Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Kuvittele siinä että matkustat junassa moottoritiellä. Ei ole kovinkaan hyvää kyytiä tämäkään valtion moottoriteillä. Nyt pyydän sinua kuvittelemaan jo ystävyys- tai parisuhdettasi empaatikkona narsistin kanssa. Ei tuokaan kaksinen matkani. Ihmettelet jo aiemmista, että pois lähdin, eikä mikään ihme. Nyt olen Pirkanmaan tilausliikenteen bussissa ja nautinko suosikeistasi DJ Marta - Broken Wings (Original Mix). Se on kyllä jännä biisi, laulu on auttanut minua lähtemään. Tunnen iloja ja vapautta sitä kautta.

Jätin oman miehen 14. heinäkuuta. En ole täydellinen, mutta kultaan en saanut yhteistyötä. Narsismi on viisainta nähdä eräänlaisena jatkumona, jonka paremmassa päässä on hyvin erehtyväinen ihminen ja huonommassa päässä jatkuvasti riitaa hakeva psykopaatti, vähättelijä ja vuoristoratani pikku pomo. Terapiaa välttävä narsisti saalistaa uhrin, ottaa kermat päältä, ja sen jälkeen hän hylkää ellei tämä ehdi ensin. Narsisti osaa toimia taitavana näyttelijänä kaikissa tilanteissa. Mies oli patologinen valehtelija.

Toisaalta narsisteilta onnistuisi manipulointikin, tyylillä. Monet uhrit heräävät todellisuuteen vasta, kun suhde on jo ihan loppumetreilläsi, ja loputtomaan vuoristorataan on kyllästynyt. Narsisti ajattelee parisuhteestasi terveen empaatikon kanssa eräänlaisena buffetpöytänä, kaikkea saa aina rajattomasti, ja kun buffet loppuu ravintolani konkurssiin siirrytään toiseen pöytään. Narsisti ei välitä muista, jotka eivät ylety pöydän antimiini. Edes pöydässään narsisti ei tunne mitään kiitollisuutta itse tarjoilijalle.

Oliko täynnä suhdetta. Jos kieltäydyin antamasta säästöstä rahaa laskuun, mies alkaa höyryämään ja uhkailemaan, milloin itsemurhilla ja milloin suhteen päättämisilläkin. Näin tarkemmin mietin, meillä mitään suhdetta ollutkaan. Mies asui Match.comissa etsimässä uutta koko ajan. Hän istui salakavalasti vessassa lukkojen takana lompakko, puhelin ja kannettava tietokone haarojen päällä. Miten kauan hän istui siellä, hyvin usein huomautin: mikä vessassa käynnissä kestää parhaimmillaan jo 30 minuuttia.
Narsisti, etkö ollut kiitollinen juuri koskaan. Amsterdamissa kävi minun piikkiin kanssani ja rupesit etsimään uutta matkaa Booking.comista jo hotellissa, enkä voinut kuvitella muutakaan maksajaa sellaiselle siinä.
Mies perustelisi pitkiä vessataukoja sillä ummetuksella, mutta mikään ummetus ei vaadi tietokonetta, lompakkoa tai korttia. Hänellä on tänään syntymäpäivä, yritti houkutella tekstiviestillä, enkä vastaa.

Klassikkoimurointiyritys. Jos ummetus oli todellinen, kannattaisi keskittyä hommaan, ei koneisiin.

Narsisti: antaa useimmiten vähän, mutta ottaa kaiken

Narsistisesta tai epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä potilas antaa ihan vähän, mutta ottaa itse mielellään kaiken saatavilla olevan herkun. Olipa hän etuoikeutettu parhaaseen kohteluuni, kun täällä sain suhteemme aikana lähinnä keppiä. Jos narsistini vaatimuksia ei täytetä, esimerkiksi sanomalla ei hänen unelmaan saada uunituore pakastin, hän alkaisi höyryämään, raivoamaan ja jopa uhkailemaan lähdöllä. Normaaleista keskusteluista, vastavuoroisuudesta ja sovitteluista ei ole mitään tietoakaan.

Narsisti antaa siinä likaisen työnsä täysin muiden hoidettavaksi, mutta ilmaantuu salamana paikalle, kun muilla on jotain annettavaa. Sellaista annettavaa mistä narsisti saattaisi hyötyä. Omassa suhteessa narsisti ulkoisti mielellään kaikki rutiinit ja muut pahatkin herkkunsa omassa kodissa sinulle, kun itse nautti elokuvien katseluista, pelaamisesta Playstationilla tai tavaroiden ostamisesta luottokorteillakin laskujensa maksamisen sijasta. Hän tiesi, että minä tai lähin sosiaalitoimisto maksamme osan niistä.

Miehelläsi oli kaikkiaan noin 15 000 euron velat. Jos otin velan puheeksi, oli pian itse hänelle velkaa. Piti maksella muutaman laskun, puheliittymistä kalleimpiin imureihin, koska hänen mielestä ei ollut varaa hoitaa niitä itse. Jos narsisti tiesi aikeistani suunnitella matkaa, hän ilmaantui omaan elämääni aktiivisena seuralaisena siihen asti, kunnes palkintoja oli jaossa. Matkan jälkeen hän saattoikin jäädä kotiin makaamaan eikä pitänyt mitään yhteyttä. Hiljainen mykkäkoulu oli nimittäin lähes jatkuvaa.

I'm Alive for the first time in my life

Oliko narsistin ainoa kaveri nyt ulosottomies. Muut ihmiset ovat puhtaasti hyväksikäyttöön. Omasta mielestään narsisti saisi itsekin laskut maksettua, jos häntä vain huvittaisi kouluttautua ammattiin tai lähteä töihin. Hän tietää jo historiasta, ja mielellään omistaa paljon kirjoja, joita ei masennuksien takia jaksa lukea kanttaan pidemmälle. Hän uskoo menestyvänsä kaikissa opinnoissa, jos vain häntä sattuisi huvittamaan ammattiopistoonne lähdöt. Hän alkaakin pian kuvittelemaan olevansa alojensa mestari.

Nähdessä hänet ja huoltomiehiäkin kotonasi, hän kertoo tietävänsä paremmin kuin huoltomies, että koko hana pitäisi vaihtaa. Hekan huoltomies sanoi, että hanan liikuteltavuus onkin niin tiukkaa, mutta tiivisteet vaihtamalla se helpottuisi. Niin siinä kävi, vaikka narsisti ei olekaan uskonut asiaa. En yhtään epäile sitä, miksi kyseinen huoltomies ei koskaan kiirehtinyt töihin kultani asuntoon. Todella hankalat ihmiset, se valitti hänelle sitäkin, että vessan kannessa olisi lähtemätön tahra. Kannet vaihtoon heti!

"Sai uuden WC-kannen, mutta ei ollut mielekäs!", huoltomies sanoi. Viikon päästä hän käski, omalla rahalla, hankkimaan Ikeasta hitaasti sulkeutuvan Kullarna-kannen. Minähän hankin, koska totaalinen kieltäytyminen olisi tarkoittanut sotaa, vieläpä suostuin asentamaan sen. Häntä ei koskaan huvittanut likainen työ, varsinkaan vessassa. Hän ei ole kiittänyt asennustyöstä, enkä ole pahemmin kiitostakaan kuullut itse kannestakaan. "Vanha" jäi sitten lojumaan tarpeettomana tavaroistasi täyteen kaksioon.

Älä nyt itke, älä edes alistu, juokse katsomatta pakoon

Suunnittele lähtöä heti kun näet, että suhteenne ei toimi. Jos löysit ensimmäisenkin viitteen kaverisi tai kumppanisi persoonallisuushäiriöistä, lähdet heti. Mitä aiemmin lähdet suhteesta, sitä vähemmän narsisti ehtisi rikkoa. Vaikka narsisti ei viitsi tehdä kaikkea onnelliseen elämään tarvittavaa työtä, hän mielellään syyttää hänen onnettomuudesta muita. Hän luulee olevansa hyväntekijä, joka tekee kaiken pyyteettömästi ja uhkailee tehdä jopa itsemurhaa, jos et ihan tanssikaan hänen toiveidensa mukaan.

Mitä pahempi persoonallisuushäiriö kumppanilta löytyykään, sitä isompi haaveiden ja todellisuuden välinen kuilu on. Puheiden, eleiden ja toimien ristiriita syö jatkuvastikin narsistin uskottavuutta. Myös käytöksen arvaamattomuus etenkin epävakaalla persoonalla vie luottamuksen koko suhteellesi. Jos on itse ilkeä, negatiivinen ja elämäänsä kyllästynyt, et voi vaatia kumppaniltakaan positiivisuutta, iloja ja hyviä tekoja. Kumppani jossain vaiheessa kyllästyy alistumiseen ja voi jättää narsistin huoneeseensa.

Ulkoistamalla omia tunteita ja ongelmia muualle narsisti sai elää rauhassa omia satumaailmoja. Hän voi uppoutua yksin leffoihin, sarjoihin, peleihin ja loputtomiin uutisvirtoihin. Hän uppoutuu kaikkeen, paitsi itsensä kehittämiseen, kouluttautumiseen tai sen työpaikan hakemiseen, koska häntä ei nyt vain edelleenkään satu huvittamaan. Juokse pois suhteesta, ja olen jo varma että toimit niin kuin minä, teet työtä ja saat rahoja. Luet kirjoja narsismista, käyt lähimetsässä ja yrität parantaa tätäkin maailmaasi.

Vapautta ilman narsistia juhlitaan näin

Ehkä yrität palata aikaan ennen narsistia, jolloin olit tosi onnellinen, ja olen varma että onnellisuutta löytyykin vielä. Näin kävi minulle, sillä aika parantaisi haavat. Neljä kuukautta ilman yhteydenottoa on tehnyt minut näin onnelliseksi, etten enää kaipaile rikkinäisiä ihmisiä. Jos liikut rikkinäisten ihmisteni kanssa, sinusta tulee pian yhtä rikkinäinen kuin he ovat. Liian pitkä suhde narsistini kanssa voisi myös laukaista traumaperäisen stressihäiriöni, ja olisin varma ettemme halua kokeilujaksojasi itsellemme.

Juokseminen on siitä syystä todella tärkeää, ja sen voi tehdä, jos omistaa jalat. Saat juosta aika kovaa. Ennen lähtöjä kannattaa tehdä muutamia asioita. Jos narsistin asunnossa on omaisuuttasi, roudaa sitä hiljaa vaikkapa hänen nukkuessa pois, ja vie myöhemmin kotiisi. Älä kerro narsistille lähdöstäsi, koska narsisti saattaa hätääntyä, ja alkaa toistaa samaa asiaa pian uudelleen. Rakkaus palaa kuviooni, ehkäpä se kuollut seksi herää eloon, mutta tässä on yksi tapa monista saada uhri jäämään vaikkapa hetkeksi.

Uhrin poistumiset narsistin elämästä tarkoittaa ainakin sitä, että buffet sulkeutuu tänään normaalia aikaisemmin, eikä enää koskaan palaa linjoille. Heti tuli konkurssi! Lähdön aikana, mikäli siitä kertoo, narsistisi saattaa myös käyttää väkivaltaa, sen uhkaa, tai vetää jo itsemurhakortin esiin. Empaatikko ei pysty poistumaan tilanteistasi, jossa toinen on vaarassa. Siksi itsemurhalla pelottelu saattaa peruuttaa buffetin sulkeutumisen. Mikäli lähdet pian, lähde ilmoittamatta. Kutsu tarvittaessa poliisit avuksesi.

Epävakaa tai narsistinen ilmiö, jäänyt taaperon ikään

Suhteessa huomasit, että narsisti on todellisuudessa lapsi. On monia syitä mistä narsismi syntyy. En ole mikään lääkäri, tai edes psykologi, mutta käsittääkseni narsisti on jäänyt lapsena ilman huomiota. Tällainen tilanne voi syntyä, jos narsistin äiti oli narsisti, ja vähätteli lapsiaan. Lapsi ei ehkä ole saanut rakkautta, läheisyyttä ja pahimmillaan joutui palvelemaan äitiä. Siinä aikuisena kehittymätön odottaa, että joku muu palvelee häntä. Kerran olin itsekin palveluammatissa, mutta siinähän vaadittiin liikaa.

Hän mielellään vähättelee muita, aivan kuten hänen äiti, kun narsisti oli ala-asteella. Tällöin kehitys kehittyy, ja jos ilkivaltaa ei huomatakaan ajoissa, tämä siirtyy ilman ratkaisua aikuisen kehoon. Tiesin tämän siitä, koska kumppanini puhui jatkuvasti masennuksestaan, lapsuuden traumoistaan ja vika oli aina muissa, ei koskaan hänessä. Empaatikkoina lapsuuteni ei ollutkaan mitään kultaisinta aikaa. Silti en puhu siitä joka päivä muille, kuinka koulukaverit yläasteella kiusasivat minua. Siitä pääsee ylitse.

Narsisti, ja sitten epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä, ei ymmärrä että ihmisissä on sekä hyviä, huonoja että näiden väliin sijoittuvia ominaisuuksia. Epävakaa rakastaa sinua yhtenä iltanaan ja vihaa sitä seuraavana. Hän ei tunne sitä, että kaikki tekevät virheitä. Taistelukentällä ovelasti argumentoiva, älykäs ja aggressiivinen narsisti on pelottava vastustaja. Jos sana ei mene perille, alkaa se huutaminen. Vaaditaan jo poikkeuksellista rohkeutta nousta vastustamaan aggressiivista psykopaattia yksistään.

Tunnelin päässä on aina valoa ja toivoa

Jos pääsit lähtemään, aina löytyy toinen kuuntelemaan narsistin monologia. Lapsesi aikuisen koossa mielellään haukkuisi muita narsisteiksi. Meissä on tiettyjä narsistien merkkejä. Se mikä meitä erottaisi todellisista narsisteista on se, että meidän narsismi olisi hallittua, ja nähdään myös eriävät mielipiteet positiivisina emmekä pahastu kritiikistä. Siinä missä normaali ihminen ottaa siinä vastuun jäädessään kiinni pienestä vilpistä, tuttu narsisti raivostuu niin perusteellisesti ja tekee huomauttajastaan uhrit.

Ajan kanssa epävakaa persoonallisuus pyrkisi hankkiutumaan kilpailijastaan eroon. Erityisesti eroja halutaan silloin, kun kaverisi, tuttava tai puoliso on saanut menestystä, kunniaa tai osoituksen toiselta narsistin ihailemalta henkilöltä. Narsistini saattaisi hylätä, koska sait vihdoin pysyvän työpaikan, eikä hänellä itsellään ole vielä edes mitään ammattia. Jos narsisti ei itse pääsisi nauttimaan palkinnoistaan, hän mielellään rikkoisi toisen ihmisen saamat palkinnot, sillä hänestä ne kuuluvat tietenkin hänelle.

Joskus mietit salaisesti, miksi hän on niin ilkeä minulle? Olisiko vaikka muillekin. Kannattaisi siellä huomioida, jos epäilee kumppaniaan mahtavaksi narsistiksi, miten hän käyttäytyy julkisilla paikoilla. Kutsuin tarkoituksella Big Titsiin stripteaseen, mutta vielä kiinni. Mies raivostui ovella, ja sain maksaa oluille. Minua ei haitannut pätkääkään se, että isoja tissejä näkyisi jo tunnissa, odotat. Sitten kävimme strippibaarissa Showtime, jossa mies jutteli hurmaavana ukrainalaiselle stripparille, osti drinkinkin.

Drinkki strippareille, ei sinulle? Kokonaan eri mies...

Minulta on monesti kysytty, miten voin kaiken tämän jälkeen. Jaan parhaimmat vinkit kuinka vältät suuria mokia elämässä. Näitä mokia, joiden vuoksi narsisti hyväksikäytti minua raa'asti vuoteni ajalta taloudellisesti. Tärkein juttu on tuo, että salailet rahallisia menojasi esimerkiksi tuttavilta. He näkevät, että mun mies vain pukeutuu kuin koditon, ja ihmettelevät kuinka hänellä on jatkuvasti varaa matkata Amsterdamissa, Kööpenhaminassa ja Ruotsissa. Hauskinta on tuo, että minä maksoin tämän kaiken.

Jos parisuhteissa et kehtaa myöntää äidille, että käytät puolisoon tuhansia, olet luultavasti suhteissa hyötykäyttäjän kanssa. Ehkä en halunnut myöntää asiaa edes itselle, että hän oli tässä pikku suhteessa vapaamatkustajia? Koko suhde oli nimittäin raakaa peliä. Sanoit jotain, mistä hän kulloinkin saattanut suuttua, niin häntä ei saanut kiinni mistään viikkoihin. Viesteihisi ei vastata, soittopyyntöjäsi menevät vastaajaan, sähköpostit olivat menneet roskapostikansioon jo aikaa sitten. Mitä vielä, on huvittavaa?

Yrittäisi tässä kommunikoida. Tylsää teatteria. Pitää jatkuvasti varoa mitä sanoo vai sanooko mitään, tällöin ei ainakaan tarvitse katsella mikäli päällesi käydään. Minua on suhteen aikana lyöty kasvoilleni, käsillä ja työkaluilla, ja on ihme ja kumma että olenpa kaiketi eloissa. Jos suhteessanne on samanlaista valtaa, mutta vain toisella, suosittelen juoksemaan. Et nimittäin voi nukkua toinen silmä auki. Narsisti pilaa kaiken, usein tarjoaa lukuisia seksitautejakin, koska kondomeja ei ole vielä kapitalisti keksinyt.

Kumppani pelaa kun siivoat, tuttu juttu?

Voi oikein hyvin nyt, koska elämäni ei ole enää teatteriasi. En enää pelkää nukkua. Selkä ei enää väsy loputtomassa kotisiivouksessasi. Vaikka siivosin maanantaina, tiistaina olikin kämppä yhtä sotkuinen. Huvittavinta olisi kuulla, voisitko mitenkään siivota: taas. Ei saanut sanoa, että voisitko ainakin yrittää elää säntillisemmin. Tiedät kyllä, olisin saanut nyrkeilläsi kasvoille, ja häädön kodista. Samaan aikaani yritin hölmönä sanoa kuinka häntä rakastaisi. Mutta jotain ihailtavaa tässä miehessä kuitenkin olisi?

Janoa sitä läheisyyttä, jota alkujaan oli jopa paljon. Muistat myös tilanteen, kun mies halusi suudella kanssani. Muistelen sen, että matkalla äidilleni suutelimme Väinö Paunu Oy:n bussissa #146 matkoilla Kyöstiin. Siellä bussissa huomasit olennaisen, paunulaiseen palveluun kuuluu jokaisen tervehtiminen, mutta mieheni ei edes katsellut kuljettajaa ja murjotti. Minun piti pahoitella asiaa kuljettajalle hieman nolostuneena. Tällaisen miehen löysin kylkeen! Huomasiko kokenut naiskuskini kiihkeän suutelun?

Kuukausien päästä ne suutelut voi unohtaa. Minulla on eri mies. Muita manipuloidaan ajattelemaan loistosuhteesta, kun verhon takana kaksin ongelmat alkavat. Sinua lyödään, juotte hyvin epämääräisiä drinkkejä, ja kun humalatila on kova: pankkitili aukeaa varmasti. Saatte vierailla narsistini äidillä, joka kehuu teitä maasta taivaaseen, kuinka poikani löysi niin hienon ystävänsä. Hän ei tiedä, että verhojeni takana hän käy päällesi, ja kertoakaan ei oikein voi. Eihän äidin ujo introvertti kenenkään päälle käy.

Kuinka tunnistaa psykopaatti tai narsisti helpostikin?

Suhteessasi voisi olla vaikeaa tunnistaa ongelmakohdat. Minulla kesti aikansa ennen kuin edes tajusin, että narsistini manipuloi minua, ja piilotti tarkoituksella epävakaan persoonallisuuden diagnoosinsa.

Huomaa, että diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Narsismi on persoonallisuushäiriö.
 1. Itsekeskeisen narsistin tarpeet ovat aina etusijalla eikä niistä voi seuraamuksitta koskaan joustaa. Jos et suostu maksamaan laskua, joka on rästissä viikon, hän uhkailee sinua saapuvalla lähdöllä.
 2. Narsisti ei kadu pahoja tekojaan, ei kiitä palveluksista, eikä hän myöskään pyydä ikinä anteeksi... Hän suuttuu leffailtojen aikana niin, että ottaa viilin kädestä, ja ripottelee päällesi. Ei katumuksia. Jos kuulet anteeksipyynnön narsistilta, se on nyt puhdas sumutustaktiikka jäämään suhteeseen.
 3. Kykenemätön aikatauluihin (aina myöhässä), eikä sitoudu koskaan, suhteista velvoitteisiin. Hän ilmoittaa, että tulee paikalle kello 11, mutta sittenkin hän tapailee vasta muita, ja näette kello 13.
 4. Epävakaalla ihmisellä omatunto on lähes olematon ja muiden tunteet eivät juuri kiinnosta. Mikäli hän sanoo, että hänellä on olematon itsetunto, juokse pois! Minun olisi kannattanut, en juossut.
 5. Narsistilla on erittäin hyvä julkisivu, jolla hän tekee vaikutuksen ihmisiin, ja saa valtaa. Rakkaasi laukoo parasta läppää kaveriporukoissa ja pyrkii olemaan muiden keskipisteenä lapsen tavoin.
 6. Psykopaatti ei siedä stressiä tai epämieluisia uutisia. Kova suuttumaan, jos sanot ei. Kokeile! Sepä oli vaarallista, jos kieltäydyit hankinnoista liian kalliina, hän yritti poistaa sinut talostaan heti.
 7. Vaihtaa aiheita koko ajan, tai hiljenee yllättäen. Kysyin, viihdyitkö pizzalla? Hän vastaa: "Katot Googlesta!". Miten vaikeaa onkaan, vastata kysymykseeni! Muutenkin pimeä tyyppi. Kysyit mitä kuuluu, hän vastaa "Onko tämä Stasi-kuulustelu vai mitä?". Kysymykset kuuluvat ystävyyteen.
 8. Narsisti ei kysele mitä sinulle kuuluu, eikä hän koskaan käytä etunimeäsi keskustelujen aikana. Koirasi joutui mennä lopetukseen, ja laitoin viestiä surullisena, hän vastasi minulle vasta viikon päästä. "Päästä jo yli, hyvä mies!", vaan ei saisi hänelle kertoa että päästä jo yli lapsuudestasi.
 9. Vihaisia, ailahtelevia tunnetiloja. Apaattisuutta on usein. Suhde vuoristorataa, projisoi jatkuvasti. Voi haukkua pettäjäksi, vaikka on itse parasta A-luokkaa siinä. Tekee sinusta rikollisen kaikesta.
 10. Nukkuu lompakko patjan alla, ei anna käyttää henkilökohtaisia tavaroitaan, ei edes lainaksi. Eikä minkäänlaista halua lainata mitään, mutta sinä saat lainata heille kaiken, tai perästä kuuluupi. Et saa itse piilotella ruutua, mutta jos edes kehtaat vilkaista kun hän on tietokoneella, saat turpaan.
 11. Salainen elämä, piilottaa sen, mihin vähäiset rahansa on käyttänyt. Saattaa mennä kesken leffan Finnkinossa parturiin ja kotiin, vaikka valitteli päivää aiemmin siitä, ettei ollut laskuun rahaa. Vie tuon uudelle tasolle, uhriutuu tai tekee itsestä sankarin, "Ostin verenpainemittarin äidille!", eikä ollut muka rahaa hankkia sitä ensin itselleen, mietin miten hyvä juttu. Ostetaan sinullekin, toki.
 12. Elää kuin kaatopaikalla, koti täynnä tavaraa. Hamstraaja, joka ei koskaan siivoa yms. Siivoa, että kodit on piakkoin lähtöpisteessä. Avaamattomia laskuja on, paljon. Ei peseydy koskaan, osin kyllä masennuksen takia, seksiäkään pian heru. Jos saan, tulee hintalapulla ja katoaa bittiavaruuteen.
 13. Kiitollisuutta on harvoin, voi unohtaa onnitella, eikä anna sitä palautetta. Odottaa sitä itse. Vain hänen ehdoilla kaikki. Jos narsisti kiittää, niin hän muistaa toki pyytää takaisin, korkojen kera.
 14. Hän olisi vakuuttunut, että tekee kaiken oikein, ja muut eivät vain tiedä ratkaisua tähän asiaan. Niin, joskus hän on noussut neuvomaan linja-autonkuljettajaa kuinka kuuluisi pysäkeiltä lähteä. "Voin olla myöhässä, tai voit olla etuajassa, mutta ovea et tänään sulje nenäni edestä!". Niinpä. Se teki kerran Nobinalle valituksen pysäkin ohiajoista, vaikka itse myöhässä, ihmettelin tilannetta.
 15. Haluaa viedä kumppanilta kaikki harrastukset, kaverit ja elämän suolat jättäen vain itsensä. Nyt alkaa koulutusvaihe. Sinua käytetään hyväksi, koska et löydä tukiverkkoa, ja sitten jäät yksiksesi. Suhteen lopuksi saatat tarvita vuosien terapiaa, jonka aikana narsisti rikkoo vielä monia muita.
 16. Ystävällinen ja käytettävissä vain, jos saa siitä jotain itselle, muuten esittää hyvin kiireistä. Voit testata. Yritin soittaa, koska halusin apuja, ei vastattu. Mikäli tekstiviesti sattui livahtamaan läpi, jossa kerroin, että haluaisitko ulkomaille kanssani? Poisti estot Fleepistä ja ilmaantui salamana.
 17. Estää puhelut sekä viestit, ei pidä yhteyttä, ei osoita välittämisen merkkejä. Sopi viime tingassa. Soittaisi pari kertaa nyt, jos et kerkeä vastamaan, hän on jo lähtenyt menoihinsa ilman sinua. Jos hänellä oli ideaa menoihin, mieheni vaati tekemään nopeita päätöksiä, tai kaikki oli peruttuna.
 18. Kontrolloi muiden menoja, ja haluaa tietää niistä kaiken, mutta omia saa tehdä salaa ja vapaasti. Ei epäilystäkään. Tutkii salaa puhelimia, chatteja, ja päiväkirjoja, jos nuo ovat helposti saatavilla. Et saa syödä. Mikäli on ruoan aika, ostamasi ruoka jaetaan tasan kahtia, muussa tapauksessa hän haarukoi lautaseltasi omaansa enemmän. Jos hän ei jaksakaan kaikkea syödä, saat tuosta lisää.
 19. Kertoo, olen ok, voin ihan hyvin. Salailee rahatilannetta ja eristäytyisi syvällisestä keskustelusta. Keskustelut pohjautui meillä lähinnä pintapuolisiin juttuihinne, kuten julkkiksiin ja lehtiuutisiin, ei voinut keskustella mistään muusta. Sitten pitikin käsitellä hänen tunnetiloja tunteja putkeeni.
 20. Tunne olevasi yksin seurassa. Ei puhu vaan katselee elokuviasi. Kuluttaa sinua olemassaolollaan. Pelaa jatkuvasti pelejä, vaikka olet aivan vieressä, ei osoita minkäänlaista kunnioitusta sinulle. Se on myös totta, että seksinne aikana narsisti ei anna rakastaa, vaan seksi on enemmänkin pornoja. Odotti, että imet hänet kuiviin, mutta hän ei osoittanut mitään kiinnostusta tehdä niin ja sinulle.
 21. Ei ole kiinnostunut ratkaisuista, ei sovittele riitoja, ja jokainen ratkaisusi on uusi ongelma. Mikäli yrität keskustella suhteenne ongelmista, hän siirtää keskustelut aina johonkin syyhynsä vedoten. Usein narsisti voi tehtailla perusteettomia rikosilmoituksia tai valittaa joka välissä palvelusta. Nyt mieheni uhkaili S-pankkia oikeustoimillakin siitä, että pankkitilille olisi kuulemma murtauduttu. "Rikollisen heikkoa tietoturvaa, taas murto tilille, teen valituksen Finanssivalvontaan!", kuului.
 22. Hänen elämästä puhutaan jatkuvasti, mutta kumppanin elämän saat unohtaa. Siitä ei keskustella. Ei halua kuulla mitä kuuluu, ja jokainen saavutus tyrmätään sillä, että on paremmastakin kuultu.
 23. Valitsee jatkuvasti kurjista vaihtoehdoista itselleen edullisimman ja joku muu ottaa vastuun. On ilkeä koirille ja sinulle, ei anna syödä, säännöstelee ruokailua, kun itse saa syödä miten haluaa.
 24. Narsistinen persoonallisuus osti uhrin liiallisella rakkaudella ja seksillä, se loppuu pian. Ensin sinuun rakastutaan, sitten harrastatte seksiä joka päivä, kunnes se vaihtoi sinut nettipornoonsa. Näin itsetunto halkeaa palasiksi, koska et olekaan enää niin viehättävä hänestä. Olet tarpeeton.
 25. Narsisti hakee mielellään uusia miehiä ja naisia, eikä kerro miksi on Tinderissä vieressäsi. Rakas huomaa, että saatat nähdä konepellin alle, joten nyt täytyy olla perillä siitä kuka on seuraava. Nyt kannattaa tehdä show'ta, jotta uusi kumppani näkee miten hullu oletkaan, kun edelleen kaipaat.
 26. Psykopaatti ei hakeudu hoitoon, koska ei ole mielestään hoidon tarpeissa, sinä olit. Psykopaatti manipuloi kiireellä tekemänne lapsesi välttämään muita, kenties kumppanin vanhempia. Hän ei anna lapsen tavata mummoa tai vaaria, ei anna olla siellä edes yötä. Narsisti valvoo mitä teet. Jos katsoit muita, petät. Jos katsot koko ajan kengänkärkiäsi, petät. Tee mitä vain, teet aina väärin.
 27. Narsisti uskoo salaa sisimmässään, että onni tulee rahasta sekä tavarasta. Velkaantuisi jatkuvasti. Hän olettaa, että jos hänellä on velkoja ja sinulla on säästöjä, niin sinun täytyisi maksaa velkoja.
 28. Huijarin, riistäjän ja veronkiertäjän rahat pitäisi palauttaa parisuhteessa hänen hallintaansa. Eräs nauttii siitä, että voi itse kuluttaa miten haluaa, kun toinen maksaa kaikki juoksevat kulut itkien.
 29. Narsisti luuli olevansa talousasiantuntija ja kertoo mielellään mihin et saa rahojasi käyttää. Saa käyttää rahojasi ilman muuta häneen, joten valmistaudu maksamaan myös seuraavia 4G-laskuja. Jos kehtaat mainita jotain, että käytit häneen tuossa kuussa jo satasia, hän tekee sinusta roskaa.
 30. Kotonasi omat säännöt: hän nukkuu missä haluaa, nukkui todella pitkään, häätää sinut sohvalta ja istuutuu sinne itse makuulle sen jälkeen kun on ensin tyhjentänyt jääkaapin Pirkka-oluistanne. Mikäli olet poissa, niin hän elää vapaasti kuin omassaan, käytettyjä astioita ei tietystikään pese.
 31. Narsisti ei osaa iloita, ei ymmärrä musiikin sanoja tai draamaa, mikä monissa muissa saa tunteita pintaan. Hän on kaiken kaikkiaan tunteeton ilmiö, joka ei nauti edes empatiakyvyistään arjessa.
 32. Ei siedä lainkaan kritiikkiä. Mieheni toimintaa ei saanut kritisoida, tai raivokohtaus tuli taloon. Ei siedä minkäänlaista palautetta, esim. huonoon käytökseen liittyen. Varma kosto. On arvaamaton.
 33. Jatkuvaa suorittamista, esim. päivittäistä juoksua kilometrikaupalla, lepopäiviä eivät tunne. Kova valittamaan sosiaalisessa mediassa jalkakipujaan tajuamatta, että syy kaikelle sille löytyy itsestä.
 34. Jatkuva tarjoilijoiden tai muiden palvelijoiden ala-arviointi, vaikka itsellään ei ole koulutusta tai ammattia. "Olen ollut tarjoilijana, ja tällaista pizzaa et minulle syötä!", hän raivosi ravintolassa.
 35. Joko idolisoi tai lyttää alas. Useimmiten lyttää alas. Ei ymmärrä lainkaan, että täydellisyyttä ei ole olemassa. Pettyy kaikkiin, koska ystävissä on huonoja puolia, niin kuin usein kaikissa ihmisissä.
 36. Hokee, ettei ollut koskaan kateellinen, vaikka todellisuudessa vertailee itseään jatkuvasti muihin. Puhuu paskaa muista, ja voit olla jo varma tästä, että puhuu paskaa myös sinusta kumppaneille.
 37. Keskustelu hänen kanssa tekstiviesteillä tai oikeassa elämässä on hyvin hankalaa. Aloitat tuosta keskustelut koko ajan itse, hän ei koskaan pidä itse yhteyttä. Hän ei vastaa ajan kysymyksiisi, eikä kysy niitä edes sinulta. Joskus tuntui, että seinille juttelu tuotti enemmän merkityksellisyyttäkin.
 38. Tehtailee erilaisia jekkuja. Mies oli tekemässä sinusta monia lähestymiskieltoja, lähettäisi esim. jo Kelaan turhia hakemuksia kostoksi, kun eivät maksaneet sitä tai tuota. Kostaa tukia odottaville. Lähetti asian S-pankista Finanssivalvontaan, vaikka todellisuudessa on langennut huijaukseen.
 39. Valitsi kenen kanssa saat sosialisoida. Lähinnä narsistin hovilaisten kanssa. Yrittää evätä kaiken sen, josta tänään edes vähäsen nautit. Sabotoi kaikki ne suhteet, joita ei koe sinulle tarpeelliseksi.  Jos hänellä on tukihenkilö, juoksette pois! Tarkoitan sitä, että monesti epävakaille tai narsistisille persoonallisuuksille on määrätty yksi tai muutama tukihenkilö, ovat sitoutuneet tapaamaan. Nyt on merkki siitä, että kyseisten henkilöiden kanssa normaalisuhteita ei ole syystäkään olemassa.
 40. Narsistilla ei ole ystäviä, on alaisia. He ovat syistä tai toisista riippuvaisia, ja siitä narsisti nautti suunnattomasti. Vaikka miten hän sinua kohtelee, janoat nyt takaisin linjalle ilmiön seuraksi. Se, että narsisti tuntee mielihyvää siitä, kun soittelet ja jo viestit, mutta hän ei viitsi edes vastata. Se, että ymmärrän nyt täysin miksi empaatikko ui narsistin luo järvessä. Narsisti rakastaa kun häntä kuunnellaan ja toisaalta empaatikko oppi perustamaan rajoja narsistisuhteen aikana tai jälkeen.
 41. Tissuttelua kotona. Moni narsistinen tai epävakaa persoonallisuus käytti alkoholeja siihen, että henkilöllä on masennus. Hänen pitää saada viinaa, ja kumppani saa maksaa totta kai. Alkoholisti on useimmiten tunnekylmä ihminen. Hän ei vain välitä sinusta, eikä edes omasta, terveydestä.
 42. Kaikki narsistin parisuhteet ovat sotkua täynnä. Hän vetää mieluusti muitakin mukaan peliinsä. Kaikki suhteet ovat tutuilla narsisteilla todella manipulatiivisia tai vähintäänkin mutkikkaita.
 43. Herkkä narsisti vaatii jatkuvaa ihannointia heikon itsetunnon pönkittämiseen. Niin suhde onkin todella kuluttava, sillä narsisti ei kehu takaisin, vaan enimmäkseen saatat kuulla vain haukkua.
 44. Suhteenne toimi tasan tarkkaan niin kauan, kunnes suostut ihannoimaan narsistin tarpeita. Hän vaatii, että asetat vain hänet etusijalle, etkä ikinä aseta itseäsi tai muita etusijalle. Suuttuu, jos 120 euroa menivät Syöpäsäätiölle, eikä hänen loputtomaan viinakaappiin. Eikä sitä jaksanut kukaan.
 45. Hän liioittelee saavutuksiaan värittämällä ne. Saattoi esiintyä hyvin koulutettuna töihinsä, vaikka todellisuudessa ei osaa edes ruohonleikkuria käyttää, tuon viinan juominen on aina tärkeämpää.
 46. Mieheni tehtaili tyhjiä lupauksia. Se voi toimia noin myös teillä. Hän sanoo, että tästä muuttuu. Hän lupaa hakeutua terapiaan. Hän lupaa kouluttautua ja hakea sitten töitä. Todellisuudessa hän ei kykene tähän. Hän ei halua terapiaan, koska terapeutti ja kaikki lääkärini ovat häntä vastaan.
 47. Jotkut narsistit voivat antaa neuvojaan, vaikka et edes pyytänyt niitä. He hokevat sitä neuvoa niin pitkään, että Audisi on pian Volvot, asunnonkin saisitte hei pistää kokonaan hänen nimiin vain.
 48. Se vaikuttaa turhautuneelta, kun et reagoi hänen tempauksiin. Et suutu, et edes huuda takaisin, joten narsistisi voi yrittää vähän kovempaa. Huomaat pelin nopeasti, ja silloin kannattaa voittaa. Lähtemisesi on suhteellisen helppoa, ja kokemuksestani voisi sanoa ettet jää edes kaipaamaan.
 49. Hän rikkoo muiden omaisuutta. Mieheni rikkoi Hekan asunnossa suutuksissaan huonosti kiinni olleen oven keittiön kaapeissa (toinen ruuveista pyöri tyhjää ja ovi heilui). Pimennysverhoissa oli reikä, ja herää yöllä hänen asunnossa meluun, kun aurinko pääsi rei'än kautta kotiin. Hän paiskoi rullaverhon ruuveineen lattiallesi, vaikka olisi voinut laittaa reiän kohdalle esim. mustaa teippiä.
 50. Se oli vitsi -sanataktiikkaa. On tavallista, että narsistit käyttävät sanavarastojaan hyväksi, ensin haukkuvat sinua lyttyyn ja perästäsi kuuluu että oli vitsi. Se on myös tuttua, tekosyitä joka asiaan. Puhelin rikki, akku tyhjeni, Elisalla huoltokatko: koska ihmettelet puolison radiohiljaisuuttakin.
Kannatti lähteä tänään, jos olet vähänkin varma narsismista parisuhteissa, ja ennen kaikkea jos edes muutama kohta mainituista löytyvät suhteestanne. Muista, että olet voittaja, jos pistät pelin poikki. Oli melko turhauttavaa, että en saanut nukkua omalla sängyllä kotona. Narsisti oli sitä mieltä, että jos hän ei siellä nuku, saanen maksaa. Milloin viimeksi kävit vieraalla, ja nukuit kutsujan sängyllä? En kehtaisi ajatella kyseistä asiaasi koskaan, että menisin vieraille yöksi valtaamaan koteja haluamallani tavalla.

Yhteenveto: loppuun palamiset on pääteasemaa vailla

Omassa suhteessa oli loppuun palanut. Loppuun palaminen tarkoittaa sitä, että ongelmasi suhteessa ovat isompia kuin voimavarasi niiden käsittelemiseksi. Siinä on raskas taakka kantaa, siksi suosittelen kirjoittamaan epävakaalle narsistille viimeisen jäähyväiskirjeen silloin kun olet jo lähtenyt pois. Kerrot miksi lähdit antamalla tärkeää palautettasi, mutta älä odota anteeksipyyntöä, odota korkeintaan uutta raivokohtausta. Näihin, tai muihinkaan narsistin omituisiin laukauksiin ei kannata reagoida koskaan.

Vuoden suhteessasi menetin hieman säästöä, energiaa, ja hyvinvointia. Neljä kuukautta myöhemmin ilman kontaktia kaikki palautuu ennalleen. Säästötilille olen saanut laitettua enemmän kuin menetetyt rahat ja hyvinvointi on sitä parempaa mitä pidempään eläisi ilman sitä narsistia. Hänen kanssa et ikinä kehdannut ulos lähteä, koska hän pukeutuisi kuin koditon. Ihmiset katselivat hyvin pukeutunutta Jyriä ja kuinka tämä liikkuupi täysin päinvastaisista suunnistaan tulevan 25-vuotiaan nuorukaisen kanssa.

Narsistien kanssa ei kannata neuvotella. Hän on huono neuvottelemaan ja hänen mielestään olet aina itsekeskeinen, kun et taaskaan suostunut maksamaan lainoja, tämän tai edellisen kuun osalta. Minulla meni niin paljon rahaa häneen, että omat hankinnat jäivät härskistikin väliin. Jossain vaiheessa tuntui siltä että narsistilla oli enemmän parempaa tavaraa kuin minulla. Erottuani hankin kämppääni vihdoin paremman sohvan ja paremman sängyn Sotkasta. Vanhat olivat sopivia nyt lähimmälle kaatopaikalle.

Toisaalta terapiaan psykopaattikin minusta kuuluu. Älä pidä väkisin suhteesta, joka ei toimi. Muistat irtaantua, koska tämä on paras tapa saada elämä takaisin, elämä minkä narsisti on yrittänyt viedä. Jos lähteminen tuntuu työläältä, mieti kuinka paljon työläämpää stressihäiriön hoidot olisi. Uskomatonta, mutta alussa suhde oli täynnä halailua, käsi kädessä samoilua Tampereen keskustassa, mutta yhtäkkiä hän ei haluakaan sitä. Hän sanoo, halaa sitä puuta. Otin kopin ja nykyään halaan puita, ne eivät petä!

Lähde, nyt ei tarvitse robotin kanssa rakastella. Sekin oli outoa, että vaikka saattoi olla oikeaa tavaraa tarjolla, niin mieheni lukittautuisi vessaan ja masturboisi pornoon, siinä mielesi järkkyi. Enkö olekaan riittävä enää, miksi hän torjuu minut? Pornoon riitti energiaa, mutta aitoon seksiin liian masentunut.

Kaipaako minua, kun kirjoittelee: Rämsöössä juhlitaaan jo! Seksi on vessassa, niin kuin ennenkin.

Kommentit

Olenko narsisti, kertokaa sanoi…
Entä jos epäilee itse olevansa narsisti?

Moni kohta noista täyttyy kohdallani, mutta muutamista puhuisin. En esim. tykkää vastata puhelimiin ja suutun ajoittain. Minulla on myös hyvä julkisivu, joudun esittämään työpaikalla, vapaa-ajalla en jaksa olla koko ajan hymy naamassa. Myös mietin vain itseäni ensin enkä todellakaan lainaa rahaa kenellekään, koska eivät aina maksa pois velkojaan. Mummoa autan, mutta omat asiat menevät aina edelle. Kiirettä on.

Olenko narsisti vai en?
Hei. Jos kysyt itseltäsi oletko narsisti, niin todennäköisesti et ole. Narsisti ei koskaan myöntäisi tai edes kysyisi koko asiasta itseltään tällä rohkealla kysymyksellä. Todennäköisesti olet vain huijattu ajattelemaan olevasi sellainen. Projisointi on eräs tapa muuttaa maailmaa.

Narsisti mielellään projisoi omia heikkouksiaan muihin ja moni uskoo näihin juttuihin täysin. Narsisti on aina niin vakuuttunut asiasta, että muuta vaihtoehtoa ei ole. Haluan lisäksi muistuttaa, että jos sinusta löytyy "muutama kohta" tämän merkinnän listauksesta.

Se on täysin normaalia. Jokaisessa ihmisessä on narsismia, mutta pitää erotella tervettä narsismia tästä ns. vaikeasta narsismista. Tervettä narsismia on se, että nauttii hyvin tehdystä työstä omalla työpisteellä, pitää itsestään ja keskustelee saavutuksiaan yms.

Hyvinvointi on meille jatkuva sensaatio, kun taas narsisti esittää hyvinvoivaa hetkittäin. Terve löytää myös empatiaa muille, ja vaikka kiirettä olisikin, kieltäydytään asiallisesti. Pitää muistaa, että ns. "aito" narsisti ei tähän pysty, eikä hänellä ole empatiakykyä.

Jos lisäksi kyselet muilta kysymyksiä, et ole narsisti. Tiedän nimittäin oikein hyvin kuinka narsisti keskustelee. Se on lähinnä monologia ja keskustelutilanteessa toiselle ei ole edes mikkiä.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi.
Anonyymi sanoi…
Suosittelen kans lukemaan juttu narsisti ja piilonarsisti
Kiitos vinkistä Nimetön.

Minulle tuli yllätyksenä suhteessa kuinka hyvin narsisti voi piiloutua normaalin ihmisen taakse. Narsistiset piirteet alkoivat voimistua suhteen edetessä vuoristorataa kohti. Kiihtymisvaiheessa narsistikumppani voi vaikuttaa jopa hieman empaattiselta.

Sinun kopiolta todellakin, juuri tämä sai rakastumaan mieheen heti.

Mietin jopa yhteenmuuttoa, mutta lopulta nielin vain tappiot. Suosittelen tosiaan lukemaan myös siitä että mitä eroa oikein on narsistilla ja piilonarsistilla.

Se ero on valtava, kun sen joskus vielä oivaltaa.

Pääasia kuitenkin, että ollaan sen jälkeen voiton puolella.

Oli sitten kumppani narsisti tai piilonarsisti, huonoa diiliä ei pidä hyväksyä.
Anonyymi sanoi…
Silloin kun uusi kumppanisi on suhteen alussa hellä, rakastava, tuo lahjoja, kertoo ettei koskaan uskonut löytävänsä näin ihanaa ihmistä kuin sinä olet. Niin juokse kovaa ja kauas. Olet kohdannut narsistin.
Lisäksi kun tähän kaikkeen lisätään sairaan mustasukkaisuus niin voit olla varma, että jos jatkat suhdetta voit valmistua elämään maan päällisessä helvetissä. Silloin kun narsisti syyttää kaikesta, valehtelee, pettää ei elämä hänen kanssaan voi olla oikeaa elämää vaan elät hänen elämää ja olet luopunut omasta elämästäsi. Narsisti vahtii sinua, tutkii puhelimesi, vaatteesi, tablettisi, kaikki postit, kassit kontrolloi menemisestä ja tekemiseksi ,koko elämääsi, olet koko ajan hänen suurennuslasin alla. Tekee itse tekoja joista syyttää sinua että sinä olet muka pettänyt. Mikään sinun elämässä ei ole normaalia, jopa hengityksesi saattaa saada narsistin epäilemään esim että ajattelet kiihkeitä lemmenhetkiä jonkun miehen kanssa, joka paikassa sairaan mustasukkainen narsisti näkee vain pettämistä. Silloin kun ihminen on näin sairas hän alkaa syyttää sinua aivan ihmeellisistä asioista:syötät hänelle salaa unilääkkeitä, käyt yöllä pettämässä häntä (vaikka nukut hänen kainalossa yön), kaikki puhelut, viestit on jollekin /joltakin mieheltä, katselet vain toisia miehiä (vaikka katsoisit koko ajan kengän kärkiäs kun et uskalla katsoa ylös päin). Elin kolme vuotta narsistin vankina ja tiedän mitä elämä on sellaisen kanssa. Luovuin kokonaan omista harrastuksista, työpaikasta, ystävistä, lapsistani ja elin narsistin kanssa 24/7 vain hänen ehdoilla ja säännöillä. Hän sai tehdä mitä halusi, pettää, valehdella, syyttää, haukkua. Mitkään terapiat, psykiatrit ei auttanut,kaikki oli hänen mielestä minun syytä. Puheenikin hän käänsi mieluisekseen. Jos kerroin esim. kenen kanssa juttelin niin senkin hän väitti joksikin toiseksi, henkilöksi jonka kanssa en ollut koskaan vaihtanut sanaakaan. Sellainen joka ei ole elänyt sairaan mustasukkaisen narsistin kanssa, ei tiedä millainen hirviö tälläinen ihminen voi olla kumppaniaan kohtaan. Olen ollut erossa narsistista kaksi vuotta, terapiakäyntini jatkuu, en tiedä milloin saan oman entisen elämäni takaisin vai saanko koskaan
Kiitos pitkästä viestistä Nimetön.

Haluan ensiksi sanoa, että kesti aikaa lukea kaiken ajatuksella. Olet siis pian samat kaksi vuotta erossa narsistista kuin minäkin. Hienoa. Voi kertoa, että jokainen paranee aina narsistin uhrina, mutta narsisti ei parane koskaan narsismistaan. Ei koskaan.

Olen niin iloinen puolestasi että päästit irti hänestä.

Elämä on kuin helvettiä heidän kanssa. Tiedän tuskan ja sen että empaatikkona ei vain pysty sanomaan ei. Ethän halua nähdä että puolisosi voi huonosti. Olet siinä oikeassa, että mitkään terapiat tai psykiatrit eivät narsistia auta mitenkään. Ei millään tavalla.

Oma oli masentunut, ahdistunut ja epävakaa persoonallisuus. Hän uhriutuu koko ajan ja kaikki oli aina muiden syytä hänen paskalle elämälle. Tunnistan siis myös sinun puolisosi narsistiksi jo pelkästään tästä. Ja se iänikuinen valehtelu... ja vessassa viestittely.

Olin luopunut kokonaan omasta elämästä. Oli vaiheita päällä että mitään en ostanut itselleni, vaan narsistille meni kaikki rahat. Hän sanoi, että nyt mennään Burger Kingiin syömään ja se oli ok. Jos itse ehdotin sitä halvempana kuin hese... nyt on parasta nauraa.

Tuli käsittämätöntä vittuilua ja huutoa. Ahneeksi ja narsistiksi haukkumista.

"Sulla on tilillä rahaa ja sä kerrot mihin me mennään, vitun idiootti!".

Epävakaa persoonallisuus ei varsinaisesti ole narsistinen persoonallisuus, mutta näissä luokissa on aina narsismia pohjalla. Ehkä hiukkasen vähemmän, että omani olisi toisessa lokerossa. Se, että hän määritteli missä nukkuu kodissani ja paljonko rahaa saa.

En ole koskaan kohdannut vastaavaa. Että joku tulee kotiisi ja sanoo missä nukkuu.

Olet elänyt noin kolme vuotta narsistin vankina, ja itsekin seurustelin toisessa vaiheessa vuoden, mutta iloisinta on se että voimme elää vapaudessa nyt. Ota niin paljon terapiaa kuin tarvitset ja muista että valoa on aina tunnelin päässä. Vaikka vähänkin valoa.

Näen että pariterapiat ovat rahanhukkaa, varsinkin narsistin kanssa, joka ei halua parantua sairaudestaan. Narsisti on aina oikeassa ja pariterapia narsistin kanssa onkin pääasiassa sitä, että narsisti yrittää saada terapeutin tyylikkäästi omalle puolelleen.

Menetin ainakin yöunet, tuhansia rahaa, vapauden käyttää sitä haluamallani tavalla, mielenterveyttäni. Ja kaikki alkoi tosiaan siitä, että hän oli niin lämmin ja hyvä tuki, juuri kun edellisen miehen kanssa suhde päättyi (hän oli epävakaa myös). Epävakaat ovat epävakaita.

Se olisi nykymaailmassa "red flag", mutta oppitunnin tarvitsee jokainen. Hölmöintä oli, että 2016 oli tämä ensimmäinen jakso 2016. Puoli vuotta. Lopetin hänen kanssa, koska epäilin epävakaaksi. 2018 iski saksalaisessa hotellissa se tyypillinen. En tiedä miksi.

Halusin takaisin sen hyvän miehen ja laitettuani viestiä, olimmehan yli kymmenen vuotta nettikavereita, hän vastasi ja sama rakkauspommitus jatkui. Halusin vain kaveria alkuun, katsoisin mihin se johtaa. Se johti vuoden suhteeseen. Tai siis "suhteeseen".

Loppua kohti kaikki muuttui varmasti ja hänestä tuli enää kämppäkaveri. Vinoileva seuralainen, joka haukkui kaikesta, ja suuttui heti jos ei rahaa herunut. Tuli vaihe päällä, etten osannut sanoa ei. Välillä se hyväkin mies palasi mikä sai jäämään hetkeksi vielä.

Tuntuuko sinusta samalta, että se "hyvä kumppani" välillä sai suhteen pitkittymään? Voi kunpa tietäisit miten monta kertaa ajattelin lähteä aiemminkin. Liian monta kertaa.

Ja tietysti monia se hyvä seksi houkuttelee, mutta ei ole kyllä kaiken sen vittuilun arvoista. Enkä toisaalta tiedä onko se niin hyvää lopulta, kun oma kumppani on pornosaitilla sen aikana tai Tinderissä hakemassa seuraa. Se siitä suhteesta.

Nauti, että olet vapaa. Nauti siitä, että show on jo takana.

Se, että koska parannut lopullisesti, en voi tietää. Mutta sen tiedän, että olet oikeassa paikassa hakemassa apua itsellesi. Muista, että kumppanisi ei hae sitä koskaan. Ei, vaikka hän jälleen kerran menetti tärkeän ihmisen elämästään. Ei ne koskaan opi.

Väärin sammutettu, niin sanoisi myös palomies narsistille.
Anonyymi sanoi…
hyvä että lähdin suhteesta jo noin pian. Itsellä meni yli 10 vuotta ja kylläpä harmittaa. Terveys meni, on todellakin paljon vaikeampaa hoitaa sitä stressireaktiota joka vain jatkuu :(
Anonyymi sanoi…
siis lähdit, hyvä kun lähdit suhteesta!
Hei, kiva että kommentoit.

Se merkitsee todella paljon. Lähtö on aina vaikeaa, koska kuten itsekin tiedät, narsisti pitää kulissia yllä jolloin tuttavasi näkevät täydellisen suhteen. Kaikki ikävä tapahtuu verhojen takana. Valitettavasti tämä saa monesti jäämään suhteeseen ja onkin ikävää, että olet ollut siinä nyt kymmenen vuotta. Vuosikin on toki paljon, ja on tosiaan hyvä että molemmat lähdimme kuormittavista suhteista. Miten voit tällä hetkellä?

Suosittelen jatkamaan terapiaa, valoa on aina tunnelin päässä.

Harmi, että viattomat ihmiset menevät siihen terapiaan narsistien takia, ja narsistit itse eivät luule sitä tarvitsevansa, tai lopettavat kesken! Se on tosi ikävää vaikka yrität patistella.

Kiitos että jaoit kokemuksia ja hei hei!
Duuma vaihtoon sanoi…
On hyvä muistaa, että psykopaatteja on Eduskuntatalo täynnä.

He loivat tämän systeemin, jossa rokottamattomia vihataan kaiken aikaa.

He loivat tämän systeemin, jossa joulupöydässä skannataan koronapassia.

He loivat tämän systeemin, jossa ilman koronatestiä et pääse perheen luo.

He ovat juuri sitä roskasakkia, joka ei tule ikinä pahoittelemaan. Vaikka varastavat meidän verorahaa viikon ajan koronapassitouhuun ja omiin taskun.

Pitää muistaa, että kun vasemmisto antaa vasemmalla kädellä, hän
ottaa enemmän oikealla kädellä. Ja siksi he ovat roskaa.

Vaihtoon koko Eduskunta.

Muutama narsistihäiriö saisi kirjoitettua miltei jokaiselle siellä.
Juuri näin, yhdellä kädellä annetaan ja toisella otetaan tuplaten!

Onneksi en äänestä, enkä tule äänestämään myöskään aluevaaleissa. Eduskunta saisi tosiaan vaihtaa kaikkein nopeiten, sillä eivät edes leipäjonoja saa poistettua katukuvasta. Se on tosin suunniteltua. Mitä enemmän on köyhyyttä, sitä paremmin vasemmistolla menee. Köyhät äänestävät vasemmistoa, joten miksi ihmeessä vasemmisto poistaisi sitä? Narsisteja on varmasti valtaa pursuaviassa töissä, eli myös siellä eduskunnassa, halusitte tai ette. Yksi syy miksi en etsi parisuhteita nykyään, jotenkin tuntuu siltä tänään, että on liian paljon tällaista potentiaalia nykyajan yhteiskunnassa. Samoin on tietysti rahaa säästynyt siinä sivussa. Koronapassi on älytön juttu, moni ei pääse enää urheilemaan. Toisaalta, jos rahaa säästyy sillä, että ei pääse enää edes ravintolaan niin miksi valittaa?

Toivon kaikesta huolimatta hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena