Musiikin ja kanavatilauksien karsiminen

Musiikkia soittolistalta
Hetki pieni, onhan sinulla internet? Minulla on, mutta juuri tästä syystä se on vaarallista. Internetistä voit etsiä rajattomasti tietoa, viihdettä ja esimerkiksi blogeja uutissivustoineen. Meille annetaan niin paljon tietoa, ettemme edes ehdi käsitellä sitä, yksi päivä ei riitä kahlaamaan kaikkia uutisartikkeleita Ylen sivuilta.

Jos ennusteeni pitävät, olet internetissä, koska ilman tämän lukeminen olisi vaikeaa. Haluan kysyä sinulta vain muutaman helpon kysymyksen. Milloin viimeksi kuuntelit sitä elämäsi ensimmäistä lisäystä Spotifyn kokoelmaan  Lady Gagan levyn? Milloin viimeksi katsoit loputtomia tilauksiasi YouTubessa erilaisilta kanavilta? Jos et ole löytänyt aikaa kaikkiin näihin, käytä oikeuttasi painaa DLT.

Tietokoneesi näppäimistön DLT-napissa on sittenkin voimaa. Se poistaa niin pölyiset levyt Spotifyn kokoelmista kuin tarpeettomat tilaukset YouTubessa. Samaisesta napista voi poistaa niitä tuhansia valokuvia, joita et ole jaksanut editoida viime vuonna, miksi omistat näitä vielä? Miksi tilaat blogeja, joita et ole seurannut vuosiin? Miksi pidät tallessa albumeja tietokoneellasi, joita et ole toistanut vuosikymmeniin? Robbie Williamsin albumi, oikeasti? Poista se, äläkä lisää mitään tilalle.

On erittäin tärkeää pysyä uskollisena itselleen. Jos haluat nauttia vain parhaimmasta musiikista, älä tee uusia virheitä, vaikka me kaikki olemme tehneet niitä. Minäkin olen lisännyt biisejä listoille kuuntelematta. Olen lisännyt videoita listoille katselematta sekuntiakaan. Ajattelin, että vähintään kansikuva on mielenkiintoinen. Töitä omien soittolistojen edessä pitää tehdä aina, koska muuten tilanne eskaloituu kestämättömäksi, ja ahdistus palaa suurempana kaaoksena elämääsi.

Digitaalinen minimalismi

Nyt puhutaan digitaalisesta minimalismista. Turhat tilaukset, albumit, videot, soittolistat ja elokuvat eivät ehkä ole tiellä matkalla sänkyyn, ne eivät ole riesana autossasi. Silti, musiikin tilauspalvelusi pursuaa sitä, todennäköisesti sinäkin maksat rajattomasta musiikista kymmenen euroa kuussa. Tämä ei oikeuta pitämään tallessa jokaista albumia loputtomissa arkistoissa. Kukaan ei tänään pakota sinua lisäämään jokaista tanssittua biisiä soittolistoille "just in case". Löydä hieman aikaa itsellesi.

Milloin viimeksi siivosit Netflixin tai YouTuben katselulistaa? Näit joskus hienon leffan tai videon, muttei sinulla ollut aikaa katsoa, niinpä teit samoin kuin muut  pistit asian katselulistalle. Toivoit näkeväsi tämän joskus tulevaisuudessa. Tilanne tänään on uhkaava. Milloin ehtisin katsella näitä? Se on huolestuttavaa, koska minulla ei ole nytkään aikaa 269 videolle. On pakko karsia. Nyt mieleen juolahtaa ajatus, että poistan jotain tärkeää. Niin voi käydä, mutta elämä jatkuu silti.

Tärkeintä on saada YouTube ja Play Musiikki sellaiseen kuntoon, että minimalismi toteutuu vaikka heti. YouTubessa poistin listoiltani huonoja videoita, toisaalta vähensin omien soittolistojen määrää. Musiikissa siivosin soittolistoja rankemmin. Kaikki huonot biisit pois, kaikki huonot albumit pois, kaikki turhan pienet soittolistat pois. Jos en ole kuunnellut lajityyppiä tarpeeksi paljon, lisäämällä uusia biisejä listalle, poistin listan kokonaan. Lajityypistä voi nauttia toistamalla kokoelma.

Mitä jos yrittäisit myös vähentää sähköpostitilauksia? On tuttua, että aamulla herääminen aiheutti työtä: postilaatikossa oli viestejä blogeista, joita en ole viitsinyt lukea kuukausiin. Siellä oli uutuuksia Zalandolta. Täällä oli myös tiedotteita yrityksiltä, joiden asiakkaana en enää ole. Myös kylän ainoa Citymarket halusi välillä ostoksille. Yhtenä aamuna tajusin mitä virkaa oli Peruuta tilaus -linkillä. Aamurutiinit edistyivät samalla hengenvedolla, koska häiriöt hävisivät lopullisesti.

Google Play Musiikin tilauspassi tietokoneella

Tilanne oli ajoittain niin sekava, etten tiennyt mitä tehdä. Ongelma ratkesi aina sulkemalla tietokone tai älypuhelin. Kaikki biisien, albumien, kokoelmien, tilauksien, blogien, sivujen, soittolistojen ja videoiden sekamelska hävisi poistumalla internetistä. Sulkemalla laitteet. Helpotus oli suuri, kunnes käynnistin laitteet uudelleen  joku sanoi että elämä on tylsää ilman viihdettä. Joten tein sen, mikä tuntui oikealta, poistin tätä turhaa sisältöä lisää. Huono biisi? Pois. Huono video? Pois.

Tee jotain sellaista, että huomenna olisi aiempaa paremmin. On vapauttavaa käynnistää tietokone, jonka kiintolevyllä ei ole mitään. On vapauttavaa käyttää älypuhelinta, jonka sisäinen muisti on tyhjä ja sisältää lähinnä käyttöjärjestelmän sekä vain 25 ohjelmaa. Mikään asia ei hypi enää silmille, kunnes avaan tutun Play Musiikin ja YouTuben vuorotellen. Soittolistoissa ei ole runsasta tarpeettomuutta ja jokainen valinta tuntuu arvokkaalta. Jokainen lista sisältää tarkoituksen. Näin on kauniimmin.

Illalla nukut varmasti paremmin. Ei enää tarvitse miettiä mitä tehdä tuhansille valokuville, joita ei ole tarvinnut koskaan, koska pahimmat ovat poissa. Ei vain kiintolevyiltä vaan myös mielestä. Dropbox, Drive tai OneDrive ovat vihdoin puhtaita. Maksullisesta lisätilasta voi tänä iltana luopua ja siirtyä käyttämään tätä ilmaista versiota Googlen pilvipalvelusta. Kaikki mahtuu heittämällä vakiotilaan 15 Gt. Lisää saisi, mutta mitään ei jää ikävä, jos hyödyntää Kuvia rajattomiin juhla-albumeihin.

Musiikki on taidetta, se on erilaisempaa kuin TV tai elokuva. Musiikki ei sido sinua sohvalle, ellet välttämättä halua, se ei myöskään vie aikaa. Elektronisen tanssimusiikin radioversio vie keskimäärin neljä minuuttia elämästäsi. Tänä aikana voit tiskata tai hoitaa hyvää kotipihaa. Musiikkia kuunnellaan kerrasta toiseen, mutta onko mitään sen järkevämpää kuin kuunnella aidosti parhaita biisejä? Biisejä, jotka antavat enemmän. Leffoissa tilanne on toinen, niistä nautitaan yleensä vain kerran.

Voisitko seuraavalla kerralla leffan ostamisen sijasta vuokrata sitä?

Tulisiko se jopa halvemmaksi?

Loppusanat

Tietotekniikan kehittyessä muisti on jatkuvasti halvempaa, mutta mitä tekisit teratavun kiintolevyllä, jos saisit sellaisen tänään? Tallentaisitko televisio-ohjelmiston mainoksineen vain unohtaakesi viikoiksi? Herää nyt. Ilmaisesta asiasta luopuminen voi olla hankalaa, mutta kukaan ei suutu, jos teet niin. Nelosen ohjelmapäällikkö ei tule kotiovellesi, jos poistat turhat tallenteet Neloselta Elisa Viihteen pilvipalvelusta. Yleisradio ei tule lapion kanssa, jos jätät seuraavan uutislähetyksen tallentamatta.

YouTube-kanavan pitäjä ei tule pelottelemaan sinua öisin, jos irtisanot tilauksen hänen työpaikalla, Googlen videopalvelussa. Britney Spears ei lähetä sinulle laskua, jos luovut hänen albumista Spotifyn kokoelmassa. Olet turvassa, etkä ennen kaikkea menetä mitään, jos siivoat digitaalista elämää. Jos se on ilmaista, tai lähes halpaa, ei sillä ole mitään merkitystä. Laatu korvaa aina määrän. Äläkä koskaan lopeta. Minä siivoan soittolistoja, kuva-albumeja sekä esimerkiksi katselulistoja koko ajan.

Teen sen siksi, koska en halua alkupisteeseen. Laiskuus nimittäin kostautuu lähes aina, etkä sinäkään halua tuhansia soittolistoja Play Musiikkiin, vain huomataksesi ettei täällä ole mitään kovin tasokasta kuunneltavaa. Toinen ääni sanoo että on vain löydettävä se. Löytyminen helpottuu heti kummasti jos luopuu ensin kaikesta turhasta jättäen samalla vain söpöimmän viihteen. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos vuosia pölyä keränneet CD- ja DVD-levyt lähtevät samalla kertaa lähimpään tarpeeseen?

Soittolistoiltani on kadonnut musiikkia Zatoxilta, täältä lähti S3RL, poistin vähän Hardwelliä. Tänään haluan, että teet samoin. On aika luopua aivan kaikesta huonosta, koska näin jää vain kaikkea parasta. YouTubessa irtisanouduin levy-yhtiöiden kanavista. Poistin täysin tarpeettomia kerran mielijohteesta tilattuja artistikanavia. Olipahan joukossa myös pelikanava, vaikka en edes pelaa. Jos mietit vieläkin, niin Britney Spearsin kanavatilaus oli ensimmäinen, joka sai mennä hautaan. Kuinka edes tilasin?

Ehkä löydät muutaman kirjan, ehkä löydät aikaa ystävälle, se palkitsee enemmän. On aika pyrkiä minimalismiin myös sen digitaalisessa muodossa. On oikea hetki toimia parempaan huomiseen.

Olen varma, että pystyt siihen, sillä ehkä tekemättäkään ei voi jättää. Hauskaa siivousta!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Miksi nappikuulokkeet hajoavat kaikilla nopeasti?

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu