen lisännyt biisejä listoille kuuntelematta. Olen lisännyt videoita listoille katselematta sekuntiakaan. Ajattelin, että vähintäänkin kansikuva on mielenkiintoinen. Töitä omien soittolistojen edessä pitäisikin tehdä aina, koska muuten tilanne eskaloituu kestämättömäksi, ja ahdistus palaisi suurempana kaaoksenaan pieneen elämääsi.
INFJ-persoonallisuus, jollaista itsekin tässä edustan, on tietyllä tavalla järjestelmällinen. Tämä on hyvä juttu, koska osaan pitää soittolistani, kanavatilaukseni ja kaiken muunkin järjestyksessä ilman ongelmia.
Koen, että saan valtavaa nautintoa siitä, että olen kaikessa järjestelmällinen. Jopa kalenterissa, koska en pitäisi kovin täyteen ahdetusta kalenterista, vaan se ahdistaisi minua. Selkeyteen löytyy keinoja!

Huomaat järjestelmällisyyden parhaiten kuvasta alla, jokainen biisi on Original Mix (täysipitkä).

Tässäkö elän musiikille, vloggaajille ja teille muillekin

Musiikki on aina taidetta, se on erilaisempaa kuin TV tai elokuva. Musiikki ei sido sinua sohvalle, ellet välttämättä halua, se ei myöskään vie aikaa. Elektronisen tanssimusiikin radioversio vie keskimäärin neljä minuuttia elämästäsi. Tänä aikana voit tiskata tai hoitaa hyvää kotipihaa. Musiikkia kuunnellaan kerrasta toiseen, mutta onko mitään sen järkevämpää kuin kuunnella aidosti parhaita biisejä? Biisejä, jotka antavat enemmän. Leffoissasi tilanne onkin toinen, niistä nautitaan yleensä vain ehkä kerran.

Mitä jos yrittäisit vähentää monia sähköpostitilauksiasi? On tuttua, että aamulla herääminen aiheutti työtä: postilaatikossa oli viestejä blogeista, joita en ole viitsinyt lukea kuukausiin. Siellä oli uutuuksia Zalandoltasi. Täällä oli myös tiedotteita yrityksiltä, joiden asiakkaana en enää ole. Ehkäpä kylän ainoa Citymarket halusi välillä ostoksille. Yhtenä aamuna tajusin mitä virkaa olikaan Peruuta tilaus -linkillä. Aamurutiinit edistyvät samalla hengenvedolla, koska muut häiriöt hävisivät hetkessään lopullisesti.

Netflix herätteli koko ajan ilmoituksiin uusista jaksoista sarjoissa, joita katselin tuntikaupalla. Tuntui, että koko elämä kuivui pois viihteeseen. Elän kuitenkin pääasiassa musiikille, tanssimusiikille, koska bassolinja ei sido takapuolta kotiin. Musiikkia kuunnellen siivoan, teen ruokaa, nautin olostani ja käyn lenkillä. Elokuvia katselin Netflixistä pahimpaan aikaan yhden päivässä. Siinäpä, kaksi tuntia hukkaan. Löysin itseni ongelman edessä: haluat viihdettä vai aikaa elää? Peruutin tuon Netflixin vuosia sitten.

Näin soivat popit Pirkkalassa 2014

Enpä viihteestä hevillä luovu. Ilman kaikilla olevaa Netflixiä katselen silti elokuvia vuokraamalla niitä. Ennen maksoin 119,88 euroa vuodessa Netflixistä, vaikka tiettyinä kuukausina en ole sitäkään palvelua juuri katsonut aikaan. Nykyään vuokraan elokuvasi Google Play Elokuvat -nimisestä vuokrapalvelusta. Yksi vuokraus maksaa minulle 2,99 euroa. Se voisi kuulostaa kalliilta, mutta koska katselen vain yhden elokuvanne kuukaudessasi, tulee sellainen vuositasolla paljon halvemmaksi unelmiesi 35,88 euroon.

Säästän helposti 84 euroa vuodessa näin. Miten 12 leffaa riittää? Eihän se riitä. Tarvitsen aina viihdettä elämääni. Onneksi meillä on Areena, YouTube mainoksettomana AdGuardilla sekä ennen muuta Bald & Bankrupt. Hän ilmestyi YouTubeen kuin tilauksesta nyt: hän aikoo matkustaa Venäjän halki, Puolassa, Ukrainassa ja ties missä. Ilmaisia matkojasi hänen kanssa. Ilmaista sisältöä. YouTubessa on niin paljon parasta katsottavaa, etten vuonna 2014 irtisanottua Netflixiä vieläkään kaipaa. Eihän kukaan kaipaa.

Järjestelmällisyys on usein sitä, että en maksa turhista suoratoistopalveluista. Spotify on periaatteessa turha, mutta nautin äänenlaadusta ja helppoudesta, että maksan siitä 119,88 euroa vuodessa. Jos hinta nousee eurolla, maksaisin silloinkin mielelläni. Voin nimittäin kuunnella Spotifyssa missä vain. Vaikka en kultakorviasi omistakaan, niin äänenlaatu Premiumilla YouTubeen verrattuna on erottuva. Spotifyn eduksi. Spotifyni kuulostaa itse asiassa niin hyvältä, että jo pelkästään tämän takia maksan siitä aina.

Digitaalinen minimalismi, joka laitteessa aina ja siinä

Nyt puhutaan digitaalisesta minimalismista. Turhat tilaukset, albumit, videot, soittolistat ja elokuvat eivät ehkä ole tielläsi matkalla sänkyyn, ne eivät ole riesana autossa. Silti, musiikin tilauspalvelumme pursuaa sitä, todennäköisesti sinäkin maksat rajattomasta musiikista kymmenen euroa kuussa. Tämä ei oikeuta pitämään tallessa jokaista albumia loputtomissa arkistoissa. Kukaan ei tänään pakota sinua lisäämään jokaista tanssittua hittibiisiäsi soittolistoille "just in case". Löydä hieman aikaa itsellesi.

Milloin viimeksi siivositkaan Netflixin tai YouTuben katselulistaa? Näit joskus hienon leffan tai peräti videon, muttei sinulla ollut aikaa katsoa, niinpä teit samoin kuin muut — pistit asian katselulistallesi. Toivoit näkeväsi tämän joskus tulevaisuudessa. Tilanne tänään olisi uhkaava. Milloin ehtisin katsella näitä? Tämä on huolestuttavaa, koska minulla ei ole nytkään aikaa 269 videolle. On pakko karsia. Nyt mieleen juolahtaa ajatus, että poistan jotain tärkeää. Niin voisi toki käydä, mutta elämä jatkuu silti.

Tärkeintä on saada YouTube ja Play Musiikki sellaiseen kuntoon, että minimalismi toteutuu vaikka heti. YouTubessa poistin listoiltani huonoja videoita, toisaalta vähensin omien soittolistojen määrää. Musiikissa siivosin soittolistojani rankemmin. Kaikki huonot biisit pois, kaikki huonot albumisi pois, kaikki turhan pienehköt soittolistat pois. Jos en ole kuunnellut lajityyppiä tarpeeksi paljon, lisäämällä uusia hittibiisejä listalle, poistin listani kokonaan. Lajityypistä voisit nauttia toistamalla kokoelma.

Jyrin oma Happy Hardcore -soittolista

Tilanne oli ajoittain niin sekava, etten tiennyt mitä tehdä. Ongelma ratkesi aina sulkemalla tietokone tai älypuhelin. Tarkalleen kaikki biisien, albumien, kokoelmien, tilauksien, blogien, sivujen, listojen ja videoiden sekamelska hävisi poistumalla internetistä. Sulkemalla laitteet. Olipa helpotus suuri, kunnes käynnistin laitteet uudelleen  joku sanoi että elämä olisi tylsää ilman viihdettä. Joten tein tuon, mikä tuntui oikealta, poistin tätä turhaa sisältöä lisää. Huono biisi? Pois. Huono video? Pois. Ja uudelleen.

Tee jotain sellaista, että huomenna olisi aiempaa paremmin. Onpa vapauttavaa käynnistää tietokone, jonka kiintolevyllä ei ole mitään. On vapauttavaa käyttää älypuhelinta, jonka sisäinen muisti on tyhjä ja sisältää lähinnä käyttöjärjestelmän sekä vain 20 ohjelmaa. Mikään asia ei hypi enää silmille, kunnes avaan tutun Play Musiikin ja YouTuben vuorotellen. Soittolistoissa ei ole runsasta tarpeettomuutta ja jokainen valinta tuntuu arvokkaalta. Jokainen biisilista sisältää tarkoituksen. Näin on kauniimmin.

Illalla nukut varmasti paremmin. Ei enää tarvitse miettiä mitä tehdä tuhansille valokuville, joita ei ole tarvinnut koskaan, koska pahimmat olivat poissa. Ei vain kiintolevyiltä vaan myös mielestä. Dropbox, Drive tai OneDrive ovat vihdoinkin puhtaita. Maksullisesta lisätilastasi voi tänä iltana luopua ja siirtyä käyttämään tätä ilmaista versiotasi Googlen pilvipalvelusta. Kaikki mahtuu heittämällä vakiotilaan 15 Gt. Lisää saisi, mutta mitään ei jää edes ikävä, jos hyödyntää Kuvia rajattomiin juhla-albumeihinne.

Kuulostaa vaikealta! Pysyttelet tiukasti radioaalloilla!

Olen kuullut usein, että lapioin turhaan rahaa Spotify Premiumiin. Voi kunpa tietäisit, että musiikkia kuulee niin paljon radiosta! Musiikkia kuulee niin paljon YouTubesta! Tarvitseeko kuunnella musiikkia aina? Se, että käytän aikaa soittolistojen ylläpitoon. Moni, joka Spotifyn käyttöä ihmettelee ei tajuaisi, että Suomessa ei ole yhden yhtä kanavaa, joka soittaa haluamaani musiikkia. Yksi kysyi mitä sellaista erityistä oikein kuuntelet, jota et radiostani koskaan kuule? Hän kuulee kaiken tarvittavan radiosta.

Mainitaan muutama tyylilaji: hardstyle, dancecore, frenchcore, dubstep, industrial ja vaikka hardcore. Lähin kanava, jota radioaalloilla on koskaan ollut, oli radio KLF. Sitä ei ole enää. Vaikka arvostan niitä helppoheikkejä, joille Suomipopin kanavapäällikönne huttu kelpaa, minulla ei ole aikaa siihen. Haluan olla elämäni musiikki- ja ohjelmapäällikkö. Siksi minulla ei enää ole radio- tai televisiovastaanotinta. Oikein hyvin pärjään ilman, vaikka se on ensimmäinen asia suomalaisilta vierailuilla vuokrakotiini.

Hei, miksi sinulla ei ole televisiota? Entä missä on radio? Onko niin, että televisiota ei voi nykyaikana katsoa ilman televisiota? Onko niin, että musiikkia ei voi kuunnella ilman radiota? En tajua, eikä tajua näköjään moni muukaan. Pitelin joskus teininä kotimaiseen mediaan keskittyvää blogia, jossa arvioin kanavia niin radiossa kuin televisiossa, mutta tämä loppui lyhyeen kun innostuin vuoden 2009 aikana Spotifysta. Muistan, että yritettiin etsiä tuota kutsua palveluun. Sain kutsun ensimmäisten joukossa.

Radio sopii suurimmalle osalle, ei kaikille

Saatuani kutsun tiesin heti, että edesmenneellä blogilla ei ole tulevaisuutta. Sain käsiini palvelun, josta löytyi vaihtoehtomusiikkia, jota oikeasti rakastelin. Löysin uuden harrastuksen: uuden tanssimusiikin löytäminen unohtamatta vanhojen klassikoiden kaivamistani palvelun vähiten kuunnelluista biiseistä. Elektronista tanssimusiikkia ei kuuntele nimittäin kukaan. En ainakaan olisi tavannut. Autoissa, joissa olen ollut, kuunnellaan usein Rock-radiota tai Pop-musiikkia. Kaikkine mainoksineen, ostatko lisää!

Nyt voidaan puhua siitä, että Jyri ei halua ostaa lisää. Siksi maksan Spotifylle siitä asti mielelläni, että en kuule mainontaa, ainoastaan rakastamaani musiikkia. Minun ei ole pakko soittaa suosikkiralleja 25 kertaa päivässä radion tavoin. Näin en koskaan kyllästy rakastamaani musiikkiin. Re-Con, Klubfiller - Good For You (Chris Unknown Remix) on tästä huolimatta soinut omilla Spotify-aalloilla paljon. Olen sataprosenttisesti varma, että sinä, sun äiti ja sun mummo ei ole koskaan sitä kuullutkaan. Koskaan.

Sitä musiikkia blogin kirjoittaja nimeltään Jyri kuuntelee. Musiikkia, jota edes naapurisi Kyllikki ei ole kuullut. Moni ei ole kuullut tanssimusiikkia elinaikana, ja siksi pidän itseäni musiikin suurkuluttajana elektronisen tanssimusiikin saralla. Nautin löytää uusia lajityyppejä kyseisen lajityypin alla. Aiemmin mainittu Frenchcore kuuluu tällä hetkellä sellaisiin musiikkialueisiin, että tällaista tutkin innolla lisää. Spotifyssa se on helppoa, koska Suomipopin kanavapäällikkö ei rajoita musiikkimakuja kotimaahan.

Näin ostat tuotteita niin, että et lopulta osta juurikaan

Vaikka tiedät nyt, että soittolistoja ja kanavatilauksia kannattaa minimoida aina, niin kannattaa myös katsoa mitä ostoskorissa on. Vaikkapa siellä Ikeassa, myymälässä tai netissä. Myymälässä turhakkeen voi tiputtaa helposti pois, mutta netissä riittää kun klikkailee Poista-painiketta. Jos jotakin tuotetta on useampi kappale, voit vähentää ostoksia yhteen, tai ei edes siihenkään. Mikä sai asiassa innostumaan kaiuttimesta? Mainoksen mukaan se oli poistuva malli, ja siksi alennuksessa. Haluaisin ilmiön heti.

Samalla näin YouTubessa erään videosuosituksen kyseisestä kaiuttimista, jossa joku kehui sitä maasta taivaaseen. Tuotteen on pakko olla hintansa arvoinen. Samalla mietin, miten vanhalla sohvalla istun, ja että sellainen olisi hyvä vaihtaa. Pian ostoskori suositteli, että tällainen apupöytä sopii tähän hyvin. Ei tuo ainakaan kallis ole. Ennen kuin klikkasin Tilaa heti, annoin ostoskorin elää kahden viikon ajan. Näin voit ajatella ostoksia uudestaan. Ovatko nämä hienot ostokset ihan tarpeellisia, mistä syystä?

Mietin, että vaikka nykyinen sohva minkä sain ilmaiseksi kalustepoistona onkin vanha, sillä voi istua ja nauttia kotoilusta. Mietin vaivaa: jonkun täytyisi kuskata nykyinen sohva Kieppiin, kaatopaikalle, myynti-ilmoitukseen tai jonnekin sinne. Uutta sohvaa täytyisi lähteä hakemaan Lakalaivasta. Sohva pitäisi vielä kasata. Saapi toivoa, että kyseinen sohva olisi yhtä laadukas kuin vanhat antiikkisohvat. Ennen minulla oli Rokokoo-sohva ja tuo oli myös kalustepoisto muualta. Käytin tätä viisi vuotta.

Innostuin, mutta jätin hommat kesken

Kaiutin on varmasti hyvä, mutta ostoskorin hinta yhteensä on 415,93 euroa. Se on sitä, vaikka tässäkin ostoskorissa on 6,99 euron tuote, joka useasti kuulostaa hyvältä. Lopulta huomaan, että minulla on jo apupöytä, sohvapöytä nimittäin. Mihin tällaisen laittaisin nyt? Miten laadukas onkaan vain 6,99 euroa maksava apupöytä? Entä se kaiutin? Enkö kuule musiikkia laadukkaista kuulokkeista tarpeeksi hyvin? Mitä olisi naapuri mieltä jos yhtäkkiä Hardstyle-musiikkisi kuuluisi olohuoneeseen bassoilun kera?

Minkälaista lisätyötä tippuisi hoitoosi siinä vaiheessa, kun kaiutin täytyisi pyyhkiä pölyltä? Entäpä jos kaiutin meneekin rikki, minkälainen takuu niissä on? Kuulokkeissa takuu on kaksi vuotta, mutta Ikea ei lupaakaan mitään, ainakaan nopeasti katsottuna. Kahden viikon pohdinnan tulos oli helppo: kaikki tuotteet saivat lähteä ostoskorista ja sain tuotteista 100 prosentin alennuksen. Alennus oli hyvä, eikä tarvinnut alkaa häiritä isää, joka olisi autollaan kyllä lähtenyt auttamaan tavarahaussa hetimmiten.

En tarvitse sohvaa, kaiutinta, apupöytää hetimmiten. Oli vain kuvitelmaa, koska katsomani mainos loi tämän halun. Kahden viikon viive shoppailussa toimii oikeasti. Tätä aion hyödyntää jatkossa kaikessa. Älä osta mitään heti, et osta vaikka tarjous umpeutuu viikon päästä. Mietit sitten viimeisenä päivänä kuinka ostamasi tuote voipi parantaa maailmaa. Jos syy on tuo, jota et edes tiedä tai pysty nimeämään, jätä ostos kauppaan. Minulle kaunis Ikea-tavaratalonne on vain varasto. Saavun, jos on aidosti asiaa.

Yhteenveto: pakko ei ole ahmia digitaalista sisältöäni!

Tietotekniikan kehittyessä muisti on jatkuvasti halvempaa, mutta mitä tekisit teratavun kiintolevyillä, jos saisit sellaisen heti tänään? Tallentaisitko televisio-ohjelmistoja mainoksineen vain unohtaaksesi viikoiksi? Herää nyt. Ilmaisesta asiastasi luopuminen voi olla hankalaa, mutta kukaan ei suutu, jos teet niin. Nelosen ohjelmapäällikkö ei tule kotiovellesi, jos poistat turhat tallenteet Neloselta Elisa Viihteen pilvipalvelusta. Yleisradio ei tule lapion kanssa, jos jätät seuraavan uutislähetyksenne tallentamatta.

YouTube-kanavan pitäjä ei tule pelottelemaan sinua öisin, jos irtisanot tilauksen hänen työpaikalla, Googlen videopalvelussa. Britney Spears ei lähetä sinulle laskua, jos luovut hänen albumista Spotifyn kokoelmassa. Olet turvassa, etkä ennen kaikkea menetä mitään, jos siivoat digitaalista elämää. Jos se on ilmaista, tai lähes halpaa, ei sillä ole mitään merkitystä. Laatu korvaa aina määrän. Äläkä koskaan lopeta. Täällä siivoan soittolistoja, kuva-albumeja sekä esimerkiksi katselulistojasi lähes koko ajan.

Teen sen siksi, koska en halua alkupisteeseen. Laiskuus nimittäin kostautuu lähes aina, etkä sinäkään halua tuhansia soittolistoja Play Musiikkiin, vain huomataksesi ettei täällä ole mitään kovin tasokasta kuunneltavaa. Toinen ääni sanoo että on vain löydettävä se. Löytyminen helpottuu heti kummasti jos luopuu ensin kaikesta turhasta jättäen samalla vain söpöimmän viihteen. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos vuosia pölyä keränneet CD- ja DVD-levysi lähtevät tällä kertaa viihteelle lähimpään tarpeeseen?

Soittolistoiltani on kadonnut musiikkia Zatoxilta, täältä lähti S3RL, poistin vähän Hardwelliä. Tänään haluan, että teet samoin. On aika luopua aivan kaikesta huonosta, koska näin jää vain kaikkea parasta. YouTubessa irtisanouduin levy-yhtiöiden kanavista. Poistin täysin tarpeettomia kerran mielijohteesta tilattuja artistikanavia. Olipahan joukossa myös pelikanava, vaikka en edes pelaa. Jospa mietit vieläkin, niin Britney Spearsin kanavatilaus oli ensimmäinen, joka sai mennä hautaan. Kuinka sä edes tilasit?

Ehkä löydät vain muutaman kirjan, ehkä löydät aikaa ystävillesi, se palkitsee enemmän. On aika pyrkiä minimalismiini myös sen digitaalisessa muodossa. On oikea hetki toimia parempaan huomiseen. Olen varma, että pystyisit siihen, sillä ehkä tekemättäkään ei voi jättää. Hauskaa siivousta meille kaikille!

Järjestelmällisenä ihmisenä pidän Spotifysta paljon, koska kokoelma on niin helppo pitää kasassa.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana