Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Pirkanmaan tilausliikenteen bussissa
Kuvittele nyt että matkustat junassa moottoritiellä. Ei ole kovinkaan hyvää kyytiä tämäkään valtion moottoriteillä. Nyt pyydän sinua kuvittelemaan ystävyys- tai parisuhdetta empaatikkona narsistin kanssa. Ei tuokaan kaksinen matka. Ihmettelit jo aiemmista, että pois lähdin, eikä mikään ihme.

Narsismi on viisainta nähdä eräänlaisena jatkumona, jonka paremmassa päässä on hyvinkin erehtyväinen ihminen ja huonommassa päässä jatkuvasti riitaa hakeva psykopaatti, vähättelijä ja vuoristoradan pikku pomo. Terapiaa välttävä narsisti saalistaa uhrin, ottaa kermat päältä, ja sen jälkeen hän hylkää ellei tämä ehdi ensin. Narsisti osaa toimia taitavana näyttelijänä kaikissa tilanteissa.

Toisaalta narsistilta onnistuu myös manipulointi tyylillä. Monet uhrit heräävät todellisuuteen vasta, kun suhde on jo ihan loppumetreillä, ja loputtomaan vuoristorataan on kyllästynyt. Narsisti ajattelee parisuhteesta terveen empaatikon kanssa eräänlaisena buffetpöytänä, kaikkea saa aina rajattomasti, ja kun buffet loppuu ravintolan konkurssiin siirrytään toiseen pöytään. Narsisti ei välitä muista, jotka eivät ylety pöydän antimiin. Pöydässäkään narsisti ei tunne mitään kiitollisuutta itse tarjoilijalle.

Narsisti antaa vähän, mutta ottaa paljon

Narsistisesta tai epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä potilas antaa hyvin vähän, mutta ottaa itse mielellään kaiken saatavilla olevan herkun. Hän on etuoikeutettu parhaaseen kohteluun, kun minä sain suhteemme aikana lähinnä keppiä. Jos narsistin vaatimuksia ei täytetä, esimerkiksi sanomalla ei hänen unelmaan saada uunituore pakastin, hän alkaa höyryämään, raivoamaan ja jopa uhkailemaan lähdöllä. Normaalista keskustelusta, vastavuoroisuudesta ja sovittelusta ei ole tietoakaan.

Narsisti antaa kaiken likaisen työn täysin muiden hoidettavaksi, mutta ilmaantuu salamana paikalle, kun muilla on jotain annettavaa. Sellaista annettavaa mistä narsisti saattaisi hyötyä. Omassa suhteessa narsisti antoi mielellään kaikki rutiininsa ja muut pahatkin herkkunsa omassa kodissaan minulle, kun itse nautti elokuvien katselusta, pelaamisesta Playstationilla tai tavaran ostamisesta vähällä rahallaan laskujen maksamisen sijasta. Hän tiesi, että minä tai sosiaalitoimisto maksamme osan niistä.

Miehelläni oli kaikkiaan noin 15 000 euron velat. Jos otin velan puheeksi, olin pian itse hänelle velkaa. Piti maksaa muutaman laskun, puheliittymistä kalleimpiin imureihin, koska hänen mielestä ei ollut varaa hoitaa niitä itse. Jos narsisti tiesi aikeistani suunnitella matkaa, hän ilmaantui omaan elämääni aktiivisena seuralaisena siihen asti, kunnes palkintoja oli jaossa. Matkan jälkeen hän saattoikin jäädä kotiin makaamaan eikä pitänyt mitään yhteyttä. Hiljainen mykkäkoulu oli lähes jatkuvaa.

Vihdoin vaihdoin parempaan sänkyyn ja yöpöytään

Narsistin ainoa kaveri on kylän ulosottomies. Muut ihmiset ovat puhtaasti hyväksikäyttöön. Omasta mielestään narsisti saisi itsekin laskut maksettua, jos häntä vain huvittaisi kouluttautua ammattiin tai lähteä töihin. Hän tietää historiasta, ja mielellään omistaa paljon kirjoja, joita ei masennuksen takia jaksa lukea kantta pidemmälle. Hän uskoo menestyvänsä kaikissa opinnoissa, jos vain häntä sattuisi huvittamaan ammattiopistoon lähtö. Hän alkaa pian kuvittelemaan olevansa alojen mestari.

Nähdessäni hänet ja huoltomiehen kotonaan, hän kertoi tietävänsä paremmin kuin huoltomies, että koko hana pitää vaihtaa. Hekan huoltomies sanoi, että hanan liikuteltavuus on kyllä tiukkaa, mutta tiivisteet vaihtamalla se helpottuu. Näin siinä kävi, vaikka narsisti ei olekaan uskonut asiaa. En yhtään epäile sitä, miksi kyseinen huoltomies ei koskaan kiirehtinyt töihin hänen asuntoon. Todella hankala asiakas, joka valitti hänelle siitäkin, että vessan kannessa on lähtemätön tahra. Kansi vaihtoon!

Hän sai hienosti uuden kannen, mutta ei ollut mielekäs. Viikon päästä hän käski minut, minun omalla rahalla, hankkimaan Ikeasta hitaasti sulkeutuvan Kullarna-kannen. Minähän hankin, koska totaalinen kieltäytyminen olisi tarkoittanut sotaa, vieläpä suostuin asentamaan sen. Häntä ei koskaan huvittanut likainen työ, varsinkaan vessassa. Hän ei ole kiittänyt asennustyöstä, enkä ole pahemmin kiitostakaan kuullut itse kannestakaan. Vanha jäi sitten lojumaan tarpeettomana tavarasta täyteen kaksioon.

Älä itke, älä alistu, juokse pois

Suunnittele lähtöä heti kun näet, että suhteenne ei toimi. Jos löysit ensimmäisenkin viitteen kaverisi tai kumppanisi persoonallisuushäiriöstä, lähde heti. Mitä aiemmin lähdet suhteesta, sitä vähemmän narsisti ehtii rikkoa. Vaikka narsisti ei viitsi tehdä kaikkea onnelliseen elämään tarvittavaa työtä, hän mielellään syyttää hänen onnettomuudesta muita. Hän luulee olevansa hyväntekijä, joka tekee kaiken pyyteettömästi, ja uhkailee tehdä itsemurhaa jos et ihan tanssi hänen toiveiden mukaan.

Mitä pahempi persoonallisuushäiriö kumppaniltasi löytyykään, sitä isompi haaveiden ja todellisuuden välinen kuilu on. Puheiden, eleiden ja toimien ristiriita syö jatkuvasti narsistin uskottavuutta. Myös käytöksen arvaamattomuus etenkin epävakaalla persoonalla vie luottamuksen suhteelle. Jos on itse ilkeä, negatiivinen ja elämäänsä kyllästynyt, ei voi vaatia kumppaniltakaan positiivisuutta, iloa ja hyviä tekoja. Kumppani jossain vaiheessa kyllästyy alistumiseen ja jättää narsistin huoneeseen.

Ulkoistamalla omat tunteet ja ongelmat muihin narsisti saa elää rauhassa omaa satumaailmaa. Hän voi uppoutua yksin leffoihin, sarjoihin, peleihin ja loputtomiin uutisvirtoihin. Hän uppoutuu kaikkeen, paitsi itsensä kehittämiseen, kouluttautumiseen tai työpaikan hakemiseen, koska häntä ei nyt vain edelleenkään satu huvittamaan. Juokse pois suhteesta, ja olen varma että toimit niin kuin minä, teet työtä ja saat rahaa. Luet kirjoja narsismista, käyt metsässä ja yrität parantaa tätä maailmaa.

Valkeakosken liikenteellä Valkeakoskelle uimaan ja kuntosalille

Ehkä yrität palata aikaan ennen narsistia, jolloin olit tosi onnellinen, ja olen varma että onnellisuutesi löytyykin vielä. Niin kävi minulle, sillä aika parantaa haavat. Neljä kuukautta ilman yhteydenottoa on tehnyt minut niin onnelliseksi, etten enää kaipaa rikkinäisiä ihmisiä. Jos liikut rikkinäisten ihmisten kanssa, sinusta tulee pian yhtä rikkinäinen kuin he olevat. Liian pitkä suhde narsistin kanssa voi myös laukaista traumaperäisen stressihäiriön, ja olen varma ettemme halua tilata sitä itsellemme.

Juokseminen on tästä syystä todella tärkeää, ja sen voi tehdä, jos omistaa jalat. Saat juosta aika kovaa. Ennen lähtöä kannattaa tehdä muutamia asioita. Jos narsistin asunnossa on omaisuuttasi, roudaa sitä hiljaa vaikkapa hänen nukkuessa pois, ja vie myöhemmin kotiisi. Älä kerro narsistille lähdöstäsi, koska narsisti saattaa hätääntyä, ja alkaa toistaa samaa asiaa yhä uudelleen. Rakkaus palaa kuvioon, ehkäpä myös sänky herää eloon, mutta tämä on yksi tapa monista saada uhri jäämään edes hetkeksi.

Uhrin poistuminen narsistin elämästä tarkoittaa ainakin sitä, että buffet sulkeutuu tänään normaalia aikaisemmin, eikä enää koskaan palaa linjoille. Nyt tuli konkurssi! Lähdön aikana, mikäli siitä kertoo, narsisti saattaa myös käyttää väkivaltaa, sen uhkaa, tai vetää itsemurhakortin esiin. Empaatikko ei pysty poistumaan tilanteesta, jossa toinen on vaarassa. Siksi itsemurhalla pelottelu saattaa peruuttaa buffetin sulkeutumisen. Jos lähdet, lähde ilmoittamatta, ja kutsu tarvittaessa poliisit avuksi.

BPD tai NPD, lapsi aikuisen kehossa

Suhteessani huomasin, että narsisti on todellisuudessa lapsi. On monia syitä mistä narsismi syntyy. En ole mikään lääkäri, tai edes psykologi, mutta käsittääkseni narsisti on jäänyt lapsena ilman huomiota. Tällainen tilanne voi syntyä, jos narsistin äiti oli narsisti, ja vähätteli lapsiaan. Lapsi ei ehkä ole saanut rakkautta, läheisyyttä, ja pahimmillaan joutui palvelemaan äitiään. Nyt tämä kehittymätön aikuinen odottaa, että joku muu palvelee häntä. Kerran olin itsekin palveluammatissa tälle narsistille.

Hän mielellään vähättelee muita, aivan kuten hänen äiti, kun narsisti oli ala-asteella. Tuolloin kehitys kehittyy, ja jos ilkivaltaa ei huomatakaan ajoissa, se siirtyy ilman ratkaisua aikuisen kehoon. Tiesin tämän siitä, koska kumppanini puhui jatkuvasti masennuksestaan, lapsuuden traumoistaan ja vika oli aina muissa, ei koskaan hänessä. Empaatikkona lapsuuteni ei ollut mitään kultaisinta aikaa. Silti en puhu siitä joka päivä muille, kuinka esimerkiksi koulukaverit yläasteella kohtelivat minua väärin.

Narsisti, ja etenkin epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä ei ymmärrä että ihmisissä on sekä hyviä, huonoja että näiden väliin sijoittuvia ominaisuuksia. Epävakaa rakastaa sinua yhtenä iltana ja vihaa sitä seuraavana. Hän ei tunne sitä, että kaikki tekevät virheitä. Taistelukentällä ovelasti argumentoiva, älykäs ja aggressiivinen narsisti on pelottava vastustaja. Jos sana ei mene perille, alkaa huutaminen. Vaatii poikkeuksellista rohkeutta nousta vastustamaan aggressiivista psykopaattia yksistään.

Nörtin hommat ATK-osastolla harmittivat narsistia

Jos pääset lähtemään, aina löytyy toinen kuuntelemaan narsistin monologia. Lapsi aikuisen koossa mielellään haukkuu muita narsisteiksi. Meissä on tiettyjä narsistin merkkejä. Se mikä meitä erottaa todellisista narsisteista on se, että meidän narsismi on hallittua, ja näemme myös eriävät mielipiteet positiivisina emmekä pahastu kritiikistä. Siinä missä normaali ihminen ottaa aina vastuun jäädessään kiinni pienestä vilpistä, narsisti raivostuu perusteellisesti ja tekee huomauttajasta uhrin.

Ajan kanssa epävakaa persoonallisuus pyrkii hankkiutumaan kilpailijoistaan eroon. Erityisesti eroon halutaan silloin, kun kaveri, tuttava tai puoliso on saanut menestystä, kunniaa tai osoituksen toiselta narsistin ihailemalta henkilöltä. Narsisti saattaa hylätä, koska sait vihdoin pysyvän työpaikan, eikä hänellä itsellään ole vielä edes mitään ammattia. Jos narsisti ei itse pääse nauttimaan palkinnoista, hän mielellään rikkoo toisen ihmisen saamat palkinnot, sillä hänestä ne kuuluvat tietenkin hänelle.

Narsisti ei pidä menestyvästä kumppanistaan, vaikka ajoittain saattaakin onnitella. Kannattaa myös huomioda, jos epäilee kumppaniaan mahtavaksi narsistiksi, miten hän käyttäytyy julkisella paikalla. Omalla kohdalla narsisti arvosti minua muiden nähden, mutta ovien sulkeuduttua kaksin  ongelmat alkoivat heti. Ilman silminnäkijöitä narsisti voi kohdella sinua katsomallaan tavalla. Kerran kävimme baarissa, missä narsisti osteli naisille juomia, ja aloin heti epäröidä pientä parisuhdettamme.

Kuinka tunnistaa psykopaatti tai narsisti suhteessa

Suhteessa voi olla vaikeaa tunnistaa ongelmakohdat. Minulla kesti aikansa ennen kuin edes tajusin, että narsisti manipuloi minua, ja piilotti tarkoituksella epävakaan persoonallisuuden diagnoosia.

Huomaa, että diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Narsismi on persoonallisuushäiriö.
 1. Itsekeskeisen narsistin tarpeet ovat etusijalla eikä niistä voi seuraamuksitta joustaa.
 2. Narsisti ei kadu tekojaan, ei kiitä palveluksista, eikä hän myöskään pyydä anteeksi.
 3. Kykenemätön aikatauluihin (aina myöhässä), ei sitoudu asioihin, suhteista velvoitteisiin.
 4. Epävakaalla ihmisellä omatunto on lähes olematon ja muiden tunteet eivät juuri kiinnosta.
 5. Narsistilla on erittäin hyvä julkisivu, jolla hän tekee vaikutuksen ihmisiin, ja saa valtaa.
 6. Psykopaatti ei siedä stressiä tai epämieluisia uutisia. Kova suuttumaan, jos sanot ei. Kokeile!
 7. Vaihtaa aihetta, jos puhut hänestä väärään aikaan, tai palauttaa häneen sopivana aikana.
 8. Narsisti ei kysele mitä sinulle kuuluu, eikä hän koskaan käytä etunimeäsi keskustelujen aikana.
 9. Vihaisia, ailahtelevia tunnetiloja. Apaattisuutta usein. Suhde vuoristorataa, projisoi jatkuvasti.
 10. Nukkuu lompakko patjan alla, ei anna käyttää henkilökohtaisia tavaroitaan, ei edes lainaksi.
 11. Salainen elämä, piilottaa sen, mihin vähäiset rahansa on käyttänyt. Ei kerro ihmissuhteistaan.
 12. Elää kuin kaatopaikalla, koti täynnä tavaraa. Hamstraaja, joka ei koskaan siivoa yms.
 13. Kiitollisuutta on harvoin, voi unohtaa onnitella, eikä anna hyvää palautetta. Odottaa sitä itse.
 14. Hän on vakuuttunut, että tekee kaiken oikein, ja muut eivät vain tiedä ratkaisua asiaan.
 15. Haluaa viedä kumppaniltaan kaikki harrastukset, kaverit ja elämän suolat jättäen vain itsensä.
 16. Ystävällinen ja käytettävissä vain, jos saa siitä jotain itselleen, muuten esittää kiireistä.
 17. Estää sinun puhelut ja viestit, ei pidä yhteyttä, ei osoita välittämisen merkkejä. Poissaoleva.
 18. Kontrolloi muiden menoja, ja haluaa tietää niistä kaiken, mutta omia saa tehdä vapaasti.
 19. Kertoo olen ok, voin ihan hyvin. Salailee tunnetilojaan ja eristäytyy syvällisestä keskustelusta.
 20. Tunnet olevasi yksin seurassa. Ei puhu vaan katselee elokuvia. Kuluttaa sinua olemassaolollaan.
 21. Ei ole kiinnostunut ratkaisuista, ei sovittele riitoja, ja jokainen ratkaisusi on uusi ongelma.
 22. Hänen elämästä puhutaan jatkuvasti, mutta kumppanin elämän voi unohtaa. Siitä ei keskustella.
 23. Valitsee jatkuvasti kurjista vaihtoehdoista itselleen edullisimman ja joku muu ottaa vastuun.
 24. Narsistinen persoonallisuus ostaa uhrin liiallisella rakkaudella ja seksillä joka loppuu pian.
 25. Narsisti hakee mielellään uusia miehiä ja naisia, eikä kerro miksi on Tinderissä vierelläsi.
 26. Psykopaatti ei hakeudu hoitoon, koska ei ole mielestään sen tarpeessa, sinä olet. Aina.
 27. Narsisti uskoo salaa sisimmässään, että onni tulee rahasta ja tavarasta. Velkaantuu jatkuvasti.
 28. Huijarin, riistäjän ja veronkiertäjän rahat pitäisi palauttaa parisuhteessa hänen hallintaan.
 29. Narsisti luulee olevansa talousasiantuntija ja kertoo mielellään mihin et saa rahojasi käyttää.
 30. Kotonasi omat säännöt: hän nukkuu sängylläsi ja lainaa partakonettasi kysymättä lupaa.
Kannattaa lähteä heti, jos olet vähänkin varma narsismista parisuhteessa, ja ennen kaikkea jos edes muutama kohta mainituista löytyvät suhteestasi. Muista, että olet voittaja, jos pistät pelin poikki.

Itse vihelsin pelin poikki nopeasti, kun huomasin että mieheni oli Tinderissä.

Loppusanat

Omassa suhteessa olin loppuunpalanut. Loppuunpalaminen tarkoittaa sitä, että ongelmasi suhteessa ovat isompia kuin voimavarasi niiden käsittelemiseksi. Se on raskas taakka kantaa, siksi suosittelen kirjoittamaan epävakaalle narsistille viimeisen jäähyväiskirjeen silloin kun olet jo lähtenyt pois. Kerro miksi lähdit antamalla tärkeää palautetta, mutta älä odota anteeksipyyntöä, odota korkeintaan uutta raivokohtausta. Näihin, tai muihinkaan narsistin laukauksiin ei kannata vastata koskaan.

Vuoden suhteessa menetin hieman säästöjä, energiaa, ja hyvinvointia. Neljä kuukautta myöhemmin ilman kontaktia kaikki palautuu ennalleen. Säästötilille olen saanut laitettua enemmän kuin menetyt rahat ja hyvinvointi on sitä parempaa mitä pidempään elän ilman tätä narsistia. Hänen kanssa ei edes kehdannut ulos lähteä, koska hän pukeutui kuin koditon. Ihmiset katselivat hyvin pukeutunutta Jyriä ja kuinka tämä liikkuu täysin päinvastaisesta suunnasta tulevan 25-vuotiaan nuorukaisen kanssa.

Narsistin kanssa ei kannata neuvotella. Hän on huono neuvottelemaan ja hänen mielestään olet aina itsekeskeinen, kun et taaskaan suostunut maksamaan lainaa, tämän tai edellisen kuun osalta. Minulla meni niin paljon rahaa häneen, että omat hankinnat jäivät härskistikin väliin. Jossain vaiheessa tuntui siltä että narsistilla oli enemmän parempaa tavaraa kuin minulla. Erottuani hankin kämppääni vihdoin paremman sohvan ja paremman sängyn Sotkasta. Vanhat olivat sopivia enää kaatopaikalle.

Toisaalta terapiaan psykopaattikin minusta kuuluu. Älä pidä väkisin suhteesta, joka ei toimi. Muistapa irtaantua, koska tämä on paras tapa saada elämä takaisin, elämä minkä narsisti on yrittänyt viedä.

Jos lähteminen tuntuu työläältä, mieti kuinka paljon työläämpää PTSD:n hoito olisi.

Lähde heti vielä kun voit. Olet elossa ja jalat kantavat  hyvää matkaa!

Kommentit

Olenko narsisti, kertokaa sanoi…
Entä jos epäilee itse olevansa narsisti?

Moni kohta noista täyttyy kohdallani, mutta muutamista puhuisin. En esim. tykkää vastata puhelimiin ja suutun ajoittain. Minulla on myös hyvä julkisivu, joudun esittämään työpaikalla, vapaa-ajalla en jaksa olla koko ajan hymy naamassa. Myös mietin vain itseäni ensin enkä todellakaan lainaa rahaa kenellekään, koska eivät aina maksa pois velkojaan. Mummoa autan, mutta omat asiat menevät aina edelle. Kiirettä on.

Olenko narsisti vai en?
Hei. Jos kysyt itseltäsi oletko narsisti, niin todennäköisesti et ole. Narsisti ei koskaan myöntäisi tai edes kysyisi koko asiasta itseltään tällä rohkealla kysymyksellä. Todennäköisesti olet vain huijattu ajattelemaan olevasi sellainen. Projisointi on eräs tapa muuttaa maailmaa.

Narsisti mielellään projisoi omia heikkouksiaan muihin ja moni uskoo näihin juttuihin täysin. Narsisti on aina niin vakuuttunut asiasta, että muuta vaihtoehtoa ei ole. Haluan lisäksi muistuttaa, että jos sinusta löytyy "muutama kohta" tämän merkinnän listauksesta.

Se on täysin normaalia. Jokaisessa ihmisessä on narsismia, mutta pitää erotella tervettä narsismia tästä ns. vaikeasta narsismista. Tervettä narsismia on se, että nauttii hyvin tehdystä työstä omalla työpisteellä, pitää itsestään ja keskustelee saavutuksiaan yms.

Hyvinvointi on meille jatkuva sensaatio, kun taas narsisti esittää hyvinvoivaa hetkittäin. Terve löytää myös empatiaa muille, ja vaikka kiirettä olisikin, kieltäydytään asiallisesti. Pitää muistaa, että ns. "aito" narsisti ei tähän pysty, eikä hänellä ole empatiakykyä.

Jos lisäksi kyselet muilta kysymyksiä, et ole narsisti. Tiedän nimittäin oikein hyvin kuinka narsisti keskustelee. Se on lähinnä monologia ja keskustelutilanteessa toiselle ei ole edes mikkiä.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi.
Nimetön sanoi…
Suosittelen kans lukemaan juttu narsisti ja piilonarsisti
Kiitos vinkistä Nimetön.

Minulle tuli yllätyksenä suhteessa kuinka hyvin narsisti voi piiloutua normaalin ihmisen taakse. Narsistiset piirteet alkoivat voimistua suhteen edetessä vuoristorataa kohti. Kiihtymisvaiheessa narsistikumppani voi vaikuttaa jopa hieman empaattiselta.

Sinun kopiolta todellakin, juuri tämä sai rakastumaan mieheen heti.

Mietin jopa yhteenmuuttoa, mutta lopulta nielin vain tappiot. Suosittelen tosiaan lukemaan myös siitä että mitä eroa oikein on narsistilla ja piilonarsistilla.

Se ero on valtava, kun sen joskus vielä oivaltaa.

Pääasia kuitenkin, että ollaan sen jälkeen voiton puolella.

Oli sitten kumppani narsisti tai piilonarsisti, huonoa diiliä ei pidä hyväksyä.

Viikon luetuimmat blogissa

Kolme vuotta ilman Facebookia: "Näin elän herroiksi"

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Seitsemän kuukautta S-pankin asiakkaana

Kuinka päädymme narsistin verkkoon